Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Suomessa sataa lunta, eiks oo tosi järkkyyy niinQu oikeesti!?

Talvi, lumi ja pakkanen. Nämä kolme asiaa ovat tuhansia vuosia kuuluneet normaaliin suomalaiseen elämänkiertoon. Esi-isämme ovat asuneet pienissä mökinrähjissään kuukausien pimeydessä, luonnon monimuotoisuuden edessä nöyränä sopeutuen. Kansamme on sulattanut lumesta pyykinpesuveden, hakannut reiän järven jäähän ja kalastanut sieltä apetta lapsilleen. Sitkeät miehemme ja voimakasrakenteiset hevosemme ovat vetäneet metsästä reellä puuta ja pikku hiljaa kehittäneet metsäteollisuutta, minkä voimin (rappiolla nykyisin olevan) hyvinvointivaltiomme pohjaa on rakennettu.
Talvi on houkutellut ulkomaisia turisteja maahamme jo kauan ja 70 vuotta sitten talvi auttoi meitä säilyttämään itsenäisyytemme.

Nyt kuitenkin me suomalaiset olemme kuin ukrainalaiset puna-armeijan sotilaat talven keskellä. Tuntuu, että meistä on tullut niitä, jotka heittävät hädissään sukset jalastaan ja pyrkivät umpihangessa juoksemaan valkoista kuolemaa karkuun.

Mitä ihmettä meille suomalaisille on tapahtunut?

Junat eivät kulje ja katot romahtelevat alas. Puoli metriä lunta ajaa maamme kaaokseen ja uutiskynnyksen ylittää se, että on satanut viisi senttiä lisää lunta.
Suomessa. No shit!?

Onko suomalainen infrastruktuuri niin rappeutunut, että muutaman leudon talven jälkeen normaali suomalainen talvi koetaan luonnonkatastrofia vastaavana tilana? Vai onko sittenkin kyse siitä, että (joistakin) suomalaisista on yksinkertaisesti tullut niin uusavuttomia, ettei talven kanssa osata enää elää?

Uutinen, josta saisi aineistoa vaikka johonkin kulttuuriantropologiseen tutkimukseen, kertoi tammikuussa, kuinka helsinkiläiset lumenkolaajat törmäsivät vihaisiin autoilijoihin. Autoilijat heiluttelivat jopa keskisormeaan lunta kaduilta raivanneille henkilöille, kolaajat kun olivat autoilijoiden tiellä.
Juuri ennen kuin olin kyseisestä tapauksesta lukenut, olin paasannut ihmetystäni siitä, että miksi ne haitilaiset eivät itse tee jotain auttaakseen omaa kansaansa, vaan he lähinnä riekkuvat keppeineen kadulla ja vaikeuttivat kaikin tavoin avustustyöntekijöiden työtä. Uutinen lumenokolaajiin vihamielisesti suhtautuneista autoilijoista sai minut toteamaan, että niitä henkisesti torsoja ihmisiä taitaakin löytyä ihan jokaisesta maasta ja kansasta.

Eilen sain viestiä eräältä tutultani (terkkuja Jussille), joka vinkkasi Kimmo Kiljusen ehdottaneen, että varusmiehet voisi laittaa siivoamaan rautateitä lumesta. Tämä tuttavani sitten pisti viestiin sellaisen näkökulman, että miksi varusmiehet? Miksi ei siviilipalvelusmiehiä laiteta siivoamaan niitä rautateitä? Nii-i, aika hyvä ajatus.

Vaan sitä mie ihmettelen, että kun entisaikaanhan Suomessa oli sellaiset koneet, jotka ajelivat rautateillä ja puhdistivat ne lumesta. Onko ne ilmastonlämpenemiskiimassa myyty pois vai mistä on kyse?

Vaan ehkäpä VR kannattaisi yksityistää ainakin osittain, niin jospa ne jutut sitten hoituisivat. Kun jokainen kulkematta jäänyt junavuoro tarkoittaa tappiota, niin kummasti se motivoisi yritystä elämään Suomen ilmaston olosuhteisiin sopivalla asenteella.
Vai sitäkö tällä melko teennäiseltä tuntuvalla VR:n katastrofilla takaa ajetaankin? Luodaan VR:n yksityistämistä kannattavaa mielipideilmapiiriä?

Loppukevennyksenä MTV3:n aamuohjelmasta bongattua:

”Katolle ei kannata itse mennä, jättää sen ammattimiesten tehtäväksi. Ettei satu turhia vahinkoja”

;)

Helena

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Kapi (nimimerkki)

Heh... niin totta. :)

Olen itsekin hieman ihmetellyt sitä, miten ihmisistä on tullut jotenkin nössöjä. Kaikki yritetään sievistellä, tasotella ja selitellä parhain päin ettei loukattaisi jotakuta. Ennen täysin normaalina luonnon kiertokulkuna pidetyistä asioista tehdään helkkarinmoinen haloo ja surkuparkuvalitus. Lumen kanssa ei osata elää, vai pitäisikö ennemmin sanoa niin että osattaisiin elää jos pystyttäisiin suhtautumaan asiaan järkevästi. Kyllä lumi ja jää ennenkin hankaluuksia aiheuttivat, mutta sen sijaan että siitä olisi kiskottu isot lööpit, niin todettiin tilanne ja toimittiin sen mukaan - turha valittaa, tekemällä siitä selviää.

Käyttäjän hiilinen kuva
Teemu Hiilinen

Jos niinQ, kirjotetaan niinQ, niin ei laiteta sinne perään U:ta, Q se on jo Qssa. Taidat olla vähän c8 ton otsikon kanssa.

VRn kohdalla Ismo Leikola sen sanoo parhaiten:

http://www.youtube.com/watch?v=1cNvu48JI_Y

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

1#
No niin ja kun niitä "luntasataa apua"-uutisia tulee KOKO AJAN. Olisi ihan eri asia uutisoida "talvi on edellisiä runsaslumisempi", kuin "Lunta satoi kaksi ja puoli senttiä - kehä kolmosen liikenne poikki". Siis voe hyvä jumala. Mitähän tapahtuisi, jos oikeasti Suomea ravistelisi joku kansallinen hätätila.

#2.
EIKU SE ON NIINQ NIINKUUU ;) siitä vaan puuttui yksi u :P

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

" Mitähän tapahtuisi, jos oikeasti Suomea ravistelisi joku kansallinen hätätila."

Ei mitään, syytettäisiin joku sopiva syntipukki ja haudataan kuolleet.

Tuima (nimimerkki)

En tiedä onko niinkään kyse uusavuttomuudesta vai siitä, että verorahamme menevät jonnekin aivan muualle kuin pitäisi. Me olemme ainakin ihmetelleet monesti mistä täällä oikein maksetaan veroja. Normaalia junalla duunissa käyvää ihmistä vituttaa tämä touhu, kun muutenkin lunta sataa ja on pirun kylmä niin pitää kököttää tuolla tuntitolkulla. En tiedä mitä tossa pitäisi tavallisen ihmisen tehdä, mennä sinne radalle puhdistamaan ne lumesta, minä kun luulin, että se on VR:n tehtävä minulla omiakin töitä ihan tarpeeksi, että pitäisi vielä muidenkin duunit tehdä. Ja kyllä se nyt vaan on niin, että sitä lunta on tullut täällä pääkaupunkiseudulla ihan törkeästi, täällä kun on niitä pikkuteitä aurattavana lumesta aivan mielettömästi ja kun nämä auraajat ovat saaneet tänä talvena vähänkin hommaa pakettiin niin tulevat uudet lumet ja sekin vaikeuttaa, että niitä lumikasoja niin niille ei ole tilaa oikeastaan missään, joten ne pitäisi viedä pois.

Markku (nimimerkki)

Helena,
Lehdet, media yrittää niiku myydä viestiänsä.

Asiat kulkevat omaa rataansa,talven kanssa ei osata elää sensitiivisillä nykyvehkeillä.

Kapi (nimimerkki)

Tien päällä paljon olevana voisi tietysti tuota liikennepuolta vähän kommentoida kun se tuntuu yleensä herättävän aika paljon intohimoja...

Niin kuin Siikala tuossa toteaa, muisti on toisinaan lyhyt ja niin se on kyllä liikennettä kommentoidessakin. Usein kuultu valitusvirsi on se miten "nykyään ei osata ajaa talvella", mikä ehkä osittain pitää paikkansa joidenkin kuljettajien kohdalla. Se mikä autuaasti unohdetaan liikenneonnettomuuksia ja talven liikenneongelmia kauhistellessa on se, että liikennemäärät ovat kasvaneet todella rankasti sitten 60/70-lukujen. Tieverkko ei ole kehittynyt samassa tahdissa, vaan pikemminkin rapautunut. Lumi ja oletetut ajotaidon puutteet nyt ovat vain niin helppo kohde että sen varjolla on hyvä peittää todellisia ongelmia, kuten tieverkon rapautumista ja infrastruktuurin kehitystyön puutteita. Samasta syystä muuten jätetään visusti mainitsematta liikennemääriin suhteutetut onnettomuusluvut...

Kun kehä-3 on jo tavanomaisten liikennepiikkien kanssa tukkoinen, niin onko se nyt joku ihme että liikenne jumiutuu kun taivaalta tulee lunta alas kuin jalkarättejä? Mikä siinä asiassa muka on se ison otsikon arvoinen iso juttu? Ei yhtään missään. Mutta kun huomiotalous nyt näyttää pyörivän kaikenlaisen kauhistelun ja moralisoinnin ympärillä yleensäkin, niin kaipa sitä vain on opeteltava jotenkuten sietämään...

Naurava koira (nimimerkki)

No hei ei tämä nyt ihan normi talvi ole, lunta on täällä itä-uudellamaalla ainakin tosi paljon - lähempänä metriä kuin puolta, suojakeliä ei ole ollut kahteen kuukauteen.
Ei silti mitään järkkyy ja ihan selvä juttu, että lumi haittaa liikennettä ja katot romahtaa, jossei ole putsattu välillä.

Epäilen että on ne junat ennekin myöhästelleet lumen takia ja tulevat myöhästelemään tulevaisuudessakin. Luonto on iso, vahva ja ajaton - ihminen pieni ja (muka)kiireinen.

a-jv (nimimerkki)

Kapi, oivia havaintoja. Näin se menee. Ehkä sitä uusavuttomuutta on myös lisännyt kaikki hyvää tarkoittava holhoaminen ja säännösten paisuminen, mikä antaa monille mahdollisuuden laittaa aivot narikkaan. Tämä talvi täällä pääkaupunkiseudulla on ollut huomattavan miellyttävä, teitä ei ole juurikaan pystytty suolaamaan, enkä usko onnettomuuksien juurikaan lisääntyneen. Ehkä jopa päinvastoin. Pitää vähän miettiä ajaessaan :)

Helenalle niinQ terveisiä, että täällä lumentulo voi olla todella ongelma. Lieksassa kadut aurataan tien sivuun, täällä tulee talon seinä vastaan. Ei mahdu. No, onhan Pielisentiellä ehkä yksi kohta, entinen Sinisen kahvilan talo, joka on hitusen lähempänä ajoradan reunaa.

P.S. Ajattelin tulla sinne vkl kokeilemaan Pankakosken tai Pokronlammen latuja, Kolia luonnollisesti unohtamatta. NiinQ laulussa sanotaan: (vaimon)kotiseudulle Pohjois-Karjalaan jne.... Piettäänhä talavvee... (ei tainnu mennä ihan tuubiin)

Tuima (nimimerkki)

Itseäni on ruvennut ihan saatanasti ärsyttämään tämä jeesustelu, kun ihmiset eivät edes ymmärrä paljon liikkennettä, ihmisiä ja pikkuteitä on pääkaupunkiseudulla, kyllä se totuus heillekin valkenisi jos elelisivät täällä jonkun aikaa. Ihmiset eivät ole niinkään valittaneet oikeastaan mistään muusta kuin VR toiminnasta ja siitäkin aika lievästi, vaikka aihetta olisi isompaankin poruun. Ei tämä nyt lumen tulon suhteen todellakaan ole ollut mikään normaali talvi ja ihan hyvin täällä on tavalliset ihmiset pärjänneet, samaa ei voi sanoa meidän huoltoyhtiöistä, jotka kyllä mielellään tekevät isoja sopimuksia ja mitä heiltäkään saa rahojen vastineeksi, ei yhtään mitään silloin kun pitäisi tehdäkkin jotain ihan oikeasti, ei heillä riitä yksinkertaisesti edes miehet tähän urakkaan, mutta rahat ovat kelvanneet mainiosti.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#4.
Niin siis, en oikein ole varma, että onko tämä ihan tavallisten ihmisten mielestä nyt NIIN kauhean katastrofaalista vai onko normaalista talvesta lietsottu epänormaali?
Kun itse muistelen lapsuuttani, niin lunta oli aina sikalan nurkalla niin paljon, että matalahkon siipirakennuksen katolta saattoi laskea mäkeä maassa oleviin lumikasoihin. Ja lapsuudenkotini keittiön ikkuna oli aina puoliksi lumen peitossa :)

#9.
Riippuu varmaan paljolti siitä, että mihin tätä talvea verrataan.
Toisaalta, kuten Japanissa rakennetaan maanjäristysten varalta taloja joustavalle pohjalle, olisi varmaan kuitenkin Suomessa ihan järkevää olla varautunut lumeen, jota voi myöskin runsaasti sataa...

klerk (nimimerkki)

No mutta hei! Aikanani nuuksion kansallispuistossa tuli vietettyä aikaa paljonkin. Joskus myös lähellä turistialueita. Muutaman kerran muistan kun laitoin kynsitulet, niin läheiselle parkkipaikalle tuli bussilasteittain turisteja (yleensä japanilaisia) ja näkivät minut koirien kanssa tulilla.

Opas siinä sitten selitti, että tälläisiä ovat suomalaiset. Naama mustana, leuku vyöllä, kuksa kädessä ja keittää nokipannukahvia. Japsit sitten tulivat ihmettelemään korkokengissä (tammikuussa), että osaako kantasuomalainen puhua? Sipsuttivat sitten takaisin bussiin kuvattuaan ja kun uros alkoi murista pahaenteisesti.

Kyllä me suomalaiset olemme vielä aika paljon kiinni luonnossa, veikkaan minä.

Tuima (nimimerkki)

"Kyllä me suomalaiset olemme vielä aika paljon kiinni luonnossa, veikkaan minä."

Niinpä, tästä olen kyllä samaa mieltä. Jotkut ovat uusavuttomimpia kuin jotkut toiset, mutta minäkin väittäisin, että luonto ja luonnon kanssa puuhastelu on täysin luontevaa suurimmalle osalle suomalaisista.

Markku (nimimerkki)

#8 Kommenttisi liikenteestä osuu, meillä jyrrätään 2000-luvun liikennemäärin 50/60-luvun vain hiukan parannetulla tiestöllä.

Sama koskee muutakin ypäristöä, lumi mahtui/uu helposti maalaisstruktuuriin, rakennetussa ympäristössä tila loppuu.
Järjestelmien monimutkaistuminen, haavoittuvuus on ongelma, niin hankinnoista päättäville kuin käyttäjille, esim. VR plus muut. Media jaksaa muistuttaa.
Yhä tarvitaan järkeä, maalais-tai muuta.

Olli (nimimerkki)

Minun mielestäni K. Kiljunen olisi sopiva henkilö (ehkä arvon kollegoineen) lumitöihin Pasilan asemalle. Hänellähän se viime kädessä on vastuu VR:n ja varsinkin RHK:n toiminnasta.

Se olisi heille opettavainen kokemus, ja me kansalaiset tulisimme hyvin kuukauden toimeen ilman eduskuntaa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#8. ja #15.
Varmaankin näin, mutta kun sitä voisi vähän kuvitella, että ympäristön muuttuessa tiiviimmin rakennetuksi, myöskin näihin asioihin olisi kiinnitetty huomiota.
Ja miksi tähän talveen suhtaudutaan kuin tämä olisi ensimmäinen luminen talvi about 50 vuoteen?? Ihan niin kuin maalaisjärjellä ei enää osattaisi näitä asioita katsoa. Jos on kaduilla tai raiteilla lunta, niin ne täytyy poistaa, jos on satanut lunta ja tiedetään, että aurauskalustoa on liikeellä, niin järkätään työmatkaan enemmän aikaa. Jos tiedetään, että junaliikenne on tukossa, niin valitaan linja-auto. Jos katolla on paljon lunta ja keli leutonemassa, niin se lumi tiputetaan sieltä alas. Eihän tämän nyt mitään ydinfysiikkaa pitäisi olla!?

#13.
Onko se Nuuksio se sama, josta pelastuslaitos käy jatkuvasti hakemassa eksyneitä luontoretkeilijöitä pois? ;) Noh, onhan se tosi valtava alue (45km2), jota ympäröi vilkkaasti liikennöidyt tiet... eli vaarallinen paikka, jonne voi eksyessään vaikka kuolla X)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#16.
ERITTÄIN kannatettava ajatus!!! :)

Kapi (nimimerkki)

Niinhän sitä luulisi mutta ilmeisesti järjen käyttö ei ole ollut sallittua. Tai eihän se nyt liikennesuunnittelussa ole ollut sitä enää vuosikausiin kun pääasiallinen tavoite tuntuu olevan se että saataisiin mahdollisimman paljon porukkaa vaihtamaan raideliikenteeseen... siellähän sitten seisoskelevat talvella odottamassa töihin pääsyä. Onhan tämä talvi ollut ankarampi kuin muutama edellinen mutta ei se mitään maata kaatavaa minun mielestäni ole ollut. Päinvastoin olen nauttinut jokaisesta kunnon talvipäivästä! Minun puolestani saisi joka talvi olla tällainen.

Se kieltämättä kiinnostaisi, miksi junayhteydet ovat niin huonoja lumella, tai siis miksi vaihteita ei saada rakennettua talven kestäviksi ja miksi niitä ei pystytä pitämään puhtaina. Vai onko niin että ennenkin junat myöhästelivät mutta silloin siitä ei nostettu niin isoa meteliä?

Gagarin (nimimerkki)

Luin tässä muutama viikko sitten Manchesterin lentokentällä kentän lehtijulkaisua, jossa oli otsikoita katastrofaalisesta lumiongelmasta, joka lamautti kentän tammikuussa pariksi päiväksi. Artikkelissa kuvattiin kuinka tehokkaasti osin vapaaehtoisvoimin lumi saatiin poistetuksi kiitoradalta. Tekstin vieressä oli valokuva, jossa monikymmenpäinen lauma ihmisiä lapioi otsa hiessä noin viiden sentin lumikertymää radalta pois. Ehkäpä suomalainen infrastruktuuri ja varautuminen talveen sentään on edelleen hiukan paremmalla tolalla.

Tuima (nimimerkki)

"Onko se Nuuksio se sama, josta pelastuslaitos käy jatkuvasti hakemassa eksyneitä luontoretkeilijöitä pois?"

Kuinka moni ei eksy ikinä vaeltamisreissuillaan niistäpä ei sitten uutisoida mitään.

"järkätään työmatkaan enemmän aikaa. Jos tiedetään, että junaliikenne on tukossa, niin valitaan linja-auto. Jos katolla on paljon lunta ja keli leutonemassa, niin se lumi tiputetaan sieltä alas. Eihän tämän nyt mitään ydinfysiikkaa pitäisi olla!?"

Ei se olekkaan mitään ydinfysiikkaa ja monet ovat joutuneet hyppäämään taksiin. Tiedottaminen VR:llä on täysin ala-arvoista ja koko jengi on ihan pihalla. Ja se ei vähennä vitutuksen määrää yhtään, varsinkin kun tätä sekoilua on kestänyt jo kuukausi tolkulla. Kaukojunien myöhästelyt ovat sitten jo pikkaisen isompi rasti, eikä noita matkoja pysty enää järjestämään mitenkään järkevästi, kun ei voi yhtään luottaa juniin. Se paljon tämä pelleily tulee sitten maksamaan ihmisille niin mitäpä noista, turhaan sitä ketään valittaa jos menee hyvät tilaisuudet ja rahat hukkaan.

Tuima (nimimerkki)

Lopuksi ihan vinkkinä kaikille, älkää menkö junilla, vaan käyttäkää busseja. Maanteillä ei ole ollut juurikaan ongelmia vaikka kelit onkin olleet aika rankkoja toisinaan. Tehkää pidemmätkin matkat busseilla, niin pääsette ajoissa perille.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Onhan noita muutoksiakin matkan varrelle tullut. Pari tärkeintä on:

1. Nykyihminen odottaa kaiken pelaavan ja jopa tiedotuksen pitäisi pelata. Ennen vanhaan tällaiset vastoinkäymiset kuuluivat osaksi elämää, nyt pitää pienistäkin jutuista julistaa hätätilaa. "iik. Juna oli 10 minsaa myöhässä, minne voin valittaa!"

2. Media on oppinut enemmän ja enemmän värittämään asioita. Ennen muinoin tällainen olisi ollut pikku-uutinen mutta nyt tästä tehdään maanlaajuista katastrofia ja sillä sitten täytetään lehdet päivästä toiseen. Koska nykyuutisointi on entistä selkeämmin ongelmia ja toimimattomuutta korostava, ei se että valtaosa ihmisistä pärjää vallan mainioisti tämän lumen kanssa herätä niinkään kiinnostusta. Meille kerrotaan etenkin niistä jotka eivät pärjää.

Lisäksi täytyy tosiaan muistaa, että entisaikojen lumiongelmat ovat jo unohtuneet, enään muistetaan ne kauniit hanget ja sen kuinka puhdistava kokemus tällainen lapsuuden kaunis talvi oikein olikaan. Kun kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua taas tulee joku poikkeustalvi, ihmettelevät monet taas kerran, että mikä niitä nykyihmisiä vaivaa, sillä ENNEN ihmiset kyllä pärjäsivät vaikka stä luntakin piisasi metrin verran.

Tuima (nimimerkki)

"Juna oli 10 minsaa myöhässä, minne voin valittaa!”

Kunpa asiat olisivatkin näin hyvin.

klerk (nimimerkki)

Helena Eronen kommentoi:
24.2.2010 13.1

"Onko se Nuuksio se sama, josta pelastuslaitos käy jatkuvasti hakemassa eksyneitä luontoretkeilijöitä pois? ;) Noh, onhan se tosi valtava alue (45km2), jota ympäröi vilkkaasti liikennöidyt tiet… eli vaarallinen paikka, jonne voi eksyessään vaikka kuolla"

On, on. ja älä vaan rakennekynsiesi kanssa eksy sinne. Muutoin taas yksi Lieksalainen jää ilman valtionapua (2 159 euroa per henkilö).

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#25.
Don't worry. Sillä suunnalla tulee lähinnä käytyä nykyään vain silloin, kun on asiaa lentokentälle, josta pääseekin sitten ihan oikeisiin kaupunkeihin ;)

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Helsinki-Vantaa kuitenkin toimii läpi talven ilman kauhisteluja.
Meillä jäätyi vesiputki, kun tuolla ulkorakennuksen vessassa oli joku sammuttanut vesihanan, vaikka siinä lukee isolla ÄLÄ SAMMUTA HANAA PUTKEN JÄÄTYMISVAARA!
No nyt sitten sulatellaan lunta vesitarpeisiin :)

Odotan vain sitä hetkeä, kun muuttuu keli nuoskaksi. Silloin tulee muutama katto lisää alas, kun ei ole halua/varaa lumia sieltä poistaa, sulaahan se sitten keväällä.
Pohjanmaan tulvat tulevat myös yllätyksenä, kuten koko lumimassojen sulaminen.
80-luvulla tuli ajettua lunta yötäpäivää, silloin kun lumenpudotushommista ehti. Kadut ja pihat oli aina auki.....paitsi kaupungin puolesta.

No onneksi pääsee maanantaina aloittamaan oman keväänsä siirtymällä sinne, missä on lämmintä.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Vuonna -81 oli kova lumitalvi. Lunta oli niin paljon, että meidän ulkona pidetystä kesätraktorista mc cormickista näkyi vain pätkä pakoputkea. Ja ulkorakennuksissa lumi oli nietostunut räystäiden tasolle.

Mutta jos helsingissä sataa lunta, kerrotaan siitä näyttävästi valtakunnan pääuutisissa radiossa ja tv.ssä.

IHQU - 2 x U (nimimerkki)

Ajatella; niin kuin tuo perus ilmastotietäväinen hurjissa kuvitelmissaan uskookin kokevansa kykenevänsä ilmastoa haluamakseen muokkailemaan, kokee tämä myös samalla lumeen (ehkäpä Humeenkin) suhtautumisen kovin haastavana.

Toivotaan nyt kumminkin että ilmastonlämpenemiskiimassa ei ole mamiksia menty edes protestina feministejä kohtaan polttelemaan.

Trapetsi (nimimerkki)

No, tänään oltiin katolla lunta pudottamassa, on se aika vaarallista puuhaa, kun ei ole valjaita ja aika jyrkkä katto.

Naapurin nuorimies (n.20v) marisi, ettei saa autoa kadun varteen ruutuun, kun kunta ei auraa. Ei tullut itselleen mieleen heitellä lunta takavasemmalle.

Minä jo melko kantturana ja elämää kokeneena omaan hyvän lumilapion ja mättelin kadun varrelta ja portinpielestä lumia, jotta saadaan auto sujahtamaan pihaan.

Tilanne on vähän sama, kun kuntalaisella, joka kirjoitti paikallislehteen, että kunnan harjakone jätti hänen portinpieleensä hiekkaa. Tuon jutun kirjottamisen vaivalla ja ajalla olisi mennen tullen lakaissut itse ne hiekat.

Meidän perheessä osataan myös tuo neulomisen taito. Tumppuja ja sukkia ja pipoja neulotaan itselle ja vieraille.

Uunissa on justiinsa tuli ja muuri lämpiää, peltienkään kohdalla ei tarvitse kysyä, kuten nykynuori: " Mikä tuo on?" No, hän hallitsee läppärit, meikä nuo talviset puuhat.

Nykyajan junat ja autot etc.. ovat niin täynnä tekniikkaa, etteivät ne kärsi juuri mitään. Autostakaan ei saa polttimoa itse vaihdettua pimeällä tiellä, jos lamppu palaa. Vararenkaankin sai vain erikoistilauksena. Ihmettele siinä sitten korvessa puhjennneen renkaan kanssa, jos mukana on vain spraypullo.

Junissa ovet sulkeutuvat automaattisesti ja on sähkölukot ja alipainevessat jne.. Kun on hankala keli, niin vemputtimet menevät tukkon ja lukkoon. Entisajan ukkopekat toimivat lämmittäjän naama tulessa ja persuus huurussa. Vaan kuka haluaisi puuvaunussa perille?

Luoja on huumorintajuinen. Kööpenhaminan ilmastokokouksen osanottajia vietiin kylmettymisen takia sairaalaan. Ilmasto kun lämpenee niin kovasti, niin pitäkää huopatöppöset kuulolla.

Lappilainen (nimimerkki)

Täällä Lapissa ainakin lunta riittää runsaasti joka talvi. Tämä talvi ei ole poikkeus edellisistä. Ei se aiheuta mitään "paniikkia" täällä niinkuin etelässä. Mieki kävin just muutama kymmentä kilsaa ajamassa maastopyörällä lumisilla teillä. No problems.

Saara Pasanen

Tämä on näitä etelän hupatuksia että lumen tulo yllättää. Meille Itä-Suomalaisille kovat pakkaset ja runsaat lumet ovat itsestäänselvyys talvessa. Vittumaistahan se on jos täytyy funtsia jäätyykö putket, lähteekö auto käyntiin ja uuneja pitää lämmitellä yötäpäivää mutta yhtäkaikki ihan tavallista talvea.

IHQU - 2 x U (nimimerkki)

30#

Juu tässä joutuu ihan vallan alkaa toivoskelemaan, että nuo ilmastotietäjät nyt sitten varmasti sitä termaria osaavat käsitellä - mamikset vielä menee, mutta villahousut alkaa olemaan jo suoranaista naljailua.

Tuima (nimimerkki)

"Tämä on näitä etelän hupatuksia että lumen tulo yllättää"

Eipäs muuten olekkaan. Nämä ovat täysin median hupatuksia. Täällä Etelässä ei ketään normaalia tai järkevää ihmistä yllätä talvi nyt eikä ikinä. Noilla hysteerisellä vouhotuksella yritetään myydä lehtiä, eikä mitään muuta. Pitäisi kuitenkin pitää mielessä paljonko täällä Pääkaupunkiseudulla on liikennettä ja ihmisiä verrattuna moneen pikkukylään. Joten tännepäs mahtuukin jos jonkinmoista viheltäjää, jotka yllätyvät positiivisesti siitä että muistivat laittaa housut jalkaansa kun lähtivät ulkona käymään ja ei sentään lähteneet talvipakkaseen munasilteen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#34.
Joo, mutta kato kun tommonen kuva, jota Sartsa tuossa #32 kommentissaan kuvaili, meille tulee siitä teidän touhusta. Joka hiivatin alkutalvi on ne "talvi yllätti autoilijat" ja näytetään kuvia tyypeistä, jotka huristeltuaan 120 km/h kesärenkailla ovat sitten jossain hemmetin vallissa tien reunalla ihmettelemässä, että kuinkas tässä nyt kävi :)

Ei se meijän vika oo, jos media on antanut sellaisen kuvan, että te siellä etelässä olette vähän händikäppejä... ;)

Tuima (nimimerkki)

#35

En viitsi edes lähteä veikkailemaan kuinka moni tuolla liikenteessä täällä Pääkaupunkiseudulla ajaa joko kännissä, lääkkeissä tai huumeissa. Piripäät eivät ole tuolla liikenteessä nykyään harvinainen näky. Lisäksi on paljon ihmisiä mille ei olisi pitänyt ajokorttia antaa ollenkaan tai voitaisiin joiltain ottaa se suosiolla pois, samat reikäpäät vetävät autonromunsa lunastuskuntoon monta kertaa vuodessa.

K Veikko

"kalastanut sieltä apetta lapsilleen"

Eikös ape viittaa kasviperäiseen ravintoon?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#36.
No joo, mutta missään, ei edes 2000-luvun Venäjällä, näy niin paljoa väkilukuun suhteutettuna LADOJA ku Lieksassa. Niitä on häkellyttävän paljon. Siis ihan oikeesti.
Tuli vaan mielleen ;)

#37.
Meillä täällä köyhässä kurjalassa kyseinen termi kattaa kaiken ravinnon.

Viera5 (nimimerkki)

#17

Nuuksio on se paikka jossa Ilveksiä luullaan karhuiksi ja silminnäkijät haettaan helikopterilla pois...

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/03/nuuksion_kar...

Ipa (nimimerkki)

Aivan loistava kirjoitus! Täysin naulan kantaan. Hyvä Helena!

penttianders (nimimerkki)

Lueskelen näitä pläjäyksiä elokuisena sateisena sunnuntaina hymy suupielissä.

Toimituksen poiminnat