Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Piirit pienet pyörivät myöskin äänestyspaikoilla

Menneet kuntavaalit paljastivat minulle mielenkiintoisia asioita suomalaisen demokratian toteuttamisesta. Romukoppaanhan olen jo turhan sinisilmäisyyden aikoja sitten heittänyt, mutta nyt hätkähdin monestakin eri syystä.

Ihan ensimmäiseksi minua kummastutti alkuviikon uutisointi, jossa mm. kerrottiin ilakoivaan sävyyn siitä, kuinka monessa perheessä yhden äänen joko kokonaan tai sitten yhden äänen äänestysalueellaan saaneet ehdokkaat pahoittivat mielensä, kun kävi ilmi, ettei esim. puoliso tai kaveri äänestäneetkään häntä. Ihan perheriitoja kuulemma moinen tieto aiheutti.

Käsitykseni mukaan vaalisalaisuus on rikkomaton. Vaalisalaisuus tarkoittaa sitä, että jokaisella äänestäjällä on oikeus äänestää siten, ettei kukaan tai mikään saa tietää, ketä on äänestänyt. Kuitenkin valtakunnallinen uutismedia on elostellut näillä yhden tai muutaman äänen saaneilla ehdokkailla, ja ihan jokainen on voinut tutkia eri ehdokkaiden eri äänestyspaikoilla saamia äänimääriä, jotka kyllä paljastavat tietyissä tapauksissa ainakin sen, että ketä ei äänestänyt.

Toinen suurta ihmetystä aiheuttanut yksityiskohta on se, että vaalimainonta on luonnollisestikin äänestyspaikalla ja äänestyspaikan läheisyydessä kielletty, mutta ehdokkaat voivat olla äänestystapahtumassa mukana ojentelemassa äänestyslippuja ja leimaamassa niitä, kunhan eivät ääntenlaskentaan sotkeudu eivätkä mitenkään mainosta itseään äänestystapahtuman yhteydessä. Markkinamiehet ainakin tietävät sen, kuinka pienillä keinoilla voidaan ihmisten päätöksiin vaikuttaa. Kiva hymy, hauska sutkautus tai vaikka vain yleinen olemus voi vaikuttaa siihen, ketä ihminen sitten äänestääkin ja hyvin moni äänestäjä aina sanoo tehneensä lopullisen äänestyspäätöksen vasta äänestyspaikalla.

Minunkin skeptinen sydämeni melkein suli presidentinvaalien alla, kun Joensuun lentokentällä satuin odottamaan Helsinki-Vantaalle menevää lentoa silloisen ehdokkaan, nykyisen presidentin, ”kanssa”. Tyttäreni riehui ja juoksenteli ympäriinsä, mutta Niinistön hymy ja pari kivaa sanaa rinsessalleni saivat ajattelemaan kyseisestä henkilöstä 0,5% lämpimämmin. Jos siinä hetkessä olisi pitänyt sanoa, äänestäisinkö Niinistöä vaiko Haavistoa, olisin varmaan sanonut herkemmin ”Niinistöä” ihan sen huomaavaisen käytöksen vuoksi. Mitä tunnetumpi henkilö, olipa kyse kunnallisesta tai valtakunnallisesta tunnettavuudesta, sitä herkempi ihminen on vaikuttumaan henkilön mukavuudesta. Ja minun silmissäni se, että ehdokas on mukana äänestystapahtumassa, on täysin sama asia kuin se, että ehdokas kuskailisi syrjäkylien mummoja äänestämään.

Käsitykseni mukaan kuntavaaleissa on voimassa sama vaalilaki kuin eduskunta- tai presidentinvaaleissa. Ajatelkaa, jos presidenttiehdokkaatkin änkeäisivät vaalipäiväksi äänestyspaikoille vaalilippuja leimailemaan. Siinä olisi varmasti melkoinen kädenvääntö, että kuka ehdokas pääsisi siihen vilkkaimpaan paikkaan lipukkeita jakamaan ja leimailemaan.

Lisäksi on muistettava, että äänestyspaikkojen toiminnot jaetaan nimenomaan puolueiden kesken. Vaalilaissa todetaan näin: ”Sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita.” Ainahan ei missään nimessä toimita noin. Esimerkiksi nyt Hämeenlinnan hallinto-oikeus on todennut, että Sastamalan kaupunginhallitus toimi lain vastaisesti, kun se ei ottanut pienpuolueiden edustajia vaalilautakuntaan tai -toimikuntaan presindetinvaalien äänestystä toteuttamaan. Valituksen teki Muutos 2011 -puolueen eduskuntavaaliehdokas Jari Leino.

Olisi helppoa kuvitella, että poliittisten toimijoidenkin ulkopuolelta löytyisi ihmisiä äänestyspaikoille hommiin. Pientä korvausta vastaan hommaa lähtisivät varmasti esimerkiksi jotkut paikalliset eläkeläiskerhot tai vastaavat hoitamaan. Itselläni kun ei niin syvä ole usko ihmisyyteen, että en pitäisi mitään vaihtoehtoja mahdottomina, olisi minusta jotenkin huomattavasti kivempi ajatus se, että äänestyksen järjestäisivät politiikan ulkopuolelta tulevat tahot kuin puolueet.

Demokratian kehtoina pidetyissä pohjoismaissa on kummallisia piirteitä demokratian toteuttamisen suhteen. Samaan aikaan kuin esimerkiksi sähköisen äänestämisen kehittäminen on jäissä, Ruotsissa eri puolueita äänestetään erivärisillä äänestyslapuilla. Jokainen tietää, mitä puoluetta äänestät. Suomessa ei onneksi moiseen suhmurointiin ole lähdetty, mutta eipä tuo kaukanakaan taida olla.

Minusta olisi mielenkiintoista kuulla jonkun ihmismielen syövereihin paremmin tutustuneen henkilön näkemyksiä siitä, kuinka äänestyspäätökseen vaikuttaa esim. se, että ehdokkaat notkuvat äänestyspaikoilla. Ja olisiko sillä äänestyspäätökseen vaikutusta, jos ihminen voisi äänestää kotonaan kaikessa rauhassa tietokoneen välityksellä? Demokratia on sen verran vaalittava yhteiskunnan ominaisuus, että sen kehittäminen paremmaksi on mielestäni huomattavasti arvokkaampaa kuin avoimuuden nimissä tehty liiallinen läpinäkyvyys ja jotenkin ajattelisin, että tietyistä käytännöistä voisi olla fiksua käydä ainakin julkista keskustelua. Ja tavallaan myöskin ymmärrän sen, että puolet äänioikeutetuista pitävät äänestämistä turhana, kun äänestystapahtumastakin oikein huokuu sellainen pienten piirien pyöriminen ja yksien ja samojen naamojen loputon verkostoituminen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Minun äänestyspaikallani Helsingissä toimi Perussuomalaisten ehdokas. Ei vaikuttanut millään tavalla äänetyspäätökseeni, vaikka sitä hetken mielessäni ihmettelinkin.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Olet täysin oikeassa noiden epäkohtien suhteen. Voitaisiin säätää, että esim. alle kymmenen ääntä saanutta käsiteltäisiin luokassa sai alle kymmenen ääntä (tms). Nythän ei paljastu, että ketä äänesti, vaan se, että ketä ei äänestänyt. Samoin pitää estää tieto siitä, että äänestikö yleensä ollenkaan, pelkkä äänestysprosentti riittäköön.

Demokratia on meillä täyttä tuubaa, vrt. EU-politiikka ministereineen.

Käyttäjän anusallinen kuva
Anu Maria Sallinen

No onpas nyt maailmassa epäkohtia, kun on tällainenkin keksitty. Tälläkö äänestysluvut lähtisivät nousuun, kun tyrkyt ehdokkaat eivät olisi sössimässä hommia? Siinä kyllä loppuisivat vaalitoimitsijat kesken, jos vain sitoutumattomien ja vapaaehtoisten varaan pitäisi laskea. Minun puolestani ihan mielellään vaalitoimitsijat voisi vaikka arpoa, niin ei jäisi sen enempää äänestäjille kuin ehdokkaillekaan paha mieli.

Suosittelen lämpimästi sekä ehdokkaaksi että vaalitoimikunnan jäseneksi tarjoutumista, niin sittenhän näette, miten homma todellisuudessa toimii ja ropisiko niitä ääniä vaiko ei.

Johan Lom

Mielenkiintoinen keino saada selville pienillä paikkakunnilla jonkun henkilön äänestysvalintaa on myös sellainen, että hänet tunteva vaalitoimitsija, joka leimaa vaalilipukkeen, painaa leiman kupongin tiettyyn kulmaan tai muuhun tunnistettaavaan kohtaan ja sitten kun hän on itse mukana laskemasssa ääniä, hän voi tunnistaa kenen lipuke se on ollut.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olisikin sellainen ihannetilanne, että vaalilautakuntiin olisi joukolla halukkaita jonossa. Itse olen useamman kerran sanonut, että jos vain löytyy tarpeeksi innokkaita tekijöitä, voin jäädä pois tällä kertaa. Aina olen kuitenkin sinne pöydän taakse päätynyt pönöttämään siitä asti kun ensimmäisen kerran päädyin mukaan.

Vaalilautakuntatyö on pääsääntöisesti helppoa ja leppoista mutta ei sinne voi oikeastaan ottaa porukkaa suoraan kadulta, ettei käy niinkuin Helsingissä, että joudutaan heittämään krapulainen avustaja kesken kaiken pihalle.

http://www.iltasanomat.fi/kuntavaalit/art-12885115...

Käyttäjän anusallinen kuva
Anu Maria Sallinen

Olet ihan oikeassa. Vaaleista toiseen samat yhdistysaktiivit löytävät itsensä toimikunnan pöydän äärestä, ilman että asiaa heiltä sen suuremmin edes kysytään. Enkä minäkään tosissani tuon arpomisen kanssa ollut, kunhan vain provosoiduin.

Paremminkin maan tapa on ollut, että vain äänikuninkaille ja -kuningattarille on annettu etuoikeus kieltäytyä näistä toimikunta-askareista, mutta kyllä tämä oikeus vaalirauhaan pitäisi kuulua muillekin ehdokkaille. Siinä keskusvaalilautakunnille miettimistä, kun näitä listoja kokoilevat.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Voi sitä väkivallan määrää parisuhteessa elävien joukossa, joista toinen sai ehdokkaana vain yhden äänen.

Johan Lom

Voi kuitenkin hyvällä syyllä kysyä, että eikö yhden äänen saaneen ehdokkaan olisi aika tarkistaa kantojaan, siis vaikka ei parisuhteessa eläisikään.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Mitenkään eläkeläisiä halveeraamatta, valitettavasti oma kokemukseni vaalilautakunnista on, että eläkeläiset sähläävät ja hidastavat koko lautakunnan toimintaa kovin usein. Eivät kaikki, mutta yksikin oman toimintansa tai ääntenslaskun kanssa mokaileva häiritsee aika paljon koko toimitusta. Mieluummin näkisin opiskelijoita, monella opiskelijalla on myös kokemusta edustajistovaaleista jne, jolloin itse toiminnan opetteluun kuluu vähemmän aikaa. Opiskelijoille lisätulot olisivat enemmän tarpeeseenkin kuin keski-ikäisille pönäkille puoleaktiiveille, jotka nyt vaalilautakuntien enemmistönä.

Myös ehdokkaiden läsnäolosta äänestyspaikalla olen samaa mieltä. Ehdokkailta pitäisi olla kielletty, itse äänestystapahtumaa lukuun ottamatta, tulla 300 m lähemmäksi mitään äänestyspaikkaa vaalipäivänä. Poikkeuksena ehdokkaat, jotka ovat vaalilautakuntien jäseniä, mutta silloinkin heidän tulisi pidättyä aktiivisesta kommunikaatiosta äänestäjien kanssa.

Rikkumatonta vaalisalaisuutta ei ole. Kyllä minusta hyvin nykyiseen tapaan äänestysalueiden tiedot voivat olla julkisia joka ääntä myöten. Se, että "vastuullinen" media hekumoi nolla ja yksi ääntä saaneiden kohtalolla taas on vastenmielistä. Toisaalta harva vähän ääniä saanut on oikeasti ehdokkuuteensa edes panostanut.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Severi Suhonen/9 kirjoitti kuolemattomia ajatuksia. No. Se siitä.

Millään päättelyllä ei pidä saada missään päin Suomea käsitystä siitä, onko joku äänestänyt puolisoaan tahi pomoaan. Eli tiedot sille tasolle, että tuollainen päättely on mahdotonta.

Kaikilta ehdokkailta pitää ehdottomasti kieltää sekä läsnäolo vaalihuoneistossa että sen läheisyydessä. Onhan aivan ihmeellistä, että ehdokas on läsnä vaalipaikalla muuten kuin käymässä äänestämässä itse itseään ja pian.

Ehdokkaalle lienee sallittava lepertely pikkutytölle vaikka lentoaseman hallissa.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Jos tämä olisi ongelma niin...

Yksi ratkaisu on lainata ja vaihtaa keskenään eri vaalikuntien edustajat valvomaan äänestystä. Siten ei kukaan samassa vaalikunnassa oleva olisi ehdolla.

Eikä tarvitsi kehittää virallista vaalivirkailijan naamiouniformua. Ei tarvitsisi sovittaa yleisesti saatavilla olevana batman tai catwoman asuakaan. Joku voisi vieläpä pahastua niistä ja pitää sitä loukkauksena arvovaltaa kohtaan tai liian paljastavina. Toisaalta ne voisi saada ihmiset äänestämäänkin...

Toimituksen poiminnat