Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Lihaton lokakuu

Lihasta, muttei lihallisista iloista, kieltäytyvä ystävättäreni pisti minulle kutsun Facebookissa ja impulsiivisenä ihmisenä otin haasteen vastaan eli osallistuin Lihaton lokakuu -kampanjaan. Idea on siis elää ilman lihaa lokakuun ajan, motiivinsa voi jokainen päättää itse. Kampanja sai alkunsa Docventuresin Riku Rantalan otettua vastaan haasteen ja kampanja levisi tietenkin somessa siihen tahtiin, että nyt siihen on jo osallistunut yli 25 000 hipsteriä ja jokunen white trashkin lisäkseni.

Ihmisten motiivit vaihtelevat, mutta enemmistöllä kyse on ilmeisesti luonnon- ja eläinsuojelullisista näkökulmista. Itse henkilökohtaisesti haluan osallistumisellani ottaa kantaa tehotuotantoon, jossa eläimet ovat vain ja ainoastaan tuotantovälineitä, luonnotonta massaa.

Henkilökohtaisesti en siis sinänsä vastusta lihansyöntiä, itse asiassa mielestäni liharavinto on ihmiselle luonnollisempaa kuin esimerkiksi monet viljatuotteet tai varsinkaan einekset. Kuitenkin lapsuuteni pienellä maatilalla eläneenä koen, että se tyyli, jolla nykyään ruokaan suhtaudutaan, on hyvin kaukana luonnollisuudesta.

Mietin tuossa kävellessä lapsuuttani hieman enemmänkin ja tajusin, kuinka siihen aikaan vielä, siis 80-luvulla ja 90-luvun alussakin, maaseudulla oltiin omavaraisia ja ruoan hankkimisen eteen tehtiin todella töitä. Vanhempani olivat nuorempina, ja ovat osittain edelleenkin, hieman sellaisia ituhippejä, jotka kasvattivat itse lähes kaikki syömämme kasvikset ja yrtit. Äiti leipoi leivät, piirakat ja leivonnaiset, mehut ja hillot tehtiin omista marjoista, metsäsienet olivat olennainen osa ruokavaliota, ukki kalasti meille läheisestä suojorpakosta kalaa ja liha tuli pitkälti omista elukoista. Lisäksi harrastettiin pienimuotoista vaihdantataloutta. Äitini keksi joltain ulkomaanmatkaltamme, että kesäkurpitsahan on aivan loistava tuote. Hän hankki siemeniä jostain ja kasvatti kesäkurpitsoita aikana, jolloin niitä ei vielä yleisemmin kaupoista saanut, ja niitä vaihdettiin ruokakaupassa johonkin muuhun tuotteeseen.

Meillähän oli noin 100 sian sikala ja kesällä sieltä valikoitui yksi tai kaksi lemmikkipossua, joita ruokittiin oikein erityisen hyvin ja jotka isäni sitten syksyllä teurasti. Lisäksi meillä oli vaihtelevasti muitakin eläimiä, pari lammasta ja kalkkuna, jotka nekin pistettiin syksyllä paistiksi, ja kanoja sen verran, että munat oli omasta takaa.

Muistan ne teurastuspäivät. Olen nähnyt kuinka eläin tapetaan, kaltataan ja laitetaan riippumaan. Olen syönyt joulukinkkuna possua, jota kesällä lellimme. Se oli täysin normaalia ja kuului siihen elämään.

Vaan entäs se possu tai lehmä, jonka nyt ostan kaupasta marinoituna ja siistiksi käsiteltynä? Ei minulla ole mitään tietoa siitä, millaisissa olosuhteissa sitä eläintä on kasvatettu. Kuinka se on pärjännyt teuraskuljetuksessa ja millaisessa stressissä se eläin on kuollut.

Niin paljon syytetään maanviljelijöitä, mutta totuushan on se, että maanviljelijät, maitotillalliset ja lihakarjaa pitävät on alistettu niin älyttömän kontrollin ja kannattavuutta tukevan tukirahoituksen takaavan byrokratian ikeeseen, että vaihtoehdot on joko kasvattaa ”tuotantoyksiköitä” tai näivettää toiminta pois, jollei sitten onnistu erikoistumaan, mutta halpaa tai helppoa ei sekään ole. Näin kävi hiljattain ystävälleni, joka siirtyi jatkamaan sukunsa pienen maatilan toimintaa. Hänellä meni lähes kaikki aika lippusten ja lappusten täyttelyyn, tukieuroja tuli monesta eri osoitteesta, mutta lopulta hän tajusi, että joutui maksamaan siitä, että oli pienen maitotilan isäntä, joten hän pisti sen lapun luukulle ja lehmät teuraaksi. Ongelma ei ole maanviljelijöissä, ongelma on järjestelmässä, joka tukee tehotuotantoa.

Ongelmia on muitakin. Sanotaan, että ihmiset voivat vaikuttaa ostopäätöksillään, mutta kun Suomessa ei pienituloisilla ihmisillä ole varaa ostaa luomua, lähiruokaa ja tehdä niitä eettisiä valintoja. Jos pienituloinen äiti menee ruokakauppaan ostamaan ruokaa, jolla voi perheensä nälän tyydyttää, niin kyllähän ne on ne lasten kurnivat vatsat se suurempi motivaattori valintoja tehdessä kuin se, että onko se possu hymyssäsuin elänyt ja tuleeko maito millaiselta tilalta.

Muutama suuri ketju pyörittää tämän maan elintarvikemyyntiä ja heillä olisi tässä kohtaa suuri vastuu ja kunniakin toimia kotimaisten pientuottajien ja kuluttajien välisininä airuina, mutta eihän niin tietenkään voi tehdä, koska EU. 

Itse jo ilmoitinkin, että en luultavasti aio ihan kaikesta lihasta kieltäytyä tämän kuukauden aikana, mutta mahdollinen lihansyönti edellyttää sitä, että saan joko jostain kotimaista riistaa tai sitten löydän kaupan lihatiskiltä jonkun lähellä kasvatetun ja teurastetun eläimen, jota voin syödä hyvillä mielin. Hinnan sijaan tulen luultavasti tinkimään sitten määrästä, jos oikeanlainen syötävä löytyy. Tämä on ihan mielenkiintoinen kokeilu siksikin, että sittenpä näkee, kuinka helposti ja mihin hintaan on saatavilla ns. eettisesti tuotettua lihaa.

 

Eilen söin kotimaisia juureksia, norjalaisia katkarapuja, italialaista riisiä, hollantilaisia paprikoita ja espanjalaisia tomaatteja, kreikkalaisia oliiveja ja suomalaisia omppuja ja jogurttia. Olen ihan tyytyväinen, koska ruoka oli kuitenkin niinkin lähi kuin eurooppalaista alkuperää (mikä ei sekään ole nykyään niin kauhean itsestäänselvää) ja ne kaikki löytyivät pienestä lähikaupasta. On selvää, että nämä eettiset valinnat nyt sitten vaativat hankkimaan ruokaa muualtakin kuin tuosta naapurista, mutta eilen en flunssan vuoksi sen kauempaa jaksanut ruokaa lähteä etsimään. Jotenkin ajattelen, että jos tähän kampanjakuukauteen haluaa sen ilmastonäkökulmankin mukaan, niin edellyttähän se sitten sitä, että suosii yleisesti ravinnossa kotimaista ja lähellä tuotettua ruokaa. Minä en nimittäin ihan rehellisyyden nimissä ymmärrä sitäkään, että argentiinalainen lehmä korvataan brasilialaisella soijalla, jonka kasvattelun alta hakataan sademetsiä.

Itse en myöskään vedä niin överiksi, että luopuisin kalasta, maitotuotteista ja kananmunista, mutta toisaalta olen niissäkin jo vuosia valinnut luomua (laktoosi-intoleranssi ei oireile luomusta. Sanokaa mitä sanotte, mutta tämä on testattu lähipiirissäkin niin monella ihmisellä, että uskallan sanoa sen olevan totta) ja ”vapaan” kanan munia, ja muutenkin olen mahdollisimman vähän prosessoidun ruoan ystävä, eli ei tämä nyt ihan täysin hyppy einespizzasta tuntemattomaan ole. Oikeastaan uskoisin, että lihattomuus on minulle varmaankin helpompaa kuin 6 viikon laihdutuskuuri, jonka toisen ystävättäreni kanssa aloitin, koska laihari tarkoittaa oluesta kieltäytymistä. SE tulee aiheuttamaan viimeistään perjantain saunavuorolla itkua ja syvää luopumisen surua.

 

Tänään ajattelin, että voisi sienistä tehdä jotain, jos kotimaisia sieniä löytyy kohtuulliseen hintaan, ja kalatiskin kalatarjonta on tutkittava myöskin. Luultavasti tyttäreni, jonka lemppariruoka on paistetut muikut ja muutenkin hän rakastaa kalaa, tulee olemaan tämän kuukauden aikana oikein tyytyväinen elämäänsä. Ja onhan sienissä ja kalassa d-vitamiinia, jota elimistöni huutaa kaamosajan ja talven lähestyessä, yök. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Toivottavasti moni Porilainenkin osallistuu kampanjaan jolloin saan ylitarjonnan vuoksi lihaa tarjouksesta omaan kolme pihviä päivässä kampanjaani.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Perimätiedon mukaan se oli Pietari, joka määräsi lihattoman kuukauden, jotta kalastajien kalat menisivät paremmin kaupaksi. Niin ne kaikki vain vetävät kotiinpäin jos tilaisuus tulee kohdalle.

Pentti Järvi

Ensimmäisen kerran moneen kuukauteen näin K-kaupan hyllyllä silakkaa, mutta ne oli valmiiksi perattu ja halusisin ne kalat itse perata. Ehkäpä voin 2-3kg tilata kauppiaalta.

Soija-osiosi oli hyvä! Mieluummin argentiinalaista lehmää (vaca) kuin brasilialaista soijaa.

Ja nyt sienimetsään karljohaneita metsästämään.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Tofu - soijasta
Seitan - vehnäproteiinista (gluteeni)
Tempeh - hapatettuja soijapapuja

-Näistä saa loistavia proteinipitoisia ruokia, eikä yhtään kovia eläinrasvoja.

Googlatkaa myös vege-kauppoja ja kasvisravintoloita. On tosi loistavia olemassa, käykää kokeilemassa. Kiinalaisessa/aasialaisessa sekä pohjoisafrikkalaisessa ruokakulttuurissa löytyy oikein maittavia ja ravitsevia kasvisruokalajeja.

Marketin suomalaiset vege-makkarat kannattaa jättää hyllyyn. Pilaavat vain kasvisruuan maineen.

-Rauhaa ja kylläisyyttä

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minä en ole oikein kauhean innostunut näistä lihaa korvaamaan tarkoiteuista jutuista. Niitä proteiineja kun saa muualtakin ja kun itselleni lihan idea on just se sisäfilepihvi, medium miinus. Sitä ei millään soijarouheella korvata. :D

Pentti Järvi

Suomessa on kuulema jo liki miljoona ihmistä, jotka elävät virallisessa tai apävirallisessa köyhyydessä. Näitä tuskin kiinnostaa muu asia kuin se hinta.
Valitettavasti juuri ne halvimmat ruoat ovat niitä epäterveellisimpiä.
Jostain luin, että kauppojen ylijäämäruokia voitaisiin alkaa jakaa enemmissä määrin köyhäinapuun tjms. Voin olla väärässäkin.

Tuskin kuitenkaan sisäfilettä jakelevat.

Käyttäjän HarriMuttilainen kuva
Harri Muttilainen Vastaus kommenttiin #6

Evira linjasi hiljattain, että kaupat voivat vapaammin alkaa jakaa ylijäämäruokaa hyväntekeväisyyteen. Vastuuta ruoan kelvollisuudesta annetaan enemmän lahjoitusten vastaanottajille. Jopa esim päivän vanhaa lihaa voidaan lahjoittaa, kunhan vastaanottaja (eli se edelleen jakelija) kypsentää sen lihan. Kaupat ovat käsittääkseni myös reagoineet ja alkavat jakaa ylijäämiä enempi köyhäinapuun,...,jne.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Ei ne ole lihan "korvikkeita" vaan ihan oikeata proteiinipitoista ravintoa.

Viimeisen liha-ruuan söin 4.1.1995. Seuraavana päivänä 5.1. jäi vain ylksinkertaisesti wieninleike lautasellani syömättä, kun en enää halunnut syödä lihaa. Ei mitään dramatiikka, ei ettistä heräämistä, ei eläinoikeus-ajatuksia. Se lihansyönti vain loppui.

Pari vuotta olin lakto-ovo, kunnes vain huomasin että minusta oli tullut täysvegaani. Muu perhe on edelleen kaikkiruokaisia, ja teen kyllä niille liharuokia, samalla kun teen itselleni vegaania.

Vaikka alussa oli vähän hakemista ja totuttelua on, kuten sanoin, vegaanius on avannut minulle suuren maailman täynä hienoja, maittavia ja ravitsevia etnisiä vegaaniruokia.

Kun etsii, niin löytää.

-Rauhaa

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

En ole myöskään päässyt kiinni näihin "lihankorvaajiin", vaikka olen monta liki vegaaniviikkoa silloin tällöin viettänyt (vaikka jotkut varmaan niistäkin tykkää), on tullut kyllä kuva että niitä on monenlaatuista ja esim. hyvää tofua tai näitä muita ei esim. joka marketista saa. Mieluummin vaikka kananmunia, kalaa tai äyriäisiä kuin lihanhimoissaan:) kilo soijarouhetta. Tai sitten ihan pieni määrä lihaa, eipä sitä tarvitse niin paljon olla.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Itsekin vihasin pitkää soijarouhetta. Äitini kaveri laittoi sellasia epämääräisiä soijapalleroita joka ruokaan, ja nypin ne pois. Sittemmin olen ostanut soijarouhetta ja oppinut käyttämään sitä.

Soija kannattaa huuhdella kunnolla, ja sitten liottaa vedessä, jossa jo siinä on mausteita. Tuppaa olemaan muuten mautonta. Soija imee ihan hirveästi mausteita, eli ei tule maustaa niinkuin tekisi lihalle. Soijarouheesta teen yleensä lähinnä vaan bolognesekastiketta. Joskus herkutteluun nachogratiinia.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen Vastaus kommenttiin #28

Minä olen sitä soijarouhetta opetellut laittamaan, kun sehän olisi tosi edullista arkiruokaa, mutta vaikka kuinka sitä esivalmistelisin, niin se on ihan kamalaa. Täytyy katsoa, jos tämän kuukauden aikana vielä kerran kokeilisi, mutta ei minulla ole mitään sellaista himoa saada korviketta lihalle. Lähinnä kiinnostaa se, että saa ruokavaliosta muuten proteiinia tarpeeksi.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm Vastaus kommenttiin #34

Terve,

Vinkki soijarouheesta:

Tummaa sojarouhetta 2dl, vettä 2dl

Liuota veteen:
-1/2 kasviliemikuutio
-1tlk murukahvia
-maun mukaan rouhittua mustapippuria

Laita sopivan kuumaan paistinpannuun öljyä. Lisää öljyyn sipulijauhetta ja curryseosta. Laita soijarouhe kuivana pannulle ja paahda kevyesti, välillä sekoittaen. Kaada vesi-mausteseos rouheen päälle, niin että kiehahtaa (varo roiskeita). Vesi imeytyy rouheeseen ja jatka paistamista muutama minuutti välillä kääntäen rouhetta. Sammuta levy ja anna tasaantua pannussa n. 5 minuuttia.

Rouhe on valmis käytettäväksi sellaisenaan esim tortilloihin tai pitssaan, tai lisäten pastakastikkeeseen.

-Voila

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Hyvin kirjoitettu, Helena!
-ja sorry. :( Mutta kuusi viikkoa menee nopeasti, ja sitten ollaan molemmat megaonnellisia saavutuksistamme! <3

Pentti Järvi

Helena ei huonosti osaa kirjoittaakaan. Uusia twiggyjäkö teistä tulee?

http://headedsomewhere.files.wordpress.com/2012/08...

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Juu, ei. Ei mitään tikkulaiheliinejä. Vaikkei minulla mitään niitäkään vastaan ole, tykkään vaan liian paljon muodoistani. Ajateltiin Hellun kanssa tehdä tilaa jouluherkuille. :)

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #12

Hyvässä lihassa olevat ihmiset ovat parempituulisiakin. Näin ei tosin aina ole mun kohdalla.

Oliivipuun päällä oliiviöljyssä paistetut sardiinit ovat mun herkkua - merianturakin käy.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen Vastaus kommenttiin #12

Ukilla oli tapana jouluisin sanoa, että on se hyvä kun on joulu, niin suapi syyvvä. :D

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #17

Silloin ei tehnyt mieli mennä keittiöön kun äiti keitteli sitä halvatun lipeäkalaa. yök.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen Vastaus kommenttiin #25

Meillä tehtiin teurastuspäivänä sitä tappauskeittoo. :D

Käyttäjän HarriMuttilainen kuva
Harri Muttilainen

Hieno kirjoitus, joka kuvasi pitkälti sen miten itse suhtaudun ruokaan. Meillä suositaan niin paljolti kuin mahdollista luomua, reilua kauppaa, lähiruokaa ja -tuottajia,...,jne. "Food Inc" -dokkari, jonka ehtii vielä tänään katsoa Yle:ltä ( http://areena.yle.fi/tv/1509957 ), paljasti ikäviä totuuksia ruokateollisuudesta ja myös niistä keinoista, joilla tehotuotettu roskaruoka pidetään halpana.

Samaisessa dokkarissa esiintyneeltä Joel Salatin nimiseltä luomuviljelijältä on peräisin sitaatti luomun väitetystä kalleudesta: "If you think the price of organic is expensive, have you seen the price of cancer lately?" eli "Jos luomu on mielestäsi kallista, oletko nähnyt syövän hintaa viime aikoina?".

Tehotuotannossa käytetään erittäin paljon kemikaaleja, joiden pitkäaikaisia vaikutuksia ihmiseen ei edes ole tutkittu. Se mitä niistä yleensä tutkitaan, on vain välitön myrkyllisyys. Jos kemikaali ei heti tapa, se katsotaan turvalliseksi ;-)).

Nautinnollisia ruokailuhetkiä!!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ja ajatella, kuinka helppoa se olisi, kun oikeasti ei tarvitsi muuta kuin vähentää esim. lihan syöntiä sen verran, että panostaisi rahansa määrän sijasta laatuun. Ymmärrän kyllä sen, ettei kaikilla ole varaa tehdä niitä eettisiä valintoja, mutta toivottavasti mahdollisimman moni kykyjensä mukaan niin tekisi.

Tuosta Food Inc:stä sen verran, että minua järkytti kuitenkin eniten Monsaton mafiamainen tyyli valvoa esim. sitä, jemmaileeko joku maanviljelijä siemeniä tilalleen. Nythän EU kieltää myöskin siementen säilömisen, eli lonkerot ulottuvat tänne asti.

Käyttäjän HarriMuttilainen kuva
Harri Muttilainen

Jep, tuo Monsanto on oma karmea luku sinänsä ja mielestäni niidenkin, jotka eivät vastusta GMO:ta sinänsä pitäisi vastustaa Monsanton tapaa tehdä asioita. Ylipäänsä tuo siementen patentointi on erittäin arveluttava käytäntö.

Sampo Haarlaa Vastaus kommenttiin #24

Kehitysmaissa taitaa olla vielä räikeämpää. Eniten järkyttää kuitenkin se että jos naapurin pellolta lentää Monsanton kamaa sinun puolelle, vika ja korvausvelvollisuus on sinulla.

Vähän sama kuin joku tuntematon postittaisi sinulle muistitikullisen ladattua musiikkia ja heti kun postilaatikko kolahtaa, poliisi rynnii sisään ja pidättää sinut nettipiratismista.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Firmassamme vieraana olleet ranskalaiset sanoivat täkäläisen keittiön herkkuja maisteltuaan, että te suomalaiset käristätte kaiken ruoan pilalle.

Jos ei syö kuukauteen paljon karsinogeenejä sisältävää käristettyä lihaa, voikohan sen korvata mustaksi käristetyllä muulla ruoalla? Täytyypä googlettaa, onko se sama, polttaako karrelle lihaa, kalaa tai kasviksia? Muutenhan tuo lihaton lokakuu muodostuu ihan terveysintoiluksi. Ja "asiantuntijoiden" mukaan terveysintoilu on terveydelle vaarallista (siis mielenterveydelle).

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Ranskalaiset ovat väärässä,
onhan vanha totuus, että jos jokin maistuu pahalle, käristä se.

Reilussa voissa ja sipulissa käristettynä maistuu lidlin mainoksetkin komialta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lihaton lokakuu ei sentään tarkoittane totaalikieltäytymistä lihan iloista kokonaisen kuukauden ajaksi ?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

En minä ainakaan sitä silleen ota :P

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Aloitin lihattoman marraskuun 1974 ja se on siitä alkaen jatkunut 12kk vuodessa. En ole korvannut lihaa millään. En siis käytä korvikkeita. Ei ole tarvetta.

Käyttäjän marihuusko kuva
Mari Huusko

Ekologisin, eettisin ja edullisin ruoka, minkä itse tiedän, on kasvishernekeitto kotimaisista luomuherneistä (noin 1 €/pss). Höystetään luomuporkkanoilla ja luomusipulilla (sekaan voi heittää melkein mitä tahansa muitakin kasviksia), maustetaan suolalla ja meiramilla. Yhdestä kattilallisesta saa reilut 10 annosta, riippuen kasvisten määrästä, ja maku sen kuin lämmitettäessä paranee.

:-P

Pentti Järvi

Papusoppaa teen joskus samoin kuin Mari. Lihaa ei silloin tarvita. Kesäisin kesäkeitto on poikaa, samoin kuumalla säällä espanjalainen gazpacho - kylmänä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Nopea ja halpa papukeitto. Suosittelen etenkin opiskelijoille (sukuresepti):

2x valkoinen papu tomaattikastikkeessa
sipuli
tuubi tomaattipyrettä vähän vettä
Mausteet oman maun mukaan, suosittelen vähän chiliä mukaan.

Kuullota sipuli kattilassa öljyssä. Lisää pavut, koko tuubi tomaattipyrettä ja vähän vettä (n. puoli tölkillistä). Mausta. Anna hautua pienellä lämmöllä kunnes pavut ovat pehmentyneet.
Tarjoillaan raejuuston tai creme fraschen kanssa.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #29

kiitoksi reseptistä... tosin muokasin sitä. eli creme frecheä mukaan ja hiukan paistijauhelihaa sekä sitten tuota savupekonia... on muuten oikein hyvää...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

NO niinhän se olisi ja rakastan hernesoppaa, mutta minulla ei maha kestä herneitä. En tajua mikä siinä on, kun esim. pavut on ihan ok.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Itse en punaista lihaa, kanaa tai riistaa (makusyistä pääosin sitä tosin) syö, mutta harkitsin kyllä jos heittäisi kalattoman lokakuun. Se meinaa kyllä kaatua jo vähän siihen, että olin jo ajat sitten ilmoittanut syöväni tänään sitseillä lohikeittoa enkä kasviskeittoa.

Omia kasvissuosikkejani on gratiinit (varsinkin kukkakaalilla höystetty sellainen), paputäytteiset tortillat ja intialainen linssikastike.

Pentti Järvi

Suosittelen Saaralle ja muillekin hapankaalia, innehåller C-vitamin.
Siitä ei maha täyty ja kun ei lihaa saa syödä, niin ehkä sitten perunaa lisäksi tai 2 omenaa.

Olavi Mansikka

kannatan ehdottomasti että kaikki aloittavat lihattoman lokakuun. Mä uhraudun ja syön kaikki piffit pois...

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Minä en mitään täysin lihatonta lokakuuta aatellut viettää, mutta kum tuo tyttöystävä on kasvissyöjä ja kokkaus on minun hommaa, niin tässä tulee lihattomia päiviä ihan automaattisesti. Tässäpä on vielä sellainen juttu, että kun em. emäntä viljelee kasveja ammatikseen, niin tässä ei oikein kesällä kerkiä seurustelemaan. Nyt kun nuo Mikonpäivät ja enimmät viljelijän kiireet meni, niin se tietää minulle lihallisempaa lokakuuta ja enemmän kasvissafkaa.

Pentti Järvi

Synnillistä lokakuuta aiot viettää?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Parhaani mukaan, kiitos kysymästä.

Pentti Järvi

Klimppisoppaa on täällä Maalahdessa tullut pakostakin syötyä. Siitä Reino Myöhänen kertoilee:

http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2247...

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Onkos se klimppisoppa sama asia kuin mykykeitto? Minä en ole syönyt, mutta Aku Ankassa kerran mainittiin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kasvissyönnin todellinen motiivin on laihdutus, ja kasvissyönti on anoreksian esiaste.

Varo Helena, ettet luiskahda syömishäiröiden puolelle. Olisi se kurjaa, jos sinustakin suivaantuisi mannekiininlaiha kuivakeppi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

:D :D :D Sitä vaara ei ole.
Ja olin itse asiassa nuorempana pari vuotta vege. Lihoin silloin yli 10 kiloa :D

Antti Jokinen

Olen huomannut vähän samaa. Vain kasveja syövät on useasti huumorintajottomia valittajia.

Pentti Järvi

Mikko Ahola. tunsin kerran erään kuvankauniin nuoren tytön, joka sairastui/ajautui anorexiaan. Kuoli pois.
Helenasta ei ole pelkoa, liki synnynnäinen gourmet-tyyppi.

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

M. Ahola:
"Kasvissyönnin todellinen motiivin on laihdutus, ja kasvissyönti on anoreksian esiaste."

Heh:) tää lienee vitsi, mutta olen joskus kuullut samaa etenkin vanhemmilta ihmisiltä ihan liki vakavalla naamalla esittäen. Pohjautuu kai johonkin käsitykseen että vegaanit syö vain vihreää salaattia, vaikka voihan sitä vaikkapa pullaa ja suklaatakin syödä mielin määrin. Itseasiassa taitaa liha ja muut proteiinit pitää kylläisyyttä enemmän yllä. Vaikka toki siitä kalorit alenee roimasti jos esim. riisit, pastat ja perunatkin osin korvaisi niillä saladeilla ja vihanneksilla.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ihminen tappaa huvikseen, ei välttämättä tarpeeseensa. Eläin tappaa syödäkseen ja vain tarpeeseensa.
Arvo Ylppö sanoi, että ihminen on kuin sika ja syö sen mukaisesti.
Ei mikään yltiöpäisyys ole ihmisen ruokakulttuuria, ihminen on ruokakulttuuriltaan geneettisesti sika.

Pentti Järvi

pääasiallisesti noin. kotikissat lienevät poikkeus.

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Jeps, tappaa jotkut eläimet huvikseen eikä liene näköpiirissä lähiaikoina että ne alkaisivat keskenään funtsimaan ja kyselemään "onko tämä moraalisesti oikein vai ei".

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kotikissat tappavat rajattomasti, sillä ne on jalostettu siihen. Kissat ovat olleet tärkeä tuholaisten, hiirien ja rottien kurissapitäjäm ja sen vuoksi niistä on jalostettu rajattomia tappajia. Ilman kissoja maailman väkiluku olisi huomattavasti nykyistä alhaisempi, nälkäkuolemat olisivat verottaneet väestöä.

Tämä on myös huomioitava kasvissyönnissä. Myös kasvisten tuotannossa täytyy välttämättä tappaa suuret määrä hiiriä, rottia, puhumattakaan pienemmistä tuholaisista.

Olavi Mansikka

ahma tappaa rajattomasti. se tekee lihapiiloja ja eläviäkin lihavarostoja. repii porolta silmät mutta jättää henkiin..

Jari Teräväinen

Susi on siitä kiva sessu, että se tappaa myös huvikseen, karhu ei tietääkseni tapa huvikseen..

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Itse olisin toivonut että joku olisi pistänyt pystyyn vastavetona Lihaisan Lokakuu-kampanjan, mutten ainakaan ole vielä sellaiseen törmännyt.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No voihan sellaisen laittaa pystyyn, mutta en minä ainakaan jaksaisi enempää popsia lihaa mitä normaalisti syön. :D

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Tuollahan minä aloitin ketjun ensimmäisessä viestissä "kolme piffiä päivässä" kampanjan,
minä en jaksa moista twittereissä tai facessa toitottaa,
mutta pistäkää ihmneessä jakoon vaan.

Markus Ronkainen

Hyvä kirjoitus ja tuollaisena muistan oman lapsuusympäristön joskaan 100 sikaa ei ollut lähimaillakaan. Lihaa, maitoa, kalaa, marjoja. Omasta takaa.

Muuten en ole koskaan viettänyt tipatonta tammikuuta, enkä vietä.
Sama juttu lihan suhteen. Medium miinus sisäfile, entrecoat medium.
Liha ja kala, joskus viinin kera.

Kaikessa kohtuus, kuukausissakin kuten lihaniloissa (mitä nyt joskus mopo keulii).

Jari Teräväinen

Luomutuotanto on hienoo kyllä, mutta kun sitten pitäs saada sillä tuotannolla maksettua kaikki laskut ja elettyäki, jollei sitten ole hyväpalkkasessa hommassa että pystyy sitä harrastaa...
Luomuviljelysä on kyllä hyviä asioita, kuten viljelykierto, monilla aluilla missä yksipuolisesti viljelty viljaa, kuten varsinaissuomessa, on paljon peltoaluita joissa maa on moninpaikoin niin tiivistynyttä, että siellä olis viljykierto paikallaan, esim. palko- ja apilakasveilla, mutta sitä kannatas käyttää muuallakin apila kun on luonnon omatyppidehdas ..

Toimituksen poiminnat