Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Kansallistunto on tervettä ja isänmaata tuleekin juhlistaa

Viime vuosina aina näihin aikoihin on saanut lukea kannanottoja siitä, kuinka talvisodan ”ihannointi” ja isänmaallisuuden korostaminen on ihan junttia ja siitä pitäisi pyrkiä eroon. Toisaalta taas samaan aikaan olen ilokseni huomannut, että tavallista kansaa kiinnostaa nykyään paljonkin meidän suomalaisten kulttuuri ja perinteet, mikä näkyy esimerkiksi Facebookin aiheeseen paneutuvien ryhmien, kuten Taivaannaulan, suosiossa. Samoin Suomen kohtalo toisessa maailmansodassa koskettaa hyvin laajasti ihmisiä nuorista sota-ajat itse kokeneisiin, eikä talvisodan uroteot unohdu, vaikka kuinka maijavilkkumaat niin toivoisivatkin.

 

Itseäni on kummastuttanut aina se, mistä kumpuaa ajatus, että isänmaallisuus tai rakkaus omaa kulttuuria kohtaan olisi jotenkin pois muusta tai sulkisi ulkopuolelle muut kulttuurit ja kansainvälisyyden. Minulle on aina ollut selvää, että kukaan muu ei vaali meidän suomalaisten kulttuuria ja historiaa kuin me suomalaiset itse, aivan kuten omaa kulttuuriaan vaalivat mm. korealaiset, kenialaiset, kreikkalaiset ja skotitkin. Mielestäni heillä kaikilla on upeat omat vaalimisenarvoiset kulttuuripiirteensä, joihin suhtaudun suurella mielenkiinnolla, mutta silti minä pidän suomalaisuutta parhaimpana, koska olen suomalainen. Luultavasti joku kenialainen naurahtaa nyt, että joo-o, on teillä hieno maa ja kansa, mutta ei niin hieno kuin meillä täällä Keniassa. Ja tuollainen ajattelu on okei. Ihmiskunta on jakautunut kansoihin, joita pitää kasassa kansallinen ylpeys. Ajatus siitä, että kaikki kulttuurit vaan sekoittuisivat eikä erityispiirteitä enää olisi, vaan ihmiset olisivat historiatonta harmaata massaa, ei ole kauhean älykäs eikä sillä edes ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

 

 

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä järjestetään jälleen useita eri tapahtumia, joissa toteutetaan sitä vapautta, jonka vuoksi viime sodissa taisteltiin. Mielenilmaisujaan järjestävät ilmeisesti niin natsit kuin äärivasemmistolaisetkin tahot. Suureksi on paisunut myöskin jo jonkinlaiseksi perinteeksi muodostunut soihtukulkue, jonka ajatuksena on rauhanomaisesti osoittaa kunnioitusta niille, joiden työstä, verestä ja unelmista maamme itsenäisyys on syntynyt, ja jotka vapauden ja itsenäisyyden vuoksi menettivät henkensä ja terveytensä. Kyseinen tapahtuma on toki leimattu äärioikeistolaiseksi, vaikka se on avoin aivan kaikille eikä kenenkään poliittisia aatesuuntauksia kukaan kulkueessa kysele. Valitettavasti kyseistä kulkuetta vastaan tänäkin vuonna järjestetään ties mitä mekkalaa, ala-arvoisimpana yrityksenä on tullut ilmi, että kulkueen lähtöpaikalle oli keksitty järjestää lastentapahtuma, jossa alpakoita ja lapsia oli tarkoitus sulloa soihtumarssin ja väkivaltavasemmiston sekaan kaaosta aiheuttamaan. Eläimet lastentapahtumaan luvannut taho oli kuitenkin tapahtumat tarkoituksen kuultuaan ilmeisesti kieltäytynyt eläimiä (ja lapsiaan) tapahtumaan toimittamasta.

Tokihan uutismediassa kirjoiteltiin tästäkin asiasta aivan päin persauksia eli siitä näkökulmasta, että juurikin soihtukulkue olisi riski muiden turvallisuudelle, vaikka esim. viime vuonna soihtukulkuetta vastustaneita riehujia otettiin kiinni, kun taas soihtukulkueen osallistujat toimittivat kulkueensa rauhassa ja itsenäisyyden juhlan arvokkuutta kunnioittaen.

 

On ihan ymmärrettävää, että he, joiden mielestä kaikenlainen isänmaallisuus ja luonnollinen kansallistunne ovat ikäviä asioita, kun ne uhkaavat maailmankyläläistä ideologiaa (vaikka oikeasti eivät edes uhkaa vaan mahdollistavat kaikenlaiset haihatuksetkin), eivät suuresti toisten ihmisten ilmaisunvapautta kunnioita. Toisaalta olen varma, että fanaattiseksi äityvä isänmaallisuuden vastustaminen palvelee myöskin tietynlaisten ihmisten tarvetta synnyttää muuten hieman tyhjään elämäänsä liekki vihalla, jolla voi perustella jopa väkivaltaista käytöstä. Tuollainen elämän tyhjyys on ehkä kaikkien ääriliikkeiden, edustipa se liike mitä tahansa aatetta, kantava voima, joka synnyttää puhdasta vihaa muita ihmisiä kohtaan. Koska väkivallaksi kasvavaa vihaa on tervettä vastustaa kaikenlaisilla pienilläkin teoilla, olen myös minä, aikataulun salliessa, soihtukulkueeseen osallistumista harkinnut.

 

Suomi täyttää 100 vuotta, mikä on pienelle kansalle kunnioitettava ikä, varsinkin kun ottaa huomioon, mitä tuon 100 vuoden aikana on ehtinyt tapahtua. En ole aivan varma siitä, onko suomalaisella kansalla varaa olla näin kauhean jakautunut ja viedä ymmärtämättömyys ja suvaitsemattomuus toisiaan kohtaan sille tasolle, johon se on mennyt. Toivottavasti jokainen saa kuitenkin juhlistaa edes itsenäisyyspäivää haluamallaan tavalla ilman väkivallan uhkaa.

 

Muistutukseksi haluan lainata talvisodan sytyttyä itärajan asukkaille jaetun evakuointikäskyn loppukaneettia:

 

”Rauhallisuus on suomalainen hyve ja sinä olet suomalainen.”

 

Eli skumpat kylmään ja jäitä hattuun. Tapella ehtii muulloinkin kuin juhlapäivänä.

 

Ps. Muistakkeehan muuten ostaa ne skumpat sitten ajoissa, koska Alkot ovat itsenäisyyspäivän aattonakin rajoitetusti auki eli pitkäripainen sulkee 5.12. ovensa jo klo. 18 ja itsenäisyyspäivänä se on suljettu.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Vai olisiko ne vastustajat vastustamassa niitä marssijoita eikä isänmaallisuutta? Jos se väki koostuu jostain Kiemungista, Hännikäisestä ja rajakki-lahkojen aktiiveista, niin ei tuo nyt järin sitoutumattomalta kuulosta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No eiköhän sinne monenlaista väkeä mahdu, ja toisaalta miksi vastustaa jotain kulkuetta henkilöiden takia, jos he rauhassa asiaansa toteuttavat?

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Ihmisiä on moneen junaan. En tiedä mikä siinä on niin vaikeaa olla menemättä nyrkki ojossa tai huutaen hävyttömyyksiä, kun voisivat vaikka vetää ihmisketjun kulkureitille jos aivot käskevät vastustamaan jotain.

Ei tuo kovin uusi keksintö ole pistää ranttaliksi "rauhallisia tahoja vastaan". Luennan alla "1917". 1800-luvulla ainoat Venäjää vastustaneet tahot tuntuivat olevan opiskelija-hippi-anarkistit ja puolet päivistä kännissä justeeranneita miekkosia, joista moni pääsi lopulta markkaseteleihin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"viime vuonna soihtukulkuetta vastustaneita riehujia otettiin kiinni, kun taas soihtukulkueen osallistujat toimittivat kulkueensa rauhassa ja itsenäisyyden juhlan arvokkuutta kunnioittaen."
Viime vuonna kulkue sai kulkea rauhassa, mutta sottasivat sankarihautausmaan, mm. rauhanturvaajien muistomerkin maljassa oli ollut nuotio.
https://fi.wikipedia.org/wiki/612-marssi#2016

2015 612 kulkuetta häirittiin.

Mitä tulee taas tähän "Kyseinen tapahtuma on toki leimattu äärioikeistolaiseksi" se johtuu taas siitä, että SVR/SVL/PVL ovat tehneet kyseisen tapahtuman kanssa yhteistyötä, vaikka ovatkin sen kieltäneet.
"Vuonna 2014 järjestetyllä 612-marssilla Suomen Sisu ja SVL tekivät tiivistä yhteistyötä, vaikka mainostettiin ettei SVL ole mitenkään toiminnassa mukana. Suomen vastarintaliike esimerkiksi teki 612-verkkosivut."
https://yle.fi/uutiset/3-8886207

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ai? Nopealla googlettelulla löytyi uutisia, joissa kerrottiin, että myöskin vuosi takaperin poliisi otti talteen kulkuetta vastaan riekkuneita henkilöitä.
Ymmärtääkseni vastarintaliike ei ole millään tavalla ollut enää kyseisen kulkueen kanssa missään tekemisissä, ja Suomen Sisun rinnastaminen Vastarintaliikkeeseen on lievästi sanottuna hullua, mutta toki naurettavaa.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Jaa, poliisi kuitenkin sanoi että marssi sujui rauhallisesti, näin sanoivat myös ystäväni jotka marssilla olivat olleet. Sikailu tapahtui sitten marssin jälkeen hautuumaalla.
Hullua, naurettavaa? Eiköhän Holappa nämä kuviot tiedä aika tarkkaan, sokea ja tyhmä saa olla, jos ei näe tätä sumutusta ettei heillä olisi yhteistyötä. Ei tosiaan jää siihen yhteen kuuluisaan yhteispotrettiin.
Ilmeisesti faktat ei kiinnosta, kun mielipide on tärkeämpi.
Aika kummallista itsenäisyyden juhlan arvokkuuden kunnioittamista tuollainen sottaaminen ja epädemokraattista valtiota ajavien natsien kanssa hengailu.
Oho hups tosiaan...

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Mielenkiintoinen on tuo tapa, jolla termi "global village" on karannut alkuperäisestä kontekstistaan niin kauas, että siitä on tullut monikultturistien hellimä iskusana.

Marshall McLuhan, joka oli erityisesti tajunnanvirtakirjallisuuteen paneutunut ja aistejamme eri laatuisesti rekrytoivien viestintävälineiden kognitiivisia vaikutuksia tutkinut "mediaprofeetta", tarkoitti termillä kyllä jotain aivan toisensuuntaista kuin mihin sitä nyt käytetään.

McLuhan on yksi niistä joiden ymmärtäminen auttaa näkemään miten perin pohjin erilaatuisia niin sanotut "kulttuurit" syvätasolla ovat. Että ei siis pidä alkuunkaan paikkaansa kun sanotaan, että "pohjimmiltaan kaikki ihmiset ovat aivan samanlaisia" -- kuten tuore Finlandia-palkittu kirjailija julisti viimeksi "Perjantai"-tv-ohjelmassa -- vaan että juuri pohjimmiltaan kaikki kulttuurinen ihmisyys on aivan erilaista.

"Kulttuurit ovat kovia kognitiivisia tosiasioita" -- siinä on hyvin McLuhanilainen lause.

Termi "global village" liittyy yhden erityisen viestintävälineen, kuvalla operoivan tv:n, kognitiivisiin ominaisuuksiin. Sillä ei siis ole mitään tekemistä kultturien samanlaisuuden tai erilaisuuden kanssa. Tavallaan termin lanseerautumisessa näyttäytyy vain se miten vähän kulttuurikognitiivisia yhteyksiä yleisesti ymmärretään.

Lueskelin joskus viime vuonna ja vielä kevättalvella McLuhanin teoksia uudelleen -- pääteokseksi mainittu "Understanding Media" on julkaistu suomeksikin Antero Tiusasen työläänä käännöksenä nimellä "Ihmisen uudet ulottuvuudet". Kirjoitin McLuhanista myös jutun esseekokoelmaani "Rafaelin koulu", jossa yritin selvittää hieman omia ajatuksiani noiden vaikeiden kulttuurikysymysten suhteen.

Muuten kiva juttu sinulla. Kansallistunnot -- tai kansalaistunnot -- ovat juuri niitä kulttuurisia perustuntoja jotka juuri meistä tekevät ihmisinä juuri sellaisia kuin me olemme. Ne ovat se pohja johon juuri meille ominainen "ihmisyys" palautuu.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Niin, niin, mutta kun maailma on sairas.

Toimituksen poiminnat