Silvotut suomalaistytöt

Fenix Helsinki -yhdistys on julkaissut raportin suomalaistyttöjen ympärileikkauksista ja jälleen kerran eteemme asetetaan jotain, mikä saa terveen ihmisen sydämen rojahtamaan palasina lattialle.

Onhan se ollut jo kauan tiedossa, että Suomessa eläviä ja syntyneitäkin tyttö viedään ulkomaille raadeltaviksi ja silpomista harrastetaan täällä Suomessakin. Kätilöt ovat kertoneet, että heille tulee Suomessa syntyneitä synnyttäjiä, joiden pimppi on kurottu umpeen. Tyttöjen ympärileikkauksista on puhuttu niin paljon ja niin kauan, että jos Fenix Helsingin julkaisemat tiedot tulevat jollekin yllätyksenä, on se ihminen elänyt luultavastikin jossain kaivossa ikänsä.

Mitenkään vähättelemättä poikalasten silpomista, on tyttöjen ympärileikkaus jotain niin julmaa, että jos sitä haluaa johonkin verrata, on palattava natsien keskitysleirien ihmiskoekammioihin. Itse olen sitä mieltä, että tyttöjen ympärileikkaus on nykymaailman karmivin systemaattinen ihmisoikeusrikos niin monella tasolla, että on vaikea edes kuvailla sitä, kuinka hirveästä perinteestä on kyse. Paitsi että ympärileikkaus on raakaa väkivaltaa puolustuskyvytöntä lasta kohtaan, väkivaltaa, joka jättää tytön mieleen ikuiset arvet, se on myöskin törkeä loukkaus ihmisen itsemääräämisoikeutta ja seksuaalisuutta kohtaan.

Länsimaat ovat siltikin epäonnistuneet täydellisesti suojelemaan tyttöjä, jotka elävät moisen hirveyden uhan varjossa. Esimerkiksi vuonna 2014 uutisoitiin, että Briteissä elää 170 000 ympärileikattua naista ja arvioitiin, että jopa 65 000 Britanniassa elävistä tytöistä oli vaarassa joutua ympärileikatuksi. Vaikka tyttöjen silpominen on ollut vuosikymmeniä sielläkin rikos, ei tapaa ole saatu kitkettyä, kuten ei Suomessakaan.

Keinoja tyttöjen suojelemiseksi on, jos tahtoa löytyy. Neuvola- ja kouluterveydenhoitajat voivat kurkistaa tytön pöksyihin. Koulussa täytyisi voida puhua lapsille ympärileikkauksista ja siitä, että se on väärin ja rikos. Ymmärileikkausta tulisi Euroopan laajuisesti käsitellä rikoksena ihmisyyttä vastaan, ei ”pahoinpitelynä”, josta saa ylinopeussakkoja lievemmän tuomion. Jokainen äiti ja isä, jonka lapsi on silvottu, tulisi asettaa syytteeseen ja silpomisesta tulisi tehdä vanhenematon rikos, jolloin oikeutta saisivat nekin, joiden ympärileikkaus paljastuu vasta synnytyssalissa. Ja jos sitten on todellakin niin, että näitä ei saada muuten loppumaan, niin itse olisin valmis vaikka julkisen terveydenhuollon piirissä nukutuksessa ympärileikkauspalveluita tarjoamaan. Se sentään poistaisi tytöiltä sen karmivan fyysisen tuskan kokemuksen, jonka tuntoherkän lihan puuduttamaton leikkaaminen tuottaa.

Tärkeintä olisi se, että riskiryhmään kuuluvat tytöt tietäisivät jo lapsena, mitä ympärileikkaus tarkoittaa, kuinka se suoritetaan, millaiset seuraukset sillä on ja että Suomen laki ja viranomaiset suojelevat näitä tyttöjä moiselta julmuudelta. Keinoja olisi, jos vaan lakeja säätäviä pissiksiä kiinnostaisi muukin kuin tviittailu siitä, millä nimellä naispuolista puhemiestä pitää kutsua.

 

 

ohohupsis
Sitoutumaton Ulkomaat

Tosi wanahoja mummoja ja A.F. Airoa fanittava ämmänriähkänä Suomen Kurjalan itkuvirsikunnahilta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu