Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Selkokielinen blogikirjoitus

Ex- Miss Suomi Essi Pöysti lähtee eduskuntavaaleihin ehdokkaana Kokoomuksen listoilta. Kokoomuksen ehdokkaana on myöskin ex-missi ja ex-kohujulkkis Jasmin Mäntylä. Kait kohukaunottaria ja kauneuskuningattaria on muillakin puolueilla ehdokkaana? Keskustastahan yksi sellainen ponkaisi aina ministeriksi asti.

Voiko nainen olla sekä kaunis ja kauneudellaan tunnustusta saanut, että myöskin kykenevä toimimaan kansalaisten kovapalkkaisena edustajana? En itse keksi yhtään syytä sille, miksi ei voisi. Esimerkiksi Essi Pöysti on misseyden lisäksi sairaanhoitaja, että ei hän mikään ihan turha hömppäilijä kait ole. Lisäksi mielestäni hänen luonteestaan kertoo jotain se, että hänellä on pokkaa lähteä ehdokkaaksi vaikka takuulla tietää sen arvostelun, jota tulee osakseen saamaan. Eihän ihminen voi olla mitään, jos on osallistunut ja vieläpä pärjännyt kauneuskisoissa?

Toisaalta minua häiritsee se kysymys, että mikä mahtaa olla puolueella taka-ajatuksena, kun lähdetään kysymään ehdokkaaksi ihmistä, joka on ns. julkkis, mutta jolla ei ole mitään poliittista taustaa. No, tähän me jokainen tiedämme vastauksen.

Olen joskus lueskellut jonkun Marilyn Monroen elämänkertakirjan ja itselleni jäi mieleeni kuva fiksusta ja sinnikkäästä naisesta, josta tuli ihmisten mielikuvien vanki. Vahvistusta tähän sain lukiessani kirjasta Välähdyksiä, sirpaleita Monroen omia tekstejä, joita on kirjoittanut ajatteleva, tunteva ja lahjakas nainen, ei se elokuvissa pyllyään söpösti pyörittelevä bububbidub-blondi. Jayne Mansfieldin henkisistä lahjoista en osaa sanoa mitään, mutta hänen älykkyysosamääränsähän oli jotain 142. 

Miksi ulkonäöllään tunnettavuutta saaneilla naisilla ei oleteta olevan mitään muuta annettavaa kuin se oma ulkonäkönsä? Mihin perustuu ajatus siitä, ettei tietyn näköisillä naisilla voi olla aivotoimintaa tai he eivät voi olla lahjakkaita ja hyviä ihmisiä? Tai toki voivat olla silleen ”awww, söpö pieni kissan pentu. Vastustan kissanpentujen tappamista”-hyvyyttä tai mielipiteitä, muttei mitään ihan oikeita tai vakavasti otettavia? 

Sitä minä olen pohtinut, että miksi ei voi sanoa, että esimerkiksi johonkin etniseen ryhmään kuuluva ihminen on luonnostaan tyhmempi kuin toinen, mutta on ihan okei sanoa, että kaunis ihminen on tyhmempi kuin ruma tai ainakin väheksyä hänen kykyjään. Tähän mielikuvaanhan perustuu esimerkiksi joidenkin naisryhmien tarve näyttäytyä ei-niin-kauniina. Vaikka he itse sanovat, etteivät halua olla seksisymboleita tai eivät halua näyttää hyvältä koska se on naista alentavaa, niin totuus on se, että jotkut naiset rumentavat itseään luodakseen itsestään älykkäämmän kuvan ja ollakseen uskottavia.

 

Vähän niin kuin asiasta sadanteen, mutta eilen luin, että Marie Antoinette ei todellisuudessa koskaan sanonut ”Qu'ils mangent de la brioche” - ”syökööt sitten leipää” (tai pullaahan se ehkä enemmänkin tuo briossi on), kun köyhät nälissään esittivät vaatimuksiaan olojensa parantamiseksi. Kyseinen lausahdus esiintyy kuulema jossain Rousseaun tekstissä jo aikana, jolloin Marie Antoinette oli vielä lapsi.

Siltikin me tunnemme Marie Antoinetten ilkeänä, turhamaisena ja kauniina naisena, joka halveksi köyhiä ja kaikki tuo hänen kauneutensa taustalla eläneestä pahuudesta ja onttoudesta kulminoituu siihen lausahdukseen: ”syökööt sitten leipää”.

 

Helena  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Essi Pöysti on muuten mielestäni 2000-luvun ehkä kaunein Miss Suomi. Tosi sievä ja vaikuttaa jotenkin "kivalta" ihmiseltä.

J. Gagarin

Brioche on Välimeren maiden vähän viinerityyppinen "leivos", jossa pullan sisällä saattaa olla ripaus hilloa.

Olet muuten älykkään näköinen tuossa uudessa kuvassa!

Markus Lehtipuu

Muuten en kommentoi, mutta ongelmanahan oli se, että köyhillä ei ollut leipää ollenkaan, ja siksi tämä järjen jättiläinen ehdotti, että söisivät leivoksia.

Samanlainen ratkaisu: miehelle jolla ei ole työtä eikä yhteiskunnallista asemaa: "Ottaisit jonkin ihanan manikyyrin tai kasvonaamion".

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ei Markus. Marie ei koskaan tuota pullan syöntiä ehdottanut. Se on vain Urbaani legenda.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Et sä itsekään ole hullumman näköinen ;)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ei kai vain synnillisen lihalliset ajatukset pyöri Artolla mielessä? Jumala tietää kaiken, mitä ajattelet. Himo vie pois Jumalan luota. ;-)

Ilkka Järvelä

Vaaliehdokkaaksi saa vissiin asettua melkeinpä kuka vain täysikäinen suomalainen, miksei siis myös Essi Pöysti. Joka on siis ex-missi ja sairaanhoitaja. Arvelenpa ettei lähtisi ehdolle taikka ei olisi kysytty / huolittu mukaan jos olisi sairaanhoitaja muttei ex-missi. Mutta nyt on ja siellä siis ehdolla.

Tarttee lisätä se että ennen tämän tekstin lukemista en olisi tiennyt kuka on Essi Pöysti ja en tiedä kuka on vaikkapa Miss Suomi 2010. Eivät noi missit enää ole sellaisia kovan luokan julkkiksia kuin olivat takavuosina. Varmaan joku Armi Aavikko tai Riitta Väisänen olisi aikanaan mennyt heittämällä eduskuntaan. Niinkuin tämä Tanjakin, jonka sukunimi on muuttunut useaan otteeseen ja en ole kärryillä mikä se nyt tällä hetkellä on. Ilman laajempaa alan seuraamista olen siinä käsityksessä että tuolla eduskunnassa Tanja ei ole ollut ollenkaan pöllömpi tyyppi vrt muut. Mikseipäs siis Essi Pöystikin voisi olla ihan ok, en tiedä.

Markus Lehtipuu

Suosittelen äänestämään miehiä, oikeassa työelämässä olleita, koulutettuja ja myös älykkäitä, jotka tuntevat myös huolta isänmaasta ja ovat vailla psykopatologista sadismia muita ihmisiä kohtaan.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

No, koskeehan tuo yleistäminen lisäksi myös rikkaita, että jos on varakas, niin on pakko olla jollain tapaa vajavainen ihminen joka vaan mittaa kaiken rahassa. Köyhä taas ei voi olla kehittymätön ja katkera ihminen, vaan hänen tilansa on jonkun muun vika.

Samalla tapaa hyvännäköinen nainen ei yleisen mielikuvan mukaan voi olla ulkonäkönsä lisäksi mitään muuta. Lisäksi vahvana elää sekin käsitys kuinka kauniit ihmiset saavat kaiken pelkästään ulkonäkönsä avulla ja heidän ei tarvitse kehittää älykkyyttään ja luonnettaan, toisin kuin ulkonäöltään vaatimattomampien.

Hyvännäköinenkään mies ei nykyisellään vallitsevan käsityksen mukaan oletettavasti voi ymmärtää mistään mitään jos hänellä on titteli MR. Finland tai vastaava. Urheilija on pätevä myös poliittiseksi päättäjäksi noin lähtökohtaisesti, mutta näyttelijä saati malli ei. Miesten osalta tosin poikkeuksen muodostaa titteli Mr. Gay Finland, joka jos olisi ehdolla saisi sen edun että häntä äänestämättä jättäminen olisi nykyisessä ilmapiirissä syrjintää homoja kohtaan ja jos äänisaalis jäisi vaatimattomaksi, niin se olisi merkki yleisestä homovastaisuudesta, riippumatta ehdokkaan näkemyksistä eri kysymyksiin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

"Lisäksi vahvana elää sekin käsitys kuinka kauniit ihmiset saavat kaiken pelkästään ulkonäkönsä avulla ja heidän ei tarvitse kehittää älykkyyttään ja luonnettaan, toisin kuin ulkonäöltään vaatimattomampien."

Tämä on erittäin paikkansapitävä. Ja sitten sen päälle vielä valitetaan, kuinka kaikkien on nykyään oltava tosi hyvännäköisiä JA menestyviä, mutta samalla sitten hyvännäköisen menestyksen taustalla nähdään olevan just se myyvä ulkonäkö.

J. Gagarin

Vielä piti lisäämäni, että tutkimuksien mukaan "kauniit" ihmiset ovat itse asiassa älykkäämpiä kuin "rumat". Tämä johtuu siitä, että kun luonto on ihmisen tietynlaiseksi luonut, niin mitä täydellisemmät geenit hänellä on sitä täydellisempi hän on niin ulkoisilta ominaisuuksiltan kuin aivorakenteeltaankin. "Kauneus" tässä yhteydessä tarkoittaa ennen kaikkea symmetrisiä sopusuhtaisia kasvonpiirteitä.

Syy miksi jotkut missukat vaikuttavat kuin blondivitsien stereotypioilta on siinä, että he ovat panostaneet elämänsä ulkonäkönsä eteen eikä mihinkään muuhun, koska ovat jo nuorena havainneet, että sillä saralla he nopeiten ja helpoiten saavat saavutuksia aikaiseksi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Jos tuossa on perää, niin siitähän voisi kehittää vaikka mitä teorioita, kuten sen, että evoluutio on muokannut älykkäiden ihmisten kasvoista kauniit siksi, että älykkäät löytäisivät helpommin lisääntymiskumppanin, jolloin älykkäät geenit säilyisivät ja mieluummin ne huonommat karsiutuisivat pois. Mielenkiintoistahan myöskin on se, että kautta aikojen naiset, joilla on kurvit kohdallaan, ovat kiehtoneet miehiä: rintavaa naista pidetään kykenevänä ruokkimaan lapsia ja lanteikkaita hyvinä synnyttäjinä, mutta lanteikkaankin suosion taustalla voi olla se, että tutkimusten mukaan naiset, joilla on lantiolla luonnostaan rasvaa, ovat älykkäämpiä kuin naiset, joilla ei ole.

Eli todellisuudessa esim. Marilyn Monroe, jolla oli kauniit, symmetriset kasvot ja kurvikas vartalo, ei kiehtonut söpön ulkonäkönsä vaan sen alitajuisen viestin "minulla on hyvät geenit niin ulkoisesti kuin älyllisesti" kautta. Ja ehkä hänestä tuli siksi niin kuolematon hahmo, että se hänen lähettämänsä viesti oli just tosi ristiriitainen.

Anni Loren

Tämä mistä Helena kirjoittaa eli ettei kauniita oteta vakavasti ei mielestäni ole niitä yhteiskunnan suurimpia vääryyksiä mutta voihan se olla ongelma. Ei vaan jaksa noista Benin tallin tytöistä.

Onks toi Monroe kirja jo suomennettu??
Meinasin ostaa sen jenkeistä mutta painoi matkatavarat niin paljon että jäi. Marraskuun Vanity Fairissa oli otteita tosta "Fragments" kirjasta. Mun mielestä kiehtovin pätkä oli se missä Monroe listasi henkilöitä joista tulee hänelle väkivaltaiset fibat: Marilyn sanoi pelkäävänsä Kennedyn lankoa, englantilaista näyttelijä Peter Lawfordia. Marilynin jo vuonna 1956 kirjoittamassa päiväkirjamerkinnässä todetaan kuinka Marilyn epäili Lawfordin kadehtivan häntä koska Lawford oli hänen mielestään piilohomo joka olisi halunnut olla Marilyn! On aika kiehtovaa että tunnetusti viimeinen henkilö jonka kanssa Marilyn puhui ennen kuolemaansa puhelimessa oli Peter Lawford..

Helena, sä oot tossa uudessa kuvassas ihan murjaanien kuningattaren näköinen, onks varmaa ettei tää oo joku kannanotto:)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

"Helena, sä oot tossa uudessa kuvassas ihan murjaanien kuningattaren näköinen, onks varmaa ettei tää oo joku kannanotto:)"

:) Ei missään nimessä. Olen toki aidosti käsittämättömän huolestunut tästä ilmiöstä.

Pentti Järvi

Anni, se on H:n vastaus niille, jotka arvelivat, että vain hyvännäköisellä kuvalla varustettu bloggaajatar saa paljon kommentteja.

Käyttäjän joonasdasilva kuva
Joonas da Silva

"Mihin perustuu ajatus siitä, ettei tietyn näköisillä naisilla voi olla aivotoimintaa tai he eivät voi olla lahjakkaita ja hyviä ihmisiä?"

Todellisuudessahan kauneus korreloi positiivisesti älykkyyden kanssa. Tosin on paljonkin syitä olettaa, etteivät kaikkein kauneimmat kuitenkaan edusta yleensä älyllisesti ihan terävintä kärkeä. Tällä taas ei ehdokkuuden kannalta ole juurikaan merkitystä, koska edustajilta ei edellytetä kummoista aivotoimintaa.

Vaikka kauneus ei anna syytä olettaa tyhmyyttä, se, että hakee eduskuntaan missijulkkisstatuksen perusteella tietysti lisää todennäköisyyttä sille, että liikenteessä ollaa keskimääräistä heppoisemmilla eväillä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

"Tällä taas ei ehdokkuuden kannalta ole juurikaan merkitystä, koska edustajilta ei edellytetä kummoista aivotoimintaa."

:)))

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Käännät Helena koko asian nurinpäin. Ei ulkonäöllä ja älykkyydellä ole tietenkään mitään yhteyttä, mutta ulkonäöllä ja menestyksellä on.

Tutkittua faktaa on, vaikka en ala sitä esiin kaivamaan. Viimeisin mitä olen kuullut on, että johtavassa asemassa olevista naisista on ylipainoisia hyvin vähän.

Kokoomuslainen ihminen tuntuu erityisesti arvostavan varsinkin naisissa ulkonäköä. Muistammehan Sirpa Pietikäisen joka valittiin eduskuntaan nuorimpana (oli todella nuori ja nätti), mutta kun hän kasvoi tehtäviensä mukana, niin suosiolle kävi päinvastoin. On päässyt mukaan uudelleen, todennäköisesti lähes pelkästään naisten äänestämänä. Se ainut kokoomuspoliitikko, jota minä äänestäisin jos voisin on Paula Risikko, mutta hän ei oikein kokoomuksen profiiliin taida sopia.

Siitä misseydestäkin voisi sanoa, että ainakin minä olen ollut aina hyvin eri mieltä kauneudesta. Eräästäkin entisestä missistä tapasin sanoa, että minulla oli kerran kaksivuotias ravihevonen, joka palkittiin II+:lla kauneusnäyttelyssä. Sillä tosin olikin yhtäläisyyksiä tämän entisen missin kanssa: pitkä naama ja ohuet jalat.

Mutta hirveän älykäs se oli.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kokoomuksellahan on paljonkin kauniita naisia vissiin ehdokkaaksi lähdössä: Pöystin ja Mäntylän lisäksi ainakin Hetemaj ja oliko Jaana Pelkonenkin?

Käyttäjän joonasdasilva kuva
Joonas da Silva

Timo Elonen:

"Käännät Helena koko asian nurinpäin. Ei ulkonäöllä ja älykkyydellä ole tietenkään mitään yhteyttä, mutta ulkonäöllä ja menestyksellä on"

On niillä tilastollinen yhteys. Samoin pituudella ja älykkyydellä.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Ero johtuu älykkyyden mittausmenetelmien heikkoudesta. Pitkä mies ja kaunis nainen saavat huomattavasti enemmän stimulointia älykkyydelleen.

Lihavat naiset ovat varmasti niiden testien mukaan tyhmempiä kuin laihat.

Pituus ja älykkyys korreloivat miehissä selvästi enemmän.

Pentti Järvi

No voi helkkari. Nainenhan pystyy syömällä lihottamaan itsensä kuukaudessa siitä sen kummemmin tyhmistymättä...

Käyttäjän joonasdasilva kuva
Joonas da Silva

Millä perusteella se johtuisi mittausmenetelmien heikkoudesta? Jos joku saa enemmän "stimulointia" älykkyydelleen ja on sen takia keskimääräistä älykkäämpi, niin miten tämä romuttaa väitteeni?

Kauneuden ja älykkyyden kytkös perustuu evoluutioon. Kauniilla naisilla on ollut tapana pariutua keskimääräistä älykkäämpien ja komeampien miesten kanssa ja siten heidän jälkeläisilleen on periytynyt keskimääräistä enemmän sekä kauneutta että älykkyyttä.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kauniit kasvot esimerkiksi voivat olla sekä pyöreät että pitkänmalliset. Esimerkiksi naisella pieni nenä ja pyöreät kasvot, miehellä pitkulaiset kasvot ja pitkä nenä. Lapsella voi olla molempia ominaisuuksia. Se ei enää ole kaunista.

Anni Loren

"Pituus ja älykkyys korreloivat miehissä selvästi enemmän."

En oikein usko tuohon..Tiedän tuttavissani parikin todella lyhyttä miestä jotka ovat hyvinkin fiksuja ja myös ammatillisesti hyvin menestyneitä.

Pentti Järvi

Heh. Pätkähän minäkin olen ja siksi kait aika tyhmä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Timo Elonen se siellä taas kirjoittelee politiikan pihamaalta, lumiukkojen viereltä jälleen kerran. Pietikäisen suosioon vaikutti myös rattijuopumustuomio osaltaan. Ja kuinkahan perustelet sen että Risikko ei sopisi profiiliin ja on silti ministerinä, eräs arvostetuimpia ministereitämme niin puolueen sisällä kuin sen ulkopuolellakin? Jos ulkonäön arvostaminen naisissa on maailmassasi jotenkin kokoomuslaisille leimallinen ominaisuus, niin puolueen kannatus on vaaleissa pelkästään miesten äänillä laskettuna maailmanennätysluokkaa.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Niin, saattanee tuo olla aivan täysin puhdas sattumakin. Tosiasiat voi jokainen todeta itse.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Helenan kuva kertoo paljon Helenasta. Luulen, että Helena on kauneussalongissa ja hänellä on kasvonaamio. Ai että mitä kertoo? No sen, että kun toi Helena on muutenkin kaunis ja hyvämuotoinen (kaulasta alaspäinkin?),niin nykyisen ahneuden aikakautena ahneus on tarttunut häneenkin. Vaikka on kaunis, niin keinolla millä hyvänsä pitää tulla vielä kauniimmaksi. Arvasinkohan oikein?

M-T Heikka

Ei ulkomuoto ole kaikki. Siihen voi kyllä jäädä jumiinkin.

Nuorethan ovat aina kauniita ja komeita, ei se ole poikkeavaa. Ei kannata jäädä tuleen makaamaan.

Täällä blogistanissa vain ovat yliedustettuina yli kuuskymppiset miehet, jotka ihailevat nuoruutta.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Ja ne nuoremmatkin miehet ihailevat selvästi nuoria naisia, eivät miehiä.

M-T Heikka

Joo, vaan ei ne nuoret miehet kuolaa jonkun kuvan perään, koska he arvostavat varmaan livemimmejä paremmin.

Ja livessä nyt kaikki ovat kauniita.

Vanhat ukot vain pörräävät näillä sivuilla. Viettävät rattoisia eläkepäiviä lueskelmalla Helenan blogia, tisseistä ja pyllyistä...ja uups, iiks...ja hops. Se vain on raaka totuus.

Pentti Järvi

Merja: nyt tulivat välimerkkisi ihan kohalleen. Muistaakseni valitit niistä joku päivä tässä.

Panu Horsmalahti

"Miksi ulkonäöllään tunnettavuutta saaneilla naisilla ei oleteta olevan mitään muuta annettavaa kuin se oma ulkonäkönsä? Mihin perustuu ajatus siitä, ettei tietyn näköisillä naisilla voi olla aivotoimintaa tai he eivät voi olla lahjakkaita ja hyviä ihmisiä?"

Ainakin näistä misseistä on huonoja kokemuksia politiikassa. Tanja Karpela, hyrr..

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kauneudella saa huomiota ja sitä kautta valtaa. Tämän lisäksi älykkyys on harvinaista. Onkin siis aivan luonnollista, että ihmiset laskelmoivat päässään kauniin ehdokkaan kykenevän pääsevän kansansuosioon ja valokeilaan silkalla kauneudellaan, mutta on edelleen periaatteessa yhtä pieni todennäköisyys, että ehdokas on älykäs kuin satunnainen kadulta napattu tallaaja eli esim. 15%.

Näin minä näkisin asian. Essi Pöystiä sen kummemmin tuntematta, pidän todennäköisenä, että hän on nimenomaan älynsä ja osaamisensa puolesta kansanedustajatehtävään soveltuva n. 15%. Tosin, se että puolue lähestyy henkilöä, kielii siitä, että jonkinnäköistä älyä ja osaamista on, koska idiootteja tuskin kukaan haluaa omaan puolueeseen aiheuttamaan noloja tilanteita. Tämä nostaakin veikkaukseni Essi Pöystin älyn olevan tärkeä syy hänen valintaansta n. 35%:iin.

Hänen kanssaan keskustelemalla tietenkin kuva tarkentuisi entisestään lähelle sataa tai nollaa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Lisäys:

Keskustelu Essi Pöystin kanssa olisi toisaalta vaivaannuttavaa hänen kauneutensa ja julkisuutensa takia. Itse tunnustan, että kauniit naiset saavat minut joskus lukkoon ja arviointikykyni saattaisi heiketä. Näin ollen saisin tarkimman kuvan, jos Essi Pöystillä olisi paperipussi päässään selittäessään minulle poliittisia kantojaan.

Harri Rautiainen

"Sitä minä olen pohtinut, että miksi ei voi sanoa, että esimerkiksi johonkin etniseen ryhmään kuuluva ihminen on luonnostaan tyhmempi kuin toinen,..."
Onhan tästä aiheesta julkaistu tieteellistä tutkimusta, mutta sitä ei saa mainostaa; poliittisesti epäkorrektia. Kenties johtaisi neljäksi vuodekai linnaan uuhden Kiviniemi/Braxin lain tullessa voimaan.

J. Gagarin

"miksi ei voi sanoa, että esimerkiksi johonkin etniseen ryhmään kuuluva ihminen on luonnostaan tyhmempi kuin toinen,..."

Aivan tuossa muodossa se ei ainakaan pidä paikkaansa. Jotkut ovat esittäneet tutkimustuloksia, joiden mukaan ryhmien välillä esiintyy eroja keskimääräisessä älykkyystasossa, mm. Tatu Vanhasen lista maailman maista. Jos tulokset ovat oikeita, niin se ei siltikään tarkoita, että joku yksilö sillä perusteella voitaisiin arvioida tyhmemmäksi tai älykkäämmäksi kuin joku toinen.

Muistan lukeneeni, että yksi suurista vaietuista salaisuuksista USA:ssa on, että mustien keskimääräinen älykkyysosamäärä on vain noin 85% valkoisten vastaavasta. Tässä kohden on tosin syytä tehdä se varaus, että ei ole varmuutta koejärjestelyistä ja siitä onko varmistettu, että kaikki tutkittavat rotuun katsomatta suhtautuvat samalla vakavuudella ja motivaatiolla tutkimukseen.

Aasialaisten todetun korkean älykkyyden sen sijaan olen valmis panemaan heidän kirjoitusjärjestelmänsä piikkiin. Älykkyystestit kun sisältävät yleensä osioita, jotka perustuvat monimutkaisten pienten kuvien hahmottamiseen ja niistä tehtäviin päätelmiin. Kiinalaiset, japanilaiset ja korealaiset käyttävät koko lapsuutensa ja nuoruutensa päivät pääksytysten moiseen harjoitukseen, joten he ovat sellaisessa huikeasti harjaantuneempia kuin länsimaalaiset.

Pentti Järvi

Siitä on kauan aikaa kun muistaakseni jollain yhteiskuntaopin tunnilla käytiin työvälitystoimistossa suorittamassa ns. palikkatesti.
Tuloksia en muista ollenkaan, mutta pirun vaikeita ne testit olivat minulle ja saatoin jopa lyödä läskiksi kesken kaiken.

Itselleni todistelin kehnoa onnistumista sillä, että mulla on "lahjoja" sitten toisenlaisissa asioissa.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

J. Gagarin

Tosi hienosti analysoitu.

Ei ole olemassa mitään mentelmää älykkyyden mittaamiseksi. Ensimmäiseksi voi todeta, että älykkyyden mittauksen pitäisi antaa vastaus siihen millaiset kyvyt jollain on. Johonkin ominaisuuteen, mikä ei ole harjoituksen tulos.
Testin pitäisi siis antaa sama tulos, riippumatta siitä, kuinka paljon sitä on harjoiteltu. Sellaista testiä ei ole. Vaikka tehtävät saadaankin samantyyppisiksi, niin silti älykkyysosamäärä kohoaa ankaralla ja pitkäaikaisella testien läpikäynnillä ja harjoituksella. Koska olen ollut tekemisissä melko paljon hyvin monimuotoisten kappaleiden konepiirustusten kanssa (ennen PC aikaa ja kolmiulotteisia kuvia), on avaruudellinen hahmottamiskykyni aivan varmasti parempi, kuin jos olisin ollut kaupan kassana. Tällaiset asiat vaikuttavat luonnonkansojen ja länsimaalaisten saamiin testituloksiin. Jos ne testikuviot olisivat luonnonkuvioita, eivätkä säännöllisiä neliöitä, kolmioita ympyröitä suoria viivoja jne. saisivat afrikkalaiset yhtä hyviä tuloksia mutta länsimaalaiset huonompia.

Uskon vahvasti, että se mitä sanot aasialaisten hyvien tulosten yhdeksi syyksi, on aivan totta. Sitten on testien suorittaminen. Saatetaan niille afrikkalaisille vaikka lyödä samat englanninkieliset paperit eteen, kuten on monesti tehtykin. Ne mittaavat vain yhden tyyppistä älykkyyttä (ei esimerkiksi kielellistä kykyä tai abstraktia ajattelua) ja jättävät monet muut lahjakkuuden ja älykkyyden lajit huomiotta.

Olen muuten varma, että älykkyystestit antavat melko tarkkaan saman tuloksen kuin niillä kuvioilla tehty muistitesti. ÄO-testit ilmoittavatkin lähinnä kuviolähimuistin kapasiteettia.

Tosiasiassa oikein ohjelmoidun lukulaitteella varustetun PC:n ÄO:lle eivät mitkään arvosteluskaalat riittäisi. Se on älykkäämpi kuin kauneinkaan ihminen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minä olen todella hyvä niissä palikkatesteissä, mutta en tajua mitä ne muka kertova, koska esim. matemaattisesti mie en ole todellakaan lahjakas. Sen sijaan olen aika tosi hyvä päättelemään asioita, mutta jos saisin valita, niin mieluummin olisin palikkatesteissä ihan paska ja kielellisesti taitava. Ja kaiken tuon vaihtaisin hyvään muistiin. Minulla on maailman huonoin muisti, mistä syystä varsinkin olen kielissä huono, koska en koskaan ole muistanut sekunttia kauemmin esim. sanastoja, joita on täytynyt ulkoa opiskella.

Pentti Järvi

Helena: joillain ihmisillä on näkömuisti ja voi olla, että niitä sanaluetteloita voisi muistaa semmoisen kyvyn avulla.

Noin muuten, kouluissa kielenopetus on p...stä, kun ei opeteta puhumaan. Tässä muutamana vuonna meillä oli espanjan keskustelukerho ja alussa täysin ummikot oppivat juttelemaan sujuvasti ja vieläpä melko oikein kieliopillisestikin noin parissa vuodessa, vaikka ei kokoonnuttu kuin 20-30 kertaa á 3 tuntia per vuosi.

Meillä oli uskonnonopettaja, jolla oli kiire kaljalle ja hän päästi oppilaat pois heti kun olimme oppineet jonkin virren säkeen tms. Minä oli aina se viimeinen ja hän päästi minutkin sitten armosta ulos.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Helena Eronen : "Selkokielinen blogikirjoitus"

Wikipedia : "Selkokieli on yleiskieltä yksinkertaisempaa kieltä, jonka sisältöä, rakennetta ja sanastoa on muokattu helpommaksi ymmärtää. Lähtökohtana on maan tai kansan oma kieli, josta selkokieli muokataan paikallisiin tarpeisiin..",

-minkäänlaisiin "paikallisiin tarpeisiin" sinä olet muokannut? En huomannut mitään erikoista kielessä!
Hyvää yötä!

juri g.

Helsingin kokoomukselta puuttui nuori suomalainen naisehdokas. Essi täyttää sen rakosen ja hänelta tuskin kuulee rasistisia kommentteja serbeistä tai muista Länsi-Balkanin kristityistä kansoista.

Käyttäjän tonyvuori kuva
Tony Vuori

Hyvä kirjoitus.

Mietin joskus aikanaan kun Jutta Urpilainen esiintyi julkisuudessa naisellisesti ja paljastavasti punaisessa silkkisessä asussa ja verkosukkahousuissa poseeraten, että mistä moinen tempaus. Ajattelin että se johtui hänen tarpeestaan tulla huomatuksi paitsi poliitikkona niin myös naisena.

Samasta varmasti on kyse kun missi alkaa poliitikoksi, että haluaa näyttää myös muita puoliaan. Moni näyttelijäkin hakee erilaisia rooleja välttääkseen leimautumista johonkin tiettyyn rooliin. Hyväksi leimautuneet tyypit haluavat näyttää pahan puolensa ja sama toiseen suuntaan.

Miehilläkin on omat näytelmänsä ja roolinsa. Kiltti haluaa näyttää välillä kovan puolensa ja kovis saattaa joskus pehmistellä tarkoituksella.

Ihanne olisi, että pystyisi olemaan vähän kaikkea, mutta selkeästi jotain enemmän kuin toista.

Toimituksen poiminnat