Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Miljardi €uroa

Ilta-Sanomat on listannut mihin kaikkeen todennäköinen Suomen reilun miljardin euron avustus Irlantiin riittäisi kotimaassamme. Se riittäisi mm. laskemaan prosenttiyksikön veroaleen kaikissa Suomen kunnissa, 25 000 sairaanhoitajan palkkaamiseen tai kattamaan reilusti vuoden lukiokoulutuksen.

Siitä huolimatta, että kyseinen miljardi euroa on siis aivan järjetön määrä rahaa, jolla voitaisiin esimerkiksi juuri verokevennysten kautta tuoda paljon iloa kotimaassa ja ylläpitää suomalaisten kuluttajien maksukykyä, tultaneen melkoisella varmuudella kyseinen miljardi työkkäämään Irlantiin, siitäkin huolimatta, että mm. taloussanomien mukaan EU on jo alkanut valmistelemaan eurovaltioiden velkasaneerauksia. Jos vielä hetki sitten valtioiden velkasaneerauksia pidettiin ihan huuhaana, niin milloin myönnetään se, että euro olikin epäonnistunut viritelmä?

Varmaankin vielä Irlannille Suomelta voisi rahaa irrota, ehkäpä vielä Portugalillekin, mutta kuinkas sitten jos Espanja, Italia, Ranska ja Belgiakin ajautuvat kriisiin? Ja kuinka moni valtio enää pystyy rahaa jakelemaan? Saksa ja Pohjoismaat?

Turhahan se on yleensä rykiä, kun on tuotokset housussa, mutta kun miettii tämän hetkistä Suomen velan määrää, niin ihmetyttää suuresti kuinka on edes mahdollista, että jokaista suomalaista kohden velkaa on yli 13 000 euroa. Onhan se nyt jo itsestään selvää, ettei tuota velkaa koskaan saada maksetuksi pois.

Kuka näitä lainoja jakelee? Olen ymmärtänyt niin, että nuo rahat ovat peräisin sijoitustoimintaa harrastavilta tahoilta. Viime viikollahan uutisoitiin, että mm. Irlannissa on suomalaisten eläkesäästäjien varoja kiinni. No, minulle sitten heräsi kysymys siitä, että jos kerran nuo velkarahat ovat peräisin vapailta markkinoilta, niin miksi ihmeessä ne pitäisi verovaroin maksaa pois? Ja miten on mahdollista, että veloista ovat vastuussa tahot, jotka eivät ole olleet niiden otosta päättämässä?

Aloin myöskin miettiä sitä, että millä kytköksillä eri valtioiden johdot ovat lähteneet näitä velkoja ottamaan? Voimmeko todella uskoa ja luottaa siihen, että ylivelkaantuneiden maiden velanotosta vastaavat ministerit ja/tai virkamiehet eivät ole ihan suoranaisesti ajaneet velanantajan etua ottamalla ylisuurta velkaa, jolle tiesivät joka tapauksessa maksumiehiä löytyvän?

Suomen valtionvelka on tänä vuonna kasvanut jo 12 miljardia, velkamäärän huidellessa jo pitkälti yli 74 miljardissa. Kun katselin tuota IS:n listaa, niin heräsipä kysymys, että MIHIN V*TTUUN nekin 12 miljardia on laitettu? Jotenkin minusta tuntuu, ettei tässä touhussa ole enää mitään järkeä. Tulipa tuossa sitten mieleen sekin, että entäs jos muut eurovaltiot eivät enää lähde tukemaan näitä konkurssikypsiä valtioita ja rahoittajat säikähtävät eivätkä enää anna lainaa esim. Suomellekaan, niin velanottohan pysähtyisi. Sitten kun Suomi ryhtyisi maksamaan esim. miljardin vuodessa omaa velkaansa pois, niin oisko meillä 74 vuoden kuluttua velaton valtio? 

 

Helena Pusu

 

 

P.S Heitetään tähän loppuun vielä linkki mainion Pauli Vahteran mainioon blogikirjoitukseen :)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Helenakin on nätty ja fiksu, mutta ei saa pidettyä jätkänkieltään kurissa.

Nils Holgerson (nimimerkki)

Valtion kannattaa aina olla jonkun verran velkaa eikä sitä edes koskaan makseta pois. Valtio ei ole ihminen, joka voi maksaa velkaa pois tietyn ajan.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Miten niin KANNATTAA olla velkaa?? Kuulostaa absurdilta, olisi kiva saada edes pikkuisen perusteluja...

Pentti Järvi

Täällä on toinen tietämätön joka haluaisi tietää, miksi kannattaa olla velkaa noin helevetisti. Siksi, että korko on halvanpuoleinen? Mutta jos sitä lainarahaa jaellaan pois ilmaiseksi...ei mene kaaliin.

(muuten: noin isoja summia ajattelen edelleen joko markoissa tai Espanjan pesetoissa ja tajuan ne silloin paremmin)

Markus Lehtipuu

Ei voi sanoa muuta kuin : Vallankumous Äänestyskopissa!

juri g.

Miljardi euroa on TUHAT MILJOONAA euroa, siis 1 000 000 000 euroa.

Poliitikkomme laittavat eurot jonoon ja asiat arvojärjestykseen omien arvovalintojensa mukaisesti, vrt tapaus Lohja.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Eipä tuo miljardi paljoa kokonaispotissa tunnu. Pitää katsoa myös sitä kokonaiskuvaa, että JOS pankkisektori romahtaa niin mitä siitä seuraa. Siinä saa aika moni sairaanhoitajakin lähtöpassit, vaikka töitä olisi entistä enemmän. Suomen tilanne on yleisesti ottaen hyvä, olemme vielä todella kaukana Maastrichtin sopimuksen määrittelemästä 60 % velkaosuudesta BKT:sta ja sen lisäksi Suomi on yksi vähiten velkaantuneista EU-maista. Tämän lisäksi Suomen luottohäiriöriski on arvioitu pienemmäksi kuin edes Saksan, joten sikäli ei tässä vielä mitään hätää.

Velkasaneerauksien ongelma on tässä mitassa se, että siinähän käsittääkseni annettaisiin osa veloista ikäänkuin "anteeksi" ja se on ehdottomasti viimeinen keino. Vakuuksia vaadittiin jo Kreikalta ja nyt Irlannilta niitä mitä ilmeisimmin jopa saadaan, muiden osalta luotonanto perustuisi sitten niinikään vakuuksiin.

juri g.

Virhe tapahtui siinä vaiheessa kun sairaanhotajien palkkoja ryhdyttiin velkarahalla nostamaan, Jyrki Kataisen vaalilupauksen mukaisesti.
Koko ongelman syy on ylivelkaantuminen.

Suomen oli vielä vielä vuonna 1990 käytännössä velaton. Oli jopa saatavia Neuvotoliitosta, jotka venäjä on sittemmin aksanut pois.

Suomessa oli velattomalla 1980-luvullakin sairaanhoitajia, mutta ei esim sosiaali- ja terveysministeriön 16 akateemisen naisen tasa-arvo-osastoa. Heidän on jatkossa mentävä tuottavaan työhön.

Anna-Leena Nieminen

#Dagong’in väitteet puolueellisuudesta eivät ole täysin turhia, sillä epävakaiden amerikkalaispankkien epäillään antaneen nimekkäimmille luottoluokitusyrityksille (Standard & Poor, Fitch Ratings ja Moody’s Inverstors Service) vääriä tietoja luokitusten parantamiseksi, ja kaiken lisäksi näitä nimekkäitä luokitusyrityksiä syytettiin jo valmiiksi liian hyvien luokituksien antamisista.[1]

Esimerkiksi Suomen valtio valtiovarainministeriön kautta hakee valtion luottoluokituksen mainituilta suurilta luottoluokitusyrityksiltä.[2]#

lainaus: http://www.infosota.fi/2010/07/15/kiinalaiset-alen...

Vieras (nimimerkki)

Mitenköhän sinulta Helena riittää tuota elämäntaitoa muille ohjeeksi asti? Käsittääkseni et ole ollut oikeassa työssä ikinä ja vaikutat maalaispitäjässä kotiäitinä?

Se ei erityisesti pätevöitä mihinkään. Paitsi lastenhoitoon, johon et tietenkään voi ottaa kantaa. Tulisi se oma tietous ja tiedonpuute liiaksi esille.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Näin sivusta sanoen, anonyymina tuollainen huutelu on yhtä tyhjän kanssa. Nimellä ja kuvalla kun tulet esiin, niin arvioidaan sitten sinun sanomisiasi urahistoriaasi ja koulutustasi vasten, eikä sitä miten perustelet ja olet asioista ottanut selvää.

Politiikkaan ei kaltaistesi puskista huutelijoiden mukaan sovellu yksikään ihminen, koska jos ei ole koskaan tehnyt kuin politiikkaa, niin silloin ei omaa käsitystä arjesta ja työstä (politiikka ei jostain syystä ole määritelmällisesti "työtä"?) ja jos taas ei ole tehnyt pääasiassa politiikkaa, niin silloin ei voi siitä mitään ymmärtää ja tuijotetaan sitä cv:tä että jaahas, ei tuolla koulutuksella tai työhistorialla voi mitään mistään ymmärtää.

Kannattaa vaan keskittyä ihmisten sanomisiin heidän henkilönsä sijaan, niin on paljon helpompi keskustella asioista.

Markus Lehtipuu

Pois vain kaikki tuollaiset anonyymien "patologisten valehtelijoiden" henkilökohtaisuudet! Helena, poista, pysyy blogisi puhtaana tuollaisista roskaviesteistä!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Enkä poista. Minusta on hyvä, että tuollaisiakin tulee, sillä se todistaa kuinka Suomessa perustuslain takaamaa mielipiteenvapautta ei osata kunnioittaa ihan joka paikassa.

Markus Lehtipuu

Okei. IKävää, jos tuollaiset idiotismit yleistyvät.

maksaja (nimimerkki)

Helena on fiksu.

Kansalaisilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin käydä äänestämässä.
Äänestystulos on kansan kommentti suomalaisten päättäjien viime vuosikymmenien hölmöilystä. Mitää muutosta ei kuiteskaa kannata odottaa, se olisi typerää. Perussuomalaiset hölmöilee seuraavalla nelivuotiskaudella samalla tavalla kuin nykyisetkin päättäjät.
Kansalle jää aina laskun maksajan osa. Psyykattava kansaa, että osaa iloita maksajan roolistaan,
Helenan blogeista nauttimisen lisäksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

A billion isn´t what it used to be, sanoi aikanaan hopeapatruuna Hunt. Eikö lukiokoulutuksen pitänyt olla ilmaista?

Vieras (nimimerkki)

Milloin takaus on muuttunut avustukseksi?

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Äänestäkää perussuomalaisia niin saatte apinankin ministeriksi!

FIVA ja mulkuton ministeri Juha Rehula (kepu) varmistavat, että kuormasta syödään eläkerahojamme.

Esim. Almalle rakennetaan mediapalatsi eläkerahoillamme (Lemminkäinen) ylihintaan Erkon palatsin viereen ja vuokra on alihintaan.

"Hyvä veli" -systeemi toimii myös eläkeyhtiöiden hallitusten välisesti.

*****************************
Mutta ei niin huonoa ettei hyvääkin ideaa! Voisin työllistää n. 50 työtöntä kaivamaan monttua jonne nämä eläkeyhtiöiden herranperkeleet joutaisivat.

Carolus Martellus

Miljardi vuodessa riittäisi tuplaamaan maahan haalittavien humanitaaristen maahanmuuttajien määrän. Tämän myötä kasvavalla rikkaudella voisimme maksaa valtionvelan tulevaisuudessa helposti.

J. Gagarin

Komppaan toisena olevaa Nils Holgersonin kommenttia siinä mielessä, että ei velkaa ole tarkoituskaan maksaa kokonaan pois. Sitä maksellaan eräpäivinä ja uutta lainaa otetaan tarvittaessa tilalle. Suomessa on vanhakantainen agraaritalonpojan asenne vielä pitkälti vallalla velan oton suhteen. Ehkäpä juuri siksi Suomen velkaantuneisuusaste onkin alhaisempi kuin Euroopassa keskimäärin.

Valtion kohdalla pitäisi rahoitukseen suhtautua samalla tavoin kuin pörssiyrityksissäkin. Yleenä katsotaaan, että oman pääoman osuus yhtiön taseesta ei kannata nousta paljon yli 50%:n, sitä pidetään liian vahvana taseena, mikä on siis negatiiviseksi tulkittu asia. Pääsääntöisesti pörssiyhtiöillä on taseessa yli puolet velkaa, osittain pitkäaikaisina lainoina, osin lyhytaikaisina ja osin overdraft-tyyppisinä rahoitusjärjestelyinä. Ja tavoitteena ei ole velasta eroon pääsy, vaan tietyn velkaantuneisuusasteen ylläpitäminen.

No, tähän joku tietysti toteaa, ettei valtiota voi verrata pörssiyritykseen. Käytinkin tätä vertausta vain havainnollistaakseni sitä, että tietty velkaantuneisuusaste on täysin mahdollista ylläpitää "forever".

"Mit Kredit und ohne Geld - so kommt man durch die Welt!" (Wanha saksalainen sananlasku)

(Muuten ei niiden 12 miljardin käyttö mikään ihmettelyn aihe ole. Valtion tulo- ja menoarviot ovat julkista materiaalia samoin kuin kansantalouden tilastot.)

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Pistän tämän jo toiseen kertaan US:n blogikommentteihin, Koska muutkin tuntuvat koko ajan vain jauhavan samoja fraaseja uudelleen ja uudelleen.

Jos rivitalo, jossa asut alkaa palaa toisesta päästä (sieltä Kreikan puoleisesta), niin mene ihmeessä sammuttamaan ensin! Kysele sitten kuka sytytti, ja miten tulevat palot voidaan estää!

Pidän kyllä suoranaisena tietoisena valehtelemisena, kun sanotaan Suomen antaneen tai antavan Irlannille miljardi euroa. Vai voisikohan joku olla todella niin tyhmä, että luulee niin?

Sakari Behm

Käsittämätöntä; Suomesta löytyy rahaa muiden maiden tukemiseen, mutta omien kansalaisten tukemiseen ja ostovoiman säilymiseen sitä ei löydy. Päättäjät taitaa olla noitia, jotka kahmivat itselleen mielettömät määrät rahaa ja valtaa, kääntäen kansalaisilleen selkänsä.

J. Gagarin

Suomalaisten työllisten ostovoima on kohonnut raketin tavoin euron olemassolon aikana. Lähes 30%!

Suomi on tässä vaiheessa vielä mukaana ruodussa pyrkimässsä pelastamaan yhteisvaluuttaa, joka on tuonut mannaa Suomen kansalle. Katainen on oikeassa todetessaan, että lainatakuuut hyödyttävät suomalaisia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän amadeus kuva
John Nikulas

Väärin. Vienti veisi ilman yhteisvaluuttaakin. Ei kuluttajia kiinnosta ollenkaan missä valuutassa tuotteen tekijä saa palkan, kunhan sitä valuuttaa voi vapaasti ostaa ja myydä.

Eli eurolla ei ole mitään merkitystä kaupan suhteen, kauppasuhteilla sen sijaan on.

J. Gagarin

"Ylhäältä alas on pitkä matka, mutta se tapahtuu hetkessä."

Siksi sitä pitää yrittää estää.

Ei euro ole tuonut haittaa kenellekään suomalaiselle. Se on pitänyt valuutan vakaana, korot alhaisina ja työttömyyden pienenä. Toki aina korostetaan sitä, että Suomessa on niin ja niin paljon köyhiä, mutta kyse on suhteellisesta köyhyydestä. Osittain tunne siitä, ettei pysty tulemaan toimeen normaaliarjen edellyttämissä menoissa johtuu siitä, että se mitä ymmärretään normaaliarjeksi on nykyään toista kuin joitakin vuosikymmeniä sitten. Normaaliarjessa pitää nykyään on taulu-TV, kännykkä ja puhelinliittymä, tietokone ja laajakaista, mahdollisuus käydä pizzalla ja ajaa autolla. Vielä 60-luvulla katsotttiin, että auto ja TV olivat ylellisyyttä, joskus jopa lankapuhelin tai sisävessa kotona. Tyydyttävästi toimeentulevia olivat sellaiset, joiden perheissä riitti maitoa ja kaurapuuroa silloin kun oli nälkä.

Muuten mitä siihen omaan "onnekkuuteeni" tulee, niin sen lisäksi, että sekin on suhteellista, voin vakuuttaa, että vaikka elelisin asunnottomien yömajassa kukaan taustani tunteva ei välttämättä ihmettelisi osaani. Olen muuttanut lapsuudenkodistani pennittömänä pois 18-vuotiaana enkä ole sen jälkeen turvautunut kenenkään muun apuun kuin oman itseni.

Reijo Tossavainen

Gagarin väittää, että korot euron ansiosta alhaalla.

Kysymys ei ole eurosta, vaan laajemmasta ilmiöstä, sillä myös ei-euromaissa kuten Ruotsi, Ranska, Norja, Sveitsi ja Englanti, korot ovat olleet alhaalla.

Entä valuutan vakaus?
Esim. Ruotsin kruunu devalvoitui laman iskiessä. Nyt se on jälleen vahvistunut. Siksi ruotsalainen teollisuus ja ruotsalainen yhteiskunta kokonaisuudessaan on selvinnyt nykylamasta esim. Suomen paremmin.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Joopa joo, Gagarin on ainakin ihan autuaan tietämätön siitä mitä suomalainen köyhyys on! Ei oikeasti köyhällä kyllä kävisi mielessäkään haaveilla taulutelkkarista, jonkinlainen puhelin on nykyään käytännössä lähes välttämätön, mutta joku muinainen jeesusteipillä kokoon kursittu kapula ei kyllä mene luksuksen piikkiin. Autoa ei ole läheskään kaikilla. Tietokone ja netti ilmeisesti jostain syystä priorisoidaan tosi korkealle, koska ne useimmilta löytyy (mutta nettiyhteyden nopeudesta ja tietokoneen laadusta tinkien, tietty... ). Toisaalta: MONILLA EI EDES OLE KOTIA ja nälän näkeminenkin on todellista Suomessa!

Pentti Järvi

Johan tuli hankala puheenaihe taas (toinen oli/on se homoasia). Voisiko Suomi vaikka huomenna erota EMU:sta?

Pentti Järvi

Taas tyhmä kysyy: miksi Suomessa on edelleen instituutio nimeltä Suomen Pankki?

J. Gagarin

"Kysymys ei ole eurosta, vaan laajemmasta ilmiöstä, sillä myös ei-euromaissa kuten Ruotsi, Ranska, Norja, Sveitsi ja Englanti, korot ovat olleet alhaalla.

Entä valuutan vakaus?
Esim. Ruotsin kruunu devalvoitui laman iskiessä. Nyt se on jälleen vahvistunut. Siksi ruotsalainen teollisuus ja ruotsalainen yhteiskunta kokonaisuudessaan on selvinnyt nykylamasta esim. Suomen paremmin."

Miksi luet Ranskan "ei-euromaaksi"?
Euroalueen talous toki kyllä vaikuttaa vakauttavsti myös muihin sen läheisyydessä oleviin talouksiin, esimerkiksi mitä korkotasoon tulee. Mutta silloin, kun Suomessa lainakorot nousivat 17%:iin 90-luvulla, ei naapurimaiden tilanne pelastanut meitä lainkaan. Ja mitä Ruotsiin tulee, niin selvisi se silloinkin Suomea pienemmin vahingoin. Se johtuu Ruotsin kansantalouden vankemmasta ja laaja-alaisemmasta pohjasta.

J. Gagarin

Kaisa Kansine: "Ei oikeasti köyhällä kyllä kävisi mielessäkään haaveilla taulutelkkarista,"

Ei varmaankaan oikeasti köyhällä, mutta valtaosalla niistä suhteellisesti köyhistä, jotka siihen 900.000 kuuluu, tuo taulutelkkari on omassa ruokakunnassa.

Sakari Behm

Jos ei kukaan pyydä takuita, niin miten voi olla varma rahojen takaisin saannista. Jos minä menen pankkiin ilman takaajia tai muuta reaaliomaisuutta, niin en saa koskaan mitään lainaa? Taas on isojen poikien kusetuskerho vetämässä. Variksetkin nauraa meille.

J. Gagarin

Varmuuutta ei ole, mutta mikään maa ei halua menettää luottokelpoisuuttaan ja joutua IMF:n syliiin.

Tässä täytyy punnita yhtäältä lainanantoriskiä ja toisaalta sitä tilannetta, mikä syntyisi, jos rahajärjestelmä sortuisi. Riskin välttämisekssi ei kannata panna itseään hirteen.

Toimituksen poiminnat