Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Vuoden paras uutinen

Avot. Vastoin puoluehallituksen toiveita Kokoomus on hyväksynyt aloitteen, jonka mukaan pakkoruotsin pitkä taival olisi päätettävä ja tilalle vaihdettava vapaasti valittavan kielen opiskelu. Kiitän ja kumarran Riihimäen kokoomusnuoria siitä, että vihdoin joku otti tämän älyttömän idioottimaisen asian hoitaakseen. Toivottavasti tuulta purjeissa riittää viemään asia eteen päin.

Minä olen ehdottomasti sitä mieltä, ettei kielitaidosta ole koskaan mitään haittaa, päinvastoin. Mutta kun tosi asia on se, että hyvin iso osa suomalaisista hankkii sen kielitaidon peruskoulussa ja toisen asteen opinnoissa, niin on täysin perusteltua kyseenalaistaa se, että onko silloin järkeä käyttää vähäiset resurssit nimenomaan ruotsin kielen opiskeluun?
Olen tästä varmaan miljoona kertaa paasannut milloin missäkin, mutta sanonpa sen nyt vielä kerran. Kassaneiti Lappeenrannasta, Kuhmosta, Joensuusta tai vaikka Kuopiosta ei tarvitse ruotsia juuri koskaan tai vain äärimmäisen harvoin. Sen sijaan venäjää tai saksaa luultavasti hyvinkin usein, ehkäpä italiaa tai espanjaakin ruotsia useammin.
Entäs vaikkapa ammattikoulutaustainen pienyrittäjä, jota kiinnostaisivat itärajan takaiset markkinat, mutta esteenä on kieli. Pakkoruotsista ei ole heille mitään hyötyä, sen sijaan edes alkeellisesta venäjästä on. Itse opiskelin yläasteella kaksi vuotta valinnaista venäjää enkä kyllä voi sanoa enää kyseistä kieltä osaavani muutamaa hassua lausetta lukuun ottamatta, mutta kuitenkin jo pelkästään niitä muutamia fraaseja olen käyttänyt enemmän kuin ruotsia koskaan ja varsinkin kyrillisten kirjainten osaaminen on ollut yksi hyödyllisimpiä yläasteella opittuja asioita.

On ollut suurta vähäjärkisyyttä näinkin pienen valtion resursseja tuhlata toisen pienen kielen opiskeluun. Meillä on Suomessa mieletöntä teknistä osaamista, jota pitäisi osata viedä maailmalle. Tuhlaamme kuitenkin voimavarojamme jonkin ruotsalaisen kulttuurin ja kielen ihannointiin, vaikka lapsillemme tulisi antaa ihan kunnollista kieli- ja kulttuurikasvatusta niihin maihin, joiden kanssa tulevaisuudessakin ihmiset tekemisissä ovat.

Minun mielestäni pakkoruotsin sijaan olisi siis tarjottava vaihtoehtoina esimerkiksi saksaa, venäjää tai kiinaa ja opetus sisältäisi paitsi pelkän kielen opiskelua, niin myöskin tapakulttuuriin ja kyseisen maan historiaan syventymistä. Näin me saisimme maahamme tulevaisuudessa aikuisia, joiden joukosta löytyisi saksan kielen taitoinen ja saksalaisen kulttuurin hyvin tunteva merkonomi, venäjää ainakin kohtuullisesti puhuva kosmetologi ja kiinan kielen alkeet jo ala-asteella oppinut insinööri. Ja tokihan me tarvitsemme myöskin niitä ruotsia puhuvia ihmisiä, vaan tokkopa koko Suomea kannattaa valjastaa ruotsia puhuvan kansanosamme tarpeisiin.

Riihimäen kokoomusnuoria rakastaen,

Helena

LISÄYS:

Läsähti ku pannukakku nyt tämä homma:

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Harri (nimimerkki)

Populismia,Populismia ja Populismia.

Tarkkailija (nimimerkki)

Sinänsä kiva uutinen kalpenee saman ryhmän grande idiotismille, jonka seurauksena nuoleskelevat homoseksuaalien t***puolta. Se siitä seuraa, kun ääniä kalastellaan hinnalla millä hyvänsä. Ei todellakaan näytä hyvältä.

Veikko (nimimerkki)

"Tuhlaamme kuitenkin voimavarojamme jonkin ruotsalaisen kulttuurin ja kielen ihannointiin, vaikka lapsillemme tulisi antaa ihan kunnollista kieli- ja kulttuurikasvatusta niihin maihin, joiden kanssa tulevaisuudessakin ihmiset tekemisissä ovat."

Suomenruotsalaisuus ja ruotsin kieli ovat kai kuitenkin Suomen ihan omaa kulttuuria. Aika älyvapaata asettaa niitä vastakkain muiden kulttuurien kanssa. Jos pakkoruotsin vastustus johtuu siitä ettei ymmärretä edes kielen asemaa omassa maassa ja siihen johtaneita syitä, niin aika vaikea on ottaa hirveän vakavasti mielipidettä yleensäkään. Vaikka sinänsä perusteluja löytyisikin.

Aku Ankka

Nyt pitää kaikissa käänteissä muistuttaa Kokoomuksen tollopoliitikkoja, etenkin svekomaani Sasia, tästä päätöksestä. Ja mitään "kompensaatioita" ei ruotsinkielisille saa antaa!

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Jään odottamaan varsinaisia seurauksia. Kieliasioilla on sellainen taipumus että ennen vaaleja kokoomus on hyvinkin avoin ja vapaan valinnan kannalla kunnes lakiehdotus toimikunnassa käännetää kommunistien toimesta päälaelleen. Ja lopullinen lakiehdotus voi hyvinkin olla pakkokielipolitiikan jatkoa.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Ja ensi vaalien jälkeen RKP:llä on edelleen vähintään kaksi ministeriä paikoilla, joilla vaikutetaan ruotsinkielisten aseman pysymiseen.

Thors pitää tällä hetkellä huolta, että äänestäjiä riittää, kun taas Stefu nuolee vähemmistöjen perseitä ja pitää lujasti kiinni ruåtsalaisesta kulttuurista Helangolia lauleskellen ja rapuja syöden.

Itse opiskelin aikoinani ylä-asteella venäjää vain puolivuotta, kunnes vaihdoin sen teknisiin töihin. Opin kuitenkin puolessa vuodessa kyriliset aakkoset, joista on ollut hyötyä matkoilla Venäjällä ja Kreikassa. Puhua venäjää osaan suurinpiirtein korkeajännityssaksan verran.
Ruåtsia jouduin kuitenkin opiskelemaan peruskoulun loppuun ja vielä merimiesammattikoulussakin. Ruåtsia toki ymmärrän ja jonkun verran puhunkin, mutta sen olen oppinut työssä sekä Ruotsissa, että ruotsalaisten kanssa ja jonkin verran Norjassa. Pääasiassa kyllä molemmissa näissäkin maissa kansainvälisessä työympäristössä on kielenä englanti, miksi, sitä en tiedä?

Ruotsinkielisten etuudet ja pakot, pitäisi koskettaa ainoastaan enemmistöltään ruåtsinkieleisiä kuntia, vaan niitäpä ei ole enää esimerkiksi Turku ja silti meillä on täällä aikamoinen akatemia vain ruåtsinkielisiä varten.
Ruotsi uusii ilmeisesti vähemmistöjen kielipolitiikkaa parasta aikaa ja taitaa olla meilläkin jo aika tehdä samoin, tosin ruotsinkielen kohdalla vain toiseen suuntaan kuin , joka siis vasta nyt antaa vähemmistökieleille uusia oikeuksia.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#1. Voi ollakin, mutta nyt on pallo meillä äänestäjilläkin tavallaan. Jos haluamme pakkoruotsista eroon ja tuollaisen suuren puolueen sisällä on vastaavaa tahtoa, niin ei kun vaan painostamaan kokoomusta. Minä ainakin odotan, että he vievät nyt asiaa ihan oikeasti eteen päin. Eli samaa mieltä kun Richard.

#3.
Olisi muistettava, että suomenruotsalaisuus ja ruotsin kieli ei ole koko Suomen, ei vissiin edes enemmistön, historiaa tai kulttuuria. On silkkaa illuusiota vedota siihen, että me suomalaiset olisimme jotenkin erityisen sidoksissa ruotsalaisuuteen. Okei, ruotsalaista väestöä on tullut suomalaisille alueille asumaan, mutta niin on tullut Virosta, Venäjältä ja vaikka sun mistä muualtakin.

Harri (nimimerkki)

Lupauksia, Lupauksia ja Lupauksia. Miten edelliset lupaukset ovat toteutuneet?

njuu (nimimerkki)

Kannatan pakkoruotsia mutta vain siinä tapauksessa että Ruotsissa on pakkosuomi vastaavalla tavalla järjestettynä.

Allan (nimimerkki)

3# "Suomenruotsalaisuus ja ruotsin kieli ovat kai kuitenkin Suomen ihan omaa kulttuuria"

Jep mutta se on vain suomenruotsalaisten kulttuuria, ihan niin kuin saamelaisuus ja saamen kieli on suomen saamelaisten kulttuuria.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#9.
Minä en kannata siinäkään tapauskessa, koska ei ruotsalaistenkaan ole mitään järkeä suomea lapsilleen pakko-opettaa. Kyllä se riittää, että suomalaiset sitä suomea osaavat ja ruotsalaiset ruotsia :)

Pekka Manner

Hieno päätös, siinä on Sasilla kyllä nielemistä, mutta mitä sanoo hallitusten vakiopuolue, se oikeasti päättävä taho eli RHP=Ruotsalainen Huorapuolue joka huoraa itsensä aina hallitukseen, niin varmaan seuraavaankin.

RKP:lle riittää kielivapauden rajoittaminen seuraavaksi hallituskynnyskysymykseksi!

Kokoomusta äänestävä (nimimerkki)

Veikkaisin, että vaalien jälkeen tämä asia unohtuu. Kokoomus on vankka pakkoruotsipuolue ja hyvä niin!

xerxes (nimimerkki)

Tämä on tämän vuosisadan paras uutinen! Nyt ruvetaan tosissaan puhumaan valinnan vapaudesta!! Toivottavasti pääsemme pakkoruotsista eronn pian

Juhani Putkinen

Kielitaito on useille meistä hyvin hyödyllinen - jotkut selviävät elämänsä ihan hyvin pelkällä äidinkielen osaamisella.

Olen sitä mieltä, että lapsia ja nuoria on hyvä kannustaa monipuoliseen kielien opiskeluun - vanhemmilla päivillä oppiminen on oleellisesti hankalampaa.

Pakkoruotsin kannattajaa minusta ei saa millään konstilla.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#13.
Mutta kuinka kokoomus voi olla vankka pakkoruotsipuolue, jos puolueen sisällä pakkoruotsin vastustus voittaa äänestyksessä? Onko kokoomus epädemokraattinen puolue?

Veikko (nimimerkki)

"Olisi muistettava, että suomenruotsalaisuus ja ruotsin kieli ei ole koko Suomen, ei vissiin edes enemmistön, historiaa tai kulttuuria."

Toki voimme jokainen valita itsellemme sopivat palat suomalaisuudesta mutta se ei ehkä vielä riitä perusteeksi olla ymmärtämättä termiä ja sen sisältöä laajemmassa kontekstissa. Kyllä yleissivistykseen kuuluu tässä maassa ymmärtää suomalaista yhteiskuntaa edes sen verran ettei ruotsin kieli ole mikään vieras elementti siinä.

"Okei, ruotsalaista väestöä on tullut suomalaisille alueille asumaan, mutta niin on tullut Virosta, Venäjältä ja vaikka sun mistä muualtakin."

Ruotsalainen väestö ei aikanaan ole tullut asumaan millekään suomalaiselle alueelle vaan se on kyllä ollut ihan ei-kenenkään maata joka sitten eri vaiheiden jälkeen on muodostunut Suomeksi.

"Jep mutta se on vain suomenruotsalaisten kulttuuria, ihan niin kuin saamelaisuus ja saamen kieli on suomen saamelaisten kulttuuria."

Suomenruotsalaisten ja saamelaisten kulttuuri ovat suomalaista kulttuuria siinä missä suomenkielinen kulttuurikin vaikka henkilökohtaisesti saatammekin olla noteeraamatta jotakin niistä.

Kokoomusta äänestävä (nimimerkki)

16#

Luulisin, että suomenruotsalaiset määräävät viimekädessä KEPU:n, SDP:n ja Kokoomuksen kielipolitiikan.

Tyhmä kansalainen (nimimerkki)

Jaahas, vaalit tulossa ja kansalle syydetään vaikka mitä lupauksia... Hauskaa porukkaa nuo sekoomuksen pellet. Toivottavasti kukaan ei ota näitä säälittäviä äänten kalastelijoita tosissaan, muuten saadaan Bilderberg Katainen pääministeriksi vauhdittamaan Suomen globalisointia (=kurjistamista).

Petsaus (nimimerkki)

Tuo Kataisen kannanotto on todella kummallinen. Eikö hän kunnioita demokratiaa?

Jos tämä jä nyt joksikin vaalivalheeksi niin huonosti menee.

Täytyy vain kysyä, että mitä kokoomus ei olisi jo luvannut?

Ja JOS se nyt sitten poistettaisiin niin aika outoa, että se jäisi AMK:n, siellähän pakkoruotsi on kiristetty jo ihan natsiasteelle.

xerxes (nimimerkki)

#18 Ja semmoisessa maailmassa sinä haluat elää jossa 5% in puolue määrää? Huh huh!!

Gagarin (nimimerkki)

En kannata pakkoruotsista luopumista, mutta asia ei ole sellainen, että henkeen ja vereen taistelisin sen puolesta. Pidän suotavana, että Suomella on pohjoismainen viitekehys ja ruotsin kielen taito Suomessa tukee kuulumista tähän viitekehykseen. Asia saattaa tietysti tuntua etäiseltä joidenkin alueiden väestölle, mutta pitäisikö koko Suomen suuntaa ohjata pelkästään heidän perspektiivistään?
Saattaa toisaalta myös olla, että kielten omaksumisen helppous itseni kohdalla värittää hiukan kantaani. Ehkäpä monille on todella haasteellista oppia vieraita kieliä ja he joutuvat uhraamaan sellaiseen mielestään aivan liian paljon aikaa. Omalla kohdallani en ole koskaan antanut kielitaidottomuuden muodostua esteeksi millekään, vaan sitten olen vain nopeassa aikataulussa innostuneesti opiskellut kyseisen kielen riittävät taidot.

xerxes (nimimerkki)

Missä Pekka Siikala luuraa? Hänellähän on selvät linjaukset joka asiaan

klerk (nimimerkki)

Tuota noin. Eihän edes kouluun ole pakko mennä.

Petsaus (nimimerkki)

Lukaisin tuossa pikaisesti muut lehdet läpi ja totta tosiaan Hatainen ei aio luopuo pakkoruotsista.

No, kun äänestät kokoomusta niin saat kylkiäisenä RKP.

Eli seuraavaa hallitusta ollaan jo kovaa vauhtia muodostamassa.

Jos kokoomus voittaa niin kylkiäsenä tulee ainakin RKP ja Kataisen viimepuheiden mukaan myös VIhreät De dORKAT.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Eli kokoomuksen kommunistisiipi katsoi että "väärin äänestetty" ja jatkaa pakkoruotsin kannatuslinjallaan.

Kokoomus on siis kommunistinen. Kommunistiset puolueet eivät kunnioita mitään, edes jäsentensä, äänestyspäätöksiä vaan se tekee päätöksensä puolueen politbyroon keskuudessa.

Harri (nimimerkki)

Minä vähän veikkaan että kohta Katainen sanoo että Ruotsinkielen asema pysyy ennallaan.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/puoluekoko...

"Puoluekokousväki sekoili pakkoruotsin käsittelyssä

13.06.2010 - 14:07 (13:39)

Kokoomus on vetämässä pois kannanottojaan, joiden mukaan se kannattaa pakkoruotsista luopumista.

Sekava tilanne syntyi puoluekokouksessa, kun ruotsin kielen pakollisuuteen liittyviä aloitteita oli useita. Kokoomuksen nuorten liitto ry oli ehdottanut, että ruotsin kielen perustuslaillinen erityisasema puretaan. Puoluehallitus esitti, että puoluekokous hylkäisi aloitteen. Näin myös tapahtui.

Sunnuntaina kokousväki kuitenkin hyväksyi tiukan äänestyksen jälkeen Riihimäen kansalliset kokoomusnuoret ry aloitteen, jonka mukaan pakkoruotsin tilalle pitäisi ottaa vapaasti valittava toinen kieli.

Kävi niin, ettei puoluekokousedustajien oikea käsi tiennyt sitä, mitä vasen teki.

Puheenjohtaja Jyrki Katainen myönsi tiedotustilaisuudessa, että päätösten välillä vallitsee ristiriita. Hän kuitenkin korosti, että ruotsin kielen nykyinen asema säilyy nykyisellään."

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Paskakokoomus >:-( Haistakaa paska. Ihan oikeasti naurettavaa tommonen pelleily.

Ja anteeksi nyt jos kiroilen, mutta onhan tuo nyt todella _PERSEESTÄ_. Puolueen enemmistö kannattaa jotain, mutta joku ihmeellinen pieni klikki siellä sisällä on silleen ihan että "ei ei ei ei".
Meni maku koko hommasta.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

klerk kommentoi:
13.6.2010 14.19

"Tuota noin. Eihän edes kouluun ole pakko mennä."

Jep. Ja sen kyllä huomaa, ketkä ovat kotona opiskelleet. Oppivelvollisuushan on olemassa.

P.S Kysymyksen perään on hyvä laittaa kirjoitettuna kysymysmerkki, joka on tämän näköinen??????

Se tulee samalle paikalle kuin piste, ei kuten ystäväsi realisti sen laittaa välilyönnin jälkeen tällä tavalla ?

mm. (nimimerkki)

Helsingin Sanomat 13.6: "Katainen ei suostu poistamaan pakkoruotsia"

"Kokoomuksen puoluejohdon mielestä puolue ei ole pyrkimässä eroon toisen kotimaisen kielen pakollisuudesta peruskoulussa, vaikka puoluekokous meni tekemään kyseisen päätöksen sunnuntaina. Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen tulkinnan mukaan kokous hyväksyi toisessa käsittelemässään aloitteessa ruotsin kielen aseman Suomen perustuslaissa, joten ”siltä osin kun on ristiriitaa, ei ole pakkoa muuttaa olotilaa”."

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Katainen%20e...

Kokoomus pakkoruotsittaa siis edelleen.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

"Ja ensi vaalien jälkeen RKP:llä on edelleen vähintään kaksi ministeriä paikoilla, joilla vaikutetaan ruotsinkielisten aseman pysymiseen.

Thors pitää tällä hetkellä huolta, että äänestäjiä riittää, kun taas Stefu nuolee vähemmistöjen perseitä ja pitää lujasti kiinni ruåtsalaisesta kulttuurista Helangolia lauleskellen ja rapuja syöden."

Money talks, bullshit walks.

njuu (nimimerkki)

#11
Helena, kommenttini yritti osin kai olla "sarkastinen heitto" tai jtn (kannattaa jotakin juttua ehdolla joka ei taatusti toteudu), mutta tämä vaikea huumorin alalaji ei multa käytä. :D

Pakkoruotsia kuitenkin näytetään tässäkin kommenttiosassa perustelevan paljon "historiallisin syin". Miksei historia perustele asiaa yhtä lailla toiseenkin suuntaan ja perustelisi pakkosuomen oikeutusta Ruotsissa?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#33.
Joo, no kyllä minä sen tajusin, mutta tämä on katos niin vakava aihe, ettei huumorinkukka kuki yhtään ;)

Gagarin (nimimerkki)

#33: "Miksei historia perustele asiaa yhtä lailla toiseenkin suuntaan ja perustelisi pakkosuomen oikeutusta Ruotsissa?"

Pakkosuomea ei ole koskaan ollut Ruotsissa, joten siinä mielessä asiaa ei voi perustella samalla tavalla historialla kuin ruotsin opetusta Suomessa.
On ymmärrettävä, että vielä 1800-luvulla ruotsin kieli oli ainoa virallinen kieli Suomen Suuriruhtinaanmaassa. Ruotsin kielen asema on siis Suomessa paljon vankempi ja historiallisesti perusteltavissa kuin suomen kielen asema Ruotsissa. Itse asiassa paras analogia olisi sellainen, jossa vaikkapa jonkin lappilaisen paikkakunnan asukkaat alkaisivat vastustaa pakkosuomea ja vaatisivat vaihtoehtona muualle Suomeen pakkosaamea.
Suomen ja Ruotsin välinen raja määriteltiin vasta 1809, sitä ennen Suomen nykyinen alue oli osa Ruotsia ilman mitään erityisasemaa muihin Ruotsin maakuntiin nähden. Tietysti täällä päin metsissä eleli heimoja, joiden tiedettiin puhuvan outoa kieltä, samaa kuin jossain Värmlandin metsissä ja Tornion joen länsipuolella. Sillä ei tietenkään ollut mitään vaikutusta virkakoneiston käyttämään kieleen täällä Ruotsin itäisissä osissa.
Tietysti pakkosuomen opettamista Ruotsissa voitaisiin tulkita edistykseksi ja pakkoruotsista luopumista Suomessa taantumiseksi. Mutta ei kai nyt sentään itsenäisen Suomen tarvitse Ruotsia tässäkin asiassa apinoida?

Olli (nimimerkki)

Milloin poistetaan pakkoliikunta, pakkokuvis ja pakkomusiikki koulusta? Minä ainakin olisin halunnut vaihtaa ne kieliin ja matematiikkaan, mutta se ei käynyt päinsä. Perustelut ovat vielä huonommat kuin ns pakkoruotsin vastustajilla.

Jukka-Pekka Vasara

# 36. Kun on yksi ongelma jota ei ole ratkaistu mielen mukaan niin sitten ei ratkaista toistakaan. Miten svekomaanista ajattelua.

realisti (nimimerkki)

" Se tulee samalle paikalle kuin piste, ei kuten ystäväsi realisti sen laittaa välilyönnin jälkeen tällä tavalla ? "

Pahoittelen, olen 33 vuotta sitten saanut Erkki Kuujon allekirjoittaman todistuksen yo-kokeen suomenkielen laudaturista. Vaikka teen työkseni kirjoitustyötä, olen ilmeisesti unohtanut tämän merkittävän ja tärkeän suomenkielen kielioppin liittyvän asian,

Lupaan parantavani huonon tapani. toivotaan näin ? Pahoittelen myös sitä, että en ole ikinä tavannut ystäväni Klerkiä,vai mikä Panu se nyt on ? ilmeisesti voi olla ystävä henkilöä tapaamatta. Tai sitten kyse on turkulaisesta ilmiöstä ?

klerk (nimimerkki)

realisti kommentoi:
13.6.2010 18.20

"Pahoittelen myös sitä, että en ole ikinä tavannut ystäväni Klerkiä,vai mikä Panu se nyt on?"

Niin tämä jani-petra heino höpisee aina omiaan. MInuakin se luulee välillä joksikin panuksi ja välillä ruuskaksi?

jani petra on siitä hupaisa kaveri, että on kroonisesti työtön (luulee että koulubändi terotin, joskus työllistäisi). 50 vuotiaalla kotona asuvalla liimatukalla ei juuri ole kompetenssia keskusteluihin.

ee-n (nimimerkki)

#35
"Pakkosuomea ei ole koskaan ollut Ruotsissa,..."

Pakkoruotsiakaan ei ole koskaan koko suomalaisen kansan historian aikana ole ollut Suomessakaan...ennen koululaitoksen uusimista 1970-luvulla.
Pakkoruotsi on siis Suomessakin kielipoliittinen uutuus.

Se tuli parin puolueen kulissien takaisten lehmänkauppojen mukana. Sitä vastustettiin jo silloin, mutta suomettuneisuuden ja suuren konsensuksen sameaissa vesissä pakkoruotsi jäi muhimaan. Kun sitä ei ajoissa poistettu, siitä kasvoi ideologinen hirviö, jolla nyt terrorisoidaan kansan enemmistöä.

Nyt se vaarantaa koko kansan kilpailukyvyn. Se toki edistää läntisten naapureiden kilpailukykyä, mutta sehän ei järjen mukaan voi olla edes Kokoomuksen tarkoitus/päämäärä.

Kiitos Kokoomuksen nuoret, jotka rohkenitte puolustaa kansan etua!

Gagarin (nimimerkki)

#40: "Pakkoruotsiakaan ei ole koskaan koko suomalaisen kansan historian aikana ole ollut Suomessakaan…ennen koululaitoksen uusimista 1970-luvulla.
Pakkoruotsi on siis Suomessakin kielipoliittinen uutuus."

Kylllä entisessä kansakoulussakin opetettiin kaikille viimeisillä luokilla hiukan ruotsia, mutta vasta peruskoulu-uudistuksen myötä haluttiin varsinainen sisivtystaso saattaa jokaisen oppivelvollisen ulottuville.
Ei ole pitkääkään aikaa, kun monissa työpaikkailmoituksissa haettiin "kaksikielistä" puhelinkeskuksen hoitajaa y.m. (Joskus tosin ihmettelin miltä tuollainen "kaksikielinen" henkilö näyttää...)
Suomenkielisten ruotsin taito asettaa heidät työmarkkinoilla yhtäläiseen asemaan.

ee-n (nimimerkki)

#41

Viime sodissa kaatuneiden kieli oli suomi (ei oltu opetettu ruotsia missään vaiheessa). Heidän sielunsa ei nyt oleskele missään ideologisesti kaksikielisessä odotushuoneessa ihmettelemässä, pääsevätkö viimeisellä tuomiolla taivaaseen, koska eivät osaa ruotsia.

Tosin kaikki kunnia ja rauha myös ruotsinkielisille sodan uhreille. He olivat kuitenkin ja luonnollisesti vähemmistö.

Jukka-Pekka Vasara

Kristus tuo "realisti" on jo yli 50 vuotias. Ei voi muuta kuin sanoa etteivät vuodet tuo kaikille wiisautta tai arvostusta :) Ei noista aina niin substanssittomista kakofonisteista muuten kumpikaan ole mielestäni panu, se on kyllä tosissaan niin sekaisin että käry olisi jo käynyt.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Henri Heikkinen (kok), US-blogisti Oulusta:

"Kokoomuksen puoluejohto ei ole ennenkään edistänyt niitä aloitteita, joita se ei ole omasta mielestään katsonut ”tarpeelliseksi”, enkä olettanut sen tekevän sitä nytkään. En kuitenkaan odottanut, että Katainen noin törkeällä tavalla tyrmäisi puoluekokouksen demokraattisen päätöksen. Tälläinen toiminta on erittäin vastenmielistä, eikä sitä pidä kenenkään hyväksyä, ei äänestäjien eikä puolueväen."

Erland Salo (nimimerkki)

Totta kirjoitat sisko hyvä. Mutta jo heti on Samlingspartiets Jyrki-gosse vesittänyt päätöksen ja ilmoittanut, että ei me mitään tollasta kuiteskaan.
Svenska Folkspartiet jyrää kuten ennenkin. Se valitsee hallituskumppaninsa. Se hyväksyy kumppaneikseen isoista kaksi suurta ja asettuu niiden väliin liimaksi. Näin Suomessa jatketaan yhtä päättömästi kuten ennenkin. Suomen kouluissa opetetaan pienen ruotsin kielen erittäin vähäistä itäistä murretta jatkossakin. Ja kansa maksaa.

huusianna (nimimerkki)

Kielikeskustelu tarvitsee tarkennuksen.

Ei ole kaksikielisyyttä on vain kaksinkertaista yksikielisyyttä. Puheet Suomen kaksikielisyydestä ovat harhaanjohtavia. Perustuslaissa sanotaan että Suomessa ovat kansalliskielet suomi ja ruotsi. Laissa ei missään käytetä sanaa "kaksi" puhuttaessa Suomen kansalliskielistä. Kukaan ei voi rekisteröityä kaksikieliseksi. Kuinka siis voisimme olla kaksikielinen maa kun ihmiset ovat yksikielisiä, suomenkielisiä tai ruotsinkielisiä?

Suomi ei ole kaksikielinen vaikka Suomessa on kaksi kieltä. Väitteet Suomen kaksikielisyydestä johtavat harhaan ja luovat käsityksen että nämä kaksi kieltä toimisivat yhtäaikaa ja samassa paikassa. Todellisuudessa vain rannikko on ruotsinkielinen ja koko muu maa on yksikielinen suomenkielinen. (ja Ahvenanmaa yksikielinen ruotsinkielinen). Suomi on siis jo kaksinkertaisesti yksikielinen, koska Ahvenanmaa on ruotsinkielisesti yksikielinen ja manner suomenkielellä yksikielinen.

Puheet kaksikielisyydestä saadaan loppumaan kun tähdennetään asiaa perustuslain mukaisesti.

Victor Dorca (nimimerkki)

Pakkoruotsi on vähän kuin maahanmuuttokeskustelu. Kaikki tietävät, kuinka asioiden pitäisi olla, mutta kukaan ei oikein uskalla sanoa. Ettei saisi leimaa otsaansa. Täydet pisteet Helenalle!

Toimituksen poiminnat