Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Liberaali demokratia ja vaihtoehtoiset totuudet

Kuulemani mukaan mielipiteestä tulee totuus, kun tarpeeksi moni sitä toistaa. Tuota asiaa on tutkittukin ja yhdysvaltalaisen yliopiston mukaan riittää, kun kymmenisen prosenttia uskoo mielipiteeseensä tarpeeksi ja toistaa sitä. Esimerkkinä on käytetty journalisteja. Jos 10% toimittajista uskoo tarpeeksi vakaasti mielipiteensä olevan totta ja se ainoa oikea, tulee heidän mielipiteestään lopulta totuus.

Sanoja käytetään trendeinä mielipidemuokkauksessa. Vaikka itse pidän Donald Trumpista yhtä paljon kuin kakasta sandaalin pohjassa, olen ollut jopa yllättynyt siitä, kuinka täydellisesti monilta toimittajilta on karannut mopo käsistä ja saa liki riemullisesti pöyristyä, jos sattuu lukemaan suomalaisen artikkelin, jossa Trumpista tai Trumpin politiikasta kirjoitetaan neutraalisti ja ilman suurta tunnekuohua. Tokihan uutismediastakin on tullut vähän sellainen maailmankuvaansa käpertyneiden mielipidepalstailu, mutta siltikin usein uutisia lukiessa minut täyttää vastaava myötähäpeä ja ihmetys ammattiylpeyden puutteesta kuin surkean ravintola-annoksen edessä.

Halla-ahon ilmoitus lähteä kisaamaan Perussuomalaisten puheenjohtajuudesta synnytti melkoiset fläsärit vuosien takaa. 2011 eduskuntavaalien aikaan meno oli varsin vastaavanlaista itkupotkuraivareissa rypemistä. Joku ei toimi, kuten hänen haluttaisiin toimivan, ja se joku on lisäksi *natsi. Ja jos joku ei toimi ja käyttäydy, kuten haluttaisiin, ja se joku on natsi, on hänen oltava uhka suunnilleen koko sille maailmalle, sivistykselle ja elämäntavalle, johon olemme tottuneet.

Ei ole kauheasti väliä sillä, että kyse on kuitenkin vain puolueen puheenjohtajuudesta eikä esimerkiksi jonkun diktaattoriksi valitsemisesta. Kaikkea tuota nimittäin tarkoittaa se, jos Halla-ahoa ihan vakavissaan pitää uhkana liberaalille demokratialle, viimeisimmälle trendikkäälle hokemalle, jolla pyritään vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin. Toinen silmääni pistänyt uustotuus on parissakin lukemassani tekstissä toistettu “fakta”, jonka mukaan yksi Halla-ahon ongelmista on se, että hän on eiralainen ja hänen kannattajansa juntteja maalta. Itselleni muistui mieleen kohtaamiseni erään vanhemman eiralaisen naislääkärin kanssa ja se, kuinka hän kovasti kehui Halla-ahoa ja kertoi tätä äänestäneensäkin. Pitipä sitten vähän tutkia asiaa ja kuinkas ollakaan, Halla-aho sai vuoden 2012 kuntavaaleissa Helsingissä 7. eniten ääniä eikä alueellista eroa äänimäärissä esim. Eiran ja Kontulan välillä juurikaan ollut. Eurovaaleissa 2014 Jussi Halla-aho keräsi toiseksi suurimman äänipotin, yli 80 700 ääntä ja häntä käytiin äänestämässä Suomi-neidon varpaista lanteiden kautta yksinäiseen käsivarteen, siis halki hela maan.

 

Koska tiedän, että Suomessa on osaaviakin toimittajia, joilla järki pystyy toimimaan laumasieluisten tunteellisuutta terävämmin, onkin toivottavaa, että mitä lähemmäksi politiikan huippua Halla-aho kohoaa, sitä enemmän saamme lukea älyllisesti haastavia ja vakavastikin otettavia artikkeleja ja haastatteluja. Sitä varten kai kuitenkin maassamme tarjotaan kallista yliopisto-opetusta toimittajiksi pyrkiville.

Toki toivon, ettei tässä nyt ole kyse sen pelosta, että kovasti harjoitettu mielipidemuokkaus kokee välttämättömän romahduksensa eivätkä toimittajat enää pystykään kontrolloimaan sitä, kuinka rahvas asiat näkee. Tosin itselläni ei usko ihmiskuntaan niin lujalla pohjalla ole, että edes viitsisin haaveilla siitä, että uudet toimijat, aatteet ja ajatukset sen suurempaa vilpittömyyttä edustaisivat, mutta koska olen vain hupsu nainen, on minut helppo yllättää iloisesti. :)

 

*Natsi on tässä yhteydessä kirjoittajan käyttämä tehokeino, ei mielipide.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Juha Kuittinen

Kyllä tässä on kyseessä Halla-aho-fobia..

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

"Tokihan uutismediastakin on tullut vähän sellainen maailmankuvaansa käpertyneiden mielipidepalstailu."

Tälläinen olo minullakin on.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Tokihan uutismediastakin on tullut vähän sellainen maailmankuvaansa käpertyneiden mielipidepalstailu, mutta siltikin usein uutisia lukiessa minut täyttää vastaava myötähäpeä ja ihmetys ammattiylpeyden puutteesta kuin surkean ravintola-annoksen edessä."

Tuttu tunne, ja sillä on omalla kohdallani ollut käytännön seurauksia:

- Annoin telkkarin pois 2004 kun oli sellainen olo, että olin jo nähnyt kaiken, mitä sieltä tulee.
- Lakkasin lukemasta Hesaria ja iltapäivälehtiä noin vuonna 2010.
- Lakkasin kuuntelemasta radiota muistaakseni noin vuonna 2011 kun YLE Puhe alkoi lähettää urheiluselostuksia.
- 2013 lakkasin seuraamasta suomalaista mediaa täysin, myös netin kautta. Enkä pelkästään uutisia, vaan kaikkia suomenkielisiä sivuja. Luin kirjoja ja nettisivuja vain englanniksi ja espanjaksi.
- Runsas vuosi sitten tulin takaisin tänne US-blogipalstalle, mutta en edelleenkään seuraa suomalaisia uutisia sen enempää kuin mitä blogikirjoituksista on rivien välistä luettavissa. Sen jälkeen kun luin Marxin Pääoman vuonna 2012, olen ymmärtänyt kupletin juonen niin hyvin, ettei tarvitse joka yksityiskohtaa erikseen uutisista lukea.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Näitä uusliberalisteja ei näytä yhtän hämmentävän ettei todellisuus ollenkaan heijastele omaa ideologista maailmankuvaa.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Maasta riippumatta jos vaalien voittaja on ns. "keskustasta oikealle" niin suurin osa toimittajista on huutamassa "demokratian olevan vaarassa"...
Nyt samat tahot ovat huutamassa "liikaa oikealla olevan ehdokkaan " ehdolle asettumisen aiheuttavan vähintään entisen Albaanian tasoisen poliittisen tilan Suomessa.

Miten olisi asiat Suomessa jos Tytti Tuppurainen olisi valittu demarien johtajaksi?
Sitten vasta ku*essa olisi oltukin...
Mutta eihän siihen kukaan olisi puuttunut vaikka mitä käräjä-juttuja on meneillään...

Juuso Hämäläinen

Ihan hyvin mietitty naisen aivoilla (*
Olet hyvin koostanut tämän viimeisten vuosien some-kouhotuksen ja pakkomielteen saattaa kaikki ajattelemaan samoin, vaikkei valtavirraksi tulkituille aatteille olisi mitään älyllisiä perusteita. Täytyy vaan olla samaa mieltä lauman kanssa. Ettei tule mainituksi natsiksi ja rasistiksi.

*) tarkoituksellinen provo

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ah, minä niin provosoiduin. :D

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Omassa tuttavapiirissäni en ole tavannut ainoatakaan ihmistä, joka pitäisi Halla-ahoa "ihan vakavissaan... uhkana liberaalille demokratialle".

Sen sijaan kaikki varsinaisesti tuntemani ihmiset pitävät Halla-ahoa liberaalin demokratian vastustajana, jonka merkitys ei ole kovin mainittava.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No mutta sitten kai ongelmaa ei ole, jos joku on vain vastustaja eikä muodosta uhkaa. :)

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Hassua. Millähän perusteella häntä pidetään sellaisena?

Minun nähdäkseni hän olisi valituksi tultuaan selvästi eduskuntapuolueiden liberaalein ja demokratiamyönteisin puheenjohtaja.

Okei, tämä ei ollut paljon sanottu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

*) Jos kokee tarpeen selittää auki ironian, sarkasmin tai vitsin, on viisainta pidättyä kyseisen tehokeinon/tyylin käytöstä. Jos juttu ei aukea selittämättä, efekti on rasite eikä tehostus. Vaikka mistä minä näitä ymmärtäisin, kun ei ole kunnolla pamahtanut silmille.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Joo, se on vähän nihkeetä, mutta koskaan ei voi aliarvioida tyhmien ihmisten tyhmyyttä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Mistä hitosta mieleeni tulikin Turun Sanomat?

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Poliittisen vastustajan, HA ja PS, Demonisointi on tämän päivän käytetyin ja vahvin argumentti, jolla nostetaan omaa erinomaisuutta, suvaitsevaisuutta ja lempeyttä, sekä puolustetaan "demokratiaa" natsismia vastaan salailulla, peittelyllä, kieltämällä sananvapaus, tuomitsemalla ja eristämällä!???
Ihmettelen vain, mitä eroa demokratialla ja natsismilla edes on, kun jo meillä demokratiassa käytetään noita mainitsemiani välineitä????

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Toinen silmääni pistänyt uustotuus on parissakin lukemassani tekstissä toistettu “fakta”, jonka mukaan yksi Halla-ahon ongelmista on se, että hän on eiralainen ja hänen kannattajansa juntteja maalta."

Tai kuten Halla-aho itse kuvaili persujen kenttäväkeä: "Roikkupöksyisiä, isomahaisia ja perskännisiä, seuraavissa eduskuntavaaleissa oman ilmoituksensa mukaan ziljoona ääntä kokoavia varavaltuutettuja."

Onks tää nyt sitä sarkasmia?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Pitkälihän tässä on kyse siitä, että media haluaa kohuja ja ihmiset nauttivat niistä kohuista. Erilainen ja yllättävä myy.

Trumpista nyt ei oikein voi olla mitään muuta mieltä, kuin että ei taida enää olla kaikki muumit laaksossa. Ei tarvitse kuin muutamaa twiittiä seurata, niin kyllä ymmärtää mistä on kysymys. Se Trumpin demonisoiminen on ymmärrettävää, koska hänellä on valtavasti valtaa, ja pystyy tekemään paljon päätöksiä, jotka vaikuttavat koko maapallon tulevaisuuteen.

Halla-Aho sitten taas on normaali pikkupoliitikko joka osaa hajoittaa ja rikkoa, se, että hänen pitäisi jotain visioida ja kehittää on kokonaan vierasta toimintaa.

Halla-Aho pystyy kyllä valituksi tullessaan hetkeksi sekoittamaan hallituspolitiikkaa, mutta ei mitään uutta kehittämään.

Hajoittaminen ja sekoittaminen on helppo tie, siihen pystyy kuka vaan.

Halla-Ahoa ei tarvitse mitenkään demonisoida, niin pieni on hänen piirinsä, ja pitkässä juoksussa vaikutusmahdollisuudet ovat minimaaliset. Hän ja hänen seuraajansa osaavat huutaa ja metelöidä, mutta sillä tyylillä ei koskaan Suomessa tulla valtiomieheksi ja arvostetuksi poliitikoksi.

Eli Halla-Aho on nyt siinä oman uransa aallonharjalla, jolloin hän hetken saa ehkä jotain näytettyä, se on pienen pieni hetki, jolla ei ole Suomen politiikkaan suurtakaan merkitystä, eli ei kannata demonisoida, huvittuneena hauska seurata, ja nauttia viihteestä.

Trump sitten on jo vakavampi potilas, pitää vaan toivoa, että taustalta löytyisi edes joku, jolla olisi normaali ajattelukyky.

Toimituksen poiminnat