Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Taantumuksellinen lynkkauskulttuuri oikeuskäsityksemme uhkana

Meidät länsimaiset ihmiset on opetettu arvostamaan oikeuskäytäntöä, joka perustuu periaatteeseen, että ihminen on syytön kunnes toisin todistetaan. Menneiden vuosisatojen tapoja syyttää ja tuomita ihmisiä pelkkien huhupuheiden ja yhteisön normeja rikkovan käytöksen vuoksi on jo perinteeksi asti opittu pitämään barbaarisena ja sekopäisenä toimintana, joka ei yhteenkään sivistyneeseen kulttuuriin kuulu.

Mutta niin muuttuvat ihmiset ja ajat, ja valitettavan usein taantumukselliseen suuntaan.

 

Jokainen omilla aivoillaan ajatteleva on jo kyseenalaistanut sen, että onko ihan ok tuhota yksittäisten ihmisten elämä ja elämäntyö juorujen ja joukkosyytösten kautta. Ahdisteluväitteet ovat ympäri läntisen maailman tuhonneet syytösten kohteiksi joutuneilta urat, perheet, julkisen aseman ja jopa ajaneet itsemurhiin. Osa syytöksistä on myöhemmin todettu perusteettomiksi eikä mitään rikosta ole monissa ahdistelutapauksissa edes tapahtunut, mutta tuomareina toimineet ”kylän ämmät” ja heitä rakastava media ovat varmoja asiastaan, eikä tuo porukka armoa tai lakia tunne. Lynkkauskulttuuri elää vahvana heissä, jotka mielestään edustavat pehmeitä arvoja, tasapuolisuutta ja oikeudenmukaisuutta, niin sekopäinen kuin moinen ajatus onkin.

Brother Christmas on uusin lynkkauskulttuurin uhri. Kenelläkään ei tunnu olevan minkäänlaista tietoa siitä, onko tapahtunut rikosta tai mitään muutakaan sellaista, mikä millään tavalla vaikuttaisi Brother Christmasin hyväntekeväisyystyöhön tai kumoaisi ne hienot asiat, joita kyseinen taho on tehnyt ja toteuttanut. Pari väärää ja ”rumaa” sanaa yksityisissä viesteissä oikeuttaa unohtamaan kaiken merkittävän, jota on tehty.

Tuntuu hirveältä, ettei nykyään kuitenkaan lynkkauskulttuurin edustajat ole mitään tuulipukukansaa ja Seiska-lehden kestotilaajasakkia, vaan kansakuntamme sivistynein osa, tai ainakin sellaisina itseään pitävä, edustaa äänekkäintä mölykuoroa. Koulutetut ja jollain mittarilla menestyneetkin ihmiset ovat niin sekaisin, että jos laki sallisi, polttaisivat roviolla niin vääränlaiset ihmiset kuin epämieluisat ajatuksetkin. Toisaalta siinä ei ole mitään uutta. Aina yleinen hulluus on vaatinut toteutuakseen tietyn keskiluokan osallisuuden hullutukseen ja ehkäpä nämä Twitter-aktiivit hesareineen ovat tämän päivän mielipuolisuuden mahdollistava keskiluokka, sitä samaa porukkaa, joka veri suupielistä roiskuten Ranskan vallankumouksen mainingeissa mestasi ihmisiä liukuhihnalta, ja kun yläluokka oli käyty läpi, kelpasivat terrorin uhreiksi jo piiat ja työläisetkin. 

Tuntuu myöskin hirveältä se, että huhujen ja epämääräisten syytösten kautta hyökätään jopa ihan oikeasti todella hyviä asioita tehneen tahon kimppuun. Kaikesta inhimillisyydestä luovutaan käsittämättömän hepposin syin. Jos miettii niitä lapsia ja heidän perheitään, joille Brother Christmas -hahmon taustalla oleva jätkä on mahdollistanut jotain merkittävää ja kaunista aivan kamalan ja raskaan tilanteen; sairauden, köyhyyden ja jopa kuoleman keskellä, odottaisi kyllä hitusen hienotunteisempaa lähestymistapaa syytöksiin ja epäilyihin. 

Minulla ei ole harmaintakaan aavistusta siitä, mitä tämän Brother Christmas -casen taustalla todellisuudessa on, enkä lähde sen kummemmin arvailemaankaan, mutta sanonpahan vaan, että Brother Christmas on tehnyt lyhyen hyväntekeväisyysuransa aikana varmasti sata kertaa enemmän hyvää kanssaihmisille kuin mihin esimerkiksi minä koko elämäni aikana pystyn. Minä en pidä itseäni mitenkään erityisen hyvänä ihmisenä, enkä siksi viitsi asian suhteen tsemppailla, mutta kyllähän nämä ällistyttävän korkeaan moraaliinsa hukkuvat lynkkausjoukot voisivat keskittyä tekemään jotain muutakin hyvää kuin tuhoamaan ihmisiä tai kyttäämään sanoja ja niiden käyttöä, jolloin olisi jotain pohjaa öyhötyksilleenkin. Nimittäin ainakin minun silmissäni teot kertovat ihmisen henkisistä ominaisuuksista huomattavasti enemmän kuin sanat ja Brother Christmas -tapaus tarjoaakin jälleen hyvän hetken miettiä sitä, millaisia ihmisiä eri tekojen taustalla on. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nykyään toimitaan näin, eikä se ole kyllä hyvä asia, median kilpailu klikeistä on mennyt aika tavalla yli.

Kyseiseen asiaan ei oikein voi ottaa kantaa, ennenkuin asia perinpohjin selvitetään, mutta totta on se, että Koponen on jo valmiiksi syyllinen, vaikka esittäisi mitä todisteita.

Syyllinen tai syytön, ihan sama, mutta vasta kun asia on selvitetty.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Samoin Suvi Lindeniä jahdataan jostain, mitä kukaan ei tiedä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Näimpä.. pitäisi jonkun ison tahon. Presidentti/oikeus tai joku vastaava viheltää mediapeli poikki ja nyt vastuuta noihin lynkkayksiin ja syytöksiin... rikosvastuu uutisointiin. Milloin rikotaan henkilön yksityisyyttä ja kunniaa..

En sano että tuo brother tyyppi on puhtailla papereilla mukaan mutta ensin pitäisi tutkia sitteen syytellä.. ja minua oikeasti ihmetyttää miten tuollaisia yksityisiä viestejä saa julkaista?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kun pudotat kirjeen postilaatikkoon, luovutat sen julkaisun vastaanottajan harkintaan. Ei tuon pitäisi olla kenellekään ihmetyksen aihe.

Mitä taas uutisointiin ja mahdollisiin kunnianluokkauksiin tulee, niin rikosvastuu on jo sekä jutun kirjoittajalla että päätoimittajalla. Rikosilmoitusta vain tekemään, jos raja on ylitetty. Mitä lisää kaipaat?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Itselle tuli mieleen, että JSN voisi ohjeistaa, ettei yksityisiä ihmisiä saa tuhota mediassa, jos eivät ole mitään rikollista tehneet. Jos joku kirjoittaa yksityisessä viestissä tuhmasti, niin ei ole moraalisesti oikein, että tämän henkilö revitään kappaleiksi mediassa.

Toiveajatteluahan moinen toki on, varsinkin, kun ajatusrikos oli kohdistunut kahteen kaikkein pyhimpään, eli vähemmistöön ja toimittajaan.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #31

Jotain tälläistä toivoisin.. Vaikka se itse pressa heittäisi tälläisen pienen pyynnön lehdistölle/medialle..

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Olen myös ihmetellyt samaa, ja olen täysin samaa mieltä, Helena. Epäilyihin ei ole vielä vastattu ja jo sopimukset irtisanotaan. -Vaillinainen kirjanpito saattaa johtua myös kokemattomuudesta kirjanpidossa, ja uskon, että todisteet varojen oikeasta käytöstä vielä löytyvät. Missään tapauksessa ihminen ei voi olla syyllinen, ennenkuin hänet on sellaiseksi todistettu. Toivon että tämä vastuu muistetaan myös mediassa, koska todellakin ihmisen maine, kunnia ja elanto voi mennä yhdessä yössä, ja on mennytkin, ja joskus täysin perusteettomasti.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Nykyään on syyllinen, ennen kuin on edes keksitty mihin rikokseen on syyllistynyt. Lehdistö on nykyään ottanut poliiisin ja syyttäjän roolin, jota oikeusvaltiossa ei ole sille annettu. Pelottavaa on se, ettei toimittajat julkaise oikaisuja, jos ei ole mitään rikosta tapahtunut, kun viranomaiset katsovat ettei ole mitään hämärää tapahtunutkaan...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kuten Stalinin NL:ssa: Ensin pitää nimetä syyllinen, kyllä se rikos sitten löytyy myöhemmin helpostikin.

Kuten ViNa (Vihreitten Naiset) teki aikanaan ilmiannon Halla-ahosta aivan muista syistä kuin mistä sitten tuli tuomio. Tutkivaa poliisia käskettiin kaivamaan Scriptaa syvemmältä; kyllä sieltä jotain pitää löytymän.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mielenkiintoinen tieto Halla-ahon tapauksesta. Tuosta tuomion tuoneesta kirjoituksesta ei siis ilmeisesti tehty rikosilmoitusta, vai tekikö sen joku muu? Mistä rikosilmoitus tehtiin, tuliko siitä myös syyte?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #10

Rikosilmoitus liittyi Halla-ahon kirjoitukseen, jossa hän esitti kainon toiveen, että maahanmuuton myötä välttämättä lisääntyvät raiskaukset kohdistuisivat niihin naisiin (tässä tapauksesessa Vihreisiin), jotka hallitsematonta maahanmuuttoa edistävät.

Se ei johtanut syytteeseen.

https://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Vihre%C3%A4...
[HESARI ON POISTANUT TÄMÄN AIEMMIN LÖYTYNEEN SIVUN]

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Kiitos. Vai että rikosilmoitus tuollaisesta... Siitä ei oikeastaan nolommaksi voi pistää muulla, kuin Halla-ahon tavalla toimimalla. Ihan niin kuin tuon tekstin julkaiseminen ei olisi ollut riittävän älyvapaata. Sitten piti vielä näytellä loukkaantunutta ja esittää tutkintapyyntöä tutkintapyynnöstä.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/41544-halla-ahon-...

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra Vastaus kommenttiin #14

"https://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Vihre%C3%A4...
[HESARI ON POISTANUT TÄMÄN AIEMMIN LÖYTYNEEN SIVUN]"

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000004612474.html

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Wallin, kannattaa tutustua lainsäädäntöön ennen kommentointia. 3 luku on ainakin seuraavassa kiinnostava.

"On oikeus" ja "on julkaistava" näyttävät olevan sanamuodot. Myös oikeudenkäyntitie on mahdollinen.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030460

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Pelottavaa on se, ettei toimittajat julkaise oikaisuja, jos ei ole mitään rikosta tapahtunut, kun viranomaiset katsovat ettei ole mitään hämärää tapahtunutkaan...
.............

Syyttömästi maineensa menettänyt voi vallan hyvin vaatia korvauksia ja lehden maine kärsii.

BC voi myös vaatia oikaisua mitä hän ei ole tehnyt.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Aivan, ilmeisesti varsinaista oikaisua hän ei ole vaatinut, mutta on jonkinlaisen vastineen ilmeisesti lähettänyt HS:lle. HS on ilmoittanut tutkivansa tuon vastineen ennen sen julkaisua.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Lehtiä vastaan tehdyt rikosilmoitukset törkeästä Kunnianloukkauksesta ei juuri koskaan etene oikeuteenm saakka. Tein aikoinaan rikosilmoituksen Helsingin sanomien toimittajaa vastaan, kun hän väitti minua koskevassa uutisessa, että olisin rasisti. Tai Suldaan esitti tietävänsä, että olisin rasisti.

Pyysin ensin oikaisua, ja yritin valittaa JSN, mutta ne eivät tuoneet asiaan muutosta, joten tein rikosilmoituksen.

Poliisi ja syyttäjä katsoivat,että kyse olisi ollut vain tavanomainen "kunnianloukkaus", josta saisi käräjillä sakkoja, joten he eivät vieneet sitä eteenpäin.

Siten hieman epäilen päätyykö tuo tapaus koskaan oikeuteen saakka.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #48

#48
Olisithan sinä voinut joka tapauksessa haastaa Hesarin oikeuteen itse. Ei sitä kukaan olisi voinut estää.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #49

Käsittääkseni tuon koko luokan jättiläisen haastaminen oikeuteen itse olisi ollut kallista touhua. Olisin mahdollisesti hävinnyt jutun, ja maksettavaksi olisi tullut kymmenien tuhansien eurojen maksut...

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ottaisin itse tähän hieman erilaisen kannan. Ainahan toimittajat ovat lynkanneet ihmisiä ilman varmoja todisteita, ja on hankala kuvitella heidän muuttavan toimintaansa radikaalisti tämän suhteen.

Minä siirtäisin vastuuta sinne kolmannelle osapuolelle. Median lynkkausjuttujen ei pidä antaa vaikuttaa omaan suhtautumiseen ihmisiä tai muihin toimijoihin. Ainahan somesta löytyy mielensäpahoitusryhmiä, jotka tekevät joukolla valituksia sinne tänne, mutta suurin osa suomalaisista ei välitä tuon taivaallista, että brother christmass on sanonut jotain rumaa. Selkärankaa siihen touhuun. Ei pidä antaa medialle liikaa valtaa yhteiskunnassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Lynkkaus on tosiaan ikävä ilmiö. Tuota ajatusta, että hyväntekeminen jotenkin oikeuttaisi vilpin, en kuitenkaan ymmärrä ollenkaan. Kuulostaa kovasti klassiselta ’sillä on hyvä sydän’ -puolustukselta. Esimerkkitapaukseen en osaa ottaa mitään kantaa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ei missään nimessä hyväntekeminen oikeuta vilppiä, mutta kun vilppieläilykset ovat vain epäilyksiä, rikostutkintaakaan ei ole aloitettu ja mahdollinen vilppi vaikuttaisi enemmän olevan inhimillinen erhe ja taitamattomuus systemaattisen ilkeyden ja ahneuden sijaan, on vilpistä meuhkaaminen säälittävää ja pahansuopaista.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

"HS:n selvityksen perusteella rahankäyttö on läpinäkymätöntä. Lisäksi toiminnassa mukana olleet sekä avustusten kohteet ovat ihmetelleet toimintaan liittyviä epäselvyyksiä. Koponen on kiistänyt väitteitä. Joistain hän on todennut, ettei muista kyseessä olevia asioita."

https://www.hs.fi/talous/art-2000005583284.html

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Joistain hän on todennut, ettei muista kyseessä olevia asioita."
........

Eikä häneltä löydy kaikkia kuittejakaan.

"Muistamattomuus" ja "kadonneet kuitit" viittaavat yleensä siihen, että lahjoitetut rahat on mennyt ihan muualle mihinkä piti.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kun käytetään termiä "taantumuksellinen", se kuulostaa poliittiselta, jolloin jutun juoneksi kuin itsestään tulee, että yritetään asettaa yhtä politiikkaa toista vastaan -- mutta jos puhuttaisiin esimerkiksi psykososiaalisesta taantumasta, silloin mielestäni mielikuvat koskisivat minkä tahansa yhteiskunnan kokemaa henkisen tason romahdusta.

Totalitarismihan ei ole minkään sen-ja-sen ideologian mukanaan tuoma ilmiö, vaan yhteiskunta voi taantua ja sortua totalitarismiin ihan minkä ideologian nimissä tahansa.

Totalitarismissa ei ole koskaan "totalitaristeja", vaan ainoastaan oikeassa olijoita. Oikeassa oleminen on totalitarismille ominainen elämäntunne. Orwellilaisittain toki toiset voivat olla vielä enemmän oikeassa kuin toiset.

Kun regressio valtaa mielet ja leviää yhteiskunnassa, tyypilliset totalitarismin tunnusmerkit nousevat esiin. Esimerkiksi nollatoleranssin vaatiminen on totalitarismin oire. Tämä nyt meilläkin koko ajan vahvistuva ilmianto- ja irtisanoutumiskulttuuri on merkki sosiaalisesta normipaineesta ja yhdenmukaisuuden vaatimuksesta. Yhteiskuntailmapiirissä kaikki kahtiajakavat rintamalinjat tulehtuvat, ja vastapuolta vahditaan haukansilmin: "Juuri tuo sana hänet kavaltaa, juuri tuo on sitä-ja-sitä ideologiaa, juuri tuossa valokuvassa hän on väärässä seurassa!"

Kaikki asiakeskustelu meilläkin on jo käynyt mahdottomaksi. Yhtäältä yhteiskunnan ilmapiiri muuttuu reaktiiviseksi, ja "loukkaantumisherkkyys" -- liipasinherkkyys -- kasvaa. Toisaalta tämän kaiken vastapainoksi paetaan epätoivoisesti esimerkiksi viihteen maailmaan -- koskaan ei epäpoliittinen itsetarkoituksellinen viihde ole ollut niin tarpeellista kuin mitä se totalitarismeissa on. Meilläkään ei televisiosta saa nähtäväksi ainoatakaan maahanmuuttokriittistä ohjelmaa, mutta joka kanavalta tulee läpi illan naurunräkätystä ja tositeevee-kilpailuja.

Tämä kaikki on tosiasiassa kammottavaa ja masentavaa. Suomalaiset elävät esimerkiksi tuon kansainvaelluskeskustelun suhteen täydellisessä umpiossa, ikiomassa Impivaarassaan, jossa eurooppalaisesta intellektuaalisesta keskusteluista ei tiedetä mitään. -- Kuinka tiedettäisiin, kun yksikään media ei uutisoi? Aika harva jaksaa esimerkiksi juutuupista kaivella asiapitoisempaa debattia.

Helena jaksaa hämmästellä ja päivitellä. Ihailen jaksamista. Oman ihmisyytensä säilyttäminen keskellä kytevää lynkkausporukkaa on kumarruksen arvoinen kyky. Kirjoittelu omat autenttiset elämäntunnot säilyttäen kaikkien oikeassaolijoiden, eipäsjuupas-jankkaajien ja käsitekikkailuilla jeesustelevien kverulanttien sofistisia kompakysymyksiä kierrellen on hatunnoston paikka.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Helenan sietokyky kestää jopa max imaaliset saivartelijatkin ;)

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Seppo Oikkonen: "Oman ihmisyytensä säilyttäminen keskellä kytevää lynkkausporukkaa on kumarruksen arvoinen kyky."

Helena on itsekin joutunut aivan järjettömään lynkkaustsunamiin: http://elina.puheenvuoro.uusisuomi.fi/103187-tsuhn...

Helenan ja muiden kaltaistensa järkensä massahysterian keskellä säilyttäneiden rohkeiden yksilöiden ansiosta uskon vakaasti, että pitkässä juoksussa hyvä voittaa aina pahan ja massat tulevat lopulta järkiinsä.

Sinulle Seppo myös hatun nosto että jaksat pistää itsesi alttiiksi julkiselle pilkalle ja ivalle jota tyhmät tälläkin palstalla sinuun kohdistavat etkä ole heittänyt hanskoja naulaan.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""pitkässä juoksussa hyvä voittaa aina pahan ja massat tulevat lopulta järkiinsä""

Aika optimistista. Ei kuitenkaan tunnu siltä että esimerkiksi Helenan hihamerkkiporusta olisi opittu mitään. Loukkaantumis- ja liipasinherkkyys kasvavat mielestäni koko ajan. Todellisuuden- ja suhteellisuudentaju ovat tuomitut häviämään.

Meillä melutaan ja melskataan näistä partapukin pukkijutuista. Keskustelua kansainvaelluksista käydään ihmisarvo- ja -oikeusideologian käsitteillä. Intellektuaalinen monikulttuurisuus- ja maahanmuuttokritiikki, joka Euroopassa nostaa päätään, ei ehkä koskaan saavuta tätä omaa Impivaaraamme. Ministeri sanoo, että jokainen joka epäilee turvapaikanhakijoiden motiiveja on rasisti.

Tämä sisäinen kansallisen tajunnantason lasku saa sitten seurakseen kunnia- ja häpeäkulttuurit. Ei ole pitkä matka. Epäilemättä me tulemme kotoutumaan niihin hyvin. Joka muuta väittää on rasisti.

Kiva nähdä sinua palstalla. Tulevat vanhat hyvät ajat mieleen.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #41

Seppo, olen alkanut kaipaamaan sitä yhteiskunnallisten liikkeiden moninaisuuden kirjoa, taistolaisiakin on ikävä, jonka sain nuoruuteni Suomessa kokea 70-luvulla - kaikki kapinoivat normeja vastaan tavallaan, mutta keskustelua käytiin ja minkälaista keskustelua! Te 60-lukulaiset petasitte meille rikkaan ja virikkeellisen henkisen kasvuympäristön, kiitos siitä! Elävän arkiston helmiä, 1963:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/04/11/happening...

Voihan se olla vain optimismia, mutta mielestäni maahanmuuttopoliittinen keskustelu on vapaampaa kuin 2010, ikävä vaan että seuraamme kansainvälisten trendien sijasta Ruotsin puhumattomuuden linjaa. Kyllä se intellektuaalisen tason monikulttuurikritiikki nostaa pian päätään Ruotsissakin...ja sitten onkin Suomen vuoro...

Tajunnan lasku on ollut kammottavasti silmille käyvää, sitä on ollut vaikea uskoa todeksi kuinka nopeasti tyhmentyminen on tapahtunut, mutta aika kyynisesti suhtaudut suomalaisten kykyyn vastustaa kunnia-ja häpeäkulttuuria keskuudessaan. Luojan kiitos ruohonjuuritason kansa on ollut koko ajan tajuissaan, kunhan tämä meidän "sivistyneistö" uskaltaisi myöntää harhansa ja mokansa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Mielenkiintoisinta somessa on se, että ne, jotka muutama viikko sitten melkein vaativat "lelusalakuljettajana" tunnettua syyrilalaista "hyväntekijää" lynkattavasksi, nyt puolustavat henkeen ja vereen Brother Cristmasia.

Arvatkaa minkä puolueen kannattajia he ovat?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Arvaa kumman rikoksista löytyi todisteita?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Kyllähän minäkin tiedän, että toinen sai tuomion. Se on vaan niin naurettavan silmiinpistävää.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Vitsi kun tää on jotenkin niin tympivää jatkuvasti perustella urpoilua sillä, että kun ne toisetkin. Itse toki helppo sanoa, kun ei ole tullut kauheasti "lelusalakuljettajan" touhuja edes seurattua. Alkuun vielä puolustin häntäkin, mutta sitten kävi selväksi, että on sotkeutunut isolla kädellä asioihin, jotka eivät omaan moraaliini sovi, jolloin ignoorasin koko tyypin.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Sellaista se on elämä, Helena. Ei kai Helsingin Sanomat valitse uutisia periaatteella; kun ne toisetkin.

Jos ignoorasit "lelusalakuljettajan" siinä vaiheessa, kun kävi selväksi, että on sotkeutunut isolla kädellä asioihin, niin mitä tuo oikeastaan tarkoittaa. Tarkoittaako se sitä, että jätit hänet omaan arvoonsa silloin, kun häntä epäiltiin vai silloin, kun hän sai tuomion?

Helsingin Sanomat ei varmasti heppoisin perustein kirjoita artikkelia asiasta, jossa joku ihminen leimaantuu. Toisaalta se on myös vastuussa siitä, mitä sen sivuilla lukee.

Ja ihan hypoteettisesti. Jos BC todistaa olevansa syytön, hän saa lahjoituksia ikkunoista ja ovista. Jos on toiminut rehellisesti, voittaa sekä moraalisesti että taloudellisesti.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen Vastaus kommenttiin #23

Siinä vaiheessa, kun alkoi olla tietojen perusteella selvää, ettei lelusalakuljettelijan pussissa ole erityisen puhtaat jauhot, päätin jättää asian virkavallan haltuun.

Siitä, että julkisuudessa syytetty ihminen voisi kääntää negatiivisen julkisuuden voitoksi sen jälkeen, kun hänet todetaan syytöksiin syyttömäksi, olen täysin eri mieltä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #24

"mutta kun vilppieläilykset ovat vain epäilyksiä, rikostutkintaakaan ei ole aloitettu"

"Siinä vaiheessa, kun alkoi olla tietojen perusteella selvää, ettei lelusalakuljettelijan pussissa ole erityisen puhtaat jauhot, päätin jättää asian virkavallan haltuun."

Missä vaiheessa sinulle alkoi olla selvää, ettei lelusalakuljettajan pussissa ole erityisen puhtaat jauhot. Oliko silloin vain vilppiepäilyksiä, eikä rikostutkintaakaan aloitettu.

Kyllä esimerkiksi Kirjonen on hyvä esimerkki negatiivisen julkisuuden kääntämisestä voitoksi. Viimeksi pari viikkoa sitten oli niin siirappinen juttu Hesarin sivulla, että pisti pienen karjalaispojan ihan ihmettelemään.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kysymyshän ei ole vain näistä henkilöistä, vaan "lelusalakuljettajan" tapauksessa myös ja ehkä jopa ennen muuta siitä iljettävästä ilmiöstä, miten poliittiset puolueet rekrytoivat vieraskulttuurisia ihmisiä listoilleen kalastaakseen monikulttuurisuusideologian keppihevosella äänestäjiä.

http://alkonkassalla.blogspot.fi/2018/02/keppihevo...

Kun tunnetaan ei enää vain välttämättömäksi vaan jollain lailla hyveelliseksi tehdä vieraskulttuurisista ihmisistä yhä useammassa yhteydessä kiintiöihmisiä, kyseessä on sellainen yleisen poliittisen korrektiuden ilmenemismuoto joka alkaa puistattaa.

Kaikkia ihmisiä pitäisi kohdella niinkuin ihmisiä kohdellaan.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Brother Christmas on uusin lynkkauskulttuurin uhri
...........

Kyllä totta saa kirjoittaa. Ei ole kirjoittajan vika jos totuus sattuu.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

On galanttia nousta lynkkausmentaliteettia vastaan. Brother Christmas on myöntänyt tölvineensa CP-vammaisia, huoritelleensa perheenäitiä ja N-nimitelleensä ei-valkoista henkilöä. On myös pahoitellut jäätyään kiinni. Hyvä, ettei ole kieltänyt. Noilta osin asia on selvä. BC on ableistisia, rasistisia mielipiteitä esittävä henkilö, joka epäilemättä on tehnyt hyvääkin. Hän ei tarvitse meidän hyväksyntäämme jatkaakseen urallaan. Hänen on palautettava uskottavuutensa sponsoreiden ja apua tarvitsevien keskuudessa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hyvä että ei kiellä. Onhan sekin jotain. Olisi vielä vilpittömästi pahoitellut, niin voisi aavistuksen verran kunnioittaa. Nyt näyttää piiloutuvan puolittaisten ja vähättelevien ”en muista mitään, mutta jos tein niin pyydän anteeksi” sekä ”ystyisviestit/puhekieli” -näennäispahoitteluiden taakse. Ei löytynyt selkärankaa kantaa vastuuta puheistaan.

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

En ymmärrä, mikä into tai tarkoitus on nostaa näitä yksittäisiä kommentteja tähän avustusrahojen mahdollisen väärinkäytön rinnalle. BC:n kommentit ovat epäilemättä huonoa kielenkäyttöä, mutta melko syvällä pää jeesusteluperseessä täytyy elää, jos kieltäytyy tajuamasta, kuinka muutamaa täysin oikeineläjää lukuunottamatta jokaisen ihmisen suusta tai näppiksestä on päässyt sellaisia (sisäpiiriin tarkoitettuja) viestejä, jotka joku voi kokea loukkaaviksi. Eronen on sikäli lynkkauskulttuurin osalta oikeassa, ettei niin puhtoista ihmistä löydykään, etteikö halutessaan jamppa kuin jamppa pystyttäisi teilaamaan, jos yksittäinen N-sana on nyt se mikä määrittelee ihmisen "tason". Mitäs Stenbäck sanoi saunakaverilleen heinäkuun toisena lauantaina 2015? Etkö muista, häh?

Brother Christmasille on Hesarin mukaan annettu liki puoli vuotta aikaa avata kirjanpitoa ilman onnistumista, joten aikamoisen vahva epäilys on, että epäselvyyksiä sieltä avustusrahojen käytöstä löytyy. Onko se taitamattomuutta vai tietoista huijausta - onko sillä nyt lahjoittajien jatkon kannalta suurta väliäkään.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #37

Tapasi verrata Stenbäckiä ja BC:tä on täysin naurettava. Toinen on yksityishenkilö ja toinen omalla brändillään naamioituneena julkisuudessa "bisnestä" tekevä henkilö.

Uutisaiheena Stenbäck nykyisessä roolissaa ei kiinnostaisi lehtiä lainkaan. Eikä hän ole tyrkyttäytynyt julkisuuteen. BC sen sijaan elää julkisuudesta. Silloin on kestettävä julkisuuden kirouksetkin.

Tässäkin asiassa media nosti asian esiin. Ei some.

Se onko asia taitamattomuutta vai tietoista huijausta, on monelle lahjoittajalle hyvin merkittävä asia. Ei ole mitenkään mukava huomata tulleensa huijatuksi, kun on hyväntekeväisyysmielessä tehnyt lahjoituksen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #37

Mistä ihmeestä sait päähäsi, että kieltäydyn "tajuamasta, kuinka muutamaa täysin oikeineläjää lukuunottamatta jokaisen ihmisen suusta tai näppiksestä on päässyt sellaisia (sisäpiiriin tarkoitettuja) viestejä, jotka joku voi kokea loukkaaviksi"? Esitän tälläkin palstalla varmasti viikottain asioita, jotka joku kokee loukkaaviksi. Joko seison sanomani takana, tai sitten pyydän vilpittömästi anteeksi. Jälkimmäinen tietysti määritelmällisesti edellyttää sanomani katumista. Silloin ei vain millään voi samalla vähätellä asiaa, koska se mitätöi pahoittelun.

Kritiikkini teräksi oli tarkoitettu selkärangattomuus, ei suinkaan muistamattomuus. On pelkästään noloa vetäytyä muistamattomuuden varjoon, kun eteen laitetaan dokumenttia. Silloin on syytä seisoa sanojensa takana suoraselkäisesti, pahoitella sanomaansa vilpittömästi, tai vaieta. Valitettavasti en nähtävästi osannut asiaa ilmaista ymmärrettävästi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

Lisäyksenä edelliseen. Näin äsken, että Brother Christmas oli MTV:llä eilen yksiselitteisesti pahoitellut solvauksiaan. Hatunnosto siitä. Toivon ja uskon että anteeksipyyntö on vilpitön ja että alkuperäinen vähättely oli paniikissa tehty virhe.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Lynkkausmentaliteetti mediassa on vanhaa kulttuuria - eräs suomalainen naisurheilija savustettiin 80-luvulla olympiakomiteasta ainoana naisjäsenenä miehensä talousepäilyjen takia median massiivisen ajojahti-kampanjan päätteeksi... näitä esimerkkejä riittää.

Vaikuttajien tai toisinajattelijoiden ajojahdeilla on useimmiten tavoite ja alkuunpanija, mutta nykyiset julkiset lynkkaukset mediassa näyttävät seuraavan tosi-tv kulttuuria ja "ylpeänä esittävät" sadistista viihdettä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tuota perinteistä oikeuskäsitystä, syytetty on syytön, kunnes hänet oikeus syylliseksi toteaa rikkoo ehkä selvimmin yrittäjiä koskeva oikeuskäytäntö.

Siinä lähtökohta on se, että yrittäjä on syyllinen, ellei hän pysty itseään syyttömäksi todistamaan. Tähän kun vielä lisätään nykyiset oikeudenkäyntikulut, ovat lukemattomat yrittäjät joutuneet todellisen oikeusmurhan kohteeksi.

En tunne aloittajan käsittelee tapausta, nettitietoja enemmän. Suurimmalle osalle lukijoita hänet kumminkin on tuomittu. Todennäköisesti ikiajoiksi.
Syystä tai syyttä?
Tässä me too- asiassa on vähän samanlainen tilanne. Aivan varmasti on tapahtunut asioita, joista tekijä ansaitsee julkisuuden ja kenties oikeudenkin tuomion.
Se vain on ikävää, että kohteeksi aivan varmaan syyttömiäkin on joutunut.
Asian korjaaminen on käytännössä mahdotonta. Ihmisen ajatus kun on, että vaikka jonkun ei voida todistaa jotain tehneen, niin ihminen ajattelee, että kyllä siinä jotain kumminkin on.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Laitanpa tänne parit linkit ihan tulevaisuuttakin varten vähän kuin arkistoon:

Koposen oma vastine: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005585374.html...

Ja vähän toista näkökulmaa: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kolme...

Tämä tapaus alkaa koko ajan enemmän tuntua KUVOTTAVALTA aikamme irvikulvalta. :(

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Hesari ei olisi mun mielestä saanut tuota BC-juttua tilaajille ainoastaan -tilassa julkaista. Se on nyt niin paljon pyörinyt vain huhujen ja muun kautta, kun kaikki eivät ole sitä voineet edes mennä itse lukemaan. Todella vastuutonta ja mautonta toimintaa.

Toimituksen poiminnat