Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Melkoinen moraalinen dilemma... taas

Aamulehti kertoo Kemin vastaanottokeskuksessa asuvasta miehestä, Irakin kurdista, joka on kuolemansairas ja on toivonut voivansa jäädä Suomeen, koska Euroopassa hänet voitaisiin parantaa, Irakissa ei. Lisäksi hänen mukaansa häntä vainotaan kotona Irakissa.

Mies sai kuitenkin kielteisen turvapaikkapäätöksen, jota vastaan hän protestoi syömälakolla. Jotta hänen viestinsä tulisi varmasti selväksi, hän otti neulaa ja lankaa ja parsi suunsa umpeen.

Siis liikuttavaa, järkyttävää, epäoikeudenmukaista... mutta.

Kyseessä on hieman vastaavanlainen tapaus kuin nämä vanhat mummot. Varmasti jokainen meistä on sitä mieltä, että hyvässä maailmassa me auttaisimme jokaista hätää kärsivää ja apua kaipaavaa. Jokainen varmasti toivoisi, että meillä suomalaisilla olisi yltäkylläisyyttä niin paljon, että voisimme hoitaa kaikki kehitysmaiden kuolemansairaat ja ruokkia jokainen nälissään itkevä lapsi.

Kuitenkaan Suomi ei ole niin rikas ja hyvinvoiva maa. Suomessa eivät edes kaikki suomalaiset terveydenhuoltopalveluja tarvitsevat saa hoitoa. Jos me alkaisimme tarjota terveydenhuoltoa kuolemaa tekeville ihmisille tai myöntäisimme turvapaikkoja hakijan terveydentilan perusteella, niin olisimmeko hyviä ihmisiä? Tarjoamme apua niille, jotka pystyvät tänne matkustamaan ja jotka ovat valmiit kaikkein villeimpiäkin tempauksia asiansa puolesta toteuttamaan.

Ja kyllähän viranomaiset joutuvat miettimään niin mummojen kuin kuolemansairaidenkin kohdalla sitä, että jos yksi mummo otetaan vastaan tai yksi syöpäsairas hoidetaan, niin millä perusteella joku toinen tai se kolmas tai se kuudestuhannesviidestoista mummo tai syöpäsairas kehitysmaasta sitten torpataankin ja lähetetään pois. Tämä tulisi meidän muistaa silloinkin, kun luemme tippa linssissä toimittajien lehtiin kyhäämiä juttuja ja katsomme kuvista anovia silmäpareja.

Vaan sitä mietin, että entäs kun tänne tulee näitä mummoja ja kuolemansairaita ihmisiä, niin jospa yksityiset tahot perustaisivat rahaston, josta heidän hoitonsa voitaisiin kustantaa? Näin ollen ne, jotka haluavat auttaa, voisivat osallistua auttamiseen ja toisaalta nämä ihmiset voitaisiin parantaa ja kun he palaisivat kotimaahansa, he voisivat viedä sinne tietoa ja taitoa auttamisesta ja siten rakentaa omasta yhteiskunnastaan hieman paremman?

Jos se siis edes on asian pointti.

Helena

P.S Jos jollain on kuitenkin ylimääräistä rahaa, niin tässä olisi oiva avustuskohde. Viimeisille savottajätkille ja metsätyömiehille kaunis ja arvokas elämän ilta.

http://yle.fi/alueet/pohjois-karjala/2010/07/ruunaan_metsatyomieskodin_t...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (106 kommenttia)

Seppo Hildén

Näinhän se menee mediassa, nostetaan yksitäistapaus tunteisiin vetoavalla tavalla esille ja unohdetaan kertoa se iso kuva asiasta.

Ja sen ison kuvan puolesta pitäisi kuitenkin asioita pitkällä aikavälillä aina hoitaa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Sitäkin mietin tuossa, että missäköhän vaiheessa alkaa näkyä se, että me suomalaisetkin joudumme nykyään näitä asioita pohtimaan. Meinaan sitä, että kun meille kuitenkin se tietty suomalainen hyvinvointi on ollut hieman itsestäänselvyys ja ne epäoikeudenmukaisuudet ovat tapahtuneet tavallaan muualla, eli olemme voineet kauhistella, mutta toisaalta kohauttaa hartioitamme ja todeta, ettei me niille mitään voida. Nyt kun ne ongelmat ovat alati meidän nokkiemme alla, niin siinä voi kohta käydä suomalaisille niin, että meistäkin tulee välinpitämättömiä. Enää ei riitä omatunnon puhtaaksi ostaminen kilauttamalla rahaa Punaisen Ristin kuppiin.

Janne G Pirinen (nimimerkki)

Suomi on todella rikas ja hyvinvoiva valtio. Terveydenhuoltopalvelujen kurjuus on harkittu valinta.

Gamma (nimimerkki)

Tämä, jos mikä, on vaikea moraalinen ongelma. Tietysti hädässä olevaa ihmistä pitäisi auttaa, mutta antaako tämä signaalin maailmalle, että tulkaa Suomeen kaikki sairaat, täällä teidät hoidetaan.

Tämä turvapaikanhakija ei ole maksanut suomeen yhtään veroja ja nyt on sitten pyytämässä. Toisaalta, miten kukaan voi kieltää hoitoa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#3.
Olet varmasti oikeassa. Kuitenkin rikas valtio on myöskin Irak, jossa porukka tappelee keskenään öljylähteiden päällä. Tulee mieleen, että minkä vuoksi siellä on vapautussotaa käyty, jollei siitä kivikaudesta ole vieläkään mihinkään päästy.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Jospa välillä saisivat julkisuutta laitoshoidossa olevat, kodeissaan yksinelävät ja lähestulkoon heitteille jätetyt suomalaiset vanhukset ja suomalaiset sairaat, jotka odottavat hoitoonpääsyä monesti todella kauan.

Jos media hakisi näitäkin esimerkkitapauksia tunteisiin vedoten ja viranomaiset vetäisivät mietintämyssyt päähänsä...

JST (nimimerkki)

Terveydenhuollossahan joudutaan jo nyt priorisoimaan ketkä saavat hoitoa vakaviin sairauksiin ja ketkä eivät, vanhusten osalta varsinkin.

Ei ole mitään moraalistakaan perustetta ottaa tänne "kuolemansairaita" pakolaisia hoitoon, kun omaakaan väestöä ei pystytä hoitamaan.

Tuntuu että tässä on taas yksi perheiden yhdistämisen tapainen vippaskonsti avata portteja levälleen, kohta on 100 000 "kuolemansairasta " bulgariasta ja romaniasta pakolaisjonossa.

Varsinkin jos thoors saa tästä pienenkin vainun ja pääsee lakeja säätämään.

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

Todella asiallinen kirjoitus. 10+.

kokoomusta äänestävä (nimimerkki)

"Vaan sitä mietin, että entäs kun tänne tulee näitä mummoja ja kuolemansairaita ihmisiä, niin jospa yksityiset tahot perustaisivat rahaston, josta heidän hoitonsa voitaisiin kustantaa? Näin ollen ne, jotka haluavat auttaa, voisivat osallistua auttamiseen ja toisaalta nämä ihmiset voitaisiin parantaa ja kun he palaisivat kotimaahansa, he voisivat viedä sinne tietoa ja taitoa auttamisesta ja siten rakentaa omasta yhteiskunnastaan hieman paremman"

Tämä on kaunis ajatus, jonka haluaisin toteutuvan. Voisnpa siihen antaa jotain vähistä rahoistani.

Valtion pussista tähän asiaan lappaminen johtaisi siihen, että saisimme tänne muutamassa kuukaudessa 10 000 kuiolemansairasta ns. pakolaista.

Antti (nimimerkki)

Asiahan on kuten kirjoitat. Paljon on Suomessa henkisesti menty eteenpäin: vuonna 2010 aiheesta voi kirjoittaa kuten kirjoitat.

Käyttäjän jussihelariutta kuva
Jussi Helariutta

On muuten mielenkiintoinen äänestys Iltalehdessä vaikkeivat nämä tietysti mitenkään aukottomia ole. On kuitenkin vähän hankala kuvitella että masinoimalla saataisiin tällaisia tuloksia.

"Pitäisikö pakolaisten saada helpommin turvapaikka Suomesta?
Kyllä 3%
Ei 97%
Ääniä 13413"

Antanee suuntaa puolueille minkäsuuntaisella politiikalla voisi vaaleissa kerätä ääniä..

markku (nimimerkki)

On täysin absurdi ajatus että yksilö kuvitelee pakottavansa jonkun maan hoitamaan terveytensä kuntoon keinolla millä hyvänsä.
Ajatus kuvaa yksilön, ko.kultuurin maailmankuvaa, ei kylläkään anna aihetta enenpään polemiikkiin.

Heta (nimimerkki)

3# "Suomi on todella rikas ja hyvinvoiva valtio. Terveydenhuoltopalvelujen kurjuus on harkittu valinta."

Suomen rikkaus ei taattu eikä niin todellistakaan. Ehkä nyt on jonkinlainen hyvinvointi olemassa, mutta jatkuvaa rahavirtaa ei ole. Teollisuus on näivettynyt ja työttömyys on huolestuttavaa. Nyt pitäisi säästää tulevaisuuden varalle, eikä kasvattaa valtion lainaa ja jakaa rahaa muille maille.

5# "Kuitenkin rikas valtio on myöskin Irak". Irakilla sitä rikkautta pulppuaa maasta jatkuvasti, joten heitä voisi velvoittaa hoitamaan edes omat sairaansa. Jos eivät pysty itse tekemään leikkauksia, niin lähettäkööt ostopalveluhoitoihin ulkomaille, eikä norkoilemaan ilmaista hoitoa muka pakolaisena.

Terveydenhuoltopalveluissa on kyllä outoja valintoja, jos Reumasairaala lakkautetaan, mutta tarjotaan kalliita hoitoja niille, jotka keksivät maailman ääristä niitä tulla hakemaan.

Taloustieteilijä Kustannustehokas (nimimerkki)

Eikö olisi kustannustehokasta jos olisi näille ulkomaantuliaisille oma lääkäri joka aina sanoo että elinaikaa 2 viikkoa ja ei ole mitään tehtävissä.
Kuitenkin ne elää yli 2 viikkoa ja saavat sitä kautta enemmän voimaa jaksamiseensa.

Kuitenkin valtio ryöstää veroina ihmisiltä rahat näiden ulkomaalaisten hoitoon oli ne sitten kreikkalaisia nautiskelijoita tai mitä veronimijöitä. Tiesittekö että valtion budjetista puuttuu Kreikkaan menneen rahan verran pätäkkää?

Kataisen siirtäminen sivuun olisi kustannustehokasta.

Spede (nimimerkki)

Jokanen ulkomaalainen, joka on tänne otettu paapottavaksi joudutaan kustantamaan ulkomaanvelalla, koska nykyiset verotulot eivät yksinkertaisesti riitä edes omien vaivaisten hoitoon.
Eikö ne voisi tehdä saman omassa kotimaassaan. Ottaisvat velkaa omiensa hoitoon. Niinhän mekin joudutaan nyt tekemään myös omienkin suhteen, puhumattakaan tuontiloisista.
On aivan vastuutonta, niiltä maailmanparantajilta, maailmanparantamista ottaa toisten maksettavaksi velkaa. Se on ryöstämistä tulevilta sukupolvilta.

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

Eiköhän globaalin maailman kuuluisi hoitaa kaikki maapallon sairaat, nälkäänäkevät ja syrjäytetyt - nyt ja ennenkin vaan tapetaan ja tapatetaan, on se absurdi juttu, toisen ja kolmannen valtion KÖYHÄT hoitaa ja maksaa esnimmäisen valtion sairaat ja kuolemaa tekevät.
Sotaa ja kurjuutta pakoilevien on SAATAVA sieltä apua, missä on sitä antaa, esim. Suomessa on "lääniä" yllinkyllin, ne joilla on maata, niiden täytyy antaa sitä maattomille, siitä maasta ponnistaen syntyy parempi elämä jo täällä oleville ja tänne tuleville.
Olen ehdottanut aiemmin ja nytkin ehdotan, että Suomen uudeksi kotimaaksi valinneet tulokkaat asutetaan rantaruotsalaisten ja ahvenanmaalaisten nykyisin hallinnoimille maa-alueille, elinkelpoiset tilukset hajasijoitetaan tasaisesti puhtaasti ruotsinkielisisten joukkoon, tällä toimella saavutetaan nopea integroituminen ja uuden kotimaan kielitaito, sekä työtä jo heti maahan tullessa; jokainen uuteen maahan muuttanut on itsensä herra omalla tiluksellaan, saaden elantonsa ja toimeentulonsa omien käsiensä työn tuloksena, näin ollen vihamielisesti uusiin asukkaisiin suhtautuvat eivät voisi väittää maahanmuuttajien loisivan muiden kustannettavana.

Gagarin (nimimerkki)

Hyvin analysoity dilemma, mutta moraalisesti oikeata ratkaisua on mahdotonta antaa. Tuo privaattirahasto tällaisia tapauksia vartenhan ei poikkea nykytilanteesta juurikaan, sillä kyllähän nytkin jokainen Aamulehteä lukenut (oli siitä kyllä muissakin lehdissä...) voi avustaa kyseistä henkilöä, jos niin haluaa. Ja jokaisen avustavan yksilön kohdalla ajaudutaan joka tapauksessa samaan moraalidilemmaan kuin yhteiskunnankin päätöksen kohdalla.

Käytännössä ainoaksi toimintatavaksi jäänee periaate siitä, että laki on niin kuin se on kirjoitettu ja viralliset päätökset pohjautuvat sille, mutta ruohonjuuritasolla paikalliset viranomaiset, lääkärit, hoitajat ym. sitten tykönään toimivat sydämensä ääntä noudattaen konkreettisesti edessä istuvan lähimmäisen hyväksi siinä määrin kuin suinkin pystyvät byrokratiaa kiertämään.

Janne G Pirinen (nimimerkki)

Moraalinen dilemma lienee se tulisiko meidän alentua moraaliltamme samalle tasolle kuin he joiden moraalin alhaisuutta avoimesti halveksimme.

Aku Ankka

Tällaista inhimillisyyttä voitaisiin harjoittaa, jollei koko ulkomaalaispolitiikka olisi päin hanuria suunniteltu.

Ongelmahan ovat suurin sosiaaliturvaturistiryhmämme, somalit, jotka lisääntyvät kovaa vauhtia ja joiden perheenyhdistämisiä jopa 20-henkisiksi perheiksi tuetaan järjettömästi jopa maksamalla lentoliput Suomeen.

Jos tätä monikymmentuhatpäistä ja 50-100 vuodessa miljooniksi kasvavaa ryhmää ei olisi, voisimme hoitaa hyvin sekä omat potilaamme että yhden kurdinkin silloin tällöin.

Josif Dzugasvili (nimimerkki)

Mitä tuo kaveri tekee vielä Suomessa, jos kielteinen päätös on tullut jo huhtikuussa?

Muistaakseni täällä US-blogeissakin on kirjoitellut eräs suomalainen syöpäpotilas, joka joutuu itse maksamaan erikoislääkkeensä kun KELA ei niitä korvaa.

Tässä hommassa syyttävä sormi kohdistuu seitsemän päivää lehden tasoiseen journalismiin ja näin ollen toimittajiin, ei kurdiin tai pakolaisiin.

Sairaita riittää ihan omasta takaa Suomellakin. Irak on varmasti Suomea vauraampi maa.

Dr. Schmidt (nimimerkki)

--Terveydenhuollossahan joudutaan jo nyt priorisoimaan ketkä saavat hoitoa vakaviin sairauksiin ja ketkä eivät, vanhusten osalta varsinkin.

Tämähän nimenomaan ei ole totta, ikään perustuva priorisointi on Suomessa kiellettyä.

Niillä rahoilla, jotka nyt kuluvat Heinolan saunahullujen tehohoitoon, olisi tämäkin kurdi voitu hyvin hoitaa.

Juurakon Hulda (nimimerkki)

# 14. Tiesitkö ettei Kreikkaan ole mennyt vielä senttiäkään.

AL:n mukaan miehen leikkaus maksaisi 50.000. Jos sana kulkisi lähtömaahan ja muualle niin montakohan tulisi lisää.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#9.
"Valtion pussista tähän asiaan lappaminen johtaisi siihen, että saisimme tänne muutamassa kuukaudessa 10 000 kuiolemansairasta ns. pakolaista."

Nimenomaan.

#11.
Vastaavia kyselyjä on ollut nyt muuallakin. Ainakin Verkkouutisten sivulla ja taisi tulos olla melko vastaava...

#17.
No joo, mutta jos olisi jokin säätiö auttamassa näitä tapauksia, niin silloin ne, joilla on valtava palo pelastaa ihmisiä, joituisivat itse tekemään ne ratkaisut, että ketä auttaa eikä syyttää viranomaisia, jotka nyt joutuvat nämä päätökset tekemään.

#18.
Tavallaan juuri tätä ajatusta ajoin takaa omassa kommentissani #2. Tavallaan on äärimmäisen surullista, jos me suomalaiset, jotka olemme vähän niin kuin totuttu ajattelemaan, että olemme humaaneja, meistä meidän kuuluu maksaa kehitysapua, hätäapua, auttaa, puolustaa pienempiämme ja sorrettuja jne. ja nyt sitten jatkuvasti olemme tilanteessa, jossa meidän täytyy olla kovia ja kylmiä ja kyynisiä.

Janne G Pirinen (nimimerkki)

Mutta eihän tämä olekaan mikään dilemma. Kaikkien keskustelijoiden mielipiteethän ovat kuin yhdestä puusta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#20.
Aamulehden mukaan:

"Odottamaan kyllästynyt
Kurdipakolainen ei aio ratkoa ompeleitaan, ennen kuin kielteinen turvapaikkapäätös kumoutuu. Mohamed haluaa viestiä syömälakollaan Suomen viranomaisille, ettei aio peruuttaa.
Mohamedin mukaan hänellä on ollut Irakissa kuva Suomesta maana, joka pitää ihmisoikeusasiat kunnossa. Kokemukset puhuvat toista kieltä."

En kyllä tiedä sitten, että onko tuo juttu tehty vähän kieli poskessa (siis toisten hädälle ei saisi nauraa), koska sanavalinnat siinä olivat hieman erikoisia:
"Mohamedin sanojen mukaan hänen on ollut vaikea saada ääntään kuuluviin"
...?

Heta (nimimerkki)

Sattumalta tämä sairas vielä ompeli suunsa kiinni ramadanin aikaan, kun ei muutenkaan voi syödä mitään. Paitsi yöllä pimeässä, kun Allah ei huomaa eikä kukaan muukaan. Ompeleitten välistä varmasti sopii pillillä imemään nestemäistä ravintoa.

Onneksi suomalaiset eivät huomaa tällaisia pikku yhteensattumia, vaan surkuttelevat rassukan nälkälakkoa.

insinööri (nimimerkki)

Mikäs siinä. Nyt voi joku aktivisti kerätä 50000-100 000 euroa ja toteuttaa irakilaiselle sen tarvitseman hoidon jos ei Irak kansalaistaan auta. On niillä rahaa. Ei tässä lakeja aleta muuttamaan. Järjetöntä olisi sälyttää kustannukset suomalaisille. On järjetöntä perustaa päätökset populistiseen uutisointiin ja dramatiikkaan ja suhteellisuudentajunpuutteeseen.

Elämä ei ole aina reilua. Maailma on täys nyyhkytarinoita. Suomi ei ole maailman omatunto, sairaala, vanhainkoti tai sossu.

Ei sitä sairasta täydy Suomeen ottaa asumaan. Irak voisi tutkia onko kyseessä mielenterveyspotilas kun ompelee suunkin kiinni. Vaikka onhan noita lävistyksiä muillakin huulissa, ettei muutama tikki niin paha ole.

Silurus (nimimerkki)

#0: Tässä ei ole mitään moraalista dilemmaa, koska objektiivinen moraali ei vaadi yksilöä uhraamaan omia intressejään ruokkiakseen ja parantaakseen kaikki maailman kurjat. Mikä edes on näiden kaikkien maailman kurjien vastuu? Ei ilmeisesti mikään. Voiko sellainen moraalikoodi, joka antaa yksille oikeuksia ja toisille velvollisuuksia, olla edes moraalikoodi? Miten 'tasa-arvon' käsite suhtautuu sellaiseen moraaliin?

tyhmä (nimimerkki)

Suomesta on tullut aivan mahoton hölmölä, kun tällaisesta tapauksesta pitää edes keskustella. Kyseessä on ennakkotapaus, jonka väärin hoitamalla oma luhistuva terveydenhuoltomme joutuu vielä hoitamaan muidenkin maiden köyhät ja kipeät. Hoitaisivat irakilaiset asiansa kuntoon sen pommien räjäyttelyn sijaan ja muuttaisivat Koraani-koulunsa lääkärikoulutuksen preppauskouluiksi, niin josko se sikäläinen lääketieteen tasokin vähän parantuisi?

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

US-blogit näyttää taas esimerkkiä kuinka ihmiset hiljennetään. Pekka Manner kirjoitti blogin maahanmuuttajaehdokkaiden kitinästä ja nyt se on poistettu.

Kohta lähtee tämäkin blogi. Sairasta. Hyvin sairasta toimintaa. Ennen kaikkea hyvin absurdia ja lapsellista. Hyvä Huusko!

A. V. (nimimerkki)

Annetaan miehelle pari pakettia parasta suomalaista designia ja potkitaan kotimatkalle. Ensinnäkin Fiskarsin näppärät oranssit minisakset, niin saa leikattua suunsa auki ja Marimekon tantta-mallin burka kotimaan naisväkeä miellyttämään. Suomi nousuun!

Muuten kyllä ... syömälakko ramadanina? Hölmömpi voisi jo mennä vipuun! xD

Erkki Lankinen (nimimerkki)

Kyllä täällä Suomessa on vahavana surkuttelun kulttuuri.

Vaikuttaa välillä siltä että sitä pyritään tänne väkiste tuputtamaan ja repimään sitä inhimillisyyttä käsi kyynärpäitä myöten taskuissa kaikkialle muualle kuin täällä jo olevien hoitamiseen.

Vaikuttaa vahvasti myöskin siltä että tietyissä piireissä tälle ei edes haluta mitään tehdä vaan antaa mennä vaan, kyllä se siitä kai lutviutuu.

Täällä maailmassahan ei ole inhimillisyyttä, eipä ole niin. Ja keskustelu määristä on turhaa. Ei me mihinkään voida vaikuttaa.

Ei tässä enää muu autakaan kuin nauraa.

Vieras (nimimerkki)

Saudeihin

Hänelle voisi suositella Saudeihin menoa.Ennen Irakin sotaa varakkaat siirtyivät pitkälti sinne,etenkin lääkärit.Uskon sieltä löytyvän parhaiten apua.

Erkki Lankinen (nimimerkki)

#30:

Älä nyt sinäkin ala surkuttelemaan.

Kuulostat ihan siltä joka sanoi että maailmassa ei ole inhimillisyyttä.

Vie rahat (nimimerkki)

Metsämiesten säätiö vastatkoon edelleen metsätyömieskotien ylläpidosta. Sieltähän se on pääomansa repinyt. Miten kummassa on yhtäkkiä lakkautettu tai "kavereille" junailtu niin tuhottomasti metsätyömieskotejakin?

Jos on niin, että jätkät on loppu,(yksinäiset työn perässä muuttelevat miehet ovat loppuneet?), niin eikö silti pitäisi aivan julkisesti ja yhteisesti keskustella myös metsätyömieskodeista? Nythän ne siityvät toisiin tarkoituksiin ja omistuksiin jokseenkin salakähmäisesti milloin minkäkin yhdistyksen kautta kierrätettynä.

Tämän suunsa ommelleen asia on poliittinen, vaikka voisimme suhtautua toisinkin: Jos maailmassa ei olisi ollenkaan valtioita, vaan ihmisillä olisi kristillinen velvoite auttaa kaikkia hädänalaisia, niin mummojen ja turvapaikanhakijoiden tulvaa ei tarvitsisi pelätä lainkaan.

Ettekö ymmärrä, että epäoikeudenmukaisuus voi syöstä massat liikkeelle näennäisistä järjestyksistä huolimatta? Pitkässä juoksussa kukaan ei omista maata perusteellisen omana. Tuuletkin voivat suuttua!
Mutta riittääkö avunhakijoiden torjuminen omilta apajiltakaan enää turvaamaan omaa rauhaa ja hyvää oloa? Eikö voisi kokeilla jo muutakin, sellaista mitä ei ennen tehty? Autetaan miestä ja annetaan mummojen tulla lastensa luokse?

karjala (nimimerkki)

maahan pääsyä odottaa 9000 perheenyhdistämistapausta, lähes kaikki somaleita.
2000 mummopykälän ratkeamista odottavaa.
tämä on ennakkotapaus kuolemansairaista.
ennakkotapaus homoista on jo. ghanalainen homomies sai peruttua käännytyksensä mölyämällä ja elämöimällä kotimatkalle lähdössä olevassa lentokoneessa.http://vapaaliikkuvuus.net/index.php?option=com_content&view=article&id=91:tiedote-552010-gambialaisen-turvapaikanhakijan-kaeaennytyspaeaetoes-kumottiin-ja-haen-tervehti-mielenosoittajia&catid=18:tapahtumat&Itemid=43

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Minä olen tavallisen surutoinen poika ;)

Petsaus (nimimerkki)

Kaikki maailman homot, sairaat etc suomeen vaan.

Ei haittaa.

On maailmalla kumma kuva suomesta, jos tuommoinen Muhameddikin piti itsestään selvänä, että tänne vaan käsiojossa ja asunnot ja ikuinen sosiaalituki tulee, kun kana marketin hyllystä.

Liittyköön sirkukseen, jos on noin kova showmies.

Erkki Lankinen (nimimerkki)

#37:

Niin sitä pitääää. Olet valmis politiikkaan. Vihreisiin tai vasemmistoliittoon.

Muista että pornoistuminen on pahasta, maailmassa ei ole inhimillisyyttä, olet ruma, tyhmä, kädetön ja jalaton olmi etkä voi vaikuttaa mihinkään.

Jos tämän vain sisäistät, poikani, teemme sinusta vähemmistövastaavan tai tasa-arvovaltuutetun :D

pertti heinonen (nimimerkki)

Kerron hieman asiaan liittyvän tarinan:
Jokunen vuosi sitten eräs itäsuomalainen nuori nainen tutustui Arabimieheen, komeaan tummaan rakastajaan joka osasi käsitellä naisia niin kuin ei Suomalainen vähäpuheinen, vakava juntti osaa. Seurusteltiin siinä jonkin aikaa kun mies paljasti sairastavansa vakavaa sydäntautia ja hoidon puutteessa todennäköisesti kuolevansa pikaisesti. Nuori rakastunut suomineito ei kestänyt ajatusta rakkaimpansa menetyksestä ja otti palkista lainaa 40 tuhatta euroa. Arabimiehen sydän leikattiin yksityisellä klinikalla ja kaikki näytti tulevaisuuden suhteen valoisalta. Yhteiselo voisi alkaa...
Mutta miten sitten kävikään?
Mies pääsi aikanaan sairaalasta ja hävisi pikaisesti omaan maahansa tai minne sitten lie luikahtanut?
Nuoren naisen kohtaloksi jäi pankkivelka ja särkynyt sydän. Myöhemmin hän sai tietää tällä luikurilla Arabimiehellä olevan perhe kotimaassaan.

Että sellaista peliä näiden ulkomaan elävien kanssa...

Gagarin (nimimerkki)

#40: "Että sellaista peliä näiden ulkomaan elävien kanssa…"

Tuota kertomussarjaa voisi jatkaa vaikkapa Ruben Oskar Auervaaralla, Kreivi Ylermi Lindgrenillä, jne ...

kaapo (nimimerkki)

Helena.
Kiitos kirjoituksesta. Olet selväjärkinen nainen.

mölypetteri sekakäyttäjä (nimimerkki)

"Vaan sitä mietin, että entäs kun tänne tulee näitä mummoja ja kuolemansairaita ihmisiä, niin jospa yksityiset tahot perustaisivat rahaston, josta heidän hoitonsa voitaisiin kustantaa? Näin ollen ne, jotka haluavat auttaa, voisivat osallistua auttamiseen "

Vaan väärin mietit: tämän päivä Hyvä Ihminen haluaa AINA maksattaa Hyvät Tekonsa muilla ihmisillä, esimerkiksi suomalaisilla köyhillä. Silleen tulee ne parhaat propsit niin jeesukselta, äiti gaialta, mohammedilta kuin leniniltäkin. Kullekin uskonsa mukaisesti.

Janne G Pirinen (nimimerkki)

#43
Kyllähän köyhillä halutaan maksattaa vaikka mitä, mutta ei niillä ole rahaa.

Markus (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus Helenalta. Vallassa oleva (suomen historian huonoin) presidenttimme on varmaan tästäkin eri mieltä. Tarja kun haluaisi halata koko maailmaa mutta realismihan on häneltä täydellisesti kateissa. No sieltä linnasta katsottuna suomessa varmaan näyttää olevan kaikki mallillaan.

penttianders (nimimerkki)

Irakin Kurdistanissa on koko ison ja hajanaisen maan rauhallisimmat olot, joten jäin tietojen puutteessa miettimään, mitä tämä kurdi-nuorukainen pakenee.

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

47.
No, kerroppas besserwisser miten pitäisi toimia, ja mistä rahoitus? Vai meneekö taas vain vittuiluksi?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#47.
No nythän sie minulle viitan rykäsit ;) Mutta sinulla varmaan voisi suuressa viisaudessasi löytyä aiheeseen joku sellainenkin ylevä näkemys, jota en ole tullut ajatelleeksi pienessä mielessäni?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#50.
Et sitten sisäistänyt ollenkaan lukemaasi? Nimenomaan minä toivon, että kaikki nämä voitaisiin hoitaa Suomessa, vielä parempi olisi, että heidät hoidettaisiin kotimaassaan.
Kyse on kuitenkin siitä, mitä jo taannoin mummokeskustelun yhteydessä mietiskelin, että mihin vedetään raja? Kuitenkin me tiedämme, ettemme voi kaikkia syöpäsairaita tai vanhuksia ottaa tänne hoidettavaksi. Koska tämä on nyt Suomen todellisuus, niin miksi siitä ei voi keskustella? Siitähän nimenomaan täytyy nyt keskustella.
Vai miten mielestäsi, Pekka, tuo sinun välttelevä asenteesi auttaa yhtään ketään? Tai täytyisikö mielestäsi nyt vain hihkua barrikadeilla, että kurdeille syöpähoitoa ja heti tai jos on muuta mieltä, jupista kotona itekseen?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#53.
Okei. Ja miksiköhän kaadat minun tai Timpan niskaan toisten sanomiset? Aika surkea argumentoinnin taso, jos se on tyyliin "olet huono ihminen, koska sinulle tuntematon henkilö on mieltä x" ;)

Jorma Tapio (nimimerkki)

Tuen Helenaa, kotmuakunnan tyttöä.

tyhmä (nimimerkki)

Kiittääköhän Siikala näistä uutisista hiljaa yläkertaa, sillä jokainen tällainen uutinen on ennen kaikkea Peksille tilaisuus kertoa, kuinka valtavan paljon parempi ihminen hän on?

Mutta onko se ilmoitusasia kuitenkaan, vaikka sitä aina jokaisen blogin jokaisessa bloggauksessa toistelisi ja toistelisi ja toistelisi? Itse esim. ihmettelen, millainen ihminen tulee toisen blogiin vain kertomaan jumalan, siis Siikalan, sanana, kuinka blogin kirjoittaja on niin kamalan huono ihminen.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Anna Lempinen #6:

"Jospa välillä saisivat julkisuutta laitoshoidossa olevat, kodeissaan yksinelävät ja lähestulkoon heitteille jätetyt suomalaiset vanhukset ja suomalaiset sairaat, jotka odottavat hoitoonpääsyä monesti todella kauan.

Jos media hakisi näitäkin esimerkkitapauksia tunteisiin vedoten ja viranomaiset vetäisivät mietintämyssyt päähänsä… "

Aivan näin, kyllä riittäisi sarkaa tarinoille täälläkin ja ihan omasta takaa. Jostain syystä maamme vanhukse ovat ryhmä, jolle ei median kiihkeää sympatiaa riitä...kuin silloin tällöin.

Pitää olla hinttari, narkkis, pummi tai maahanmuuttaja niin jo vain huomataan.

Jussi Luukkonen (nimimerkki)

Ensiksikin Suomessa ei hoideta asioita kiristämällä. Ja jos hakija saa kielteisen päätöksen tänään, niin samantien poliisin hoteisiin, ja ensimmäisellä lennolla kotiin!
Jos Suomi aikoo pitää huolta niistä, joiden työllä tämä maa on pelastettu ja rakennettu, niin turvapaikkakriteerejä on tiukennetteva roimasti!
Se tuossa HE:n kirjoituksen lopussa ollut sanoma, että halukkaat suomalaiset voisivat kustantaa "parantamisen", oli joko tarkoituksellinen tai ajattelematon. Tuskin ne parannetut veisivät kotiin ilosanomaa toinen toistensa auttamisesta. Vaan skeptikkona luulen heidän sanovan:"menkää Suomeen, ne hoitaa lentolipuista lähtien kaiken, ja antavat vielä rahaa"!

Mikko (nimimerkki)

Olet ymmärtänyt väärin, mies on jo saanut hoitoa. Ohi jonojen. Ja hoito tulee jatkumaan niin kauan, kuin hän pystyy käännyttämistään pitkittämään. Kaikki tp-hakijat saavat hoitoa niin kauan, kuin he maassa ovat. Eikä tarvi jonottaa!

Rahaa palaa kokoajan.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#59.
"Tuskin ne parannetut veisivät kotiin ilosanomaa toinen toistensa auttamisesta. Vaan skeptikkona luulen heidän sanovan:”menkää Suomeen, ne hoitaa lentolipuista lähtien kaiken, ja antavat vielä rahaa”!"

Valitettavasti hieman tuota ajoinkin takaa. Valitettavasti epäilen, ettei sairaudesta parantuminen ole ainoa motiivi tällä henkilöllä, sillä jos olisi, niin ehkäpä haettaisiin muitakin vaihtoehtoja kuin istua vastaanottokeskuksessa suu kiinni ommeltuna.
Toisaalta minä kyllä luulen, että hän on koko tämän ajan saanut hoitoa. En nyt tiedä, että milloin hän on Suomeen saapunut, mutta jos hän on sairaana tänne tullut, niin ei häntä ole hoidotta turvapaikanhakuprosessin ajaksi jätetty ja nyt kun hän on tehnyt valituksen eteen päin, niin varmasti se perushoito tulee edelleenkin, koska jos sitten kielteinen päätös kumottaisiinkin ja vasta sitten alotettaisiin hoidot, niin potilas saattaisi kupsahtaa, mikä olisi paitsi noloa, niin myöskin erittäin traagista.

#60.
Oho, samaan aikaan samalla asialla :)

KK (nimimerkki)

3# "Suomi on todella rikas ja hyvinvoiva valtio."

Tämä on varsin kyseenalainen väite. Suomi on kyllä hyvinvointivaltio mutta se on rakennettu kovalla suomalaisella työllä ja osaamisella. Pieni reilun viiden miljoonan asukkaan Suomi ei ole mitenkään absoluuttisesti mitattuna rikas maa. Ei meillä ole mitään runsaita luonnonrikkauksia jotka tuottaisivat meille kassavirtaa kauas tulevaisuuteen. Resurssimme ovat varsin rajalliset ja eivät enää riitä edes oman väestömme nykyisen elintason ylläpitämiseen. Siihen joudumme ottamaan tänäkin vuonna miljardeittain puhdasta syömävelkaa.

tyhmä (nimimerkki)

"En nyt tiedä, että milloin hän on Suomeen saapunut"

Internet-huhu kertoo, että mies olisi jo ollut Suomessa 1,5 vuotta.

Mikael Schier (nimimerkki)

#3 (ainakin) tiedoksi korjaus, joka ei ole huiman suuri mutta sitä merkittävämpi: yhteiskuntana Suomi on köyhä. Se on edelleenkin köyhä ja tulee sitä myös pitkään olemaan, todennäköisesti olemaan aina. Köyhyys ja kohtuullinen toimeentulo eivät ole toisiaan poissulkevia ominaisuuksia. Se ns hyvä toimeentulo - se perustuu vientiin, kansainväliseen kauppaan. Heti kun rajat suljetaan putoamme takaisin 40-luvulle. Arvio on optimistinen.

En ehtinyt lukea ketjua läpi, joten voi olla että toistan jonkun jo kertomaa. Muilta osin yhdyn täysin blogistin näkemyksiin.

Ja jotta Pekka Siikalan hermot saisivat edelleenkin minun puolestani levätä - totean että nimeni on ihan aito. Ei siis nimimerkki.

Erkki Lankinen (nimimerkki)

#51:

Riippumatta siitä mitä hiukkasen kyseenalaistakin tekstiä käytät leimakirveen heiluttelussasi nykyään, osaat varmaan vihreäksi ryhdyttyäsi selvittää hyvinkin tarkalleen millaisin sanankääntein muuttaisit ulkomaalaislakia sen suuntaiseksi että se olisi inhimillinen.

Aikaa on. Lähden nyt töihin. Yötöihin, ja saa nähdä minkäväristä vipeltäjää on tänä yönä liikkeellä, bongaanko kenties valtaväestön edustajia polttelemassa roskiksia vai mahd. jonkun muun maan alkuperää olevan kyttäämässä josko saisi pöllittyä kuormasta jotain rahan arvoista.

Tämä oli varmaan mielestäsi ääääärimmäisen vastenmielistä ja lietsoo nyt varmaan kauheasti muukalaisvihaa.

Kiitos.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Mietin mille perusteella sairaus ei ole turvapaikan peruste.
Ainoa on ns. 52§ inhimillisin perusteen eli myös mummopykäläksi sanottu.
Tähän asti, pelkkä sairaus myös vakava sairaus ei ole ollut riittävä peruste oleskeluluvalle.

Mikaeli (nimimerkki)

Siikalalle ja muille punavihreää humanismioksennusta suoltaville toteaisin, että kantaväestön asettaminen etusijalle asiasta riippumatta edustaa vain ja ainoastaan tervettä järkeä.

Me, jotka olemme koko elämämme veroja tähän maahan maksaneet ja täällä työtämme tehneet, olemme ansainneet etusijan - mitä tulee rakentamamme hyvinvointiyhteiskunnan hedelmien nauttimiseen.

Ei ole pienen Suomen asia olla koko maailman sosiaalitoimistona. Yltiöhumanisteilla on täysi vapaus ottaa kotiinsa asumaan niin monta syöttilästä kuin haluvat. Elättäkööt ja paapokoot heitä niin paljon kuin sielu sietää - mutta tehkööt sitä omalla kustannuksellaan. Siikala hengenheimolaisineen voisi näyttää tässäkin asiassa reipasta esimerkkiä.

Kimmo Leinonen (nimimerkki)

Jonkin aikaa tätä blogia seuranneena voin sanoa, että tämä nainen puhuu kyllä paljon ja asiaa.

Inex (nimimerkki)

En kyllä yhtään ihmettele, jos jollain rupeaa menemään hermot tähän maahanmuuttokeskusteluun, maahanmuuttomyönteiset voisivat edes yrittää perustella monissa keskusteluissa kantaansa.

M-T Heikka

Valtioiden ideana on se, että sen kansalaisilla on oikeuksia ja velvollisuuksia.

penttianders (nimimerkki)

#68. "tämä nainen puhuu kyllä paljon ja asiaa". heh. Juttua hän osaa suoltaa näköjään ihan kuin olalta, vaikka on varmasti täytynyt tehdä aika paljon työtä taustatietojen hankkimisessa; ei tosin tässä asiassa, mutta näitä pläjäyksiä on paljon eri aiheista.
Minä olen myös kiinnostunut näkemään perusteita nykyiselle maahantulomeiningille. Merkillistä se vain on, vaikka olen hyvinkin suvaitsevainen noin muuten. Olin 20 vuotta vieraana Espanjassa ja siellä ihmettelin sitä valtavaa ulkomaalaisten määrää tietyillä alueilla. Muutamissa Aurinkorannikon kunnissa ulkomaalaiset olivat enemmistönä - kaikki veronsa ja kulunsa maksavia toki ja tosin.

Maksumies (nimimerkki)

"Aamulehti kertoo Kemin vastaanottokeskuksessa asuvasta miehestä, Irakin kurdista, joka on kuolemansairas ja on toivonut voivansa jäädä Suomeen, koska Euroopassa hänet voitaisiin parantaa, Irakissa ei."

Väärin! Aamulehti kertoo... miehestä, joka SANOO OLEVANSA kuolemansairas.

Viranomaiset ovat järjestäneet hänelle kaikki asiaan kuuluvat tutkimukset, mutta eivät voi kommentoida yksittäistapausta julkisuudessa. Ja Helena Eronen tietenkin uskoo mieluummin tuntematonta irakilaista kuin virkavalalla toimivia Suomen viranomaisia.

Mistähän tämä kertookaan?

köpi (nimimerkki)

Talouden Ylijumala ja rahan uskonto

Nykyinen pankkijärjestelmämme synnyttää noin 98 % kaikesta rahasta tietokonejärjestelmissään. Miljardit eurot syntyvät murto-osa sekunneissa tyhjästä miljardien eurojen velkoja vastaan. Rahaa voidaan luoda äärettömästi, eikä sillä ole käytännössä lainkaan valmistuskustannuksia.

Kun puhumme rahasta, puhumme välittömästä vallan välineestä, joka takuulla vaikuttaa kaikkien ihmisten elämään, mutta jota mikään virallinen totuus, instituutio, media tai koulujärjestelmä ei vahingossakaan kyseenalaista.

Raha on kaikkien muiden uskontojen ja valtainstituutioiden yläpuolella. Kun puhumme rahasta ja sen ikuiseen voiton maksimointiin ja talouskasvuun perustuvasta ideologiasta, puhumme kuin auringon kaltaisesta, elämälle ja hyvinvoinnillemme välttämättömästä kaiken hyvän luojasta. Media yhdessä poliitikkojen ja valtaeliitin kanssa ovat omiaan ylläpitämään ja vahvistamaan tämän globaalin uskonnon ilosanomaa lähes naurettavuuteen saakka.

"Jari Sarasvuo: Elämä ilman talouskasvua olisi inhimillisesti kauhistuttavaa... Jos meillä ei ole talouskasvua, miten me hoidamme sairaat, köyhät ja eläkeläiset. Se vaihtoehto, että meillä ei ole talouskasvua, on inhimillisesti kauhistuttava." (Helsingin Sanomat, 23.10.2009)

Aikana, jolloin poliittiset puolueet ja kirkko ovat menettäneet otteensa kansasta, raha toimii valtaeliitin viimeisenä ja ainoana todellisena vallan välineenä. Niin kauan kun rahajärjestelmän todellinen luonne pysyy tavallisten ihmisten tiedostamattomissa, niin kauan ihmiset elävät elämäänsä kuin Zombit, vaeltaen pimeässä unessa antaen nuoruutensa, terveytensä, energiansa, luovuutensa, viattomuutensa, vapaa-aikansa ja rakkautensa planeettaamme tuhoavan kasvottoman ja kyltymättömän raha- ja talousjärjestelmähirviön ravinnoksi.

Vuonna 2009 julkaisemassaan satiirisessa romaanissa Koljatti, Jari Tervo pohtii osuvasti ajan henkeä pääministeri Pekka Lahnasen suulla:

"En ole kysynyt Eurooppalaisilta kollegoiltani tuntevatko he samaa impotenttia vallattomuutta. Kyllä tässä kaikkea hyvää tekisi, jos tehdä saisi. Reaganilta kysyttiin, miltä tuntuu olla maailman mahtavin mies. Hän kiisti olevansa se. Maailman pomo on se mies, joka täyttää hänen kalenterinsa. Hänet Reagan halusi tavata. Hän määräsi, missä Reaganin pitää olla milläkin kellonlyömällä.

Olen samassa tilanteessa kuin heimopäällikkö, joka kolmetuhatta vuotta sitten tuli kertomaan vihaisille ja nälkäisille heimolaisille, että karhujen ja muun riistan katoaminen seudulta oli Ukko Ylijumalan rangaistus. Emme ole osoittaneet hänelle kylliksi kunnioitusta, emme ole uhranneet tarpeeksi peuroja hänen kunniakseen.

Samaa minä olen kertonut ihmisille, kun olen vakuuttanut, että kukaan ei maailmassa tiedä, mistä tämä finanssikriisi alkoi, mutta luultavasti se on rangaistus ihmisten ahneudesta. Olemme lentäneet ylimielisinä kohti aurinkoa ja nyt on siipiliima pettänyt.

Mitä te kuvittelette minun tai hallitukseni voivan tehdä globaaleille katastrofeille, joille maailman kahdeksan rikkainta maata ei mahda mitään? Tätä minä en saa sanoa ääneen, edes tätä.

Emme me voi sille mitään, jos Talouden Ylijumala vihastuu ja langettaa päällemme vitsauksen."

-- Jari Tervo - Koljatti, WSOY, 2009 ---
http://resurssipohjainentalous.blogspot.com/2010/0...

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

#47#50#51#53
Herra 48 edustaa sitä "vihreyttä", jota iso osa suomalaisista, siis; kunhan "toyotaan" riittää bensaa ja marketista saa "HK:n Sinistä" ja "mäyräkoirakeppanaa" niin kaikki on hyvin.

M-T Heikka

Te ette varmaan uskoisi muuten miten paljon näin pienessä kaupungissa kuin Kemissä on näitä pakolaisia. Joskus tuntuu, että joka toinen vastaantuleva..., mutta tuskin se prosenttiluku aivan niin suuri on...ehkä jotain 20%. Ihmettelee sitä täkäläisestä perspektiivistä, että on se Suomi vaan rikas maa.

Dr. Schmidt (nimimerkki)

--Me, jotka olemme koko elämämme veroja tähän maahan maksaneet ja täällä työtämme tehneet, olemme ansainneet etusijan - mitä tulee rakentamamme hyvinvointiyhteiskunnan hedelmien nauttimiseen.

Ainakaan et ymmärrä etiikasta yhtään mitään. Lääkärinetiikan mukaan kuolemansairas on AINA etusijalla, oli hän kuka tahansa. Jos sairauden hoito olisi palkinto, niin sitten ei kait lapsia tarvitsisi hoitaa lainkaan? Entäs niitä, jotka eivät koskaan työelämään päässeet?

Onneksi kaltaisiltasi ei tarvitse mitään kysyä, räkytä rauhassa.

M-T Heikka

Jatkona tuohon 75:een. Tuskin näitä kemiläiset maksavat, meikäläisethän ovat niitä PUNAsenlapun porukkaa enimäkseen. Eikä täällä ole edes vihreitä Siikaloita, joilla on rahaa niin ettei paskalle taivu.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#75.
Samapa se on täällä. Ja tänään paikallislehti uutisoi, että vuokra-asunnoista on huutava pula. Vielä 2 vuotta sitten vuokra-asunnot olivat tyhjillään ja taloja purettiin pois.

#76.
Kun sydän sanoo, ettei herraisä kuolemansairasta voi lähettää maasta pois, mutta järki sanoo, että jos yksi ihminen pelastetaan, on silloin pelastettava muutkin, mikä ei ole realistinen ajatus lainkaan, syntyy syvä moraalinen dilemma.

Petsaus (nimimerkki)

" Olet ymmärtänyt väärin, mies on jo saanut hoitoa. Ohi jonojen "

Niin on saanut hoitoa, mutta kiittää tällä tavalla. Lienee tohtorismies, koska tietää tämänkin paremmin kuin hoitava(t) lääkäri(t).

Näin Mohamed:

" Sairauteen tarkoitetuista lääkkeistä ei ole hänelle apua. "

" Mohamed on keskustellut asiasta lääkärin kanssa, jonka mukaan vaadittava leikkaus maksaa Suomessa yli 50 000 euroa."

" Hänellä on Irakin terveysministeriön todistus siitä, ettei siellä voida tehdä sairaudelle mitään. Ainoastaan eurooppalaiset lääkärit voivat auttaa. "

" Jos olisi rahaa, minulla olisi oikeus elää. Ilman oleskelulupaa minulla ei ole toivoa, Mohamed toteaa Pohjolan Sanomille. "

Lopuksi tietysti yleinen kysymys?

Mikä ja kuinka nopea on hoito suomalaiselle potilaalle vastaavassa tilanteessa?

Suomalaisia kuolee kokoajan hoitojonoihin, miksi Muhamedilla pitäisi olla etuoikeus etuilla tässäkin asiassa?

Visitor (nimimerkki)

#72. "Väärin! Aamulehti kertoo… miehestä, joka SANOO OLEVANSA kuolemansairas.

Viranomaiset ovat järjestäneet hänelle kaikki asiaan kuuluvat tutkimukset, mutta eivät voi kommentoida yksittäistapausta julkisuudessa. Ja Helena Eronen tietenkin uskoo mieluummin tuntematonta irakilaista kuin virkavalalla toimivia Suomen viranomaisia. "

Uusi Suomi kertoo enemmän, Kaverilla on leukemia, se tappaa varmasti, siihen on hoito, mutta se maksaa 3000 euroa kuukaudessa. Leukemia on yleistynyt Irakissa sitten persianlahden sodan, eikä siihen sairastuneita ole kyetty hoitamaan Irakissa aikoihin.

Helena kommentissaan #5. ei oikein oivaltanut, mikä tilanne maassa on ja on ollut jo vuosia.

US-uutinen aiheesta, kts. myös kommentit.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/99049-virasto-ompe...

M-T Heikka

Kummiokin, tuon miehen auttaminen olisi jotenkin hyväksyttävämpää kuin näiden mummojen maahanottaminen. Hänellä on oikeasti hätä.

Se vaan, ettei sitten tulisi ennakkotapaus, ja kaikki maailman sairaat tulisi tänne leikkausjonoihin.

Eikö leukemia ole sellainen sairaus, että harva aikuinen ihminen siitä toipuu...oli hoidoissa tai ei.

Mikaeli (nimimerkki)

"Ainakaan et ymmärrä etiikasta yhtään mitään. Lääkärinetiikan mukaan kuolemansairas on AINA etusijalla, oli hän kuka tahansa. Jos sairauden hoito olisi palkinto, niin sitten ei kait lapsia tarvitsisi hoitaa lainkaan? Entäs niitä, jotka eivät koskaan työelämään päässeet?

Onneksi kaltaisiltasi ei tarvitse mitään kysyä, räkytä rauhassa."

Esitän sinulle eettisen vastakysymyksen: miksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut menisi kenenkään kantaväestöön lukeutuvan kuolemansairaan edelle hoitojonossa ja millä perustein? Te humanistit kyllä jaksatte pitää meteliä omasta eettisyydestänne, kun sillä voi noukkia poliittisia irtopisteitä, mutta oman maan köyhälistölle te nakkelette niskojanne. Kantaväestöön lukeutuva saa rauhassa kuolla hoitojonoon, kun kaltaisenne eettisyyden aallonharjalla ratsastavat humanistit syleilevät sinisilmäisesti puolta maailmaa.
Miten käy, jos ja kun tänne aletaan vastaanottaa tuhatmäärin kuolemansairaita? Kenen kantaväestöön lukeutuva mummo tai vaari jää tällöin kakkos- tai kolmossijalle?

Kuulostaa minusta vain härskiltä poliittiselta peliltä. Koetko asenteinesi jonkinlaista moraalista ylemmyyden tunnetta, vai mahdatko jotenkin hyötyä itse taloudellisesti turvapaikanhakijoista, vaikkapa edes välillisesti?

Visitor (nimimerkki)

#81. Tuolla tietoa tästä ko.taudista ja sen hoidosta:

http://cc.oulu.fi/~sisawww/esit/030828.htm

Visitor (nimimerkki)

Kuten tuolla edellä sanottiin "Ionisoitu säteily on ainoa tunnettu riskitekijä KML:n synnylle, aika altistumisesta taudin syntyyn on keskimäärin 10 vuotta."

Heppu taitaa olla köyhdytetyn uraanin uhri...

"Termi ”radioaktiivinen säteily” on epätarkka, mutta sillä tarkoitetaan yleensä ionisoivaa säteilyä - "radioaktiivisuuteen liittyvää säteilyä"...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ionisoiva_s%C3%A4teily

pylkkänen (nimimerkki)

Ilahtuneena luin kirjoituksen.Toivottavasti kansa alkaisi vihdoinkin heräämään tästä monikultuuriuskonnosta, joka tulee maallemme kalliiksi ja tuhoisaksi.
Suomi kuuluu suomalaisille, ei kaikki loisijoille, jotka tulee tänne mitä ihmeelisemillä tarinoilla varustettuna.

Kazakstan (nimimerkki)

Erinomainen kirjoitus.

Milja Saresvaara (nimimerkki)

Rahankeruussa yksityisiltä voisi olla ideaa ko.miehen tapauksessa, jos kun asiaa puoltavia aktiiveja löytyy.

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

Siikala, voit maksaa tuon ihmisen hoidon. Sinä tiedät mistä siihen ja tuleviin hoidettaviin saadaan rahat, me muut emme tiedä. Ja varsinkin niihin tuleviin, olet avamaassa ovia koko maailmalle perustelematta mitenkään millä se maksetaan. Ilmeisesti sinun ei edes tarvitse perustella mitään, pelkkä heitto että selvittäkää itse riittää. Sinä olet populismin kuningas, Soini on näpertelijä sinun rinnalla.

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

Ja vielä kerran Siikala:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/99049-virasto-ompe...

Ilmeisesti sinun mielestäsi voi ja pitää voida. Sinun "inhimillisyys" koskee kaikkia muita paitsi suomalaisia ja moinen kiristys tulisi ilmeisesti sinun mielestäsi sallia.

Niin. (nimimerkki)

Humanismin periaatteiden toteuttaminen humanismin keinoin ei ole koskaan ollut ekonomisesti, eikä varsinkaan ekologisesti, kestävää. Ja päivän päätteeksi tuskin edes eettisesti kestävääkään.

...niin, ja tosiaan - kukaan ei estä esim. Uusisuomen blogien arkkikälättäjää Pekka Siikalaa aateveljineen perustamasta omilla rahoillaan maailman kuolemansairaille ja muille kurjille omaa yksityistä apurahastoaan - siihen he voivat sitten omassa moraalisen elitismin tunnossaan valikoida omien mieltymyksiensä mukaan ihmisiä autettavaksi.

Tosin Siikalaan - kuten useimpiin muihinkin vastaaviin moraalisaarnaajiin - taitaa päteä se, että hänen humanisminsa rajat määrittää toisten ihmisten lompakoista kiskotun rahan määrä.

JeeJee (nimimerkki)

#51 ”Edustatte molemmat siis innokkaasti yhä laajemmalle levinnyttä vastenmielistä suomalaisuutta.”

Pekka se myönsi taas, että hänen mielestään suomalaisuus on vastenmielistä. On se hyvä että vaihdoit virheisiin, niin löytyy muitakin samalla tavalla ajattelevia omasta puolueesta...

Htalk (nimimerkki)

Tuntematta asiaa niin toi suunompelu ei saa vaikuttaa viranomaisharkintaan. Jos se vaikuttaisi niin asiat olisi kansalaisten osalta huonommin kun he pyrkivät tuomaan omaa asiaansa esiin...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minusta tämä keskustelu menee vähän tyhmäksi. Tämän blogin enemmisto on sitä mieltä, että ei voida hoitaa näitä syöpäsairaita, mutta sitten se porukka, joka on toista mieltä, lähestyy koko asiaa syyttämällä kielteisesti asiaan suhtautuvia kykenemättä sitten käsittelemään sitä kysymystä, että mihin raja vedetään. Kenen kohdalla sanotaan, että ei me voida sinua nyt täällä hoitaa terveeksi vai ovatko he sitä mieltä, että me voidaan kyllä hoitaa kaikki. Vai tietävätkö he itsekin, ettei me voida pelastaa kaikkia vähäväkisiä ja siksi ovat vihaisia?
Syyttämällä ja meuhkaamalla on toki helppo välttää keskustelemasta vaikeista asioista, mutta ei se sen rakentavampaa ole kuin huutaa rajalla, että tänne ette tule.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#94.
"jos joku asuu laillisesti Suomessa, eikä häntä ole maasta häädetty, häntä on hoidettava. Aivan siitä riippumatta mistä hän on tullut, minkä värinen hän on, tai mitä uskontoa hän tunustaa."

Enhän minä ole missään nimessä vaatinutkaan, että suomalaista terveydenhuoltoa olisi tarjottava vain valkoihoiselle suomalaiselle, jolla on sukua kolme sukupolvea taakse päin Suomen rajojen sisällä.

"On kovin populistista sotkea selkeä kuvio tarjoamalla yhden ihmisen hoidon vaihtoehdoksi kaikkien maailman ihmisten hoitoa, ja pohtia sitten onko meillä varaa siihen."

Tämä henkilö on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, josta on siis valittanut. Lisäksi hän on ryhtynyt syömälakkoon, ommellut suunsa kiinni ja vetänyt median mukaan. Tulisiko hänelle nyt antaa sittenkin se turvapaikka? Jos annetaan, niin entäs sitten kun seuraava kuolemansairas tulee ja hän leikkaa vaikka sormensa irti protestina kielteiselle turvapaikkapäätökselle? Ja sitten tulee taas yksi sairas, joka yrittää polttaa itsensä hengiltä Rovaniemen torilla kielteisen turvapaikkapäätöksen saadessaan jne.

Minä olen sitä mieltä, että jos yhdelle tarjotaan syöpähoito, niin ei ole mitään moraalista oikeutta kieltää sitä hoitoa silloin sitten kaikilta muilta, jotka tajuavat sitä tulla täältä pyytämään. Ja kehitysmaat ovat pullollaan ihmisiä, joilla on jokin vakava sairaus ja sen verran rahaa, että voivat järjestää itsensä tänne.

Toisaalta tokihan voi myöskin ottaa kädet ratista, laittaa silmät kiinni ja painaa kaasua, mutta sellaisella on harvoin kauhean hyvät seuraukset.

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

Äärimmäisen yksinkertainen asia no1:

"Otsikoihin nousi tänään leukemiaa sairastava kurdipakolainen, joka on ryhtynyt nälkälakkoon ja ommellut suunsa kiinni protestiksi saamastaan kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Maahanmuuttoviraston viesti on kuitenkin selvä: nälkälakko on turhaa vaivaa."

Äärimmäisen yksinkertainen asia no2:

Kielteinen turvapaikkapäätös.

Äärimmäisen yksinkertainen asia no3:

"Mutta ei uhkauksen voida antaa vaikuttaa päätöksiin. Meitä ei voi painostaa uhkailulla, toteaa maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Uudelle Suomelle."

Äärimmäisen yksinkertainen asia no4: Pekka Siikala.

Vieras

Siikala,parin kuukauden päästä olisi sitten jonossa kielteisen turvapaikkapäätöksen kanssa kiukuttelevia sairaita ihmisiä,aivan kuten perheenyhdistämistapauksissa,tosin he eivät sairaita.Mitäs sitten tehdään,laitetaan sinun ja kaltaistesi mieliksi suomalaisia vähempiosaisia sairaalasta pois että saadaan ulkolaiset sinne hoitoon.Mitä jos perustat sinne orimattilaan jonkun hoitokodin näille tapauksille.Vai rajoittuuko sunkin hyvyys siihen mihin veromarkka piisaa?

Janne Espoo (nimimerkki)

"Yksinkertaistan: jos joku asuu laillisesti Suomessa, eikä häntä ole maasta häädetty, häntä on hoidettava. Aivan siitä riippumatta mistä hän on tullut, minkä värinen hän on, tai mitä uskontoa hän tunustaa."

Siikala käytti mamu-kiimaisten perustaktiikkaa: laitetaan toisen sanomiksi sanoja joita hän ei ole sanonut.

Kuka tässä on puhunut ihon väristä tai uskonnosta yhtään mitään?
Kyse on resursseista ja niiden rajallisuudesta.

Oikeastaan on hyvä, että tällainen tapaus tuli ja pistää ihmiset pohtimaan.

On helppoa ja nimenomaa populistista hurskatella humanistina kuinka meidän tulee hoitaa kaikki vanhat ja sairaat kautta maailman. Kylmä totuus on, että nämä mamu-kiimaiset haluavat tehdä sen suomalaisten vanhusten ja sairaiden kustannuksella. Tämä syöpätapaus on siinä mielessä loistava esimerkki.

Tiedoksi Siikalalle ja muille: meillä on rajattu mahdollisuus hoitaa leukemia-potilaita, resurssit on hyvinkin rajalliset. Eli se on sitten jonkun toisen hoidosta pois.

Sivusta seuraaja (nimimerkki)

Kyllä! Kaikki maailman sairaat vain turvapaikkaa hakemaan Suomesta! Jos se evätään, niin aina voi valittaa ja kiristää. Tervetuloa sairaat, mummot, ukit, kälyt ja muut heimoon kuuluvat. Täällä on halpa ja hyvin toimiva terveydenhuolto, ainakin vielä, kun vain olet kotoisin Suomen rajojen ulkopuolelta. Lisäksi meidän suomalaisten tulee muutenkin elää muiden pillin mukaan.

Kyllä meillä täällä on varaa!

Karoliina (nimimerkki)

52: "Nimenomaan minä toivon, että kaikki nämä voitaisiin hoitaa Suomessa, vielä parempi olisi, että heidät hoidettaisiin kotimaassaan.
Kyse on kuitenkin siitä, mitä jo taannoin mummokeskustelun yhteydessä mietiskelin, että mihin vedetään raja? Kuitenkin me tiedämme, ettemme voi kaikkia syöpäsairaita tai vanhuksia ottaa tänne hoidettavaksi. Koska tämä on nyt Suomen todellisuus, niin miksi siitä ei voi keskustella?"

Siitä rajastahan ei nimenomaan keskustella. Itsekin annoit vaihtoehdoiksi kaikki tai ei kukaan, yhtään ehdotusta et tehnyt, mikä se raja olisi.

Kohta varmaan Estonian tapaisen haverin sattuessa kieltäytään pelastustoimista sillä perusteella, että kun kaikkia ei voida pelastaa, niin ei pelasteta ketään. Tai ei ainakaan ketään ulkomaalaista. Seuraavassa vaiheessa sanotaan sitten, että kun se tulee niin kalliiksi, pelastetaan suomalaisistakin vain "tuottavat" yksilöt.

Tähän nimenomaiseen tapaukseen minulla ei ole mielipidettä. Ihmettelen vain, miksi US nimitti häntä otsikossa "ompelijakurdiksi", vaikka ko. henkilö ei ole ammatiltaan ompelija ja vasta tesktistä käy ilmi, mitä hän on ommellut. Miksi ei "nälkälakossa oleva kurdi"? Näin niitä mielipiteitä ohjaillaan. Toki tätä tapahtuu molempiin suuntiin.

penttianders (nimimerkki)

Suomesta ei pidä antaa sitä käsitystä, että tänne vain tullaan. Aurinkorannikon Torremolinosiin ilmaantui eräänä vuonna iso lauma suomalaisia "puliukkoja", mutta hekin tiesivät, että siellä joutuu omilla rahoilla juomaan. Rahaa säästääkseen he varastelivat leipää ulkoterassien pöydiltä, mihin poliisi puuttui kärräämällä heidät läheiseen pinjametsikköön, mistä he kuitenkin kävelivät takaisin kaupunkiin ja jatkoivat häiriköintiä, kunnes konsulaatin oli puututtava asiaan ja heidät kiikutettiin takaisin Suomeen.
Helenan eräs pointti lienee ollut juuri se, että jos antaa pikkusormen jne.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#100.
No kuten aikaisemmin kirjoitin, niin mielestäni niin mummojen kuin kuolemansairaiden kohdalla voidaan tehdä vain yksi linjaus: mummot, joilla ei ole lähiomaisia lähtömaassa = jos yksi saa jäädä Suomeen, ei ole perusteita olla muitakin päästää Suomeen.
Jos yksi kuolemansairas otetaan sairauden vuoksi Suomeen ja hänet hoidetaan täällä, ei ole mitääs perusteita sille, että joku muu vastaavassa tilanteessa oleva ei saisi samaa Suomelta.

Mikä olisi sinun näkemyksesi tilanteen oikeudenmukaisesta ratkaisusta?

Htalk (nimimerkki)

"Mikä olisi sinun näkemyksesi tilanteen oikeudenmukaisesta ratkaisusta? "

Vireillä oleva turvapaikkahakemusprosessi oikeuttaa välittömän akuutin hengen- ja terveyden vaaran hoitamiseen ja näin ilmeisesti nyt tapahtuu. Tilanne on minusta nyt oikeudenmukaisesti ratkaistu.

Se että luotaisiin käytäntö, jossa turvapaikanhakijan statuksella kun valitusprosessi on kesken KHO:ssa saisi pitkäaikaissairaanhoitoa myös välillisiin sairauksiin, ei liene?? käytäntö missään päin maailmaa.

Eetinen toiminta on myös yhdenvertaisuutta lain ja yhteiskunnan tarjoamien palveluiden suhteen. Viranomaisilla on ja pitää olla myös nyt ko. asiassa harkintavaltaa, siis viranomaisilla, ei medialla.

On kansalaisen kannalta yleisesti nimenomaan epäeettistä antaa subjektiivisille kansalaisen toimille esim. julkisuuden hakemiselle, itsensä silpomiselle, suun ompelulle tms. vaikuttaa yhdenvertaiseen kohteluun lain edessä. Mihin tällöin vedettäisiin em. subjetiivisten toimien osalta raja? Montako senttiä...? Montako kynttä? pitää repiä irti että se vaikuttaa viranomaisharkintaan. Minusta ei yhtään senttiä... eikä yhtään kynttä.

buuri johannesbuurista

Helena, jos en jo olisi onnellisesti aviossa - kosisin sinua.

Seuraava ehkä hieman sivuaa aihetta auttamisesta:

Tapasimme 2 viikkoa sitten miehen jonka lapsi muutamia vuosia sitten alle 1 vuotiaana putosi uima-altaaseen ja pelastettiin hieman liian myöhään, joten sai aivovamman. Kalliilla erikoisleikkauksella lapsi voitaisiin melkein parantaa siten että mm. pääsisi itsenäisesti liikkumaan, muuten on liikuntakyvytön.

Vanhemmat ilmoittivat asiasta mm. Internetissä ja pyysyvät avustuksia. Rahaa kertyikin auttamistahtoisilta henkilöiltä yhteensä hieman yli 400 000 randia, joka olisi riittänyt operaatioon ulkomaisessa sairaalassa.

Sinne asti ei kuitenkaan päästy, vanhemmat käyttivät kerätyt rahat nuuskimalla cokakolaa ym. 'aineita' ja viettämällä muutenkin railakasta elämää.

Lapsi on edelleenkin samassa jamassa.

Miehen äiti oli syntyjään suomalainen, joka ruotsin kautta kulkeutui Eteläiseen Afrikaan.

Nyt vanhemmat miettivät, josko Suomi (tai Ruotsi) hoitaisi heidän lapsensa.

...niin että kyllä autettavia piisaa...

Vie rahat (nimimerkki)

En häpeile humanismiani. Se on pelastava asenne.
Kiva, että sinäkin jaksat taaplata tyylilläsi Pekka S. Täällä on ollut turhaa persoonasi kohdistettua törkeyttä.

Maailmassa on sellainenkin järjestö jo kuin "Lääkärit ilman rajoja". Heidän aatemaailmassaan lienee tärkeintä vain pelastaa ihmisiä parhaimman taitonsa mukaisesti.

Minun syvälliseen humanismiini kuuluu sellainen koko ihmiskuntaa syleilevä myönteisyys, että auta aina kuin voit, ei haittaa vaikka tulisit juksatuksikin, kunhan pidät oman "varasi", että et lankea kaikkiin kuoppiin...Te laskette koko ajan rahaa kuin se olisi omaanne? Joskus oli näkemys, että hengen pelastumista ei voi rahalla mitata.

Hyvä on rajatonta. Sen tekeminen vain lisää hyvää. Suomessa on asiat niin hyvin, että on varaa antaa mummojen tulla ja yrittää hoitaa mahdollisimman monta kaikkia...Mitä te pelkäätte?

Tämä mies lähtee maasta, kuten järjestelmä on päättänyt. Ne jotka voivat, saavat auttaa häntä jatkossakin.

Pitäisi puhua METSÄTYÖMIESKODEISTA enemmänkin?

Jaan Torukas (nimimerkki)

No vanha suomalainen sananlaskuhan sanoo, että jos ei sauna, viina tai terva auta, niin on tauti kuolemaksi. Joten eiköhän taluteta tämä turvapaikkaturisti saunaan?

Heta (nimimerkki)

#100 "Seuraavassa vaiheessa sanotaan sitten, että kun se tulee niin kalliiksi, pelastetaan suomalaisistakin vain ”tuottavat” yksilöt."

Monissa hoidoissa jo käytetään priorisointia. Esim. keinonivelleikkauksiin on vuosien jonot. Ensin pyritään hoitamaan työikäiset, vaikka kivut on kovat vanhemmallakin väestöllä ja leikkaus parantaisi elämänlaatua huomattavasti.

Suomalaisten pitäisi oppia vaatimaan. Jos jokainen hoitoa jonottava pitäisi suurta meteliä leikkaukseen pääsystä, ja koko ajan tehtäisiin selväksi, miten rajalliset resurssit meillä on, ei tarvitsisi miettiä, voidaanko hoitaa myös kaikki ulkomaanelävät.

Suomalaiset vain nöyrästi odottavat, ulkomailta tulevat vaativat ja uhkaavat ja terveet luulevat, että hoito järjestyy helposti, kun vain ollaan kilttejä ja halutaan hoitaa,

Nusumaani Ahmuli (nimimerkki)

Vaadi paljon rahaa. Olen kuolemantyösairas, koska rasistit sairastutti. Muuten minä terroristi ja Suomi BOOOM!

Ilmarinen (nimimerkki)

Tällaiset tilanteet ovat ikäviä niin potilaalle kuin Suomen valtiolle. Humanitäärisyyden nimissä ei Suomelta kuitenkaan pidä vaatia mahdottomuuksia, sillä myönnytys lisäisi sairaiden pakolaisten tulvaa tänne. Kyllä sana kiirii, että täällä saa hoitoa. Näin sairaudesta voi tulla syy lähteä Suomeen etsimään hoitoa. Missä ovat kv avustusjärjestöt, ihmisoikeusjärjestöt, eikö mies saisi heiltä apua? Turvapaikanhakijoilla pitäisi olla jonkinlainen sairausvakuutussysteemi sairastumisen varalle. Asioita on ajateltava järjellä eikä pelkästään tunnepohjalla. Jos hoidon maksaja järjestyy kattaen kaikki kokonaiskulut - siis aivan kaikki eli joku muu taho kuin suomalainen veronmaksaja, tottakai silloin turvapaikanhakija on oikeutettu sairaanhoitoon Suomessa.

Suomalaiset veronmaksajat maksavat yhteiskuntamme tarjoamat palvelut, heille ne on ensisijaisesti tarkoitettu. Suomalainen terveydenhoito on ollut viime vuosina muutenkin kovassa prässissä, kun sosiaali- ja terveyspuolella on ruuvia kiristetty ja menoja on karsittu kovinkin ottein. Keräysvaroin on jouduttu hankkimaan kalliita laitteita sairaaloihimme mm. lastenosastoille, kun yhteiskunnalla ei ole ollut varaa niihin. Vanhusten hyvinkin vaihteleva hoidontaso laitoksissa on puhuttanut viime aikoina, suurimmaksi osaksi huono hoito johtuu rahanpuutteesta vaikka ei sekään selitä kaikkia puutteita tai epäkohtia hoidossa. Tämä nyt menee hieman aiheen vierestä, mutta esimerkiksi naapurissamme Ruotsissa panostetaan eri tavalla iäkkäiden laitosvanhusten hoitoon, siellä elämän ehtoosta tehdään miellyttävä nautinto herkutteluhetkineen, meillä puolestaan vanhukset ovat sänkypotilaita, joille tarjotaan mautonta terveysopillisesti ravintoköyhää ruokaa, näin kärjistetystä näkökulmasta katsoen.

Mä (nimimerkki)

Jos oikeasti tahdotaan auttaa jotain ei Suomalaista niin miksi se pitäisi tehdä kalliilla leikkauksella. Miksi emme auta jotain lasta kehitysmaassa, rahat riittävät useamman auttamiseen ja auttaminen "pelastaisi" enemmän ihmisiä. Itseasiassa teemmekin jo näin eli ei mitään syytä auttaa. Terveydenhuolto kuuluu vain Suomalaisille ja ehkä vakuutusten ja sopimusten kautta ulkomaalaisille.

Olaf17 (nimimerkki)

Yksittäistapausten pitäisi olla poikkeuksia joilla vahvistetaan toimintamallit. Minä en millään muotoa ole tukemassa maahanmuuttoa tms., mutta ihmisenä ajattelen asian niin, että ei ketään voi epäinhimillisestikään kohdella.

Rajat kiinni ja ulkomaalaiset ulos ja tarpeelliset omiin ghettoihinsa (vaikka Olariin), mutta tämän kaltaiset tapaukset pitäisi pystyä hoitamaan inhimillisesti.

Toimituksen poiminnat