Kulttuurisensitiivisyys kusee omille nilkoille

Lidlin kreikkalaistuotteiden etikettejä on koristanut kaunis kuva Santorinin sinikupolisista kirkoista. Tarkkasilmäiset ovat kuitenkin huomanneet, että kirkkojen ristit on kuvamuokkailtu pois. Tämä pieni yksityiskohta herätti miettimään sitä, miksi kulttuurien ei sallita muodostaa sitä aitoa rinnakkaiseloa, joka luultavasti johtaisi parhaaseen lopputulokseen, vaan näillä pienillä ja ehkä jopa merkityksettömillä teoilla annetaan jatkuvasti signaali siitä, että kyllähän meiltä täällä joustovaraa löytyy, kun vaan osaatte pyytää.

 

Laura Huhtasaaren evoluutiokäsitykset naurattavat, mutta samaan aikaan suomalaiskouluissa on lapsia, joiden valtion rahoittamissa oppikirjoissa kerrotaan, että Allah on luonut Suomen metsät ja veet. Se ei aiheuta naurua eikä paheksuntaa tiedostavina itseään pitävissä laisinkaan. Sen kuuluu olla niin, koska jokaisella on oikeus uskoa, mihin tahtoo. Näin siltikin, vaikka tuo ajatus tuntuisi monen suomalaisen mielestä loukkaavalta.

 

Minun puolestani jokainen saa uskoa mihin tykkää ja vapaassa yhteiskunnassa jokainen voi omassa elämässään elää sellaista kulttuuria, jonka omakseen tuntee, kunhan ei sillä aiheuta harmia muille, ei vaadi toisia elämään oman kulttuurinsa mukaisesti eikä riko yleisiä ihmisoikeuksia esim. hakkaamalla vaimoa kännissä tai silpomalla tyttöjen sukupuolielimiä. Uuseurooppalaisten elämäntavat ovat usein jopa piristäviä seurattavia aivan kuten takuulla olisi espanjalaisista hauskaa seurata sitä, jos minä muuttaisin heidän keskelleen ja leipoisin piirakoita ja paistaisin sultsinoita ja laulaisin viinispäissäni Karjalaisten laulua lauantai-iltana kotisaunaa kaivatessani. Ja vaikka suhtaudunkin pienellä varauksella mm. vanhoillislestadiolaisten naisten synnytyskoneilun ”vapaaehtoisuuteen” tai musliminaisten ”itse tehtyyn valintaan” kulkea kaavutettuna, en kieltäisi niitä, kunhan kukaan ei tule mitään tuollaista minulta tai tyttäriltäni vaatimaan (terkkuja Rinteelle). Sen sijaan se, että esimerkiksi kondomeja ei enää mainostettaisi missään siksi, että se saattaisi loukata lestadiolaisten lisääntymiskäskykäsitystä tai yritykset eivät uskaltaisi käyttää markkinoinnissa ”säädyttömästi” pukeutuvia naisia, olisi vastoin sitä länsimaista kulttuuria ja pohjoismaista traditiota, jossa me olemme tottuneet elämään. Tuollainen joidenkin ryhmien rajoittuneisuuden pakkosyöttäminen kokonaisille kansoille olisi hätkähdyttävää, kuten on sekin, että kreikkalaistuotteiden etiketin kuvista poistetaan kirkkojen ristit, jottei ne ristit muodostu kenenkään ostopäätöksen kynnykseksi. 

 

1700-luvulla Pielisjärvellä vaikutti kirkkoherra Jaakko Stenius eli kansanomaisemmin Korpi-Jaakko. Korpi-Jaakko oli päättänyt kitkeä Pielisen saloilla vahvana eläneet pakanalliset perinteet ja hän toimeenpanikin mittavat toimet kaikenlaisen vanhauskoisuuden kitkemiseksi. Kolilla hän kävi tuhoamassa ikiaikaiset käräjäpaikat, tietäjien rakennelmat ja pyhät kivet. Paikallisia hän ei tuohon kulttuurin vaihdoksen operaatioon saanut völjjyyn, joten Stenius toi ulkopuolisia asuttamaan pyhää Kolia Pielisjärven ulkopuolelta. Stenius voitti; pakanausko hiipui, tietäjät katosivat ja edelleenkin Lieksan keskustassa on tuon paikallisen ”suurmiehen” mukaan nimetty katu.

 

Sen vähän mitä minä olen ihmiskunnan historiaan tutustunut, olen tehnyt havainnon, että silloin kun eri kulttuurit ovat luonnostaan ajautuneet vaikuttamaan toisiinsa ja on eletty rinnakkain hyväksyen vanhat ja uudet tavat, on seurauksena ollut hyödyttävää kehitystä. Silloin, kun uusi kulttuuri on pyrkinyt poistamaan vanhaa tai jopa tuhoamaan sen, on kehitys ollut taantumuksellinen ja rappioon johtava. Saattaahan se toki olla niinkin, että ihmiskunta on juuri nyt saavuttanut jonkun ällistyttävän kliimaksin älykkyyden suhteen, eikä historian itseään toistavuutta tarvitse pelätä, mutta minä olisin tuonkin uskon suhteen hieman skeptinen.

 

Toki asia on aivan toinen, jos itse tarkoitus onkin korvata nyt olevat eurooppalaiset kulttuurit jollain uudenlaisella kulttuurilla, sillä silloinhan tämä kehitys on juuri oikea. Pieniä, huomaamattomia toimia, jotka eivät tavallisen ihmisten arjessa kauheasti näy tai tunnu, mutta joilla kuitenkin muokataan olosuhteita uudenlaiselle suotuisemmaksi. Se on varmasti paljon tehokkaampaa ja humaanimpaa kuin se, että kertarysäyksellä ja väkivalloin asioita pamauteltaisiin toteen. Esimerkiksi se, että yritys on saatu itsesensuurin kautta photoshoppaamaan kreikkalaisten kirkkojen kupoleista ristit pois, on liki nerokkuutta lähentelevän asennemuokkauksen seuraus. Tokihan se on tämmöisen kaikenlaista vapautta rakastavan sielun silmissä selvää, että tämä touhu tullaan tulevaisuudessa näkemään yhtä lämmittävänä kehityksenä kuin omille kintuille kuseminen, mutta mikäpä minä olen muita arvostelemaan. Varmuuden vuoksi kuitenkin taidan jatkossa jättää Lidlin erinomaiset kreikkalaistuotteet ostamatta.

 

Ps. Pakko vielä semmoinen asia todeta, että ylpeys omasta kulttuurista ja oman kulttuurin vaaliminen ei muuten mielestäni tarkoita sitä, että käydään hieromassa pekoninsiivuja johonkin muslimien rukoushuoneen ovenkahvaan ja sitten ollaan silleen "höhöhöhö, sainpas loukattua!", koska se on vaan noloa ja loukkaa just niitä arvoja, joista meidän täällä Suomessakin kannattaa kiinni pitää. Myöskään hakaristit eivät varsinaisesti ole osa suomalaista kulttuuria.

 

Pps!! Hyvä esimerkki myöskin jonkun vanhan tappamisesta on se, että kun satoja vuosia itäsuomalaisilla naisilla oli tapana säilyttää isänsä sukunimi avioliittoonkin astuttua, tuli uusien ajatusten ja lopulta lakiin kirjatun pakon myötä käytännöksi ottaa puolison sukunimi. Minunkin esiemot olivat Juvataria ja Hyvötäriä aviossakin ollessa, kunnes tuo upea ja ainutlaatuinen itäsuomalainen perinne kitkettiin pois. 🙁 

ohohupsis
Sitoutumaton Ulkomaat

Tosi wanahoja mummoja ja A.F. Airoa fanittava ämmänriähkänä Suomen Kurjalan itkuvirsikunnahilta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu