Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Maria ja muut pienet kadonneet sielut

Ei ole salaisuus, että heikko kohtani ovat lapset. Kaikki maailman lapset ihonväristä, sukupuolesta, uskonnosta tai vanhempiensa elämäntyylistä riippumatta ovat minun silmissäni ihmiskunnan tärkeimpiä olentoja. He ovat viattomia ja kauniita sieluja, joita haluaisi suojella maailman pahuudelta. 

Olen kirjoittanut tästä ennenkin, mutta ehkä tuollaiset tunteet ovat luonnollisia meille äideille. Jokaista lapsen kokemaa vääryyttä peilaa oman lapsensa kautta. Entä jos minun lapseni joutusi kokemaan jotain noin kamalaa? Monet hirveydet ovat niin hirveitä, että helposti menettää yöunensa. Mitä jos oma lapsi kidutettaisiin kuoliaaksi? Mitä jos oma lapsi joutuisi elämään ympäristössä, jossa häntä ei rakastettaisi tai edes pidettäisi huolta ja hänen elämänsä olisi silkkaa selviytymistä? Entä jos oma lapsi joutuisi näkemään kuolemaa ja väkivaltaa? Entä jos minä kuolisin nälkään tai tulisin tapetuksi ja lapsi jäisi yksin keskelle katastrofia kuolemaa odottamaan?

Mitä jos lapseni kaapattaisiin enkä koskaan saisi tietää, mitä hänelle tapahtui?

 

Kreikkalaisesta romaniyhteisöstä löydetty pieni Maria on noussut kaikkien anonyymien kadonneiden lasten ruumiillistumaksi. Pienestä Mariasta ei tiedetä mitään, ei oikeaa nimeä, ei oikeaa kotimaata, ei oikeaa ikää. Kuitenkin jonkun äidin kohdussa hän on vuosia sitten potkiutunut ja joku on häntä vastasyntyneenä rinnallaan pitänyt.

Kun Marian kuva julkaistiin viime viikolla, hänestä näki heti, että hänen hiuksensa on vaalennettu, mutta hieman epäilen, että ne on vaalennettu tummaksi värjätyistä hiuksista. Tyttö on muuten niin selkeästi vaaleaverikön näköinen, ettei hänen luonnollinen hiustenväri kauhean tumma voi olla ja toisaalta hiusten latvat kielivät siitä, että niissä on väriä ollut.

Tytön dna ei kuitenkaan ilmeisesti ole vastannut ketään kadonneeksi ilmoitettua lasta, joten itselleni tulee mieleen, että kyseessä voi olla esimerkiksi naiskaupan uhrin synnyttämä lapsi. Hänen taustansa voi olla niin traaginen ja julma, että sitä on vaikea edes ymmärtää.

Maria on kuitenkin herättänyt toivoa varmaankin kaikissa niissä maailman äideissä ja isissä, joiden lapsi on kadonnut. Kuinka monessa perheessä onkaan herännyt uusi toivo, että ehkä juuri se oma lapsi on nyt löytynyt tai jos joku lapsi on löytynyt, niin miksipä ei se omakin löytyisi. Aamulla luin yhdysvaltalaisperhestä, jonka vauva katosi kotoaan joitain vuosia sitten. Nyt nämä vanhemmat toivovat, että Maria olisi heidän kadonnut lapsensa. Hyvin epätodennäköistä on, että olisi, mutta eihän niillä vanhemmilla ole mitään muuta kuin toivo. Se, missä heidän oikea lapsensa todella on, jäänee ikuiseksi mysteeriksi.

Ajatelkaapas itse tilannetta, että se oma lapsi katoaisi. Minä en voi äitinä kuvitella mitään kamalampaa kuin sen tilanteen. Oman lapsen kuolema olisi takuulla hirveä asia, mutta ainakin sen lapsen voisi haudata ja tehdä surutyötä, mutta jos lapsi katoaisi, eikä tietäisi, mikä hänen kohtalonsa on ja onko hän elossa vai kuollut, niin eihän siitä varmasti selviäisi ikinä. Maailma on niin hirveän paha ja aikuiset ihmiset petoja, että kadonneen lapsen äidin (ja tietenkin myös isän) loppuelämä olisi silkkaa helvettiä.

Juuri nytkin maailmassa on konflikteja, joiden seurauksena lapsia kuolee, kärsii ja katoaa. Venäjän kautta Suomeen pyrkinyt 4-vuotias lapsi on jumissa Venäjällä, hänen äitinsä on vankilassa ja lapsi ummikkona jossain venäläisessä lastenkodissa. Suomi ei suostu ottamaan lasta Suomeen, vaikka täällä on hänen sukuaan, koska äidillä ei ollut paperit kunnossa.

Luulen, että jokainen normaali äiti allekirjoittaa sen, että on aivan sama vaikka itse jäisi jumiin venäläiseen vankilaan, kunhan se lapsi pääsisi sukulaisten luokse. Se on inhmillistä ja maailma kaipaa inhimillisyyttä, ei byrokratiaa eikä teoreettista länkytystä. Vaikka itsekin olen sitä mieltä, että apu tulisi kohdentaa tehokkaasti kriisialueille, niin kyllä näitä poikkeuksia lasten kohdalla tulisi voida tehdä. 

Mutta toisaalta, jotkut äidit eivät välitä. Hiljattain vankilasta vapautui suomalaisäiti, jonka omiin pikkulapsiinsa kohdistunutta rikosta kuvataan maamme historian iljettävimmäksi seksuaalirikokseksi. Hän selvisi muutaman vuoden vankeusrangaistuksella. Jossain päin Afrikansarvea elää suomea puhuva pieni tyttö, joka toimi äidilleen ainoastaan väylänä päästä länsimaiseen elämään kiinni. Ympäri maailman toimii lapsisotilaita ja lapsiseksiorjia, joiden vanhemmat eivät vaan ole välittäneet muusta kuin omasta hyvästä.

Entä jos Mariallakin on oikeasti olemassa äiti, joka ei vaan ole välittänyt?

Tässä maailmassa lapset kärsivät, koska aikuiset ihmiset ovat pahoja ja narsistisesti omien halujensa vietävinä. Lapsikaappaukset ja lapsikauppa palvelee aikuisten itsekkyyttä. Kotimainen lastensuojelutyö palvelee aikuisten itsekkyyttä, suomalainen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka palvelee aikuisten itsekkyyttä ja me näemme asiat liikaa meidän aikuisten oikeuksien kautta. Kuvaavaa on se, että eduskuntatalon remontti maksaa huomattavasti enemmän kuin uusi lastensairaala, mutta ensimmäiseen löytyi rahat valtion budjetista, jälkimmäiseen ei.

En tiedä, kuinka kriisit vaikuttavat äitiyteen. Pysäyttävää oli lukea, että niinkin perhekeskeisessä kulttuurissa kuin Kreikassa on jo satoja kreikkalaisia lapsia, jotka elävät lastekodeissa ja sairaaloissa ihan vain siksi, että vanhemmat ovat menettäneet kaiken eivätkä ole enää keksineet muuta ratkaisua kuin antaa lapsensa pois. Lapset ovat eurokriisinkin jaloissa suurimpia kärsijöitä, mutta heidät on niin helppo unohtaa.

Itse toivoisin, että maailmaa ja konflikteja käsiteltäisiin politiikassakin enemmän lasten kautta ja osoitettaisiin hitunen lämpöä ja aitoa välittämistä niitä kohtaan, jotka eivät voi itseään puolustaa. Yksi tärkeimpiä tehtäviä Euroopan Unionissakin olisi se, että lapset otettaisiin erityissuojelun alle (konkreettisesti eikä vain juhlapuheissa), lapsiin kohdistuvaa rikollisuutta tai niistä annettavia tuomioita ei lieventäisi aikuisten oikeudet vapaaseen perseilyyn ja lapsiin kohdistuvasta rikollisuudesta tuomittaisiin aina huomattavasti muuta rikollisuutta kovemmin. Mielestäni olisi myöskin järkevää pohtia sitä, voitaisiinko schengenin alueella tiukentaa valvontaa, jos sillä kyettäisiin suojelemaan lapsia ja ehkäisemään lapsikaappauksia. Esimerkiksi rajanylitysten yhteydessä olisi aina esitettävä huoltajan/huoltajien tai viranomaisen lupa, jos huoltajat eivät olisi lapsen seurassa. Vaikka itse vastustankin valvonnan ja kyttäämisen lisäämistä muuten, niin tuollaisen valvonnan hyväksyn, jos muuten ei näitä lapsikaappareita ja muita paskiaisia kuriin saada. 

 

En tiedä, löytyykö Marian äiti koskaan. Ehkä jossain on nyt nainen, joka tunnistaa lapsensa, mutta ei syystä tai toisesta tule koskaan ilmoittautumaan viranomaisille. Tai onko äiti elossakaan? Jos hän on naiskaupan uhri, niin viimeistään tässä vaiheessa hänestä hankkiudutaan eroon. Uskon kuitenkin, että pieni Maria löytää itselleen hyvän kodin ja hänen tarinansa saa onnellisen lopun. Toisin kuin ne tuhannet ja taas tuhannet lapset, jotka eivät koskaan päädy mihinkään muualle kuin heräämään aamu toisensa jälkeen keskelle painajaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tuo Marian tapaus on hellyttänyt ihmisten sydämet kautta maailman.

Löytyy oikeat vanhemmat tai ei, tuota lasta ei pidä enää palauttaa valheita tapauksesta suoltaneiden romanien seuraan.

Hänet on erityistapauksena otettava kulttuuritaustansa mukaiseen kasvatukseen/koulutukseen. Hänelle löytyy sijaisvanhemmat kyllä. Tietysti tapaukselle onnellisin loppu olisi oikeiden vanhempien löytyminen.

Romanikulttuuriin hän ei kuulu, se kai on jo selvinnyt. Eikä sinne enää joudu/pääse. Inhimillistä on, että hän mahdollisesti voi tuntea nyt turvattomuuden tunnetta,- ja jopa ikävöidä romanivanhempiaan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Miksi tämän lapsen kohtalo on mukan niin onneton, sillä sinne samaan romanileiriinhän jäi kymmeniä lapsia, joiden kohtalosta ei kukaan ole huolestunut?

Onko niin, että meitä järkyttää tämän lapsen kohtalo, koska hän on vaaleatukkainen ja vaaleaihoinen?

Onko niin, että vaaleaihoiselle lapselle joutuminen samaan asemaan, kuin romanilapset elävät, on suuri vääryys, mutta ei romanilapsille?

Miksi on niin väärin, jos köyhä pariskunta ottaa kasvatettavaksi lapsen? Adoptoi lapsen?

Onko köyhyys joku kauhea rikos? Onko köyhän lapsen kasvattaminen muka joku rikos?

Adotoivathan rikkaatkin köyhien lapsia, kuten Biaudet, joka on maamme ihmiskaupasta virallisesti vastaava henkilö, mutta joka on itse kansaivälisellä adoptiolla adoptoinut lapsen.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Miksi tämän lapsen kohtalo on mukan niin onneton, sillä sinne samaan romanileiriinhän jäi kymmeniä lapsia, joiden kohtalosta ei kukaan ole huolestunut?"

Tämä lapsi EI KUULU romaniväestöön, se on jo dna-tutkimuksella osoitettu. Myöskään hänen "romanivanhempansa" eivät ole kyeneet todistamaan lapsen joutumista heille luotettavalla tavalla. Päinvastoin, ovat valehdelleet eri tavoin, ja muuttaneet lapsen alkuperästä kertomusta useaan kertaan.

Romaneilla on tietysti oikeus omiin lapsiinsa, niinkuin kaikilla. Lerin muut lapset ilmeisesti ovat heidän lapsiaan. Luulen, että alkuperää tutkitaan heidänkin osaltaan tiukan seulan läpi.

"Miksi on niin väärin, jos köyhä pariskunta ottaa kasvatettavaksi lapsen? Adoptoi lapsen?"

Ei miksikään. Tässä tapauksessa ei oleteta olevan asiat niin hyvin kuin niiden pitäisi.

Ei Kreikankaan poliisi ihan pönttö ole. Puhutaan Kreikasta sitten mitä muuta tahansa.

Pentti Järvi

Olipas koskettava kirjoitus!

Kreikan tilanteesta olin 2-3 vuotta sitä mieltä, että tehköön maa konkurssin ja irti EU:n letkuista. Humanitaarista apua olisi taatusti tulvinut maahan pankkitukien sijaan eli ihan konkreettista solidaarista tukea maan asukkaille.

Mitä Mariaan tulee, on Suomen ja suomalaisten kannalta positiivistä ainakin se, että tuon näköistä lasta ei ole ilmoitettu kadonneeksi, Ruotsissa on yksi perhe ilmoittautunut Marian potentiaalisiksi vanhemmiksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Toisin kuin ne tuhannet ja taas tuhannet lapset, jotka eivät koskaan päädy mihinkään muualle kuin heräämään aamu toisensa jälkeen keskelle painajaista. "

Nyt herättää kuitenkin toivoa, että pikku Maria löytää oikeat vanhempansa koska tapaus on niin hyvin levinnyt ympäri maailmaa. Kuva likaisesta ja surullisesta Mariasta kouraisi varmasti miljoonien ihmisten sydäntä ja kuvat hänestä taas jälkeenpäin avoimesti kameraan katsovasta pienestä ihmisestä herätti toivon, että yksi elämä ja hänen vanhempansa ovat pelastettu jatkuvasta kärsimyksestä.

Koko tapaus toi mieleeni Italiassa asuvan ystävän kertomuksen takavuosilta Roomassa. Pienehkön tavaratalon kuulutus kertoi kadonneesta lapsesta ja ovet suljettiin heti kaikkialta ulos pääsemisen estämiseksi. Myöhemmin poliisit löysivät wc-tiloista itkevän pienen tytön, joka oli jo ehditty pukea ryysyihin ja kasvot olivat liattu tummemmiksi... Tämän tapauksen jälkeen pidimme matkoilla omien pienten lastenlastemme kädestä tukevasti kiinni kaikkialla missä oli paljon väkeä.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Koti ja lapset ovat ihmiselle ilo. Etenkin naiselle ne ovat erittäin tärkeitä, näin voidaan sanoa käsi sydämellä. Tänä aikana, kun ihmisiltä riistetään kodit, vieköön ne sitten yhteiskunnallinen vääryys tai markkinavoimat, vetää se kirousta ihmisen ylle. Tämä kirous on aivan helposti nähtävissä, teoilla on seurauksensa. Maan poliittisen johdon pitäisi erityisesti ottaa huomioon kotien tarpeet, muussa tapauksessa tulee kylvöstä katkera sato, josta Maria on yksi pieni mutta tärkeä huomiomerkki.

Ulkonaisen ja hengellisen turvan vieminen on lapsen perusturvan viemistä. Jotkut haluavat viedä uskonnonopetuksenkin koulusta, kun sitä pitäisi lisätä, nimittäin kristinuskon syvällistä opetusta - uskonnollisuudesta ja traditioista ei niin väliä. Jokainen viisas ihminen käsittää tämän ja se on helpo todistaa historiasta, siitä kuinka tärkeänä ovat monet historian merkkimiehet pitäneet hengellisyyttä ja uskoa Jumalaan. Tänään rakkauden tunteen tilalle on astunut ylpeys ja viha sekä kaikenkattava kateus ja kauna. Rahasta on tullut uskonto.

Tuhotyö alkaa kodeista tai sitten niistä alkaa kaiken siunaus, sitä ei ole nyt näkyvissä. Hengellinen näköalattomuus kutistaa maailman mammonaan, ja sellaisessa maailmassa ei synny hyvää. Mammonan palvonta riistää nimenomaan koteja ja lapsista kasvaa turvattomia ja väkivaltaisia. Mikään ei tule muuttumaan enne kuin mammonan ja sitä palvovien ihmisten työtoverit "tuhotaan."

Pentti Järvi

Juurikin noin, paitsi että äidinrakkaus ei taatusti johdu mistään tietystä uskonnosta tai lisää sitä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Äidinrakkaus on kulttuurisidonnaisata. Monissa kulttureissa äidit antavat lapsensa pois toisten suvun jäsenten hoidettavaksi. Nämä sijaisäidit sitten kasvattavat kylläkin lasta kuin omaansa ja tuntevat sitä kohtaan äidinrakkautta.

Samalla tavoin vielä pari vuosisataa sitten eivät rikkaat äidit itse huolehtineet lainkaan lapsistaan, vaan synnytyksen jälkeen ne annettiin imettäjän hoidettavaksi ja sitten tämä sijaisäiti hoiti lasta niin kauan, ennen kuin lapsi lähetettiin sisäoppilaitokseen.

Samuli Mikkola

Nythän oli uutinen, että myös Irlannin mustalaisilla on nähty vaalea lapsi. No, Irlannin "mustalaiset" kyllä ovat itsekin vaaleita. Alkaako poliisi nyt ratsaamaan romanileirejä ympäri Eurooppaa?

Ainahan voi olla niinkin, että Marialle oli parempi olla näiden "vanhempien" kuin omiensa luona?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mitäh! Näitkö kuvat lapsesta ja ympäristöstä missä hän asui? Sairaalasta ilmoitettiin myös Marian olleen huonossa kunnossa ja muutenkin kehityksestään jäljessä puheen osalta. Onneksi DNA:lla pystytään oikeat vanhemmat löytämään.

Samuli Mikkola

En ole nähnyt kuin hänen huoneestaan otetun kuvan. Se ei kovin pahalta näyttänyt. Eipä tyttö varmaan ole kovin kummoisesti elänyt, mutta tuskin huonommin kuin "vanhempansa". Mustalaisleiri tuskin on kellekään ihannepaikka. Siellä he kuitenkin ovat eläneet eikä vaalea lapsi kärsi sen enempää kuin tummakaan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola Vastaus kommenttiin #23

Afrikassakin ihmiset ovat hyvin köyhiä, mutta eivät välttämättä ollenkaan onnettomampia, kuin täällä rikkaassa Pohjolassa. Köyhissä maissa ihmset eivät esimerkiksi kärsi masennuksesta lainkaan niin usein, kuin rikkaammissa maissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei ole olemassa yleisiä dna-rekistereitä. Jos jossain olisi oikeat vanhemmat, jotka olisivat tästä lapsesta kiinnostuneita, saattaisi dna-tutkimuksella olla pieni mahdollisuus. Luulisi sellaisten vanhempien nyt jo ilmoittautuneen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #34

"...saattaisi dna-tutkimuksella olla pieni mahdollisuus. Luulisi sellaisten vanhempien nyt jo ilmoittautuneen."

Tätä juuri tarkoitin, mutta ilmaisin asiani liian ylimalkaisesti ja huonosti. Nythän on jo ilmoittautunut useampia vanhempia joille tehdään dna-tutkimus. Siunattu olkoon tiede ja kehitys, joka tämän on tämän mahdollistanut.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #35

J-P Vuorela tiesi vallan hyvin mitä tarkoitit, mutta hän nyt halusi saivarrella taas. Kovin monessa maassa ei ole ilmoitettu kadonneiksi tuon näköisiä/oloisia lapsia tuona tiettynä ajankohtana. DNA on hyvä keino varmistaa sukulaisuus.

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Veri on vettäkin sakeampaa. Uskoisin kuitenkin että vaalea lapsi romaanikulttuurissa kärsii yhtä paljon kuin tumma romanilapsi vaaleiden kulttuurissa. Siksi vertaisin myös nykyistä maahanmuttopolitiikkamme tähän tapaukseen, koska afrikasarven pakolainen on ollut Suomen valtion lellikkilapsi. Suomalaiset tummaihoisia tänne haalivat maahanmuuttotyöntekijät ovat tämän logiikan mukaan siis yhtä syyllisiä kuin nuo romanivanhemmatt. Onneksi suuri osa vaaleista tai tummista ihmisistä ei omi toisenkaltaisia huollettavia kärsimään erilaisuudesta ja sen tuottamasta juurettomuudesta sekä sopimattomien elinolojensa tuottamista sairauksista. Esimerkiksi afrikkalaisten tai aboriginalien tapauksessa masennus on täällä kylmässä ja pimeässä pohjolassa yhtä suuri riski kuin Afrikassa/Australiassa melanooma valkoihoisilla.

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Jospa Maria olikin ankkurilapsi, jonka romanihyysarit olivat pelastaneet itsepuolustuskyvyttömältä rappiokulttuuriltamme, josta Halla-ahokin kertoo scriptassa, ja antaneet Marialle turvapaikan elinvoimaisemmassa kulttuurissa.

Nyt sitten jotkut interpolin agentit pilasivat meidän kaikkien mahdollisuudet perheenyhdistämisiin ja romanikulttuurin rikastamiseen. Mutta nou hätä. Romanit ja muut etnisesti meistä poikkeavat tarjoavat varmasti runsaasti mahdollisuuksia meille tulla kidnapatuksi heidän itsepuolustuskykyisempään kulttuuriinsa, kun vain otamme seuraavan lennon tuonne romaniaan, lähi-itään ja afrikan sarveen, heitämme passit menemään ja kehumme että meillä on rikkaita sukulaisia täällä uppoavassa lännessä. He varmasti uskovat ja tarjoavat meille asunnon ja työpaikan oitis kotipiikoina ja kamelinkuljettajina, jotta saamme loputkin elitasosairauksista kärsivät kansalaisemme sinne luvattuun maahan pakoon tätä kulutushysteriaa, jonka pönkittämiseksi pakolaisia, turvapaikkaturisteja yms maahanmuuttajia tänne otetaan kuin lapsia tuohon romaaniperheiseen ikään.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Marian tapauksen ilmeisenä innoittajana Irlannissa riistettiin romanikodista yksi vaalea lapsi naapuruston ilmiannon vuoksi. No, DNA-testi osoitti että lapsi onkin perheen ikioma. Tästä on kiittäminen keltaisen lehdistön mässäilyä vaaleilla lapsilla romanien luona.

Sosiaalipornoa. Mutta toivottavasti tietysti lapset pääsevät koteihinsa jos ja kun väärissä paikoissa ovat. Olivat sitten romanien tai valkolaisten sieppaamia. Romanilapsiahan on kadonnut vaikka kuinka paljon. Etsiiköhän heitä kukaan...

Pentti Järvi

Sosiaalipornoapa hyvinkin. Tuolla Irlannissa ja Brittein saarilla mustalaiset eivät oikein edes näytä mustalaisilta siten kuin mihin me olemme tottuneet.

Espanjalaiset gitanot taatusti näyttävät siltä, mitä ovat. Heikäläisistä ei ole tietämäni mukaan tehty etsintäkuulutuksia, sensijaan monista arabilapsista useinkin. Epäillään, että isä vienyt lapsensa omaan maahansa luvatta. Siksi ei ole suositeltavaa suomalaisenkaan tytön mennä naimisiin arabin kanssa ulkomailla. Ja tämä EI ole rassismia, vaan tavallinen neuvo esimerkiksi Andaluusiassa.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Tämä keskustelu on hämmentävä, mutta varmaankin tarpeellinen tunteiden purkuun. Kyse ei ole niinkään lapsen kohtalosta, vaan omasta epävarmuudesta. "Mitä jos lapseni kaapattaisiin enkä koskaan saisi tietää, mitä hänelle tapahtui?"

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Marian alkuperästähän emme tiedä vielä mitään. Voi olla että hänet on ryöstetty, voi olla että hylätty, katulapsi tai verikostoissa menehtyneen heimoveljen mukuloita.

Joku asiantuntija katseli, että tukka näytti värjätyltä. Näin voisi olla. Lapsi ei ole oma, vaan kenties kadulta "pelastettu" ja tuunattu kauppatavaraksi.

Huono juttu, vai hyvä - jos katulapsi myydään vaikkapa adoptiojonoon juuttuneeseen hyvään perheeseen?

Ei jutussa kaikki mitenkään kurantisti ole silti, ei.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Äsken tuli uutinen, jonka mukaan prostituoitu äiti on myynyt ei-toivotun lapsensa. Varkaiksi mielletty kansa tuli hutkittua kuitenkin heti, vaikka he ovatkin vain kauppiaita. Hevos-, auto- ja nyt myös lapsikauppiaita. Mutta jos päämäärä oli oikeasti lopulta hyvä elämä lapselle, onko tarinassa rikollisia, muuta kuin sieluiltaan?

Muitakin kaupan motiiveja on ja niitä varmaan pengotaan seuraavaksi. Kaikki kun eivät ole oikein kauniita.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Asia on sitten selvinnyt.

Kyseessä oli yksinkertaisesti perhe, joka hoiti lapsiaan niin hyvin kuin niissä olosuhteissa pystyi. Suurin osa kommentoijista näki ongelmaksi lähinnä sen, että vaalea ihminen oli joutunut noihin olosuhteisiin. Hänet piti pelastaa, ettei sentään tanssimaan joutuisi. Herran pieksut, kohta olisi varmaan joutunut laulamaankin.

Käyttäjän TerhiHeino kuva
Terhi Heino

Onko todellakin tuo lapsiaan parittanut äiti vapautunut vankilasta?!

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Surullinen tapaus, joka pohdituttaa. Toisaalta, lienee aiheellista kysyä, saako lasta noin vain ottaa pois niiltä ihmisiltä, jotka hänet ovat kasvattaneet useamman vuoden ajan. Ei lapsi tiedä, etteivät he ole hänen vanhempansa. Vaikka oikeutta tehdään biologisille vanhemmille, hallaa tällä tehdään lapselle, joka kaipaa "vanhempiaan" ja on heihin tottunut, joihin luottaa, ja joiden seurassa tuntee olevansa turvassa.

Pentti Järvi

Mun mielestä olisi jo aika alkaa Suomessa miettiä mitä tehdä huostaanottobusinekselle Suomessa, jonka liikevaihto lienee n. 700 miljoonaa euroa.

Toimituksen poiminnat