Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Vanhusten hyvinvoinnin taso on löytynyt!

Jussi, tuo pohjoisen karppaasi ja blogikirjoitusteni muusa, pisti minulle eilen pari linkkivinkkiä. Ne olivat erittäin mielenkiintoisia ja toivoisin päättäjienkin tutustuvan niihin, sillä viimeisten uutisten mukaan vanhustenhuollon taso on tosi pahasti hakusessa ja nyt mie voin auttaa löytämään tuon tason.

 

Netissä on joidenkin taideopiskelijoiden toimesta rakennettu nettisivusto, jossa kerrotaan videoiden keinoin Suomessa laitoksissa asuvien pakolaisnuorten elämästä. Youth as Refugees on sivuston nimi.

Idea on tosi hyvä ja toteutuskin hieno. On kiva päästä kurkkaamaan sinne laitoksiin ja lähiökauppojen ovilla notkuvan todellisuuden taakse, enkä tiedä onko se todellisuus sitten niin kauhean nätti maassa, jossa on asetettu 190 vanhainkotia tehovalvontaan vanhusten huonon kohtelun vuoksi.

Kahtelin nuita pakolaisnuorten videoita, joissa innokkaat ja iloiset henkilökuntanaiset huolehtivat nuorehkoista miehistä, jotka tekevät voileipää kun nälättää ja heräävät aamulla kun huvittaa. Siitä tuli jotenkin kauhean paha mieli. Otsan rypistys

Vaikka mielestäni on hyvä, että huolehditaan näistä pakolaisnuorukaisista, niin rehellinen ollakseni minusta tuntuu vähän surulliselta, ettei suomalaisia vanhuksia nähdä tarpeeksi tärkeinä ihmisinä tai heidän ihmisyyttä tarpeeksi inhimillisenä, jotta heidän viimeiset vuotensa laitoksessa voisivat sujua yhtä mukavan lupsakasti kuin näiden nuorten pakolaisten laitosvuodet.

Suomalaiset laitosvanhukset ovat näinä vuosina varmasti hyvin paljon niitä, jotka ovat kokeneet sotavuodet ja joille ne tissimissit kujertavat linnanjuhlissa olevansa ”kunniavelkaa”. Vanhukset muistetaan niin kauan kun se Gerd on kättelyjonossa tv-kameroiden edessä ja kun siitä on päästy, niin voidaan alkaa keskustelemaan boolin reseptistä.

 

Tässä ollaan nyt about vuosi jauhettu vanhusten asiasta ja melko surkeasta kohtelusta vanhainkodeissa, mutta jostain syystä kansan syvät rivit eivät todella älähä kotimaisten vanhusten puolesta. Egyptiläiset mummot ja kristittyjen homokommentit saavat kyllä ihmiset vetämään herneen käkättimeensä, mutta nälissään paskat housuissa sänkyihin älyttömiksi lääkityt kotimaiset vanhukset eivät jumaliste saa ketään liikkeelle. Meillä on täällä Suomessa lauma ihmisiä, jotka ovat ikänsä tehneet työtä ja maksaneet veroja niin rahallisesti kuin henkiselläkin tasolla, ja kun he tulevat niin vanhoiksi, etteivät enää selviä yksin, niin se on ihan korkeamman kädessä, että päätyykö hoitolaitokseen, jossa heistä pidetään hyvää huolta vai joutuuko johonkin kidutettavaksi ja nöyryytettäväksi.

Kunpa päättäjät tajuaisivat sen, että maassamme on vanhuksia jotka PELKÄÄVÄT sitä, että eivät kuolekaan rauhallisesti kotona, vaan että joutuvat johonkin laitokseen kuolemaa odottamaan. Suomalainen vanhustenhuolto on niin paskalla tolalla, että joissain tapauksissa armollisempaa olisi jaksaa vanhuksille syanidikapseleita kuin pistää vanhainkotiin.

Minusta olisi erittäin kiva kuulla, että paljonko rahaa ja resursseja per pakolaisnuori laitoksissa käytetään, koska mielestäni vanhustenhuollon kohdalla ne resurssit täytyy hilata vähintään samalle tasolle. Ja huom huom! Ne rahat voisi käyttää arvokkaan vanhuuden järjestämiseen eikä siihen, että työnnetään nappia napin päälle, ettei se mummo siellä vuoteessa tajua alkaa valittamaan oloistaan.  

 

Helena 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Onko se raha, jota käytetään pakolaisnuoriin korvamerkitty niin, että jos sitä ei käytettäisi heihin niin se käytettäisiin vanhustenhuoltoon. Voi luoja tätä populismia.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Höpönassukka, enhän mie missään sanonut, että ne rahat pitäisi käyttää vanhuksiin. Ilmoitinpahan vaan, että samalle tasolle voisi vanhustenhuollon laittaa ku mitä esim. vastaanottokeskusten asiakkailla elintaso on :)

Matti J (nimimerkki)

Millä perusteella vanhusten elintaso on huonompi kuin vastaanottokeskusten väellä? Pitäisikö nuoret pakolaiset pakottaa makaamaan päivät pitkät sängyssä vaipat yllä, että oltaisiin tasoissa?

Yhteiskunnan käyttämä raha yhtä vanhusta kohden on varmasti suurempi kuin yhtä pakolaista.

Olennaisin: pakolaiskeskuksilla ei ole edelleenkään mitään tekemistä vanhustenhuollon kanssa. Mitään linkkiä näiden välillä ei ole olemassa. On vain tiettyjen ihmisten teennäinen huoli vanhuksista, minkä varjolla he hyökkäävät toisen yhteiskunnassa heikossa asemassa olevan väestön kimppuun. Yököttävää.

Maalaismummo (nimimerkki)

Samaa mieltä Matti J:n kanssa.ö

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Matti, vastaanottokeskusnuoret ja laitosvanhukset elävät molemmat laitoksissa. 190 vanhainkotia on asetettu erityisvalvontaan, kun siellä on hommat niin kuralla. Kun katsoin vastaanottokeskusnuorten elämää videoilta, niin minulle heräsi kysymys, että jos heille voidaan noin hyvin järjestää asiat, niin miksei suomalaisille vanhuksille.

Minä en ole missään esittänyt, että pakolaisnuoret olisi sidottava vaipoissa sänkyihin, vaan nimenomaan toisin päin. Mielestäni suomalaisvanhusten elintaso olisi nostettava samalle tasolle jolla elintaso vastaanottokeskuksissa on. Mikä tässä nyt on niin vaikea ymmärtää?

Matti J (nimimerkki)

Matti, vastaanottokeskusnuoret ja laitosvanhukset elävät molemmat laitoksissa. 190 vanhainkotia on asetettu erityisvalvontaan, kun siellä on hommat niin kuralla. Kun katsoin vastaanottokeskusnuorten elämää videoilta, niin minulle heräsi kysymys, että jos heille voidaan noin hyvin järjestää asiat, niin miksei suomalaisille vanhuksille.

Minä en ole missään esittänyt, että pakolaisnuoret olisi sidottava vaipoissa sänkyihin, vaan nimenomaan toisin päin. Mielestäni suomalaisvanhusten elintaso olisi nostettava samalle tasolle jolla elintaso vastaanottokeskuksissa on. Mikä tässä nyt on niin vaikea ymmärtää?

---

Vaikea on ymmärtää sitä, mikä sen videon perusteella on pakolaisia majoittavassa laitoksessa paremmin. Voisitko jo kertoa?

juri g.

Nuorten terveiden miesten pitäisi tehdä työtä ylläpitonsa eteen. Työttömistä reservin aliupseereista löytyisi varmasti työnjohtoa risusavottaan, ojankaivuun, kadunvarsien siistimiseen ym. hyödylliseen. Jos työ ei miellytä, niin toki ovat vapaita muuttamaan pois.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tuosta populismista vielä sen verran, että miehän en ole populisti. Mie oon PUPULISTI <3

Toinen vieras (nimimerkki)

Voi sinua vieras kun heti piti toista tölväistä syyttämällä populismista. Olisit kommentoinut asiaa, nyt vain osoitit ettet ymmärrä lukemaasi. Kuten Helena totesi, hän ei asettanut tässä näitä kahta "tarvetta" vastakkain: joko-tai. Hän esitti että miksei vanhuksille voida turvata arvokasta loppuelämää, jos kerta näin leppoista elämää veronmaksajat voivat kustantaa näille toisillekin. Joka on hyvä ja validi kysymys.

Toinen kysymys on se, miksi valtiomme joutuu ottamaan miljardikaupalla lainaa ulkomailta, eikä siltikään pysty vanhuksistaan huolehtimaan. Ehkä haluamme olla uusi Sparta, jossa vaivaiset ja vammaiset heitetään jyrkänteeltä alas. Vain nuoret, vahvat ja kykenevät saavat elää.

Matti J (nimimerkki)

Mitä tekemistä vanhusten kunniallisella hoitamisella on pakolaisten kanssa?

Vastaus: ei mitään.

Toinen vieras (nimimerkki)

Matti J sanoo:
"Mitä tekemistä vanhusten kunniallisella hoitamisella on pakolaisten kanssa?
Vastaus: ei mitään."

Kyllä on. Suomen valtio, me veronmaksajat, maksamme molemmista. Kyse on, mitä maksetaan ja kelle ja kuinka paljon. Ja ennen kaikkea, mitä sillä rahalla saadaan aikaan.

Käyttäjän pasisalonen kuva
Pasi Salonen

Omassa viimeisessä kirjoituksessani ajattelin liittää myös tämän aspektin mukaan, mutta ehkä kirjoituksesta olisi silloin tullut liian pitkä. Hienoa kuitenkin, että otit asian esille. Hyvä kirjoitus!

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Asiaa kirjoittelet. Itse lupasin omille vanhemmilleni jo vuosia sitten, ettei heillä tarvitse pelätä joutumista kunnalliseen laitokseen :P

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Pasi ja Henri.
Teijänlaisten kansanedustajaehdokkaiden tehtävänä on nyt ihan oikeesti tarttua tähän perseellään olevaan vanhustenhuoltoon. Mie luotan siihen, että teistä löytyy munaa ja ihmisyyttä siihen.
Minunkin mummo jo kymmenen vuotta sitten kertoi minulle pelkäävänsä ihan hulluna sitä, että joutuisi joskus makaamaan täysin puolustuskyvyttömänä vanhainkodissa. Tietäähän tuon, että kuinka sellainen ylpeä ja itsenäinen työläisnainen suhtautuisi siihen, että yllättäen ei olisikaan enää mitään ihmisenä eikä pystyisi vaikuttamaan mitenkään omaan olemiseensa. Onneksi vieläkin 9kymppisenä voi asua omassa kodissa itsenäisenä ihmisenä, joka voi käydä äänestämässä ja hoitamassa itse omat asiansa, vaikkakin monet eri tahot ovat alkaneet rajoittaa mummojen ja pappojen mahdollisuuksia hoitaa itse omia asioitaan. Esim. hänen pankkinsa ei enää palvele näitä suoraselkäisiä ja rehellisiä sotaveteraaneja kuin 2 tuntia päivässä. Kato kun nuo ysikymppiset eivät uskalla ottaa pankkikortteja ja nettitunnuksetkin tuntuvat vähän vaikeilta, niin ovat ihan epätoivottuja asiakkaita, kun he vaativat vielä sitä ihan oikeaakin tiskipalvelua.

No mutta se on ihan toinen juttu. Puran vitutustani kyseiseen asiaan vielä joskus sitten myöhemmin.

juri g.

Sulla on helena ihan riittävästi asiallisiakin kommentoijia, että voit jättää kirjautumattonat trollit pois. Blogin asetuksista löytyy sellainenkin vaihtoehto.

Pentti Järvi

Meidän perheessä asia järjestettiin siten, että isän (3 sodan veteraani) sairastuttua jäin pois melko hyväpalkkaisesta työstä ja yhdessä äitini kanssa pidettiin isää kotona (välillä saatiin lomaa pari viikkoa ja karattiin Mallorcalle :) ). No problems.
Kun hän sitten kuoli, sairastui äitini pahaan reumatismiin, johon eivät lääkärit löytäneet muuta parannuskeinoa kuin lämpö, jota sitten mentiinkin hakemaan Välimeren rannalta, missä vaiva parani 6 kuukaudessa. Sinne jäätiinkin sitten.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Kuppihan tuosta Härmälän videosta meni nurin. Nyt voikin sitten hyvillä mielin lähteä päivää jatkamaan..

Onhan sitä tehty suurta tiedettä vanhusten parissa ja todettu mm, jotta parempi ruoka ja vähempi lääkitys pitää ihmiset paljon pirteämpinä. Eihän se vaan käy, jotta hoitajia olisi enemmän, helpompi jakaa lääkkeen sivuvaikutuksiin toista lääkettä, vaikka nekin maksavat.

Eikös Helena sanonut, jottei fb:hen linkkaile tekstejään, oli näemmä useammankin:)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Koskaan ei piä sanoa ei koskaan :D Yleisön pyynnöstä rupesin heittämään linkkejä facebookkiin :D

J. Gagarin

Tuskinpa kukaan ehdoin tahdoin haluaa vanhusten hoitoa pitää huonolla tolalla eikä se sitä kaikissa kunnissa ja kaikissa laitoksissa suinkaan olekaan. Lisäksi täytyy huomioida, että aiemminhan vanhukset hoidettiin pääasiassa kotona omien sukulaistensa toimesta. Eihän mikään periaatteessa estäisi näin menettelemästä nytkin. Ovatko ne vanhukset siis lakaistu maton alle tuulen vietäväksi yhteiskunnan vai omien omaistensa toimesta?

Kun verrataan resursseja huolehtia muutamista sadoista väliaikaisesti vastaanottolaitoksessa asuvasta maahanmuttajasta ja toisaalta puolesta miljoonasta vanhuksesta, niin puhumme aivan erilaisista rahasummista. Ensimmäisessä tapauksessa puhumme miljoonista euroista ja toisessa tapauksessa puhumme tuhansista miljoonista euroista. Tuskinpa sinäkään "pupulisti höpönassukka" huonoa omaatuntoa tunnet siitä, että käyt pubissa kaljalla vaikka Intiassa kuolee ihmisiä nälkään.

Ventovieras (nimimerkki)

Olen J. Gagarinin kanssa samaa mieltä suurelta osin. Tilanne vaan on tänään toinen kuin aikoja sitten, kun vanhukset ja sukulaiset asuvat tänään hyvinkin etäällä toisistaan. Ennen saatettiin asua jopa samassa pihapiirissä ja silloin oli luonnollistakin, että nuoret pitivät vanhuksista huolta. Toisen kappaleen osioon lisään vielä, että vanhuksia ja laitoshoitoa tarvitsevien määrä kasvaa tulevaisuudessa huomattavasti ja herääkin kysymys päättäjille, että oletteko te tähän varautuneet ja miten ? Maahanmuuttajien määrä ei tule lisääntymään samassa mittakaavassa, että kustannuksia voi verrata keskenään.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ehkäpä elämä ja ihmisten elämä on muuttunut melkoisestikin siitä, kun naiset olivat kotona hoitamassa vanhuksia ja lapsia. Usean sukupolven perheet on korvattu laitoksilla, niin lasten kuin vanhustenkin kohdalla. Toisekseen yksi suuri ongelma on mielestäni se, että jos joku omainen erehtyy auttamaan sukulaisvanhusta, niin se tavallaan automaattisesti miinustetaan yhteiskunnan vanhukselle tarjoamasta avusta. Jos sitten sen auttavan omaisen tilanne äkillisesti muuttuu eikä hän voikkaan enää autella vanhusta, niin siinä on sitten kauhea järjestely ja kinuaminen, että sitä apua löytyy.
Näin ollen on varmasti monelle helpointa kipata se vanhus vanhainkotiin.

Mutta se mitä minä en ymmärrä, niin kuinka ihmeessä Intiassa nälkään kuolevat liittyvät tähän asiaan?

J. Gagarin

"Mutta se mitä minä en ymmärrä, niin kuinka ihmeessä Intiassa nälkään kuolevat liittyvät tähän asiaan?"

Otin tuon metaforan esille havainnollistaakseni kuinka toisiinsa liittymättömiä asioita ovat pakolaisten tilapäisen majoittamisen aiheuttamat kustannukset ja Suomen vanhusten hoito.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Hmmm. Kyllä mielestäni voidaan vanhainkotien tasoon hakea vertausta vastaanottokeskuksista ja pohtia sitä, että miksi ulkomaalaisille automaattisesti katsotaan tietyn elintason kuuluvan ja miksi suomalaiselle, ehkä ikänsä veroja maksaneelle ihmiselle, ei katsota kuuluvan. Toki myöskin minun kuvitteellista pubikaljoitteluani, jota en muuten nykyään enää harrasta, voidaan verrata Intiassa nälkään kuoleviin ihmisiin, mutta mielestäni tuo vertaus on vähän huono, ei nyt millään pahalla hani.

Pentti Järvi

Mielestäni vertauksesi pakolaiskeskukseen oli erittäin osuva ja se osoitti myös minkätyyppisistä priorisoinneista varojen käytössä on kysymys. Mieleen tuli heti se lakkautettu reumasairaala...aika kylmähermoisia nuo meidän poliitikot eivätkä oikein ymmärrä PR:n (http://en.wikipedia.org/wiki/Public_relations) päälle.

J. Gagarin

"Hmmm. Kyllä mielestäni voidaan vanhainkotien tasoon hakea vertausta vastaanottokeskuksista ja pohtia sitä, että miksi ulkomaalaisille automaattisesti katsotaan tietyn elintason kuuluvan ja miksi suomalaiselle, ehkä ikänsä veroja maksaneelle ihmiselle, ei katsota kuuluvan. Toki myöskin minun kuvitteellista pubikaljoitteluani, jota en muuten nykyään enää harrasta, voidaan verrata Intiassa nälkään kuoleviin ihmisiin, mutta mielestäni tuo vertaus on vähän huono, ei nyt millään pahalla hani."

En usko, että kyse on siitä, että automaattisesti katsottaisiin ulkomaalaisille pakolaisille kuuluvan tietynlaisen elintason, joka ei vanhuksillemme kuuluisi, vaan yksinkertaisesti resursseista, joita kuhunkin on käytettävissä.

Ehkäpä vertaukseni oli hiukan kaukaa haettu, mutta ei tässä mielessä ollenkaan huono. Pubikaljoittelu on sitä paitsi silloin tällöin ihan kivaa, aloita ihmeessä uudelleen!

Kalevi Kämäräinen (nimimerkki)

Kysymys on myös siitä, kenen kukkarosta asioita rahoitetaan. Pakolaisten ylöspito tulee valtiolta, kun vanhustenhoito taas on lähtökohtaisesti kuntien taloudellisella vastuulla. Taisin viimeksi eilen kuulla uutisen, jossa valiteltiin valtion (muodollisesti eduskunnan) tapaa sälyttää aina vain uusia velvollisuuksia kunnille. Keväisen kolmen kansanedustajaveteraanin radiomuistelun mukaan vielä 30 vuotta sitten uudistuksia mietittäessä pohdittiin myös miten ne rahoitetaan; enää siis ei.

Aina vain hullummaksi tämä menee siksi, että hyvin moni kansanedustaja on niin ikään kunnanvaltuutettu. Toisin sanoen kansanedustajan jakkaralla istuessaan he usein tekevät päätöksiä, joiden ikäviä seurauksia he sitten toimeenpanevat kunnanvaltuutetun jakkaralla istuessaan. Lieköhän tämäkin yksi syy, miksi ihmiset alkavat olla tympääntyneitä nykyiseen poliittiseen kulttuuriin.

Oheinen uutinen kuvaa aika hyvin kahden kukkaron asetelmaa.

http://yle.fi/alueet/helsinki/uusimaa/2010/06/siun...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Pentti Järvi

Ei pidä unohtaa sitä tosiseikkaa, että laitoshoitoon joutuneet vanhukset maksavat osan hoidostaan eläkkeestään ja tietääkseni omaisuudellaankin (ellei tiettyihin järjestelyihin olla ryhdytty ajoissa). Mitä varakkaampi, sitä enemmän hän maksaa, taskuraha on jokin pienehkö tasaraha.

Pentti Järvi

Täällä Maalahdessa minua vastaan ajeli vanhalla pyöränrämällään hiukan omituisen oloinen vanha mies. Oli valtaisa yllätys kun lehdestä luin hänen kuolemastaan ja ennenkaikkea testamentistaan. Hän oli elellyt vaatimattomasti ja liikenevevillä rahoillaan hankkinut Nokian osakkeita koska "gummistövlar behövs alltid". Kuolinpesässä oli miljoonia euroja ja ne hän oli jättänyt perinnöksi kunnalle sillä ehdolla, että ne menevät vanhusten hoitoon ja niin tänne on pökätty luultavasti maan hienoin dementiaosasto.
http://www.vasabladet.fi/story/?linkid=120788

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ohhoh! Mutta ehkäpä esim. veteraanijärjestötkin voisivat jakaa jättiomaisuuksiaan tommoseen tarkoitukseen?

Pentti Järvi

Hyvä pointti ja mielestäni rikas ev.lut.kirkkokin voisi osallistua noihin talkoisiin.
Espanjassa sairaaloissa suorastaan vilisee nunnia, jotka vapaaehtoisvoimin tekevät siellä arvokasta apuhoitajan työtä ja pelkällä läsnäolollaan hoitavat sitä sielupuoltakin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Pentti, mie olen monesti oman ukkini kuoleman jälkeen miettinyt sitä, että miksei sotaveteraaneille järkätä viimeisinä vuosina hieman jotain sielullista hoitoa. Heistä monella on tosi pahoja traumoja sota-ajoilta eikä niitä ole hoidettu mitenkään. Ne ihmiset tekevät sitten kuolemansa ja tilinsä oikeastaan itsekseen. Omaisille ei niistä asioista paljoa puhuta, mutta ehkä jollekin ulkopuoliselle puhuttaisiin.
Ev.lut. kirkosta sen verran, että entisaikoinahan oli tapana, että joku pappi kävi tervehtimässä seurakunnan jäsentä, joka täytti korkeita vuosia. Eipä vaan ainakaan meidän mummon synttäreillä näkynyt ketään. Mut vissiin on prioriteetit kirkolla muuttunu.

Yksi Turkkulaanen

No ei minun äitini ainakaan jää yksin, niin kauan kuin se minusta riippuu! Tosin, olis se kohtuullista että mun veljenikin ottaisivat joskus osaa talkoisiin... Aika paskoja kun ovat. Vaikka tienaavat enemmän kuin minä, kumpikin! Mutta minä jatkan, koska se on oikein. Piste. Saas nährä kuis mun pojat isäänsä jeesaavat, sit ku se aika on? Olen kyllä yrittänyt kasvattaa pojistani MIEHIÄ, jotka tekevät niin kuin on oikein.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Gagarin osuu oikeaan siinä, että yhteiskuntamme arvomaailma on liian minä-keskittynyt. Unohdetaan ne jotka ovat aikoinaan meistä huolehtineet kun emme itse kyenneet siihen. Vanhempamme ja sukulaisemme pystyisivät olemaan huomattavan paljon pidempään kotona kun hieman auttaisimme, pitäisimme yhteyttä jotta tiedetään että kaikki on kunnossa - ja hieman juteltaisiin. Itse kannan huonoa omaa tuntoa oman isoäitini johdosta kun oman kiireen takia pidin liian vähän yhteyttä. Omien vanhempien kohdalla koitan asian korjata.

Helenan kirjoitusta rasistiseksi kritisoineille suosittelen tekstin uudelleen lukemista. Ei tekstissä ollut mitään rasistista vaan vain pelkkää arvokeskustelua vanhusten hoidosta.

Yksi Turkkulaanen

Ei siihen niin kauhiasti aikaa kulu. Kyllä omat vanhemmat / isovanhemmat täytyy hoitaa. Tai jos et hoida, voitko kutsua itseäsi mieheksi?

Ei näihin minun juttuihin tule kauheasti vastakaikua. Onko se siksi koska minä olen oikeassa? Ja muut eivät kehtaa sanoa mitään? Etkö sinäkään, Helena?

Muuten, puhun miehistä, koska itse olen mies. Muuten viittaisin naisiin. Tässä ei ole mitään sukupuolisyrjintää. Mutta luonnollisesti en voi puhua naisten puolesta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Voe Turkkulaanen, mie kun yritän näpytellä näihin kommentteihin aina jotain vastakommentteja, mut monesti jätän semmosiin vastaamatta, joihin ei ole lisättävää, olen siis samaa mieltä :)
Arvostan tosi paljon ihmisiä, jotka huolehtivat esim. omista vanhemmistaan näiden vanhetessa. Kuitenkin ymmärrän myöskin sen, ettei se nykypäivänä ole kaikilla mahdollista, valitettavasti. Kuitenkin olen sitä mieltä, että yhteiskunnan on järjestettävä vanhuksille hyvä vanhuus.. Kyllä semmoseen paskaan rahaa työnnetään, että on näihin ihan perusjuttuihinkin varoja riitettävä.

Pentti Järvi

Tsemppia Turkkulaaselle! Mun kohdalla kävi sen puolesta hyvä onni, (jos tässä yhteydessä niin voidaan sanoa)että äitini järki pysyi päässä loppuun asti. Siksipä melkein kuin itsestään tuli mieleen se dementikkojen hoitolaitos. Toivottavasti sinun äitisi voi hyvin ainakin yläpäästään.

Yksi Turkkulaanen

On se vanhempien auttaminen mahdollista, jos vain halua on. Minulla ei mitenkään hirveästi ole rahaa, mutta täytyy vaan panna riittämään. Mun kaksi (paska) veljeä tienaa paljon paremmin, niiltä ei vaan vapaaehtoisesti heru mitään...

Mun äitini taistelee dementiaa vastaan aktiivisesti

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Siinä olet oikeassa että siihen omaisista huolehtimiseen ei hirveän paljon aikaa kulu. Toisaalta hieman annan anteeksi itselleni - mutta en liikaa - sen varjolla että silloin kun apua tarvittiin, sitä oli saatavilla lähempääkin. Itselläni oli silloin matkaa isoäidin luo 100km ja työviikko 105 tuntinen joten sen ajan löytäminen oli hieman kortilla.

Kuitenkin sen verran miestä löytyy että voin sanoa etten hoitanut asiaa niin hyvin kuin sen olisi voinut hoitaa.

Siinä olen Helenan kanssa samaa mieltä että turvaverkko tulee Suomessa yhteiskunnan kautta mutta kuitenkin hyvällä omaistuella saadaan vanhemmille parempi ehtooelämä. Laitoksissa kuitenkin pitää asiat hoitaa niin että vanhus on siellä muutakin kuin makaava paskantuottaja.

ajaa (nimimerkki)

Eipä ole laitosvanhuksen osa kehuttava, kun tämä paskavaippakerhoon pääsymaksukin on 85% eläkkeestäsi. Ensin tietysti eläkkeestä viedään verot ja senjälkeen kuukautinen osallistumismaksu. Jos sinulla on valittamista hoidosta tai sen laadusta, niin valitukset olisi syytä heti osoittaa korkeimpaan mahdolliseen instanssiin. Olisiko se tämä Hallintaoikeus, vai mikä se nyt olikaan.
Jos valitukset menevät kunnan päättäjille, niin siitä on tuskin mitään apua. Kunnan päättäjätkin odottavat näitä hallintaoikeuden suosituksia ja vasta sen jälkeen aloitetaan palaverien pito ja perustetaan työryhmä tekemään suunitelmia.
Tämä marssijärjestyhän antaa lisäaikaa korjauksien tekemiseen tai tekemättä jättämiseen.
Oikeastaan Tämän systeemin pitäisi pelata jotenkin siihen malliin, että Eläkeläisten maksamista veroista 20 ‰ korvamerkattaisiin vanhusten palveluihin.
Tästä rahasta osa voitaisiin ohjata yli 65 v. kuntouttamiseen. KELA ei kuntouta eläkeläisiä. KELA kuntouttaa vain työikäisiä tai työssäkäyviä. Voi olla,että KELA:kaan ei enänään kuntouta ketään. Jää tämä työantajien maksama kelamaksu pois.
Politiikkojen puheet vanhusten kotona pysymisestä on silkaa paskapuhetta. He eivät asian eteen muuta teekään. Puhuvat omaishoitajan tärkeydestä, mutta ovat sitä mieltä, että sekin homma pitäisi tehdä ilman. Kun puhuvat hoitokodeista puhuvat sen kalleudesta. Keräävät kuitenkin eläkeestä 85 ‰ palvelun rahoittamiseen. Saman 85 ‰ keräävät nämä yksityisetkin hoitolaitoksetkin ja saavat RAY:ltä toimintaansa avustusta.
Olen seurannut tätä vanhusasiaa lähipiirissäni ja täytyy sano, että jos ja kun se toinen vaippakausi lähestyy, niin voisi se iloisen lähdön pilleri olla paikallaan, ennenkuin joutuu paskavaippoihin.

Vieras (nimimerkki)

Just näin. Ja sillä aikaa kun ne valitukset muhii hao:ssa ja mummojen peräpäät vaipoissa, niin aika ja rahat törsätään siihen että julkiset tantat juoksevat itsetärkeänä palavereissa, tykyissä ja avi-koulutuksissa.

Vanhustenhoidon nykytaudinkuvaan kuuluvat myös kaikenkarvaiset liikelaitos-viritykset, jotka tilailevat pwc:ltä, sitralta ja kuntamaisemilta sun muilta konsulteilta viisinollaisia summia maksavia raportteja ja powerpoint-kehitysharhamoita.

Homman nimi on se, että tässä otetaan rahat pois ääliöiden avulla, joille on annettu valta päättää puolustuskyvyttömien ihmisten elämästä ja jotka käyttävät valtaansa todistaakseen OMAA tärkeyttään. On epäilemättä kivaa leikkiä toimitusjohtajaa ilman normaalin liiketoiminnan riskejä veronmaksajien piikkiin. Ja on varmaan miellyttävää kuvitella että vanhukset hoituvat konsulttien pallukkavertailutilastoja pällistelemällä ja että hoito on taattu muhkealla hierarkisella organisaatiokaaviolla.
(:Kirosana, kirosana ja syvä huokaus)

Vieras (nimimerkki)

Vanhukset ovat kai itse aikanaan olleet rakentamassa tätä systeemiä, jossa yhteiskunta tarjoaa vanhustenhoitoa. Monet eivät halua jäädä sukulaistensa riesaksi tai vaivaksi. He ovat itse maksaneet veroja siksi, että hoitopaikka on tarvittaessa. Sodan jäljiltä on vielä sellaisia henkilöitä, joilla ei ole perhettä. Kaikille ei riittänyt puolisoa, koska sodassa kuoli niin paljon miehiä. Eikä siten tullut perhettäkään. Tästä oli kerran joku lehtijuttu.

Nyt, kun hoitoa tarvitaan, se onkin vain vähän sinne päin, mahdollisimman halvalla. Hoitoonkin (ja moneen muuhun asiaan) tarkoitetut rahat yhteisestä kassasta annetaan terveitten, nuorten muualta tulleitten täysihoidon järjestämiseen.

Sama tilanne tulee monessa asiassa vastaan. Jos maksat veroja siinä uskossa, että saat palveluja tulevaisuudessa, niin erehdyt. Sairastut esim. pitkiä ja kalliita hoitoja vaativaan syöpään, mutta hoitoa et saa, kun rahat on loppu. Hoitojonoon kuollessasi voit sitten lohduttaa itseäsi ajatuksella, että niillä sinunkin verorahoillasi on sentään elätetty monia turvapaikanhakijoita.

Kun rahaa on rajallisesti, pitäisi ensin huolehtia siitä, että hoidetaan ne velvoitteet, joita on maksajia eli kansalaisia kohtaan. Jos rahaa jää yli, voidaan tarjota hotellimajoitusta ja taskurahaa onnenonkijoille.

Muutenkin tuo pakolaistouhu olisi enemmän hyväntekeväisyyden kuin valtion asia. Eikö henkinen tyydytys olisi suurempi, jos on ne rahat itse hankkinut, joilla hoivaa pakolaisia, kuin että ne tulevat valtion kassasta.

juri g.

Tässä on asian ydin. Sodan käynyt ja Suomen sen jälkeen rakentanut sukupolvi on lielestäni oikeutettu parempaan palveluun kuin turvapaikkashoppailijat.

Kyseessä on kokoomuksen ja muun eliitin tekemä tietoinen arvovalitna. Veikkaan kokoomuksen kannatukseksi 17 % tulevissa vaaleissa.

Pentti Järvi

Yritin hakusanalla "omaishoidontuki" ottaa selville, paljonko omaisen hoidosta saa vaivanpalkkaa. Liperin kohdalla tärppäsi ja sain jonkinlaiset summatkin:

Omaishoidontuki
Omaishoidon tuen tarkoituksena on tukea vanhuksen, vammaisen tai pitkäaikaissairaan henkilön kotona asumista. Omaishoidon tuki on jaettu neljään ryhmään hoidon tarpeen ja sitovuuden mukaan:

1. Suurimmaksi osaksi autettavat asiakkaat; maksettava omaishoidon tuki on 347,41 €/kk.
2. Täysin autettavat asiakkaat; maksettava omaishoidontuki on 497,94 €/kk.
3. Asiakkaat, joiden hoitaja on lyhytaikaisesti estynyt tekemästä ansiotyötä hoidollisesti raskaan siirtymävaiheen aikana; hoitopalkkio on vähintään 694,83 €/kk.
4. Maksetaan erityistapauksissa, kun kotihoitojärjestelyillä vapautuu laitospaikka ja hoitopalkkio on hoitajan pääasiallinen tulo. Hoitopalkkio on
1 032,70 €/kk

Omalla kohdallani kävi niin, että kun kuulin sellaisesta tuesta, otin syksyllä yhteyttä kuntaan. Helmikuussa ottivat yhteyttä minuun. Äitini kuoli tammikuussa.

intrigööri (nimimerkki)

Luin jostain, että muinoin, kun eskimovanhukset kävivät liian heikoiksi pärjäämään muiden porukassa, he menivät itse tai heidät laitettiin keväisin jäälautalla seilaamaan. Julma, mutta samalla jotenkin hieno tapa lähteä tästä elämästä. Lähdettävä on jokaisen kuitenkin.
Menihän se mainoksessa inkkarivanhus pojanpojan avustuksella vuorelle kuolemaan. Saatuaan vähän pojan suklaapatukkaa, pappa piristyi ja pyysi: "Vie minut sittenkin takaisin Pikku-Kukan luo!"
Olen vissisti sitä mieltä, että valtiolla ja kunnilla on tarpeeksi rahaa laittaa vanhusten hoito joka paikassa säälliseen kuntoon. Kysymys on vain siitä, miten rahoja halutaan käyttää. Pitäisi muistaa, että jokaisesta tulee vanhus, ellei noutaja tule jo aiemmin. Jos äly karkaa nupista ja huonot tulee housuun, on itselle ihan sama, paljonko on painetta pussissa tai miten tärkeä ihminen luulit joskus olevasi.
Vanhusten osittaisesta huonosta hoidosta on tullut poliittisen paapatuksen pysyvä aihe. Liekö siitä mukavakin paasata vuodesta toiseen?
(Tämä kommentti ei ole kirjoitettu luurilla jäälautalta.)

Vieras (nimimerkki)

"...vanhuksia ja laitoshoitoa tarvitsevien määrä kasvaa tulevaisuudessa huomattavasti ja herääkin kysymys päättäjille, että oletteko te tähän varautuneet ja miten? "

Minulla taas herää kysymys, miksi tulevaisuuden vanhusten hoitoon pitäisi varautua jotenkin erityisesti. Eivät suuret ikäluokat tarvitse sen parempaa hoitoa kuin nykyiset vanhukset. Vanhenevan väestön on itse varauduttava siihen, että he pian maakaavat lääketokkurassa märissä vaipoissa sänkyihin sidottuna ja ilman pienintäkään suupalaa klo 17-07.

Syynä on sama kuin jo yllä esitetty. Luulitte saavanne hoitoa vanhana, mutta siihen varatut rahat käytettiin mieluummin muitten maitten kansalaisiin.
Voi olla vähän huijattu olo, mutta sitä saa mitä tilaa.

Pentti Järvi

No joo. Siinä kyllä sivulliset ja syyttömätkin kärsivät sitten. Jospa ex-poliitikot pantaisiin ihan omiin osastoihinsa, missä suupalaa ei tarjoilla eikä ole muutenkaan saatavilla klo 17-07.

Vieras (nimimerkki)

Henri Heikkinen,

-kaunis ajatus, kun olet luvannut vanhemmillesi, ettei heidän tarvitse joutua kunnalliseen laitokseen ja toivottavasti ei tarvitsekaan.

Ylipäätänsä vanhuksista jne.

Keski-ikäisen naisen kokemuksella, paljon elämää kokenut ison perheen äiti ja lisäksi ottanut vastuun vanhan isäni hoiton liittyvistä asioista. Isäni on sairastanut monta vuotta keskivaikeaa alzheimerin tautia ja nyt tauti on siirtymässä vähitellen vaikeaksi:Leski-isäni asuu vielä yksin omakotitalossa yhden hoitokäynnin turvin aamulla: muun aikaa valvomatta, toki käymme siellä, mutta kun minun perheeni ei voi alkaa elää muistisairaan kanssa taikka hänen elämäänsä, koska silloin meidän koko perhe palaisi loppuun. Toki hänellä on siivous-, ateria- ja kauppapalvelu järjestetty, myöskin edunvalvonta.

Vasta, kun henkilökohtaisesti elää elämässä vaikeita asioita ja läpikäy ne, prosessoi, oivaltaa syvällisesti, mistä asioissa on kyse, muutoin ( Itsekin nuorempana ja kokemattomampana en ymmärtänyt, tämä ei ole piikki kenellekään täällä, pyydän anteeksi ,jos joku kokee sen näin) TIETOISUUS ASIOISTA on varsin kapeaa ja ohutta ja tämä on nähtävissä monissa asioissa päätöksenteossa, ihmisyyden unohtuessa ja markkinoiden ( voin pahoin) säädellessä ihmisten elämää kaikessa.

Olen jatkuvasti kohdannut "fraasin" potilaan itsemääräämisoikeudesta , kun olen yrittänyt ajaa isäni asiaa siihen suuntaan ,että hän saisi paikan dementiamuistikodista (jonot pitkät, paikkoja rajoitetusti), koska tällä hetkellä hän on ns. heitteillejätettynä ( koti on kuulemma paras paikka ja pärjää hyvin, kunnan mielipide) ei silloin, jos ei ole omaishoitajaa: kunnioitus heille, he ovat todella lujilla. Jos on kysymys ihmisen turvallisuudesta esim. isäni ei kykene tekemään enää mitään ( voisin nimetä pitkän listan, mutta tässä lienee tarpeetonta). Sinnikkäästi olen jatkanut mieheni kanssa ja ehkä jotain vähitellen tapahtuu:Hyvin voimaavieviä ja kuluttavia prosessja.

Olen EHDOTTOMASTI sitä mieltä, että VALTION ON OTETTAVA VIISAUS MUKAAN PÄÄTÖKSENTEKOON JA JÄRJESTETTÄVÄ VANHUKSILLE HUMAANI HOITO LAITOKSISSA JA KOTONA ASUVILLE. On kerrassaan typerää ja järjen köyhyytää hyysätä rajojemme ulkopuolelta tänne tulevia pakolaisia, kerjäläisiä jne. milloin milläkin valheellisella verukkeella siis heille löytyy rahaa, PÖYRISTYTTÄVÄÄ. Täytyy pitää huolta ensisijaisesti omasta väestöstä.Olen henk.koht. kyllästynyt kuulemaan "valheita ja lässytyksiä", ettei ole rahaa tai mahdollisuutta. Täysin puppua.Rahan kohdentamisesta on kysymys, vaikken mikään talousnero olekaan( oettajan muodollinen koulutus kylläkin).

Eräs kunnioittamani henkilö on lasunut hienot sanat.TIETO JA VIISAUS OVAT KAKSI ERI ASIAA, JOS ON TIETOA, MUTTA EI VIISAUTTA, OLLAAN HAKOTEILLÄ.

ps.abi-tyttäreni oli jokin aikaa sitten maanpuolustuskurssilla viikonlopun ja kertoi, että siellä oli veteraaneja kertomassa Suomen historiasta ja vaikeista ajoista , tyttäreni liikuttui ja tunsi syvää kunnioitusta
heitä ja heidän panostansa kohtaan. Oivalsin sen, miten vähän heidän tekemäänsä työtä arvostetaan tänäpäivänä ( korulauseet juhlapuheissa) , sillä emmehän olisi saaneet sitä vapautta, minkä he toivat Suomelle ja jonka "PULLAMÖSSÖSUKUPOLVI idioottimaisuuttaan" rahalla luovuttaa pois.
Niin ja tyttäreni totesi, ettei tämän päivän miehistä olisi samaan , mitä nämä veteraanit tekivät.

turunen (nimimerkki)

Olen samaa mieltä, mutta ei noita sosiaaliperäisiä onnenonkijoita kannata pakolaisiksi kutsua. Moni heistä ei ole sotaa nähnyt muualla kuin telkkarissa.

R-B Kangas (nimimerkki)

Kait nyt sitten meidän lapsemme katsoavat tarkasti tätä menoa, ja muistavat sitten aikoinaan riittävän hyvin miten kuuluu vanhuksiinsa suhtautua, sekä muistaa että aina vielä voi siitä vielä vähentää vähäsen....

Vieras (nimimerkki)

Vanhusten hoito lähti luisumaan "vapaaseen pudotukseen", kun kunnat lopettivat vanhainkotijärjestelmän. Vanhainkodin maksuun kuului asuminen, ruoka, hoito, lääkkeet ym. ja maksut eivät olleet korkeita. Kunnat alkoivat ajaa alas vanhainkotisysteemiä ja alkoivat perustaa hoitokoteja, kun huomasivat, että asukkailla oli "varaa" maksaa asumisesta ja hoidoista, joiden maksut oli sidoksissa asukkaan tuloihin ja omaisuuteen. Palveluun kuuluvia asioita alettiin hinnoitella palvelukohtaisiksi ja esim. lääkkeet asukas joutui maksamaan itse. Näin tultiin siihen tilaan, missä ollaan nyt, eli asukkaalle on määritelty ns. suojaosa tuloista, mikä pitää jäädä asukkaalle ja muu viedään sitten hoitomaksuna.

rina (nimimerkki)

Näiden uutisten kohdalla asiat eivät näytä vanhustyössä hyvältä.

Uutinen Helsingin sanomissa 13.9.2007:

Professori Sirkka-Liisa Kivelä ennustaa armomurhia vanhusten huoltoon.

Sirkka-Liisa Kivelän haastattelu Savon Sanomissa:

Dementoituneet vanhukset saavat tulevaisuudessa päättää haluavatko he elää vai kuolla arvelee Turun yliopiston yleislääketieteen professori vanhustyöntutkija Sirkka-Liisa Kivelä. Kivelä kertoo Savon Sanomissa pelkäävänsä, että Suomi on yhteiskunta, joka ei selviä muilla kuin armomurhilla. Kauhukuvaa tukee tutkijan mielestä viime vuosikymmenien kehitys ja vanhustyö kehittymättömyys.

Sirkka-Liisa Kivelä: Vanhus voi kuolla nälkään Suomessa

http://www.studio55.fi/hyvaolo/artikkeli.shtml/116...

Vieras (nimimerkki)

Kiitokset Jari-Petri Heino "hatun nostosta" ,

Alzheimerin tauti lisääntyy valtavasti tulevaisuudessa, koska suuria ikäluokkia on niin paljon( myös paljon nykyisiä päättäjiä ja virkamiehiä kuuluu suuriin ikäluokkiin eli alzheimerin tauti tulee koskettamaan myös heitäkin).

Omaan tuosta alzheimerin taudista lähiomaisena omakohtaista kokemusta vuosien ajalta ja se on yksi omaisia kuluttavimmista sairauksista:ihmisen persoona muuttuu ja hän hiipuu pois.

Vieras,

muistatko minä vuonna vanhustenhoito lähti luisumaan "vapaaseen pudotukseen" eli vanhainkotijärjestelmä lakkautettiin , oliko jotain tekemistä EU:hun liittymisen kanssa? Mummoni oli vielä 80- luvun alussa vanhainkodissa, kunnes sitten vanhuuttaan 83-vuotiaana "nukkui pois".

Tyttäreni ( täysi-ikäinen ja empaattinen kyllä) totesi, että täytyy muistaa sitten, kun nykyist päättäjät ovat vanhoja, miten hyvin he hoitivat sosiaalipuolen asiat. Voi olla, ettei näitä "nuoria" voisi tuolloin vähempää kiinnostaa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Mie kanssa aina vähän ajattelen, että ehkäpä eli toivottavasti nää päättäjät sitten tosiaan itekkin makaavat paskat housussa ja nälissään kuolemaa odottamassa. Mie ainakin hyppään eskimotyyliin jäälautalle ja jäädytän ihteni siihen.

Pentti Järvi

Eikös meijän pitäny sinne Karibialle lähteä?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No kerkijäähän tässä nyt vielä. Kuitenkin kun mie olettaisin, että elän vielä jotain kolkyt vuotta.

J. Gagarin

"Eikös meijän pitäny sinne Karibialle lähteä?"

Kuulepas nyt! Tuosta en tiedä mitään, mutta minulla oli jo vuosi sitten A-tilaus Malediiveille Helenan kanssa! On tainnut lupailla sinne sun tänne.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ups. Mutku ei oo näkyny lentolippuja, niin ja sitku myö Pentin kanssa keksittiin, että työkkäri saattaisi maksaa työnhakumatkan Karibialle, niin sitku mie pitkästyi oottamaan sitä malediivin matkaa ja eikös se aika vaarallistaki ois kuitenki ku kaikki tää ilmaston lämpeneminen ja tiijätkö merenpinnan nousu, niin en mie tiijä, oisko se turhan vaarallinen paikkakin ja kaikkea. Tosin pakkohan se on myöntää, että minua on aina tuo vauhti ja vaaralliset tilanteet niinku kiehtonu, mutku. Sitku. Hmm...

Henry Bjorklid

Olemme, muutama tyyppi ja mä, keräämässä kasaan tällaista
"Vaippoja Wanhuksille"-yhdistystä.
Käymme sitten toreilla kerjäämässä rahaa kansalta ja varsinkin vaalitelttojen liepeiltä ja lahjoitamme vaippeleita vanhainkoteihin tai kaupunginvaltuustoille..., mitä nyt sitten jengi katsoo parhaaksi.
Kaikki on vielä auki, mutta päätökset tehdään demokrattisesti.

Eli mukaan vaan: Henry.Finland[ät]gmail.com

Henry

Toimituksen poiminnat