Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Kuka tekee rasistisia rikoksia?

Rasistiset rikokset ovat ihan kauheita, mutta yhtä asiaa en kyllä älyä.
Jos mietimme rasismia, niin eikös se yleensä nähdä yhden etnisen ryhmän harjoittamana syrjivänä toimintana toista etnistä ryhmää kohtaan? No, nythän on silleen, että uutisoidaan rasistisen ns. viharikollisuuden kasvusta ja esitellään tilastoja, mutta kuitenkaan meillä ei ole tietoa siitä, ketkä rasistisia rikoksia tekevät ja ketä kohtaan, vaan oletuksena on jotenkin se, että suomalaisten rasistisuus on lisääntynyt. Esimerkiksi täällä meillä päin paikallislehdessä ihan poliisin toimesta on ilmaistu, että on ihan kauheeta kun on rasismia ja viharikoksia, mutta ainoa väkivallanteko, joka on pienessä kurjalaisessa kylässämme maahanmuuttajaa kohtaan viime aikoina tehty, on ollut toisen maahanmuuttajaryhmän suorittama pahoinpitely. Kyseessä ei ole edes mikään normimeiningistä poikkeava tapaus, sillä vähän väliä saa uutisista lukea esim. pakolaiskeskuksissa sattuvista eri etnisten ryhmien välisistä puukkohippaisista ja muista fyysisemmistä keskustelutuokioista.

Kyseistä rikostyyppiä ei kuitenkaan kutsuta julkisuudessa ”rasistiseksi rikokseksi” tai "viharikokseksi", vaikka niissä jos missä on kyse nimenomaan uhrin ja tekijän etnisestä taustasta.

Okei, tämä nyt liittyy tähän huvittavaan Linnanmäen riekuntaan sillä tavalla, että kun kaksi eri etnistä ryhmää riehuu toisiaan repien ja huitoen, niin kirjautuuko se nyt sitten ihan varmasti sinne ”rasistiset rikokset”-tilastoon vai ei? Nimittäin jos se riidan aloittanut osapuoli olisi ollut suomalainen, olisi kyse rasismista. Ja varsinkin kun ainakin erään iltapäivälehden mukaan yksi kärhämän aiheuttajista olisi ollut näkemysero musliminaisten huiveista tulee mieleen, että jos musliminaisten huiveista olisi länkättänyt suomalainen Pirjo, niin eikö olisikin rasismia, mutta kun sen teki somalinainen (tai kurdinainen, tai en tiedä kuka vittuili ekana ja kelle) niin se ei ole rasismia.

Miksi ulkomaalaistaustaiset saavat kohdella toisiaan miten vaan? No siksi, että me suomalaiset olemme vähän tyhmiä. Niin vähän ymmärrämme toisenlaisia kulttuureja ja niin huonosti hahmotamme itsemme osaksi maailmaa, että meidän on vissiin pikkasen vaikea tajuta sitä, että rasismi ja rasistiset rikokset eivät ole ainoastaan suomalaisten tai valkoihoisten erityspiirre ja joku natsismin karmea jäänne, vaan se on kyllä semmonen globaali ilmiö, joka luultavasti ja valitettavasti jollain tavalla kuuluu osaksi ihmisyyttämme.

Mutta on vielä sanottava, että olen jo melko kauan miettinyt sitä, että voisikohan sittenkin olla niin, että ne tilastoissa näkyvät kasvavat rasistiset rikokset eivät olekaan ihan niin yksinkertaisesti selitettävissä kuin suomalaisten muukalaisvihan kasvulla, vaan entäpäs jos niitä pitserioiden ikkunoita ja maahanmuuttajien autojen renkaita käyvätkin rikkomassa toiset maahanmuuttajaryhmät ja näiden viharikosten kasvua pikkasen niinku korreloi maahanmuuttajien määrän kasvu? Nimittäin kun ei tule kauheasti mieleen uutisista mitään oikein kunnon pesäpallomailamatseja, joissa mailoja olisivat suomalaiset viuhutelleet kohteena joku uussuomalainen ihmispolo.

Voi toki olla mahdollista, että olen väärässä, mutta se on melko epätodennäköistä.

- Helena

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Osuit hyvään aiheeseen, tämä on minuakin ärsyttänyt viime aikoina. Kaikki eri etnisten ryhmien väliset rikokset kirjataan viharikoksina, mutta julkisuudessa niitä puidaan vain suomalaisten maahanmuuttajiin kohdistamana väkivaltana. Tässä on täsmälleen sama kuvio kuin aikaisemmin oli parisuhdeväkivallassa: kaikki parisuhdeväkivalta oli miesten naisiin kohdistamaa väkivaltaa.

njuu (nimimerkki)

Olen asiaan liittyen tehnyt pari päätelmää. Voin olla väärässä ja kärjistän sanomaani, mutta päätelmäni ovat seuraavat:

1. Kaikki tappelunujakat ja väkivaltaisuudet, joissa osapuolten etnisyys poikkeaa toisistaan luokitellaan "rasistisiksi rikoksiksi". Kun kyseisen rikostyypin esiintymän lukumäärä saadaan suureksi, lukemaa päivitellään toteamalla samalla että suomalaisten ulkomaalais-vihamielisyys ja rasistisuus on kasvanut kovasti.

2. Kun rasististen rikosten lukumäärä on suuri, syyttävä sormi osoittaa "halla-ahoja" ja muita maahanmuuttokriitikoita todeten että tässäpä on puheidenne ja politiikkanne tulos. Josta syystä tällaiset kirjoitukset on syytä kitkeä pois ihmisten näkyviltä internetistä.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Olet ihan oikeassa.

Sana rasismi on menettänyt merkityksensä, sillä siitä on tehty korvike tietämättömyydelle. Samaan aikaan nämä rasistikorttia heiluttelevat tyhmät suomalaiset eivät huomaa, että he asettavat määrätyt ryhmät lähtökohtaisesti kategoriaan pakko ymmärtää, no matter what. Se on jo rasismia pahimmillaan. Kun siihen sitten liitetään vielä näkemys, että vain valkoinen mies voi olla paha, koska orjalaiva jne, tuntuu varmasti hyvältä olla suvaitsevainen ja tietämättään rasisti.

Egyptissähän oli vielä 1900-luvun alussa valkoisia orjia, mutta ketäpä se kiinnostaisi, kuten ei kiinnosta muslimien orjuuttava valta Euroopassakaan 600-luvulla. Oikeastaan kalifaatti hajosi vasta ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Niin siis kyllä minä olen sitä mieltä, että ihmiset ovat alkaneet puhua avoimemmin maahanmuutosta ja sävyt ovat sallivasta ja jopa ihailevasta kriittiseen ja puhtaasti rasistiseenkin, tämänhän nyt jokainen netissä notkuva tietää. Kuitenkin jos jotain netissä kirjoittelua aletaan rinnastaa siihen, että ollaan tukkanuottasilla huvipuiston laitejonossa, niin aika mielipuoliseksi menee touhu. Mikään maailman mediahan ei tuomitse toisiaan pieksäviä ulkomaalaisryhmiä, mutta joka toisesta lähteestä saadaan lukea, kuinka suomalaiset kirjoittavat sitä ja tätä ja ai kauheeta miten rasistista on meno. Minun mielestäni se on rasismia suomalaisia kohtaan, että toisille etnisille ryhmille tavallaan jopa sallitaan väkivaltainen käytös, mutta toisille ei edes nettikirjoittelua sallittaisi.

Paksu-Paavo (nimimerkki)

Pitäisikö nämä viharikokset tilastoida tyylin: savolainen nujakoi stadilaisen kanssa, nigerialaiset tappelivat kurdien kanssa jne? Näin tilastoituina etninen tausta tulisi selville ja ehkä vältyttäisiin vääriltä johtopäätöksiltä.

semi (nimimerkki)

Hyviä kommenteja ja blogi rasismista, kun me rasistit menemme ostamaan Kebabin ja Pizzan ja saamme ystävällisen hymyn ja hyvää palvelua ja jos vielä on erinomaista murkinaa niin kuka meistä on täällä heittämässä kebabin tekijän ulos maasta. Ei varmasti kukaan. Silti olemme rasisteja, veteen piirretty viiva.

Hantta (nimimerkki)

Minua on aina ihmetyttänyt miksi ei puhuta eikä ole mielenosoituksia Afrikassa olevaa rasismia kohtaan. Afrikka on maailman rasistisin kontinet jos rasismiksi katsotaan perinteiset, sukupuoleen,uskontoon ja rotuun kohdistuva syrjintä.

semi (nimimerkki)

Africa people, good people, JOU.! It`s my life OUHOHOO "Docktor Alban" Afrikkalaisista on se käsitys että he osaavat unohtaa ja laulaen mennään iloisena kohti tulevaisuutta kärsimyksitä välittämättä ja laulaen ne unohdetaan. Käsittämätön selitys länsimaalaisilta ja selän kääntäminen inhimillisille kärsimyksille joille pitäisi tehdä jotakin, ne laulaa ja unohtaa, johon sanoisin että tuskin sentään.

Hantta (nimimerkki)

Ehtihän jo joku maahanmuuttaja kommentoimaan Linnänmäen tappelua, hän sanoi että se johtui Suomalaisten rasismista, että sillä lailla.

Tapsa. (nimimerkki)

Helena on harvinaisen oikeassa. Hyvä kirjoitus.

Inex (nimimerkki)

Olen kirjoittanut tästä samasta asiasta aikasemminkin, mutta tämä rasismihysteria johtaa suomalaisten ja maahanmuuttajien kohdalla monesti siihen, että heidän kanssaan ei sitten haluta olla missään tekemisissä sillä jos suomalaisella tulee riitaa jonkun maahanmuuttajan kanssa niinkuin voi normaali elämässä käydä joskus, niin suomalainen leimataan automaattisesti rasistiksi, joten jokainen voi miettiä kuinka paljon he omalla hysteriallaan vaikeuttavat maahanmuuttajien sopeutumista tänne Suomeen. Näen sen täällä lähiössä kuinka tänne syntyy kuppikuntia missä ollaan vain omissa oloissaan.

intrigööri (nimimerkki)

Voi sitä käyttää kiertoilmauksiakin, kuten joskus pikku lehden pikku oikeusuutisessa: "Puukotuksesta syytettiin erästä 20-vuotiasta kansallispukuista eläkeläistä", jne...
Tottahan Suomessa on rasisteja ja netistä näkyy löytyvän sellaista kirjoitteluakin. Minkä nyt olen joskus sellaisia sivustoja vilkaissut (onkohan sekin rikos?), näyttäisi siltä, että pennut siellä vain meuhkaa.
Jos pienenä poikana ollessa joku kylän kävelevistä uutistoimistoista olisi kipaissut kertomassa, että siellä talossa on kuulkaas neekeri, niin se olisi ollut kova juttu, olis heti polkaistu pyörällä kattomaan. Niin ei käynyt, mutta jos olisi, ei sillä olisi ollut rasisimin kanssa mitään tekemistä. Ryssävihaa vanhemmilla kyllä oli, sodat olivat tuoreessa muistissa.
Pahinta rasismia on minun pikku järkeni mukaan se, että tietyt suomalaiset ja yksikieliset piirit leikkivät herrakansaa, joka tietää aina mikä on esim. afrikkalaisille parasta. Eivät afrikkalaiset ja muut mamut ole tyhmiä, kyllä he ottavat vastaan sen, mitä jotkut jauhonaama-ääliöt heille ilmaiseksi antavat. Niin mekin tekisimme siinä tilanteessa.
Herrakansa antaa, almuja. Herrakansa muka ottaa, ruputyövoimaa. Tältä herrakansalta, mikä ei tarkoita 90 % suomalaisista, loppuvat kohta rahat. Mitenhän sitten suu laitetaan, silleen hienosti. Vastuuta asioista nämä herrakansalaiset eivät taatusti kanna, vaan lähtevät kai itse mamuilemaan muualle.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Oneksi suomessa on näitä eri etnisiä ryhmiä jotka nostavat rasismitilastot, näitä tilastoja käytetään osoittaakseen rasismin kasvu kun anotaan projekti ja määrärahoja rasisminvastaiseen työhön.
Kotkassa oli 2009, 40 väkivaltaista rasismi tapausta ne kaikki syntyivät 28.5.2009 kun pakolaiskeskuksen asukit purkivat tunteet TV:ssä seuratun jalkapallo-ottelun jälkeen.
Somalia-Afganistan ottelun, paransi Kotkan asema huomattavasti näiden rasismivastaisen työn määrärahojen osalta.

frank (nimimerkki)

"Esimerkiksi täällä meillä päin paikallislehdessä ihan poliisin toimesta on ilmaistu, että on ihan kauheeta kun on rasismia ja viharikoksia, mutta ainoa väkivallanteko, joka on pienessä kurjalaisessa kylässämme maahanmuuttajaa kohtaan viime aikoina tehty, on ollut toisen maahanmuuttajaryhmän suorittama pahoinpitely."

Ministeriöstä on käynyt käsky että niitä rassistisia rikoksia on parasta alkaa löytymään, tai! Poliisi sitten vain noudattaa saamaansa käskyä, siihenhän se on koulutettu.

Sus (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus!

Asia on vain niin, että suomalaiset ovat hyväntahtoisia hölmöjä. Oletetaan, että jos me kohtelemme muita hyvin, niin se aiheuttaa ihailua ja kiitollisuutta muissa. Isossa maailmassa asia ei olekaan näin yksiselitteinen, siellä pitää pitää puolensa. Hyvin pian huomaa, että namupussi on syöty tyhjäksi (vertauskuvallisesti) ja vielä lisää vingutaan. Sitten jos ei sitä uutta namua löydykään, niin on täysin paskajätkä, rasisti ja muutenkin kelvoton. Suomalaiset ovat olleet liian pitkään keskenään täällä. Me olemme suhteellisen homogeenisellä ihmismassalla saaneet aikaan hyvän ja toimivan yhteiskunnan. Muut eivät sitten välttämättä olekaan samaa mieltä kanssamme. Kyllä se siitä totuus valkeaa aikanaan, toivottavasti ei liian myöhään. Asioiden hyssyttely aiheuttaa lisää hyväksikäyttöä ja luovuttamista. Joskus tuntuu, että se on tarkoituskin.

Suosittelen kaikille, että menette ja asutte ulkomailla jonkin aikaa. Se avartaa käsityksiä aika tavalla. Minä ja kaikki tuttavani jotka ovat tämän tehneet, ovat hyvinkin realisteja ihmisistä ja heidän hyvistä aikeistaan. Samalla kehittyy silmää sille, että kuka tarvitsee oikeasti jeesiä ja kuka vain tekeytyy avuttomaksi. Rasismi sinänsä on KAIKKIA ihmisiä vaivaava ominaisuus rodusta tai kansallisuudesta riippumatta, ei pelkästään suomalaisten erikoisominaisuus. Tämä pitää tajuta. Emme me ole mitään yli-ihmisiä, vaikka niin haluaisimme uskotella itsellemme ja muille. Samalla tavalla leipää syömme ja huussissa käymme kuin kaikki muutkin. Yli-ihmisissä aiheuttaa vain pahennusta muitten hunsvottielämä. Se on vain todellisuutta. Ihmiset ovat erillaisia, ja meitäkin joku vihaa kuin ruttoa.

Mikael (nimimerkki)

Suvaitsevat huutavat kilvan EI EI ei sitä noin voi tehdä nehän vie meidän rasistit noin ajateltuna.
Rasismi on siis oltava vain ja ainoastaan valkoisten ominaisuus sitä ei ulkomaanelävien tekemisissä tule nähdä.

Shade (nimimerkki)

Rasismia on kaikkialla, sen ei pitäisi olla mikään uutinen enää kenellekään.

Sitä on myös Suomessa, on ollut silloinkin, kun täällä ei todellakaan ollut mitään ulkomaalaisongelmaa vielä edes teoriatasolla.

Nykyisen tilanteen isoin pulma on siinä, että käytänteet suhteessa ulkomaalaisiin ovat eri instansseissa ihan eri planeetoilta, ja sitten kun typeryyksiä jossain harrastetaan (esim. suvivirren kieltäminen kevätjuhlissa ja liian isot sotu-tuet mamuille), ne, jotka aina ovat olleet rasisteja, saavat vielä lisää vettä myllyynsä ollenkaan tajuamatta, että mokan teimme me, emme he.

Jos ja kun tänne ihmisiä muualta tulee ja osin ns. otetaankin, pitäisi aivan ensimmäiseksi tehdä selväksi, sekä meille, että heille, ne säännöt, joiden puitteissa toimitaan. Epäoikeudenmukaisuudet pois, väärä ns. mukautuminen (siis suomalaisten mukautuminen vieraisiin) pois, kieli- ja tapakulttuurin opetukseen on panostettava ja sosiaalituet sellaiksi, ettei muita suosita meidän kustannuksella.

Silti rasismi jää, siis se suomalaistenkin viljelemä (joka oli täällä jo paljon ennen somaleja), mutta väärin motiivein tänne tulijat vähenisivät, ja, toivottavasti, ennakkoluulojen yli olisi nykyistä helpompi solmia uusia siltojakin...

No kunhan haaveilen. /Shade

Gagarin (nimimerkki)

Rasismia on kaikki sellainen ennakkoluulo tai -käsitys, mikä perustuu toisen rotuun, ulkonäköön tai etniseen taustaan. Jos maahanmuuttaja tekee rikoksen tai käyttäytyy sopimattomasti, on siihen syytä reagoida aivan samalla vakavuudella ja jämäkkyydellä kuin kenen tahansa tekemänä. Mutta yksittäistä kansalaista ei voi kategorisoida epäilyttävien kastiin pelkästään syntyperänsä perusteella. Jokainen vastaa itsestään ja omista tekemisistään.

Kun nyt mietitään sitä ovatko rasismiin syyllistyneet enemmän etniset suomalaiset vai onko se ilmiö, joka enemmän esiintyy eri maahanmuuttajaryhmien välillä, niin tässä hiukan sekoitetaan käsitteitä. Samaa rotua olevat eri paikoista tulleet maahanmuuttajat eivät lähtökohtaisesti voi syyllistyä rasismiin keskinäisissä kärhämöissään, vaan silloin on korkeintaan kyse nationalistisesta ulottuvuudesta, mikäli kyse ei ole puhtaasti asiakonfliktista. Kaksi afrikkalaista ei syyllisty keskinäiseen rasismiin, jos kongolainen tappelee nigerialaisen kanssa.

Sen sijaan sellainen ilmiö, jota esimerkiksi Joensuussa on esiintynyt, jossa paikallinen nuoriso huutelee herjoja tai uhkauksia satunnaisille erinäköisille ohikulkijoille on, ikävä kyllä, aitoa rasismia. Muuan vietnamilainen entinen kolleegani kertoi Joensuussa käydessään, että pari skiniä oli huutanut hänelle kadulla, että "painu takaisin Kiinaan". Tämä oli hänen mukaansa ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kerta, kun hän parikymmenvuotisen Suomessa oleskelun aikana oli kokenut rasismia. Kaveri on akateeminen henkilö ja kansainvälisessä yhtiössä johtavassa asemassa.

Jukka Turunen (nimimerkki)

Samoja asioita mietin minäkin. Näitä maahanmuuttoasioita pitää kysellä päättäjiltä ja ehdokkailta. Viimeistään vaaleissa.

Allan (nimimerkki)

Sä olet gagarin tekopyhä ja kaksinaamainen rasisti itsekin, sä olet ainoa joka toistuvasti kaivaa mannekortin (muka vitsaillen) esiin kun kirjoitat mulle vastauksia.

Tämän lintsihulinan hyvä puoli on se että siitä kärsi tasapuolisesti kaikki. Mulla on muusikkokaveri joka on näitä "minun suomeni on kansainvälinen" tyyppejä. Se kertoi olleensa siellä lapsensa kanssa ja lähti karkuun siinä vaiheessa kun alko poliiseja tulemaan. Kertoi myös että kolme kundia oli kiilannut törkeästi sen taakse jonoon ja hetken päästä olivat ruvennet väittämään että olivat olleet niiden edessä ja tilanne oli ollut ahdistava. Mahtaa olla miettimistä nyt kun reaalitodellisuus on erilainen kuin "maailma kylässä" tapahtuma antaa ymmärtää.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#18.
Entäs sitten jos vaikkapa somali huutelee suomalaiselle naiselle hävyttömyyksiä oletuksena, että tämä on hieman kevytkenkäinen, perustaen oletuksensa naisen suomalaisuuteen?

Minä olen kyllä hieman eri mieltä siitä, että esim. Afrikkalaisten kesken ei voisi olla rasismia. Miksei voisi? Onhan eurooppalaistenkin. Ei siitä ole pitkäkään aika kun me suomalaisetkin esitettiin Manner-Euroopassa tyhminä alkuihmisinä.

Gagarin (nimimerkki)

#20:
Mitä sitä kiertelemään ja kaartelemaan. Tuo kertomuksesi kaverisi kokemuksesta jonossa on tyypillinen kertomus, jollaisia vuosikymmenien saatossa (varsinkin ennen "muita" maahanmuuttajia) on kerrottu manneista ja heidän käyttäytymisestään. Et varmaankaan ole eri mieltä, koska lienet joutunut elämässäsi moisen ennakkokäsityksen uhriksi monta kertaa.
Kynnyksetön herjanheittoni ja hurtti huumori "manneista" on ennen kaikkea osoitus mutkattomasta suhtautumisesta, joka on vastakkaista kukkahattutätimäisyydelle, jossa todelliset ennakkoluulot kätketään hymistelyn alle.
Todellisuudessa olen johdonmukaisesti aina noudattanut periaatetta, jonka mukaan jokainen vastaa vain itsestään.

Gagarin (nimimerkki)

#21:
Hmmm.. pitäisi varmaan siinä tapauksessa tapauskohtaisesti tutkia onko tuo nainen kevytkenkäinen vai ei, ja tehdä johtopäätös siltä pohjalta ...

Tietysti afrikkalaistenkin keskuudessa voi olla "rasistisluontoista" alkuperään pohjautuvaa syrjintää, siis ylemmyyskompleksikkuutta, mikä ei ole puhdasta jalkapallonationalismia, mutta kommenttini oli kirjoitettu yleistävästi - etnisten ryhmien väliset nahistelut ovat enemmän ryhmäkuntalaisuuteen pohjautuvia konflikteja kuin ylemmyydentuntoon tai ennakkoluuloihin pohjautuvia. (Ja jos kysyt, niin en todellakaan voi tästä esittää mitään empiirisiä tutkimustuloksia.)

Allan (nimimerkki)

Jos se on totta että somalit oli vittuilleet kurdeille niiden huivittomuudesta ja haukkuneen epäislamilaisiksi pettureiksi niin totta kai se on rasismia.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#23.
No esitänpäs nyt sitten sillä tavalla, että oiskohan kuitenkin se afrikkalainen "ryhmäkuntalaisuuteen pohjautuva konflikti" kuitenkin pahempi kuin suomalainen "maassa maan tavalla"-rasismi, sillä kyllähän tuolla ensin mainitulla niitä sisällissotia ja kansanmurhia on viime vuosina enemmän aikaan saatu...?

Allan (nimimerkki)

23# "Hmmm.. pitäisi varmaan siinä tapauksessa tapauskohtaisesti tutkia onko tuo nainen kevytkenkäinen vai ei, ja tehdä johtopäätös siltä pohjalta …"

Kenen mittareilla tutkittava? Somalimittareilla jokainen kesäisesti pukeutunut tavallinen siveä nainen on kevytkenkäinen.

Gagarin (nimimerkki)

#25:
Varmaankin pitää paikkansa enkä sitä ole kiistänytkään.
Halusin vain varmistaa, etteivät käsitteet mene sekaisin, sillä ne väkivaltailmiöt, joista keskustelemme, pohjautuvat erilaisille kasvualustoille. Voimme siis huoletta tuomita suomalaisen rasismin vaikka afrikkalaisten keskuudessa esiintyy kuppikuntaisuuta.

#26:
"kesäisesti pukeutunut tavallinen siveä nainen"
Ovatko naiset tavallisesti siveitä? :D

Inex (nimimerkki)

No johan täällä saivarrellaan mikä on rasismia, mielestäni ketä hyvänsä voi käyttäytyä rasistisesti ja syrjivästi tulipa hän mistä kulttuurista tahansa ja olipa kuinka vähemmistöä hyvänsä tässä maassa. Mielestäni "suvaitsevaiset" vain lisäävät tässä maassa rasismia hyväksymällä kaikenlaista idioottikäytöstä ja leimaamalla suomalaisia.

Inex (nimimerkki)

"Ovatko naiset tavallisesti siveitä?"

Naiset saavat halutessaan olla mitä heitä huvittaa, vaikka siveitä, se on katsos tämän maan koko pointti.

Allan (nimimerkki)

27# "Ovatko naiset tavallisesti siveitä?"

Ovat, tavallinen suomalainen nainen on tavallisesti siveä.

Gagarin (nimimerkki)

#29:
Helena esitti kysymyksensä tilanteesta, jossa somalinuorukainen huutelee suomalaiselle naiselle hävyttömyyksiä, koska uskoo hänen olevan kevytkenkäinen siksi, että hän on suomalainen.
Uskoisin, että muutaman viikon Suomessa oleskelun jälkeen sellainen somalinuorukainen olisi jo kyllästynyt huutelemaan hävyttömyyksiä kaikille ohi kulkeville suomalaisille naisille ja hänen silmänsä olisi jo harjaantunut erottamaan joukosta ne varsinaiset kevytkenkäiset, joiden itsetuntoa hivelee perästä kuuluvat vihellykset.
En muuten tiedä harrastavatko somalit missä määrin moista hävyttömyyksien huutelua. Naisten kokemusmaailma kun on niin erilainen miesten maailmasta. Minulle kun ei kukaan somalityttö ole huudellut hävyttömyyksiä.

Inex (nimimerkki)

#31 Kerroppas minulle miten mukamas pystyt erottamaan siveelliset ja siveettömät pelkästään ulkonäön perusteella, minä en siihen pysty, mutta ehkäpä joillakin ihmisillä on jotain maagisia supervoimia joita ei ole kaikille suotu.

Hantta (nimimerkki)

Gagarin, lueppa kommentti 7.

Gagarin (nimimerkki)

#32:
"..ehkäpä joillakin ihmisillä on jotain maagisia supervoimia..."

You hit the point, man!

#33:
"lueppa kommentti 7."

Luinpa hyvinkin. Mitä minun pitäisi tehdä seuraavaksi?

Inex (nimimerkki)

#34

Miksi aina vastaat minun kysymykseeni kysymyksellä?
-Ihanko totta? Teenkö minä tosiaan niin?

Gagarin (nimimerkki)

#35: "Miksi aina vastaat minun kysymykseeni kysymyksellä?
-Ihanko totta? Teenkö minä tosiaan niin?"

-Are you ambivalent?
-Well, yes and no!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#27.
Mutta nyt esimerkiksi tässä Linnanmäen keississähän kyse EI ollut afrikkalaisten keskinäisestä kinaamisesta, vaan somalien ja kurdien välisestä. Samoin esimerkkinä mainitsemassani Lieksan nujakassa. Ja samoin esimerkiksi vastaanottokeskusten kärhämöissä. Ja miehän kysyinkin, että kirjautuvatko nuo tapaukset sinne viharikoksiin. Luultavasti kyllä ainakin niissä tapauksissa, joissa ei tekijöistä ole tietoa ja toisaalta miksipä ei kirjautuisi, jos rikoksen taustalla vaikuttaa uhrin ja tekijän etninen tausta. Kuitenkin rasistisen rikollisuuden kasvun motiivina ei koskaan eikä missään mainita mitään muita syitä sen lisäksi, että me suomalaiset olemme jotenkin ihan kauheita rasistipaskoja.

Inex (nimimerkki)

#37 Olenpa miettinyt tätä samaa asiaa naisiin kohdistuvan väkivallan kohdalla, onko tämäkin lisääntynyt ja miten se tilastoidaan eli jos se lisääntyy niin pilkan kohteeksi joutuu taas suomalainen mies jota voidaan sitten haukkua vaimonhakkaaja juopoksi niinkuin aina ennenkin.

Gagarin (nimimerkki)

#37:
Niinpä niin, kahden islamilaisryhmän välinen arkielämän nujakka. Suuri osa suomalaisista kun yleensä mieltää muslimit kuuluviksi samaan kastiin, joka vaanii meitä länsimaalaisia "kristittyjä".
Tuosta lintsin tapauksesta voisi ihan huoletta tehdä johtopäätöksen, että kyseessä on ollut jonotuskahakka eikä sillä liene ollut kovin paljon merkitystä millaisen taustan omaavat siihen osallistuivat. Olen samaa mieltä, vaikka kyseessä olisivat olleet suomalaisperäiset "uhrit" muslimikiilareiden kohteena. Tai päinvastoin.
Kysyä sen sijaan sopii olisivatko poliisit ja järjestysmiehet yhtä kärkkäästi olleet sulkemassa koko laajaa huvipuistoa siksi, että yhden laitteen jonossa oli pientä kärhämää, jos kyseessä olisivat olleet pelkästään suomalaiset nuorukaiset.

Allan (nimimerkki)

39# "Kysyä sen sijaan sopii olisivatko poliisit ja järjestysmiehet yhtä kärkkäästi olleet sulkemassa koko laajaa huvipuistoa siksi, että yhden laitteen jonossa oli pientä kärhämää, jos kyseessä olisivat olleet pelkästään suomalaiset nuorukaiset."

Poliiseilla on kokemusta rodullisista ja kulttuurisista erityispiirteistä ja sulkeminen oli varmaankin erittäin perusteltua.

Eihän se jäänyt pieneksi kärhämäksi kun tollanen määrä jengiä on yhtäkkiä napit vastakkain. Suomalaiset ei saa aikaan vastaavaa.

Allan (nimimerkki)

39# "Niinpä niin, kahden islamilaisryhmän välinen arkielämän nujakka"

Siis sinäkin myönnät sen minkä joku nuori maahanmuuttajalikka telkkarissa että tollanen on tolle jengille pikkujuttu, normimeininkiä ja arkipäiväistä.

Katos tuossa se pieni ero miksi suomi on rauhallinen sivistysmaa ja jotkut muut ei. Yhteiskunta koostuu ihmisistä.

Gagarin (nimimerkki)

#41: "Katos tuossa se pieni ero miksi suomi on rauhallinen sivistysmaa"
___________________________________________________________________

Ote Wikipediasta:

"Romanikulttuurin piirteitä on osin arvosteltu sekä valtaväestön että romanien tahoilta. Arvostelu on kohdistunut muun muassa romanien piirissä harjoitettavaan verikostoon[15], naisiin ja lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan[16], rikollisuuteen sekä romaninuorten koulu- ja päihdeongelmiin.[17] Valtaväestö on kautta aikojen pitänyt romaneja monesti ryhmänä, joka syyllistyy rikollisuuteen muita herkemmin. Romanien rikollisuudesta ei ole tarkkoja tilastoja, mutta Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen mukaan vuonna 2005 18 prosentissa ryöstörikoksista epäilty oli romani.[18]"
-----------------------------------------------------------------------------------------

Tämä "mannekortin" vetäminen ei johdu siitä, että pyrkisin jotakuta mollaamaan, vaan siitä, että yritän saada sinut ymmärtämään, että oma suhtautumisesi noihin maahanmuuttajiin saattaa olla samanlaista kuin Suomen valkolaisten valtavirran suhtautuminen romaneihin on ollut kautta aikojen. Siis lainkaan ottamatta kantaa siihen, missä määrin suhtautuminen on ollut aiheellista tai ei.
Korostan edelleen, että jokainen yksilö vastaa vain itsestään.

frank (nimimerkki)

#37: "Ja miehän kysyinkin, että kirjautuvatko nuo tapaukset sinne viharikoksiin."

Kyllä kirjautuvat.
Selitys on yksinkertainen: poliisilla on kova paine saada po. "rasistisia" rikoksia kirjatuksi. Paine tulee omalta ylijohdolta jonne se tietysti syntyy poliitikkojen ja ylimpien viranhaltijoiden toimesta. Nämä uunituoreet tilastoluvut taas ovat käypää valuuttaa esim. perusteltaessa uusia, tosiasiassa ideologisista lähtökohdista alkunsa saaneita lakihankkeita:
http://www.om.fi/Etusivu/Ajankohtaista/Uutiset/124...

Lainvalmisteluhankkeet lähtevät liikkeelle aina jonkun tai joidenkin ihmisten haluista, vaikka asia mielellään esitetäänkin passiivissa ikäänkuin jonkinlaisena yleisenä hyvänä.

Hantta (nimimerkki)

Kotouttamisessa meidän kannattaisi ottaa oppia omasta vähemmistöstämme mustalaisista, heitä on ollut täällä 500 vuotta, mutta emme ole silti onnistuneet siinä hyvin ja suurin syypää tähän ei ole valtaväestö.

Saara Pasanen

#44 Miksi romanien edes tulisi "kotoutua" valtaväestön muotin mukaiseksi? Minusta on vain hienoa, että meissä suomalaisissa on erilaisia heimoja (savolaiset, lappalaiset, karjalaiset, romanit).

AngryStudent (nimimerkki)

#45 Hantta luultavasti viittasi siihen, että huutamatta puhuminen, lainkuuliaisuus ja työssä käyminen ovat hyvää kotoutumista.

Rähinöinti ei ole kotoutumista.

AngryStudent (nimimerkki)

#45 Ei täällä kukaan ole arvostellut savolaisia, karjalaisia eikä edes lappalaisia.

Miten olet henkilökohtaisesti hyötynyt romaneista Suomessa, miksi he ovat hieno asia?

Gagarin (nimimerkki)

#45: "Minusta on vain hienoa, että meissä suomalaisissa on erilaisia heimoja (savolaiset, lappalaiset, karjalaiset, romanit)."

Oletko valmis lisäämään tuonne sulkukaarien sisällä olevaan listaan vielä somalit, ryssät ja kurdit?

Saara Pasanen

#47 Miksi minun pitäisi henkilökohtaisesti HYÖTYÄ yhtään kenestäkään jotta heidän olemassa olonsa olisi minusta hieno juttu?

#48 Kyllä ja ei. Kyllä siinä mielessä, että mikäli hyö elläät kunniallista elämää niin mielestäni on mukavaa elää yhdessä erilaisten kulttuurien kanssa. Ei siinä mielessä, että eiväthän he ole suomalaisuuden eri heimoja. Somalialainen on somaliasta, venäläinen venäjältä ja kurdi kurdistaniasta.

Gagarin (nimimerkki)

#49: "Somalialainen on somaliasta, venäläinen venäjältä ja kurdi kurdistaniasta."

Paitsi Suomessa syntyneet sellaiset, kuten pääosa romaneistakin, joiden esi-isät ovat Intian suunnalta karkoitettuja.

hantta (nimimerkki)

Kotoutumien tarkoittaa esim. koulunkäyntiä, meillä on ilmainen peruskoulu ja oppivelvollisuus, mutta silti monet mustalaiset eivät mene sinne tai ainakin jättävät sen kesken ja tästä ei voi millään syyttää valtaväestöä.

Allan (nimimerkki)

AngryStudent. Mikä lasketaan hyötymiseksi?

Jussi Raittisen sanoi jotakuinkin näin, Remu on tehnyt yksin enemmän suomalaisen muusikon työolojen parantamiseksi kuin koko muusikkojen liitto.

ee-n (nimimerkki)

Helena kysyy , onko yhteiskunnan poliittinen ilmapiiri sellainen, että vain etniset suomalaiset leimataan rasisteiksi, mutta etnisiä konflikteja maahanmuuttajien kesken ei luokitella rasismiksi.
Jos näin on, on aihetta kysyä, onko yhteiskunnan vallitseva korekti lähtökohta rasistinen etnisiä suomalaisia kohtaan.

Wikipediassa todetaan, että:
”Joidenkin tutkijoiden mukaan rasistisen aatteen yleisimmäksi muodoksi toisen maailmansodan jälkeen onkin noussut kulttuurinen rasismi, joka perustelee etnisten ryhmien eriarvoisuutta näiden kulttuurisilla eroilla. Tähän keskeisesti liittyvät myös yleiset etniset stereotyypit ja ennakkoluulot"

Joten Gagarin, rasismia voi löytyä sekä valkoisen että mustan rodun sisältä/piiristä etnisyyden pohjalta.
Gagarin ei halua tunnustaa vallitsevia etnisiä stereotypioita ja ennakkoluuloja. Sipaiseeko liian läheltä?

hantta (nimimerkki)

Kuin Romaanilta kysyy mitä hyvää on Romaani kulttuurissa niin en ole koskaan elämässäni kuullut muuta kuin nämä kaksi asiaa, olemme iloisia ja kunnioitamme vanhuksia. ps. kommentti 52 Remu on vankilassa istunut rikollinen.

hantta (nimimerkki)

Fakta, mustalaiskulttuuri on suvaitsemattomanpaa kuin valtaväestön.

Allan (nimimerkki)

Sinä hantta et ainakaan vaikuta kovin suvaitsevalta, miksi herjaa muusikko remu aaltosta rikolliseksi, eikös suomen lain mukaan mene niin että kun tuomiot on kärsitty niin ihminen on sovittanut tekonsa.

penttianders (nimimerkki)

gagarin kommentoi #31: "Naisten kokemusmaailma kun on niin erilainen miesten maailmasta. Minulle kun ei kukaan somalityttö ole huudellut hävyttömyyksiä."

Vanhempani olivat talvilomallansa Andaluusiassa. Kun äiti tuli kaupasta kasseineen kuuli hän huutoa kadun toiselta puolen. Siellä oli kaksi lihavaa paikallispoliisia huutelemassa hänelle jotain ja äiti kiiruhti nopeasti hotelliinsa kertoen isälleni, joka hiukan osasi espanjaa, että "poliisit haukkuivat minua huaraksi!". Isä alkoi nauraa ja selitti, että he todennäköisesti huusivat"huapa!" =kaunis.

Victor Dorca (nimimerkki)

Helena se puhuu taas asiaa. Taidat olla blogistanian ainoa nainen, joka pystyy kirjoittamaan vaikkapa rasismista ilman kukkahattua ja paatosta.
Suomalaisten rasismista vouhottavat ja yhä uusia lakeja keksivät tyypit ovat mielestäni kansainvälistymisen suurin uhka. Jatkuva syyttely ja pelottelu sekä suoranainen vittuilu saa ihmiset varomaan kanssakäymistä maahantulijoiden kanssa, ettei vaan tulisi sanomista tai joutuisi jopa oikeuteen. Siitä seuraa sitten helposti mulkoilua ja kätkettyä vihamielisyyttä puolin ja toisin.
Kaiken väriset ihmiset tulevat kyllä mainiosti toimeen ilman ylhäältä tulevaa neuvontaa ja ohjaustakin. Eräs luokkatoverini meni jo 70-luvun alussa naimisiin thai-naisen kanssa ja nyt pariskunnalla on tosi kauniita ja fiksuja lapsia. Omassa pikku kotikaupungissani on niin taitava, helläkätinen ja kaunis virolainen hammaslääkäri että tavallisesti hampaiden paikkuuta karttavat äijätkin ovat jonossa oven takana. Kaupunkimme kurdistanialainen kebab-mestari on valittu valtuustoon. Kaupassa kuulee usein venäjää eikä kukaan nosta siitä maitoaan.
Ja näinhän sen pitää mennäkin. Suomi tarvitsee paljon uutta verta. Pikku heimomme on jo pitkään nainut samasta kylästä ja se näkyy mielenterveyspalvelujen kovana kysyntänä. Eduskunnasta ei ole vaikea löytää puolihulluja, ei myöskään korkeasta virkamieskunnasta.
Olenkohan rasisti, kun suutuin romanialaiselle, joka kävi kerjäämässä ovellani, sai kaksi euroa ja kiitokseksi pölli uuden vaihdepyöräni seinustalta? Jumankekka että minä keuhkosin! Lähdin autolla perään, mutta kaveri oli ehtinyt livistää. Ilmoitin asian poliisille. Toivottavasti Thors ei lue tätä, voi tulla synkät kaverit hakemaan kuulusteluun rasistisesta rikoksesta.

Toimituksen poiminnat