Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Osta heijastin ja pinssi, tue sotiemme veteraaneja.

Talvisota käytiin 70 vuotta sitten ja tänä talvena onkin varmaan ollut hyvä aika kerätä sotaveteraaneille rahaa, varsinkin kun niitä talvisodan veteraanejakin on vielä elossa.
Telkkarissakin on mainostettu oikein julkkisten kasvoilla Marskin merkkiä ja veteraaniheijastimia. Marskin merkki -kampanja näyttäisi edelleen olevan käynnissä, 20€ hinnasta luvataan 16€ menevän sotaveteraanien tukemiseen. Veteraaniheijastinkampanja sen sijaan näyttää olevan päättynyt, mutta jokaisesta 12€ heijastimesta luvattiin 10€ menevän veteraanityöhön.
Molempien kampanjoiden takana on sama yritys, Rahapaja Moneta.

Paitsi että minulle tulee henkilökohtaisesti hieman vaivaantunut olo, kun rahankeruuta, sinänsä todella hienoon asiaan, harrastaa jokin yritys myymällä rihkamaa, niin mielestäni nuo lahjoitussummat ovat aika korkeita... jotenkin vielä ymmärtää sen, kun vaippapaketin kyljessä luvataan lahjoittaa vaikkapa euro Unicefille jokaista ostettua vaippapakettia kohden, mutta että jotain 80% tuotteen myyntihinnasta menee hyväntekeväisyyskohteeseen?
No, ei kai tuollaisen pinssin tai heijastimen valmistus- tai kuljetuskulut mitään kovin korkeita ole, joten varmaankin Rahapaha Moneta on siltikin netonnut ihan hyvin tuotteillaan.

Pinssien myynti veteraanien nimissä ei ole ainoa tapa ”tukea” veteraaneja. Lappeenrantalainen lentoyhtiö lupasi tarjota ikuisesti ilmaiset lennot talvi- ja jatkosodan veteraaneille. Hieno ele eli taidokasta markkinointia.

Muutenkin suhtaudun vähän varauksella veteraanikeräyksiin. Olen ensinnäkin sitä mieltä, että sotaveteraaneille pitäisi, ja olisi pitänyt, valtion tarjota hyvä ja arvokas vanhuus ilman, että ihmisten on täytynyt kerätä rahaa näille ihmisille, joiden uhrauksien ansiosta olemme eläneet itsenäisessä Suomessa.
Toisaalta, kuten tässä on saanut pitkin talvea uutisista lueskella, veteraanijärjestöillä on rahaa jo niin paljon, että kyllä siinä toiminnanjohtaja jos toinen turvaa elantonsa vielä joksikin aikaa.

Toki veteraanijärjestöt tekevät hienoakin työtä, esimerkiksi mummoni saa siivousapua kerran kuukaudessa, ei nyt ilmaiseksi, mutta halvalla, ja ukki vainnoolla tuntui aina olevan hirmuisen mukavaa käydä kötisemässä veteraanitapaamisissa. Kuitenkin jo lähitulevaisuudessa veteraanijärjestöjen tehtävät keskittynee veteraaniperinnön vaalimiseen ja ylläpitoon.

Veteraaneja on elossa n. 70 000 ja heidän toimintaansa tuetaan valtion osalta miljoonilla, RAY on yksi suuri tukija ja sitten on näitä pienempiä toimijoita. Kun ottaa huomioon, että veteraaneista tai veteraanien puolisoista varmasti todella iso osa alkaa olla jo siinä kunnossa, ettei enää esim. niihin kuntoutuksiin pystytä osallistumaan, niin ihmetellä täytyy, mihin sitä rahaa todella käytetään. Onko niin, että kun melkein kaikki tämän päivän vanhukset ovat veteraaneja tai veteraanien puolisoita, niin heidän saamansa vanhustenhuolto onkin jotain erityisesti veteraaneille varattua ”luksusta” ja kunhan veteraanisukupolvet ovat siirtyneet taivaallisille taistelutantereille, niin palataan jotenkin vanhustenhuollollisesti arkeen?

Jotkut tekevät konkreettisempaa työtä veteraanien hyväksi. Liikemies Yrjö Laakkonen osti tuttavaltaan 100 kreikkalaista hauta-arkkua ja pisti ne jakoon vähävaraisille pohjoiskarjalaisille sotaveteraaneille. Mielestäni kyseessä oli todella hieno ele, vaikka se ensin hieman oudolta kuulostikin.
Minä rupesinkin tuossa miettimään, että miksipä ei veteraanijärjestöt lähtisi nyt sitä viimeistä palvelusta veteraaneille tekemään ja sitoutuisi maksamaan jokaiselle sotaveteraanille kauniin hauta-arkun ja vaikka sen kiven sitten sinne haudalle?

Helena

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (80 kommenttia)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Perhettämme kohtasi viime yönä suuri suru, kun meille kaikille rakas 18 vuotias kissavanhuksemme poistui keskuudestamme sinne mukavampaan ulottuvuuteen elelemään.

Vaan eiköhän siellä portilla ollut se vanha ystävä odottamassa. Pääsivät taas toistensa kanssa painimaan.
On siellä nyt matot rutussa.

http://www.youtube.com/watch?v=M-2lMstw6qs

Naurava koira (nimimerkki)

Tuon arkkulahjoituksen koki moni sotaveteraani loukkaavana, enkä yhtään ihmettele miksi. Järjestöt käyttäköön varansa elossa oleviin veteraaneihin. Ja nuo arkkupuheet "konkreettisena veteraanien auttamisena" pitäisi jo ymmärtää lopettaa.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Tavallinen täyspäinen rupusakkilainen nojaa yleensä
veteraaniasiassa sellaiseen käsitykseen, että kun ne
ovat valtiolle mahdollistaneet olemassaolon niin se
on valtio joka korvaa kivut ja säryt kärsiville.
Ikään kuin vastavuoroisesti. Ja niinhän se taisi olla
lupeissakin silloin kun aseisiin pyydettiin tarttumaan.

Mutta mistä sitä paskaa, nämä ahneet, vallanhimoiset
politikkapaskiaiset maksattavat oman ylöspitonsakin
vielä rupusakilla.
Ei heille piisaa sodassa uhrattu veri ja kärsimykset.

Harmaasusi

Hannu Rainesto

Mitä sinä pidät siitä, että Saksassa myytäisiin Hitler ja Göbbels sekä Italiassa Mussolliini pinssejä ja heijastimia. Ukandassa olisi myynnissä Idi Amin pinssit ja Kambodsassa Pol Pot heijastimet?
Et taida olla harkinnut asiaa oikein kunnolla. Eikö sinne Lieksaan asti kulje oikea tieto vai mikä siellä mättää?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#2.
No, itse olen taas toisenlaisiin kommentteihin törmännyt, mutta kai se ei sitten kaikkia ole miellyttänyt. Voisiko sekin sitten olla, että kun niitä ei kaikille ole voitu jakaa?
Toki mielestäni olisi kaikkein hienointa, jos ne rahat ihan oikeasti käytettäisiin veteraanityöhön nyt, kun heitä vielä elossa on... mutta mitä konkreettista 90-vuotiaan sotaveteraanin puolesta voitaisiin tehdä?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#3.
Nimenomaan. Jostain syystä monissakin asioissa veteraanien arvostus on näkynyt vain kauniissa puheissa ja valokuvissa, joissa joskus joku pikkupoliitikko pällistelee veteraanilauman keskellä.

#4
Mene pois.

Sakari Behm

Mitä mieltä olet siitä, kun juuri noilla kyseisillä järjestöillä on yli 82 miljoonaa kerättyä rahaa, jota jostain syystä ei ole vieläkään veteraaneille jaettu?
Taitaa pikemmin olla näin: Eräät sika-ahneet politikot vaan odottavat sitä, että he itse pääsevät jakamaan keskenään tuon potin.

Naurava koira (nimimerkki)

5.

Miltä sinusta tuntuisi, jos arvostusta sinua kohtaan korostettaisiin ostamalla sinulle ruumisarkku?

Ja ei, se sitä ruumisarkkulahjoitusta ei pidetty loukkaavana siksi, että niitä arkkuja ei lahjoitettu kaikille veteraaneille.

Pekka Manner

Noi veteraanikeräykset on usein "kusestusta", keräyksen järjestävä firma vie iso osan tuotosta.

Toistaalta veteraani järjestöillä on valtava omaisuus, ja ihmettelen miksei sitä voisi käyttää veteraanien hyväksi. Eihän heitä enää ole niin montaa elossa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#7.
Niin... nuo tiedot veteraanijärjestöjen omaisuuksista herättävät vähintäänkin ristiriitaisia tunteita. Minä veikkaan, että ne rahat on sijoitettu jonnekin, mistä niitä ei saada pois ja siksi niitä ei pistetä kiertoon. Vaan tämä on vaan minun veikkaukseni.

Näköjään perussuomalaisten Kristiina Ilmarinen on kirjoittanut täällkin blogissaan asiasta joulukussa

http://kristiinailmarinen.blogit.uusisuomi.fi/2009...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#8.
No en minä sitä ainakaan huonona asiana pitäisi. Pienituloiselle veteraanille ja tämän leskelle se on iso helpotus, kun jää kallis arkkuhankinta tekemättä. Ja nämä arkuthan jaetaan käsittääkseni hautaustoimiston kautta, jolloin veteraanin leski, joka menee hankkimaan arkkua poisnukkuneelle puolisolleen, saa ehdotuksen ilmaisesta arkusta. Mitä loukkaavaa tuossa voi olla?

Lauri T (nimimerkki)

7. Joko tuota legendaa taas yritetään herättää eloon?

http://www.sotainvalidit.fi/easydata/customers/sot...

4. Mikäpä noissa Hitler- ja Göbbels pinsseissä olisi vikana? Onhan Che Guevara-paitojen myyntikin sallittua.

Hannu Rainesto

12. Juuri sitä kysyin Helenalta, mutta ei porvari osaa vastata, kun kysymys on kiperä. Porvari lepertelee kyllä, mutta asiasta hän ei osaa puhua.

Naurava koira (nimimerkki)

11.

Siinä vaiheessa kun leski menee hakemaan arkkua poisnukkuneelle ja hänelle ilmoitetaan, että se on ilmainen, niin se ei varmasti loukkaa ketään.

Mutta kun elossa oleva veteraani katsoo tv-uutisia jossa kerrotaan, että hänelle on jo arkku valmiina, niin monet kokivat sen loukkaavana. Olen tämän omin silmin ja korvin nähnyt.

Asiasta ei olisi tarvinnut uutisoida mitenkään. Pelkkä ilmoitusasia leskelle ja omaisille kun hetki koittaa riittää. Näin toimien arkkujen lahjoittaja ei tietenkään olisi saanut julkisuutta, ja se julkisuus tuntuu olevan kovin tärkeä asia monelle auttajalle, esimerkkinä vaikka nuo t-paidat ja hupparit => katsokaan kuinka MINÄ kunnioitan veteraaneja.

Sakari Behm

10. Riihikuivaa ja kiintää rahaa. Lisäksi tuo mainitsemasi ..paja on yksi valtion tuottoisempia yrityksiä ja he tekee tuollaista vain kiillottakseen omaakilpeään.
Miten olis, jos menisit ostamaan muutan putelin Jalia ja hörpäät ne tänä iltana edesmeneen kisusi muistoksi.

Esko (nimimerkki)

Kaunis arkku lämmittää todella vainajan mieltä!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#13.
Mene pois.

#14.
Ja minä olen nähnyt aivan toisenlaisia näkemyksiä, eiväthän ne veteraanitkaan mitään persoonatonta massaa ole.

#15.
Kissan nimi oli Raki, joten ehkäpä se olisi pullollinen rakia paikallaan. Saakohan sitä Suomen alkosta?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#16.
No nyt tässä ajatellaan tätä asiaa kuolemaan liittyvien yleisten ennakkoluulojen kautta. Veteraanit tietävät itse, ettei elinvuosia ole enää kauheasti. Parempiko se on, että ne rahat jäävät veteraanijärjestöjen tileille pyörimään, kuin että niillä tehtäisiin oikeasti jotain?
Tokihan sieltä voitaisiin esim. palkata lisää kotiapua jne. vaan se tuntuu niin kovin vaikeaa olevan...

Vieras

Suuret yleishyödylliset järjestöt käyttävät varainhankinnassa useasti ulkopuolista toimijaa koska he saavat yleensä parhaan tuoton keräykselle. Mitä pahaa siinä on jos saadaan miljoonan kerättyä kymppitonnin sijaan ja kerääjä saa työstään sille kuuluvan palkkion.

Harinen (nimimerkki)

LauriT #12 - mitä "legendaa"? Sitäkö, että veteraanijärjestöillä on kymmeniä miljoonia rahaa vai sitä, että "eräät sika-ahneet politikot vaan odottavat sitä, että he itse pääsevät jakamaan keskenään tuon potin"(Sakari Behm #7).

Veteraanijärjestöillä on noin 87 miljoonan euron omaisuus, ei se mitään legendaa ole. Pitää silti muistaa, että osa tästä omaisuudesta on sidottu johonkin toimintaan, eli ei sitä voi pois jakaa lopettamatta sitä toimintaa (esim. Kaunialan Sairaala Oy:n toiminta sitoo noin 10 miljoonaa varallisuudesta).

Suurin omaisuus (yli 60 miljoonaa €) on Sotainvalidien Veljesliitolla, joka sentään päätti viime vuonna kaksinkertaistaa veteraaneille maksettavan tuen. Silti nykyisellä maksutahdilla rahaa on vielä jäljellä silloin, kun veteraaneja ei enää ole, vaikka liitto lupaakin ettei omaisuudesta jää euroakaan sotainvalidien jälkeen.

Kaatuneiden muistosäätiön mukaan säätiöillä on muitakin tehtäviä kuin veteraanien avustaminen (avusti veteraaneja vuonna 2008 yhteensä 337 000 eurolla), eli ei sitä omaisuutta kaikki ole kokonaan pois jakamassa vaan se muiston vaaliminenkin veteraanien pois menon jälkeen näyttää sitä rahaa vaativan.

Valtio käyttää vuosittain veteraanien ja sotainvalidien huoltoon 350 miljoonaa euroa.

Expat (nimimerkki)

#1 Osanottoni :(

#4 Et Stalinia maininnut? Ai niin, mutta sillähän onkin jo merchandise -puoli kunnossa...

#12 On sinulla ja porvareillakin sitten jotain yhteistä

Mutta itse aiheeseen liittyen niin olisi tosiaan olennaista, että ne järjestöjen varat käytetään nyt itse veteraanien hyödyksi, eikä jätetä poliitikoiden kähmittäväksi ja valtio hoitaa osansa.

Expat (nimimerkki)

On sinulla ja porvareillakin sitten jotain yhteistä

tämä siis #13 ei #12...

Naurava koira (nimimerkki)

18.

Niin, kun sen kotiavun palkkaaminen on niin vaikeaa ja joku joutuisi vielä sen työnkin tekemään elossa olevan veteraanin hyväksi, niin helpommalla pääsee niistä rahoista kun ostaa vain arkun ja hautakiven?

Toistan aiemmin sanomani, lopettakaan jo arkkulahjoituksista puhuminen, vaikka se jotakuta saattaisi jopa ilahduttaa, liian montaa se aivan varmasti loukkaa, ei luulisi olevan vaikea ymmärtää miksi. Ei täällä kukaan hautaamatta jää, mutta elossa olevat saavat olla unohduksissa liian usein.

Skywalker (nimimerkki)

1.

Moni ei ymmärrä miten suuri osa elämästä häviää.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Minulla oli joskus t-paita jossa oli Adolf Hitlerin kuva. Minusta se oli hyvinkin sarkastinen ja humoristinen European Tour teksteineen :)

Mutta kun nyt teidämme mitä mieltä veteraaneista ja koko talvisodasta saa filosofishumanistisesti olla, niin enpä ihmettele mikä porukka siellä rahoja jemmailee. Tässä ystävämme vapaa-ajattelija Hazardin mallia.

"Maanantain Helsingin Sanomissa oli kiintoisa artikkeli Yhdysvaltain pankkikriisin syistä. Lehden Washingtonin-kirjeenvaihtaja kertoi, että erääksi syyksi nykytaantumaan on esitetty yltiökristillisyyttä. Taannoin uskonmiehet näetsen markkinoivat sananjulistuksen ohessa kalliita asuntolainoja hengenjanoisille sillä ajatuksella, että Jumala kyllä pitää lopusta huolen, kunhan laitat vain nimen lainapaperiin. Kirkko veti diileistä kymmenykset. Ja nyt samoja lainapapereita puristelevat hikisissä käsissään henkilöt, jotka eivät ymmärrä, mikä mahtaa olla ero 1,9, 19 tai 190 prosentin koroilla.

Meillä täällä - kohtuullisen jumalisuuden ja vaatimattomuuden hyveen kyllästämässä maassa - olisi ehkä oudohkoa, jos sakastin kulmalla saisi samantien täyttää myös asuntolaina-anomuksen. Otollisuus Jumalan silmissä ja lisäneliöt eivät mielissämme aivan mutkitta osu samaksi ajatukseksi. Vaan mikäpä on meillä se sellainen teema ja aate, jonka nimissä mitä tahansa voi myydä? Voisiko se olla tämä...tämä, jonka alkamista paraikaa joka jumalan niemennotkossa juhl...ei kun siis muistetaan. Tämä talvisota siis.

Talvisodan perintöä kun vähän vilautetaan, niin jo voidaan sillä perustella mikä tahansa muukalaisvihamielisyydestä arjen tylyihin käytäntöihin. Ei nimittäin tänne ole ennenkään kutsumatta tultu, eikä ole ennenkään varaa ollut ottaa kaikenmaailman mummoja nurkkiin loisimaan. Ei sitä pommisuojan ryysiksessäkään liikoja hymyilty tai omaa paikkaa vieruskaverille annettu, piti mennä vaan.

Jos Amerikassa väki saadaan polvilleen ja kyynelehtimään kun vähän Jeesuksen helmaa heilautetaan, täällä sama tehdään talvisodalla. Ei muuta kuin talvisota-kortti pöytään ja jo on käsillä semmoinen syyllisyyden ja kiitollisuuden pamppaileva mykkyrä, että oksat pois. Jo vain kostuu joka silmänurkka ja koko porukka on polvillaan sekä kiittämässä että anteeksi pyytämässä syntiä sitä, että elämme nyt emmekä silloin.

Jos on uskovilla paratiisi, meillä muilla on talvisota, ja niin kuin paratiisissa lepäävät lammas ja leijona sylityksin, samalla tavoin löysivät talvisodassa toisensa torppari ja rappari. Toisilla on taivaan esikartanot, meillä rintamamiestalot, joiden pohjaratkaisuista ja ilmavasta rakennustyylistä on vielä aistittavissa sodan koetteleman miehen valaistunut kädenjälki. Ja mitä muuta veteraanit mielissämme ovat kuin verensä edestämme vuodattaneita vapahtajia, joiden luonneviat kaikki selittyvät sodan ylittämättömillä kärsimyksillä kuten Jeesuksen kuumapäisyys sillä, että hän oli Jumalan poika.

Ja mitä kaikkea talvisodalla myydäänkään. Ei muuta kuin keksit tuotteet ja jo vain siihen voi ympätä siirtyneet rajat ja korsukaihoisan koti-ikävän.

Talvisota on meidän ideologinen amulettimme, jonka aura kiinnittyy joka pilottitakkiin, huppariin ja hanskaan, leijonariipukseen, sormukseen ja muuhun käätyyn, yhtä hyvin pinsseihin kuin painotuotteisiin; sama koliseva uhri kirkastaa minkä tahansa nostalgisen kuttaperkan. Ja lehdillehän talvisota on erityisen hyvä: sillä ei ole copyrightia, eikä siitä tarvitse maksaa kenellekään; talvisota on ilmaista sisältöä, joka ei lopu ja jonka voi ikuisesti monistaa.

KAARINA HAZARD"

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#21.
Luulisin sen, että rahat käytettäisiin pääosin nyt, olevan itse tarkoitus, vaan käsittääkseni ainakin paikallisjärjestöjä on jouduttu vähän patistelemaankin hommaan. En tiedä, että mistä se oikein kiikastaa...

#23.
Ai että Yrjö Laakkosen oli pitänyt lähteä kotiavustajaksi veteraaneille?
Kenenkäänhän ei ole pakko lahjoitusarkkua ottaa vastaan, joten ihmetellä täytyy, että miksi se niin valtavan paljon loukkaisi? Kuinka voi kauniiksi tarkoitettu ele herättää niin suurta epäluuloa? Ettei vaan olisi sittenkin kyse siitä, että lahjoittaja oli väärä ihminen?

Mutta olisi toki mukava nyt kuulla, että millaisia todellisia tekoja sinä ehdottaisit veteraanien hyväksi tehtävän? Kuinkas olisi vaikka veteraanien lääkekustannuksiin osallistuminen?

#24.
Olet oikeassa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#25.
Minä olen ottanut semmosen linjan, että en kommentoi mitenkään tuota hazardia missään koskaan ikinä.
Mutta sen verran kiinnostaa, että onko se naimisissa jonkun paksuviiksisen meisselisedän kanssa, kun sillä on tommonen sukunimi?

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Taitaa pitää ainakin äijänsä ruoassa, mitä Hesarin haastatteluun on uskominen.

"Mitä neuvoja antaisit naisille, joilla on pömppömaha?

Keskittykää mieluummin miesten vatsoihin kuin omaanne."

http://www.hs.fi/nyt/artikkeli/Miss%C3%A4+olit+kun...

Expat (nimimerkki)

#25 Sodat olivat välttämätön paha ja heille, jotka sen kokivat ja hoitivat olosuhteisiin nähden erittäin hyvin pitää antaa siitä myös credittiä. Mutta samalla olen kyllä myös sitä mieltä, että nykyinen suomalainen identiteetti perustuu liikaa sodittuihin sotiin ja suorastaan vainoharhaiseen puolustautumiseen ties mitä vastaan, jotain muitakin ulottuvuuksia tulisi kansakunnan kulttuurilla ja "kansallisella muistilla" mielestäni olla. Mutta kuten sanottu, se ei vähennä veteraanien saavutusten arvoa pätkääkään, vaan on enemmänkin meidän nykysuomalaisten ongelma.

Turhaa pohdintaa sinänsä, mutta olenpa usein miettinyt mihin suuntaan vaikkapa Risto Ryti maatamme veisi, jos hänet voisi siirtää nykyaikaan.

asian tuntija (nimimerkki)

Kyllä veteraaneja pitää auttaa kun he ovat vielä elossa. Ilmainen arkku on perikunnan tukemista olkoonkin se sitten joidenkin kohdalla köyhä mummu mutta todennäköisesti jokin nuorempi henkilö/henkilöt.

Arkun lahjoittaminen voi olla myös loukkaavaa joidenkin mielestä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#30.
No tuo arkun maksaminen oli vähän ehkä turhan kärjistetysti ilmaistu, mutta toisaalta, se oli vain yksi esimerkki siitä, mihin rahoja voitaisiin käyttää.
Toinen juttu voisi olla tuolla yhdessä kommentissa ehdottamani lääkekuluihin osallistuminen.

Sotaveteraaneissa on, kuten muissakin suomalaisissa, niitä, joilla varallisuutta on paljonkin. Vaan siiten on niitä jossain Kainuun korvissa pikkuisissa mökeissään kyhjöttäviä vanhuksia, joille kaikenlaisen ostoavunkin hankkiminen on tosi kallista ja hankalaa... Luulisin, että varmasti sotaveteraaneillakin sen verran keskinäistä solidaarisuutta olisi, että olisi kaikille ihan okei, jos veteraanijärjestöt vaikka kohdentaisivat tehokkaasti sitä apuaan kaikkein vähävaraisimpien veteraanien auttamiseen.

Yksi juttu myöskin tuli mieleen silloin, kun oma ukkini teki kuolemaa. Hänelle tuli aivan yllättäin vähän sellainen tarve puhua sotavuosien tapahtumista. Silloin rupesin miettimään, että olisikohan hyvä, jos näille veteraaneille tarjottaisiin vaikka ihan vain kerran mahdollisuus jutella kokemuksistaan jonkun ammattilaisen kanssa? Mistä me tiedetään, että millaisten asioiden kanssa veteraanit painiskelevat elämänsä viimeisinä aikoina?

Jore (nimimerkki)

Sotaveteraanisäätiöiden tileillä lojuu about 80 miljoonaa vuosien mittaan jemmaan pantuja varoja eikä niitä kaikkia ole tarkoitustaan käyttää sotaveteraaneihin. Osa säätiöistä on muistosäätiöitä, joiden tarkoitus on muistuttaa kansalaisia sotaveteraanien olemassaolosta keräämällä rahaa. Osa taas aikoo pitää miljoonia jemmassa kunnes viimeinenkin veteraani on kuollut ja panna ne sitten jakoon pomojen kesken. Loput kärsivät edellisien auheuttamasta huonosta maineesta.

Tällainen rahankeruu ei olisi mahdollista jollet liikkeellä olisi käsitys, jonka mukaan järjestöt ovat tärkeä osa veteraaneista huolehtimista. Kuitenkin veteraanit kuuluvat julkisen terveydenhuollon piiriin ja lisäksi valtio on budjetoinut yksin tänä vuonna sotainvalidien kuntoutukseen 400 miljoonaa euroa, josta 100 miljoonaa on peräisin Raha-automaattiyhdistykseltä. Niin ahneita kuin monet säätiöt ovatkin, ne eivät pääse käsiksi vastaaviin summiin kerjuukampanjoillaan. Rehellisienkin säätiöiden toiminta on pelkkää nappikauppaa ja niiden ainoa merkittävämpi saavutus on epärehellisien säätiöiden levittämä uskomus, jonka mukaan valtio ei huolehdi veteraaneista. Totuus kuitenkin on, että jos kaikki säätiöt lakkautettaisiin niin niiden pienimuotoisen hyödyllisen toiminnan korvaaminen ei olisi mikään ongelma. Kyllä RAY:lla ja valtiovarainministeriöillä pikkurahaa riittää.

Uskomus on kyllä totta siinä mielessä, että vanha ja raihnainen invalidi pysyy vanhana ja raihnaisena invalidina vaikka valtio tekisi mitä, mutta eivät järjestötkään pysty tarjoamaan parantavaa ihmettä. Kunhan levittävät paskaa voidakseen kerätä enemmän rahaa omaan pussiinsa.

kaija kuopila (nimimerkki)

Helena Eronen on ottanut yllätävän vähän selvää säättiöden touhuista. Eikö edes viimekesäiset säätiöden rahankäyttöskandaalit herättäneet ?
Olsiikin kiva tietää minkä puolueen jehut istuvat veteraaniraha säätiöiden haallituksissa. Selvitäppä Helena se ja kerro meille. Siitä sitten voi päätellä mihin rahat tulevat häviämään, toivottavasti ei afrikan kommunistien tukemiseen tms. Seuraava sukupolvikin on tavallaan veteraaneja. Isät oli rintamalla, joten lapset ja äidit joutuivat lulemaan yksin toimeen. Keskikoulukin oli maksullinen, jostain tuli köyhille talveksi uusia kenkiä. Rintamamiesten palattua rakennettiin perheen voimin kodit ja saatiin Suomen teolliussu kukoistamaan. Nyt eläköityville sukupolville kuuluisi myös rintamamies tuet ennenkuin ne rahat häipyvät taivaan tuuliin.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

En ole nyt lukenut koko ketjun läpi...pahoittelen. Osanottoa kissan menehtymisestä. Meillä ennen joulua sairasti yllättäen 4-vuotias kissamme, niin ettei ollut vaihtoehtoa kun lopettaa.

Sotaveteraaniasiaan. Tulen aina vihaiseksi kun taas näen nuo sotilalspojat rautatientorilla rahakeruussa veteraania varten. Ei siis sen takia ettten suosi veteraanille sitä rahaa vaan juuri sen takia että veteraanilla ei pitäisi olla mitään syytä kerää rahaa. Suomen valtion pitäisi hävetä jos/kun heidän olonsa ovat niin huonossa jamassa että minkäänlaiseen rahankeruun joutuu. Ymmärrän vallan hyvin että sodan jälkeen tilanne oli erilainen eikä kaikkea silloin voinut suuremmmin tukea mutta nyt on jo vuosikymmeniä ollut niin hyvä maamme tilanne että myös veteraanien asia pitäisi olla loistavassa kunnossa. Ovat tehneet enemmän maamme puolesta kun harvat kansanedustajat joten heillä pitää olla vähintään kansanedustajan eläkkeen vastaava veteraani-eläke. Ei vaan Suomessa osaa oikeita asioita kunnioita!

saunatonttu (nimimerkki)

#34

Sitä rahaa kerjätään niin kauan kuin löytyy keräyksiin rahaa antavia urpoja eikä asialla ole mitään tekemistä valtion panoksen kanssa. Kyllä se raha huijareille kelpaa.

Seppo Hildén

Kangas, #34

sanoit asian ytimen.

Helena,

ehdotuksesi, että valtion pitäisi maksaa veteraanien lääkekulut, on hyvä ja kannatettava. Lääkekulut on yksi suurimpia menoeriä niin tavallisilla vanhuksilla kun veteraaneillakin. Käykääpä ne, jotka epäilette, katsomassa joskun apteekista lääkkeiden hintoja.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Jos 82 000 000 euroa jakaa 70 000 sotaveteraanilla, tulee yhtä kohden rahaa 1 171,43 euroa. Muistaakseni sodassa oli 640 000 suomalaista ja 200 000 saksalaista kesällä 1944. Kaikki veteraanit eivät olleet etulinjassa kiväärimiehinä ja osalla joukoista oli sama vaara kuin siviileilläkin, esimerkiksi suurten kaupunkien ilmatorjunnalla.

Sodasta hävisivät eniten, eivät sotaveteraanit, jotka jäivät henkiin, vaan sankarivainajat, jotka menettivät kaikkensa ja sotainvalidit, jotka menettivät työkykyään tai työkykynsä. Tämän monet vähemmän sotaveteraaniuttaan korostasvat toki ymmärtävätkin, vaikkakaan eivät järjestöjen rahankerääjät.

Se, että annetaan hautausavustuksia leskille, on kaunis asia. Toisaalta arkuntarjoaminen vielä elävälle vainajalle voidaan tulkita kehoitukseksi, että jo sinunkin olisi aika poistua muonavahvuudesta niin kuin Tony Halmeen tai ehkä jonkun muun mediakritiikkiin liittyvän henkilön, esimerkiksi Matti Nykäsen - no ainakin julkisuudesta.

Veteraanijärjestön ja veteraanin ero on siinä, että veteraanin kutsuu viimeiselle iltahuudolleen Jumala, mutta veteraanijärjestö on kuolematon. Ainoastaan vapaussotien huoltosäätiö lakkautti itsensä veteraanien mukana.
1910-luvulla oli vielä miehissä - ja naisissa ryhtiä.

Mitä muuten ajateltaisiin siitä, jos kansaneläkelaitos sekä työeläkelaitokset esittäisivät laskelmansa eläkepommista ja lähettäisivät juuri kansaneläkeikään tulleille arkut?

Pollo (nimimerkki)

"Tulen aina vihaiseksi kun taas näen nuo sotilalspojat rautatientorilla rahakeruussa veteraania varten."

Armeija aikana tuli kerättyä rahaa veteraaneille monta kertaa. Ovelta ovelle tuli kierrettyä ja stadissa kökittyä. Vanhemmat ihmiset yleensä odottivat meitä jo rahat valmiina ja heiltä sai kaikista isoimmat lahjoitukset, se jäi elävästi mieleen.

arto murtonen (nimimerkki)

Ketkä johtavat sotaveteraanijärjestöjä,montako sotaveteraania on
toiminnassa enää mukana.Keiden etu on kerätä lisää rahaa.On jo aika
kysyä ketkä keräävät itselleen rahaa sotaveteraanien kustannuksella?
Suomessa ei voi enää omaa taloaan kiertää ilman että vastaan tulee
talvisota,torjuntavoitto tai Raatteentie.Jokainen uusi keräys on
kusetusta.Ja muuten ,se Kauniala on jo aikaa sitten myyty.Valtio
käyttää vuodessa 350milj ,eli n5000/veteraani,ja siihen päälle tulee
säätiöiden omat varat.Olisiko aika jo vähän herätä,vai pitäisikö vielä
kerätä lisää ,kenelle.

Saara Pasanen

Itseasiassa mietin jo aiemmin talvella, joulun alla, että oletkohan mahtanut tästä aiheesta kirjoittaa.

Mikko Leppilampi ja Marskin merkki saa minut aina vähän ärtymään tietäen sen, että veteraanijärjestöt panttaavat kymmeniä miljoonia haalien koko ajan lisää rahaa vaikka entisiäkään ei ole käytetty itse veteraanien tukemiseen siinä mittakaavassa kuin olisi voitu. Odotellaanko tässä sitä, että veteraanit kuolee jotta voidaan itse pitää rahat? "oops ei ehitty no well eiköhän lähetä pojat ´vaalimaan perintöä´ hehhehe he".

Ps. Lepää rauhassa Raki.

Tapsa. (nimimerkki)

#7 Sakari Behm: "Mitä mieltä olet siitä, kun juuri noilla kyseisillä järjestöillä on yli 82 miljoonaa kerättyä rahaa, jota jostain syystä ei ole vieläkään veteraaneille jaettu?"

Veteraanijärjestöillä on siis 1300 euroa veteraania kohden varallisuutta. Veteraaneja on vielä elossa 60 000 ja kerättyä rahaa 82 miljoonaa. Taskulaskimeni kertoo että se tekee 1366 euroa per nuppi.

Tuolla 1300 eurolla saa keskihintaisen arkun jokaiselle elossa olevalle veteraanille. Ei muuta. Osoittaa hyvin kuinka pienistä rahoista jaksetaan taas vouhkata. Ja kuinka vähän veteraanijärjestöillä niitä "rikkauksia" todellisuudessa on.

Tapsa. (nimimerkki)

#9 Pekka Manner: "Toistaalta veteraani järjestöillä on valtava omaisuus,..."

Onko 1300 euroa veteraania kohden "valtava omaisuus" ?

Onko netti surkastuttanut laskutaidon ja vienyt suhteellisuuden tajun.

Saara Pasanen

#41 Mihin tuo summa sinun mielestäsi tulisi käyttää?

Ola (nimimerkki)

Helena kaunis ajatus. Ainoa pulma on se, että mistä veteraaniliitot ottavat arkkuihin tarvittavat rahat. Kerropa se meille.

Blogi poistettu

Niin se...

Nämä rintama- ja sotaveteraaniasiat olisi valtio voinut laittaa ajallaan kerta rykäyksellä kohdalleen ilman suurempia tuskailuja. On se julkinen talous menneinä vuosina ja vuodesta toiseen sen verran runsaasti tahkonut ylijäämää esim. laajalla veropohjalla.
Mutta talouden ylijäämä vuosina tahtoo humaltuneessa politiikassa unohtua nämä todelliset arkiset tarpeet ja keskitytään ainoastaan kutomaan sitä omaa rahastusvirkamiesverkostoa joka ei ole lähtöisin todellisesta kysynnästä tai tarpeesta kun näiden kasvavien kustannusten lisäksi kavennetaan veropohjaa.

On se vaikeaa sellaista menojen suurvolyymia kattaa tulojen minivolyymilla. (tämän "volyymin" käytön eräs alamäkeläislehti sensuroi erään asian yhteydessä noin vuosi sitten, outoa?)

Tapsa. (nimimerkki)

#43. Veteraanien hoitopaikkoihin. Tiedän, se maksaa. Saakin maksaa.

Sillä 1300 eurolla saa vapailta markkinoilta 1 viikon hoitojakson ilman lääketieteellisiä hoitoja. Vähintään sellainen olisi hyvä saada veteraaneille jotka tarvitsevat. Tosin lääkärin ja hoitajien palkkoihin täytyisi jostain saada lisää rahaa, veteraanijärjestöjen myyty varallisuus ei siihen riittäisi.

Tapsa. (nimimerkki)

#40 Saara Pasanen: "...että veteraanijärjestöt panttaavat kymmeniä miljoonia haalien koko ajan lisää rahaa..."

Luuletko että veteraanijärjestöillä tosiaan on jossain rahaa kymmeniä miljoonia euroja? Järjestöillä voi olla varallisuutta, ovat voineet saada testamentissa asunnon tai kiinteistön. Varakkain järjestöistä on Sotainvalidien Veljesliitto, joka omistaa Kaunialan sotavammasairaalan. Mahtava yli 10 miljoonan euron varallisuus makaa siinä. Mutta miten sen saisi muutettua rahaksi?

Jos sairaala myydään ja rahat jaetaan veteraaneille, missä sitten veteraanit hoidetaan jatkossa?

Onhan se hyvä että on sairaalarakennus vaikka siinä on iso omaisuus kiinni. Mutta lisäksi tarvitaan rahaa palkkojen maksua varten. Ja sitä varten järjestetään keräyksiä.

Kun sinä valmistut aikanasi sairaanhoitajaksi, haluatko sinä saada työstäsi palkkaa. Mistä luulet niiden palkkarahojen tulevan? Rahapuuta heiluttamallako? Ehei, silkkaa käteistä täytyy olla. Työnantajan pankkitilillä täytyy olla rahaa katteena, jotta palkat pystyy maksamaan. Ei auta vaikka töitä tekisit kuinka hienossa rakennuksessa, myös rahaa tarvitaan ihan rahana.

Saara Pasanen

#47 Itseasiassa kyllä luulin. Kiitos kun valaisit.

Miksi sen nimi on rahapuu jos siitä ei saa rahaa?

Minä valmistun lähihoitajaksi, en sairaanhoitajaksi :)

Mika Eiramaa, KNFIJV (nimimerkki)

Marskin merkki ei ole oikein mennyt kaupaksi osin ehkä tarkoitushakuisestikin ajoitettujen julkisuuskommenttien vuoksi. Jokaisen suomalaisen suuri huoi tässä asiassa on totta kai se, että avustusvarojen on mentävä perille mahdollisimman monelle ja vain veteraaneille, ei ansaitsematonta perintöään kärkkyville pullamössäsaalistajille.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/82778-marskin-merk...

Mutta ei anneta pienten mediakritiikkisekaannusten vaikuttaa periaatteeseemme, että veteraaneja ei jätetä (enää uudelleen ja uudelleen, mitä tehtiin jo vuosikymmenet). Itse merkki on todella tyylikäs ja tuo 16 euroa 20:stä on harvinaisen hyvä perillemenosuhde. Marskin merkki joka rintaan!

Hoidetaan homma niin että 13.3.2010 tulee viivan alle plussaa eikä tappiota niin kuin 13.3.1939, jolloin itäfasistinen raakalaiskansakunta Neuvostoliitto ryösti meiltä Karjalan!

Mika Eiramaa, KNFIJV
Kansalaiset neuvostofasistisen imperialismin jäänteitä vastaan
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html
Mitäs me sanottiin! Oltiin oikeassa alusta alkaen!

marko (nimimerkki)

NALKALAKKO EDUSKUNNAN EDESSA 1.2 ALKAEN

AIHEENA KORRUPTOITUNUT HALLITUS

Mika Eiramaa, KNFIJV (nimimerkki)

Vinkki epäilijöille: Ostetaan nyt vielä tämä Marskin merkki ja pidetään rinnassa viisi seuraavaa vuotta. Se muistuttaa kanssaihmisiä ja päättäjiä asian tärkeydestä ja avunjaon kiirellisyydestä. Kysytään sitten aina seuraavilla keräyskerroilla, miten paljon lisävaroja on siihen mennessä jaettu. Jos ei vastausta kuulu, kerrotaan että me odotamme vielä kun kerran jakajatkin odottavat...

Hoidetaan homma niin että 13.3.2010 tulee viivan alle plussaa eikä tappiota niin kuin 13.3.1939, jolloin itäfasistinen raakalaiskansakunta Neuvostoliitto ryösti meiltä Karjalan!

Mika Eiramaa, KNFIJV
Kansalaiset neuvostofasistisen imperialismin jäänteitä vastaan
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html
Mitäs me sanottiin! Oltiin oikeassa alusta alkaen!

Adolf Ehrnrooth (nimimerkki)

Vaikka kaikki ihmiset maailmassa ovatkin kuolemaan tuomittuja, niin
osa meistä ehtii pelastaa jälkipolven estämällä vainolaisen tulon tänne.

Pitää myös muistaa, että Suur-Suomessa on tarkoitus voimakkaasti lisätä
suomalaisia. Savupiipusta pääsee pahat kaasut pois. Meitä syntyy lisää.

Pahat ovat jättäneet kaikki vaalit pitämättä. Ovat varastaneet kaiken.
Lapset surmataan jo ennen syntymäänsä. Eivät kaikki ehtineet paeta pois.

Loistava tulevaisuutemme ja lisääntymisemme on Ylipäällikön toiveissa.
Suomi VAHVA jättiläislänttä. Vaikka kukaan ei jää tänne. Synnymme yhä.

Venäläiset vähenevät ennäntysvauhtia. Joidenkin venäjätutkijoiden
mukaan jopa yli 500 000 venäläistä menehtyy ennenaikaisesti vuodessa.

Kaikki venäläinen ilmoitus valehtelee, historia, asiakirjat, uutiset, tilastot
ja "vaalitulos", kaikki petosta. Ovensuukysely videoidaan. Ääniä ei lasketa.

Kansojen vankilassa ei kansoilla ole mitään tekemistä tekaistun duuman
kanssa. Jeltsinin lähipiiri pakeni Yhdysvaltoihin. Lapset keskityleirissä.

Moskovan ja Pietarin keskustat ovat lännen turistikeskuksia, joissa meillä
on elintarvikkeiden myyntiä. Lääkkeetkin lännestä. Lada on nyt Ranault.

Adolf Ehrnrooth (nimimerkki)

On upeaa saada ikioma Marskin merkki. Minullakin on jo tämä säästössä.
Sen voi välillä laittaa rintaan ja säästää säilytyskotelokin aina jälkipolville.
Kantamalla Marskin merkkiä, osoittaa luonnollisesti hyvyydelle kiitollisuutta.

Sakari Behm

41. Ei se Tapsa ole mitään pikkurahaa sille, joka sormet syyhyten odottaa koko 87 000 000 miljoonan pottia itselleen. Ja juuri sen tähden, nuo itseään täynnä olevat pässit, eivät halua antaa sitä elossa oleville nyt käyttöön. Siksi vaadin seuraavaa: Rahat jakoon jokaiselle elossa olevalle veteraanille ja käyttäköön kukin sen miten haluaa.

Ola (nimimerkki)

# 54 kerro meille muillekin yksilöidymmin missä tuo 87 milj€ on, joka saadaan helposti ja nopeasti käytettyä veteraaniemme hyväksi.

Tapsa. (nimimerkki)

#54 Sakari Behm: "Siksi vaadin seuraavaa: Rahat jakoon jokaiselle elossa olevalle veteraanille..."

Mitkä rahat. Omaisuutta veteraanijärjestöillä on, mutta kovin vähän rahaa.

http://www.sotaveteraaniliitto.fi/Ajankohtaista/Ti...

Kaunialan sotavammasairaalan hoitajille ei tästä lähtien maksetakaan palkkaa vaan sanotaan heille että kuukausipalkan sijasta saattekin 0,03% Kaunialan sairaalakiinteistöstä omaksenne. Se vastaa 10 miljoonan euron arvoisesta sairaalasta 3000 euron pottia. Ihan hyvä palkka vai mitä. Ikävä kyllä se ei ole rahaa vaan omaisuutta, mutta euroina sama määrä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#33.
Olentodella pahoillani, mutta olet käsittänyt minut väärin...

#34.
Olen täysin samaa mieltä. Mielestäni sotaveteraaneille olisi voitu valtion taholta järjestää asiat oikein hyvin, jos halua ja tarvetta olisi ollut. Vaan kun järjestöt ottivat itselleen valtiolle kuuluvia tehtäviä, niin mitäpä se valtiokaan sitten itseään tyrkyttämään :(

#36.
Joo, joskus aina käyn mummolleni hänen lääkkeensä apteekista ja voi herra isä niitä hintoja. Ja mummoni on sentään ihan perusterve, eli hänen lääkkeensä eivät edes ole mitään sydänsairauksiin tms, ... eräskin lääke maksaa 74€/ 2 kk:n satsi! Huh huh. Ja tuo on vain yksi lääke.

#37.
"Toisaalta arkuntarjoaminen vielä elävälle vainajalle voidaan tulkita kehoitukseksi, että jo sinunkin olisi aika poistua muonavahvuudesta niin kuin Tony Halmeen tai ehkä jonkun muun mediakritiikkiin liittyvän henkilön, esimerkiksi Matti Nykäsen - no ainakin julkisuudesta."

Niin, minä en ajatellut tuolla tavalla, koska en valitettavasti osaa ajatella tuolla tavalla :(

#40.
"Odotellaanko tässä sitä, että veteraanit kuolee jotta voidaan itse pitää rahat? ”oops ei ehitty no well eiköhän lähetä pojat ´vaalimaan perintöä´ hehhehe he”."

NiinPä! Ymmärsit täydellisesti kirjoitukseni pointin.

#41.
Voihan sitä asiaa lähestyä tuollakin tavalla. MUTTA, mikäs funktio niillä veteraanijärjestöjen rahoilla siellä järjestöjen pankkitileillä oikein on?

#42.
Kyllähän se könttänä iso summa on, mutta itse niinku olen siinä uskossa, ettei se raha heillä mikään status quo ole? Eli sitä kerätään siis koko ajan lisää...

#44.
Ai nyt väität, ettei veteraanijärjestöillä olekaan rahaa??

Juhani Putkinen

Minusta veteraaneja on autettava niin kauan kun ovat elossa. Rahan käyttö heidän hyväkseen arkun muodossa on myöhäistä - ei siitä arkusta ole heille mitään hyötyä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#58.
Juhani, olen pitkälti samaa mieltä, mutta oletkos varma, että niitä rahoja kerätään nimenomaan veteraanien hyväksi?

Käyttäjän esaolkoniemi kuva
Esa Olkoniemi

Olen antanut sotilaspojille rahaa, kun ovat ovelle tulleet pyytämään, lisäksi kaikki ruoka on mennyt hyvin kaupaksi, kun ovat myynneet veteraanien hyväksi. Myös veteraanien hyväksi tuotettuihin tapahtumiin olen osallistunut.

Sitten Marskista, en osta hänen nimissään olevaa rihkamaa, enkä ota vastaan.

Juhani Putkinen

Helena (59). Keräykset, joista minä tiedän ovat veteraanien hyväksi. Jos joku kerää veteraanien nimissä itselleen, niin eiköhän se tule julki.

Rahankeräystä tehdään poliisin antamalla luvalla, leimattuihin listoihin. Jonkinlainen kontrolli on olemassa.

Rihkaman myynnistä en osaa sanoa.

Jopa täällä Varkaudessa mm. paikallisten sotainvalidien keräykset ovat tuottaneet mukavasti ja rahat ovat menneet tietääkseni ihan hyviin tarkoituksiin. Sotaveteraanien hyväksi keräämme myös paperia ja joka vuosi saamme selvityksen miten monta fysikaalista hoitoa, jalkahoitoa, tms. niillä hankituilla rahoilla ovat veteraanit saaneet.

Ainakaan kaikki keräystoiminta ei ole ahneutta, eikä petosta. Usein sitä työtä tehdään vapaaehtoisesti, omin kuluin, ilman mitään palkkaa (no, kahvit saa sentään joskus).

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#61.
Minä en missään nimessä usko, että niillä yksittäisillä ihmillä, jotka keräävät veteraaneille rahaa, olisi mitään muuta kuin puhtaat ja vilpittömät ajatukset.

Kuitenkin minua hieman epäilyttää se, millä kaikilla motiiveilla eri puljut veteraanien (ja tämä koskee myöskin muita "avustuskohteita") asiaa keräyslippaineen ovat edistämässä? Ja toisaalta, mielestäni veteraanit tulisi hoitaa verovaroin eikä keräysten avulla.

Ola (nimimerkki)

# 57 Helena tein sinulle ystävällismielisen asiallisen kysymyksen #44:ssä. En väittänyt mitään. Kysyin.
Voinet yksilöidymmin ystävällisesti vastata, mikäli tiedät missä ja kuinka paljon näitä arkkuihin irroitettavia varoja on.

Jaakko Selin (nimimerkki)

Oikein Juhani, eikös tämä Moneta ole vanha Valtion rahapaja? Onkos sekin myyty ulkomaille? Faija kuoli keväällä 91 vuotiaana ja ei ikinä saanut mitään veteraanijärjestöiltä. Oli koko sodan ajan potkimassa ryssää takapuoleen kevyellä kranaatinheittimellä ja välirauhan ajan vahtimassa Hankoa. Viime syksyn ajan kävi Helsingin kodinhoitajat katsomassa, että söi lääkkeet, mistä olen kiitollinen. Itse kävin joka toinen päivä tarkistamassa, että söi aamupalan ja iltapalan. Päivan lämpimän ruoan toi Sodexho, mutta se jäi välillä syömättä, kun toi muisti ei aina pelannut. Se oli joskus mikrouunissa valmiina, mutta sinne se jäi. Kyllä nämä miljoonat pitäis jakaa nyt vielä eläville veteraaneille rahana, ei arkkuina.

Sakari Behm

56. Kuule nyt Tapsa. Kai sä aikuisena tiedät sen, kuinka paljon tuollainen organisaatio tarvitsee rahaa, jotta sitä pystyy pyörittämään. Koska kyseessä järjestö, jonka kuuluisi auttaa elossa olevia ihmisiä veteraaneja mutta näyttääkin auttavan vain itse itseään. Onko se siis mielestäsi oikein kerätä rahaa niiden siivellä, joille sitä ei sitten annetakkaan?

Ola (nimimerkki)

# 65 kerro nyt ihmeessä meillekin kuinka paljon tuollainen organisaatio tarvitsee rahaa toimiakseen ja auttaakseen elossa olevia veteraaneja.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#63
Vuodessa kuolee n. 10 000 sotaveteraania. Jos hauta-arkku maksaa vaikka tonnin, niin paljonko se tulee vuodessa maksamaan?

Ola (nimimerkki)

#67 Helena nyt mennään jo korkeamman matematiikan puolelle.

Alkuperäinen kysymys kuului: Mistä ne arkkurahat tarkalleen ottaen otetaan, ilman että veteraanimme jäävät roikkumaan ilmaan, ilman minkän järjestön heille tuomaa tukea ja suojaa.

Kuka tai mikä organisaatio heistä pitää huolen?

Mutta unohdetaan tämä. Oleellista mielestäni on sinun alkujaan esittämäsi kaunis ajatus ja miten se saadaan käytännössä toimimaan.

arto murtonen (nimimerkki)

Veteraanijärjestöjen olisi kai aika alkaa miettiä tulevia toimintamuotojaan
vakavasti.Joko puretaan organisaatio hallitusti kymmenessä vuodessa tai
sitten löydetään uusia avustettavia.Joka tapauksessa keräykset taitavat
jo olla ohi,alkaa olla aikakin.Veteraanijärjestöjen parissa on vaan toiminut
paljon ihmisiä päätoimisesti,että ei niistä niin vain päästä,toivottavasti
heidän eläkkeitään ei sentään aleta keräyksillä maksamaan.Säätiöt hoitakoot
asiansa sääntöjensä mukaan,mutta keräykset alkaa jo olla kyseenalaisia.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

#69 Sotaveteraanijärjestöjen elinkaaren jatkaminen edellyttäisi uusia sotia. Tähän päästäisiin sitoutumalla Afganistanin sotaan Kandaharissa ja hankkimalla kosolti lisää uusia sotaveteraaneja ja - mikä tärkeintä - ei ohiammuttuja sotaveteraaneja, vaan sotainvalideja, mieluummin kaikkein vaikeavammaisimpia. Jotenkin ajattelen negatiivisesti siten, että olisi parempil jos vuosikymmenien kuluessa Suomessa ei enää tarvittaisi sotaveteraanijärjestöjä.

Kaunialan sotavammasairaalan voisi myydä Solidiumille 15 000 000 eurolla ja vuokrata sitä takaisin vielä seuraavat 10 vuotta - 15 vuotta. Ei Nokia tai Keskokaan itse omista liikekiinteistöjään, joissa on vuokralla.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#68.
No samat sosiaali- ja terveydenhuollon palveluthan ne kuuluvat Veteraaneillekin, kuin muillekin suomalaisille.
Just eilen mummoni kanssa asiasta juttelin ja hän oli tästä asiasta vähän eri mieltä kuin minä, en kehtaa kertoa miten, mutta kuitenkin.

Joka tapauksessa hän esimerkiksi saa veteraanijärjestöiltä sitä edullista siivousapua ja lisäksi hänellä on mahdollisuus käydä kuntoutuksissa. Entäs sitten jos hän muuttaisi asumaan vaikkapa vanhainkotiin, kuten niin monet veteraanit tekevät? Ei hän sitten enää siivousapua, tuskin kuntoutustakaan. Näin ollen veteraanijärjestöltä poistuu jälleen yksi tuettava eli jälleen säästyy veteraaniliiton rahat.
Kun näitä tuettavia on sitten koko ajan vähemmän, niin mitäs siitä mielestäsi seuraa?

#70.
"Jotenkin ajattelen negatiivisesti siten, että olisi parempil jos vuosikymmenien kuluessa Suomessa ei enää tarvittaisi sotaveteraanijärjestöjä."

Hienosti ajateltu!

Ola (nimimerkki)

#71
Helena eiköhän saateta kunnialla elossa olevat veteraanimme viimeiselle matkalleen, kun sen aika koittaa. Sitä ennen heille on taattava hyvät ihmisen arvoiset elinolosuhteet. Saavutetaanko ne omassa kodissa tai jossain muualla ihmisen arvoisessa paikassa, siitä jokainen veteraani päättäköön itse voimavarojensa mukaisesti.

Oma koti on paras, mikäli elämä siellä tehdään elämisen arvoiseksi. Tässä veteraanijärjestöt ja yhteiskunta voivat vielä tehdä paljon.

Vanhusten, veteraaniemme heittäminen sosiaaliluukkujen varaan ei ole ihmisarvoista elämää ainakaan näille ihmisille. Kukaan ei halua joutua "luukkuviidakon" riepoteltavaksi yli 85 vuotiaana ja mahdollisesti vielä invalidisoituneena. Sehän on maanpäällinen helvetti tämän ikäisille ihmisille.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#72.
Allekirjoitan tuon mielipiteesi täysin. En missään nimessä ole tarkoittanut sitä, että veteraanit, tai muutkaan vanhukset, olisi pistettävä sosiaalitoimiston luukulle jonoon.
Olen ehdottomasti sitä mieltä, että veteraanijärjestöjen olisi käytettävä varansa nyt, kun veteraaneja on vielä elossa eikä jättää niitä hyödyttämään ikäpolvia, joille ne rahat eivät kuulu.
Kuitenkin veteraanit alkavat olla siinä iässä ja kunnossa, etteivät he enää ole sankoin joukoin käyttämässä veteraanijärjestöjen tarjoamia juttuja, kuten kuntoutuksia tms., joten ehkä olisi ihan fiksua miettiä jotain yhtenäistä keinoa jakaa sitä varallisuutta veteraaneille.

Ola (nimimerkki)

#73....,"joten ehkä olisi ihan fiksua miettiä jotain yhtenäistä keinoa jakaa sitä varallisuutta veteraaneille."

Juuri näin.

Miten se sitten käytännössä tapahtuisi veteraanejamme parhaalla mahdollisella palvellen, on peruskysymys. Mielestäni veteraanijärjestöt itse ovat tässä ehkä parhaita asiantuntijoita. He tuntevat veteraaninsa ja heidän tarpeensa. Veteraanit itse ovat niissä päättämässä asioistaan. Käsitteekseni he ottavat mielellään vastaan rakentavia ehdotuksia.

Nimi (nimimerkki)

PUTKINEN @ #61 "Helena (59). Keräykset, joista minä tiedän ovat veteraanien hyväksi. Jos joku kerää veteraanien nimissä itselleen, niin eiköhän se tule julki.

Ainakaan kaikki keräystoiminta ei ole ahneutta, eikä petosta. Usein sitä työtä tehdään vapaaehtoisesti, omin kuluin, ilman mitään palkkaa (no, kahvit saa sentään joskus). "

Veteraanien keräysrahoja on jemmattuna 100 miljoonan euron verran.

Tiedän veteraaneja, jotka kituuttavat alle köyhyysrajan.

On todella sokeata kuvitella, että jos avustustoiminnassa toimitaan ruohonjuuritasolla pyyteettömästi ja oikein, että niin tehtäisiin organisaatioiden huipulla.

Voi voi. Putkinen, jäädäänpä odottamaan sitä lisäydinvoimaa, jota varmaan saadaan runsaasti. (Murehditaan niistä miljoonan vuoden ongelmajätteistä sitten joskus toiste. Nehän ovat puhtaita.)

Tapsa. (nimimerkki)

#75: "Veteraanien keräysrahoja on jemmattuna 100 miljoonan euron verran."

Jemmattuna, minne? Käteisellä kassakaapissa järjestöjen toimistoissa, ettei jää jälkiä pankkien tiliotteisiin, niinkö? Miksi järjestöt joutuvat ottamaan lainaa, jos niillä on rahaa tilillä?

Kaikkea on helppo väittää. Vaikeampi on uskoa.

Tapsa. (nimimerkki)

#48.
Onneksi olkoon tuleva lähihoitaja. Hoitajia aina tarvitaan.Työtä jossa on tarkoitusta. Ei tosin kevyimmästä päästä.

PS. Opiskellessa kannattaa pysyä matematiikan tunneilla hereillä, jotta pystyy suhteuttamaan nämä suuret omaisuudet. Joillain heikkolahjaisimmilla menevät rahamäärät sekaisin. Kymmenen euron lahjoitus onkin miljoonien rahakasa. Varallisuus muuttuu setelinipuiksi ja velat saataviksi.

Ola (nimimerkki)

#75:n väittää: "Veteraanien keräysrahoja on jemmattuna 100 miljoonan euron verran."

Kerro nyt ihmeessä meillekin, minne ne on jemmattu.

Dan Blockhead (nimimerkki)

Mitähän ihme apua arkusta ja hautakivestä on kuolleelle veteraanille? Yleensä heillä on säästettynä sen verran että saadaan kirkkomaan multiin, joten vastaava rahasumma menisi heidän perillisilleen. Olisiko se hyvä?

Eikö heidän vielä eläessään pitäisi käyttää niitä rahoja heidän elämänsä laadun parantamiseen, palkata avustajia ja semmoista...

Appiukkoni tuossa lähellä vanhainkodissa vielä on hengissä, veteraani ja alzheimerintautia sairastaa - mutta eipä olisi pahitteeksi jos olisi enemmän apua saatavilla päivittäisiin toimiin, kävelylenkeille ym. Hän on jo pitkälti omissaan, mutta toiset ovat virkeämpiä ja nauttisivat virikkeistä enemmänkin.

antti ahopelto (nimimerkki)

Huomionarvoista seuraavat seikat:
Kyllä eri veteraanijärjestöt tekevät työtään "omiin nimiinsä". Veteraanit ja Invalidit ovat aina olleet omissa poppoissaan. Ei Suomen Sotaveteraaniliitolla, joka on hyvin pienivarainen , ole asiaa Sotainvalidien varoihin.

Aikoja sittenhän kaikki veteraanit olisi pitänyt pistää "samalle viivalle", mutta niin vain asia ei ole.

Noissa aikaisemissa kommenteissa olleet jakolaskut eivät näinollen ole mahdollisia.

Sanottakoon nyt vielä kerran: Suomen Sotaveteraaniliitto on hyvin vähävarainen.

Toimituksen poiminnat