Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Työttömiä sitä vaan jaksetaan päähän potkia

Ihan on ministeriö tilannut tutkimuksen, joka on todennut, että pitkäaikaistyöttömät ajetaan aktivoimistoimien kierteeseen eivätkä nuo aktivoimistoimet hyödytä juuri ketään, paitsi aktivoimistoimia järjestäviä yrityksiä.

No daa-a? Mie oisin voinut kertoa tuon saman asian ministeriölle vaikka ihan ilimaseksi, tai kaljapalkalla, ei olisi tarvinnut kallista tutkimusta mistään tilata...

Mutta kuitenkin, 150 000 työtöntä on ajautunut tähän kierteeseen, joka päättyy melko yleisesti siihen, ettei työtä löydy. Eli kyse on silkasta ihmisten juoksuttamisesta ja alistamisesta yhteiskunnan monimutkaisten ja byrokraattisten rattaiden rasvaksi. Virastotäti saa työtä käsitellessään aina vaan uusia työmarkkinatukihakemuksia, kouluttajat saavat työtä kun heille lähetetään taas tsempattavaksi uusi lauma pitkäaikaityöttömiä ja tilastotieteilijätkin saavat töitä, kun he voivat siirtää ihmisiä taulukon lokeroista toiseen. Ei se ole ihmekään, että Suomessa täytyy kouluttaa jumalattomasti ihmisiä akateemisesti, jotta voivat sitten tehdä tätä merkittävää työtä työttömien parissa.

Jotain vuosi sitten Katainen muistaakseni ilmotti, että Suomeen tarvitaan pitkälti toista miljoonaa maahanmuuttajaa töihin. Päivä päivältä tuo ilmoitus on alkanut tuntua hassummalta. Jotenkinhan se on järjetöntä, että tuodaan jostain heikosti koulutettu henkilö Suomeen, tälle opetetaan kieli, kirjoitustaito ja muutenkin kaikki maholliset jutut alusta alkaen ja samaan aikaan suomalaisia työttömiä pidetään työttöminä, kun ei heitä vissiin sitten tarvitakaan. Okei, nyt on tainnu Katainenkin vähän tulla tuon työvoimanhaalimistarpeensa kanssa vähän lähemmäksi todellisuutta, mutta edelleenkin ihmetyttää, että miksi tarvitsee yhtään työperäistä maahanmuuttajaa Suomeen niin kauan kun meillä on satojatuhansia ihmisiä työttömänä muutenkin? Varsinkin kun kotimaisen työvoiman hyödyntäminen on niinkin hengetöntä kuin mitä se nyt on.

Siis minun mielestäni varsinkin tutkimuspuolella ja muissa näissä innovaatiojutskissa on todella hyvä, että jengiä liikkuu rajojen yli, suomalaisia työskentelee ulkomailla ja ulkomaalaisia työskentelee Suomessa, mutta kun minusta tuntuu jotenkin siltä, että enemmänkin niitä ulkomaalaisia duunareita halutaan just matalapalkka-aloille, että saataisiin kustannukset pakollisissa jutuissa mahdollisimman alas. Tää ydinvoimalan rakentelu on yksi sellainen iso ja älytön esimerkki, siellä kun nyt pystytetään pimeissä olosuhteissa joidenkin kehitysmaarakennusreiskojen toimesta ydinvoimalaa, jonka perustuksetkin ovat kuulemani mukaan ihan susi. Ja mitäpä se jotain itäeurooppalaista jamppaa, joka on siellä töissä parin euron tuntipalkalla ja häipyy sitten työsuhteen päättyessä kotimaahansa, kiinnostaisi vaikka koko paska rymähtäisi kasaan ensimmäisestä fissiosta. Tulee jotenkin mieleen unkarilaisessa Pecsin kaupungissa oleva neuvostoaikana rakennettu jumalattoman korkea kerrostalo, joka on ihan vino eikä siinä ole kukaan uskaltanut päivääkään oleskella. Varmaa itälaatua since brezhnev.

 

Oottakeehan kun nyt karkasi ajatus. Mitä pirua mie olin kirjottamassa?

Niin, niistä pitkäaikaistyöttömistä. Minulla on kattokaas ratkaisu tähänkin ongelmaan.

 

Jos jokainen pitkäaikaistyötön voisi tehdä työtä tavallaan niin kuin olisi yrittäjiä, mutta niin, että paperihommat ja muut hoitaisivat työvoimatoimiston tyypit (jos sinne työkkäriin vaikka palkattaisiin pari työtöntä taloushallintotyyppiä hoitamaan vähän semmosta tilitoimistopistettä ja he hoitasivat pitkäaikaistyöttömän verot ja muut velvoitteet), niin silloin eri tahot, niin tilapäistä työvoimaa kaipaavat yritykset kuin vaikka kotitaloudetkin, voisivat helposti ja ilman kalliita työnantajamaksuja ja muuta, palkata tarpeisiinsa sopivat henkilön tekemään työtä, jonka nää pitkäaikaistyöttömät voisivat hinnotella ite eikä heitä voisi kukaan pakottaa mihinkään älyttömyyksiin. Nämä pitkäaikastyöttömätkin aktivoituisivat ihan itestään ja ilman kurssittajia, kun ne voisivat markkinoida omaa osaamistaan ihan vapaasti, joku soittelemalla tuttujen firmat läpi, joka laittamalla ilmoituksen kaupan seinälle. Uskoisin esimerkiksi, että moni lapsiperhe mielellään palkkaisi tilapäishommiin kotiinsa jonkun. Tai sukulaiset vanhalle mummolleen saunottajaksi ja muuten vaan seuralaiseksi. Ja hyvin monet pienyrittäjät kaipaisivat sitä työntekijää, mutta perinteisin keinoin semmosen palkkaaminen on tosi tosi kallista.

Sit tossa ois se, että kun työn tekeminen olisi kuitenkin varmaan hieman epäsäännöllistä, niin siellä työkkärissä ois se tilitoimistotyyppi, joka laskisi jokaiselle vaikka 400 euron vakiotulon päälle ne tienestit tehdystä työstä ja jos pitkäaikaistyötön rupeaisi sitten tienaamaan ihan reippaasti yli tonnia kuukaudessa, niin tuota vakiotuloa vähennettäisiin ja lopulta se katoaisi pois, mutta siltikin tämä pitkäaikaistyötön saisi pysyä työkkärin tilitoimiston asiakkaana.

 

Hesarin jutussa mainitaan, ettei kukaan tiedä sitä ihmisten lukumäärää, jotka ovat jo leikistä luopuneet ja jättäytyneet ihan kylmästi vain toimeentulotuen varaan elämään. Kunnat siis joutuvat sitten elättämään ihmisiä, jotka eivät jaksa työvoimaviranomaisten tehotonta ja ihmisyyttä pilkkaavaa toimintaa. 

 

Älyttömintä on se, ettei edes näin vaalien alla kukaan mitään järkevää aiheeseen sano. Aina kaikki sössöttää jotain termillä "tempputyöllisyys", mutta tokkopa ees tuntevat mitä kaikkea tuon liibalaaba-termin sisään mahtuu, typerykset. 

 

Helena 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

-jylppy- (nimimerkki)

Kiitos Helena!

Itse olen pitkäaikaisena yrittäjänä pohtinut yhteiskuntavastuun kantoa silleen, ett jos perustais osuuskuntia tms, voisivat koota IKEAn kalusteita, tehdä mitä vaan kotihommia yms, ja työntekijävelvoitteet hoitaisin sit minä (tai kuka vaan) nimellistä korvausta vastaan.

Hilloa on kertynyt sen verran että ei ole tarvetta rikastua moisella toiminnalla vaan ennemminkin saada iloa ja motivaatiota siitä että pystyy jakamaan hankkimaansa asiantuntemusta. Win-win- tilanne siis.
Ideaa saa vapaasti käyttää.

Mitä tulee noihin TE-keskuksiin yms, ei kai ne ole kenellekään oiekasti töitä löytäneet?

-J-

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Tapasin liikenneasemalla yhden yrittäjän, jolle kaupattiin 1990 valuuttalainaa TEL-takaisin lainauksen kautta. Hän ei juuri silloin olisi tarvinnut omasta mielestään laajennusta yritykseensä, mutta aikaisti toimenpidettään.

Tietenkin hän ajautui konkurssiin ja 18-vuoden velkakierteeseen. Nyt hän sitten yhden miehen yritykessä kokoilee 100 sohvaa kerrallaan, käyttää luontevasti kierrätysvaahtomuoveja pehmusteina ja ajelee itse huonekaluliikkeisiin vanhalla pakettiautolla huonekalujaan. Siinä sivussa hän käy kaupassa ja ulkoluttaa samalla kylällä asuvia, jotka ovat keppi- ja rollaattorikunnossa, jotta heitä ei tarvitse siirtää satojan euroja kuukaudessa maksavaan palvelutaloon.

Yrittäjä lupasi olla koskaan ikinä milloinkaan palkkaamatta ainuttakaan konttorityöntekijää, vaan hoitelevansa itse paperiasiat vaikka illalla Excelillä, maksamalla kirjanpitotyöstä enemmän kirjanpitäjälle sekä kännykällä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Itse asiassa olen löytänyt pari Suomessa just tuolla tyylillä toimivaa osuuskuntaa. En tiedä sitä, että kuinka ne sitten toimivat käytännössä... mutta varmasti tulevaisuudessa yhä enemmän kysyntää tuommosille on. Luulisi olevan.

Pekka Raukko

Helena tuossa koukeroisin sanankääntein kuvaili vihreiden ajaman perustulon.
Voi kun Tossavainenkin kykenisi itse sen keksimään, kun vihreiden esittämänä se ei tietenkään voi olla hyvä juttu.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Perustuloa kannatetaan vähän siellä sun täällä, että ihan turhaan sie sen kanssa nyt siellä hihkut.
Plus on muistettava, että perustulo on helvetin hyvä idea, mutta luultavasti vihreät pilais lopulta senkin :)

Pekka Raukko

Upeaa argumentaatiota.

Eli menikö sullakin nyt yllä esittämäsi hyvä ajatus uusiksi, kun vihreät on pilannut sen esitämällä sen ennen sinua :D

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ei idea mene pilalle, mutta toteutus saattaa kusea :P

Pekka Raukko

Toteutuksen voisi muuten jättää vaikka persuille, mutta kuten Pate jo aikoinaan tiesi: "Hullu helppo on tekoon yllyttää, mutta miten sen asian tyhmälle selittää"

Karvajalka (nimimerkki)

Onneksi perustuloa ei tarvitse mainostaa vihreiden ajatuksena, koska perustuloa kehitti jo 40-luvulla britti Juliet Rhys-Williams, ja suurempaan tietoisuuteen perustulon toi Milton Friedman 60-luvulla kirjassaan Capitalism and Freedom. Voi siis huoletta sanoa olevansa vaikka Milton Friedmanin koulukuntaa ja kannattavansa perustuloa.

Oletko Pekka sinä taloudellinen liberalisti ja Friedmanin diggailija? Minä taidan hieman olla.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Ei Suomen pitkäaikaisin työministeri, Tarja Filatov, tuota itse keksinyt, vaan taustalla on Harri Skogin komitea, joka suunnitteli protestanttisen työmoraalin ylläpitämiseksi laiskojen keskuudessa aktivointileirien saariston sillä virkamiesjärjellä, jonka Jumala suinkin voi vain myöntää puolueen myöntämän viran yhteydessä.

http://search.yippy.com/search?input-form=clusty-s...

http://www.pakkoruotsi.net/musta_lista.php

Jaassu (nimimerkki)

Kyllä pyrokraatit onnistuvat torpedoimaan tuonkin idean, ne kehittävät vastaiskuksi niin monimutkaisen lomakkeen työttömän täytettäväksi, että työttömien into tehdä yrittäjän hommaa kaatuisi siihen.

Muuten kylläkin ihan mainiolta kuulostava idea, kannatan.
Nythän tilanne on sellainen ymmärtääkseni että vähäisellä työnteolla käteen jäävä rahamäärä pienee.

Ei muutakuin persuille ehdotus tuosta osaksi uutta vaaliohjelmaa.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Tietenkin pitkäaikaistyöttömyys menee tässä järjestelmässä lopulta kuntien piikkiin taloudellisen aktiviteetin laskuna. Jotenkin ihmettelen, miksi eduskunnan enemmistön muodostavat kunnallisvirkamiehet, kuntien työntekijät ja kunnanvaltuutettu eivät ole heränneet ajattelemaan, miten tämä järjestelmä kokonaisuudessaan toimii.

Jotteivat kaikki pääsisi kansalaisosingoille, ei maksetaa valtion: työttömyyskassojen (95% valtiontukea) tai kansaneläkelaitoksen kautta suoraa tukea niin, että sillä eläisi, vaan tarkoituksenmukaisesti tuki pidetään niin pienenä, että tarvitaan toimeentulotukea.

Uskooko joku, että pelkkä sosiaalitarkkailu silloin tällöin lisättynä työvoimaneuvojan aktivoinnilla saa ihmisiä enää aktiiviseksi, kun tavallaan koko elinkeinopoliittinen elintila ja tulevaisuuden toivo ovat mennyttä?

Oleellisintahan työttömyydessä on se, että ei pääse muodostumaan harmaata taloutta, joka antaisi mahdollisuuden ansaita verokiilata toimeentulotuen osuuden tai sitä enemmän.

Tällä tavalla oikeastaan työvoimaneuvojia vasalla lyövät työttömät ja sosiaalitarkkailijoita muuten uhkaavat työttömät ovat oikeastaan marksilaisesti katsoen jo tiedostaneet virtuaalisten keskitysleirivartijoidensa yhteiskunnallisen merkityksen ja samalla yhteiskunnan valtiokapialistisen luokkaluonteen, jonka tarkoituksena on oikeastaan tuottaa pääasiassa yhteiskuntatieteellisen maisterin tutkinnon suorittaneille puoluekantaisille noin 3000 euron - 4000 euron varmat kuukaisitulot ja eläkekertymän, jota maksetaan ulkomaanvelalla ja jota yritetään kääntää välillisin veroin pienituloismpien itsensä maksettavaksi, mutta joka kunnallisverojen nousun kautta koskettaa myös keskituloisia, mutta ei juurikaan suurituloisia.

Saalistaminen on tietenkin jokaisen eturyhmän oikeus, mikä onnistuu vahvan euron avulla dollarin devalvoituessa.

Sitä en kuitenkaan ymmärrä, pitääkö julkisen sektorin maistereiden ihmisten halveksunta viedä niin pitkälle kuin esimerkiksi Nina Suomalainen on tehnyt moittiessaan rauhallisia oskuja kavereiden kanssa yhteyden pitämisestä, oluttelusta tai televisiopeleistä. Toinen samankaltainen asenne on Iltalehden poliitikoksi mainostaneella Piia-Noora Kaupilla, jonka mielestä matkapuhelin on työttömälle liikaa.

Pitäisikö oskujen toimia niin kuin vapaiden miesten islamilaisissa maissa ja talibanisoitua, jolloin tavallaan jakkupukumaisterit joutuisivat vaatimaan itseltään korkeampia veroja, jotta osa oskuista saisi palkkannsa kunniallisesti vartijoina tai turvamiehinä?

Ihmisten halveksunta keskittyy veroista elävien julkisen sektorin maistereiden, joista osa on kirkkokokoomuslaisia ja osa on kovan ytimen sosialidemokraatteja, joille puoluevalta ja parlamentarismi on valtionuskonto ja kaikenlainen kansanvalta kommunistisissa, fasistisissa ja agraarisissa muodoissaan on jonkinlainen hävityksen kauhistus.

Samppa Haapavaara

Minulla on spostissani sarake, Tapio O Neva kommentoi.

Siitä on aikaa, kun viimeksi sinne Lapio O Revan kopion. Mutta tämä teksti onneksi piristi listaa.

Ehkä joskus teen blogiini sarjan hänen kommenteistaan, kuvalla. Mutta Sanoma Oyn periaatteiden mukaisesti, tekijänoikeuksista ei makseta mitään.

Mutta miksi maksaisit mielipiteistä. Kailla on sellainen, kuten vanhan lauseen mukaan, persreikä.

muutos 2011 aktiivi (nimimerkki)

Tai vaan laki että pitkäaikaistyötön voi tehdä lyhyitä pätkiä ilman että menettää korvauksia. Ennemmin tai myöhemmin nämä lyhyet pätkät muuttuvat pidemmiksi, ja lopulta vakituisiksi työpaikoiksi. Samalla säästettäisiin rahat tempputyöllistämisistä ja huuhaa kursseista.

Ventovieras (nimimerkki)

Työosuuskunta on pitkäaikaistyöttömälle hyvä polku kohentaa työtaitojaan ja samalla siinä saa kuvan yrittäjyydestä. Jos osuuskunnassa on enemmän kuin seitsemän osakasta, ei yrittäjästatusta tule ja oikeus soviteltuun työttömyyspäivärahaan säilyy. Tämä hallitushan jatkoi sovitellun päivärahan maksun kokeilua, joka on pätkätyöläiselle hyvä asia. Osuuskunnassa saa palkkatodistukset ym. paperit nopeammin kuin esim. byrokraattisella julkisella puolella. Etuja on paljon muitakin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Luule vain, että nuin yksinkertainen ratkaisu kävisi kellekään. Pitää olla kato vähän semmonen monimutkainen ja byrokratiaa ruokkiva.

J. Gagarin

Oikeastaan olen tässä työttömyysasiassa lähempänä Siikalan Pekan ajatuksia, jotka hän toi julki... oliko se nyt perjantaina...

Tietenkään koskaan ei pidä katsoa asioita mustavalkoisesti, on olemassa todellistakin tytöttömyyttä, mutta suurin osa työttömyyskorvauksia saavista on sellaisia, jotka eivät ole halukkaita ottamaan vastaan sellaista työtä, jota olisi tarjolla, tai hoitaman töitään kunnolla ylipäätään.

Kun yrittää tilata melkein mitä tahansa palvelua, olkoonpa se sitten kotiremontti, naisten kampaaja, hammaslääkäri, muuttokuljetus, ym., niin aina niillä on kalenterit täynnä ja sopivaa rakoa saa anella polvirukouksin muutaman viikon päähän. Ei vaikuta siltä, että olisi heidän alallaan olisi työttömyyttä.

Suonenjoella maksetaan mansikanpoiminnasta samaa palkkaa kaikille poimijoille. Miksi Virosta ja Venäjältä tulee sinne poimijoita pilvin pimein vaikka paikkakunnalla on nuorisotyöttömyyttä? Ei mansikkafarmin pitäjällä ole minkäänlaista intressiä suosia ulkomaalaisia, kyse on siitä, että paikallinen tai kotimaasta saatavissa oleva työvoima ei riitä.

Vastaavasti voi kysyä miksi Helsingin hotellihuoneiden siivoojista puolet on maahanmuuttajia? Ei hotellillakaan ole intressiä suosia mahanmuuttajia muusta syystä kuin siitä, että suomalaisia siivoojia ei ole saanut.

Tuossa Helenan kirjoituksessa oli hyvänä ajatuksena tuo yrittäjyyden mahdollistaminen tarjoamalla ammattitaitoisille työntekijöille mahdollisuus keskittyä siihen mitä he osaavat ja jättää yrityksen pyörittämisen byrokratia viranomaisille itselleen. Itse asiassa näinhän markkinatalouden olisikin määrä toimia. Aina, eikä vain työllistämisprojekteissa. Byrokratia on tappanut ihmisten luontaisen yritteliäisyyden ja aiheuttaa esteitä ihmisille hyödyntää omaa osaamistaan tai markkinoida sitä toisille vapaasti. Harmaa talous pitäisi siis nostaa kunniaan ja koko käsite pitäisi heittää roskakoriin!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Niin siis valitettavastihan näissä matalapalkka-aloissa on sekin ongelma, että monelle taloudelle on sellaisen työn vastaanottamisesta ainoastaan haittaa. Ei siinä pysty ajattelemaan, että jos otan tän työn ja tulee taloudellisesti takkiin kaksi tai kolme kuukautta, mutta ehkä sitten tulevaisuudessa siitä saattaisi poikia pysyvämpääkin työtä, jos se kahden tai kolmen kuukauden taloudellinen takkiintuminen tarkottaa sitä, että perhe joutuu muutamaan kadulle, kun ei saa maksettua vuokraa.

On toki ja ihan varmasti myöskin sitä laiskuutta, mutta kun järjestelmä on tehty semmoseksi, että työn vastaanottaminen voi olla työttömälle taloudellinen katastrofi, niin ei siinä pelkästään sitä työtöntä oikein osaa syyttää.

Ja vielä kerran pojat: miksi Jyrki Katainen ei ole tarttunut tähän asiaan, vaikka hän nimenomaan viime vaalien alla nosti ongelman esiin???

Pentti Järvi

Juuri noin. Tuo Gagarinin mainitsema mansikanpoiminta ei ole kannattavaa, sillä sesonkia kestää vain 4-6 viikkoa. Paitsi että menetät tukesi, saat odottaa seuraavaan kesään seuraavaa hukia, jolloin olet jo vahingosta viisastunut etkä mene poimimaan enää mansikoita (tappiolla).

Vieras (nimimerkki)

Kun se tarvii ton hoonosoomi työvoimareservin vastavetona aina ylisuusria liksoja kinuaville suomiänkyreille. Juonikkaana koksutalousministerinä tietää, ettei niistä syntyviä kustannuksia maksa liehittelemänsä "kupongin leikkaajat".

Harri Tirronen

Työtä pitäisi jakaa. Voitaisiin aloittaa 6 tuntisella työpäivällä, mutta ihanne olisi 4 tuntinen työpäivä.

Ventovieras (nimimerkki)

Työosuuskuntahan on ratkaisu tähänkin pulmaan. Tee töitä niin paljon kuin haluat ja palkkaa saat tehdyn työn mukaan. Mutta tuo työn jakaminen pienempiin osiin palkkaa alentamatta, se ei onnistu. Ja työmäärähän ei lisäänny, vaikka kuinka pieniin osiin ja kuinka monelle tahansa jaettaisiin.

Harri Tirronen

Tarkoitus olisi nimenomaan alentaa palkkaa samassa suhteessa kun työtuntien määrä vähenee. Esim. sinkku tulee hyvin toimeen reilulla tonnilla. Se asiahan on tutkittu. Vastaavat luvut löytyvät myös perheille. Miksi ihmisen pitäisi tienata enemmän kuin mitä hän tarvitsee?

Työnjakamisjärjestelmän pitäisi perustua vapaa-ehtoisuuteen. Ne jotka haluaisivat tehdä kahdeksaa tuntia niin siitä vaan. Mutta ne jotka haluaisivat tehdä vain sen verran, kuin kulutukseensa tarvitsevat voisivat tehdä näin.

Uskon, että näiden vapaa-ehtoisten työnvähentäjien toimesta vapautuisi riittävästi työtä työttömille. Näin päästäisiin niin lähelle täystyöllisyyttä kuin vain voi. Työkyvyttömille pitää luonnollisesti myöntää heille kuuluva työkyvyttömyyseläke.

Ventovieras (nimimerkki)

Tähän Harri Tirrosen kirjoitukseen on helppo yhtyä. Näin se pitää mennä. Mutta työelämän joustoista on vaikea sopia ison organisaation kanssa, mutta työosuuskunnissa se on vain ilmoitusasia, että teen päivässä esim. neljä tuntia ja saan vastaavasti neljän tunnin palkan.

Vieras (nimimerkki)

Miksi suomalaisten pitäisi tehdä työtä? Juurihan meille on opetettu, että Suomi on rikas maa - ainakin niin kauan kuin saa lainaa. Lainaa ei ole tarkoituskaan maksaa takaisin.

Kulttuuriamme on rikastettu kaikin voimin, nyt on aika katsoa ympärille ja omaksua uusia maahan tuotuja tapoja. Ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa, jos elää valtion tai kunnan kustannuksella. Ei se raha ole mistään pois.

Suomalaisten pitää oppia vaatimaan eikä vain jankuttaa verorahoista. Mitä useampi siirtyy sosiaalihuollon asiakkaaksi ja maksattaa kaiken lomamatkoja myöten, sitä nopeammin sosiaalihuolto oppii, ettei suomalaiselta voi kieltää mitään sen enempää kuin tulokkailtakaan.

Hävetkää että suunnittelette tuollaisia keinotekoisia työllistämistoimia suomalaisille. Suomalaisten pitää integroitua monikulttuuriseen yhteiskuntaan.

intrigööri (nimimerkki)

Kaikki ideat pitkäaikaistyöttömien ja eri tavoin syrjäytyneiden saamiseksi takaisin yhteiskunnan pyörittäjiksi ovat tarpeellisia. Paltamon mallikin on kiinnostava, Helenan malli on toinen. Ei saisi ikinä tulla kyyniseksi, mutta se kyllä uhkaa, kun ajattelee vaikka tämän ketjun T.O. Nevan kuvailuja, niinhän se menee.
Vaikka eduskunta saisi uudelleen sijoitettavaksi Michelangelon veistoksen, urapoliitikkojen ja virkaherrojen vuoden kokoustelujen, asian valiokunnissa ja komiteoissa kompostoinnin jälkeen patsaasta olisi jäljellä vain surkea torso jossain eduskuntatalon puistikossa.
Jos inkarnoituneet Jeesus ja Buddha valittaisiin eduskuntaan, vuoden kuluttua heidän koko ikuinen sanomansa olisi täysin politisoitu = vesitetty. Kumpikin höpöttäisi silmät päässä seisten pelkkää poliittista munkkilatinaa. (Varoitus persuille!)
Mutta meillähän on nyt tämä nettikeskustelu. Ei saa nauraa, sillä netti on poliitikoille ja muille hyvin vaarallinen rinnakkaistodellisuus. Kansa kaatoi tsaarin, kurjalisto keikautti kommarit ja se sama rupusakki kupsauttaa vielä nurin nykyajan pöyhkeät politrukit ja höttörahan valtaherrat. Mutta uutta ihmisten yhteiskuntaa odotellessa meidän on tehtävä itse jotain, muutos on kyllä jo alulla (se puoluekin ja muut uudet pienet puolueet).
Minusta 150.000 pitkäaikaistyötöntä leikkimässä Anni-tädin leikkipuistossa on järkyttävää. Eihän se ole vain Annin vika, vaan sitä piirileikkiä on pohjustettu parikymmentä vuotta. Sitä ennenkin suhtautuminen vähälukuisiin työttömiin osasi olla tosi tylyä, mutta perusturva alkoi maassa jo pelata kunnolla. Kohtuullisten perusturvan ehtojen lisäksi ihmisiä ei pitäisi muuten holhota ja vahtia.
Kaikki pätkätyöt ja talkootkin pitäisi sallia, eikä niistä pitäisi heti rankaista ihmisen turvallisuuteen kajoamalla. Joka ikiseen ihmisolennolle aivan luontaiseen hommeliin ei pitäisi vaatia jotain 1 - 3 vuoden koulutusta ja ammatitutkintoa. Kyllä mm. terveet vanhukset ja lapset osataan hoitaa ilman tutkintojakin. Monta muutakin asiaa osataan tehdä vain lyhyellä työhön opastuksella ja työharjoittelulla. Kyllä aikuisena työttömäksi joutunut tietää, miten töitä tehdään, ei siihen tarvita loputtomia pellekurssituksia. Nuoret oppivat nopeasti.
Meiltä viedään kaikki pala kerrallaan. Veneitä ei saa tervata, puusaunan lämmitys saastuttaa, kalakukon fisuja ei saa perata rannalla, vaan se pitää tehdä kalakukkotehtaassa, tietysti. Äläkä vain mene myymään kahvia ja pullaa ilman hygieniatutkintoa! Missään tapauksessa ilman tutkintoa ei saa lämmittää nakkeja tai paistaa lettua myytäväksi! Ei saa, ei voi, ei tule kuuloonkaan, ei voi, ei uskalla, ei taho, eikä jaksa...

Ventovieras (nimimerkki)

Osaavalle on aina töitä. Työtön maalari maalaa tuttavan kesämökin, työtön sähkömies tekee omakotiremontin sähkötyöt tuttavalle jne. Työttömyys voi olla myös itse aiheutettua omien ongelmien, esim. päihteiden ja huumeiden käytön takia tai on ulosotossa sellainen määrä velkoja, että töitä ei kannata edes laillisesti tehdä. Mutta näitä tapauksia ei kannata kuitenkaan yleistää.

Vieras (nimimerkki)

Jos Työttömyyden Edistämis -keskuksen sijaan olisi Valtion Vuokratyö -firma, josta maksetaan esim. 500 €/kk pohjapalkka ja sitte lisää sen mukaan kun töitä on, niin pitkäaikaistyöttömien ei tarvitsisi kelassa ja sossussa juosta. Voipi olla myös että tekisivät töitä. Mielellään. Työvoimapulakin lieventyisi. Ja kun Valtion Vuokratyö ei tietenkään suoraa voittoa tavoittelisi(vaan veron maksajia) työntekijöiden kustannuksella, niin maailma pelastuu. Ehkä.

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Kannatan syvästi sitä että nykyinen systeemi pitäisi korvata jollain hieman toimivammalla. Vihreiden (siis järkevien, ei niitten jotka nyt keuhkoavat) aikoinaan ehdottama perustulo voisi toimiakin ainakin joltain osin. Tietenkin siinä on ongelmia, mutta niin on tässä nykyisessäkin systeemissä..

j.i.m. (nimimerkki)

Meillä valitetaan, että tietyt työt eivät kelpaa suomalaisille työttömille ja sen vuoksi tarvitaan ulkomaista työvoimaa. Työntekijöitä löytyisi varmaan kantasuomalaisistakin näihin vähemmän arvostettuihin töihin, jos työntekoon kannustettaisiin taloudellisesti. Yhteiskunta voisi tulla vastaan. Työntekoon kannustaisi moniakin, jos vaikkapa 1200 €/kuukausi voisi ansaita verovapaasti. Minkä yhteiskunta verotuloissa häviää niin vastaavasti säästetään työttömyyden hoidossa. Kenen kannattaa lähteä alipalkattuun työhön nykyehdoilla, jos käteen jää sama tai hieman enemmän kuin työttömyyskorvaus.

j.i.m. (nimimerkki)

Meillä valitetaan, että tietyt työt eivät kelpaa suomalaisille työttömille ja sen vuoksi tarvitaan ulkomaista työvoimaa. Työntekijöitä löytyisi varmaan kantasuomalaisistakin näihin vähemmän arvostettuihin töihin, jos työntekoon kannustettaisiin taloudellisesti. Yhteiskunta voisi tulla vastaan. Työntekoon kannustaisi moniakin, jos vaikkapa 1200 €/kuukausi voisi ansaita verovapaasti. Minkä yhteiskunta verotuloissa häviää niin vastaavasti säästetään työttömyyden hoidossa. Kenen kannattaa lähteä alipalkattuun työhön nykyehdoilla, jos käteen jää sama tai hieman enemmän kuin työttömyyskorvaus.

Pentti Järvi

Olin aikanaan Israelissa kibbutsilla, missä kukaan ei ollut toimeton tai tarpeeton ja kaikille löytyi jotain puuhaa. Jostain luin, että Suomessa olisi puolisen miljoonaa ihmistä ilman mitään järkevää tekemistä. Samaan aikaan tosiaan haalitaan kaukaakin ihmisiä tänne tekemään jotain. En ymmärrä.

Janne G Pirinen

Alkaapi tulla viisi kuukautta taas työtönnä täyteen. Ahistaapi aika armottomasti. Nyt kelpaisi taas lähes minkälainen tempputyö tahansa. Osuuskuntaan eivät huolineet. Perustulo lienee tulevien sukupolvien helpotus.

Toimituksen poiminnat