Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

H€LLAS

Aijai, Kreikalla ei mene hyvin :(

Talous tuossa oliivilehtojen ja retsinan maassa on niin viturallaan, että Euroopan keskuspankissa jo vihjaillaan, että ”jäsenvaltioiden erolle rahaliitosta ei ole ainakaan laillisia esteitä ”.
Kreikan pääministeri George Papandreou yrittää pelastaa uppoavaa Atlantistaan lupaamalla tehdä raskaitakin taloudellisia päätöksiä ja leikata budjettialijäämää, mutta samaan aikaan mm. kreikkalaiset maanviljelijät ovat lähteneet hurjina vaatimaan valtiolta ja EU:lta tukia maksuun. EU ei nimittäin ole suostunut maksamaan osaa maataloustuista siksi, että maatilojen omistustietoja ei ole saatu mihinkään tietokantaan kasattua. Noh, Kreikassa taitaa sellainen tietokantailu olla vähän tuntematon käsite ja lisäksi saattaapi olla niinkin, ettei kaikissa tapauksissa sellaisia selkeitä omistustietoja ole olemassakaan, kun varsinkin maaseudulla edelleen yhtä tilaa asuttaa monet sukupolvet anoppeineen ja vävyjen mummoja myöten.
Lisäksi kreikkalaisten perusluonteeseen kuuluu viha kaikenlaisia auktoriteetteja kohtaan. Kun laki sanoi, ettei skoottereilla saa enää ajaa ilman kypärää, jättivät nekin, jotka ennen käyttivät kypärää mopoillessa kypärät kotiin. Samoin esimerkiksi tupakkalait näyttäisivät olevan olemassa vain paperilla. No okei, lentokentillä ei enää taida kukaan kährätä tupakan kanssa...

Tokihan EU voisi halutessaan ”pelastaa” Kreikan ja pistää homman kuosiin, mutta siitä seuraisi vain se, että heti olisi toinen valtio samassa tilanteessa odottaen EU:lta pelastustoimia. Seuraavan valtion pelätään jo nyt olevan Italia ja jossain jo spekuloitiinkin sillä, että jos Italia ajautuu samaan jamaan kuin Kreikka, niin koko euron olemassa olo vaarantuu.

No, koska nämä talousasiat ovat minulle ihan hepreaa, mutta koska rakastan Kreikkaa ja todella pidän kreikkalaisista ihmisistä, niin kävin hieman vakoilemassa kreikkalaisista nettilehdistä, että mitä siellä oikein tapahtuu.

Tänään Ateenassa alkaa kaksipäiväinen maatalousasioita käsittelevä kokous. Maanviljelijät aikovat tukkia tiet traktoreilla. Bulgarian ja Kreikan rajalla maanviljelijät ovat jo saaneet aikaan sen verran kaaosta, että Bulgarian pääministerikin on käynyt sokoraa selvittelemässä. Kreikkalaiset maanviljelijät olivat nimittäin tukkineet teitä ja rajanylityspaikkoja Bulgarian suuntaan vastalauseena juuri EU:n toimille sekä alhaisille tukihinnoille.
Kreikkalaisten lehtien otsikot maalaavat piruja seinille. Oikeistolainen Estia-lehti kirjoittaa ”olemme romahtamassa, mutta poliitikot eivät tajua sitä”, johtavan sosiaalidemokraattisen puolueen, Pasokin, äänitorvena pidetty Avriani pelottelee ”kaaoksen ajavan maan konkurssiin”, selkeästi vasemmistolaiset lehdet kertovat maanviljelijöiden ja poliitikkojen neuvottelujen umpikujasta.

Maanviljelijöiden toimet näyttäisivät olevan otsikoissa, mutta palstatilaa ovat saaneet mm. nopeutetusti voimaan tulevat verojen kiristykset ja sosiaalietuuksien leikkaukset, joilla Kreikka pyrkii pelastamaan taloutensa.

Ihmisten vihaa on sopivasti kiehauttamassa joulukuussa 2008 mielenosoituksissa kuolleen pojan ampuneiden poliisien oikeudenkäynti.

…..

Minä en tiedä, että mikä on alunperin syynä kreikkalaisten ahdinkoon. Eihän se tietenkään mikään vauras valtio ole koskaan ollut, maanviljelys perustuu melko paljon "pienviljelmiin", luonnonvaroja toki on, mutta ei mitenkään merkittävästi oliiviöljyä lukuunottamatta (ja eiköhän ne kohta Kiinassa keksi jonkun nerokkaan tavan tehotuottaa oliiviöljyäkin) eikä matkailukaan riitä maata pystyssä pysymään. Lisäksi käsittääkseni Kreikka on hyvin jäykkä ja byrokraattinen monessakin mielessä ja ehkäpä ihmisillä on ollut hieman liikaa sellaista harhakuvitelmaa, että EU:n tai vaikka Kreikan valtion rahat tulevat sieltä "taikaseinästä"...

Vaan kun nyt kuitenkin Suomi on pullollaan meitä Kreikan ystäviä ja tulevan kesän matkoja suunnitellaan, niin varatkaa ihmeessä majoituksia paikallisten ihmisten omistamista hotelleista ja huoneistoista ja käykää matkallanne syömässä paikallisten omistamissa tavernoissa, ostakaa välipalaksi kaupasta kreikkalaisia elintarvikkeita ja hedelmiä ja tuokaa tuliaisiksi paikallisia käsitöitä. Siinä ei kreikkalainen hirveästi matkailulla rikastu, jos kaikki pakkautuvat joihinkin turistikyliin all inclusive -paketin kanssa ja shoppaavat kotiin tuomisiksi rantakatujen kojuista kiinalaista rihkamaa.

Ἑλένη

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kaikki vuoristovaltiot, joissa ihmiset elävät liian pienissä yhteisöissä selvitäkseen tasankojen markkinataloudesta, ovat yhteiskunnan koossa pitämiseksi jäykkiä: tuki- ja liikuntaelimistössä luusto korostuu lihasten kustannuksella. Egalitarismin rippeitä on ylläpidettävä jäykällä byrokratialla.

Kreikkalaiset tietävät olevansa vanhan kulttuurin ihmisiä niin kuin persialaisetkin. Tämän vuoksi ulkopuolisten on hankala tulla kertomaan, mitä sivistys on. Se on kuin joku virolainen, joka on kasvatettu Neuvostoliitossa tulisi kertomaan Suomeen, mitä on länsimaisuus...

Kreikka nyt on vain Suomen ja Islannin tapaan hieman meren takana ja kaukana Euroopan keskuspankista. Kreikka ei todennäköisesti sovi EMU:n optimaaliseen valuutta-alueeseen. Tämä siksi, ettei EU/EMU välttämättä ole niin taloudellinen hanke kuin mitä kansantaloustieteilemättömät poliitikot haluavat antaa ymmärtää.

ETA olisi monelle maalle paras.

klerk (nimimerkki)

Maailman pankin hallinnassa on ollut monia valtioita, mm. Britannia. Kreikkalaiset olivat sinisilmäisiä taannoin. Nykyään ei.

Islanti on Eu kielteisyydessään kokenut saman kohtalon. Tosin nyt Islanti on hattu kädessä rukoilemassa EU jäsenyyttä. Norja myös, kunhan turska ja öljy hiipuu.

Gagarin (nimimerkki)

Eurosta leukailtiin aluksi, että se on D-Markan uusi nimitys. Saksan vahvan valuutan maantieteellistä käyttöaluetta laajennettiin ja sitä ryhdyttiin kutsumaan euroksi. Sikäli kuin tässä oli totta toinen puoli, niin samalla täytyy myös todeta, että tuohon maantieteellisen alueen laajentamiseen sisältyi myös riskinsä ja nuo riskit ovat osittain toteutumassa. Riskit liittyvät juuri siihen, että kaikilla mailla ei ole ollut siinä määrin kurinalaisuutta valtiontalouden ja rahatalouden hoidossa kuin perinteisesti on Saksassa katsottu asian olleen laita. Tänä päivänä ei tosin aivan niin voida enää Saksastakaan sanoa - Euroopan mallimaita on ennen kaikkea Suomi, jossa kaikesta porustamme huolimatta on valtiontalouden tasapaino sieltä parhaasta päästä.
Sellaiset Mikki-Hiiri-maat kuin Kreikka eivät koskaan ole samalla tavalla piitanneet rahapolitiikastaan tai valuuttansa arvon säilyttämisestä, ja EU:n sekä euron antama ajatus turvaverkosta on ennemminkin lisännyt huolettomuutta valtiontaloudessa sen sijaan, että Brysselistä annettujen ehdottomien määräysten johdosta maa olisi alkanut soveltaa tiukempaa talouspolitiikkaa. Tietysti tällainen nakertaa euron arvoa ja uskottavuutta siihen. Kreikka ei ole ainoa. Kuten blogissa mainitaan, myös Italia on ongelmatapaus, samoin Espanja ja Portugali. Mielestäni jälkiviisaasti voitaisiin sanoa, että euro olisi valuuttana tässä vaiheessa pitänyt lanseerata vain Suomeen, Saksaan ja Hollantiin. Siis näihin ryppyotsaisiin luterilaista kuria ja maailmankuvaa noudattaviin vakaviin maihin.

Lauri T (nimimerkki)

Eikö Kreikkaa voi pitää euroalueen suurena hyväntekijänä? Euro oli jo karmean yliarvostettu valuutta ja euroalueen vientiteollisuus oli karmeissa kannattavuusongelmissa. Nyt Kreikka nakertaa euron arvoa ja uskottavuutta. Joutaisi nakertaa vaikka pariteettiin jenkkitaalan kanssa niin euroalueen vienti saataisiin kilpailukykyiseksi.

Kun kerran virallisesti ei voi devalvoida, tehdään se sitten näin.

antzu (nimimerkki)

Kreikalla menis kyllä hyvin, mutta muutaman vuoden taikaseinää on käytetty raskaasti suvaitsevaisuuteen. Maat joissa suvaitaan kaikkea, alkavat voimaan pahoin, ihmiset eivät halua enää "tuottaa", kun näkevät tulosten valuvan turvapaikkaturismiin. Haluaisin käydä Kreikassa, mutta en löydä enää sitä Kreikkalaista Kreikkaa. Monikulttuurinen Kreikka ei kiinnosta, jos menen Kreikkaan, menen sinne Kreikan kulttuurin vuoksi, en lähi-idän.

ard (nimimerkki)

Kreikkaa ei olisi pitänyt alunperinkään ottaa mukaan euroon mutta viisaat poliitikot painoivat asian läpi väkisin. Tässä yhteydessä kreikkalaiset väärensivät jopa tilastojansa, jotta maa menisi muodollisesti euron rajoihin.

Jos eurosta olisi haluttu tehdä vahva ja uskottava valuutta siitä olisi jätetty kaikki Välimeren maat pois. Mutta EU:n yhtenäisyys olisi ollut vaarassa, joten mantrana on ollut että jokainen EU-maa pyritään liittämään euroon heti kun se on mahdollista.

Kreikka (ja Italia) ovat maita, joissa talous on ollut enemmän tai vähemmän kaaoksessa vuosikymmeniä ja tuo kaaos kuuluu osaksi heidän kulttuuriaan (samaan tapaan kuin Berlusconi politiikkaan). Niin kauan kun näillä oli omat valuutat niin tuolla kaaoksella ei ollut muulle maailmalle suurempaa merkitystä. Nyt kun ollaan eurossa niin asia on monimutkaisempi, koska periaatteessa kreikkalaisten kaaoksen maksumiehiksi joudumme myös me suomalaiset.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#3.
Gagarin, mielestäni on jotenkin täysin mielisairasta edes yrittää ahtaa samaan muottiin joku kyllä-herra-kyllä-me-teemme-niin-Suomi ja sitten tuollainen Kreikan kaltainen valtio, jonka anarkistinen kansa vastustaa ihan vaikka vain periaatteesta kaikkea. Tai jos vertaa vaikka Britaniaa ja Romaniaa...

EU talousalueineen ja valuuttoineen tulee satavarmasti romahtamaan ihan vain siksi, että ne sisältävät aivan liikaa aivan liian toisistaan eriäviä kulttuureja. Jos kuvitellaan, että jotkut kreikkalaiset muuttavat ajatusmaailmaansa siksi, ettei se miellytä jossain Brysselissä istuvia pukutyyppejä, niin vähän voi väärässä olla.

Mutta voidaanko 10 vuoden kuluttua todeta, että EU:n hajoaminen alkoi Kreikasta?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#5.
Kyllä sitä kreikkalaista Kreikkaa löytää, kun pysyy kaukana turistialueista. Mm. Kreetalla itse asiassa melko suppeilla alueilla on turisteja ja turistien perässä kulkevia albaaneja jne. Ei tarvitse paljoakaan poiketa "tieltä", kun löytää sitä aidointa kreikkalaisuutta. Kreetalla on siellä vuoristossa edelleen niitä kyliä, joissa on muutama asukas ja kaksi tavernaa, toinen oikeistolaisille ja toinen vasemmistolaisille.
Samoinhan siellä on valtavat määrät pieniä saaria, joissa ei muun maailman menosta tiedetä yhtään mitään.

Auria (nimimerkki)

#4: Heh, ovela näkökohta tuo. Minä myös olen ajatellut vähän samaa. Eihän ole hyvä että euro on niin vahva dollariin nähden.
Samaa mieltä olen siitä että kreikkalaisilla on terve asenne auktoriteetteihin, eivät he suostu mihin vaan Brysselin ohjeistuksella. Vanhana sivistysmaana kreikkalaisilla on itsetuntoa ja perspektiiviä asioihin. Mutta kyllä aamu-uutisten kertoma valtiontalouden tilasta Kreikassa kuulosti hurjalta.

a-jv (nimimerkki)

PIGS-maat (Portugali, Italia, Kreikka ja Espanja) ovat ongelma euron kannalta. Joku tuossa edellä jo mainitsi, että Kreikka käytännössä väärensi tilastojaan päästäkseen euroon mukaan. Julkinen talous ei tuhlaa byrokratiaan enenpää kuin muutkaan EU:ssa keskimäärin, mutta... Kreikan ongelma on ja on ollut mittava velkaantuminen. Budjetit ovat järjestään alijäämäisiä ja valtion laina BKT:sta on runsaat 100 %. Kuluvan vuoden budjettivaje on lähes 13%. Kun velkaantumiseen lisätään se tosiasia, että muut kuin kreikkalaiset rahoittavat tästä vajeesta 88%, tullaan siihen että omin keinoin ei enää voida tehdä mitään jos velkojat hermostuvat. Ja nyt ne ovat hermostuneet.

Euroon meno olisi vaatinut aivan erilaista politiikkaa kuin tähän mennessä on tehty. No lasku tulee aina maksettavaksi. Demokratian kehto on nyt mittavassa demokratiatestissä. Mellakat ja lakot ei auta. Rahaa ei tule ilman toimenpiteitä, joiden avulla kv-sijoittajat voivat kuvitella saavansa rahansa takaisin. Tämä on hyvä pitää mielessä myös Suomessa. Juuri nyt Kreikka maksaa 10 vuoden lainasta 6,21%, Suomi 3,44% ja Saksa 3,23%. Ehkä tämä kertoo budjettikurin merkityksestä.

Jukka Turunen (nimimerkki)

EU ehtii hajota moneen otteeseen ennen kuin Norjan öljy loppuu.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Helena, hyvä kirjoitus Kreikasta.

Rakastan itsekin Kreikkaa ja olemme käyneet siellä kymmeniä kertoja 70-luvulta lähtien. On ollut hiukan haikeaa katsella sitä muutosta, joka siellä on viime vuosina ollut nähtävissä.

Kuvailit tosi hyvin kreikkalaisten jääräpäistä luonnetta. He ovat todellakin sellainen kansa, jolle ei noin vaan sovi mennä sanelemaan mitään. Vastarintaa tulee heti. On sääli, jos koko ihana maa luisuu konkurssiin.

Mekin olemme viime vuosina käyneet Kreetalla ja todellakin, sieltä löytää kyllä sitä vanhaa kreikkaa kuten sanoit. Pienissä vuoristokylissä elellään ihan niin, kuin aina ennenkin on eletty.

Jos menee Kreikkaan lomailemaan, kannattaa tosiaan toimia, kuten tuossa ohjeistitkin, eli ostaa mahdollisimman paljon kreikkalaisten omaa tuotantoaan. Sellaisissa all inclusive-hotelleissa ei todellakaan ole edes juurikaan havaintoa, että missä maassa sitä ollaan, samaa hulabaloota ne ovat ihan missä etelän kohteessa tahansa.

Harmi juttu, että Kreikalle on käymässä noin huonosti.

Eeva

*

Hessu (nimimerkki)

Oletko toiminut joskus matkaoppaana Kreetalla tai Kreikassa? Tulipahan mieleen tuosta sinun Sinuhe lainauksestasi. Kreetalla käydessäni vuonna 2001 matkatoimiston oppaana toimi nuori nainen, joka luki bussimatkan aikana pätkän Waltarin Sinuhesta.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kreikka, Italia, Portugali, Belgia ja mahdollisesti Irlanti ovat ajautumassa konkurssiin.

Europan unionin riesana on lisäksi Latvia, kohta Islanti, Romania ja Bulgaria.

Kaikki tunnettuja talousosaajia!

Suomessa ei ole vielä ehkä havahduttu siihen, että me joudutaan maksamaan tavalla tai toisella näiden holtittomien (lähinnä itä- ja eteläeuroopan maiden laskut).

Nyt pitäisi muodostaa puhtaasti skandinaavis-saksalainen talousliitto, johon en huolisi edes byrokraattista ranksaa enkä välistävetäjä isoa-britanniaa, jota muut jäsenvaltiot tukevat 6 miljardin euron edestä joka vuosi. Typerää.

Kiltti Suomi ja tollot politiikot ottavat vaikka lisää velkaa, jotta toisten typeryydet saadaan maksettua.

Kirjoitin asiasta pari viikkoa sitten vähän eri näkökulmasta.

http://markolilja.blogit.uusisuomi.fi/2010/01/13/e...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#9.
Minulta meni tuo aamutv:n juttu ohi, pitänee se netistä katsoa kunhan ehdin.
Muuten aika yllättävän vähän mielestäni Kreikan tilanteesta on juttua missään, tai sitten ei vaan ole silmiin tarttunut.

#10.
Sepä se, kun kreikkalaiset eivät jotenkin taida ymmärtää tuota tilannetta. Luultavasti he pitävät itseään tilanteeseen syyttöminä ja syyttävät hallintoa.

#12.
Kesäkuussa Skopelokselle. Toivottavasti olisi edes jollain tapaa maa silloin pyssä :)

#13.
En ole ollut matkaoppaana Kreetalla tai muuallakaan. On vaan sattunut olemaan joku, jolla myöskin hyvä maku :)

#14.
Niin, kuten kirjoitin aikaisemmin, niin aika typerältä tuntuu kuvitella, että täysin erillaiset kulttuurit voisivat toimia yhteisten pelisääntöjen mukaan... mutta kai joku viisas on päättänyt, että voi.

Hessu (nimimerkki)

"Niin, kuten kirjoitin aikaisemmin, niin aika typerältä tuntuu kuvitella, että täysin erilaiset kulttuurit voisivat toimia yhteisten pelisääntöjen mukaan… mutta kai joku viisas on päättänyt, että voi."

Kirjoitit ihan lonkalta tuossa perustavan syyn siihen, miksi Suomeakin "miehitetään" eduskunnan ja EU:n toimesta. Tarkoitus on hävittää kansallisvaltioiden perusta ja luoda sekametelisoppaa. Yleisessä sekamelskassa on helpompi viedä sopivia asioita eteenpäin. Niitä ovat esim. kolmannen maailman, aseteollisuuden ja lääketeollisuuden intressit. Ymmärtääkseen tämän asian kannattaa ryhtyä ajattelemaan kuka tai ketkä hyötyvät tästä järjettömästä suuntauksesta. Suomalaisiakin on mukana suuressa puhalluksessa. Onneksi maailmassa on vielä tutkivia journalisteja ja nämä asiat saavat vielä päivänvalon. Maltetaan ja odotetaan.

Johtavat poliitikot on ostettu mukaan tähän ruljanssiin. Poliitikko on hyvin helppo ostaa antamalla hänelle hyväpalkkainen työ ja uskottelemalla, että hänellä on nyt valtaa. Vallanhimossaan ihminen ei havaitse eikä myönnä virheitä. Vallanhimoinen ihminen ei piittaa lopputuloksesta, tärkeintä on valta. Matti Vanhasta seuratessa voi hieman hölmömpikin ymmärtää kuinka helppoa tyhmän huijaaminen on. Eikö ketään muuta ole ihmetyttänyt miksi esim. Katainen kehuu antaumuksella hyvää yhteistyötä Vanhasen kanssa?
Suomen suurimmat tuhoajat taitavat tällä hetkellä olla Vanhanen, Katainen, Stubb ja Urpilainen. Urpilainen on mukana siksi, ettei hän tee yhtään mitään vaan pikemminkin nyökyttelee hallituksen vanavedessä. Vihreät ja vasemmistoliitto ovat niitä kuuluisia hyödyllisiä idiootteja, jotka tekevät mitä tahansa päästäkseen mukaan leikkimään. Persut ja KD taitavat olla ainoita edes hieman kriittisiä nykyisen kehityksen äärellä.
Toivottavasti suomalaiset heräisivät ajoissa huomaamaan kehityksen suunnan ja antaisivat vaaleissa selvän signaalin siitä, ettei nykymeno miellytä.
Huomautan, etten ole minkään puolueen jäsen. Tämä ihan sen vuoksi, ettei Pekka Siikala syöksy esittämään olettamuksiaan poliittisesta suuntautumisestani. Niin, kepulaista minusta ei tule koskaan. Olen liian rehellinen ihminen kelvatakseni siihen poppooseen.

ard (nimimerkki)

#14: "Kreikka, Italia, Portugali, Belgia ja mahdollisesti Irlanti ovat ajautumassa konkurssiin."

Ja kaikki pääsisivät helpommalla kun tekisivät saman kun Suomi 1990-luvun lamassa: DEVALVAATIO.

Mutta kun tuli liityttyä Euroon niin maat menevät mieluummin konkkaan :)

antzu (nimimerkki)

Siispä tehkäämme KAIKKEMME ettei Turkkia otettaisi EU:n. Siinä on tosi kamala maa ihmisoikeuksien suhteen, ja kyllä se talouskin on täysin perseestä. Meidän komissaarimme, maanpetturi Rehn ajaa turkkia väkisin eu:n, miksi? onko Tarja käskenyt? varmaa on vain se että tavalla tai toisella joka ainoa Suomalainen maksaa jos tuo ällö maa eu:n liittyy.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Belgian valtion velka 33 miljardi eli 33.000,- € asukasta kohti.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 15 Helena

Skopelos on varmaan ihana saari. Siinähän on Skiathos aika lähellä ja se on ainakin vehreä saari.

Itse haluaisin mennä Kalymnokselle, mutta saattaa olla, ettei ole tarpeeksi likviditeettiä matkustaa yhtään mihinkään. ;) Käytiin siellä kerran päivän redulla, kun olimme Kosilla.

Pesusienisaari, siellä on korkealla kukkulalla iso risti miehille, jotka ovat menehtyneet pesusienisukelluksissa. Silloin aikanaan kun ei ollut mitään sukelluskamoja, vaan piti sukeltaa ihan "naturel."

Toivotaan, että sulle tulee kiva reissu Skopelokselle:) :)

*

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#20.
Vanhempani olivat Kalymnoksella jokunen vuosi sitten ja kehuivat paikan maasta taivaisiin.
Itse olen Kreetaihminen, se kun on vähän kait sellainen Kreikan Karjala :)

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 21

Kreetalla mekin olemme viime vuosina lähinnä olleet, niin viime kesänäkin. Se tuntuu jotenkin kotoisalta tosiaankin. Eikä koskaan ole tullut ainoatakaan "pettymysmatkaa" sinne, aina on ollut aivan ihanaa. :)

*

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Oletteko käyneet Kritsan kylässä? Okei, onhan se vähän sellainen yksi iso krääsäkauppa, mutta aivan uskomattoman upea kylä! Siitä kun jatkaa ylös päin pikku teitä, niin päätyy sellaisiin paikkoihin, joiden olemassa oloa ei voisi edes kuvitella.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:20090412_oro...

Vain palmuranta on vielä näkemättä...

Kreeta on just sellainen paikka, jossa voisin kuvitella vanhana akkana asuvani erakkona kanojen ja aasin kanssa.

klerk (nimimerkki)

Nykymaailmassa jälkeenjääneiden kansojen, kuten Kreikka, Espanja, Italia, ranska ja monet itäeuroopan kansat ainoastaan tasoittavat taloudellista saturaatiota. Hassua kyllä, sana "euro" on kreikaksi virtsa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

"Hassua kyllä, sana ”euro” on kreikaksi virtsa."

HAHAHAHAHAHAAH!!!!

antzu (nimimerkki)

Ollan käyty mantereella, ja Kavala oli nippanappa ok, Thassos viimeisin jossa pärjäsi, Ateenaan ei voi enää mennä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#26.
Minä kävin Thassoksella penskana, -91. Oltiin siellä silloin kun NL hajos, jäi mieleen. Ja sit mie muistan, kun yksin haahuilin siellä vanhoilla kaupungin raunioilla ja törmäsin käärmeeseen ja jouduin paniikkiin. Juoksin piikkipensaikon halki hotellille ja olin niin pahoilla verinaarmuilla pari päivää, ettei oikein voinut uida.
Se on todella kaunis saari ja siellä on se yksi aivan mahtava uimaranta, jonka nimeä en nyt muista... ja se akropolis on upea.

Raimo Myöhänen

#27. Ensinnäkin Kreikka on valehdellut lähes kaikki tietonsa liittyessään EU:n. Nyt ne tulevat ilmi yksi toisensa jälkeen.

Olen myös Kreikan ystävä. Vuosina -77 ja 78 risteilty omalla paatilla Lefkasista Korintinlahdelle lahden varrella olevissa kaupungeissa kyläillen Aloittaen Nafpaktoksesta, Korintin kanava, Ateenanmeri, oltiin Mikrolimanoksessa laiturissa muutama viikko, Mutkitellen saarelta saarelle Rhodokselle, sieltä Aigeanmerta Istanbul, sieltä alas Turkin rannikkoa........ Tuttua seutua, 32 saarta ja 14 maannersatamaa.

Kaunein paikka on Paxoksen saari, seuraava on Ios. Ne ovat paratiisia.

JLin (nimimerkki)

Jos Väinämöinen ja Odysseus tappelisi, niin kyllä se ansaitsee kunnon aplodit kakkoseksi tullut Odysseuskin. EU on ollut valtava pettymys, kyklooppi ja minä tässä se sokea olen ollut, kun sitä kannatin. Moni varmaan luuli, että EU voimistaa Euroopan kansallisvaltioita, taloutta, kieliä ja kulttuureita, mutta päinvastainen näyttää olevan suunta monessa tapauksessa. Monista suomalaisistakin on tullut henkisesti globalistien renkejä; ollaan innoissaan, kun Suomi pärjää jossain vertailussa ja Kreikka on häntäpäässä. Kuten mainitsit, vaikka äänestäminen missä hyvänsä vaaleissa olisikin turhaa vaihtoehtojen puuttumisen takia, valitsee jokainen itse, minne ja mihin rahansa käyttää. Kaikki kunnia kiinalaisille työntekijöille, mutta en ole ikinä hyväksynyt orjuutta.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

19
Korjaus Belgian valtion velka 330 miljardi.
Monikulttuuri on kallis.

Gagarin (nimimerkki)

Olen käynyt vain Samoksella turistimatkalla ja sitten Ateenassa bisnesmatkalla. Ei minulla Kreikasta maana sinänsä mitään pahaa sanottavaa ole, mutta olisi suotavaa, että se hoitaisi taloutensa ilman, että muut euromaat joutuisivat siitä kärsimään. Tässä rahaliittokysymyksessä kannatan ehdottoman tiukkaa linjaa Euroopan Keskuspankilta ja sitä linjaa tulisi kaikkien noudattaa tinkimättä ja poikkeuksetta. Muuten eurosta ulos!

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 23 Kyllä kävimme Kritsassa silloin, kun olimme Agios Nikolaoksessa. Todella ihana ja pittoreski kylä. Meillä oli auto viikon ajan vuokrattuna. Mekään emme muuten käyneet siellä Vai'n palmurannalla:):)

# 27 Thassoksella olimme silloin, kun Tshernobyl oli juuri poksahtanut, oliko v. 86? Olimme saaren ensimmäiset suomalaiset turistit ja Kavalan lentokentällä meitä oli vastaanottamassa kreikkalainen tanssiryhmä ja jokainen sai oman pienen ouzo-pullon käteensä.....oli sekin ihan hauska kokemus.

# 28 Raimo, sinähän olet sitten seikkaillut samoja reittejä kuin niin suuresti ihailemani kirjailija Göran Schildt Daphne-veneellään. Olen suorastaan ahminut kaikki hänen kirjansa.

Minulle ensimmäinen kohde Kreikassa oli juuri pikkuinen Ios, jonne matkustimme laivalla Pireuksesta. Sinne taas olimme matkanneet junalla, koska olimme Interrail-matkalla. Ios oli todella kuin paratiisi, en olisi millään halunnut lähteä sieltä pois. Tuo oli vuonna 1976. Mieheni oli ollut siellä jo edellisvuonna.

*

Kommentti (nimimerkki)

Anteeksi vain, mutta täällä näyttää menevän asiat ja hömpät sekaisin.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

# 33

Aiheena on Kreikka, jolloin myös omat matkakuvaukset Kreikasta ovat ihan ok, eivätkä mitään hömppää.

Tämä on samalla ehkä hienoista "vanhojen hyvien aikojen Kreikan muisteloa" nyt, kun maa on menossa kovaa vauhtia kohti konkurssia ja kaikki tulee väistämättä muuttumaan.

*

antzu (nimimerkki)

Helena, en halua lomailla alueella missä on somaleita. tässä asiassa ei neuvotella. meidän tavoitteet lomalta ovat niin eroavat.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#28.
Olen niin kateellinen niille, jotka ovat saaneet matkustaa Kreikassa jo 70-luvulla. Sillon se vasta on voinut alkuperäistä meininkiä tarjota! Höh!

Millainenkohan paikka se Ios nykyään on?

#35.
No enpä ole kovinkaan moneen somaliin vielä Kreikassa törmännyt :D

Toimituksen poiminnat