Ääripopulismille on kysyntää

Elinkeinoelämän valtuuskunnan raportti kertoo, että 25% kyselyyn vastanneista voisi äänestää äärikansallismielistä populistipuoluetta, jos sellainen tarjolla olisi. 11% olisi valmis äänestämään radikaalivihreää puoluetta ja 7% antaisi äänensä äärivasemmistolaista politiikkaa ajavalle puolueelle.

Mielenkiintoisen tutkimuksen helmi on ehkä siinä, että ylipäätänsä ääripuolueille löytyy Suomessa kannatusta, vaikka perinteisesti suomalaisia on pidetty hyvin maltillisina ja konsensuspolitiikkaa hulluuteen asti ihannoivina. Toisaalta, miksipä ei. Onhan esimerkiksi Ruotsissa juurikin äärikansallismielinen Ruotsidemokraatit noussut maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja Suomen trendit kulkevat usein Ruotsin perässä politiikassakin.

 

Totta kai tuollainen tutkimus pistää miettimään ja moni vertaileekin tuota Perussuomalaisten tilaan ja siihen, onko Perussuomalaisten kannatuksen romahtamisen taustalla sittenkin se, että siitä on tullut liikaa vasemmistokeskustalainen yleispuolue, joka on pyrkinyt tarmokkaasti ottamaan pesäeroa maahanmuuttokriittiseen “hörhösiipeen” (sen sijaan vähemmistöseksualistien oikeuksista tai muista raamatullisista paheista paasaaviin ei ole tarvetta ollut eroa ottaa, vaikka se kuinka noloa olisikin, mutta se on toinen tarina se), ja onko oltava huolissaan, jos kyselytutkimukseen vastanneista “45-74 prosenttia suhtautuu kriittisesti maahanmuuttoon, eliitteihin ja markkinatalouteen.”

 

Itseäni huolestuttaa eniten tuo markkinatalousvastaisuus, koska sen, ja globalisaatiovastaisuuden, joka oli kysymysmuodosta riippuen jopa 70%, yhdistäminen mihin tahansa radikaaliin ajatteluun tuo mieleen kaikki 1900-luvun totalitaristiset sekopäät ja kun itse poden vaikeaa fobiaa kaikenlaisia totalitarismeja kohtaan, tulee ajatuksesta vähän jopa paha mieli. Mutta se käy erittäin paljon järkeen, ja jos itse haluaisin politiikassa hillua, yhdistäisin sen ehdottomasti maahanmuuttokriittisyyteen ja luonnollisesti myöskin eliittivihaan ja EU-vastaisuuteen. Oikeanlaisella retoriikalla ei tässä maailmantilassa olisi mitenkään kauhean haastavaa saada niitä suuria keskiluokkaisia ja ratkaisevia massoja puolelleen, varsinkin jos onnistuisi osoittamaan sen, kuinka tyhjiä henkisesti vanhat puolueet ovat. Ongelmia edustavat toki sellaiset seikat kuin maahanmuuttokriittiset äänekkäät pelletahot, joita ei kukaan voi ottaa vakavasti, joidenkin maahanmuuttokriittisten Venäjää kohtaan tuntema rakkaus ja tietynlainen yhteisten ihanteiden puute. Venäjä on ensinnäkin sellainen juttu, joka ei vaan missään nimessä ole sille kriittiselle suurelle massalle lopulta mitään muuta kuin potentiaalinen vihollinen ja ne yhteiset ihanteet olisivat juurikin tärkeitä selkeyden kannalta ja siksi, että suuret massat voisivat profiloitua helpommin jotain aatetta kannattamaan.

 

 

Tulemmeko tulevaisuudessa näkemään kansallismielisten jytkyn? Olen siitä melko varma. Jo nyt iso osa ihmisistä tietää, että linssiin on viilattu ja kansaa on kusetettu ja touhu on hyvinkin epäoikeudenmukaista, ja se iso osa kansasta odottaa jotain aatteellista ja yleväksi miellettävää, asiallista, rohkeaa ja aikaansaavaa tahoa, jota kannattaa.

 

Mutta siitä olen myöskin varma, että siinä missä on olemassa tilaus äärikansallismielisyydelle, tulee äärikansallismielisyys nostamaan myöskin vastareaktioita ja silloin on kysettä sille äärivasemmistolaiselle liikehdinnälle. Tavallaan nuo tulevat ruokkimaan toistensa olemassa olemista ja kun näin on, tulee suomalainen politiikka olemaan entistä enemmän sisäpolitiikkaan painottuvaa ja ehkä jopa on mahdollista, että se tulee johtamaan luonnollisena seurauksena siihen, että muuhun maailmaan otetaan hajurakoa.

 

Onko se sitten hyvä vai huono asia, jos kansallismielinen populismi nousee merkittäväksi yhteiskunnalliseksi ja poliittiseksi trendiksi ja sitä myöten kasvaa vastapuolen ääriajattelun kannatus? Tuohon on minun vaikea sanoa mitään. Tietyllä tavalla se saattaa olla jopa tervehdyttävää. Nimittäin onhan se selvää, että nykyiset päättäjät ovat antaneet Suomen luisua tilaan, jossa on jo niin paljon keskivertokansalaisten yleisen moraalikäsityksen vastaista kikkailua, että kyllä se kamelin selkä joskus katkeaa. Vanhustenhuolto on hyvä esimerkki siitä, kuinka rahaa syydetään varsin kevytmielisesti sinne sun tänne, mutta avuttomat ikäihmiset pyritään hoitamaan mahdollisimman kustannustehokkaasti ihmisarvosta reippaalla otteella tinkien. Toinen esimerkki on hyvin räikeä rakenteellinen korruptio ja hyvävelisuhmurointi, jota eivät asianomaiset osaa edes hävetä, koska se vaan on niin luonnolliseksi jo muodostunut. Aina löytyy se sukulainen tai kalakaveri, joka voi kulissien takana jeesailla, kun tarvis on, vaikka se olisi kuinka epäreilua muita ja koko yhteiskuntaa kohtaan. Kolmas on varmasti sellainen henkinen ylemmyydentunne, jota mm. kulttuurimaailmamme tuntee niitä kohtaan, jotka kulttuurituotannon maksavat. Maahanmuutto on vain sellainen yksityiskohta, joka luultavasti tulee kamelin selän katkaisemaan, koska siitä on helppoa keskustella ja se kuumentaa tunteita.

 

Vanhustenhuolto, kaikenlainen kepulointi ja itsensä eliitiksi nostaneiden itserakkaus ovat niin häpeällisiä asioita keskivertosuomalaisen silmissä, että enpä minä ihmettele laisinkaan, jos, itseäni toistaen, oikealla otteella ja oikeanlaisen henkisen kasvualustan tarjoten, äärikansallismielisyys kykenisi 25% seuraavien eduskuntavaalien äänisaalista itselleen nappaamaan. Se edellyttää toki, että äärikansallismielinen vaihtoehto on olemassa, mikä onkin sitten aivan toinen juttu, että onko sellaista vaihtoehtoa olemassakaan tai pystyykö se vaihtoehto olemaan uskottava suuremman äänestäjämassan silmissä tai saako se ihmiset ylipäätään lähtemään sinne äänestyskoppiin.

 

Eduskuntavaaleihin on pari vuotta vielä aikaa ja monenlaista ehtii tapahtua. Se pari vuotta näyttää, mihin kehitys kulkee ja ratkaisevaa on, kuinka käy Ruotsidemokraattien ensi vuoden valtiopäivävaaleissa.

 

ohohupsis
Sitoutumaton Ulkomaat

Tosi wanahoja mummoja ja A.F. Airoa fanittava ämmänriähkänä Suomen Kurjalan itkuvirsikunnahilta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu