Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Kulttuurisensitiivisyys kusee omille nilkoille

Lidlin kreikkalaistuotteiden etikettejä on koristanut kaunis kuva Santorinin sinikupolisista kirkoista. Tarkkasilmäiset ovat kuitenkin huomanneet, että kirkkojen ristit on kuvamuokkailtu pois. Tämä pieni yksityiskohta herätti miettimään sitä, miksi kulttuurien ei sallita muodostaa sitä aitoa rinnakkaiseloa, joka luultavasti johtaisi parhaaseen lopputulokseen, vaan näillä pienillä ja ehkä jopa merkityksettömillä teoilla annetaan jatkuvasti signaali siitä, että kyllähän meiltä täällä joustovaraa löytyy, kun vaan osaatte pyytää.

 

Laura Huhtasaaren evoluutiokäsitykset naurattavat, mutta samaan aikaan suomalaiskouluissa on lapsia, joiden valtion rahoittamissa oppikirjoissa kerrotaan, että Allah on luonut Suomen metsät ja veet. Se ei aiheuta naurua eikä paheksuntaa tiedostavina itseään pitävissä laisinkaan. Sen kuuluu olla niin, koska jokaisella on oikeus uskoa, mihin tahtoo. Näin siltikin, vaikka tuo ajatus tuntuisi monen suomalaisen mielestä loukkaavalta.

 

Minun puolestani jokainen saa uskoa mihin tykkää ja vapaassa yhteiskunnassa jokainen voi omassa elämässään elää sellaista kulttuuria, jonka omakseen tuntee, kunhan ei sillä aiheuta harmia muille, ei vaadi toisia elämään oman kulttuurinsa mukaisesti eikä riko yleisiä ihmisoikeuksia esim. hakkaamalla vaimoa kännissä tai silpomalla tyttöjen sukupuolielimiä. Uuseurooppalaisten elämäntavat ovat usein jopa piristäviä seurattavia aivan kuten takuulla olisi espanjalaisista hauskaa seurata sitä, jos minä muuttaisin heidän keskelleen ja leipoisin piirakoita ja paistaisin sultsinoita ja laulaisin viinispäissäni Karjalaisten laulua lauantai-iltana kotisaunaa kaivatessani. Ja vaikka suhtaudunkin pienellä varauksella mm. vanhoillislestadiolaisten naisten synnytyskoneilun ”vapaaehtoisuuteen” tai musliminaisten ”itse tehtyyn valintaan” kulkea kaavutettuna, en kieltäisi niitä, kunhan kukaan ei tule mitään tuollaista minulta tai tyttäriltäni vaatimaan (terkkuja Rinteelle). Sen sijaan se, että esimerkiksi kondomeja ei enää mainostettaisi missään siksi, että se saattaisi loukata lestadiolaisten lisääntymiskäskykäsitystä tai yritykset eivät uskaltaisi käyttää markkinoinnissa ”säädyttömästi” pukeutuvia naisia, olisi vastoin sitä länsimaista kulttuuria ja pohjoismaista traditiota, jossa me olemme tottuneet elämään. Tuollainen joidenkin ryhmien rajoittuneisuuden pakkosyöttäminen kokonaisille kansoille olisi hätkähdyttävää, kuten on sekin, että kreikkalaistuotteiden etiketin kuvista poistetaan kirkkojen ristit, jottei ne ristit muodostu kenenkään ostopäätöksen kynnykseksi. 

 

1700-luvulla Pielisjärvellä vaikutti kirkkoherra Jaakko Stenius eli kansanomaisemmin Korpi-Jaakko. Korpi-Jaakko oli päättänyt kitkeä Pielisen saloilla vahvana eläneet pakanalliset perinteet ja hän toimeenpanikin mittavat toimet kaikenlaisen vanhauskoisuuden kitkemiseksi. Kolilla hän kävi tuhoamassa ikiaikaiset käräjäpaikat, tietäjien rakennelmat ja pyhät kivet. Paikallisia hän ei tuohon kulttuurin vaihdoksen operaatioon saanut völjjyyn, joten Stenius toi ulkopuolisia asuttamaan pyhää Kolia Pielisjärven ulkopuolelta. Stenius voitti; pakanausko hiipui, tietäjät katosivat ja edelleenkin Lieksan keskustassa on tuon paikallisen ”suurmiehen” mukaan nimetty katu.

 

Sen vähän mitä minä olen ihmiskunnan historiaan tutustunut, olen tehnyt havainnon, että silloin kun eri kulttuurit ovat luonnostaan ajautuneet vaikuttamaan toisiinsa ja on eletty rinnakkain hyväksyen vanhat ja uudet tavat, on seurauksena ollut hyödyttävää kehitystä. Silloin, kun uusi kulttuuri on pyrkinyt poistamaan vanhaa tai jopa tuhoamaan sen, on kehitys ollut taantumuksellinen ja rappioon johtava. Saattaahan se toki olla niinkin, että ihmiskunta on juuri nyt saavuttanut jonkun ällistyttävän kliimaksin älykkyyden suhteen, eikä historian itseään toistavuutta tarvitse pelätä, mutta minä olisin tuonkin uskon suhteen hieman skeptinen.

 

Toki asia on aivan toinen, jos itse tarkoitus onkin korvata nyt olevat eurooppalaiset kulttuurit jollain uudenlaisella kulttuurilla, sillä silloinhan tämä kehitys on juuri oikea. Pieniä, huomaamattomia toimia, jotka eivät tavallisen ihmisten arjessa kauheasti näy tai tunnu, mutta joilla kuitenkin muokataan olosuhteita uudenlaiselle suotuisemmaksi. Se on varmasti paljon tehokkaampaa ja humaanimpaa kuin se, että kertarysäyksellä ja väkivalloin asioita pamauteltaisiin toteen. Esimerkiksi se, että yritys on saatu itsesensuurin kautta photoshoppaamaan kreikkalaisten kirkkojen kupoleista ristit pois, on liki nerokkuutta lähentelevän asennemuokkauksen seuraus. Tokihan se on tämmöisen kaikenlaista vapautta rakastavan sielun silmissä selvää, että tämä touhu tullaan tulevaisuudessa näkemään yhtä lämmittävänä kehityksenä kuin omille kintuille kuseminen, mutta mikäpä minä olen muita arvostelemaan. Varmuuden vuoksi kuitenkin taidan jatkossa jättää Lidlin erinomaiset kreikkalaistuotteet ostamatta.

 

Ps. Pakko vielä semmoinen asia todeta, että ylpeys omasta kulttuurista ja oman kulttuurin vaaliminen ei muuten mielestäni tarkoita sitä, että käydään hieromassa pekoninsiivuja johonkin muslimien rukoushuoneen ovenkahvaan ja sitten ollaan silleen "höhöhöhö, sainpas loukattua!", koska se on vaan noloa ja loukkaa just niitä arvoja, joista meidän täällä Suomessakin kannattaa kiinni pitää. Myöskään hakaristit eivät varsinaisesti ole osa suomalaista kulttuuria.

 

Pps!! Hyvä esimerkki myöskin jonkun vanhan tappamisesta on se, että kun satoja vuosia itäsuomalaisilla naisilla oli tapana säilyttää isänsä sukunimi avioliittoonkin astuttua, tuli uusien ajatusten ja lopulta lakiin kirjatun pakon myötä käytännöksi ottaa puolison sukunimi. Minunkin esiemot olivat Juvataria ja Hyvötäriä aviossakin ollessa, kunnes tuo upea ja ainutlaatuinen itäsuomalainen perinne kitkettiin pois. :( 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Marko Parkkola

"Tarkkasilmäiset ovat kuitenkin huomanneet, että kirkkojen ristit on kuvamuokkailtu pois."

My god is bigger than your god alkoi soimaan päässä.

https://www.youtube.com/watch?v=yqqpq1JYclk

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Urho Kekkosen syntymäkodista eli Lepikon torpasta kuvamuokattiin pois kyseisen omakotitalon katolla jo Urhon syntymän aikaan törröttänyt savupiippu.

Näin vuonna 1900 -syntyneestä Urhosta saatiin aito savutorpan poika. Torppari ei liioin Urhon isä ollut vaan arvostettu metsätyönjohtaja.

Näin Urho Kekkonen saatiin helpommin myytyä Suomen kansalle.

On tätä ollut ihan omastakin takaa.

Tommi O. Pälve

Osa Ruotsin kouluista on ottanut ruotsinliput pois esiltä ja lopettanut liputuspäiviin osallistumisen, koska lippujen risti provosoi osaa oppilaista ja tekee heistä agressiivisia.

Hyvältä näyttää.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomen lippuhan on Venäjän laivaston lipun muunnos, joten sitä ei tarvitse ottaa pois.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

-- Näin siltikin, vaikka tuo ajatus tuntuisi monen suomalaisen mielestä loukkaavalta.

Miksi I-uskon opit olisivat sen loukkaavampia, kuin K-uskon?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Onpas typerä kysymys. Suomalaisista taitaa enemmistö olla juurikin kristittyjä, toisaalta suomalaisille monestikin meidän luontomme on pyhä, jota ei ole kukaan luonut, vaan se pyhyys on metsissä ja vesissä itsessään. Epäilemättä et tuota kokemusta omaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen Vastaus kommenttiin #12

Eli meni taas pointti ohi. Ei se mitään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

Tuskin sitä nyt voidaan vaatia muita kuin kristittyjä opettamaan, että heidän jumalansa loi kaiken muun, paitsi Suomen metsät ja järvet? Kristittyjen jumala loi nämä, vaikka unohti ne sitten pakanoiden hallittaviksi muutamaksi tuhanneksi vuodeksi.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Suurin osa ihmisistä odottaa innokkaana joulua. Vapaapäiviä! Ihania perinneruokia! Kunhan muistaa olla mainitsematta aiheesta, unohtaa hyvää joulua toivotukset esim. koulun joulujuhlassa (kuten eräs länsimaisen koulun rehtori ja kaikki jouluun liittyvä oli poistettu, koska kulttuurisesti herkkä aihe). Ei siis Suomessa.

Uusin muoti, joka leviää nyt länsimaihin on historiallisten patsaiden poistaminen. Jotkut mielensäpahoittajat vauhdissa. Saapunee Suomeen ihan kohta...

Kiitos Helenalle eritt. viihdyttävistä kirjoituksista ja rakkaudestasi suomen kieleen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen
Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sinänsä kummastelen, jotta perussuomalaiset kovasti keskittyvät islamin uskon vastaiseen taisteluun. Henkilökohtaisesti toivon kaikkien uskontojen häviävän pikku hiljaa luonnollisen kehityksen tietä, ja länsimaissahan tämä on ollut jo hyvässä vauhdissa valistuksesta lähtien.

Uskontojen vastustaminen niitä vain vahvistaa, ja ihmiskunnan kehitystä hidastaa.

Vai onko PS kuitenkin jihadistien viides kolonna, joka haluaa kärjistää vastakkainasettelua, sotia islamia vastaan ja sitä kautta I-uskoa vain levittää?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

On kuules melko matalaotsaista hommaa tulla tänne nillittämään jostain Perussuomalaisista, jotka eivät liity millään tavalla kirjoitukseeni tai sen aiheeseen. Ihmettelen kyllä, että onko todella noin heikolla tolalla argumentit, kun ei muuta keksitä kuin persujen mollaaminen ja kaikenlaisten vitsauksien vierittely persujen syyksi.

Tuu sitten takaisin, kun sulla on jotain oikeasti järkevää. :)
Ja jos ei nyt tullut selväksi, niin annahan kun selvennän: Minä en ole persu, en ole koskaan ollut persu enkä hyvin todennäköisesti tule koskaan persu olemaankaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Uskottava on kun omin silmin näkee! En oikeastaan kykene asettamaan Lidliä boikottiin, koska viime asioinnistani on jo vuosia. En toisaalta ole varma, ryhtyisinkö kuvankäsittelyn vuoksi varsinaisesti protestoimaan.

Enso-Gutzeit Oy leimasi puutavaransa aikoinaan kuusisakaraisella tähdellä, ja kuulemani mukaan oli arabiostajien edessä ollut helisemässä, kun egyptinparrusta oli vielä jalostusvaiheiden jälkeenkin erottunut "Daavidin tähti".

Semiotiikan huomioon ottaminen on tarkkaa puuhaa. Lidlin visualistina olisin valinnut kreikkalaistuotteisiin kuvituksen, jota ei olisi tarvinnut noin rajusti peukaloida. Kyllä Kreikassa maisemia riittää!

https://www.lidl.fi/fi/Kaeyttoetavaratarjoukset.ht...

https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/03...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eikä vertailua edes tarvinne tehdä Huhtasaaren käsityksen ja islam-koulukirjan välillä, vaan tod. näk. Suomesta löytyy islaminuskoisia poliitikkoja, joiden luomisnäkemys on samalla seinällä kuin Huhtasaaren. Mikä haloo siitä syntyisi, jos näitä muslimeja kohdeltaisiin samoin kuin Huhtasaarta?

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Niinpä. Kun tässä pikaisesti vilkaisin päivän "Huhtasaari-haukkujaiset " täällä puheenvuorossa läpi, niin häntä kutsutaan mm. tyhmäksi ja yksinkertaiseksi. Häntä äänestävien joukossa kuulema tyhmyys tiivistyy.

En usko, että tuollaista pystyttäisiin sanomaan islaminuskoisesta ehdokkaasta ja hänen äänestäjäryhmästään. Sitä kutsuttaisiin vihapuheeksi ja ihmisvastaisuudeksi.

Tämän sanottuani, minulle sopii kyllä ehdokkaiden ronskikin arvostelu. Kunhan ei ole tuplastandardeja ja arvostella saa kaikkia.

En ole tähän päivään mennessä ollut Huhtasaaren kannattaja. Mutta pakko myöntää, että mietin hänen äänestämistään ihan protestihengessä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Toistaiseksi tuo kaksoisstandardi näyttäisi olevan uskosi tuotos. Se on tietysti ironiassaan huvittavaa, kun puhutaan uskon ja tiedon ristiriidasta.

Jos joku toinen presidenttiehdokas kirjoittaa tänne blogin, jossa kertoo uskontonsa ja tieteen ollessa ristiriidassa keskenään tukeutuvansa uskontoon, lupaan selvin sanoin kertoa hänelle mitä moisesta ajattelen. Mitä todennäköisimmin ilmaisen asian osoittaen hänelle ansaitsemaansa halveksuntaa. Siinä ei todellakaan katsota mistä uskonnosta tai puolueesta on kysymys. Päättömyyksiä ei vain pidä hyssytellä, ei vaikka niiden esittäjä kuvittelisikin olevansa presidenttiainesta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #17

Tässä on oikeastaan se ristiriita, että jotkut yrittävät luoda mielikuvaa, että Huhtasaari on terävä ajattelija, joka lisäksi sanoo asiat kiertelemättä ja tosiasioihin perustuen. Valitettavasti terävyys vain tylsyy pahan kerran, kun uskonnolla (Raamatulla) lähdetään haastamaan tiedettä.

Jos vertaa vaikka viimekertaiseen presidenttiehdokas Sari Essayahiin, ero korostuu huikeaksi. Essayahilla lienee vahva omakohtainen usko, joka näkyy hänen suhtautumisessaan asioihin. Jostain syystä hän kuitenkin osaa esittää asiat niin, että tieteen ja uskonnon välillä ei tunnu olevan ongelmia. Essayahista on helppo uskoa, että hän on älykäs.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Lidlin kreikkalaistuotteiden etikettejä on koristanut kaunis kuva Santorinin sinikupolisista kirkoista. Tarkkasilmäiset ovat kuitenkin huomanneet, että kirkkojen ristit on kuvamuokkailtu pois."

Enpäs ole kiinnittänyt asiaa huomiota. Nyt kun katsoin, minusta tuo etiketin kuva ei ole mikään valokuva vaan taiteilijan piirros. Joten risti on aika pieni yksityiskohta, jonka voi ihan hyvin jättää pois ilman sen suurempia tarkoitusperiä. Jos ajattelee kuvan olevan Oiasta, yksityiskohdiltaan tarkassa kuvassa pitäisi erottua taustalla Therasia.

Jos graafikko suunnittelee etikettiä, oleellista ovat muodot. Kermaiseen jugurttiin sopii pyöreä kupoli oikein hyvin, terävä risti paljon huonommin.

"Allah on luonut Suomen metsät ja veet." Riippuu asiayhteydestä. Jos se on luonnontieteen oppikirjassa, paha moka. Jos uskonnon oppikirjassa, niin siellä tämä taiteellinen vapaus on suurempi. En vaadi Kalevalastakaan poistettavaksi:
"Ei munat mutahan joua, siepalehet veen sekahan.
Muuttuivat murut hyviksi, kappalehet kaunoisiksi:
munasen alainen puoli alaiseksi maaemäksi,
munasen yläinen puoli yläiseksi taivahaksi;
yläpuoli ruskeaista päivöseksi paistamahan,
yläpuoli valkeaista, se kuuksi kumottamahan;
mi munassa kirjavaista, ne tähiksi taivahalle,
mi munassa mustukaista, nepä ilman pilvilöiksi."

[Ja vaikka suhtaudunkin pienellä varauksella mm. vanhoillislestadiolaisten naisten synnytyskoneilun ”vapaaehtoisuuteen”]
Arvelsin, että nykyaika on kyllä saapunut suurimpaan osaan lestadiolaisistakin kodeista ja naisten ensisijainen tehtävä ei ole synnyttäminen. Tarkkaan ottaen tuota luonnehdintaa voisi pitää jopa pienenä loukkauksena kaikkia monilapsisia lestadiolaisäitejä kohtaan. Kuinka monta lasta on oma valinta? Missä menee synnytyskoneen raja?

Asioilla on monta puolta.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Lidlin linja on, että ei uskonnollisuutta missään muodossa. Se olkoot heidän linjansa, vaikka onhan tuossa liioittelun makua.

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/09/04/lidl-ai...

Ristin poiston takia islamisaatiota ja muuta napanöyhtää visioivat löytävät varmaan vastapainoksi viljalti puolikuuta ja muuta uskonnollista symboliikkaa Lidlin tuotevalikoimasta.

Toimituksen poiminnat