Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Suomen kielen etymologia osa I


Sanat ovat aina kiehtoneet minua, kuten paikannimistökin. Minusta on mielenkiintoista pohtia sanojen alkuperää ja mitä vähemmän tietää sanojen taustalla usein piilevästä tylsästä totuudesta, sitä jännemmäksi homma menee. Olen tehnyt jotain tulkintoja ja tässäpä niitä teille:

Fakta:

Sana fakta tulee englanninkielisestä sanasta ”fuck”, joka otettiin korvaamaan sana ”vitut”, koska sitä pidettiin turhan brutaalina ilmaisuna eikä sanan ”vittu” katsottu olevan korrekti synonyymi ilmaisulle ”totta”. Fakta sanan juuret juontavat esimerkiksi seuraavanlaiseen
tilanteeseen: henkilö A meinaa kävellä puolisulan joen yli oikaistakseen matkalla baarista kotiin. Henkilö A:n seurassa oleva henkilö B sanoo ”älä mene jäälle. Se on heikko ja voit upota sinne”, johon henkilö A tuhahtaa jotain epämääräistä ja lähtee päättäväisesti marssimaan jäätä pitkin kohti vastarantaa. Henkilö A uppoaa ja kiljahtaa ”vitut”, eli hän totetaa henkilö B:n varoituksen olleen fakta.

Sentti:

Sana sentti tulee sanasta ”sentimentaalinen”. Jokainenhan meistä on joskus mitannut vyötärönympärystään mittanauhalla, todennut, että onpas vähän tullut paisuttua ja olo on sen jälkeen varsin sentimentaalinen. Alkujaan, kreivi Pietari Brahen aikaan 1600-luvulla, senttiä sanottiinkin sentimentalixeksi, mutta kansan suussa kehkeytyneestä muodosta ”sentti” tuli nopeasti yleisesti käytetty muoto.

Nuori:

Kautta aikain vanhat ihmiset ovat katselleet paheksuvasti nuorisojoukkoja ja tuhahdelleet kun” nuo ovat tuommossii.” Murhaavista katseista tuli ennen tuliaseen keksimistä assosiaatio nuoleen ja ennen pohojaalaisten kohtalokasta invaasiota nuorista puhuttiinkin nuolina.

Turvallinen:

Tämä onkin kiperämpi juttu. Jos joku tulee kysymään, onko turvallista lentää turvalleen, niin siitä tulee hieman ambivalentti (tuon hienon sanan opin ystävältäni, vanhemmalta espoolaiselta herrasmieheltä, jolla tuntuu aina olevan hieman ambivalentti olo) fiilis. Herääkin kysymys, mistä on kysymys, kun tajuaa, ettei ole turvallista lentää turvalleen, ainakaan jos on
pikkasenkin enemmän promilleja veressä. Silloin käy nimittäin usein niin, että se refleksinomainen tapa ottaa käsillä vastaan katoaa.

Turvalla viitataan hevosen turpaan. Kuin aikoinaan vuoden 265 jkr. paikkeilla nyt jo unohduksiin jäänyt suuri suomalainen sotaherran Väinämöinen oli hoitamassa diplomaattisuhteitaan Länsi-Rooman lyhytaikaisen keisarin Anustuksen luona, matkusti Väinämöinen tavoistaan poiketen Roomaan hevospelillä. Euroopan halki reissatessaan hän saattoi huomata, että erinäisen barbaariheimot, vandaalit, gootit, germaanit ym. silloiset roskajoukot pyrkivät estämään Suuren Väinämöisen matkan etelään. Väinämöinen keksi kuitenkin kiinnittää ratsunsa turpaan suuren kanteleen ja kävikin kuten Väinämöinen ajatteli, eli kun hän laukkasi tukka hulmuten pitkin saksalaisia nummia suoraan päin vihollisjoukkojen keskitystä, osuivat germaanien ja muiden ampumat nuolet hevosen turpaan kiinnitettyyn kanteleeseen, jonka kaikukoppa oli niin suuri, että nuolien aiheuttaman soinnin kerrottiin kuuluneen Pariisiumiin saakka.
Tähän liittyy vielä sellainen mielenkiintoinen detalji, että itse asiassa nykyään EU:n kansallishymninäkin tunnettua Oodi ilolle ei säveltänyt Beethoven, vaan sävelmä on juuri se, joka syntyi hevosen turpaan kiinnitetyn ja Väinämöiselle turvan antaneen kanteleen soinnista (juuri tästä tulee myöskin muinaissuomalaisen taruston soturijättiläiset eli soinit), mikä jäi läpi silloisen Euroopan ihmisten päähän soimaan. 1500 vuotta myöhemmin Beethoven lopulta kirjoitti sävelmän ylös ja omi sen nimiinsä.

Luoda:

Tämän tietävät kaikki. Maailma on ihan paskaa – luoda paskaa. Maailma on paska ja muinaiset ihmiset ajattelivat, että luodessaan maailman Jumala (mikä se nyt kellekin on) otti talikon ja mätti suuresta lantalasta maapallolle läjän sitä itseään.

Kello:

Sana kello on melko nuori ja juontaa juurensa aikaan jolloin rikkaat karjalaiset joutuivat evakuoimaan itsensä ihastuttavan Neuvostoliiton jaloista ja osa karjalaisesta kansasta siirtyi Turkuun. Alkujaanhan kelloa kutsuttiin venäläisittäin kolokoloksi, mistä tulee myöskin sanonta ”tiuku repii”, tosin minulla ei ole vielä loogista selitystä sille, mitä se tiuku on repinyt, mutta
kun tosiaan sota-aikaan ja sen jälkeen Turun alueelle valui karjalaisia kelloineen, niin paikalliset ihmiset saattoivat puhua uusista asukkaista ”ne kel o kolokolot”, mikä aiheutti uusvarsinaissuomalaissa niin suunnatonta huvittuneisuutta, että kolokoloa alettiin yksinkertaisesti kutsua kelloksi.

Valuutta:

Tämän sanan alkuperä viittaa aikaan, jolloin sulaa metallia valutettiin muottiin, josta tuli sitten kolikoita eli valutettiin valuun ja saatiin valuuttaa. Nykyään sana valuutta alkaa olla vanhentunut, koska tänä päivänä valuuttaa tehdään näpyttelemällä lukemia tietokoneelle, yleensä ykkösiä ja paljon nollia. Luultavasti valuutan tuleekin jatkossa korvaamaan puhekielessä hiljalleen yleistyvä ilmaisu ”näpyytin”.

Naurunremakka:

Naurunremakalla tarkoitetaan kovaäänistä naurua, johon yleensä yhtyy koko joukko väkeä. Ennen kuitenkin naurun remakalla tarkoitettiin naurua, jolle ei tullut loppua, tai jos se loppui, niin joku kertoi sen saman vitsin uudestaan ja nauru pääsi uudelleen valloilleen. Ja se vain jatkui ja jatkui eivätkä naurajat älynneet lopettaa (remakka engl. remake), koska nauru
oli mukava tekosyy pitkittää taukoa kaskipellon raivaustöistä.

Hauska:

Hauska on yleistynyt mukavan (= muka kiva) synonyymina Hauska-koirankakkapussien myötä. Kenen mielestä on muka mukavaa laittaa käsi pussiin, tarttua pussitetulla kädellä koiran lämpöiseen kakkaan ja kanniskella tuota Turren tuotosta mukana lenkillä? Hauskan sävy on selkeän sarkastinen.

Raskaus:

Odottavat äidit ovat lihoneet aina ja tulevat aina lihomaan, vaikka joku Angelina Jolie olisikin luuranko jopa kaksosia odottaessa. Toisaalta taas, jos ainoastaan suomenkielessä raskaus viittaa sanana painonnousuun, niin silloin tällä sanalla on myöskin geneettisiin piirteisiin
viittaava syvyys, mikä tekee siitä paitsi mielenkiintoisen, niin sillä voi myöskin perustella paljon.

Pääministeri:

Pääministeri on kansankielinen halventava nimitys valtioneuvoston johtajasta. Yleensä valtioneuvoston johtaja on sen verran yksinkertainen henkilö, että hän luulee nimityksen pääministeri jotenkin viittaavan hänen johtavaan asemaansa, mutta todellisuudessa pääministeri on ainoastaan kaunis kiertoilmaisu huomattavasti alatyylisemmälle nimelle, eikä pää tässä yhteydessä todellakaan viittaa yläpäähän eikä sillä ole muuta tekemistä johtamisen kanssa kuin se, että yleensä pääministerin toiminta on kuin suoraan sieltä alapäästä.HUOM! Tätä tekstiä tai mitään osia siitä ei saa kopioida tai
käyttää missään Turun Sanomien ja Karjalaisen toimesta tai napsahtaa kuudensadanviidenkymmenenkahdeksanmiljoonanviidensadankolmenkymmenenkuudentuhannenkuudensadankuudenkymmenenkuuden
+rapiat päälle euron tekijänoikeusmaksu. Käyttämällä tekstiä tai osia siitä
Turun Sanomat ja Karjalainen hyväksyvät maksun eikä siitä sitten tarvitse
nillittää jälkikäteen.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (75 kommenttia)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ups, oli tarkoitus pistää Vapaavuoroon tämä.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Jo vain killa menettelee tässäki kategoriassa.
Opiksi ja ojennukseksi.
Selittämättä jäivät vain:
- Helsinki
- Koira-asento
- Pimpatus
sekä sietäjä.

supizeniläinen kotiäiti, Harmaasusi™

Pentti Järvi

Pimpatus-sanaan tykästyin, vaikken tiedä, mitä se tarkoittaa. Liittyisikö se mitenkään pimppiin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen
Matti Jalagin

Näyttää lakitehdas huolestuttavassa määrin vakavoittaneen Sinua, mutta ehkä se hulvattomuus palaa teksteihin. Mistähän mahtaa sanana tulla satiiri?

Pentti Järvi

Arvaan kyllä. (satiainen/kutina/kutkuttava/naurua)

Matti Jalagin

No hupsista niin.

"Tirer" juontaakin juurensa varsin sotaisaan alkutermiin.

"Etymology

From Middle French tirer (“to draw, draw a sword”), from Old French tirer (“to draw, pull out with great effort, snatch violently, tear away”), of Germanic origin, from Gothic *

Sana on tunnetusti miekkaa vahvempi, joten satiiri on rauhanomainen ase.

Ari Kemppainen

SE, itse ironia/narsismi on kovapaikka, perskutarallaa.. perussuomalaisen perus tavallisen perus avustajallekin :) mutta haitaneeko tuo..mitää

http://www.youtube.com/watch?v=o1naXZwwQw4

Ari Kemppainen

Paljon tekstiä sanoista, miten on reali-elämän ongelmien pohdiskelu ja tosiasioiden kohtaaminen?

http://www.youtube.com/watch?v=lyoAXTOaHVk

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

T-34, overhaul, use it and start killing people ?

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Oliko tämä taas semmoinen vihakirjoitus? Vai ymmärtäisikö Turun Sanomien toimitus, että huumoriahan se Helena siinä vääntää?

fabu land

Putkonen puoluetoimistolta totesi
"Hän (Helena Eronen) on ammattitaitoinen eduskunnan kanslian palkkaama sitoutumaton virkamies..."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012042615503885_u...

On se hienoa että eduskunnan palkkaamat virkamiehet heittävät vittua kehiin ja muuta huumoria iltapäivän virikkeeksi tälle Suomen joutavammalle kansanosalle näin valtion virastoissa noudatettavina työaikoina. Vapaavuoroon vielä varmuuden vuoksi. Eiköhän siitä Turun Sanomienkin vappu lasketa alkavaksi?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Minäkään en usko kaikkea mitä kuulen. Tällä syönnillä en usko, että kansanedustajien avustajat olisivat virkasuhteessa valtioon. Voin toki olla väärässäkin. Eduskunnassa kyllä työskentelee valtion virkamiehiäkin aina vahtimestareita myöten.

fabu land

Kiitos, tätä tietoa kaipasinkin. =)

Jatkokysymys: Mahtoiko joku Isojen poikien laulukirjan tekijöistä kuolla samana päivänä kuin blogistimme syntyi?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen
Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

70-luvulla kesäduunissa yksi savolainen opetti esimiestämme sanomalla: 'Kato vittuun ja kato kauan'

Se meni silloin himaan, tuskin menee nyt...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No mutta minulla ei sentään vielä ole pinssiä, jossa lukee "vittu haisee hyvälle" ;)

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

No, kerrotaan nu sitte fabulous Land ille, että miehen pitää tietää ja jos ei, niin voi TULLA MIELEEN, kun tekee kehoituksen mukaan !

Kokoomus, Holkeri ja Väyrynen olivat YHTÄ VIHATTUJA lehdistön puolelta ja vallassa olevien puolelta kuin PerusSuomalaiset NYT !

Ajattele Helena, Iltasanomien otsikkoja 30 - 45 vuotta jotain sitten, kissankokoisin kirjaimin:

Holkeri on DUUNARIN kirosana !

Ja.

Suosikki auto Ladan puskureissa bumper sticker ejä:

Käytä kondomia, ettei synny lisää Väyrysiä.

Et näin kohteliaita olivat.

Nyt kun Kokoomus on vasemmisto pesty ja ANYTHING goes. Niinkus näette.

fabu land

"No mutta minulla ei sentään vielä ole pinssiä, jossa lukee "vittu haisee hyvälle" ;)"

Niin, sitähän tässä ihmetelläänkin että mikä pitelee ... =)

Jouni Hölttä

Vanhas kun ellää nii viimennii vitun näkkee!

t. piiroinen

A vot, sano r.... kun v.... näki.

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Vaikken olekaan rahvaanomaisen (siis vulgaarin) kirjoitustavan ihailija, tämä teksti on lievästi sanottuna: aivan huippu. Hiukan tuli naurettua. Ei muuta kuin Hikipediaan!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tuleeks tuohon summaan alvi päälle vai joks se oli mukana?

t. piiroinen

Ketosilla ja Luakkosilla on varaa maksaa tuon päällekin menevä vero, kun sehän ei ole 23 vaan vain 9 %.

Heli Hämäläinen

Minä olen pohtinut nuijasotia ja tuota impivaaralaisuutta. Ehkä kyseessä on murteiden ja kulttuurien kohtaaminen sekä siitä siinnyt väärinymmärtäminen.

Helsingissä kun kehotetaan seuraamaan edistystä, se tulkitaan Pohjanmaalla että tulee seurata eristystä.

Reijo Kamula

Viittaa, jotensakkin Ruotsalaisiin!
Aivan samoin, kuin KaraÅke

Ari Kemppainen

Julukkiksena on kiva olla, Ei huolet paina, eikä rasita polla

Matti Jalagin

Menikkö talenttiin vai aitolssiin?

Ari Kemppainen

Kesä on mukavaa aikaa, nauru raikaa ja mitä jottei, tulis tosi ihgu sarjakuva aiheesta Heluna-söpö hekottaja ja James-urbaani kivikasvo "SEIKKAILEE" lieksan villissä lännessä.

Tarina voisi alkaa sillä kun james koittaapi asettaa nuorelle helunalle niitä kuolaimia että pää see rattastaan mut sepäs touhu mennee kii niin hauskasti et paikkakuntalaisten naurunremakka vaan raikaa...jne :)

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

Toistaiseksi ainoa puolue jossa ymmärretään huuomoria on perussuomalaiset...

Ari Kemppainen

No, perskutarallaa, tosi-ku-vesi! Ja tippa ei tapa eikä ämpäriin kään pitäs hukkuu?

Juha Korhonen

Oi Helena, Helena... Missä olisimme ilman sinua? Ylen suuren ankeuden alhossa, varmaankin. Mutta Sinä tulit kuin Enkeli Gabriella meidät pelastamaan julmien ja hirmuisten meedioitten kynsistä! Sinä tulit todistamaan ihanan ja riemukkaan totuuden sanaa keskuuteemme! Me maan matoset kierimme edessäsi päästellen kurkuistamme ylenpaltisen ilon ha-ha-katkonaista ilovirttä.

Käyttäjän TommX kuva
Tomm Jakob

Eronen on etymologina Veijo Meren manttelinperijä!

Ari Kemppainen

Helena kaunis "heluna" Eronen kommentoi:

"No mutta minulla ei sentään vielä ole pinssiä, jossa lukee "vittu haisee hyvälle" ;)"

Onko blogistin tarkoitus nyt saada/hakea se Banni?, vai, hakeeko blogisti tarkoituksellisesti niitä "rajoja" kuten "vahingossa" lisäsin tämän kirjoituksen tänne, vai, kuuluuko tämä siihen "aivopierujen" sarjaan?

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Täällä on pari, jotka todellakaan eivät pääse VVY Ry n jäseniksi koskaan.

Ehkä Bye Bye Babes, kannatusyhdistykseen, go go.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Gagarinkin haluaa kommentoida:

"Suuri suomalainen kielitieteilijä Wettenhovi-Aspa (ks. Wikipedia) on myös valistanut Suomen kansaa monista mielenkiintoisista kielitieteellisistä FAKTOISTA:
Wettenhovi-Aspa väitti muun muassa että pyramidi tulee sanasta ”pyhät raamit”, seepra sanasta ”seurahepo”, Espanja eli Hispanja sanasta ”Hiisipainijaisenmaa”, Berkeley sanasta ”perkele”, ruotsin kielen sana människa sanasta ”maannussija”, "Venetsia" sanoista "veeen sija" ja arabialainen "sirkkaa" tarkoittava "acris" -sana yksinkertaisesti vain siitä, että arabiaa kirjoitetaan oikealta vasemmalle."

Pentti Järvi

Hehheh. Tuo vimppa oli hyvä! Terkut/saluti Gaga:lle.
ps. acris tarkoittanee sammakkoa(kin)

fabu land

Gagarin unohti kertoa sinulle että W-A:n teoria (kirja Fenno-ägyptischer Kulturursprung der Alten Welt, 1935) ihastutti Heinrich Himmleriä ja hänen salaseuraansa. Että ihan kieli keskellä suuta nyt =).

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Hienoa, että kaikki ihastuttaa kaikkia.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No niin ja luultavasti joudun luopumaan Waltarin fanittamisestakin :( http://fi.wikipedia.org/wiki/Mika_Waltari#Poliitti...

fabu land

"Hienoa, että kaikki ihastuttaa kaikkia."

Jos tuo nyt pitäisi alkuunkaan paikkansa, olisit laittanut minunkin kommentteihini sydämelliset suositukset, Pentti Olavi Pöljänen. Korjaan Pekka Olavi Pöllänen =D

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Ain't Too Proud to Beg, uh ?

Eppu Normaali - Afrikka, sarvikuonojen maa

http://www.youtube.com/watch?v=stKoA4cOURw

Ja aiheeseen v****:

'Ainakin soitan sitä oikein päin...'

Anis Harran

Sana "nainen" on tiettävästi kehittynyt siitä että alun perin suomalaismiehen piti näköhavaintotilanteessa ottaa nopea, selkeä kanta kysymykseen nain/en.

Heli Hämäläinen

Sana orja on samaa kantaa kuin arjalainen. Tarkottaa alunperin iranilaista. Sieltä tulee myös mehiläinen ja mesi, muinaiskreikan viini μέθυ, mehu. Sieltä juopottelu opittiin :)

Anis Harran

Tarkoittaa itse asiassa alun perin "ihmistä" mutta kyllä, se on Iranin/Ironin alkuperä ja kun iraaniset kansat valloittivat Induksen ja Gangesin jokilaaksot heidät muistetaan arjalaisina. He olivat tietysti vaaleampia kuin Intian vanhemmat kansat ja siitä kai tämä älytön rotuhullutus sai alkunsa.

Euroopan tasangoille tullessaan iraaniset indoeurooppalaiset olivat oletettavasti alkuperäisväestöä tummempia. Indoeurooppalainen geeniperimä muokkasi etelä- ja keskieurooppalaisten ulkonäköominaisuuksia, kieli- ja kulttuuriperimä ulottuivat vielä pidemmälle, sinnekin missä väestön geneettisessä perimässä epäiraaniset luoteispiirteet näyttävät hallitsevan. Nykyisin jäljellä olevat suomalais-ugrilaiset ja baskit ovat ainoita jotka eivät tulleet kielellisesti aivopestyiksi arjalaisuuteen. Ilmeisesti myös vanhimmat turkkilaiset, mutta suurin osa nykyturkkilaisten geeniperimästä lienee indoeurooppalaista, seemiläistä ja (Venäjän alueella) suomalais-ugrilaista alkuperää.

Eurooppalainen juopottelu opittiin ainakin viinin osalta iraaneilta, mutta kännit osattiin ottaa jo ennen indoeurooppalaisten tuloa sumerien ja kaukaasien parissa, ja myös muinaisessa Egyptissä.

Aki Mönkkönen

Asuuhan Persiassa vieläkin arjalaisia. Per-siassa?
Helenan "vahingossa" lykkäämä alkuvoimainen satyyrien ja faunien keväinen tanssi niitulla, sykkii uuden elämän mahtipontista gloriaa, se on kirjava, kuin luonnon flora.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Muinais persialainen sana "arja" tarkoitti ihmistä. Näin professori Hämeen Anttila. Voitaneen ajatella ugrien ja iranilaisten harjoittaneen tavalla taikka toisella keskenään orjakauppaa.

Anis Harran

Meinasitko Mönkkö että sioista puhuminen saisi minut suunniltani? Saastaisia sanoi aavikkokettu pihlajanporsaista. Kirjoitin muuten jutunkin nettiporsaista:
http://harran.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/10...

Helenan kannattaa kyllä varoa satyyreja ja fauneja kuten jo antiikin tarinoista tiedämme.

PS. Siinä vaiheessa kun naiset alkoivat ilmestyä suomalaismiehen elämään sarjoina, sanalle kehittyi myös monikko: nai-set.

Heli Hämäläinen

Kyllä se ugreihinkin on tihkunut, esimerkiksi volgansuomalaiset ovat mareja, mordvia, sammuneita ovat merjat. Tarkoittaa miestä, ihmistä.

Ihminen, inehmo on samanlaisena vain virossa, inimene. Mutta vepsässä ja liivissä jo ristit, rištīng. Vepsässä mez' eli mies (mees) on synonyymi ihmiselle kuten volgansuomalaisissa kielissä.

Orvokki Pellinen

Sana ihminen tulee sanasta ihme ja nenu, eli nenä, eli ihminen on oikeastaan ihmenenä.

Mahtavaa Heli, sain makeat naurut kommentistasi, ;D

fabu land

Anis Harran:
"Sana "nainen" on tiettävästi kehittynyt siitä että alun perin suomalaismiehen piti näköhavaintotilanteessa ottaa nopea, selkeä kanta kysymykseen nain/en."

Näin > nain. Grouch Marx:
"Women should be obscene but not heard."

Aki Mönkkönen

Kolmas Valtakunta lähetti parhaat kallonmittaajansa Intiaan ja lähiseuduille, tutkimaan muinaisten arjalaisten populaatiota ja sen vaikutusta silloiseen (1930-luku) populaatioon. Tarkoitus oli saada aineistoa rotuoppia käsitteleviin tutkimuksiin. Näillä muinaisilla arjalaisilla oli tunnuksena hakaristi, joka on Intiassa vieläkin yleisessä käytössä. Orjuuttajina nämä arjalaiset olivat raakoja ja tehokkaita.

Heli Hämäläinen

Hakaristi on auringon tunnus ja arjalaiset vanhoja auringon ja tulen palvojia (esim. Zoroastralaisuus). Azerit ovat turkkilaistuneita arjalaisia, ja Azerbaidzan oli tulenpalvonnan keskus.

Latvialaisillakin on hakaristejä, mutta myös volgansuomalaisilla.

Iran http://www.youtube.com/watch?v=7-ZQGwhVMkc

Latvia http://www.youtube.com/watch?v=RZnb4XTqZik

Armenia http://www.youtube.com/watch?v=mD049WyYJaQ

Ari Kemppainen

UGH! Heli Hämäläinen!

Sinun alkukantainen brutaalisuus jollain ihmeellisellä tavalla, saa minut epäilemään sitä että kuka on sinun elämässäsi SE TARZAN?

Heli Hämäläinen

Ei ole elämässäni karvaista miestä. Olen sielultani uralilainen. Feminiini.

http://www.youtube.com/watch?v=vSZDdRFPg5U

Syy miksi tunnen hyvin noita kulttuureja on tanssiharrastus, jossa opiskelin itämaisia tansseja ja kulttuureja. Minua alkoi etoomaan naisen käsittely esineenä ja siksi suuntauduin siitä pois. Mutta on paljon etnisiä vähemmistöjä, joissa naisen asema on parempi. Monet naislaulajat ovat emansipoituneita, joka noissa maissa on vaarallista.

Tässä berberimusiikkia http://www.youtube.com/watch?v=xUwrthU4y_c

http://www.youtube.com/watch?v=LyPdkZ7gIuo

Aki Mönkkönen

Kyllä, suomalaisillakin on vanhastaan ollut hakaristi käytössä, eikä siihen liity arjalaisuus mitenkään. Mutta kysehän olikin sanojen "etymologiasta".

Heli Hämäläinen

Tässä komilaisessa musiikkivideossa on 37 sekunnin kohdalla kankaita, joissa on hakaristejä, mutta kiertosuunta on toinen kuin saksalaisilla. Latvialaisilla se on Perkonkrusts, ukkosenjumalan, Ukon risti. Suomessa tunnetaan Perkeleenä.

http://www.youtube.com/watch?v=nveXhaz7Og4

Mirjami Parant

Nyt kyllä käy sääliksi Beethovenia!

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Sen verran täytyy korjata tuota kellon etymologiaa, että alkuperä on kylläkin Afrikassa. Laitan linkn niin ei tarvitse selittää enempää:

http://personal.inet.fi/taide/viitasusi/images/kol...

On huhuttu, että sateenkaariväki olisi ottamassa omaksi "kansalliskasvikseen" persiljaa. Tämähän johtuu nimenomaan sanan persilja etymologiasta, joka johtaa Ruotsi-Suomen ajalta. Tuohon aikaanhan ruotsin kielessä pohdittiin josko kieleen tulisi ottaa käyttöön feminiinit, maskuliinit ja neutrit germaaniseen tapaan. Ruotsissa oltiin kuitenkin jo tuolloin edellä tasa-arvoisessa ajattelussa ja päädyttiin käyttämään en- ja ett etuliitteitä. Persilja sanana on jäänyt elämään tuolta ajalta osin neutrina. Tarina kertoo kasvin halutun nimettävän sekä kreivi Per Oxenstjiernan, että vapaaherratar Silja von Bearnaisen mukaan. Päädyttiin kuitenkin muotoon Per-Silja joka sittemmin on typistynyt muotoon persilja.

Ari Lotvonen

Nykyään kun laittaa sanan Internettiin, saa vastauksen ja sanan merkityksen kaikilla kielillä.

Liian helppoa, liian helppoa.... mitä lapsista kasvaa, kun kaikki on valmiina katettuna pöydässä.

Ennevanhaan sitä piti ainakin itse ottaaa fyysisesti ja psyykkisesti selville sanojen merkitys.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minusta on ainakin mukavinta keksiä itse :D

Ari Kemppainen

Kaunis Helena, mitä uhkein ja suorakaunopuheisin nainen vastaa, kun kysytään:

Että oletko kenties? joskus haaveillut, siitä Villin lännen Jameksesta joka revolverit vyöllä roikkuen laukkaa pelastamaan neidin hädästä?

Jouko Koskinen

Helena ei pelastajaa tarvi. Se on niin hyvä että sen kanssa jos jää bensapiippuun Jemnan keitaalle niin siitä saa viisitoista juotettua kamelia.

Ari Kemppainen

Alakaa tämä ihmisen palavota, olemaan sitä luokaa et tartee turvautua...(sensuuri)... ellei muuu auta?

Käyttäjän budoka kuva
Marijan Mario Basic

Nyt sait minuakin hyvälle tuulelle ja innostuin itsekin etimologiasta...

Seuraavalle kysymykselleni en vielä löytänyt sopivan vastauksen.
Miksi nämä sanat alkavat RA:llä?

RAKKAUS, RAISKAUS ja RASKAUS

analysoin mm. näin

RA[K]KAUS, RA[IS]KAUS ja RA[S]KAUS

[K] + [IS] + [S] = KISS

jolloin jää

RAKAUS, RAKAUS, RAKAUS eli RA + KAUS (hono somi yhdellä konsonantilla)... sitten muutui väkivalloiksi
-> RAKAUS -> RAAKUUS -> RA[A -> siiretaan K:n jälkeen] -> RAKA[ylimääräinen vokaali eli U jää pois] -> RAKAUS

Tästä tuli mieleeni, että suffiksi -KAUS on runsaasti käytetty esim. PAKKAUS, PURKAUS... eli se on tavallinen, mutta tuo

RA -etuliite eli prefiksi viitaa suomalaisten esi-isien tunnetiloihiin...

Heli Hämäläinen

unohdit sanan RAAKUUS

Siksi sana onkin viroksi armastus, taitaa olla muillakin sukulaiskielillä.

Käyttäjän budoka kuva
Marijan Mario Basic

Veljeskansoissa on tällaisia eroja, ehkä ne oli syynä eroamiseen...

kun Virossa, näin olleen, "armahdetaan" se tapahtu väkivalloin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

RAKKAUS = RAK + KAUS -> RAK = rakko (eli virtsarakko) ja KAUS = kausti.

Viittaa siihen kusiseen tilanteeseen, johon yleensä rakastuminen johtaa.

Jouko Koskinen

Tulitikut - tuli itkut kun Hymy lainasi tanssitytön rasiaa I Kanervalle. Erektio tukki pissatiehyet ja liekki jäi kytemään I Knervan persuksiin.

Käyttäjän budoka kuva
Marijan Mario Basic

Niin kai emansipioidujen keskuudessa... :)

Käyttäjän jakpaju kuva
Jouko Paju

Rakkaus on ruma sana - kaipaus soi kauniinpana ( Ismo Alanko )

Toimituksen poiminnat