Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Muutama tuore idea juhlaraha-aiheeksi

Ilkka Suppasen suunnittelema juhlarahasarja tullaan mitä ilmeisimmin vetämään jakelusta jo heti alkuunsa, joten ideoin muutamia uusia, saman “kolikon kaksi puolta” -teeman ympärille rakennettuja ideoita, joita saa vapaasti käyttää, kunhan minun nimeni on räntätty isolla ja näkyvästi juhlakolikoihin.

Ensimmäisenä päähäni juolahti ajatus kolikosta, jonka toisella puolella olisi kuvattuna leipäjono ja toisella puolella lihavia ay-pomoja puputtamassa ilmaista pullaa. Idean ehdinkin jo tviitata ja mäne ja tiedä, Orpo on sen jo hyväksynyt ja rahapajassa nakutellaan uusia kolikkoja hylättyjen tilalle.

Sitten minun mieleeni tuli visio, että olisi kolikko, jonka toisella puolella olisi kuvattuna Nokian kännykkä ja toisella puolella orjalaiva, joka symbolisoisi sitä, että me suomalaiset olemme joka tapauksessa syypäitä myöskin menneiden (ja varmuuden vuoksi tulevienkin) vuosisatojen orjakauppaan. Hukkuneen syyrialaislapsen tilalle olisin ehdottanut jotain todellisia uhreja, esimerkiksi suomalaisia pakkosukupuolitettuja, rodullistettuja ja vessattomia ihmispoloja. Viikonloppuna Villa Gyllenbergissä vierailtuani tuli mieleen, että olisihan se myöskin saatava kolikko, jonka toisella puolella olisi perisuomalaista junttirappiota edustava kuva Gallen-Kallelan maalauksesta Symposium ja toisella puolella sitä edistystä ja ryhtiä edustava Alkon logo, ehkä myöskin joku ylipalkattu sormea herisyttelevä täti-ihminen.

2 euron kolikkoon itse ehdottaisin jonkinlaista ajatusta korruptiovapaudesta / hyväveliverkostoista, sillä toista niistä meillä ei ainakaan ole. Ja tietenkin sitten myöskin sellainen, jonka toisella puolella olisi kupla, jonka ulkopuolella lojuisi joukko väärinajattelevia urpoja ja toisella puolella olisi vain se kupla eikä niitä urpoja.

Sit semmoinen kolikko, jossa olisi menkkaverta. Menkkaverta kaikkialla, koska se on nyt niin hip ja in ja tiedostavaa ja kaikkea muuta tosi upeaa. Itse asiassa jokaisen sellaisen kolikon voisi liottaa Rosa Meriläisen kuukautisveressä ennen kuin kolikot laskettaisiin jakeluun. Olisi varmaan vapauttava ja voimaannuttava kokemus ihan meille kaikille, paitsi sovinistisioille, mutta niille ahdistus onkin vaan oikein, jotta oppisivat olemaan.

Suomalaista sielunmaisemaa voisi kuvata tyhjyydellä ja sitten siihen vastapuoleksi kuva jostain tosi upeasta saudiarabialaisesta traditiosta, en nyt sano, mitä tuli mieleen. Ja sitten voisi yhteen kolikkoon painaltaa kuvan Neuvostoliitosta hyökkäämässä Suomeen ja toiselle puolelle Suomen maksamassa sotakorvauksia Neuvostoliitolle.

Aiheitahan piisaa vaikka kuinka, kun on aikaa ja tarpeeksi heikkopäinen mietiskelijä. Ja ei, tässä kirjoituksessa ei ole mitään järkeä eikä tämä edes ole hauska, mutta eipä ole kauheasti monien muidenkaan matalaotsaisuudessa. Hieman voisi tietysti olla sellaista juhlavuutta ja tervettä ylpeyttä ja kunnianhimoakin, mutta kun ei niin ei. Jälkikommunistista ihme hihhulointia vaan. 

Alan myöskin olla jo pikkuhiljaa taipumassa sille kannalle, että ehkä tää meidän Suomen itsenäisyyden juhlavuosi onkin ihan pilalla ja paska. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

Viimeks naaratti näi pahast, ku anoppia Kallaveestä naarattiin..

Kalle Erkkilä

Olihan tuossa liuta hyviä ideoita. Samaa teemaa jatkaen, niin juhlakolikossa voisi olla toisella puolen Ruotsi ja toisella puolen vastaavasti Venäjä. Suomi on siinä kolikon reunassa näkymättömissä ja ihan v*tun hiljaa.

Mielestäni olisi ihan hyvin voitu julkaista se teloitusversio kolikosta. Muisto menneistä ajoista. Ja samalla ehkä tulevaisuuden visio?

Edit: typo

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tässä kolikossa juhlitaan vuosia 1917-39. Sarjan seuraavaan kolikkoon voidaankin sitten varmaan laittaa koristeeksi jo hakaristi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kyllä, za! Vuonna 1939 natsi-Saksa lähti laajentamaan aluettaan liittolaisensa Neuvostoliiton kanssa, ja hakaristi ja sirppijavasara yhtyivät. Siitä syntyi ihana proletiariaattien diktatuuriliitto. Jonkinlainen legitiimi tai ainakin hyväksyttävä nyky-ISISin mallinen vapautusjärjestö, jonka osana Puna-armeija hyökkäsi punakaartijohtaja O.W. Kuusinen-Quislingin ja Stalinin johdolla 'vapauttamaan työväestöämme valkoherrojen diktatuurista' - ja itse asiassa puuhasivat 1939-44 punaista Suur-Suomea, ks. http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1414555952183

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jotain uutta olisi tosiaan kaivattu, eikä aina vaan saman ahtaan laajallelevinneen Kuplakulttuurimafian valokuvanpäällesutaisija. Se mafia teki Mannerheim-elokuvastakin oikeaan kontekstiinsä nähden eri tavoin ja värein asiaankuulumattoman ja on soluttautunut aika kattavasti muuallekin kuin Orpon hallinnonalalle sinne missä tuollaisia pääätöksiä tehdään muka luotettavien epäpoliittisten asiantuntijoiden esityksestä. Satavuotisjuhlaraha nostattaa ristiriitaisesti kapinahenkeä ja syyllistyttämistuntoja muissakin kuin rahaministeripiireissä ja oppositiopäällikön joukoissa.

Onneksi epäjalometalliselle teloituskolikolle löytyi jo kaikille sopiva asiallinen korvaaja. Tulkinnaltaan selkeämpi, turvallinen ja kaikin tavoin kelvollinen vaihtoehtoinen hopeinen juhlatuote on itsenäisyytemme alkuvuosien keskeisimpiä yhteisiä kansallisia rajanvetoja kuvaava rintamerkki ja riipus, joka on ollut saatavana myös Rahapajan valmistamana, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236140-s...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minusta olisi mainiota, jos Suomi100-juhlakolikon etupuolelle olisi kuvattuna minun profiilini ja taustapuolelle reipas pinokuutiometri koivuhalkoja ja fiskarsin kirves nojallaan pinoa vasten.

Etupuolelle sijoittaisin kolikon kehää kiertävän kirjoituksen "miehen euro on 120 centtiä", mikä olisi samalla tämän kolikon nimellisarvo :)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo
Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Aika monet oikeistotrollit näyttävät pahoittaneen mielensä tuosta teloituskolikosta. Luukkanenkin uusimmassa aivoturahduksessaan epäili että kyse on jostain vieraan vallan hybrivaikuttamisesta - toivottavasti noin vainoharhaiset tyypit eivät koskaan pääse mihinkään vaikutusvaltaisiin asemiin Suomessa.

Jotkut eivät vaan nähtävästi kestä sitä että Suomen historian ja sisällissodan tapahtumista kerrotaan todenmukaisesti. Kommunismin kanssa tuolla kolikolla ei ole mitään tekemistä. Niitä teloituksia kuitenkin ihan oikeasti tapahtui mutta oikeistolaiset eivät noita asioita halua pahemmin muistella; sen sijaan mikä tahansa ahdasmielinen ja tunkkainen militaari-isänmaallinen propaganda kelpaa milloin tahansa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Oikeistotrollit kuten Li Andersson ja Erkki Tuomioja.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Keskisormi olisi hyvä kuva-aihe juhlakolikolle. Kuvaa täydellisesti symbolisesti sitä mitä Suomen työttömät ja köyhät ajattelevat Suomea johtavasta tyhjäpäisestä, ylimielisestä ja inhottavasta porvaristosta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tulee väistämättä mieleen vanha Pahkasikasarjakuva Jurpo vastaan Mandrake, jossa kumpikin teki oman hypnoottisen eleensä...

Käyttäjän AriKananen kuva
Ari Kananen

""Alan myöskin olla jo pikkuhiljaa taipumassa sille kannalle, että ehkä tää meidän Suomen itsenäisyyden juhlavuosi onkin ihan pilalla ja paska. ""
Aamen.
Alkaa tuntua että tälläinen kansa joka vaikeroi muun maailman murheita ja mielipiteitä, ei ole oikeutettu itsenäisyyteen.
Noh, onneksi se on myyty jo EU:lle.

Matti Korhonen

Taiteilijat jättävät aina tulkintavaraa teostensa suhteen.
Luultavaa on, että taiteilija on ajatellut seuraavasti:
'Via Victis' (Voi voitettuja), sanoi gallialainen Brennes ryöstäessään Roomaa
'Sota on julmaa ja ratsuväki raakaa', sanoi vanha kansa aikoinaan
'Kuolema pettureille', lukee joissakin tuon ajan julisteissa, joista kuvakin on kuin kopioitu suoraan
Ehkä taiteilija haluaa näin varoittaa kapinahenkisiä haihatteluista.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Huvittavaa miten ensimmäiseksi voi tulla mieleen ay-pomot vastapelurina leipäjonot vaikka niillä ei ole mitään yhtymäkohtaa.

Minulle tuli ensimmäiseksi mieleen kultainen raha missä on kahleet. Se kuvaisi tätä suomalaista ajattelun lopputulemaa eli kultaisia kahleita.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Taitaa heijastaa joidenkin osapuolten loputonta katkeruutta. Vaikka valkoiset voittivat ja teloittivat vielä voittonsa jälkeen valtavat määrät ihmisiä, eivät he onnistuneet tappamaan työväestöstä ajatusta oman edun ajamisesta ja oman poliittisen voiman käytöstä. AY-liike on siitä asti ollut ikävä muistutus siitä, että kolikossa esitetty teloituskompanja ei onnistunut viemään koko ihmisryhmältä uskoa paremmasta tulevaisuudesta, vaikka sitä toivoivat. Lahtarit siis voittivat ensimmäisen erän, mutta hävisivät sodan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ajatus joukkovoimasta syntyy aina uudestaan,vaikka sitä koitetaan vaijentaa joka tapahtuu usein väkivalloin. Esim. Intia,Kiina jne. Nämä kunnon ihmiset sanovat sitä vapaudeksi jota ylläpidetään toisten vapauksia väkivalloin rajoittamalla.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Eronen: "Alan myöskin olla jo pikkuhiljaa taipumassa sille kannalle, että ehkä tää meidän Suomen itsenäisyyden juhlavuosi onkin ihan pilalla ja paska."

10+

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Oi Miss Absurdistan, suudelmasi jälki näkyy yhä, koska en ole sitä paikkaa sittemmin pessyt.(*)

Kirjoituksesi on loistava. Hyvä muuten, ettet kirjoittanut mistään kuvioiduista tekstiilisuikaleista.

Valitan, jos kuvani ei enää muistuta koiraasi.

(*) Savolaisuutta ymmärtämättömille on ehkä seliteltävä: se on paikka on Helenalta ostamani kirjan etulehti.

Juha Hämäläinen

Mitäs jos löydään sellanen juhlakalu, jossa on toisella puolella teksti MARKKA ja toisella puolella komeilisi SUOMEN LEIJONA ja jos mahtuu voi siihen vielä kaivertaa, että SUOMEN PANKKI.

Noita voisi sitten paukuttaa samaan tahtiin, kuin EKP luo bittejä, että riittää varmasti kaikille halukkaille.

Toimituksen poiminnat