Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Mistä EVM repii 40 miljardia euroa?

Hiljattain perustetun Euroopan vakausmekanismin hallitus on päättänyt tukea Espanjan suurimpia pankkeja 40 miljardilla eurolla. Rahansiirto tapahtuu ensi viikolla.

Euroopan vakausmekanismin peruspääoma, joka kerätään jäsenvaltioilta vuoden 2014 puoliväliin mennessä, on 80 miljardia euroa. Ainoa valtio, joka on osuutensa peruspääomasta (1,44 mrd. euroa) maksanut yhdellä kertaa, on Suomi. En ole mikään matematiikkanero, mutta jos tuosta 80 miljardista eurosta vähennetään Suomen maksettu osuus, jää jäljelle n. 78,56 miljardia. Kun on sovittu, että peruspääoma maksetaan viidessä erässä vuoden 2014 mennessä ja kaksi ensimmäistä erää on siis ilmeisesti nyt kerätty, niin 78 560 000 000 euroa / 5 =  15 712 000 000 euroa per erä, joita siis kerätty kaksi erää = 31 424 000 000 euroa.

Kun tuohon lisätään Suomen maksama 1,44 miljardia, on siis oletettavaa, että EVM:llä on nyt oikeaa rahaa eli pääomaa noin 32,9 miljardia euroa.

Jotta EVM:llä olisi paalua edes 40 miljardia euroa, jonka se siis meinaa nyt ensi viikolla siirtää espanjalaisille pankeille, sen pitäisi jostain pieraista reilu 7 miljardia euroa vielä rahaa. Tosin EVM-sopimuksessa on kyllä pykälä, joka mahdollistaa sen, että peruspääoman maksamista voidaan kiirehtiä ja maksuaikataulua nopeuttaa. Luultavasti niin onkin pakko tehdä, sillä jo alkuvuodelle on lupailtu pistää Espanjan pankeille lisää hilloa menemään. Tai sitten EVM lähtee pyörittämään hommaa ottamalla pieniä kymmenien miljardien lainoja, mene ja tiedä. Tuskin saammekaan näistä koskaan mitään tietää, sillä EVM:n toiminta on varsin tarkkaan salattua.

Noh, Suomeahan tuo ei siis enää koske, koska Suomi on jo maksanut oman osuutensa peruspääomasta. Ainoastaan siinä tapauksessa, jos joku muu jäsenvaltio ei kykene osuuttaan hoitamaan, maksavat muut jäsenvaltiot tuon valtion osuuden. Esimerkkinä mainittakoon, että Espanjan osuus tuosta 80 miljardin euron peruspääomasta on n. 8,8 mrd. euroa ja Kreikan 2,2 mrd. euroa.

Vaan jottei kuvio olisi liian yksinkertainen, niin on huomattava pari asiaa. Esimerkiksi tämä kohta EVM-sopimuksessa on mielestäni vähintäänkin mielenkiintoinen:

9 artiklaVaadittaessa maksettavaa pääomaa koskevat maksuvaatimukset. Hallintoneuvosto voi milloin tahansa vaatia vaadittaessa maksettavaa, vielä maksamatonta peruspääomaa maksettavaksi ja vahvistaa määräajan EVM:n jäsenten maksujen suorittamiselle. Johtokunta voi yksinkertaisella enemmistöllä tehtävällä päätöksellä vaatia maksettavaksi vaadittaessa maksettavaa, vielä maksamatonta peruspääomaa maksetun pääoman määrän palauttamiseksi ennalleen, jos tämän määrä supistuu tappioiden kattamisen vuoksi alle 80 miljardin euron tason. Hallintoneuvosto voi muuttaa tätä määrää ja asettaa määräajan, johon mennessä EVM:n jäsenten on suoritettava maksu.”

 

Tässä kohtaa on syytä mainita, että hallintoneuvoston suomalaisedustaja on Jutta Urpilainen. Johtokunnassa taas tietojeni mukaan istuu alivaltiosihteeri Martti Hetemäki.

Suomihan on jo sitoutunut maksamaan jo maksetun pääoman lisäksi vaadittaessa maksettavaa pääomaa noin 11 miljardin euron edestä. Summa vastaa noin neljännestä Suomen valtion budjetista.

Jos nyt ajatellaan, että EVM pitää kiinni siitä, että heillä on oltava se 80 mrd euroa, mille tasolle on tarkoitus päästä vuoden 2014 puoliväliin mennessä, ja johon tuskin päästään, koska jo nyt jaetaan 40 miljardin euron potteja Espanjalaisille pankeille, niin minun logiikkani mukaan EVM:n on pakko ottaa käyttöön vaadittaessa maksettava pääoma. Missä suuruudessa, sitä tuskin kovinkaan moni uskaltaa edes arvioida.

Ensi kesään asti ERVV, jonka kautta lainoja on masinoitu mm. Kreikalle, toimii EVM:n rinnalla niin, että jos EVM:n oma kapasiteetti ei riitä, niin silloin ns. apua kriisivaltioihin ja näköjään myöskin kriisipankeille operoidaan ERVV:n kautta. Tuon jälkeen ERVV:n toiminta lakkaa ja sen toiminnot, velat ja saatavat siirtyvät EVM:n alaisuuteen. En tiedä, kuinka käytännössä tuo ERVV sitten toimii tilanteessa, jossa EVM ei kykene itse toteuttamaan niitä toimia, joihin sillä kova tahto on.

Ainakin tähän asti nämä jutut ovat menneet juuri kuten olen odottanutkin menevän. Saa nähdä, toteutuuko ennustukseni jatkossakin. Veikkaukseni on se, että kevään mittaan paljastuu esim. se, etteivät eräät valtiot pysty maksamaan osuuttaan pääomasta ja mm. Suomi joutuu niitä maksamaan ja/tai vaadittaessa maksettavasta pääomasta ainakin osa vaaditaan suoritettavaksi.

Ps. Koska valtiovarainministeri Jutta Urpilainen istuu Euroopan vakausmekanismin hallintoneuvostossa, jonka palkkioista meillä ei ole tietoa ja palkkiosta maksetaan veroa ainoastaan EVM:lle itselleen, niin tulisiko teidän mielestä EVM:n Jutta Urpilaiselle maksamien palkkioiden olla julkista tietoa? 

 

http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2012/12/04/espanjan-pankeille-ensi-...

http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/03_muut_asiakirjat/EUROOPAN_VAKAUSMEKANISMIN_(EVM)_HALLINTONEUVOSTON_ENSIMMINEN_KOKOUS_8.10.2012.pdf

http://ohohupsis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106390-evm-suunnaton-huijaus-v...

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2012/20120034#e-39

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Matti Jalagin

Totta kai tulisi olla jo verotuksenkin osalta, koska Urpilainen asuu vakituisesti Suomessa.

Se, että Urpilaisen palkkiosta maksetaan vero EVM:lle itselleen ei poista verovelvollisuutta Suomeen millään tavalla.

Eli jo verolainkin mukaan tulee ilmoittaa, mutta moraalista en sano mitään, sillä söin juuri hyvän ruoan enkä halua oksentaa sitä ulos.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Muistaakseni kaikki palkkiot ja palkat on vapautettu kansallisista verotuksista, ja veroa maksetaan vain EVM:lle.

Matti Jalagin

Onko Suomi mennyt hyväksymään käytännön, jolla Suomessa vakituisesti asuvan ulkomailla saamat palkkiot ovat täällä verotuksen ulkopuolella?

Nyt tämä menee mielenkiintoiseksi ja lisää tietoa kaivataan.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Näin minäkin olen ymmärtänyt. Ja tiedot niistä ovat salaisia.

Enempi sellainen salaseura! :)

http://www.muutos2011.fi/vb/showthread.php?768-Mik...

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #8

Mutta onko Suomi hyväksynyt käytännön, jolla Suomessa vakituisesti asuva on verotuksen ulkopuolella ulkomaisten palkkiodensa suhteen?

Kuka tai mikä taho on tämän Suomessa hyväksynyt, onko siitä päätöstä olemassa ja onko esim. Urpilainen itse ollut sitä hyväksymässä jossain?

Tämä on huomattavasti vakavampi asia, kuin monikaan ymmärtää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #13

Matti, taitaa olla niin että kyllä Suomi aina verottaa myös ulkomailta saaduista palkkioista, mutta maiden välillä solmitut verosopimukset (jos on verosopimus) otetaan huomioon siten että verohyvitys tapahtuu Suomen verotusessa sille toiselle maalle maksetusta verosta.

Kommentin toisesta linkistä aukeavan dokumentin kohdassa 7.3 on lähemmin selvitetty palkkio verotusta Suomessa yleisesti verovelvollisen tulona.

http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Kansainvaliset_tilanteet/Voimassa_olevat_verosopimukset_112012(12108)

http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Ennakkoperinta/Hallintoelimen_jasenen_ja_toimitusjohtaj(18986)#Palkkioidenmaksaminen7

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #13

Uutisen mukaan joku NHL-veikko lensi pois, koska oli riski joutua maksamaan pari milliä veroa Suomeen eli kotimaahan.;-)
Lähtisiköhän Juttakin?

Antro Pulkki

Tuo vero, koko kupletissa, on peanuts! (No kyrsiihän tuo).

Mutta puhutaan nyt mieluummin miljardeista, kymmenistä!

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #16

Ei ole kyse veron määrästä vaan siitä, että Suomi on mahdollisesti loukannut omaa Perustuslakiaan tietoisesti hyväksymällä jotain, joka loukkaa yhdenvertaisuutta lain edessä.

Siihen ei edes valtiolla ole missään tilanteessa oikeutta.

Siis saako Urpilainen palkkiota, joka ei ole täällä verotettavissa?

Jos saa, niin kuka tai mikä on ollut asiasta sopimassa ja miten?

Puhukaa te vaikka sadoista miljardeista mieluummin, mutta minua kiinnostaa nähdä se tapa, jolla Suomi raiskaa omat lakinsa.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hei,

Tuo max 80 miljardia euroa on "oma pääoma" joka saa olla 15% kokonaispääomasta. 85% on siis EVM:n maksimivelka sijoittajilta nostettua velkakirjarahaa.

Jos omaa pääomaa on siis koossa esim. vain 15 miljardia, voi EVM silti lainata 85 miljardia (laskemalla liikkeelle EVM-velkakirjoja) ja sillä on siis tällöin 100 miljardin tukirahoituskapasiteetti.

Tässä blogaukseni aheesta:

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1114...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Juuri tuota minä vähän epäilinkin.
Hyvä tuo sinun blogikirjoituksesi muuten, vaikken samaa mieltä monista asioista olekaan. :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Sami, mikä mahtaa olla EKP:n rooli EVM:n rahoituskuviossa? Lähinnä ajattelen tilannetta mikäli EVM:n velkakirjoja ei ole saatu riittävästi kaupan ulkopuolisille rahoittajille. Voiko siis EKP ostaa EVM velkapapereita?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

- Mistä EVM repii 40 miljardia euroa?
- Ei Varmaan Mistään.

- Ehkä Veroja Maksattamalla?
- Ennustan Valuuttayhteisön Murenevan.

- Eihän Vitutukseen Menehdy?
- Enpä Vannomaankaan Menisi.

- Eikös Väyrynen Muinoin...
- ... Epäillyt Vahvasti Mediaa?

- Elisabet Vastaan Martti.
- Et Viitsisi Muistuttaa!

- Elämäsi Valtitko Missasit?
- Ei Voi Mitään.

- Etelässä Varastelevat Meiltä.
- Erittäin Voimakas Mielipide!

- Euroopan Vakaus menetetään.
- Ehkä Vanhemmiten Mukaudumme?

. suvituuli

EVMn peruspääomasta on maksettu 32 miljardia euroa. Eli se on täydessä operaatiivisessa valmiudessa.

Ja vaikk'ei olisikaan, ERVVtä voidaan käyttää ensi kesään asti ERV-rahoituksessa. Ylläolevasta johtuen tähän ei siis kuitenkaan ole tarvetta Espanjan pankki-avun rahoituksessa.

Tämä kaikki löytyy ESM-factsheet'stä:

http://www.esm.europa.eu/pdf/ESM%20Factsheet.pdf

Factsheet'stä puheen ollen - kannattaisikohan ennen kirjoittamista tarkistaa faktat, vaikkapa factsheetistä?

Vielä, ERVVn rahoittamiseksi markkinoille myydyt 5-vuoden bondit ovat tällä hinnoiteltu 0.15 prosenttia yli Saksan lainakorkojen ja 10-vuoden lainat 0.35 prosenttia yli.

Alain Chiaroni

"Mistä EVM repii 40 miljardia euroa?"

Ilmeisesti Kataisen ja Urpilaisen perseestä....

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Verovapaus koskee nähdäkseni vain EVM henkilöstöä. Ei kyllä käsittääkseni siten koske esimerkiksi ministeri Urpilaista.

"36 artikla 5. EVM:n henkilöstölleen maksamiin palkkoihin ja palkkioihin sovelletaan EVM:n hyväksi tulevaa sisäistä veroa, johon sovelletaan hallintoneuvoston hyväksymiä sääntöjä. Nämä palkat ja palkkiot on vapautettava kansallisesta tuloverosta siitä päivästä alkaen, jona mainittua veroa aletaan soveltaa."

http://www.european-council.europa.eu/media/582911...

Antro Pulkki

Elikkä Kreikan malli on verotuksessakin!

Tapio Vehmaskoski

Jos aloittaisi Suomen velkakellolla. Sitä kannattaa silloin tällöin myös katsella: http://velkakello.fi/

Suomen maksamat tuet ja velkavastuut EU:n tukitalkoissa tulisi pitää yhtälailla kirjanpidossa kuin tuo em. velkakello.

Kansalaisten seurannassa tulee olla paitsi hallituksen rahanjako myös eduskunnan päätösten seuraukset. Muutoin näissä "vastuunjako"-asioissa ollaan pelkän poliittisen verbaalisen mielipidemuokkauksen varassa.

Ettäkö Urpilaiselle erillismaksua mukana olosta ja lupauksista puolestamme Euroopan vakausmekanismin hallintoneuvostossa. Näillä palkkioilla hallintoneuvoston jäseniä pidetään luonnollisesti sitoutettuina niihin hallintoneuvoston päätöksiin. Voimme olla varmoja, että palkkiot ovat huomattavia! Ennen sanottiin: "Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt". Näissä palkkioissa on kysymys paljon enemmästä kuin "leivästä" ja siksi ne varmasti ovat myös salattuja. Joku voisi epäillä tätä hallintoneuvoston lahjonnaksi. Varmaankin hyvin tavanomaista Etelä-Eurooppalaisesta näkökulmasta.

Pidän palkkioiden salattua olemusta moraalisesti epäilyttävinä. Jos niistä maksettaisiin veroa niin silloinhan kansalaiset tietäisivät palkkioiden suuruuden.

Näin meille pohjoiseen hiipii Etelä-Eurooppalainen moraali, joka itse asiassa on lähtökohtana kaikkien latinomaiden EU:n sääntöjen noudattamatta jättämiselle, valehtelemiselle, keinottelulle ja siis euron ongelmille.

Jäljet johtavat sylttytehtaalla ja meidän poliitikot ovat oman edun takia hurahtamassa mukaan. Siitä siis vaietkaamme vai mitä Jykä ja Jutta? - Edustatteko Suomea EU:hun vai EU:ta Suomen kansalaisille, kumpi painaa vaakakupissanne EU-palkkioiden jälkeen enemmän?

Jorma Kassinen

"Moody's cuts AAA rating of ESM rescue fund

The European Stability Mechanism (ESM) was launched in October as a permanent agency
Moody's has cut the triple-A rating of the European Stability Mechanism (ESM) euro rescue fund by one notch and given it a negative outlook."

Saihan tuo pitää Aaa luokituksen melkein kaksi kuukautta.
http://www.bbc.co.uk/news/business-20564102

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Miljardikin on jo iso raha vaikka lakaisukoneenkuljettajalle.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Urpilaisen palkkion suuruus olisi kyllä kiinnostava tieto. Ei muuten, mutta on aina niin kiva kuulla suurituloisia mollanneiden kääntyvän takin kahina, kun pääsee puhumaan heidän omien suosikkiensa itselleen koplaamista palkkioista.

Jorma Kassinen

No toivottavasti saa kunnon palkkion.
Kyllä sitä pitää maansa myymisestä saada sosiaalidemokraatinkin tuhti veroton korvaus.
Ja sitä voi solidaarisesti jakaa myös sukulaisille.
Kysy vaikka Papandreun äiteeltä.

Toimituksen poiminnat