Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Mieki halluun kirjottaa ahtaajien lakosta!!!

(Varoitus: Blogikirjoitukseni sisältää numeroita, joten katson aiheelliseksi ilmoittaa, että olen matemaattisesti harvinaisen lahjaton henkilö, vaikka facebookin testi muuta väittääkin ;) )

Päivän kestänyt AKT:n ”linja-autolakko” tuotti bussikuskien palkkaan 12 euron nettokorotuksen kuukausipalkkaan. Tulonmenetys lakkoilleelle bussikuskille oli jotain 110 €, lakkoavustusta he saivat 16€.

Satamalakosta johtuva tulonmenetys ahtaajalle on jotain vajaat 200€ per lakkopäivä. Jos bussikuskien on tehtävä about vuosi töitä, jotta saavat huimalla korotuksella tuon yhden lakkopäivän tulonmenetyksen kompensoitua, niin mitäköhän tämä tarkoittaa ahtaajille? Tai milläköhän korvataan työnantajalle aiheutuneet, mahdollisesti peruuttamattomat, vahingot? Tai verotulojen menetykset valtiolle?

Minulle on henkilökohtaisesti jäänyt hieman epäselväksi se, että mitä tällä lakolla oikein pyritään edes saavuttamaan, siis mitä ne ahtaajat vaativat? Jostain erityisestä erorahasta jne. on puhuttu, mistä itselleni tulee lähinnä vain mieleen, että voidaanko ihan oikeasti antaa periksi tilanteessa, jossa ongelma ruokkii itse itseään? On tosi outoa vaatia erityistä erorahaa lakolla, jonka seurauksena saatetaan joutua väkeä potkimaan pihalle.
Outoa on myöskin se, että vaikka lakon kustannukset ovat todella merkittäviä koko suomalaiselle yhteiskunnalle, niin neuvottelut ovat nyt täysin jäissä, eikä poliittisesta johdostammekaan kukaan sano mitään.

Tulee sitten sellainenkin mieleen, että pitävätkö kaikki osapuolet Suomen teollisuuden tulevaisuutta niin huonona, ettei oikein sitä sellaista erityistä halua ratkaista ongelmaa edes löydy?

Periaatteessa olen sitä mieltä, että kaikilla työntekijöillä on oltava oikeus mennä lakkoon, jos siltä tuntuu, mutta eihän tässä nyt ole mitään järkeä. Eikö lakko-oikeutta voitaisi muuttaa siten, että lakkoon saisi jäädä vain tietty osa työvoimasta ja tietyn osan olisi tehtävä töitä? On jotenkin pikkasen väärin ajaa yhteiskunta konkurssin partaalle muutaman tuhannen ukon irtisanomiskorvausten vuoksi, jotka ovat jo muutenkin tosi hyvät.

Jotain vikaa mielestäni on suomalaisessa ammattiyhdistystoiminnassa, kun aina nämä muutenkin hyvätuloiset duunarit ovat lakossa, kun samaan aikaan lähi- ja perushoitajat, siivoojat ja esimerkiksi monet provikkapalkalla työskentelevät tekevät raskasta työtä varsin naurettavalla palkalla ja mikä ikävintä, pätkätyösuhteilla.
Jostain syystä näiden alojen ammattiliitot eivät koskaan vastaavalla tatsilla palkankorotuksia tai työsuhteiden parannuksia vaadi.

Vaan ehkäpä nämä ahtaajat ja muut ovat duunareita aloilta, että kun ei työssä tarvitse ajatella muuta kuin itseään, ei siis työnsä tulosta, tuottavuutta eikä muita ihmisiä, niin sitten ei myöskään työtaistelutilanteessa juurikaan paina muu kuin se oma etu. Ajattelisivatkohan ahtaajatkin toisin, jos heille se työn tuottavuus ja yrityksen tulos konkretisoitaisiin vaikkapa palkanmaksussa? Huonosta tuloksesta huono palkka ja hyvästä hyvä? Siis että olisi sellainen "nyt perkele puristetaan tää homma ensiluokkaisen hyvin, niin tää firma saattaa saada ensi vuodelle isomman tilauksen"??

Minua on monta päivää naurattanut se, kun kreikkalaiset lakkoilevat järkyttyneinä siitä, että joutuvat maksamaan veroja ihan aikuistenoikeesti. Ei haittaa, vaikka valtio on millaisessa kusessa, kunhan ei tarvitse itse muuttaa elämäänsä mitenkään.
Vaan sitten kun alkaa miettimään suomimeininkiä, niin tajuaa, ettei me sen kummosempia olla kuin kreikkalaisetkaan. Ajatellaan kaikki pelkästään sitä rakkaiden vatsamakkaroiden välistä kurkistavaa napaa ja yhteiskunta on sitten ihan vain joku abstrakti oman elämän ulkopuolinen juttu.

Ehkä se johtuu ihan ihmisten perusluonteeseen kuuluvasta ahneudesta, tai sitten EU:sta tai jostain muusta sellaisesta asiasta, joka on etäännyttänyt tavallisen palkansaajan täysin omasta valtiostaan.

Pusuja kaikille,

Helena

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

juupa (nimimerkki)

Ahtaajat haluavat kunnon korvauksen vastuullisesta tehtävästä. Johtajille maksetaan rutiinilla vuoden tai parin palkkoja irtisanomiskorvauksina, vaikkei firman johtaminen konkurssiin koko kansantaloudessa tuntuisikaan, joten ahtaajien vaatimukset eivät ole ollenkaan kohtuuttomia. Työnantajapuoli voi helposti maksattaa ne asiakkaillaan, koska se on samassa asemassa kuin ahtaajat. Vientiyrityksen on pakko maksaa mitä pyydetään jos se haluaa viedä tuotteensa ulkomaille.

Ei tässä asiassa muuta ongelmaa ole kuin se, ettei porukka halua ymmärtää, että duunarikin voi vaatia poskettomia etuuksia siitä hyvästä, että on päässyt tärkeään paikkaan duuniin.

Minun puolestani ahtaajat voivat saman tien vaatia muhkeita bonuksia, jotka maksetaan vaikka työpanos tuottaisi firmalle kuinka paljon tappiota, koska Nalle Wahlroos puolustaa pankinjohtajien oikeutta samanlaiseen kannustinjärjestelmään. Ruotsin valtio nääs uhkaa viedä sen Nordealta, joka on tehnyt kivasti luottotappioita, koska johtajat ovat lainanneet bonusten kannustamina rutosti rahaa Itä-Eurooppaan ilman riittäviä takuita takaisin maksamisesta. Ahtaajat voivat todistettavasti tuhota Suomen vientiluvut, joten heillekin kuuluisi kaiken oikeuden mukaan samanlainen tai ehkä parempikin kannustinjärjestelmä.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Sehän olisi varsin oiwa idea että ne lakkoilevat jotka
eivät ole töissä. Esim. työttömät ja elakelaiset, niillä
on aikaa istua perseet olalla vaikka maailman tappiin.

Arvelen että KELA olisi mitä mainioin instanssi organi-
soimaan moinen lakkojärjestelmä.

Jos taas herrat päättävät mennä lakkoon, niin meniskö
ne sitten ahtaamaan? Ahtaajat tuntuvat toimivan kovin
väärin nyt ihan yleisesti.

Suomalaisen työkulttuuriin sopisi ehken italialainen lakko?
Lastauttaja on maksavinaan, satamajätkät tekevinään. Ja
jos eivät ala oppimaan, niin mallia voisi ottaa mistä vain
byrokratiasta. Siellä em. homma sujuu kuin leikiten.

Willi ja wapaa tyhjäntoimittaja, Harmaasusi™

realisti (nimimerkki)

Japanilainen tapa on hyvä. Lakossa olevat ihmiset tekevät töitä koko ajan, mutta naama mutrussa ja musta käsivarsinauha kädessä.

Gagarin (nimimerkki)

#2: "Ahtaajat haluavat kunnon korvauksen vastuullisesta tehtävästä."

Onhan se kollien siirtely paikasta A paikkaan B vastuullista tehtävää, mutta oletko sitä mieltä, ettei siitä nykyisellään makseta heille kunnon korvausta, siis ottaen huomioon ei vain "vastuullisuuden" vaan myös vaaditun ammattitaidon ja koulutuksen?

"Johtajille maksetaan rutiinilla vuoden tai parin palkkoja irtisanomiskorvauksina, vaikkei firman johtaminen konkurssiin koko kansantaloudessa tuntuisikaan, joten ahtaajien vaatimukset eivät ole ollenkaan kohtuuttomia."

Johtajat toimivat tulosvastuulla ja heidät voidaan potkia pois yli yön. He ovat joutuneet mitoittaman elämänä puitteet tietylle tasolle, joka vastaa heidän yhteiskunnallista asemaansa, jotta heidät toisaalta myös yritysjohtajina otettaisiin vakavasti. Sitä paitsi yhden henkilön eroraha on pikku juttu verrattuna koko liiton erorahoihin. Siis ahtaajien vaatimukset ovat kohtuuttomia!

"Työnantajapuoli voi helposti maksattaa ne asiakkaillaan, koska se on samassa asemassa kuin ahtaajat. Vientiyrityksen on pakko maksaa mitä pyydetään jos se haluaa viedä tuotteensa ulkomaille."

Sinusta huomaa, ettet ole ollut itse liike-elämän palveluksessa. Mikään ei ole helppoa maksattaa asiakkaalla ja jos asiakkaan kustannustaso globaalissa kilpailussa nousee liian korkealle se on saman tien myös entinen asiakas.

"Ei tässä asiassa muuta ongelmaa ole kuin se, ettei porukka halua ymmärtää, että duunarikin voi vaatia poskettomia etuuksia siitä hyvästä, että on päässyt tärkeään paikkaan duuniin."

Kukapa tuota ei ymmärtäisi. Minä vain ihmettelen heitä, jotka sellaisen hyväksyvät.

"Minun puolestani ahtaajat voivat saman tien vaatia muhkeita bonuksia, jotka maksetaan vaikka työpanos tuottaisi firmalle kuinka paljon tappiota, koska Nalle Wahlroos puolustaa pankinjohtajien oikeutta samanlaiseen kannustinjärjestelmään."

En ole nähnyt Nalle Wahlroosin vaatineen muhkeita bonuksia tappiollisten yhtiöiden pääjohtajille. "Kannustinjärjestelmä" tarkoittaa aina bonuksien laukeamista tietyn tulostason saavuttamisen kautta. Jos ahtaajille kelpaisi sellainen sopimus, jossa heille maksettaisiin sovitun kaavan mukaan bonuksia yhtiön taloudellisesta tuloksesta, niin olisin ensimmäisiä kannattamaan tällaista ajatusta lakosta irtautumiseksi. Sen sijaan perustelu, että ahtaajille pitää maksaa kun kerta johtajallekin maksetaan, on monessa mielessä kestämätön. Kyse on eri suuruusluokan kokonaiskustannuksista sekä siitä missä määrin yksittäinen henkilö työpanoksellaan pystyy yhtiön koko tulokseen vaikuttamaan.

juupa (nimimerkki)

#

Ja lässyn lässyn lässyn.

Onko nyt hyvä olo kun pääsit kertomaan ainoan oikean porvarillisen totuuden?

Mr. Fockr (nimimerkki)

# 1. Milloinkas espoolaiset työttömät insinöörit menevät lakkoon?

Partalainen (nimimerkki)

Mielestäni tämä lakko ei sovi tähän aikaan. Maa on korviaan myöten veloissa ja kansantulo suorastaan romahtanut, niin uudet etuudet eivät kerta kaikkiaan istu tähän kokonaiskuvaan. Ay-pomot estivät n, vuosi sitten SDP:n kansanedustajan tekemän eduskunta-aloitteen, jolla olisi nostettu peruspäivärahaa ilman ansiosidonnaisen nousua samalla kertaa. Aloitteentekijä joutui vetämään aloitteensa (siis oman aloitteensa) pois, ammattiliittojen painostuksen vuoksi. Minulla on tämä nettiyhteys niin hidas, etten rupea kattelemaan, kuka oli ko. edustaja, mutta jokatapauksessa hän oli SDP:n. Toivoisin että joku SDP:n edustaja kommentoisi, jos näppäilen propagantaa!

Gagarin (nimimerkki)

#6: "Ja lässyn lässyn lässyn.

Onko nyt hyvä olo kun pääsit kertomaan ainoan oikean porvarillisen totuuden?"

Johan tokkiinsa!

realisti (nimimerkki)

Mielenkiintoinen näkemys, " He ovat joutuneet mitoittaman elämänä puitteet tietylle tasolle, joka vastaa heidän yhteiskunnallista asemaansa, jotta heidät toisaalta myös yritysjohtajina otettaisiin vakavasti."

ennen tuollaisia kutsuttiin ahneiksi paskoiksi.

Ilmeisesti myös lääkäreiden ja lentäjien pitää olla hyväpalkkaisia, jotta heidät toisaalta myös lentäjinä ja lääkäreinä otettaisiin vakavasti.

ilmeisesti bussikuski ja postinkantaja otetaan vakavasti työntekijöinä, vaikka heidän palkkansa onkin 1/10 yritysjohtajan palkasta.

realisti (nimimerkki)

Ilmeisesti Nokian Kallasvuota ei otettaisi vakavasti yritysjohtajana, ellei hän olisi jäänyt kiinni 6000 euron kellon salakuljetusyrityksestä. :)

Kärpänen katossa (nimimerkki)

Kumpikaan osapuoli ei halua tässä vaiheessa joustaa, koska tämä lakko on enemmänkin periaattellinen kuin taloudellinen kysymys, ja sen vuoksi lopputuloksella voi olla kauaskantoiset seuraukset. Kukaan, joka ei ole neuvottelupöydässä istunut, ei voi täysin tietää mistä kaikesta hiertää, mutta ymmärtääkseni jo aikaisemmin sovittu (vuonna 2008) muutosturva aiheuttaa nyt suurinta kiistaa. Satamaoperaattorien työmarkkinajohtajan, Juha Mutru, asema ei ole helppo: hän pelaa vajaalla pakalla neuvottelupöydässä, koska ei ollut aikaisemmissa työehtosopimusneuvotteluissa läsnä ja mm. muutosturva-asian suhteen hän on työnantajapuolen (EK:n) vietävissä.

Isoin kivi kengässä, muutosturvaraha, kuulostaa äkkiseltään hurjalta (vuoden palkka) ja poikkeukselliselta ja etenkin, kun se maksettaisiin ansiosidonnaisen lisäksi, mutta tästä tuskin vängättäisiin, jos ahtaajien irtisanomissuoja olisi parempi. Sataoperaattori - toisin kuin useimmat muut työnantajat - voi aika surutta pallotella satamahenkilökuntaa (kortistoon, töihin, kortistoon, töihin) aina tarpeensa mukaan eikä päivittäiset työajatkaan ole aina ahjaajien tiedossa työvuoron alkaessa.

Jotta neuvottelut kävisivät entistä mutkikkaimmiksi, muutosturva oli satamaoperaattoreiden ehdotus, josta siis jo sovittiin 2008, mutta nyt halutaankin luistaa, koska tästä ei ole mustaa valkoisella. Mielenkiintoisin kysymys on, kuka näitä neuvotteluja käy kulissien takana työnantajan puolelta. Satamaoperaattoreille muutosturvasta ei koituisi suhteellisesti ajateltuna suuria kuluja, koska esimerkiksi viime vuonna 3000 ahtaajasta irtisanottiin 35 eli summa olisi ollut yhteensä jotain 1,4-1,5 miljoonaa euroa. Nyt sitten teollisuuspatruunat ja EK:n väki kilvan itkee mediassa, kuinka lakko maksaa Suomelle päivässä toistasataa miljoonaa. Eivätpä itke koskaan irtisanomisia, tuotannon siirtämistä Suomesta tai järjettömiä eläke-, optio- ja palkkarahoja, joita saunakaverit järjestelee.

Veikko Nieminen (nimimerkki)

"Satamalakosta johtuva tulonmenetys ahtaajalle on jotain vajaat 200€ per lakkopäivä. Jos bussikuskien on tehtävä about vuosi töitä, jotta saavat huimalla korotuksella tuon yhden lakkopäivän tulonmenetyksen kompensoitua, niin mitäköhän tämä tarkoittaa ahtaajille? Tai milläköhän korvataan työnantajalle aiheutuneet, mahdollisesti peruuttamattomat, vahingot? Tai verotulojen menetykset valtiolle?"

Lakkoon ei koskaan mennä kevyin syin tai perustein, eivät ahtaajatkaan. Lakkolaiset kärsivät aina taloudellisia menetyksiä, kaikki muut menetykset johtuvat ahneesta ja sikamaisesta työnantajakapitalistista.

"Jotain vikaa mielestäni on suomalaisessa ammattiyhdistystoiminnassa, kun aina nämä muutenkin hyvätuloiset duunarit ovat lakossa, kun samaan aikaan lähi- ja perushoitajat, siivoojat ja esimerkiksi monet provikkapalkalla työskentelevät tekevät raskasta työtä varsin naurettavalla palkalla ja mikä ikävintä, pätkätyösuhteilla.
Jostain syystä näiden alojen ammattiliitot eivät koskaan vastaavalla tatsilla palkankorotuksia tai työsuhteiden parannuksia vaadi."

Vika ei ole SAK:n eikä ammattiliittojen, EK VASTUSTI TUPOA, siksi nyt käydään liittokohtaisia neuvotteluja. Myös sairaanhoitajat kävivät oman lakkotaistelunsa, vai oletko jo senkin unohtanut. Muisti ei taida kummoisesti pelata, vaikka oletkin nuori ihminen ja silloin oli kauhea huuto käynnissä kuinka kaikki kuolee jne hysteriaa ja porvarikapitalistisikojen sikapropagandaa. Ja taas aivan sama roskapropagandan levitys käynnissä ahtaajien osalta ja IDIOOTIT uskovat sen, nämä wannabe kapitalistit, jotka haaveilevat rikkauksista, viinasta ja huorista :-)
Ja rikkuroinnista näillä blogeilla puhutaan kuin leivästä, hyi saatana.

RIKKURI

"Sen jälkeen kun Jumala oli tehnyt selvää kalkkarokäärmeestä, rupisammakosta ja vamppyyristä, hänellä oli jotain kauheaa ainetta jäljellä, mistä hän teki rikkurin."

"Rikkuri on kaksijalkainen eläin, jolla on korkkiruuvisielu, vesiaivot, selkäranka yhdistelmä hyytelöä ja liimaa. Siellä missä muilla on sydän, hän kantaa sisällään mätien periaatteiden kasvainta."

"Kun rikkuri kulkee katua pitkin, ihmiset kääntävät selkänsä ja enkelit nyyhkyttävät taivaassa, ja piru sulkee helvetin portit pitääkseen hänet ulkopulella."

"Kenelläkään miehellä (tai naisella) ei ole oikeutta olla rikkuri niin kauan kun on olemassa vesilammikko mihin hän voi hukuttaa raatonsa ja kyllin pitkä köysi mihin hirttäytyä. Juudas oli herrasmies verrattuna rikkuriin. Petettyään mestarinsa, hänessä oli riittäväti luonnetta hirttää itsensä. " Rikkurilla sitä ei ole.

"Eesau myi esikoisoikeutensa hernerokasta, Juudas myi Pelastajansa kolmestakymmenestä hopeakolikosta. Benedict Arnold myi maansa lupauksesta komentaa brittiarmeijaa." Rikkuri myy syntymäoikeutensa, maansa, vaimonsa, lapsensa ja kanssaihmisensa työnantajansa katteetomasta lupauksesta.

Eesau oli petturi itselleen, Juudas oli petturi Jumalaansa kohtaan, Benedict Arnold oli petturi maataan kohtaan; rikkuri pettää Jumalansa, maansa, perheensä ja luokkansa.

Jack London (1876-1916)

Sakari Behm

Ahtaajat eli satamatyöläiset. Jos duunari ei saa palkankorotuksia tai muuta hänelle kuuluvaa etua työnantajaltaan, vaikka on vuosia sitä pyytänyt niin duunarille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin antaa lakkovaroitus. Jos sekään ei tehoa jääräpäiseen työnantajaan, vaikka hänen rahkeet siihen riittäisivät aivan hyvin. Duunaripoloiselle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä lakkoon, kun kaikki hänen sanomisensa ovat menneet kuuroille korville.

Gagarin (nimimerkki)

#14: Satamatyöläisten palkka on koronnut noin 16% kahdessa vuodessa.
Nyt he vaativat vuoden irtisanomisrahaa, kun ovat hinnoittelemassa itseään ulos työmarkkinoilta.

Sakari Behm

15. Tiedätkö kuinka helppoa ja halpaa on Suomalaisen duunarin irtisanominen? Siksi kannatat ahtaajien toimintaa aivan täysin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minä en oikein ymmärrä sitä, että kun esim. paperimiehet lakkoili ja työnantaja oli heidän mielestään ihan yksi iso natsipaska, niin miksi nämä paperimiehet eivät ala itse pyörittää paperitehtaita yrittäjinä, jos se kerran ihan piisofkakea on?

Gagarin (nimimerkki)

#10:
"Elämän puitteiden mitottaminen tietylle tasolle" ei tarkoita palkkatasoa, vaan asumis- ja elintasoa yleensä, jonka romahtaminen konkurssiin potkujen jälkeen ei olisi sosiaalisesti oikein eikä houkuttelisi parhaita aineksia yritysten johtajiksi. Kuten mainitsin, toimitusjohtajalle tai pääjohtajalle voidaan antaa kenkää viiden minuutin varoitusajalla ilman, että yhtiön hallituksen tarvitsee perustella asiaa mitenkään. Näistä on viime vuosilta lukuisia esimerkkejä. Siksi on aivan oikein, että heillä on tietty laskuvarjo turvanaan. Hänellä on koko perhe elätettävänään ja omat sosiaaliset ympyränsä, lapset ehkä kansainvälisessä koulussa, j.n.e.
Sataman trukkikuskin kaupungin vuokrayksiön kustannukset hän pystyy vielä asumistuen avulla, työmarkkinatuella tai sosiaaliavulla kustantamaan ja samat kaljarahat jäävät vielä kannettaviksi lähipubiinkin, no problem.

EK:n moka (nimimerkki)

Työntekijäjärjerjestöt tarjosivat viime vuonna useampaankin otteeseen keskitettyä ratkaisua, koska se olisi aiheuttanut vähemmän työtaisteluita kuin liittokohtainen kierros, mutta EK torjui sen ja tulos on tämä.

Turha tätä lakkoa on laittomaksi leimata, koska se on täysin lakien mukainen ja kaikki asioita seuranneet osasivat ennakoida sen kun järkevä vaihtoehto ei kelvannut EK:lle ihan vain tupon vastustamisen takia, vaikka muissa työnantajajärjestöissä oltiinkin asiasta eri mieltä.

Ei sitä tupoa ihan turhaan keksitty vaan vaikeita talousaikoja varten. Nousukaudella liittokohtaiseen kierrokseen kuuluvat lakot eivät niin haittaa.

ard (nimimerkki)

"Mieki halluun kirjottaa ahtaajien lakosta!!!"

Helena, juurikin mietin kuinka älyttömän monta blogia tästä lakosta on jo aloitettu :)

Mutta kirjoituksesi oli todella asiallinen ja hyvä. Ehkäpä "työväenpuolueetkin" voisivat vähän miettiä miksi työväestö ei ole solidaarinen edes "omiaan" kohtaan vaan rikkaat rikastuvat ja köyhät kurjistuvat ;)

realisti (nimimerkki)

jotta heidät toisaalta myös yritysjohtajina otettaisiin vakavasti. :)

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Kommendaattori № 18 kuikka

Vaikutat erinomaisesti trukin ajamiseen ja kuljettamiseen
perehtyneeltä. Toki lienee heittää peliin jotain kokemusta
moisesta "lastenleikistä" johon kelpaa ukko kuin ukko.
Entä kurottajalla kaahailusta? Miten on kahmarin liikuttelu
hallussa? Pistä perään vielä konttilukin kokemukset.

Lakko olkoon aiheellinen tai aiheeton, mutta älä pane
halvalla ammattitaitoa jonka epäilen sulta puuttuvan.

Willi ja wapaa tyhjäntoimittaja, Harmaasusi™

mörökölli (nimimerkki)

#19

EK on taas keksinyt keinon panna pk-yritykset ahtaalle, että isot pojat saisivat enemmän fyffeä. Suuryrityshän ei yhteen satamalakkoon kaadu, mutta sen pienemmät kilpailijat voivat joutua koville.

Nyt EK sitten vaatii suuryrityksen johtajan suulla lakko-oikeuden rajoittamista, että isot pojat saisivat vieläkin enemmän fyffeä kun ei olisi niin suurta tarvetta nostaa välillä muidenkin palkkoja.

Se nyt ei vaan kerta kaikkiaan osaa tehdä muuta kuin ajaa isojen poikien etuja. Se pitäisikin lakkauttaa yhteisen edun nimissä.

Kokoomusta äänestävä (nimimerkki)

23#

"Se (EK) nyt ei vaan kerta kaikkiaan osaa tehdä muuta kuin ajaa isojen poikien etuja. Se (EK) pitäisikin lakkauttaa yhteisen edun nimissä."

Tämä kommentti osuu naulan kantaan. EK ei edusta viisautta eikä yhteistä etua. Se edustaa ainoastaan liike-elämän eliittiä, näitä suurten omistajattomien pörssiyhtiöiden ahneita johtajia.

Suurilla pörssiyhtiöillähän ei ole yleensä vahvoja omistajia, jotka haluaisivat kehittää yrityksiä pitkäjänteisesti. On ainoastaan sijoitusrahastoja ja elälkelaitoksia, jotka ajattevat hyvin lyhytnäköisesti johtajiensa bonuksia maksimoiden.

Niinpä näiden pörssiyhtiöiden toimitusjohatjat saavat temmeltää firmoissaan niin kuin lapset hiekkalaatikolla, ja kerätä ylimääräisiä bonuksia taskuihinsa. Nyt nämä viikarit ovat jo EK:n kautta sotkemassa ahtaajien työehtosopimusneuvotteluja.

Kahvilla oleva (nimimerkki)

Luin juuri Nykypäivän artikkelia, jossa käsiteltiin ahtaajien lakkoa. Työntekijäpuolen kommentit olivat luonnollisesti AKT:n Timo Rädyltä ja työnantajapuolen kommentit olivat poimittu EK:n kabinetista, jossa kokoustivat lakon tiimoilta mm. EK:n puheenjohtaja Sakari Tamminen, Metson toimitusjohtaja, OP-ryhmän ja Keskon pääjohtajat sekä Metsäliiton toimitusjohtaja. Lakossa neuvottelevaa työnantajien osapuolta (Satamaoperaattoreiden edustaja) ei ilmeisesti ollut paikalla eikä NP:n em. artikkelissakaan ollut lainattu heidän kommenttejaan.

Ihan aiheellisesti täälläkin (mm. kommentit 12, 19 ja 23) ottavat esiin EK:n roolin lakossa ja sen neuvottelupöydässä. Satamaoperaattoreita viedään kuin litran mittaa, vaikka he ovat neuvotteleva osapuoli.

Osaako joku valaista, mitä eroa on ahtaajien kohdalla nyt vaaditulla muutosturvalla ja irtisanomisrahalla? Timo Rädyn kommentissa nämä ovat yksi ja sama asia, mutta EK:n puheenjohtaja Tamminen kommentoi, ettei muutosturvan ja ansiosidonnaisen päälle tarvitse maksaa enää irtisanomisrahaa. Satamaoperaatoreiden (EK:n sätkynukke) kantaa ei tarvitse enää kysellä, että sikäli ainakin media pääsee jatkossa helpommalla. :)

realisti (nimimerkki)

minä hyväksyn yritysjohtajien irtisanomissopimukset juuri siksi, että se irtisanomisaika saattaa olla 1 minuutti. Mutta yritysjohtajien kohdalla pitää muistaa, että heidän palkkansa on varsin korkeita. Normaalilla taloudenpidolla luulisi jäävän tuhansia euroja säästöön kuukaudessa näistä 200 000 euron vuosipalkoista. Joten eivät he mihinkään köyhyysloukkuun joudu.

gagarin ei vieläkään selventänyt tätä hyvää palkkaa joka perustuu siihen " jotta heidät toisaalta myös yritysjohtajina otettaisiin vakavasti".

yritysjohtjien kohdalla lisäksi on muistettava, että yleisesti jokainen irtisanottu on löytänyt vastaavia töitä hyvinkin äkkiä. Hienonen tai se Pohjolan silkkipuku...koka tienasi vain 7 miljoonaa optioilla.

ei taida Jungnerkaan kauan olla ilman töitä, vaikka ei mitään irtisanomispakettia saanutkaan.

Vilho Juntunen (nimimerkki)

Oho höpsistä Helena!
Pusun otan kyllä mielelläni vastaan kunhan et kerro miehellesi.
tv. Ville

Sakari Behm

17. Tuo paperitehtaan perustaminen olisi aika iso investointihanke yksityiseltä joten, siihen olisi kenties hankittava ensin rahoittaja, joka uskoo kirjoitus,- sanoma- ja paskapaperin menekkiin. Tulisitko Helena töihin jos perustaisin?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#20.
Meillä päin on semmonen sanonta ku "samassa muojissa ku Jupukan tytöt", mie kato vaan toteutan sitä.

#27.
No voi hitsi... sovitaanko, että lähetän virtuaalipusun? ;)

#28.
Voisinhan mie tullakin. Pistä vaan tuotantolaitosta pystyyn.

Kalevi Wahrman (nimimerkki)

Janne Suuronen kommentoi:
5.3.2010 13.30

"Tässä Helenan tekstissä on se syy, miksi itse olen lievästi keskitettyjä TUPOja vastaan:"

Älä sekoile. ei ole olemassa mitään keskitettyjä tupoja.
Perusvaihtoehdot ovat:

-liittokohtainen ratkaisu.

-keskitetty ratkaisu, missä liitot tai keskusjärjestöt sopivat yhdessä tavoitteet.

Tulopoliittinen kokonaisratkaisu (tupo), missä keskusjärjestöt, työnantaja- ja työntekijäjärjestöt yhdessä hallituksen kanssa tekevät ns kolmikantaratkaisun.

-lisäksi paikallisesti tai työsopimuksessa voidaan sopia, tällöin on laitonta alittaa yleistä käytössä olevaa tessiä.

Kalevi Wahrman (nimimerkki)

AKT käy taistelua suomessa vallitsevaa euroopan huonoimpaa irtisanomissuojaa vastaan.
Edistyminen siinä auttaa kaikkia suomen duunareita pitkässä juoksussa.

Malliesimerkki lakosta joka ei lyhyellä tarkastelujaksolla ollut kummoinen (12 markkaa/tunti), on 1956 yleislakko, joka istui neuvottelupöydässä vuoteen 1968 jolloin solmittiin ensimmöinen tulopoliittinen kokonaisratkaisu (tupo) Liinamaa ykkönen.

Hyvin sä vedät! (nimimerkki)

#17

Tarkoitat varmaan Helena metsäteollisuuden työnantajapuolen työtaisteluaseekseen käyttöönottamaa kuuden viikon työsulkua vuonna 2005?

Työntekijät eivät olleet lakossa vaan työnantajat. Siinä on aika vissi ero.

Nythän paperiporukka on ollut työsopimuksettomassa tilassa viime syksystä alkaen ja niin vaan käyvät kiltisti töissä ja työnantajapuolikin on pitänyt ovet auki. Mitä nyt välillä lomauttelevat kaikessa hiljaisuudessa.

Ano Nyymi (nimimerkki)

Voi siis ih ja iik. Ihanks sää muakin pussasit tuossa jutussas?!
Mä siis pyörryn kohta... ;) Kumpi tuossa kuvassa on se töröhuulinen, vasemman vai oikeanpuoleinen?

Ja joo, en kyllä oikein ymmärrä tuota ahtaajien lakkoa, en ainakaan tässä taloustilanteessa. Mutta eiköhän ne sillä suunnilleen samaa hae minkä herrat ovat jo ajat sitten osanneet vaatia työsopimuksiinsa.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Paperiteollisuuden alasajon tekosyynä ovat olleet Venäjän puutullit, Venäläisiin ei tietysti voi luotaa ne nyt jo kaksi kertaa lykkäsivät niiden tullien voimaantulo.
Valtion osittain kontrolloima paperiteollisuus tarvitse uuden syntipukki, nyt se sai.
Ministerit pääsevät pesemään kädet, no kun ne ahtaajat.
Lako olisi vältetty jos olisi haluttu, keinot olisivat olemassa jos niitä haluttaisiin käyttää.
Taktiikka on käytetty menestyksekkäästi muissakin teollisuusmaissa vai pitäisikö sanoa entisissä teollisuusmaissa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#32.
No eikös ne paperimiehet lakkoillu ekana? Ja sitten vasta tuli työsulku?

#33.
Don't fuck with me.

;)

Gagarin (nimimerkki)

#22: "Vaikutat erinomaisesti trukin ajamiseen ja kuljettamiseen
perehtyneeltä. Toki lienee heittää peliin jotain kokemusta
moisesta ”lastenleikistä” johon kelpaa ukko kuin ukko."

Kyllähän sekin ammattitaitoa vaatii, niin kuin melkein kaikki muutkin työt. Itse olin vajaa 17-vuotias kun postin kesätöissä purin postiautoja, heittelin paketteja hihnalle ja kuskasin trukkiin verrattavalla bensavetoisella pakettikärryjen vetoautolla kärryjä pitkin pääpostin takapihaa suurin piirtein nykyisen Sanomatalon kohdalla ja totta vie jonkin aikaa kului ennen kuin se työ luonnistui. Palkkaa maksettiin silloin 620 markkaa kuukaudessa. Olisikohan indeksin mukaan nykyrahassa vajaan tuhannen euron luokkaa ostovoimaltaan.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#36.
Minä olin ekassa ihan virallisessa kesätyössäni (nuorempana hoidin ravihevosia eräällä tallilla + kotitaloustöitä tein jne.) rippikesänäni silloisessa rengastehtaassa.
Jouduin paistamaan kottikärryn renkaita. Oli ihan karmeeta hommaa. Sellaiselta liukuhihnalta tuli tuli kuumia renkaita, jotka piti nostella sellaisille paistopellelelle, joita oli sellaisessa kärryssä kerroksittain. Sit kun se kärry alkoi täyttyä, olin aina ihan kusessa, koska ketään, jolta olisi uutta kärryä pyytänyt, ei koskaan lähelä näkynyt. Sitten se oli vielä fyysisesti tosi uuvuttavaa hommaa ja aikaa taukoihin tuli tarkkaan laskettua. Ja sitten kun tauko koitti, ei kukaan tullutkaan siihen tauottamaan... se oli kyllä myöskin melkoisen masentavaa.

Palkka oli tuolloin v. 95-97 (kyseiset kolme kesää oli siis tuolla tehtaalla kesätöissä) muistaakseni 1500 markkaa/ 3 vko.

Eiku, oisko se voinut olla 3000 markkaa?

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

36/37
Vuonna 1973 palkka oli selluloosatehtaalla 935,00 markka, koskenkorvan hinta oli 16 mk eli palkka oli n 58 viinapulloa kuukaudessa.

Tosin viina oli suhteessa palkkaan huomattavasti kalliimpaa, eli laske tehdastyöläisen nykypalkka, jaettuna tuon viinapullojen määrä, ja laskee sen ajan palkka nykyrahassa.

Gagarin (nimimerkki)

#36:
Itse asiassa elämäni "tylyin" työrupeama oli USA:ssa, kun kansainvälisen harjoittelijavaihdon kautta sain opiskeluaikanani silloisen työvoimaministeriön kustantamana meno-paluulipun New Yorkiin, josta omalla kustannuksella matkustin Floridaan kesätöihin laivanvarustamoon. Rahaa oli sen verran, että sain Greyhoundbussilipun kustannettua ja sitten vuokrattua kämpän, josta maksoin 120 dollaria vuokraa kuukaudessa. Asunto oli vanhan puutalon yläkerta, joka vilisi torakoita. Matkaa konttorille oli viisi mailia ja kun julkisia kulkuvälineitä ei ollut enkä pystynyt kustantamaan autoa, niin hankin fillarin, jolla poljin aamuin illoin tuon matkan. Ei kuulosta pahalta, mutta töissä piti käyttää pukua ja kravattia ja kesällä Floridassa oli keskimäärin 40 astetta lämmintä ilmankosteuden lähennellessä 90 prosenttia. Illalla aina puolivälissä kotimatkaa alkoi ukkoskuuro, joten viimeiset kolme mailia sotkin kaatosateessa salamoiden räiskiessä ympärillä ja saavuin pukuineni litimärkänä tunkkaiselle kämpälleni, jossa ensi töikseni tapoin olohuoneessa piipertävät torakat, jotka kiinni sain ja sitten meniin suihkuun. Siitä voinkin sitten dallailla mäkkärille illalliselle. Tuli vain juuri kotiin tullessa aina mieleen, että pitäisikö pakata kimpsut ja kampsut ja lähteä takaisin suloiseen Suomeen, kun palkkakin oli 106 dollaria viikossa. Sinnittelin urheasti ja sain säästettyä lentokonelipun takaisin New Yorkiin kolmen kuukauden kuluttua. Kun saavuin kotiin lentokentältä taksilla, minulla oli taskussa kymmenen markkaa säästössä.
American Dream!!!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Gagarin,
Vetää sanattomaksi :D

Minun karmein duunini ikinä on ollut työ lehtimyyjänä. Olin itse asiassa ihan hyvä myymään tuulilasia, siis siinä vaiheessa kun vielä jaksoi lirkutella puhelimessa äijille ja nauraa niille tuhansille ihan helvetin typerille kaksimielisille vitseille. Vaan sitten kun tuli se pohjaton tympäännys niihin juttuihin niin se tulisi sitten kerralla oikein kunnolla ja sen jälkeen möin varmaan ehkä kaksi lehteä.

arto murtonen (nimimerkki)

#37
Tervehdys .
Minuakin mietityttää että neuvottelut ovat täysin jäissä vaikka lakon
kustannusten sanotaan olevan todella merkittäviä suomalaiselle yhteiskunnalle.
Totuus kuitenkin taitaakin olla että nuo lakon kustannukset eivät vielä ole kovin merkitäviä suomalaiselle yhteiskunnalle vaan lakko alkaa purra vasta reilun viikon päästä ja sen todelliset kustannukset nousevat tuolle nyt puhutulle
100 miljoonan päiväkustannukselle vasta kahden viikon lakkoilun jälkeen.
Olisiko siinä yksi hyvä syy siihen ettei EK:lla tunnu olevan vielä mitään
kiirettä neuvottelupöytään,että ne paisuttelevat tappioitaan ihan kylmän
viileästi.Paperiteollisuus puhuu 30 miljoonasta per päivä menetyksinä,
mitä se tarkoittaa,menetettyä liikevaihtoa kai,siis tulosta 3.5 miljoonaa,
se on tappiota.Elektroniikkateollisuus puhuu 70 miljoonasta per päivä.
Ihmiset todella luulee että ne on oikeita lukuja,oikeita tappioita,tai että
paperitehdas olisi jo suljettu lakon takia,kun sen huoltotaukoa aikaistettiin.
Kyse on siitä että keskitetyistä sopimuksista luovuttiin työnantajan tahdosta
ja nyt jokainen liitto neuvottelee omista asioistaan.On ahtaajat vastaan
työnantajat ja elinkeinoelämän keskusliitto puuttui ahtaajien muutosturvaan
peläten että muutkin liitot alkavat vaatia samaa,muutti sääntöjä kesken
kaiken,että kyse on ihan perustyöehtosopimuksesta.Työnantaja mokasi,ja
yrittää nyt syyttää ahtaajia ahneiksi vaikkei heidän todellinen vaatimuksensa
ole reaalisesti kuin n10 miljoonaa,400 irtisanottavan ahtaajan eroraha.
Moraalisesti kai kauhean kuohuttavaa,kun on totuttu kuulemaan joka
tuutista kuinka Suomen talous sitä ja tätä,kuitenkin osinkoja jaetaan juuri
nyt todella runsaasti,että puhe kilpailukyvyn huonoudesta ei ihan natsaa.
Että kaipa ne ahtaajat sitten on niin pirun ahneita ja moraalittomia,kai
se on uskottava.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#58.
No onpas melkoisen mielenkiintoinen vertaus. Siis tuolla laskukaavalla kyseisestä sellutyöstä palkka tänään olisi jotain 500 pulloa kossua kuukaudessa??? 58 ->500??? En tosin tiedä, että paljon se kossu nykyään maksaa, mutta arvoin kympillä saatavan jonkinlaisen pullon? Ja jos juo 500 puolen litran pulloa kossua per kk., niin se tekee päivässä 8 litraa, mikä on ainakin tämmösen amatöörimäisen liininvitkijät silmissä aika paljon.

Gagarin (nimimerkki)

Vaikka olenkin liberaalien arvojen kannattaja, niin Suomen kaltaisen talouden kyseessä ollessa on syytä ottaa käyttöön myös tietty pragmaattinen ulottuvuus.
EK on halunnut päästä eroon TUPO:sta ja päätyä liittokohtaisiin, mieluimmin työpaikkakohtaisiin tai yksilökohtaisiiin sopimuksiin. Mikäpä ei sopisi paremmin liberaalin näkemyksen puitteisiin.
MUTTA, kun Suomi kuitenkin on pieni saarivaltio ja jokaisen suomalaisen intressit ovat samansuuntaisia, niin olisiko sittenkin syyytä harkita paluuta entiseen Korpilammen henkeen? Oy Suomi Ab on yksi yhtiö, ja sen yhtiön piirissä ei ole varaa kiiistellä nykymaailmassa. Nykyinen EK:n näkemys TUPO:n hylkäämisestä on yhtäläinen taistolaisten näkemyksen kanssa 70-luvulla. Syyt ovat vain erilaiset. Jos jokin ei toimi, vaikka se kuinka olisi oikeaoppista, olisi ehkä syytä ottaa lusikka kauniiseen kätöseen.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

#43 Leif Fagernäs on entinen valokuvamalli. Hän hoitaa asiat yhtä tyylikkäästi asiat kotiin kuin Leif Wager tai Tanja Karpela.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

42
Olen joskus laskenut sen myös näin, 1973 puolet palkasta meni vuokraan silloin uudesta lähiön aravakaksiosta n 50m2.
Koskenkorvapullo maksaa tänään n €11, hinta pitäisi olla €35 jos kutakuinkin suhteessa haluttaisiin sama tasoa kun 1973.
Voi asia myös näin katsoa, 1973 oli sellufirmassa varatut palkkarahat jakamassa 1100 henkilöä, 2010 samassa firmassa jaetaan palkkarahat 250 henkilöille.

Ben Kaergin

# 42

Siis kahdeksan litraa kosanderia/vodkaa päivässä? -Eihän siitä tule kuin äkäiseksi,kysy vaikka Vladimir Vysotskylta.. -ai niin,ei se onnistukaan,mies kun jo ehti vaihtaa planeettaa,eli kuolla paukahtaa.. :(

Vilho Juntunen (nimimerkki)

#40. Helena! Nykyään valistuneet lehtimyyjät aloittavat minulle puhelun:
Helsingin Sanomista hyvää päivää: ja minä vastaan: päivää, päivää en
tilaa nyt sitä lehteä kiitos ja kuulemiin. Eräs lehtimyyjä oli joskus soitta-
nut ystävälleni je esitellyt lehtitalon useita lehtiä. Kaikki oli kiinnostanut
kaveria ja oli tilannut lehdet. Myyjän kysyttyä mihin osoitteeseen lehdet
lähetetään niin kaveri oli käskenyt soittamaan huomenna koska hänen raha-
pussinsa on äidin(vaimon) hallussa. Puhelu oli yllättäen katkennut. Kävikö
Sinulle koskaan näin?
Ville

Princesa Tenesoya (nimimerkki)

"ihmisten perusluonteeseen kuuluvasta ahneudesta "

jokaisessa ihmisessä asuu pikku ahtaaja!

Janne G Pirinen (nimimerkki)

Näin Saksassa:
Pari vuotta Nokian tehtaalla Bochumissa työskennellyt ammattimies sai kertakorvauksena 11 000 euroa ja lisäksi kahden vuoden ajan 2 700 euron kuukausikorvauksen. Parhaimmat korvaukset huitelivat 200 000 euron tuntumassa.

Taitaa olla Saksa konkurssissa.

Vieras

Nyt kun lakko on ohi, törmäsin kaiken kaikkiaan naurettavan suppeasti ajateltuun ja typerään propagandan sumentamaan kirjoitukseesi, eli tapaasi ajatella kyseistä asiaa.
Ensinnäkin lakon kustannukset ovat nyt selvillä, arvio oli kokonaisuudessaan 200-300 miljoonaa euroa. EK toitotti suureen ääneen heti alussa hinnaksi 100-150 miljoonaa per päivä.
Jos siellä tosissaan olisi niin huonoja matemaatikkoja töissä, työnantajilla menisi varmasti todella huonosti.

Eli se siitä Suomen ajamisesta konkurssiin, pötypuhetta kaikki tyynni.

Toisekseen tuumaat että jos vain osa saisi lakkoilla ja osan olisi tehtävä töitä? Mikäs lakko se silloin olisi? Muut painaa kolmen edestä töitä ja loput palkatta kotona? Haloo?

Ja mainitsemaasi ahtaajilla olevaa parempaa irtisanomissuojaa ei ole ollut olemassakaan, tiedän asian erittäin tarkasti ja kantapään kautta.

Ja vielä mietintääsi että miksi aina "hyväpalkkaiset" saavat lakkoilla johtuu siitä että hoitsut ja siivoojat ovat enimmäkseen NAISIA eikä teillä raukoilla ole munaa vaatia sitä mikä teille kuuluu.
Jos joku haluaa pestä takapuolia tai oksennuksia 1400 eurolla kuukaudessa niin se on ihan hänen oma asiansa.
Minun mielestä kyseisen duunin palkka saisi olla minimissään sen 2600 euroa ja lisät päälle.

Toimituksen poiminnat