Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Tiede yms. pilaa elämäni

Hitto. Nyt ne löysivät Mona Lisan oletetun mallin luurangon. Meinaavat tehdä rekonstruktion kasvoista ja verrata sitä da Vincin kuuluisaan maalaukseen. Pöh, sanon minä.

Maailma on niin paljon jännempi paikka, kun ihan kaikkea ei tiedetä. Totuus kun on yleensä paljon tylsempi kuin huhut, tarut ja legendat, joissa asioilla voi olla täysin todellisuudesta irrallaan olevia versioita asioista ja asioiden merkityksestä.

Minä vähän luulen, että ihmisillä on jonkinlainen alitajuntainen ja biologinen tarve uskoa johonkin sellaiseen, mitä ei voida millään arkisen tylsällä selittää. Jumaluus, ihmeet ja taikavoimat luovat lohtua ja myytit ja tarut jännitystä. Minäkin, vaikka en usko oikein mihinkään, tykkään katsoa You Tubesta kummitus- ja ufovideoita.

Olen joskus miettinyt sitä, että millainen vaikutus on ihmismieleen sillä, kun ei ole enää mihin uskoa. Uskonnothan ovat syntyneet ihmisen kehityshistorian aikana siinä vaiheessa, kun ihmisen aivot ovat kehittyneet tarpeeksi ja ihminen on ryhtynyt ihmettelemään ympäröivää maailmaa. Mitä ei järki ja kehittymätön tiede voinut selittää, sen selitti Jumala. Kun nyt varsinkin länsimaissa uskontojen ja uskomusten merkitys vähenee, niin onko ihmisen aivot ja mieli todella kehittyneet niin paljon, että ympäröivä maailma kyetään ottamaan vastaan ilman uskoa Jumalaan tai yliluonnollisiin asioihin? Toivottavasti.

Joskus olen seurannut ihmisiä, jotka näyttävät kulkevan aina julkisilla paikoilla kuulokkeet korvilla. Olen pohtinut sitä, että millainen vaikutus sillä on ihmismieleen, kun yhden aistin toiminta estetään ja tavallaan suljetaan itsensä kaikesta ympärillä olevasta ulkopuolelle. Ja sitten tulee mieleen, että aiheuttaako tiede saman efektin, kun kaikki mielen selittämättömissä oleva otetaan pois?

Mutta palatakseni Mona Lisaan. Minusta olisi paljon jännempää uskoa kaikenlaisiin pseudotieteellisiin selityksiin siitä, kuinka Mona Lisa onkin transseksuaalisten fantasioiden synnyttämä omakuva Leonardo da Vincistä tai sitä kuvaa tarpeeksi muokkaamalla ja tiirailemalla siitä selviää maailmanlopun päivämäärä, Paavin laitoksen suuri petos, pedon merkit, Uuden Maailmanjärjestyksen syvin luonne ja mummon lihapullakastikkeen resepti.

Vaan okei. Viekääpä minulta sitten se Mona Lisan arvoitus pois, mutta - hähhähää - jää minulle vielä kysymys siitä, miksi da Vincin maalauksissa on ihan älyttömän usein jollain jampalla etusormi (yleensä vasemman käden) pystyssä taivasta osoittaen.

Ja ei, en todellakaan halua tietää sormen todellista merkitystä tai syytä. Minulla on omaan todellisuuteeni perustuva ihan hullun jännä selitys sille - ja jumalauta, kukaan ei saa sitä minulta viedä pois, joten tulkaapas selittämään niin pistän kädet korville ja rallattelen vaan jotta "äläläläläläällä, en kuuntele!"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän JohannaRuusunen kuva
Johanna Ruusunen

Ei hätää, onhan meillä vielä Stonehenge, Newgrange, Pääsiäissaarten patsaat, ... :D

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Niin, eikös siitä ollut jotain juttua, että ne Pääsiäissaarten patsaat osaisivat kävellä? :D

Juha Korhonen

Osaavathan ne. olen nähnyt videopätkän siitä, miten semmoinen kävelee. Parinkymmenen paikallisen asukkaan hienovaraisella avustuksella.

Tässä toinen, uudempi video missä viedään replica kävelyretkelle:

http://www.youtube.com/watch?v=YpNuh-J5IgE

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Vasemman käin etusormi maalataan aina
wiimosena - se on siis kuivumassa.

€U-uskovaisten maailmassa ei kertakaikkiaan
ole mitään salaisuuksia; kaikki on ihan yhtä
päiväselvää kuin Verkkosukan takuutukset.


█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
H a r m a a s u s i ™ 2 0 1 2

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Jep. Tosi hienoja muutamat ufo pätkät tuolla youtubessa. Pistää ihan ajattelemaan, että onko aito? Onko totta ?
Välillä tuntuu, että totta ne on kun näitä vihreitä ukkoja kuuntelee.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tunnen tunteen, tosin tunne on toiseen suuntaan. Välillä vaikeaa uskoa, että tietyt vihreiden vastustajat ovat tältä planeetalta ;)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

I’m from Venus. You’re from Mars. When we get together, we create stars.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tunteita ja mielipiteitä on niin monen laisia. Minusta norpat ja etenkin kuutit on söpöjä. Toisaalta minkkejä ja supikoiria en laskisi tarhoilta luontoon. Jos minulle osoitit tuon kommentin, niin en minä Vihreitä vastusta, vaan muutamia heidän ajamia asioita. Huom ! Vain muutamia.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Heei, äläs nyt. Totuus osoittautuu usein tarua paljon ihmeellisemmäksi. Tämä on henkilökohtainen kokemukseni. Eikä hyvä tarina katoa tieteen myötä. Se vain paranee.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No eikä. Ajattele nyt esim. tuota Mona Lisaa. Se on sitten "vain" muotokuva jostain satoja vuosia sitten eläneestä akasta. Plaah ja pyyh, tylsää.

Muistaako kukaan muuten vielä joskus 90-luvun alussa elänyttä lehteä, olikohan se joku Hullu Maailma nimeltään? Se se oli kyllä aivan mahtava julkaisu. Penskana sitä luettiin ja oltiin silleen "wauuuu!!!" eikä uskallettu sitten yöllä nukkua.
Valitut Palat ovat myöskin julkaiseet loistavan teoksen Uskomatonta mutta totta. Muistaakseni kyseisessä opuksessa kerrottiin mm. Paasikivestä, joka hengaili jossain hississä. Kuolemansa jälkeen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

No mutta parhaimmillaan tiede ja mielikuvituksen herutukset voi yhdistää ja tiedossa on vielä paljon parempaa. Mona Lisan merkitys ei koskaan muutu vaikka Mona Lisan DNA:ta löytyisi ja hänet kloonattaisiin, mutta stoori saisi ilman muuta myös lisäsyvyyksiä.

Tiede vie pidemmälle, ei taaksepäin. Ja mielikuvitus kihisee tiedosta riippumati ja siitä vertyen.

Ymmärrän kyllä nostalgiafiiliksesi. Mutta jos tieteeseen oikein uppoutuu, huomaa että tylsyys ja kuivuus on siitä hyvin, hyvin kaukana.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No minähän olen vähän sellainen tiedeuskovainen oikeasti. Siksi minusta tuntuukin, että tiede tuhoaa kaiken jänskin maailmasta :D

Mutta joskus luin jutun muutamista avaruusfyysikoista, jotka olivat sitä mieltä, että loppujen lopuksi yksikään ihminen ei voi varmaksi sanoa, ettei Jumalaa ole olemassa, koska maailmankaikkeus on vielä niin tuntematon ihmiselle. Ateistina koin sen ajatuksen häkellyttävänä, että todella on olemassa jotain superälykkäitä tiedemiehiä, joiden mielestä on mahdollista, joskin epätodennäköistä, että on olemassa Jumala tai jumalia :S

Jari Jakonen

Pelkistetty rationaalinen tieteen tie on tappavan taantumuksen tae. Sitä pitkin kulkiessamme kylvämme sulkevia barbarian siemeniä niille seuduille, jonne meidän tulisi kurkottaen ylettyen kotoutua.

Johan Lom

Älä välitä, ei se ensinnäkään ole mitenkään varmaa, tuskin edes todennäköistä, että kyseinen luuranko on Mona Lisan. Toiseksi, ei ne rekonstruoimalla saa selville kasvon piirteitä. Kunhan elvistelevät!

Oudoista yliluonnollisista tapauksista yksi sattui minulle viime viikolla. Näin unta, että löysin maasta viiden euron setelin. Kun seuraavana päivänä parkkeerasin auton Prisman parkkialueella ja kävelin kohti kaupan sisäänkäyntiä, niin siinähän se oli, pari metriä ovesta siististi taitettuna maassa, poimin sen taskuuni.

No, paljon yliluonnollisempaa kuitenkin on se, että joku voittaa lotosta seitsemän oikein. Sen todennäköisyys on noin yhden suhde 15 miljoonaan. Lienee todennnäköisempää löytää vitonen maasta, jopa sen unenkin jälkeen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minulle on muutaman kerran käynyt niin, että olen nähnyt unta jostain ihmisestä, esim. vanhasta perhetutusta, ja sitten olen myöhemmin saanut tietää, että kyseinen henkilö on kuollut just siinä unennäkemisajan tienoilla. Se on vähän spuukia.

Ukko Makkonen

Toi ON "spuukia". Tutuissani on tälläisiä ihmisiä muutamakin ja en osaa tuota kadehtia. Se on sanottava että ihmiset joilla on laajemminkin "ennaltanäkemisen" lahjaa on aika lunkkeja eikä stressaa kovin pienistä.Asuin nuorena hetken kimppakämpässä jossa sairaanhoitajaopiskelija harrasti levitaatiota ja quija boardia, se oli spookyä, kerran olin mukana kun lasi liikkui pöydällä.
Louvressa on yllättävän harvat ihmiset piipahtaneet, taiteilijatuttuni just pari viikkoa sitten yllättivät minut kun sanoivat etteivät olleet siellä käyneet. Tietääkö joku mikä da Vincin hommeli on Eremitaasissa kun siellä muistan jonotusta jonkun oikeen pienen teoksen ympärillä?
Joo ja olen samaa mieltä siitä että ihmiselle on hyvää että hän voi uskoa johonkin, on se sitten mitä tahansa, melkein mitä tahansa siis. Mielestäni suomalaiset on maallistumisen kautta menettäneet paljon. Jos ei muuta kirkko sentään pystyi antamaan moraalikoodeja. Helvetti on ollut loistava pelote ohjaamaan ihmisen käytöstä aiemmin. Itse uskon nykyisin lähinnä karman lakiin ja yritän toimia edes jossain määrin "oikein" sen innoittamana.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Mutta jos spuukista puhutaan, niin sitä on kyllä unihalvaus. Helvetti kun heräät yöllä siihen, että sängyn vierellä seisoo viikatemies, olet hereillä, näet sen, luulet kuolevasi, mutta et voi tehdä mitään. Et liikkua, et huutaa, et mitään muuta kuin nähdä sen kammottavan olion siinä sängyn vierellä seisomassa.
Nuoruudesta saakka unihalvauksista kärsineenä voin sanoa, että ennen kuin minulle selvisi, mistä on kyse, koin sellaista kauhua, että huh huh. Sitten kun otin kyseisestä ilmiöstä selvää, se katosi, vaikka nythän se olisikin hauskaa :(

http://fi.wikipedia.org/wiki/Unihalvaus

Petri Haapa

Silti minäkin lottoan joka viikko eurolla.

Juha Lehtinen

Olen lukenut viime aikoina 1950/60-luvuilla kirjoitettuja kirjoja, joissa vielä uskalletaan sanoa asiat suoraan.

Todellisia salaisuuksia ja selittämättömiä mysteerioita, joita on niin paljon, että on pakko joustaa tieteellisestä maailmankuvasta.

Kirjat toistavat jatkuvasti, että vaikka ilmiö julkaistiin aikansa sanomalehdissä, tiedemiehet eivät vaivautuneet ottamaan kantaa, ja pikemminkin vaikenivat asiasta, ja tyhmä kansa nauroi kun ei mistään mitään ymmärtänyt. Mikään ei siinä suhteessa näytä muuttuneen. Tiede näyttää olevan kapea-alainen uskonto, joka ei suostu edes koskettamaan valtaosaa universumin ilmiöistä. Jos sitä ei tiede pysty lonkalta kumoamaan, sitä ei ole olemassa.

Hannu Tanskanen

@Helena

Tiedehän on kivaa,luonnontieteet erityisesti. Tule tuonne hauskaan heliumpallokeskusteluun vaan rohkeasti mukaan,siitä on hyvä aloittaa
tiede;=)!

Hannu Tanskanen

@Helena

Mitä turhaa! Lupaan,ettei kukaan naura ja jos nauraa,pääsee heti pois blogistani.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Myös jälkimaailman juoruilun vaikutus Mona Lisan jäämistön mahdolliseen stressaantumiseen olisi ehdottomasti tieteellisesti selvitettävä. Viis kasvojenmuodoista, kauneuskirurgiabisnes on auttamattomasti myöhässä.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Osa maailman hulluudesta johtuu siitä, että ihmiset mielummin kuuntelevat mystisiä selityksiä eivätkä halua kuulla harmaata tai epämiellyttävää tosiasiaa. Mieluiten ammutaan epämiellyttävän sanansaattaja.

Tiede on kriittistä ajattelua ja totuuden etsintää. Välillä hylätään vanhat autoriteetit ja uskomukset kun löytyy tarkempi tapa.

Usein asioiden korjaamiseksi täytyy analysoida miten asiat toimivat ja mikä on syy ja mikä seuraus. Siihen tarvitaan sitä tylsää tietoa ja osaamista. Mistä päästään eurokriisiin...

Suurin osa uskoo, että päätökset on ok tehdä intuitiivisesti ja omien ennakkoluulojen mukaan, eli mielivaltaisesti. Myös usein oma naivi hyvää tarkoittava ajatus voi olla riittävä peruste tehdä katastorofeja. Moni uskoo jo puoluekirjan riittävän koulutukseksi mihin tahansa. Demokratiassa valitettavasti se suurin osa päättää.

Usko ja toivo ei useinkaan riitä. Siitä saa todisteen kun vierailee hullujenhuoneessa, jossa moni on vakaassa uskossa esim. olevansa Euroopan Johtaja. Moni hullu on hyvin vakuuttava. Toinen esimerkki on usko ja toivo euron pelastamisesta lainaamalla lisää ylivelkaisille ja painamalla lisää rahaa sen jälkeen kun on todettu ettei se korjannut tilannetta. Kumpikin on hulluutta.

Usein fantasiat ovat suloisempia ja positiivisempia kuin se epämiellyttävä todellisuus. Siksi monelta on se todellisuus ja suhteellisuudentaju aktiivisesti kateissa.

Osansa päätä sekoittaa muoti, ja oikeastaan muiden mukana meneminen. Sen alttarilla voidaan uhrata käyttökelpoisuus ja vaarattomuus. Useat perustelee tekemisensä sillä, että muutkin tekee tai ajattelee. Populistisia papittaria voi olla vaikka TS:n kansaa kiihottavat journalistit, Lady Gaga tai HM kauppaliike. Menemällä muiden mukana ei tarvitse satuttaa päätään ajattelulla.

Havahduin kirjakaupassa kun huomasin, että siellä on 50 kertaa enemmän homeopatiaa ja luonnonlääkitsemistä kuin lääketiedettä ja terveysoppia tarjolla vaivoihin.

Mitä horoskooppisi neuvoo sinua nyt tekemään ?

Jouko Koskinen

Tiede tosiaan tylsistää kaiken. Seli seli seli ja jokainen seli luo 10 uutta selitystarvetta.

Kauhutarinat ja murhamysteerit on hyvää unilääkettä. Kapula käsillä jotta voi sammuttaa hyvissä ajoin ennen loppuratkaisua. Kyllä uni maittaa. Kokeilkaapas.

Jyri Terttu

Ei tiede minusta mitään tylsistä. Tieteellisen tutkimuksen ansiosta tiedämme, missä loppuu avaruus. Se on jännää, se. Ennen luultiin, että maapallo on litteä kuin cd-levy. Tiede selvitti, että se on mukavan pyöreä. Ja onhan näitä.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Kävin kurkuttamassa Mona Lisaa Louvressa. Eipä ollut häävin näköinen takale siellä lasien takana. Aika tumma oli. Osansa elämyksestä vei 5 metrinen japanilaisturistimuuri taulun ja minun välissä.

Samalla tein uuden ennätykseni ja koin Europpan taiteen Louvressa juoksemalla läpi sen 40 minuutissa. Entisajan mestarit osasivat. Onneksi taiteissa on edessä uljas tulevaisuus ja uudet tekniikat. Photoshopilla ja illulla saa tehtyä ihan uusia juttuja.

Mona Lisaa on analysoitu paljonkin ja tehty teoria per tutkija. Ainakin se on toiminut tutkijoille kuin muusa. Siinä on jotain feminiinistä ja maskuliinista samoissa kasvoissa, surullista ja hymyilevää, ehkä tutkielma. On tehty tiedettä.
Yksi teoria on, että Mona Lisa on Leonardon omakuva.
Ilmeisesti Leonardo viihtyi miehisissä piireissä paremmin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Speculation_about_Mon...
http://en.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci%27s...

Toinen tunnettu feminiinimaskuliini on Michel Angelon David, kaunispoika
http://fi.wikipedia.org/wiki/Daavid_%28veistos%29

Anteeksi tällainen tieteellinen lähestymistapa ...

Onneksi aurinko paistaa, ilmastot lämpenevät ja linnut laulavat ja on kuuma kesä.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Mekin kävimme nuoruuden poikaystäväni kanssa Louvressa, kun olimme interrail-reissulla. Ja totta maar siellä piti Mona Lisa nähdä!

Silloin (1975) Siellä ei vielä ollut niin hirveitä turistimassoja, vaan saimme aika rauhassa katsella niin Mona Lisaa kuin muitakin teoksia.

EV

Sigmundur Hakkarainen

Tosimaailma on AINA mielenkiintoisempi, kummallisempi, oudompi, jännempi ja mystisempi kuin mikään ihmisen kehittämä fiktio. Tiede sukeltaa kaninkoloon, ja sen selville saamat totuudet ylittävät jokaisen meistä mielikuvituksen; ei kai koko tiedettä muuten tarvittaisi.

Veikko Penttinen

No, jäähän jäljelle vielä Vincin Viimeinen Iltapala. Siitähän löytyy merkityksiä jokaiselle hörhölle ja jopa muutamalle likiviisaallekin.

Kari Laine

Yllätys tulee olemaan melkoinen, kun Mona Lisan pääkallon kasvojen rekonstruoiminen paljastaakin vanhan mieshenkilön kasvot.

Ukko Makkonen

Tässä blogissa oli paljon mielenkiintoista, esim. toi Helenan mainitsema unihalvaus joka on ollut mulle aika tuntematon käsitteenä. En myöskään ole aiemmin tajunnut "painajainen" sanan selkeää etymologista perua, makes sense. Olen pari kertaa elämässäni pyörtynyt oksentaessani ja luulisin että se tila kylpyhuoneen lattialta toetessa muistuttaa unihalvausta.

Käyttäjän pavevon kuva
Pavel Von Åkerblom

Kirjoituksessa oli ns.avoin kysymys "Olen joskus miettinyt sitä, että millainen vaikutus on ihmismieleen sillä, kun ei ole enää mihin uskoa", ajattelinpa osalta omaltani kertoa.

Kuulun kerhoon jolta joulupukki kaikkine versioineen otti ne kuuluisat ritolat hyvinkin nuorena, analyyttisyys ja tiede korvasivat "selittämättömät mysteerit".

Vastauksena kysymykseen kerron että vaikutus on vapauttava, yksittäiset tiedonpalat löytävät paikkansa kokonaisuudessa. Kuulun siis niihin yksilöihin joita epämääräisyys tavattomasti ärsyttää, sumussa sokkona suunnistaminen ilman määränpäätä olisi pahin painajainen.

Negatiivisena puolena kerrottakoon että valitsemassani kerhossa ei jäsenmäärä korkealle kohoa, sumu-klubissa asiat ovat toisin, kaikella on hintansa.

Veikko Vitikainen

Rva Eroselle sanoisin, että ole iloinen siitä että asut maassa, jossa mielipiteesi uskon asioissa on henkilökohtainen asiasi. Mutta, todistappa minulle, miksi melkein koko ihmiskunta uskoo ns. Suureen henkeen, joka on kuoleman jälkeen heitä odottamassa. Ja tämä ilmiö on ollut tuhansia vuosia todistettavissa.
Tiede kaikkine ihmisen viisauksineen on vain äääääärettömän pieni hitunen maailmankaikkeuden viisauteen verrattuna.
Maalaustaiteen ihme on ainoastaan hra Davinckin Monalisa. mutta, mitä sitten?? Jos joskus jokunen sata vuotta sitten tehdyllä maalauksella on ollut jokin malli tai esikuva, niin mitä sitten. Ihmeiden aika ei ole ohi.
Ja ketä se nykyisin hyödyttää oli maalaus tehtyy miten tahansa.
Rouva on kyllä oikeassa siinä, että Monalisan kuva ei heijasta mitään muuta, kuin hra Davindskin ääretöntä maalaustaiteen lahjakkuutta, ei mitään muuta.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Ihmisellä on luontainen kyky selittää, mutta ei luoda. Puun vuosirenkaat vaativat kaiketi aikanaan jonkun oppineen ne ymmärtämään. Se ikuinen ihmisaivojen mahdoton tehtävä on ja pysyy samana. Mistä avaruus alkaa ja mihin se päättyy. Se on päättymätön mahdottomuus ymmärtää kun kerran Jumalakaan ei sitä kerro itseään tyhmemmälle. Sekoaa sitten ihminen tai maailma, tiede ei pysty pelastamaan tätä maapalloa siitä sekasorrosta, jossa nyt elämme. On paljon tietoa, jolla ihminen ei tee yhtään mitään. Se on vain tieto siitä että maapallo on miljoonia vuosia vanha. Mitä Mona Lisaan tulee, niin ei kai hän ollut naapurin tyttöä kummempi. Taiteilija vain onnistui tekemään taulun, jonka tie vei kuuluisuuten. Moni yhtä hyvä taulu naisen kasvokuvasta jäi jonnekin historiaan.

Toimituksen poiminnat