Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

"Ymmärrys on inhimilliseen tietämiseen liittyvä käsite"

Ylen elävässä arkistossa on kertakaikkiaan ihana 80-luvulla tehty dokumentti, joka kertoo kirjastoauton toiminnasta Lieksan maaseudulla. Kyseistä dokumenttia on tullut useammankin kerran katsottua, kuvaahan se lapsuuteni maisemia ja itsellänikin on monia mukavia muistoja kirjastoautosta, jota aina parittomina torstaina koko perheen voimin odotettiin postilaatikolla palautuskirjat kangaskassiin pakattuina.

Mielestäni mielenkiitoisin kohta kyseisessä dokumentissa on ehdottomasti se, jossa kirjastoauto ajelee Valamaan, joka on siis niin todellakin korvessa, kuin ikinä voi jokin paikka olla. Siellä, pienessä, harmaassa mökissä asuu ukko, joka lainaa kirjastoautosta uudelleen ja uudelleen samoja venäläisiä klassikkoja.

Haastattelija kysyy ukolta, että miksi tämä niitä lukee. Ukko kertoo, että haluaa ymmärtää syyn sille, miksi Venäjällä tuli vallankumous.

Olen katsonut tuon dokumentin monta kertaa ja aina minä jään miettimään sitä, että miksi se ukko halusi ymmärtää Venäjän vallankumouksen syitä ja mitä syitä hän kaunokirjallisuudesta haki.

Oman elämäni ”Venäjän vallankumous” on varmastikin 90-luvun Balkanin sodat. Olin vielä lapsi, kun jo televisiosta seurattiin kuinka Jugoslavia hajosi ja siellä alettiin sotia. Noihin aikoihin me matkustimme perheeni kanssa lomalle Italiaan ja jossain siellä, varmaankin Kroatian ilmatilassa, lomalentoamme saattoivat hävittäjäkoneet, joiden lentäjille me vilkuttelimme.
Yläasteella saimme luokallemme bosnialaisen pakolaistytön. On sääli, etten muista enää hänen nimeään, mutta hän oli todella kiva tyttö, tosin yhteistä kieltä ei ollut. Ainoa hänessä ihmetystä herättänyt asia oli se, että miksi hän aina torstaisin oli pukeutunut todella hienosti, mutta muulloin vaatetus oli melkoisen vaatimatonta.

Myöhemmin, Kosovon sodan päädyttyä Naton pommituksiin, katsoin telkkarista kuvia pakolaisleiriltä, jossa farkkuhaalariin pukeutunut, raskaana ollut hyvin nuori nainen kulki miehensä kanssa mutaiselle kentälle pystytettyjen telttarivistöjen keskellä. Minä tunsin silloin niin syvää sääliä tuota nuorta naista kohtaan, että en ole varmaan koskaan säälinyt ketään niin paljoa. Varsin naiivista voimattomuuden tunteesta selvittyäni minulle heräsi valtava halu ymmärtää, että mitä siellä oikein tapahtui. Ja miksi.

Balkanin tapahtumat kietoutuivat omituisesti hieman myöhemmin muutenkin elämääni, mikä ei ainakaan vähentänyt halua tietää lisää. Siitä tulikin ehkä se minun oma ”Venäjän vallankumoukseni”, josta haluaa lukea kirjoja ja löytää se jokin perimmäinen syy kaikkien yleisesti tunnettujen syiden taustalta.

Valaman pikkuruisen mökin ukko ei ole varmastikaan enää kertomassa meille syytä sille, että miksi hän halusi ymmärtää Venäjän vallankumousta. Oliko hän menettänyt sen vuoksi jotain vai ollut jotain saamatta? Vai vain nähnyt jotain sellaista, mikä jäi hänen mieleensä kummittelemaan?

Vai onko se ihan yleisempikin ilmiö pyrkiä ymmärtämään asioita, joiden ymmärtämisellä ei juuri merkitystä ole. Venäjän tai Jugoslavian historiaa ei voi muuttaa, vaikka niitä tapahtumia ymmärtäisi ja tuntisi kuinka hyvin tahansa.

Vaan sitä minä edelleenkin ihmettelen, että kuinka se Slovenia pystyi salaa varustautumaan niin hyvin, ettei Jugoslavian armeija voinut niille lopulta yhtään mitään?

Helena

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Jos kyseinen dokumentti kiinnosttaa, niin löytyy tästä linkistä http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=7&t=&a=4626

Saara Pasanen

Tuo kirjastoautodokkari on muutens varsin mainio. En ole katsonut sitä kokonaan mutta tuon kuvailemasi kohdan useampaankin kertaan. Minua myös säväytti papan halu lukea ja ymmärtää. Toivottavasti hänellä oli ihmisiä joiden kanssa keskustella aiheesta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#2. Niin ja se kohta, jossa kyseinen pappa kertoo, että on hän itselleenkin joskus kirjoja ostanut, mutta kun aina on joku niitä lainannut häneltä ja sille tielle jääneet... ja että kun ei hänellä kirjahyllyjäkään ole... siis niin AWWWW

Jukka-Pekka Vasara

"Vaan sitä minä edelleenkin ihmettelen, että kuinka se Slovenia pystyi salaa varustautumaan niin hyvin, ettei Jugoslavian armeija voinut niille lopulta yhtään mitään?"

Tällaisiakin asioita voi kukin tykönään miettiä silloin kun tietyt tahot suu vaahdossa ulvovat asekieltoja rehellisille kansalaisille. On vaarallista olla oikeassa kun valtio on väärässä, se tuli tuolla edesmenneessä Jugoslaviassakin todistettua monet kerrat.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#4.
Sitähän ne ovat viisaammat sanoneetkin, että bosniassakin kansanmurha mahdollistui sillä, että suhteellisen hyvin varustelluilla serbeillä oli vastassa käytännössä heinähangoilla varustautuneet bosniakit.

Gagarin (nimimerkki)

Jugoslavia oli iso ja laaja sekä väestöllisesti että kulttuurisesti hyvin hajanainen pakolla yhteen nidottu valtio. Slovenian itsenäistyminen sekavassa valtiollisessa tilanteessa oli hyvin odotettu asia. Sloveniahan oli käytännössä Italian ja Etelä-Tirolin kulttuurien vaikutuspiirissä ja jo Jugoslavian aikanakin kaikkein vapain ja keskusvallasta piittaamattomin osa valtiota. Myös elintaso siellä oli kaikkein korkein. Se oli Jugoslavian Viro.

Pätmän (nimimerkki)

On käsittämätöntä miten entisaikaan köyhällä suomella oli varaa sellaisiin palveluihin jotka nykyään ovat täysin mahdottomia ajatellakaan. Tosin ovat kylätkin tyhjentyneet lukijoista.
Mitä tulee Sloveniaan, ihan puskista veikkaan että Slovenian naapurimaa Itävalta neuvoi painokkaasti Serbiaa hillitsemään slaavilaista luonnettaan. Olihan Slovenia muutenkin vähän erillään kuin Baltian maat N-Liitossa, vähän muita sivistyneempi, johtuen läntisestä kulttuuriperinnöstä.

Pätmän (nimimerkki)

Jahas, näköjään Gagarin ehti ensin. Tulipa asia vahvistetuksi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#6.
Näinhän se oli, vaan minua onkin ihmetyttänyt eniten se, että mistä Slovenia osti aseet? Slovenia on muuten ihan älyttömän kaunis maa.

#7.
"On käsittämätöntä miten entisaikaan köyhällä suomella oli varaa sellaisiin palveluihin jotka nykyään ovat täysin mahdottomia ajatellakaan. Tosin ovat kylätkin tyhjentyneet lukijoista."

Ne sinne syrjäkylille jääneet autottomat vanhukset kyllä säälittää, kun liki kaikki palvelut ovat sieltä kadonneet. Mutta kait se kirjastoauto sentään vielä kiertää.

Lappilainen (nimimerkki)

Eikös se Jugoslavia ollut oikein ihanteellinen "monikulttuurinen" valtio, jollaiseksi Suomikin pitäisi muuttaa?

Jukka-Pekka Vasara

# 10 Ja siellä oli se sosialismikin joten pakkohan sen olisi ollut onnistua. Mikä meni vikaan?

Vieras (nimimerkki)

No kai niitä Jugoslavian aseita oli siellä Sloveniankin puolella? En tiputtaisi sämpylää hämmennyksen suustani, jos kuulisin rautaa olleen jopa enemmän jugojen länsi- kuin itärajalla. Olisikohan se sotamateriaali otettu itsenäistyessä näistä sotilastukikohdista? Tuntuuko aivan käsittämättömältä ajatukselta? Joo, eiku salaliitto ja massonihan ja USA ja itse belsepuubihan se siellä takana täytyy olla, onhan se näin ihan hitosti loogisempaa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

"oo, eiku salaliitto ja massonihan ja USA ja itse belsepuubihan se siellä takana täytyy olla, onhan se näin ihan hitosti loogisempaa."

Just tuotahan minä ajoinkin takaa!

Jorma Nordlin (nimimerkki)

Täytyy katsoa, vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Kirjasto on tällä hetkellä todella tärkeä ja ajankohtainen aihe. Esimerkiksi täällä Helsingissä, kuten monissa muissakin kunnissa kirjastot ovat leikkauslistoilla. Helsingissä listojen kokonaissäästö on niin pieni, ettei sillä ole käytännössä merkitystä. Kuitenkin kirjastojen lakkauttaminen näivettää alueen sosiaalista kulttuuria, joten vahinko on isompi kuin säästö. Onneksi kovaa vastustusta on noussut, uhka yhdistää meitä. Kirjaston paikallista merkitystä ei tajua, muuta kuin silloin kun se on lopetettu. Kirjasto on alueellinen sosiaalinen vetovoimatekijä. Edellisen laman aikoina kotipaikkakunnallani lopetettiin kirjasto ja kauppa ja tilalle tuli kaljakuppila.

Hilton Sullivan (nimimerkki)

"Näinhän se oli, vaan minua onkin ihmetyttänyt eniten se, että mistä Slovenia osti aseet?"

Jugoslaviassa oli käytössä jokaisen osatasavallan alueella jonkinlainen "aluepuolustus" joka oli kehitetty kylmänsodan kiihkeimpinä vuosina mahdollisen neuvostomiehityksen varalta( eli ideana oli että aluepuolustus pistää hanttiin kunnes armeija ehtii hätiin). Eli systeemi oli erillään Jugoslavian varsinaisesta armeijasta, ja muodostettiin paikallisesta väestöstä. Jos haluat lukea asiasta lisää niin Marita Vihervuoren kirja "Tervetuloa Helvettiin" kertoo asiasta lisää.

Syy, minkä takia Slovenia kenties jätettiin rauhaan oli kenties se ettei siellä ollut mitään mikä olisi kiinnostanut Milosevicia; eli merkittävän kokoista serbivähemmistöä.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Kirjastoautosta tuli itselle myös mieleen, kun 70-luvulla voitin kirjaston järjestämästä piirustuskilpailusta palkinnoksi Ihmeellinen puu nimisen lastenkirjan.
Samalla vuosikymmenellä näin tv-sarjan Polttouhrit.
Muistan ajatelleeni, ettei onneksi tälläinen holocausti voi olla enää koskaan mahdollista.
Tätä kautta kiinnostukseni on laajentunut sotaan ja sen syihin, mutta selvyyteen en ole vielä päässyt ja tuskin koskaan pääsenkään.

Toimituksen poiminnat