Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Sudan rakentaa ydinvoimalan

Sudan on ilmoittanut rakentavansa ydinvoimalan vuoteen 2020 mennessä. Rakennus tapahtuu IAEA:n kanssa ja ihan täysin kaikenlaisten ohjesääntöjen mukaisesti, joten ei pitäisi kenelläkään olla mitään sanomista asiasta.

Sudan on ruvennut nousemaan köyhyydestä ja kurjuudesta Kiinan avustamana. Luonnonvaroja on alettu hyödyntää ja vaikka jotkut suunnitelmat vaikuttavat melko vähäjärkisiltä, kuten Etelä-Sudanin suunnitelma rakentaa eläinten muotoisia kaupunkeja, koska se on niin siistiä, niin parempaan suuntaan kai siellä ollaan menossa.

Kaiken tämän mahdollistaa Kiina, joka on raaka-aineita vastaan vienyt Afrikkaan tietotaitoa, teknistä kehitystä ja talouskasvuakin. Ja mistä päästäänkin siihen mitä olen jo kauan ihmetellyt, eli miksi Afrikka ei ole kehittynyt, vaikka sinne on pumpattu vuosien saatossa miljardeja ja taas miljardeja dollareja/ euroja/ ruplia/ markkoja/ drakmoja/ mitä vaan ns. Kehitysapua, kun nyt ihan muutamassa vuodessa kehitys on kääntynyt katolleen?

Samaan aikaan kun Yhdysvallat ovat läimineen Sudanille monenmoisia pakotteita, on Kiina haistattanut pitkät YK:n neuvoille olla tekemättä Sudanin kanssa yhteistyötä ja nimenomaan mm. tehnyt sotilaallista yhteistyötä Sudanin kanssa. Aseiden lisäksi Kiina on myöskin tuonut Sudaniin kehityksen mahdollistavia investointeja, jota vastaan Sudanin ulkomaanviennistä yli 60% suuntautuu Kiinaan.

Kiina ei lähde sotimaan öljyn tai muiden luonnonvarojen vuoksi, koska on olemassa helpompikin tapa saada raaka-aineita yhä kasvavaan tarpeeseen. Kun ei ole niin nöpönuuka ihmisoikeuksista tai muista yksityiskohdista, voi tehdä mitä vaan. Tavallaan tuntuukin joskus, että maapallo on jakautunut kahtia. Läntinen maailma elää omaa elämäänsä talouskriiseineen ja ihmisoikeuskysymyksineen, loput Kiinan johdolla elävät omaa elämäänsä omilla säännöillään ja Kiina on kasvattanut valtansa jo niin merkittäväksi, ettei ole ketään, joka sille ulkopuolelta sääntöjä ja rajoja määrittelisi.

Toisaaltahan eri maailmanlaajuiset, lännestä johdetut tahot voisivat katsoa itseään peiliin. Samaan aikaan kun ympäri Afrikkaa ihmisiä näkee nälkää, koska ovat tuontiviljan varassa, Kiina ja muut vauraat Aasian maat hankkivat Afrikasta viljelysmaata. Paikallisilla ihmisillä ei ole varaa ostaa lannoitteita tai edes siemenviljaa, kiitos IMF:n ja WTO:n, jotka paikallisen tuotannon ja kotimaankaupan sijaan tukevat vientikauppaa.

Länsimainen kehitysapu tulee vielä joko tarunsa päähän tai sitten siitä muodostuu ainoastaan vauraiden Aasian maiden avun aiheuttamia lieveilmiöitä paikkaava toimi, sillä mitä luultavimmin Kiina (tai Intia) on Afrikan maille kiinnostavampi kumppani kuin tiukin ehdoin almujaan jakava länsi.

Vai mitä te luulette, kumpi houkuttaa afrikkalaisia sekosekohallitsijoita enemmän: länsimainen kehitysapu tyyliin ”nyt te hypitte meidän pillin mukaan, niin saatte sitten meiltä 10 miljardia tyttölasten koulutusta ja teiden rakentelua varten” vai Kiinan ”tässä ois teille aseita ja teknologiaa, jos myytte meille öljyä, josta saatte muuten sitten vielä ihan rahaakin”...?

Itse vähän veikkaan, että ne valtiot Afrikassa, joilla on luonnonvaroja, ovat 50 vuoden päästä Nigerioita ja loput kuihtuvat ja kuolevat pois tai elävät tekohengitettyinä ja riutuneina länsimaisen kehitysavun avarassa.

Hulluuskohtauksen saaneita kissojaan väistellen,

Helena

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Gagarin (nimimerkki)

Pitää tällä kertaa yhtyä sinuun, sen verran laaja-alaista analysointia!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

#1.
Niin, itseäni ihmetyttää se, että miksi ihmeessä länsimaisella avulla eivät Afrikan maat ole oppineet hyödyntämään omia rikkauksiaan. Mitä maailma on hyötynyt siitä, ettei Afrikkaa ole aidosti kehitetty? Jotain tosi foliohattumaista tuohon liittyy.

Mitä tulee Suomeen ja Suomen raaka-ainevarantoihin, niin minä en tiedä tuohon kysymykseesi vastausta. Hieman ohi tuon kuitenkin kysyisin, että onko suomalaisen maataloudenkin alasajon takana samat syyt, kuin kehitysmaidenkin maatalouden ja jos on, niin miksi Suomen kaltaiset valtiot ovat antaneet sen tapahtua?

#2.
Ou jee, beibe.

Henry Bjorklid

#1 Minä tiedän vastauksen, mutta se on hieman pitkä, joten kirjoitan tähän vain, kirjaa "Ammutaanhan hevosiakin", mukaillen:

Niin, pommitetaanhan asperiinitehtaitakin.

Henry

Henry Bjorklid

Tässä linkki:

"The Al-Shifa (الشفاء, Arabic for "healing") pharmaceutical factory in Khartoum North, Sudan was constructed between 1992 and 1996 with components imported from the United States, Sweden, Italy, Switzerland, Germany, India, and Thailand.

The industrial complex was composed of around four buildings. It was the largest pharmaceutical factory in Khartoum and employed over 300 workers, producing medicine both for human and veterinary use. The factory was used primarily for the manufacture of anti-malaria medicines and veterinary products.

The factory was destroyed in 1998 by a missile attack launched by the United States government, killing one employee and wounding eleven. Critics of the attack have estimated that up to tens of thousands of Sudanese civilians died throughout Sudan as the supply of necessary drugs was cut off[1][2]. The US government stated several reasons for its attack:

* Retaliation for previous attacks on US embassies in several African countries.
* The alleged use of the factory for the processing of VX nerve agent.
* For alleged ties between the owners of the plant and al-Qaeda.

These justifications for the bombing were disputed by the owners of the plant, the Sudanese government, and other governments."

http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Shifa_pharmaceutic...

Sudanilaisen asperiinitehtaan todelliset syyt löytyvät täältä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lewinsky_scandal

Henry

Juhani Putkinen

Kehitysavusta on yleisesti ottaen ollut haittaa - on opetettu laiskaksi. Tulee toimeen tekemättä muuta kuin noutaa avustusjärjestöjen avustuspisteestä sapuskansa.

Aikoinaan Rhodesia pärjäsi hyvin valkoisten hallitsemana. Ei ollut nälkää, päinvastoin viljaa riitti vientiin saakka suuria määriä. Sitten mustat otti vallan ja kaikki meni päin p:tä.

Gamma (nimimerkki)

Ikävä sanoa, mutta Afrikan ainoa teollisuusmaa on Etelä-Afrikka, jota valkoiset hallitsivat. En kannata rotuerottelupolitiikkaa, mutta kaikka tämäkin jostain kertoo.

intrigööri (nimimerkki)

Kiina tekee Afrikan maissa omanlaistaan kehitysyhteistyötä, mistä hyötyvät ainakin kiinalaiset. Kommunistien hallitseman markkinatalousjätin pohjaton kassa kiinnostaa taatusti afrikkalaisia valtionpäämiehiä, joilla on tarjota yhtä pohjattomasti luonnonvaroja.
Tietämättä tarkemmin, mitä kaikkea maiden väliset sopimukset sisältävät, voi vain arvella, että kiinalaiset toimivat Afrikassa järkevämmin kuin kuin länsimaat. Länsimaiden kehitysprojektit ovat olleet osin turhia tai jopa vahingollisia.
Kiinalaisten avulla köyhät Afrikan maat saavat ainakin infraa eli teitä, rautateitä, lentokenttiä, satamia, kouluja ja sairaaloita. Toivottavasti erilaiset diilit sisältävät myös koulutusta ja rahoitusta, jotta kohdemaat pystyvät pitämään kunnossa kaiken saamansa maallisen hyvän. Joskus kai kiinalaiset kuitenkin kiittävät ja kumartavat?
Telkussa tuli vastikkään juttua Kongosta, missä joku tutkija kertoi lyöneensä yllättäen jalkansa ratapölkkyyn keskellä sakeinta viidakkoa. Kyseinen rautatie oli kuulema ollut 30-luvulla Belgian Kongolle aivan strategisen tärkeä. Afrikka ja viidakko eivät sen tärkeydestä välittäneet. Afrikka on nielaissut monet suurelliset hankkeet. Jäljelle jäivät vain rapistuvat rauniot ja tyhjien kaivosten montut.
Kiina ja Intia ovat maailman tärkeimpiä talousvetureita, toivottavasti Afrikka nousee siinä mukana. Jos kiinalaiset vain auttavat länsimaalaisia syömään Afrikassa tuotettua ruokaa, ei uuden teknokulttuurin tuonti hyödytä ainakaan maanosan kurjia kansalaisia. Gepardihattujen sotahankkeet saavat kyllä uutta potkua ja tietyt sveitsiläiset pankkitilit lihovat.

Gagarin (nimimerkki)

Kiinalaiset eivät ole immuuneja syytöksille Sudanin hallituksen tukemisesta. Esimerkiksi China Daily -lehdessä on ollut useita kertoja etusivulla uutisointia ja selittelyjä sille, miksi he ovat yhteistyössä Sudanin kanssa. Perussanomana on ollut, että yhteistyö ja kehityksen tukeminen on ainoa oikea tie ratkoa myös maan sisäisiä ongelmia kun taas eristäminen ja sanktiot ovat omiaan kärjistämään niitä.

Nämä nyt tietysti pitkälti ovat tyypillisiä seli seli juttuja, joilla verhotaan omia itsekkäitä tarkoitusperiä.

Jukka-Pekka Vasara

Vanha viisaus sanoo ettei kannettu vesi kaivossa pysy.. Länsimaiden kehitysavulla on aiheutettu vain tuhoa etenkin Afrikassa, uskon että kiinalaisten tarjoama reilu tai vähemmän reilu kumppanuus on paljon parempaa. Tai eihän tämä mikään uskonasia ole vaan tulokset puhuvat puolestaan.

Kehitysapua täältä lapioivat tahot kuten keskusta- ja kokoomuspoliitikot tulisi laittaa oikeuteen ja vaatia heitä täysimääräisiä korvauksia näistä rikoksista.

Janne G Pirinen (nimimerkki)

Suomen ulkoministeriö kehitysavusta:

"Suomen kehitysyhteistyö tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia:
* Rahoituspäätöksistä yritykset voivat seurata, mihin kehitysyhteistyövaroja ohjataan. Osa varoista suunnataan kehitysyhteistyöhankkeisiin, joiden toteuttaminen kilpailutetaan.
* Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma auttaa yrityksiä löytämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja yhteistyökumppaneita.
* Teollisen yhteistyön rahasto Oy (Finnfund) rahoittaa kehitys- ja siirtymätalousmaissa yksityistä yritystoimintaa.
* Korkotukiluotoilla tuetaan kehitysmaihin suuntautuvaa vientiä."

- Kehitysapu taitaakin olla tarkoitettu kotimaisen yritystoiminnan kehittämiseen, ei tyttölasten koulutukseen Afrikassa?

pk=S.n pr (nimimerkki)

3#
"Niin, itseäni ihmetyttää se, että miksi ihmeessä länsimaisella avulla eivät Afrikan maat ole oppineet hyödyntämään omia rikkauksiaan. "

Saatkohan koskaa sitä selville?

tarkkis (nimimerkki)

Ei Kiina ole siellä kehitysapua tekemässä, vaan speksaamassa itselleen maan luonnonvarojen "luonnollista sopimuksellista käyttöä" kunhan infra ja muut saadaan siihen kuntoon, että hyödyntäminen voi alkaa.

Kuka muuta ajattelee, niin reality check, please.

Toimituksen poiminnat