Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Espanjan toiminta lietsoo pelkoa ja vihaa

Olen lievästi sanottuna järkyttyneenä seurannut Kataloniasta kantautuvia uutisia. Katalonialaisten kansanäänestystä ja äänestäviä ihmisiä vastaan on hyökätty väkivalloin Espanjan valtionhallinnon toimesta.

 

Olipa katalonialaisten järjestämä kansanäänestys kuinka laiton tahansa, se on kuitenkin demokraattinen pyrkimys kohti itsenäisyyttä. Espanjan suhtautuminen siihen on ollut lievästikin sanottuna ylimielistä ja peli erittäin likaista. En minä aivan sitä kuvitellut kuitenkaan näkeväni, että eurooppalaisessa valtiossa sellaista ruvetaan harrastelemaan, että äänestäjiä vastaan hyökätään ja äänestyspaikkoja väkivalloin tuhotaan.

 

Moni tietää, että minulla on määrittelemättömän irrationaalinen ja erittäin tunnepitoisen pelokas suhtautuminen kaikenlaista totalitarismia kohtaan. Aivan erityisesti silloin, kun valtio pakkokeinoilla estää kansalaisia käyttämästä rauhanomaisesti valtaansa, minulle tulee turvaton olo. Siis todella turvaton. Päässäni rämähtää silloin pahaääninen paniikkisignaalia välittävä kello soimaan ja ahdistun. Kansoille ei mikään ole niin vaarallista kuin se, että vapaus loppuu kuin seinään silloin, kun se vapaus uhkaa vallassa olevia.

 

Huolestuttavaa on sekin, että huomasin uutismedioiden aamun suhteellisen neutraalien tilannekuvausten jälkeen heränneen tilanteeseen aloittamalla uutisoinnin, jossa painotetaan vaalien laittomuutta, sitä kuinka Kataloniassa espanjankielisten oikeuksia poljetaan ja vedettiin esiin ihmisten pelko. Pelolla pelottelu on nykyään helppo ase, jonka esittely tuntuu joidenkin silmissä vievän kaikelta muulta pohjan.

 

Nyt olisi kuitenkin tärkeää muistaa se, että kansanäänestys on veretön keino ajaa jotain hanketta. Tuollaisen verettömän keinon väkivaltainen estäminen tulee takuulla vain synnyttämään vihaa ja katkeruutta, eikä olisi ensimmäinen kerta Espanjankaan historiassa, kun väkivalta tulee separatistien toimintaan mukaan. Eikä ongelma ole edes pelkästään Espanjan. Jos Euroopan Unioni vaikenee siitä, kuinka Espanja asian on hoitanut, se luo koko EU:n ylle varjon ja herättää kysymyksiä, voisiko minkä tahansa jäsenvaltion hallitus kohdella kansaansa kuten Espanja katalaaneja nyt kohtelee.

 

Valtioiden johdossa olevien tulee sivistysmaissa sen verran kunnioittaa kansaansa, jotta kansalaiset saavat ilman pelkoa ajaa mieleisiään hankkeita. Valtiot ovat olemassa kansaa eikä hallituksia ja järjestelmiä varten. Jos Espanja haluaisi osoittaa kunnioitusta kansaa kohtaan, se antaisi Katalonian järjestää kunnolliset vaalit ja tukisi kaikkia osapuolia vaalien järjestämisessä ja äänestystuloksen hyväksymisessä. Skotlannissa äänestys hoidettiin erittäin asiallisesti ja vaikka itsenäisyyttä eivät äänestäneet skotit halunneet, ei siitä seurannut mitään erityisiä ja ikäviä seurauksia. Kataloniassa puolestaan on luultavasti aivan sama, kuinka ihmiset äänestävät. Vaalitulos on mitätön, Espanjan hallinto teki äänestyspäivästä tragikomedian ja avasi kaikki mahdollisuudet väkivaltaisen itsenäistymistaistelun syntymiselle.

 

Maailmassa on tuskin kovinkaan montaa valtiota, jotka ovat syntyneet lakia ja isäntien käskyjä kunnioittaen. Ei nimittäin Suomenkaan itsenäistyminen luultavasti mitenkään erityisen tarkasti Venäjän lain ja asetusten mukaan mennyt. Pienenä kansana meillä on varaa ja mahdollisuus ymmärtää ja tukea niitä pyrkimyksiä, joita katalaanien kaltaisilla kansoilla on ja vaatia heille reilua ja kunnioittavaa kohtelua.

Toivon, että Suomen hallitus ottaa kantaa ja esittää Espanjalle jyrkän paheksunnan katalonialaisten kohtelun vuoksi. Vitsivitsi, en jaksa edes toivoa mitään noin epätodennäköistä, joten lähetän tässä nyt henkilökohtaiset terkut Espanjan hallinnolle: haistakkee pitkä paska, senkin fasistiset tissiposket. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (69 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Itse en tilanteesta tiedä oikeastaan mitään muuta että he tahtovat itsenäistyä.. joten haluan kysyä. Miksi Espanjan pitäisi antaa heidän itsenäistyä?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

En nyt tiedä, pitäisikö antaa itsenäistyä. Minun mielestäni pitäisi, jos katalonialaiset haluavat. Nyt kuitenkin Espanja estää väkivaltaisesti katalonialaisten kansanäänestyksenkin, mitä tule ainoastaan herättämään vihaa ja katkeruutta, ja sen tiedän, ettei moinen ole ollenkaan hyvä tie.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tietysti väkivalta on aina surkea vaihtoehto, mutta antaako Katonialaiset jotain vaihtoehtoa? Tietysti Kuten joku laittoi jo kommenttiin alempana, että Espanjalaiset voisivat odottaa kun äänestys on tehty, ja sitten vain sanoa ettei hyväksy laitonta äänestystä..

Itse mietin tätä itsenäsitymistä siltä kantilta että saako missä maassa tahansa, mikä tahansa alue vain sanoa että nyt äänestetään erotaanko isänmaasta.. Vaikka Suomessa kun on vähän tilanne kaupunki vs maaseutu..
Voiko Kehä-3 sisäpuoli vain sanoa että nyt äänestetään erotaanko Suomesta? Ja koko Etelä-Suomi olisi mukana? Ja eroavat..? Tai joku länsi-Suomi Turku kumppaneinaan että tahtovat liittyä Ruotsiin.. Pitäisi loppu Suomen vain istua hiljaa ja hyväksyä äänestyksen tulos?

Tämä Espana/Katalonia tilanne on todella vaikea ulkopuoliselle, koska tässä ei ole helppoa tai järkevää ratkaisua.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #16

Joo, en osaa neuvoa, mutta helpoimmalla Espanjan hallitus olisi päässyt, jos olisi antanut täyden itsenäisyyden kannattajien rauhassa hävitä äänstyksen.

Katalonia ei tosiaan ole mikä tahansa alue missä maassa tahansa. Sen itsehallintoperinne on pitempi ja vankempi kuin Skotlannin ja Kurdistanin. Jopa ravintoloiden on lain mukaan pakko julkaista ruokalistat katalaaniksi.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #17

Ainakaan HS:n kyselyn mukaan tuo häviö ei olisi ollut niin selviö.

https://www.hs.fi/paivanlehti/04042017/art-2000005...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #16

Katalonia ei ole mitenkään verrattavissa johonkin suomalaiskaupunkiin. Parempi vertauskohde olisi Ahvenanmaa. Kuten Ahvenanmaa, myös Katalonia nauttii suuresta autonomiasta. Katalonialaiset myös puhuvat omaa espanjasta erillistä kieltä, kuten ahvenanmaalaisetkin puhuvat ruotsia, eivätkä suomea. Ja Katalonian ja Espanjan välinen historia ei ole niitä helpoimpia. Katalaaneja myö-s rassaa se, että alue on käytännössä Espanjan rahakukkaro. Tosin Suomen ja Ahvenanmaan tilanne on tässä kohtaa päinvastainen. Toisin kuin Katalonialta, Ahvenanmaalta loppuisi äkkiä rahat.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #30

Kiitos, vihdoin sain mukavan ja hyvän vastauksen.. :)

Ja vielä enemmän, koska nyt en ihmettele miksi Espanja pitää Katalonian aluetta niin vakavasti itsellään kuten väkivallalla.. Eihän kukaan rikasta aluetta haluaisi antaa pois..

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Jos turkulaiset tai vaikka saamelaiset haluaisivat itsenäiseksi valtioksi, niin mitäpä se meille muille kuuluisi?

Sitten vaan alettaisiin neuvotella, kuka omistaa tiet, sähköverkot, koulut yms. Ja kuka maksaa ja kenelle. Tämä kai se kinkkisin vaihe prosessissa olisi.

Jatkossa vaan turkulainen tarvitsisi työluvan muuttaessaan Tampereelle töihin. Ja Turkuun mennessä pitäisi muistaa tilata viisumi ajoissa... :)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Niin, noinhan sen pitäisi mennä. Lisäksi voisi kysyä, miksi entistä tiiviimmin integroituvassa Euroopassa on edes niin tärkeää, että Espanja saa pitää vastentahtoisen Katalonian hallinnassaan.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Sinäkö oisit oikeasti sitä mieltä että Turku tai länsi-rannikko voisi noin vain itsenäistyä? Entäs jos tahtoisi liittyä toiseen maahan? Kuten Ukrainassa kävi Venäjän kanssa? Olisi sekin OK, jos länsi-rannikko haluaisi liittyä Ruotsiin?

(Okei Venäjän/Ukrainan tilanne vähän eri mutta silti)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kyseinen toiminta ainoastaan lisää itsenäistymishaluja ja Katalonia-sympatioita.

En oikeastaan hämmästynyt. Espanja on joissain asioissa paljon takaperoisempi... jos nyt ei lasketa viininkasvatusta, taidetta ja sensellaista. Ylpeä kuningaskunta, ja näillä asioilla on kipeä historiansa.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Niinpä. Espanja ei ole viime vuosina toiminnut järkevästi Katalonian suhteen. Varsin konservatiiveilla on vielä vahvasti Francon ajan henki. Parempi ja helpompi tie olisi ollut vain antaa ajan myötä pieniä myönnytyksiä ja suostua kansanäänestykseen. Näin Kanada ja Iso-Britannia toimivat Quebecin ja Skotlannin suhteen ja kumpikaan alue ei haluakaan itsenäisyyttä.

Ja jopa Irak, joka vielä viisitoista vuotta sitten oli Saddam Husseinin hirmuvallan alla, antoi kurdien äänestää itsenäisyydestä vaikka tekikin selväksi, että äänestys on laiton eikä se hyväksy sitä. Olisi kuvitellut Espanjan pystyvän vähintään yhtä sivistyneeseen toimintaan.

Espanjan jääräpäisyys käy vielä kalliiksi maalle.

Olli Kankaanpää

Espanja on nuori demokratia ja ottaa oppia Unkarista ja Puolasta. EU:n komissio on täynnä omia ja yritysten valtapyrkimyksiä edistäviä tahoja ja demokratialla on pyyhitty pöytää unionin syntyajoista lähtien. Tarkempaa tietoa voi kysä Yhdysvaltojen rahaeliitiltä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Somea lukiessani olen ollut huomaavinani seuraavaa: Erityisesti tahot jotka yleensä vaativat että EU ei saa puuttua jäsenmaiden sisäisiin asoihin sättivät nyt EU:ta siitä että tämä ei puutu Espanjan sisäisiin asioihin.

Tietenkin väkivalta on tuomittavaa. Yhtä selvää on, että mahdolliset itsenäistymiseen tähtäävät kansanäänestykset on järjestettävä neuvotteluteitse eikä yksipuolisesti.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Mun mielestä kansaa vastaan kohdistettu väkivalta on niitä harvoja asioita, jolloin jopa vaadin ulkopuolisia puuttumaan peliin. Minusta on kauheaa, kuinka pitkään saavat sisällissodat ja muut julmuudet usein valtioiden sisällä jatkua ennen kuin ulkomaat ilkeävät niihin puuttua. Sen asian pohdiskelu on masentavaa ja siinä tajuaa sen, kuinka heikoilla me tavalliset ihmiset oikeastaan olemmekaan valtaapitävien edessä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Itse olettaisin että se on eri asia valittaa siitä kun EU pakottaa muuttamaan lainsäädäntöä kuin pyytää ulkopuolisilta apua, kun valtio toteuttaa fasismia.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No sanotaanko näin, että jos unionin jäsenmaassa käytetään väkivaltaa demokratiapyrkimyksiä vastaan, niin jotain unionin olisi sanottava ihan arvopohjansa vuoksi.

Tosiasiassahan unioni ei puutu asiaan siksi, koska millään tavoin se ei halua tukea mitään separatismipyrkimyksiä unionin alueella, kun unionin oma pyrky on kova kohti eurooppalaista keskushallintoa.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Katalonian kansanäänestys ei ole demokraattinen koska kaikki espanjalaiset eivät osallistu siihen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Jaa-a. Äänestivätkö englantilaiset Skotlannin itsenäistymisestä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Englantilaisten (ja muiden UK:ssa olevien alueiden) edustajat hyväksyivät Skotlannin kansanäänestyksen. En ymmärrä miksi kansanäänestyksen järjestämisestä pitäisi järjestää kansanäänestys.

Voisivathan alueiden itsenäistymisestä päättää alueen ja keskushallinnon parlamentitkin, kuten mm. eräässä Suomessa tapahtui aikoinaan.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Venäläiset taisivat aikoinaan äänestää Suomen itsenäisyydestä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Siittä huolimatta. Mellakka poliisit toimivat kuin 100% sadistit, ilmeisesti tiukka seula että pääsee sikailemaan.

Marko Parkkola

Rakenteellista rasismia ja kiihottamista kansanryhmää vastaan. Milloin Espanjan hallitus haastetaan oikeuteen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mitä vaihtoehtoja Espanjalla oli? Ehkä antaa äänestyksen tapahtua ja sitten tuomita se laittomaksi ja kieltäytyä tunnustamasta Katalonian itsenäisyyttä?

Itse suhtaudun lievän myönteisesti Katalonian itsenäistymiseen, mutta aika hämmentyneesti silti. Mummojen retuuttaminen ei oikein sovi mellakkapoliisien työnkuvaan mielestäni.

Suomen perustuslaki:
"Suomen alue on jakamaton. Valtakunnan rajoja ei voida muuttaa ilman eduskunnan suostumusta." Ahvenanmaankin itsenäistymisestä pitäisi järjestää sitova kansanäänestys ja eduskunta sitten toteuttaisi kansan tahdon?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No siis mehän emme saa ehkä koskaan tietää, mikä olisi kunnolla, virallisesti ja "laillisesti" järjestetyn äänestyksen tulos. Voisikin olla, että enemmistö katalonialaisista äänestäisi itsenäistymistä vastaan. Jos sitten puolestaan selkeä enemmistö kannattaisi itsenäistymistä, niin en oikein tiedä, mitä järkeä Espanjan olisi väkisin Kataloniaa itsensä osana pitää.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kun ahvenanmaalaiset tajuaisivat järjestää kansanäänestyksen ja itsenäistyä. Mitä me noilla saarilla tehdään? Rahaa pumpataan sinne ja silti käytäyttyvät mannersuomalaisia kohtaan röyhkeästi. Ja suomenkielisillä ei edes ole oikeutta omistaa maata eikä suomi ole edes siellä virallinen kieli.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Miksemme mekin voisi tehdä kansalaisaloitetta tuosta Ahvenanmaan itsenäistymisestä järjestettävästä valtakunnallisesta kansanäänestyksstä?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiva kun keskustelu on tällä tasolla ettei keskustelija ymmärrä mitä hyötyä tai lisää on Ahvenanmaasta mantereelle. Mutta sitäpä se on aina ollut Usarissa. Tunteella, ei tiedolla.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #41

Ei siellä ainakaan pakkosuomea kouluissa ole...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Colm Toíbín esitti varsin hyvän kysymyksen Espanjan hallitukselle:

"Why have they offered coercion rather than argument?"
https://www.theguardian.com/books/2017/sep/29/colm...

Katalonian keskustaoikeistolainen aluepresidentti Carles Puigdemont ja Barcelonan sosialistipormestari Ada Colau ovat molemmat kannattaneet jämäkästi äänestyksen järjestämistä, vaikka se luultavasti tuottaisi tappion itsenäisyyden kannattajille.

Espanja on liukumassa Puolan ja Unkarin seuraan. Ei muutama vuosi ilman totalitarismia mihinkään maahan demokratiaa juurruta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juuri näin.

Katalonian Aluejohtaja Puigdemont sanoi jo torstaina, että EU on kova ottamaan kantoja järjestön ulkopuolisia valtioita koskevissa asioissa. Mutta kun he, katalaanit, tarvisevat tukea, Unioni vaikenee.
Lievimmillään EU olisi voinut ja sen olisi tullut rauhoitela tilannetta ja varoittaa Espnjan hallitusta kovien otteiden provokatoorisista seurauksista. Mutta EU vaikeni, tai oikeamminkin aikaisempien kannanottojensa perusteella vahvasi tuki Espanjan hallituksen jyrkkää mitätöivää ja estävää linjaa.
EU käänsi selkänsä, ei vain katalaaneille, vaan myös demokratialle.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Yllättynyt? Ei ensimmäinen kerta kun EU osoitauttuu joissakin asioissa hyvin tekopyhäksi.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Varoisin kyllä kovin jyrkän kannanoton ottamista. EU on aivan aiheesta varovainen. Kansanäänestys on vastoin Espanjan perustuslakia. Sen laillistaminen olisi tapahduttava perustuslain muutoksen kautta. Se on puolestaan parlamentin asia. Aihe on myös erittäin tunnepitoinen. Jakolinjat menevät halki perheiden. Francon aikaan katalaaneja kohtaan suunnattiin paljon sortotoimenpiteitä, mutta alueelle suunnattiin myös mittavia investointeja sen edullisen sijainnin vuoksi. Osa espanjalaisista katsoo katalaanien haluavan syödä rusinoita pullasta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen Vastaus kommenttiin #44

No kyllähän tuollaiseen älyttömään väkivaltaan tulee puuttua, olipa syy sitten mikä tahansa. Ei valtiolla ole oikeutta tuolla tavalla väkivallattomien ihmisten kimppuun hyökätä missään olosuhteissa.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #46
Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Huolestuttavaa ja nyt vain muut EU-valtiot seuraa hiljaa sivusta mitä tästä tulee. Ei hyvältä näytä, kun omia kansalaisia ammutaan jo kumiluodeilla. Tästä saattaa seurata vielä paljon pahempaa, nyt maltti olisi valttia eikä provosoitua kenenkään. Eiköhän nämä asiat pystyttäisi vielä neuvottelemaan, vaikeaa tosin näyttää olevan, kun tilanne on lähtenyt eskaloitumaan näinkin pahaksi.

Ilkka Huotari

Aika ohuet ovat EU-poliittikkojen puheet eurooppalaisista arvoista (koska eivät tapahtumia tuomitse).

Tämä tapahtuma kannattaa muistaa aina, kun he ottavat arvot puheeksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos nyt joku väittää, että EU on totalitarismi, kuten blogistikin pelkää, niin ainakin tuo muiden vaikeneminen sopii kuvaan melko hyvin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kyllähän tässä tulee mieleen, että vaikka en suoranaisesti EU:ta totalitarismina pitäisi, niin onko sittenkin sillai, että siinä vaiheessa EU näyttää todellisen luontonsa, kun kansa alkaa liikaa vapauksiaan käyttämään.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #29

Mitä itsenäisempiä eu maat on, niin sen vähemmän eu:lla valtaa. Eu:ta kannattavat antavat suosialla valtaa pois ja tuhoten samalla demokratiaa.

Kun meidänkin ministerit on kaikki 100% eu myönteisiä, eli toisin sanoen valmiita antamaan kaiken vallan eu:lle, niin heitä ei hairitse Espanjan teot, kun estävät itsenäistymistä EU:n sisällä. Demokratia on eun vihollinen.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #32

Eu:ta kannattavat antavat suosialla valtaa pois ja tuhoten samalla demokratiaa.
................

Jäsenmaiden kansalaiset päättävät kuinka paljon he EU:lle valtaa antavat. Kyllä se on ihan oikeata demokratiaa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #40

Päätettiinkö me euroon liittymisestä?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #43

Kansan valitsemat kansanedustajat päättivät. Mielestäni tämmöiset asiat mitkä ovat moniulotteisia ja vaativat perehtymistä ja asiantuntemusta ei pitäisikään alistaa kansanäänestykseen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #29

En saanut lausettani ihan kohdillensa muotoiltua. Pelkäsit totalitarismia, mutta et sentään nimennyt EU:ta totalitarismiksi. Enkä minäkään (vielä) nimeä, mutta jotain sellaista hajua tässä on, kun mellakkapoliisit pamputta mummoja ja samassa liitossa mukana olevat vaikenevat myöntymisen merkkinä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #29

Sori, mutta nyt en tajunnut yhtään. Kun EU puuttui jäsentensä Puolan ja Unkarin hallitusten pyrkimykseen vähentää demokratiaa lainsäädännön keinoin, suomalaiset nationalistit vastustivat puuttumista.

Nyt suomalaiset nationalistit vastustavat EU:ta sillä perusteella, että se ei tee mitään asiassa, joka ei sille kuulu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #48

Musta on silmiinpistävää miten putinistit ja muu Eu-vastainen väki nyt keksii hyökätä juuri EU:ta vastaan Katalonian tilanteen vuoksi. Puhunta on niin yhdenmukaista että melkein voisi kuvitella sen olevan jostain masinoitua.

Katalonia ei äänestä EU-erosta vaan itsenäistymisestä Espanjasta. Jostain kumman syystä se on juuri EU joka tuolla väkeä pamputtaa kun sormen pitäisi osoittaa Espanjaan.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #51

Kai sillä eulla tässä asiassa tarkoitetaan lähinnä näitä jäsenvaltioita. Mikä edes on eu?

On helpompi sanoa, että miksi eu ei tuomitse poliisien terroristista hyökkäystä kansalaisiaan vastaan, kun luetella kaikki maat erikseen.

Ja ottaa se eu mikä nyt onkaan, kantaa esimerkiksi pakolaisasiaan kun moittii maita, jotka ei ole ottanut kiintiöitään ja siten puuttuu yksittäisen valtion omiin asioihin.

Miksi ei voi ihmetellä sitten, että miksei eu tuomitse jäsenmaansa pahoinpitelyä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #53

Koska niiden ihmisten mielestä, joiden mukaan EU:n ei pitäisi ottaa kantaa esimerkiksi pakolaisasiaan, EU:n pitäisi nyt ottaa kantaa kansanäänestykseen ja tämän illan tapahtumiin.

Minusta EU:n pitäisi ottaa kantaa molempiin ja tuomita tapahtuneet. Olisikin jo liittovaltio niin voisi olla jopa osin yhtenäisen poliisijoukot. Mutta kirsikanpoimintaa on vaatia että nyt pitää puuttua, kun muissa asoissa ei missään tapauksessa saa puuttua.

Ei asetelma ole katalaanit vastaan EU, vaikka sen sellaisena jotkut yrittävät esittää.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #56

"Koska niiden ihmisten, joiden mielestä EU:n ei pitäisi ottaa kantaa esimerkiksi pakolaisasiaan pitäisi nyt ottaa kantaa kansanäänestykseen ja tämän illan tapahtumiin. "

Mä taas ajattelin niin, että kun kerran eu ottaa kantaa pakolaisasiaan, niin luulisi sitten ottavan kantaa tähän ihmisten pahoinpitelyynkin.

"Ei asetelma ole katalaanit vastaan EU, vaikka sen sellaisena jotkut yrittävät esittää."

Siitä saa nyt vähän sellaisen kuvan, että eu:ta ja sen jäsenmaita ei haittaa, että Espanjan poliisi pahoinpitelee Katalooneja vaikka he vain
yrittävät omasta mielestään käyttää oikeuttaan äänestää.
Jos tällaisessa tilanteessa ei tuomita terroristista hyökkäystä Katalonian kansalaisia kohtiin, niin se tarkoittaa, että jostain syystä se hyväksytään. Eurooppassa pitäisi olla sopimuksen mukaan kaikilla oikeus turvallisuuteen, ja toi ampuuminen ja pamputtaminen ei ole turvallista.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #51

Odotinkin, koska joku kiskaisee putinistikortin esiin. Hienosti pelattu!

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

http://www.ksml.fi/ulkomaat/Soini-toivoisi-Katalon...

Soini ei suoraan tuomitse ja "Hän kertoo luottavansa lähtökohtaisesti itsenäisten valtioiden tapoihin ja kykyihin hoitaa sisäiset asiansa."

Eli jos Itä-Euroopan maat päättävät vaikka alkaa ampumaan maahantunkeutujat rajalle, niin täytyy muistaa, et se on niitten oma asia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Perussuomalaisten lausunnothan olivat melkein sanasta sanaan samoja, kun EU otti kantaa Puolan ja Unkarin tapahtumiin.

Itä-Euroopassa on kuitenkin tapahtunut kehitystä. Meidän nuoruudessamme rajalle ammuttiin maastapoistujat.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Vaalien laittomuuteen vetoaminen ja siihen poliisivoimin reagoiminen sillä perusteella on älytöntä, koska itsenäistyneiden kansojen itsenäisyyspyrkimykset ovat aina laittomia. Niin oli Suomenkin itsenäistyminen laiton Venäjän lakien mukaan.

EU uhkaa Puolaa sanktioilla Espanjan touhuihin verrattuna paljon lievemmästä asiasta. Katsotaan aikooko EU uhata Espanjaa sanktioilla, tai pakotteilla.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ja väkivalta ei ole koskaan ollut hyvä ongelmien ratkaisutapa. Jos joku katalaani oli vielä tänä aamuna kahden vaiheilla itsenäisyyden suhteen tai jopa hieman kallellaan Espanjan yhteydessä pysymiseen voi olla mieli hieman eri kun menee taas yöpuulle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Espanjan hallituksen edustajiin kohdistettava kättelykielto EU-huippukokouksissa parin kuukauden ajaksi lienee sopivan ankara EU-komission määräämä rangaistus natsiotteita käyttävälle jäsenvaltiolleen.

Unelmaa EU-liittovaltiosta ei pidä vaarantaa liian tiukoin sanktioin.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Lakiin vetoaminen Espanjan taholta on maailman huonointa argumentointia. Demokratian ja sananvapauden kannattajat olivat aikoinaan Euroopassakin laittomia kapinaliikkeitä ja "laillisuuden" puolustajat niitä totalitaristeja. Pahimmat demokratian ja sananvapauden polkijat Euroopassa kuuluvat lähes poikkeuksetta EU:n kannattajiin, jotka olivat halveksumassa myös brittien brexit-äänestystä, ja nyt EU puolestaan on asettunut fasismin aikoja takaisin haikailevan Espanjan puolelle.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Osa porukasta oli varmasti menossa äänestämään Espanjan yhteydessä pysymisen puolesta, mutta poliisi pamputti ja mukiloi heitäkin "tasapuolisesti". Täysin mahdollista, eikö?

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Se olisikin jännä tilanne, että haluaisit äänestää Espanjassa pysymisen puolesta, niin saisit matkalla Espanjan poliisilta kumiluodista ja pampusta :D

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tuo on erittäin todennäköistä.
Mitä pidemmälle ilta jatkuu ja mm. Twitterissä näkemieni videoiden perusteella voin vain todeta, etten tajua yhtään sitä, miksi Espanja toimi noin. Varmaan koko maailman myötätunto on nyt Katalonian puolella. Espanja ja tuppisuuna istuvat Euroopan, ml. Suomen, johtajat, eivät juuri nyt erityisesti ihmisten suosiosta nauti.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Suomen hallituksen pitäisi kääntää selkä Espanjalle koska siellä on "huono arvopohja".

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tai sitten just sellainen arvopohja, joka sopii Suomen hallituksen moraaliin ja pirtaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Entäpä kaikki Costa del Solin suomalaiset ja Kanarialla talvehtivat pakkaspakolaiset? Nyt olisi kansalaisaktivismin paikka: kerätkää kamanne ja palatkaa kotiin Pohjolan kumiluotivapaalle vyöhykkeelle! Jos et ole osa ratkaisua (Espanjan boikotointi), olet osa ongelmaa (Katalonian kyykytys).

PS. Olen hemmetin helpottunut, että en varannut omaa syyslomakohdettani Espanjan maaperältä. Nyt voin säätää pyhimyssädekehäni valaistusta kirkkaammaksi ja paheksua suureen ääneen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Itse ajattelin ensin, että boikotoin Espanjaa silleen, etten osta cavaa ainakaan viikkoon, mutta sitten muistin, että cava on kyllä tosi hyvää... :/

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #61

Cava on nimenomaan Katalonian kansallisjuoma. Codorníu ja Freixenet on jo sanoinakin helppo tunnistaa katalaaniksi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen Vastaus kommenttiin #62

Ai? No sitten täytyy lipitellä niitä. :D

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Pääministeri Mariano Rajoy on varsinainen kettu, korruptoitunut rikollinen. Ei ole mitenkään ihme, että tällainen mellakka syntyi. Se voi kyllä auttaa koko Espanjan puhdistumista, jos kansa vihdoin herää. En ole asiantuntija, joten en osaa ennustaa miten lopulta käy.

"Korruptiosta viis, espanjalaiset luottavat konservatiiveihin – oikeistoa suojaa maan kahtiajako ja vasemmiston sirpaloituminen":
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005195864.html

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

EU ei voi ottaa kovinkaan jyrkkää tuomitsevaa kantaa, sillä siinä samalla se ottaisi yhden työkalun pois integraation syventämisen työkalupakistaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Se on vähän näkökulmasta kiinni.. Mitä olisi tapahtunut 500 vuotta sitten kuningaskunnasta itsenäisyyttä pyrkivälle porukalle?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Vaikka väkivallan käyttö Kataloniassa äänestäneitä kohtaan onkin sinänsä tuomittavaa, niin näiden Putinin hallintoa sympatisoivien, täälläkin äänessä olevien "kansallismielisten" tavoite on selvä: mitä pienempiin osiin ja heikommaksi EU saadaan pirstottua, niin sitä parempi. Sensijaan Neuvostoliiton hajoaminen oli, Putinin sanoin "viime vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi". Jäljet johtavat sylttyteltaalle.

Jos Ahvenanmaan itsenäistyminen joskus nousee tapetille, niin "kansallismieliset" ovat venäläisten kanssa yhteen ääneen vaatimassa Ahvenanmaan itsenäisyyttä. Saataisiinhan alue näin kätevästi pois Suomen hallinnasta ja Venäjälle tarjoutuisi "Itämeren turvallisuusnäkökohtiin" vedoten ainutlaatuinen tilaisuus kaapata Ahvenanmaa haltuunsa. Ehkä tämä mahdollisuus tiedostetaan Ahvenanmaallakin ja itsenäisyysajatuksesta on oltu viime vuosina hyvin hiljaa.

Toimituksen poiminnat