Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Suomalaisesta Somalimaan pressa?

Tänä vuonna Pohjois-Somaliassa eli Somalimaassa pidetään presidentinvaalit ja kas kummastusta, leppävaaralainen rakennusinsinööri Faisal Ali Farah on yksi kolmesta presidenttivaaliehdokkaasta.
Faisal Ali Farah kertoo Global.finland -sivustolla samaistuvansa sosiaalidemokraatteihin ja haluavansa tuoda Somalimaahan teknokratian. Lisäksi hän haluaisi naisia mukaan politiikan ytimeen ja vaikuttaa muutenkin naisten ja vähemmistöjen asemaan.

Tyypillä tuntuisi muutenkin olevan melkoisen järkevät ajatuksen, mm. hän kertoilee, että Somalimaan maaperä on hedelmällistä ja kastelujärjestelmiä kehittämällä Somalimaa voisi tuottaa itse tarvitsemansa ruuan. Lisäksi hän kehittäisi kalastusta elinkeinona, sillä vaikka Somalimaalla on rantaviivaa liki saman verran kuin Suomella itärajaa, ei kalastusta juurikaan harjoiteta eikä rannikolla ole edes asutusta.
Kaiken huipuksi Faisal Ali Farah kertoo, että Somalimaalla on melkoisen rikkaat luonnonvarat, on jalokiviä, hiiltä ja öljyä, josta jenkit ovat jo tehneet 27 toimivarausta. Luonnonvaroja ei vaan osata hyödyntää.

Näin siis Faisal Ali Farah, ehkäpä tuleva Somalimaan presidentti.

Vaan...

”Somalimaassa useita kehitysprojekteja vetävän Solidaarisuus-järjestön maakoordinaattori Airi Kähärä pitää ajatusta puiden istuttamisesta tervetulleena.  Myös vedenkeruu olisi aiheellista – nytkin maata riivaa paha kuivuus, ja karjaa kuolee veden puutteeseen.

”Työtä ruokapalkalla -ohjelmaa on kokeiltu muun muassa Novibin hankkeissa, ja ne ovat olleet onnistuneita”, toteaa Kähärä, joka asuu noin puolet vuodesta Somalimaassa.
Huomattavien mineraalivarojen löytymisestä hän ei ole nähnyt yhtään tutkimusta. Nomadien muuttumista kalastajiksi hän pitää vaikeana jo siksi, että kala ei kuulu somalien ruokavalioon.”

http://global.finland.fi/Public/default.aspx?contentid=187347&nodeid=157...

Mitä tästä nyt pitäisi päätellä? Sekö, ettei somalialainen itse tunne maansa oloja? Suomalaisen solidaarisuustyypin pitää kertoa, että mitkä ovat realiteetit? Vai pelkääkö suomalainen maakoordinaattori sitä, että jos somaleilla alkaa mennä kotimaassaan liian hyvin, niin menee vielä työpaikka ja mahdollisuus päteä?

Ja mitä ihmettä tarkoittaa tämä: ”kala ei kuulu somalien ruokavalioon”???? Jos siellä on NÄLKÄ, niin luulisi sen kalankin ruokavalioon kuuluvan. Jumaliste, Suomessakin katovuosina on kotielukat kissaa myöten syöty, joten mitäs nirppanokka-aliravittuja siellä muka ollaan? Voisi tyhmempi kattokaas luulla, että Afrikan sarven ruokakriisit ja nälänhädät olisivat opettaneet kalaakin popsimaan...

En sitten tiedä, että kuinka vakaamuksellinen on kyseisen suomalaiskoordinaattorin mielestä tuo somalien nuilotus kalan suhteen? Jos somali itse on sitä mieltä, että kalastusta voitaisiin kehittää, niin tuskinpa se kala sianlihaan verrattava on.

Somalimaa, kuten koko Somalia, sijaitsee siis alueella, jossa voitaisiin vettä kerätä ja kastelujärjestelmien avulla tuottaa hedelmällisellä maaperällä ruokaa kaikille. Lisäksi siellä on kokonainen kalastuselinkeino jätetty hyödyntämättä ja luonnonrikkaudet odottavat hyödyntäjiään.
Jos joku yksittäinen tyypi on sitä mieltä, että hän voisi ruveta kehittämään omaa yhteiskuntaansa sellaiseksi, että tyypit voisivat elättää itse itseään, niin miksei sitten kaiken sen vuosien kansainvälisen avun ja kehitystyön jälkeen ole jo sellaisia ihan alkeellisia juttuja kuin vaikkapa kalastus (vaikka sitten vientiin, jos ei itselle kelpaa), öljyn ja jalokivien hyödyntäminen ja peltojen kastelu hoidettu kuntoon??

Vaan miepä toivottelen Faisal Ali Farahille onnea vaaleihin ja Somalimaalle parempaa tulevaisuutta.

Helena

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (165 kommenttia)

Tuima (nimimerkki)

Ota näistä nyt selvää, itse en ole saanut mitään tolkkua noiden ihmisten touhuista miesmuistiin. Milloin joku vetoaa uskontoon ja milloin touhutaan ihan mitä sattuu. Kaikkea hyvää Somalimaalle ja toivotaan, että saavat maansa kondikseen.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Olet Hellu asian ydimessä. Siis noiden kaikenmaailman
haist'pask'-koordinaattorien suhteen.

Muudan Paul-tyyppiö totesi jo tässä aikaa sitten, että jos
ja kun, warsinainen kansa voi jossakin hyvin, se saa heti
valkonaamaiset mustakaavut kiiruhtamaan sekä apua että
pelastusta tuomaan.

Ja - hetken päästä - inimisen ajassa, varsinainen kansa
voi huonosti mutta auttajat vielä entistäkin paremmin.

Pohjoisen tuuli... Harmaasusi™

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kähärän tapauksessa on mitä ilmeisimmin syy juuri se, että kukapas sitä nyt omaa oksaansa sahaisi? Ei avustusjärjestöjä tarvita jos alue alkaa kehittyä omillaan ja jos kaikki alueet kehittyisivät kaupankäyntiin sekä kestävään infraan, niin mistä hyvästä sitä palkkansa saisi, mihin valtion rahoilla lentelisi talven alta asumaan?

Olen kirjoittanut aika lähelle liippaavasta aiheesta:

http://ilikka.blogit.uusisuomi.fi/2009/03/21/huomi...

Että melko eettistä meininkiä ja kestävää kehitystä oikein viimeisen päälle...

intrigööri (nimimerkki)

Semmottinen käsitys on muodostunut täällä kaukana, että olisi hyvä, jos Somalimaa kehittyisi ja vakiintuisi. Vaikuttaisi, että sellaiseen olisi siellä pyrkimystä ja edellytyksiäkin. Jostain syystä tämä käytännössä itsenäistynyt kolmannes entisestä Somaliasta ei ole saanut kansainvälistä tunnustusta. Ehkäpä tarkempaa tietoa tästäkään asiasta ei riitä tavallisille pulliaisille?
Voisi ainakin kuvitella, että Somalimaan vahvistuminen edistäisi myös Puntlandin, joka on kuuluisa mm. moniaktiivisista kalatajistaan, rauhoittumista ja sitä tehden, joskus vielä Mogadishun kaduillakin voisi käppäillä vaikka turistina (v.2100 mennessä?). Hieno homma!

Nyyrikki (nimimerkki)

Niin kauan kun WHO ja YK tuo autolasteittain ruokaa, ei ole syytä vaivautua itse kalastamaan. Taisi olla Nigerian pääministeri kun moista valitteli ja pyysi, että "länsimaiden" apu afrikkaan lopetettaisiin. Fiksu mies.

klerk (nimimerkki)

Joo, helena. Somalit on kaikki tyhmii ja ne ei ees osaa kalastaa, puhumattakaan irtokynsien laitosta ja muotikampauksesta.

Pitäskö ne eristää johku keskitysleirille?

Sumppi (nimimerkki)

Yksityiskohta: Somalian merirosvot ovat kertoneet merirosvouksen syyksi sen, ettei heille riitä kalaa. Muiden maiden kalastusalukset kuulemma ovat käyneet tyhjentämässä rannikon kaloista ja jopa repimässä somalikalastajien verkot. Näin on kerrottu somalien suulla televisiossa merirosvoutta käsitelleissä dokumenteissä.

Tuima (nimimerkki)

#6

Luitkos nyt tuon tekstin ihan ajatuksella.

Debatoijasss (nimimerkki)

KUULKAAS NYT HETKINEN HALOO!!?? Tuo somali ei ole suomalainen vaan somali ja otan loukkauksena jos minut samaistetaan johonkin samaan viiteryhmään jonkun sompun kanssa. Kaikki Suomessa loisivat somput sinne vaan somalimaahan.

Naama (nimimerkki)

Kun v. 2020 - 2030 jKr. Suomella saataa mennä taloudellisesti yhtä lujaa kuin nyt Islannilla ja Kreikalla, ja ihmisiä viskellään vankilaan ilmannien kiihoittamisen takia, niin tulevaisuus ei ole sittenkään toivoton: ehkäpä silloin voisi saada poliittisen turvapaikan Somalimaasta?

Näin se maailma mataa syklisesti etiäpäin, romahdus seuraa kukoistusta ja kukoistus rohmahdusta, ylpeys käyskentelee lankeemuksen eellä ja jokaisella kultareunuksella on pilvi!

* * *
Mutta oikeesti tämä oli kyllä (jälleen kerran) H.E.:ltä delfiinimäisen taitava tärppäys uutistsunamista. :)

Vieras (nimimerkki)

Debatoijasss:

Vai väität olevasi suomalainen. Minua suomalaisena loukkaa tavattomasti, että IDIOOTTI xenofobi paskahousu väittää olevansa suomalainen. Mene sinä "Debatoijasss" kiven alle ja vedä piip päähäsi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#6.
Taisit nyt käsittää jotain "vähän" "väärin" o.O

DS (nimimerkki)

Ei kannata tuosta klerkistä hirveästi välittää, mies on surkuhupaisa hahmo nimeltä Panu Höglund. Panu nauttii kävelyistä rannalla ja trollaamisesta. Threadshittaus on högiksen päävaikutuskeino. "False flag"-tekniikka on about yhtä yleistä.

Kyseessä on siis joku äärivasemmistolainen tötteröhattu.

Debatoijasss (nimimerkki)

http://www.youtube.com/watch?v=agyuMM09yAE http://www.youtube.com/watch?v=LtWLnB4WyGk

Tässä tulevaisuudenkuvaa Suomen monikultturillisesti rikastetuista lähiöistä 20 vuoden sisään.

Van Helsing (nimimerkki)

Kun aika kuluu, meillä voi olla somali.. tarkoitan afrikan-suomalainen (vrt. african-american)... pressana (vrt. Obama).

Tuima (nimimerkki)

"Kyseessä on siis joku äärivasemmistolainen tötteröhattu."

Niin näitähän meillä riittää, ihmisiä mitkä kuvittelevat sen olevan rasismia jos ihmiset keskustelevat somaleista tai Somalimaasta. Suvaitsevaisuuden perikuvat, mitkä eivät tiedä mitä koko sana edes tarkoittaa.

Höpsö (nimimerkki)

Helenan ahdasmielisen "rastiset" ajatukset hulmuaa taas netissä niin että Astrittiakin hirvittää!

Ei helvetti! Vai että pitäisi somalialaisten ITSE kalastaa ruokansa! Kas kun et rasistisuuden vimmoissasi pakota niitä vielä itse kokkaamaan omat ruokansa!

Höh! Mitäs ihmeen järkeä siinä olisi? Sittenhän kaiken maailman hurskaat kukkahattutädit lakkaisivat vallan hyysäämästä ja ilmainen hotellitason kestitys loppuisi tykkänään.

Parempi jatkaa vanhaan malliin vaan. Kyllä valkonaamainen hölmöläinen maksaa ja tekee kaikki työt! Ilmaiseksi totta kai ;-)

Ptyih! Hälvetti!

klerk (nimimerkki)

Helena Eronen kommentoi:
3.3.2010 18.49

"Taisit nyt käsittää jotain ”vähän” ”väärin"

No en.

Liekaslaisille kansanapu muilta suomalaisilta oli muistaakseni 2100 euroa per pää.

Tuima (nimimerkki)

#18

Ah, niin ihanan avarakatseista ja suvaitsevaista. Mutta tässähän on tämä tuttu kuvio eli suomalaiset on täyspaskoja ja kaikki muu on mahtavaa, eikä siitä saa keskustella jos kritiikkiä esittää, niin johan siinä moni suvaitsevainen tuohtuu ja haukkuu suvaitsevaisuuden puuskassa, Lieksalaiset ja muut pystyyn.

Frank (nimimerkki)

#13: Ei kai? Panuhan on verbaalisesti lahjakas; vaikkakin vahvasti mielenterveyshaasteinen (ennen: pöpi), hahmo joka on saanut peräti oman Wikisitaatit -sivun: http://fi.wikiquote.org/wiki/Panu_Höglund

"Raiskaajan siitin on oikeuden miekka, ja nuoren naisen tuskanhuudoista nousee vapauden, oikeuden ja onnen sävel!"

Frank (nimimerkki)

Tsemppiä vain Faisalille sekä vaaleihin että Somalimaan kehittämiseen!
Toivottavasti hänenkaltaisiaan löytyy Suomesta enemmänkin, oman maan ohjat päättäväisesti omiin käsiin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Jottein nyt kukaan yöuniaan menettäisi eikä tämä keskustelu jumittuisi kalujen metätykseen, niin täsmennettäkööt se, että mielestäni on kummallista, jos suomalaisen mielestä siellä ei kalasteta eikä syödä kalaa (eräällä nettisivulla näin myöskin väitetään. Ilmeisesti kalan syönti on ainakin joillain alueilla tabu), mutta sikäläislähtöinen on sitä mieltä, että kyseistä elinkeinoa pitäisi kehittää.
Mistä sitten herääkin kysymys, että ovatko kehitysmaiden ongelmat joissain tapauksissa ainakin länsimaisten "auttajien" korvien välissä? Ja millainen vaikutus olisi jatkuviin ruokakriiseihin Somaliankin suunnalla, jos heitä kannustettaisiin käyttämään kalaa ravintona?

#7.
Sumppi, tuo viestisi on mielenkiintoinen, minulla ei ole moisesta mitään tietoa, mutta jos somalit menettävät mahdollisuuden kalastukseen siksi, että joku muu kalastaa heidän kalat, niin siihenhän olisi silloin jonkun puututtava ja varmistettava, että paikalliset kalastajat saavat ensisijaisesti nauttia kalasaaliista.

Dorga (nimimerkki)

Minäkin olen sitä mieltä että, kehitys"yhteistyö"ammattilaiset pelkäävät leipänsä puolesta. Tottakai Somalit voivat kalastaa.

Seppo Hildén

Somalimaa on kärsinyt kuivuudesta, köyhyydestä, klaanisodista....ja kun luulimme että mikään ei voi enää pahemmaksi mennä, niin saammekin kuulla että Faisal, jos pääsee presidentiksi, tuo maahan suomalaisen sosiaalidemokratian.

Sen jälkeen sieltä maasta lähtee merirosvotkin, heh.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Aika erikoista, en tiennyt että nimimerkin "klerk" takana kökkisi vanha virtuaalimaailman misogyyninen räyhääjä Panu Höglund, mutta kommentit myös muissa blogeissa ovat sitä luokkaa ettei sitä kovin vaikea ole uskoa. En tosin tiedä mistään varmaksi onko näin, joskin en laadusta päätellen enää siitä juuri yllättyisikään.

Kuten tässäkin keskusteluketjussa ilmenee, modernit teoriat pitävät paikkansa, olipa eräiden nimimerkkien takana ketä tahansa:

http://sc.tri-bit.com/John_Gabriel%27s_Greater_Int...

Helena, ystävällinen neuvo:

Kannattaa todella harkita kommenttien rajoittamista vain kirjautuneille. Määrä laskee, mutta laatu nousee kun omalla nimellä ja (joissain tapauksissa) kasvoilla kynnys mm. #6, #9, #18, tyyppiseen "keskusteluun" havaintojeni mukaan kasvaa aika huomattavasti.

...Poikkeuksena joku Markus Räsänen jonka mielestä kaikki on maailmanlaajuisen porvarien finanssikartellin salajuonia, mutta hän ei kuitenkaan ole näiden em. kommentoijien tapaan anonyymi häirikkö, vaan voimakkaasti asiaansa uskova, lujan vakaumuksen mies ;)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#25.
Äh, en viiti. Aikaisemmin oli just rajoitettua tänne minun blogiini kommentointi, mutta sitten tuli sähköpostiin valitusta, että kun ei voi kommentoida. Kyllähän ääntä ja mielipiteitä maailmaan ja blogeihinkin mahtuu :D

Ja tästä voimme huomata sen, ettei somaleista voi kirjoittaa MITÄÄN ilman että joku kaivautuu kolostaan heiluttamaan sitä rasistikorttia.

Tuima (nimimerkki)

#26

Miksei voi olla sellaista hymiötä mikä heiluttaa sitä rasisti tai natsikorttia. Olisi paljon yksinkertaisempaa eikä tarvitse lukea sitä äärisuvaitsevaishörhöjen juttuja. Kaikilla säästyisi aikaa, eikä tarvitse vastailla heille ollenkkaan, pistää takaisin folio, kukka, tötteröhattu hymiöllä.

Petsaus (nimimerkki)

Toivotaan menestystä somalimaalle, jotta loppuisi se turvapaikkaturismi ja alkaisivat itse kantaa itsestään vastuuta.

Toinen asian puoli lienee sitten se "virallinen" somalia joilla ei ole mielessä muu kuin pääsy ilmaisten lihapatojen ääreen lisääntymään kuin kanit ja putsaamaan suurperheillään KELAsta ennätys eurot.

Mutta suomeen vallan uusijako ja sinne Lieksaan ja ympäristöön pari 1000:n vetävää pakolaishotellia pystyyn.

Voitaisiin aloittaa vaikka Kolista, kyllä siellä kelpaa sitten syödä 4 kertaa päivässä ja katsella maisemia.

Sitäpaitsi se olisi merkittävä piristys paikalliselle elinkeinoelämälle.

Sakari Behm

PeriSuomalaiset voivat erittäin huonosti nykyään, eikä minua kiinnosta tippaakaan se mistä tässä puhutaan. Päämatami kun halajaa kaikkia muita, mutta ei palvele kotimaista hyvinvointia.

Gagarin (nimimerkki)

Ahkeralla ja innovatiivisella kansalla on paikkansa auringossa lähes siitä riippumatta mitä luonnonvaroja tai olosuhteita maassa on. Ja päinvastoin, köyhyyteen iskostunut kansa elää aina köyhyydessä, riippumatta siitä mitä luonnonvaroja heillä olisi. Paljonko on luonnonvaroja sveitsiläisillä siellä alppien laaksoissa? Entäpä briteillä karulla kolealla saarellaan, jossa asuu tiiviisti yhteen sulloutuneena 50 miljoonaa ihmistä? Kun Israel perustettiin Palestiinan alue oli alikehittynttä hiekkaerämaata. Nyt se on lähi-idän vihreä keidas, jonka talous ja teollisuus sekä koulutustaso on pitkälti verrattavissa normaaliin länsieurooppalaiseen tasoon. Mitä oli rajan takainen Karjala 30-luvulla ja mitä se on tänään?
Jos suomalaiset muuttaisivat Somaliaan ja kaikki somalit Suomeen, niin kymmenen vuoden kuluttua Suomesta alkaisi tulla elintasopakolaisia Somaliaan.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#31.
Pikkusen ehkä saatan vaikka luulla, että sinä olet oikeassa....

Gagarin (nimimerkki)

#32 "Pikkusen ehkä saatan vaikka luulla, että sinä olet oikeassa…."
_______________________________________________________________

W.T.F. Sinussahan alkaa ilmetä diplomaattista kielenkäyttöä ...

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

http://www.voima.fi/content/view/full/3162

http://www.somalilandgov.com/

Ilmeisesti avustusjärjestöt pitävät Somalimaan alkuasukkaat surkeina nomadeina, täysin avuttomina ja söpöinä olentoina.

Samaiset järjestöt pitävät heidän suomalaisia rahoittajia surkeina juntteina täysin ymmärtämättä ja ei söpöinä olioina.

Itse he ovat tietysti yliluonnollisia olentoja.

Jos Somalialainen on eri mieltä esimerkiksi noista mineraaleista ja kalastuksesta, hän on tietysti valehteleva neekeri, vastaavasti valkoihoinen jos uskaltaa olla sama mieltä kun se valehteleva neekeri hän on tietysti rasisti.

Heikki Ojala (nimimerkki)

Gagarin#31. Olet selvästi jyvällä tuon maailmankolkan menosta !
Siad Barrea tuettiin Ranskan johdolla aivan liian pitkään.
Se esti aikanaan Somalian rauhallisen kehityksen.
Seurauksena ei voinut olla muuta, kuin nykyisenkaltainen katastrofi.

On tervetullut uutinen, jos sinne todella löytyy henkilö, joka vakavissaan aikoo ottaa maan ohjat käsiinsä ja saada aluksi olot rauhoittumaan.
Sitten vähitellen olojen kehitystä omavaraisuuden suuntaan.

Sinne voitaisiin perustaa sellainen suomalaisten eläkeläisten aurinkorannikko, samanlaiseen tyyliin, mitä Espanjan rannikolla on. Parillakymmenellä tuhannella eurolla saisi sopivankokoisen tontin jä siihen mukavankokoisen loma-asunnon. Olisi lumitöistä vapaa talvi ja hedelmäpuut omasta takaa ja satoa ympäri vuoden. Meikäläisillä eläkkeillä voisi siellä ostaa palveluja hyvin edullisesti ja elellä mukavasti.

Jukka-Pekka Vasara

No onko se klerkki tosiaan panu? Ja mulle kehtas valehdella vielä kolaavansa pihaansa :)

# 0. Olen varma että faisali on pätevä mies vaikka pressaksi kuten kaikki somput. Tämän päivän pakoloisuus on samalla tämän päivän orjuutta ja suomalaiset asiaa edistäneet poliitikot ja muut tahot pitäisikin saattaa viipymättä oikeuteen kansanmurhista ja ihmiskaupasta. Jalot kansat taas tietenkin palautettaisiin kotiinsa viipymättä. Omaisuuksien laaja peruutus koko suomalaiselta edunsaajaluokalta ennen epäilemättä ankaria rangaistuksia olisi vähintä mitä voisimme tehdä.

Ano Nyymi (nimimerkki)

Onpas Helenalla hiano uusi kuva! Kuka se nätti plikka siinä oikein on?

Ei mulla muuta nyt, tai no, Somalimaa somaleille, se tuli kyllä mieleeni..
Mä oon niin shokissa tuosta sun uudesta kuvasta että meni se vähäkin järki -:)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#33.
Noku kuulin, että ei sais kiroilla enää :( Niin aattelin korvata sen jotenkin.

#34.
Niin siis vähän tuntuu, että suhtautuminen esim. Somalimaahan on kuin reality elämää Kaurismäen elokuvassa. Että siis todellisuus on vain kurja ja surkea ja hirveä ja ainoan valon vie joku suomalainen täti, joka käy kertomassa kuinka ympäristöystävällistä tuulivoima oikein onkaan.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#37.
No voi että :P
Kuvassa on minun oma töröhuulimussukkani, joka tällä hetkellä vääntää sängyssä tekoitkua, kun ei vissiin huvittaisi nukkua.

Tuima (nimimerkki)

#34

Milloinkas suomalainen ei ole rasisti, onko sellaista mahdollisuutta edes olemassakaan. Teet niin tai näin, aina menee väärin päin, pitäisikö nostaa kädet pystyyn ja sanoa, että tehkää mitä lystäätte, ei kiinnosta enää pätkän vertaa.

Kurvari (nimimerkki)

#6

Klerk, jos voisin veikata suoralta kädeltä niin olisit joku angstinen teini, joka haluaa haastaa riitaa kaikkien kanssa. Mutta kun tiedän ettet ole, niin toivoisin aikuiselta ihmiseltä edes jonkinlaista järkeä ja suhteellisuudentajua. Tuommoinen tyhjänpäiväinen vittuilu asialliseen kirjoitukseen ei kerro muuta kuin sen, että näppäimistön takana on kaltoin kohdeltu ihminen.

syö särkeä (nimimerkki)

Niin, sen jälkeen kun Somaliassa yhteiskunta lakkasi olemasta 90-luvulla, niin samalla lakkasi olemasta myös Somalian rannikkovartiosto. Maan kalastusalueet joutuivat ulkomaisten alusten ryöstösaaliiksi, sieltä viedään vuosittain YK:n laskelman mukaan 300 miljoonan dollarin arvosta kalaa ulkomaiden pöytiin laittomasti. YK:n tarkkailijat ehdottivat saartoa kalavarkaiden pysäyttämiseksi, turvaneuvosto torjui ehdotuksen. Otapa Heluna selvää oliko USA:n vai Venäjän edustajat asialla saartoa estämässä, niin se helpottanee oman kantasi muodostamista asiaan.

Somalimaan presidenttiehdokkaan yhdestä sivulauseesta ei varmaankaan voitane päätellä, että hän uskoo kalastusta lisäämällä voivansa aiheuttaa suuriakin parannuksia maan tilanteeseen. Rannikolla varmasti syödään kalaa, mutta kun koko Somalia ei ole rannikkoa. Muutaman metrin päässä rannikosta alkaa vuori, varsinkin nyt puheena olevassa pohjoisessa. Lähdepä sinne Heluna kiskomaan kalalastia vuoren rinnettä ylöspäin 40 asteen helteessä paikallisella kylmäteknologialla, niin nähdään kuinka monella kalalla ruokit Somalian väestön. Ehkä silloin ymmärrät, miksi kala ei kuulu kaikkien somalialaisten ruokavalioon.

Gagarin (nimimerkki)

#42: "kuinka monella kalalla ruokit Somalian väestön."

Viisi leipää ja kaks sikalaa!
(Eikös tämä ole se vanha konsti)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#42.
"Otapa Heluna selvää oliko USA:n vai Venäjän edustajat asialla saartoa estämässä, niin se helpottanee oman kantasi muodostamista asiaan."

Minkä oletat olevan minun kantani? Minä olen sitä mieltä, että varsinkin kehitysmaita tulisi kaikin keinoin tukea omavaraisuuteen ja omien luonnonvarojen hyödyntämiseen, koska se on ainoa keino kehittyä ja selvitä, ei mikään ulkomainen avustusraha, joka yleensä katoaa kuin pieru saharaan epämääräisiin taskuihin ja byrokratian pyörittämiseen.

Jos Yhdysvallat ja/tai Venäjä ovat vaikeuttaneet somalien kalastuselinkeinoa, niin silloinhan asiaan olisi puututtava. Eiväthän USA tai Venäjä suinkaan ole ainoita YK:n jäsenvaltioita, siellä on aika paljon muitakin, jos vain poliittista tahtoa löytyy.

"Lähdepä sinne Heluna kiskomaan kalalastia vuoren rinnettä ylöspäin 40 asteen helteessä paikallisella kylmäteknologialla, niin nähdään kuinka monella kalalla ruokit Somalian väestön. Ehkä silloin ymmärrät, miksi kala ei kuulu kaikkien somalialaisten ruokavalioon."

Niin, sehän toki vaatisi infran kehittämistä, johon rahaa varmasti länsimaistakin löytyisi kehitystyön puitteissa. Tokihan suomalaisetkin olisivat voineet jäädä 40-luvulla sotakorvauksia maksellessa kädet levällään päivittelemään, kuinka ei se tukkipino itsekseen sieltä metsästä Venäjälle loiki.
Ei tuollaiset vuoristot ole nykyään mikään ongelma, jollei siitä ongelmaa tehdä. Ja ehkäpä tämä suomalainen presidenttiehdokas haluaisikin viedä sitä toisenlaista ajattelua sinne, että kyllä nykyään on teknistä osaamista, jolla moiset ongelmat ratkotaan. Jos siis halua löytyy.

P.S Onhan niitä vuoristoja muuallakin ja siltikin kalastetaan. Yleensä asutus on jopa keskittynyt rannikoille ja viljelijät ainoastaan sisämaahan... en tosin tiedä, että mikä on somalien asutushistoriallinen logiikka ollut ja mitkä asiat ovat rannikolta pois ajautumiseen vaikuttaneet.

talousmaantiedettä (nimimerkki)

#31 "Paljonko on luonnonvaroja sveitsiläisillä siellä alppien laaksoissa?"

Heillä on logistinen unelmapaikka kaikkien Euroopan keskeisten kauppareittien ydinkohdassa. Kuka tahansa kauppias hyppisi onnesta jos saisi perustaa marketin niin parhaalle paikalle. Se ei ole voinut olla näkymättä Sveitsin vaurastumisessa. Briteillä puolestaan on entisaikojen ja nykyajankin tärkeimmän kauppaliikenteen, merenkulun, kannalta upea paalupaikka kehittää talouttaan, ja se on toki näkynyt, usein myös muiden maanosien luonnonvarojen rosvoamisena ja kansojen orjuuttamisena.

Mikä tahansa kansanryhmä olisi pystynyt perustamaan vihreän keitaan Välimeren pohjukkaan, jos olisi saanut ulkoapäin samanlaiset rahavirrat haltuunsa kuin mitä sinne viime vuosikymmeninä on virrannut. Ja jos olisi keskittynyt vain yhden kansanosan elintason nostattamiseen, jättäen alkuperäiset maan oikeat omistajat kehitysmaatasolle.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#46.
Entäs jos verrataan Suomea ja Somaliaa? Somaliassa on ajoittaista kuivuutta, meillä tappopakkasia. Molemmat olemme hieman syrjässä maailman keskiöstä, luonnovaroja on hieman, muttei älyttömästi. Molempia kansoja ovat suuret imperialismit halliinneet. Silti yhteiskuntamme ovat kuin yö ja päivä.

talousmaantiedettä (nimimerkki)

45: "Ei tuollaiset vuoristot ole nykyään mikään ongelma, jollei siitä ongelmaa tehdä."

No eipä tule mieleen kovin montaa vastaavaa esimerkkiä samanlaisista olosuhteista, joissa lopputulos olisi ollut kovasti toinen. Eritrea kai on ainoa Somaliaan helposti verrattavissa oleva maa (vaikkakin enemmistö siellä kristittyjä), ja silti mennään alle dollarilla/päivä monessakin perheessä, rantaviivan pituudesta huolimatta.

talousmaantiedettä (nimimerkki)

47: "Molemmat olemme hieman syrjässä maailman keskiöstä, luonnovaroja on hieman, muttei älyttömästi."

No Suomi nyt sentään ehkä kuitenkin hieman onnellisemmalla pallonpuoliskolla keskeisten bisnesnäkymien kannalta. Tuossa hieman perehdytystä aiheeseen:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tykit,_taudit_ja_ter%...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#48.
Aha, no okei. Eli Somalialaisilla ei ole mahdollisuutta harjoittaa muita merellisiä elinkeinoja kuin merirosvousta, koska vuoret ja venäjä ja usa ja paha yk ja salakalastus.
Entäs sitten se hedelmällinen maaperä ja maanviljely? Vickypollardsyitä sen olemattomuudelle?

"Tykit, taudit ja teräs: ihmisen yhteiskuntien kohtalot"

Varmaan pitäisi lukea tuo kyseinen kirja, koska Suomihan ei ole koskaan harrastanut sellaista imperialismia kuin esim. Ruotsi, Englanti tai Venäjä, vaan olemme olleet imperialismin kohteena, kuten vaikka Somalia. Luonnonolot eivät meillä ole yhtään Somaliaa helpommat, joten mielestäni näitä valtioita voisi periaatteessa myöskin vertailla keskenään ja pohtia niitä syitä, että miksi me emme ihan samassa jamassa ole kuin esim. juuri Somalia ja miksi juuri me mielellämme kehitämme syitä sille, miksei Somalian kaltaiset valtiot edes periaatteessa pysty kehittymään tasollemme.

Heikki Porkka (nimimerkki)

Solidaarisuus on muutaman kymmenen vuoden ikäinen sosialidemokraattinen järjestö. Sen nimi taisi olla alunperin Kansainvälinen solidaarisuussäätiö.

http://www.solidaarisuus.fi/meista/hallitus/

Siltä pohjalta voi miettiä Kähärän lausuntoja.
Sosialidemokraatit työllistävät tuhansia ihmisiä ulkomailla ja kotimaassa maahanmuutto- ja kehitysapubisnekseen.
Ei kannata ihmetellä, miksi sdp ei tee oppositiossa mitään hillitäkseen järjetöntä ulkomaalaispolitiikkaa. Sdp on kaikista Suomen puolueista syvimmällä ulkomaalaispolitiikan hetteikössä.
Sdp:n kannatus vaatii juuri nyt (vaalit tulossa ja kannattajien työpaikat täytyy säilyttää) yhä nousevaa trendiä ulkomaalaispolitiikan sektorille. Toisaalla sdp kertoo olevansa suomalaisen työttömän ja duunarin/palkansaajan asialla.
Sdp haluaa olla kaikkien asialla eli käsi jokaisen suomalaisen taskussa.

Sdp harjoittaa tässäkin tapauksessa hyväntekeväisyyttään veronmaksajien piikkiin, kuten solidaarisuuden sivuilta ilmenee:

"Solidaarisuus tekee kehitysyhteistyötä Nicaraguassa, Ugandassa ja Somalimaassa. Tämän lisäksi osallistumme yhteen hankkeeseen Intiassa sekä teemme lähialueyhteistyötä Venäjän Karjalassa.

Solidaarisuuden tulot olivat vuonna 2008 yhteensä 2,37 miljoonaa euroa. Tästä 80 % saatiin ulkoasiainministeriöltä, 14 % lahjoituksina ja 5 % Nenäpäivä-tempauksesta.

Kumppaneiden omarahoitus muodosti 2 % tuloista. Kumppaneiden omarahoitus on tärkeää hankkeen jatkuvuudelle, kun Solidaarisuuden tuki hankkeeseen joskus lakkaa."

Sdp harjoittaa kansainvälistä sosialismiaan monella sektorilla Suomessa ja ulkomailla. Rahat tähän toimintaan se pumppaa suomalaisten verotuksen kautta. Sdp:n bisnesosaaminen on aina pohjautunut toisten taskujen kaiveluun.

Demareilla on tai ainakin oli yhdistys nimeltään "Iloiset veronmaksajat ry".

talousmaantiedettä (nimimerkki)

50, itse asiassa Somalian merirosvot ovat usein juurikin niintä entisiä kalastajia, joilta on siviilityöt loppuneet em. syistä ja sitten on siirrytty siihen mikä on jäänyt jäljelle.

"Suomihan ei ole koskaan harrastanut sellaista imperialismia kuin esim. Ruotsi, Englanti tai Venäjä"

Tulit juuri luetelleeksi Suomen tärkeimmät historialliset ja nykyiset kauppakumppanit, joiden imperialismista Suomi ilman muuta on kaupan avulla hyötynyt, toisin kuin monet etäisemmät maailmankolkat.

"Luonnonolot eivät meillä ole yhtään Somaliaa helpommat"

Lauhkean vyöhykkeen rajalla, Golf-virran vaikutuksessa, neljä vuodenaikaa, maaperä ravitsee jopa 40-metrisiä puitakin. Kaikkea tätä ei ole edes Venäjällä, saati sitten Saharan kupeessa.

Saara Pasanen

Onpahan taas ihan joutavaa paskaa jäädä muhimaan sellaiseen aiheeseen kuin jonkun vakkarikommentoijan henkilöllisyyteen. Jos joku haluaa laukoa mielipiteitään anonyymisti niin se hänelle sallittakoon, sekin kuuluu tähän kuuluisaan sananvapauteen.

Saara Pasanen

"Vickypollardsyitä sen olemattomuudelle?"

Yea but no but yea but no but..

Aiheeseen vielä, Somalian kohtalo on äärimmäisen surullinen. En ihmettele lainkaan miten ainoat selviytymisekeinot ovat vilpillisiä jos muita mahdollisuuksia ei ole tavalliselle kansalle juuri koskaan annetukaan.

Tilanne vaatii korjauksen ylhäältä päin, joskin epäilyttää tapahtuuko se yhden ihmisen voimilla.

Saara Pasanen

PS. Etinpäs tässä vielä sitä miten tehään feissariin helena eroselle fanisivua. Ne kun tuntuu olevan niin suosittuja.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#52.

"itse asiassa Somalian merirosvot ovat usein juurikin niintä entisiä kalastajia, joilta on siviilityöt loppuneet em. syistä ja sitten on siirrytty siihen mikä on jäänyt jäljelle"

Kuka on lähtenyt ajamaan tämän epäkohdan korjaamista ja kalastuselinkeinon turvaamista somaleille? Miksi somalit eivät kääntäisi merirosvousta jonkinlaiseksi kalastusrauhansuojeluksi?

"Tulit juuri luetelleeksi Suomen tärkeimmät historialliset ja nykyiset kauppakumppanit, joiden imperialismista Suomi ilman muuta on kaupan avulla hyötynyt, toisin kuin monet etäisemmät maailmankolkat."

Monet siirtomaat Afrikassakin olivat monin tavoin vauraita, hedelmällisiä ja tuottavia siirtomaa-aikana. Jos ulkomainen johto sai tuotettua jotain Afrikan hedelmällisestä maaperästä, niin mikseivät paikalliset?
Miksi Suomi on onnistunut olemaan hyötyjä, mutta Afrikan siirtomaat olivat ainoastaan kärsijöitä?

"Lauhkean vyöhykkeen rajalla, Golf-virran vaikutuksessa, neljä vuodenaikaa, maaperä ravitsee jopa 40-metrisiä puitakin"

Pitkä, pimeä ja kylmä talvi, jolloni ei kasva yhtään mikään. Korkeat elinkustannukset, syrjässä Euroopasta...
Ei Suomessa ole sen helpommat olot kuin Afrikassakaan.

Miksi sinä haet jatkuvasti tekosyitä sille, että miksi Somalimaa ei koskaan ikinä voisi tulla omavaraiseksi ja menestyväksi valtioksi? Jos tuollainen asenne on niillä, joiden kyseisiä alueita pitäisi kehittää, niin ei hyvä ollenkaan.

Muistelen jonkun tutkimuksen todenneen, että suomessakin yksin suurin ongelma mamujen sopeutumiselle on se, että heidän kanssaan työskenetelevät suomalaiset totuttavat mamut olemaan niin uusavuttomia, ettei sitten itsekseen enää pärjätäkään...

#55.
Wooooooot!?

Esa Kärnä

#47. Nyt päästiin villakoiran ytimeen. Ja entäs se hanketyöntekijöiden, konsulttien ja koordinaattoreiden armeija. Kenen etu?

Esa Kärnä

#56. Lainaus: "Muistelen jonkun tutkimuksen todenneen, että suomessakin yksin suurin ongelma mamujen sopeutumiselle on se, että heidän kanssaan työskenetelevät suomalaiset totuttavat mamut olemaan niin uusavuttomia, ettei sitten itsekseen enää pärjätäkään…"

Niin, tarjotaan valmis ruoka 4 kertaa päivässä, huonekalurahaa parhaimmillaan tonni per asunto ja sitä rataa. Melko reilua.

klerk (nimimerkki)

Ilkka Partanen

Kuka hemmetin panu? Samaa on joku muukin jauhanut. En edes tunne yhtään panua. Mutta sillä sinänsä ei ole väliä.

Jokainen rivienvälilukija osaa lukea, että Helenan kirjoitus ei ollut mitään muuta kuin rasismia isolla ärrällä. Miksi valita TAAS somalit? Miksei yhtään muuta kansaa kun niitä mailmassa on tuhansia.

Otappa helena seuraavaksi kritiikkiin Maasait. Juovat verta ja maitoa, eivätkä käytännössä ollenkaan hiilihydraatteja.

Mitens olisi aborginalit tai bushmannit?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#59.
Kirjoitin somaleista siksi, että suomalainen on somalimaan presidenttiehdokkaana ja luettuani kyseisen jutun tästä presidenttiehdokkaasta minulle heräsi kysymyksiä siitä, että mikä on oikeastaan somalian ongelma ja millainen maa somalia oikeastaan on.

Somalian ilmasto ei ole ollenkaan niin ankara, kuin monissa muissa Afrikan osissa on. Somalialla on luonnovaroja, joita ei osata hyödyntää. Somaleilla itsellään on sellainen näkemys, että maa voisi kehittyä, jos sinne saataisiin vietyä rauhaa, tasa-arvoa ja länsimaista teknistä osaamista, mutta suomalainen maakoordinaattori ei siihen näytä uskovan.

Minä olen ehdottomasti sitä mieltä, että jos YK ottaisi Somaliasta samanlaisen otteen, kuin minkä se otti Namibiasta, niin Somalialla olisi kaikki edellytykset menestyä ja tulla hyväksi valtioksi kansalleen. Jos se, että ajattelen noin, on rasismia, niin olen ihan hyvin mielin rasisti.

P.S On todella hienoa, että Maasait noudattavat terveellistä VHH-dieettiä.

klerk (nimimerkki)

Helena Eronen

Tietenkin sinä saat kirjoittaa ihan mistä huvittaa. Mutta onko edes käynyt mielessä, miten tätä sivustoa lukevat uusnatsit saavat bensaa suoniinsa, kun joku kirjoitustaitoinen laukoo "totuuksiaan"?

Gagarin (nimimerkki)

#46: "Heillä on logistinen unelmapaikka kaikkien Euroopan keskeisten kauppareittien ydinkohdassa. Kuka tahansa kauppias hyppisi onnesta jos saisi perustaa marketin niin parhaalle paikalle. Se ei ole voinut olla näkymättä Sveitsin vaurastumisessa. Briteillä puolestaan on entisaikojen ja nykyajankin tärkeimmän kauppaliikenteen, merenkulun, kannalta upea paalupaikka kehittää talouttaan, ja se on toki näkynyt, usein myös muiden maanosien luonnonvarojen rosvoamisena ja kansojen orjuuttamisena.

Mikä tahansa kansanryhmä olisi pystynyt perustamaan vihreän keitaan Välimeren pohjukkaan, jos olisi saanut ulkoapäin samanlaiset rahavirrat haltuunsa kuin mitä sinne viime vuosikymmeninä on virrannut. Ja jos olisi keskittynyt vain yhden kansanosan elintason nostattamiseen, jättäen alkuperäiset maan oikeat omistajat kehitysmaatasolle."
_______________________________________________________________________

Tuollaisilla argumenteilla selitellään asioita sitten, kun ne ovat toteutuneet. Jos ne olisivat toteutuneet toisin, niin sitten löytyisi vastaavasti argumentteja "talousmaantieteestä".
Millainen paalupaikka onkaan Somalialla merenkulussa strategisessa kohdassa ennen Suezin kanavaa? Miten Somalia tätä paalupaikkaa hyödyntää? Vastaus: merirosvoamisella. Tanskalla on vastaava paalupaikka Itämerelle. Miten se tätä paalupaikkaa hyödyntää? Vastaus: hyödyntämällä kauttakulkualuettaan logististen palvelujen tarjoajana, kaupalla ja tursismilla.
Sveitsin talous ei perustu sille, että se on "market" keskellä Eurooppaa. Itse asiassa maan topografia tekee kaiken infrastruktuurin rakentamisen ja logistiikan tolkuttoman kalliiksi. Lisäksi siellä kunnioitetaan omistusoikeutta siinä määrin, että yhtäkään moottoritien pätkää ei voi rakentaa ilman talon tai maanomistajan suostumusta ja huikeita korvauksia. Sveitsiläiset ovat eläneet vauraudessa jo ennen kuin kansainvälinen kauppa näytteli merkittävää roolia BKT:ssa. Sveitsiläiset ovat nerokkaasti hyödyntäneet täydellistä itsenäisyyttään pankkipalveluiden tarjoajina muulle maailmalle, mutta sen lisäksi siellä on monipuolinen ja terve teollisuusrakenne. Elintarvike-, makeis- ja meijeriteollisuus, kemianteollisuus, hienomekaaninen teollisuus, kymmeniä tuhansia pieniä perheyrityksiä valmistaen hiusharjoja, myssyjä, vetoketjuja, lumikettinkejä, ...
Niistä Israelin rahavirroista: kyllä niitä rahavirtoja on moneen kehitysmaahan suunnattu, mutta vaikka niitä suuntaisi kuinka paljon tahansa Ruandaan, Zimbabween tai Nigeriin, niin saat luvan uskoa, ettei niistä toista Israelia muodostu! Päinvastoin, kansat vain laiskustuvat entisestään automaattisten rahavirtojen myötä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#61.
Ei voida elää yhteiskunnassa, jossa mennään "uusnatsien" vietävänä ja vaietaan asioista, joista he saavat tuulta purjeisiinsa. Minä en tässä kirjoituksessani kritisoi somaleita, itse asiassa minä kehun tämän kyseisen somaliherran ajatuksia, koska niissä näkee sen, että "opintomatka" Suomeen on tuottanut tulosta ja hän on todennut sen, että ehkä ihmisten on parempi elää yhteiskunnassa, jossa ihmisistä huolehditaan ja jossa pyritään kehittämään asioita.

Aikaisemmin talvella kirjoitin siitä, että monikohan näistä ilmastonmuutoshysterikoista saa todellisuudessa elantonsa ilmastonmuutosbisneksestä. Mielestäni tässä on kyse hieman samasta asiasta. Eli että pidetäänkö tavallaan keinotekoisesti kehitysmaita kehitysmaina siksi, että joku länsimainen "auttaja" saa siitä sen kuukausipalkkansa tililleen, puhumattakaan muista motiiveista?

Ja ei, en missään nimessä nyt sano, että tämä olisi jokin yleismaailmallinen ilmiö tai normaali käytäntö, mutta kieltämättä on ennenkin mieleen tullut ja samaa asiaa hieman ihmetellyt.

Jukka-Pekka Vasara

# 49. Mut hei! jos joku wikipediaan kirjoittava kommari on sitä mieltä että Suomen sijainti se on taloudellisessa mielessä mainio niin onhan se sitä. Älkää vain alkako ajattelemaan syrjäistä sijaintiamme napapiirillä: idässä roistomainen ja arvaamaton diktatuuri, lännessä pari suomenkaltaista pikkumaata, pohjoissa napa ja etelässä meri..

No toisaalta, ajattelevathan kesKusta ja kokoomuskin näin. Ei kain ne muuten lahjoittelisi maailman 4. korkeimmilla veroilla kerätttyjä rahoja niin hövelisti ympäri maailmaa, ja lainaisi vielä lisärahoitusta tähän kiinalaisilta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#62.
Siis jos miettii Suomeakin historian kannalta, niin meitähän on kaksi "isoa" valtiota alistanut ja sen jälkeen, kun saimme itsenäisyyden, olemme kokeneet kolme sotaa ja suuri naapuri on vieläpä vienyt meiltä asuinalueita. Olemme selvittäneet itseksemme älyttömät sotakorvaukset ja asuttaneet väestöön nähden suuren evakkolauman.
Siltikään emme ole jääneet poteroihin emmekä heilu hirvikiväärein kadulla attentaatteja ja vallankumouksia tekemässä, vaan yritämme pärjätä muulla tavoin.
Ei meidän historia tai geopoliittinen asemamme, luonnosta nyt puhumattakaan, kauheasti eroa siitä, mitä se tilanne jossain Somaliassa on tai voisi olla.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Käsittääkseni kysymys on siitä, ettei Suomen tasavalta tai moni muukaan maa tunnusta Somalimaata itsenäiseksi valtioksi Somaliasta. Virallisesti on siis niin, että Somalimaassa kannattaa ennemmin kuolla nälkään odottaessa maan "keskushallinnon" mittava perusturvapakettia kuin ryhtyä kansainvälisesti tunnustamattomassa valtioissa touhuilemaan.

On tietenkin hyvä, että joku ottaa otteen maakunnasta-valtiosta, mutta kun se ei ole virallisen politiikan mukaista niin "se ei käy", "se ei käy", "ei kerta kaikkiaan käy".

Somaleile sopiva elinkeino on merirosvous, mihin ammattiin ilmeisesti somalimaalaistenkin pitäisi alistua.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#66.
Niin, tuohan on melkoisen merkittävä osa ongelmaa. Käsittääkseni just Somalimaa on pikkasen rauhallisempi ja tasapainoisempi alue Somaliassa ja he haluaisivat siellä päästä jo jatkuvasta kaaoksessa elämisestä eroon. Mutta jostain syystä yksikään ulkopuolinen valtio ei halua tukea heitä siinä.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

#31 Minusta olisi hyvä, jos Afrikassa olisi riittävästi itsenäisiä valtioita, joilla olisi vähemmän sotilaallista kykyä kerrallaan ja enemmän mahdollisuutta laittaa itse "maakunnan asiat" kuntoon. Olisiko Sveitsi parempi kuin nyt osana Italiaa, Ranskaa tai Itävaltaa? Tuo köyhyyteen tottuminen on karmeaa. Euroopan unionin ja Ruotsin läsähtäneen esimerkin vuoksi ei ole ruotsalaistakateuden eikä Neuvostoliiton jälkeen Venäjän pelon kaltaista motivaattoria panna asioita kuntoon. Suomessa kehitysalueiden ESR- ja EAKR-koordinaattorit vastaavat kehitysmaiden laiskimpia kehityskoordinaattoreita. Suomeen annetaan kehitysapua Suomen nettomaksamista varoista Brysselin 5%:n hävikillä.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Minusta olisi hyvä, jos Transnestrian ja Somalimaan itsenäisyys kansainvälisesti tunnustettaisiin. Kummallakin "kansalla" on oikeus päästä romanialaisista ja somaleista eroon. Eritreankin itsenäisyys palautettiin.

realisti (nimimerkki)

eivätkö Somalimaan ihmiset olekaan somaleita ? mitäs he sitten ovat ?

Gagarin (nimimerkki)

#69: Entäpä Mari, Karjala, Vepsä ja Tshetshenia?

jarski (nimimerkki)

Somalit ovat afrikan mustalaisia.

eos (nimimerkki)

Onnea matkaan Faisal Alille. Yksi demari presidentti lisää tähän maailmaan. Sehän tästä vielä puuttuu..

Ulkoministeriön kehitysyhteistyö projektit ovat olleet viimeiset 15 vuotta yhtä raporttien tuottamista ja saman jauhamista. Riittää kun raportissa toitottaa avainsanoja sustainability ja poverty alleviation niin läpi menee.

On se aika ihmeellistä että kehitysyhteistötyö miljoonat syydetään näiden kettutyttöjen, maan ystävien ja muiden joogalentäjien projekteihin kun Suomella olisi tarjota oikeaa apua niitä tarvitseville ja samalla hyötyisi suomalainen elinkeinoelämä.

Gagarin (nimimerkki)

#72: "Somalit ovat afrikan mustalaisia."

Kyllä suuri osa afrikkalaisista on vielä mustempia.

jarski (nimimerkki)

#72: ”Somalit ovat afrikan mustalaisia.”

Kyllä suuri osa afrikkalaisista on vielä mustempia.

Tarkoitin "mustalaisia"

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#73.
"On se aika ihmeellistä että kehitysyhteistötyö miljoonat syydetään näiden kettutyttöjen, maan ystävien ja muiden joogalentäjien projekteihin kun Suomella olisi tarjota oikeaa apua niitä tarvitseville ja samalla hyötyisi suomalainen elinkeinoelämä."

Niin, pitäisiköhän perustaa joku "KEHITYSYHTEISTYÖJÄRJESTÖ MUALLAISJÄRKI"....?

eos (nimimerkki)

#76
Vois olla paikallaan joku tuollainen järjestö.

Kehitysyhteistyövaroilla voitaisiin kustantaa Pielisen rannalle muikun kiilaus ja savustuskurssin jossa opetettaisiin näitä riepuja syömään veden eläviä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#77.
Paikalliset kalamiehet eivät kyllä saattasi tykätä, kun musta mies veisi akat ja mujjeet. Oisi parempi opettaa siellä Somaliassa (talviaikaan, niin ei tarvihtisi opettajienkaan pakkasessa värjötellä)

eos (nimimerkki)

#78
voitaisiin tuoda niitä kauniita pitkäkaulaisia somalinaisia niin saataisiin pohjois-karjalan peräkammarin pojatkin liikkeelle

juupa (nimimerkki)

90-luvun loppupuolella kävi näin: Eräs Suomeen pakolaisena tullut somali oli koulutukseltaan juristi, mutta ei ollut kuitenkaan saanut täältä kunnollista työtä. Koska tilanne Somaliassa oli rauhoittunut, hän muutti sinne takaisin eikä mennyt kauaakaan kun hänelle lohkesi puolustusministerin virka.

Mielestäni tilanne on se, ettei Suomessa mielellään työllistetä somaleita ja osalle somaleista se passaa niin hyvin, että tänne pitää päästä ja sitten haalitaan tänne vielä sukulaisetkin.

Tällaisella on pitkät perinteet, koska ei mustalaisillakaan ole mitään tarvetta tehdä työtä jos ei huvita. Juntit elättävät heitä siitä ilosta että saavat haukkua heitä laiskoiksi, vaikka heikäläisien työttömyysprosentti onkin vakiintunut viidenkymmenen hujakoille. Läheskään kaikki eivät viitsi makoilla kotona vaikka siihen olisi kuinka hyvät mahdollisuudet, mutta sitä juntti ei halua ymmärtää.

Tapio ttt (nimimerkki)

Onhan se helpompi olla suomessa kun ei tarvitse kalastaa eikä tehdä muutakaan työtä kunhna pukkaa lisää kakaroita jotta lisäavustukset kasvaa muut sosiaalipuolen avustukset kuten asunto ja elanto on hanskassa.

Timo (nimimerkki)

Ei voi kuin onnea toivottaa presidentinvaaleissa Faisalille Aalbergasta. Todella olisi mukava nähdä mies Somalimaan presidenttinä.
Kalastuksesta sen verran, että ei kala välttämättä kylmäketjua tarvitse - siitä voi tehdä kapakalaa, savukalaa tai jopa suolakalaa (tai muikeata hapankalaa, niin kuin yhä vielä Ruotsissa tai Kaakkois-Aasiassa).

ete (nimimerkki)

Maailman tuska on liikakansoituksessa. Näin myös Somaliassa.

Vähentäkää lisääntymistä ja syökää pettua on viestini kaikille Afrikan maille.
Ja tähän tietysti täytyy lisätä, että ei enää yhtään ulkomaalaista meille. 10 000 afrikkalaista meillä on muutamassa vuodessa 50 000 kovan lisääntymistahdin vuoksi. Pian joudutaan mekin turvautumaan merirosvoukseen.

talousmaantiedettä (nimimerkki)

56: "Kuka on lähtenyt ajamaan tämän epäkohdan korjaamista ja kalastuselinkeinon turvaamista somaleille?"

Esim. ne YK:n tarkkailijat, jotka ehdottivat kansainvälistä suojelua Somalian aluevesille. Myöskin presidenttiehdokkaasi kalastuksen "kehittäminen" edellyttää ensimmäisenä toimenpiteenä kalastusalueiden rauhoittamista niille joille alueet kuuluvat. Sitä ennen on turha puhua mistään ruokavalioista.

"Miksi somalit eivät kääntäisi merirosvousta jonkinlaiseksi kalastusrauhansuojeluksi?"

Luuletko etteivät ole yrittäneet? Menepä itse suojelemaan Somalian rannikkoa puisilla soutuveneillä satametrisiä troolareita vastaan, joista kalastajia ammutaan vesitykeillä ja joskus kovemmillakin projektiileilla.

"Monet siirtomaat Afrikassakin olivat monin tavoin vauraita, hedelmällisiä ja tuottavia siirtomaa-aikana."

Ja tähän joku vertaileva tilasto Suomen tilanteeseen, niin saadaan vähän asiaakin joukkoon pelkän huulia heiluttavan arvailun sijaan.

"Miksi Suomi on onnistunut olemaan hyötyjä, mutta Afrikan siirtomaat olivat ainoastaan kärsijöitä?"

Niin, miksi ylipäätään maailmassa vauraus on jakautunut epätasaisesti? Oma arvauksesi ja sydäntäsi miellyttävä teoria on ilmeisesti afrikkalaisten (ja venäläisten) tyhmyys ja moraalinen alemmuus. Mitään anlyyttisempää et ainakaan ole pystynyt esittämään kuin tuon joka riviltä paistavan "me hyviä, nuo tyhmät huonoja" -typerehtimisesi. Ne jotka asiaa ovat tieteellisesti tukineet, ovat tosin päätyneet painottamaan olosuhteiden merkitystä hippasen enemmän kuin rotuteorioita.

"Pitkä, pimeä ja kylmä talvi, jolloni ei kasva yhtään mikään. Korkeat elinkustannukset, syrjässä Euroopasta…
Ei Suomessa ole sen helpommat olot kuin Afrikassakaan."

Somalian kuiva kausi on pidempi ja ankarampi kuin Suomen talvi, eikä sadekauden liejut ja tulvatkaan varsinaisesti helpompia ole. "Elinkustannukset" Suomessa ovat olleet suurimman osan historiasta nolla euroa, eli ei ole tarvinnut maksaa mitään kun on itse repinyt syötävänsä maasta ja metsästä. Kysy Erkki Toivaselta onko Suomi syrjässä Euroopasta. Suomesta on Saksaan ja Ranskaan lyhyempi matka kuin Kreikasta, Europan syntysijoilta.

"Miksi sinä haet jatkuvasti tekosyitä sille, että miksi Somalimaa ei koskaan ikinä voisi tulla omavaraiseksi ja menestyväksi valtioksi?"

Niin, ainoa syyhän on neekereiden tyhmyys ja ainoa parannuskeino on se että valkoiset käskevät niitä olemaan olematta tyhmiä enää jatkossa.

Haamu (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus jälleen. Itse unelmoin hieman myös itsekkäistä syistä paremmasta Afrikasta, koska en halua kulttuurien sekoittuvan "harmaaksi mössöksi". Vaikka olen monesti parjannut somaleita, niin tällä kertaa ainakin uskon somalia enemmän, kuin suomalaista (punaviherkukkahattua?). Joka tapauksessa olisi ihan selkeä win-win-tilanne, että myös somaleilla olisi omassa maassaan paremmat olot.

Ainut kärsijä tosiaan olisi noi ihmiset suojatyöpaikoissaan.

talousmaantiedettä (nimimerkki)

62: "Tuollaisilla argumenteilla selitellään asioita sitten, kun ne ovat toteutuneet. Jos ne olisivat toteutuneet toisin, niin sitten löytyisi vastaavasti argumentteja talousmaantieteestä."

Useimmiten yhdenlaisiin lopputuloksiin johtaneet syyt ovat yllättäen hieman erilaisia kuin toisenlaisiin lopputuloksiin johtaneet syyt, ja tieteessä näitä eri syitä pystytään joskus jopa havaitsemaan.

"Millainen paalupaikka onkaan Somalialla merenkulussa strategisessa kohdassa ennen Suezin kanavaa?"

Suezin kanava on ollut olemassa vuodesta 1869. Sveitsin ja Britannian nimillä nykyään tunnetut alueet ovat olleet ihmisten käytössä luolamiesajoista lähtien. Kerrotko vielä syyn, miksi esim. sata vuotta sitten Intiasta Englantiin matkalla ollut laiva olisi pysähtynyt Somaliassa moikkaamassa brittiläisiä ja italialaisia siirtomaaisäntiä ja miten se olisi hyödyttänyt suunnattomasti Somalian kansaa?

"Sveitsin talous ei perustu sille, että se on ”market” keskellä Eurooppaa. Itse asiassa maan topografia tekee kaiken infrastruktuurin rakentamisen ja logistiikan tolkuttoman kalliiksi."

Ilmeisesti roomalaiset eivät tienneet tätä kun onnistuivat jollain ilveellä rakentamaan sinne teitä ja kaupunkeja jo 2000 vuotta sitten niin että retoromaani on Sveitsin virallinen kieli vielä tänäkin päivänä.

"kyllä niitä rahavirtoja on moneen kehitysmaahan suunnattu, mutta vaikka niitä suuntaisi kuinka paljon tahansa Ruandaan, Zimbabween tai Nigeriin, niin saat luvan uskoa, ettei niistä toista Israelia muodostu! Päinvastoin, kansat vain laiskustuvat entisestään automaattisten rahavirtojen myötä."

Niin, tyhmiä ja laiskoja nuo neekerit. Sehän se on oikeistolle rakkaampi selitysteoria kuin mitkään tieteen todistamat faktat.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#84.
"Esim. ne YK:n tarkkailijat, jotka ehdottivat kansainvälistä suojelua Somalian aluevesille. Myöskin presidenttiehdokkaasi kalastuksen ”kehittäminen” edellyttää ensimmäisenä toimenpiteenä kalastusalueiden rauhoittamista niille joille alueet kuuluvat. Sitä ennen on turha puhua mistään ruokavalioista."

Ehdotellahan saa vaikka mitä, mutta YK:lta odottaisi konkreettisia toimia!

"Luuletko etteivät ole yrittäneet? Menepä itse suojelemaan Somalian rannikkoa puisilla soutuveneillä satametrisiä troolareita vastaan, joista kalastajia ammutaan vesitykeillä ja joskus kovemmillakin projektiileilla."

Niinkö? Että kun pitäisi puolustaa kala-alueitaan, niin ollaankin heikkoja, sorrettuja ja puuveneellä soutelevia, mutta kun täytyy ryöstää suuri kauppalaiva, niin jumaliste, kyllä voimaa löytyy... :)

"Ja tähän joku vertaileva tilasto Suomen tilanteeseen, niin saadaan vähän asiaakin joukkoon pelkän huulia heiluttavan arvailun sijaan."

No en nyt ala mitään tilastoja etsiä. Etsi itse, jos haluat, mutta jos mietitään Suomea vaikka 300 vuotta sitten, niin eipä tämä mitenkään häävi maa ollut.

"Niin, miksi ylipäätään maailmassa vauraus on jakautunut epätasaisesti? Oma arvauksesi ja sydäntäsi miellyttävä teoria on ilmeisesti afrikkalaisten (ja venäläisten) tyhmyys ja moraalinen alemmuus. Mitään anlyyttisempää et ainakaan ole pystynyt esittämään kuin tuon joka riviltä paistavan ”me hyviä, nuo tyhmät huonoja” -typerehtimisesi. Ne jotka asiaa ovat tieteellisesti tukineet, ovat tosin päätyneet painottamaan olosuhteiden merkitystä hippasen enemmän kuin rotuteorioita."

Tuo on ihan pelkästään sinun oma tulkintasi, ei minun. Ja mielestäni se olet nyt sinä, joka siihen "rasismiin" syyllistyy leimatessasi minut, vaikka ainoastaan olen kirjoituksessani pohtinut kehitysmaiden ongelmien syitä.
Vastaa kuule ihan rehellisesti: jos suomalaiset muuttaisivat Somaliaan ja somalit Suomeen, niin millaisena näkisin Suomen ja Somalian vaikkapa 20 vuoden kuluttua?

"Somalian kuiva kausi on pidempi ja ankarampi kuin Suomen talvi, eikä sadekauden liejut ja tulvatkaan varsinaisesti helpompia ole. "

Itse asiassa Somalian ilmasto on Afrikkalaiseksi poikkeuksellinen, sillä se on hyvin paljon samanlainen kuin ns. välimerenilmasto. Lisäksi Somaliassa on myöskin makeaa vettä, jos vain sitä osataan hyödyntää.

"Niin, ainoa syyhän on neekereiden tyhmyys ja ainoa parannuskeino on se että valkoiset käskevät niitä olemaan olematta tyhmiä enää jatkossa."

Tämä lausahdus kertoo jotain sinusta, ei minusta.

Mutta kun nyt kuitenkin mielestäsi ilmeisesti kaiken pahan takana on länsimaat ja epätasa-arvo, niin kerrohan sitten, että miksi Somalian luonnonvarat, joihin eivät länsimaiset ihmiset ole koskeneet, ovat jääneet hyödyntämättä?

Kalle Hoikka (nimimerkki)

Mielenkiintoisesta uutisesta on tämäkin ketju saanut alkunsa. Herää kysymys, onko Faisalin presidenttiehdokkuuden taustalla ajatus lepytellä (valheellisesti) suomalaisia pakolais- ja maahanmuuttokeskustelun velloessa "omaa maa mansikka, muu maa mustikka" -mentaliteetillä ja antaa se kuva, että somaleilla on aina Somalia sydämessä ja sinne palataan, kunhan aika on kypsä. Toinen vaihtoehto on, että Faisal on hyväuskoinen hölmö, joka uskoo, että Somaliasta voisi tulla tasa-arvoinen, turvallinen, demokraattinen ja nykyaikainen teknokratia. Ei voi.

Valitettavasti Somalian kohdalla eväät on syöty, mitä tulee koko maan väestön kattavaan inhimilliseen elintasoon ja toimivan yhteiskunnan ideologiaan. Täälläkin on osassa kommenteista annettu liian ruusuinen kuva Somaliasta ja sen kehitysmahdollisuuksista. Ensinnäkin puulajisto on sellaista kuivaa hötypaskaa, ettei se kelpaisi edes Ikean huonekalujen raaka-aineeksi. Toisekseen Somalia on tyypillinen banaanivaltio, jossa viennillä ei kansantaloutta juuri kohenneta ja tärkeimmät maataloustuotteetkin jäävät lähinnä kotimaan tarpeita tyydyttämään. Toki Somaliassa on merkittäviä luonnonvarojakin, mutta jos maan prosessiteollisuuden huipentuma on jotain kalanpurkituslinjaston ja baananipuntarin tasolla, niin hankala siinä on alkaa jatkojalostamaan rikasteista teollisuudelle raaka-aineita, lopputuotteiden valmistamisesta puhumattakaan. Kuka haluaisi investoida Somaliaan? Niinpä.

Pienen mutkan kautta pointtini on se, ettei Somalia ole sellainen valtio, johon kukaan sieltä kerran pois lähtenyt haluaisi palata. Somaliaan - jos johonkin - pätee täysin se, mitä Seppo Räty aikoinaan totesi Saksasta. On inhimillistä pitää kiinni saavutetuista eduista elintason kohdalla ja sen vuoksi on valheellista propagandaa edes kuvitella ja uskotella, että Somaliasta/Somalimaasta maailmalle lähteneitä pakolaisia kiinnostaisi joskus palata lähtömaahansa. Se on sitten täysin eri keskustelun aihe, kenen, miten, miksi ja missämäärin somaleita on autettava.

Tämä ei saisi kuitenkaan olla esteenä parannusideoille ja kehitysaskeleille, joita Somaliassakin voidaan - ja on syytä - ottaa, jotta olot saataisiin edes hieman paremmiksi ja tätä kai Helena Eronenkin halusi tuoda esiin. Tyly fakta kun on se, ettei kymmentä miljoonaa somalia voida asuttaa muihin maihin ongelmitta määräänsä enempää.

Gagarin (nimimerkki)

#86: "Suezin kanava on ollut olemassa vuodesta 1869. Sveitsin ja Britannian nimillä nykyään tunnetut alueet ovat olleet ihmisten käytössä luolamiesajoista lähtien."

Eiköhän tuo vuosi 1869 ole riittävän kaukana historiassa, jotta sen jälkeen olisi ollut jo aikaa vaurastua. En usko, että luolamiesaikojen olosuhteet sanottavammin vaikuttavat nykyvaltioiden kansantuloasteeseen.

"Kerrotko vielä syyn, miksi esim. sata vuotta sitten Intiasta Englantiin matkalla ollut laiva olisi pysähtynyt Somaliassa"

Ideaalitapauksessa koko laiva olisikin ollut matkalla Somaliasta Englantiin, tai Somaliasta Intiaan. Mutta kyllä Intiastakin matkalla oleva laiva olisi voinut pysähtyä ottamaan tai purkamaan lastia, täydentämään muonavarojaan y.m. Vilkas satamatoiminta on aina generoinut vaurautta ympärilleen. Näin tapahtui mm. Kapkaupungissa, New Yorkissa, Shanghaissa j.n.e.

"Ilmeisesti roomalaiset eivät tienneet tätä kun onnistuivat jollain ilveellä rakentamaan sinne teitä ja kaupunkeja jo 2000 vuotta sitten niin että retoromaani on Sveitsin virallinen kieli vielä tänäkin päivänä."

Maan topografia tekee rakentamisen kalliiksi, mutta tokihan sinnekin jotain rakennettiin. Sen verran lähellä Rooman valtakunnan rintamaita se sijaitsi. On kuitenkin huomattava, että italian kielinen alue Sveitsissä on alppien eteläpuolista järvialuetta. Luganon seutu on yksi maailman kauneimpia ja pittoreskimpia alueita. Alpit muodostivat pitkään suuren esteen liikkumiselle ja juuri siksi pikkuriikkinen retoromaanien yhteisö on vuosituhannet pystynyt muusta maailmasta eristyneenä säilyttämään oman kielensä niissä parissa laaksossa, joissa he puolestaan elävät.

"Niin, tyhmiä ja laiskoja nuo neekerit. Sehän se on oikeistolle rakkaampi selitysteoria kuin mitkään tieteen todistamat faktat."

Tuota minä en sanonut, vaan sinä itse. En tiedä mistä tieteen todistamista faktoista puhut, mutta vaikka ei suoranaisesti sataprosenttisella varmuudella uskoisikaan Tatu Vanhasen tutkimustuloksiin, niin voinee silti hyvällä syyllä kysyä, että miksi aasialaiset entiset siirtomaat Kauko-Idässä ovat vauraampia kuin afrikkalaiset entiset siirtomaat, vaikka Afrikka on maailmassa suorastaan runsauden sarvi luonnonrikkauksineen.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

#88 Kuka haluaisi investoida Somaliaan?

Kaikki libertaarit!

talousmaantiedettä (nimimerkki)

87: "Ehdotellahan saa vaikka mitä, mutta YK:lta odottaisi konkreettisia toimia!"

Tuolla aiemmassa viestissä vaikutit siltä että "YK paha" ei kelpaa selitykseksi. Nyt käytät kuitenkin itse samaa selitystä.

"Että kun pitäisi puolustaa kala-alueitaan, niin ollaankin heikkoja, sorrettuja ja puuveneellä soutelevia, mutta kun täytyy ryöstää suuri kauppalaiva, niin jumaliste, kyllä voimaa löytyy…"

Markkinatalouden kannattajat ymmärtävät varmaan helposti, että jos panoksena on oma henki, niin silloin moni etsii mielellään tuottavaa sijoituskohdetta, ja haisevia sinttejä täynnä oleva purkki ei välttämättä ole sellainen. Lisäksi kaappaus yleensä pitkittyy viikkoihin, jopa kuukausiin, jolloin lastin haju vain pahenee ja arvo laskee. Vai ehdotatko että somalit kaappaisivat esim. japanilaisen kalastusaluksen, kuskaisivat sen itse takaisin Japaniin ja sitten palaisivat kävellen Somaliaan, jossa ryhtyisivät kalastamaan nyt kun on yksi rosvoalus vähemmän omilla vesillä? Panos/tuotos -suhde ei sellaisessa toiminnassa olisi ehkä ihan niin pörssiloogisesti houkutteleva kuin jonkin muun tyyppisen aluksen kaappaamisessa. Normaaleja yrittäjiä ja liikemiehiähän ne somalitkin vain ovat. Laivakaappaajien logiikalla on perustettu monia isoja firmoja ja kapitalistisia suurvaltoja. Miksei pienet saisi tehdä perässä samaa?

"jos mietitään Suomea vaikka 300 vuotta sitten, niin eipä tämä mitenkään häävi maa ollut."

Jep, suurin osa merirosvojen (Englanti, Ranska yms.) kanssa käydystä kaupasta on käyty läheisemmässä historiassa kuin 300 vuotta sitten.

"jos suomalaiset muuttaisivat Somaliaan ja somalit Suomeen, niin millaisena näkisin Suomen ja Somalian vaikkapa 20 vuoden kuluttua?"

No eihän suomalaiset pullamössöt jaksa nykyään edes armeijassa laittaa suksia jalkaan, joten kaipa ne Somalian oloissa kuolisivat janoon heti jos vesi pitäisi hakea yli viiden metrin päässä olevasta kaivosta, jonne firma ei sponssaa taksilippua.

akateeminen työläinen (nimimerkki)

"90-luvun loppupuolella kävi näin: Eräs Suomeen pakolaisena tullut somali oli koulutukseltaan juristi, mutta ei ollut kuitenkaan saanut täältä kunnollista työtä."

Mitä tarkoittaa kunnollista työtä? Onko vain juristin työ kunnollista? Jos näin, niin keksitkö yhtään syytä sille, miksei somalialaisille juristille noin vain lohkeaisi hommia Suomessa? Olisiko oikeusjärjestelmissä ja koulutuksissa eroja? Mikäli koulutus oli hankittu Suomessa, niin voin kertoa sinulle sellaisen yllättävän seikan, ettei kaikille akateemisesti koulutetuille valkonaamoillekaan (varsinkaan semmoisille, joilla ei jo ole työkokemusta ja suhdeverkostoa) unelmatyö tipahda kuin manulle illallinen, vaan työtä on ahkerasti itse haettava ja aloitettava uudessa työpaikassa ns. pohjalta. Enkä puhu nyt edes mistään höpöhöpö-humanistisen koulutuksen saaneista valkonaamoista, vaan ihan reaalimaailmaan liittyviä opintoja suorittaneista.

Mitä tulee näihin klerkeihin, panuhöglundeihin ja muihin hulluihin, ne kannattaa jättää omaan arvoonsa. Ovat täällä netissä vain purkamassa omaa pahaa oloaan ja hankkimassa edes jotain sisältöä luuserielämäänsä.

realisti (nimimerkki)

niin, jos somalilla on ammattikoulus eikä ole saanut töitä, niin millähän se somalin on sitten tultava toimeen ?

jos ei ole kouluttsa, on väärin tuoda lukutaidottomioia tänne. jos on, niin vie meidän työpaikat.

aina se vaan on niin väärin, tekee somali mitä tahansa.

talousmaantiedettä (nimimerkki)

89: "En usko, että luolamiesaikojen olosuhteet sanottavammin vaikuttavat nykyvaltioiden kansantuloasteeseen"

Itse asiassa nykymaailman vaurauserot menevät lähes pilkulleen sen mukaan, missä päin maailmaa on ollut viljelyskelpoisia kasveja ja kesytettäviä eläimiä tarjolla sivilisaation alkuvaiheissa, missä on ollut samantyyppinen ilmasto ja päivän pituus laajalla alueella jne. Jos sarvikuonon voisi kesyttää ja satuloida, niin afrikkalaiset olisivat olleet maailman valtiaita jo tuhansien vuosien ajan.

"Maan topografia tekee rakentamisen kalliiksi, mutta tokihan sinnekin jotain rakennettiin."

No ihan pikkusen tosiaan jotain vähän rakennettiin. Basilean, Genavan, Lousannan ja Turicumin roomalaisvaruskunnat tunnetaan nykyisin nimillä Basel, Geneve, Lausanne ja Zürich. Pronssikaudelta asti käytössä ollut St. Bernardin sola muuttui roomalaisten aikana tieksi, joka on siellä tälläkin hetkellä vilkkaasti liikennöitynä, Alppien juurikaan estämättä.

"Sen verran lähellä Rooman valtakunnan rintamaita se sijaitsi."

Aivan. Löysit kuin löysitkin yhden oleellisen tekijän alueen kehittymiselle.

"miksi aasialaiset entiset siirtomaat Kauko-Idässä ovat vauraampia kuin afrikkalaiset entiset siirtomaat, vaikka Afrikka on maailmassa suorastaan runsauden sarvi luonnonrikkauksineen."

Oman vastauksesihan tähän jo tiedämmekin, vaikket sitä uskallakaan sanoa, mutta maailman elintasoeroja selvittävä tieteellinen tutkimus päätyy eri vastaukseen.

Maantieteilijä (nimimerkki)

Elintasoerot esim. Suomen ja Afrikan välillähän johtuvat siitä, että vuosisatojen saatossa Suomessa ihmiset ovat joutuneet ponnistelemaan enemmän pysyäkseen hengissä. Ruuan eteen on joutunut paiskimaan enemmän töitä ja jonkinlaista suojaa kylmyyttä vastaan on ollut pakko hommailla, muuten on noutaja tullut. Afrikkahan taas on ollut maailman ruoka-aitta, jolloin siellä ei ole tarvinnut juuri ponnistella pysyäkseen hengissä. Nykyäänhan tuonne ruoka-aittaan on tunkemassa mm. kiinalaiset, joilla itsellä ei ole riittävästi viljelykelpoista maata. Luulisi silloin afrikkalaistenkin saavan siellä ruokansa tuotettua siinä missä kiinalaisetkin sen pystyvät tekemään.

Itse Sveitsissä jonkin verran pörränneenä, olen huomannut siellä on samoja piirteitä kuin Suomessakin. Myös siellä kansa on joutunut vaikeissa eristyneissä vuoristo-olosuhteissa ponnistelemaan elantonsa eteen. Tästä johtuen sveitsiläisistä on kehittynyt innovatiivinen ja sitkeä kansa, joka näkyy tänäkin päivänä monina korkean teknologian yrityksinä esim. lääketieteen, elektroniikan ja kelloteollisuuden aloilla.

Expat (nimimerkki)

Jaa-a. Tietämättä koordinaattori Kähärän taustaa lainkaan niin veikkaan, että esim insinööri hän ei ole :) Veikkaisin enemmän osastoa kulttuuriantropologi, sosiologi tms. Eipä sillä niin väliä, mutta se saattaisi selittää omalta osaltaan näkemyseroja. Ainakin itse ole törmännyt moiseen, kun
muutaman kerran keskustellut aiheesta.

Eli ainakin joillekin on olemassa selkeästi "oikeaa" kehitysapua, eli että roudataan ruokaa, vaatteita (jotka akuutisti usein toki ovatkin) ja vaalitaan alkuperäistä kulttuuria jne. Sitten on myös "väärää" kehitysapua joka luokitellaan sitten usein jonkinlaiseksi imperialismiksi. Ja sitä on sitten juuri jokin sellainen joka "ei kuulu kulttuuriin".

Oma (ekonomismiehiä ja toimialakin tuossa selvinnee...) esimerkkini on se, että matkapuhelintiheyden on todettu hyvin yksiselitteisesti olevan kehittyvien maiden talouskasvun moottori ja kehittymisen mahdollistaja. Tietysti mahdollistaa ihan normaalin yhteydenpidon, mutta myös pysymisen ajantasalla esim tulevasta säätilasta, tuotteiden hinnoista jne. Puhumattamaan mikrolaina-palveluista, joilla edesautetaan etenkin naisten pienyrittäjyyttä ja joissa matkapuhelin on juuri se alusta millä ne palvelut voidaan tehdä kun ei nuo pankkitilit niin yleisiä ole. Että sentyyppistä toimintaa kannattaisi edistää, eikö? Mutta mutta, kyllä se on sitten joidenkin mielestä taas ollut pahanlaatuista kulttuuri-imperialismia... ja sitä taustaa vasten ymmärrän, että niin voi jonkun mielestä olla myös Ali Farahin fisustamis -ja öljyteollisuus -visiointi :)

Gagarin (nimimerkki)

#96: "Itse asiassa nykymaailman vaurauserot menevät lähes pilkulleen sen mukaan, missä päin maailmaa on ollut viljelyskelpoisia kasveja ja kesytettäviä eläimiä tarjolla sivilisaation alkuvaiheissa, missä on ollut samantyyppinen ilmasto ja päivän pituus laajalla alueella jne. Jos sarvikuonon voisi kesyttää ja satuloida, niin afrikkalaiset olisivat olleet maailman valtiaita jo tuhansien vuosien ajan."

Siehän se varsinainen talousmaantieteilijä olet! Tuo nyt ei pidä paikkaansa vaikka sitä katsoisi minkä lasin läpi.

"Oman vastauksesihan tähän jo tiedämmekin, vaikket sitä uskallakaan sanoa, mutta maailman elintasoeroja selvittävä tieteellinen tutkimus päätyy eri vastaukseen."

Voitko valistaa minua mihin vastaukseen se "selittävä" tieteellinen tutkimus päätyy?

talousmaantiedettä (nimimerkki)

99: "Siehän se varsinainen talousmaantieteilijä olet! Tuo nyt ei pidä paikkaansa vaikka sitä katsoisi minkä lasin läpi."

Olipas hyvin perusteltu.

"Voitko valistaa minua mihin vastaukseen se ”selittävä” tieteellinen tutkimus päätyy?"

Siitä olikin tuolla ylempänä jo linkki. Tutustu siihen. Itse asiassa se, että tässä esitetyt tiedot maapallon taloushistoriasta ovat sinulle uusinta uutta jota et ole koskaan ennen tullut ottaneeksi huomioonkaan, osoittaa ettet tunne asiaa lainkaan vaan lätiset vain netissä lämpimiksesi amispohjalta. Eri mieltä toki voi olla, jos löytää kannalleen tukea uskottavista lähteistä, mutta se että ei edes tunne vastakkaisia tutkimukseen perustuvia näkemyksiä, on merkki tyhjän päällä olevasta mutuilusta. Ja sitähän netissä riittää, tämänkin ketjun lukuisissa viesteissä, aloituskirjoitusta myöten.

Milja Saresvaara (nimimerkki)

Helena Eronen kommentoi:
4.3.2010 11.18
"Niin, pitäisiköhän perustaa joku ”KEHITYSYHTEISTYÖJÄRJESTÖ MUALLAISJÄRKI”….?"

-Joo.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#93.
"Tuolla aiemmassa viestissä vaikutit siltä että ”YK paha” ei kelpaa selitykseksi. Nyt käytät kuitenkin itse samaa selitystä."

Pointtini onkin katos se, että jos YK:n voidan olettaa voivan tehdä asialle jotain, niin silloin sitä on vaadittava tekemään voitavansa. Mutta siitä, että rikollisuutta perustellaan, että "noku ei me voida muuta tehdä, kun YK on ihan perseestä", niin siinä ei vaan ole mitään järkeä.

Mitä tulee tuohon sinun kalastusesimerkkiisi, niin siinä ei ole päätä eikä häntää. Itse lähinnä ajattelin, että jos somaleilla on voimaa hyökätä suurienkin alusten kimppuun, niin ehkäpä heillä olisi voimaa ajella vieraat kalastusaluksetkin pois alueiltaan.

Sulla on outo suhtautuminen maailmaan, mutta eipä siinä mittään. Ihan kiva kun on mukava.

Tuima (nimimerkki)

”Niin, pitäisiköhän perustaa joku ”KEHITYSYHTEISTYÖJÄRJESTÖ MUALLAISJÄRKI”….?”

Tämän maalaisjärki järjestön motto voisi olla, että lopettakaa se vitun itkeminen ja tehkää jotain, kalat ei pomppaa järvestä syliin eikä raha tule taikaseinästä.

Jari Martikainen (nimimerkki)

"Eri mieltä toki voi olla, jos löytää kannalleen tukea uskottavista lähteistä, mutta se että ei edes tunne vastakkaisia tutkimukseen perustuvia näkemyksiä, on merkki tyhjän päällä olevasta mutuilusta. Ja sitähän netissä riittää, tämänkin ketjun lukuisissa viesteissä, aloituskirjoitusta myöten"

Ja näin kirjoittaa nimimerkki, joka ei ole esittänyt yhtään linkkiä tai viitettä väitteidensä tueksi...

Tuima (nimimerkki)

Itse asiassa olin väärässä, kyllähän ne kalat pomppaa järvestä veneeseen :)

http://www.youtube.com/watch?v=6cieX6F5fLw

Helppoa kuin heinänteko.

talousmaantiedettä (nimimerkki)

102: "jos somaleilla on voimaa hyökätä suurienkin alusten kimppuun, niin ehkäpä heillä olisi voimaa ajella vieraat kalastusaluksetkin pois alueiltaan."

Toistit siis saman kuin tuolla aiemmassa viestissäsi johon jo vastasin. Mitähän Suomen kalamiehet tykkäisivät, jos heitä vaadittaisiin normityönsä lisäksi tekemään vielä rannikkotykistön hommiakin? Moni voisi mieluummin ryhtyä laittomiin bisneksiin siinä tilanteessa, vähän niin kuin viime lamankin aikana monelle suomalaiselle alkoi pankkikeikat maistua, ja varmana olivat paremmassa asemassa taloudellisilta lähtökohdiltaan kuin yksikään Somalian merirosvo.

"Sulla on outo suhtautuminen maailmaan, mutta eipä siinä mittään. Ihan kiva kun on mukava."

Tulihan tuossa pistettyä aika pötkylä tieteen todistamaa faktaa pöytään. Se on varmasti outoa sellaisen mielestä joka luottaa faktan sijasta mieluummin tyhjänpäiväiseen mutu-lätinään. Maailma näyttää uudenlaiselta paikalta jos hetkeksi luopuu siitä harhaluulosta että "nuo tyhmät toiset" ei vaan osaa hyödyntää suunnattomia rikkauksiaan niin hyvin kuin me luomakunnan kruunut eli Lieksan persut.

talousmaantiedettä (nimimerkki)

104, noin kirjoittaa nimimerkki joka ei ole katsonut yllä esitettyjä linkkejä ja viitteitä.

Timo (nimimerkki)

Muuten varmaan hyväkin presidenttiehdokas, mutta epäilyttävän paljon lapsia tuolla Faisalilla on. Ettei vaan juutu vanhoihin ja tuhoisiin Somalimaan kulttuurisiin kuvioihin. Aivan kuin kommentissa sanottiin, kun päiviteltiin väestöräjähdystä - semmoisesta on elävä esimerkki on presdenttiehdokkaalla omassa perheessäänkin.
Monen asian siellä Afrikan Sarvessa olisi muututtava, ennen hyvinvointivaltio sinne syntyy.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#106

Niin kirjoitin saman, koska en tajunnut sinun olevan tosissasi. Siis itse nyt kyllä näkisin asian niin, että jos osa porukkaa kalastaisi ja erillinen porukka hoitaisi suojaamisen, niin jokaiselle olisi alansa töitä. Onhan meilläkin esim. rajavartiosto. Ja kyllä aika monessa muussa valtiossa on asiat hoidettu niin, että kalastajat voivat harjoittaa elinkeinoaan rauhassa. Miksi ei Somaliassa voida asiaa hoitaa samoin?

"Tulihan tuossa pistettyä aika pötkylä tieteen todistamaa faktaa pöytään"

Niin siis missä?

"Maailma näyttää uudenlaiselta paikalta jos hetkeksi luopuu siitä harhaluulosta että ”nuo tyhmät toiset” ei vaan osaa hyödyntää suunnattomia rikkauksiaan"

Missä minä olen tuollasta kirjoittanut? Ovatko omat perustelusi niin huonolla pohjalla, että niitä on voimennettava asettamalla sanoja toisten suuhun???

"niin hyvin kuin me luomakunnan kruunut eli Lieksan persut."

En ole perussuomalainen, mutta muuten tuon voisi tulkita rasismiksi lieksalaisia perussuomalaisia kohtaan.

Tuima (nimimerkki)

Eipä taida olla mitään taikakeinoa siihen kuinka monia köyhiä maita voitaisiin auttaa, rahaa on syydetty aivan tolkuttomia määriä ja velatkin on annettu anteeksi, mutta tuntuu jotta kehitys junnaa paikallaan. Itsellä nyt vain väistämättä tulee mieleen, että moni asia passivoi noissa köyhissä maissa ja sen nousun pitäisi lähteä ihmisistä.

Ihmiset voisvat enemmän keskittyä siihen, että yrittävät keksiä ratkaisuja ongelmiin. En pidä kovinkaan rakentavana sellaista ajatusmaailmaa missä ihmisiltä ei vaadita mitään uhrauksia ja tekoja, vaan jotkut puolustelevat henkeen ja vereen sitä minkä takia joidenkin ihmisten ei ainakaan tarvitsisi tehdä yhtään mitään.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#110.
"moni asia passivoi noissa köyhissä maissa ja sen nousun pitäisi lähteä ihmisistä"

Niin, mielestäni olisi pari asiaaa hyvä miettiä:

- Passivoiko yhteiskuntia liiallinen mikrotason apu makrotasolla.
- Näemmekö me avuntarpeen liikaa länsimaisen arvomaailman kautta ja moni ns. ongelma on seurausta siitä, että kehitysmaalaisetkin alkavat tarkastella yhteiskuntiaan ja elämäänsä länsimaisen elämäntavan kautta ja ovat siksi onnettomia?

Tuima (nimimerkki)

#111

En tiedä tosiaan, mutta ainakin me tiedämme sen, että nykyisen kaltainen toiminta ei johda yhtään mihinkään, joten uusia ideoita ja toimintamalleja kaivattaisiin kipeästi.

Gagarin (nimimerkki)

Talousmaantieteilijälle:

En katso tarvetta perustella näkemystäni, jonka mukaan ainoa afrikkalaisten köyhyyden syy ei ole se, että he eivät ole pystyneet kesyttämään sarvikuonoja. Meillä vallitsee tästä asiasta nyt vain erilainen käsitys.

Mitä tulee siihen kehitystasoeroon eri maiden välillä, niin kyllä Aasiassa samalla leveyspiirillä olevat Vietnam, Malesia ja SIngapore (muiden muassa) pärjäävät monin verroin paremmin kuin Ruanda, Zimbabwe tai Kongo. Siirtomaita ovat olleet yhtä kaikki.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#113.
Niin ja jos nyt kerran katsotaan asiaa tuolta talousmaantieteilijän haluamasta rotuopillisesta näkökulmasta, niin totuushan on se (vaikkei tätä nyt ääneen saisi vissiin sanoa), ettei mikään tiede ole kieltänyt sitä mahdollisuutta, etteikö eri ihmis"roduilla" voisi olla fyysisissä ominaisuuksissa (mukaan luettuna älykkyys) suuriakin eroja.

talousmaantiedettä (nimimerkki)

109: "jos osa porukkaa kalastaisi ja erillinen porukka hoitaisi suojaamisen, niin jokaiselle olisi alansa töitä."

Käsittääkseni pressaehdokkaasi ei maininnut merivartioston rakentamisesta yhtään mitään, mutta ehkäpä hän sitä tarkoitti puhuessaan kalastuksesta. Ihmelääkettä siltä suunnalta tuskin on kuitenkaan tulossa. Eritrean kalamarkkinat naapurimaassa eivät ole maailmaa mullistaneet, vaikka toitottamaasi väärää kalapolitiikkaa ei siellä tiettävästi esiinnykään.

"Missä minä olen tuollasta kirjoittanut?"

Oikeastaan olet kirjoittanut vain epämääräisiä vihjailuja siitä että "eivät osaa hyödyntää rikkauksiaan", "ovat jääneet poteroihin" ja "heiluvat hirvikiväärein" toisin kuin "me suomalaiset". Mitään syitä näille havainnoillesi et ole antanut, eli siihen jää sitten sopivasti rasistin mentävä aukko jos ei mikään yhteiskunnallinen olosuhteisiin liittyvä syy kelpaa.

talousmaantiedettä (nimimerkki)

"ainoa afrikkalaisten köyhyyden syy ei ole se, että he eivät ole pystyneet kesyttämään sarvikuonoja."

Ei se ainoa olekaan, koska he "eivät ole pystyneet" kesyttämään mitään muitakaan paikallisia eläimiä. Ei niitä tosin ole "pystynyt" kesyttämään minkään muunkaan maanosan ihmiset, ei edes Upeat Eurooppalaiset, sillä Afrikassa ei ole kesyyntyviä villieläimiä. Tai sano yksikin laji jos tiedät. Minä voin sanoa sinulle heti yli kymmenen eurooppalaista tai Eurooppaan sopeutunutta lajia jotka on kesytetty. Jos väität että noin huimalla erolla ei ole ollut vaikutusta historian suuriin kaariin, niin urpo olet. Maailmassa jossa perhosen siivenisku voi aiheuttaa hirmumyrskyn, ei pitäisi olla varaa vähätellä noin merkittäviä perussyitä.

"Mitä tulee siihen kehitystasoeroon eri maiden välillä, niin kyllä Aasiassa samalla leveyspiirillä olevat Vietnam, Malesia ja SIngapore (muiden muassa) pärjäävät monin verroin paremmin kuin Ruanda, Zimbabwe tai Kongo. Siirtomaita ovat olleet yhtä kaikki."

Kaakkois-Aasia kuuluu Euraasiaan siinä missä Norjakin. Kasvit ja eläimet ovat paljon enemmän Euroopan kanssa yhteisiä kuin Afrikan. Lisäksi siellä päin on sattunut vaikuttamaan Kiina-niminen valtakunta, joka on useissa historian vaiheissa ollut Eurooppaa edellä, ja tälläkin hetkellä edelle menossa. Viimeisen 50 vuoden nykäyksittäiset talouskasvut eivät mitään rotuoppeja todista. Siihen 50 vuotta on aivan liian lyhyt havaintoväli.

Tuima (nimimerkki)

#115

Pistäppä itse muutama ratkaisumalli pöytään niin päästään teilaamaan ne oikein urakalla, voihan tätä pohtia maailman tappiin asti miksi kaikki menee päin persettä, mutta jotain luultavasti olisi tehtävä jos me ihan aidosti halutaan Afrikasta parempi paikka kaikille elää. Meillä on vuosikymmenten kokemus kehitysavusta Afrikalle ja olemme melkeinpä samassa pisteessä mistä lähdettiin ennen avustuksia. Näiden kaikkien avustajien ja muiden ketkä ryntäävät aina auttamaan kyseisiä maita, niin onko heillä edes aitoa halua auttaa ihmisiä vai mitkä heidän motiivinsa on, ketä tästä bisneksestä oikein hyötyy ja mitä jos nämä maat nousevatkin omille jaloilleen joskus, niin kenelle siitä on haittaa.

Ja ei tarvitse mielestäni enää kylvää tätä yltiönegatiivista ilmapiiriä, tähän voisi laittaa vaikka muutaman esimerkin mitkä ratkaisumallit ovat olleet menestyksiä ja mitkä toimivat.

Esimerkiksi afrikkalaiset omistavat yhä enemmän kännyköitä ja tämä on yksi menestystarina, kännykät helpottavat bisneksen tekoa ja muutakin elämää. mitä muita menestystarinoita voitaisiin saada.

Käyttäjän elukka kuva
elukka elukka

Somalimaasta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Somalimaa

Somaliasta:

Kylläpäs oho-hupsista on sitte nätti, nuori, äitee!

intrigööri (nimimerkki)

Somalimaa kiinnosti meikäläistä joskus siksi, että kuvittelin sen voivan ehkä ottaa vastaan pakolaisia rosvojoukkojen hallitsemasta Etelä-Somaliasta. Se ei kuitenkaan taida toimia. Taannoinhan sinne "kotoutettiin" täältä yksi pikkukriminaali nulikka ja siitähän seurasi vallan kauhia ihmettely.
Somaliaa hallitsevat klaanit perinteisine tai otettuine reviireineen ja khat, tietysti. Ei se ole pelkkä etninen kansallisvaltio, vaikka ihmisten uskonto on sama. Somalimaan vakiintuminen taitaisi silti olla sen Afrikan kolkan tai koko Afrikan sarven paras mahdollisuus, maata pitäisi tukea itsenäistymään, se olisi pikku juttu EU:lle. Öljyä sieltä löytyy, tuottojakin jakamassa on jo useampi klaani. Kalastusveneitä ei hurjan pitkällä Adeninlahden rannikolla näy, ehkä siellä ei tosiaan fisu maistu, enemmin lammas ja hirssi.
Jostain Afrikka-dokkarista jäi mieleen kongolainen aseeton nuorehko mies, joka puunrungolla istuen vilpittömän kyllästyneesti toivotti kaikki valkoiset auttajat tervemenneeksi, toivoi heidän lähtevän sieltä äkkiä pois tekemästä maalle enää enempää vahinkoa. Valtavan kokoisessa Kongossa on murhattu eri kahinoissa viime vuosina jopa miljoonia sikäläisiä ihmisiä. Siitä huolimatta, se mies ei halunnut ulkopuolista "apua".

Realisti (nimimerkki)

En tiedä, onko sivuston ylläpitäjällä osuutta asiaan, mutta kyllähän täällä kommentoidaan "sukkasilleen", suoraa puhetta ja omia mielipiteitä jarrutellen. Jutustelu kiertää aiheen ympärillä kuin kissa kuumaa puuroa sanavalinnoilla kikkaillen. Ja, voi tuota Erosen vihjailun määrää kommenteissaan!

Täällä on esiintynyt hyviä faktapohjaisia syitä, miksi Somalimaan kehitys junnaa paikoillaan ja tilanne on niin murheellinen, mutta muutamaa sivulausetta lukuun ottamatta yksi suurimpia perussyitä on jäänyt keskustelussa sivuraiteelle: afrikkalainen työkulttuuri ja sen myötä somaleiden työmoraali.

Hieman kärjistäen: somalimies ei rakasta työtä. En sano laiskaksi, mutta mukavuudenhaluiseksi ja vähemmän työteliääksi. Ongelma (en tiedä, kokevatko he tätä ongelmaksi?) ei ole yksin somaleiden, vaan afrikkalainen työnteonkulttuuri, jossa naiset tekevät kaiken pakollisen ja suurimman työn ja miehet hieman valikoiden, ei ole järin hedelmällinen yhteisöjen kehityksen kannalta. Olen itse nähnyt, kuinka miehet potkivat aamusta iltaan jalkapalloa hotellin uimarannalla koko lomaviikkoni ajan ja samaa päivittäistä palloilua ja hengailua näkyi joka puolella - naiset sen sijaan huhkivat töiden parissa, joita olisi riittänyt miesväellekin. Toki töitä tekeviä ja ahkeriakin miehiä on, mutta noin yleisesti: naiset tekee ja miehet makaa.

Ei Suomeen tulevat somalit hengaile asemalla ja kadunkulmilla sen vuoksi, ettei ole tarjottu vaihtoehtoa. Työ- ja elinkeinoministeriö tukee isolla rahalla ja aktiivisesti maahanmuuttajakoulutusta ja opiskelijapaikkoja kyllä riittää. Helsingin rautatieasemalla ei olisi arkipäivisin yhtään hengailijaa, jos opiskelu tai työntekö kiinnostaisi - koulutustarjonnasta se ei ole kiinni!

Näin loppukaneettina voidaan palata itse Erosen alkuperäiseen asiaan, eli miksi suomalaiskoordinaattori suhtautuu niin penseästi Somalimaan ja Somalian kehitykseen. Ehkä hänkin on vain realisti ja nähnyt ja kokenut, ettei paikallisista ole maanrakentajiksi, vaan on helpompaa ryhtyä rosvoamaan tai ottaa hatkat ja lähteä helpomman elämän perään muualle... Ken tietää.

Tuima (nimimerkki)

#119

Kiina on nyt tällä hetkellä kovasti huseeraamassa pitkin Afrikkaa, yleisin toimintamalli näyttäisi olevan se, että Kiina saa afrikkalaisen valtion luonnonvaroja käyttöönsä ja vastapalvelukseksi se rakentaa esimerkiksi kouluja ja sairaaloita. Paikalle saapuu kiinalaisia asiantuntijoita, mutta myös monenlaisia muita työntekijöitä. Lisäksi kiinalaiset palkkaavat paikallista työvoimaa. Kuinka kauan veikkaatte, että Kiina viihtyy afrikassa, villi veikkaukseni, niin kauan kun luonnonvaroja riittää.

Olisko eurooppalaisten firmojenkin alettava tekemään investointeja afrikaan, ainakin toiminta voisi olla eetisempää, mutta halutaanko meitä edes afrikkaan, se onkin jo sitten toinen juttu.

Tuima (nimimerkki)

#120

En minä ole ainakaan tiennyt, että tuo kulttuuri on tuollaista, olen aina kuvittellut että afrikassa on mies tavallaan perheen pää ja tuo leivän pöytään.

Alamainen (nimimerkki)

#116
"Ei se ainoa olekaan, koska he ”eivät ole pystyneet” kesyttämään mitään muitakaan paikallisia eläimiä. Ei niitä tosin ole ”pystynyt” kesyttämään minkään muunkaan maanosan ihmiset, ei edes Upeat Eurooppalaiset, sillä Afrikassa ei ole kesyyntyviä villieläimiä. Tai sano yksikin laji jos tiedät. Minä voin sanoa sinulle heti yli kymmenen eurooppalaista tai Eurooppaan sopeutunutta lajia jotka on kesytetty."

Uskomatonta roskaa tyypiltä, joka markkinoi "tietämystään" jopa nimimerkillään.
Oletko kuullut eläimestä nimeltä kameli, joka esiintyy koko Pohjois-Afrikan alueella, hyötyeläin parhaimmillaan.
Karavaanireitit ovat kulkeneet Saharan/Sahelin alueella vuosituhansia, kai niiden mukana olisi paluukyydissä kulkeutunut vaikkapa muutama kanakin, jos sen käyttö hyötyeläimenä olisi saanut kulttuurin kukoistamaan.
Tietääkseni lampaitakin on ollut Afrikan mantereella jo noin 7000 vuotta, aluksi tietysti Egyptin alueella, jonne ne ensimmäiseksi luonnollisesti kulkeutuivat Siinain kautta, osin kauppatavarana, osin villiintyneinä. Nyt puheena olevalle Somalian alueellekin lampaita on voitu laivata vuosituhansia suoraan Jemenistä, joka tunnettiin ennen Felix Arabiana (Onnellinen Arabia) vehreytensä ja viljeltävyytensä takia. Kaikki tietävät, mikä on nykyään se tuote, jota Jemenistä kulkeutuu Somalian seudulle.
Ei sen kesysiankaan reitti tuonne seuduille mikään mahdoton taival ollut meriteitse, Kyprokselta on löydettyt ensimmäiset kesysikaa muistuttavat jäänteet on arvioitu yli kymmenen tuhannen vuoden ikäisiksi.
Arabian niemimaan ja Afrikan rannikon välinen kapein salmi nykyisen Djiboudin kohdalla on vain noin 40 km, jääkauden aikana vielä paljon kapeampi. Kun tiedetään, että alueella on ollut merikelpoisia aluksia jo tuhansia vuosia, ovat käytännössä kaikki Lähi-Idän kotieläimet olleet myös Afrikan mantereen saatavilla, käytiinhän seudulla kauppaa mm. norsunluusta, kullasta ja orjista Lähi-Idän ja Kaksoisvirran valtakuntien toimesta. Sian tarina päättyi kotieläimenä tietysti islamin levitessä seudulle jo suhteellisen varhain. Sen sijaan Etiopiassa oli kukoistavia kristittyjä kuningaskuntia vielä pitkään tämän jälkeenkin, jotka kävivät kansainvälistä kauppaa mm. Intian kanssa. Ja mikäs se Intian pyhä eläin taas olikaan.
Koita vielä muistaa, että kun Afrikassa on ollut huomattavasti vehreämpää 5000-1000 vuotta eaa. mutta jo kuitenkin toimivat kauppayhteydet Egyptin, Nubian (Sudanin alueella) ja muinaisten Etiopian valtakuntien johdosta Aasiaan, oli Pohjois-Eurooppa vielä pitkälti veden ja jään peitossa.
Että olisitko hyvä ja jättäisit tuollaiset omatekoiset teoriat ihan mielikuvituksesi syövereihin ja ala väsätä sitä lukuisaa eurooppalaista kotieläinlistaa, jonka tulit tuossa luvanneeksi... :-)

Tuima (nimimerkki)

Mitenkäs norsut, aasit, aavikkoilves näitähän ihmiset ovat käyttäneet hyödyksi. Aavikkoilvestä on käytetty urheilumetsästyksessä ja se kesyyntyy aika helposti. Nämä nyt tuli mieleen äkkiseltään, kaipa noita elukoita löytyy vaikka kuinka paljon jos jaksaa kaivella.

Alamainen (nimimerkki)

#124
No toi aasi pääsi minultakin unohtumaan, niin kuin varmasti moni muukin elikko. Vaikkapa nykyisin Suomessakin tarhattava strutsi, joka on helppo kesyttää kotieläimeksi pienessä mitassa, se kun lintuna leimautuu helposti ihmisiin. Pienemmistä linnuista nyt puhumattakaan.
Kattoppa muuten mistä tuo aasi on nykytietämyksen mukaan alunperin kotoisin... :-)
http://en.wikipedia.org/wiki/Donkey#History

Tuima (nimimerkki)

#125

Somalian villiaasista lähtöisin ja jostain nubianvilliaasista. Tuli mieleen hevoset, mistäs ne sitten mahtaa olla lähtöisin.

talousmaantiedettä (nimimerkki)

123 "Oletko kuullut eläimestä nimeltä kameli, joka esiintyy koko Pohjois-Afrikan alueella, hyötyeläin parhaimmillaan."

Menee jo aiheen ulkopuolelle mutta pistetään nyt kun kiinnostusta tuntuu riittävän.

Kameli EI ole lähtöisin Afrikasta. Pohjois-Afrikan kasvit ja eläimet eivät muutenkaan kuulu samaan alueeseen kuin Saharan eteläpuolinen Afrikka, muutoinhan esim. vehnä olisi afrikkalainen kasvi, koska se levisi Egyptiin hyvin aikaisessa vaiheessa. Sahelin alueella itse asiassa kesytettiinkin helmikana, mutta tässä Jared Diamondin vertailussa (ei siis todellakaan mikään omatekoinen teoriani minkä jokainen vähänkään asiaan perehtynyt huomaisi heti eka riviltä) ei ole mukana alle 40-kiloisia pikkueläimiä koska niitä ei voi käyttää mm. vetojuhtina, kulkuneuvoina eikä sotaratsuina. Mehiläishoito on yksi ihmiskunnan vanhimmista keksinnöistä eläinten kesyttämisen ja tarhaamisen alalla, mutta jokainen varmaan ymmärtää eron hevosen ja mehiläisen välillä.

Afrikka on ilmastoltaan ja luonnonolosuhteiltaan maailman monimuotoisin manner. Kairon ja Kinshasan välinen ero on paljon suurempi kuin Pekingin ja Pariisin välinen ero, joka taas on pienempi kuin Kinshasan ja Kapkaupungin välinen ero, vaikka välimatkoissa puhutaan puolet tai 60% lyhyemmistä etapeista. Myös väestöltään Afrikka on kaikkein vaihtelevin: 25% maailman kielistä puhutaan Afrikassa, vaikka siellä asuu vain 14% maapallon väestöstä. Saavutus, johon mikään muu manner ei ole pystynyt. Rotutohtoreita ilahduttanee tieto, että viisi maailman kuudesta "päärodusta" asui Afrikassa jo tuhat vuotta sitten, vain Australian aboriginaalit puuttuivat. Kääntöpuolena tässä kaikessa rikkaudessa on tietysti se että Euraasiassa tapahtunut yhtenäinen tuotantotapojen ja keksintöjen leviäminen on ollut Afrikassa huomattavasti vaikeampaa, koska erot Afrikan ääripäiden välillä niin luonnon kuin kultturienkin osalta ovat paljon suuremmat kuin Kiinan ja Englannin välillä.

Ja se toivomasi lista tulee tässä: Maailmassa on 148 suurta (yli 40kg) nisäkäslajia. Näistä ihminen on pystynyt kesyttämään vain 14: lampaan, vuohen, lehmän, sian, hevosen, kamelin (kahta eri lajia), laaman, aasin, poron, vesipuhvelin, jakin ja kaksi harvinaisempaa lehmänsukuista eläintä Kaakkois-Aasiassa (bantengi ja gauri). Näistä neljästätoista 13 on kesytetty Euraasiassa, yksi Amerikassa ja muualla ei yhtään. Vuoden 2500 eaa. jälkeen ihminen ei ole pystynyt kesyttämään ainuttakaan yli 40-kiloista nisäkästä näiden neljäntoista lisäksi. Eurooppalaiset ovat levittäytyneet kaikille mantereille, mutta hekään eivät ole pystyneet ottamaan käyttöönsä ainuttakaan uutta isoa nisäkäslajia valtaamiltaan alueilta. Oisko eurooppalaisten alhainen älykkyys syynä moiseen osaamattomuuteen?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Olen usein epäillyt ja ihmetellyt sitä, miksi ihminen on peräisin Etiopiasta. Ilmeisesti juuri Afrikan monipuolisuus on mahdollistanut monenlaisen elämänmuodon levittäytymisen.

Se, mikä nyt erityisesti askarruttaa, on brittien aikoinaan pohjoisesta hallitsema Etelä-Sudan, joka itsenäistynee, mutta jossa infrastruktuuri on todella olemattomassa kunnossa.

Alamainen (nimimerkki)

#127
Sait jo niin pahasti turpiisi teorioinesi kanssa, että olisi ehkä sinunkin parempi ollut pysyä vaiti, mutta koska olet ilmeisesti vielä niin nuori, otetaan tämä sinulle oppituntina.
Helena Erosen blogi käsitteli tässä Somalimaan kehitysmahdollisuuksia mm. paikallisten luonnonresurssien turvin. Paikallisista oloista lähtenyt henkilö, joka on asunut pitkään Suomessa ja joka on nyttemmin mukana Somalimaan politiikassa on maininnut yhdeksi kehitettäväksi alaksi kalastuksen.
Kun Helena järkeili loogisesti, että se olisi kehityskelpoinen idea, sinä tulit tänne mölisemään jotain käsittämätöntä höpötystä Itä-Afrikan mahdottomista elinolosuhteista, joissa ei voi selviytyä kuin muutama eläin, ja vuoretkin nousevat suunnilleen pystysuoraan rantaviivasta.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Somaliland.png

Voisitko nyt minulle tyhmälle selittää, että miten tässä "yllittämättömässä" vuoristossa, joka nousee pystysuoraan merestä, voi olla rannikkokaupunkeja ja näiden välillä tie koko rannikon pituudelta.
No, onhan tuossa suurimman rantakaupungin, Berberan, lähistölle merkitty näköjään seudun korkein huippukin, joka on hulppeat 877 metriä korkea! Tosin tämä "vuori" kohoaa vasta parinkymmenen kilometrin päässä sisämaassa. Hmm, oletko koskaan käynyt vaikkapa Norjan rannikolla? Tai Portugalin? Tai Kreikan? Tai Turkin? Etc.
Eli se siitä argumentista. Sorry vaan, muuta suoltamasi scaisse ei enää nykyisenä internetin aikakautena mene läpi.

Sitten tämä eläinasia.
En ole väittänytkään että kameli, olisi Afrikan kotoperäinen laji alun alkuaan, vaan että sitä ESIINTYY koko Saharan ja Sahelin alueella. Lukutaitoa, please.
Mainitsin tuossa karavaanit. Nehän ovat kulkeneet alueella tuhansia vuosia. Oletko koskaan kuullutkaan Etiopian ja Sudanin alueilla kukoistaneista kuningaskunnista, jotka kävivät kauppaa mm. Egyptin, Intian ja Jemenin valtakuntien kanssa. Olisiko mitenkään ollut mahdollista, että tämän kaupankäynnin seurauksena olisi alueelle tullut myös noissa maissa esiintyviä kotieläimiä. Aivan, se on enemmän todennäköistä. Eli käytännössä kaikki noiden alueiden kotieläimet ovat olleet myös Somalian seudun asukkaiden saatavilla. Kun lukee alueen historiasta, siinä mainitaan paikallisten asukkaiden olleen maanviljelijöitä ja PAIMENTOLAISIA. Tietääkseni paimentolaisuus perustuu kotieläimiin. Mitähän nämä kotieläimet ovat? Ehdottamiasi mehiläisiäkö? No enpä usko. Ehkä paremminkin vaikkapa aaseja, erinomaisia kuormajuhtia, josta saa maitoa, lihaa ja vuotia, ja joka on alunperin Somalian seuduilta KOTOISIN! Sitä ei ole tarvinnut kesyttää vuoden 2500 eaa. jälkeen, koska se oli kesytetty jo mm. Afrikassa tuhansia vuosia ennen tätä.
Fennoskandiassa oli tuohon aikaan potentiaaliset kotieläimet suht vähissä, seutu kun oli vielä tuohon aikaan suurelta osin jään ja veden PEITOSSA.
Olen minäkin tuon Diamontin dokumentin nähnyt, kirjan lainauksia olen vain vilkuillut, miehellä kun tuntuu olevan tutkimuksissaan selkeä agenda, joka ei ole paras lähtökohta historian tutkimukseen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Guns,_Germs,_and_Stee...

En silti pidä itseäni "talousmaantieteilijänä", vaikka olen nähnyt lukuisia tv-domentteja ja lukenut tusinoittain historiallisia tutkimuksia, maantieteellisistä puhumattakaan.
Ja mielellään nautin näistä ilman sitä tekijän tuputtamaa tarkoitushakuista agendaa... ;-)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#129.
Yhdyn Alamaisen(i?) näkemyksiin, joten eipä tässä lisättävää ole ;)

Gagarin (nimimerkki)

Yhdyn myös edelliseen!

Alamainen (nimimerkki)

#128
No, ihminen on tietysti sieltä kotoisin, mistä kaikkien nykyihmisten esi-isätkin.
Näillä kun ei ollut mitään syytä (eikä edes suuremmin mahdollisuuksia) asuinpaikkansa vaihtoon. Vasta geologiset muutokset (nykyteoria) ja näistä johtuva elinympäristön muutos sateiden vähennettyä (metsästä savanniksi) pakotti esi-isämme metsästämään suurempaa riistaa, tai aluksi pikemminkin kilpailla suurpetojen kanssa näiden tappamista riistaeläimistä "pakotti" aivot kehittymään suuremmiksi. Ison kissapedon ajaminen avoimelta savannilta tappamansa antiloopin ääreltä kun tarvitsee enemmän sosiaalista yhteistyötä, kuin yksittäisen hedelmän tai koppakuoriaisen poimiminen vehreästä, suojaisasta metsästä. Näin siis nykyteoria.
Etelä-Sudanin infra tulee aikanaan kuntoon, kunhan alueen luonnonvarojen mm. öljyn hyödyntäminen täysimittaisena alkaa. Infran rakentavat tietysti kiinalaiset, näillä kun on jo nyt suurimmat intressit alueella.

talousmaantiedettä (nimimerkki)

No vau! Että ihan Berberan kaupungin olemassaolon perusteella sitten päättelit että siellähän on aivan ruhtinaalliset edellytykset vaikka mille huippubisnekselle. Ihan vaan tiedoksesi kuule että Berberan kaupungissa asuu huimat 3% Somalimaan väestöstä ja hekin joutuu lähtemään joka vuosi evakkoon kuuman kauden ajaksi kun lämpötila nousee yli 50°C:n. Vastaavaa ei ihan taida esiintyä Norjassa, jonka vedit tähän tosifiksuna vertailukohtana esiin? Eikä sen puoleen Suomessakaan, vaikka nettinero väittikin että Suomen olot on vaikeammat. Milloin täällä on viimeksi jouduttu vaihtamaan sääolojen tai muun vastaavan takia maisemaa? Varmaan joskus silloin kun Muinais-Päijänne purkautui Kymijokeen.

Tässä sulle hieman esimakua siitä mikä on edessä kun lähdet kuskaamaan niitä fisuboksejasi autiomaahan:

http://www.panoramio.com/photo/5109092

Kuva otettu n.10 km:n päästä Berberan rannikosta. Onnea matkaan.

Sulla on näköjään todella pahoja vaikeuksia käsittää että Pohjois-Afrikka ei kuulu samaan biomaantieteelliseen eikä edes kulttuuriseen alueeseen kuin Saharan eteläpuolinen Afrikka. Egyptin vaikutus Välimeren pohjoisrannalle on ollut käytännössä saman alueen sisäistä vuorovaikutusta, usein jopa saman valtion sisäpolitiikaa, mitä ei voi millään mittarilla verrata mihinkään etelämpänä Afrikassa olevaan alueeseen.

Vai että ihan kotieläimiä on afrikkalaisilla ollut käytössään? No siitäpä varmaan fiksuna miehenä päättelet että että eläimet on tulleet afrikkalaisten käyttöön samaan aikaan kuin Euroopassa ja niiden käyttöönotto on ollut yhtä mutkatonta ja tuottoisaa? Niin kuin nyt esimerkiksi hevonen, tuo mitätön pikku sivujuonne Euroopan historiassa. Niitähän vilistää tuolla tsetsekärpästen elinalueilla oikein solkenaan.

Ilmeisesti Diamondin "agendassa" häiritsee se että hän torjuu rasistiset selitykset kansojen varallisuuseroille. Sehän ei kaikkia miellytä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#131.
Jesss, gangbang!

#132.
On muuten melko mielenkiintoista, että miksi öljyn perässä juostaan muuten kieli vyön alla, mutta Afrikan öljyvarannot jätetään hyödyntämättä?

Alamainen (nimimerkki)

#133
Heh, ilmeisesti olet nuorempi kuin luulinkaan, koska kiihkomielisyytesi ei anna sinulle rauhaa myöntää tappiotasi.
No, otetaanpa asia kerrallaan.
Kuten jo sanoin, nykyisenä nettiaikakautena hämäys "mä tiedän paremmin ku sä, koska mun kaveri on jutellut yhen paikallisen kaa" ei mene enää läpi.
En ole puhunut mistään huippubisneksistä, mainitsin vain, että kyseinen Berbera on Somalimaan rannikon suurin satamakaupunki. Huomaa sana satama. Sille on ominaista veneiden ja laivojen suotuisa rantautumismahdollisuus. Koska minullakin on netti, voin käydä aivan samalla tavalla kuin sinäkin Google Mapista paikallisia valokuvia. On muuten hieno paikka. Moderni satama aallonmurtajineen ja öljysäiliöineen. Miksei olisi, kulkeehan sen kautta suuri osa Etiopian 80-miljoonaisen valtion meriliikenteestä, Eritrea kun ymmärrettävistä syistä ei halua tähän osallistua. Se että kuumimpaan aikaan lähdetään sisämaahan vilvoittelemaan, ei varmaankaan tarkoita sitä että koko kaupunki satamineen ja muine infroineen pakattaisiin vuosittain mukaan.
Oletko muuten ihan oikeasti koskaan käynyt lämpimissä maissa, joissa ei aina välttämättä kylmäketju aina toimi? Jos olet, tiedät varmaan, miten säilytysongelma ratkaistaan. Noin kuivassa paikassa on erinomaiset mahdollisuudet nopeaan kalan kuivaukseen. Kalaahan täytyy rannikko olla pullollaan, jos sitä on sinne tultu Euroopasta asti hakemaan.
En ymmärrä, mitä tekemistä tuolla satunnaisella kuvalla, jostain sivussa olevasta rantakaistaleesta on logistiikan kanssa, kyllä minä käyttäisin sitä satamaa, kun se on siellä ollut jo iät ja ajat, ja ajelisin niitä samoja teitä pitkin, jota kautta se tavara liikkuu sinne Etiopiaankin.
Tuo uppiniskaisuutesi tajuta että alueella on ollut kukoistavia kuningaskuntia kauppayhteyksineen jo vuosituhansia on aikamoista afrikkalaisten aliarviointia. Luuletko sinä ihan oikeasti että esim. täällä Pohjolassa on ollut viljansiemenet, työkalut ja menetelmät sekä karja valmiina odottamassa uudisasukkaita, vai olisiko mahdollisempaa, että ne olisivat tulleet tänne kansanvaelluksen ja kaupankäynnin mukana. Lue sitä historiaa, niin tiedät että se Somaliankin seutu on ollut kaikkea muuta kuin eristynyt, hermeettinen syrjäseutu.
Jatkuu myöh...

Alamainen (nimimerkki)

Noniin, jatketaanpa...
Mitä tulee tuohon hevosiin ja Suomeen (sitähän tässä nyt käsittääkseni verrataan tuohon Somalimaahan), niin ei se mikään jokakodin elikko ollut Suomessakaan kuin suurimmissa taloissa. Niilläkin oli velvollisuus luovuttaa osa hevoskannastaan Ruotsin kuninkaan käyttöön, joko sotiin ruotulaitoksen kautta, tai suoranaisina veroina mm. kestikievarilaitoksen käyttöön.
Jos olet ajellut Lounais-Suomessa, olet varmaan törmännyt Hämeen Härkätiehen. Sitä pitkin tavallinen kansa kulki vuosisatoja mm. Turkuun myymään ja ostamaan tuotteita turulta eli torilta. Eläin, jota liikkumiseen tuota silloista valtatietä pitkin käytettiin, esiintyy tien nimessä. Härkä, eli salvettu sonni (urospuolinen, kastroitu nautaeläin) oli valtaosan kansan pääasiallinen kulkupeli pitkälti 1700-luvulle, joissain paikoissa pidemmällekin.
Tästä asiasta teki ohjelmia YLE:lle mm. mainio toimittaja, nyt jo edesmennyt Eero Silvasti, jonka historiantietous ja popularisointi oli mitä mainiointa "kansansivistystä". Suosittelen lämpimästi.
Kun nyt kronologisesti yritän sinulle opastaa (huom ei opettaa) yhtä aikaa sekä historiaa, maantiedettä, että biologiaa, niin otetaan nyt seuraavaksi biologiaa.
Milloin tse tse kärpänen on levinnyt Adeninlahden rannoille? Kun ei sitä esiinny edes varsinaisen Somaliankaan rannikolla. Muuten aika eto elukka. Eräiden vähemmän tarkoitushakuisten historioitsijoiden (tarkastelevat historiaa muultakin kannalta kuin Eurooppa vastaan muu maailma) mukaan esti islamin leviämisen keskiajalla Sahelin eteläpuolelle. Käypä päivittämässä tietosi vaikkapa sieltä rokotuspaikkasi seinältä, jossa näkyy myös sen denguekuumeen ja koleran levinneisyys.
Mitäs vielä...
Ai niin...
Nyt saattaa tulla sellainen Suomi/Eurooppa versus Muu Maailma vastainen tieto, että sinun kapeakatseinen historiankäsityksesi kyllästämät aivot saattavat mennä oikosulkuun.
Kyllä, Somalimaan, Somalian ja Etiopian seutuja todellakin riistettin keskiajalla.
Riistäjinä toimivat islaminuskoon kääntyneet arabit. Kuten jo tuossa aiemmin sinua valistin, oli meriliikenne Arabian niemimaan ja Afrikan itärannikon välillä vilkasta. Kun arabit saivat rivinsä kuntoon ja käytännössä kaikki kansat käännytetyksi islamiin, heille tuli ongelma. He tarvitsivat orjia.
No, koska uskonveljiä ei voinut tähän käyttää, kääntyivät katseet tietysti lähimpään "vääräuskoisten" reserviin. Itä-Afrikkaan.
Kukaan ei tiedä tarkkaan, kuinka monta miljoonaa afrikkalaista vietiin orjiksi muslimimaihin, mutta varmaa on se, että jos Itä-Afrikan rannikolla kukoistavaa kulttuuria olikin kanta-afrikkalaisten toimesta, se tuhoutui viimeistään tänä ajanjaksona...
Mutta tämän toki tiesitkin, sinulla kun on historiasta ja talousmaantieteestä objektiivinen ja puolueeton näkemys... ;-)

Käyttäjän elukka kuva
elukka elukka

Helenalle:
#132.
On muuten melko mielenkiintoista, että miksi öljyn perässä juostaan muuten kieli vyön alla, mutta Afrikan öljyvarannot jätetään hyödyntämättä?

Vastaus:
Niin tuskallista kuin totuus on, suurin osa lopuista todennetuista öljyistä on seuraavilla alueilla:
- Saudi-Arabia ja sen ympärysvaltiot
- Irak ja Kuwait
- Iran

Kyllä on Allah siunannu!

Mm. Venäjä ja Norja on kohta pumpanneet öljynsä. Texasin öljy on viimeisillä tilkoilla. Alaskassa on jo taloudellisesti kannattavaa korjata kiviöljyä, mitä mm. Virossa.

Kyseessä on ns. Peak Oil ilmiö.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#136.
Niin, siis mitä tulee hevosiin, niin hevonenhan ei ole alkuperäinen suomalainen elikko, mutta ilman (suomen)hevosta ei luultavastikaan olisi itsenäisyyttä säilytetty (viime sodat) eikä puuteollisuutta kehitetty (savotat).

#137.
No sitäkin suuremmalla syyllä voisi kuvitella, että "eräät" valtiot olisivat kiinnostuneita Afrikan öljystä.

Alamainen (nimimerkki)

"No sitäkin suuremmalla syyllä voisi kuvitella, että ”eräät” valtiot olisivat kiinnostuneita Afrikan öljystä."

Elä pelekee, kyllä kiinnostusta löytyy. Ei vaan länsimedioissa ole paljon esillä, mikä maa siellä häärää. Pari asiallista dokumenttia olen tosin Yleltäkin asiasta nähnyt ja muutaman lehtijutun. BBC:ltä huomattavasti enemmän...
Sen verran voin sanoa, että asukkaita siinä maassa on jonkin verran enemmän kuin Pankakoskella... :-)

Tuima (nimimerkki)

#139

Kiinahan siellä huseeraa niinkauan kun luonnonvaroja riittää, ei tarvitse tosiaan peljätä, joka tippa öljyä otetaan talteen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#139.
Ei nyt millään pahalla, mutta onko KOKO ajan viitattava siihen, että minä nyt satun olemaan lieksalainen.
Ihan niinku koko minun maailmakuvani ja elämäni rajottuisi linjalle Nurmes-Koli-Ilomantsi ja niin kuin minä en tajuaisi yhtään mistään mitään lieksalaisuuteni vuoksi.
Minä olen kuitenkin hieman matkustellut, minulla on ystäviä sieltä yhteiskunnan ylemmistä luokista yhteiskunnan syvimpään paskasakkaan, minua kiinnostaa muukin kuin seiska ja naistenlehdet, mutta myöskin se, mitä ne tavalliset suomalaiset lukee, ja minulla on tapana muodostaa käsitykseni asioista omaan moraalintajuuni ja tietooni perustaen, joten minusta on todella loukkaavaa, että minun käsityskykyäni jotenkin aliarvioidaan siksi, että EN NYT VAAN SATU ASUMAAN MISSÄÄN VITTU HELSINGISSÄ TAI EDES VANTAAN TIKKURILASSA.

En muuten edes HALUAISI! Olen sitä mieltä, että sitten voin muuttaa pk-seudulle, kun minulla on vara asua jossain Ullanlinnan kaksikerroksisessa ullakkohuoneistossa, jossa on kylppärissä poreallas ja ylimmässä kerroksessa kattoikkunat ja suuri parveke, jossa voi elokuisina iltoina ihailla kaunista Helsinkiä ja parvekkeelle nostetun kolibrikukat huojuvat merituulesta nauttien.

Eli käytännössä en koskaan ikinä tule muuttamaan sinne :)

talousmaantiedettä (nimimerkki)

135, heh, uskosi nettihakujen voimaan on liikuttavaa. Pari vuotta amiksessa ja google tekee sinusta mielestäsi paremman asiantuntijan kuin vuosikymmenien tiedemiesuran tehnyt ja moninkertaisesti palkittu Jared Diamond. No, mikäs siinä, mutta kun sitä nettiä pitäisi osata myös käyttää, jos sillä haluaa päteä, ettei tulisi sellaisia mokia kuin sinulle väittäessäsi Berberan satamaa "moderniksi", jonka kautta "kulkee suuri osa Etiopian meriliikenteestä". No, kerropa mitä siellä on modernisoitu sen jälkeen kun Neuvostoliiton punalaivasto lähti? Kuinka paljon suurempi osa Etiopian liikenteestä kulkee Djiboutin ja Sudanin kautta? Rakastamastasi netistä löydät hyvän kuvauksen Berberan talousihmeestä: jenkkiläinen turisti matkusti Adenista Berberaan laivalla, satamassa piti odottaa 3-4 päivää maihinpääsyä, sinä aikana satamassa kävi vain yksi alus, joka oli kotoisin Pohjois-Koreasta. Esim. Dubain laivayhtiöt ovat yksinkertaisesti tehneet päätöksen olla liikennöimättä Berberaan lainkaan.

Ja kun kerran nettivertailuihin uskot kuin Muhammed vuoreen, niin pistäpä tähän tiedot kalansaaliiden määristä Sudanissa, Eritreassa ja Djiboutissa niin nähdään millaista potentiaalia siellä on ollut tarjolla muille toimijoille. Vai voisiko olla niin, että jos jollain alueella tuhansia vuosia asuneet ihmiset eivät ole jotain toimintaa liiemmin harrastaneet, niin siihen on ollut jotain syitä ihan sen alueen omassa luonnossa ja sen asettamissa rajoituksissa? Repivätkö britit muuten suuria saaliita merestä päsmäröidessään siellä päin 80 vuotta, vai tuliko heillekin heti "huono kulttuuri" kun asettivat saappaansa Somalimaan kamaralle? Hehän valtasivat Berberan aikoinaan - yllätys, yllätys - LIHAkuljetuksia varten Adenin siirtokuntansa upseereille ja herrasmiehille : D.

Itsekin puhuit ekassa viestissäsi sujuvasti Afrikasta yleisellä tasolla, joten tsetsekärpäsen mainitseminen yhtenä historian vaakakupit eriarvoiseen asentoon asettaneena tekijänä on ilman muuta paikallaan. Maailman kuumimman kaupungin Berberan osalta osaat varmaan itsekin googlettaa erään toisen syyn, jonka takia siellä ei kirmaa hevosia vuorenrinteillä ees ja taas.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#142.
Mitä sinä itse ehdottaisit Somalian tms. alueiden tulevaisuuden suhteen, että mitä niinku pitäisi tehdä, että ihmisillä olisi siellä kiva olla ja asua?

Tuima (nimimerkki)

#141

Älähän nyt hermostu, minun puolesta jokainen asukoot siellä minkä tuntee kodikseen. Itse olen koko elämäni asustellut kaikenmaailman lähiöissä, mutta en pystyisi elämään ilman, että pääsen maaseudun rauhaan tai reissaamaan muualle maailmaan. Joka ainoassa paikassa melkeinpä missä olen käynyt, niin löytyy omat kylähullut tai kyläidiootit ja pääkaupunkiseudulla näitä hulluja vasta riittääkin eli en hämmästy yhtään jos joku ei halua muuttaa pääkaupunkiseudulle. Minusta on helvetin typerää tapella maaseutu vastaan pääkaupunkiseutu akselilla, olemmehan kuitenkin kaikki suomalaisia vai mitä?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#144.
"Minusta on helvetin typerää tapella maaseutu vastaan pääkaupunkiseutu akselilla, olemmehan kuitenkin kaikki suomalaisia vai mitä?"

No nimenomaan.
Enkä minä hermostu, minä keskustelen ;)

talousmaantiedettä (nimimerkki)

143, kyllä tuon pressaehdokkaan ideat kelpaa minulle. Itse asiassa uskon hänen olevan tismalleen samaa mieltä alkutekstissä parjatun suomalaishenkilön kanssa, he vain sattuivat sanomaan sivulauseen verran vähän eri puolia samasta asiasta, josta ovat samaa mieltä. Tilanteen kuvaaminen maailmansodan kokoisena erimielisyytenä, joka johtuu suomalaisten avustusjärjestöjen tai paikallisten ruokatottumusten huonoudesta, on vain yksinkertaisesti naurettavaa. Toivottavasti ao. henkilöt eivät lue tätä blogia ja meidän kommentoijien vastauksia. Naurunremakka tai myötähäpeä voisi olla liian suurta. : /

Tuima (nimimerkki)

#146

Minua ei paljon naurattaisi jos oma maa olisi yhtä huonossa hapessa kuin Somalimaa. Mutta onhan se kiva jos jaksaa hymyillä kaikesta huolimatta.

Alamainen (nimimerkki)

#142
Vai tekee netin käyttö ihmisestä idiootin. No, hyväksytään.
Laitatko muuten sen postaamasi kuvan vaikka Matkalaukun Afrikan-osioon, sehän on kai sinun oma otoksesi, kun noin hyvin alueen tunnet. Laita myös samalla niiden kirjojen ISBN-tunnukset tähän blogiin, että minäkin "amis-googlaaja" saisin vihdoinkin sitä eksaktia tietoutta. Mainitse lopuksi se kirja, tai dokkari, missä tuo mainitsemasi SUURI AUKTORITEETTI Jared Diamont keskittyy nimenomaan tuon alueen erikoispiirteisiin.
Ja kun minun antamani tiedot on näin todettu epäpäteviksi, voisit oikaista nekin. Vaikka sillä kirotulla Googlella ;-)

Alamainen (nimimerkki)

#141
Elä Helena hyvä hermostu, ei ollut tarkoitus naljailla missään nimessä mistään lieksalaisuudesta, yritän vain aina heittää jotain paikallishjuumoria, kunkin bloggaajan kotiseudusta.
Tässä myönnän olevani jonkinnäköinen wannabe-Tapio.O.Neva, ihailen kieltämättä hänen (ainakin osittaista) hyvää paikallistuntemustaan.
Luulen tietäväni, mistä tuo kiihtymyksesi johtuu. Selasin bloggausta alusta ja sieltä löytyi taas vakiohäirikkö, nimimerkki "klerk" mitätöimässä jälleen kerran Kehä III:n ulkopuolista Suomea ja suomalaisia. Älä välitä. klerk on yrittäjäksi "narrattu" ex-anarkisti, joka luulee tappiota tuottavalla pienyrityksellään maksavansa kaikkien "syrjäseutujen" ihmisten verot ja sosiaalikulut.
Ei ollut tarkoitukseni mollata sen enempää lieksalaisia, kuin muitakaan itäsuomalaisia, omatkin juuret on sieltäpäin.

Alamainen (nimimerkki)

#!45
Outoa muuten että minusta saa joku kuvan, että asuisin pääkaupunkiseudulla, tai olisin sieltä kotoisin. Mistä lie johtuu?
No, olen kyllä sielläkin asunut, hyvä paikka, kun tietää ne hyvät paikat.
Mutta nyt asun kyllä tarpeeksi hyvässä paikassa (paikoissa), että satunnaiset vierailut vanhoilla mestoilla riittävät minulle Tsadin kaukokaipuun tyydyttämiseen...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#149.
En minä oikeesti hermostunut mistään :) kunhan tuli hetkellinen vittuiluvartti vaan ;)
Nyt kuuntelen vaan, ah niin ihanaa, lällymusaa!

http://www.youtube.com/watch?v=TFuJW5Bdbe4

Tuima (nimimerkki)

#151

Täälläkin lällyillään, en tiedä diggaileeko ketään tästä bändistä, mutta meikä lämpenee.

http://www.youtube.com/watch?v=CJ-yw3OzsLw

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No tuollainen kitaranrämpytysmusiikkihan uppoaa aina :)

Tuima (nimimerkki)

#153

Kannattaa kuunnella kyseisen bändin muitakin akustisia biisejä, sieltä voi löytyä muitakin helmiä jos tämä biisi ei uponnut. Eli Blind Melon ja levyn nimi on Nico, sieltä löytyy tota akustista settiä. Tämäkin on ihan klassikko meitsin mielestä.

http://www.youtube.com/watch?v=loEW6Tod8Xc

Alamainen (nimimerkki)

#151
No, hyvä, minä jo vähän hätkähdin.
Täyttyy katsoa jaksaako tuolle "talousmaantieteilijälle" enää vastailla, taisi olla senkin vastaukset mallia "rasistiherrarotuinen" ja "amisgooglettaja" lähinnä kiukuttelua siitä, että aloitteleva, kenties kehityskelpoinenkin, nettikeskustelija, alkoi heittää omatekoista "faktaa", ja minä onneton menin siihen puuttumaan. Eli pilasin tosiasioilla, kuten historialla ja maantieteellä kauniin, Iso Paha Susi/ Viaton Punahilkka, sadun.
Paljon kauniimpi tarina olisi, että saataisiin edes se Somalimaa jotenkin toimivaksi yhteiskunnaksi, vaikkapa tämän blogin aiheena olevan pressaehdokkaan johdolla ja ideoilla.
Sitä toivomme varmasti kaikki, kuten myös Hyvää Yötä Kaikille.

Internet-Pervo (nimimerkki)

Minäkin tahdon yhtyä blogin kirjoittajaan. (sigh...)

Mutta sitä minä ihmettelen, että jos sekä Somaliassa että Somalimaassa suurin export-tuote on KARJA ja KALA, niin millä ansioilla joku pohjoismaalainen talousmaantieteilijä voi urputtaa, ettei siellä voi viljellä maata tai kalastaa. Yhtä suurella hämmästyksellä ihmettelen sitä, että miten näissä maissa voi olla pulaa ruoasta, jos ruokaa riittää hyvin määrin exportattavaksi. Jos kansa lisääntyy nopeammin mitä lehmiä ehditään pistää lihoiksi, niin kannattaisiko miettiä sitä syntyvyyden säännöstelyä.

totuus, se tiedon uhanalainen alalaji (nimimerkki)

Helena,

Erittäin hyvä kirjoitus, joka pistää kyllä ihmislapsen miettimään, kuinka meitä voidaan vedättää...

Kiitos :)

Satuliini (nimimerkki)

Todella hieno kirjoitus, hienoa, että toit asian esiin.

Pässimisti (nimimerkki)

Yleisesti ottaen MITÄ HE...VETTIÄ meille Suomessa kuuluu asiat toisella puolella maailman?

Meidän leveyspiirillä on muita ongelmia ja etuja joista nyt jollain kohtuudella voisi ja ehkä pitääkin ottaa kantaa.

Valde maksaa Friittalat ja mokkasaappaat joita esitellään valtakunnalliseti lumitalkoissa 20 minuutin ajan. Edes tuo ei helpota perustelua importtiin koska sitä nyt vain kesti sen media-ajan.

Janne G Pirinen (nimimerkki)

Miksei voi olla sellaista hymiötä mikä heiluttaa sitä äärisuvaitsevaishörhökorttia. Myös hyysäri- punaviherfemakko- ja kukkahattutätikorttihymiöt olisivat tarpeen.

JA (nimimerkki)

Asian voisi pelkistää sellaiseen vertaukseen että maakoordinaattori Airi Kähärät ja hänen kaltaisensa haluavat mieluummin viedä ruokaa Somalimaahan tästä ikuisuuteen mieluummin kuin opettaisivat somalit ruokkimaantuottamaan itse ruokaa omassa maassaan. Ensin mainitusta toiminnasta kun he saavat itse vedettyä rahaa omaan pussiinsa, kun taas viime mainittu lopettaisi heidän työnsä.

Samaa puuhastelua on havaittavissa monissa muissakin yhteiskunnallisissa asioissa. Kun ongelmia ei ole, niitä on keksittävä vaikka väkisin jotta oma pesti vaikuttaisi hyödylliseltä

acc (nimimerkki)

Otsikko "Suomalaisesta Somalimaan pressa?" on harhaanjohtava. Onko joku normivirtanen ryhtymässä Somalimaan pressaksi? Jos joku somali asuu Suomessa, hän ei ole edes omasta mielestään suomalainen vaan somali. Jos hänellä on Suomen kansalaisuus, silti hän katsonee olevansa somali. Jos hän on syntynyt Suomessa somalivanhemista, hän katsoo olevansa somali.

Hannu Rainesto

Minä pidän erittäin tervelliisenä ajatusta, jättä Somalia ja Somalimaa heille itselleen ratkaistavaksi. Avustuksia sinne sensijaan tulee antaa, sillä heitä ovat miehittäneet kaikki länsimaat; Ranska, Italia, Englanti..
Miehitys tarkoittaa maan ja kansan lypsämistä ja sen aika on nyt heidän kohdallaan ohi. Joten keskitytään siihen, miten auttavat itseään ja autetaan sitä, eikä yritetä ratkoa heidän ongelmiaa heidän puolestaan. Osaavat varmasti tehdä sen itse.

Tule Helsinkiin Helana, esittelen sinut useille heistä. Olisit varmasti hyvä avustaja heidän rakentaessaan maailmaansa kasaan.

Vieras

Pelkään että sen jälkeen, kun somalimaa tunnustetaan omaksi maaksi. niin somalit rupeaavat riehumaan jne. jolloin koko homma alkaa taas alusta. Olen kuullut että somaleita ei hyväksytä somalimaahan klaanien erimielisyyksien takia. Joten mitä tapahttu jos somaliasta pakoon tulevat ihmiset joutuvatkin somalimaahan? En kyllä ymmärrä miten joku maa voi olla niin alkukantaisessa vaiheessa että kalastamistakin pitää opettaa. Ehkä Faisal voi auttaa heitä ottamaan ensimmäisen askeleen sivistyksen pariin.

tarkailia (nimimerkki)

Pelkään että sen jälkeen, kun somalimaa tunnustetaan omaksi maaksi. niin somalit rupeaavat riehumaan jne. jolloin koko homma alkaa taas alusta. Olen kuullut että somaleita ei hyväksytä somalimaahan klaanien erimielisyyksien takia. Joten mitä tapahttu jos somaliasta pakoon tulevat ihmiset joutuvatkin somalimaahan? En kyllä ymmärrä miten joku maa voi olla niin alkukantaisessa vaiheessa että kalastamistakin pitää opettaa. Ehkä Faisal voi auttaa heitä ottamaan ensimmäisen askeleen sivistyksen pariin.

Toimituksen poiminnat