Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Turha tässä on valittaa

Wautsiwau. Suomi on jälleen pärjännyt kansainvälisessä vertailussa. Kun kattokaa Suomen hyvinvointi on mualiman kolmanneksi paras. Eli meillä menee hyvin ja tunnen ihteni suoranaiseksi idiootiksi, kun mie jaksan muotoilla itkupotkuraivareita blogitekstien muotoon.

Mutta.

Kun mie aina vähän nalkutan siitä, että suomalaiset eivät lähe ihan helposti kadulle ja nosta mellakkaa, vaan me kylmän rauhallisesti jupistaan ja jatketaan hommiamme. Vaan sitten mie aloin miettimään semmosta, että josko suomalaisen hyvinvoinnin taustalla onkin juuri se, että suomalaiset rakentavat yhteiskuntaa ja kehittävät juttuja sen sijaan, että heiteltäisiin polttopulloilla poliisiautoja tai käytäisiin sissisotaa jossain Nuuksion pusikoissa?

Kyllähän se välillä vähän naurattaa, että ranskalaiset pistävät yhteiskunnan jäädyksiin, jos heidän eläkeikää uhataan nostaa johonkin 62 vuoteen, kun Suomessa sitä ollaan hilaamassa jonnekin 7kymmeneen, mutta eipä suomalaiset juuri stressiä ota. Vaan ehkäpä se pitkäpinnaisuus onkin vain hyvä ja takaa sen, että yhteiskunta toimii ja ihmisillä on hyvä mieli.

Vaan kyllä mie vähän mietin sitäkin, että millä näitä asioita mitataan. Kun Suomi on kuitenkin niin mahottoman hyvin viime aikoina pärjännyt kaikenlaisissa vertailuissa, niin mitäköhän niissä ihan konkreettisesti vertaillaan? Kun ite joka päivä kuulen juttuja syrjäytymisestä, burnouteista, työttömyydestä, väkivallasta, lastensuojeluongelmista, köyhyydestä, yksinäisyydestä, lihavuudesta johtuvista sairauksista, masennuksesta, epätasa-arvosta ja monesta muusta pienen ihmisen pienestä ongelmasta, niin tulee mieleen se, että kaunistellaanko ulos päin Suomen asioita ja ongelmia? Vai onko niin, että nämä ongelmat ovat niin pieniä muun maailman ongelmien rinnalla, että maailmassa menee ihmisillä niin päin persettä, että jopa suomalaisilla menee muihin ihmisiin verrattuna hyvin?

Vai, onko sitten niin, että kaikki suomalaisten ongelmat ovat hyvinvointiin tottuneiden ihmisten elintaso-ongelmia, jotka eivät ole todellisia ja ne ovatkin vain ihmisistä itsestään kiinni?

Mie itse pidän Suomea hyvänä maana elää, vaikka paljonkin parannettavaa olisi. Itse olisin henkilökohtaisesti valmis luopumaan muutamista hyvinvointivaltion jutuista, jos vaihtokauppana saisi Suomelle siirron muutama tuhat kilometriä etelämpään. Toisaalta sitten on muistettava, että ilman kylmyyttä ja muutenkin surkeita olosuhteita ei me oltaisi itsenäisiä eikä varmasti kolmanneksi hyvinvoivin valtio maailmassa, joten pakko kai tyytyä tähän mitä on.

 

Mutta kysymys kuuluu, olemmeko me pullamössökansaa, joka valittaa vaikka asiat ovat tosi hyvin?

 

 

Helena

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Ari, "turha on sun valittaa, se pahentaapi vaan".

Ari vastaa (nimimerkki)

Mitä minä olen taas tehnyt? En ainakaan valittanut!

Pullamössö, mutta armeijan suorittanut (nimimerkki)

Aivan oikein jos otetaan vertailumaiksi jotain surkeita roskamaita. Jos olisit syntynyt esim. johonkin kehitysmaahan olisit varmaankin ympärileikattu ja miehen orja sekä saisit pelätä kivitys kuolemaa jos miehesi pettäisi sinua. Siinä olisit kiltisti palvelemassa miestä sen muiden vaimojen kanssa.

Miehenä mietin sovinistisesti kyllä että nainen voisi olla hellan ja sängyn välillä kun tuppaa olemaan vähän liian tunteellista purkautumista missä ei ole miehistä logiikkaa.

Nyt tänne rahdataan näitä vieraita kulttuureja ja se kulttuuri alkaa integroitumaan että kirjastoissa on mekkoja, ympärileikkauksia tapahtuu, imaani kertoi vihkineensä pedofiilin, mutta perääntyi sanomisissaan kun täällä sellaisesta irtoaa linnaa jne.

Pitäisi äkkiä muuttaa suunta näihin normiarvoihin kun hallituksessakin korruptiota ja sen vähän aikaa sitten tullut korruptio-tutkimus ei oikein vakuuta.

Elina Moustgaard (nimimerkki)

Olet Helena aivan verraton sanankäyttäjä. Ja sisältökin aina kohdallaan kuten tässäkin tekstissä. Aikamoisia valittajia taidamme olla. Tein lähes 30 vuotta valtuuskuntatulkin hommia valtionhallinon eri aloilla. Tulkattavat tulivat Neuvostoliiton eri tasavalloista.

Suomalaiset isännät esittelivät kukin oman alansa asiantilaa ja painottivat kuinka meillä on ongelmia siellä ja täällä. Ymmärtänet että jo sinänsä ongelmilla kehuskelu oli neuvostovieraille niin kova kulttuurishokki että menivät sanattomaksi. Yksityisesti sitten minulle kuiskailivat: "Voi kun me saataisiin teidän ongelmat". Lähes joka kerta.

agendo2 (nimimerkki)

Elina Moustgaardilla voisi olla mielenkiintoisia juttuja kerrottavaksi. Voisiko niistä jonkun kertoa kommenteissa esimerkkinä neuvostomaiden ongelmista?

On selvää, että Suomessa monet asiat ovat hyvin. Ongelmia on silti. Niitä kannattaa vertailla keskenään muiden maiden oloihin ja suhteuttaa. Tosin se edellyttää tosiasiallista tietoa eri maista.

Itse olen tosiaan kummastellut ranskalaisten käsittämätöntä raivoa meidän silmissä alhaisesta eläkeiän nostosta.

Pohjoismaissa ei kovin herkästi sytytä suuriin katumellakointiin ja yhteiskuntamme pyrkivät hallittuihin mielenilmauksiin, jottei tarvitsisi räyhämellakoita.

Netti mahdollistaa nykyään oman kanavansa kaikenlaiselle valittamiselle, pienistä, isoista ja siltä väliltä - asioista. Samalla kannattaa "sotata", onko kärpäsestä tehty härkänen tahi päinvastoin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kiitos, Elina! Sinulla varmasti riittäisi erittäin mielenkiintoisia juttuja meille kerrottavaksi. Kyllähän se varsinkin 90-luvulla, ja jo aikaisemminkin, on ollut huikea ero meidän elintasomme ja entisten Neuvostoliiton elintason välillä. Okei, 90-luvulla meillä oli lama ja kurjuutta, mutta Venäjällä oli...?
Meille paukutettiin jossain vaiheessa koulussa päähän sitä, että "tuossa muutama kymmenen kilometriä itään on yksi maailman suurimmista elintasorajoista"... ja eiköhän se ole edelleenkin. Naapurina luonnonrikkauksiltaan törkeän rikas valtio, jossa ihmiset elävät kuin kehitysmaassa.
Samapa se on Afrikassakin. Luonnonvaroja on, mutta energia menee nahisteluun ja joutavaan pullisteluun.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

"Mutta kysymys kuuluu, olemmeko me pullamössökansaa, joka valittaa vaikka asiat ovat tosi hyvin?"

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Osa on, mutta kyllä meillä on oikeasti todella huonoon jamaan ajautuneita köyhiä ihmisiä ja perheitä. Nämä kaksi asiaa tulisikin käsitellä omina juttuinaan, koska ne eivät korreloi keskenään lainkaan.

Suomihan ei vielä ole nähnyt sitä ahdinkoa, joka syntyy, kun joskus saamme sen pohjakosketuksen tästä lamasta ja sitten punnitaankin asioita todella eri tavoin.

Kun saamme keväällä uuden hallituksen ja eduskunnan, niin heidän on pakko alkaa leikata erilaisista asioista kylmästi paljon rahaa pois meiltä ihmisiltä. Ehkä tässä sitten vaalien jälkeen parin vuoden aikana paljastuu kaikenlaista, monista kirstuista onkin rahat loppu, eikä asiasta ole kerrottu mitään.

terv. Eeva

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Mie vähän pelkään samaa kuin Eeva. Jotenkin minun jakeluuni ei mahdu se, että kuinka on mahdollista elintason jatkuva nouseminen, kun paljon ihan perustyöllistäjiä (tuotantoa) on siirtynyt ulkomaille ja toisaalta esim. maaseudulla on maatalouden sijalle päätyöllistäjäksi nousseet kunnat. Joskus niin kuin tulee mieleen, että koko yhteiskuntaa pyöritetään jollain kuvitteellisella rahalla, jota ei oikeasti ole. Virtuaalinumeroita siirrellään netin välityksellä fyysistä olevuutta vailla ollen virtuaalipaikasta a virtuaalipaikkaan b.

Anna-Leena Nieminen

#Julkikuvan ja todellisuuden välinen ristiriita on yleistä. On inhimillistä ylläpitää parempaa kuvaa kuin todellisuus on. Mutta ristiriita voi purkautua voimallisesti.#

Kyllä kansa tietää!
http://www.ksml.fi/mielipide/kolumnit/kyll%C3%A4-k...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Oho, mikä kolumni. Kiitos linkistä.

Jaas su (nimimerkki)

Sorry, ilonpilaaja iskee jälleen.

Hyvä maa asua kun on mukava työpaikka, ja omistus-asunto mukavassa paikassa.
Muuten ei.

Olempa lisäksi sitä mieltä että valittaa voi ja pitää.

Tai vielä parempi olisi ryhtyä tekemään. Jos asioiden vaan annetaan mennä niin ne menevät.

Valitampa nyt vaikka siitä että valtio asettaa tekemiselle liikaa esteitä.

Jos vaikka lähden ajamaan mopolla niin pitäisi laittaa kypärä päähän.
Minua harmittaa myös tuonkaltaiset tekemisen esteet, koska mopolla on paljon mukavampi ajaa ilman kypärää.

Toivottavasti kukaan ei ala saarnaamaan mitä tärkeää turvallisuus on tai miten yhteiskunta joutuu maksamaan kun törppöilen. Saarnaaminen kun on niitä asioita joka ei ole mukavaa.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Niin, siinäpä pohtimista. Yks asia vois olla ainakin se, että eriarvoisuus lisääntyy kaikissa(?) kehittyneissä maissa. Näin ollen vaikka meillä olisikin vertaudellisesti hyvin, monella kuitenkin huononemaan päin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Mie olen sitäkin miettinyt, että Suomessa on hyvin paljon sellaista alueellistakin eriarvoisuutta. Esim. jos olet työtön ja köyhä pk-seudulla, niin elämäsi on todella hankalaa. Jos taas olet työtön ja köyhä vaikka Lieksassa, niin elämäsi on melko toivotonta.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Näinpi saattaa olla. Reinot kattoo anovasti parvekkeen oven vieressä, et koska mennään taas tupakalle. Sit ku huomaa, et näin on jatkunu jo kymmenen vuotta ni ei tartte ihmetellä jos joku nappaa valmetin kainaloon ja lähtee vähän karhumettälle.

Sus (nimimerkki)

Suomalaisilla on kehittynyt historian saatossa olosuhteiden takia tietynlainen tyyli hoitaa asioita. Esimerkiksi kovimmilla paukkupakkasilla voi joku esimerkiksi sanoa, että:"On se muuten p.......ä, että tämmösellä kelillä on halot märkiä, seinät falskaa ja ruokakin on pelkkiä perunoita!" Äkkiseltään tuntuu, että siinähän sitä valittamista nyt sitten oli. Ehkä sitäkin, mutta mielestäni tuossa on enemmän tosiasioiden toteamista. Toteaminen aiheuttaa todennäköisesti toimenpiteitä ennenpitkää. Sama pätee tietenkin myös nykypäivään. Jos joku sanoo, että tämä meidän maailman parhaisiin kuuluva yhteiskunta on ihan saatanan kallis paikka asua, on se mitä todennäköisemmin totta. Tosiasioiden toteamista enemmän kuin valittamista. Yleisin vasta-argumentti edellämainitulle on, että älä valita, tämä on maailman paras!

Otetaanpas käytännön esimerkki. Kaupassa on myynnissä CLK Mersu. Joku tulee maininneeksi, että onpas muuten kallis auto! Toinen sanoo, että älä valita se on paras! Kaikki tietävät, että näinhän se on. CLK on sekä kallis että paras, mutta Lada tai Mitsu välttää silti, vaikka ei olekaan paras eikä kallein tai halvin. Ehkäpä sama tilanne on meillä täällä maailman parhaassa yhteiskunnassa. Ihmiset eivät välttämättä halua kalleinta ja hienointa kaikkine tietoteknisine hienouksineen ja kultakuorineen, vaan monelle välttäisi halvempi mutta silti toimiva systeemi. Tai sitten enemmän fyrkkaa, että saisi hankittua sen kalliimman. Tässä on kaksi koulukuntaa.

Rahaa menee ihan turhaan rakentaessa yhteiskunnan nahkasisustusta ja jalopuulistoja, vaikka alcante sisustus ajaisi saman asian. Tilanne on nimittäin ulkomailla sellainen. Esimerkiksi Iso-Britannia. Maa ei ole päällisin puolin mitenkään hirveän kehittynyt, ajelevat antiikkiautoilla ja kaksikerrosbusseilla, tietokoneitakin on vähän ja kännyköitä, mutta ihmiset ovat suht onnellisia. Saattavatpa sielläkin toki valittaa jistakin asioista, vaikkapa siitä, että kännyköitä ei ole kaikilla.

Niinpä toteasin, että ei Suomi ole välttämättä valittava pullamössökansa. Ei ainakaan siihen asti, kun valittaminen ja puhuminen aiheuttaa toimenpiteitä. Olkaa iloisia, että täällä valitetaan, miettikääpä tilannetta jota Elina tuossa kommentoi. NL:ssa ei ihmiset saaneet valittaa tietyistä asioista, mutta eivätpä ne asiat siitä parantuneetkaan. Erilaisten mielipiteiden esittäminen ja valittaminen on ihan jees, jos siitä seuraa toimenpiteitä. Turhan valittaminen joka ei johda mihinkään on sitä ärsyttävää ajanhukkaa, jota pitäisi jokaisen meistä vähentää.

Tollo (nimimerkki)

Ei hätää ystävät.
Kyllä meilläkin vielä joskus mahdottoman huonosti menee. Saamme sitten valittaa ja rekkaloida oikein perustellusti.
Nyt vasta harjoitellaan ja kitistään ja ollaan näkevinään vikoja joka asiassa, mutta odottakaa vaan: Vielä se palaa sauna meilläkin!

Jukka-Pekka Vasara

Hallituksen "kovikset" osoittavat "kovuutensa" ottamalla lastemme piikkiin mielettömästi lainaa. Idiootit taputtavat sitten täälläkin tälle.

Käyttäjän pecu kuva
pekka hirvasoja

Ei myö nyt ihan vellihousuja olla vaikka paljon on puhetta ollunna nuorten velttoelusta, uusavuttomuuvesta jne... Ehkä se on nyt vuan niin että koko ajan pitäisi saada parempaa...

Juhani Putkinen

Teeppä Helena kerran (ainakin kerran) pidempi reissu Georgiaan. Kiertele ympäriinsä silmät auki - matkustaminen siellä on lähes ilmaista. Se olisi ihan taatusti katalysaattori useisiin hyviin blogeihin.

Kun Georgia on ikävä kyllä ollut useaan otteeseen pitkään Venäjän miehittämänä, niin maa ja kansa on edelleen melkoisen köyhää - he eivät kuitenkaan anna sen masentaa itseään, vaan ovat loppujen lopuksi ihan selvästi onnellisia.

Kasvattavat omissa puutarhoissaan jotakin, syövät sitä, myyvätkin - ja elävät.

Ei heillä yleensä ole päällepäin upeita asuntoja (toki sisältä siistejä), ei hienoja autoja, jos auto sattuu olemaan, niin siihen ostetaan esimerkiksi 3 litraa polttoainetta kerrallaan.

Vaan ovat ihan perusteellisen vieraanvaraisia, tarjotaan vieraille mitä suinkin sattuu olemaan. Eikä sitä tarjoilua kannata väheksyä. On vaikka voissa paistettuja perunoita, omatekoista juustoleipää (khachapuri), rikkaammat tekevät vieraan kunniaksi vartaassa paistettua lihaa (mtsvadi), tietenkin jossakin vaiheessa kansallisruokaa (khinkali), joka on taikinanyyttien sisällä keitettyä lihan, yms. seosta. Tarjotaan erinomaista kotiviiniä, yritetään tyrkyttää myös kotipolttoista viinaa, jne.

Siellä selvästikin ajatellaan: "surkoot hevonen, sillä on suurempi pää".

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tallinan laitamilla on muuten se yksi aivan mielettömän hyvä gruusialainen ravintola. Mikähän sen nimi on? Sellaisella omakotitaloalueella? Jumalauta, että on hyviä ne heidän grillilihat :-P NAMSKIS! Nyt tuli nälkä.

Vieras (nimimerkki)

Helena! Jos pääset Georgiassa tapaamaan "presidentti" Saakasviliä
niin vie hänelle puoli tusinaa kravatteja. Hän kun on niin innostu-
nut niitä syömään.

J. Gagarin

Tietenkään ihan kaikilla Suomessa ei mene hyvin ja tietysti kaikista maista löytyy epäkohtia.

Mutta kyllä totuus on juuri se, jonka kirjoitit, eli että olemme synkkämielistä kansaa. "Elämän valttikortit oli kerran kourassain ... jne...".

Yleensä Suomen epäkohtia korostavat ja marisevat eniten sellaiset, jotka eivät ole kovin paljon maailmaa nähneet ja asustelleet muualla. Kuinka paljon epäkohtia onkaan vaikkapa Brasiliassa ja Taimaassa, mutta kaikilla on aina hymy suussa ja elämänilo läsnä. Ei marista lasten päiväkodeista, ei vanhusten hoidosta, ei koulurokailusta, eikä mistään muustakaan.

Suomen suurin epäkohta on juuri tuo synkkämielisyys. Toiseksi suurin epäkohta on verotuksen aiheuttama liian tasainen tulonjako, mikä tekee yhteiskunnasta tasapäisen ja tylsän.

Ruotsalaiset ovat vielä pullamössömpiä. On vaikea kuvitella juuri mitään toista maata, jossa kaikki perusasiat olisi yhtä hyvin hanskassa kuin Ruotsissa. Mutta kun siellä avaa TV-kanavan, niin aina on menossa joku puheohjelma, jossa huolestuneen näköiset tantat taivastelevat kuinka "detta är ett jätte stort problem i Sverige ...".

Ja kaikille niille, jotkaa täälläkin itkevät kuinka Suomen hyvinvointi on velaksi rahoitettu toteaisin, että Suomi on edelleen yksi maaailman vähiten velkaantuneista maista. Taloutta on hoidettu hyvin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Jonkinlaisesta hyvinvoinnista kertoo mielestäni se, ettei kansa katso tarpeelliseksi juuri nostaa mekkalaa muuta kuin sellaisista asioista kuin homokeskustelu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jaa, minulle tuo kummallinen uskonpuhdistus on merkki vakavasta henkisestä pahoinvoinnista. Hyvinvointiakin toki on, mutta onhan tämä vähän sellainen Maunulan muumioiden maa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Jouni, ehkä suomalaiset eivät jotenkin osaa sellaisiin suuriin ja laajoihin kysymyksiin tarttua, koska luotetaan siihen, että niitä asioita hoitavat tietävät, että kuinka ne asiat kuuluu olla. Tyytymättömyys näkyy sitten mm. homo-, maahanmuutto-, kansanedustajien palkka- ja muissa melko marginaalisten asioiden keskustelussa.

Toimituksen poiminnat