Kaarle Paksu ja terroristit

800-luvulla viikingin kylvivät kauhua ja sekasortoa ryöstöretkillään Manner-Eurooppaan. Seine oli jokena mukava heidän kulkea ja sen varrella sijaitsi monia vaurastuneita kaupunkeja, kuten Pariisi.

Ranskan keisari Kaarle Paksu oli torjunut parit Viikinkien hyökkäykset maksamalla näille lunnaita, ja kun 885 Seineä myöten seilasi jälleen pelottavien pohjanmiesten laivue, valmistautui keisari tapansa mukaan rahakirstua raotellen kohtaamaan nuo raakalaiset.

Pariisilaiset olivat kuitenkin saaneet tarpeekseen ryöstöretkeilijöistä ja he päättivät panna hanttiin. Huolimatta siitä, että viikinkien julmuus ja pelottomuus oli hyvinkin tiedossa ja Pariisia lähestyvä viikinkilaivasto oli ”peninkulman mittainen”, kävivät kaupunkilaiset vastarintaan. Hyökkääjien päälle kaadettiin kiehuvaa öljyä ja pikeä. Heitä ammuttiin nuolilla ja niskaan lingottiin kiviä. Keisari pysyi taka-alalla, ja vaikka hyökkääjät kärsivät merkittäviä miestappioita, ei keisari Kaarle Paksu sotilaineen rohjennut osallistua taisteluun.

Kun lopulta keisari sotilaineen katsoi aiheelliseksi puuttua tilanteeseen, päätti hän käyttää vanhaa konstia ja niinpä hän antoikin viikingeille lunnaiksi suuren määrän hopeaa ja oikeuden purjehtia Pariisin ohi Seineä myöten kohti Burgundia.

Kansalaiset eivät pitäneet keisarin raukkamaisesta tavasta hoitaa tilannetta ja eipä mennyt kauaakaan, kun Kaarle Paksu syrjäytettiin vallasta.

Kun nyt Eurooppa on ajautunut uudenlaisten raakojen hyökkäysten kohteeksi, joita ei näemmä saada loppumaan muuten kuin sillä, että terroristit taustajoukkoineen itse ajautuvat humanismin pauloihin, voimme ehkä ruveta jo kyselemään, että mikä on valtaapitävien vastuu tilanteessa, jossa kansaa ei kyetä suojelemaan ulkoisilta hyökkäyksiltä. Euroopan valtioista on tullut kaarle paksuja, jotka enemmin paikkailevat hetkittäin akuuttia kriisiä kuin ryhtyvät toimenpiteisiin, joilla terrorismista päästäisiin kertalaakilla eroon. Kykyä tai halua radikaaliin toimintaan ei ole.

Itse olen jo jonkin aikaa, ja olen huomannut muutaman muunkin pohtineen asiaa, ihmetellyt sitä, kuinka rauhallisesti eurooppalaiset ovat suhtautuneet uuteen turvallisuustilanteeseen. Kävin juuri Pariisissa, jossa kauppakeskuksien ovilla vartija kurkisti jokaisen tulijan laukkuihin ja mm. Eiffel-tornia vartioivat raskaasti aseistetut miehet. Kansa pyrkii elämään tilanteeseen sopeutuen eikä aseisiin tai vartioihin sen kummemmin huomio tavan tallaajalla kiinnity, vaikka se vähän hätkähdyttävää onkin. Ihmiset haluavat kuitenkin elää rauhassa ja normaalisti, ja paljosta ollaan valmiita joustamaan, jotta normaaliuden ja rauhan utopia säilyy ehjänä.

Mutta entä sitten, jos kansojen parista alkaakin nousta ihan tosissaan niitä, joilla tulee mitta täyteen? Montako terrori-iskua, tapettua rakasta ja läheistä vaatii se, että alkaa muodostua ryhmittymiä, jotka ottavat omankädenoikeuden käyttöön? Enkä nyt puhu mistään syrjäytyneiden nettiöyhöttäjien uhittelusta, vaan siitä kriittisestä keskiluokasta, joka on historian aikana aina ollut se joukko, jonka mitan täyttyminen on synnyttänyt niin hyvät kuin huonotkin muutokset Euroopassa.

On selvää, että tähän turvattomuuden tilanteeseen on johtanut huono politiikka ja surkeat poliitikot. Valtion tärkeimpiä tehtäviä on suojata kansa kaikenlaisilta hyökkäyksiltä, mutta nyt kansoja on vaan ideologisista syistä pakotettu hyväksymään niitäkin asioista, jotka ovat meille vaaraksi ja turmiollisia. Keinot, joilla on pyritty tekemään hyvää, ovat olleet vääriä ja ajaneet Suomenkin tilanteeseen, jossa maamme muslimiväestöstä maailman korkein osuus liittyy ISIS-järjestöön.

Poliitikkojen ympäri Euroopan on lakattava olemasta elitistisiä puhuvia tussuja ja ryhdyttävä ihan oikeastikin toimiin sen puolesta, että terroristien silmitön väkivalta saadaan loppumaan. Jos poliitikoilla ei siihen keinoja mielestään ole, on poliitikot hyvä laittaa vaihtoon. Nykyään vaan ei hallitustakaan voi enää kukaan muu kuin pääministeri itse hajottaa, joten olipa politiikan linja kuinka paskaa tahansa, istuvat päättäjät asemissaan yhtä tiukassa kuin täi tervassa seuraaviin vaaleihin asti, ja jos mielistelevät toreilla mummoja tarpeeksi, istuvat vaalien jälkeenkin.

ohohupsis
Sitoutumaton Ulkomaat

Tosi wanahoja mummoja ja A.F. Airoa fanittava ämmänriähkänä Suomen Kurjalan itkuvirsikunnahilta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu