Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Eläkejärjestelmä harmonisoidaan (käärikää rahat sukanvarteen)?

Kuntauudistus, kuten sote-uudistuskin, on pienehkö piikki eduskunnan ahterissa. Eduskunnan siksi, että suunnilleen jokainen siellä tietää, että se on pakko toteuttaa. Ne ovat osa EU:n suurempia uudistuksia, joilla pyritään yhtenäistämään EU-valtioiden sosiaalipolitiikkaa.

Tämä hallitus tekee varmasti jo suuria uudistuksia, mutta epäilen niiden tapahtuvan vasta kevään eurovaalien jälkeen, sillä nyt ne, jotka tietävät liikaa, pyrkivät maasta pois eikä vaalimenestystä haluta uhata. Seuraavaan hallitukseen tuskin tunkua on, koska silloin ne suuret ratkaisut tehdään ja kyyti voi olla kylmähköä niille, jotka leimasinta joutuvat käyttämään.

Olen tässä lueskellut erinäisiä sopimuksia, joihin Suomi on sidottu. Lissabonin sopimuksen suhde kansalliseen perustuslakiin mietityttää edelleenkin, eikä itse Lissabonin sopimuksesta juurikaan hullua hurskaammaksi tule, sillä sehän on vain yksi suuri viittausten ja lisäpöytäkirjojen viidakko. Viikko sitten asiasta mainitsitkin herra Kiljuselle (sdp), joka kovasti kehuskeli olevansa yksi sopimuksen laatijoista, mutta eipä hänelläkään mitään järkevää vastausta siihen tullut, miksi Lissabonin sopimus, joka on yksi yhteiskunnallisen toiminnan ja tulevaisuuden perustuskivistä, on tehty täysin mahdottomaksi tavallisen tallaajan lukea.

Takaisin asiaan. Mitä olen ymmärtänyt, on Suomi EU:n jäsenvaltiona jo vuosia sitten sidottu toteuttamaan monenlaisia uudistuksia ja näiden kanssa nyt kipuillaan, kun kukaan ei uskalla sanoa ääneen, että valta päättää tietyistä asioista ei enää omissa käsissä ole. Puhutaan harmonisoinnista. Eläkkeet tulee harmonisoida ja voi voi, tarkoittaako se nyt liittovaltiota vaiko ei.

Kirjoitin jo vuosia sitten tämän kysymyksen:

Jos sosiaalipolitiikkaa EU:n alueella yhtenäistetään, niin ei kai suomalaiset niin tyhmiä ole, että kuvittelevat sen harmonisoinnin tarkoittavan sitä, että harmonisointi tarkoittaa muun Euroopan Unionin siirtymistä Suomen tasolle? Siis että jossain Virossa tai Espanjassa esimerkiksi nostetaan verotusta, jotta saadaan eläkkeet ja lapsilisät samalle tasolle kuin mitä ne Suomessa on?

 

Jo Vanhasen hallitus oli kuulemani mukaan tilaillut amerikkalaisen konsulttiyhtiön McKinsey & Companyn Helsingin toimistolta hallitusohjelmalleen pohjia. Näin on tehnyt myöskin Kataisen hallitus. Ylen uutinen vuodelta 2010 kertoo:

”Konsulttiyritys suosittelee Suomelle muun muassa palkkiojärjestelmien käyttöönottamista ratkaisuksi hoitohenkilökuntapulaan ja terveydenhuollon laajaa muutosprojektia, jollainen on onnistuneesti toteutettu esimerkiksi Englannissa.”

Mielenkiintoni pompahti potenssiin tuhat, kun selailin McKinsey & Companyn tekemää selvitystä Suomen talouden tulevaisuuden haasteista. Selvitys oli tehty vuonna 2007, siis ennen maailmanlaajuisen talouskriisin alkua. Selvityksen alussa kiitellään asiantuntijoita ja päättäjiä, jotka ovat keskusteluillaan auttaneet selvityksen synnyttämisessä.

Mielenkiintoista selvityksessä on se, että se on kuin kuuntelisi tämän päivän hallituksen esityksiä ja puheenvuoroja. Eläkeiän nostaminen, opiskeluaikojen lyhentäminen, lapsiperheiden kasvava omavastuu, terveydenhuoltopalveluiden keskittäminen, julkisen sektorin tuottavuuden parantaminen, kuntien määrän vähentäminen jne. Selonteossa vilahtelee myöskin työllisyysasteen nostaminen 75%, mikä onkin sama, josta esimerkiksi Euroopan Unionissa on jauhettu jo kauan ja hartaasti.

Tähän väliin haluan huomauttaa, että tietyissä asioissa olen samaa mieltä. Selonteko kiinnittää mm. huomiota siihen, että Venäjän ja Kiinan kielten ja kulttuurin opetusta kouluissa tulisi kasvattaa ja julkista sektoria järkeistää. Kuitenkin tuo selonteko edustaa sitä samaa ajattelua, jota nyt jo jonkin aikaa on Suomessa harjoitettu: samaan aikaan haluaan ihmisten ottavan vastuuta siitä, että heistä koituu mahdollisimman vähän kustannuksia yhteiskunnalle, mutta kuitenkin ihmisten tulee toimia niin, että he tuottavat mahdollisimman paljon yhteiskunnalle.

Vaikka tuosta vuosia sitten tehdystä selvityksestä löytyy monia herkullisia yksityiskohtia, poimin sieltä yhden; eläkejärjestelmän.

 

Minut on yllättänyt nyt se, kuinka avoimesti puhutaan jo EU:n tasolla eläkejärjestelmän ”harmonisoimisesta”. Kuten mainitsin, jo vuosia sitten vähän ennustelin, että erinäisiä sosiaalietuuksia ja -tukia tullaan EU:n alueella yhtenäistämään ja eläkkeet on varmasti ihan koko Euroopan ikärakenteen muutoksen vuoksi yksi ns. tärkeimpiä aiheita. Itse epäilen, että talouskriisin seurauksena on moni eläkevakuutusfirma Euroopassakin tupeloinut rahat riskisijoitusten muodossa ja nyt onkin kiire keksiä ratkaisuja ennen kuin joudutaan tarjoamaan ei ooota eläkkeenmaksupäivänä.

Eläkejärjestelmän harmonisoinnin yhteydessä puhutaan kuitenkin myöskin yhteisvastuusta. Se tarkoittaa suomeksi sitä, että kun EU:n alueella on hyvin erilaisia eläkejärjestelmiä, niin tilanteita tasattaisiin sillä, että esim. suomalaisten maksamia lakisääteisiä eläkemaksuja siirrettäisiin sinne, jossa ei vastaavaa järjestelmää olisi.

Ja tässä kohtaa tulee McKinsey & Companin selonteko vuodelta 2007. Siellä mainitaan sivulla 51 kuvassa, jossa on ”Totuttuja ajatusmalleja tulee tarkistaa kaikilla elämän osa-alueilla

ja ohjata henkilökohtaisen vastuun ja paremman sopeutumiskyvyn suuntaan” näin:

 

”Haluan pois työelämästä eläkkeelle

mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Luotan täysin lakisääteiseen eläketurvaan.”

 

”Hakeudun aktiivisesti mielenkiintoisiin töihin, joissa

viihdyn 65-vuotiaaksi tai vanhemmaksikin.

Täydennän lakisääteistä eläketurvaa tietoisesti

vapaaehtoisella säästämisellä.”

 

Koska Euroopan Unionin eräissä jäsenmaissa eläkejärjestelmä painottuu siihen vapaaehtoiseen eläkesäästämiseen, tiedettiin jo vuonna 2007, että tuota linjaa tarvitaan Suomessakin. Taloudellinen taantuma tulikin kuin tilauksesta, sillä ilman sitä ei muutoksia olisi voitu perustella millään.

Ymmärrän täysin sen, että tiettyjä muutoksia on pakko tehdä, mutta itseäni lähinnä ihmetyttää se, kuinka asioista ei puhuta oikeilla nimillä. Harva tuleva äänestäjä esimerkiksi tietää näistä aikomuksista ”harmonisoida” eläkkeitä EU:n aluella. Kummallisinta mielestäni on sekin, ettei tuota aikomusta kukaan edes tunnu vastustavan, vaikka EU:n oma selonteko vuodelta 2012 toteaa näin:

 

EU:lla ei ole toimivaltaa antaa jäsenvaltioiden eläkejärjestelmien suunnittelua

koskevaa lainsäädäntöä, mutta se voi antaa lainsäädäntöä seikoista, jotka vaikuttavat

sisämarkkinoiden toimintaan (henkilöiden vapaa liikkuvuus, palvelujen vapaa tarjonta,

kuluttajansuoja) ja joilla torjutaan syrjintää (etenkin sukupuolen ja iän perusteella) ja

suojellaan työntekijöiden oikeuksia. Jo nyt on voimassa useita asetuksia ja direktiivejä, jotka

vaikuttavat eläkejärjestelmiin jäsenvaltioissa. Lisäksi EU voi edistää ei-sitovaa sääntelyä,

kuten käytännesääntöjä. ”

 

 

Mitä enemmän näihin asioihin paneudun, sitä oudommaksi menee. Olen yrittänyt saada jotain kokonaiskuvaa tästä koko kuviosta ja siitä, mihin Euroopan Unionia kuskaillaan ja kuka tätä kuviota taluttelee, mutta hyvin haastavaa se on, kun tietoa saa googletella ja kasailla jotain järkevää kokonaisuutta pienistä murusista. Mutta kerron sitten heti, kun kokonaisuus on hallinnassa, jos en siihen mennessä ole lopullisesti kyynistynyt ja heittänyt hanskoja tiskiin, kun oikeastihan maailma on kaunis paikka ja mietin, hittoako minä näistä stressaan, kun ei stressaa kukaan muukaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Jos tekstissä näkyy jotain outoja lihavointeja, niin se ei johdu siitä, että yrittäisin välittää jotain salaviestejä, vaan siitä, että tämä Hello Kitty-tietokone on vähän paska.

Elias Määttänen

Kahden viimeisen hallitusohjelman pohjaehdotus on tilattu McKinsey Company konsulttitoimistolta.

Vanhasen I hallitus tilasi McKinsey & Companylta jo vuonna 2007 hallitusohjelma ehdotuksen Vanhasen II hallitukselle.

Vanhasen II hallituksen kanslia (Vesa Vihriälä) tilasi McKinsey’ltä Kataisen hallituksen käytössä nyt olevan hallitusohjelman pohjan ehdotuksen 2.10.2009. Keskusta kai kuvitteli itsestään selvästi olevansa mukana 2011 vaalien jälkeisessä hallituksessa. Jos Keskusta olisi nykyisessä hallituksessa se olisi ajanut samaa kunta- ja sote uudistusta, kannattanut samoja Kreikka-, ym tukipaketteja, EVM-päätöksiä jne kuin nykynenkin hallitus. Lisäki tietysti olisi päässyt jatkamaan poliittisia virkanimityksiä ja apu- ym rahojen jakamista puolueensa peite ym järjestöille.

Nyt siis vasemmisto ja oikeisto ovat olleet kolme vuotta yhdessä Kataisen I hallituksessa jonka hallitusohjelma on muodostettu Keskusta puolueen McKinsey & Companyltä tilaaman ohjelmaehdotuksen pohjalle.

Nykyistä hallitusohjelmaa voitaisiinkin sanoa McKinsey & Company II "salailuun, epäoikeudenmukaisuuteen ja keskittämiseen ja yksityistämiseen" perustuvaksi hallitusohjelmaksi.

Jokohan Katainen on tilannut McKinsey & Company III hallitusohjelman seuraavalle hallitukselle?

http://www.yle.fi/tvuutiset/uutiset/upics/liitetie...

http://yle.fi/uutiset/hallitus_pestasi_amerikkalai...

http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/Kuka-t%C3%A4t...

http://turjalainen.blogspot.fi/2010/09/mckinseyn-i...

http://koti.mbnet.fi/jorjaa/kuntauudistus.php

http://anttipesonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/73680...

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tietokoneesi määrittelee painotuksillaan puolestasi mikä on tärkeää.
Lienee eu-lainen laite?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Just, jokaisen suomalaisen kannattaa alkaa jo kerätä varmuuden vuoksi vararahastoa sukanvarteen, jotta olisi eläkeiässä sitten pahan päivän varalle jotain muutakin syötävää kuin kaurapuuroa.

Tuolla toisessa blogissa oli hätkähdyttävä tieto, että kreikkalaisilla on enemmän rahaa selän takana kuin saksalaisilla kuluttajilla ja nyt Kreikka kuitenkin odottaa meiltä taas uutta miljardipakettia korkojensa maksuun?

Tietty, varallisuus jakautuu kovin epätasaisesti myös itse maiden sisällä, mutta paras on suomalaistenkin vain varautua jo etukäteen, ettei saavutetut edut ole mikään selviö hyvinvointi maidenkaan kansalaisille.

Tapio Vehmaskoski

"...hittoako minä näistä stressaan, kun ei stressaa kukaan muukaan..."
---------------------------------------------------------------------

Niinpä. Laiskaksi ovat kommentoijat käyneet. Ei yhtään "kaunis Helena" kirjoitusta kommenteissa. Ovat sentään jakaneet facebookissa, jotta pääsee amerikkalainen konsulttitoimistokin lukemaan.

Katselin taas TV:stä teatteriesitystä: "Eduskunta keskustelee hallituksen kanssa". Ottavatkohan nuo "pudotus"leikin omakehujat itsekään tosissaan omia juttujaan.

Kansalaisten pitäisi nyt olla ihastuksissaan "teatteriesityksestä", jonka ovat näyttelijäkohtaisesti maksaneet kulissina eduskunta ja kameramiehenä YLE erillisveloituksella.

No eipä tässä itsekään pääse itseään kehumaan. Mitä on roikkuminen US-blogeissa päivästä toiseen. Itse ei ole tyytyväinen tuloksiin eikä lukijat senkään vertaa.

Näpit irti eläkerahastoista! Ei ne kuulu valtiolle.

Timo Ja Annika Räty

Suomi imetään kuiviin. Onhan meillä vielä 150 mrd eläkevaranto, mikä kiinnostaa sitä kourallista todellista johtoa, joka sanelee meidän pikku päättäjille kuinka toimia tässä maassa. Suomi on peräti johtoa vailla. Tämä maa tarvii Mr Soinia.

Toimituksen poiminnat