Taantumuksellinen lynkkauskulttuuri oikeuskäsityksemme uhkana

Meidät länsimaiset ihmiset on opetettu arvostamaan oikeuskäytäntöä, joka perustuu periaatteeseen, että ihminen on syytön kunnes toisin todistetaan. Menneiden vuosisatojen tapoja syyttää ja tuomita ihmisiä pelkkien huhupuheiden ja yhteisön normeja rikkovan käytöksen vuoksi on jo perinteeksi asti opittu pitämään barbaarisena ja sekopäisenä toimintana, joka ei yhteenkään sivistyneeseen kulttuuriin kuulu.

Mutta niin muuttuvat ihmiset ja ajat, ja valitettavan usein taantumukselliseen suuntaan.

 

Jokainen omilla aivoillaan ajatteleva on jo kyseenalaistanut sen, että onko ihan ok tuhota yksittäisten ihmisten elämä ja elämäntyö juorujen ja joukkosyytösten kautta. Ahdisteluväitteet ovat ympäri läntisen maailman tuhonneet syytösten kohteiksi joutuneilta urat, perheet, julkisen aseman ja jopa ajaneet itsemurhiin. Osa syytöksistä on myöhemmin todettu perusteettomiksi eikä mitään rikosta ole monissa ahdistelutapauksissa edes tapahtunut, mutta tuomareina toimineet ”kylän ämmät” ja heitä rakastava media ovat varmoja asiastaan, eikä tuo porukka armoa tai lakia tunne. Lynkkauskulttuuri elää vahvana heissä, jotka mielestään edustavat pehmeitä arvoja, tasapuolisuutta ja oikeudenmukaisuutta, niin sekopäinen kuin moinen ajatus onkin.

Brother Christmas on uusin lynkkauskulttuurin uhri. Kenelläkään ei tunnu olevan minkäänlaista tietoa siitä, onko tapahtunut rikosta tai mitään muutakaan sellaista, mikä millään tavalla vaikuttaisi Brother Christmasin hyväntekeväisyystyöhön tai kumoaisi ne hienot asiat, joita kyseinen taho on tehnyt ja toteuttanut. Pari väärää ja ”rumaa” sanaa yksityisissä viesteissä oikeuttaa unohtamaan kaiken merkittävän, jota on tehty.

Tuntuu hirveältä, ettei nykyään kuitenkaan lynkkauskulttuurin edustajat ole mitään tuulipukukansaa ja Seiska-lehden kestotilaajasakkia, vaan kansakuntamme sivistynein osa, tai ainakin sellaisina itseään pitävä, edustaa äänekkäintä mölykuoroa. Koulutetut ja jollain mittarilla menestyneetkin ihmiset ovat niin sekaisin, että jos laki sallisi, polttaisivat roviolla niin vääränlaiset ihmiset kuin epämieluisat ajatuksetkin. Toisaalta siinä ei ole mitään uutta. Aina yleinen hulluus on vaatinut toteutuakseen tietyn keskiluokan osallisuuden hullutukseen ja ehkäpä nämä Twitter-aktiivit hesareineen ovat tämän päivän mielipuolisuuden mahdollistava keskiluokka, sitä samaa porukkaa, joka veri suupielistä roiskuten Ranskan vallankumouksen mainingeissa mestasi ihmisiä liukuhihnalta, ja kun yläluokka oli käyty läpi, kelpasivat terrorin uhreiksi jo piiat ja työläisetkin. 

Tuntuu myöskin hirveältä se, että huhujen ja epämääräisten syytösten kautta hyökätään jopa ihan oikeasti todella hyviä asioita tehneen tahon kimppuun. Kaikesta inhimillisyydestä luovutaan käsittämättömän hepposin syin. Jos miettii niitä lapsia ja heidän perheitään, joille Brother Christmas -hahmon taustalla oleva jätkä on mahdollistanut jotain merkittävää ja kaunista aivan kamalan ja raskaan tilanteen; sairauden, köyhyyden ja jopa kuoleman keskellä, odottaisi kyllä hitusen hienotunteisempaa lähestymistapaa syytöksiin ja epäilyihin. 

Minulla ei ole harmaintakaan aavistusta siitä, mitä tämän Brother Christmas -casen taustalla todellisuudessa on, enkä lähde sen kummemmin arvailemaankaan, mutta sanonpahan vaan, että Brother Christmas on tehnyt lyhyen hyväntekeväisyysuransa aikana varmasti sata kertaa enemmän hyvää kanssaihmisille kuin mihin esimerkiksi minä koko elämäni aikana pystyn. Minä en pidä itseäni mitenkään erityisen hyvänä ihmisenä, enkä siksi viitsi asian suhteen tsemppailla, mutta kyllähän nämä ällistyttävän korkeaan moraaliinsa hukkuvat lynkkausjoukot voisivat keskittyä tekemään jotain muutakin hyvää kuin tuhoamaan ihmisiä tai kyttäämään sanoja ja niiden käyttöä, jolloin olisi jotain pohjaa öyhötyksilleenkin. Nimittäin ainakin minun silmissäni teot kertovat ihmisen henkisistä ominaisuuksista huomattavasti enemmän kuin sanat ja Brother Christmas -tapaus tarjoaakin jälleen hyvän hetken miettiä sitä, millaisia ihmisiä eri tekojen taustalla on. 

ohohupsis
Sitoutumaton Ulkomaat

Tosi wanahoja mummoja ja A.F. Airoa fanittava ämmänriähkänä Suomen Kurjalan itkuvirsikunnahilta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu