Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Suomi ei olekaan maksanut EVM:lle senttiäkään pääomaa!?!?

Sori, en tiedä ollenkaan, että onko tästä aiheesta jo montakin blogikirjoitusta syntynyt, koska en ole juurikaan viime aikoina politiikkaa seurannut ihan vain sen jopa henkilökohtaisen parodiahorisonttini ylittävän huumoriarvon vuoksi, mutta onko tämä totta:

 

Suomen kansan rahoja ei laiteta hankkeeseen ollenkaan, koska Kyproksen pankkien pelastaminen maksetaan Euroopan vakausmekanismista.

 

Noin kerrotaan valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen todenneen.

Toistan:

 

Suomen kansan rahoja ei laiteta hankkeeseen ollenkaan, koska Kyproksen pankkien pelastaminen maksetaan Euroopan vakausmekanismista.

 

En jaksaisi enää selittää, mikä on EVM, voi käydä lukemassa vaikka täältä.

Sen verran nyt kuitenkin muistuttaisin, että kun vaikka Kreikka-pakettien kohdalla on voitu puhua siitä, että onko se nyt oikeaa rahaa vai takauksia vaiko niitä Jutan takuutuksia, joita sinne on annettu, niin EVM:n kohdalla kyse on ihan oikeasta rahasta.

Siis, kun EVM perustettiin, sitoutui Suomi maksamaan sinne pääomaa 1,44 miljardia euroa ja se maksettiin kertaheitolla viime heinäkuussa. Lisäksi Suomi on sitoutunut maksamaan tarvittaessa reilut 11 miljardia euroa (ja jälleen vertailun vuoksi se Suomen valtion budjetti, joka on noin 54 mrd euroa), jos EVM:n kirstun pohja alkaa häämöttää. Muut jäsenvaltiot maksavat tuota peruspääomaa osissa, mutta Suomi maksoi kerralla, sillä:

 

Euroalueen jäsenvaltiot ovat sopineet periaatteista, joilla jäsenvaltiot voivat vaatia vakuuksia ERVV:stä myönnettävälle tuelle. Näiden periaatteiden mukaisesti jäsenvaltiot, jotka vaativat vakuuksia, sitoutuivat maksamaan EVM:n perustamisvaiheessa maksettavan pääoman kerralla, kun taas muut valtiot maksavat sen erissä. Vakuusjärjestelyn toimeenpanoon liittyy ehto, jonka mukaan Suomi luopuu osuudestaan mahdollisesta ERVV:n voitosta. Voitosta 60 prosenttia jaetaan muille takaajavaltioille ja jäljelle jäävä 40 prosenttia maksetaan vakuusjärjestelyssä mukana oleville pankeille. Euroalueen päämiesten 21 päivänä heinäkuuta 2011 pidetyssä kokouksessa hyväksyttyjen ERVV:n uusien korkopolitiikkaa koskevien linjausten seurauksena ERVV:n rahoitustuestaan perimä korkomarginaali ja siihen liittyvä voitto tulevat jäämään hyvin pieneksi. ” http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=HE+34/2012&base=erhe&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WORD

 

Minä en tajua, miksi tuohon ei ole julkisuudessa puututtu. Suomi neuvotteli Jutta Urpilaisen johdolla vakuudet ERVV:stä myönnettäville tuille paljon ennen kuin liittyminen Euroopan Vakausmekanismiin tuli edes eduskuntaan päätettäväksi. Mistä hallitus tiesi, että Suomi tulee lähtemään mukaan Euroopan Vakausmekanismiin (EVM)? Onko heillä joku ennustaja palkattuna? Onko tässä syy sille, miksi kansanedustajat eivät edes lukeneet EVM-sopparia läpi ennen kuin painoivat sitä JAA-nappulaa? Oli pakko, koska hallitus oli jo neuvotellut meidän mukaan Euroopan Vakausmekanismiin (EVM)?

 

No, tämä on vain sivujuonne tässä koko naurettavuudessa.

Nyt Jutta Urpilainen väittää ihan pokkana että:

 

Suomen kansan rahoja ei laiteta hankkeeseen ollenkaan, koska Kyproksen pankkien pelastaminen maksetaan Euroopan vakausmekanismista.

 

Ööö, minkä kansan rahoja sinne Euroopan vakausmekanismiin siirrettiin kesällä 2012 1,44 miljardia euroa!? Ugandan?

 

Ja sitten Perussuomalaiset tekee välikysymyksen Kypros-paketista. Eivätkö perussuomalaiset tiedä, että EVM:n anonyymi ja kasvoton hallitus ne päätökset tekee, mihin EVM:n kautta tukia jaetaan? Okei, tajuan sen, ettei oppositiolla ole mitään muuta mahdollisuuksia reagoida tähän kuin tehdä välikysymys. Suomen eduskunta tai hallitus ei tee päästöstä siitä, mihin EVM:n kautta tukia annetaan. Sillä ei ole mitään maailman merkitystä, vaikka Jutta Urpilainen itkisi verta ja Jyrki Katainen saisi Hello Kitty -raivarit, jos EVM päättää tukea Kyprosta, niin se voi sen tukea. Suomen rahoilla, joita EVM:llä on täällä hetkellä 1,44 miljardia euroa käytössä, mitä tahansa. Niitä rahoja voidaan jakaa ihan minne halutaan, esim. veroparatiiseihin, sillä:

 

"EVM:n omaisuus, rahoitus ja varat, olivatpa ne missä tahansa tai kenen tahansa hallussa, on vapautettu etsinnästä, takavarikosta, pakkoluovutuksesta ja menetetyksi julkistamisesta aina ja ikuisesti."

 

Ei tälle voi muuta kuin nauraa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

31Suosittele

31 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Lasse Laaksonen

"Ei me ymmärretty, mitä me päätettiin ja pojat nyt aina vähän nahistelee asioista. Saisinko sormien pesuvettä."

Jari-Petri Heino

Minua ei naurata. Minua ei naurata siksi, ettei edes yksikään toimittaja kyseenalaista näitä möläytyksiä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Nooh, mutta suomalaista kansaa ei edes kiinnosta. Tärkeintä on, että yrittäjiä verotetaan niin maan saatanasti. :D

Jari-Petri Heino

Jep. 8% miljoonasta ei ole tarpeeksi oikeudenmukaista kun kotona makaava maksaa sentään tulonsiirroistakin 20%.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen Vastaus kommenttiin #6

Nooh, suurin osa yrittäjistä on kuitenkin muuta kuin näistä miljoonia osinkoina jakavia.

Jari-Petri Heino Vastaus kommenttiin #8

Minä en tarkoittanutkaan osinkoja vaan ajatusmaailmaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Entä EVM-sopimus: "Satanic verses"?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kansa ei tiedä.

Tyhmä Suomen kansa on kiinnostuneempi lausahduksesta : Pentti Pentti , työnnä vielä sentti.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Jari-Pekka Heino, saanko ilmoittautua mukaan Yhdistyneet huumorintajuttomat ry:n toimintaan?

Muistan kun viime vuoden lopulla ensinmäisen kerran luin nuo EVM:n paragrafit hallituksen esityksestä eduskunnalle EVM:iin liittymisestä. Oli myös ensinmäinen kerta elämässäni, kun tunsin saavani paniikkikohtauksen. Ei naurattanut silloinkaan yhtään.

Joachim Seetaucher

Ensimmäisen Kreikkapaketin yhteydessä Jutta totesi, että sieltä vakuudeksi saadut rahasummat sijoitetaan luotettavimpiin AAA-luokan papereihin, joista niin muodoin saadaan myös korkeimmat tuotot.

Kukaan ei varmaan ennen tuota haastattelua ollut valistanut häntä siitä, että korkotaso on matalin kaikkein luottokelpoisimmilla tahoilla.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Jutan piti sanoa että uutta rahaa ei välittömästi kerätä kansalta...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Muistaako kukaan, kun Urpilainen vielä jehusi "pankkeja EI lähdetä pelastamaan"???? :D :D :D

Ahahahahahahaahahhaaaaa :D :D :D

Mark Bayer

Kukaan demareista ei ole uskaltanut kertoa totuutta Jutalle itkupotkuraivarin pelossa..

Jaakko Paavilainen

Sekä Kataisen ja Urpilaisen salatut "vakuudet"...

Hyi helvetti, miten luirua porukkaa...

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mie oon lukenu jostain Urpilaisen sanoneen, että jos ei ois sitä rahhaa lapiotu Eu-systeemin pelastamiseksi, niin olis syntyny sellane taloussotku, jonka siivoamiseen olis tarvittu vähintäänkin kauhakuormaajia lapioiden sijaan. Ei tässä voi kuin "pyyhkiä käsiä leppiin". Ellei sitten hallitus mee nurin ja Soini taustajoukkeen astu uusitulle areenalle panemaan "palikat" paikoilleen. Utopiassa kaikki on mahdollista.

Samuli Mikkola

Tarkoittiko Jutta Urpilainen siis sitä, että laina hoidetaan EVM:n nykyisillä rahoilla, joten uutta veronmaksajien rahaa ei siihen kulu?

Jari-Petri Heino

Suomen kansan rahoja ei laiteta OLLENKAAN.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Toisaalta, ehkä Jutta on oikeassa. EVM:n 1,44 miljardiahan maksettiin aika varmasti lainarahalla, joten ei se tavallaan ole suomalaisten rahaa :D
Tai sitten hän tarkoitti sitä, että kun sosialisteille kaikki on yhteistä, niin ei ole olemassa "suomalaisten rahaa" tai "minun rahaa", koska on vain "meidän rahat" ;)

Käyttäjän matiassinkkonen kuva
Matias Sinkkonen Vastaus kommenttiin #22

Niin, ja tästäkin lainasta Suomi maksaa korkoa :)
Mistäs ne rahat koron maksuun revitään?

Ari Lotvonen Vastaus kommenttiin #24
Samuli Mikkola

Koska EVM:ssä on jo suomalaisten rahoja, hän ei mitenkään voinut tosissaan tarkoittaa tuota. Toisaalta nythän ne ovat EVM:n rahoja.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #41

Samuli, sitä ihminen hätäpäissään päästää suustaan mitä sammakoita tahansa, itekukin meistä ja niin Juttakin. (takuus on niitä hauskimpia ja lievimpiä).

Ari Lotvonen

[kevennys]Minä olen sitä mieltä, että Helenan vokottelevan profiilikuvan vuoksi porukat tätä plokia lukee ja kirjoittelee.[/kevennys]

Pentti Järvi

Tuolta kun tilaa, säästää 17 rosenttia!

Pentti Järvi

Ari Lotvonen:Kaikilla itseäänkunnioittavilla faneilla on tuon kuvan suurennos jo omalla työpöydällään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Lainaako EVM Suomen rahoja vai ei?

Ymmärtääkseni Suomi on kylläkin vain pääomittanut puljun pystyyn ja EVM hankkii markkinoilta lainattavat varat..eli toimii kuin investointipankki.

Pääomilla sitten katetaan ne tappiot jotka tulevat.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tuolta sopparista ne löytyy, jos jaksaa kaivella.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jaksoin,vaikka en olisi itsestäni uskonut.

Pari mielenkiintoista kohtaa:

1. Mikäli EVM ylivelkaantuu:

"Jäsenet eivät vastaa EVM:n veloista tai velvoitteista. Jäsenillä on vastuu vain maksamatta olevasta pääomaosuudestaan."

2.Mikäli pääomitusta on vielä tekemättä niin:

"Toimitusjohtajan on tehtävä pyyntö heti, kun hän havaitsee, että EVM:n varat eivät riitä velvoitteiden maksamiseen täysimääräisesti niiden eräpäivinä. Jäsenet sitoutuvat sopimuksella maksamaan määräykseen perustuvat pääomat, kun toimitusjohtaja sitä pyytää."

3. Katse ykköskohtaan jonka tämä kolmoskohta kumoaa:

"Hallintoneuvosto voi päättää pääoman korottamisesta, jolloin uu-
det osuudet jaetaan jäsenten kesken osallistumisosuuden mukaisesti."

4. "EVM on oikeutettu lainaamaan pääomamarkkinoilta tai pankeista,rahoituslaitoksilta, muilta henkilöiltä ja laitoksilta varat, joita se tarvitsee taloudellisen tuen antamiseen."

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #33
Pentti Järvi

"Euroopan vakausmekanismi on euromaiden perustama pysyvä kansainvälinen rahoituslaitos. Sen on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2013 heinäkuun alussa, jolloin lopetetaan ERVM ja ERVV. Päätökset EVM:n perustamisesta tehdään vuoden 2011 aikana.

EVM:n maksettu pääoma on 80 miljardia euroa ja takuupääoma 620 miljardia euroa Tosiasiallinen lainanantokyky on 500 miljardia euroa. Suomen osuus maksetusta pääomasta on 1,44 miljardia euroa ja takuupääomasta 11, 14 miljardia euroa."

http://www.eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx...

Edit: vanha versio tuossa linkissä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Toisto luo muotoa: EVM-sopimus = "Satanic verses".
Tuo lainanantokyky 500mrd€ ei riitä mihinkään, kun euroalueen nykyiset riskit laukeavat ja havaitaan, ettei velkaa velan päälle ottaneilla ole maksukykyä.
Silloin triple A:sta tulee "cripple A". (sarc.)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Laitetaanpa taas EVM:n virallinen sopimus luettavaksi kiinnostuneille ja suomennettuna.

http://www.european-council.europa.eu/media/582911...

Pentti Järvi

Saatanallisia säkeitä 62 sivun verran...

Panin merkille, että Malta on vain Malta, ei Maltan Tasavalta tjms.

Taitaa vieläkin olla epäselvää, onko EVM etuoikeutettu velkoja ja/tai missä järjestyksessä. Vimppana?

Antro Pulkki

EVM:a ei ikinä tulla purkamaan paitsi silloin kun byrokratia on kuluttanut miljardit.
Valitettavasti ei ehkä silloinkaan josko katainen/Urpilainen ovat kehissä.

Luigit ja onassikset osaavat homman!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minä en edes tiedä, kuinka EVM:n voi purkaa, koska kaikki on niin hyvin suojattu, salattu ja jemmattu.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Raha on niinkuin se lasketaan.

Nykypäivän rahalla voi olla jokin vastine todellisuudessa tai sitten ei. Itsessäänhän raha ei ole mitään.

Siinä vastaus: ehkä on, ehkä ei...

Tätä se on nykyisen taloususkonnon aikana. Rahaan voi uskoa tai olla siihen uskomatta.

Tuula Saskia

Epäluottamus hallituksen toimiin on vallalla.

Ihailen Helena Erosen perehtyneisyyttä. Valtaosa suomalaisista ei tajua kokonaisuutta ja sitä, että meille kerrotaan vain osa faktoista ja väritetään loput.

Hallituksen viimeisimmät toimet ovat kuin vitsikirjasta.
Eiköhän näiden päättäjien aika olisi jo ohi?

PS. Helena, kaunis kuvasi oli hieno veto. Niille herroille, jotka uskovat , että kauneus ja järki eivät sovi yhteen, tämä on oiva todiste päinvastaisesta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No kiitos kiitos taas kerran.
En minä nyt sen kummemmin ole asiaan perehtynyt, mutta tulipahan koska James on talousvaliokunnassa, niin tulipahan häntä palvellessa plärättyä nuita evm-juttuja läpi. En pysty varmaan koskaan käsittämään sitä, miksi siihen Suomi ajettiin mukaan, mutta maailmassa on hyvin paljon muitakin asioita, joita en voi käsittää.

Pentti Järvi

Jos tehtäisiin aiheesta kalluppi, ilmenisi että 70% porukoista ei tiedä, mikä EVM on, edes suunnillensa.

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen

Kyllä tästä aiheesta jotain vienoja mielipiteitä on internetissä tuulahdellut.
Päivystäviä lööppinikkareita kiinnostaa kuitenkin enemmän saavatko peräerkit adoptoida.
Hihamerkki-Erosella luulisi jo olevan sen verran mediakiinnostavuutta, ettei tämäkään blogi mehevine aiheineen liene häntäkärpäsiltä huomaamatta?

Viestimet internetiä lukuunottamatta ovat Suomessa niin ohjailtuja, että tuuleen huutamiseksi jää.
Hyvä kirjoitus joka tapauksessa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Mie oikeesti luulen että minun (9v lapsi) lapsenlapset pissaa meidän haudalle ihan sen takia, että nykyisen mukavuutemme kustannamme heidän aikanaan tekemällä työllä.

Jaakko Anttila

Pentti Järvelle ja muille, jotka kierrättävät persujen valheellista propagandaa 123 ja 125 artiklasta:

123 artiklan ja 125 artiklan viimeinen lause:
"asian vaikuttamatta jäsenvaltioiden yhteisiin toimiin.

123 artikla ja 125 artikla kieltävät yksittäisen jäsenvaltion toimet, mutta sallivat "jäsenvaltioiden yhteiset toimet".

Mikä estää 123 ja 125 artiklan todellisen sisällön ymmärtämisen?

Pentti Järvi

EVVR ja EVM olivat tuota mainitsemaasi, mutta esimerkiksi Kreikka ei. Sieltä tämä hässäkkä on saanut alkunsa.

Käyttäjän TeemuTurpeinen kuva
Teemu Turpeinen

Kyllä se kaikki ennenpitkää lankeaa veronmaksajien maksettavaksi. Tukikohteita tulee aina vaan lisää. Voi vaikka Ranska tulla listalle. Valtiot takaavat ja joutuvat ottamaan rahan kansalaisiltta, kun korttitalo hajoaa. Koko jutun idea on, että Saksan pankit, jotita Saksan valtiokin omistaa, saisi rahansa takaisin. Mikäs sen mukavempaa kuin, että veronmaksajat maksavat sen. Ja veronmaksajat, joilla ei ole töitä ja tuloja osallistua maksamiseen. Euroopalla tulee kovat ajat. Pankit pidetään pystyssä hinnalla millä hyvänsä välittämättä kansalaisista. On paha kun poliitikot ovat koko härdellissä amerikkalaisten investointipankkien vietävissä. Romahtaa se jenkkitalouskin ihan samasta syystä. Sille ei ole vaihtoehtoa, vaikka seuraisi investointipankkiirien ohjeita.

Suomessa vain oppositio tiedostaa näitä asioita. Ei-painaneden llista oli kunnioitettava. Samaa suoraselkäisyyttä odottaisi muiltakin kansanedustajilta. Mahtanee olla kivaa näiden jaa-painaneiden muutaman vuoden päästä suuressa talouskurjimuksessa tehdä itsetutkiskelua ja todeta tehneensä virheellisiä päätöksiä. Joita ei tietenkään myönnetä.

Toimituksen poiminnat