Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Suomalaiset psykoosissa vai?

Tutkailin tuossa vähän tupakanvieroituslääkkeitä valmistavien yritysten (mm. Johnson & Johnson, Novartis...) tietoja, kun silmiini Wikipediasta suorastaan hyökkäsi semmonen nippelitieto kuin että niin Suomessa kuin maailmallakin viime vuosien syödyimmät lääkkeet top 10:ssä on ollut Johnson & Johnsonin lääke nimeltä Risperdal, joka on psykoosilääke.

Piti ihan tutkia asiaa tarkemmin. Mikä on psykoosi, tuo uusi kansantauti? Minähän olen katsokaas aina luullut, että psykoosi on semmonen tila, johon vaipuu TODELLA, siis TODELLA sekaisin päästään mennyt ihminen.
Wikipedia valaisee minua tässä asiassa: ”Psykoosi on vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy usein karkealla tavalla siten, että henkilöllä on huomattavia vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä ei.”

Okei.

Lääkeinfon sivuilta kävin vähän vilkaisemassa, että mihin tuota kyseistä lääkettä (Risperdal) määrätään. No siellähän on kaikki ahdistuksesta ja normivitutuksesta dementiaan, ajatustoiminnan kiihtymiseen ja muuten vaan sekoiluun. Lääkkeen kerrotaan vaikuttavan niin, että se tasapainottaa aivoista jotain hermoratojen välittäjäaineiden juttua.

Ihmeellinen Wikipedia tarjoaa luettavaksi vuoden 2004 myydyimpien (resepti?)lääkkeiden listan. Top 10:ssä on kolme erilaista psykoosilääkettä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että vain yksi ns. särkylääke, Burana, on päässyt listalle.

Kun kerran Suomessakin 700 000 ihmistä syö mielialalääkkeitä, niin siitä herää kysymys, että miksei asiasta puhuta laajemmin ja pohdita syitä ja ratkaisuja? Juuri keväällä luin tutkimuksesta, jonka mukaan liikunnalla on merkittäviä vaikutuksia skitsofrenian hoidossa. Tutkimuksessa huomattiin säännöllisen liikunnan suurentavan skitsofreniaa sairastavien henkilöiden hippokampusta, mikä vähensi merkittävästi oireita. Kun otetaan lisäksi huomioon se vanha viisaus, että liikunta vaikuttaa mielialaan positiivisesti ja helpottaa masennusta, niin kuinka monen mielialalääkitystä käyttävän mielen häiriöt olisi hoidettavissa pelkällä liikunnalla? Jos se masentunut nuori potkittaisiin tietokoneen ääreltä lenkille, niin tulisivatko mielialalääkkeet turhiksi? Ja jos sen ”draamakasvatustunnin” sijaan koululaiset vietäisiin joka päivä tunnin kävelylenkille, niin näkyisikö se nuorison hyvinvoinnissa?

Ravinnon vaikutushan on myöskin mielenkiintoinen, sillä skitsofreniaa sairastavilla on usein puutetta B vitamiinista ja masentuneilla omega3:sta. Lisäksi esimerkiksi oppimisvaikeuksiin ja ylivilkkauteen on saatu omaga3:lla merkittäviä positiivisia tuloksia.
Ei olekaan ihme, että maissa, joissa jankutetaan rasvattomuuden ja lihattomuuden nimeen muka terveellisenä, on myöskin mielialalääkkeiden käyttö huomattavasti suurempaa kuin maissa, joissa ihmiset syövät paljon kasvisöljyjä ja kalaa. Olisinkin erittäin kiinnostunut lukemaan laskelmia siitä, että millaisia säästöjä tai kustannuksia yhteiskunnalle toisi se, että edullisemmalla ravinnolla tuotaisiin ihmisille aitoa hyvinvointia lääkkeiden sijaan. Jos lisäksi nettiyhteisöjen ja muiden ylikorostaminen (harvassa ovat sellaiset uutispäivät, ettei joku Facebookia tai Twitteriä koskeva uutinen olisi tarjolla) loppuisi, ei ihmisiä kannustettaisi muumioitumaan tietokoneiden ääreen.

On vielä mainittava, että lähes poikkeuksetta mielialalääkkeiden sivuvaikutuksissa mainitaan painonnousu. Kun paino nousee, vituttaa vielä enemmän ja mielialalääkekierre on valmis. Lisäksi tulee sitten painonnoususta johtuvat sairaudet, jotka on lääkittävä uudella lääkkeellä. Pitämällä ihmiset sairaina lääkefirmat tekevät niin isoa tiliä, ettei ihmisiä edes haluta terveiksi. Ja kun normaalista ketutuksesta tehdään diagnosoitava sairaus, ovat mielialalääkkeiden markkinat lähes rajattomat.

Vai uskooko joku ihan vakavissaan, että näillä suurilla monialayrityksillä on ensisijaisena tavoitteena ihmisten hyvinvointi ja ongelman totaalinen poistaminen eikä tuottavuus ja voiton maksimointi?

- Helena

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Koo (nimimerkki)

Roosa Meriläinen radiohaastattelussa jokin aika sitten (kansanedustajana työskentelystään): ...puolueen kansanedustajista Ojansuu (?) luki paperit toisten puolesta. Otti nappeja. ... Kaikkihan niitä syövät. - Kuuntelin puolella korvalla: Roosa Meriläisen oma haastattelu. Hän sanoi myös käyvänsä eduskunnassa kuntosalilla, edelleen.

Gagarin (nimimerkki)

"Vai uskooko joku ihan vakavissaan, että näillä suurilla monialayrityksillä on ensisijaisena tavoitteena ihmisten hyvinvointi ja ongelman totaalinen poistaminen eikä tuottavuus ja voiton maksimointi?"

Voihan olla, että joku uskookin, meitä on moneksi. Sen verran läheltä olen kuitenkin monikansallisten yhtiöiden toimintaa seurannut, että luulisin, ettei niiden raadollisuus voiton tavoitteluun ole lainkaan tiedossa suuren yleisön piirissä sen koko sfäärissään.

Terveysbisneksestä yleisemminkin olen joskus letkauttanut, että apteekit pitäisi kieltää lailla. Lääkkeet voisi saada suoraan lääkäriltä silloin kun niitä tarvitsee ja laastarit ostaa S-Marketista. Nykyään puolet ihmisistä asioi monta kertaa viikossa apteekissa ostelemassa ylihinnoiteltuja hammastahnoja, ihonpuhdistustuotteita, tarpeettomia vitamiineja, y.m., y.m., y.m.

Janne (nimimerkki)

Ensinäkin suuryritykset käyttäytyvät kuin psykopaatit. Dokkaria on jossain netin syövereissä. Siis ihan lääketieteelliset määritelmät jotka sattuvat kohdalleen baut kaikkien suuryritysten tointatapoihin.

Toisekseen siitä seuraa se että lääkefirmojen toiminta on psykopaatin toimintaa ja sitä tulisi valvoa tarkemmin. Ongelma on se että firmojen resurssit painostaa valvojia normaaleilla uhkailu, lahjonta ja katteettomat lupaukset tavoilla ovat päätähuimaavat.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tämähän on sikäli hankala aihe, ettei lääkefirmojen bisneksestä voida puhua ilman, että asetettaisiin myöskin lääkäreiden moraali kyseenalaiseksi. Ja kukapa todella haluaisi alkaa epäillä lääkäreitä, joiden käsiin täytyy uskaltaa oma henkensä tarvittaessa antaa?
Toisaalta taas kun miettii ihan pelkästään sitä, kuinka paljon ja kuinka turhaan antibiootteja ihmisille määrätään, niin saa jonkinlaisen kuvan siitä, millä asenteella yleensäkin lääkkeillä lähdetään ihmisten ongelmia purkamaan.

klerk (nimimerkki)

Tietenkin lääketeollisuus yrittää maksimoida tuotteittensa myynnin. Jokainen teollisuus tekee niin. Olisihan se aika huvittavaa, että omistaisi tehtaan ja jarruttaisi tehtaan tuotteiden myymistä. Ei kovin hyvää businesta.

Hyvä esimerkki on vaikkapa sairaalat. Otetaanpa osastolla oleva kakkostyypin diabetespotilas esimerkiksi. Ensin syötetään puoli kiloa sokeria (leipää, perunaa, puuroa, jugurttia ja mehua), sitten mitataan verensokeri. Hups, onpa korkealla verensokeri ja annetaan insuliinia ruiskeena perään. Näin tapahtuu päivittäin satoja ja tuhansia kertoja maamme sairaaloissa.

Ihan vaan esimerkiksi.

Businens on nimittäin niin isoa.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Miten sinä Helena hyvä kuvittelisit tämän nykyisen
roistokoplan pystyvän hallitsemaan ellei täällä nyt
parasta aikaa äänestäjien sakissa lomailisi KELAN
tukemana nuo mainitut n. 700 000 tuhatta, mitään
konnakoukkuja vastaan panematonta, R-pillereillä
kypsiksi syötettyä hyödyllistä idioottia.

Korva-, jalka- ja supersieniä, Harmaasusi™

Gagarin (nimimerkki)

#4: Eve, jos tuollainen lääkärikontrolli tarvitaan, niin toki sellaisen voi joka tapauksessa järjestää. Letkautukseni apteekkien sulkemisesta oli tosin "symbolinen", halusin peräänkuuluttaa järkeä ihmisten kulutuskäyttäytymiseen n.s. "terveydenhoitotuotteiden" kohdalla.

#5: Lääkäreiden moraali voidaan kyseenalaistaa hyvin monelta kantilta. Nykyään, kun apteekit ovat velvoitettuja suosittelemaan asiakkailleen edullisempaa lääkettä lääkärin määräämän sijasta, jotta KELA-korvauksetkin saisi täysimääräisinä, niin lääkärien ahneus omille korruptioproviisioilleen ja lääkefirmojen suosimiselle tulee ilmi näkyvämmin. Ne kerrat, kun toiselle henkilölle olen respetilääkettä käynyt apteekista noutamassa, on farmaseutti molemmilla kerroilla kysynyt kävisikö puolta halvempi versio samasta lääkkeestä.

Jukka-Pekka Vasara

Täydempää asiaa ei voi enää olla! Kun massatyöttömyys ja laaja ruumiillisen työn vaihtuminen merkityksettömään paperinsiirtelyyn tai lässytykseen yhdistetään lisääntyneeseen alkoholismiin ja roskaruoan syömiseen on tuloksena nykyinen "hyvinvointi" Suomi. Voittajina poliittinen eliitti ja mm. sitä hövelisti rahoittava lääketeollisuus.

Viola (nimimerkki)

# Helena Eronen "..Risperdal on psykoosilääke..":

Niin on, ja sitä lähes poikkeuksetta määrätään diagnoosista riippumatta kehitysvammaisille "tasapainottamista varten" ja kun sekoitetaan vielä parin-kolmen lääkkeen siihen,niin ei ihme, ettei ihminen pysty nostamaan päätänsä sängyltä ja kävellessään vetää jalkojansa perässä. Olen seurannut ja nähnyt kehitysvamma-ja myös -vahusten huollossa!
Kehitysvammaisten psyyken- ja rauhoittava lääkitys on vaiettu puheenaihe kehitysvammahuollossa. Tilastojen mukaan laitoksissa ja myös avohuollon yksiköissä psyykenlääkkeitten käyttö on runsasta ja valvonta puuttuu! Yksityisten hoivakotien valvonta tulee ehdottomasti tehdä tarkemmin säädellyksi.

kala (nimimerkki)

Helena, muisteleppa sikainfluenssa piikitysten alkua. Ihmisiä Savossa piti rauhoittaa oikein virkavallan voimin, ettei olisi joukkopsykoosi päässyt valloilleen. Operaatio "sikapiikitys" onnistui luultavasti yli odotusten, joten samankaltaisia operaatioita on odotettavissa lisää.

Dari-anne Suomalainen

Jos teillä, kenellä tahansa on laitoshoidossa olevia vanhempia tai isovanhempia, ottakaa vastuu ja tutustukaa heidän lääkitykseensä ja resepteihinsä.
Niistä voi löytyä yllätyksiä, kuten vaikkapa, että vuosia sitten tapahtuneen leikkauksen jälkeen määrättyjä voimakkaita kipulääkkeitä syötetään edelleen.

Resepti on jäänyt voimaan, kunnanlääkäri ei uskalla sitä muuttaa tai lopettaa tarpeettomana, koska se on keskussairaalan erikoislääkärin aikoinaan kirjoittama määräys, niinpä hän tyytyy vain uusimaan reseptin. Jos omaiset eivät puutu asiaan, niitä syötetään hautaan saakka.

Toinen, omakohtaisesti ajateltuna kummajainen, on ennaltaehkäisevä lääkitys, kuten sydänlääkkeiden syöttäminen vanhuksille ennaltaehkäisevästi.
Varaudutaan mahdollisiin tuleviin oireisiin ennaltaehkäisevällä lääkityksellä.
Tässä kannattaa olla varovainen, koska tutkimus mahdollisista perinnöllistä sairauksista voi johtaa siihen, että ennaltaehkäisevä lääkitys tulee laajempaan ja yleisempäänkin ohjeistukseen.

Itse näkisin tuon kaiken ihmisten uhraamisena tieteen alttarille. Lääketeollisuus tarvitsee rahaa tutkimustyöhön tai voiton maksimointiin ( kuten Helena sen sanoi ) , sitä saadaan myymällä mahdollisimman paljon
lääkkeitä. Täysijärkinen voi itse kontrolloida sitä mitä syö, tai ottaa, mutta silloin kun on kysymyksessä vajaavaltainen, kuten dementikko tai muuten onnettomassa tilassa oleva hän on auttamattomasti lääketeollisuuden uhriksi
annettu.
Toistaiseksi, valitettavasti, ihmiset vielä luottavat lääkäreihin, niin ei kuitenkaan kannattaisi tehdä, koska raha ja toisaalta helpot ratkaisut määräävät enemmän kuin moraali.

Peräänkuuluttaisin jälleen kerran vastuunottamista omaisista, täällä ei todellakaan kannata luottaa asiantuntijoihin.

pekkasiikala (nimimerkki)

Helena,

Oletko liittynyt Söyringin leiriin?

Lääketeollisuus on vuosikymenten saatossa tehnyt mahtavaa kehitystyötä, joka on mahdollistanut normaalin elämän monelle. Myös sellaisille, jotka ilman näitä lääketeollisuuden uusia keksintöjä olisivat kuolleet.

Yksinkertaisin esimerkki: antibiotit.

Niilläkin lääketeollisuus tekee bisnestä, mutta ilman sitä bisnestä me kuolisimme moniin sellaisiin sairauksiin, joille nyt voimme kohauttaa olkapäitämme.

Psyykenlääkkeitä ei pidä väheksyä - eikä yliarvioida. Ei pidä myöskään tuijottaa niiden käyttötrakoituksiin, koska yksilöt reagoivat eri lääkkesiin eri tavalla. Epilepsialääkkellä voidaan jonkun masentuneisuutta hoitaa, ja jonkun ei. Esimerkiksi.

Kaikkein vaarallisinta on jos amatööri sotkee keskenään kaksi käsitettä; masennuksen ja masennuksen. Toinen on hengenvaarallinen sairaus, toinen on lievä tunne. Hengenvaaralliseen sairauteen tarvitaan lääkitys, muuten potilas tuhoutuu. Arkiseen masennukseen voi riittää lenkkeily ja kalaöljy.

Ennen pyövelin työtehtäviin kuului säännöllisin väliajoin käydä "ojentamassa houruja" hourulassa.

Ja lopuksi kullanarvoinen neuvo: jos ihmisellä on jokin lääkitys, sitä lääkitystä ei pidä mennä muuttamaan ilman pätevän lääkärin opastusta.

Muuten käy kuten entiselle tuuttavalleni, joka sairasti skitosfreniaa. Terveysintoilijat saivat hänet uskomaan että lääkitys pois ja lenkkeilyä sekä ruokavaliota tilalle.

Tuo tuttavani on yhä sillä lenkillä. Suljetulla osastolla.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#13.
Voit olla oikeassakin, mutta pari huomiota koskien kommenttiasi kuitenkin tässä nyt haluaisin ilmi tuoda:

- Miksi lääketeollisuus on yksityisissä käsissä? Miksi ei voisi olla yksi, valtioiden yhdessä omistava yritys, joka tuottaisi voittoa tavoittelemattomana lääkkeitä? Nythän esim. lääkkeitä tuotetaan maksukykyisten ihmisten tarpeisiin ja vähän hyväntekeväisyydellä kehitysmaille.

- Voidaanko todellakin luottaa siihen, että yritykset, jotka monin tavoin voivat toimia muuten todella epäeettisesti, ovatkin lääketeollisuuden suhteen vain "pienen ihmisen" asialla ja voimme luottaa niiden moraaliin 120 prosenttisesti?

- Jos maassamme on oikeasti 700 000 mielialalääkitystä tarvitsevaa ihmistä, niin eikö olisi jo syytä ihan vakavasti aloittaa yleinen keskustelu yhteiskuntamme tilasta?

Gagarin (nimimerkki)

#13:
Ei täällä varmaan kukaan ole lääketieteen saavutuksia tai merkitystä kyseenalaistamassa. Keskustelun ydin tällä kertaa on lääketeollisuuden ja lääkäreiden moraali, rahan tienaamisen päämäärä - mahdollisuuden niin tarjoutuessa arveluttaviakin keinoja hyödyntäen.
Miksi luulet, että lääkärit määräävät kaksi tai kolme kertaa kalliimpia versioita reseptilääkeistä, joissa vaikuttava aineosa on tismalleen sama? Siksikö, että siniseksi maalatut pillerit ovat kauniimpia kuin oranssit?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kuinka on selitettävissä se, että samaan aikaan kun ihmisten elintaso on noussut, niin lääkkeiden myyntikin on huomattavasti 2000-luvulla kasvanut. Eli ihmettelen sitä, että onko meidän hyvinvointimme lääkkeiden ansiota vai lääkkefirmojen menestys meidän hyvinvointimme ansiota?

Gagarin (nimimerkki)

#16:
SIlloin kun liikenevää rahaa jää enemmän, sitä voi törsätäkin enemmän, mm. lääkkeisiin (eng.: "drugs").
Tosin voi myös olla, että nuo kaksi tilastollista seikkaa ovat toisistaan riippumattomia ja että korrelaation syynä on vain yhteinen trendi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#17.
Mutku minulla on tapana miettiä asioita ihan vain maalaisjärjellä, niin mielestäni jossain on jotain mätää silloin kun elintaso ja yleinen hygienia on ehkä korkeimmalla tasolla ihmiskunnan historian aikana ja samalla vedetään nappia naamaan niin paljon ettei ikinä. Eihän se voi olla niinkään, että sairaudet lisääntyy sitä mukaa kuin lääketiede kehittyy tai että olisi niin paljon ja niin yleisiä sairauksia, joihin vasta nyt 2000-luvulla on lääke keskitty, että se selittäisi miksi lääkkeiden myynti on tyyliin tuplaantunut tällä vuosituhannella.

Mutta se, mitä alkujaan aloin tutkailemaan liittyi nikotiinikorvaushoitoihin. Ihmettelin sitä, kun nyt EU:ssa on menossa vähän sellainen "ajojahti" tupakkamiehiä ja -naisia kohtaan, niin että oiskohan syynä semmonen homma, että lääkefirmat tietävät yhteiskuntien joutuvat jossain vaiheessa rajoittamaan kalliiden lääkkeiden korvauksia, mikä on sitten pois lääkeyhtiöiltä. Vaan sitten ois niinku mietitty, että mikä on sellainen suuri ihmisjoukko, jolle voidaan pakkotuputtaa jotain lääkitystä? No tupakoitsijat tietysti. Kun lainsäädännöllä rajoitetaan tupakointia, ihmiset ostavat korvauslääkkeitä, mikä tuo mukavan lisän lääkeyhtiöiden pussiin.
Mikäpä siinä, eihän tupakointi terveellistä ole ja tupakkarahatkin jonkun taskuun kilahtaa. Mielestäni olisi kuitenkin melko kyseenalaista, jos tupakointia rajotettaisiin siksi, että nikotiinipurkkaa saadaan kaupaksi. Mutta minä olen varmaan vaan vähän vainoharhainen tänään.

klerk (nimimerkki)

"Mutta se, mitä alkujaan aloin tutkailemaan liittyi nikotiinikorvaushoitoihin. Ihmettelin sitä, kun nyt EU:ssa on menossa vähän sellainen ”ajojahti” tupakkamiehiä ja -naisia kohtaan"

Tavoitteena EU.ssa on täyskielto tupakkavalmisteille. Ei sitä asbestiakaan kannata impata.

Sellainen vaan tuli mieleen, että miksi nikotiininarkomaaneja ohjata hoitoon, vaikka tupakka myrkkyineen sairastuttaa ja tappaa ennenaikaisesti tuhansia vuodessa? Aivan samanlainen myrkky se on kuin alkoholi ja heroiini.

intrigööri (nimimerkki)

Ei Suomessa voi olla 700.000 mielialalääkityksen tarvitsijaa. Varmasti siinä sakissa on paljon lievästi masentuneita onnenpillereiden etsijöitä, jotka hakevat lääkepurkista tukea pärjätäkseen muka paremmin tässä kovassa maailmassa. Eikä kukaan ihminen tarvitse puolta kourallista erilaisia psyykenlääkkeitä joka päivä, ei varsinkaan jo muutenkin huterompi vanhus.
Ylilääkintää ja ylikäyttöä on aika lailla, ihan omassa tuttavapiirissäni. Miksihän minun tutuissani on niin paljon juoppoja, hihhuleita ja muita humantereita?
Erityisen näreissäni olen siitä, miten tutulle työssä olevalle naisihmiselle määräiltiin ensin mielialaläkkeitä ja sitten aina yhä vahvempaa kamaa, mm. diapameja ja muita pikkupurtavia. Naisparka pamahti lääkeriippuvaiseksi ja haki vuosien ajan erilaisia mömmeröjä monilta lekureilta. Hän on nyt ollut puolivaloilla eläkkeellä jo 10 vuotta, ikää reilusti alle 60v. Samanmoisia tappauksia tiedän muitakin.
Toinen tuttu kyseli minulta ennen, etenkin keväisin, jotta pitäisiköhän ne lääkkeet ottaa. Kehottelin kovasti ottamaan. Kaveri on maanis-deppis vai mikä bipolaari se on. Maanisessa vaiheessa vauhtia oli enemmän kuin Aku-Ankalla piirretyissä, eikä miestä olisi ilman kännykkää enää löytynytkään enää yhtään mistään päin. Deppiksessä äijää piti etsiä sängyn alta.
Mitä me tästä opimme. Mielialalääkkeitä kannattaa vältää, mutta jos sairaus sitä vaatii, lääkkeet täytyy ottaa. Ei ole lääkärien työ ihan helppo nakki, määrittelepä tuommottinen tarve äkisti jollain vastaanotilla. Liian vähänkin niitä on, ainakin kunnon pönttölekureita. Suurin osa lekureista on tietysti piilossa yksityispuolella, missä panee kunnolla rahan äänellä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#19.
Joo, mutta itseäni ihmetyttää se, että miksi esim. tupakointia pidetään niin kauheana, mutta vaikkapa ylipainoa ei, vaikka ylipainoiset ihmiset tulevat yhteiskunnalle huomattavasti kalliimmaksi kuin tupakoitsijat, jotka kuukahtavat nuorena eivätkä ole siten rasittamassa terveydenhuoltoa. Tai nauttimassa pitkään ja hartaasti eri lääkityksiä.

Miksiköhän muuten ei samaan syssyyn kielletä syöpää aiheuttavia light-tuotteita? Käsiteltyjen meijerituotteiden tiedetään aiheuttavan syöpää, mutta silti kaupat ovat pullollaan "maitojuomia" ja arkijogurtteja, joissa on ties mitä paskaa vedeksi laimennetun maidon sekaan läträtty ja joita syötetään jo pienille lapsillekin.
Ja kun nyt päästiin maitotuotteisiin asti keskustelussa, niin tulipa vaan mieleen, että jos Suomessa on todellakin yli puoli miljoonaa mielialalääkitystä tarvitsevaa ihmistä, niin onkohan sillä mitään yhteyttä siihen, että jo 1-vuotialle pitäisi neuvolan mukaan juottaa rasvatonta maitoa. Millainen vaikutus on lapsen aivoille sillä, ettei elimistö saa tarpeeksi rasvaa?

M (nimimerkki)

Psyykelääkkeet maksavat sataeuroa per aski ja

Saara Pasanen

Lääkärien moraalista sanottakoon, että monesti varsinkin nuoret lääkärit määräävät samaa lääkettä koska tämä lääke on heille tuttu. He ovat käyttäneet ko. lääkettä ennenkin ja tuntevat sen vaikutukset. On helpompi määrätä potilaalle lääke jonka tuntee kuin jota ei tunne.

Halpoja, korvaavia lääkkeitä ostavat harvoin muistavat, että alkuperäisen lääkkeen kehittelyyn on siihenkin uponnut miljoonittain rahaa. Ei lääke tupsahda apteekin hyllylle summassa. Se on jopa vuosikymmenien tuotekehittelyn tulos. Kun lääketehdas saa lääkkeen valmiiksi, se saa lääkkeelleen patentin ja patentin rauettua, voivat toiset tehtaat alkaa tehtailla samaa lääkettä näillä halvoilla hinnoilla. Jos kaikki ostavat aina halpaa niin millä rahalla lääketehtaat kehittelevät uusia lääkkeitä?

Mielialalääkkeitäkin mielestäni pelätään ihan turhaan. Masennus voidaan parantaa myös pelkällä terapialla mutta tie on pidempi ja kivikkoisempi kuin terapia yhdistettynä sopivaan lääkkeeseen.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

#19. Niin tappaa läskikin .
Läskit saavat myös muita etuja, kuten viedä vaikka painoa lentokoneeseen kolminkertaisen määrän, vaikkapa Helenaan verrattuna.

Asbestin ja tupakan imppaamisen vertaaminen on aika kaukaa haettua. Myös vertaaminen alkoholiin ja heroiiniin on lapsellinen. Tupakka ei tapa välittömästi kuin aniharvoissa tulipalotapauksissa. Alkoholisteja ja pollenistejä löytyy päivittäin hengettömänä

Saara Pasanen

#22 Kyllä meitä lihavia ihmisiä syyllistetään, älä huoli. Ja kaiken kukkuraksi metabolinen oireyhtymä tappaa kyllä nuorena kuten tupakkakin. Lihavuus+diabetes+korkea kolesteroli ja verenpaine. Ei sillä koktaililla pitkälle elellä.

#25 Wuhuu, jopa on etu. Kantsii olla lihava.

klerk (nimimerkki)

elena Eronen kommentoi:
11.6.2010 12.17

"Joo, mutta itseäni ihmetyttää se, että miksi esim. tupakointia pidetään niin kauheana"

No siksi, että tupakkasairaudet aiheuttavat yhteiskunnalle 2 miljardin euron menokustannukset vuosittain. Lisäksi vuosittain tulee 200 000- 300 000 hoitopäivää sairaaloissa, joissa pitäisi hoitaa muitakin, kuin keuhonsa tärvelleitä ja itseaiheutetusti hankittuja sairauksia.

http://www.tupakkaverkko.fi/index.php?option=com_c...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#27.
Entäs ylipaino? Eikö sekin tulisi kieltää jollain lailla?

Gagarin (nimimerkki)

#20: "Tuota noin, miksiköhän on äärimmäisen vaiketa saada apteekista sitä lääkärin määräämää kalliimpaa alkuperäislääkettä? Apteekkihan pyrkii kaikin keinoin tarjoamaan asiakkaalle sen halvimman vastaavan dropin. Lääkärin reseptillä ei tässä suhteessa ole mitään merkitystä."

Ei se ymmärtääkseni ole äärimmäisen vaikeata. Apteekissa vain kysytään haluaisiko asiakas maksaa lääkkeestä vähemmän. Jos asiakas ei niin halua, niin toki hän saa kalliimmankin tuotteen ostaa. Muta miksi pitäisi? Ja miksi se lääkäri sitä on edes määrännyt kun tietää edullisemmankin version olemassaolosta?

#18: Tuskinpa lääkeyhtiöt tupakan korvaustuotteista varsinaisesti salakavalasti suunnittelevat korvaavaa rahasampoa menetykselle, joka tulee aiheutumaan yhteiskunnan maksamien lääkekorvauksien pienentymisestä. Eivät ne nikorexvalmisteet koskaan tule liikevaihdoltaan saavuttamaan niin merkittävää asemaa eikä kukaan tupakan polton lopettaja yleensä niitä kovin kauaa käytä. Mutta onpahan yksi tuoteryhmä lisänä rikka rokassa.
Tuo mitä totesit yleisen hyvinvoinnin ja hygieniatason paranemisesta ja samanaikaisesta lääkkeiden syönnin lisääntymisestä kielii siitä, että asioilla on vain sattumalta yhdensuuntainen trendi. En usko, että parina viime vuotena tapahtunut BKT:n aleneminen lääkkeiden myyntiin on vähentävästi vaikuttanut. Tarpeeton psyykenlääkkeiden tuputtaminen ja nauttiminen on lisäksi hälventänyt rajaa lääkkeiden ja huumeiden välillä. Sillä on vain määrittelykysymys, että diapamit, subutexit ja tenoxit ovat sallittuja, mutta heroiini, ekstaasi ja amfetamiini kiellettyjä.

#19: Tupakan polttaminen on näihin päiviin asti ollut hyväksyttävä ilmiö kulttuurissamme eikä ole ajateltavissa, että kolmatta osaa kansasta ohjattaisiin pakkohoitoon. Ei niin menetellä edes alkoholistien kohdalla, puhumattakaan sitten alkoholin kohtuukäyttäjistä. Lisäksi on olemassa satunnaispolttajia, joista Ruotsissa käytetään kuvaavaa nimitystä "feströkare". Ruotsi onkin hyvä esimerkki yhteiskunnasta, jossa arkielämän tupakointi on minimaalisen vähäistä, mutta jossa vapaamuotoisemmissa illanistujaississa yhtäkkiä vähintään puolet porukasta pistää spaddun palamaan. (Tosin Ruotsissa sitä arkielämän tupakointia on korvaamassa lehmänlannalta aromisoiva mälli ...)
Asbestin imppaamisesta sen sijaan tuskin kukaan saa mitään kiksejä tai sosiaalista yhteenkuulvaisuuden tunnetta.

klerk (nimimerkki)

25

"Asbestin ja tupakan imppaamisen vertaaminen on aika kaukaa haettua. Myös vertaaminen alkoholiin ja heroiiniin on lapsellinen."

Suomessa kuolee vuosittain noin 6 000 henkilöä tupakoinnin seurauksena sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään sekä keuhkosairauksiin.

http://www.suomenash.fi/fi/dat/tupakointi+suomessa...

Huumekuolemia suomessa taas n. 100 vuodessa.

http://www.irtihuumeista.fi/ajankohtaista/aikaisem...

klerk (nimimerkki)

Niin piti mainita, että koko euroopassa kuolee heroiiniin saman verran ihmisiä, kuin tupakkaan suomessa.

Mordred October (nimimerkki)

Psyykelääkkeet maksavat sataeuroa per aski ja niitä saa kolmen euron omakustannushintaan.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

30.
Mutku... vuosittain tupakointi tappaa kuulemma n. 5 miljoonaa ihmistä, ylipaino sen sijaan aiheuttaa 15 miljoonan ihmisen kuoleman. Silti tupakointi halutaan kieltää, lihavuutta ei.

klerk (nimimerkki)

33

Se että tupakointi aiheuttaa sairastumisia, kuolemia ja kustannuksia ei sulje sitä pois että lihavuuskin tekisi niin. Lisäksi ylipaino on ainakin osittain geneettinen asia. Tupakointi taas huono tapa.

intrigööri (nimimerkki)

Urheilu pitäisi kieltää. Miksi himourheilijat vammoineen vievät sairaaloissa hoitopäiviä muilta potilailta. Häh?
Tätä mennoo kaik pitäisi kieltää. Jos lähdet ulos tehdäksesi jotain, sinulla pitäisi olla esittää kortteli- tai kyläfyyrerin leimaama lupalappu aikomuksesta ryhtyä harjoittamaan kyseiseessäolevan toiminnon suorittamisen toteuttamista. Mutta eipä aikaakaan, tähän suuntaan on menossa tämä armas yhteiskunta. Ohi män aiheesta nyt.

Gagarin (nimimerkki)

#30, #31:

Taidat luokitella aika rohkeasti kaikki sydän- ja verisuonitauteihin kuolleet tupakan uhreiksi. Edes syövän kohdalla asia ei ole niin yksioikoinen vaikkakin
1% - 2% tupakan suurkuluttajista saakin keuhkosyövän.
Sydän- ja verisuonitautien kohdalla suurin syy on kolesteroli, mikä johtuu ennen kaikkea ravinnon koostumuksesta, jonkin verran myös perimästä. Säänöllinen alkoholin nauttiminen vähentää verisuonten tukkeutumisriskiä ja sepelvaltimotukoksia, joten fingerporillinen konjakkia tai lasillinen punkkua päivässä on siinä mielessä suositeltavaa.
Elämässä on paljon asioita ja tapoja, jotka joltain kannalta katsottuna ovat epäterveellisiä, mutta terveysterroristien peräänkuuluttama kaikesta luopuminen tekisi monille aika turhiksi ne tilastollisesti odotettavissa olevat pari elinvuotta lisää. Ihminen on psykofysiologinen kokonaisuus ja nauttiessaan elämästä iloisesti vilkkaassa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa lähimmäisten kanssa ihminen on yleensä terveempi ja pitkäikäisempi, sikäli kuin sitä pitkäikäisyyttä kategorisesti pelkkänä tavoitteena halutaan pitää. Winston Churchill totesi aikoinaan 90-vuotissynttäreillään, että hän on kuluttanut enemmän whiskyä ja sikaareita kuin whisky ja sikaarit ovat kuluttaneet häntä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Helena Eronen (kommentti 14) "Miksi lääketeollisuus on yksityisissä käsissä?"

Se varmaan alun perin oli yksityisissä käsissä, ja nyt sitä ei saa pois yksityisistä käsistä kuin väkivallalla eli käytännössä ryöstämällä. Yhteiskunta voi toki sen tehdä, mutta sitä askelta kannattaa mielestäni harkita tarkkaan. Jos joku ala on sellainen, että sillä toimivat ykstyiset yritykset voidaan pakkokollektivisoida entisen Neuvostoliiton tyyliin, niin miksi jotakin toista alaa ei voitaisi kollektivisoida myös?

"Miksi ei voisi olla yksi, valtioiden yhdessä omistava yritys, joka tuottaisi voittoa tavoittelemattomana lääkkeitä?"

Luultavasti voisi olla aika hankalaa päästä yhteisymmärrykseen siitä, mihin lääkkeisiin tuon yhden ainoan yksityisen yrityksen resurssit suunnattaisiin. Lisäksi, voittoa tavoittelematon yritys on kaunis asia, mutta luuletko ihan oikeasti, että se käytännössä pysyisi sellaisena? Minä en usko, vaan väitän, että tuon yrityksen johtohenkilöt alkaisivat korottaa palkkoja (omiaan tietysti kaikista eniten) ja jakaa valtavasti etuisuuksia etupäässä tietysti itselleen ja sidosryhmilleen, mutta murusia heiteltäisiin varmasti myös työntekijöille. Tästä hyvänä ja melko ajankohtaisenakin esimerkkinä on RAY, jonka avustusrahoja junailtiin keskustapuolueelle. RAY maksaa myös suuria palkkoja ja palkkioita johtoryhmälleen, joka tekee käytännössä mitä? Valitsee vuosittain uuden fontin sloganille "hyvän tahdon pelejä" ja toistaa mantraa "rahapelimonopoli kerää rahaa hyvään tarkoitukseen, rahapelimonopoli kerää rahaa hyvään tarkoitukseen"?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#32.
Joku tekee hyvän tilin. 700 000x100= tooosi paljon rahaa.

#34.
Ruumiinrakenne on geneettistä, mutta se, että on sairaallisen lihava ei ole muuten kuin ehkä ruokatottumusten osalta perinnöllistä. Kyllä minäkin olen perinyt äidiltäni persevyyden ja isältäni pohjattoman ruokahalun, mutta en minä nyt niihin vedoten viitsi ihan joksikin sinivalaaksi itseäni lihottaa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#37.
Rehellisesti sanottuna olen samaa mieltä kanssasi. Kunhan vaan heitin vähän kärjistetyn näkökulman.
Mutta siltikin mielestäni olisi jonkun alettava tutkimaan sitä, että lobbaako joku lääkefirmojen laskuun ja onko kaikki määrätyt lääkkeet todellakin sellaisia, joita ilman yhteiskunta ajautuisi anarkiaan, ihmisistä tulisi zombieita ja itsemurhaluvut kasvaisivat 350%.
Vai olisiko yhteiskunta, jossa ihmiset söisivät puhdasta ja hyvää ruokaa, nauttisivat elämästä eivätkä vihaisi itseään, kun eivät mahdukaan johonkin pieneen yhteiskunnan (tai median tai jonkun muun tahon) luomaan muottiin, vapaampi mielialalääkkeistä, sepelvaltimotaudeista ja diabeteksestä.

klerk (nimimerkki)

Gagarin kommentoi:
11.6.2010 13.16

"Taidat luokitella aika rohkeasti kaikki sydän- ja verisuonitauteihin kuolleet tupakan uhreiksi."

Katso linkki. En itse luokittele.

"1% - 2% tupakan suurkuluttajista saakin keuhkosyövän."

Keuhkosyöpätapauksista lähes kaikki, 90 %, johtuu tupakoinnista.

http://www.tupakkaverkko.fi/index.php?option=com_c...

"Sydän- ja verisuonitautien kohdalla suurin syy on kolesteroli, mikä johtuu ennen kaikkea ravinnon koostumuksesta"

Kolesteroli on ihmiselle välttämätön aine. matalatiheyksinen lipoproteeinin ja korkeatiheyksisen lipoproteiinin + triglyjen suhde merkkaa, miten suonien sisäepiteeliin kiinnittyy plakkia (+ tietty verenpaine, joka on useinmiten tupakan ja alkoholin aiheuttamaa). Suurin syy on geneettinen. Ennen luultiin, että syy on ravinnossa. ja hauskinta oli, kun kananmunaa syytettiin siitä. Nyt mm. Norjassa kananmunarasiassa on sydänmerkki kertomassa sen sydäntä suojaavasta vaikutuksesta.

Suurimmat syyt valtimokovettuma ja aivoinfarkteihin ovat tupakka ja alkoholi.

Viimeisin tutkimus syyttää ns. kovasta rasvasta ainoastaan pekonia. Suomalainen tutkimusryhmä tosin sai tulokseksi sen, että kova rasva ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

#26. No, ei sen takia kannata itseään lihavaksi päästää. Mutta etu on rahassa mitattuna aikamoinen, koska lentoliikenne perustuu painoihin niin kilot maksavat. Jos 120 kiloinen kaveri saa viedä matkatavaroina koneeseen sen 20+5kg yleisesti, vie hän koneeseen siis 145kg painoa. Vastaavasti 74kg painava kaveri vie silloin koneeseen vain 99kg, eli siis 46kg vähemmän. Ylipainomaksut taas ovat aika rajut, koska koneeseen voi ottaa vain määrätyn verran painoa. Läski vie siis 46kg ehkä jopa tarvittavaa tilaa vain siksi, että on itsekäs ja laiska. Sairaudet on asia eriksen.

#30. Minä kirjoitin välittömistä kuolemista. Alkoholista ja pollesta voit vetää kuolemaan johtavat överit, mutta tupakkaöveristä voi tulla korkeintaan oksennus, tai yskäkohtaus.
Läskikasa voi saada infarktin koska tahansa vain omaa laiskuuttaan, tai läski voi tukehtua ruokaansa jos ei paikalla ole ketään, kuka hallitsee Heimlichin manööverin.

klerk (nimimerkki)

Jari-Petri Heino kommentoi:
11.6.2010 14.02

"Minä kirjoitin välittömistä kuolemista. Alkoholista ja pollesta voit vetää kuolemaan johtavat överit, mutta tupakkaöveristä voi tulla korkeintaan oksennus, tai yskäkohtaus."

Sillä ei ole mitään merkitystä vetääkö overdoset tiistaina kello 21.00 vai saako tupakasta aiheutuvan infarktin tiistaina kello 21.00.

Gagarin (nimimerkki)

#40:
En kehoita ketään tupakoimaan, juomaan viinaa tai harrastamaan mitään muitakaan "paheita", mutta monilla niistä, joilla nämä asiat ovat sopivasti hallinnassa, ne muodostavat terveytta edistävän endorfiinilähteen. Kuten muuan brittikolleegani totesi: "I don't enjoy smoking, but I enjoy the freedom to smoke!"

Sami Haapavaara (nimimerkki)

"Sillä ei ole mitään merkitystä vetääkö overdoset tiistaina kello 21.00 vai saako tupakasta aiheutuvan infarktin tiistaina kello 21.00."

Mutta sen verran pitää rahaa olla, että saa hautajaisiin hernekeittoa: kantajille.

Trapetsi (nimimerkki)

#34 "Mutku… vuosittain tupakointi tappaa kuulemma n. 5 miljoonaa ihmistä.."

No, eikö se ole riittävästi?

Puolisoni poltti nuorempana, eräänä päivänä hän sanoi, että nyt se loppuu ja lopetti. Ei mitään vieroituksia tai vastaavia.

Itse en pidä tupakoinnista. Minusta on inhottavaa mennä johonkin sairaalaan tai kauppakeskukseen, jonka pihalla työntekijät vetävät röökiä ja oven edusta on täynnään tumppeja. Korjaisivat edes tumppinsa pois.

Aiemmin näin oli mm. Hyksin Meilahden päätornin oven edessä. Aika ristiriitaista toimintaa, ollaan potilaita tai terveydenhoidon työntekijöitä ja vedetään röökiä.

Tumpit roskaavat enemmän kuin mäyräkoirat.

On eri asia, jos myönnät, että tupakkaan on tullut retkahdettua, vahinko, mutta älä puolustele sitä!

klerk (nimimerkki)

No joo, tottakai ymmärrän et kirjoitukseni vaikuttaa ns. terveysterrorilta, mutta mietitäänpä seuraavaa:

Kukaan ei elä loputtomasti, mutta kuolema voi olla muutakin, kuin usean vuoden tuskien lopetus.

Kuolema voi olla muutakin, kuin loputon yhteiskunnan voimavarojen ja rahan kulutus.

Tupakoijat kritisoivat sitä, etteivät saa tuhota tupakoimattomien terveyttä ravintoloissa, ylempänä olevalla parvekkeella, joukkoliikenteen odotusalueella ja työpaikoilla.

Helena haki ylipainoiset apupyöräksi, koska tupakoi ja on addiktoitunut nikotiiniin, kuten muutamat muutkin kommentoijat. narkkari aina pyrkii vähättelemään ja hakemaan syitä muista. Se on luonnollista. Nikotiinistakin toipuminen alkaa siitä, että myöntää ongelmansa. Menee peilin eteen ja sanoo: Minä olen narkomaani. Se on ensimmäinen askel toipumiseen. Loppu on kiinni itsekurista. Itsekuria tupakoijilla on kuitenkin vähän (eiväthän he muuten polttaisi rahaa savuna ilmaan ja menettäisi terveyttään). Siksi ihmettelen miksi nikotiininarkkareita ei ohjata hoitoon samalla tavalla kuin alkoholisteja ja muita huumeiden käyttäjiä.

Gagarin (nimimerkki)

#45: "Tumpit roskaavat enemmän kuin mäyräkoirat."

Tarkoitatko haukkuvat vai kolisevat sellaiset?

Gagarin (nimimerkki)

#46:"Siksi ihmettelen miksi nikotiininarkkareita ei ohjata hoitoon samalla tavalla kuin alkoholisteja ja muita huumeiden käyttäjiä."

Alkoholistejakaan ei ohjata hoitoon. Täytyy olla hyvin ongelmallinen ja väkivaltainen tapaus ennen kuin pakkohoito Suomessa tulee kysymykseen.
Tupakan polttaminen puolestaan ei johda väkivaltaisuuteen tai häirikkökäyttäytymiseen.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Ihmettele toki rauhassa Klerk, olenkin jo pitkään toivonut täydellistä tupakka kieltoa. Sen kun yhdistää yhteiskuntaan jossa saa syödä vain kasviksia, lihaa lääkärin määräyksestä. Niin alamme lähestyä normiyhteiskuntaa, onnelaa.

Päivät ovat aina aurinkoisia, ja taloudesta kuuluu vain hyviä uutisia. Rakkauden ministeriökin, totuuden ohessa, pitää hyvää huolta kansalaisistaan, halaamalla ja rakastamalla.

Dr.Schmidt (nimimerkki)

--Muta miksi pitäisi? Ja miksi se lääkäri sitä on edes määrännyt kun tietää edullisemmankin version olemassaolosta?

Gagarin, se on apteekin tehtävä. Rinnakkaislääkkeitä voi olla kymmenen kappaletta ja hinnat muuttuvat koko ajan. Lääkäreillä on tärkeämpääkin tekemistä, apteekissa on farmaseutti geneeristä substituutiota varten.

--lääkärien ahneus omille korruptioproviisioilleen ja lääkefirmojen suosimiselle tulee ilmi näkyvämmin.

Uskotko itse näihin salaliittoteorioihisi?

Gagarin (nimimerkki)

#50: "Uskotko itse näihin salaliittoteorioihisi?"

Olen olettanut, että se on aivan julkinen "salaisuus", että lääkärit saavat provisiota lääkefirmoilta.
Lisäksi olen omin silmin nähnyt kuinka lääkefirmat kestittivät opiskeluaikoinani lääkiksessä opiskelleita kavereitani hyvinkin arveluttavan kosteissa illanistujaisissa. Itse asiassa se oli heidän osaltaan suoranaista ryyppäämistä Orionin tai Farmoksen piikiin. Tietysti naamioituneena "informaatiotilaisuuksiksi".

klerk (nimimerkki)

Gagarin:

Ymmärsit varmasti mitä tarkoitin. Onko suomessa ainuttakaan katkaisupaikkaa tupakoitsijoille? No ei ole, koska tupakkaa ei pidetä ongelmana, vaikka se tappaa monikertaisesti enemmän kuin huumeet ja alkoholi. Alkoholikuolemia oli viime vuonna n. 1500 tupakkakuolemia 6000.

Mutta mitä tulee kieltoihin. Alkoholikieltolaki aikana eopäonnistu. Mutta täytyy muistaa, että nykyään alkoholia kulutetaan satakertaisesti verrattuna 1750 lukuun, jolloin ensimmäisiä kieltolakeja alettiin rusnaamaan. Silloin ei lapset ja teinit vetäneet viikonloppukännejä. Aikuisetkin harvoin. Silti lakeja alettiin luoda.

Jos nyt laitettaisiin totaalikielto alkoholiin ja tupakkaan, jotka ovat sallttuja huumeita, niin käyttö romahtaisi. Kyllä joku jaksaisi käydä tallinnassa muutaman kerran kuukaudessa ja trokareitakin olisi. Joku pöhkö himoissaan kasvattaisi mahorkkaa vessan takana, mutta tupakka ja alkoholikulemat romahtaisivat.

Samalla saataisiin muutaman miljardin piristysruiske talouteen ja paljon surua pois perheistä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#45.
Minä en missään nimessä puolustele tupakointia, typerä tapahan se on. Ainoastaan kyseenalaistan sitä, että miksi tupakointia ollaan joka paikassa kieltämässä, mutta lihavuutta ei, vaikka lihavuus on monin verroin tupakointia tappavampi ja kalliimpi ongelma. Lihavuuteenhan voitaisiin puuttua esim. kieltämällä kaikki sellaiset ruuat, joissa ei ole mitään ravintoaineita, terveysvaikutuksia ja jotka ainoastaan lihottavat, esim. sokeri ja vehnä :) En tosin ota kantaa siihen, olisiko moisessa kieltopolitiikassa mitään järkeä.

Gagarin (nimimerkki)

#52: Alkoholistin perheenjäsenet olisivat minä hetkenä hyvänsä valmiit vaihtamaan läheisensä alkoholiongelman tupankanpolttoon. Believe you me!

Uskon, että surun määrä suomalaisissa peheissä kyllä lisääntyisi, jos sekä alkoholiin että tupakkaan tulisi totaalikielto. Varmaan noin 80%:ssa perheistä ei kumpikaan näistä nautintoaineista aiheuta arkielämän ongelmia. Mutta niissä perheissä halutaan skoolata sampanjalla tyttären YO-juhlissa, tarjota saunakaljat vieraille, siemailla tilkka punaviiniä juhla-aterian kera, y.m. ...

klerk (nimimerkki)

Helena Eronen kommentoi:
11.6.2010 14.53

"Ainoastaan kyseenalaistan sitä, että miksi tupakointia ollaan joka paikassa kieltämässä, mutta lihavuutta ei, vaikka lihavuus on monin verroin tupakointia tappavampi ja kalliimpi ongelma"

Koska syömistä tai ruoan ostamista on hiukan vaikea kieltää. Tupakan ostaminen ja polttaminen taas on helppo kieltää.

klerk (nimimerkki)

Gagarin kommentoi:
11.6.2010 14.57

"Alkoholistin perheenjäsenet olisivat minä hetkenä hyvänsä valmiit vaihtamaan läheisensä alkoholiongelman tupankanpolttoon."

Kuollettavan adiktion vaihto toiseen kuollettavaan addiktioon ei ole ratkaisu.

Ja et ilmeisesti ole seurannut keuhkosyöpäpotilaan viimeisiä kamppailuja? Minä olen ja monesti.

Mordred October (nimimerkki)

#38.

Tyypillisesti asiakas käyttää kahta kolmea erilaista nappulaa päivittäin, niin kuussa menee pari-kolme askia nappulaa. Sitähän tulee aika iso lasku.

"Psykoosi on vakava mielenterveyden häiriö, jossa... ...henkilöllä on huomattavia vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä ei.”

Tuli vain mieleen eräs yhtäläisyys poliitikkojen kanssa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#55.
Ähä, ei noinkaan.
Ravintoa ei voida täysin kieltää, koska ihmiset kuolisivat nälkään. Sen sijaan epäterveellinen ravinto, kuten sokeri, voitaisiin kieltää. Tai jos mentäisiin vielä pidemmälle, voitaisiin saman tien laskea jokaisen ihmisen kalorin tarve ja tämä saisi jostain yhteisruokalasta juuri sen verran terveellistä ruokaa päivittäin. Ei varmasti enää sen jälkeen kuolisi 15 miljoonaa ihmistä ylipainosta johtuviin sairauksiin :D

Dr.Schmidt (nimimerkki)

#50: Olen olettanut, että se on aivan julkinen ”salaisuus”, että lääkärit saavat provisiota lääkefirmoilta.
Lisäksi olen omin silmin nähnyt kuinka lääkefirmat kestittivät opiskeluaikoinani lääkiksessä opiskelleita kavereitani hyvinkin arveluttavan kosteissa illanistujaisissa. Itse asiassa se oli heidän osaltaan suoranaista ryyppäämistä Orionin tai Farmoksen piikiin. Tietysti naamioituneena ”informaatiotilaisuuksiksi”.

Uskot siis tosissasi, että lääketehtaat lahjovat rahalla lääkäreitä - mistä??? Uskomatonta.

Neljännesvuosisasta sitten sai ryypätä kunnolla lääkefirmojen laskuun. Tämä on ollutta ja mennyttä. Kaikki on nykyään niin tarkkaan säädeltyä, että koulutustilaisuuden jälkeen firma voi tarjota illallisen ja ruokajuomat, mutta ei ilmaista saunaa eikä saunajuomia.

Bloginpitäjälle toteasisin, että uusia lääkkeitä ei tule, jos ei ole isoja kansainvälisiä firmoja. Sosialistisissa maissa ei keksitty uusia lääkkeitä lainkaan.

Gagarin (nimimerkki)

#56: "Kuollettavan adiktion vaihto toiseen kuollettavaan addiktioon ei ole ratkaisu."

Jos sellainen vaihto onnistuisi käytännössä, se olisi suuri helpotus useimpien alkoholistien perheille. Juuri mikään addiktio ei aiheuta yhtä suurta persoonallisuuden muutosta tai häiriköintiä kuin alkoholiongelma. Siksi lääkärit ovat valmiit vaihtamaan potilailleen alkoholin bentsoihin ja nukahtamislääkkeisiin, koska moinen addiktio on arjessa helpompaa niin potilaalle itselleen kuin läheisilleenkin.

Tulee muuten mieleen se entinen savolaisukko, joka totesi lääkärin varoitukseen "tupakan aiheuttamasta hitaasta kuolemasta", että "eepä tässä mittee kiirettä uokkaan".

klerk (nimimerkki)

Helena Eronen kommentoi:
11.6.2010 15.19

"Tai jos mentäisiin vielä pidemmälle, voitaisiin saman tien laskea jokaisen ihmisen kalorin tarve"

Näinhän menetellään jo gazassa. Israel antaa kauppasaarrossa elintarvikkeita rajan läpi keskimääräisen kaloritarpeen per henkilö palestiinalaisille. Muistaakseni 2500 Kcal per hlö?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#60.
Eräs läheinen täyttää kuukauden päästä 90-vee. Vetänyt ikänsä täysmaitoa, punasta lihaa ja tupakkia, ollut vähän pyöreä (about 160cm/70kg) ja terve kun pukki.

Kuitenkin palatakseni itse blogin aiheeseen. Jos näitä mielialalääkkeitä ei määrätä asiakkaille turhaan, niin mistä voi johtua se, että valtiossa, jossa ei ole sotia, vainoja ja joka on kuitenkin melko tasa-arvoinen ja hyvinvoiva, voi olla niin paljon mielialalääkitystä tarvitsevia ihmisiä? 700 000 on todella paljon.

Gagarin (nimimerkki)

#62: "... ja terve kun pukki."

Vielä sekin kaiken kukkuraksi! :D
-------------------------------------------------------------------------------------------

"valtiossa, jossa ei ole sotia, vainoja ja joka on kuitenkin melko tasa-arvoinen ja hyvinvoiva, voi olla niin paljon mielialalääkitystä tarvitsevia ihmisiä? 700 000 on todella paljon."

Dr.Schmidt toteaisi tähän varmaankin, että muissa maissa ei huolehdita kansalaisista yhtä hyvin ...

klerk (nimimerkki)

Helena Eronen kommentoi:
11.6.2010 15.38

"Eräs läheinen täyttää kuukauden päästä 90-vee. Vetänyt ikänsä täysmaitoa, punasta lihaa ja tupakkia, ollut vähän pyöreä (about 160cm/70kg) ja terve kun pukki."

Tottakai tilastopoikkeamia on.

Tässä muutamia ohjeita riippuvuudesta selviämiseen:

Mitä tupakointi ja nikotiiniriippuvuus ovat?

Savukkeiden ja muiden tupakkatuotteiden sisältämä nikotiini on fyysistä riippuvuutta aiheuttava aine, siksi nikotiiniriippuvuutta pidetään sairautena. Tupakkariippuvuuteen liittyy fyysisen riippuvuuden lisäksi myös psyykkisiä ja sosiaalisia tekijöitä.

Vieroitusoireet

Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa usein vieroitusoireita. Yleisimpiä vieroitusoireita ovat ärtyisyys, kärsimättömyys, tupakanhimo, levottomuus, keskittymisvaikeudet, univaikeudet, päänsärky sekä makean himo ja lisääntynyt ruokahalu. Suurin osa näistä vieroitusoireista johtuu nikotiinipitoisuuden vähenemisestä elimistössä.

Nikotiinikorvaushoito

Nikotiinikorvaushoito lievittää nikotiinivieroitusoireita erityisesti niillä, jotka polttavat yli kymmenen savuketta päivässä. Nikotiinikorvaustuotteet pitävät veren nikotiinipitoisuuden pienempänä kuin tupakoitaessa, mutta niiden nikotiinimäärä riittää lievittämään vieroitusoireita.

Muu vieroituslääkehoito

Suomessa on saatavissa reseptivalmisteina bupropionia, varenikliinia, nortriptyliiniä ja klonidiinia. Tehokkaaksi havaitun bupropionin oletetaan vaikuttavan aivojen dopamiinin ja noradrenaliinin aineenvaihduntaan ja sitä kautta vähentävän tupakanhimoa ja lievittävän myös muita vieroitusoireita.

Vieroituksen onnistuminen

Ensimmäinen kuukausi on kriittisintä aikaa ja silloin peräti yhdeksän kymmenestä tupakoi satunnaisesti. Kun ensimmäisen kuukauden on onnistunut olemaan lähes tupakoimatta, hoitonotkahdukset vähenevät ja seuraavan kuuden kuukauden aikana vain noin puolet lopettaneista maistaa tupakkaa.

Repsahdukset ovat tehokkaimmin estettävissä vieroituksessa, jossa keskitytään käyttäytymisen muutokseen

Mistä apua vieroitukseen?

Pyydä apua lääkäriltäsi ja terveydenhoitajaltasi. Kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten tehtäviin nimittäin kuuluu vieroituksen perusteisiin ohjaaminen ja tarvittaessa jatkohoidon järjestäminen.

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaa...

Ja aina kannattaa hakea apua.

Gagarin (nimimerkki)

#65: "Ja aina kannattaa hakea apua."

En koskaan polta tupakkaa tupakan himon sammuttamiseksi - ainoastaan tietyn tilannenautinnon saamiseksi. Kun kaikkia maailman paheita harrastaa kohtuudella, ei niistä mistään tarvitse luopua.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#64.
Joo, toki nämä terveet ihmiset ovat "tilastopoikkeamia", kuten klerk tuossa kertoikin ystävällismielisesti. Kuitenkin olisi mukava tietää, että kuinka paljon esim. vanhainkodeissa makaa vuodepotilaiksi lääkittyinä vanhuksia, joilla ei sinänsä mitään sairauksia edes ole.

#65.
Mistäköhän saisi apua sokerivierotukseen? Sokerinhan tiedetään myöskin aiheuttavan riippuvuutta.

Gagarin (nimimerkki)

#67: "Kuitenkin olisi mukava tietää, että kuinka paljon esim. vanhainkodeissa makaa vuodepotilaiksi lääkittyinä vanhuksia, joilla ei sinänsä mitään sairauksia edes ole. "

Luulisin, ettei se kuulostaisi kovinkaan mukavalta tietää.

(Täytyy lopetella tältä päivältä kommentointi kun on muuta hommelia...)

klerk (nimimerkki)

Helena Eronen kommentoi:
11.6.2010 16.03

"Mistäköhän saisi apua sokerivierotukseen? Sokerinhan tiedetään myöskin aiheuttavan riippuvuutta."

Sokeririippuvaisille ei ole, kuin vertaistukiryhmiä ja terveydenhoitohenkilöstö on aika tietämätön ilmiöstä.

Sokeri (tai hiilihydraatti) maistuu yleensä makealta. Makeus johtuu taas siitä, että ns. roskageeneissämme (perimässä) on "merkintä" siitä, että yhtään makeaa myrkkyä ei tunneta. Siksi lapsikin mielellään syö makeaa. Vehnää kun pureskelee aikansa, niin se alkaa maistua makealta, vaikka kyseessä on illuusio.

Tämä hiilihydraattihysteria on sinänsä hupaisa ilmiö, sillä ihminen on itse hiilivesiyhdiste eli hiilihydraatti.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#69.
Jos hiilihydraattikammo on hupaisa ilmiö, niin kuinka sitten selität sen, että vhh-ruokavalio on auttanut monet henkilöt eroon ns. elintasosairauksien lääkityksistä ja kuinka selität sen, että ihmiset lihovat huolimatta ns. kevyttuotteiden käytöstä?
En tiedä, sen jälkeen kun itse "parannuin" viikossa raskausdiabeteksestä, en ole osannut pitää hiilarihysteriaa ihan höpöhöpönä.

klerk (nimimerkki)

Helena Eronen kommentoi:
11.6.2010 16.35

"Jos hiilihydraattikammo on hupaisa ilmiö, niin kuinka sitten selität sen, että vhh-ruokavalio on auttanut monet henkilöt eroon ns. elintasosairauksien lääkityksistä ja kuinka selität sen, että ihmiset lihovat huolimatta ns. kevyttuotteiden käytöstä?
En tiedä, sen jälkeen kun itse ”parannuin” viikossa raskausdiabeteksestä, en ole osannut pitää hiilarihysteriaa ihan höpöhöpönä."

Pitkä tarina. Samaa mieltä varmaan olemme, ettei kevytuotteita juuri edes ole. Rasva on korvattu sokerilla, joka taas maistuu hyvältä.

Sinänsä on ihan sama mistä nisäkäs saa energiansa. Jos energiaa saa enemmän kuin kuluttaa, kerääntyy se vararavinnoksi, jota noin maanläheisesti kutsutaan läskiksi. Toki vhh- uskovaisilla on tästä omia teorioita, mutta newtonia ei oo voittanutta.

Hiilihydraatti tässä määrin kuin nykyään on uusi tuttavuus ihmiskehossa. Vilja löydettiin vuorilta about 9000 vuotta sitten ja ensin siitä tehtiin kaljaa. Leivän teko opittiin myöhemmin.

Kyse on kokonaissaldosta. Parhaiten tietty nälkää pitää proteiini, sitten rasva, sitten hiilarit ja sitten alkoholi. Tosin jälkimmäisestä kiistellään tiedeyhteisöissä.

Itse en pidä vhh- ilmiötä höpöhöpönä, mutta ei ne hiilarit mitään myrkkyä ole.

Mutta Eronen, mainitse villieläin, joka on ylipainoinen? Sinivalas ei kelpaa, koska se lihottaa itsensä raskauden aikana ja poikanen kasvaa sinivalaan maidolla n. kilon tunnissa.

Ylipainolla tarkoitan ihon ja lihasten välistä ylikasvua, eli rasvavarastoa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#71.
Minun edesmennyt spanielini oli melko paksussa kunnossa yhteen aikaan. Se oli ihan kauhea syöppö ja sit sillä olikin sokeritautia ja sydänvaivaa ja astma ja vaikka mitä. Vaan sitä ei vissiin lasketa villieläimeksi?

En minä kaikkia hiilihydraatteja suinkaan pidä pahana ja toisaalta olen ehdottomasti sitä mieltä, että söipä mitä tahansa kohtuudella ja liikkuu säännöllisesti, niin ei varmasti ole paino-ongelmia.
Mutta sitten taas olen huomannut ainakin omassa elämässäni, että jos samalla kalorimäärällä (esim. 1800 kcal/pvä) syö ns. virallisten suositusten mukaan, niin kyllä siinä suoli kurnahtaa nälästä jossain välissä päivää, kun taas vähähiilarisella ei meinaa edes tulla kalorit täyteen. Lisäksi ainakin itselläni hiilihydraattipohjainen ruokavalio aiheuttaa verensokerin heilahteluja, jolloin virkeystaso menee maanisesta depressiiviseen about tunnin sykleissä. Jos taas karsin turhat hiilarit pois ja korvaan niiden kalorimäärät rasvoilla ja proteiineilla olen tilanteessa, jolloin syön n. 3 kertaa päivässä eikä nälkä ole missään vaiheessa, paitsi aamulla, mutta sitten tuleekin se kunnon aamiainen syötyä.
Näin ollen seurauksena on se, että samoilla kaloreilla voi pitää itsensä kylläisenä, syödä sellaista ruokaa josta nauttii (sillä minähän rakastan ruokaa :D) ja lisäksi olen huomannut vhh-ruokavaliolla olevan suoranaista vaikutusta mielialaan ja, mikä itselleni tärkeintä, auttanut lähes totaalisesti puuttuvaan keskitymiskykyyn sen palauttavasti.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

On aivan päivänselvää, että ruokavalio vaikuttaa mielialaan, jopa tiettyihin mielisairauksina pidettyihin tauteihinkin.

Tupakkanatsejen terveysvinkkejä ei tarvi kuunnella, niissä on viisauden idut vähissä. Kauniina arkkuun.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

klerk kommentoi:
11.6.2010 15.33

"Näinhän menetellään jo gazassa. Israel antaa kauppasaarrossa elintarvikkeita rajan läpi keskimääräisen kaloritarpeen per henkilö palestiinalaisille. Muistaakseni 2500 Kcal per hlö?"

Juu huonosti menee Gazassa.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/gazan-lai...

Onko sinulla itsetuntoa laihduttaa?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#73.
Nooh, ei minulla mitään mielisairautta uskoakseni ole (eikös se ole hulluin, joka uskoo olevansa vähiten hullu?), mutta vähän sellaista attention deficit hyperactivity disorderia, johon auttaa silminpistävästi se, ettei vetele nassunsa mitään nopeasti elimistöön energiaa vapauttavaa moskaa.

annepa (nimimerkki)

Nikotiinista ja korvaushoidoista vielä. Miksi ihmeessä nikotinisteja hoidetaan nikotiinilla? On laastaria, tablettia, imuketta ja purkkaa ja vaikka mitä! Ehän riippuvuutta voi hoitaa sillä aineella mikä aiheuttaa riippuvuutta! Silloinhan heroinisteille annettaisiin hepoa ja alkoholisteille viinaa! Ihan typerä ajatus koko nikotiinituotteet (en sano nikotiinikorvaustuotteet koska ne eivät korvaa nikotiinia, niissä on nikotiinia).

Gagarin (nimimerkki)

#76:
Kaitpa se perusajatus on, että pääsee tupakasta eroon eikä sillöin hengitä keuhkoihinsa häkää ja erilaisia karsinogeenisiä ainesosia.
Heroiiniriippuvaisia ja alkoholiriippuvaisia hoidetaan myös huumeilla, esimerkiksi diapamilla ja subutexilla. Joissain maissa alkoholin vieroitusoireisiin annetaan hoidon yhteydessäkin alkoholiannoksia, koska sikäläinen lääketiede ei ole kehittynyt välttämättä niin pitkälle, että muita keinoja olisi käytettävissä kohtalokkaiksi muodostuvien alkoholikramppien torjumiseksi.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Englannissa on saatu parhaat heroiiniriippuvuuden hoito tulokset heroiinilla, ei subuilla, tai muilla. Yllättäen USAn viranomaiset painoistivat englantilaisia lopettamaan kokeilun, ja tutkimustulos on sittemmin hautautunut pimentoon.

En jaksa googlata lähdettä, monta vuotta vanha uutinen.

Heikki Lätti (nimimerkki)

Vai uskooko joku ihan vakavissaan, että näillä suurilla monialayrityksillä on ensisijaisena tavoitteena ihmisten hyvinvointi ja ongelman totaalinen poistaminen :

NO EI TIETENKÄÄN VAAN RAHAN TEKO,MIKÄ LÄÄKEYHTIÖ NYT HALUAISI TERVEITÄ.

SANOOKO KALAKAUPPIAS ASIAKKAILLEEN ETTÄ MENKÄÄ TUONNE LIHATISKILLE SE ON PAREMPAA SYÖTÄVÄÄ!

Toimituksen poiminnat