Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Helvetti on Haitissa

Juuri katsoin YLE:n uutisia, jossa toimittaja lentokentällä kertoi Port-au-Princen järkyttävästä tilanteesta. Toimittaja oli selvästikin kauhuissaan, lähinnä ehkä raivoissaan. Siis todella näki, että hän halusi itkeä ja huutaa, sen verran kun minäkin ihmisten kehonkieltä osaan lukea.

Olen lievästi sanottuna hämmentyneenä seurannut uutisista Haitin tilannetta. Kun sinne täytyisi viedä apua, kinastellaan lentokentän käytöstä. Kun apua täytyisi jakaa ihmisille suoraan, avustustarvikkeet katoavat jonnekin kummalliseen paikkaan. Kun ihmisten täytyisi vetää yhtä köyttä, hillutaan kadulla lankunpätkät käsissä avuntarjoajia pelotellen.

Haiti on jo muutenkin yksi iso kriisipaukku ilman maanjäristyksiäkin. Korruptoitunut hallitus, kansan pohjaton köyhyys, omaisuuden keskittyminen pienelle eliitille ja valtaapitävien haluttomuus parantaa tilannetta mitenkään ovat tehneet Haitista sen, mitä on nyt viime päivinä toitotettu – läntisen maailman köyhimmän valtion.

Täältä kotisohvalta on tietysti helppo neuvoa, mutta tässä tilanteessa tärkeintä ehkä olisi saada vedenjakelu toimimaan ja ainakin lapsille ruokaa. Siellä on vissiin kunnon helteet menossa, joten luultavasti hyvin paljon ihmisiä kuolee nyt ihan vain nestehukkaan. Suotuisissa oloissa ihminen elää ilman vettä 3 vuorokautta. Haitissa tuskin on kovinkaan suotuisat olot. Ihmisten terveys ja loukkaantuneiden tilanne on mennyt jo niin huonoksi, että amputaatiot ovat yleisin lääketieteellinen toimenpide alueella.
Ihmiset käyttäytyvät kuin eläimet ja nälän ja janon villiinnyttämänä varmasti monellakin sekoaa pää. Vuodepotilaina olleita vanhuksia on jätetty oman onnensa nojaan ja tänäänkin joku lehti kertoi maassa makaavista vanhuksista, joiden likaisia vaippoja rotat käyvät syömässä vanhusten itse kykenemättä tekemään mitään.

Vielä tänään oli raunioista löydetty lapsia elossa. Minä vaan vietin, että miltähän he muka ovat pelastuneet...

Mielestäni ulkopuolisen avun tehottomuus on todella kummallista. Parhaansa varmasti auttajat heillä olevien resurssien puitteissa tekevät, mutta se ei näytä olevan riittävää. Jos ihmisiä kuolee tuollaisen katastrofin keskellä janoon, niin silloin ollaan jossain kohtaa epäonnistuttu.

Minua on ihmetyttänyt sekin, että miten nykypäivänä voi mennä noinkin kauan, että apua saadaan perille? Luulisi, että kun kuitenkin tiedetään näitä kauheuksia tapahtuvan, niin esim. YK:lla olisi valmius muutamassa tunnissa organisoida todella mittava pelastus- ja avustusoperaatio käyntiin ja apua saataisiin tarjottua hyvin pian tuhon tapahduttua.

Tämähän ei ollut ensimmäinen eikä sata varmasti viimeinenkään suuri maanjäristys, joka aiheuttaa valtavaa surua ja tuhoa. Maapallo on täynnä mahdollisuuksia niin hirvittävälle katastrofille, että Aasian tsunamit ja Haitin järistykset ovat paikallista pikkukamaa niiden rinnalla. Mitä jos se Yellowstone posahtaisi tai suurehko kivenmurikka taivaasta jysähtäisi maahan? Jos suurtuho koskettaisi esimerkiksi useita läntisen maailman valtioita ja lamaannuttaisi vaikka Yhdysvallat tai Euroopan, niin olisiko olemassa valmiiksi mitään sellaista ”apupankkia”, josta sitä apua voitaisiin todella tarjota?

Mörököllejä seinälle maalaillen,

Helena

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Gagarin (nimimerkki)

Kaikesta globalisaation ja nykytekniikan arvostelusta huolimatta on todettava, että tällaiset tuhot, joita on tapahtunut maailman sivu, tulevat nykyään osaksi jokaisen henkilökohtaista elämää aivan toisella tavalla kuin ennen. Siksi myös maailman reaktiot ja avustusoperaatiot kaikesta kömpelyyydestään huolimatta ovat monikertaisesti merkittävämmät kuin "ennen muinoin".
Ehkäpä joku Linkola pitää tätä juuri siksi negatiivisena kehityksenä ...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#1.
Kyllä minä nyt sen tajuan, mutta siltikin jotenkin tosi hengettömältä touhulta tuo kyllä vaikuttaa... :( Ja minua mietityttää se, että jos muun maailman harteille jäisi vaikka Euroopan auttaminen suurkatastrofin tapahtuessa, niin mitähän hyö aikaan saisi?

Jukka-Pekka Vasara

Haitiin joudutaan lähettämään sotilaita että edes jotain saadaan sinne minne pitäisi eikä avustustyöntekijöitä tapettaisi, jostain syystä esim. Pakistanin, Turkin tai Japanin järistyksissä ei ollut tällaista tarvetta. Mitähän eroa näillä neljällä maalla ja etenkin niiden asukkailla on keskenään? On se USA paha..

detroit (nimimerkki)

"Kun ihmisten täytyisi vetää yhtä köyttä, hillutaan kadulla lankunpätkät käsissä avuntarjoajia pelotellen."

Jep! Järjettömän tuntuista menoa.. "yksittäistapauksiahan" noikin tietysti vain oli mutta kuitenkin..

Sitä vaan mietin että olisko peräti niin että niissä raukkamaisten rasistien rasistisissa jutuissa saattaisi sittenkin olla jotakin totuuden siementä? Eli missä N niin siellä ongelmat? Minne nämä ihanan "kulttuurin rikastajat" ikinä meneekin, sinne lankeaa totaalinen moralhazard ja täydellinen Detroit.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

#2 Suomessa keskusvallan hajotessa valta menisi kunnallisille suojeluskunnille, joita 342 kunnan kunnanvaltuustot perustaisivat. Maa ei ajautuisi täyteen ryöstelijöiden kaaokseen, koska maassa on joka kuudennella aseen hallussapitolupa. Nopeimmin voisivat toimia kivääriasein toimivat metsästysseurat, reserviupseerikerhot ja reserviläisyhdistykset.

Suomessa kunnilla on maailman täydellisin itsehallinto, joten turvallisuuskin voitaisiin perustaa kunnallisrungon pohjalle myös paikallisin vapaaehtoisvoimin. Käytännössä asiaa koordinoisi poliisin kanssa sotilasläänin komentaja ja aluetoimiston päällikkö jo ennen ennen kuin se ajautuisi kunnille.

Kunnilla puolestaan on bunkkerijohtokeskukset, jotka sisäasiainministeriö käski perustamaan kuntien omilla kustannuksilla. Ne ilmeisesti ovat tosiasiassa suurehkon joukkoyksikön komentopaikkoja, osa NATO-yhteensopivuuttamme.

Siksi koska Suomessa on metsästysseuroja, Ruotsin kuningaskunnasta Venäjän vuoksi periytyvä talonpoikien asevelvollisuus ja aseita niin runsaasti kuin kaikissa pohjoisissa maissa, ei Haitin kaltainen tilanne muodostuisi, koska virkavalta voidaan helposti moninkertaistaa kutsumatta Pihkovan maahanlaskujoukkoja pitämään järjestystä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#3.
Juu, eilen tuli kuvaa siellä kaduilla riehuvista nuorista miehistä. Minulla on varmaan mennyt jotain ohi, kun en koskaan ennen ole vastaavaa käyttäytymistä telkkarista suurtuhon jälkeen nähnyt... juontaako moinen käytös siitä valtavasta puutteesta, jossa ne ihmiset Haitissa normaalisti elävät?

P.S Vitsi: Miksi sitten pohjoiskarjalaiset peräkammarin pojat eivät riehu samalla tavalla?

Gagarin (nimimerkki)

#6: "P.S Vitsi: Miksi sitten pohjoiskarjalaiset peräkammarin pojat eivät riehu samalla tavalla?"

Se johtuu varmaan siitä, että Pohjois-Karjalan naiset ovat niin anteliaita ...

Mikael (nimimerkki)

#3
.......On se USA paha..

Tottakait se on paha jopa niin paha et New Orleansissa tietyn erityispiirteen omaavat poliisit alkoivat ryöstelemään kauppoja muiden erityspiirteen omaavien rosvokoplien tavoin kun erityispiirreettä vailla olevat poliisit taas yrittivät pitää järjestystä yllä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#4,#5 ja #7
Niin, eihän tähän nyt haluaisi mitään mamukriittistä keskustelua sotkea, kun kuitenkin siellä on valtava inhimillinen hätä. Vaan kyllähän se hieman ihmetystä herättää, jos siellä just terveet, nuoret ihmiset, jotka voisivat itse olla auttamassa, riehuvat kuin mitkäkin sekopäät :(

Vai onko se sitten vain jokin illuusio, että kriisitilanteessa kynnelle kykenevät ihmiset auttavat oman terveytensä ja tarpeensa unohtaen toisia? En oikein voi uskoa siihenkään, kun muistelee esimerkiksi thaimaalaisten toimintaa 2004 tsunamin aikoihin.

#8
Oletpas nokkela. Ja ihan käsittämättömän typerä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Ylen Paula Vilen toi Haitin hädän minunkin kotiini. Helvetilliset olosuhteet! Joku raja on toimittajallakin. Istuin luennolla, jossa pohdittiin 1500-luvun kokemusten ja kaupan siirtymistä 1700-luvun maailmaan - kahvi ja sokerikauppaa. Haiti kasvoi vallankumouksesta toiseen, mutta Yhdysvallat eivät ole Antilleja vieläkään englannintaneet. Kuinka käy nyt? Joko neekerit peräytyvät pakosta afroamerikkalaisiksi, kysyi emeritusprofessori Matti Klinge luennolla, jonka aiheena oli historian peridiosoiminen. Neekeri on korrekti sana ranskaksi, sanokoot angloamerikkalaiset, miten haluavat, totesi professori kerratesssaan Haitin Ranskaan limittyvää yhteistä historiaa.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Avustustoiminta ei voi toimia ilman sotilaallista yliotetta. Muutoin avustustyöntekijät surmataan ja tavarat varastetaan eteenpäin myytäviksi. Se, että Haitissa oli maanjäristys, ei vähentänyt, vaan lisäsi jäljelle jääneen väestön ruokamäärää, koska kuolleet eivät ole syömässä. Se, että maasta katosi osa järjestysvallasta, johti vallan katomiseen kaduilta.

Yhdysvallat tuhansien laskuvarjosotilaiden avulla miehittää Haitia nyt suojellakseen lentokentän ja varastot.

Maahanlaskudivisioonan luonnollisin käyttötarkoitus ei ole toimia huoltojoukkoina, jotka takaavat huollon. Kuitenkin maanlaskudivisioonalla on kyky perustaa nopeasti kadonnut valtiovalta poliisin ja avustustoiminnan tueksi.

Haitissa ei ilmeisesti ole kunnollista kunnallishallinto, armeijaa, kansalliskaartia eikä mitään muutakaan esivaltaa tukevaa rakennetta tai ajatusta, koska valtio samaistunee kansalaisten mielissä korruptoituneeseen eliittiinsä.

Haitilaisia ei voi auttaa nyt ilman, että Haitin valtio käytännössä menettää suvereniteettinsa ja US army määrää, mitä tehdään - nopeasti.

Frank (nimimerkki)

#6: "Juu, eilen tuli kuvaa siellä kaduilla riehuvista nuorista miehistä. Minulla on varmaan mennyt jotain ohi, kun en koskaan ennen ole vastaavaa käyttäytymistä telkkarista suurtuhon jälkeen nähnyt… juontaako moinen käytös siitä valtavasta puutteesta, jossa ne ihmiset Haitissa normaalisti elävät?"

Tavallaan, "normaalitilakin" Haitissa on aivan erilainen kuin mihin me olemme tottuneet, järjestäytynyttä yhteiskuntaa ei oikein meidän mittapuillamme ole olemassa. Eli tarkoittaa sitä että esim. väkivaltaiset ryöstöt ovat jokapäiväistä kauraa, eikä moisesta kukaan jaksa numeroa nostaa. Ei meininki tietenkään rauhallisemmaksi muutu katastrofin ja äärimmäisen puutteen myötä vaan päinvastoin.
Suuret elintasoerot & paljon aseita kun tahtoo aina olla ikävä yhdistelmä, siitä saa aika kivasti makua kun matkustelee vaikkapa Keski-Amerikassa turistiseutujen ulkopuolella. Vältä pro-aktiivisesti ikäviä tilanteita ja luovu suosiolla lompsasta jos sitä tivataan ;-)

Gagarin (nimimerkki)

#11:
Hiukan vaikeaselkoinen tuo kommenttisi sanoma. Myös herää kysymys miten se liittyy aiheeseen tai johonkin muuhun kommenttiin?
On kuitenkin todettava, että sen sijaan, että Yhdysvallat "englantilaistaisivat" lähialueitaan, maa on itse espanjalaistumassa kiihtyvää vauhtia.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#11. Oudoksuttavaa kyllä, on useasti todettu, että Yhdysvallat ja angloamerikkalaiset panostaa interaktiivisuuteen ajattelematta asianosaisiin kohdistuvia ongelmia.Tilastothan kun osoittavat, että ratifioituja ominaisuuksia omaava vaihtoehto ratkaisee ongelmia tutkittaessa yleisesti sovittuja ja toimiviksi todettuja organisaatio- ja johtamismallin muodollisuuksia. Tapahtumat viime aikoina osoittavat, että Haiti johdattelee meidät ja tukiryhmämme kohti organisaation sisäisiä ratkaisumalleja ja jopa kriisi yllättää toimivuudellaan, ja selvittää samalla yhä enemmän meitä haittaavia taakkoja.

http://puppulausegeneraattori.fi/

#12. Valitettavasti taidat olla oikeassa.

Frank (nimimerkki)

"Toimittaja oli selvästikin kauhuissaan, lähinnä ehkä raivoissaan. Siis todella näki, että hän halusi itkeä ja huutaa, sen verran kun minäkin ihmisten kehonkieltä osaan lukea."

Toimittaja on ihan sopivalla alalla. Avustustyöntekijänä tai muulla alalla jossa on kyettävä työskentelemään äärimmäisessä henkisessä paineessa hän olisi väärällä alalla.
Juttu kun on niin että mitä pahempi paikka, sitä kylmempänä on pää syytä pitää. Ei siksi että se olisi oikein tai väärin, vaan yksinkertaisesti siksi että juuri silloin tunteiden ei saa antaa vaikuttaa työskentelyyn koska se vain heikentää lopputulosta.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Jos Yellowstone poksahtaa, ihmisen elämä voi olla aika halpaa koko maapallolla riippumatta asuinsijasta.

Miksi Haiti nimisessä valtiossa laajamittainen anarkia saa vallan kun maa järisee, mutta Turkissa, Japanissa tai Kiinassa ei? Paikallisesti anarkia voi riistäytyä missä vaan, mutta varsinaisesti selitys Haitin yleiselle, ja Afganistanin kaltaiselle valtiokatastrofille liittyy kolonialismiin tai kolonialismin toteutumattomuuteen. Kommunistinen aivopesu jota olemme harjoittaneet laajassa ja itsepetokseen menevässä mittakaavassa saa meidät kavahtamaan sanaa kolonialismi ja pitämään kolonisaatiota lähtökohtaisesti pahana. Asia on melko tarkkaan päinvastoin. Kolonialismi on itseasiassa monen kehitysmaan sateenvarjo ja lähtökohta sisällöllisen itsenäisyyden saavuttamiseen.

Kolonialismin vastustamisessa ideologisella lähtökohdalla on suuri merkitys. Lähtökohtaisesti sosialistiset tai vasemmistolaiset kolonialismin vastustajat pyrkivät maksimoimaan anarkian ja itsetarkoituksellisen ryöstelyn siinä missä oikeistolainen pyrkii maksimoimaan voiton. Tämä taas edellyttää hallintoa ja sopimusyhteiskuntaa. Näitä vasemmistolainen luonnehtii riiston edellytykseksi mikä ennen AK 47:n keksimistä olisi ollut pelkkää sanahelinää.

AK 47 muutti yhteiskunnat peruuttamattomasti sellaisiksi joissa yksittäisen ihmisen poliittinen ja yhteiskuntasosiaalinen panos nousi yhden automaattiaseen johdosta kohtuuttomaksi. Tämä johti siihen että ihmiset joilla ei oikeasti ole poliittista painoarvoa saavat sitä automaattiaseella enemmän kuin ansaitsevat. Haiti on yksi tällainen valtio. Lakeja tai moraalia noudattavilta ihmisiltä on riistetty mahdollisuudet puolustaa itseään laillisin tai aseellisin keinoin, joten yhden rikollisen aseistautuessa automaattiasein, hän voi kirjaimellisesti hallita kokonaista kaupunkia. Pienellä ryhmällä sotilashenkilöitä voidaan kaataa kokonainen hallitus. Ja jos ihmiset protestoivat kaduilla, automaattiaseinen vähemmistöhallitus voi huoletta ampua protestoijat ja ylläpitää epädemokraattista hallintoa.

Haitin kaltaisia epävaltioita on monia. Ja niiden avustaminen tarkoittaa käytännössä olemattomien hallitusten luomista milloin menestyksekkäämmin, milloin vaatimattomammin saavutuksin. Pääasiallisesti ongelma kiteytyy länsimaisen median järjettömään vaatimukseen tehdä sotilaallisin keinoin valtio-omeletti rikkomatta kananmunia. Lähinnä siksi.

Markku (nimimerkki)

#3
Paha on, onko jotain ajatuksia kuinka edes jonkunlainen järjestys tulisi jollaan. Kuka tekee ja mitä.
Lentokenttä tietysti pitäisi rakentaa kiitoratoineen + ym, mutta jäljellä on vain pätkä asvalttia, sortunut torni. Juuri nyt ei ehdi, edes jossittelemaan.

USA hoiti Berliinin huollon ilmasillalla paljon heikommin välinein aikanaan, muita kandidaatteja ole. Paha on ainoa vaihtoehto.

ard (nimimerkki)

Minusta kuvaavaa oli erään asiantuntijan (en muista nimeä) esiintyminen tv-uutisissa, kun hän kertoi Haitin ongelmista ennen maanjäristystä.

Yhteiskunta on ollut hyvin levoton ja hänen mukaansa ihmisille on yritetty opettaa mikä on oikein ja mikä on väärin. Varastelu, kidnappaukset ja jopa tappaminen ovat olleet normaalia arkipäivää Haitilla. Keskushallinto ei hallinnut maata ja armeijaa ei ollut.

Nyt kun tuho iski niin kaikki kärjistyi. Mutta kylähän heti alussa näki sen, että avustustoimia ei pysty suorittamaan ilman sotilaallista tukea - YK:n ruokavarastot ryöstettiin ja avustustyöntekijät eivät uskaltaneet viedä arvokkaita tavaroitaan kaaoksen keskelle. Tiet ovat sortuneet, lentokenttä ei käytännössä toimisi ilman amerikkalaisten apua jne.

Kauhea tilanne ja pahinta siinä on se että Haitilaiset itse ovat olleet avustustöiden haittana alusta asti (esim. tiesulkujen rakentaminen, mikä oli aivan älytöntä puuhaa)...

ard (nimimerkki)

#20: "USA hoiti Berliinin huollon ilmasillalla paljon heikommin välinein aikanaan"

Tässä juuri näkyy KULTTUURIPÄÄOMAN merkitys. Saksalainen kulttuuri sai ihmiset toimimaan äärioloissakin järjestäytyneesti ja totaalisesti tuhottu maa pystyttiin rakentamaan uudelleen pystyyn amerikkalaisten avulla.

Kyllähän totuus on se, että esim. Suomessa ihmiset pystyisivät toimimaan koordinoidummin ja tehokkaammin vastaavassa kriisissä. Mutta kun mennään väkivaltaiseen ja rutiköyhään kehitysmaahan, missä lukutaidottomuus, nälkä, väkivalta ja taudit tekevät jokapäiväisestä arjesta selviytymistaistelua niin maanjäristys oli "viimeinen niitti".

Vaikka N-sanaa ei saa sanoa niin kyllä jotain erikoista on siinä, että näillä pahimmilla kriiseillä (Darfur, Kongo, Somalia, Haiti) on yksi yhteinen nimittäjä...

Gagarin (nimimerkki)

#16: " Oudoksuttavaa kyllä, on useasti todettu, että Yhdysvallat ja angloamerikkalaiset panostaa interaktiivisuuteen ajattelematta asianosaisiin kohdistuvia ongelmia.Tilastothan kun osoittavat, että ratifioituja ominaisuuksia omaava vaihtoehto ratkaisee ongelmia tutkittaessa yleisesti sovittuja ja toimiviksi todettuja organisaatio- ja johtamismallin muodollisuuksia. Tapahtumat viime aikoina osoittavat, että Haiti johdattelee meidät ja tukiryhmämme kohti organisaation sisäisiä ratkaisumalleja ja jopa kriisi yllättää toimivuudellaan, ja selvittää samalla yhä enemmän meitä haittaavia taakkoja."
--------------------------------------------------------------------------------------

Tuo on ihan kuin Raineston tai Räsäsen käsialaa!

Seppo Hildén

ottamatta kantaa Haitin historiaan ja köyhyyteen, niin komppaan Jotua ja totean, että kyllähän eloonjäämiskamppailussa ihminen toimii aika alkukantaisesti ja muista välittämättä.

Kiinnitin myös huomiota toimittaja Vilénin ihmettelyyn, ettei hän ole nähnyt koko aikana kaupungilla yhtään vedenantopistetta. Se on minusta suuri uutinen, sillä Vilen on nyt kierrellyt siellä monta päivää ja olisi pitänyt tällaisia nähdä, jos niitä kunnolla olisi.

Siis todella outo havainto ja tähän kannattaisi hakea Vilénin selvitystä avustusjärjestöiltä, joita siellä on paikalla.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Maanjäristys katkoo vesijohdot. Samoin sähköjohdot. Se on sen luonne.

rahaton (nimimerkki)

Nykyisellä väestönkasvulla laskien maapallon kuivan maan jokaisella neliömetrillä on yksi ihminen 600 vuoden kuluttua. Jokainen ymmärtää että sellainen tilanne ei olisi käytännössä mahdollinen, eli väestönkasvu ei voi jatkua nykyisenkaltaisena. Jos ihminen ei ratkaise ongelmaa, luonto ratkaisee.
Syntyvyyden on pienennyttävä tai kuolleisuus tulee entisestäänkin lisääntymään. Ihmisen toiminta pääosin tähtää kuolleisuuden pienentymiseen ja elinajan pidentymiseen, mikä pahentaa ongelmaa. Jotkut uskonnot paitsi suosivat suuria perheitä, jopa kieltävät syntyvyydensäännöstelyn.
Olisi humaanimpaa, ja pienentäisi myös hiilijalanjälkeämme, jos keskittyisimme oikeasti auttamaan lähellämme olevia ihmisiä, emmekä pesisi käsiämme kuin Pontius Pilatus lahjoittamalla rahaa yhdistyksille jotka ovat auttavinaan jossain kaukana.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#21. Jokunen vuosi sitten tuli Nigeriasta dokkari, jossa kävi myöskin hyvin selväksi se, ettei jyväsistä tappelevat välitä paskaakaan niistä kaikkein eniten apua kaipaavista ihmisistä. Esiteltiin jotain malariasairaalaa, joka pyöri ulkomaisen avun turvin ja joka oli ihan kusessa, koska eihän Nigerialle "rikkaana" öljyvaltiona ihan ekana sitä apua lähetetä ja miksipä lähetettäisiinkään... kyllähän niiden täytyisi itsekin jotain tajuta. Paskasta hallinnosta kärsii koko kansa.

#23.
Paljastinpas sitten tässä sivussa heidänkin lähteensä.

#24.
Nyt oli jossain uutisessa, että punainen risti (tai joku muu) on TÄNÄÄN ryhtynyt jakamaan vettä 10 000 ihmiselle. Aika vähäiseltä sekin kuulostaa... eikö siellä ole kaivoja, joista voitaisiin pumpata ihmisille vettä?

Sakari Behm

Mikäs juttu se oli paripäivää sitten, kun joku Ruotsalainen SPR:n mieshenkilö oli vetänyt omiinviiveihin yli 750 000 tuhatta avustusrahaa. Pistää miettimään kannattaako antaa enää mihinkään keräykseen.

ard (nimimerkki)

#27: "punainen risti (tai joku muu) on TÄNÄÄN ryhtynyt jakamaan vettä 10 000 ihmiselle"

Siellä on pari MILJOONAA hädänalaista uskomattoman karmeissa oloissa ja nyt saadaan vettä alle prosentille siitä porukasta :(

Montakohan ihmistä kuolee taisteluissa tuosta vedestä? Se on ainakin varmaa että raadollinen vahvimman laki on ainut laki kun ihminen taistelee janokuolemaa vastaan.

Tuon katastrofin syvyys on aivan uskomaton - vetää hiljaiseksi että tosiasiallisesti tuolla olot ovat karmeammat kuin Afganistanin tai Irakin levottomuuksissa...

Tuntuu niin uskomattomalle että ihminen, jolta on reisiluu murtunut irtipoikki jätetään kadulle oman onnensa nojaan makaamaan helteeseen ilman kipulääkkeitä, vettä tai hoitoa. On vaikea uskoa että tämä on todellisuutta maailmassamme vuonna 2010, eikä kyse ole sodasta vaan rauhan ajasta...

Markku (nimimerkki)

#27 Helena, vähän raakaa realismia.
Mitä tapahtuu kaivolle kun on maanjäristys, siitä tulee entinen, sorakaivo. Samoin on käynyt putkistoille, vesi, viemäri, sähkö-, telekaapelit ovat poikki, eli ei ole oikein mitään.
Lentokenttä on heikko, 1 kiitotie, osin hajalla, satama samoin, kadut täynnä rojua. 2-3 miljoonaa on kai kärsinyt järistyksestä, rakennukset rojuina.
Asiat eivät korjaannu iltapäivässä puhaltelemalla keveästi, vaaditaan raskaita otteita raskalla kalustolla, jota ei ole.

Tämä kaikki Haitin sekasortoisessa yhteiskunnassa. Pitäisikö ampua kaikki kohdatut rosvot kyselemättä, palauttaako se kurin, kestääkö yleinen mielipide ratkaisun. Rosvothan soveltavat samaa jo.
Kuka tekee kurinpalautuksen, Haitilla ei ole armeijaa, voimaa.

ard (nimimerkki)

Ehkä typerintä kommentointia on ihmeellinen USA-vastaisuus, missä USA:n antama apu nähdään jotenkin pahana asiana.

Tosiasiallisesti tuossa maailmankolkassa USA:n armeijalla oli parhaat eväät saapua paikalle ja luoda järjestystä tilanteeseen. Lentokenttä ei vetäisi nykyisellä tavalla jos sitä edelleen hoidettaisiin paikallisten voimin. Tietty sotilasjoukko tarvitaan turvaamaan järjestystä koska avustukset eivät ikinä pääse perille jos maa on kaaoksessa. Amerikkalaiset tekevät lentotukialuksellaan juomavettä ja järjestävät sen jakelua...

Tällaisen hädän ja tuskan keskellä itse näen punaista kun jotkut älypäät viisastelevat USA:n "hyökkäävän" Haitiin...

Jeppe (nimimerkki)

Katsoin YLE:n uutiset ja hämmästyin toimittajan reportaasia. Hän oli suorastaan hysteerinen vaikka kuvasi pohjimmiltaan Haitin normaalia menoa. Toki siellä on romahtaneita taloja ja tuhansia ihmisiä saattaa olla kuollut. Tuskin vainajia kuitenkaan lojuu läjissä kaduilla. Muutama kuollut siellä täällä. Osan paikalliset hautaavat. Osa peitellään niille sijoilleen. Useimmat ovat raunioihin hautautuneita ja sinne myös jäävät. Jahka raatojen haju helpottaa, talon raunioita vähän tasoitellaan ja paikalle rakennetaan uusi talo. Toimittajan kuvailema haju ja kaduille tarpeensa tekevät ihmiset ovat tuolla aivan arkea.

Väkivalta ei ole mitään uutta Haitissa. Toimittajaa se voi tietysti järkyttää. Väkivalta on kuitenkin arkipäiväistä useimmissa kehitysmaissa. Vesijohdot siellä ei tietenkään toimi. Ei ne toimineet myöskään ennen maanjäristystä. Niitä ei yksinkertaisesti ole suurimmassa osassa maata. Vesi kulkee kantamalla. Sateet siivoa roskat ja jätökset.

Toimittajan näkemät kiukkuiset, vihaiset ja apaattiset ihmiset kuuluvat katukuvaan. Luonnollisesti joka paikassa kerjätään ruokaa, vettä, rahaa ja kaikkea muuta mahdollista. Ei se tarkoita, etteikö paikallisilla olisi ruokaa tai vettä. Nyt niitä on vain vaivattomasti saatavilla, kun valkonaamat sinne tavaraa rahtaavat.

Elämä tuolla jatkuu kuten aina ennenkin. Populaatiota säätelee ruuan riittävyys. Lisääntyä siellä osataan. Maanjäristyksen aiheuttama lovi on paikattu parissa vuodessa.

ard (nimimerkki)

Kohtalon ivaa tuossa katastrofisssa oli se, että VANKILA kesti maanjäristyksen sortumatta mutta ovet ja seinät hajosivat sen verran että vangit (joukossa maan vaarallisimpia jengijohtajia) pääsivät vapaaksi. Ja vielä käytännössä vahingoittumattomina.

Ja nyt nuo rikolliset mellastavat tuolla mielensä mukaan, aseistettuina ja ilman minkäänlaista moraalikäsitystä :(

agendo2 (nimimerkki)

Kerrottiin, että 4000 rikollista pääsi pakenemaan sortuvasta vankilasta. Kun he ovat ns. ammattilaisia alalla, ei ihme, että janossa ja hengenhädässä kaikenlainen rosvoilu varsinkin ruokatarvikkeiden perään on kiihkeää. Mutta jos väki on puolivilliläisiä muutenkin, jotka eivät tajua ulkopuolisen avun kunnioittamisesta jatkolle kaikkien elinehtona, on yhteiskunta hyvin eri tasolla omaamme.

Kun uutisissa katsoo ruskeaihoisia jänteviä vahvoja nuoria miehiä laumoittain juoksemassa, eikö heistä todellakaan irtoa luontaista järjestyksen selvittelytahtoa katastrofin keskellä?

Taitavatkin olla pelastajat ulkopuolisia, jotka vielä toimivat ja saavat ihmisiä elossa esiin. Kai ne villiläiset sentään ymmärtävät heidät jättää "putsaamatta".

Länsimaiselle järjestyneen yhteiskunnan ihmiselle, kuten toimittajallemme on tilanteen kokeminen enemmän kuin raskas kokemus. Toivottavasti hän pääsee pian sieltä lepuuttamaan hermojaan. Itse olisin jo hänen housuissaan paluutavaraa.

On meillä sentään Suomessa hyvä maa ja toimiva yhteiskunta, vaikka politiikassa kiistellään kaikenlaisesta. Vertailu panee näkemään eron ja kutistaa kotoisia puutteitamme Suomessa. Haitissa tuskin kukaan välittää nyt ainakaan kissoista tai luonnonsuojelun yksityiskohdista.

ard (nimimerkki)

#34: "Kun uutisissa katsoo ruskeaihoisia jänteviä vahvoja nuoria miehiä laumoittain juoksemassa, eikö heistä todellakaan irtoa luontaista järjestyksen selvittelytahtoa katastrofin keskellä?"

Niii-in. Missä ovat vanhemmat miehet, naiset, lapset, loukkaantuneet jne. Vai pitääkö tämäkin tulkita niin, että nuo nuorukaiset hakevat avustuksia ja vievät ne pyyteettömästi em. ryhmille?

tourette (nimimerkki)

Ja sitten on vielä kaikki ne haudoissaan häirityiksi tulleet zombiet, joita kukaan ei kerkiä manaamaan takaisin.

Leikki leikkinä. Mutta hieman ihmettelen kuinka naiivisti jotkut ottavat nämä helvetin esikartanoiden näkymät. Jos ei ole toimintakykyistä yhteiskuntarakennetta, teknistä infrastruktuuria eikä edes jonkunlaiseen empatiaan rohkaisevaa yhteistä eettistä arvopohjaa, on näkymä juuri odotetun kaltainen.

Itse asiassa, jos massoja välittömästi uhkaa kuolema veden puutteeseen, on ihan sama vaikka nuo kaikki perusedellytykset olisivatkin olemassa...

ard (nimimerkki)

Katsoin tuon Ylen uutispätkän ja kyllähän toimittaja oli selvästi lähestulkoon shokissa.

Enkä ihmettele yhtään, kun käy tuollaisessa sairaalassa katsomassa kun lapsilta amputoidaan jalkoja ja käsiä ja ihmisiä kuolee ympärillä. Ja sitten ulkona näkee kurjuutta ja levottomuutta ja hengittää 30 asteen helteessä mädäntyvien ruumiiden hajua. Pitäisi olla psykopaatti pysyäkseen viileän rauhallisena tuollaisessa ympäristössä.

Pahimpia juttujahan ei näytetä tv-ruudussa mutta toimittaja näkee kaiken :(

Eli sohvalta katsottuna toimittajan käyttäytyminen oli epäammattimaista mutta on hieman eri asia raportoida Haitista kuin vaikkapa Europarlamentista....

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

”Lääkärit ilman rajoja-järjestö sai kokea (17.1.), kuinka vahvasti USA:n armeija pyörittää showta Toussaint L´Ouverturen lentokentällä Haitissa…järjestön sairaala- ja lääkintähenkilökuntaa varusteineen kuljettanutta konetta estettiin laskeutumasta, ja se käännytettiin Dominikaaniseen tasavaltaan, missä sen pitää purkaa koko koneen lasti, ja lastata kaikki uudelleen rekkoihin. Järjestön henkilökunta ja tavaralasti kuljetetaan tämän jälkeen maateitse Haitin pääkaupunkiin Port-au-Princeen”.

Doctors without borders-järjestön käännytystä koskeva lehdistötiedote (17.1.) löytyy englanniksi tästä linkistä:

http://www.doctorswithoutborde…ss-release

Hannu Rainesto

Toimittaja näki sen, mitä porvarit eivät näe. Mitä tarkoittaa kapitalismi ja markkinatalous, kun ollana katastrofissa. Silloin ollaan aina myös kusessa ja kuoleman hädässä.

Toimittaja on varmaan jo kutsuttu kotiin ja laitettu muihin tehtäviin, kertoihan hän jotain joka saattoi romuttaa illuusion.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

YK varoittaa lasten sieppauksista Haitissa.

http://www.unmultimedia.org/radio/english/detail/8...

Lasten sieppaus oli jo vitsauksena ennen maanjäristystä, maassa on lähes puolet asukaista alaikäisiä.

"Maassa on lähes puolet asukaista alaikäisiä", se jo selittää paljon.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

YLE: "Haitilaispoliisit ja jordanialaiset YK-sotilaat ampuivat ilmaan ryöstelijöiden tapellessa varastetuista rommipulloista ja oluttölkeistä rikotuilla pulloilla ja viidakkoveitsillä."

En yhtään ihmettele, että Yhdysvallat lähettävät sotilaitaan tuonne...

#28.
Valitettavasti tuollaisetkin uutiset, samoin kuin Haitin sekasorto, varmasti vaikuttavat siihen, että kuinka paljon tavalliset ihmiset lähtevät avustuskeräyksiin rahaansa panemaan.
Eilen taisi uutisissa olla siitäkin, että joku jenkkirapmuusikko oli vetänyt jotain miljoona dollaria omaan taskuunsa Haitiin keräämistään rahoista...

#30.
Ei kai kaikki saaren kaivot ole rikki? Ei pitäisi mitään science fictionia olla sitä vettä saada jakeluun. Varsinkin vanhukset ja pienet lapset ovat niin herkkiä nestehukalle, etteivät he kestä olla ilman vettä. Tosin, jos joku ei ole vettä saanut kuuteen päivään, niin eipä sillä enää niin väliä ole.

#34.
"On meillä sentään Suomessa hyvä maa ja toimiva yhteiskunta, vaikka politiikassa kiistellään kaikenlaisesta."
Totta.

#37.
En missään nimessä tarkoittanut, että toimittaja olisi käyttäytynyt epäammattimaisesti. Se vaan jotenkin konkretisoi tilanteen vakavuuden ja siten järkytti ainakin minua.

#40.
Jotenkin, vaikka toki kaikkia tuolla täytyisi ainakin pyrkiä auttamaan, ajattelisin, että nyt sinne kannattaisi pistää pystyyn ihan erillinen, valvottu alue alaikäisille ja näiden huoltajille. Luultavasti vain siten voitaisiin valvoa, että jaetut ruoka-avustukset ja lääkkeet menisivät lapsille ja ehkäpä niihin lapsiin saataisiin siinä sivussa kylvettyä jokin empatian siemen, jotteivat he olisi isoina sitten takkelemassa viidakkoveitsien kanssa jostain kaljatölkistä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#38.
Ilmeisesti todella paljon lentoja on jouduttu käännyttämään Dominikaaniseen tasavaltaan, josta tavaraa tuodaan sitten maateitse.

Sitä en kyllä en oikein ymmärrä, että miksi siellä nyt pyörii näitä YK:n pääsihteerejä ja USA:n entisiä USA:n presidenttejä. Heidän vierailujaan vartenhan joudutaan kuitenkin tekemään erikoisjärjestelyjä ja pistämään pystyyn erilliset turvatoimet... tuskin heistä siellä mitään apua on.

Petsaus (nimimerkki)

"Mitä jos se Yellowstone posahtaisi tai suurehko kivenmurikka taivaasta jysähtäisi maahan"

Nämähän molemmat toteutuvat siitä ei ole epäilystäkään.

Yellowstone on purkautunut säännölisesti ja nyt ns. seuraava laskettu aika on jo n. 60 vuotta myöhässä.

Väitän myös, että NASA:ssa tiedetään jo seuraava tappajakomeetan tulo ja aikakin, mutta sitä ei voi julkistaa, koska maailma ajautuisi kaaokseen.

Itse Haitissa käyneenä voin vain pahoitella asiaa. Voi tuntua kylmältä, mutta nyky ihmisten suurin valhe missä eletään on se, että suuret luonnonmullsitukset eivät nykyaikana ole mahdollisia.

Haitin katastrofi joka oli odotettavissa koska alue on ns. siirroskohdassa, kuten LA etc....

Ihmiset järkyttyvät kaikesta, koska villilänsi oli ja meni nyt on vain hyvinvoiva maailmanjärjestys.

Petsaus (nimimerkki)

Tässä voisi ottaa myös esille ns. avustukset joita blogisti ansiokkaasti käsittelikin.

Oma mielipiteeni on, että monet avustuskampanjat ovat ihan turhia. Esim. Afganistaniin on laitettu avustusrahoja 18 miljardia.

Ainoat ketkä siellä siitä ovat hyötyneet niin heimopäälliköt hulppeissa linnoissaan. Kouluja etc. on rakennettu, mutta ei ole opiskelijoita.

Jos nyt maailma ottaa tehtäväkseen Haitin kokonaan uudelleen rakentamisen niin se on suuri virhe.

Kommentti (nimimerkki)

"....Tämähän ei ollut ensimmäinen eikä sata varmasti viimeinenkään suuri maanjäristys, joka aiheuttaa valtavaa surua ja tuhoa...."
---------------------------

Nii...in, olen seuraillut maanjäristysuutisia ympäri maailman. Jotenkin on alkanut tuntua siltä, että Kalifornian vuoro lähestyy. Se tulee olemaan karmea tilanne. En tiedä pystyisivätkö siellä jotenkin varautumaan?

Markus Lehtipuu (nimimerkki)

"On meillä sentään Suomessa hyvä maa ja toimiva yhteiskunta, vaikka politiikassa kiistellään kaikenlaisesta. Vertailu panee näkemään eron ja kutistaa kotoisia puutteitamme Suomessa. Haitissa tuskin kukaan välittää nyt ainakaan kissoista tai luonnonsuojelun yksityiskohdista."

Mutta entä jos kynsi katkeaa?

Mutta ei. Meillähän on näitä akuliinoja, jotka haluavat Suomeenkin tätä samaa anarkiaa. Ja kun väestöä vauhdilla vaihdetaan näihin "rikastuttajiin", kohta sitä kokee ihan olevansa ulkomailla. Ja saadaan Suomeenkin "rentoa ilmapiiriä".

http://kullervokalervonpoika.wordpress.com/2010/01...

Auria (nimimerkki)

#9: Olen jutellut paikallisten valkoisten New Orleansin asukkaiden kanssa paljon tuosta tilanteesta joka vallitsi Katrinan jälkeen. Tilanne oli niin kaoottinen koska apua ei alettu lähettää heti. Sitten parin päivän päästä aikuisia ihmisiä ohjeistettiin siellä kuin lapsia (näin he huvittuneena kertoivat) ja kansalliskaarti yritti estää ryöstelyä. Kyllä siellä tilaisuus teki varkaan yhdestä jos toisestakin ja ihonväriin katsomatta..

#32: Olipas Jepellä asiatonta kommentointia.Yrität esittää että Haiti on ollut jo ennen maanjäristystä ihan romuna. Näin tietenkin onkin siinä mielessä että se on todella köyhä kehitysmaa. Juttelin eilen sukulaiseni kanssa joka oli taannoin häämatkalla Dominikaanisessa tasavallassa. Sieltä oli mahdollista tehdä päivämatkoja Haitiin joten jos paikka olisi aina ollut Jepen kuvaaman mallia helvetin esikartano eiköhän turisteja olisi ohjeistettu pysymään pois sieltä. Haitilla on rasitteena tämä voodoo maine, eikös joku amerikkalainen saarnaaja jo ehtinyt leimata maanjäristyksen rangaistukseksi jumalattomasta menosta.

Olin itse myös aika järkyttynyt tuosta Ylen kirjeenvaihtajan voimattomasta raivosta. Avun saannin organisointi on ilmeisen vaikeaa jos Lääkärit vailla rajoja kaltainen tunnettu järjestökin käännytettiin lentokentältä.

Aistin täällä taas kerran joistain kirjoittajista sellaista asennetta että syy avun takkuamiseen on paikallinen mustaihoinen väestö jonka nuoret miehet ryöstelevät ja rohmuavat avustuspaketteja. Ihmiset ovat siellä janoissaan ja nälissään. Kuvitelkaa itseänne vastaavissa oloissa, tappelemassa ruuasta ja vedestä. Suomessahan taannoin tapeltiin sikainfluenssarokotejonossa. Saamme olla tyytyväisiä ettemme ole joutuneet tilanteeseen jossa oma oletettu jalomielisyytemme joutuisi vastaavalla lailla koetukselle.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#47.
"Suomessahan taannoin tapeltiin sikainfluenssarokotejonossa."

Erittäin mielenkiintoinen pointti. Vaan siltikin minulle tulee mieleen se, kuinka thaimaalaiset käyttäytyivät tsunamin jälkeen, että ehkä käyttäytyminen tuollaisessa tilanteessa on sidoksissa kulttuuriin ja voisikin kysyä, että heijastuuko suomalaisen yhteiskunnan pinnallisuus ja tietynlainen egosentrisyyteen perustuva suhtautuminen ympäröivään maailmaan siihen, kuinka "kriisitilanteessa" (niin kuin nyt tuo rokotejono sellainen olisi...) käyttäydytään.

Skywalker (nimimerkki)

"Juu, eilen tuli kuvaa siellä kaduilla riehuvista nuorista miehistä. Minulla on varmaan mennyt jotain ohi, kun en koskaan ennen ole vastaavaa käyttäytymistä telkkarista suurtuhon jälkeen nähnyt… juontaako moinen käytös siitä valtavasta puutteesta, jossa ne ihmiset Haitissa normaalisti elävät?"

Se puute on niin vaikeaa käsittää täältä kotoa.
Täällä voitaisiin ruumiit viedä metsään ja janoon juoda järvistä.
Ruokaa voisi lämmittää puilla, myös veden voisi puhdistaa lämmittämällä.
Siellä on puutetta niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin elintila.

Naama (nimimerkki)

Ard, #33: "Kohtalon ivaa tuossa katastrofisssa oli se, että VANKILA kesti maanjäristyksen sortumatta mutta ovet ja seinät hajosivat sen verran että vangit (joukossa maan vaarallisimpia jengijohtajia) pääsivät vapaaksi. Ja vielä käytännössä vahingoittumattomina."

Kun miettii tällaista detaljia ja muistelee vaikkapa myös sitä, kuinka Köpiksen ilmastonlämpenemiskokouksesta alkaen kylmä talvisää otti koko pohjoisen pallonpuoliskon kouriinsa, niin ei voi välttyä tuntemukselta että jos/kun Jumala on olemassa, Hän on varsinainen satiirikko isolla S:llä. Mutta tämänhän on varmaan pakko olla mittasuhteista johtuva näkökulmaharha! :)

Mitään hymyilyttävää tässä(kään) luonnonprosessin aiheuttamassa inhimillisessä katastrofissa ei tietenkään ole. Tämän blogin kommentoijat ovat kuitenkin kautta linjan varsin optimistisia suomalaisten kyvystä toimia koordnoidusti ja järkevästi kriisissä. Jotkut luottavat kansalaisten sivistyneisyyteen, toiset yhteiskuntamme väkivaltakoneiston toimivuuteen.

Jännä juttu on vain se, että tosipaikkaa ei voi reaalimaailmassa harjoitella etukäteen. Vasta sitten jos ja kun sellanen tulee, tiedämme miten toimimme.
Itse H1N1-rokotusjonossa kyynärpäätaktikointia silmät pyöreänä katselleena (jossa oli kyse pelkästä teoreettisesta hengenmenon riskistä!) en ole yhtään vakuuttunut suomalaisten kriisinsietokyvystä ja "pään kylmänä pitämisestä" katastrofin tullen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#49.
Lähinnä tarkoitin paikallisten ihmisten toimintaa välittömästi katastrofin tapahduttua. Hehän keskittyivät auttamaan ja huolehtimaan toisistaan, myös niistä turisteista. Kyllähän se tilanne sielläkin aika kaoottinen oli eikä apua ihan hetkessä tullut.

anonyymi (nimimerkki)

"Toimittaja on ihan sopivalla alalla. Avustustyöntekijänä tai muulla alalla jossa on kyettävä työskentelemään äärimmäisessä henkisessä paineessa hän olisi väärällä alalla."

Niinpä. Toimittajat ovat tiedonvälityksen ammattilaisia. Heitä ei ole -- ehkä muutamia poikkeuskia lukuun ottamatta -- koulutettu kriisien hallintaan tai selviytymään sodissa. Eikä Suomessa ole ollut tapana kouluttaa kriisitilanteisiin lähetettäviä toimittajia millään tavalla etukäteen saati tarjota jälkikäteen minkäänlaista keskusteluapua. Toimittajan on vain pystyttävä tekemään melkein mitä vain, missä vain ja miten vain ja sitten joku vielä nillittää kotisohvaltaan, ettei nuori naistoimittaja ole tarpeeksi kylmäpäinen.

Eikö toimittajan nonverbaalinen viestintä ole viestintää? Eikö juuri kehonkieli välitä meille parhaiten paikalla vallitsevan tunnelman? On ihme, ettei suomalaistoimittajia ole vielä kuollut työtehtävissään. Onneksi nykyään saavat edes luotiliivit sotaan lähtiessään, aikaisemmin eivät saaneet niitäkään. Eikä toimittaja muuten saa kauhukokemuksistaan ylimääräistä palkkaa saati jonkinlaista muuta maallista hyvää. En kadehdi.

Mikael (nimimerkki)

#49
Tätähän ihmeteltiin mm.monella uutiskanavalla videoiden kera kun poliisitkin alkoivat varastelemaan.
Ruoka ja muista välttämättömistä tarvikkeista nyt kukaan mitään olisi sanout mutta kun televisioita,videoita,dvdsoittimia jne. alkoivat poliisitkin muiden mukana varastelemaan niin on hiukan eri juttu.

Vanha demari (nimimerkki)

"5 Maa ei ajautuisi täyteen ryöstelijöiden kaaokseen, koska maassa on joka kuudennella aseen hallussapitolupa. Nopeimmin voisivat toimia kivääriasein toimivat metsästysseurat, reserviupseerikerhot ja reserviläisyhdistykset."

Tässä taas yksi hyvä syy kannattaa aselupien saamisen kiristämistä nykyisestä.

Auria (nimimerkki)

#54: Kyllä, kyllä. Wal Martit saivat kyytiä ja kaikki mahdollinen lähti kaikkien mahdollisten mukaan. Minäkin sain kassillisen "kaupan pihalta löytyneitä" piilolinssejä ja särkylääkkeitä:)

Olli (nimimerkki)

#55
Vanha demari on siis sitä mieltä että mieluummin kaaos, kuin valkoiset järjestyskaartit?

Markus Lehtipuu (nimimerkki)

Onko Ylen toimittajan kuvamatskua jossakin You Tuben pätkässä?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#58. En tiedä. Mitä tarkoitat?

kullervojoensuu (nimimerkki)

Tämä osoittaa kun YK päämaja tuhoutui ja yhteydet USA armeijaan katkesi lähti nälkää näkevät heti varastelemaan koko kansa on hirveässä nälässä. Kuuban kommunismivaltio viedessä pärjää hyvin.joka osittaa että kommunistinen malli on parempi latinalais amerikassa

ard (nimimerkki)

#58: Katso Yle areenalta eiliset 20.30 -uutiset.

En ole ennen nähnyt noin järkyttynyttä toimittajaa :(

Toimituksen poiminnat