Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Kussapa kuppaavat tilaviinien puolestapuhujat?

Isäni on hieno mies, mutta osittain on hänen syytään se, miksi minulla on ollut suunnattomia ennakkoluuloja marjaviinejä kohtaan. 90-luvun buumin mukana hänkin innostui kotiviinejä tekemään ja samaan aikakauteen sijoittunut teini-ikäni ajoi minut niitä kähveltämään ja kesäisinä iltoina pusikoissa rumuten kaveripiirissä testaamaan.

 

Jokunen tovi sitten ystäväni Juha tuli luokseni illallistamaan ja toi minulle tullessaan Valamon Viinihermannin valkoviiniä. Epäilykseni olivat kovat, kun pullon korkkasin. Vaikka viinin luvattiin olevan kuiva ja raikas, odotin jotain semimakeaa kammotusta, jota maistellessa olisi jopa minulla hankaluuksia keksiä siitä jotain kivaa sanottavaa. Vaan eikö mitä! Valkoisista viinimarjoista ja karviaisesta valmistettu Valamon Valkoinen oli äärimmäisen hyvä viini. Todella! Italialaisia viinejä usein ostavana voin sanoa, ettei se laisinkaan hävinnyt saman hintaluokan italialaisille valkoviineille. Se oli raikas, kuiva ja hyvin lempeä viini. Todella hieno kokemus.

 

Seuraava hieno kokemus tupsahti eteen menneenä pääsiäisenä, jonka vietimme perheeni kanssa Sotkamossa. Pääsiäissunnuntain aterialle ei viiniä riittänytkään, ja kuten me kaikki tiedämme, valtio huolehtii meistä kännikulttuurin vesoista sen verran tarmokkaasti, että jollei ole pääsiäiseksi viiniä tarpeeksi tajunnut kiirastorstaina haalia, saa lampaanviulunsa napostella piimää kyytipoikana hörppien.

Mutta!

Olimme ostaneet lähikaupasta paikallisen Vuokatin Viinin siidereitä ja isäni, se sama, joka melkein aiheutti minulle elinikäiset traumat marjaviinejä kohtaan, oli käynyt Vuokatin viinin myymälässäkin, ja rupesimme sitten oikein porukalla miettimään, että jos se heidän myymälänsä on kerran auki pyhinäkin, niin näinköhän sieltä saa jopa viinejä ostettua. Kannatti käydä tilanne katsastamassa, sillä isäni toikin mukanaan Erland-punaviinin. Nopealla googlailulla ei ihan selvinnyt, mitä marjoja tuossa viinissä on käytetty, mutta minulle siitä tuli mieleen jopa joku Shiraz-rypäleestä tehty viini. Makeutta ei ollut (kammoan makeita viinejä) ja vaikka viini olikin sellainen “helppo”, olisi sillä suuri karisma, varsinkin kun muisti, että se on kainuulainen marjaviini.

 

Minulla viinejä rakastavana on nyt kaksi aivan älyttömän hyvää suomalaista tilaviinikokemusta ja jo tuon Valamon viinin jälkeen heräsi kysymys, miksi kotimaiset tilaviinit eivät näy missään?

Suomalainen viinintekotaito on todella korkealla tasolla ja ymmärtääkseni niitä menee mm. Keski-Eurooppaan kapasiteettiin nähden melko paljon. Kuitenkin kun itse menen Alkoon ostamaan viiniä, ei sieltä kotimaisia viinejä saa, tarjonta on nolla. Kukaan ei koskaan puhu missään kotimaisista viineistä, niitä ei tarjota Suomen itsenäisyyden juhlavuotena, niille ei vaadita myyntimahdollisuuksia muualle kuin lähimyymälöihin ja jos sanot taikasanan “suomalainen marjaviini”, ovat ihmiset jopa säälivän epäluuloisia, koska kokemuksia ei juuri ole. 

 

Maaseutu kuihtuu, enkä yhtään ihmettele, miksi. Suomi on marjoja täynnä ja viinimarja on todella helppo kasvatettava. Maaseutu kaipaisi uutta, mutta tuota osaamista ei hyödynnetä laisinkaan. Sen sijaan, että ammattikouluissa olisi mahdollista opiskella kotimaista marjaviinituotantoa, sen markkinointia ja brändäystä, meillä jurotetaan vanhoissa ennakkoluuloissa ja suoranaisesti pimitetään ihmisiltä näitä hienoja tuotteita. Ihmetyttäisi, jos ei yllättäisi, ettei edes Keskustapuolue ole kiinnostunut viiniosaamisesta, vaikka se osaltaan loisi työpaikkoja maaseudulle ja edistäisi eläväisen maaseudun letkeää sykintää.

 

Jossain muualla olisi Mannerheimintiellä upea tilaviineihin keskittynyt putiikki, Finnairin lennoilla olisi myynnissä kotimaisia tilaviinejä ja markkinointitiimi ramppaisi maailmalla esittelemässä suomalaisia viiniuutuuksia. Mutta eipä Suomessa.

Suomessa se osaaminen ja taito, jota muutamat ihmiset ovat kovalla työllä ja suunnattomalla intohimolla työstäneet, on piilotettu vähättelystä ja umpihullusta alkoholipolitiikasta punotun vakan alle, ja siellä se saa pysyäkin, kunhan vaan keskustellaan lonkeron promilleista.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Meillä poliitikot tekevät systemaattisesti kaikkensa, ettei pienyrittäjä menesty. Erikoista jarruttelua, kun itse (L) positiivinen pääministerikin on yrittäjänä toiminut.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Lisättäköön tilaviinien ja pienpanimoiden lisäksi sahti. Vähän sääli että saatavuuden takia sahdin luonnollista Suomen ja myöhemmin maailmanvalloitusta ei ole vielä päästy oikein edes yrittämään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

THL:n virallista totuutta seuraten on varmistettu marjaviinien mahdollisimman huono saatavuus. Se on aivan odotetusti johtanut käytännössä olemattomaan kulutukseen, eikä niitä siis kannata tuottaa. Alko minimimäärineen on ollut mukana varmistamassa surkeuden toteutumista. Homma on siis mennyt juuri niin kuin on suunniteltu. Mitäpä me työllisyysvaikutuksista, kun toteutamme kokonaiskulutusmantran vaatimaa näivettämistä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Max, muistanet suomalaisten 'huonon viinapään' ja siitä seuraamuksena nousseen kieltolain sekä uskonnolliset liikkeet.

Olemme vielä kaukana vapaudesta, mitä alkoholijuomien suhteen myönnetään.

Alko on monopolinsa herra ja hidalgo!

Hyötynäkökulmat pystytään aina perustelemaan ammattitaitoisten viininmaistelijoiden kautta tuleviin laatuviineihin, jotka vain ALKO:n omat asiantuntijat tuovat kansan saataville.

Suomessa tuotettavat viinit ja oluet ovat laadukkaita, mutta edelleen rajoitetun myynnin 'uhreja'!

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ensin sovitaan yhteisesti ja avoimesti. ( tolkun miehet asialla ) sitten jappastellaan ja pähkäillään.

http://yle.fi/uutiset/3-9630930

Kepu ......... aina.

Toimituksen poiminnat