Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Enkeli-Elisa, vuosisadan hoax?

Helsingin Sanomat tarttui Kuukausiliitteessään jonkinlaiseksi netti-ilmiöksi kehittyneeseen Enkeli-Elisaan siitä näkökulmasta, että onko koko Enkeli-Elisa sittenkin kirjailija Minttu Vettenterän mielikuvituksen tuote. En ole itse vielä Kuukausiliitteen juttua lukenut, mutta siihen on käsitykseni mukaan kerätty todisteita tuosta järkyttävästä huijauksesta.

Enkeli-Elisahan on tarina nuoresta, todelliseksi väitetystä tytöstä, jota koulukiusattiin niin rankasti, että hän teki lopulta itsemurhan. Vettenterän oli alkuun tarkoitus kirjoittaa Elisan päiväkirjamerkintöihin perustuva kirja, mutta mm. blogikirjoitusten kautta Enkeli-Elisasta tuli jonkinlainen koulukiusaamisen marttyyrihahmo ja ilmiö ­jo ennen kirjan julkaisua. Enkeli-Elisan kautta niin moni kiusattu, kiusaaja ja kumpaankaan kuulumaton nuori ja vanhempi saattoivat jonkun konkreettisen kautta purkaa kiusaamiseen liittyviä ajatuksia ja tunteita. Mm. omaa varhaisteiniä tytärtäni, aivan tavallista nuorta neitiä, Elisan tarina kosketti aidosti ja Enkeli-Elisan Facebook-seinältä näkee, kuinka moni itse kiusattu tai kiusaamisen vuoksi läheisensä menettänyt on saanut ihan oikeasti henkistä apua omakustannekirjailijan alullepanemasta voimasta. Siksi minä en ota mitään kantaa siihen, onko Enkeli-Elisa totta vai ei. Enkeli-Elisalle on ollut sosiaalinen tilaus ja se on minusta tärkeää. 

Kirjailija Vettenterän opin tietämään vuosi tai jotain sitten, kun luin netistä jutun aikuisen masennusta käsittelevästä lastenkirjasta Mörkö vei ilon. Kirja voitti Möllärimestari-omakustannekirjallisuuskilpailun lastenkirjojen sarjan. Kirjaa myytiin ilmeisesti varsin hyvin, kirja ja kirjailija saivat reilusti medianäkyvyyttä ja veikkaan, että Vettenterä on viime vuosien menestyksekkäin omakustannekirjailijamme.

Vettenterän ilmeinen lahja kertoa ja luoda tarinoita, kirjoittaa ja käsitellä tarinoiden kautta tärkeitä ja kipeitä asioita on jotain mitä haluan aivan erityisesti painottaa. Sillä on nimittäin luultavasti suuri merkitys siihen, miksi toimittajan ahdistelevat Vettenterää.

Hyvä ystäväni Vanhempi Espoolainen Herrasmies sanoi minulle kerran lohdullisen inhorealistiseen tyyliinsä näin:

”suomalaisten ja jenkkien ero on siinä, että kun Suomessa sinulla on jotain hienoa ja erityistä, toiset haluavat ottaa sen sinulta pois. Kun Jenkeissä sinulla on jotain hienoa ja erityistä, toiset ryhtyvät miettimään, kuinka he itse voivat saavuttaa sen saman tai ehkä jotain parempaa.”

Minttu Vettenterän ja Hesarin tapauksessa kyse voi olla juuri tuosta.

Kaikkihan sen tietävät, että ainakin teoriassa jokaisen toimittajan unelma on kirjoittaa kirja, olla julkaistu kirjailija. En tiedä, miksi toimittajat eivät sitten kirjoita kirjoja ja pyri saamaan teoksiaan julki. Ehkäpä syynä on se, että kustantajillakin on julkaisukynnys eivätkä ne ihan mitä tahansa paskaa julkaise, ja sekös masentaa mielestään jotain erityistä luonutta ihmistä.

Onneksi on olemassa muitakin vaihtoehtoja meille julkaisukynnystä ylittämättömille lahjattomuuksille sekä vettentereille, jotka haluavat pistää mutkia suoriksi ja olla odottamatta kuukausia tai vuosia sitä, että joku kustantamo edes vilkaisisi sinne lähetettyä käsikirjoitusta ja vastaisi kiitos, mutta ei kiitos. Suomessakin toimii myynnin mukaan kopioita kirjasta ottava BoD -kustantamo, jolla on varsin hyvät jakelu- ja myyntikanavat eikä kirjan julkaiseminen sitä kautta ole suinkaan kallista. Jos ei välitä siitä, että leimautuu kirjoittajana b-laatuiseksi omakustannekirjailijaksi, vaan tykkää saattaa kirjallisen tuotoksensa nopeasti ja helposti lukijoiden saataville, on esim. BoD erittäin hyvä vaihtoehto.

Vaan ehkäpä toimittajia ottaakin päähän se, ettei heillä ole pokkaa julkaista kirjoituksiaan omakustanteena? Toimittajat ovat ammattikirjoittajia, eikä heidän arvolleen sovi olla harrastelijakirjoittelija, jollaisena omakustannekirjailijaa automaattisesti pidetään. Kyse on siis turhamaisuudesta ja kateudesta, koska Vettenterä on paitsi lahjakas, niin myöskin rohkea. (Kirjallisuuden kohdalla olen aina ihmetellyt tätä jakoa omakustanne- ja kustantamokirjailijoiden välillä. Siis esim. musiikkialallahan on oikein hip ja in ja underground ja cool ja taiteellisesti jotain poikkeuksellista, jos tekee musiikkia muille kuin suurille levy-yhtiöille…).

Sittenpä taas toisaalta, jos miettii Enkeli-Elisasta kertovaa kirjaa Jonakin päivänä kaduttaa ja siihen liittyviä internetin ”oheistuotteita” ja toimittajien vaatimuksia siitä, että Elisan vanhempien on tultava julkisuuteen tai kirjailijan on todistettava tarinan taustojen todellisuus, herää mielessäni vain yksi kysymys.

Kumpi on tärkeämpi: se, onko kirja totta vai ei, vaiko se, että millaisen näkyvyyden koulukiusaamisen koko raadollisuus on saanut Enkeli-Elisan tarinan kautta?

Mielestäni tuo on koko tämän hässäkän keskeisin ja tärkein kysymys, ei se, kuinka pitkälle tarina on faktaa tai fiktiota. Kiusaaminen ei ole reality show, jonka rooleissa ovat julkisuuden kipeät (sic!) bimbot. Tässä tapauksessa, jos Elisan tarina on totta, Elisaa ei enää ole, mutta kiusaajat, Elisan vanhemmat ja opettajat ovat olemassa. Jos tarina on tosi, ei heidän tarvitse roskatoimittajien vuoksi tulla julkisuuteen todistelemaan yhtään mitään, vaikka se olisikin ainoa tapa todistaa, ettei Vettenterä ole valehtelija.

 

Minttu Vettenterälle lähetän terveiseni. Olipa totuus mikä tahansa, toivon hänelle kaikkea hyvää ja annan yhden neuvon: älä lue liikaa netin keskustelupalstoja. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (201 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sattuipa blogistin kanta naulankantaan!

Eero Tillanen

Hiton hyvä kirjoitus, mutta siinä on yksi vika: Hesari ei pääse sen avulla kovin helposti puukottamaan Helenaa tai persuja. Sitähän ne toivoisivat, raatokärpäset.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

" veikkaan, että Vettenterä on viime vuosien menestyksekkäin omakustannekirjailijamme"

Voiko Sofi Oksasen laskea omakustantajaksi? Mielestäni voi, jolloin veikkauksesi meni pieleen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No Oksanen taisi kuitenkin julkaista ekana WSOY:n tai jokun kautta kirjojaan ja vasta saavutettuaan tietyn aseman siirtyi itsenäiseksi yrittäjäksi.

Mutta vedän sanani takaisin. Juha Vuorinenhan julkaisi juoppiksensa ensin itse, koska kustantamot eivät suostuneet julkaisemaan "moista paskaa".

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Meinasin Juhan mainita, mutta Juha ei ole kirjailija, kysy vaikka kirjailijoiden liitolta ;)

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Jos kyseessä on fiktiivinen tarina niin meidän maassamme se ikävä kyllä kääntyy hyvää tarkoitustaan vastaan - ampuu itseään jalkaan. Kirjailija haukutaan "hysteeriseksi vihervasemmistolaiseksi feministiksi" ja siitä loppupeleissä kärsivät ne jota kiusataan eli lapset. Paska homma.

Koulukiusaamisesta ei välitetä. Syitä välinpitämättömyyteen on monia. Liimaamalla pääoveen juliste, että meillä ei kiusata ei. Kiusaamista poista. Politiikoille koulukiusaaminen on työväline, jolla harjoitetaan poliittista ja tyhjää jargonia. Kukaan päättäjä ei kuitenkaan uskalla ottaa härkää kiinni sarvista. Se ei olisi poliittisesti fiksua, sillä koulukiusaaminen tarjoaa hyvän tavan jeesustella ja pyöritellä silmiään.

Kummallista on myös se, että kun yli 50-kymppistä (Hikka Ahde) kiusataan niin koko kansakunta seuraa silmä kovana median välityksellä, että kuinka toimitaan ja rangaistuksia vaaditaan. Jos lasta kiusataan useampi vuosi niin ketään ei kiinnosta. Heitellään vaan kylmää retorikkaa: lapset on julmia ja pojat on poikia.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Tää on totta, en ole koskaan kuullut että kouluterveydenhoitaja/lääkäri antaisi puolta vuotta saikkua ja määräisi kotiopettajan kiusatulle, vaikka varhaisteinillä/teinillä ei mitenkään voi olla samanlaisia valmiuksia käsitellä asiaa kuin kovaksikeitetyllä, monet myrskyt nähneellä, keski-ikäisellä poliitikolla.

En tiedä miten kiusaaminen saadaan loppumaan, mutta asiaan pitäisi puuttua herkemmin. Kouluista on opettajilta viety oikeudet ja arvovalta, kuinka heidän puheistaan kukaan piittaisi. Itsestänikin tuntui kouluaikana tämä enkelin ratkaisu hyvältä vaihtoehdolta. Yksikään opettaja tms, ei koskaan puuttunut näiden "koulun kingien" toimintaan mitenkään. En suostunut alistumaan vaan laitoin vastaan, tietenkin se vain pahensi tilannetta, mutta säilytinpähän ainakin jonkinlaisen itsekunnioituksen. Luottamus ihmisiin karisi siinä samalla jo varhaisessa vaiheessa.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Ratkaisuna ei saisi olla "koululaisten prosenttijengit", eli ne lapset, joilla on isompia sisaruksia tai kavereita samassa koulussa saavat olla rauhassa, muut eivät. Minulla on yksi veli mennyt aina 2 luokkaa edellä, ja melkoinen turvaverkko se varmasti lapsena oli, sillä en muista itseäni kiusatun. Toisaalta en ole ketään kiusannut itse, koska en ole pakottavaa tarvetta moiseen kokenut.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Ensimmäisen toimenpiteen tulisi olla, se että kiusaaja siirretään toiseen kouluun. Ei kiusaaja torumalla lopeta. Usein kiusattu alistetaan vielä kättelemään kiusaajaansa. Sitten rehtori sanoo, että tehkääs nyt sovinto. Koko kiusaamista ei käsitellä lainkaan vaan "uskotaan", että kättely voisi jotenkin taianomaisesti muuttaa asetelmia.

Petri Haapa

"Tää on totta, en ole koskaan kuullut että kouluterveydenhoitaja/lääkäri antaisi puolta vuotta saikkua ja määräisi kotiopettajan kiusatulle, "

Et tietenkään ole kuullut, koska kouluterveydenhoitajalla tai lääkärillä ei moiseen valtuuksia ole.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Koska kysymys tässä tapauksessa on keskustelun perusteella "Onko totuudella väliä?", niin itse sanoisin, että on. Miksi?

Juuri jo sen vuoksi, että joukosta löytyy aina joku, joka ottaa asioista selvää. Joku on aina kyseenalaistamassa. Itse epäilin jo nähtyäni näitä päiväkirjasivuja, että lieköhän tämä nyt ihan oikeasti jonkun ahdistuneen teinitytön tekstiä. En kuitenkaan henkilökohtaiesti asiasta välittänyt, olkoon miten on. Mutta kun joku ottaa asioista selvää, onko se reilua, että tarinaan samaistuneet ihmiset ovat nyt raivoissaan näille totuudennälkäisille "kateellisille"? Kun kyse on juurikin kiusaamisesta, miten sokea onkaan ihminen, joka purkaa nyt vihaansa mitä tylyimmillä tavoilla artikkelin tekijöille.

Pyhittääkö tarkoitus keinot? Enpä tiedä. Meiltä varmasti löytyy paljon todellisiakin kiusaamistapauksia, jotka eivät pääty itsemurhaan. Mitä ajattelee nuori, kun hän lukee tällaisen kirjan? Pahimmillaanhan nuori haluaa ennenkaikkea huomiota itselleen - mitäpä jos tapauksen esimerkki nostaa halua tehdä itsemurha, päästäkseen lehtien sivuille ja kirjan kansiin? Ehkä niin ei käy - ehkä emme saa tietää, jos niin käy - mutta mitä jos..

Kaikenkaikkiaan, on toki "ihan sama", kuinka asian laita on. Paljon on saatu tällä tavoin huomiota monille jokapäiväiseen, hirvittävään ongelmaan. Huomio on saatu, tekoja asioiden ratkaisuun tarvitaan. Olisiko kuitenkin ollut mahdollista saada sama huomio täysin tositarinoihin nojautuen?

Kirjailija muistaakseni on maininnut kirjassaan, että tarina on fiktiota, mutta se nojaa todellisiin tapahtumiin - eli kaikenkaikkiaan koko touhussa on tehty kyllä kärpäsestä härkänen, eritoten niiden puolelta, jotka ovat verisesti loukkaantuneet kyseenalaistuksesta. Hekö tietävät varmuudella, mitkä osat kirjasta ovat faktaa, mitkä fiktiota? Kirjailijalla ei toki ole vastuuta mielestäni alkaa erittelemään näitä asioita, mutta henkilökohtaiesti minua huolestuttaisi, jos kirjoittamani puolikuvitteellinen tarina otetaan täydellisen todesta. Erittelisin silloin faktan ja fiktion - ihmisten oman hyvinvoinnin vuoksi.

Totuudenkaivajien osa on silti karu. On aina ollut, ja tulee niin pitkään olemaan, kun totuutta ei haluta kuulla. (Onko sillä väliä, ovatko raamatun tarinat tosia? Onko sillä väliä, vaikka joku ottaa ne tarinat todesta? Ovathan ne auttaneet ihmisiä kautta aikojen - vastaansanojilla oli pitkään (paikoin edelleenkin) paljon rankempi osa. )

Tämä on periaatekysymys. Toisille totuudella on väliä. Toisille ei.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tokihan minuakin kiinnostaa se, että onko tuo nyt sitten totta vaiko ei, mutta ei tuo sen kokoluokan juttu ole, että sitä totuutta olisi hinnalla millä hyvänsä kaiveltava esiin. Kyse on pienistä ihmisistä, joilla ei todella ole suurissa mittakaavoissa merkitystä, toisin kuin esim. monilla johtavilla poliitikoilla, joiden epämieluisat höpinät jätetään usein uutisoimatta.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Ei minunkaan mielestäni ole kyse niin suuresta tapauksesta, että todella olisi niinkin paljon palstatilaa ympäriinsä ansainnut. Mutta ihmisethän sen koon tälle jutulle ovat tehneet. Kirjoittamalla aiheesta blogin, kuinka neutraalin tahansa, kuinka fiksun tahansa, antaa nimenomaan lisää vettä myllyyn. Sellaista se on. Tästä on tehty ihmisten toimesta "juttu", jossa kansa vaatii jo päitä vadille. Naurettaviin mittasuhteisiinhan tämä on noussut. Tämä on niin tyypillinen vastakkainasetteluaihe, maukaskin sen vuoksi. Jokainen muodostaa suhteellisen helposta aiheesta mielipiteen, josta väännetään, kunnes aihe unohtuu. Seuraavaa jo odotellessa.

Veikko Penttinen

Mitä välii. Vanhan lehtimiehen neuvo elokuvassa Kuka ampui Liberty Wallacen, oli, että jos legenda on parempi kuin totuus niin painetaan legenda.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Ei kaikkea tarvitse tietää. Hs on roskalehti ja hakee aina julkisuutta keinoja kaihtamatta ja ihmisistä välittämättä.

Tuula Saskia

Arvoisa Helena ja sanantien mahdollinen feikkien rakentaja Minttu,

kuinka voi olla mahdollista, että jollakin on otsaa rakentaa tällaista toimintaa?

Eikö tämä ole jopa rikollista?

Moraalittömuuden huippu, joka tapauksessa?

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

kai tämä on sarkasmia, täytyy olla.

Kalle Kuusivuori

Tuulan huumori ei tunne sanaa sarkasmi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Maailmassa on ihmisiä ja virtuaalimaailmassa virtuaali-ihmisiä, ja "Elisa" kuuluu jälkimmäisiin. En olisi uhrannut ajatustakaan Hesarin jutulle, jos tyttäreni (21 v.) ei olisi ottanut asiaa puheeksi ja sanonut painavasti: "kannattaa lukea".

HS on nähnyt aikamoisen vaivan taustaa selvittäessään. Onhan se joka tapauksessa journalistinen työnäyte! Kaikki jäljet johtavat Vettenterään, joka ikään kuin omistaa "Elisan" samassa mielessä kuin taitelija oikeudet työhönsä. Paljonpuhuva huipennus oli toimittajan tilastolöytö, jonka mukaan yhdenkään 15-vuotiaan suomalaistytön kuolema ei täsmää "Elisan" kuolinpäivään.

En ole facebook-tyyppi, joten se areena on minulle jokseenkin vieras. En tietenkään paheksu koulukiusaamisen vastaista kampanjointia, ja sellaisenahan "Elisan tapaus" on otettava. Jutun paljastuminen sepitteeksi saattaa hermostuttaa ainakin heitä, jotka ovat olleet hengessä mukana kaikkein vahvimmin. Onkin mahdollista, että Hesarista tulee syntipukki, jonka katsotaan vähättelevän kiusaamisongelmaa.

Muistatteko kevään 2006, jolloin Lordi voitti euroviisut? Seiska uskoi tekevänsä tiedonvälityksellisen urotyön julkaisemalla kannessaan Tomi Putaansuun kasvokuvan. Kansa hermostui pahanpäiväisesti, koska Mr. Lordin hahmo haluttiin säilyttää salaperäisenä hirviönä. Lopputulos oli, että Seiskat käännettiin kauppojen lehtihyllyissä ympäri, ja lehtivalikoimaa silmäilevä asiakas näki etusivun sijasta takakannen. Protesti sekin, Isoa Pahaa Mediaa vastaan!

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Vettenterän puolesta toivon, että hänellä on todistaa Elisan olemassaolo.

Muussa tapauksessa valheen mopo on karannut todella pahasti käsistä.

Valehtelu ei ole hyväksyttävää. Asian koskettavuus tekisi siitä tässä tapauksessa erityisen tuomittavan. Toivotaan, että totuus tulee ilmi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Totta tuokin. Minulla on oma teoriani koko kuviosta, mutta en nyt tässä tilanteessa ehkä ala sitä vielä selittämään.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Kirjailijan Alter ego

omasta eletystä elämästä - rankka kiusaamishistoria

?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Siinäpä se just onkin. Nykyisin pitää tarkkaan miettiä mitä uskaltaa julkaista ja mitä ei missään nimessä pidä (kaikille) julkaista. Tuon taidon kun osaa ja saa pidettyä rajoissa, niin yhä isomman joukon saa sitä lukemaan tai arvostelemaan. Vaikka tietäisi olevansa oikeassa, niin se ei välttämättä ole suotavaa saattaa kaikkien tietoon. Kyllä näin on näreet. Jatka silti kirjoittamista, sillä kyllä isokenkä sitten sensuroi ne asiat joita ei saa puhua tai kirjoittaa.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

"valehtelun mopo".Sinulla se mopo on karannut ja pahasti, sillä ei ole käytännön merkitystä onko "enkeli elisa" 100% olemassa. Nimittäin sen kohtalon kokeineita kyllä on, ja useita.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Näkökulmasi jakavat varmasti monet. Tässä lainaus Vettenperän omilta kotisivuilta:

"Lupasin ko. lehdelle todisteita, mutta he olisivat halunneet todisteet sähköpostitse. Kun ilmoitin, etten noita todisteita aio heidän haltuunsa luovuttaa, vaan voin henkilökohtaisesti käydä ne esittämässä, todisteet eivät enää kelvanneetkaan. Kuitenkin olen näitä todisteita valmis epäilijöille esittelemään lomani jälkeen elokuussa sovittaessa."

Mielestäni kyllä tämän kommentin jälkeen niitä todisteita voi ja jopa pitää vaatia, koska siinä hän suoraan itse sanoo Elisan olevan olemassa..

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Sisällön ja sanoman kannalta ei tietenkään ole merkitystä. Totta tai puppua, toivottavasti keskustelua viriää ja se johtaa toimiinkin.

Mutta kyllä sillä on merkitystä tienaako kirjailija väittäen valheellisesti fiktiotaan faktaan perustuvaksi. Eivät muidenkaan tuotteiden tuottajat saa niitä valheilla mainostaa.

Siksi totuuden perääminen on ihan asiallista tässäkin tapauksessa.

Koska jos muuttuu hyväksyttäväksi väittää sepitteitä totuuteen perustuvaksi, muuttuu yhteiskuntamme luonne aika tavalla. Vanhalle tutulle "tarkoitus pyhittää keinot" minä sanon: Ei pyhitä.

Itse en osaa arvioida kumpaa Enkeli-Elisan tapaus on, totta vai tarua. Eiköhän se tässä selviä - ja kumminpäin hyvänsä, toivottavasti sanoma ei kärsi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Melko paskamaista. Olen tässä hitaasti mutta varmasti kirjoitellut jännäriseikkailua, joka perustuu erääseen vanhaan legendaan ja jonka sitten keksin erään todellisen maailman uutisen kautta pukea tarinaksi. Tarinassa on totta ja tarua sotkettu härskisti sekaisin ja nyt, kolme kertaa kirjoitettuani sen uudestaan, alan olla stooriin tyytyväinen.
Mutta.
Entäs jos joku luulee, että se on totta? Voiko todellisia asioita ja puhdasta mielikuvituksen tuotetta sotkea sekaisin ilman, että joku siitä pelihousunsa repii, varsinkin kun elämme maailmassa, jossa kaikki otetaan niin pirun pilkulleen vastaan.

Itse asiassa nyt kun rupean asiaa miettimään, niin kaikki pöytälaatikkoon kirjoittamani ovat osittain satua ja osittain totta. Perustuvat osittain todellisiin tapahtumiin ja osittain ei. Hmmm...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Entäs jos joku luulee, että se on totta?"

Moraalinen ongelma se on vain jos VÄITÄT kirjoittamasi olevan totta. Jos jotain tarinan totuuspohjasta kerrot, se lienee juuri tuo mitä sanot eikä sitä voi väärin ymmärtää.

Jos taas et sano mitään. Kirjan saavat lukijat tulkita miten haluavat.

Tarkennanpa hieman mitä tuossa aiemmin koitin sanoa, siis siitä ettei tarkoitus pyhitä keinoja.

Jos lähdemme siitä, että tarkoitus voisi olla niin hieno ja ylevä, että sen edistämiseksi kyseenalaisetkin keinot ovat sallittuja, niin kuka määrittelee mitkä tarkoitukset sellaisia ovat? Joku kollektiivi meitä ihmisiä? Keinojen käyttäjä itse?

Ja toistetaan varoiksi: En minä väitä Enkeli-Elisan tapausta sepitteeksi. En minä tiedä siitä mitään, joten miten minä voisin siitä jotain sanoakaan. Pohdintani on yleisellä tasolla vaikka esimerkkinä onkin oikea tapaus.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Jos dramatisointi on tehokas keino saada ihmiset oikeasti heräämään todellisuuteen miten koulukiusaamistilanteet hoidetaan niin lisää dramatisoitia - ja heti.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Heh ja hah! Lähes kaikki pitävät draamasta,
suurin osa ei halua itse osallistua siihen.


█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
H a r m a a s u s i ™ 2 0 1 2

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Se onko kirja osaksi faktaa vai pelkästään fiktiota ei ole mitenkään asiassa oleellista.

Juorutoimittajat, utelias yleisö, kaikki hihkukoot äänensä käheiksi. Tekijällä on teokseensa tekijänoikeus - ja piste. Se, onko kyseessä avainromaani voi aivan hyvin jäädä ikuiseksi arvoitukseksi; myy vain paremmin, kuten moni muu kohua ja tunteita nostattanut kirja.

Teokselle on mitä ilmeisimmin sosiaalinen tilaus, se tässä on tärkeää. Kirjaa tarvittiin ja tarvitaan.

Jos sinulla Helena on tilaisuus, niin välitä parhaat terveiseni Minttu Vettenterälle.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

En EHKÄ ala selvittelemään??? Mahdollisesti kuitenkin? Minullakin on teoria. Se on lähes varmasti väärä, mutta ihan varmasti hauska.

Käyttäjän JaakkoKankaanp kuva
Jaakko Kankaanpää

”'suomalaisten ja jenkkien ero on siinä, että kun Suomessa sinulla on jotain hienoa ja erityistä, toiset haluavat ottaa sen sinulta pois. Kun Jenkeissä sinulla on jotain hienoa ja erityistä, toiset ryhtyvät miettimään, kuinka he itse voivat saavuttaa sen saman tai ehkä jotainparempaa.'” Anteeksi vain, mutta en enää kestä tuota hölynpölyä. Missä tuo muka on todistettu tai edes havaittu? Kuka tuota aina vain jaksaa jauhaa? Keski-ikäiset äijät, joita rassaa se, että kaikki muka ovat heille niin kauhean kateellisia ja miksei ole niin kuin ihmeellisessä Amerikassa, että he voisivat saada kaiken ja olla jotain valtavan suurta, mutta kun Suomessa se vain ei heiltä onnistu, muka muiden valtavan kateuden takia. Ja vali vali vali. Ikänäni (50 v.) en ole tuollaista tuntenut tai missään huomannut. Ehkä minulla ei sitten ole koskaan ollut mitään hienoa tai erityistä, mutta silti...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ai, minusta tuo on jotenkin vaan niin totta, mutta tottahan on se, että jokainen kokee tämän maailman niin eri tavalla.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Isoin ero (mutulla) Amerikan ja meikäläisten "menestyskulttuurissa" on se, että amerikassa epäonnistuminen ei ole maailman loppu tahi ikuinen häpeä kuten täällä. Siellä on enemmän sellainen leuka pystyyn mentaliteetti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jenkeissä muutaman vuoden asuneena ja työskennelleenä voinen todeta, että kannustava ilmapiiri ja työtulosten arvostaminen ovat asioita, jotka aivan oikeasti vaikuttavat USA:ssa suomalaisen silmin erityisen voimakkaina.

Kun motivoituneena aherrat ja saat aikaan laadukkaita tuloksia, herätät innostusta ympäristössäsi ja saat osaksesi myös tukea. Asia toimii Suomessa vähän toisin...

Siitä on minulla tähän esittää vain oma kokemukseni ja paljon dokumentaatiota:)

Hjalmar Andersson

Vettenterä käyttää vain feminististä totuutta tarinassa. Tulee mieleen aatteen sisar: http://henrylaasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9987...

Tommi Mäkinen

Katos, mullakin tuli heti mieleen "melkein kaappaus-yritetty" Katja Kettu. Sekin ollut hyvin hiljaa kunhan kirja meni kaupaksi..

Tuula Saskia

Jokainen järkevä ihminen kummastelee koko juttua.

On itsestään selvää, että HS saisi taustat selväksi noin puolessa tunnissa.

Juttu on outo ja ilmeisesti jonkin tai joidenkin nuorten näyttö siitä, miten ihmisiä petkutetaan.

Voi tavaton!

PS Tämä nimeltä mainittu saisi tulla esiin.

Ukko Makkonen

Kyllä asioista on tapana mennä maku jos ne paljastuvat mielikuvituksen tuotokseksi tai suoranaiseksi valehteluksi. Ajatellaanpas taas Amerikkaa kun se jo täällä aiemmin tuli esiin. Journalistinen Pulitzer palkinto on joskus mennyt huijareille:( Kyllä tästä on oikeutetusti oltu ärtyneitä.

Jännä juttu tämän Enkeli Elisan kanssa kun juuri eilen asiasta keskustelin skarpin ystäväni kanssa. Hän sanoi että monet hänen taiteilijapiireissä liikkuvista ystävistään olivat fanittaneet Elisan fb sivua mutta ystäväni oli heti tajunnut että jokin ei täsmää. Hän sanoi vähän ilkeästikin kirjoittajanaisen näyttävän tyypilliseltä masennuspotilaalta joka kaipaa huomiota, eräänlaisen Münckhausen toimijan tapaan..Itsekin huomasin aikoinaan Elisa jutun mutten alkanut sitä lukea koska kaikki oli niin oudon epämääräistä? Eikö Vettenterän olisi esim. tullut mainita nimeltä koulu joka tuottaa toisia hengiltä kiusaavia monstereita? Mistä turha häveliäisyys?

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

#Eikö Vettenterän olisi esim. tullut mainita nimeltä koulu joka tuottaa toisia hengiltä kiusaavia monstereita? Mistä turha häveliäisyys?"

Kuinka pihalla ihminen voi oikeasti olla? Jumalauta jokaikinen koulu tuottaa kiusaamista ja pahaa oloa, masentuneita ja jne. Käsittämätöntä paskanjauhantaa kommenttisi. Se ettei jokapäivä joku nuori tapa itseään, ei tarkoita ettei ilmiötä olisi.

Tämä toisista välittämätön ilmapiiri jota kaltaisesi kyseenalaistajat ruokkivat, on syypää tuhansiin vuosittaisiin itsemurhiin.

Pentti Järvi

"Kuvittelin, että noitavainot ovat historiaa, mutta edelleen näköjän pilaantunut kastike ja pienet kivetkin kelluvat, kun vain kovasti uskoo."

1600-luvun noitavainoissa syytetyillä oli parempi oikeusturva kuin nykajan kiusatuilla. Saivat ainakin tilaisuuden puolustautua.

Ihmettelenkin, miksi poliisi ja oikeuslaitos ei puutu asioihin; paljon heiveröisemmistä asioista tehdään isojakin oikusdraamoja.
Ruotsissa tehdään 1400 itsemurhaa, joista noin 200:ssa syynä on ollut mobbning - joko kouluissa, työpaikoilla, virastoissa, kirkon piirissä jne.

Enkeli-Elina-tapaus tuli mulle eteen nyt ensimmäisen kerran. Hyvä edes niin. Tärkeä aihe ja on herttasen yhdentekevää, onko tarina totta vai ei.

Käyttäjän AnneMaaninka kuva
Anne Maaninka

Pakko oli minunkin laittaa kommentti tähän keskusteluun. En ole lukenut koko Elisa juttua koska kaikki kiusaaminen ja sen seuraukset tekee itsessäni edelleen kipeää. Moni joka on kommenttinssa täähän viestiketjuun laittaneet eivät varmaan tiedä millaista se on tulla kiusatuksi ja se että halveksutaan sua ihmisenä. Haukutaan ja käydään fyysisesti käsiksi. Se on kaikista pahinta se psyykkinen kiusaaminen. Aamulla kun heräät et tiedä mitä koulupäivä tuo tullessaan. Itse heräsin aamulla klo 6 aamulla ja menin suihkuun että olin umpipuhdas. Äiti vaan ihmetteli miksi? Koskaan en sanonut kenelläkkään mitä koulussa tapahtui ja kuinka ilkeitä muut olivat varsinkin pojat ei tytöt. Mutta se marttyyrin mitä sain sielä kokea sitä ei voi sanoiksi kuvailla. Oli haukkumanimiä ym ym joka teki että monesti menin itsekkseen vessaan itkemään. Ei etes opettajat tienneet asiasta koska samalla oli häpeän tunne???!!! En uskaltanut puhua asiasta kenellekkään. Tätä jatkui koko yläasteen eli 3 vuotta!! 3 vuotta jaksoin ja sitten tuli vapaus. Koulu ei enää kiinnostanut ja elämän koulu on vienyt eteenpäin. Tuo karmea kokemus kouluajoilta on varmaan tehnyt minusta vahvemman kuin koskaan koska selvisin siitä. Kaikki eivät siitä selviä eikä jaksa.
Mun onni oli varmaan se että koulun ulkopuolella oli erittäin hyviä ystäviä, eli olivat jo silloin todellisia ystäviä ja ollaan heidän kanssa edelleen erittäin hyviä ystäviä. He tiesivät ja tekivät minkä pystyivät, olivat mun tukena hyvässä kun pahassa. He antoivat minun olla ihminen ja just sellainen kun olin. Tästä ajasta on jo kulunut melkein 30 vuotta ja todella olisin toivonut että kiusaamiseen puututaan ja oikein kunnolla. Olen itse nyt pitänyt huom PITÄNYT käydä koulussa keskustelemassa oman lapseni kiusaamisesta. Ja häntä kiusattiin koska hän erottui muista ja oli iloinen, tykkäsi koulusta ja oppiaineista ja aina viittasi. Mitä tämä kertoo nykyajan koulumaailmasta. Kiusaajien vanhemmat eivät olleet samassa palaverissa ja rehtori pyysi olemaan vaiti???!!! Ei ole helppoa olla nuori ja erillainen kuin muut. Sen että se mikä tapahtui jo 30 vuotta sitten edelleen tapahtuu nykypäivänä on karmeeta ja eletään sentään vuotta 2012. Tämä Elisa tarina on totta, sitä tapahtuu joka päivä meidän ympärillä. Ottakaa hyvät ihmiset se oppina eläkä halveksu sitä onko just tämä tarina totta vai ei just tästä tytöstä. Kiusatuksi tuleminen on häpeä ja siitä ei haluta puhua. Ei 30 vuotta sitten eikä näköjään tänäkään päivänä......

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

"Tämä Elisa tarina on totta, sitä tapahtuu joka päivä meidän ympärillä. Ottakaa hyvät ihmiset se oppina eläkä halveksu sitä onko just tämä tarina totta vai ei just tästä tytöstä. Kiusatuksi tuleminen on häpeä ja siitä ei haluta puhua. Ei 30 vuotta sitten eikä näköjään tänäkään päivänä."

- Juuri näin!

Itse seurasin vierestä, kun erästä läheistäni kiusattiin. Keinot kiusaamisen lopettamiseksi oli melko vähissä, kun iso läski ottaa pienemmän tyypin silmätikukseen.

Kamalin kiusaamistarina kertoi kuitenkin nuoresta miehestä, jota kiusattiin PÄIVÄKODISTA alkaen. Poika vaihtoi tarhaa ja myöhemmin koulua monta kertaa, mutta siltikin häntä kiusattiin, muistaakseni lukion loppuun. Lapsuus ja nuoruus pitäisi olla ihmisen parasta aikaa eikä kenelläkään ole oikeutta pilata sitä!!

Tsemppiä sinulle. Olet selviytyjä.

Käyttäjän AnneMaaninka kuva
Anne Maaninka

Kiitos:)) Nyt tuli oikeeseen kohtaan tää viesti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Anne Maaninka - kuvasit hyvin.

On todella varjoisa sellainen koulumuistokokoelma, joka perustuu pelkoon, itsetunnon hiljaiseen murenemiseen ja lohduttomuuteen. Eräs läheinen kestokiusattu ystävystyikin toisen kiusatun kanssa yläasteella. Oli liikuttavaa kuulla, että "Zombi" ja "Läski" olivat kavereita ja muistivat toisensa vielä koulun jälkeenkin.

Asiaa koulussa pahensi se, että hän oli ns. hidas oppija, mutta hyväsydäminen nuori.

Siispä selviytymistä ja uskallusta tarttua elämään ja luottaa taas ihmisiin tarvitaan. Hyvyyden, aidon rohkaisun ja myötätunnon kokemukset auttavat - toivottavasti:)

Ukko Makkonen

Nyt menee kirjoittajat kovasti tunteella. Tottakai jos oppilas on koulussa päätynyt kiusaamisen takia itsemurhaan asiasta on syytä uutisoida ja alkaa tutkia missä ko.koulussa mennään perseelleen? Minua vähän ihmetyttää että kirjoittaja kerää täällä kehuja vaikka on ilmeisesti valehdellut koko jutun. Kiusaamista tässä maassa riittää, ei sitä enää tarvitse draaman vuoksi keksiä.
On tämä Suomi outo maa: eilen kun liikuimme pääkaupungin yöelämässä kuulin baarissa kolmen hyvin nuoren näköisen miehen keskustelua, olivat todella aika maitoparran näköisiä poikasia vielä. Täpinää juttuihin toi kun yksi heistä oli saanut muutama päivä aiemmin kokeilla käsiaseilla ampumista, ensin Lugerilla ja myöhemmin Magnumilla. Oli Magnumissa ollut kuulemma kova potku ja jo aseen pitäminen kourissa oli antanut kovat kicksit. Jotain kummaa Suomessa tapahtuu, osa ihmisistä on vihaisia ja aivan kuutamolla.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

"Nyt menee kirjoittajat kovasti tunteella. " No tunteet ovat niitä mitkä erottavat eläimet ihmisistä. Narsistit ja psykopaatit eivät suhtaudu tunteella mihinkään, siks monesti ovat nimenomaan niitä "menestyjiä".

Tämä on asia jonka PITÄÄ herättää tunteita. Ja sinä et selkeästi ymmärrä kuinka paljon tämä "enkelielisan" tarina on auttanut monia kiusattuja! On naurettavaa leppäkertun pahimman vihollisen hommaa rueta jahtaamaan kirjoittajaa että onko tarina nyt 100% kaikilta osin totta. Keskittykää perkele auttamaan ympärillä olevia ihmisiä!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minä olen tunteellinen ihminen ja ylpeä siitä. Maailma tarvitsee myöskin tunteellisia ihmisiä eikä kenelläkään ole oikeutta määritellä sitä, mikä asia tai kuinka saa herättää tunteita.
Oli tuo Enkeli-Elisa totta tai ei, se on saattanut auttaa kiusattuja ja kiusattujen läheisiä enemmän kuin yksikään valtion kovalla rahalla perustama työryhmä ja jos jollakin, niin sillä on merkitystä.

j.olavi heikkinen

myös esimerkiksi "tuntematon sotilas" perustuu tositapahtumiin, kenellekään ei varmaankaan tule mieleenkään tätä epäillä.

Käyttäjän AnneMaaninka kuva
Anne Maaninka
Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos avauksesta. Itsekään en ole lukenut KK-liitteen juttua.

En tiedä miksi tästä on tehty niin suuri numero. Internet-aikakausi suorastaan pursuaa tekaistuja tarinoita ja urbaanilegendoja. Mikäli tarina on keksitty, on kirjailija nolon tilanteen edessä, sillä se nähdään jonkinlaisena eduntavoitteluna. Sinänsä sen voi nähdä myös uudenlaisena tarinatyyppinä, samaten kuin nämä Youtuben mukaoikeat videotarinat, mistä tuli myös aikanaan häly kun ihmisille valkeni että stoori onkin käsikirjoitettu ja näytelty eikä totista totta.

Siinä ei sen sijaan ole mitään pahaa, että kiusaaminen on nostettu kunnolla pöydälle. Nuorten on hyvä itsekin jauhaa tätä asiaa loputtomiin, se on niin erityisen tärkeä aihe. Nuoret todellakin tekevät itsemurhia kiusaamisen takia, sitä ei sovi missään vaiheessa unohtaa.

Kyllä tarinoita maailmaan mahtuu. Ihmiset suorastaan elävät tarinoista. Uskontojakaan ei olisi ilman tätä ominaisuutta. Fabuloimme päivät pitkät. Se tuntuu olevan ihmisen luonto.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ja käsitykseni mukaan läpi ihmiskunnan historian on opettavaisten tarinoiden kautta kerrottu ja opetettu asioita. Okei, jos Enkeli-Elisa on silkkaa mielikuvitusta siinä mielessä, että Enkeli-Elisan bloggaavat vanhemmat ovat keksittyjä, kuten Elisan päiväkirja ym., niin ehkäpä kirjalijalta todellakin karkasi mopo käsistä, mutta se onpahan tärkeä asia saanut aikaan keskustelua. Se on tärkeintä.

Käyttäjän JohannaRuusunen kuva
Johanna Ruusunen

Loistavaa Helena! Taas asian ytimessä ja nasevasti. Hyvä!

Käyttäjän amgs kuva

Helena, hyvä kirjoitus! Enkeli-Elisan tarinan kirjoittajasta tuli mieleen, että myös Aleksis Kivi kohtasi kovaa kritiikkiä.

Tapio Ahti

En jaksa lukea kommentteja, joten sori jos kirjoitan jo kirjoitettua.

Hesarin eli kuukausiliitteen toimittaja oli nähnyt paljon vaivaa selvittääkseen, mitä vahinkoa Enkeli-Elisan tarinasta voi olla. Elikkä lähinnä uhkana on itsemurhat. Lisää voi lukea siitä jutusta.

Sitä toimittaja ei huomannut, että Vettentreän sairaissa mielikuvissa pojat ovat taipuvaisia käsittämättömään pahuuteen. Muija siis kehitti tarinan joukosta psykopaattipoikia ja väitti useissa haastatteluissa, että hänen mielikuvituksena kehittämä skenaario ei ollut yksittäistapaus vaan arkipäivää suomalaisissa kouluissa.

Toivottavasti tämä itsemurhien ihanuutta hehkuttava ja mies- tai siis poikavihaa lietsova paha ihminen joutuu vastuuseen teoistaan.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Sä olet niin pihalla että huh huh. Sairasta lässytystä tämä kommenttis.

Tapio Ahti

"Mihin tarvitset vihoillisia, kun ystävät ovat tällaisia? "

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Kyllä näin. Niiiiiin kesäjuttu.

Mirja Helo

Totuudellako ei ole väliä. Ensin uskotellaan, että Elisalle on olemassa todellinen vastine ja laaditaan jopa "kuolinpäivä", jolloin "Elisan" myös keksitty isä suree FB-sivulla tytärtään ja suuri joukko ottaa tämän tosissaan, niin sitten totuudellako ei ole niin mitään väliä?

Tänään kun olen kahlannut mm. Vauva-lehden keskustelujen kautta tähän Vettenterään liittyviä blogeja ja kuvia ja sukeltanut niihin loputtomiin pimeisiin mielen syövereihin, niin näkee selvästi että kyse on ollut kirjailijan omasta itsemurhafantasiasta (suorastaan mässäilystä nuoren ihmisen itsemurhalla), jolla ei pitäisi yhtäkään herkkää nuorta ihmistä ruokkia. Tässä ei ole saatu aikaan hyvää vaan paljon pahaa.

Tyrmistynyt olen myös siitä, että niin paljon on niitä, joiden mielestä totuudella ei ole väliä, jos vain tarkoitus on olevinaan hyvä. Tässä on kuitenkin valheilla manipuloitu tuhansien ihmisten tunteita uskoteltu heille jotain, joka ei ole koskaan totta nähnytkään. Kuinka moni olisi itkenyt pelkästään fiktiivisen hahmon vuoksi.

Helsingin Sanomien on tietysti helppoa upottaa tällainen mielenterveyden ongelmista kärsinyt omakustannekirjailija, koska ei ole vaarana että astuu samalla kenenkään isomman varpaille ja näin samalla kiillottaa omaa mainettaan objektiivisena mediana, samaa rehellisyyttä ja tutkivaa journalismia vain toivoisi monen muunkin valheen suhteen, mutta sitä saa varmasti odottaa.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Minä olen todella tyrmistynyt että tämä on koko tarinan tärkein asia. Se että onko juttu 100% totta. Sillä ei tietenkää ole sinullekkaan mitään merkitystä että SE ON 100% TOTTA TUHANSILLE JA TUHANSILLE IHMISILLE TÄLLÄKIN HETKELLÄ!!??? Suorainaista idiotismia on rueta lynkkaamaan yhtä kirjailijaa vieläpä ilman faktoja! Mutta tottahan se on, "koulukiusaaja menttaliteetti" jatkuu täällä netin keskustelupalstoilla ja silloinhan pitää tietenkin keskustella siitä on juttu 100% totta, ei siitä kiusaamisesta.

Mirja Helo

Jutun olisi voinut kirjoittaa puhtaasti fiktiivisenä ja olla rehellisiä, jos jotain kiusattujen asiaa olisi halunnut ajaa eteenpäin. Mutta ei, mässäillään 15-vuotiaan itsemurhalla ja kehitetään hänellä vielä isä (+ äitikin), joka suree lastaan FB-sivulla keksittynä kuolinpäivänä. Isän blogikin on itseasiassa yhtä Minttiksen (kirjoittajan) ylistystä, epäuskottavuus näkyy ja kuuluu kauas.

Tutkikaapa vähän, mitä kaikkea tähän liittyy (niitä sivublogeja, joihin M.V omassa varsinaisessa blogisaan viittaa), ei ole kaikki palikat laarissa todellakaan.

Ja miksi puolustella valhetta, miksi totuus ei kelpaa?

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

'Ja toivottavasti et lapsilles syötä tuommoista puppua jos sinulla lapsia on. jos ei niin hyvä niinkin.

Mirja Helo

Todellakin, pyrin kasvattamaan lapsiani rehellisyyteen, en opettamaan heille, että kaikki keinot on sallittuja, jos tarkoitus on olevinaan hyvä. Mitä se ei kyllä tässä tapauksessa ollut.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

No ei kyllä ole sinullakaan palikat laarissa.

Käyttäjän RistoMykknen kuva
Risto Mykkänen

parasta oli loppu, ei kannata lukea liikaa netin keskustelupalstoja, siellä harvoin laatutavaraa...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tämä EE on kiinnostava keissi sikäli, että jos Elisaa ei ole ollut olemassa sellaisenaan, miksi kirjailija ei olisi kirjoittanut siitä puhtaasti fiktiota eli kaunokirjallisuutta?

Fiktiot pohjautuvat todellisuuteen yleensä 30 - 80 -prosenttisesti, siis EE-kirjailijan tarkoituksena lienee kertoa ASIASTA tarinan muodossa riippumatta siitä onko juttu kokonaan vai vain osittain todella tapahtunut? Siis herättääkseen keskustelua itse aiheesta, ei esimerkiksi kirjailijoiden vaatekomeroista tai kapakkatörttöilyistä, joista suomalainen huippumedia on yleensä enemmän kiinnostunut kuin fiktiokirjojen aiheesta tai kirjoittajien sanomasta.

On myös mahdollista, että ellei Elisaa ole ollut olemassa, kirjailija käyttää kylmästi markkinointikeinona valhetta, mikä olisi sitten tuomittavampi juttu. Tätä vaihtoehtoa en haluaisi itse edes ajatella, mutta mahdollinen kai sekin on, varsinkin kun kirjojen näkyvyys on aika täydellisesti median armoilla. Sen saman vaatekaappimedian, joka viis veisaa fiktioiden sisällöistä.

Joka tapauksessa EE-tapaus on herättänyt keskustelua aiheesta, josta pitää herättää keskustelua - ehkä jopa keinolla millä hyvänsä.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

30-80 -prosenttisesti OMISTA KOKEMUKSISTA.!?.!?

Kari Laine

"Siis esim. musiikkialallahan on oikein hip ja in ja underground ja cool ja taiteellisesti jotain poikkeuksellista, jos tekee musiikkia muille kuin suurille levy-yhtiöille…)."

Ei ihan noin, mutta ilmeisesti ainoa keino tehdä sitä mitä haluaa itse.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

"Pekka Siikala, Tämä tarina on myyty Facebookissa 40 000 ihmiselle totena. Se on jutun likainen puoli."

Kuinka likainen on sitten raamatun tarina. Myyty miljoonille totena, valheet? ja sitäpaitsi Siikala, Veiterä on ilmottanut HS:lle että voi tuoda todisteet elokuun alussa kun palaa lomalta, joten sinun tuomiosi on taas kerran hätiköity ja tarpeeton.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Messias-Jeesus , kahden vuosituhannen hoax ?

Jouko Piho

Pietari kirjoitti jo aikanaan, että lopunaikana tulee Pekka Toivosen kaltaisia pilkkaajia, jotka sanovat: "Missä on lupaus hänen tulemuksestaan?"

Jeesus ei ole hoax. Jeesus tulee takaisin, kun on sen aika.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Totisesti: tämä sukupolvi ei katoa ennen kuin kaikki tämä tapahtuu." Matt.24

Näillä sanoin Jeesus itse kertoi paluustaan maan päälle tuomitsemaan eläviä ja kuolleita noin vuonna 38.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Otsikonkin luin tarkkaaan :" Ihmisen Pojan tuleminen."
( Matt.24: 29-44)

Ei sanaakaan mistään Israelin valtion perustamisesta :)

P.S. Jeesus oli ympärileikattu juutalainen, jota juutalaiset Israelissakaan eivät tänä päivänä pidä luvattuna Messiaanaan, sillä hän ei lunastanut antamiaan lupauksia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uskomatonta, ettei Jeesus puhunut asioista niiden oikeilla nimillä vaan on tarvittu uskonnonopettajia tulkitsemaan Jeesuksen sanoja.

Niinpä.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Mirjami Lehtokumpu, A) Sinä et tiedä onko Enkeli elisa totta. Se on sinun tulkintasi roskalehti HS:n jutusta. Veiterä on kertonut tuovansa todisteet tarinan totuudesta palattuaan lomalta.

B) Sinun käsittämätön haukkuminen veiterää kohtaan osoittaa että kiusaajat eivät lopeta tekojaan peruskouluun. Vaan ilmiö jatkuu sitten työpaikoilla.

C) Mutta tottakai sinä puhut että veiterä mässäilee itsemurhalla ja jne. kun et omista sen verran tietoa että kuinka paljon itsemurhia tehdään päivittäin suomessa. Eli jos et sitä lapsilles kerro, elät itse valheessa!

Mirja Helo

Ei se ole Mirjami vaan Mirja. Helsingin Sanomien juttu olivat asiallisia ja perustelut kiistattomia, jokainen täysipäinen voi jutun luettuaan tulla siihen ainoaan johtopäätökseen, että Elisa ja hänen isänsä ja äitinsä ovat Vettenterän fantasian tuotoksia. Sama kuva vain vahvistuu kun vähän seuraa aiheesta käytävää keskustelua, jossa mm. nämä muut Vettenterän blogit ovat tulleet esiin (vähän hassua heittää muuten, että Vettenterän ei pitäisi seurata nettikeskusteluja, kun mitä ilmeisemmin hän on ollut erittäin aktiivinen sisällöntuottaja netissä). Ikävä, että asia näin kääntyy itseään vastaan, mutta se vain osoittaa, miten valheilla ei pitäisi koskaan ajaa mitään asiaa.

Toisaalta kuvitteelisen itsemurhan tehneen nuoren glorifiointi alkoi mennä jo liian pitkälle, joten hyvä, että tämä kupla puhkaistiin. Vettenterällä on ilmeinen kiinnostus kaikenlaisiin murhiin ja itsemurhiin, se selviää kun tutkailee vähän tarkemmin mitä pinnan alta löytyy, jos on tuollaiset motiivit, niin lopputulos ei todellakaan voi olla kenenkään kannalta hyvä.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Kohta B;n tuntemukseni saivat vain vahvistuksen.

Ukko Makkonen

Tapani, miksi suhtaudut tähän asiaan NIIN kiihkeästi että haukut asiallisesti kommentoivia etkä saa edes ihmisten nimiä oikein, eikös se ole Vettenterä se kirjoittaja, ei Veiterä. Ei ole kylmän ja laskelmoivan ihmisen merkki jos ensin vähän funtsailee asioita ja kirjoittaa sitten, ei se vaan ole tunteettomuutta vaan perätikin ihmisten huomioonottamista.

Tuo mitä itsemurhista tässä on jutskailtu on mielenkiintoista. Onhan olemassa lukuisia esimerkkejä suoranaisiksi epidemioiksi riistäytyneistä itsemurhista. Itse muistan joskus 90-luvun alussa Lahden ja Nastolan tienoilla monen päätyneen itsemurhaan, siinä oli yksi aika tunnettu keski-ikäinen mieskirjailijakin joukossa. Teininä taas muistan lukeneeni kuinka osassa Amerikkaa teinit päätyivät itsemurhaan ja asiaa pidettiin paljolti mallikäyttäytymisen tuotoksena. Seattlen kaupungin itsemurhaluvut ovat käsittääkseni USA:n korkeimpia. Kuinka ollakaan Nirvanan Kurt Cobain oli sieltä kotoisin ja hänen suvustaan todella monet Kurtin lisäksi ovat päätyneet vuosien varrella itsemurhaan. Että nämä ovat vakavia asioita eikä pelkästään jotain kevyttä fanituskamaa FB:ssä. On eri asia jos psyyke on kunnossa mutta herkille nuorille ei tälläinen jopa osittain kierolla tavalla romantisoiva asian esilläpito ole välttämättä tervettä.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Ihmiset tekevät itsemurhia siitä syystä että voivat pahoin. Heille toki voi olla esimerkki joku itsemurhan tehnyt, so what? Syy on pahoinvointi. Se että joku kirjoittaa fiktion tai fakta pohjaisen "näytelmän", ei ole syy YHTEENKÄÄN ITSEMURHAAN.

Minä suhtadun asiaan kiihkeydellä, en ole platoninen lynkkaaja, osaan samastua tässäkin tapauksessa VETTENTERÄN tilanteeseen. Ja sillä että kirjoitankon veiterästä ketterästä tai petterästä ei ole mitään oleellista merkitystä.

Ehkä kärsin lukihäiriöstä, siinäpä oiva syy Makkoselle aloittaa kiusaaminen.

Jouko Piho

Olen tullut siihen tulokseen, että kyseessä on törkeä huijaus.

Ihmiset ovat uskomattoman hyväuskoisia ja puijattavia, varsinkin jos kyseessä on tunteisiin vetoava tarina. Olen sitä mieltä, että selvällä valheella ei saa edistää asiaa, jonka käsittely muutoin on tärkeää. Sellaisesta menee uskottavuus ja luottamus, jotka ovat tärkeitä asioita nekin ihmisten välisissä suhteissa.

Tässä tapauksessa HS on tehnyt laatujournalismia.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

HS on sensaatiohakuinen ja saastainen roskalehti. Sieltä ei laatujournalismia löydy.

Jouko Piho

Tapani Kalliokoski

Minäkin arvostelen Helsingin Sanomia milloin mistäkin asiasta (esim. Bilderberg-kytköksistä ja vallan puudelikoirana olemisesta), mutta
sinun esiintuomasi täydellinen ja mustavalkoinen HS:n teilaaminen on kuitenkin jo liian asenteellista ja liioittelevaa eikä voi olla mitenkään totta. Sokeakin kana löytää joskus jyvän, kuuluu sanonta. Kuvauksesi Hesarista sensaationhakuisena ja saastaisena roskalehtenä voisi sopia esim. Seiska-lehteen, mutta ei Helsingin Sanomiin. Jotain tolkkua sentään kritiikkiinkin.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"HS on sensaatiohakuinen ja saastainen roskalehti. Sieltä ei laatujournalismia löydy."
Vai saastainen. Olet sinä aika sekaisin. Erästä mainosta lainaten voisi todeta, että et kyllä ole penaalin terävin kynä. Yritä nyt saada lääkityksesi kohdalleen.Reipas ulkoilu ja hyvät yöunet auttavat. Älä kiihdytä itseäsi liikaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Olen sitä mieltä, että selvällä valheella ei saa edistää asiaa, jonka käsittely muutoin on tärkeää."

Entä jos valhetta kutsutaan tyylikkäästi fiktioksi? Silloin ollaankin jo kaunokirjallisuudessa, jolla on sentään edistetty esimerkiksi kansallista heräämistä ja suomalaista identiteettiä.

Minä oletan Hesarin joutuvan jonkinlaiseen ryöpytykseen, koska sen artikkelin tuloksena Elisan sädekehä sammahtaa. Niin monet olivat ehtineet kokea niin suuria tunteita, että kollektiivinen pettymys "Elisaan" vain mielikuvitushahmona saattaa olla aikamoinen.

Jouko Piho

Fiktio on OK, mutta tätä asiaa on tuotu esiin ja tuodaan faktana.

Ihmisiä on petetty oikein rankemman kautta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Uskovaiseksi mieheksi olet kovin hanakka tuomitsemaan ihmistä. Mitä Jeesus olisi tästä tapauksesta ajatellut?
Ollut vihainen ja suuttunut, häätänyt lorton pois?
Ymmärtänyt kirjailijan hyvät tarkoitukset tai kenties jopa itse käyttänyt opetuksissaan tarinaa Enkeli-Elisasta?
Mitä luulet?

Kalle Kuusivuori

Helena pelaa Jeesus kortin. Väittely kiihkeytyy?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Ihmiset ovat uskomattoman Hyväuskoisia, puijattavia, varsinkin jos kyseessä on tunteisiin vetoava tarina." Mikä vastaava julkaisu kuvaisi parhaiten ed. mainittua ?

Käyttäjän TaruJousia1 kuva
Taru Jousia

"Eräässä tutkimuksessa, jossa kaksi muukalaista esittäytyi toisilleen, he kertoivat toisilleen keskimäärin kolme valhetta ensimmäisen kymmenen minuutin sisällä. Avioliitossa elävät valehtelevat puolisolleen joka kymmenes kerta ollessaan tekemisissä keskenään – naimattomat valehtelevat vielä useammin. Miehet valehtelevat eniten itsestään. Naiset valehtelevat enemmän suojellakseen toisia ihmisiä.

Eikä valehteleminen rajoitu ihmisiin. Myös gorillanaaras Koko, jolle tutkijat ovat opettaneet viittomakieltä, on tiettävästi taipuvainen valehtelemaan. Esimerkiksi kerran kun Koko oli repinyt lavuaarin irti seinästä, se viittoi hoitajille, että "en se minä ollut, vaan tuo kissanpentu".

Lisää löytyy täältä:
http://www.hs.fi/kotimaa/Hyv%C3%A4sti+valehtelijoi...

Jouko Piho

Valehtelemisen yleisyys ei tee siitä hyväksyttävää. Valehtelu on synti.

Tässä tapauksessa jo 40 000 ihmistä on johdettu tahallisesti harhaan. Ihmettelen kyllä petkutettujenkin sinisilmäistä hyväuskoisuutta. Tulee mieleen eräs herra Goebbels.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

ja sinä uskot raamattuun :D :D

Veikko Penttinen

Jouko
Oletpa lajisi erinomainen eksemplaari. Uskovaisiltahan tuo lajitovereittensa kivittäminen on aina sujunut kuin spalmin luku

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"kun Koko oli repinyt lavuaarin irti seinästä, se viittoi hoitajille, että 'en se minä ollut, vaan tuo kissanpentu'."

Aijaijai, kun ne Kokot ovat sellais... oho, nyt ei sanavalintani tainnut onnistua.

Hätävalheesta á la Koko tuli mieleeni Heinolan kesäteatterin tämänvuotinen "Munaako herra ministeri", jossa Puntti Valtosen esittämä päähenkilö tarpoo yhä kiivaammin epätotuuksien suossa, eikä suostu vajoamaan. Loistavaa komediaa, aivan kuten Elisa-artikkeli Hesarissa on erinomaista lehtityötä.

Käyttäjän JariMiettinen kuva
Jari Miettinen

Valtio, pankki ja sossuvirasto ovat kiduttaneet erään perheen isän ja äidin tappamaan lapsensa ja sen jälkeen itsensä. Haluatteko kuulla lisää???

Jouko Piho

Helena Eronen kirjoitti: "Uskovaiseksi mieheksi olet kovin hanakka tuomitsemaan ihmistä. Mitä Jeesus olisi tästä tapauksesta ajatellut?
Ollut vihainen ja suuttunut, häätänyt lorton pois?
Ymmärtänyt kirjailijan hyvät tarkoitukset tai kenties jopa itse käyttänyt opetuksissaan tarinaa Enkeli-Elisasta?
Mitä luulet?"

En tuomitse ihmistä. Tuomitsen teon eli valheen ja ihmisten tahallisen harhauttamisen.

Hyväksytkö sinä valheen?

Jeesus ei olisi hyväksynyt valheen käyttöä hyvän tarkoituksen edistämiseksi. Se on jesuiittamoraalia, jonka mukaan tarkoitus pyhittää keinot. Helena, hyväksytkö jesuiittamoraalin?

Käyttäjän JariMiettinen kuva
Jari Miettinen

Muistaakseni Jeesuskin suuttui ja hajoitti markkinatouhun pöytineen synagoogassa ja sanoi; " suuttukaa, mutta älkää tehkö syntiä". Menikö näin?

Jouko Piho

Ei mennyt ihan oikein.

Jeesus kumosi markkinapöytiä, koska bisnes oli tullut alueelle, jossa sitä ei olisi pitänyt olla.

Lainaamasi sanonta ei ole Jeesukselta vaan se on Paavalin kirjeistä, että "vihastukaa, mutta älkää syntiä tehkö", mikä tarkoittaa sitä, että vihastuminen (esim. pyhä viha pahuutta vastaan) voi olla hyvä asia ja pahakin vihastuminen voi olla joskus tarpeen ja ymmärrettävää, mutta että pahan vihastumisen kohdalla pitää sitten myös rauhoittua ja pyytää anteeksi ja sopia asia ennen nukkumaan menoa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ööö... Jeesus itse käytti tarinoita (joiden todellisuudesta ei ole mitään näyttöä) hyväksi opettaessaan ihmisille juttuja vertauskuvien kautta. Kysynkin sinulta, hyväksytkö Jeesuksen valheet vai tuomitsetko ne?

Jouko Piho

Jeesus puhui vertauksin. Ihmiset tiesivät, että kyse on kuvaannollisista vertauksista, joihin oli kätketty hengellinen sanoma. Jeesus ei siis valehdellut.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Oletko aivan varma, että Jeesus toi esiin sen, että hän puhui vertauskuvallisesti? Kuitenkin kun häntä myöhemmin pilkanneet ja tapettavaksi vaatineetkin esim. luulivat Jeesuksen olevan vallankumouksellinen, siis sellainen oikea ja poliittisesti vaarallinen. Oliko Jeesus siis huono puhuja vai toi huonosti esiin sen, että kyse oli fiktiivisistä ja vertauskuvallisista jutuista?

Käyttäjän JariMiettinen kuva
Jari Miettinen

Helena..siis mitkä Jeesuksen valheet? Vertaushan on eri asia, kuin valhe, eikö?

Mirja Helo

Helena Eronen. Jeesus on Tie, TOTUUS ja Elämä. Totuuteen ei mahdu minkäännäköinen valhe, joten valheilla ja kieroiluilla Jeesuksen armoa ei saa, vaan rehellisyydellä, omien virheiden, valheiden ja syntien tunnustamisella.

Sinäkin tiedät mikä on totuus, miksi sitten puolustelet valehtelua ja valheita. Mitä hyvää asiaa minkäälainen valehtelu voi koskaan ajaa? Ainakaan mitään totuutta valhe ei palvele.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Jeesus käytti fiktion keinoja, koska niillä on mahdollista tuoda esiin yleisempi totuus kuin dokumentilla ;)

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Kallinen ja Piho, sen kun luette hesaria niin paljon kuin haluatte. Lukevathan jotku hymyä ja seiskaakin. Mutta sitä se HS on mitä sanoin, ja muuksi ei muutu.

Ja Kallinen voi vaan tarkistaa omat lääkkeensä. Jos ovat loppuneet hae Pentikäiseltä lisää.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Luen toki Hesariakin. Niin sinäkin teet koska "tiedät" sen olevan saastaínen.Hanki hyvä mies kintaat käteesi ja rauhoitu, ettei saasta tartu Muista nyt ne lääkkeet! Hus, mene nukkumaan ennen kuin pimahdat!

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

olen lukenut hesari tarpeeksi monta vuotta jotta kykenen sanomaan sen mitä se on, eli roskalehti. Enää en lue paitsi erehdyin lukemaan keskustelun alla olevan jutun.

Ja se on hyvä kallinen että huolehdit lähimmäistesi lääkityksestä, kunhan vain ne omat pillerit eivät jäisi ottamatta. Ja jatka kaikin mokomin kataisen äänitorven selaamista, sieltähän se "totuus" löytyy.

Jouko Piho

Severi Sironen kirjoitti: "Natsikortin änkeminen ja demlakortti uupuu, eikä niitä kannata pelata."

Minä nyt tuon esiin kuitenkin natsi-kortin. Tästä ko. tapauksesta tulee kyllä mieleen natsi-Saksan propagandaministeri Joseph Goebbels, joka käytti valhetta tietoisesti kansallissosialismin edistämiseksi todeten, että mitä enemmän valehdellaan, sen paremmin ihmiset uskovat valheen todeksi.

Myös Neuvostoliiton kommunistit olivat samoilla linjoilla opettaessaan, että mikä tahansa, murha, valhe jne., on moraalisesti oikein, jos se edistää kommunismia.

Tämä on vanhaa jesuittamoraalia, jossa moraalilla ei ole enää mitään itseisarvoa, vaan moraalista on tullut vallankäytön väline.

Jouko Piho

Tapani Kalliokoski kirjoitti: "ja sinä uskot raamattuun."

Minä uskon Jumalaan ja hänen Poikaansa Jeesukseen. Raamattu on totuuden kirja, joka tuo esiin totuuden Jumalasta johon minä uskon.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

elä sitten puhu enkeli-elisaan syystäkin uskoviasta sinisilmäisinä. minä pidän raamattua suurimpana valheena maailmassa joten sinut voisin ristiä hyväuskoiseksi. Mutta vapaus toki jokaisella uskoa mihin haluaa.-

Käyttäjän JariMiettinen kuva
Jari Miettinen

Tapani..uskot kuitenkin Raamatussa olleet faaraot ja muut hallitsijat? Herodes ym.?

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Onko Elisaa olemassa?
29.06.2012 - 15:32 / Kategoriat: Elisa, Jonakin päivänä kaduttaa, Kirjoittaminen / Kirjoittaja: minttis
Kuten olen aikaisemmin kirjoittanut, eräs lehti on lähestynyt meitä ja vaatinut Elisan henkilöllisyyden paljastamista. Kun ilmoitin, ettemme tähän halua lähteä, toimittaja ilmoitti tekevänsä jutun joka tapauksessa. Viimeisimmän tiedon mukaan Elisaa tullaan käsittelemään suuren sanomalehden toimesta joko nyt viikonloppuna tai alkuviikosta: "Nettitarinana, josta ei voi tietää onko se totta vai ei".

Lupasin ko. lehdelle todisteita, mutta he olisivat halunneet todisteet sähköpostitse. Kun ilmoitin, etten noita todisteita aio heidän haltuunsa luovuttaa, vaan voin henkilökohtaisesti käydä ne esittämässä, todisteet eivät enää kelvanneetkaan. Kuitenkin olen näitä todisteita valmis epäilijöille esittelemään lomani jälkeen elokuussa sovittaessa.

Täytyy sanoa, että olen joutunut tämän asian kanssa perimmäisten kysymysten äärelle. Toisessa vaakakupissa on itse antamani lupaus jo pahasti rikki oleville ihmisille ja toisessa oman perheeni hyvinvointi sekä mahdollisesti kaiken sen hyvän, mitä olemme saaneet aikaan, kyseenalaistaminen. Olen kuitenkin saanut niin paljon tukea pitää lupauksestani kiinni, että niin aion tehdä. Tässä vastineessa aion kuitenkin käsitellä muutamia Elisaan liittyviä huhuja.

Pyysin facessa apua tämän kirjoittamiseen. Ajatuksena oli, että ihmisillä olisi ollut mahdollisuus kysyä mitä tahansa Elisaan liittyen ja minä olisin voinut niihin vastata. En kuitenkaan saanut kysymyksiä. Sain vain tukea. Yritän nyt siis kehittää kysymyksiä itse. Ja osin myös poimia niitä keskustelufoorumeilta, joita en tähän mennessä ole lukenut projektiin liittyen juuri ollenkaan, koska tiedän, että suurin osa kirjoituksista on paskan puhumista. Anonyyminä, kun on niin helppo huudella.

Tarjoan kuitenkin yhä mahdollisuutta kysymyksille. Pistä kysymyksesi tämän tekstin kommentteihin. Käsittelen niitä ensi viikon alussa ja sitten myöhemmin ehtiessäni. Pääasiallisesti meidän perhe jää kuitenkin ensi viikosta lomille.

Onko Elisaa olemassa?
On. Paitsi, että tarinamme Elisa on ollut olemassa, vastaavanlaisia tapahtumia tästä maasta riittää. Viime vuosista minulla ei ole tilastoja, mutta vuosina 2000-2010 on itsemurhan tehnyt 111 15-19 vuotiasta. Tämä voisi olla ihan kenen tahansa heistä tarina.

Pienellä googlettamisella löytyy mm. seuraavia uutisia:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2009121610793093_u...
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/320984/Nuorten+it...
Murha.infon keskustelu kuolemaan johtaneesta kiusaamisesta: http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic.php?f=11&t=...

Lisää löytyy vaikka kuinka paljon, mutta en halua vieraiden ihmisten tragedioita lähteä repimään tänne yhtään enempää. Elisa voisi olla kuka tahansa heistä.

Miksi Elisan vanhemmat eivät tule julkisuuteen?
Minä haluaisin kysyä, että miksi heidä pitäisi? He eivät ole halunneet tulla henkilökohtaisesti revittäväksi, ainoastaan antaa meille tyttärensä tarinan kerrottavaksi, jotta edes joku havahtuisi tajuamaan mistä kiusaamisessa pahimmillaan voi olla kyse. Elisan isä on saanut puheidensa vuoksi myös hyvin paljon negatiivista palautetta - ihan suoranaista vihaa ja uhkailua. Tämä ei suoranaisesti kannusta tulemaan puhumaan omilla kasvoillaan asioista.

Lisäksi siihen on syynsä miksi Miksun ja Riikan blogimerkinnät päättyivät jo alkuvuodesta. Projektista tuli liian raskas ja heidän oli vetäydyttävä pitämään huolta itsestään. Myös median viime aikainen "hyökkäys" ei ole herättänyt suuremmin luottamusta. Media tahtoo sensaatiojutun, jossa ihmisten yksityisyydellä ja oikeudella omaan rauhaan, ei ole mitään merkitystä. Nyt jokainen voi miettiä kuinka moni olisi valmis antamaan haastattelua lapsensa haudalla?

Miksi kukaan ei netissä osaa kertoa kuka Elisa oli tai mistä koulusta?
Tämä on ollut yksi projektimme suurimpia haasteita. Nettikirjoitteluja on aina - myös Elisan kuolemasta on ollut. Elisan kuolemaan liittyviä tietoja on muutettu, jotta Elisa ei olisi tunnistettavissa. Olemme projektin alusta asti painottaneet, että kyse on fiktiivisestä tarinasta tosielämän ihmisistä. Elisa on ollut olemassa. Tämän vanhemmat ovat olemassa. Elisaa kiusattiin koulussa ja Elisa tappoi itsensä. Elisan isä on ollut koulukiusaaja ja hän on pyytänyt anteeksi vanhoilta kiusatuiltaan. Tässä minun nähdäkseni tarinamme pääasiat. Ne voin vannoa ja vakuuttaa kaikki todeksi.

Seuraavat asiat on poimittu keskustelufoorumeilta, jotka tulevat hakusanalla: Enkeli-Elisa.

Miksi koulua ei paljasteta?
Ei ole mitään syytä lisätä kenenkään tuskaa. Netissä velloo asiasta melkoista vihaa ja lynkkausmielialaa. Kouluampumisia on ollut jo ihan tarpeeksi. Jos koulu tuodaan julkisuuteen, kukaan ei voi taata näiden ihmisten turvallisuutta. Eikä myöskään ihan viattomien sivullisten. Ketä koulun paljastaminen palvelisi?

Onko koko Elisa minun keksintöni?
Valitettavasti ei. Olisi jäänyt aika monet itkut viimeisen vuoden aikana itkemättä, jos näin olisi. En luultavasti olisi myöskään löytänyt itseäni miettimästä itsemurhaa. Enkä olisi joutunut olemaan huolissani oman lapseni itsemurhapohdinnoista.

Mintun ja vanhempien kirjoituksissa yhtäläisyyksiä?
Juu. Ovat samaa suomen kieltä. Varmasti melkein kenen tahansa kirjoituksista on löydettävissä yhtäläisyyksiä, jos hakemalla haetaan ja kyllä Elisan vanhempien kirjoitukset ovat osin kulkeneet minun lievän editointini kautta. Eteenkään Elisan isä ei varsinaisesti ole kirjoittajaihmisiä, josta syystä tähän päädyttiin.

Minttu ja Elisan äiti Marika käyttävät samaa sanaa "ladata" nukkumisesta?
Kuka Marika? Voi hyvin olla. En tiedä onko Riikka käyttänyt sanaa ennen projektia, mutta sattuneesta syystä olemme puhuneet aika paljon viimeisen vuoden aikana. Itse olen ainakin sellainen, että imen itseeni kaikenlaisia erikoisia ilmauksia, jotka kuulostavat minusta hyvältä.

Mintun ja Elisan käsialat ovat samanlaisia?
(Anteeksi. Saanko mä nauraa jo?) Kaikki multa Jonakin päivänä kaduttaa - kirjan tilanneet tietävät, että mun käsiala ei ole mikään järin loistava. Mä olen aikanaan hajottanut käteni kirjoittamisella niin, että pitkään käsin kirjoittaminen tulehduttaa jänteet ja aiheuttaa hitonmoisen kivun. Tästä syystä käsiala on ihan kamalaa. Jokainen voi mun faceprofiilissa "kirjailijaelämää" käydä katsomassa käsialanäytteitä. Juu. Kyllä. Minäkin osaan halutessani piirtää vaikka minkälaista koukeroa, mutta että kokonaisia päiväkirjoja? Ylipäätään, missähän välissä minulla olisi tänä hulluna vuotena ollut oikeasti aikaa kirjoittaa useita päiväkirjoja teini-ikäisen kirjoituksia?

Missä koulussa tungetaan tänä päivänä päitä vessanpönttöön?
Tämä on näitä urbaanilegendoja, jotka ovat lähteneet elämään. Missään meidän kirjoituksissa ei puhuta vessanpöntöistä mitään, joskin olen kuullut, että näitäkin kouluja on yhä.

Elisa oli oikeasti poika. Tyttö kerää enemmän sympatiaa?
Ei. Kyllä Elisa oli oikeasti Elisa. Tyttö.

Elisan isä on ollut "liian nuori" Elisan syntyessä, koska Elisan isä on saman ikäinen kuin Minttu.
Elisan isä ei ole minun kanssani aivan saman ikäinen vaan vanhempi. On puhuttu samasta koulusta. Ei samasta luokasta.

Kirja julkaistiin BoDilla, koska kukaan kustantamo ei suostunut julkaisemaan kirjaa tapaamatta vanhempia.
Kirja julkaistiin BoDilla, koska iso kotimainen kustantamo ei pystynyt tarjoamaan tarpeeksi ripeää aikataulua. Kirjaa ei tarjottu kuin tälle yhdelle kustantamolle (jälleen aikataulusyistä). Sen sijaan Elisan vanhemmat ovat käyneet keskusteluja blogitekstien julkaisusta kirjana.

Elisan päiväkirjamerkinnöissä ja Minttiksen omissa kiusaamiskokemuksissa on yhtäläisyyksiä.
Jokainen pahoin koulukiusattu tietää, että samat kuviot näissä toistuvat vuodesta toiseen.

Minttu on kirjoittanut jo vuonna 2010 suunnitelmista kirjoittaa kirja aikuisen kiusaajan näkökulmasta. Minttu on kirjoittanut aikaisemmin novellin kiusaajasta, joka pyytää anteeksi kiusaamiltaan.
Kyllä. Olin suunnitellut tätä vuodesta 2010 ja kirjoitin kurssityönä novellin kiusaajasta, joka pyysi anteeksi. Tätä juttua eräs kaverini esitteli aikanaan Miksulle ja sen kohtaamisen jälkeen tästä tuli Elisan ja Miksun tarina.

Lehden, joka aikoo uutisoida, että Elisa on fiktiota, vastaava päätoimittaja myönsi, että tilanen on siitä hankala, että he eivät voi tietää mikä osa tarinasta on tarkoituksella fiktiota. Niinpä.

Käyttäjän villen kuva
Ville Oksanen

Yleensä ei kai pitäisi kommentoida juttuja, joissa kirjoittaja heti alkuun myöntää, ettei ole edes perehtynyt kritiikin kohteena olevaan juttuun. No, joka tapauksessa korjattakoon yksi asiavirhe - kummatkin artikkelin kirjoittajat ovat myös julkaisseita kirjailijoita, joilla on ollut ihan oikea kustantaja. Ennen kuin alkaa olettaa asioita ja keksiä satuja sitten niiden päälle, kannattaisi oman uskottavuuden nimissä tehdä perusselvitykset asioista. Toisaalta tämä kirjoitus on nyt kyllä tahtomattaan erittäin hyvä satiiria...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No olosuhteista johtuen en ole voinut kyseistä lehtijuttua lukea, toisaalta parista muusta lähteestä sain aika hyvän käsityksen mm. niistä todisteista, joilla Enkeli-Elisan fiktiivisyyttä artikkelissa todisteltiin.

"Toisaalta tämä kirjoitus on nyt kyllä tahtomattaan erittäin hyvä satiiria..."

Hauskaa, jos se sinulle sitä on. Minusta tuo koko kuvio on kammottava. Kävin katsomassa Enkeli-Elisan sivuja fb:ssä ja siellä oli paljon kommentteja, joissa sanotaan "aivan sama, onko totta, mutta minua kiusattiin vuosia ja tästä on ollut apua".
Toinen juttu on sitten se, että nyt yhden lehtiartikkelin perusteella on kirjailija leimattu huijariksi niin kuin se artikkeli olisi sitten ihan täysin varmasti totta epäilyksineen. Porukka heittelee kiviä jossain ihme kiimassa, mistä tulee lähinnä mieleen se, että onko sittenkin koulukiusaaminen jotain sellaista, mitä ei osata jotenkin käsitellä tai sen olemassaolemista ei pystytä hyväksymään, ja nyt sitten ollaankin silleen "huh, se ei ole totta"??

Näinä aikoina, jolloin esim. uutismediat julkaisevat jos millaistakin suoranaisesti valheellista tai vääristeltyä paskaa ihan ilkeily ja rahastaminen mielessä, minä en yksinkertaisesti pysty tuomitsemaan yhtä kirjailijaa, joka on mahdollisesti valheella saanut aikaan jotain hyvää. Hänen tuomitseminen ja teilaaminen on vastenmielistä ja järkyttävän tekopyhää.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Pitää muistaa sekin, että nyt on kesä. Eli juuri se vuodenaika jolloin lehdet julkaisevat "mätäkuun juttuja" kun muusta yleisöä kiinnostavasta materiaalista on puutetta. Paitsi juhannuksena.
Suhtaudun varsin kyynisesti sanomalehtitalojen moraaliin.

Jouko Piho

Helena Eronen kirjoitti: "Oletko aivan varma, että Jeesus toi esiin sen, että hän puhui vertauskuvallisesti? Kuitenkin kun häntä myöhemmin pilkanneet ja tapettavaksi vaatineetkin esim. luulivat Jeesuksen olevan vallankumouksellinen, siis sellainen oikea ja poliittisesti vaarallinen. Oliko Jeesus siis huono puhuja vai toi huonosti esiin sen, että kyse oli fiktiivisistä ja vertauskuvallisista jutuista?"

Olen varma.

Mutta puhui Jeesus muutakin kuin vertauksia. Esim. vuorisaarna on selvää ja suoraa eettistä opetusta.

Mitä tulee Jeesuksen surmaamiseen, niin siinä ei ollut kyse vertauksista, vaan teologisesta erimielisyydestä, kun Jeesus antoi ymmärtää olevansa Jumalan Poika, mutta juutalaiset oppineet eivät uskoneet Jeesuksen jumaluuteen vaan pitivät väitettä jumalanpilkkana, mikä ansaitsi kuolemantuomion. Pilatukselle puhuttiin siitä, että Jeesuksen vapauttaminen veisi Pilatuksen muka keisrain epäsuosioon. Se oli höpöhöpöä, mutta tehosi Pilatukseen, joka ei olisi halunnut tuomita Jeesusta kuolemaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toivoisin kommentoijan päivittävän tietonsa Uuden testamentin eksegetiikasta, Kuolleenmeren kääröistä ( Qumran ), Nag Hammadin löydöistä sekä Jeesuksen ajan poliittisesta tilanteesta Jerusalemissa, ennen kun kertoo varmoja mielipiteitään.

Perinteisesti hyvä aloitus on perehtyä vuorisaarnan alkuperään. Pettymys siitä, että se löytyykin pergamenteille kirjoitettuna jo kauan ennen Jeesuksen syntymää on vasta alkua kiehtovalle retkelle menneisyyteen.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Mirja, yhtään "enkeli-elisaako" ei ole olemassa ollut?

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Ja minä en Mirja ole 100% varma että just tämä enkeli elisa olisi ollut olemassa. Mutta sinun murhanhimoinen lahtaus periaatte Minttu Vettenterää kohtaan on jo huomionarvoista. Et ymmärrä sitä että oli tämä juttu totta tai ei, niin se on totta liian monelle. JA väitteesi siitä että tämä on aiheuttanut pelkästään pahaa, (ennen hsn julkaisua) on niin puhdasta paskanjauhantaa ettei mitää järkeä. Et asiasta mitään tiedä jos niin väität.

Mirja Helo

Vettenterä teki valheillaan vain hallaa niille tosielämän Elisoille. Ei olisi mitään menettänyt, jos olisi kirjoittanut tarinan fiktiivisenä oman kokemuksen pohjalta (15-vuotiahan Minttu itsehän on ilmeisesti Elisan oikea esikuva, ainakin tällaista omiin kokemuksiin perustuvaa (Posliinienkeli-nimistä) koulukiusaamistarinaa oli kehitellyt jo pitkään http://taruolento.com/blog/2718846/aikahyppy-menne...) mutta ilmeisesti ei saanut tarpeeksi draamallista pakettia, kun piti keksiä vastikään itsemurhan tehnyt henkilöhahmo ja tämän vanhemmat ja väittää että ovat oikeasti olemassa ja näin johtaa harhaan tuhansia ihmisiä.

Juu, en tykkää valheista enkä valehtelijoista.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Hyvä kommentti.

Elisan väitettynä kuolinpäivänä (eikä sitä edellisenä eikä sen jälkeisenä päivänä) ei Suomessa siis ole kuollut yhtään 15-vuotiasta tyttöä (eikä 14-vuotiasta, eikä 16-vuotiasta) kuten on tullut jo useamman kerran ilmi.

Kuukausiliitteen mukaan tuhannet ihmiset surivat viime helmikuun seitsemäntenä Elisaa: he sytyttivät virtuaalisia kynttilöitä ja kirjoittivat blogiin. Myös Miksu, Elisan isä, teki tuona päivänä blogipostauksen. Hän kirjoitti: Elisan kuolemasta on vuosi. - Mulla ei nyt oo sanoja. Ei vaan oo. Ei muuta kuin Selvitkää te, jotka viel olette.

Valehtelu on väärä tapa tuoda esille tärkeitä asioita (näin vakavasta aiheesta on vielä kyse) vaikka tarkoitus olisikin ´hyvä´.

Mikäli Enkeli-Elisa on fiktiota (Vettenperän itse luoma Alter egonsa tms.), koen paitsi tietysti jonkinlaista helpotusta myös ihmetystä moisesta tarkoituksellisesta tuhansien ja taas tuhansien ihmisten harhaan johdattamisesta esittelemällä Enkeli-Elisan tarinaa mm. lukuisissa päämedioissa, koska aihe on näinkin vakava, tunteita nostattava ja hyvin herkkä.

Totuudella rakennetaan tukevampi korsi tärkeiden asioiden hyväksi, niiden esille nostamiseksi ja aihetta palvelemaan.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

"Mirja, Juu, en tykkää valheista enkä valehtelijoista." Kerrotkos sitten lapsilles jeesuksesta?

Jouko Koskinen

Vuosisadan valhe?
Jos minä laittaisin julki kaiken siskoilleni ja itselleni elinikäiset vammat tuottaneen rääkkäämisen, nimeäisivät siikalat ja pihot sen vuosituhannen valheeksi.

Eihän äitiä, pappia, poliisia, opettajaa . . . vielä nykyisinkään saada tuomiolle kuin ehkä vasta taposta.

Totuus on taruja hirveämpi. Lukekaa sitä hesarianne. Kai siellä jotain muutakin on kuin persumollausta.

Juha Korhonen

"Kai siellä jotain muutakin on kuin persumollausta". Urheilu-uutisissa saattaa olla joitakin artikkeleita, jotka eivät keskity persujen mollaamiseen.

Käyttäjän MarkoMtt kuva
Marko Määttä

Meneeköhän tässä kaksi asiaa hieman sekaisin.
Toinen on se, että kiusaaminen on vakava asia, niin aikuiselle kuin lapsellekin.
Kaikki keinot sen ehkäisemiseksi on tehtävä ja kiusaaminen ON todellisuutta monille Suomessa.

Toinen seikka koskee sitten JUURI TÄMÄN tarinan todenperäisyyttä, joka on todettu sepitteeksi. Ei sen tunnustaminen himmennä lainkaan ym. seikkojen tärkeyttä. Osa kokee kuitenkin hämmennystä ja ärtymystäkin kun jo liikkeeksi paisunut asia paljastuu valheeksi.

Jouko Piho

Jouko Koskinen kirjoitti: "Jos minä laittaisin julki kaiken siskoilleni ja itselleni elinikäiset vammat tuottaneen rääkkäämisen, nimeäisivät siikalat ja pihot sen vuosituhannen valheeksi."

En nimittäisi, jos tuot esille selvät todisteet, eli muutakin kuin omat väitteesi. Ei yksi todistaja riitä. Tässä Vettenterän tapauksessa on vain yksi todistaja eli Vettenterä itse.

Jouko Koskinen

Saat kyllä toisen siskoni osoitteen, toinen on kuollut. Meneppä juttelemaan. Samoin kaksi vejeäni - vaikka toinen olikin äidin lellikki niin kertoo kyllä.
Lapsena saamani fyysiset vammat on mm. magneettikuvauksessa todettu. Osa näkyy päällepäinkin.

Aika ihmeellinen herja "uskovaiselta" väittää toista valehtelijaksi. Eikä tuonikäkäinen jeesustelija nyt aivan sokea ja kuuro voine olla omankaan ympäristönsä suhteen?

Jouko Piho

Jouko Koskinen

En lähde sinun tapaustasi tutkimaan. Sinulla vaikuttaa olevan todisteita. En minä sinua epäile. Mutta sinä väitit, että minä en uskoisi sinua. Se on väärä väite.

Mutta Vettenterää minä en usko ja todisteiden puutteen takia pidän häntä valehtelijana. Moni muu on kanssani samaa mieltä. Ei tässä ole uskovaisuudesta kyse, vaan totuudesta ja uskottavuudesta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Vettenperä on itse kertonut, että tarina on fiktiivinen, mutta hahmot todellisia. Hän ei kirjoita siis mitään dokumentaarista teosta, vaan tarinan, jonka hahmoille on olemassa vastine todellisuudessa.
En tiedä, milloin sellaiselle on alettu vaatia todistajia tai todisteita.

Jouko Piho

Helena Eronen kirjoitti: "Vettenperä on itse kertonut, että tarina on fiktiivinen, mutta hahmot todellisia."

Lähde?

Ja siis Vettenterä, ei Vettenperä.

Mirja Helo

Vettenterä on kertonut Elisan olevan todellinen, hän on väittänyt myös Elisan vanhempien olevan todellisia. Elisan isä (äiti myös) kirjoitti blogiakin ja väitettynä kuolinpäivänä hän tuli FB-sivuille suremaan tytärtään (voiko oikeasti paksumpaa ollakaan). Tässä ei ole keksitty vain Elisaa vaan vanhemmatkin.

Kuukausiliiteen juttu on erittäin hyvä ja perusteltu:

http://linja-aho.blogspot.fi/2012/07/onko-enkeli-e...

Jouko Koskinen

Ilmeisesti joillakuilla ei ole oma suhden kiusaamiseen (kiusattuihin) oikein balanssissa. LOL

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Niin, tarina on fiktiivinen, hahmot oikeasti olemassa - mitä epäselvää siinä nyt on. Missään ei ole kukaan eritellyt sitä, että mikä tarinassa mukailee oletettua todellisuutta ja mikä ei.

Jos itse tekisin tuollaisen jutun, jonka taustahenkilöt eivät halua olla julkisuudessa ollenkaan eivätkä halua tulla, niin minä ainakin muuttaisin kaikki yksityiskohdat, varsinkin kuolinpäivän.

Nämä eivät todista, että kirja olisi totta edes hahmojen osalta. Minä en tiedä, onko se totta vai ei, kuten olen todennut ennenkin, olen epäillyt tuota kuviota. Itse en kuitenkaan koe, että tässä ajassa tuo kirjailija olisi tehnyt mitään niin väärää, että häntä tarvitsi julkisesti riepotella. Hän on saanut aikaan niin paljon hyvää, että tuollainen valhe on sillä hyvällä helpostikin kompensoitavissa.

Mirja Helo

Lisää linkkejä, kannattaa paneutua tähän juttuun tarkemminkin, varsin sekava painajainen kaikkine rinnakkaisblogeineen.

http://www.vauva.fi/keskustelut/alue/2/viestiketju...

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Vauvalehden keskustelu palstahan on oikea foorumi "todistaa" jotain. Voi ziisus.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kannattaa yleensä edes katsoa linkki, jonka sisältöä jeesustelee.

Jukka Kaulanen

Ei tosiaankaan kannattaisi kommentoida sellaista artikkelia, jota ei ole lukenut. Helenalla on hyviä juttuja, mutta nyt meni pahasti metsään. Luin nimittäin tuon kuukausiliitteen artikkelin ja se oli harvinaisen pätevä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No itse asiassa en tainut kommentoida itse artikkelia vaan sitä, että mitä merkitystä tuolla asialla on ja JOS sitten onkin niin, että Enkeli-Elisa on tosi, niin tilanne on hyvin inhottava, koska nyt ainoa tapa pelastaa kirjailijan maine on tuoda vanhemmat tavalla tai toisella julkisuuteen.

Mirja Helo

Kukaan toimittaja ei koskaan pyytänyt vanhempia tulemaan nimillään esiin, minkään median raadeltavaksi, vaan edes yksinkertaista vahvistusta siitä, että he ovat todellisia ja Elisa on todellinen. Mutta mitään vahvistusta ei koskaan saatu (miksi?). Jutun tekemisen perusta kai on, että jos väitetään jonkun asian olevan fakta, myös varmistetaan asian todenperäisyys. Näinhän ei esim. toimittu muutaman Enkeli-Elisaa koskeneen lehtijutun osalta, vaan Minttu Vettenterä oli ainoa kontakti.

Enkeli-Elisan todenperäisyyttä on epäilty alusta asti - itsekin ajattelin jo alusta alkaen jutussa olevan paljonkin hämärää (miksi kirjoittaa vastikään itsemurhan tehneen tytön nimissä fiktiivistä päiväkirjaa, kuka lapsensa menettänyt vanhempi antaisi suostumuksen moiseen, samoin Elisan itsemurhan korostaminen tuntui jotenkin mässäilevältä) siksi pysyttelin loitolla koko jutusta - ja varsinkin kun kukaan koskaan ei missään päin Suomea ole kuullutkaan tällaisesta tapauksesta tai tuntenut kyseistä henkilöä, aikana, jolloin todelliset nimet vuotavat välittömästi nettiin ja varsinkin nuorten keskuudessa.

Elisan vanhempien blogi on yksi draama myös, Elisan isän tekstit keskittyy paljolti Mintun ylistämiseen ja hän kuulemma oli yksi Minttua kiusanneista pojista (mikä ihmeellinen sattuma) joka blogissaan pyytelee anteeksi sitä, että aikoinaan kiusasi Minttua (joka on nyt 30 v. joten aika nuorena täytyi isän saada Elisa, jos kerran oli Mintun kiusaajanakin yläasteella). Tosin kun blogia lukee vähän aikaa, tajuaa että se ei mitenkään voi edes olla aito.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cac...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Jotta vanhemmat voisivat edes nimettömänä vakuuttaa toimittajat, olisi heidän toimittajille tulla julki nimellään ja kasvoillaan. Mitään takeita siitä, että toimittajiin voisi niin paljon luottaa, ei ole.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

mutta kun edes vanhempien nimettömään haastatteluun ei ole suostuttu... jostain se kertoo kun todisteeksi tarjotaan kuolinilmoitusta mistä henkilötiedot ja päivämäärät on poistettu.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Mitä ihmettä nimetön haastattelu todistaisi? Kuka tahansa voisi esiintyä vanhempina...

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Noh, pätevien todisteiden toivossa sillä voisi siirtää vaikka viikolla julkaisuajankohtaa, kenties... jos antaisi siihen toivoa, tai muuten aihetta. Pokkaahan se vaatisi aika paljon kuitenkin kilautututtaa jollekin ville virtaselle, eikö?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No tässä ukkosen valvottaessa olen hieman syvemmin tutustunut tähän kirjailijan nettielämään ja vaikuttaisi siltä, että kyseinen henkilö todella tarvitsisi nyt apua. Kun taustalla on muutenkin mielenterveysongelmia, niin nyt tämä kohu saattaa aiheuttaa todella pahan haavan mielenterveyteen, kaiken lisäksi kun hän on käsittääkseni raskaanakin.
Se paska, mihin minua on hiljattain vedetty, on opettanut minulle sen, että ihmisen täytyy olla psyykkeeltään ihan saatanan vahva, että sitä kestää. Siksi olen todella todella huolissani Minttu Vettenterän voinnista ja tulen häntä puolustamaan, vaikka koko juttu olisi puppua alusta loppuun saakka.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

respect!

Kauniisti ajateltu - myötätuntoisesti.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Harvinaisen pätevä.. Mikä siitä teki sellaisen? Yhden kirjailijan lynkkaamisen aloittaminen? Hyvän asian pilaaminen?

Taas viedään kansaa ku litranmittaa ja Pentikäinen nauraa. HS on saanu julkisuutta enenmmän kuin miljoonien mainoksilla ja taas Pentikäinen nauraa. Täällä oksennetaan kirjailijan suuntaan että hän on valehdellut ja jne kaupallisessa tarkoituksessa. idiootit taas unohtavat että pentikäinen nauraa ja hs jatkaa "seiska" linjalla roskajournalismiaan.

Mirja Helo

Kaikkein todennäköisin elitys on, että mitään vanhempia ja Elisaa ei ole, koska edes yksinkertaisinta mahdollista todistetta heidän olemassaolosta ei saatu ja tätä tukee myös lukuisat yhtäläisyydet ja samat epätavalliset toistuvat kirjoitusvirheet Elisan, Mintun ja Elisan vanhempien blogeissa. Mikä motiivi jollain Hesarilla tai millään muullakaan lehdellä olisi vastoin vanhempien omaa tahtoa tuoda itsemurhan tehneen tytön vanhemmat julkisuuteen? Ottaisivatko he heistä salaa kuvan, julkaisisivat nimet ja seiskatyyliin laittaisivat lehteen, että tässä ovat nyt itsemurhan tehneen Mintun vanhemmat, katsokaa ja mässäilkää? Kuka siitä hyötyisi, kun aihe on näin arka. Lehti halusi vain faktat varmistaakseen tietää, että Elisa ja tämän vanhemmat ovat todellakin olemassa, kun kerran M.V niin väitti.

Elisan isän ikä ei muuten täsmää, hän kertoo olevansa nyt vähän alle nelikymppinen (38?) ja Minttu on 30 vuotta, joten mitenkään Elisan isä ei ole voinut olla yläasteella kiusaamassa Minttua. Ja muutenkin aika epätodennäköinen sattuma (mutta fiktioon tietysti sopiva) että hän olisi ollut aikoinaan myös Mintun kiusaaja.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Sinun selitykses on jo kuultu, mikä on ajojahtisi syy? Totuus, kissanpaskat. Sama alhainen halu lynkata yksi kirjailija vaikket kirjaa ole lukenutkaan! Väitit tuolla jossain ettei tuommoista enkeli-elisan kohtaloa ole edes KENELLEKKÄÄN tapahtunut! Herää tähän maailmaan. Aivan karseeta nuo sun perustelus, alkaa epäilyttää kuinka läheisissä suhteissa oletkaan tämän hs:n jutun tekijöiden kanssa?

Ja kukaan idiootti ei luota suomalaiseen sensaatiohakuiseen journalismiin (toimittajiin). Nimettömänä et voi todistaa olevas kuolleen lapsen vanhempi ja nimellisenä joudut 100% julkisuuteen. Mutta Mirjalle se taitas sopia paremminkin kuin hyvin, lisää hs kk liitteitä..

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Ihmiset eivät lähtökohtaisesti pidä siitä, että heille valehdellaan. Tässä tapauksessa on herännyt merkittävä epäilys, että tarina ei olisi todellinen vastoin kun on väitetty. Monet kokevat tulleensä petetyiksi.

Mikäli nyt on niin, että tarina onkin sepitetty tunnustamalla kirjailija varmaan auttaisi itseään parhaiten. Tärkeän asian esilletuonti, vaikkakin eettisesti arveluttavin keinoin ja lopulta asian/todellisten motiivien esilletuonti varmaan pysäyttäisi valtaosan lynkkausmielialasta.

Toisaalta taas jos tapahtumat ovat todellisia, ikävää tai ei, tilanne/fakta on nyt se että kansa (tai ainakin HS) vaatii todisteita. Mikäli vedenpitäviä sellaisia ei kyetä esittämään, tämä olisi myös hyvä julkilausua suoraan. Se että tarjotaan jotain puolivillaista mikä ei asiaa selkeästi todista on omiaan lisäämään epäilyksiä.
Mikäli taas todisteet kyetään antamaan niin asiahan on sillä selvä.

Kokonaan toinen aihe sitten on se, että mitä kirjoituksella tavoiteltiin tai saatiin aikaiseksi. Toiset ovat mielissään aiheen esille tuonnista, toiset käärmeistään kirjailijan itsensä (mahdollisesta) jalustalle nostamisesta, osa pelkää uusia ruumiita.
Niin tai näin motiiveja voimme vain arvailla ja seurauksia selvitellä, mutta toivoa sopii vain parasta!

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Eihän Tarzankaan ole totta ja silti monet eivät henkisesti ole vieläkään laskeutuneet puusta.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

– Hesarille luvattiin näyttää lehti, jossa on kuolinilmoitus, valokuva hautakivestä ja lehtijuttu, joka on tehty aiemmin Elisan kuolemaan liittyen.

Jukka Kaulanen

Eihän tässä nyt mistään lynkkaustouhusta ole kysymys, tuo juttu vain paisui niin suureksi, että jonkun oli pakko selvittää tarinan alkuperä.

Kiusaamisen kerrotaan tapahtuneen vantaalaisessa koulussa, joten se aiheuttaa siellä paljon arvailuja. Mahdollisia kouluja ei kuitenkaan ole niin monta ja se on opettajille kiusallinen. "Meidän lasta ei viedä Vantaalle hengiltä kiusattavaksi"!

Vettenterän pitäisi vain nopeasti tunnustaa ja asia unohtuisi viikossa. Joku amerikkalainen mies kirjoitti blogia syyrialaisen lesbon nimissä ja sai maailmanlaajuista huomiota. Mies tunnusti tyylikkäästi ja enempiä anteeksipyytelemättä.

Tämä toimintamalli voi toistua missä tahansa jutussa. Muutama vuosi sitten Espoossa väitettiin suomalaismiehen tönäisseen pientä somalityttöä ja valtaisa kohu peitti alleen kaikki somalien raiskaukset ja väkivallanteot. Mitään todisteita ei löytynyt, mutta vieläkin sitä tapausta muistellaan todisteena suomalaismiesten äärimmäisestä julmuudesta! Astrid Thorskin oikein hykerteli televisossa."Ei löytynyt todisteita, mutta varmasti sitä tapahtuu ihan päivittäin"!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Faktan ja fiktion sekoitus on aina uponnut suomalaisiin kuin veitsi sulaan voihin. Monet muistavat vuoden 1982 presidentinvaaleista satamajätkä, kaukopartiomies Mauno Koiviston (sd.). Todellisena kansanmiehenä ja ihailtuna sotasankarina hän sai näistä etuliitteistään vahvaa tukea valinnalleen kansan syvistä riveistä Suomen tasavallan presidentiksi.
Sittemmin on selvinnyt, että satamajätkyys olikin Turun satamakonttorin hoitamista kravatti kaulassa ja puku päällä. Kaukopartiotoimintaan Koivisto ei koskaan osallistunut,jatkosodassa hän toimi pikakivääriampujana Lauri Törnin sissiosastossa.

Fiktiota oli "satamajätkä ja kaukopartiomies Manu ", faktaa Suomen Pankin pääjohtaja Mauno Koivisto. Kaikkien aikojen presidenttipelien hoax, joidenkin mielestä järkyttävää huijausta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"suomalaisten ja jenkkien ero on siinä, että kun Suomessa sinulla on jotain hienoa ja erityistä, toiset haluavat ottaa sen sinulta pois. Kun Jenkeissä sinulla on jotain hienoa ja erityistä, toiset ryhtyvät miettimään, kuinka he itse voivat saavuttaa sen saman tai ehkä jotain parempaa."

Tuo on periaatteessa hyvä huomio, mutta tähän tapaukseen se ei ihan täysin sovellu, koska tässä enkelielisagatessa on kyse ennen kaikkea siitä, millä keinoilla sitä menestystä saa hankkia. Kyllä jenkeissäkin otetaan menestys pois, jos se perustuu valehteluun. Jos ette usko, niin kysykää vaikka Charles Ponzilta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Totta tuokin, tosin kannattaa nyt muistaa, ettei vielä ole aukottomasti todistettu, että kyseessä on valheista kudottu enkelicatcher.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Totta, tutkitaan ennen kuin hutkitaan.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Niin, olisiko koulukiusatun tarina herättänyt mielenkiintoa ilman niitä piirteitä, joita Enkeli-Elisassa on? Ilman itsemurhaa tehnyttä teinityttöä? Ilman blogia kirjoittavaa isää, joka on ollut kirjailijan kiusaaja nuoruudessa? Olisiko ilman näitä palasia kymmenet tuhannet ihmiset heittäytyneet kiusattujen nuorten asemaan?
Veikkaan, että eipä olisi. Jos olisi, silloin koulukiusaamisesta puhuttaisiin ilman Enkeli-Elisaa paljon enemmän. Luulisi, että esim. ne tapaukset, joissa kiusattu sortuu johonkin todella radikaaliin tekoon (käyttää vaikkapa väkivaltaa kiusaajiaan kohtaan), pysäyttäisivät ja saisivat ihmiset miettimään, mutta eipä se niin mene. Tarvitaan nuori tyttö, joka muuttuu ihmisten mielessä vaaleaksi, herkäksi enkeliksi, ennen kuin kiusaamisen todellisuus saa massat liikkeelle.

Siksi en osaa Vettenterää tuomita.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

""Siksi en osaa Vettenterää tuomita.""

En osaa minäkään. Enemmin osottaisin harmistumiseni niille, jotka tuomitsevat ennen tutkintaa... jos siihen nyt yleensä on edes aihetta?

Koulukiusaaminen on Suomessa niin yleistä ja pahaa, vaikka liian monet sitä vähättelevätkin. Itse saan palan kurkkuun, kun muistelen tapauksia, joissa olen ollut lohduttajan roolissa. Hyväksyn täysin jopa valkoiset valheet, jos se estää yhdenkin nuoren vuosia kestäneen kärsimyksen tulevaisuudessa.

Pahinta näissä kärsimyksissä on häpeän tunne vuodesta toiseen, joka saa nuoren sulkeutumaan täysin itseensä ja kärsimään yksin, kun ei kehdata siitä puhua, ennen kuin lopullinen romahdus on edessä. Luottamuksen menetys toisiin ihmisiin ei kaikilla palaudu koskaan, joten voidaan sanoa kiusaamisen olleen elinkautinen taakka, josta kiusaaja selviää tietämättä edes aiheuttamaansa tuskaa.

Kyvyn empatiaan ja lähimmäisten arvostuksen pitäisi kuulua jo kaikkien kotikasvatukseen. Niinhän se ei kaikissa perheissä onnistu, joten katse kouluun ja lisää oppitunteja vain ET:n !

Jyri Terttu
Käyttäjän MarkoMtt kuva
Marko Määttä

Se nyt on vaan niin, että joku raja pitää olla näissäkin tarinoissa.
On vaarallista lähteä sepittämään keksittyjä tarinoita näikin vakavasta asiasta. Missä kulkee jatkossa raja? Kuka sen määrittelee? Miten pitkälle olisit itse valmis menemään? Tai uskomaan? Jos aina jälkeenpäin selitellään, että tarkoitin vain hyvää on ajauduttu vaaralliselle tielle. Räikeät vedätykset eivät jatkossa tee oikeutta todellisille tapauksille.

Ja edelleen, tarkoitus oli hyvä ja kaunis, mutta sen olisi voinut toteuttaa hieman erilailla.

Jouko Koskinen

Ei olisi pahitteeksi tarkastella myös vallan vahtikoirien levikinmaksimoinnin moraalipuolta. Hesarin Mikael Pentikäinen joutui luopumaan pappishaaveistaan vähän liian tiukkapipoisen pääsiäissaarnansa takia:
http://suomenkuvalehti.fi/s/files/052_055SK1004Low...

Tiukka jako vuohiin ja lampaisiin sovitetaan häpeilemättä lukijakunnan lisäämiseen. Minäkin kaivoin roskiksesta ao. aviisin. Hesari asemoituu turvallisesti enemmistön - kiusaajien - puolelle. Perussuomalaisten kiusaaminen onkin kääntänyt gallupit eitoivottuun suuntaan ja levikin laskuun.

10/2004 - SUOMEN KUVALEHTI 55

Koulupudokkaat tekevät piirin kiusaustilanteen ympärille jottei välkänvalvoja huomaisi. Tässä tapauksessa tuo on tarpeetonta - valvoja on mukana juonessa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Enkeli-Elisa on fiktiota.

Evankelisluterilaisen kirkon virallinen enkelioppi ei tunne eikä tunnusta ihmisen muuttumista enkeliksi. Päinvastoin, opissa painotetaan, että ihminen on ihminen ja enkeli on enkeli.
Asiaan voi tutustua lukemalla vaikka pappi, tietokirjailija Jaakko Heinimäen Kafekismusta.

Jouko Koskinen

Vaikkapa niin - mutta enkeli voi ottaa ihmismuodon. Tuomarien kirja:

13:16 Mutta Herran enkeli vastasi Maanoahille: "Vaikka sinä pidättäisitkin minut, en minä kuitenkaan söisi sinun ruokaasi; mutta jos tahdot valmistaa polttouhrin, niin uhraa se Herralle." Sillä Maanoah ei tiennyt häntä Herran enkeliksi.

Seura tekee kaltaisekseen. Yleensä huonompaan suuntaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ihminen on ihminen. Enkeli on enkeli.
Jos muuta väität, olet harhaoppinen.

Kirkon virallisen enkeliopin mukaan enkelit ovat Jumalan sanansaattajia ja sotureita kosmisessa hyvän ja pahan taistelussa. Enkelit ovat viestintuojia, joilla itsellään ei ole mitään omaa asiaa.Lisäksi he ovat Jumalan ylistäjiä, jotka taivaassa tauotta ylistävät Jumalan suuruutta. Suojelusenkeleitä ei kirkon oppi tunne, puhutaan kuitenkin vierellä kulkevasta enkelistä eli Jumalan läsnäolosta kaiken kauhean keskellä. Ja lopuksi tarvitaan enkeliä saattaamaan kuollut sielu kuoleman jälkeisessä pimeydessä Jumalan luokse. (Lähde: Jaakko Heinimäki: Kafekismus)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Pekka Toivoselle -

Kyllä enkelit kuvataan Raamatussa Jumalan sanansaattajina, jotka suojelevat ja opastavat ihmistä. Jumala on luonut myös näkymättömän maailman.

(Matt. 18:10) mukaan lapsilla on suojelusenkelit:

"Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja."

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Missä oli suojelusenkeli silloin , kun kiireinen liikemies hurjasteli avoautollaan punaisia päin ja tappoi ekaluokkalaisen suojatielle ?

Miltä puhe suojelusenkelistä kuulostaa sellaisen äidin korvissa, jonka lapsi joutui pedofiilin uhriksi ?

Kirkon virallisessa enkeliopissa suojelusenkelyydellä tarkoitetaankin Jumalan läsnäoloa kaiken kauheankin keskellä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Pekka Toivoselle -

Emme elä paratiisissa ellet ole vielä huomannut.

Enkelit jakaantuvat yhdeksään eri arvoasteeseen evl. kirkon mukaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ovatpa vastauksesi kuin vaskikellojen onttoa helinää.

Koska kuitenkin vaikutat oppineelta uskovaiselta, kysyn sinulta paratiisista, kun sen mainitsit. Haluan kuulla oppineen mielipiteesi.

Jeesus vastasi :" Totisesti, jo tänään olet minun kanssani paratiisissa."( Luuk. 23:43)
Näin Jeesus ristillä lupasi toiselle, vieressään kuolemaa tekevälle ristiinnaulitulle.

Uskontunnustus kuitenkin kertoo : ristiinnaulittiin , kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin....

Kysyn vaan, miten on mahdollista, että Jeesus oli jo kuolinpäivänään paratiisissa vai oliko annettu lupaus järkyttävä huijaus kuten ilmeisesti Enkeli-Elisan tarinakin ?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Jeesuksella ja sitä myöten Jumalalla oli eri aikakäsitys, kuten - loi kuudessa päivässä maailman jne…
Esimerkiksi 2. Piet. 3: 8
Älkää, rakkaat ystävät, unohtako tätä: Herralle yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jeesuksella eri aikakäsitys kuin sinulla ?

"Tästä lähtien Jeesus alkoi puhua opetuslapsilleen, että hänen oli mentävä Jerusalemiin ja kärsittävä paljon kansan vanhimpien , ylipappien ja lainopettajien käsissä. Hänet surmattaisiin, mutta kolmantena päivänä hän nousisi kuolleista. " ( Matt. 16:21)

Koska et ilmeisesti vietä pääsiäistäkään samoina päivinä kuin muut kristityt, lopetan keskustelun kanssasi tästä aiheesta täysin hedelmättömänä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sinänsä täysin toisarvoinen asia, joka kuitenkin on omalla tavallaan henkilökohtaisesti mielenkiintoinen. Eli miten originaali on tarina Vanhemmasta Espoolaisesta Herrasmiehestä? Olen kuullut tuon (ajatukseltaan) saman luonnehdinnan edesmenneen professori Mauri Luukkalan sanomana varmaan jo yli 30 vuotta sitten. Se on painunut mieleeni, koska heti kuultuani ajattelin, että tuossa on joku totuuden siemen takana.

Joten olisipa mielenkiintoista tietää, kuka on ajatuksen alunperin lausunut ja mikä on ollut ihan alkuperäinen asiayhteys. Minun kuulemanani se oli suunnilleen seuraavasti: 'Jos Suomessa joku esittää jonkin idean, heti nousee joku, joka kertoo, miksi se ei voi toimia. Jos anglosaksisessa (tämä on mielikuvaa, ei faktaa, saattoi olla myös jenkeissä) maailmassa joku esittää idean, heti nousee joku, joka kertoo, miten se voisi toimia vielä paremmin.' Ajatushan on molemmissa sama.

Oivallista lausumaa tietenkin jokainen jälleenkertoja muokkaa mielellään korostamaan sitä asiayhteyttä, jossa käyttää lainausta? Minun kuulemanani asiayhteys liittyi tietenkin teknisiin innovaatioihin.

Mirja Helo

--- (väärään kohtaan mennyt ja siksi poistettu viesti)

Sauli Enbuska

Ollen edelleen samalla kannalla kuin ilmiön syntyessä. Oli sitten totta tai tarua, niin vastaavaan sosiaalipornoon törmää onneksi harvoin.

On loistavaa, että aihe on nostattanut keskustelua kiusaamisesta, mutta tapaa jolla asiaa ajetaan eteenpäin on hieman kieroutunut.

Kukaan teininä itsemurhalla edes ajatustasolla leikkinyt tietää päällimmäisenä olevan katkeran fiiliksen siitä, miten "sit kaikki jää kaipaamaan mua ja itkevät kun en enää jaksanut niitä" ja siitä haettiin lisää voimaa kun naama haudattiin tyynyyn kyynelet silmissä ja hammasta purren.

Pienenä ajatuksena loppuun Minttiksen Blogista (www.taruolento.com) arkiston pohjilta 16.11.2010 kirjoitettua ajatuksenjuoksua hyvin tutun kuuloisesta tapahtumasta.... ennen kuin kaikki tapahtuikaan. (http://taruolento.com/blog/2718846/aikahyppy-menne...)

Aika hyvä tuuri käynyt kirjailijalla jos ajatus syntyy ensin ja sen jälkeen syliin tupsahtaa samanlainen paketti josta rupeaa vääntämään tositarinaa.

Jälkihuomautus: Tuosta aikahyppy menneeseen aiheesta olikin jo mainintaa laitettu. Pahoittelen toistoa ja toivottavasti olin edes ensimmäinen joka pistää linkin siihen. Tai jotain.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Eli näetkö isompana ongelmana Vettenterän MAHDOLLISEN "valehtelun", vai koulukiusaamisesta vaikenemisen?

Jyri Terttu

Valehteleminen myynnin edistämiseksi on ihan eri asia kuin valkoinen valhe, jolla voitaisiin vaikkapa estää itsemurha.

Sauli Enbuska

Näen suurimpana ongelmana seuraavan.

Tapaus on saanut suurta mediahuomiota ja aiheuttanut erittäin positiivista keskustelua aiheesta.
Nyt jos asia todetaan myyntikikaksi palataan takaisin nollatasolle, jos ei jopa miinukselle.
Valkoinen valhe ei välttämättä ole pahasta, mutta jos tämä todetaan myyntilukujen boostaamiseksi, ollaan jo ihan toisilla väriskaaloilla...

Jos Vettenterä todistetaan valehtelijaksi, minkä viestin tämä antaa nuorille koulukiusatuille? Ei ainakaan kannusta kertomaan ongelmastaan jos asiaa edesauttanut ihminenkin ammuttiin alas valehtelijana. Joskin oikeutetusti.

Tässähän tehdään kuitenkin bisnestä, vaikka Vettenterä haastatteluissaan ja ulosanneissaan muuta sanoo (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128848239912...).
Oli kyseessä kuinka surkea "korvaus" tahansa, niin kuitenkin puhutaan viisinumeroisista luvuista.

Mirja Helo

Toit asian hyvin ja vielä paremmin esiin. On todellakin mielenkiintoinen sattuma, että ensin on syntynyt ajatus ja sitten kuten ilmaisit syliin tupsahtaa samanlainen paketti ja kaiken huipuksi Elisan isä on vielä aikoinaan kiusannut Minttua ja polvillaan rukoilee armoa ja pyytää anteeksi Mintussa blogissaan kaiken muun Mintun ylistämisen keskellä. Kaikkien yhteensattumien kuningas. Jokainen täysijärkinen ymmärtää, että kyseessä on Mintun oma fantasia.

En oikein ymmärrä niitä, jotka edelleen uskovat, että Elisa ja Elisan vanhemmat ovat oikeasti olemassa. Halutaan kiistää joku ilmeinen totuus, vaikka todisteita siitä on yllin kyllin ja niin ensimmäistäkään faktaa siitä, että Elisa ja tämän vanhemmat olisivat oikeasti olemassa ei ole.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Mutta onneksi sinun ei tarvi. Siis ylistää itseäsi.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

En ymmärrä sinua, etkä ole missän vastannut. Mikä on ajojahtisi motiivi? Jokainen kommenttisi lukenut ymmärtää että "vihasi" on jotain syvempää.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Paljonkohan raamattuja on myyty? kymmeniä miljardeja. Mitenköhän saisin niiden kirjoittajat tilille tekosistaan..hmm...ovat kai tienanneet aikalailla.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Suomessa on lähes poikkeuksitta teloitettu lehdistössä ne, jotka nostavat epäkohtia päivänvaloon. Kunpa kiusaamisen nimissä tehtyyn raakaan kouluväkivaltaan puututtaisiin samalla innolla, kuin siitä kertovien ihmisten sakinhivutukseen.

Sauli Enbuska

Puhetta tästä tarvittaisiinkin. Esimerkkinä "tuttavan" tytär jota on systemaattisesti kiusattu koulussa useamman vuoden ajan. Opettajalle kantelu johti toteamukseen, että "tähän puuttuminen ei kuulu toimenkuvaani". Samaa linjaa jakoi koulu ylemmissä portaissa.
Vaihtoehtona ei ollut edes koulun vaihto, koska koulu sattuu olemaan kylän ainoa.

Tässä noitavainossa kuitenkaan ei ole kyse valonkantajan teilauksesta, vaan ihmisestä joka oman taloudellisen hyötynsä, tai kirjailijauransa boostauksesta toiveikkaana on mahdollisesti keksinyt tarinan joka ei vain pidä paikkaansa vaikka sitä totena markkinoidaan.

Itse rinnastaisin tapausta Syöpäsairaiden Tuki Ry tapahtumaan (vaikka rinnastus tuntuukin karkealta).
Kyseessä on kuitenkin periaatteessa sama asia.
- Hyvän asian nojalla pyritään keräämään rahaa, tai statusta.
- Luvataan rahaa hyvään tarkoitukseen. Summia, tai kohteita ei kuitenkaan Välttämättä julkisteta. Tosin eilisessä IS haastattelussa hän kertoi summista jotain käsittääkseni ensimmäistä kertaa.
Sisään on siis tullut 7000€ tähän mennessä ja lahjoitettu määrä on omien sanojen mukaan reilu 10% sisään tulleesta rahasta.

Hyvä että antaa kuitenkin edes osan rahasta eteenpäin ja toivottavasti pitää saman lahjoitusprosentin jatkossa, eikä jätä luovutettua 1000€ kertaluontoiseksi summaksi.

Sisään tulee kuitenkin omien antamiensa tietojen mukaan n. 3,5€/myyty kirja.

(Tuskin tarvitsee edes mainita, että lahjoituksen kohteena olevan yhdistyksen hallituksen PJ on Vettenterä itse, sekä sihteerinä toimii hänen miehensä?)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Itsemurhatutkimuksessa käytetään usein käsitettä "nuoriwerther-ilmiö". Tähän HS-jutussakin epäsuorasti viitataan.

Käsite juontaa Goethen kirjaan Nuoren Wertherin kärsimykset, joka taas pohjautuu käsittääkseni Goethen omiin nuoruudenkokemuksiin.

Kirjan ilmestyessä aikanaan se kiellettiin mm Tanskassa siksi, että siitä seurasi Walesin tapauksen kaltainen itsemurha-aalto nuorten rakkaussuruissaan kärsivien keskuudessa.

Itse olen muutamaa tuollaista endemiaa tutkinut.

Kun olen asiasta erilaisissa tilaisuuksissa sitten keskustellut, olen muutaman kerran kysynyt, kuka tuon Goethen teoksen on lukenut.
Aika harva käsi on noussut.

Kuinka moni täällä keskustelevista on lukenut HS/Kuukausiliitteen 7/12 jutun?

Jos se on jäänyt lukematta, suosittelen lämpimästi sen lukemista.

Erityisesti kehoitan kiinnittämään huomiota "internet-münchhausen"-ilmiöön.

Kyse on siitä, että joku omista aika tiedostamattomista tarpeistaan käsin feikkaa jonkin asian ja siihen liittyvät oheistuotteet.

Ei siis "Taru sormusten herroista" tai "Harry Potter" vaan toden ja mielikuvan sekoitus syistä, joita harva feikkaaja kykenee itse kertomaan.
Siksi, ettei todellakaan tiedä.

Münchhausenin syndrooma (factitious disease) sairautena tarkoittaa sitä, että joku tahallaan aiheuttaa itselleen yleensä hyvin outoa, suorastaan mystistä ruumiillista oireistoa ymmärtämättä, mitä on tekemässä ja jatkaa toimintaansa kunnes jää kiinni.

Useimmat eivät jää kiinni ja jotkut jatkavat tutkimuksissa yliopistosairaaloita myöten vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Ilmiö on kaukaista sukua anorexialle ja bulimialle.

Ilmiö sairautena on varsin harvinainen.

Sauli Enbuska

Eli kansanomaisesti ilmaistuna: "Pikkuvalheesta" muodostuu "isovalhe" jota yritetään pitää ilmassa kunnes paska osuu tuulettimeen =)

Jyri Terttu

Asian pointti on kuitenkin edelleen koulukiusaaminen ja sen vastustaminen - eikö niin?

Elisa-tarinan todenperäisyyden epäily ei tarkoita, että hyväksyisi koulukiusaamisen. Näyttää kuitenkin, että asiassa on hyväuskoisia johdettu harhaan. Onko se paha?

Jyri Terttu

Onhan asia tärkeä. Siksikin kirjailijan olisi pitänyt alunperin kertoa, että kyse on fiktiosta, joka voisi yhtä hyvin olla totta. Silloin ei tarvitsisi fiktiivisen tarinan rinnalla väkisen pitää yllä tarinaa "todellisista henkilöistä", jotka ovat sen takana. Olisi paljon helpompaa.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Vettenterä valehtelee saadakseen kirjalleen julkisuutta. Nyt markkinointi sisältää jo Facebook sivustojen kautta paitoja. Hän harhaan johtaa toimittajia ja tavallisia ihmisiä. Tarina oli aluksi totta. Nyt se on sitä puoliksi. Huomenna se on viaton satu. Itse kirjan sisältö on toisarvoinen, koska kakkosluokkaan sen pudotti uskottavuus aitoudesta. Nyt tuon aitouden voi pelastaa vain Vettenterä itse. Mutta ei ole epäilystäkään siitä, etteikö hän olisi omalla toiminnallaan tehnyt Suomesta hieman epärehellisemmän maan elää. Jos tällainen sallitaan omissa nimissä, niin mitä sallitaan seuraavaksi yhteisöissä. Minkään edun nimissä, ei yhteisen tai oman, ole oikeutta muunnella totuutta mielensä mukaan. Tästä tapahtumasta ei ole malliesimerkiksi niille, jotka kiusattuina ovat usein myös petettyjä ja hyvässä uskossaan hyväksikäytettyjä. Kukaan ei kysy, millaista pontta tällainen antaa heille, joka suunnittelevat seuraava rikosta. Onneksi Vettenterä on siinä maailmassa vielä täysi amatööri. Toivon.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Suu käy ja vaahto lentää. Sinäkään et ilmeisesti koko aiheesta ollut tietoinen ennen HS julkaisua. Kunhan vain saatte "lynkata" kirjailijaa niin kaikki on hyvin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Mahdatko sinä edes tietää mitä lynkkaaminen tarkoittaa?

Täällä on paheksuttu epärehellisyyttä, muistutettu ettei tarkoitus pyhitä keinoja ja harmiteltu valheellisuuden mahdollisia negatiivisia vaikutuksia asiaan - kukaan ei mielestäni ole mitään rangaistuksia vaatinut, saati lynkkaamassa ollut.

Sinä sensijaan olet käynyt arvostelijoiden kimppuun kuin he olisivat tehneet jotain väärää.

Jyri Terttu

Onhan se kirjastoihmisillekin ongelma, laitetaanko kirja luokkaan 99 vai 84.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Hannu Ala-olla, aivan tarpeeksi hyvin jotta voin tässäKIN yhteydessä sanaa käyttää. Ja totuus on että olen lukenut eri foorumeilta täysin asiatonta arvostelu Vettenterää kohtan. "huora, mielisairas, hyväksikäyttäjä" nämä eivät ole mitään epärehellisyyden paheksumista kuten yrität tekopyhästi asian esittää.

Sitäpaitsi, vittuako te ennen 100% varmuutta asiasta ketään epärehelliseksi kutsutte???

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Just, no mene sinne foorumeille lynkkailupuheinesi missä tuollaista kielenkäyttöä harrastetaan. Älä syytä lynkkaamisesta niitä, jotka eivät sitä tee.

Niin vittuakos me? Vittuakos sinä?

Muistanpa tässä taannoin toisessa tapauksessa kun muut paheksuivat nettilynkkaajia ja sinä olit sitä porukkaa puolustamassa. Epäillyn mahdollisesta syyttömyydestä ei olisi sinusta saanut edes vihjata.

Itseasiassa haukuit eri mieltä olevia hyvin samanlaisin sanankääntein kuin nyt täällä.

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

Täyttä paskapuhetta. Minä en koskaan enkä missään ole puolustanut ketään lynkkaajia. Muistan tasan tarkkaan keskustelun ja mene etsimään sieltä tuota väitettäsi tukeva kommentti tai tuki turpasi.

Ja kyllä tälläkin foorumilla kielenkäyttö vettenterää kohtaan on ollut täysin kiusaamiseen rinnastettavaa, varsinkin kun totuus ei ole tullut edes vielä julki. Lue ketju läpi ja kyseenalaista sitten vielä lynkkauspuheeni.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ehkä, mutta puheesi ovat silti suurimmalta osin täysin yliampuvaa ja asiatonta. Esimerkiksi vaikkapa se viesti, johon lynkkauksenymmärryksestäsi kommentoin - siinä ei takuulla ollut mitään joka olisi oikeuttanut moisen kommentin sinulta tai keneltäkään.

Saati että olisi ollut jollain tavalla pätevä puolustus lähteä vetoamaan jonkun muun jossain muualla tekemiin kommentteihin. Tai edes täällä jonkun muun tekemiin.

Ja ihan samaa teit siinä toisessa keskustelussa. Hyökkäsit törkeästi muiden keskustelijoiden kimppuun mustamaalaamalla heitä ties miksi pedofiilien puolustelijoiksi, lasten/uhrien edun unohtajiksi tjsp.

Sitä olet tehnyt täälläkin. Vihjannut epärehellisyydestä moittineita ja valheen seurauksia pohtineita koulukiusaamisen sallijoiksi, itsemurhien aiheuttajiksi. Heittänyt pilkkaavia kommentteja kun muuta sanottavaa ei ole ollut, kehottanut lääkityksen tarkistukseen. Et ole paljon parempi kuin ne muilla foorumeilla asiattomia kirjoittelevat joiden toimilla puolustelit lynkkauspuheitasi. Korjaan: yhtään parempi.

"mene etsimään sieltä tuota väitettäsi tukeva kommentti tai tuki turpasi"

Miksi ihmeessä menisin kun sinäkin saat näemmä suoltaa ihan mitä huvittaa?

Käyttäjän Ruoska kuva
tapani kalliokoski

"Heittänyt pilkkaavia kommentteja kun muuta sanottavaa ei ole ollut, kehottanut lääkityksen tarkistukseen."

Jos ymmärtäisit mitä luet niin olisit osannut lukea että lääkkeiden syömistä ehdotettiin minulle.

"Hyökkäsit törkeästi muiden keskustelijoiden kimppuun" Sitähän täällä tuntuu tekevä 99% "keskustelijoista" mukaan luettuna SINÄ.

Valehtelet lähes joka lausessasi joten sinun kanssa on todella turha edes yrittää keskutella, koska jauhat täyttä skeidaa koko ajan. yleistät ja vääristelet sanomisiani. Joten ei muutako jatka valitsemallas uralla.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ei siinä ole sanaakaan skeidaa tai valetta, mutta lienet oikeassa siitä ettei kannattane jatkaa tämän enempää.

Ettei mennä syvemmälle sivuraitelle.

Toimituksen poiminnat