Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Suomalaisista kasvatetaan nössöjä!

Kerran kuulin erään lastentarhanopettajan toteavan, että heitä on neuvottu olemaan kieltämättä lapsia tyyliin ”EI!”, vaan asia täytyy muotoilla positiivishenkisemmin, esimerkiksi ”onkohan tuo nyt oikea tapa toimia?”

Kouluissa eletään kuin siat pellossa. Kuria ja järjestystä ei saa pitää, koska Jani-Petterit ja Amanda-Kirsikat saattaisivat saada syviäkin traumoja tilanteessa, jossa opettajalta palaisivat käämit eikä edes kännyköitä saisi luokkatiloihin tuoda.

Nykypäivän Suomessa lapsille ja nuorille opetetaan varsin itsekeskenen maailmankuva ja asioita sallitaan enemmän kuin varmaan koskaan. Yksilön vapaudet ja oikeudet menevät kaiken muun, esim. vierustoverin opiskelurauhan tai opettajan mielenterveyden ohi. Melkoinen taivashan se on murkkuikäisille hormonipommeille, eipä sillä.

Vaan samaan aikaan, kun lapsilla ja nuorilla on enemmän oikeuksia ja vapauksia kuin ikinä, on meidän aikuisten elämästä tehty hyvin tarkkaan säädeltyä ja meitä varjellaan maailman pahuudelta niin tarkoin, että herkempiä ihmisiä on todella alkanut jo ahdistaa.

Ei saa tehdä sitä, tätä, tuota, näin, noin eikä ainakaan sillä tavalla kuin terve järki sanoisi. Säätely ulottuu ihan normaalista elämästä yritystoimintaan, perhe-elämään, tekorusketukseen ja kohta luultavasti korkokengän koron korkeuteenkin. Kauppias ei saa ostaa kalaa kalastajalta, koska silakassa saattaa olla loismato. Tekoripsibisnekseen halutaan pakolliset luvat. Prostituutio kielletään. Käteismaksuja rajotetaan. Keskikalja halutaan lantrata ja lapsiperheiden itsemääräämisoikeuteen mennä sotkeutumaan, koska tasa-arvo.

Onkohan kukaan tutkinut sitä, mitä tapahtuu nuorten ihmisten mielenterveydelle silloin kun opetetaan vapauteen ja oikeuksiin ja minäminäminä-ajatusmaailmaan, ja aikuistumisen yhteydessä sitten kerrotaankin, että se on muuten sitten niin, että kaikki on kiellettyä, paitsi jos jokin on erikseen sallittua? Luulisi, että yksinlönvapauksiin opetettu Amanda-Kirsikka on ihan pyörällä päästään, kun vapauden tilalle tulee yhteiskunnan suojaviitaksi naamioitu säätely. Jos Amanda-Kirsikkaa ei olisi flirttailtu yhteiskunnan hyödylliseksi hölmöksi, hän luultavasti kävisi mellakoimassa esimerkiksi jääkiekkomailan kanssa valtioneuvoston mustat audit päreiksi pistäen, mutta koska Amanda-Kirsikka on kasvanut rakastamaan nuoruuden vapauksia tarjoavaa ja kaikenlaista perseilyä ymmärtävää valtiovaltaa, hän käy mäiskimässä paskaksi Stockmannin näyteikkunan.

Mielenkiintoista on sekin, että ihmiset kyllä tunnistavat ongelman. Lapsille ja nuorille toivotaan lisää kuria, kun taas aikuisille enemmän vapauksia, mutta rajoittavat tekijät perustelevat taidokkaasti säädöksiään. ”Voi kun ettehän te voi ostaa sitä pullaa naapurin Pirkolta, kun te saatatte saada siitä vaikka salmonellan ja kuolla.” ”Ei kun kuulkaas, alkoholia ei voi ostaa kuin tiettyinä aikoina ja tietyistä paikoista, koska muuten kuolisitte maksakiroosiin tai alkoholimyrkytykseen.” ”Voi voi, ei saa käydä solariumissa, koska siitä tulee syöpä.” ”Hauskojen asioiden kieltämisen taustalla on katsokaas se, että sen seuraukset voivat olla yhteiskunnalle kauhean kalliita... ja tehän ne kustannukset verojen muodossa maksatte. Ette varmaan halua maksaa?”

Ja sitten ihmiset on silleen, ”no niinhän se on. Anteeksi että kysyin.” Harva jää inttämään asiasta ja kysy esimerkiksi, ”no mutta eikö tuo teidän byrokratiakin aika kallista ole?” tai ”lie tuo kuitenkin niin, että pidemmällä aikavälillä tulisi halvemmaksi opettaa ihmisille vastuuta vapauksista?” tai ”ööh, onkohan se nyt sitten kuitenkaan ihan tervettä torpata ihmisten yrittäjähalut jollain säädöksellä?”

Ongelma onkin ehkä juuri siinä, että kun lapsille ja nuorille annetaan aivan älyttömästi vapauksia, ei heidän terve järki pääse kehittymään, koska kaikki pyörii vain sen kuplivan hormonitoiminnan ympärillä ja jos perseilee tarpeeksi, voi syyttää aina jotain muuta ja paikalle kutsutaan kriisiryhmä pitämään kädestä. Silleen kasvatetaan yhteiskuntaamme lampaita, jotka eivät osaa enää kyseenalaistaa valvontaa ja säätelyä, sillä lapsuuden vapauksilla ihmiset ehdollistetaan rakastamaan yhteiskunnan auktoriteetteja aika hiton tehokkaasti.

Just tuossa lueskelin Liberan Perustili-ehdotelmaa ja linkkasin sen Facebookiin. Siellä sitten heti todettiin, että ei käy, kun jotkut heittäytyisivät elelemään vain niillä roposilla. Mietiskelin, että yhteiskuntamme on pakko olla vinksallaan silloin, kun pelätään niitä, jotka saattaisivat jäädä loisimaan sen sijaan, että luotettaisiin ihmisten haluun kehittyä ja menestyä.

Toisaalta tajusin jälleen senkin, mikä suomalaisen yhteiskunnan kehityksessä on vikana ja esteenä. Se on se, että ihmiset eivät halua muutoksia siksi, että kaikki nähdään aina mahdollisten negatiivisten vaikutusten kautta. Kauppias ei saa ostaa kalaa kalastajalta suoraan, koska silakan mahdollinen loismato, viiniä ei saa myydä ruokakaupassa, koska suomalaisten mahdollinen joukkoalkoholisoituminen ja äitien mahdollisuus hoitaa lastaan kolmen vuoden ikään kotona on pakko rajoittaa, sillä perheiden sisällä on kauheat tuloerot ja tasa-arvo ja yhteiskunta. Samaan törmää esim. poliittisessa keskustelussa. Suoran demokratian peikko on ihmisten väärät äänestyspäätökset, kansalaispalkkamaiset ratkaisut eivät käy, sillä loisiminen ja eduskuntaryhmien ryhmäkuria ei saa poistaa, koska sekasorto.

Eipä sillä tunnu olevan väliä, että väliinputoajia ja masentuneita on entistä enemmän, yrittäjiä häipyy Viroon, lapsiperheissä on pahoinvointia, korruptio ja kähmintä lisääntyy ja Pisa-menestyskin on historiaa. Niin luja on usko siihen, että yhteiskuntamme päättävät tahot tekevät just oikeita ratkaisuja, ettei pöterömäiselle hössötykselle ja yleiselle kusipäisyydelle ole loppua näkyvissä.

 

Oma elämänlaatuni parani huomattavasti, kun opettelin vastaamaan väittämiin ”ei noin voi Suomessa tehdä” tai ”ei se ole Suomessa mahdollista” kysymyksellä

”miksi ei?”

Kannustan siis aikuisia ihmisiä harrastamaan enemmän hyväntahtoista, mutta ivallista naureskelua päin säätelyn ja byrokratian naamaa.  

 

http://helenaeronen.com/miss-absurdistan/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Topi Salo

Heh. Onhan tää touhu naurattanut/ itkettänyt jonkun aikaa.
Hyvä kirjoitus..

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

”Tämän päivän lapset ovat tyranneja. He uhmaavat vanhempiaan, ahmivat ruokansa ja tyrannisoivat opettajiaan.”

-Sokrates

470/469 eaa.–399 eaa

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Voi samperi sentään Helena, miten sinä oletkin noin hyvä kirjoittaja ja osaat vielä tarttua asiaan kuin asiaan, niin fiksusti ja juuri olennaisen tavoittaen.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Onkohan jossain kohtaa ohjeistuksia menneet pullat ja rusinat sekaisin. En ymmärrä itsekään sitä, että perustäti kieltää lapselta kaiken, aina ja lähtökohtaisesti. Joutaisi kysyä itseltään juuri tuon: "miksi ei".

Mutta jos on selkeä EI-tilanne, niin kyllä silloin pitää saada napakasti kieltää. Kuka tietää, missä se on? Siihen se ohjeistus kaivataan. Ei tapeta luovuutta, mutta pidetään napakat rajat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja niiden napakoiden rajojen luominen tulee ymmärtää osaksi positiivista asennoitumista kasvatukseen. Luin kerran esimerkin äidistä, jota oli opastettu positiiviseen kasvatukseen ja jolla oli ongelmia esimurrosikäisen tyttärensä kanssa. Tällä oli tapana tahallaan kiukuspäissään paukutella ovia.

Äiti oli mennyt positiivisuusohjeen antaneen psykologin puheille ja sanoi, ettei se auttanut yhtään, että hän positiivisesti totesi tyttärelleen: "Sinäpä se osaat hienosti ovia paukutella". Psykologi kysyi äidiltä: "Miksi luulet, että tytär mieltäisi vittuilun positiiviseksi?"

Äiti oli hämillään ja ihmetteli miten hänen pitäisi sitten sanoa. Psykologi vastasi: "Sanot hänelle, että olet täysin tervejärkinen kohta aikuinen ihminen eikä sinulla ole mitään syytä käyttäytyä kuin imbesilli kakara."

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Vanhemmilla ei nähdäkseni nykypäivänä riitä kärsivällisyys kertoa kiellon syitä. Joskus taustalla lymyää se "koska aina on tehty näin" tai "koska yhteiskuntanormit on tällaiset" -perustelu, jonka pohdiskelu on liikaa vaadittu aikuisen hektisessä elämässä.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Auktoriteetit eivät useimmiten vaivaudu ajattelemaan, ehkä se on kärsivällisyysvajetta sitten. Tosi paljon näkee kuitenkin, että mitättömimmätkin vipuilut kielletään kieltoa yhtään kritisoimatta.

Mun mielestä kieltäminen on lineaarisessa suhteessa katseen avaruuteen. Muttei niin, että avarinta on sallia kaikki. Jossain on semmonen parabolin kohta, jossa pitää osata kääntää katse.

Veikko Penttinen

Oikeassahan Helena jälleen on, mutta minkäs teet. Itsellisiä ihmisiä on harvassa.

Minut on erotettu pyhä-, rippi-, oppi- ja aliupseerikoulusta joten kokemusta on, mutta ei katkeraa. Pikemminkin päinvastoin. Olen jättänyt taakseni laumoittain näitä lammaspaimenia ja muistelen heitä kaihon sekaisella säälillä. He antoivat minulle hyvää sparrausapua, niin että uskon olevani nykyisin melkoisen aikuinen ja aikamoisen itsellinen ihminen. Sitä paitsi minulla on aina mennyt pirun hyvin.

Kiitos lammaspaimenille. Ilman heitä olisin varmaan turhautunut. Kiitos myös lampaille, sillä puk.., eiku pässillä on heidän joukossaan helpot oltavat.

Pentti Järvi
Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Meijän lapset on piiskattu kuriin ja järjestykseen. Paiholassa nyttemmin.

Minna Eerolainen

Mä ihmettelin mikä toi Paihola on, täytyi googlettaa ja luulen ymmärtäväni tätä kautta kommenttisi.

Olen samaa mieltä blogistin kanssa siitä että suomalaisista kasvatetaan nössöjä mutta eri syistä ja eri lailla. On esim. vallalla kumma lapsia kohtaan vihamielinen kulttuuri jonka perusarvona tuntuu olevan että kakarasta on hakattava tai sanallisesti mitätöimällä saatava turhat luulot pois tyyliin täällähän ei ala "kakarat silmille hyppimään". Tästä seuraa vihan ilmapiirissä kasvaneita, henkisesti vaurioituneita aikuisia jolta on ne hyvän elämän eväät valmiiksi aika vähissä.
Sitten kun tuo oman elon luokattomuus aikuista nyppii tätä projisoidaan vuorostaan omaan jälkikasvuun, oppilaisiin tai kehen vaan kohdalla osuvaan vajaavaltaiseen vaatimalla näiltä korostettua "kuria ja järjestystä".

Joku Alkon aukioloajasta marmattamienn on aika pientä tämän rinnalla..

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Kiitos, Minna. Nössöjähän meidän lapsista oikeasti yritettiin kasvattaa, ja yrittäisin vieläkin. Itsekin olen mielummin nössö kuin Äijä tai tosimies.

Käyttäjän vesakauhajarvi kuva
Vesa Kauhajärvi

Osittain samaa aihetta on käsitellyt eräs hyvin hyvin kiistanalainen ajattelija, joka musiikkipuolelta paremmin tunnetaan, Varg Vikernes.

http://www.burzum.org/eng/library/war_in_europe03....

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Aika mielenkiintoista tekstiä tuon linkin takana!

Pentti Järvi

Joo, mutta kyllä tuo Helena aina tai joskus ylittää itsensä! 10+

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Voi ämmänriähkänä tokkiinsa, kirjoitit just niinku asia on. Kuule, eihän se vika ole Jani-Petterissä eikä Amanda-Kirsikoissa. Lasten arvomaailma alustetaan kotona tiettyyn asentoon ja se on monesti "itsekkyys". Asennemuutosta vaativat vanhemmat, mutta se onkin koululle vaikea tehtävä kun tarkoitus on opettaa lapsia eikä vanhempia.

Se Alppilan koulun rähäkkä oli hyvä esimerkki. Jos lähtökohta vanhemmilla on se että opettaja on aina väärässä kannattaisi edes tulla keskustelemaan asiasta opettajien kanssa vanhenpain iltaan yms. Mutta eihän sellaiseen ole nykyään aikaa.

Juuso Walldén

Jokainen nuori luulee olevansa ensimmäinen sukupolvi joka ryyppää vanhemmiltaan salassa. Jokainen keski-ikäinen on aina todennut että aikansa nuoriso on piloilla.

Toimituksen poiminnat