Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Liian vanha sotaveteraaniksi

Jaahas. Onpas vissiin Puheenvuorosta tulla tupsahtanut isojen poikien taistelukenttä.
Sillä aikaa oikeassa elämässä:
87-vuotiaalta sotaveteraanilta on evätty mahdollisuus saada veteraanikuntoutusta, sillä hän on liian vanha. Tuollainen juttu pyörii Facebookissa ja vaikka en yksityiskohtia tunne, niin varsin autenttisesta lähteestä juttu on liikkeelle lähtenyt.
Rupesinpas tuossa kuitenkin miettimään, että jos toisen maailmansodan veteraanit ovat veteraanikuntoutukseen liian vanhoja, niin minkäs ikäisiä heidän pitäisi olla. 20? 40? Ja kuinka kuntoutusasioista päätöksiä tekevät ajattelevat sen, että miten ihmeessä vuosina 1939-1945 taistelleet ylipäänsä voisivat olla vuottakaan ikäänsä nuorempia? Vaikka ehkä Viipurinlahdella ryssä pysäytettiin, niin eivät ne papat ihan niin ihmemiehiä ole, että pystyisivät aikaa pysäyttämään.

Joskus vuosia sitten olin aamuyöllä poistumassa lieksalaisesta anniskeluravintolasta, kun parkkipaikalla valoja välkytteli Ladassa istunut mies. Auto oli Venäjän kilvissä, joten ajattelin, että josko mies tarvitsi ajo-ohjeita tai vastaavaa, ja menin jututtamaan miestä.
Hyvää suomea puhunut partasuinen herra kaupitteli vodkaa ja tupakkaa, niiden lisäksi hän kertoi vievänsä 5 eurolla ihan minne tahansa. Ensiksi en innostunut mistään tarjotusta, mutta tovin rupateltuamme päätin ottaa sen 5 euron kyydin. Lada-ajelun aikana mies innostuikin kertomaan minulle tarinaansa. Hän oli Sortavalasta kotoisin ja hän oli ajautunut Suomeen, kun hänen vaimonsa oli kyllästynyt miehensä ikuiseen rahapulaan. Rouva oli potkaissut miehen pihalle ja todennut, että takaisin saa tulla sitten, kun on muutakin kuin tuulen huuhtoma perse.
Niinpä mies oli tullut Suomeen myymään vodkaa ja tupakkaa ja ajamaan pimeää taksia.

Kuinka tuo mukava Sortavalasta tullut mies liittyy liian iäkkäisiin sotaveteraaneihin? No, Ladalla pöristellyt Sortavalan lahja taksijonoista kärsiville suomalaisille kertoi olevansa myöskin Tshetshenian sodan veteraani.
En tiedä, onko tuo mukava venäläinen mies vielä Suomessa, mutta ehkä hänen kannattaisi nyt sitten laittaa hakemuksia sotaveteraanien kuntoutukseen, kun hän ilmeisesti edustaa nuorempaa sotaveteraanien polvea kuin ne metusalemit ja kääkät, joita meillä omasta takaa on ja joiden kuntouttamisessa ei vissiin nähdä olevan mitään järkeä, koska kuoleehan ne kohta kuitenkin. Vielä nuorempia sotaveteraaneja olisi mahdollista haalia niistä Afrikan maista, joissa on käytössä sotilasosasto nimeltä Lapsisotilaat. Toisaalta, kyllähän ilmeisesti jotkut Suomessa asuvat etnisesti eksoottisemmat henkilöt käyvät jotain ”Pyhää Sotaa” vääräuskoisia  yleistä pahuutta vastaan.
Eli kuntoutettavien sotaveteraanien reservi on olemassa, mutta mielestäni olisi tahdikasta odottaa vanhemman polven luonnollista poistumista ensin, kun kuitenkin heidän tarpeisiinsa kai nuo sotaveteraanien kuntoutukset on alkujaan perustettu.

Mutta mitä tulee tuohon sotaveteraaniin, joka ei päässyt korkean ikänsä vuoksi kuntoutukseen, niin toivon todella, että kyseessä on yksittäistapaus eikä sotaveteraanien palveluita ryhdytä karsimaan siksi, että veteraanit ovat yhdeksänkymmenen ikävuoden paikkeilla. Itse ajattelen niin, että silloin kun yhteiskunta säästää lapsista ja vanhuksista (varsinkin kun kyse on niistä vanhuksista, jotka ovat kansallinen ylpeytemme) ja samaan aikaan lahjoittaa miljardeja pois ja sinisilmäisenä takaa milloin kenenkin lainoja, ei touhussa ole enää päätä eikä häntää. Lisäksi minun on todettava, että syvää rakkauttani isänmaatani kohtaan on alkanut rapistaa tuollainen perseilevä pinnallisuus, joka on suora seuraus siitä, että maastamme on tullut vallanhimoisten pikkunilkkien valtakunta.

(Sortavalainen ladakuski ei muuten ottanut kyydistä maksua. Hän kiitti kovasti ja sanoi, että oli ilo jutella jonkun kanssa)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

J. Gagarin

Nuorimmat sotaan kutsutut olivat "vapaaehtoisia" vuonna 1926 syntyneitä, joten he täyttävät tänä vuonna vasta 86 vuotta.

On niitä nuorempiakin siis olemassa!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Sitä minä olen ihmetellyt, että leikataanko niitä kuntoutusmäärärahoja vai mihin ne käytetään, kun esim. 92-vuotias mummoni kävi ennen niissä täyshoitolakuntoutuksissa, mutta nykyään hän ei enää jaksa eikä lähe, niin on sitten saanut jotain muutamia kertoja jalkahoitoa. Siis kyllähän tuollaiset viikon tai parin kuntoutusjaksot maksavat pikkasen enemmän kuin muutama jalkahoitokerta, vaikka kuinka se pedikyristi kotona kävisikin varpaankynnet leikkaamassa.

Ja jos miettii laajemmin asiaa, niin 10 vuotta sitten heidän taloudessaan oli kaksi veteraanikuntoutusta saanutta. Ukkikin ampasi aina ihan onnessaan kuntoutukseen ja taisi olla siellä aina niin pitkään kuin mahdollista. Nyt kuntoutuksen saajia on yksi. Mihin ne säästyvät rahat menee?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Helena Eronen kirjoittaa:

"87-vuotiaalta sotaveteraanilta on evätty mahdollisuus saada veteraanikuntoutusta, sillä hän on liian vanha. Tuollainen juttu pyörii Facebookissa ja vaikka en yksityiskohtia tunne, niin varsin autenttisesta lähteestä juttu on liikkeelle lähtenyt."

Mää taas kuulin patterin hevosmiähiltä Facebookissa yhtä ja toista. Saisiko nyt kuitenkin hiukan tarkempia lähdetietoja, koska siellä sosiaalisessa mediassa tunnetusti kiertää kaikenlaista?

N.B., korjasin hiukan tätä kommenttiani koska lienee paras jättää ainakin mahdollisuus tapauksen todenperäisyydestä avoimeksi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No annahan kun selvitellään taustat.

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Jussi Jalonen:
"Mää taas kuulin patterin hevosmiähiltä Facebookissa yhtä ja toista. Saisiko nyt kuitenkin hiukan tarkempia lähdetietoja, koska siellä sosiaalisessa mediassa tunnetusti kiertää kaikenlaista?"

Eihän tuossa tekstissä väitettykään että kertoma olisi kiveen hakattu totuus. Vaan sävy oli ikäänkuin kysyvä että "onko näin", minusta.

Julkisestihan on ihan oikea paikka tuontyyppisistä jutuista kirjoittaa, siinähän voi tulla vastaan kanssablogisteilta ym. samantyyppisiä ja yhteneväisiä kokemuksia aihepiiristä.

Käyttäjän jenni kuva
Jenni Lavikka

Pitäisi ehdottomasti laittaa kaikki rahat nyt jäjellä olevien sotaveteraanien hoitoon! Olkoon veteraanin kunto mikä tahansa, niin aina voidaan kuntouttaa. Pedissäkin makaavaa voi fysioterapeutti hieroa ja jumpata, vaikka vain kipua lievittääkseen ja verenkiertoa lisätäkseen.

Tuskin nuo rahat käyttämättä jäävät viimeisenkin veteraanin lähdettyä...ottajia olisi, varmasti. Mikä palvelisi parhaiten veteraanejen muistoa? Vapaaehtoiseen maanpuolustukseen rahat?

J. Gagarin

"Kaikki rahat"?

Siis mitkä "kaikki rahat"?

Kaikki maailman rahat, kaikki Suomen rahat, kaikki terveydenhoitoon allokoidut valtion budjetin rahat? Vai mitkä?

seppo kirnu

Onneksi tulee vielä aika kun veriuhraajien hurraaminen ja ylentäminen loppuu.

Suomen tehokkain aivopesu on joillekin iskostunut sotaglooria, joka on lähemmin tarkasteltuna murhaamisen glorifioimista.

Ps. ukkini oli kahdessakin sodassa ja sanoi että sieltä tuli takaisin epäihmisiä, joten älkää nyt alkako itkemänä ja parkumaan.....

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minun mielestä ei ole kyse veriuhraajien hurraamisesta tai ylentämisestä, vaan siitä, että sotaveteraaneille on pystyttävä tarjoamaan kuntouttavia palveluita niin kauan kuin heissä henki pihisee.

seppo kirnu

Entäs niille sadoille tuhansille muille, jotka joutuvat pärjäämään tyystin vailla mitään paapomista ja palveluita?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tokihan jokaiselle kuntoutusta tarvitsevalle olisi Suomessa pystyttävä järjestämään kunnollista hoitoa, mutta eikö kuitenkin mielestäsi ihmiset, jotka ovat kokeneet nuorena hyvin rankkoja juttuja Suomea puolustaessaan ole oikeutettuja saamaan myöskin vähän erityiskohtelua?

seppo kirnu

Maksakoot halukkaat (militantti-patriootit). Näitä piisaa. Kuten jääkiekon fanittajiakin.

Kuten sanoin: Onneksi tulee aika kun sodassa tappeneita ei tarvitse enää paapoa.

Täytyykö erilaisille uskovaisillekin antaa etuoikeuksia? Heidän 'isänsä' takiahan kuulemma olemme täällä kärsimässä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Whoooot? Kuinka nyt uskovaiset ja heidän isänsä tähän asiaan liittyvät?

seppo kirnu

Vanhan polven enemmistö on uskovaisia. Siten.

Ari Ojala

Sotaveteraaneja ja sotaveteraaneja. Eloonjääneiden puolisotkin on ollut oikeutettuja kuntoutukseen "kylpylälomailuun" kun taas ne, jotka olivat pahimmissa paikoissa, saivat ainoastaan nimen kirjaan. Yli 90-vuotiaaksi elänyt sotaveteraani nyt ei ainakaan sodasta saamiensa vammojen takia ole ennenaikaisesti kupsahtanut tai kuntoutuksen vähyydestä.

Mun vaari eli 93-vuotiaaksi, ei eläissään hakenut mitään korvauksia, eikä saanut. Haavoituttuaan antoi lisäksi kaiken omaisuutensa, kihlasormuksia myöten suomen puolustukseen, jotka taisi lojua sulatettuina jossain pankkiholveissa, eikä grammaakaan mennyt puolustukseen.
Kysyessäni joskus asiasta, ei hän kehtaa, hänhän jäi henkiin. Reiät meni umpeen parissa viikossa. Kaikki kaverit kaatui ympäriltä, mikäs hänen on ollessa.

Marko Kervinen

Eikö ole niin että veteraanijärjestöllä on yli
100 miljoonan omaisuus ja että johtajalla on
törkeän korkea palkka? Oli uutisissa viime vuonna?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No niinhän niillä on ja minusta vähän joskus tuntuu, että ne istuvat rahakirstujen päällä "perinnetyön" nimissä.

Veikko Penttinen

"Lisäksi minun on todettava, että syvää rakkauttani isänmaatani kohtaan on alkanut rapistaa tuollainen perseilevä pinnallisuus, joka on suora seuraus siitä, että maastamme on tullut vallanhimoisten pikkunilkkien valtakunta."

En väitä sinun olevan ylläolevassa väärässä, mutta kannattaa muistaa kuitenkin, että kun me vanhenemme ja viisastumme, niin huomaamme, että ne, ihmiset, opettajat, virkamiehet, politiikot ja sen semmoiset, joita ennen pidimme vahempina ja viisaampina ovatkin muuttuneet nuoremmiksi ja tyhmemmiksi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

"kun me vanhenemme ja viisastumme, niin huomaamme, että ne, ihmiset, opettajat, virkamiehet, politiikot ja sen semmoiset, joita ennen pidimme vahempina ja viisaampina ovatkin muuttuneet nuoremmiksi ja tyhmemmiksi."

Tuo on muuten aivan totta! :D

J. Gagarin

Niin, ja samalla huomaamme, että ne omat vanhemmat, jotka murrosikäisinä tuntuivat lähinnä Niuvanniemestä karanneilta kahjoilta, ovatkin yhtäkkiä tulleet paljon viisaammiksi. Jopa heidän silloisetkin mielipiteensä näyttäytyvät viisaampina.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No tuota en kyllä allekirjoittaisi :D

J. Gagarin

Tarkoitatko, että vanhempasi tuntuvat edelleenkin Niuvanniemestä karanneilta kahjoilta?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Olin jo kirjoittamassa "kyllä", mutta sitten mielessäni häivähti kuva äipästä ja teflonpannusta, niin jätänpä kommentoimatta.

J. Gagarin

Ei omena kauas puusta putoa! ;D

Markus Lehtipuu

Kyllähän tästä miinuslaskulla selviää. 2012-1944 = 68 vuotta. Plus 17 vuotta = 85 v on ehdottomasti nuorin mahdollinen.

Kyllä minä hieman kyyninen olisin. Viimeisen erän 17-vuotias ei mielestäni tarvitse erityiskohtelua.

Ensinnäkin pitää erottaa sotainvaliidit ja sotaveteraanit. Suurimmat sankarit hoitivat sekä talvisodan että jatkosodan, nuorin mahdollinen ikä on 91 vuotta.

Kuinka paljon ei-sotaveteraaneja kuntoutetaan? Kuinka paljon 17-20-vuotias ylipäätään ottaa traumoja, jos verrataan vaikkapa 40-50-vuotiaana eronneeseen, työpaikkansa menettäneeseen ja kaikenlaista muuta kokeneeseen rivimieheen?

Valitettavasti sankarit alkaa jo olla haudoissaan. Viimeiset elossa olevat olivat toki sodassa, mutta kun sankariteoista alkaa jo olla 70 vuotta aikaa, olisiko elämässä sittenkin jotakin muutakin saavutusta, kuin teinivuosien pyrähdys asemasotavaiheessa, ja pikainen juoksu pakoon?

Markus Lehtipuu

Paitsi tietysti Tali-Ihantala, joka oli sankariteko, ja johon osallistuneille nostan edelleenkin hattua, jos elossa ovat!

Markus Lehtipuu

Tarvitseeko 87-vuotias kuntoutusta siksi, että hän oli teinipoikana hetken sotimassa, ja selvisi sieltä ehjänä, vai siksi, että hän on 87-vuotias?

Itse suosittelisin suhtautumaan kaikkiin 87-vuotiaisiin samanarvoisina, miinus sotainvaliidit, jotka maksoivat 88-prosenttisesta isänmaastamme hirmuisen omakohtaisen hinnan ja uhrin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Helena, tuo "sillä hän on liian vanha" ei ole uskottava selitys ja vaikuttaa enemmänkin kaupunkitarinalta. Syyt lienevät ihan muualla.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

HAH! Nytpäs minulla on autenttista tietoa asiasta ja koko juttu on vieläkin masentavampi kuin miltä ekana vaikutti. Tulen kirjoittamaan asiasta tarkemmin ja lisää, kunhan minulla on tarpeeksi faktaa näppilölöissä.

Suomessahan on hyvin paljon epäkohtia ja olisi hienoa, jos toimittajat näitä asioita tutkisivat, mutta taitaapi aika mennä Teuvo Hakkaraista kytätessä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Juttu kiertää Facebookissa, ja siitä on keskustelunaiheeksi? Varmaan olisi, kunhan se ensin osoitettaisiin todelliseksi tapahtumaksi. Facebookia ei ole syytä pitää luotettavana lähteenä.

Me kaikki vanhenemme samaa tahtia, mutta mielestäni meidän on syytä olla tyytyväisiä siihen, että nuorimmatkin sodan käyneet ovat jo yli kahdeksankymmenen.

Simo Partanen

Isävainaa oli 100% sotainvalidi, kumpikin jalka jäi Karjalan korpeen, kiitos Neuvostoliiton tykistön. Isä ei koskaan halunnut mitään avustuksia periaattella "Perkele, ei ennenkään niitä saanut, enkä nytkään niitä ota". Kuntoutustakaan ei halunnut, samasta syystä.

Jalantynkiin tuli kuitenkin kasvannaiset, ne piti leikata. Isä tuotiin jalattomana ambulanssilla kotiin, kipattiin sänkyyn. Ja sitten ambulanssin miehistö lähti. Miten jalaton mies pääsee vessaan? Vessakaan ei ollut vielä invavarusteissa kuin pöntön osalta. Tästä alkoi tuskien tie, me lapset taistelimme, että kaikki apu ja avustukset tulisi, mutta se oli melkoinen työmaa. Kaikki piti väkisin kiskoa, sitten kun homma lähti toimimaan, isä joutui sairaalaan. Oli myös aloitettu vessaremontti invavarustusta / pyörätuolia varten. Sairaalassa isä sai aivoinfarktin ja viikon päästä kuolo korjasi.

Isän kotona oli vain paljaat betoniseinät vessassa kun tieto kuolemasta tuli. Valtionkonttorin piti maksaa remontti, mutta kun kuolema tuli, maksu jäi siihen. Leskelle jäi siis vessa, missä on vain pelkkää betonia. Onneksi kuolinpesässä oli rahaa, millä vessa laitettiin kuntoon, MIKÄÄN instanssi ei suostunut auttamaan, ei edes sotainvalidien liitto. No, isän periaate toisaalta toteutui, että mitään avustuksia ei ole ennenkään saatu.

Äiti sitten on käynyt kuntoutuksessa ja on hänelle tarpeen. Koti on invavarusteissa kaiken jälkeen, mikä on vanhalle ihmiselle todella tärkeä, varsinkin kun liikkuminen on huonoa.

Komentti oli pelkkä pintaraapaisu aiheeseen, voisin kirjoittaa tarkemmin joskus blogin, miten vanhoja ihmisiä pompotettiin terveydenhuollossa ja eri virastoissa. Ilman meitä lapsia, mikä olisi ollut tulos. Ei vanhat ihmiset halua / jaksa tapella oikeuksiensa ja tarpeidensa puolesta.

Ari Ojala

Eiköhän me kaikki olla enempi tai vähempi sotaveteraanien sukulaisia.
Jos sillä perusteella aletaan kuntouttamaan ja kylpylälomia jakamaan, meillä ei taida rahat riittää.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Pappani oli Syvärissä, hän ajoi kuorma-autoa, jolla kuljetettiin rintamalla kuolleiden jäätyneitä ruumiita.

He saattoivat olla jäätyneitä vaikka minkälaisiin asentoihin. Tämän kuulin isältäni. Pappa itse ei koskaan puhunut sota-ajasta halaistua sanaa.

Hän ei nähdäkseni saanut mistään sotaveteraanien reissuja vaikkapa nyt kylpylähoitoon....Tai en tiedä, olisiko saanut, mutta ei ainakaan käyttänyt niitä.

Äidin puolelta ukki kaatui aivan sodan loppuvaiheilla, sai kranaatin selkäänsä. Elli-mummu jäi yksin neljän lapsen kanssa.

Rankkaa varmasti oli, mutta hän ei koskaan valittanut mistään, vaan oli hyvin valoisa luonne. Kyllä sitten kuulin aina joskus syviä huokauksia häneltä, varmasti tuo kaikki oli kuitenkin traumatisoinut hänet aika raskaalla tavalla.

EV

Toimituksen poiminnat