Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Pyhittääkö tarkoitus keinot?

Enkeli-Elisa on saanut ihmiset pohtimaan sitä, missä määrin on oikein ”ihan pikkiriikkisen juksata”, jos päämäärä on hyvä. Eilinen Ville Similän (HS) kolumni aiheesta herätti lähinnä lisää kysymyksiä eikä tilannetta helpotta yhtään tieto siitä, että mahdolliset Espanjan vakuussopimuksen yksityiskohdat tulevat ilmeisesti jäämään salaisiksi.

Mitä yhteistä on Enkeli-Elisalla, eurokriisin hoidolla ja vaikkapa kehitysavulla? Paljonkin. Tärkeän asian ympärillä harjoitettu toiminta myydään suurille massoille vedoten tunteisiin. Koulukiusatun teinin itsemurha, nälkiintynyt afrikkalaislapsi, jonka suurissa silmissä parveilevat kärpäset ja talouskriisillä pelottelu vetoavat ihmisten syviin tunteisiin. Samaan aikaan sahataan omaa oksaa, kun kusetusten paljastuttua ihmiset tulevat kyynisemmiksi eivätkä pian usko enää mihinkään. Näin tapetaan hyvyys ja usko, ja jäljelle jää skeptistä tuhahtelua.

Järki sanoo, että jokainen asia, jota ei voida perustella faktoilla, vaan johon täytyy lisätä ripaus draamaa ja hyppysellinen kärsimystä, ei ole ihan totta. Varsinkin silloin, kun faktan perusteluina käytetään todisteita, joita ei voida näyttää kenellekään. Kuulijan odotetaan luotettava todisteiden olemassaoloon - ja silloin viimeistään tulisi päänsisäisten hälytyskellojen kilistä.

Näin on asia myöskin eurokriisin suhteen.

Pääministeri Katainen perustelee eurokriissä räpiköintiä sillä, että kritisoijilla on vastuu tarjota vaihtoehtoja. Totta tavallaan, vaan kun Kataisen jorinoihin on jostain putkahtanut nyt se sana rehellisesti, on jälleen aika hälytyskellojen kuminan.

Rehellisesti mitä? Rehellisesti Katainen vaatii kritisoijia rehellisesti kumoamaan jotain sellaista, jonka yksityiskohdat rehellisesti suljetaan vuosikymmeniksi kassaholveihin ja joiden rehellisyyden arviointi on ihan oikeastaan mututuntuman varassa. Ja kun rehellisesti jätetään vähän kertomatta Suomen todellisista vastuista esimerkiksi EVM:ssä ja riskejä vähätellään tyyliin ”ollaan kovassa ytimessä”.

Aivan anaalista. 

Ja jos nyt rehellisesti saan sanoa, niin kyllähän esim. valtiovarainministeriöllä on sellainen rehellisten tietäjien ja virkamiesten koneisto, että eipä esimerkiksi oppositio voi sellaisesta tietopankista edes haaveilla. Rehellisesti ajateltuna olisi ehkäpä hallituksen homma esitellä laskelmat eri vaihtoehdoista ja todistaa, että hallituksen tie on nyt sitten se varmasti oikea.

Mutta kun ei.

Enkeli-Elisa -kirjailijalla ja hallituksella on sellainen yhteneväisyys, että he vakuuttavat olevansa oikeassa ja että heillä on todisteita siitä, että ovat oikeassa ja kaikki on totta. Kuitenkin niin Vettenterä kuin hallituskin kumoavat epäilijät klisein höystetyin sepustuksin ”taidatte itse olla koulukiusaajia, kun ette usko…” tai ”voisittepas olla nyt rehellisiä ja esittää vaihtoehdot”. Eikä meillä ole muuta kuin rehellisen Vettenterän ja rehellisen Kataisen ja rehellisen Urpilaisen rehellinen sana, johon meidän on uskottava, kuin se olisi jokin maailmankaikkeuden suurin ja pyhin totuus ja fakta. Aamen.

 

Joskushan voi myöskin käydä niin, että kun ihminen jauhaa tarpeeksi paskaa, alkaa hän itsekin uskoa juttuihinsa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Kari Laine

Onko sinulla jokin agenda sitten, hyvä tarkoitus kenties?

Johan Lom

"Järki sanoo, että jokainen asia, jota ei voida perustella faktoilla, vaan johon täytyy lisätä ripaus draamaa ja hyppysellinen kärsimystä, ei ole ihan totta."

Kuinka osuvasti tuo toteamus sopiikaan täytettyihin pingviineihin ja lippalakkisiin meloneihin!

Kari Laine

Anteeksi, Herra Lom, mutta lippalakki on Suomen kansallispäähine. Sitä ei kannata turhaan mainita.

Matti Jalagin

Hintalappu on päivän sana ja blancona se on sitä rehellisintä.

Mutta ei kaikkea voi rahassa mitata eikä rehellisillä ole mitään pelättävää.

Todista vaikka toisin; aukottomasti.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Joskushan voi myöskin käydä niin, että kun ihminen jauhaa tarpeeksi paskaa, alkaa hän itsekin uskoa juttuihinsa."

Näin voisi luulla myös käyneen mm. Kansanedustaja Hirvisaarelle.

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen
Kari Laine

Uskotko rakkauteen? Minulla on ikävä fiilis, että olemme tarkoitettu toisillemme.

Matti Jalagin

Äkkiä voisi luulla, että olet unohtanut taidon kirjoittaa ajatuksesi näkyviin tämän ketjun kommentteja lukiessa, mutta ehkä syy on toisaalla.

Ymmärsin tarkoituksesi yhdellä lukemisella, mutta minä olenkin kriitikko ja vastustan kaikkea ja sitä.

Hyvää kesän jatkoa Helenalle.

Jukka Mäkinen

Jyrkillä taitaa olla jo tarkoituskin hukassa.
Ei oo enää Stefu kuiskaamassa korvaan ohjeita.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Maailma on täynnä erilaisia ajatusmalleja ja niiden toteuttajia. Uskottiin rauhaan ja rakkauteen niin Enkeli Elisan kuin Euroopan Union luojien haavekuvissa. Niitä myös lähdettiin toteuttamaan. Rehellistä puhetta paperilla ja Internetin arkistoissa. Nojatuolissa tehdyt strategiat. Angels Elisa muuttuu päivä päivältä selvemmäksi huijaukseksi. Katainen ei saa Suomea ja Euroopan Unionia samoihin vaatteisiin. Suomessa voi kritiikki olla eurooppaa kovempaa. Angels Elisa menee kyseenalaisen kunnian saattelemana Kataisen ohi. Valtavaa ryöpytystä mediassa, silmissä hupeneva kannatus ja uskottavuuden menetys. Kun näitä kahta vertaa, on Kataisella monella tavalla helpompaa. Häntä ei nähdä huijarina eikä oman edun tavoittelijana. Jos tiukkaa tekee, niin Katainen voi hypätä syrjään ja moni on valmis ottamaan hänen paikkansa. Vettenterän paikkaa ei kukaan halua maksustakaan. Tulva tavoittaa niin Kataisen EU uskon kuin sitten Vettenterän haavemaan. Katainen ei tee konkurssia. Ei taloudellista eikä henkistä. Vettenterällä molemmat voivat olla lähellä. Molemmissa tapauksissa suurin yhteinen nimittäjä on huijaus. Jälleen kerran Katainen ei ole päärosvo. Vettenterä on, jos rikos näytetään toteen, eikä hänestä tehdä edesvastuutonta. Kataisen tapauksessa vaarassa on järjestelmä. Vettenterän maailmankatsomuksesta totuutta hakeneet ovat pahemman kerran pettyneet. Katainen on pelastamassa pankkeja. Vettenterä omien puheittensa sekasotkua. Molemmissa tapauksissa nurin menee usko ihmisen kykyyn hallita hallitsemattomaan tilaan päässyt veden voima.

Toimituksen poiminnat