Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Suomi on ruotsalainen?

  • Map of Europe at the Death of Charles the Great 814, http://tinyurl.com/appwhgm
    Map of Europe at the Death of Charles the Great 814, http://tinyurl.com/appwhgm

Ylellä on ilmeisesti nyt jokin Suomen ruotsalaisuuden ylistämiseen keskittyvä propagandakampanja menossa. Suomen historiasta tehdään valitettavan vähän dokumentteja, mutta kylläpäs on näköjään saatu aikaan dokkarisarja, joka kertoo Suomen 600 vuoden historiasta osana Ruotsia. Toinen ohjelmasarja taas kertoo siitä, mitkä kaikki suomalaisuuteen liittyvät asiat ovat oikeasti Ruotsin perua. Äsken telkkarissa alkoi juuri kyseisen Suomi on ruotsalainen -sarjan ensimmäinen osa sillä, että joku ukko (juontaja) seisoi jossain venäläisessä, ränsistyneessä miljöössä kertomassa, että jos Suomi ei olisi kuulunut Ruotsiin, näyttäisi Suomessa juuri siltä.

Laitoin television kiinni, sillä minulle tuli siitä hyvin surullinen olo.

Meille suomalaisille jaksetaan paasata sitä, kuinka oikeasti meitä ei edes ole kansana olemassa. Olemme vain sekoitelma erinäisiä kansoja ja kulttuureja. Olemme metsäläisiä, joista löytyy hienostunutta ruotsalaista verta ja sitten sitä ”ryssää”. Olemme jostain tänne korpien ja järvien maahan pölähtänyt roskasakki, joka ajoi alkuperäiset asukkaat, saamelaiset, pois kauas pohjoiseen. Meillä ei ole oikeasti omaa kieltä, omaa kulttuuria eikä kansana omaa historiaa, tai on, mutta se on niin häpeällinen luuserihistoria, ettei siitä toinna puhua.

Tuollaisille väitteille minä sanon, että haiskaapa pitkä paska.

Ensinnäkin haluan todeta, että Euroopassa taitaa olla baskit ainoa kansa, joka on elää jököttänyt samoilla alueilla oikeasti tuhansia vuosia. Kaikki kansat, myöskin baskit ja saamelaiset, ovat tulleet jostain, mutta en tiedä mitään muuta kansaa, jonka historiaan suhtauduttaisiin niin halveksuen kuin mitä suomalaisten historiaan suhtaudutaan.

Pari vuotta takaperin luin uutisen siitä, että esim. länsieurooppalaisista miehistä yli puolet kantaa samaa Kaukasuksella aikoinaan eläneen esi-isän geeniä, jota kantoi myöskin farao Tutankhamon. Nykyisistä egyptiläisistä sen sijaan vain 1% omaa tuon saman geenin. Siltikään kukaan ei taida kyseenalaistaa egyptiläisten historiaa ja pidettäisiin vähintäänkin epäkorrektina huomautella, että eipä ne egyptiläiset tainneet olla muinaisen loiston taustalla, vaan geeniperimältään hyvinkin eurooppalaiset tahot ne siellä palatseissaan köllöttelivät.

Ihmiset ja kansat ovat vaellelleet aikojen saatossa sinne sun tänne. Yhteyksiä on ollut ja tulee olemaan. Esimerkiksi suomalaisuudessa näkyy germaaniset jäljet erittäin voimakkaasti siinä missä ruotsalaiset tai venäläisetkin vaikutteet. Ennen kuin Ruotsia oli olemassakaan, suomenkieleen on uskottu tulleen mm. yhteiskuntaan liittyviä lainasanoja germaanisista kielistä. Rautakaudelta tiedetään esimerkiksi, että yhteiskunnallisia päätöksiä tehtiin istumalla ”käräjiä”, jossa päätettiin yhteisistä asioista. Naiset saivat osallistua päätöksentekoon siinä missä miehetkin, joten tasa-arvo saattaa olla erittäin suomalainen tapa, joka valitettavasti karsiutui sadoiksi vuosiksi pois valloittajien, varsinkin ruotsalaisten sekä kirkon, tuhotessa kulttuuriamme.

Aikana ennen Ruotsin valtaa Suomessa oli jo kehittynyt yhteiskunta, mistä kertovat mm. linnoitusketjut ja lukuisat vanhat pohjoismaiset tarinat. Ilmeisesti Suomea, mitä se nyt tuossa yhteydessä tarkoittaakin, yritettiin vallata vähän sieltä sun täältä, mutta silloiset suomalaiset pystyivät pistämään hanttiin. Pikkuhiljaa kuitenkin nykyisen Suomen alueita vallattiin niin idän (Novgorod) kuin lännenkin (Ruotsi) suunnalta.

Kerran löysin museoviraston sivuilta muinaislinnoja tutkiskellessani mielenkiintoisen yksityiskohdan. Valitettavan harva suomalainen tietää, että Hämeestä löytyy melko massiivinen linnavuorten ketju, johon käsitykseni mukaan katsotaan kuuluvan yhdeksän nk. linnavuorta eli linnoitettua mäennyppylää, joista Rapolan linnavuorta pidetään pääpaikkana. Mitä ilmeisimmin tuo linnavuorten ketju on toiminut jonkinlaisena rajalinnoituksena lännestä tulevaa uhkaa vastaan.

Eräs kyseiseen ”ketjuun” liittyvä asia kuitenkin oli hieman häkellyttävä. Lempäälässä sijaitsee Pirunlinnaksi kutsuttu linnavuori. Pirunlinnaa on suojannut yli 100 metriä pitkä muuri, jossa on ollut kolme sisäänkäyntiä. Muurin on kerrottu olleen vielä ennen ensimmäisiä alueella suoritettuja tutkimuksia (1920-luku) parimetriä korkeea kivimuuri, mutta yllättäen viime vuosisadan alussa tuhat vuotta pystyssä olleen muurin kivet ”vierivät” alas, eli ilmeisesti jäänteitä on käyty tuhoamassa.

Rapolan linnanvuori olisi kuitenkin ehdottomasti mielenkiintoisin kohde myös arkeologiselle tutkimustyölle. Valitettavasti kuitenkaan rahaa ei ilmeisesti ole ja vaikka rahaa olisikin, on halu suomalaisten rautakauden historian tutkimiselle melkoisen pientä. Edes Rapolan historiaa, vaikka kyseessä voi olla yksi merkittävimpiä suomalaisen historian kohteita, ei juurikaan sen paremmin tunneta juuri siitä syystä, ettei rahaa tai halua tutkimiselle ole.

Itse uskallan väittää, että Pirunlinnan muurin kohtalo kertoo enemmän kuin voisi ensin edes tajuta. Tuhottiinko suomalaisten historian konkreettisia jäänteitä tarkoituksella? Oliko muurien tuholla yhteyttä ajan fennomaaniseen henkeen ja sen vastustamiseen?

Wikipedia kertoo reilun 100 vuoden takaisista asioista näin:

”Fennomaanien vaatimukset yhdestä yhteisestä kielestä Suomessa ja halu pakkosulauttaa maan rannikko-osien ruotsinkielinen väestö herättivät pelkoa ruotsalaiskansallisessa liikkeessä [11]. Ajateltiin, että ruotsin kieli ja ruotsalainen kulttuuri tuhoutuisi maasta kokonaan. Näitä pelkoja pyrittiin Clas Zilliacuksen mukaan torjumaan ylimielisyydellä: vedottiin viikinkiesi-isiin jagermaaniseen rotuun.[12] Germaanisen rodun ylemmyyteen tarjosi tukea ruotsalaisen August Sohlmanin ja norjalaisen P. A. Munchin kirjoitukset, joiden mukaan suomalaiset olivatmongolien ja tataarien kanssa samaa rotua ja kykenemättömiä luomaan arjalaisen tasoista sivistystä.[13]

Jotkut svekomaanit, kuten ruotsalaisen liikkeen perustajiin kuuluva Axel Olof Freudenthal, saivat virikkeitä näistä rotuteorioista.[10] Freudenthalin kirjoituksissa ja hänen perustamassaanVikingen-lehdessä suomenkieliset leimattiin toiseksi roduksi; suomessa oli kaksi kansallisuutta, joilla ei ollut verisiteitä toisiinsa. Suomenkielisten rodullisella alemmuudella perusteltiin sitä, miksi suomenkielisten ei kuulunut saada tasavertaisia oikeuksia. Suomen kielen katsottiin olevan alemmalla kehitysasteella, eikä se siksi kelvannut hallinnon ja kulttuurin kieleksi.[14] Freudenthal näki ruotsinkielisen väestönosan tulevaisuuden päämääränä, että se kehittäisi ja vahvistaisi tietoisuutta omasta kansallisuudestaan (ruotsalainen) ja oikeudestaan elää kansallisuusperiaatteen nojalla. 

Fennomaanit reagoivat näihin ajatuksiin ja päättelivät, että Suomen kansallinen olemassaolo ja kyky muodostaa valtio oli sen varassa, voitiinko osoittaa, että suomalaisilla oli ollut korkea kulttuuri.”

 

Koska jo tuolloin käytiin kiivasta väittelyä aiheesta, jonka svekomaanisten näkemysten propagandakoneistoksi on ilmeisesti vielä vuonna 2013 Yleisradiokin lähtenyt, niin mielessäni vahvistuu se epäilys, että suomalaisten historian tutkimisen retuperälle jättäminen ja muinaisjäänteiden tuhoaminen ovat ainoastaan osa sitä ajattelumallia, että me suomalaiset olemme olleet ja olisimme edelleenkin vain metsässä ölisevinä juoksentelevia alkuihmisiä ilman Ruotsin sivistävää vaikutusta. Jos yleisesti tunnustettaisiin se, että Suomessa oli ihan oikeasti järjestäytynyt yhteiskunta, joka kävi kauppaa ulkomaille ja joka saattoi itse asiassa olla jopa monellakin tavalla ainutlaatuinen kulttuuri tuon ajan Euroopassa, se tekisikin Ruotsista häikäilemättömän valloittajan, joka aiheutti tuhoa ja kärsimystä. Meidän historiallisen ajan alkuna pidetään nimenomaan Ruotsin valtakauden alkua, mutta me emme tiedä, mitä ennen sitä oli. Esimerkiksi Novgorodista löydettiin soisen maaperän ansiosta säilyneitä tuohia. Entäs jos suomalaisetkin ovat käyttäneet tuollaisia tuohia, mutta ne eivät ole säilyneet tai niitä ei ole löydetty? Entäs jos suomalaisillakin on ollut kirjoitettu kieli, kuten taisi jo kaikilla muillakin eurooppalaisilla kansoilla olla. Eikö ole melkoisen erikoinen ajatus, että suomalaisheimojen tiedetään käynneen kauppaa mm. viikinkien kanssa, rojua kuskattiin aina Bysanttiin saakka ja rakennettiin massiivisia linnoituksia, mutta juuri me suomalaiset olisimme olleet se ainoa eurooppalainen kansa, jolla ei 1000-luvulla ollut kirjoitettua kieltä. Sori, minä en osta tuota väitettä. 

Itse olen sitä mieltä, että suomalaisten historian, etenkin rautakauden historian, tutkiminen täytyisi tapahtua esimerkiksi sitä varten perustettavan ei-poliittisen säätiön tai vastaavan rahoittamana. Historian käyttäminen poliittisena aseena on mielestäni jotenkin vastenmielistä, varsinkin kun on kyse kokonaista kansakuntaa koskevasta tiedosta. Meille suomalaisille on jauhettu kauan ja hartaasti sitä samaa paskaa, että me emme ole mistään kotoisin, meillä ei ole historiaa, meillä ei ole omaa kulttuuria ja ainoastaan kauniiden ruotsalaiskuninkaiden armosta me osaamme puhua, joten nyt voisi olla jo aika toisenlaisellekin lähestymiskulmalle, ja kaiken tuon Suomen ruotsalaisuuden ylistämisen sijaan näkisin mielelläni, että historiaamme ja meitä suomalaisia kansana tutkittaisiin enemmän. Ja yhteistyötä kannattaisi sitä paitsi tehdä näissä jutuissa Viron kanssa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

41Suosittele

41 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (313 kommenttia)

Matti Jalagin

Geenien perusteella Ruotsista puolet (pohjoinen puolikas) on suomalainen.

Eikä 1500-luvulla pihtisynnytetyllä ja lainasanoista rakennetulla veron kielellä ole voitu tuoda Östlandiin "sivistystä" 400 vuotta tätä aiemmin.

Kajaanissa on ollut rautaa tuottava masuuni 300 eKr. eikä siihen ollut olettaakseni ruotsinkielisiä ja sivistäviä käyttöohjeita.

Eivätkä sitä mykätkään ilmeisesti käyttäneet, joten kyllä täällä on ollut sivistystä jo tuhansia vuosia ennen kuin Svean maalla alettiin haaveilla maailmanparantajan ja -valloittajan roolista. Tanskaksi tai saksaksi.

Jari Teräväinen

Panu "kuula persun päähän" Höglundhan omasa blogissaan vaahtoaa aina kuin hieno ruotsinkieli ja ruotsalaisuus on sivistyneen ihmisen merkki ja suomen kieli on vain sivistymättömän moukan ..

Matti Jalagin

Mistäköhän päin Ruotsia tuommoinen Höglund mahtaa olla pois?

Jari Teräväinen Vastaus kommenttiin #107
Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #108

Jasså. Höglund från Stöld. Men det måste ju vara i Språkghetto då?

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #108

Eivätkös muutkin kovat kundit tule Warkaudesta? Muistelen, että myös Viron ylipäällikön edustaja Suomessa, Viron suojeluskuntien joukkueenjohtaja..., jolla on väkevää sanaa.

Jotenkin alkavat nämä joensuulaiset ja lieksalaiset tuntua hellämieliltä, kun kovat kundit Warkaudesta esiintyvät.

Warkauden ruotsinkieliset ovat nyt jo suljetun paperitehtaan parempaa väkeä... Paperitehtaiden vuoksi Warkaudessa on myös sivistystä.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #202

Sait Warkauden kaupungin nimen mainitsemalla minut provosoiduksi seuraavaan anekdoottiin, joka lie syntynyt sisällisodamme myrskyissä tai niiden jälkeen ja jonka kerron, jos sallitaan.

Tilanteessa (joka voi olla fiktiivinen, mutta yhtä hyvin tosikin) itse Marski-Mannerheim piti puhetta kukistetun kapinan jälkeen sotilasosastolle seuraavin sanoin:

"Mina kiitta teittä Soomen sottilaat, että te auttoitte minua Lahtissa ja Warkauksissa."

Ja hyvinhän Marski puhuikin, vai mitä? Puhe kelpasi niin voittajille kuin hävinneillekin.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #373

Itseoikaisu ja anteeksipyyntö. Kun aikoo ensin kirjoittaa "sisällissodan" ja sitten "sisällissotamme" ja sotkee ne yhteen, niin saa sen sotkun minkä minä tein.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

No kovin helposti ja yksinkertaisestihan maailman sivistys sitten on määriteltävissä. Jos vain ruotsin kieli ja ruotsalaisuus ovat muihin kieliin ja kansallisuuksiin verrattuna sivistystä, niin mitä silloin saksan kieli ja saksalaisuus, ranskan kieli ja ranskalaisuus, venäjän kieli ja venäläisyys, kiinan kieli ja kiinalaisuuus jne., suomen kielestä ja suomalaisuudesta nyt puhumattakaan, ovat?

Ne ovat tietysti jotain ruotsin kieltä ala-arvoisempaa ja sivistymättömämpää. Kukas sen kissan hännän nostaa ellei kissa itse nosta. Sitä onko kissa tässä tapauksessa absoluuttisen oikeassa ja millä perusteella kissa itsensä muita sivistyneemmäksi arvottaa, en vielä ole oikein saanut keksityksi. Tätä ruotsalaisten sivistyneisyyden privilegiotahan meille suomalaisille on takutettu päähän vuosisatoja niin, että joku ressukka saattaa jopa ottaa se ihan tosissaan.

Ja ellei selvitystä ruotsalaisuuden mestaruuteen sivistyksen alalla suht pian kuulukaan, alan pian epäillä, ettei sitä ole eikä ole koskaan ollutkaan, vaan on kyse ihan putipuhtaasta ja pelkästä freudenthalilaisesta rotuopista. Sille on yksinkertaisempikin nimi. Rasismi.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Matti,
Jena on suuri aarteemme.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Meillähän on kansalliseeopos Kalevala. Siitähän riittää ammentamista.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

kiitos linkistä. Kuulostaa melkoisen alkukantaiselta, ainakin alku. Niinhän pitääkin.

Tommi Mäkinen Vastaus kommenttiin #44

juu, poikain kanssa siinä soitellaan muutama vuos sitten :)

Jari Reinikka

Itseäni kiinnostaisi tietää mitä kaikkea Suomeen liittyvää löytyisikään Ruotsin linnojen ja museoiden kellareista jos niitä lähdettäisiin penkomaan.

Matti Jalagin

Mitä olisi löytynyt Suomen vanhimmista dokumenteista, ellei niitä olisi systemaattisesti hävitetty ruotsalaistamisen alkuaikoina?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Hämäläiset torjuivat v.1053 suuren svealaisten hyökkäyksen Hämeeseen. Jos tämä ei olisi onnistunut puhuttaisiin täällä pelkästään ruotsia.

Tuuloksen Haaksivalkama on vieläkin täynnä kaatuneitten luita ja aseita. Näistä asioista ei ole ennen puhuttu.

Suommen valloitus lykkäytyi täten lähes 200 vuotta.
Perimätiedon mukaan Birger-jaarli surmasi Hämeen viimeisen kuningaspäällikön kuningas Ravon Rapolan linnavuorella käydyssä taistelussa.

Suomen muinaiset kuninkaat elivät vielä 1600-luvulla kansan muistissa.
Jos svealaiset voittivat taistelun suomalaisia vastaan raskain uhrauksen, niin eikö ole todennäköistä, että kaikki asiapaperit tuhottiin ja vastaanhangoittelevat hämäläiset päälliköt ja tietäjät teloitettiin?

Samoinhan kävi kelteille. Julius Ceasar teloitti kaikki kelttien viisaat ja ylipapiston.
Samalla tuhottiin kansan historia ja muistitedot. Druidit olivat historian säilyttäjiä.
Gallian keltit unohtivat muutamassa sukupolvessa kielensä ja kulttuurinsa ja roomalaistuivat lähes täysin.

Jyri Terttu

Asterixin ja Obelixin kylää eivät tuhonneet roomalaiset. Vasta Putin onnistui hajottamaan tämän kylän lupaamalla Obelixille verohelpotuksia. Näin on näreet.

Jari Reinikka

"Jos svealaiset voittivat taistelun suomalaisia vastaan raskain uhrauksen, niin eikö ole todennäköistä, että kaikki asiapaperit tuhottiin ja vastaanhangoittelevat hämäläiset päälliköt ja tietäjät teloitettiin?"

Taisi löytyä meiltäkin joukko opportunisteja jotka käänsivät rotsia?? Huraa!

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

”Jos svealaiset voittivat taistelun suomalaisia vastaan raskain uhrauksen, niin eikö ole todennäköistä, että kaikki asiapaperit tuhottiin ja vastaanhangoittelevat hämäläiset päälliköt ja tietäjät teloitettiin?”

Markku, ei millään pahalla, mutta tämä perustelu vaikuttaa hyvin heiveröiseltä. Yleensähän on ollut paljon kunniakkaampaa päästä voittoon kovien taistelujen kautta eli on korostettu omaa urheutta. Siinä mielessä sinun ”todennäköisyytesi” vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä.

Sitä paitsi ihmettelen suuresti mielipidettäsi siitä, että Suomessa olisi ollut asiakirjoja tuohon aikaan. Ei edes Liettuassa ollut niitä kuin vasta myöhemmin ja silloinkin kirjoitettiin muinaiskirkkoslaaviksi ja latinaksi.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

En tarkoittanut asiakirjoja Suomessa, mutta jos joku Ruotsissa teki jonkun kronikan luostarissa vaikkapa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #200

Vretan luostari perustettiin vasta n. vuonna 1100. Ei ollut luostareita. Sen Ruotsinkin olemassaolon suhteen oli vähän niin ja näin. Löysässä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #217

Olihan kai Ruotsissa Birger jaarlin aikaan jo olemassa luostareita?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #229

Ja Birger Jarl eli n. 1200–1266. Rakastan väittelyä, mutta rakastan etenkin väittelyä sellaisten henkilöiden kanssa, jotka tietävät jotain asiasta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #229

Markku:
Oli toki tuolloin.
Ymmärsin että tarkoitit Haaksivalkaman taistelua.
Taisin lukea huolimattomasti.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #217

Jos näin on niin sittenhän ei ole kronologisesti mitenkään mahdotonta, että luostarissa olisi kirjoitettu aikalaiskronikka puoli vuosisataa myöhemmin tehdystä ristiretkestä Suomeen.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #200

Mutta Markku, edellisessä kirjoituksessa annoit ymmärtää, että pahat ruotsalaiset tuhosivat esim. hämäläisten kirjoituksia omista kuninkaistaan ja uroteoistaan? Eli yritä päättää, mitä mieltä olet.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #227

Entäpä jos vanhat viisaat hämäläistietäjät säilyttivät kansamme historian suullisena perimätietona ja Birger teloitti heidät kaikki?

Venäjän Novgorodissa tehtiin 1200-luvulla kirjoituksia tuohelle ja venäläisten kronikoitten mukaan oli kokonaisia kirjoja valmistettuna tuohesta.

Onko aivan mahdoton ajatus, että joku venäjän kauppamies tai pappikin olisi opettanut kirjoitustaidon joillekkin hämäläisille ja he olisivat kirjoittaneet tuohelle joitakin tärkeitä tietoja esmes.vanhoista kuninkaistaan?
Vaikkapa vain slaavilaisilla aakkosilla taikka riimumerkein?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #231

Markku, on tietenkin mahdollista, että joku on osannut kirjoittaa ainakin jollakin kielellä silloin. En kuitenkaan usko, että oli olemassa mitään ”kuningaskuntaa” tai että olisi jonkinlaista kronikkaa maastamme (vertaa esim. http://fi.wikipedia.org/wiki/Henrikin_Liivinmaan_k...).

Voin vain kysyä sinulta, minkä ihmeen takia Birger Jarl olisi teloittanut kaikki tietäjät? Suoraan sanottuna Ruotsi oli erittäin heikko maa, ei todellakaan mikään ”maailman valloittaja”.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #235

Siksi, että teloittamalla vanhat viisaat tuhotaan kansan muisti.
Ja kansaa, joka on unohtanut menneisyytensä on helpompi hallita.

Vanha venäläinen taru kertoo, että voittaessaan slaavit joskus kolmesataaluvulla jkr. hirtätti germaanien kuningas slaavien kaikki 70 tietäjää.

Niin ovat voittajat aina tehneet ja niin tehdään vastaedeskin.
Mitähän Julius Ceasar esimerkiksi teki ensimmäiseksi?
Tapatti kaikki druidiopettajat ja älymystön.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #241

Mutta jotta siitä olisi ylipäätään mitään hyötyä/järkeä, toisen vallan pitäisi olla toista paljon vahvempi. Olen aivan varma, että sinäkin tiedät Ruotsin olleen 1100-/1200-luvulla Pohjois-Euroopan heikoimpia valtioita.

Ymmärtääkseni nykyään ajatellaan, että ainakin Lounais-Suomessa ei ollut kyse mistään valloituksesta vaan sopimuksista. Häme saattoi kylläkin olla eri asia, mutta eihän sielläkään käyty pitkiä sotia, jos verrataan nykyisen Viron ja Latvian alueeseen.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #254

Aleksanteri Nevskin voittoisasta taistelusta Nevajoen jäällä 1240 ei ole ruotsalaislähteissä tietoa. Jäämit ilmeisesti olivat Novgorodille varteeotettavia vastustajia, koskapa heidät mainitaan norjalaisten ja suomalaisjoukkojen ohella kronikassa.
"Swedes came with a great army, and Norwegians and Finns and Tavastians with ships in great numbers, Swedes with their prince and bishops, and they stayed on the Neva, at the mouth of the Izhora, ..."
Ruotsalaiset siis olisivat johtaneet invaasiota, mutta joukko on sekalaista. Ruotsalainen "ruhtinas" ja piispa mainitaan.
Kronikka liittynee Aleksanteri Nevskin hagiografiaan. Yksityiskohtiin ja määriin on syytä suhtauyua varauksella, mutta aivan ilmeisesti jotain tapahtui. Saattaa olla niinkin, että ruotsalaisia edustivat sotapäällikkö ja pappismies Varsinais-Suomesta. Ehkä olivat värvänneet palkka-armeijan?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #271

Antti, voisitko ystävällisesti antaa lähdeviitteen, josta selkeästi otat tietosi. Voisi olla kiintoisaa lukea lisää. Kuten kuitenkin sanot, kaikki on aika epäselvää. Voihan kyse vaikka olla ruotsalaisten, varsinaissuomalaisten ja hämäläisten yhteisestä retkestä Novgorodia vastaan?

Myöhemmältä ajalta muistaakseni tätini kertoi nähneensä muistomerkin siitä, kun savolaiset ja ruotsalaiset voittivat jonkin taistelun karjalaisia vastaan…

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #275

Johan, muistin itsekin äsken että linkki unohtui
http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Nevsky

Vaikuttaisi epäviralliselta ristiretkeltä ryöstelyoptiolla.
Tuo norjalaistem mukanaolo (jos niin on) viittaisi sekin siihen suuntaan.

- Liittyisikö tätisi kertoma tähän Venäjän sotaan 1555 :
"...Joulukuussa 1555 pieni karjalainen partio poltti neljä taloa Tavinsalmen [Kuopion] pitäjässä Pohjois-Savossa.."

http://www.pohjanprikaatinkilta.fi/PohPr/sodat/Ven...

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #254

Matti Klingehän sijoittaa Kalevalan suurin piirtein Varsinais-Suomen ja Länsi-Viron kattavaksi merivallaksi ja Pohjolan Itä-Ruotsin ja Vakka-Suomen käsittäväksi alueeksi. Minä olen sitä mieltä, että myyttinen Kalevala rajoittui pelkästää Länsi-Viroon ja Saarenmaahan ja Pohjola kattoi sekä Varsinais-Suomen että Vakka-Suomen. Suomenniemen sisäosat olivat sen sijaan hämäläisten hallinnassa ja sinne kummallakaan ei ollut asiaa. Tämän saivat tuta mm. viikinkit purjehtiessaan 1050-luvulla pitkin Kokemäenjokea sisämaahan

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #231

Unohda kuninkaat.
Håmäläisillä on hyvä ja kunniakas historia muutenkin, sisämaan suvereeneina vallanpitäjinä ja pyyntiväestön verottajina.

Hämäläisten valtaa osoittaa pohjoisessa reitti Ähtärinjärven kautta, todennäköisesti alun perin Ähtävänjokea rannikolle. Alajärvellä on aikoinaan käytössä olleen Ähtärinjärven pohjoisen laskureitin päässä edelleen Hämeenniemi.

Tuo laskureitti on nykyään pajukon valtaama, mutta teoriassa edelleen mahdollinen kokeilla. Maankohoaminen kallisti Ähtärinjärveä niin paljon että nykyään pohjoisesta menee vettä vain tulva-aikaan. Mutta siellä se on.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #231

Minulla on käsitys, että Novgorodiin suhteissa olevia "paikallisia" oli Itä-Suomessa ja toisaalta Perämeren itärannalla, ei hämäläisten valtapiirissä siis.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #239

Antti, tervetuloa Himangan Teboilille kahville. Se avautuu jälleen tammikuun lopulla.
Turistaan sitten hämäläisistä. Taisivat Himankalaisten esivanhemmat tulla 1400-luvun lopulla juuri Hämeestä päin.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #243

Himangan kaunottarissa on kieltämättä hämäläinen sävähdys :)
Mukava uutinen tuo.

Petri Haapa

Birger jaarli kastoi hämäläisiä kristinuskoon 1200-luvulla, mutta heti kun jaarli oli häippäissyt länteen, niin hämäläiset tulivat katumapäälle ja kävivät pesemässä kasteen pois läheisessä järvessä, jonka jää noin puoli tuhatta myöhemmin oli ensimmäisten Finlandia-hiihtojen lähtöpaikka

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Niin ne hämäläiset juuttat tekivät. Pesupaikka oli keskellä Hämeenlinnan kaupunkia sijaitseva Katumajärvi.

Jukka Palo

Haaksivalkamaan juhlimaan suomalaisuuden päivänä. Sinne voisi pystyttää antifasistisen suuren isänmaallisen sodan muistomerkin.

kati sinenmaa

Keskiruotsalaiset ovat kantasuomalaisia.

Käyttäjän SokarisKorhonen kuva
Sokaris Korhonen

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09...
Tuossapa olisi Y-kromosomin haploryhmän I1 levinneisyys Euroopassa.
Mahtaa keskiverto pohojalaasisäntää ihmetyttää, jos hänelle tulee geenitieteilijä kertomaan, että hänen sukunsa kantaisä onkin ruotsalainen.
Keskiruotsissahan on tosiaan Savosta siirrettyjä "metsäsuomalaisia" pilvin pimein, ja se näkyy myös kartalla.

Käyttäjän SokarisKorhonen kuva
Sokaris Korhonen

Ja aiheesta hieman lisää: kaikkien Y-haploryhmien yleisyys Euroopassa:
http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplo...
Suomessa yleisimmät ovat juuri edellä mainittu pohjoismaalainen I1 ja fenno-uralilainen N1c1.
Venäläisissä esiintyy myös runsaasti N1c1-ryhmää, ja muistaakseni Venäjän legendat kertovat, että proto-venäläiset syntyivät useiden slaavilaisten ja suomalaisten heimojen sulautuessa yhdeksi kansaksi Rurikin lipun alle, muinaisten suomalaisten kuninkaiden ollessa todistamassa Rurikin kruunajaisia.
Ovat tuolla itänaapurissa yllättävän suomalaisia, veikkaan ma, ja kotosuomemme länsiosissa olemme siis yllättävän ruotsalaisia.

Kulttuurissamme on selkeästi paljon kaikista Itämeren rannoilla elävistä kulttuureista lainattuja piirteitä, mutta on heilläkin meiltä tulleita tapoja varmasti. Kaupankäyntihän niitä levittää ja ihmiset yleensä ottavat hyväksi havaitsemansa toimintatavat omikseen. Kuka niistä nyt varmasti tietää?
Pääasia on se, että Suomi on nyt hyvä ja korkeasti sivistynyt maa, ja taitavat olla ruotsalaiset hieman kateellisia meille, kun ovat tuollaisen itsetunnonromutuskampanjan masinoineet. Yle maksutelevisioksi niin loppuu veronmaksajien rahojen syytäminen tuollaiseen roskaan.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Svealaisten ja hämäläisten taistelu käytiin noin 2,5 km Marttilan talosta luoteeseen Tuuloksessa.

Haaksivalkamana tunnetusta lahdenpoukamasta on löytynyt jatkuvasti luita, kirveenpäitä, keihäänkärkiä ja miekkoja kun vedenpinta on ollut matalalla.
Osa aseista on löytynyt lähistöllä sijaitsevasta Karhunpäänmäestä.
Sen tarkka sijainti ei ole nykyään tiedossa.
Tämän retkikunnan alipäällikkö Egill kaatui Hämeen kapeikossa eli Pälkäneen Kyllönkoskella.

Suomen kuninkaat lepäävät Euran suurissa hautakummuissa. Niitäkään ei ole tutkittu.
Talonpojat käyttivät Suomessa vielä 1600-luvun alussa riimusauvoja ajanlaskuun.
On todennäköistä, että jonkinlaisia riimuja on käytetty Suomessa kauan tätä ennen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Oho, tuopas mielenkiintoista perimätietoa. Onko sinulla tiedossa, kuka tuntisi tarinoita paremmin?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Helena, kannattaa lukea:"Muinaissuomalaisten kadonnut kuningaskunta" by Jukka Mäkinen. Lisäksi "Hermeetikko" kirja nro.1.
Kansanperinne blogi:"Häpeällinen Viikinkiretki Hämeeseen".
Kirjassa "Suomen mysteerit" on Suomen muinaisia kuninkaita käsittelevä luku. Sekin on Jukka Mäkisen kirjoittama kirja.

Suomen linnavuoria on yleensäkin tutkittu hyvin vähän eikä Haaksivalkamaa juuri lainkaan.
Monet Suomen linnavuorista on tuhottu tahallisesti. Kivimuurit kaadettu ja vieritetty rinteeseen.
Vuoden 1053 hyökkäyksestä on varmoja tietoja.

Käyttäjän jumminoma kuva
jukka makinen Vastaus kommenttiin #31
Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #31

Kirjoittaja on Jukka NIEMINEN.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #146
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mielenkiintoisin kirja mikä minulla on kertoo Suomen sukukansojen kehityksestä sekä tuhatvuotisista vaelluksista ja valtataisteluista.

Suomen Suvun tiet, vuodelta 1935, Eero Kuussaari. Kustantaja Heimosoturien liitto.

Kirja on ollut bibliofiilien suosiossa, joten kirjan löytyminen voi olla vaikeaa. Historiantutkijoiden nykyisestä kannasta en osaa sanoa mitään. Kuvitus ja kartat ovat myös mielenkiintoisia ja rankkaakin tietoa on yli 300 sataa sivua.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™ Vastaus kommenttiin #39

Sinähän voisit aloittaa siitä blogisarjan.
Uskon että lukijoita/kommendeeraajia olisi
takkavitalla.
Etenkin niitä ainoita oikeassa olijoita.


█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
H a r m a a s u s i ™ 2 0 1 3

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #94

Otan tuon kohteliaisuutena susiseni:) Voisi olla hyväkin juttu siitä kirjoittaa.. Helena kyllä olisi, jos hän vain sen kirjan saa käsiinsä paljon parempi ja fiksumpi kirjoittaja kuin minä.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™ Vastaus kommenttiin #296

Ei mikään kohteliaisuus, ihan aito, vilpitön
ja silkka esitys (toive).
Aika harva täällä kirjoittaa sarja-blogeja.

Parin sadan sanan referaatteja jotta jaksamma
lukea.

JA! Epäileviä Tuomaksia varten kirjan tiedot,
tekijä, painopaikka ja sijainti. Aina.


█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
H a r m a a s u s i ™ 2 0 1 3

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™ Vastaus kommenttiin #296
JJ Haveri

Jep, kyllä progandaa pukkaa, propagandaa pukkaa:

http://areena.yle.fi/tv/1762624

Henri Kangas

Ns. suvaitsevaisilla on ihan samat jutut kaikissa Euroopan maissa. Mikään ei ole omaa, kaikki on lainattua jne. Ruotsissa on kohkattu mm. Santa Lucian juhlasta, että sehän on pelkkää italialaisten apinointia.

Oikea suhtautumistapa näille jutuille on jättää ne huomiotta.

Pertti Ilonen

No mutta hyvänen aika. Saathan sinä pitää omana ihan mitä sinä päätät haluta pitää omanasi.

Kuka tässä vapaassa maassa sinua estäisi?

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Tarviiko tuolla Pakko-Ylen ruåtsittamisella
enää päivitellä kun Sauli Niinistökin viime
vuonna palkittiin Folktingetin kultamitalilla.
(Ei sentään Freudenthal-mitalilla. Vielä)

Enempi pitänee miettiä miksi asiasta ei media
pukahtanutkaan.
Olisiko tuo peijjooni kieltänyt uutisen joko
häpeästä tai salaisesta onnestaan?


█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
H a r m a a s u s i ™ 2 0 1 3

Jari Reinikka

Eipä tule ihan heti toista kansaa mieleen joka on näin aivopesty oman kansan keskuudesta kieltämään oma kulttuuri sekä historia. Ei voi kuin onnitella. Hyvin olemme onnistuneet.

Jyri Terttu

Mitenkähän onnistuisi Barcelonassa ohjelmasarja Katalonia on espanjalainen?

Pentti Järvi

Andaluusia (al-Andalus) on maurilainen.

Pertti Ilonen Vastaus kommenttiin #60

On muuten hieno ja romanttinen paikka Granadassa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Alhambra

Jospa pääsisi emännän kanssa sinne käsikynkkää vaeltelemaan...

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Mikään kansa tai etninen ryhmä ei ole tippunut taivaalta valmiina jollekin maapläntille. Kaikissa ja kaikilla on piirteitä ja perinteitä jostain muualta.

Suomi on ruotsalainen -sarja (ainakin ensimmäisen jakson perusteella) tuo hyvin, myös vähän hyvällä tavalla provosoivasti, esille Suomeen ja suomalaisiin vaikuttaneihin ruotsalaisiin kulttuuri ym tekiöitä niin hyvässä kuin pahassa.

Ruotsalaisiin taas on vaikuttanut niin suomalaiset, viikinkien kuin eurooppalaiset tekiät.

Yhtä hyvin voi sanoa että Suomi on suomalainen. Suomalaisuus on sekoitus ruotsalaisia, ugrilaisia, slaavisia, saamelaisia, saksalaisia, brittiläisiä ym, ym vaikutteita. Niin kielessä, kulttuurissa kuin perinteissä. Mutta suomalaisuudessa voi löytää myös jotain "omaa" kuten sisu.

Ei suomalaisuuskaan ole mikään kokomaan homogeenninen piirre. Suomalaisuus ilmenee hyvin eri muodoissa (monikulttuurisesti) eri puolella Suomea. On Lappalaisia, Hämäläisiä, Pohjalaisia, Savolaisia jne jne.

Siunaus tai kirous. Ruosin yhteiskuntajärjestelmä, lainsäädännön ja hallinnon kehitys mahdollisti Suomen syntymisen erillisenä kansakuntana 1809, kun Venäjän hallitsia päätti hyödyntää Suomen alueella jo olevan toimivan virkamies- ja lakijärjestelmän. Tämä osaltaan myös mahdoillisti ja helpotti Suomen irrotautumisen Venäjän vallasta 1917, kun meillä oli oma hallinto.

-Fred

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

En missään nimessä väitä, että suomalaisuus olisi missään nimessä mikään homogeeninen juttu. Nimenomaan haluan nostaa esiin sen, ettei esim. koko Euroopasta kauheasti mitään homogeenisillä piirteillä varustettuja kansoja löydy. Toisaalta, monesti unohdetaan esim. se, että itäiselle Suomelle varsinkin Pietari oli taloudellisestikin hyvin merkittävä alue ja monessa mielessä kulttuurillisesti paljon Ruotsia lähempänä myöskin Ruotsin vallan aikaan. Ihmiset tulivat ja menivät suurvaltojen politiikasta huolimatta, ikivanhat luonnonuskot ja uskomukset elivät puettuina uusien jumalten kaapuihin ja metsiä kaskettiin pelloksi 1900-luvun alussa samalla tavalla kuin oli tehty jo 800 vuotta aikaisemmin.
Kreikka on mielestäni hyvä esimerkki valtiosta, jota on hallittu milloin mistäkin, Turkki hallitsi Kreikkaa vuosisatoja. Nykykreikkalaiset taisivat alkujaan tulla jostain Balkanilta, ajoivat alkuperäiset asukkaat pois. Ei silti kukaan kyseenalaista kreikkalaisten identiteettiä tai kulttuuria, vaikka hyvin paljon kreikkalaisuudesta on turkkilaisperäistä. Siitäkin huolimatta kreikkalaiset ovat erittäin omaperäinen pieni kansa.

Olli Pusa

Pietari on rekennettu vanhalle suomelaiselle suolle. se sijaitsi keskellä suomalaisasutusta, jonka jäljet venäläiset vasta nyt ovat kutakuinkin saaneet tuhottua. Sama tyyli idässä on ollut kuin lännessäkin.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #68

Tarvitaan määritelmäksi Suur-Suomi.
Kaikki itämerensuomalaiset heimot ja kieliryhmät.

Pertti Ilonen
Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Itse katselin ohjelmaa huumorilla,
sen propaganda oli niin läpinäkyvää.

Mutta moni oikeasti ahdistui ohjelmasta!

Tässä saamani sähköpostiviesti:

"Polvistu, metsäsuomalainen - vapise katainen kansa

Katsoitko eilisiltaista ohjelmaa ykköseltä klo 18.45? Minä nukuin huonosti läpi yön miettien kuulemaani ja näkemääni. Ohjelman aloitus kertoi, millä meitä tullaan sivistämään seuraavan kahden ja puolen kuukauden aikana: "Me kaikki olemme pohjimmiltamme ruotsalaisia", ja sitten alkoivat haastattelut ja kuvalliset perustelut.

Vuosina 1948 - 1953 suomalaisia kasvatettiin samalla periaatteella esittämällä ilmaisnäytöksinä työväentaloissa ja ainakin pohjoissuomalaisissa kansakouluissa OTK:laisen liikkeen osuuskauppajuhlissa värielokuvia riemuitsevista työläisistä korjaamassa satoa lainehtivilla kolhoosipelloilla, rakentamassa neuvostovaltiota ja laulaen kantamassa punalippujen merta Moskovan ja Itä-Berliinin aurinkoisilla kaduilla. Filmin leikkauksissa kamera kävi pimeillä, autioilla, sateisilla kujilla Länsi-Berliinissä, jossa vain rotat vilahtelivat, ja palasi taas tanssivien kansallispukuisten nuorten iloiseen Leningradiin. Samaa periaatetta noudatti eilinen ohjelma. Katsoja vietiin rähjäiseen venäläiseen kaupunkiin ja talviseen autioon maalaiskylään. ?Tällaista Suomessa olisi nyt, ellemme olisi omaksuneet ruotsalaisuutta.?

Nyt minulle valkeni myös, että suomenruotsalaisten identiteetti on aito ruotsalaisuus. Se selittää miksi meitä painostetaan rahan ja lain voimalla myöntymään heidän tarkoitusperiinsä. Suomenruotsalaisilla on poliittinen niskalenkki kaikista muista puolueista paitsi ehkä persuista, vahva taloudellinen ote talouselämän rahavirroista, mediaherruus etelä-, lounais- ja länsirannikon lehdistössä ja tietysti valtakunnan ykkösmediassa Tv 1 - 2:ssa ja Helsingin Sanomissa. Kehotan katsomaan seuraavat jaksot sunnuntaisin klo 18.45."

Aion katsoa!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minä en tuota sarjaa luultavasti jaksa katsoa (katson muutenkin vähän telkkaria), mutta se dokkarisarja Suomen historiasta Ruotsin alaisuudessa on sellainen, jonka varmaankin katson. En tosin tiedä, joko se on alkanut, mutta löytyyhän ne Areenasta.

Tuula Saskia

Minä puolestani aion.

Peruste: tunne vihollisesi!

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

"Nyt minulle valkeni myös, että suomenruotsalaisten identiteetti on aito ruotsalaisuus. "

Mikään ei ole koskaan minulle tukenut tuota, vaikka olen lapsuudesta alkaen elänyt läheisessä kanssakäymisessä rantaruotsalaisten kanssa.

On aivan totta, että rantaruotsalaiset ovat huolissaan oman etnisen identiteettinsä säilymisestä, se pitäisi olla myös hyväksyttävää. Mutta koko tämä etninen ryhmä samaistaa itsensä suomalaisiksi vastakohtana "ruotsinmaalainen". Heidän esivanhemapansa, siis ruotsalaista alkuperää olevat (väestö on sekoittunut ja lähes kaikilla on suomea puhuneita esivanhempia), saapuivat maahan kymmeniä sukupolvia sitten, tyypillisesti 1200-luvulla, osa ennen osa jälkeen. Siis he ovat 100% kasvaneet kiinni perinteisiin asuinseutuihinsa Suomessa.

Tuon dokumentin mahdollinen asenteellinen propagandaosuus on lähinnä ruotsinmaalaista alkuperää, ei rantaruotsalaista.

Pentti Järvi

"Mutta koko tämä etninen ryhmä samaistaa itsensä suomalaisiksi vastakohtana "ruotsinmaalainen"."

Joo tai jo. Itekin ½-hurrina rantaruottalaisena olen persjalkainen suomalainen kuten Helenakin, mutta RKP on pilaamassa maineen ja sitä myöten sympatiat meikäläisiltä. Mun mielestä suomenruotsalaisuus on enemmän vanhojen tapojen ylläpitämistä kuin mitään muuta - kieli mukaanlukien.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Mitä seuraavaksi? Yle kerää veroja Kongosta ja näyttää niillä rahoilla dokumentin "Kongo on belgialainen"? Sitten kerätään lisää rahaa ja tehdään uusi dokumentti "Kongon kuninkaat - ette olisi yhtään mitään ilman Leopold II:a" http://en.wikipedia.org/wiki/Leopold_II_of_Belgium

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ei YLEllä mitään propagandakampanjaa ole, se ottaa vaan huomioon kaikki omistajansa - myös ruotsalaismieliset.

Se että YLE ottaa huomioon kaikki, ei tarkoita latteaa ohjelmistoa, josta aina jostain erillisestä ohjelmasta joku ei pahoittaisi mieltään ja yleistäisi sitä YLEn "linjaksi". Sellaista linjaa ei ole, sillä YLEn omistavat kaikki suomalaiset. Muös muut kuin MINÄ. Eikä suomalaisilla ole mitään yhtenäistä linjaa, vaikka niin monet kuvittelevat ja haluaisivat.

Olen asennoitunut ex-lupamaksajana, nykyisenä Yleveronmaksajana siten, että MINUN verorahoistani rahoitetaan MINUSTA tarpeelliset ohjelmat, TOISTEN verorahoista taas TOISTEN mielestä tarpeelliset ohjelmat.

Kun ei edes kuvittele maksavansa myös siitä diipadaapasta, mistä jotkut muut haluavat maksaa mutta minä en, on paljon rauhallisempi olo.

Ilmeisesti diipadaapaa ei YLE voi välttää, aina niille löytyy joku halukas maksaja sankasta veronmaksajien joukosta, eli Suomen KOKO kansasta. Tästä mielensäpahoittajien paratiisista.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Mark, kyse on siitä, että minun mieleeni ei tule ihan äskettäin samalla näkyvyydellä esitettyjä Suomen historiasta tehtyjä YLEn dokkareita. Toisen maailmansodan historiaa toki on, mutta kun on meillä muutakin kuin se talvi- ja jatkosota.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Helena,
sen ohjelman näkyvyys syntyy tällaisista keskusteluista.

Jukka Palo

Koska Yleisradio ottaa huomioon suomalaiset kansallissosialistit ja Otto Wilhelm Kuusisen kannattajat?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Onhan se kirjoitettu kieli ollut olemassa. Esimerkkinä vaikkapa nyt tämä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tuohikirje_292

Ei näistä koulussa kerrota.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Niin se muinaisskandinaavi on myös saanut taipua latinalaisten akkosten tultua.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Riimukirjoitus

-Pax

Jaakko Paavilainen

Tuohikirje-292 on itämerensuomea ja kirjoitettu kyrillisin kirjaimin.

Tuohikirje on ajoitettu vuosille 1240-1260.

Mutta löytyy suomalaisilta omakin kirjainmerkistönsä ja vielä vanhempaa tekstiä, nimittäin:

Ruotsalaisten omia tutkimuksia:

Itse asiassa vanhimmat "ruotsalaiset" riimukivet tulkitaan suomenkielen avulla, ne eivät aukea tulkittaviksi 'muinais-skandinaavisella' kielellä.

Ruotsin riimukivissä jaottelu menee jotenkin näin:

Ennen 600-lukua olevia Götänmaalta löytyneitä riimukiviä eivät ruotsalaiset tutkijat oikein saa 'muinais-skandinavialla' tulkittua, joten päätelmä on se, että kieli on vaihtunut 600-luvun jälkeen, ehkä 700-800 -luvuilla.

Sveanmaalla kieli on vaihtunut 200 vuotta myöhemmin - 800-luvulla - tai ehkä jopa vasta tanskalaisvallan aikana 1200-1500 -luvuilla.

Ja arkeologisten todisteiden perusteella Tukholman saaristossa on puhuttu suomea vielä 1500 luvulla.

Silleen.

Ja ei näistäkään asioista massamedioissa, tai kouluopetuksessa puhuta...

Jaakko Paavilainen

Ja tässä vähän lisää aiheesta:

Suomalaistutkijoiden mukaan Ruotsin vanhoissa riimukivissä on todennäköisesti suomen kielen sanoja.

Tampereen yliopiston etnomusikologian professori Timo Leisiö on tutustunut ruotsalaistutkija Ove Bergin havaintoihin.

Riimukiviä tutkinut Ove Berg:

Jällivaaran kirjoituskammarissa syntyi pitkän tutkimustyön tuloksena Ove Bergin kynästä kirja "Runsvenska, svenska - finska"... - "Riimukivien ruotsi - suomi".

Lapsuuden maisemissa Blekingen ja Skoonen rajalla oli riimukiviä runsaasti, myös paikallinen murre poikkesi yleisruotsista ja yli 30 vuotta eläinlääkärinä Jällivaarassa tutustutti hänet suomen ja saamen kieleen.

Niinpä riimukivien arvoituksellisten sanojen merkitys löytyi yllättäen suomen kielen kautta.

Tampereen yliopiston kansantieteen ja etnomusikologian professori Timo Leisiö on tutustunut Ove Bergin kirjaan eikä ole lainkaan yllättynyt, sillä Ruotsissa ei nähdä suomalaisten osuutta maan muinaiseen historiaan, vaikka se aivan helposti löytyy, jos osaa suomen kieltä.

Pankaa tätä tietoa kiertämään... - Näistä asioista ei tulla koskaan puhumaan koulukirjoissa, tai massamediassa.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen Vastaus kommenttiin #141

Mielenkiintoista joskaan ei yllättävää koska voittaja tuppaa kirjoittamaan historian... Löytyykö netin kautta jostain lisää aiheesta vai pitääkö lähteä Blekingenin ja Skoonen rajalle etsimään riimukiviä? :)

Pertti Ilonen

Siinä on yksi syy, miksi tätä materiaalia ei löydy.

On tuohikin aika heikohkosti säilyvää sorttia.

Että se siitä salaliitosta.

Jukka Palo

Suomen historian esineinen tuhoaminen on svekomaanien salaliitto. On kuin uusliberaalit hoitaisivat Leninin mausoleumia.

Pertti Ilonen Vastaus kommenttiin #210

Voihan se olla noinkin.

Ei se tuohi vain kauaa siellä suossa säily.

Suosukset:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Muinaissukset

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #228

Jassoo, irlannistakin löydettiin jokin aika sitten suosta 1400v. vanha pergmenttikirjoitus. Taisi olla jokin raamatun kirjoista.
Suo säilyttää salaisuudet hyvin. Ties vaikka joskus löydetään Suomestakin suosta tuohikirjoituksia.

Pertti Ilonen Vastaus kommenttiin #245

Niinpä. Jos ovat siis suossa. Vaan kuka niitä lähtee soista penkomaan? ( Suomeksi: Kuka maksaa viulut? Sinänsä tylsä mutta reaalinen kysymys.)

Niitä on jokunen. Niitä soita.

Harvempi niistä tuohiteksteistä on sinne suohon poljettu. Ikävä sinänsä. Tuskin kuitenkaan mitään kovin ihmeellisiä paljastustekstejä olisi. Luultavasti jotain kirjanpidon tapaisia tai "hallinnollisia asioita". Enpä kyllä ole asiantuntija. Ahti täällä vaikutti aiheesta oikeastikin tietävän.

Tuo suosuksi on yksi, joka on löytynyt.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #245

Suossa säilyy, jos esine pääsee ajoissa ympäristöön, missä se ei hapetu, s.o. pohjalle. Mutta kirjoituksien olemassaolon tiellä on monta jossaa. Suomessa ei tiettävästi ollut munkkiyhteisöjä, kuten tuon ajan Irlannissa. Ja asutusta oli hyvin vähän. Ei ole kaupunkia minkä kerrostumista kaivaa, kuten Novgorodista.
Suomessa ei ollut kaupunkia. Kauppapaikkoja kyllä oli muutama.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #250

Mitenkä kävisi kaupunkina Vanain muinaiskaupunki Hämeenlinnan Varikonniemessä?

Tapio Suhonen Vastaus kommenttiin #252

Tuo on ikävä kyllä perusteeton legenda.
Arkeologi Hans Peter Schults laittoi tämän karkean huhun liikkeelle, kaivaessaan Varikkoniemen, venäläisvarustuksen (1800-luku) talonpohjia esiin.
Niistä on ajoitukset.
Innostunut arkeologi (Hans Peter) on kuuluisa siitä, että hän selittää ennen analyysiä. Hän mm. väitti Sudenluolan kivenmurkuloita neanderthal-työkaluiksi: ei ne niitä ollut. Ei neanderthalilaisia ole syytä mollata.

Tosiasia on kuitenkin se, että jonkinlainen Vanajan kaupunki on ollut, tai ainakin kylä. Hakoisten linnavuori on ollut hämeen turvaportti.

Onhan tunnettua, että linnat ja kirkot rakennettiin aina hiiden tms. ikiaikaisen kalmiston päälle. Se on politiikkaa ja nöyryyttämistä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #252

Riittäneekö...
Kaupungissa asuu ja saa elantonsa ympärivuotisesti kauppiaita ja käsityöläisiä.
Hämeessä saattaisi olla toisaalta kokoontumispaikka retkille lähdettäessä, toisaalta paikka minne on julistettu kaupparauha ja minne sen mukaan tulaan käymään kauppaa, aseettomina. Yleensähän vapaa hämäläinen tuskin kävi edes tarpeillaan ilman teräaseita :D

Nimi Tornionjoki muuten johtunee hämäläisestä sanasta "tornio", mikä tarkoitti keihästä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Alexis Stenvallin vuonna 1870 suomeksi julkaisema romaani Seitsemän veljestä kertoo kaiken oleellisen suomalaisesta kultturista ja menneisyydestämme.

Kaukokaipuu Impivaaraan on ikuisiksi ajoiksi syöpynyt suomalaiseen sieluun. Sieltä me olemme ja sinne me kuulumme. Impivaarassa somali tuntee turvattomuutta ja metsän eläinten pelkoa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ok. Varmaankin sitten Isaac Bashevis Singerin Orja kertoo kaiken tarpeellisen Euroopan juutalaisista ja Puolan historiasta.

Historiantutkimukseen ei mielestäni muuten liity mitään kaukokaipuuta yhtään mihinkään. :) Toisaalta, kuinka 1800-luvun romaani mielestäsi kuvaa rautakautista Suomea?

Pentti Järvi

Joo, samaa mieltä. Historiantutkimus ja sukututkimus ovat hiukan eri asioita, vaikka sivuavat toisiansa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kirja sisältää jännittäviä nuotiotarinoita kaukaisesta suomalaisesta menneisyydestä ja vaikuttaa kovasti ilmeiseltä, että osa tarinoista on peräisin rautakaudelta :)

P.S. Onko Simeonin näkemää kuuluisaa saapasnahka-tornia vieläkään löydetty ? Mikä lienee entisten suomalaisten kuninkaitten rakennelma.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kauhiaa propagandaa pukkaa. Miten ruotsalaisten kronikoitten ruotsinmaalaiset kuninkaat ovat svekomaanien mukaan totta, mutta Suomen omat muinaiset kuninkaat vain tarua.

Johannes Messenius kirjoitti 1600-luvun alussa näistä Suomen muinaiskuninkaista historiateoksessaan. Hänen mukaansa he polveutuivat länsi-suomeen 500-luvulla muuttaneista frankeista tai merovingeistä.

Johannes Messenius joutui sittenmmin vuosiksi vankeuteen. Astuiko hän liian suurille varpaille?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #41

Elettinpä ennenkin,
Vaikk ojan takan oltiin ;
Ojapuita poltettiin
Ja ojast oltta juotiin.

Ei vanhassa suomalaisuudessa ole mitään hävettävää. Oi niitä aikoja !

Lukemalla Taula-Matin tarinoita jokainen suomalainen löytää alkujuurensa ja oman sisäisen kuninkaallisuutensa :)

Pertti Ilonen

Singerillä on kyllä parempiakin kirjoja. Minun mielestäni.

Jukka Palo

Oleellisen Puolan historiasta kertoo liettuanpuolalainen Adomas Mickevičius
http://fi.wikipedia.org/wiki/Adam_Mickiewicz

Puola on Jeesus Kristus ristiinnaulittuja kahden ryövärin, Preussin ja Venäjän väliin.

Tässä on puolainen näkökulma Puolan historiaan yhdellä virkkeellä.

https://www.youtube.com/watch?v=stEuQamTLXw

Pentti Järvi

Helenan kirjoitus tuli kuin tilauksesta Pavone Lipposen haastatteluun, josta Matti Jalagin kirjoitti huumoripitoisen pläjäyksensä:
http://mattijalagin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13020...

Mielestäni ehdottomasti Puheenvuoron kuukauden bloggaus!

Antro Pulkki

Ruotsi ei antanut Suomen ja suomalaisten kehittyä. Koulukielikin oli ruotsi.

Suomalaiset kelpasivat palvelijoiksi ja "tykinruuaksi" kuninkaiden valloitussotiin.

Tervaakin, aikansa öljyä, teimme mutta saimme myydä vain Tukholman kautta.

Ympäri Suomea olevat kartanot ovat ruottalaisten pakko-ottoja usein vesistöjen liepeiltä voimalaitostarpeisiin. Rengin osa jäi meille kartanojen syrjillä.

Ja tänäpänä on mm.pakkoruotsi!

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

On totta, että yli 600 vuotta jatkunut Ruotsin-valta, joka tuntuu kyllä monin tavoin jatkuvan vieläkin, on määrätietoisesti yrittänyt hävittää suomalaisilta varhaishistorian. ajan ennen ruotsalaisten, kaiken "sivistyksen" ja "kulttuurin" tuojien Suomeen saapumista. Muinaislinnoja on hävitetty paitsi Hämeestä myös Turun saaristosta niin, että niiden tutkiminen on enää nykyisin hyvin vaikeaa. Eikä tätä varhaishistoriaa ja sen muistomerkkejä ole koskaan edes yritetty määrätietoisesti tutkia, ei edes maamme itsenäisyyden aikana.

"Lahjusrahoilla" toteutettu Ylen ohjelmasarja "Suomi on ruotsalainen" jatkaa vuosisataisia perinteitä yrittäessään epätoivoisesti vakuuttaa kaiken hyvän ja kehittyneen tulleen Ruotsista. Mitään suomalaista omaa identiteettiäkään ei voi olla olemassa.

Suomeen 1150-luvulla tehty ristiretki ei tuonut maahan kristinuskoa, joka oli jo rantautunut tänne Virosta ja Novgorodista. Retki on ollut puhdas valloitusretki, jolle saatiin Länsi-Eurooppaa hallitsevan Vatikaanin hyväksyntä naamioimalla se katolisen kirkon uskon ristiretkeksi. Valikaanin arkistojen mukaan mitään piispa Henrikiä ei kylläkään ole ollut olemassakaan, vaikka Ylen ohjelmassa jopa arkkipiispamme kertoo ihan vakavissaan Turussa säilytettävästä aidosta Pyhän Henrikin luusta.

Ylen ohjelmasarjan seuraavissa osissa tullaan varmaankin kertomaan myös suomalaisista oppineista, lähtien Agricolasta ja hänen edeltäjistään. Keskiajalta asti suomalaiset ovat vuosisatoja hakeneet korkeampaa koulutusta Keski-Euroopasta, pääasiass Ranskasta ja Saksasta, Ruotsia ei ole tarvittu sivistyksen airueena.

Nyt on kiinnostavaa nähdä, miten valikoidusti Yle tulee seuraavissa sarjan osissa tarjoamaan katsojille historiallisia "totuuksia". Epäilemättä maksajan ääni tulee kuulumaan ylinnä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ahvenanmaalta löysin erään tosi mielenkiintoisen pienen yksityiskohdan myöskin. Olen kerran viettänyt viikon Ahvenanmaalla, ja sehän on aivan ihastuttava paikka ja ihmiset kaikesta pelottelusta huolimatta oikein sydämellisiä ja sympaattisia jopa tämmöistä itäsuomalaista persjalkasta kohtaan. No kuitenkin, Ahvenanmaahan on oikea paratiisi minulle, koska minulla on joku outo fiksaatio vanhoja kirkkoja kohtaan. Ahvenanmaan Jomalasta löytyy Suomen vanhin kivikirkko. Tutkailin tuon kirkon historiaa tuolloin paljonkin, mutta mitä ei juuri missään kerrottu oli se, että kirkko on rakennettu Ahvenanmaan alunperin suomalaisen väestön pyhälle paikalle, ilmeisesti uhrilehdon päälle. Kunnan nimikin, Jomala, viittaa aivan suorasti siihen. Jomala = Jumala, samaa perua oleva sana, kuin esim. Lieksassa sijaitseva kylä Jamali tai muinaisten bjarmien palvoma puupatsat Jomali. Ja Venäjän pohjoisosassahan on Jamalin niemimaa. Sikäläisten ihmisten kielessä Jamali tarkoittaa maailman äärtä.

Mitä tarkemmin suomalaisia kykenee asettamaan historiassa omalle paikalleen, sitä kiehtovammalta suomalaisuus näyttää. Valitettavasti se kuitenkin on niin, että suomalaisilla on Ruotsin suhteen alistuva ja itseään vähättelevä asenne ja Venäjää kohtaan vihamielinen, jolloin monta lukua kansamme tarinasta jää kirjoittamatta.

Jouni Heikkilä

"Ylen ohjelmasarjan seuraavissa osissa tullaan varmaankin kertomaan myös suomalaisista oppineista."

Suomalainen (siis oikeasti, ei suomenruotsalainen) Olavi Maununpoika toimi 1400-luvulla tovin Pariisin yliopiston rehtorina.

http://www.tieteessatapahtuu.fi/983/palola.html

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Jännityksellä odotan, kertooko Pakko-YLE
eräästä suomalaisuuteen hyvin jykevästi
vaikuttaneesta merkkimiehestä; Alexander
Järnefeltistä.


█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
H a r m a a s u s i ™ 2 0 1 3

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Professori Matti Klingepä kertoo Venäjän Suomelle suosiollisista Aleksanteri nimisistä keisareista ja Suomen kansan vastalahjoista keisareille. Eikä ollut kerta eikä kaksi, kun suomalaispoika kastettiin tuona aikana Aleksanteriksi.

Mitkä lienevätkään mainitsemasi merkkimies-Järnefeltin elinvuodet, mutta hänkin tuntuisi sopivan ihan hyvin Klingen kuvioon.

Suomi on ruotsalainen- ohjelman tekijät unohtakoot sen, mistä tässä nyt puhun.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™ Vastaus kommenttiin #340

August Aleksander (Alexander) Järnefelt
s. 2. huhtikuuta 1833 Tohmajärvi
k. 15. huhtikuuta 1896 Helsinki


█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
H a r m a a s u s i ™ 2 0 1 3

Jari Vuorinen

Sinä päivänä kun pakkoruotsi poistuu ryntään parvekkeelle ja huudan kolme kertaa eläköön sen minkä kitarisoista lähtee.

Itsenäisyyden asia ei vanhene koskaan.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Voisin melkein arvata seuraukset jos täällä RTE tekisi ohjelmasarjan "Irlanti on englantilainen", ja alkaisi suoltamaan kyseistä propagandaa minisarjan muodossa. Voisin sanoa että RTE:n toimisto olisi vähemmän mairittelevassa kunnossa sen jälkeen...

Ruotsin kielihän kehittyi vanhasta muinaisnorjasta 800-luvulla, myöhemmin kieli sai vaikutteita muinaisesta alasaksin kielestä. Onko siis Ruotsi norjalais-alasaksilainen?

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Sanos muuta. Jopa wanha enklanti kehittyi norjalaisten
tiedemiesten (kielentutkijat)mukaan muinais-norjasta.


█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
H a r m a a s u s i ™ 2 0 1 3

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Muinaisnorjahan oli omalta osaltaan viikinkikieli. 1300-luvullahan ruotsalaiset, norjalaiset, islantilaiset ja tanskalaiset puhuivat pitkän päälle samaa kieltä joka pohjautui juuri tuohon muinaisnorjaan. Mitä tulee englannin kieleen, tottakai sekin pohjautuu samaan kieleen. Anglosaksit puhuivat vanhaa englantia (Ænglisc), mutta normannien valloitettua suurimman osan Englantia Hastingsin taistelun jälkeen vuonna 1066, vanha anglosaksin kieli sai nopeasti vaikutteita normannien alkukielestä - joka sattui olemaan muinaisnorja.

Jouni Heikkilä Vastaus kommenttiin #92

Ei sentään.

Englannin 1066 valloittaneet normannit olivat jo niin ranskalaistuneet että puhuivat ranskaa äidinkielenään. Englannin aateli olikin 1300-luvulle saakka ranskankielistä, mutta omaksui ajan myötä kansakielen englannin. Ranskan vaikutus näkyy toki siinä että n.80% nykyenglannin sanoista on latinalaisperäisiä.

Skandinaavivaikutteet englantiin taasen ovat varhaiskeskiajalta Danelawin ajalta, jolloin skandinaavit hallitsivat suurta osaa saaresta.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #104

> Ranskan vaikutus näkyy toki siinä että n.80% nykyenglannin sanoista on latinalaisperäisiä.

Totta, mutta se 20% sisältää juuri niitä arkikielen eniten käytettyjä sanoja, jotka saavat esim kirjoitetun saksan ja englannin tuntumaan samankaltaisilta.

Jukka Palo

Ukrainalainen ohjelmasarja:"Vähä-Venäjä on venäläinen."

Pertti Ilonen

Oiskos siel Yles jotain hoksattu kuitenkin?

Ruotsi on sikäli hyvä, että jos mallia haetaan,
niin monessa asiassa siellä menee hyvin.
Parempi Ruotsi mallina taloudesta, kuin moni muu maa.

Jouni Heikkilä

"Ruotsi on sikäli hyvä, että jos mallia haetaan,
niin monessa asiassa siellä menee hyvin.
Parempi Ruotsi mallina taloudesta, kuin moni muu maa."

Tässä tyyppiesimerkki onnistuneesta itseinhoon johtaneesta aivopesusta.

Monikulttuurifasismeineen kaikkineen Ruotsilla ei enää ole Suomelle muuta opetettavaa kuin varoittavana esimerkkinä toimiminen.

Käyttäjän jumminoma kuva
jukka makinen Vastaus kommenttiin #65

Lähinnä niiltä puuttuu Katainen.

Jukka Palo

Iiro Viinanen:"Meidän tiemme ei ole Ruotsin tie!" => EMU:uun.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Loistava sekä valtakäsitykset erinomaisesti perustellen haastava kirjoitus! Tällaista on ilo lukea, etenkin kun nämä ovat (varsinkin Usarissa) niin järkyttävän harvinaisia.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen
Jaakko Paavilainen

Joo.

Hyvä oli kirjoitus, mutta kommentointi sitäkin mielenkiintoisempaa.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Olen vastarannan kiiski kieliasiassa, koska on niin hauska seurata ihmisten kärsimystä kyseisen kielen kanssa. Muuten ruotsalaisuusasia on hyvinkin selvä, valloittajan elkein valssataan historiamme päällä. Suomenruotsalaisuutta en asiaan sotkisi; kuten sanottu ylhäälläkin, heterogenisiä olemme - mutta minun mielestäni myös kieleltämme.

Kummallista on, miksi esimerkiksi historianopetuksessamme ei paneuduta syvemmin juuri tuohon kansojen taisteluun, jota kävimme edelliseen vuosisataan asti? Kiinnostaisi tietää miten ruotsissa asiaa käsitellään?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kuten totesin, ei historiaa pitäisi mielestäni käyttää poliittisena aseena, joten itse en sotkisi Suomen historiaan esim. keskustelua pakkoruotsista, mutta kuten tekstissäni toin wikipediasta nappaamani lainauksen kautta esiin, ehkäpä suomalaisten historian väheksyminen johtuu nimenomaan poliittisista syistä.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Ei, et käyttänytkään, itse vain olen useasti tuonut kantani esille sen, ja toin taasen.

Juuri tällaisen reflektion toivoinkin tulevan esille. Tosin ihmettelen yhä, kummat siinä heiluttavat luutaa, ja ketä nostaa mattoa - koska svennomaanien ote tuntuu olevan enemmänkin taloudellinen, eikä koulutuspoliittinen viime vuosisadalla. Voisiko olla että olemme vain heräämässä vuosisadan talviunilta, ja nyt karjahellaan, kuten aina talviunien jälkeen?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen Vastaus kommenttiin #70

"Voisiko olla että olemme vain heräämässä vuosisadan talviunilta, ja nyt karjahellaan, kuten aina talviunien jälkeen?"

Noh itse haluan uskoa, että elämme mielenkiintoisia aikoja.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #72

Niinhän sitä aasialaisittain manataan.

Kuitenkaan en voi uskoa että kyseessä olisi niinkään ilkeä salaliitto, vaan jonkinlainen suomalaisuuden renesanssi, joka nostaa päätään aina talouselämän heitellessä - kuten veneessä tupataan tarttumaan niihin joihinkin osiin myrskytessä. Ehkä ruotsalaiset veneet heiluvat vähemmän (tai ovat satamassa), mutta ilmeisesti israeliittojen tavoin viettävät sapattivapaita sotiensa jälkeen.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Okei, mutta ei pitäisi sitä pakkoruotsiakaan käyttää "poliittisena aseena", jota niin tunnut pelkäävän.

Teepä pikku vertailu. Neuvostoliitossa oli ennen puoluepoliittinen valtion taholta ohjattu kaikille oppilaille pakollinen kouluaine nimeltä marxismi-leninismi. Meillä taas on vastaavasti valtion taholta ohjailtu puoluepoliittinen kaikille pakollinen aine nimeltä-pakkoruotsi (sana tulee suoraan alkuperäisestä laista).

Kun asiaa syvemmin ajattelee, niin itseasiassahan myös lyhenteet NKP-RKP kuulostavat korvaan varsin samanlaisilta.

Mitäpä me voimme todeta tuohon jatkoksi? Vain sen, että historialle me emme kumpikaan voi yhtään mitään.

Poliittisella eliitillämme saattaisi olla edellä mainittuun kotinurkkien pakkoon jotain sanomistakin, mutta jotenkin näyttää halu puuttuvan. Välikö hällä. jos kansa kärsii, kun vain heidän poliittiset johtopaikkansa ja virkansa säilyvät.

Matti Jalagin

Helenalle.

Tässä on yksi linkki lisää muinaisiin perimätietoihin.

http://www.narva.sci.fi/historia/mattikurki/

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Suomea/karjalaa kirjoitettiin Novgorodin piirissä, kyrillisillä kirjaimilla.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tuohikirje_292

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

...unohtamatta miten kaksi meikäläistä nöyryytti koko Suomen vuonna 2003

http://www.youtube.com/watch?v=_ckaCuFfBzA

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Pistetäänpä muistiin keikäläisiä olet (kuin toisessa yhteydessä kuitenkin väität olevasi "suomalainen").

Tapio Ahti

Historian laitoksilla pyörineenä voi rauhoitella Helena Erosta, että Suomen historian opiskelijat ja henkilökunta on isänmaallista porukkaa. Ehkä vähän liiankin, mutta se on eri juttu. Siksi kuvittelemasi salaliitto ei voi olla totta. Nimittäin, miksi isänmaalliset ihmiset yrittäisivät kuvat isänmaan historian jotenkin vähäisempänä kuin se on?

Tapio Ahti

Niin, ja voin vakuuttaa, että sata vuotta sitten eläneiden svekomaanien haamut eivät kummittele missään muodossa tuntemillani historian laitoksilla pakottamassa ihmisiä itseinhoon.

Tapio Ahti

Ja varmemmaksi vakuudeksi pitänee paljastaa, että minulla on myös cumu arkeologiasta. Arkeologian laitoksellakaan ei kummittele svekomaaneja.

Pertti Ilonen Vastaus kommenttiin #64
Cenita Sajaniemi Vastaus kommenttiin #64

Oppikirjat on kyllä kirjoitettu ruotsalaisten toimesta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #87

Cenita,
jospa luettelet muutaman, esimerkkeinä?

Cenita Sajaniemi Vastaus kommenttiin #201

Tervehdys Antti.
En mielelläni tee tätä, koska "sitten" tulee ilmi laitos ja sen proffat. Tarkoitukseni ei ole hyökätä henkilöön, vaan halusin kertoa vielä nykyisestä käytännöstä.... mikä johtunee siitä, että rahoitusta ei ole saatu, jotta jotakin voitaisiin kirjoittaa suomeksi.
En kiellä, etteikö osa opiskeltavasta olisi myös englanniksi, mutta, mutta, liikaa ruotsiksi ja sitä painottaen.
Samaan hengenvetoon voin kertoa, ettei minulla ole mitään ruotsalaisuutta tai tietoa vastaan; haluaisin vain niin kovin mielelläni "antaa" suomalaisille vapauden/rohkeuden/OIKEUDEN ja tilaa kehittyä ... bla blaa.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #233

Sveika Cenita
Hauska tapa sinulla - pitääpä ottaa opiksi! Eli seuraavan kerran voin vain sanoa mitä tahansa ja sen jälkeen vedota siihen, että enhän minä mitään voi sanoa, sillä blablablabla…

Cenita Sajaniemi Vastaus kommenttiin #238

Pelkäsin vetoavani tunteeseen, vaan sieltähän vastasi äly.
Tarkoitukseni ei myöskään ole runoilla turhia, ja jos jätänkin puolet sanomatta, johtuu se ainoastaan ja vain tuosta pakkoruotsista tai jonkun sortin puolikielisyydestä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #240

Älyhän onkin sitä, että ottaa esille yliopiston, jossa ei ole edes arkeologiaa ja syyttää sitä jostakin ”ruotsinmieleisyydestä”. Seuraavaksi odotankin vain pitkää suodatusta jostakin…

Et muuten koskaan vastannut siihen, että Åbo Akademissa ei ole arkeologiaa. Mikähän syy taas oli: pride, prejudice, sense or sensibility?

Cenita Sajaniemi Vastaus kommenttiin #270

Olet oikeassa, älyni ei riitä ja luulin ÅA:n olevan ruotsalainen. Puhuinko arkeologiasta, höh - aivan unohdin - taisi olla jotakin vanhaa.
Älä ota nokkiisi, käytetään energiamme paremminvointivaltionhyvinvointiin.
Tschuess!

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #233

"Samaan hengenvetoon" voin todeta, että löpiset puuta heinää.
Kaikella kunnioituksella.

Tapio Suhonen Vastaus kommenttiin #201

Antti. Kyllä niitä, poliittisin perustein tehtyjä kirjoja on, jopa yliopistotasolla.

Voin paljastaa yhden: (Selirand – Tõnisson. Läbi aastatuhandete 1984)
Kirjasta käännettiin suomenkielinen versio, joka nimettiin Helsingin yliopiston monistesarjanumerolla 1.
Ongelma oli se, että ko. teoksesta täytyi nyppiä rusinat pullasta, faktat; ja sivuuttaa juoni, jonka ideologisena runkona oli neuvostomiehityksen positiivinen merkitys, jota todisteltiin aiemmilla, venäläismiehitysten tuomilla: sivistyksellä, innovatiivisuudella ja auvoisuudella.

Jokainen neuvostopolitiikkaan tutustunut muistaa neuvostoliiton kovan painostuksen 70-luvun peruskouluhistoriankirjojen talvisotafaktoista. Neuvostoliitto pyrki virallisin toimin estää Mainilan laukausten tulkinnan, jossa syylliseksi todettiin Neuvostoliitto, ei Suomi. Ihme kyllä faktoihin perustunut tulkinta säilyi.

Demonisoiva politiikka ajaa aina yli tosiasioiden; olipa kyseessä mikä hyvänsä vallankäytöntapa. Politiikka täytyy ideologisoida jos se tuoksahtaa mädältä; nyt olemme siirtyneet neuvostoihanteista monikulttuurillisuusihanteisiin.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #285

Miten tuo todistaa Cenitan väitteen?

Tapio Suhonen Vastaus kommenttiin #352

Ei todista, eikä ole tarpeenkaan: ruotsalaisuus, venäläisyys tai neuvostoliittolaisuus....yhtäkaikki; jos kyseessä on valtapuite, sitä usein, ikävä kyllä myös käytetään.

Minä en ole täällä riitelemässä ruotsalaisvallan vaikutuksista; ruotsalaisvaikutusten summa on hyvä tai huono, miten sen sitten katsookin.

Siis Ruotsin vaikutus on kiistaton: hyvä/huono, mutta valtapuite vaikuttaa myös oppeihin, se on se, mikä on minun pointti.

Tarkennan: ideologisuus on ajankuvallinen todellisuuden vääristäjä, sillä on myös opillinen sivuvaikute kokonaisuuteen. Ajan kuluessa virheideaallisen toiminnan vaikutusyhteydet selkiintyvät, mutta arvot eivät häviä mihinkään: virheellisen arvottuneet tulkinnat jatkavat eloaan, asianselittäjistä riippuen.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #64

Muistaakseni prof. Meinanderkin puhui hyvää suomea ;)

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #64

Eli kun kerta peräti arkeologi olet, niin kerropa minulle olenko oikeilla jäljillä. Minulla kun on käsitys, että tällä alueella puhuttiin suomalais-ugrilaista kieltä jo noin 9 000 vuotta sitten. Roomalainen historioitsija Tacitus tietääkseni mainitsi fennit, vrt. suomalaiset, 1.vuosisadalla.

Oliko peräti niinkin, että ruotsalaisten goottilaiset esi-isät juoksentelivat silloin vielä kaakkois-Euroopan metsissä sarvet päässä?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #342

Uralilaisia, todennäköisesti.

Ei kaikkia vanhoja kieliä Siperiasta Suomen kautta Atlantin rannoille voi pitää suomensukuisina, vaikka olisivatkin kuuluneet uralilaiseen kieliperheeseen.

Ja mahdollisesti melkoinen osa ruotsalaisten esi-isistä asusteli siellä missä nykyisinkin. Myöhemmin alueelle tuli uusi kieli.

Ja heittäkää nyt se gootti hemmettiin! Kyse on pohjoisgermaanisista kielistä.
Gootti yms. kuuluivat (kuolleeseen) itägermaanisten kielten ryhmään.
Eivät vaikuttaneet pohjoisessa. Vaan Etelä-Euroopassa.
Ei Ruotsissa. Ruotsiin ei tullut gootteja. Rooman valtakuntaan tuli.

Tapio Suhonen Vastaus kommenttiin #342

Fennit puhuivat suomalaisugrilaista kieltä, tosin eri kieltä, vaikkakin samaa kantaa, kuin vasarakirveskulttuurin suomalaiset.
Tacituksen huomio fenneistä voi olla vanhempaa tietoa; roomalaisten vaikutus germaniassa ei ulottunut Itämerelle. Roomalaisten tiedot pohjoisen kansoista on todennäköisesti toisenkäden tietoa; kirjattu germaaneilta.
Fennit asuttivat vuonna 100 myös Etelä-Suomea vaikkakin olivat myös vetäytyneet metsäpeurojen perässä pohjoisemmaksi. Keräilijämetsästäjien liikkuva elämäntapa oli elinehto.
Vasarakirveskulttuuri, suomalaiset, levittäytyivät Balttian, Etelä -ja Keski-suomen kautta Pohjois-Ruotsiin. Elinkeino revittiin ohranviljelystä, juurestenviljelystä, metsästyksestä ja kalastuksesta.

Tacituksen fennit: "viheliäisen köyhät metsästäjät, jotka liikkuivat talvisessa metsässä, taidokkaasti hypähdellen, puisten keppien (suksien) varassa" olivat todennäköisimmin lappalaisia. Suomen valtaväestö lienee ollut vasarakirveskulttuurin perillisiä vuonna 100. Joukkoon toki mahtui rantaruotsalaisia, jos noin voi sanoa, jokunen frankki, sudeettigootti, reppuryssä, mahdollisesti myös protointiaani, eli metsäjurakki.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #366

"vasarakirveskulttuurin suomalaiset"?

Mistä voi tietää mitä kieltä he puhuivat?
Entä tämän saman nuorakeraamisen kulttuurin "ruotsalaiset"? Entä "baltit"?
Öö... "puolalaiset"?

Ainoa ryhmä mistä voi perustellusti arvella että olisivat tulleet muuttoaaltona. Tosin tätäkin voi epäillä. Kieltänsä voi arvella indoeurooppalaiseksi. Alun perin.

Se mikä on ilmeistä on maanviljelys ja karjanhoito heidän kulttuurissaan.

Vuonna 100 täällä tehtiin rautaa. Vasarakirveskulttuuri kuuluu miltei kolme vuosituhatta vanhempaan aikaan.

Tapio Suhonen Vastaus kommenttiin #372

Esinehistoria viittaa siihen, että nuoraker/vasarakirveskulttuuri on nimenomaan kielihistoriallisesti sitä, minkä jatkumona on syntynyt virolaissuomalainen kielialue.
Vasarakirves ja nuorakeramiikka dominoi löytöesineenä juuri Eestissä ja Suomessa, niitä on siis myös muissa Itämeren alueen maissa.
Tämä n.1500ekr. rantautunut (neoliittinen) kultuuri oli protomaanviljelyskulttuuria, joka levittäytyi Itämeren rannikoille, Suomeen ja Pohjois-Ruotsiin.
Slaavit saapuivat mm. Puolan alueelle huomattavasti myöhemmin.

Kielikulttuuri elää usein omaa elämäänsä, ollen siis vain yksi viite. Siksi myös Puola on nykyisin muuta kuin se oli 3000-vuotta sitten.

Sanat ja kulttuurillinen jatkumo on melko selvästi osoitettavissa stratigrafisesti.

Indogermaanisuus, kielialueena, on kategorisesti länsieurooppalainen ilmiö.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #377

Ei rantautunut 1500 eKr vaan n. 3000 eKr.
Samoin Etelä-Ruotsiin ja Tanskaan.

Nuo ajanjaksot ovat hyvin pitkiä.
Ja ota selvää alueesta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Nuorakeraaminen_kultt...

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #377

"Indogermaanisuus, kielialueena, on kategorisesti länsieurooppalainen ilmiö."

Häh? - Oletko tullut ajatelleeksi mistä tuo "indo-" johtuu?

Tapio Suhonen Vastaus kommenttiin #379

Tuohon edelliseen...Piti sanoa kukoisti, tuo 1500ekr. Juuri pronssikauden kynnyksellä vasarakirveskulttuuri oli vahvimmillaan: huomannet kirveen pronssiesikuvallisuuden. 3000ekr. tulivat ensimmäiset merkit Suomen alueelle ko. kulttuurista.
Huom. nuorakeraaminen kulttuuri ei tullut yhtenä kansainvaelluksena, vaan kulttuurillinen liike kesti tuhat, ellei kaksi tuhatta vuotta.

Kielialueesta sen verran, että tutustuisit indogermaanisen kieliryhmän kulkureittiin: Heettien ollessa voimissaan noin 1500ekr. kieliryhmän liike oli tällöin ekpansiivista kohti eteläisen Euroopan kautta Keski ja Länsi-Eurooppaan.

Suomalais-ugrilainen kieliryhmä oli huom. kieliryhmänä, indogermaanisesta itään. Slaavilaiset, kielineen levittäytyivät vasta myöhemmin.

Painoarvo on sillä, että fennit olivat mitä todennäköisimmin suomalais-ugrilaisia, tarkoittaen mesoliittista kuoppa -ja kampakeramiikkakulttuuria.

Kielireittien kategoriat ovat kielireittien kategorioita, ihmisten liike ei aina korreloidu edelliseen.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #386

Sekoitat Kiukaisten kulttuuriin
http://www.nba.fi/fi/kansallismuseo/opetus/opetusp...

Ja indoeurooppalaisia kieliä puhutaan Intiaa myöten.
Yamnan kulttuuria voidaan ehkä pitää vanhana indoeurooppalaisena
http://en.wikipedia.org/wiki/Yamna_culture

Tästä ekspansiota on ollut itään, länteen, koilliseen - ainakin.

Tapio Suhonen Vastaus kommenttiin #393

En sekoita. Kysymys on suuresta kulttuuriliikkeestä joka lopetti mesoliittisen kivikauden ja aloitti neoliittisen.

Puhun suurista linjoista, koska niiden kautta voidaan kielihistorian liikkeet hahmottaa. Näiden sisällä on tietysti toleranssi.
Kiukainen on nyanssi, pieni, viitteellinen ja myös hieman synteettinen.
Kiukainen on vähän niinkuin askolankulttuuri; nimi asialle.

Haluat tapasi mukaan katsoa asiaa kategorisesti. Kivikaudesta ei harpattu loikalla pronssikauteen, rautakauteenkaan ei hujahdettu. Kielihistoria ja asutushistoria sivuavat toisiaan viitteellisesti.

Tiedän kyllä mistä idoeurooppaliset kielet ovat oletettavasti syntyneet: oleellista tässä blogissa on keskustella mm. suomalaisugrilaisten kielten liikkeistä. Niiden kattavuus Euroopassa on ollut taannoin suurempi kuin nykyään.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #396

Meillä katsotaan myös kampakeramiikka - saviastioiden teko yleensä - neoliittiseen kauteen kuuluvaksi.
Suomusjärvi on mesoliittistä. Paleoliittisen puolen löytöjä meillä ei (toistaiseksi) juuri ole.

Kielihistorian keinot ja mahdollisuudet ovat hyvin rajalliset verrattuna arkeologian tarjoamiin tietoihin esineellisestä kulttuurista.

Ehkä voisi arvella, että Yamna on merkki vahvasta kulttuurista, mihin luultavasti liittyy indoeurooppalainen "vanha" kieli. Tämän pohjoispuolella, metsävyöhykkeellä, puhuttiin ilmeisesti uralilaisia /suomalais-ugrilaisia kieliä.

Yamnan koillisena naapurina nuorakeramiikka/vasarakirves"kansat" voidaan arvella puhuneen germaanisten ja balttilais-slaavilaisten kielten vanhoja muotoja. Itämeren alueella vasarakirvesekspansio ja -kulttuuri on selvästi merellinen. Kielellisillä eroilla ei tässä tarvitse olla merkitystä, oleellista on, että kulttuuri on laaja, suhteellisen yhtenäinen, ja sillä on yhteyksiä kauas, ainakin kaakon suuntaan.

Koska Suomen alueella oli ilmeisen menestyvä ja vahva pyynnistä elävä väestö sisämaassa ja Perämeren rannoilla, kieli ei täällä vaihtunut germaaniseen tai balttilaiseen, vaikka vaikutteita tuli runsaasti, ja sisämaassa puhuttu kieli vähitellen erityi rannikkoalueilla puhutusta - todennäköisesti.

Tapio Suhonen Vastaus kommenttiin #397

Suomen kampa -ja kuoppakeramiikka on asutuslöydösten perusteella puhtaasti keräiljä-metsästäjäkulttuuria: olen iteskin noita makrofossiileja kelluttanut.

Keramiikka ei siis ole neoliticumin kriteeri.

Suomessa mesoliticum päättyi myöhemmin kuin Etelä -ja Keski-Euroopassa, johtuen viimeisen jääkauden vetäytymisprosessista. Siksi mm. Wikissä puhutaan harhaisesti n.6000ekr.

Neoliittinen kivikausi on maanviljelykulttuuria; tämä "uusi kivikausi" tarkoittaa juuri viljely ja karjanhoitoinnovaation leviämistä.

Suomen 4200-3200ekr on siis kuoppa ja kampakeramista mesoliticumia, metsästys ja keräilykulttuuria, jonka ominainen piirre on liikkuvuus.
Esim. ko. asumuspohjakontekstit ovat aina pyöreitä, kota-asumuksia.

Neoliittinen on jo (kategorisesti) paikallaanpysyvää asutuskulttuuria.

Nämä ovat kuitenkin kategorioita, siis yleistystä...joku tarkentaa suuntaan, joku toiseen...

Nuorakeraaminen kulttuuri on myös härmeä kokonaisuus; miten esim. kellopikarikulttuuri, muiden ohella, on kategorisoitavissa nuorasta ulos?

Nuora/vasarakirveskulttuuriin liittyy vahvoja kielihistoriallisia asioita, jotka tukevat suomenkielen kehityshistoriaa: Kellopikarit onkin jo toinen ja hämärämpi juttu.

Tapio Suhonen Vastaus kommenttiin #397

Lisäänpä vielä, koska vaatinet perusteluja.....

Maannostuminen, joka on edellytys viljelemiselle, vaatii oman aikansa. Toisekseen, maanviljelyinnovaation leviäminen on ollut aivan muuta kuin se olisi nyt, internetaikana.

Jukka Palo

Oletko aivan varma? Axel Freudenthalin henki liikkuu vetten päällä ja Axelin toinen tuleminen on lähellä.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #219

Väinämöinenhän lupasi kyllä aikoinaan vielä kerran palata, mutta jos Axel Olof Freudenthal lipuu paikalle taivaan pilvessä häntä ennen, niin on tässä alempirotuisella turaanilla vitsit vähissä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Käsitykseni mukaan kyse ei missään nimessä ole siitä, että jotkut tutkijat tai opiskelijat tai arkeologit olisivat mitenkään poliittisesti suuntautuneita, enkä sellaista ole väittänytkään :)

Tapio Ahti

Kuitenkin annat ymmärtää, että Suomen historiasta ei ole kerrottu rehellisesti ja että syy on poliittinen. Vai etkö muka?

Tapio Ahti Vastaus kommenttiin #73

Mainittua ohjelmaa jaksoin, muuten, katsoa puolisen tuntia. Käsikirjoittajilla oli selvästi kana kynittävänä. Ilmaisesti kana oli väite, että suomalaiset olisivat saaneet aikaiseksi jotain ihan omin voimin. Tyypillinen isänmaallisuuden parjausprojekti.

Hohhoijaa, sanon minä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen Vastaus kommenttiin #73

Kyllä minä väitän, että suomalaisten kuvitteellista historiattomuutta on käytetty poliittisena aseena, ja väitätkö sinä muka, ettei meidän historiaa tunnettaisi paremmin, jos määrärahoja suunnattaisiin siihen suuntaan enemmän? Käsitykseni mukaan haluja olisi jotain Rapolaakin tutkia, mutta kun ei ole rahaa, niin ei kai työkseen historiaa tutkivat ilmaiseksikaan sinne luppoaikana mene mitään tekemään.

Pertti Ilonen Vastaus kommenttiin #79

Helena: Mistä ne rahat hankitaan?

Tai mistä otetaan pois, jos ei lisää saada?

Tai jos tutkijoita laitetaan tähän, niin minkä tutkimusta vähennetään?

Mikä on Helena se taho, joka määrittelee nämä prioriteetit?

Nettiäänestyskö?

Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #84

"Mistä ne rahat hankitaan?"

Suomalaisuuden tutkimukseen saadaan rahaa vähentämällä ruotsalaisuuden tutkimista, eikös se muutenkin olisi lähinnä Ruotsin heiniä.

Pertti Ilonen Vastaus kommenttiin #88

J Makkonenko tämän priorisoi?

Vai nettiäänestyskö?

Vai puna-armeijan kuoro?

http://www.youtube.com/watch?v=XtqtdBu98wU

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #84

Siikalan Sanomilta voisi vaikkapa lakkauttaa lehdistötuen.

Tapio Ahti Vastaus kommenttiin #79

Minä taas oman kokemukseni perusteella väitän, että kuvittelemaasi salaliittoa ei ole. Esimerkiksi määrärahojen jakamiseen ei freudethalit vaikuta pätkääkään.

Suomen historia ja eritoten esihistoria on tuomittu jäämään vähemmän loistokkaaksi eikä syy ole svekomaanien. Täällä napapiirin tienoilla ei tapahtunut loistokasta sen enempää kuin vaikkapa udmurteilla.

Tässä ohjelmasarja, jonka synty liittyy kysymykseen itämerensuomalaisten vaietusta menneisyydestä:
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/vanha_venaja...

Varoitan, että paljoa ei villoja saatu aikaiseksi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen Vastaus kommenttiin #86

Pertti ja Tapio.
Minä taas olen törmännyt nimenomaan historiantutkimuksen parissa työskentelevien kommentteihin, että kun ei ole rahaa kotimaisen historian tutkimukseen, niin ei vaan ole. Ja ne vähät, joita on, kohdennetaan uusiin löydöksiin. Eli esim. se Rapola on kohde, jota on tutkittu 20- ja 30-luvuilla ja nyt siellä ainoastaan pyritään suojelemaan sitä aluetta, koska ei ole rahaa, vaikka alueen uusi ja nykyaikaisilla välineillä tapahtuva perusteellinen tutkimus voisi tuoda täysin uudenlaista tietoa.

Mistä sitten historiamme tutkimiseen kohdistettavat varat voisi irroittaa, sitä en tiedä. Guggenheim ei tullut Suomeen, mutta silti se maksoi miljoona helsinkiläisille. Tuo ihan vain esimerkkinä. Sitä en tiedä sitten, että paljonko jonkun maastokohteen tutkiminen maksaa, joten minun on hyvin vaikea verrata lukua mihinkään.

Tapio Ahti Vastaus kommenttiin #89

Linnavuoria on kaivettu eikä ne mitään sen ihmeempää ole paljastanut. Mitä ajattelit, että Rapolasta löytyisi? Voin kertoa, että todennäköisesti ruukunpalasia ja jokunen nuolenkärki.

Se kyllä on totta, että Suomessa kaivauksia rahoitetaan todella kitsaasti - osin tietysti siitä syystä, että mitään loistokasta ei koskaan löydy. Jo Ruotsissa rahaa löytyy ihan eri tavalla. Ruotsalaisilla on jopa oma kaupallinen esihistorialehti. Ei toimisi Suomessa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen Vastaus kommenttiin #96

Ahaa, minulle taas on kerrottu, että Rapolaa, esimerkiksi, nimenomaan haluttaisiin tutkia, jos siihen olisi mahdollisuus.

Tapio Ahti Vastaus kommenttiin #101

Totta kai Rapola haluttaisiin tutkia. Onko joku väittänyt muuta? Minähän vain väitin, että sitä salaliittoa ei ole olemassa.

Asiasta toiseen, YLE:ltä tuli joku aika sitten dokkari Kiinan keisareiden haudoista. Ensimmäisen keisarin hauta voittaa ennakkoarvelujen perusteella Tutankhamonin sata-nolla. Silti kiinalaiset eivät ole aloittaneet kaivauksia. Kuten eivät muidenkaan keisarihautojen kohdalla. Mistä lie kysymys? Veikkaan politiikkaa.

http://areena.yle.fi/tv/1449112

Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #109

"Minähän vain väitin, että sitä salaliittoa ei ole olemassa."

Ei tämä mikään salaliitto ole, ruotsalaisuutta ajetaan Suomessa avoimesti joista yksi esimerkki on pakkoruotsi. Ruotsinkieliset (RKP) haluavat sikarikkaiden säätiöidensä pysyvän verovapaina ja siksi maksavat tästä politiikasta muille puolueille rahoituksen muodossa ja varsinkin Kokoomus on suurimpana saajana.

Tapio Ahti Vastaus kommenttiin #111

Täytyyhän sen olla salaliitto, jos se ei kerran ole virallisesti olemassa, pöh!

Pertti Ilonen Vastaus kommenttiin #112
Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #109

Tapio Ahti, Kiinan perustajakeisarin hauta ryöstettiin vain muutamia vuosia Shi Huangin kuoleman jälkeen.
Niin ainakin vanhat aikakirjat Kiinassa väittävät.
Minä väittäisin ettei haudassa ole enää paljon tutkittavaa.

Cenita Sajaniemi Vastaus kommenttiin #89

Tarkastele hiukan ÅA:n tutkimuksia kuten myös Turun Yliopiston yhteistyökumppaneiden tutkimuksia ja kestoja. Jotkut tutkimukset/tulokset eivät ole menneet "eteenpäin", mutta tutkimus on jatkunut jo 25 vuotta ja kas, tutkijat ovat ruotsinkielisiä.

Tapio Ahti Vastaus kommenttiin #97

Åbo Akademissa ei edes ole arkeologiaa.

Tapio Suhonen Vastaus kommenttiin #89

Se, että ei tutkita, kuvastaa arkeologian tilannetta Suomessa: ei ole rahaa, virkoja lakkautetaan. Pelastuskaivaukset kilpailutetaan kuoliaaksi.

Kuten sanoit, arvostuksen puute....

Rapola ei ole ainoa, niitä on paljon, myös pilalle kaivettuja ja ryöstettyjä.

Pertti Ilonen Vastaus kommenttiin #89

Helena, niitä Giggenheimiin uponneita rahoja ei saa takaisin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sunk_costs

Suomeksi: uponnut kustannus.

Kaarina Piipponen

Ihan hyvää pohdintaa. On hyvä tuntea ja kerrata oman maan historiaa.

Jospa tämä ohjelma mahtaa olla ensimmäinen sarja Ylen uusista Tuhannen ja Yhden yön tarinoista.

http://www.itasuomenkoulu.fi/media/kv2/uaa.htm

http://www.elvijapaulilappalaisensukuseura.fi/hist...

http://www.pohjanprikaatinkilta.fi/PohPr/sodat/Kus...

http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Ruotsin_ajan_...

Vänäjän vallan alaisuudessa Suomen väkiluku kasvoi 1 miljoonasta 3 miljoonaan. Kuinkahan paljon suomalaisia olisi ilman niitä sotia, joissa suomalaiset taistelivat Ruotsin puolesta.

Mutta "talonpoikien" osa veronmaksajana ei ole muuttunut muuksi niistäkään ajoista.

http://www.slideshare.net/JUHA57/suomen-historia-1...

Toivottavasti tämä henkilö (tuntematon mies, joka sanoi olevansa ruhtinas Rurikin, Novgorodin ja Rusinmaan, perustajan jälkeläinen) tulee pian julkisuuteen.

http://joukopiho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/126046-s...

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Kysymyksesi suomalaisten nuppiluvusta suhteutettuna Ruotsin kuninkaiden imperialistisiin sotiin pakko-otettujen suomalaisten määrään on perin aiheellinen. Satojen vuosien aikana Ruotsin kuninkaiden puolesta surmattuja suomalaisia on paljon. Tunnettu rosvokuningas Kustaa II Adolf kunnostautui suomalaisten tapattamisessa erityisesti. Meidän suomenruotsalaisemme - finländare -, kuten he itse itseään kutsuvat erotukseksi meistä muista, juhlivat ruotsalaisuuden päivää idolinsa rosvokuningas Kustaa II Adolfin päivänä. Se on heidän tapansa osoittaa "isänmaallisuuttaan ja sivistystään" ja se heille suotakoon.

Helsingin Sanomien kertoman mukaan Etelä-Saksan Baijerissa yhä vieläkin pelotellaan pikkulapsia sanoin, jos et ole kiltisti, niin paha Gustav tulee ja vie sinut. Kustaa II Adolfia juhlitaan vain Pohjois-Saksan luterilaisten parissa ja Suomen finländareitten joukossa. Edes itse riikinruotsalaiset eivät Helsingin Sanomien mukaan Kustaata juhli, vaan häpeävät.

Vuosina 1630-1648 Saksassa palveli 25 000 sotilasta suomalaisissa rykmenteissä. Heistä kaatui 11 000 eli hirveä määrä Suomen sen hetkiseen arvioituun väkilukuun verrattuna, väkilukuun, jonka arvioitiin olleen vain 350 000.

Ruotsin kuninkaitten sodat varsinkin Venäjää vastaan aloitettiin joskus varsin kevytmielisesti. Eiköpä joku sota lie aloitettu siksikin, kun upseereille oli juuri sattumoisin saatu uudet univormut ja niille piti saada koekäyttöä. Ja Suomen rajat jätettiin vain suomalaisten itsensä puolustettaviksi itse emämaan ollessa turvassa.

Odotan mielenkiinnolla valottaako Ylen loistava Suomi on ruotsalainen- ohjelma myös näitä ruotsalaisuuteen liittyviä kyseenalaisia seikkoja, joista nyt ei juurikaan ole paljoa kaunista lapsenlapsille kerottavana.

Kaarina Piipponen

"Odotan mielenkiinnolla valottaako Ylen loistava Suomi on ruotsalainen- ohjelma myös näitä ruotsalaisuuteen liittyviä kyseenalaisia seikkoja,.."

Jotenkin ohjelman kuvauksista on saanut sellaisen käsityksen, ettei näistä asioista tultaisi kertomaan. Ohjelma vaikuttaa propaganda-viihteeltä. Faktoihin perustuvan ohjelman voisi mahdollisesti tehdä muu taho, jonka rahoittajana toimisi yksityinen.

Esim. viime vuonna tuli Teemalta ohjelmasarja Britti-impeuriumi, joka poikkesi tavanomaisista historiallisista dokumenteistä. Se oli jotenkin rehellisesti tehty.

Tässä pätkä ohjelmasta:

http://www.youtube.com/watch?v=uuB3Vd7ygAo

Mutta ohjelman tekijöillehän voi lähettää palautetta. Mm. tämän blogin.

ulf fallenius

Älä hätäile kyllä Suomi on täysin persujen valtakuntaa.

Jarmo Makkonen

"Professori Tove Skuttnab-Kangas, (Vähemmistö, kieli ja rasismi, Gaudeamus 1988):
Kun kuljeskelin Kuninkaallisen Linnan saleissa Tukholmassa tai muissa suurissa julkisissa rakennuksissa, saatoin toisinaan miettiä, miksi meillä ei ollut sellaisia mahtavia rakennuksia Suomessa (tässä vaiheessa tiesin jo ettei niitä ollut). Suomen luonnonvarathan eivät juuri jää jälkeen Ruotsista, ja ahkeria kai olemme aina olleet, ja kauneuttakin rakastamme. Ja sen tapaisista seikoista kai se riippuu? Ensimmäinen selitykseni oli että suomalainen yhteiskuntamme ei ehkä ollut ollut niin tyypillinen luokkayhteiskunta kuin Ruotsi. Kunnes minulle yht'äkkiä rupesi selviämään jossain vaiheessa, että nämä linnat tietysti oli osittain rakennettu minun kansani hiellä, työllä, rahoilla ja osittain myös minun maani raaka aineista. Välähdys tuli lukiessani jotain kaikesta siitä tervasta jota Suomesta oli viety Ruotsiin."

anna eino

Kiitos Helena, että toit tämän aiheen blogiisi.
Minäkään en pysty katsomaan tuota ohjelmasarjaa, pistin TVn visusti kiinni, kun se alkoi.Inhotti.

Suomalaisille yritetään syöttää kiitollisuutta Ruotsille ja ruotsin kielelle, uskottelemalla, että Ruotsi on maailman napa, sivistyksen kehto, ja Suomen pitäisi olla ikuisesti kiitollinen, että saimme olla satoja vuosia tuon maan syrjäseutuna. Ja siksi meidän pitää nöyrästi opiskella ruotsia ja uskoa kiltisti, että olemme kaksikielisiä, vaikka emme olekaan.

Ruotsissa ei tunneta mitään kiitollisuudenvelkaa Saksalle tai Ranskalle tai Kreikalle tai Italialle, joista länsimainen sivistys ja yhteiskuntajärjestys on levinnyt pohjoismaihin.

Minusta tuo ohjelmasarja on osa ruotsinkielisten tahojen laajempaa pyrkimystä, jolla suomalaisille halutaan näyttää meidän paikka. Laajalla rintamalla suomalaisissa yritetään vahvistaa/synnyttää pohjoismaista identiteettiä. Yhteisen puolustuksen puuhaaminen ja Islannin valvontaoperaatio kuuluvat tähän hankkeeseen. Samoin 21.12.12 julkaistu Kansalliskielistrategia.

Cenita Sajaniemi

Ja perästä kuuluu, eli Herman Lindqvist kirjoittaa historiamme uudelleen sopivaan muotoon... Ruotsinkieliset ovat valittaneet ettei heillä ole kunnollisia oppikirjoja.

Lauri Härkä

"Ruotsissa ei tunneta mitään kiitollisuudenvelkaa Saksalle tai Ranskalle tai Kreikalle tai Italialle, joista länsimainen sivistys ja yhteiskuntajärjestys on levinnyt pohjoismaihin."

Höh, no ei tietenkään ole tarvetta mihinkään kiitollisuuteen, ovathan he Tacituksen teksteistä ymmärtäneet olevansa puhdasrotuisinta kansaa, jopa rotutietoiset saksalaisetkin tunsivat itsensä sekarotuisiksi ruotsalaisiin verrattuna. Tolle pohjalle ovat kasanneet myytin puhtaasta pohjoisesta rodusta. WW2:n jälkeen, kun rotuoppeilu on ollut huonossa huudossa, Uppsalan rotubiologianlaitos lopetettiin ja alkoikin uudet tuulet puhaltaa kansankodissa. Ollaan niin avointa että.. Nykyisellä maahanmuuttopolitiikalla yritetään vain peitellä historian faktoja raistisesta Ruotsista ja omasta ylemmyyden tunteesta. Käytetään mamuja niinku laastarina omiin historiallisiin haavoihin..

Elävässä arkistossa asiallinen äänite aiheesta. Ruotsalainen rotuoppi. Suosittelen kuuntelemaan.

Tapio Suhonen

1800 -ja 1900 lukujen taitteessa fennofilia oli kirosana ruotsinkielisen ylemmistön silmissä; ehkä suomalaisuuden muinaisdokumentteja tarkoituksellisesti myös tuhottiin.

Meidän aikamme arvoista katsoen, voimme nähdä myös silloisen ruotsalaisen hegemonian: sen, että myös tuolloin historiaa "kirjoitettiin".

Tarkoitushakuisuudella on arvopohjansa, historiantarve, joka on nyt muuttunut. 1800-luvulla suomalaisella alemmistolla oli apinan arvo; sama päti myös Tukholman silloiseen alemmistoon.

Eikös täällä joku vitsaillut että: "Jumalakaan ei voi muuttaa menneisyyttä, siihen tarvitaan historioitsija"

Skandinaavien todistusaineisto on kuitenkin vahva; se on kiveen kirjoitettu: riimuina, saagoina ja kuvina. Skandit hääräsivät viikinkiaikana Sisiliassa saakka. Britannian itäinen osa oli tuolloin nimeltään Danelaw, joka viittasi tanskalaiseen vallan -ja oikeudenkäyttöön.

Suomalaisuuden kirjallinen aineisto lienee kadonnut; ollen juuri puuhun ja tuohelle kirjoitettuja tekstejä.
On tietysti huomattava oraalinen perinne, mikä oli suomalais-ugreilla merkittävä: vastaavaa ei tunneta skandinaaveilta: onneksi edes Kalevala koostettiin.

Ruotsalaismielinen historiakäsitys johtuu siis osittain myös dokumenttien puutteessa.

On myös huomattava, että skandinaavit eivät uskaltaneet Suomen maaperälle ilman suurta sotajoukkoa. Saagat, riimut ja germaaniset tarut kertovat suomalaisten olleen väijytystekniikoiden ammattilaisia: Kolmeasataa viikinkiä ei kohdattu face to face. Mutta
kolmekymmentä asekuntoista hämäläistä pystyi taistelutekniikoittensa avulla hävittämään viikingit viimeiseen mieheen.
Skandinaavien dokumentoiduissa kiviteksteissä kerrotaan mm. Norjan kuningas, Olavi paksun onnettomasta retkestä Suomeen: hän oli kuullut loistavista aseista, joita Suomessa kuulemma oli runsaasti. Aseita himoiten. hän lähti miesvoimin ryöstöretkelle Suomeen, mutta sai pahasti selkäänsä; ei saanut aseita, mutta aseista.
Riimukivet ovat väärällään muistokirjoituksia, joissa Harald, Sven tai Olof yms. olivat kuolleet viikingillä Suomessa.

Suomalaisuuteen ei kannata, yle:stä riippumatta, suhtautua yliolkaisesti vähätellen.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Niin, mikäs Ruotsin ja ruotsalaisten kansalliseepos nyt taas olikaan nimeltään, kun en nyt satu muistamaan?

anna eino

Suomalaiset ovat arvokas kansa, vaikka meiltä puuttuu valloittajakansojen sotaisa historia, vaikka meillä ei ole uljaita kuninkaita historiankirjojen lehdillä.

Olen ylpeä rauhallisesta suomalaisesta kansasta, joka on omalla sitkeällä työllä raivannut tämän maan asuttavaksi, ja pikku hiljaa kehittänyt tämän maan yhdeksi maailman parhaista maista. Rakentanut tänne turvallisen toimivan yhteiskunnan, luonut omakielisen sivistyksen ja kulttuurin. Se on upea saavutus karussa elinympäristössä, lumen, jään, pakkasten keskellä.

Tietenkin suomalaiset ovat ottaneet oppia muilta kansoilta, niinkuin kaikki muutkin kansat ovat saaneet vaikutteita toisiltaan kaikkialla maailmassa. Mutta meillä ei ole mitään erityistä kiitollisuuden velkaa ruotsalaisille, ei todellakaan.

Pertti Ilonen

Arvokkaitahan me kaikki olemme. Ihonväristämme riippumatta. Olen ylpeä myös heistä, jotka etelästä tulevat tänne karuun maahan, jonne "vain sorsa lentää pohjoiseen, maahan kylmään, sohjoiseen."

Minä myös olen ylpeä rauhallisesta kansastamme.

Benchmarkkausta käyttävät yritysmaailmassa, myös valtiot käyttävät benchmarkkausta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Benchmarking

Haetaan siis joku valtio johon verrata.
Olisiko sellainen valtio, jolla menee "paremmin" vaikka nyt taloudellisesti,
kuin meillä parempi vertailukohta, kuin joku jolla menee huonommin? (Esim. Ruotsi.)

Tai valtio, joka tukee oman historiansa tutkimista paremmin kuin meillä? (Ruotsi on mainittu aiemmin.) Jos verrataan vaikkapa taloudellisesti huonompiin, niin on siinä aika vaikea niitä omia tuloksia parantaa.

Yhteistyö on myös mahdollisesti parempi vaihtoehto.

Matti Jalagin

Tämän blogin aiheena on maamme muinainen historia ja tässä yksi valopää tunkee toistuvasti vertausta nykyajan talouteen korostaen sillä Ruotsin merkitystä maamme historiassa.

Haloo.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen Vastaus kommenttiin #113

"Valopää" on joka blogin "kunkku". (ainakin kommenttien määrässä)

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #115

Näin taitaa taas näreet olla.

Pertti Ilonen Vastaus kommenttiin #118

Noh noh pojat pojat. US:n blogin säännöt jne.

Lisäksi tämä Helenan ajatuksia herättävä ja kiinnostavan värikkäästi kirjoitettu blogi kyllä alkaa tällä lauseella:

"Ylellä on ilmeisesti nyt jokin Suomen ruotsalaisuuden ylistämiseen keskittyvä propagandakampanja menossa."

Siinä kyllä viitataan NYT tähän hetkeen.

Ajattelin, että josko Ylellä olisi havahduttu, että miksi Ruotsilla menee NYT hyvin. Historiasta ne asiat monesti johtuu. Ei Ruotsissakaan ole sellaista valopäätä, että yhdellä rykäisyllä saa kansantuotteen nousemaan kymmeniä prosentteja.

Vai onko?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Niinpä. Millaista kiitollisuutta orjuutetun tulisikaan osoittaa orjuuttajaansa kohtaan, ei minkäänlaista mielestäni.

Keijo Räävi

Ruotsiin ovat monet suomalaiset muuttaneet ja paremman elämän siellä hankkineet.

Jotainhan tässä Suomen maassa on vialla kun täällä ei viihdytä.

Jarmo Makkonen

"Jotainhan tässä Suomen maassa on vialla kun täällä ei viihdytä."

Olisiko juuri nämä samat konsensuspoliitikot jotka ovat nyt viemässä Suomea liittovaltioon kansalta kysymättä. Suomelta puuttuu demokratia ja media aivopesee suomalaisia uskomaan vaikka näitä YLEn satuja.

Jarmo Makkonen

"eikä kukaan väittänyt, etteikö täällä olisi ollut eri kulttuuripiirejä tuhansia vuosia ennen Ruotsin aikaa."

Näistä ei olla kouluissa kerrottu eikä tietääkseni kerrota vieläkään eli jotain mätää tässä vaikenemisessa näköjään on. Ainoa vanhempi historia liittyi "urhoollisiin" Hakkapeliittoihin ja heidän "sankaritekoihinsa".

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

On tosiasia, että ruotsalaisen kulttuurin taholta suomalaista kulttuuria on vähätelty kautta aikojen. Voi olla totta, että suomalaista historiaa on aktiivisesti tuhottu.

Mutta ihan perinteisen, virallisen historiankin mukaan sekä alueellisen Suomen (ei siis valtion) että Ruotsin historia alkaa suunilleen yhtä aikaa. Aika ennen Birgeriä 1200 luvulla oli molemmissa maissa yhtä hämärää, perustuen enemmän tarinoihin kuin historiallisiin dokumentteihin. Birger loi Ruotsin yhtenäisenä valtiona. Mitä alueellisessa Suomessa oli ennen 1200-lukua, on hämärää. Varmaa on, että tällä oli asutuskeskuksia siinä missä Ruotsissakin. Varmaa oli, että kauppaa käytiin niin idän kuin etelän kanssa. Varmaa on, että Suomen rannikoille on saapunut vuosituhansien kuluessa jatkuvana virtana (noin veneellinen kerrallaan) uusia tulijoita, tuoden kielivaikutteita, geenejä, taitoja ja kultturia, samoin kun Ruotsiinkin. Yhtä hyvin voitaisiin tehdä ohjelma: "Ruotsi on tanskalainen", tai "Ruotsi on saksalainen".

Muuten jos katsotaan historiaa, minun on vaikea kuvitella miten sitä Tanskassa opetetaan, niin häpeällinen maan historia on.

Pertti Ilonen

Totta. Ja vaikka olisikin vähätelty,

nii mitä myö siitä välittään?

Nostettaa tuo oma häntäimme ylös. ja annetaa muitte häntie ol.

Niihä hyökii antaa meiä häntäimme ol.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Minulta on Tanskan historia aivan kadoksissa. Tarkoitan mitä sanon. Kai nekin oli Viiking sukua. Jos viitsit niin kertoisitko, mistä voin aloittaa Tanskan historiaan tutustumisen. Nimenomaan se häpeällinen puoli kiinnostaa. Kiitos.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Visby
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tukholman_veril%C3%B6yly
Paljon muutakin löytyy, kansanmurhat eteläisessä Ruotsissa, juuttien ryöstöretket Turussa ym, niihin en nyt löydä linkkejä.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #253

Kiitos. Otan Norjan sitten joskus myöhemmin. Hassun vähän olen näiden maiden historiasta selvillä. Toisen maailmansodan aikana molemmilla oli kytkentöjä Saksaan.

Tuula Saskia

En nyt puutu kummankaan ( kummalliseen ajankohtaan ilmaantuneiden sarjojen) sisältöön, van siihen, miksi tällaista teemaa halutaan pitää yllä.

Meillä olisi kymmeniä, ellei satoja ajankohtaisempia ja nuorille tärkeämpiä aiheita, joita olisi tarpeen tarjota erityisesti nuorillemme, mutta myös muille.

Ensimmäisenä suositan sarjaa, jossa kansanomaisesti kerrottaisin maamme demokratiasta ja hallinnosta.

Lähes päivittäin saamme lukea, että ihmiset eivät tunne hallintojärjestelmäämme eivätkä talouden käsitteitä.

Talouden käsitteet: toinen teema.

Oikeuslaitos: kolmas teema.

Tämä kaikki tulisi tarjota kuvien, tekstien ja musiikin avulla siten, että se avautuu.

Kun katsoin tätä kuningassarjaa, mieleen muistui oma historian opetukseni, jossa ennen yo-kirjoituksia ehdittiin vain jonnekin 1900-luvun alkuun.

HS kirjoittaa, että kansalaiset eivät tiedä. Nyt olisi aika tarjota meille asiallista tietoa nykypäivän valtiosta. Ja parhaiten se käy TV:ssa, jota verorahoin hoidetaan, miten hoidetaan.

Pertti Ilonen

Onpa Tuula hyvä idea! Raikas idea kaikkiaan. Ja hyödyksi monelle.

Olisiko oma blogi aiheesta?

Tuula Saskia

Olisipa asiaa ja sanottavaa.

Mutta perhe edellyttää tiettyä neutraaliutta.

Mutta tekisitkö Sinä sen: onhan itsestään selvää, että nuo sinänsä opettavat ruotsi-ohjelmat ovat tarkoitushakuisia.

En uskonut YLE:n toimivan täten.

Otan kuitenkin yhteyttä kirjoittamalla sähköposteja esim. Sampo Terholle.

On suorastaan kurjaa todeta, että tässä asiasa ei rohkene lähestyä tasavallan johtoa.

Johto on linjansa valinnut vastoin kansan mielipidettä.

Kumma juttu: Natoon ei voi liittyä, kun kansa vastustaa.
Pakkoruotsi: Pakkoruotsista ei voi luopua, kun kansa haluaa.

Suomalaista demokratiaa?

Marko Sihvonen

Syy propagandaan on se etta Suomea ollaan siirtamassa kruunun alaisuuteen.

Niiniston johdolla.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Eipä ole kaukana luonnehdinta, että me suomalaiset olemme alemmuudentuntoinen kansa. Nämäkin kommentit sen osoittavat. Vängällä täytyy etsiä historiasta ja esihistoriasta tukea identiteetilleen

Minulle riittää, että asun vapaassa Suomessa ja saan puhua ja kirjoittaa vapaasti omalla äidinkielelläni. Ruotsi ja ruotsin kieli ovat nyt hampaissamme, vaikka englannin kielen vaikutus on nuorisomme artikulointiin vaikuttamassa paljon enemmän kuin ruotsi.

Pertti Ilonen

Olet Esa niin oikeassa.

Mutta hyvää viihdettähän tämä!

Tuula Saskia

Pyydän anteeksi sekä Sinulta että Helanderilta.

En ymmärtänyt, että kyse oli viihteestä.

Pertti Ilonen Vastaus kommenttiin #161

Tuula anteeksipyyntöni.

Näppäimistö ei välitä tekstiin ilmaisun nyansseja, valitettavasti.

Viihteellisyys riippuu näkökulmasta.

Jouni Heikkilä

"Vängällä täytyy etsiä historiasta ja esihistoriasta tukea identiteetilleen"

Mitä vänkäämistä siinä on jos aihetta on systemaattisesti vääristelty jo pidemmän aikaa niinkuin asia näyttää olevan?

Siksi toisekseen, historiaan kaikkien kansojen identiteetti enimmäkseen tukeutuu. Mihin muuhunkaan?

Jarmo Makkonen

"Eipä ole kaukana luonnehdinta, että me suomalaiset olemme alemmuudentuntoinen kansa."

Loogisesti ajatellen, Ruotsin mielistelijöillä om alentunut itsetunto.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Niin mistähän syystä se johtuukaan, että englannilla on kouluissakin niin suuri suosio, mutta pakkoruotsilla ei?

Käyttäjän JuhaNieminen kuva
Juha Nieminen

Huvittavaa sikäli, että jos ei olisi tätä "alemmuudentunnetta", ei olisi olemassakaan mitään pakollista "toista kotimaista" ja suomi olisi kieliosaamiseltaan ylpeästi paljon monipuolisempi. Voisi hyväksyä historian juuri sellaisena kuin se on ja jättää historiaan sen mikä kuuluu historiaan.

Tapio Vehmaskoski

Pidän Helen kirjoitusta hyvänä ja ajankohtaisena Kiitos siitä Helenalle.

Meidän kenenkään ei pidä sortua ajattelemaan saatikka kirjoittamaan, että suomalaisten historiasta kiinnostuminen taikka kirjoittaminen olisi jotenkin ruotsalaisuutta taikka ruotsinkieltä vastaan. Jokaisen kansakunnan tulee olla kiinnostunut historiastaan.

Aivan totta kouluhistoriamme ei oikeasti kerro tälle maanpläntille kasvaneiden ihmisten historiasti. Se geeniperimä, joka läpi vuosituhansien on meissä kaipaa lisää tietoa ja suorastaan huutaa sitä. Tämä on meille yhteinen asiamme vaikka olisimme äidinkieleltämme suomenkielisiä taikka ruotsinkielisiä. Geenit eivät ole suinkaan kieltämme valinneet.

Totta, historiaa on paljon pidemmältä ajalta kuin 1200-luvulta erityisesti kirjoittamatonta historia.

Kirjoitettu historia kuvastaa valtasuhteita. Me kaikki tiedämme entisen Ruotsin valtion osana, että ruotsalaisuus ja ruotsinkieli korostuu kouluhistoriassamme. Muistettava on myös, että 1700...1800-luvun ruotsikielisissämme on ollut henkilöitä, jotka ovat nimenomaan halunneet selvittää itsensä ja suomenkielisen kansanosan suomalaista merkitystä itsenäisen Suomen kansakunnan luomisessa.

Nyt elämme suomenkieleisen kansaosamme valtakautta. Suomenkielinen enemmistö ylläpitää Suomen ruotsinkielisyyttä eduskunnan päätöksillä. Ruotsinkielisyys on "näivettymässä" Suomessa ei suinkaan suomenkielen ylivallan takia vaan globaalin englanninkielisyyden seurauksena.

Suomalainen eliitti on "hävennyt" syystä tai toisesta suomalaisuuttaan ja suomenkieltä. En tiedä yhtään eliittimme edustajaa, joka olisi uskaltanut pitää Ruotsissa puhetta ihanalla suomenkielellä. Eikö se ole suomenkielen ja Suomen kansan halveksintaa? Tarvitaanko tähänkin vahvalla suomalaisella itsetunnolla varustettu äidinkieleltään ruotsinkielinen?

Itse olen ajatellut, että sama geeniperimämme ja aikoinaan myös kieli yhdisti meitä Pohjanlahden ylitse ainakin Tukholman alueille ja siitä pohjoisen kautta nykyiseen Suomeen. Samoin tämä ugrilaisuus ulottuu Itämeren rantoja pitkin yli nykyisen Viron ja tietenkin aina jäämeren rannoille. Tätä perusmetsästäjäkansaa liikkui jääpeitteen sulamista seuraten Euroopasta kautta nykyisen laajan Venäjän alueita pohjoiseen.

Niin paljon on meillä opittavaa ja seurattavaa, kun argeologit pääsevät kunnolla kiinni esi-isiemme jättämiin jälkiin. Tämän takia ei kenenkään tarvitse kielipoliittisesti vihastua.

Vielä kaikille tiedoksi: Suomenkieli ja suomalaiset ovat pieni vähemmistö maailmassa. Itseasiassa on ihme, että tällainen kieli on säilynyt! Voimme olla ylpeitä viedessämme kieltämme ja osaamistamme uusille sukupolville.

Helenalle vielä kiitokset hyvästä blogikirjoituksesta.

Pentti Järvi

Pertti Ilonen: kävin kaupassa. Jätit tähän tyhjän tilan...

Jaakko Paavilainen

Tere Sihvonen,

Eipä olla kuultu sitten sen, kun blogi poistettiin (ja taisi tulla banni??)

Merja Heikka

Mitä pahaa viikingeissä on? Ruotsalainen kulttuuri on yhtä tasa-arvoista kuin suomalainenkin. Vanhat Rooman vallan aikaiset barbaaikulttuurit ovat niitä fiksuimpia.

Ns. Euroopan sijasta meidän tulisi suunnata katseemme pohjoismaihin.

Jos ei kerran Suomen herrojen mielestä itsenäisinä kyetä elämään, niin mieluummin Ruotsi kuin Venäjä tai Keikka.

Minua ei kiiinnosta kulttuurit, missä juodaan vodkaa haudoilla ja syödään ja sotketaan kananmunilla hautausmaatkin, ja vessoissa on vain reikä lattiassa. Ei kovin naisystävällistä sellainen kulttuuri minusta. Se ei vain kolahda meikäläiseen. Laulaisivat kuinka hempeitä kansanlauluja hyvänsä.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Viikingit ei olleet kansallisuus vaan ammatti: merenkulkija, joka sekä kävi kauppaa, että ryösteli. Viikinkien joukossa oli suunnilleen kaikkia Itämeren alueen, Norjan ja Islannin väestöä. Se osa väestöä, joka ei näihin retkiin osallistunut, ei ollut viikinkejä.

"Ruotsalainen kulttuuri on yhtä tasa-arvoista kuin suomalainenkin. "

Oliko 1000v sitten? Jokseenkin ainoat tavat saada tietoa, on verrata skandinaavisia saagoja Kalevalan kertomuksiin. No, voipi olla, että samaa luokkaa. Pääasiassa patriarkaarisia kulttuureita, joissa vahvoja naisiakin esiintyi.

Tuula Saskia

Kommentoijat.

viitsisittekö googlata YLE:n hallintoneuvoston kokoonpanon?

Voitte ehkä yllättyä.

Monia tuttuja nimiä myös tällä sivulla.

Surullista.

Pertti Ilonen

Että se siitä salaliitosta.

Mitä muita salaliittoteorioita vielä olikaan voimissaan ?

Jukka Palo

Hallintoneuvosto

Yleisradion ylin päättävä elin on hallintoneuvosto. Sen 21 jäsentä valitsee eduskunta vaalikauden ensimmäisillä valtiopäivillä. Jäseniksi valitaan tiedettä, taidetta, sivistystyötä ja elinkeino- ja talouselämää tuntevia sekä eri yhteiskunta- ja kieliryhmiä edustavia henkilöitä (ks. Laki Yleisradio Oy:stä, 5 §). Yhtiön henkilöstöllä on hallintoneuvostossa kaksi edustajaa, joilla on kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei keskuudestaan Ylen hallintoneuvoston 30.6.2011.
Lisätietoja hallintoneuvoston jäsenistä saat eduskunnan verkkosivuilta.

Mikko Alatalo (kesk) v. 2003
Maarit Feldt-Ranta (sd) v. 2011
Tarja Filatov (sd) v. 2011
Pekka Haavisto (vihr) v. 2011
Leena Harkimo (kok) v. 2011
Kalle Jokinen (kok) v. 2011
Ilkka Kantola (sd) v. 2007
Kimmo Kivelä (ps) v. 2011
Katri Komi (kesk) v. 2011
Mika Lintilä (kesk) v. 2011
Päivi Lipponen (sd) v. 2007
Silvia Modig (vas) v. 2011
Tapani Mäkinen (kok) v. 2007
Jaana Pelkonen (kok) v. 2011
Pekka Ravi (kok) v. 2011
Jouko Skinnari (sd) v. 2010
Maria Tolppanen (ps) v. 2011
Reijo Tossavainen (ps) v. 2011
Mirja Vehkaperä (kesk) v. 2007
Pertti Virtanen (ps) v. 2011
Ulla-Maj Wideroos (rkp) v. 2011

Antti Kiljavainen

http://www.youtube.com/watch?v=leRsWGF3mSc&bpctr=1...

Ja lisäksi pari ruotsalaisvitsiä:

" Ruotsalainen sai vesisukset ja siitä asti se on etsinyt mäkistä järveä"

http://www.youtube.com/watch?v=dzSOOYE3gPY

Ja ruotsalaisvitsi:

"Suomenruotsalainen hyppäsi laskuvarjolla, mutta kieltäytyi avaamasta varjoa, koska ohjeet olivat vain suomeksi".

Käyttäjän matiassinkkonen kuva
Matias Sinkkonen

Suomenruotsalainen hyppäsi laskuvarjolla, mutta kieltäytyi avaamasta varjoa, koska ohjeet olivat vain suomeksi"

Vaikka on ihan puujalkavitsi, en voinnu olla nauramatta :D :D :D

Kari Ahlava

Meidän pitäisi uskaltaa itsenäistyä. Ruotsalaisuutta kannattavat pelkäävät meidän venäläistyvän, jos ruotsalaisuudesta hellitetään. Sanovat, että siihen syntyy kulttuurityhjiö, jonka venäläisyys täyttää.

Tätä tyhjiötä pitäisi jo lujaa torjua asteittain itsenäistymällä. Ei ole oikein, että suomalaisten pitää opetella vieras kieli saadakseen toimia julkisissa tehtävissä.

Joku taitaa kuitenkin vetää välistä, on minun käsitykseni tilanteesta. Tai sitten olemme tasaveroiset omien hurriemme kanssa. Not.

Merja Heikka

Eihän suomalaisten tarvitse ruotsia osata katsoakseen Ruotsiin. Ruotsalaiset osaavat kaikki maailman keliä. Kaksikielisyys on eri asia kuin Pohjoismaiden liittovaltio :).

Pohjoismaiden liittovaltio olisi sentään paljon sivistyneempi tapa lähestyä globalisaatiota kuin Eurostoliitto, mitä Stubb& hallituskumppaninsa ajavat. Jos nyt globalistua halutaan. Mie en sitäkään kovin kaipaa. Miutta ehkä talouselämä sitä kaipailee.

Kari Ahlava

Niin juu. Robotit kilpailevat kiinalaisen työvoiman kanssa hinnoissa Yhdysvalloissa, missä firmat kotiuttavat toimintojaan. Mitä kieltä robottien on noudatettava, se ei voi olla suomea eikä ruotsia. Meillä niitäkin voisi tehdä.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #186

" Mitä kieltä robottien on noudatettava.."

Luontevin "äidinkieli" roboteille olisi Lojban, ainoa ihmisten puhuttavaksi suunniteltu kieli, joka silti on formaali: syntaksi ei perustu semantiikaan. Sopii tietokoneälylle kuin bitti silmään.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lojban

Tuula Saskia

Meillä keskustelijoilla ei liene merkitystä.

Mutta YLE:n hallintoneuvostohan määrää.

Googlasin jäsenet:

Mikko Alatalo

Maarit Feldt-Ranta

Pekka Haavisto

Leena Harkimo

Kalle Jokinen

Ilkka Kantola

Kimmo Kivelä

Katri Komi

Mika Lintilä

Reijo Tossavainen

Pertti Virtanen

Ulla -Mai Wideroos

Ehkä tämä herättää joitakin kysymyksiä

Pertti Ilonen

Juu taitaa tosiaan olla kohtalaisen läpinäkyvää tuo toiminta.

Tossavaiseltahan voisi toki kysyä.

Jos siis olisi kysyttävää.

Antti Kiljavainen

No tässähän pistää monikin nimi esiin, mutta pakkoruotsin vastustaja:

Reijo Tossavainen (PS) Mitä h...ttiä sinä tuolla teet?
Onko hyvät antimet ja palkkiot?

Jos Reijo Tossavainen on vastarinnan symboli esim. pakkoruotsissa niin

http://www.youtube.com/watch?v=YQJPSIZv8NE

Olet Reijo Tossavainen selityksen velkaa. Vai ostatko lisää politiikkaa muhkeilla YLE:n palkkioilla?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Hei Helena!

Ohjelmaa näkemättä ihmettelen jonkin verran kirjoitustasi. Jos ohjelman nimi on ”Suomi on ruotsalainen”, sehän ei tarkoita, että Suomea tai suomalaista kulttuuria ei olisi, ja siitä varmaan ohjelmassa ei ole kyse.

Varmaan itsekin myönnät, että monet muut maat ja kansat ovat vaikuttaneet kulttuureihin Suomessa. Yksi näistä vaikuttajista on ”ruotsalainen”. Laitoin tuohon lainausmerkit sen takia, että vaikutuksen alaisena kuuluimme samaan maahan. Siinä mielessä suomalaisuus vaikutti ruotsalaisuuteen ja päinvastoin. Olimme itse mukana päättämässä muun muassa lainsäädännöstä.

Ihmettelisinkin, minkä takia et voi hyväksyä toisten kulttuurien vaikutusta? Vai onko kyse vain siitä, että jotenkin ”ruotsalainen” vaikutus on niin hirvittävä.

Jarmo Makkonen

"Olimme itse mukana päättämässä muun muassa lainsäädännöstä."

Rehellisesti sanoen minä en ollut mukana päättämässä "kansalliskielestä", "kansallislaulusta" tai muustakaan lainsäädännöstä.

Ps. Sibeliuksen Finlandia olisi erinomainen Suomen uudeksi kansallishymniksi.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Rehellisesti, nyt puhuttiin ruotsin ajasta, kuten varmaan sinäkin ymmärsit. Eli silloin myös täältä oli edustajia säädyissä ja mukana päättämässä esimerkiksi vuoden 1734 laista (ks. http://fi.wikipedia.org/wiki/Vuoden_1734_laki).

Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #187

"Rehellisesti, nyt puhuttiin ruotsin ajasta, kuten varmaan sinäkin ymmärsit."W

Niin mistä me suomalaiset päätettiin, kansalliskielstä, kansallislaulusta, kansallislinnusta.....?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #237

Hyvä Makkonen!
Minkä takia haluat yhtäkkiä sekoittaa eri asioita? Silloin me kuuluimme samaan valtakuntaan ja sen tiedät myös sinä. Silloin myös sinun esi-isäsi olivat mukana päättämässä juuri mainitsemastani laista. Mainitsemastasi taas en tiedä, kuka on ollut päättämässä niistä. Koska niistä on muuten päätetty? Sinähän sen varmaan tiedät, kun olet noin varma itsestäsi.

Pertti Ilonen

Välillä tuntuisi, että monelle nettiin kirjoittavalle on yllätys se tosiasia, että kaikki me ihmiset tällä pallolla vaikutamme toisiimme. Ihan kaikki siis.

Tosiasioiden tunnustaminen on todella hyvä asia.
Tavalla tai toisella vaikutamme toisiimme:

"Ilma jota hengitämme samaa ilmaa on ja jalkojemme alla sama maa" jne...
http://www.youtube.com/watch?v=EO0p_U1w89A
(Lainaus Jenni Vartiainen, Missä muruseni on)

Jopa lukemalla ja "arvoa yhdessä luomalla" (co-creation) täällä palstalla vaikutamme toisiimme koko ajan.
http://en.wikipedia.org/wiki/Co-creation

Sellaista tämä sosiaalinen elämä on. Riemastuttavan rikastuttavaa!

Pentti Järvi

Jos on suomalaisten esihistoria hieman hakusessa, sitä pahemmin se on hukassa Espanjan pohjoisosan ja Ranskan lounaisosan baskeilta.

Käyttäjän JaninaJansson kuva
Janina Jansson

Pariin esille tulleeseen asiaan lisävalaistusta:

1) "Meidän historiallisen ajan alkuna pidetään nimenomaan Ruotsin valtakauden alkua, mutta me emme tiedä, mitä ennen sitä oli"

2) "Entäs jos suomalaisillakin on ollut kirjoitettu kieli, kuten taisi jo kaikilla muillakin eurooppalaisilla kansoilla olla."

1) Kuusiston linna

Kuusiston linna oli aikoinaan Suomen piispojen hallinto- ja turvapaikka. Linnan rakennustyöt aloitettiin 1200-luvun loppupuolella. Ensimmäinen Kuusiston linnaan liitetty piispa on ruskolainen Maunu I, joka päiväsi yhden säilyneen kirjeensä Kuusistossa 1295. Varsinaisen kivilinnan rakennustyöt alkoivat 1300-luvulla piispa Ragvald II:n aloitteesta.

Huomattavin rakennuskausi oli 1400-luvulla, kun piispa Maunu Tavast varusti linnaa tukikohdaksi kauppaa ja puolustusta varten. Tuolloin piispanlinna laajeni päälinnan ja kolme esilinnaa käsittäväksi kokonaisuudeksi. Kuusiston viimeinen piispa oli Arvid Kurki. Hän pakeni tanskalaisia Ruotsiin vuonna 1522, mutta hukkui pakomatkalla.1500-luvun levottomina alkuvuosina linna siirtyi väliaikaisesti tanskalaisten haltuun. Linna saatiin kuitenkin valloitettua takaisin, kunnes Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528 Kuusiston linna purettiin ja arkistot tuhottiin.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuusiston_piispanlinna

2) Riimukirjoitus

Ruotsalainen riimututkija Ove Berg kertoo vuonna 2003 julkaistussa kirjassaan Runsvenska, svenska finska tulkinneensa Blekingen ja Skoonen rajalta löytyneiden riimukivien tekstejä suomen kielen avulla.

Tampereeen yliopiston kansanperinteen ja etnomusikologian professori Timo Leisiö on tutustunut Ove Bergin kirjaan eikä ole lainkaan yllättynyt, sillä Ruotsissa ei nähdä Suomen osuutta maan muinaiseen historiaan, vaikka se aivan helposti löytyy, jos osaa suomen kieltä.

Tässähän ei ole sinänsä mitään kummallista sillä suomalaisethan asuttivat nykyisen Ruotsin alueita kauan ennen kuin Ruotsia tai edes ruotsalaisia oli olemassa. Esim. 300-luvulla ruotsalaisista ei ole mitään havaintoa, toisin kun taas suomensukuisista kansoista. Vasta vuoteen 1135 mennessä suomalaiset oli sodittu pois nykyruotsin alueelta. Katso kartat:

http://www.hermeetikko.net/forum/historia/11-tutki...

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Eli Ylen ohjelman nimen pitäisikin olla: Ruotsi on suomalainen.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

> Vasta vuoteen 1135 mennessä suomalaiset oli sodittu pois nykyruotsin alueelta.

Ei todellakaan. 1135 ruotsia ei puhuttu montakaan kymmentä kilometriä Uppsalan pohjoispuolella. Siellä puhuttiin suomea ja saamea. No, alue on edelleenkin lähinnä pelkkää metsää. Lisäksi, kun meänkieli lasketaan suomenkieleksi, etnistä, alkuperäistä suomalaisuutta ei ole vieläkään hävitetty Ruotsin rajojen sisäpuolelta.

Pähkinäsaaren rauhan raja, jonka eteläpuoli oli Ruotsia, pohjoispuoli Novgorodin hallinnoimaa Kvenlandia, Kainuuta, jatkui Vesterbottenin puolella. Suomessa Hanhikivi oli rajakivenä, Toisella rannalla Bygdesten.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bygde_sten
Rajan pohjoispuolella kummallakaan rannalla ei ruotsia 1323 puhuttu. Ja hyvin vähän eteläpuolellakaan.

Lauri Härkä

Tietäen ruotsalaisten rotutietoisuuden ja suhtautumisen suomalaisiin alempana rotuna, ei ole kummoinenkaan ihme, että meillä ei oikein tämä oma historia ole hallussa.
Kuinkahan moni tietää ruotsalaisilla olleen oma rotubiologian laitos Uppsalassa, perustettu 1922 ja sulautettu hissunkissun 50-luvulla Uppsalan yliopistoon. Sieltä sitten kaiveltiin "tutkimustuloksia" vahvistamaan omia käsityksiä suomalaisten alempirotuisuudesta.

"Ruotsia puhuva sivistynyt luokka kuuluu ruotsalaiseen kansallisuuteen, joka näin ollen oli ollut ja on edelleenkin valtiaskansa."

"Historiasta tiedämme, että niillä kansoilla, jotka kuuluvat turaanilaiseen kansansukuun, ei ole mitään erikoisia luonnonlahjoja itsenäiseen edistymiseen sivistyksen eikä viljelyksen alalla."

Axel Olof Freudenthal, RKP:n isä ja mitalimies. Lipponenkin kyseisen mitalin on vastaanottanut ja mun mittapuun mukaan näin allekirjoittanut AOF:n teesit.

Jäi muuten svekoilta huomaamatta se seikka, et maanviljely saapui meille ennen niitä..

Jaakko Paavilainen

"Jäi muuten svekoilta huomaamatta se seikka, et maanviljely saapui meille ennen niitä."

Vesistöjen varsilla, ympäri Suomea viljely elinkeinona alkoi paikoittain itse asiassa jo reilusti yli 3500 vuotta sitten!

Kaskiviljelyn laajuus etelästä pohjoiseen (aina Torniojokilaaksoon saakka) on siis täysin ristiriidassa nykyisen kouluopetuksen kanssa, eli svekomaanisen 'käsityksen' Suomen asuttamisvaiheista.

Valhetta kaikki tyynni...

Jos svekomaani voi manipuloimalla, tai sensuroimalla tietoa estää KANSALLISTUNNON kohoamista Suomessa, svekomaani tekee aina sabotointinsa. Aina.

Svekomaanit ovat vielä 2000-luvulla mätäpaise suomineidon pakarassa ja eivät asiat hyssyttelemisellä ja myötäilemisellä itsestään parane. Sitä on yritetty jo 750 vuotta Suomenmaassa.

Yrittäkääpä vaikka puhua JÄRKEÄ koulu-, tai työpaikkakiusaajalle... Niin...

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Isoisäni isoisän kallo käytiin mittaamassa 1800-luvulla Hämeessä..
Asialla oli eräs Retzius Ruotsista.

Minun kalloni "mittasi" ihan suomalainen Pasi Saukkonen..
tosin vain sisältä,
kun hän ihmetteli tutkimuksessaan,
mistä pakkoruotsikritiikki kumpuaa.
Suomenruotsalainen MAGMA rahoitti hänen tutkimuksensa.

Olen siis esi-isäni tavoin ruotsalaisia kiinnostava
alkukantaisen elämänmuodon edustaja, jota pitää tutkia.

Tutkikaa pois! Ei minun kalloni siitä halkea!
Mutta isoisäni isoisä ei halunnut kalloaan mitattavan.

http://www.yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/rotuoppi...

Jukka Palo

Kyseessä on pangermaanien ugreille suuntaama uutinen, jolla itäeurooppalaisista kasvatetaan keskieurooppalaisia.

Käyttäjän ArkoSalminen kuva
Arko Salminen

Suomenruotsalaiset elävät historiassa, koska heillä ei muuta ylpeydenaihetta ole. Tänä päivänä suomenruotsalaisuus on lähinnä pelkkää häpeää, jonka aiheuttaa RKP kielipoliittisilla vaatimuksillaan.

Historia saa olla ihan mitä hyvänsä. Voidaan sopia minun puolestani suomenruotsalaisten riemuksi, että suomenkieliset olivat historiassa pelkkiä tyhmiä juntteja ilman mitään omaa. Tämä on niin tärkeää suomenruotslaisille, koska muutenhan he tuntisivat itsensä mitättömiksi. He kun eivät ole ruotsalaisia eivätkä he halua olla suomalaisia vaan suomenruotsalaisia, mutta mitä suomenruotsalaisuus tänä päivänä on? Se on ennen kaikkea sitä, mitä RKP:läisyys on, joka taas on...(sensuroitu).

Mutta suomenkielisten ei tarvitse elää historiassa. Tänä päivänä suomenkieliset luovat ja päättävät Suomen identiteetin ja ovat Suomen järki. Suomenruotsalaiset ovat niitä, jotka vikisevät vieressä, kun suomenkieliset eivät suostu elämään historiassa ja pitämään suomenruotsalaista kulttuuria jonain ainutlaatuisena yli kaikkien muiden kulttuurien johon jokaisen suomenkielisen on tutustuttava ja vieläpä suomenruotsalaisten kielellä.

On väärin sanoa, että sivistys on tullut Suomeen Ruotsista, sillä kun sivistys alkoi kehittyä, ei ollut Suomea vaan oli Ruotsin valtakunta. Sivistys Suomeen ei ole tullut Ruotsista vaan Euroopasta, koska Ruotsilla ei ole mitään omaa sivistystä, vaan sivistys on tullut Ruotsiin muualta, etenkin katolisen kirkon mukana. On väärin sanoa, että sivistys on tullut Suomeen Ruotsista. Oikein on sanoa, että sivistys on tullut Suomeen Euroopasta aikana, jolloin nykyinen Suomi oli osa Ruotsia.

Suomenruotsalaisten levittämä valhe on siis se, että he antavat ymmärtää, että sivistys olisi syntynyt Ruotsissa. Ei ole, vaan kaikki Ruotsin sivistys on tullut muualta siinä missä Suomenkin sivistys, ja molempiin sivistys on tullut Euroopasta, ei Ruotsista.

Jos suomenkieliset haluavat kiittää sivistyksestä jotain tahoa, opetelkaa latinaa ja lähettäkää kiitos Vatikaaniin.

Mitä tulee Ruotsiin ja ruotsinkielisiin, niin suomenruotsalaiset tahot, jotka rahoittivat ohjelman "Suomi on ruotsalainen", voisivat seuraavaksi rahoittaa ohjelman, jossa opetetaan suomenruotsalaisille heidän omaa historiaansa nykyistä totuudenmukaisemmin siten, ettei suomenruotsalaisten harjoittamaa rasismia suomenkielisiä kohtaan enää sensuroida.

Suomi on suomenkielinen ja Suomi on suomenkielisten ja tämä se vit..aa suomenruotsalaisia niin paljon, että heidän on tehtävä naiivia propagandaa, jossa väitetään, että Suomi on ruotsalainen. Suomenruotsalainen ei vielä tänäkään päivänä kestä totuutta. Tämänkin tekstin suomenruotsalainen joutuu lukemaan suomeksi ja kaikkein pahinta hänelle on se, että hän ymmärtää tämän, mikä osaltaan taas osoittaa sen, miten suomenkielinen, ja siis suomalainen, Suomi on.

Johanna Fredriksson

Aivan mahtava kirjoitus. Asia juuri noin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Suomenruotsalaiset elävät historiassa, koska heillä ei muuta ylpeydenaihetta ole. Tänä päivänä suomenruotsalaisuus on lähinnä pelkkää häpeää, jonka aiheuttaa RKP kielipoliittisilla vaatimuksillaan. "

Suomenruotsalaiset eivät missään historiassa elä sen enempää kuin muutkaan suomalaiset, eivätkä ole mitään häpeäpilkkuja, joten voit heittää ennakkoluulosi ja ikävät asenteesi romukoppaan. Suomenruotsalainen kulttuuri on verevä ja käsittää sekä saaristolaisuutta, työläisyyttä, maataloutta, korkeakulttuuria, taiteiden aktiivista tuottamista, populaarimusiikkia, tieteellistä tutkimusta, huippu-urheilua, liike-elämän menestystä, teknologisia sovelluksia ja kaikkea muutakin mistä Suomi voi olla ylpeä ilman keinotekoisia kahtiajakoja. Ja suomenruotsalaisten sekaan mahtuu ääliöitä yhtä lailla kuin suomenkielisen väestönkin.

Edelleen Suomen suurin lahja maailman lapsille, Tove Janssonin muumit ovat suomenruotsalaisesta kulttuurista siinneitä. Ei hävetä kyllä yhtään.

Mutta on toki sallittua, että kielellinen minoriteetti aiheuttaa suurta ahdistusta joissain ihmisissä. Mielestäni aikansa voi käyttää hedelmällisemminkin.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen

Jospa kielellinen majoriteetti voisi päättää omista kieliopinnoistaan, ilman että asian kanssa uuseeraavat entiset ja nykyiset suomenkieliset poliitikot. Mutta valta on yhtä, vaikka kieli on eri.

Peter Hallberg Vastaus kommenttiin #298

"Majoriteetti" heter enemmistö på finska.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #327

Jep, PH, ja tässä tapauksessa ylivoimainen enemmistö eli valtaosa. Minoriteetti puolestaa suomentuu sanalla vähemmistö ja tässä tapauksessa pieni osa suomalaisista.

Oli muuten mainio kirjoitus Helena E:lta! Mielellään ei osallistu sanaharkkaan pakkoruotsista ym. koska se menee aiheen ulkopuolelle.

PS. H.E. on kotoisin Lieksasta, Lipposen uhkakuvailemasta kielellisestä ghetosta.

Käyttäjän riittavirtanen kuva
Riitta Virtanen Vastaus kommenttiin #327
Pentti Järvi

Vaasan veri ei vapise.

Andreas Romar - Menestyksen jano

MTV3 La 19.01.2013 klo 15.00

Nuori syöksylaskija on ponnistanut Vaasaan harjoitteluolosuhteista maailman huipulle. Menestyksen eteen on tehty töitä ja uhrauksia. Tekijät: Kaisa Jännes ja Laura Tuurala.

(pitää vähän mainostaa vaasalaisiakin :) )

anna eino

Petra Nyqvist, Lisään vielä että ruotsinkielisten joukossa on myös oikeudentuntoisia, joita hävettää se kohtuuton painostus, jota suomenkielisiin suunnataan, jotta 5% ruotsinkielinen vähemmistö voisi tuntea olevansa tasavertainen kansanosa 90% enemmistön kanssa.

Noita oikeamielisiä nolottaa se, että enemmistö joutuu opiskelemaan pakkoruotsia kaikilla koulutustasoilla, vaikka ei koskaan sitä taitoa tarvitse.
Nuo oikeudentuntoiset tajuavat, että RKP ja kiihkosvekot alistavat ja nöyryyttävät enemmistöä hävyttömästi viis veisaten siitä, että 5% vähemmistölle pitää uhrata kansakunnan yhteisestä potista suurempi osa kuin sille kuuluisi demokratian periaatteiden mukaan.
Noita oikeudentuntoisia ruotsinkielisiä on valitettavasti vähän, mutta iloitsen niistä muutamista joita tunnen.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #321

Allekirjoitan kommenttisi ja komppaan sitä täysin rinnoin. Kovinkaan reilua ei peli näytä olevan ja siitä syystä RKP jäähylle 4-8 vuotta.

Käyttäjän ArkoSalminen kuva
Arko Salminen

Petra Nyqvist: "Suomenruotsalaiset eivät missään historiassa elä sen enempää kuin muutkaan suomalaiset"

40 % suomenruotsalaisista elää historiassa.

Historiassa elämisellä tarkoitan sitä, että aina kun tulee puhe Suomen kielipolitiikasta, identiteetistä, sivistyksestä tai suomenruotsalaisista, suomenruotsalaiset alkavat jauhaa historiasta ja oikeuttavat sillä väärät asenteensa, ennen kaikkea epädemokraattisen kieli- ja koulutuspolitiikan ajamisen.

"eivätkä ole mitään häpeäpilkkuja, joten voit heittää ennakkoluulosi ja ikävät asenteesi romukoppaan."

Ei minulla ole ennakkoluuloja. Teen arvioni ihmisryhmistä objektiivisesti sen perusteella, millaisia asioita ne yhteiskunnassa ajavat. Suomenruotsalaiset ajavat epädemokraattista kielipolitiikkaa eikä motiivi jää epäselväksi: itsekkyys.

Suomenruotsalaiset ilmaisevat tämän itse julkisesti näin: On väärin, jos suomenkielisillä ei ole pakkoruotsia, koska meillä on pakkosuomi. Tämä on häpeällistä.

On häpeällistä, että 5 %:n vähemmistö puhuu itsestään, kuin he omistaisivat puolet Suomesta ja kuin heitä olisi yhtä paljon kuin suomenkielisiä, sekä vaativat kielilainsäädäntöä, jossa vaaditaan ruotsin taitoa yhtä laajasti, kuin vaaditaan suomen taitoa, ikään kuin suomenruotsalaisia olisi yhtä paljon kuin suomenkielisiä. Kyllä minä häpeäisin, jos olisin suomenruotsalainen ja tekisin julkisesti selväksi sen, etten kannata RKP:n ajamaa kielipolitiikkaa.

"Suomenruotsalainen kulttuuri on verevä ja käsittää - - ja kaikkea muutakin mistä Suomi voi olla ylpeä ilman keinotekoisia kahtiajakoja."

Näin on, mutta mikään edellisistä ei ole suomenruotsalaisuutta. Suomenruotsalaisuus on sitä, millaisia asioita suomenruotsalaiset ajavat.

Suomenruotsalaisuus on alun perin ollut puhtaasti rasismia. Käsite "suomenruotsalainen" on joskus historian saatossa ruotsinkielisten itse keksimä termi, jonka tarkoitus on ollut erottaa ruotsinkieliset etnisesti suomenkielisistä, koska on haluttu nähdä suomenkieliset alempiarvoisina. Et tunne omaa historiaasi ja millaista rasismia suomenruotsalaiset ovat historiassa harjoittaneet aivan julkisesti, koska sitä ei kouluissa opeteta.

Tänä päivänä sama rasismi näkyy pakkoruotsin ajamisena. Suomenruotsalainen ajattelee, että ruotsi tulee pakottaa suomenkielisille, koska suomenkielinen ja Suomi eivät ole yhtään mitään ilman ruotsin kieltä. Tämä on rasismia.

"Edelleen Suomen suurin lahja maailman lapsille, Tove Janssonin muumit ovat suomenruotsalaisesta kulttuurista siinneitä. Ei hävetä kyllä yhtään."

Muumeja lukemallako Afrikan nälkäänäkevät lapset tulevat kylläisiksi ja suomalaiset lapset sivistetään? Suomen lahja lapsille on peruskoulu sekä vahva käsitys tasa-arvosta, jotka kummatkin Suomessa kuitenkin pilaa pakkoruotsi.

"Mutta on toki sallittua, että kielellinen minoriteetti aiheuttaa suurta ahdistusta joissain ihmisissä."

Tarkoittaako edellinen, että ahdistuksen aiheuttaminen on sallittua eli sitä, että sinä ajat pakkoruotsia, eli suhtaudut rasistisesti suomenkielisiin, ja jos tämä aiheuttaa ahdistusta, sanot vain, että se on suomenkielisten ongelma?

"Mielestäni aikansa voi käyttää hedelmällisemminkin."

Tämä on sitä suomenruotsalaisuutta. Ajetaan itsekästä kieli- ja koulutuspolitiikkaa (yliopistojen kiintiöt) ja kun tätä vastustaa, suomenruotsalainen sanoo, että käyttäkää aikanne johonkin hyödyllisempään. Ylimielistä - varsinkin, kun sanoja kuuluu vähemmistöön. Vähemmistöön kuuluvan pitäisi olla aika nöyrä, sillä kaikki se, mikä Suomessa on ruotsinkielistä, kustannetaan noin 90-prosenttisesti suomenkielisten maksamista verorahoista.

Edellinen on luonnollisesti yleistys, kun puhutaan suomenruotsalaisista. Svenska Ylen selvityksen nukaan noin 40 % suomenruotsalaisista olisi valmis luopumaan pakkoruotsista. Toiset 40 % onkin sitten sitäkin röyhkeämpää. He haluavat pakottaa kielensä suomenkielisille siitäkin huolmatta, että he tietävät pakkoruotsin aiheuttavan aggressioita suomenkielisissä. Näin sanoo Svenska Ylen selvitys. Tämä on sitä suomenruotsalaisuutta itseään, ja sillä on pitkä historia. 40 % suomenruotsalaisista elää historiassa ja vaatii, että koko muun Suomen pitää elää myös.

anna eino Vastaus kommenttiin #325

Veitsenterävää tekstiä, loistavaa argumentointia, kiitos, Arko Salminen

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Vedetäänkö mutkat suoriksi? Jos ruotsalaisuus ja ruotsinkieli on yhtä kuin maailman sivistys niin se on rasismia, sillä muut kansat ja kielet ovat silloin jotain alempiarvoista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ensimmäiset Jätinkirkot (megaliittikulttuurin piiristä tulleet) on rakennettu Suomeen noin 2000 - 2500 eaa. Tuskinpa olivat ruotsalaisten tekemiä.

On totta, että Suomeen on tullut kulttuuria monesta eri suunnasta, mutta esimerkiksi se, että pelkästään ruotsalainen ja venäläinen kulttuuri olisivat vaikuttanut suomalaiseen kulttuuriin on täyttä paskapuhetta. Kyseessä on ollut vuorovaikuksellinen suhde, joka kulki moneen eri suuntaan. Suomessa on ollut kulttuuria jo huomattavasti ennen kuin Ruotsia tai Venäjää oli edes olemassa.

Jukka Palo

Jääkaudella asuimme Ukrainassa.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Ilmankos Ukrainassa tuntui jotenkin kotoisalta...
Samanlainen vaatimaton kansa kuin mekin suuren naapurin pihdeissä..
Paitsi, että me olemme _kahden_ valloittajakansan välissä..

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Ohraa on viljelty Suomessa ainakin jo 1500 eKr.
Eikös tuo kulttuuri tarkoitakin viljelyä. Kuka täällä sitten on peltoja hoitanut, sitä en tiedä. Mutta eiköhän ne olleet paikallisia asukkaita kuitenkin.

Cenita Sajaniemi

Olen antanut kertoa itselleni että n. 7000 v sitten alkoi "kansainvaellukset" Mustaltamereltä pohjoiseen päin tuoden mukanaan mm. karjanhoidon ja maanviljelyn.
Silloin hyviä kulkureittejä olivat Don, Dnepr, Dniester ja Danube(Tonava).
Kukin päättäköön milloin ja mitä kautta on tänne tullut - ilmeisesti hyväksi havainnut..

Pentti Järvi

Helena voisikin kirjoittaa oman versionsa suomalaisten varhaishistoriasta, olkoon sitten kuinka epävirallista historiankirjoitusta tahansa.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Onhan meille toki tullut kulttuuria hyvinkin monesta suunasta ihan Bysantista lähtien.

Juhana-herttua ja Katariina Jagellonica muun muassa pitivät pitkään Turussa Turun linnassa loistavaa puolalaista renessanssihovia. Turussa, jota erheellisesti vielä joskus nimitetään Suomen entiseksi pääkaupungiksi, jota Turku ei ole koskaan ollut.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Suomalaiset tekevät itse hallaa itselleen ruotsi pelollaan. EU ja ruotsin kieli. Toinen on uhka ja toinen ei. Ruotsista ei ole pelkoa. Ollut apuna yli 300 000 suomalaiselle. EU ei monellekaan tavalliselle työntekijälle.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

"Ensinnäkin haluan todeta, että Euroopassa taitaa olla baskit ainoa kansa, joka on elää jököttänyt samoilla alueilla oikeasti tuhansia vuosia. Kaikki kansat, myöskin baskit ja saamelaiset, ovat tulleet jostain, mutta en tiedä mitään muuta kansaa, jonka historiaan suhtauduttaisiin niin halveksuen kuin mitä suomalaisten historiaan suhtaudutaan."

Eikös tuhansia vuosia paikallaan jököttämisestä voisi antaa kunniamaininnan myös suomalaisille. Voisimme hakea jostain alkuperäiskansa-statuksen jos sellaisia myönnettäisiin :-) Joku sanoi jossain että suomalaisten ongelmat muistuttavat ns. alkuperäiskansojen ongelmia eri puolella maailmaa. Olen miettinyt tätä lausetta ja se saattaa pitää paikkaansa. Pohjois-Amerikassa saluunan ovessa saattoi lukea "Ei intiaaneille eikä suomalaisille". Suomalaisten ja intiaanien suhteesta olen myös lukenut että he olisivat ymmärtäneet toisiaan hyvin. Kaipuu luontoon, alkeelliseen mökkiin ilman mukavuuksia on suomalaisissa mielenkiintoinen ominaisuus.

Omissa suvuissani on savolaisia nimiä, hämäläisiä nimiä, belgialaisten raudantekijöiden nimiä, suomenruotsalaisia nimiä jne. En taida olla puhdasrotuinen minäkään. Ehkä siksi en tykkää pimeydestä enkä kylmyydestä. En ole myöskään lappi- tai mökkifani, vaikka sauna, järvi, makkara ja olut sopivat yhteen.

Suomalaisissa tykkään rauhallisuudesta ja jalat maassa realismista sekä läpitunkevasta tasavertaisuuden kokemisesta, eli luokattomasta ajattelusta. Tykkään myös reikäpäisestä huumorista joka on suomalaisissa läsnä.

En tykkää suomalaisten alakuloisuudesta, itsensä mollaamisesta ja itsekunnioituksen puutteesta. Tästä syystä itämerensuomalaisten historian tutkiminen olisi paikallaan.

Suomalaisten on syytä olla terveesti ylpeitä omasta arvostaan ja hyvästä yhteisöstään jonka ovat maan päälle rakentaneet. Kunnioitan niitä ihmisiä jotka ovat suurta malttia noudattaen luotsanneet Suomea melkoisten kriisien läpi tähän saakka.

Toiset poissulkeva nationalismi ei ole sama asia kuin terve itsekunnioitus ja kiihkoilu on mieluummin merkki heikosta itsekunnioituksesta. Siksi minäkin kiihkoilen välillä ja puhun typeryyksiä :-). Ja siksi koetan olla itselleni armollinen.

Jos perspektiiviä laajentaa tarpeeksi isoksi, Ruotsin ja Venäjän vallan aika ovat pieniä välähdyksiä suomalaisten historiassa, joka on kestänyt tuhansia vuosia ja kestää edelleen ties kuinka kauan. Suomalaisten olemassaolon ajan Euroopassa on koettu kelttien ja roomalaisten ja germaanien ja slaavien aikakaudet ja täällä me vain edelleen jökötämme.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Esi-isissäni on ainakin yksi lännempää lahdentakaa muuttanut. Ja jos kyllin kauas mennään niin tietysti jäljet johtavat Afrikkaan asti.
Mutta eivät nämä minun ja monen muun perimän osat siltikään oikeuta tällaista blogistin mainitsemaa "valtiollista" aivopesua, jota tämä YLE:n ohjelma harjoittaa.

Pyrin siihen, että minä jökötän täällä seuraavaan jääkauteen asti ainakin, sen jälkeiset sulamisvedet kyllä voivat tomuni siirtää vaikka minne.
Onneksi Usarin kirjoitukset säilyvät, koska ne ovat internetissä turvassa.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Englanninkieltä opettaneet opettajani ovat muistuttaneet että jos kutsut skottia tai walesilaista englantilaiseksi voit saada kyseisen henkilön kimppuusi ihan fyysisesti.

Suomalaiset kätkevät loukkaukset sisäänsä, muistavat ne pitkään ja humalassa puretaan sitten kaikki kerralla kohteisiin jotka eivät ole olleet loukkauksiin osallisia. Tämä on tietenkin karkea yleistys ja minun mielikuvani.

Ohjelman nimi voisi olla Suomessa on paljon ruotsalaista. Se olisi lähempänä totuutta.

Suomalaiset ovat niin itsepäisiä että tuskin tänne kukaan väkisin mitään yhteiskuntamalleja saa tuotua. Monet Euroopan kansat olivat Rooman valtakunnan alaisia satoja vuosia, mutta kun valtakausi loppui, kansat jatkoivat oman kulttuurinsa varassa.

Jos Suomen kulttuuri olisi ruotsalaisuuden tai venäläisyyden varassa, maa olisi romahtanut monta kertaa vieraiden poistuessa. Suomalaisissa on ihan omaa inhimillistä kulttuuria, kehityskykyä ja ajattelua. Suomi on suomalainen jossa on ruotsalaista, venäläistä, saksalaista ja nykyisin varsinkin englanninkielisten maiden vaikutetta.

Miksemme poimisi rusinoita pullasta ja kirsikoita kakusta. Otetaan ruotsalaisuudesta hyvät ominaisuudet ja sotketaan ne suomalaiseen taikinaan. Samoin voi tehdä venäläisten ja angloamerikkalaisten vaikutteiden suhteen. Näiden lisäksi nykymaailmassa kirsikoita on mahdollisuus poimia aika monen kulttuurin kakusta.

Tuula Saskia

Vielä kerran totean:

nämä ruotsalaisten mainosiskut olivat itse asiassa oivallisia.

YLE:n on aika kehittää samantyylinen sarja, joka kertoo Nyky-Suomen

"kuninkaista".

Ensin valtiovallan perusteet ja rakenteet.

Sitten talouselämän keskeiset elementit.

Ja oikeuslaitos ja sen toiminta.

Jos on ollut resursseja kuljetella jopa piispoja, ehkä niitä on

demokratian avaamiseen Suomessa.

ps. Vetoan jokaiseen hallintoneuvosto jäseneen puolueesta riippumatta.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ja tiedätkö, ettei näistä aiheista ole tehty dokumentteja aikaisemmin? Minä en tiedä, mutta sinähän voit varmuudella sanoa, onko.

Tuula Saskia

Dokumentteja ja dokumentteja.

Toivoisin tasokkaita dokumentteja näistä erittäin tärkeistä asioista.

En usko, että YLEN:n pomoilla ei ole kontakteja.

Pitääkö kansalaisen ruveta kyselemään?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #268

En tiedä pitääkö, mutta voithan sinä aina lähettää pyynnön Ylelle. Voihan ne joskus sinuakin kuunnella.

Ajattelin vain, että olisit tietänyt, kun olit niin varma asioistasi...

Tuula Saskia

Todellakin, hallintoneuvoston jäsen Tossavainen,

Ette siis havainnut blogilla käytyä keskustelua ruotsin opiskelusta.

Uskottavuus kärsii.

Lasse Laaksonen

Positiivinen syrjintä.
Positiivinen häirintä.

Yhdenvertaisuusdirektiivi, siis se rasismia vastustava direktiivi EY 2000/43, kieltää etnisten ryhmien työsyrjinnän sekä kaiken kielteisen:

"Häirintää on pidettävä 1 kohdassa tarkoitettuna syrjintänä, kun rotuun tai etniseen alkuperään liittyvällä haitallisella käytöksellä tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön arvoa ja luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai hyökkäävä ilmapiiri. "

Suomen määritteleminen ruotsalaiseksi on positiivista nälvintää. Se on direktiivin määrittelemää "häirintää".

"Suomi on ruotsalainen" tosiasiallisesti loukkaa suomalaisen arvoa. Sellaisenkin lauseen voi toki silloin tällöin joku suustaan päästää, mutta että eduskunnan radioyhtiö YLE tekee siitä moniosaisen teeman, on rakenteellista suomalaisten häirintää. Mukapositiivista nälvintää.

Ilja Savolainen

"Äsken telkkarissa alkoi juuri kyseisen Suomi on ruotsalainen -sarjan ensimmäinen osa sillä, että joku ukko (juontaja) seisoi jossain venäläisessä, ränsistyneessä miljöössä kertomassa, että jos Suomi ei olisi kuulunut Ruotsiin, näyttäisi Suomessa juuri siltä. Laitoin television kiinni, sillä minulle tuli siitä hyvin surullinen olo."

Niin siis et katsonut koko ohjelmaa, mutta päätit kuitenkin tulla tänne raivoamaan asiasta tuhannen sanan verran? Eipä tuo sarja ihan pelkkää propagandaa näyttäisi olevan jaksokuvausten perusteella: http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/asia/suomi-ruotsala...

Vainoharhaisuus ja salaliittoteoriat tuntuvat persuilla olevan eräänlainen, sanoisinko jopa geneettinen erityispiirre.

"Meille suomalaisille on jauhettu kauan ja hartaasti sitä samaa paskaa, että me emme ole mistään kotoisin, meillä ei ole historiaa, meillä ei ole omaa kulttuuria ja ainoastaan kauniiden ruotsalaiskuninkaiden armosta me osaamme puhua."

No hitto, miksi minulle ei ole tällaista "jauhettu" koskaan? Näinkö taas savolaisia syrjitään?

Lauri Härkä

Missäs aiv pöntössä sua on pidetty jos et kuunaan ole törmännyt väitteeseen et me ei oltais mitään ilman svekoja.. kyllä täällä etelässä on moiseen paskanjauhantaan törmätty ja moneen kertaan.

Uskonto on niiltä, not
Maanviljelytaito on niiltä, not
Kulttuuri ja yhteiskunta on niiltä, not
Kieltäkin pitää opetella, ettei ghettouduta. Prkl.

Ilja Savolainen

Eipä ole mikään vakavastiotettava taho tullut minulle tuollaista selittämään, puhuttakaan mistään "peruskoulun opettajista" tai "historiantutkijoista" joita täällä on kommenteissa pudoteltu. Ehkä olen sitten poikkeus. Rasistisia nationalisteja tietty on kaikissa porukoissa, kuten Puheenvuoron käyttäjänä olet varmasti huomannut.

Mutta onhan se kiva huolella rakentaa omassa päässä joku "vihollinen" jonka avulla voi sitten piiskata itsensä pyhään raivoon ja ehkä hieman kirjoitella asiasta PLOKIIN.

"Tuollaisille väitteille minä sanon, että haiskaapa pitkä paska." - niin siis kuka näitä väitteitä tarkalleen ottaen esitti, paitsi Erosen päästä löytyvä olkiukko?

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Helena mainitsikin yllä kielipoliittisten vetojen menevän vähän ohi aihepiiristä, joten en itsekään ala jauhamaan siitä taasen.

Mutta: olipa tänään ylen puheella hyvä ohjelma, jossa sivuttiin kansamme historian tulkinnan hankaluuksia. Vaikka moni täällä näyttääkin olevan sitä mieltä, että olemme korkeakulttuuri joka on joutunut korkeakulttuurien alistamaksi, ei silti kirjallisia lähteitä edes ristillisten aikojemme alusta löydy. Mainittakoon tässä ohjelmassa esitetty spekulaatio Lallin olemattomuudesta, sillä kyseessä olisi yhtä hyvin faktojen mukaan ollut karhu tappamassa piispaa, kuin vihainen mies. Oma historianopettajani tästä jotain lukiossa mainitsikin, tuli vain mukavana kertauksena. Niin moni kansallistuntojemme pönkistä on kokonaan tarinankerronnan varassa, että ihmetyttää tosiaan miten ylipäätään tiedämme näinkään paljon. Ei siinä tarvita suurta salaliittoa, että tuntee itsensä pieneksi ja syrjityksi, kuten yllä sanottu, kahden valloittajakansan välissä.

Suomessa historiapiireissä kuulee kaikenlaista, on jopa seuroja jotka uskovat hiidenkirnujen syntyneen taivaallisten vesimassojen pudotessa maahan. Haluavat vissiin todistaa jääkauden valheeksi. Ei myöskään pidä unohtaa edesmennyttä Ioria, joka sai monenkin kansallistunnon nousemaan vain vakuuttavasti esiintymällä. Tällaiset tieteelliset harharetket tuskin innostavat rahoittajia hellittämään kukkaronnyörejään.

Tuskin vakavasti otettavat tutkijat saavat maksua maamme historian salaamisesta, vaan päin vastoin. Uskoisin jokaisen pyrkivän rehellisiin tuloksiin, mihin historian valossa päästään vain ilman liiallista kansallishurmosta. Ei ole todennäköistä, että esi-isämme täällä kulkivat leijuautoilla viljelyksilleen; miksi tuntuu niin pahalta ajatella heitä suurimmaksi osaksi kurjina rääsyläisinä, jotka taistelivat pysyäkseen hengissä, kirjoitustaidottomina pakanoina, ilman sen suuria suunnitelmia? Ei se ruotsissakaan varmasti kovin kaksista ollut, eihän sitä muuten olisi tarvinnut lähteä ryöstelemään ympäriinsä - kurjuus ja ahtaushan yleensä johtavat tällaisiin vaelluksiin. Tietenkin meille voisi koulussa kertoa tästä kurjuudesta, mutta sitten varmasti nostettaisiin meteli, samalla tavalla. Ehkä joku jopa keksisi siinä yhdistää svennomaanit viherstallareihin - se vasta komea salaliitto olisikin. Ehkä DDRstä on tämäkin ohjailtu kommunistien valtaannousua ajatellen.

Suomessa on muutenkin hankala tehdä kaivauksia, kun varsinkin metalliesineet tuppaavat hapettumaan poies. Jos jotain olisi, niin uskoisin suomalaisten tehneen suurimmat tihutyöt näiden hävittämiseksi - tiedän tapauksia missä on rakennushankkeiden tieltä raivattu kivikasoja ja sensellaisia, ettei "ne vitun museopellet tuu urkkimaan". Myös ihan kuntapoliitikot hämeessä ovat antaneet siunauksensa hävitystöille, rahankiilto silmissä. Siksi vaalin ruotsalaista, rauhallista ja rakastavaa sukuperimääni - jonka uskon auttaneen suomalaiset näin pitkälle. Ei välttämättä ole opetettu viljelemään, muttei ole paskajalkoja tappaneet poiskaan.

Sivu 1 | 2 | »

Toimituksen poiminnat