Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Kas, kissani syövät paremmin kuin minä itse

Ihan sattumalta vetelin eilen pitkästä aikaa eineslihapullia naamaani ja aamulla ihmetellessäni kuvottavaa oloa ja suussani pyörivää kalman makua luin uutisista, että jälleen on noussut esiin mielenkiintoisia juttuja siitä hötöstä, jota me ravintona pidämme. 

Koska eilen satuin ostamaan eineslihapullien lisäksi kissoilleni pari purkkia ”naudanlihaa kastikkeessa” ja koska olen tämmönen utelias naisimmeinen, niin pakkohan niitä oli verrata toisiinsa:

Kissani herkuttelivat lihapaloilla, joissa on naudanlihaa ja naudan sydäntä, viljaa, kalaa ja kalatuotteita, kivennäisiä, sokeria ja kasvivalkuaistiivistettä.

Itse popsin lihapullia, joissa oli vettä, koneellisesti eroteltua broilerinlihaa, sianlihaa, soijaproteiinivalmistetta, naudan sydäntä, korppujauhoa, silavaa, perunajauhoja, mausteita, naudanlihaa, suolaa, glukoosia, aromivahvistetta, hapettumisenestoainetta, emulgointiainetta, hiivauutetta, vehnäkuitua ja aromeja.

Noh, eipähän maha ihan heti tulla eineslihapullia hankittua. Itse asiassa puhtaampaahan tuo äkkinälkään olisi kiskoa pöntöllinen kissanruokaa. 

Hiljattain eli viime viikolla eräs läheiseni ( *terkut Mauriziolle!!* ) pisti linkin todella mielenkiintoiseen blogiin, josta löytyi paljon ajatuksia herättäviä kirjoituksia. Yksi mielenkiintoinen teksti koski terveystuotteena markkinoitua rypsipossua.

”90-luvun taitteessa on Euroopassa käytetty eläinten ruokinnassa rypsiä. Se kuitenkin lopetettiin, kun eläimillä alkoi esiintyä vakavia sairauksia. Kun rypsin käyttö lopetettiin, ongelmat hävisivät. En tietysti voi olla satavarma tämän tiedon totuudenmukaisuudesta, koska lähdetietoa ei löytynyt, mutta pisti taas vaan miettimään… Että saapa nähdä, kuinka pitkään rypsiporsasta myydään! Järkyttävintä on se, että HK näyttää käyttävän rypsiporsasta nyt lähes kaikissa lihatuotteissaan. ” 

Terveydellä saadaan markkinoitua ihmisille mitä vain. Kun syöt rypsipossua, niin et saa sydäriä. Kun syöt rasvattomasta maitojauheesta valmistettua, lisäaineilla kyllästettyä ja aromitököteillä maustettua ”jogurttia”, niin jopas maha toimii ihan älyttömän hyvin ja vastustuskykykin on huipussaan. 

Ajatelkaa, me vedämme pitkälle käsiteltyjä, oudoilla E-alkuisilla myrkyillä luotuja elintarvikkeita kuvitellen, että se on ihan hullun terveellistä, vaikka tutkittu fakta on se, että perinteisellä, käsittelemättömällä Välimeren ruokavaliolla, joka tarkoittaa runsaasti kasviksia, sopivasti valkuaisia ja reippaasti rasvoja, ihmiset pysyvät terveinä. Lisäksi tiedetään, että tehokkain tapa laihtua on heittää turhat hiilihydraatit pois. Sen sijaan, että omaksuisimme tämän tiedon ihan niinku oikeasti, me puputetaan roiskeläppiä ja kevytmargariinia. Teurasjätteet ja teollisesti luodut raaka-aineet ovat toki terveellisempiä kuin se ihan tavallinen sianliha tai meijerivoi. 

Minulle herää aiheeseen liittyen tasan yksi kysymys: minkäköhän verran elintarviketeollisuuden tyypit omistavat lääkefirmojen osakkeita?

 

Loppuun vielä uuttapuhtia.com -sivustolta löytyvä margariinin teko-ohje:

 

 1. Siementen jauhaminen ja öljyn poistaminen
  Öljyä sisältävät siemenet, pähkinät tai pavut jauhetaan ja niistä poistetaan öljy erilaisten liuottimien avulla, joista yleisimpiä ovat heksaani ja heptaani (bensiinissä esiintyvä hiilivety).
  2. Liuottimen poistaminen
  Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150oC lämpötilassa.
  3. Öljyn valkaisu
  Öljy valkaistaan eli siitä poistetaan väriaineita (lehtivihreä ja beetakaroteeni) erilaisilla suodatusmenetelmillä tai 110oC lämpökäsittelyllä.
  4. Hajunpoisto
  Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270oC lämpötilaa.
  5. Lesitiininpoisto sekä puhdistus lipeäkivellä
  Öljystä riippuen siitä voidaan myös poistaa lesitiini ja se voidaan puhdistaa lipeäkivellä. Lipeäkivi muodostaa öljyyn saippua-aineita, joiden poisto tarvitsee lisäkäsittelyitä.
  6. “Talvikäsittely”
  Mahdollinen talvikäsittely käsittää öljyn jäähdyttämisen ja suodattamisen, jonka seurauksena öljy ei saostu jääkaappisäilytyksen aikana.
  Lopputuloksena on kirkas, varsin stabiili ja melkein mauton öljy valmiina vietäväksi kaupan hyllylle myyntiin tai raaka-aineeksi margariiniteollisuudelle. Margariinin valmistamiseksi öljy tarvitsee vielä lisäkäsittelyn:
  7. Vetykäsittely (hydrogenointi)
  Margariinin tai leivontarasvan valmistamiseksi öljy käsitellään vetykaasulla, joka muuttaa öljyn kovempaan muotoon (helppo levittää leivälle). Prosessissa öljy käsitellään paineen alla korkeassa lämpötilassa (120-210oC) 6-8 tunnin ajan. Apuna käytetään metallikatalysaattoria, joka on yleensä nikkeliä tai nikkeli/alumiiniseosta. Katalysaattoria saattaa jäädä vähän lopulliseen tuotteeseen. Öljyn vetykäsittely voi olla ns. osittainen tai kokonainen hydrogenointi.
  8. Lisäaineet
  Jotta margariinille saataisiin puoleensa vetävä voita muistuttava ulkonäkö sekä “vitamiinirikas” koostumus, joudutaan siihen lisäksi lisäämään erilaisia lisäaineita ja keinotekoisia vitamiineja.

 

 

Mmm... kyllä on flora hyvää kun sitä sivaltaa ruispalojen, jotka sisältävät: täysjyväruisjauho, -rouhe ja -mallas, vehnäjauho, vesi, vehnägluteeni, perunahiutale (peruna, emulgointiaine (E471), stabilointiaine (E450), hapettumisenestoaineet (E320, E223), väri), suola, kasviöljy ja -rasva, hiiva, emulgointiaine (E472e), päälle.

 

Ja nyt minä lähden oksentamaan ne lihapullat pihalle. Olen pessyt tänään hampaat kahdesti ja huljutellut nieluani "suu on laakista raikas" -illodiinilla, eikä se maku katoa siltikään!!!

 

Helena Pusu

 

Laitetaan tähän nyt vielä linkki eiliseen Silminnäkijään:

http://areena.yle.fi/video/1298322184100

"Ruokakaupan hyllyt notkuvat tuotteita, joiden maku, väri ja koostumus on luotu keinotekoisesti lisäaineilla. Suomalainen asiakas kelpuuttaa väärennetynkin ruuan mukisematta. Toimittaja Matts Dumell."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

K Veikko

Urbaani väite:

Kissanruuan on täytettävä korkeammat laatuvaatimukset, koska kissalla ei ole mahdollisuutta tutustua ruuan sisältöön tuoteselosteessa. Ihmisellä on.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minun kissat ovat niin nirsoja, ettei niille kelpaa mikään ruoka. Äsken repivät verhonkin alas, kun oli vissiin huonoa ruokaa tarjolla >:(

siviili tarkkailija

Se on kissojen ongelma. Kun elukalla on riittävän nälkä, se tulee kyllä syömään ne vähemmän miellyttävät palat. Elukat eivät harrasta anoreksiaa.

Kissanainen on kovaa vauhtia muuttumassa naiseksi kissojen kera. Ompahan jotain fanitettavaa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ehkä todella niin, mutta jokainen "kyllä ne syövät sitten kun niillä on todella nälkä" -kokeiluni on päättynyt siihen, että kissat ovat ajaneet koko talouden hermoromahduksen partaalle.

K Veikko

Jos puhuisit koirista niin sanoisin että lauman sisäinen hierarkia on väärä. Koirasta on tullut isäntä.

Kissoista en tiedä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kissat eivät ehkä todellakaan tunne tuollaista hierarkia-ajattelua, mutta jospas nyt kuitenkin keskusteltaisiin elintarvikkeista, eikä kissoista.

Pentti Järvi

Heh ja huh! Nimimerkki Tirvanen kirjoitti tänään: "Sinä et syö einestä - eines syö sinua".
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/109530-silminnakij...

Vahinko, että meri on jäässä vielä pitkään eikä herkkuani silakkaa ole kaupan.

K Veikko

Itämeren silakkaako tarkoitat?

Pentti Järvi

Niitähän ne on. Pyrin ostamaan pieniä silakoita. Njaminjami paistettuna ja savustettuna. Mainostankin: Sundoms Böckling.
http://www.cartinafinland.fi/fi/imagebank/large-im...

Dioksiini on ikävä juttu kalastajille ja kalan ystäville.

K Veikko

Tuo saastekertymän esiin tuominen julkiseen keskusteluun saattaisi vaikuttaa kalan syöntiin siten, että entistä enemmän halutaan syödä pieniä kaloja ja isot päästetään takaisin jatkamaan sukua.

Tällä tavalla ihmisen aiheuttama kehitys: kalojen koon geneettinen pienentyminen saataisiin käännettyä. Ainakin sisävesillä.

J. Gagarin

Muistan kun meillä aikoinaan lapsuuden kodissa alettiin käyttää margariinia voin asemasta ja rasvatonta maitoa kulutusmaidon asemasta. Se ei alun alkaen ollut terveydellinen eikä taloudellinen päätös, vaan poliittinen päätös. Isäni halusi kiusata Kekkosta ja Maalaisliittoa, joka ui syvällä voivuorissaan.

Myöhemmin sitten alkoi yhteiskunnallinen keskustelu terveysnäkökohdista, Pekka Puskan Pohjois-Karjala projekti, j.n.e. ja tuo terveysdogmi muodostui yhtä todeksi tiedoksi kuin ilmastonmuutos konsanaan.

Jostain syystä olen jo pitkään suosinut täysmaitoa, jota juon lasin pari aamiaisella, margariini on vaihtunut Oivariiniksi ja kaikista muista tuotteista katson visusti, että ne eivät ole rasvattomia, vähärasvaisia, gluteenittomia, laktoosittomia, luomuja eikä alkoholittomia, t.m.s.. Aito tuhti tavara maistuu paremmalta ja kuinka ollakaan, aivan viimeisen kahden vuoden aikana ovat jo lääketieteellisen tutkinnonkin suorittaneet henkilöt alkaneet kyseenalaistaa Pekka Puskan tutkimustuloksia sekä kohtuullisessa määrin nautittujen tyydytettyjen rasvahappojen epäterveellisyyttä.

Mitä enemmän ikää tulee sitä enemmän alkaa uskoa omaan itseensä ja liittyminen uusiin sopulikuoroihin, joita media lietsoo, on huomattavasti iteratiivisempi prosessi kuin nuorempana.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minun mummoni, kohta 91 vuotias ja terve ihminen, sanoo, että täysmaidon ja meijerivoin vaikutukset ihmiseen on nähtävissä hänessä. Edelleenkin minua on itseäni jäänyt häiritsemään se parin vuoden takainen tutkimus, joka ohitettiin pikku-uutisen sivulauseessa, ja jonka mukaan täysrasvaisia meijerituotteita käyttävät naiset sairastuvat harvemmin syöpäsairauksiin kuin vähärasvaisia, jalostettuja maitotuotteita käyttävät. Harmi, ettei kyseistä tutkimustulosta laajempaan tietoisuuteen ole tuotu, mutta totta tosiaan, kuinka usein kuuleekaan, että "sillä Pirkollakin on syöpä! Ja sekin kun on aina niin terveellisesti syönyt ja elänyt..." :(

Meillä käytetään myöskin vain meijerivoita tai oivariinia ja täysmaitoa. Itse tosin käytän laktoosi-intoleranssin vuoksi hyvin vähän maitoa, mutta luomumaidon olen todennut sopivan myöskin minun vatsalleni. Moni on muuten huomannut saman, mutta se on kuulema vain sattumaa tai jotain muuta korvien välistä lähtevää.
Nyt minä päätin tehdä kuukauden testin, mistä kaikesta joutuu luopumaan, jotta ihminen elää täysin ilman ravinnon lisäaineita ja huomaako omassa olossa mitään muutoksia.
Mielenkiintoista muuten, keittiössäni äsken tuoteselostuksia lukiessani huomasin, ettei metritapin hunajamuroissa ole mitään muuta kuin ihan vehnää, siirappisokerihunajaa ja kasvisöljyjä. Siis jos vertaa ns. terveelliseen ruispalaan, on ero kuin yöllä ja päivällä.

Ari Suhonen

Silloin, jos kyseessä on luomu, niin se ei ole esim. rasvatonta, vähärasvaista tai laktoositonta, vaan siinä on kaikki mikä siihen kuuluukin - eli en ymmärrä, miksi liität luomun tuohon "epäaitouksien" listaasi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Just ostin Lidlistä muiden suosituksesta luomu ketsuppia, eikä siinä ole lisäaineita :) Heinzillä oli myöskin joskus lisäaineetonta ketsuppia lasipullossa, en tiedä onko vielä?

siviili tarkkailija

Outoja (tai surullisen tavallisia) ihmisiä kun ruokkivat kissansa paremmin kuin itsensä. No elämä on valintoja.

Laadukkaasta elintarvikemyymälästä voi aina ostaa lihaa paperikäärössä, leipää paperipussissa ja vihanneksia korissa. Sitten kun antaa itselleen oikeuden olla tavis ja tehdä näistä tavisruokaa, voi nauttia ruhtinaallisesti.

Suurissa kaupungeissa on hyvin tavallista että asunnottomat ja mahdottomiin oloihin ajetut ihmiset syövät koiranruokaa samalla kun teuraan parhaita osia laitetaan koiranruoaksi. Ihan siitä syystä että ihmiset eivät nauti eivätkä kunnioita ruoanlaittoa tai aivan suotta epäilevät kykyjään tai ryhtyvät vaatimaan itseltään mahdottomia ammattikeittiömestarin suorituksia.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Suomessa eletään ravintoutopiaa, kuten utopioita monissa muissakin asioissa.
Kun Pekka Puska ammoin veti paikallista vähärasvaista Pohjois-Karjala-projektiaan, sen tuloksista vedettiin yleispätevä johtopäätös koko maahan, ja kolesterolista tuli mantra, jota hoetaan edelleenkin.
Syntyi näköharha, kun Puskan tuolloin vain paikallisen projektin aikana sydäntautikuolleisuus laski yhtälailla muuallakin Suomessa.
Vasta nyt ollaan heräilemässä siihen, että vuosikymmeniä napsitut statiinilääkkeet pahan kolesterolin karkottamiseksi ovatkin todennäköisesti turhia, elleivät jopa vahingollisia.

Eläinrasvat kohtuullisesti käytettyinä eivät suinkaan ole sellainen mörkö kuin illuusioksi on luotu.
Prosessoimattomina ne voivat olla todellinen terveyden lähde, mutta sellaisia rasvoja ei nykyään saa juuri mistään. Lisäksi lihatuotteiden rasvan koostumus on muutettu rehumanipulaatioilla, kun tavoitteena on ollut rasvan vähentäminen.

Itse kiskoin koko lapsuuteni joka päivä navetalla utareenlämpöistä juuri lypsettyä maitoa kannukaupalla, eikä voitakaan vältetty koskaan.
Silti olen vanhana patuna täysin terve, omat hampaat on suussa, pumppu toimii hyvin, ei allergiat vaivaa, ja olen komeampikin kuin Pekka Siikala ;)

Saatavilla on halpa kotimainen terveyspommi, eli raakana joka päivä pöytään keräkaalia, porkkanaa, sipulia, lanttua, naurista ja mieluummin kaikkia niitä, mutta aika ei taida riittää nykyään edes niiden käsittelyyn. Kokojyväviljaa ei saa unohtaa.
Tarkoitan tällä sitä, että ei olla joko/tai-asetelmassa, vaan pitää olla sekä/että, siis eläinrasvoja että kasviksia, ihminen kun on luontaisesti sekaravinnon käyttäjä, mikä on kiistattomasti tunnistettavissa ruoansulatuselimistöstä sekä hampaista.

Lisäainehyöky on varsin helposti ja halvalla vältettävissä panostamalla edes hieman omiin kokkaustaitoihin, eli valmistamalla ruokansa raaka-aineista, ja jättämällä täys- ja puolivalmisteet ostamatta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Juuri näin. Vanha, kunnon kotiruoka tulisi nostaa jälleen ansaitsemalleen paikalle hyvänä ruokana.
Ja ei, se perunasipulikevytkermamarinoidutkanasuikaleetuunissa ei mielestäni ole kunnon kotiruokaa.

Pentti Järvi

Mun herkkuja ovat mm. Janssonin kiusaus, wienerleikkeet (öljyssä uppopaistettuina), veriletut, maksalaatikko, pyttipannu (viikon ruuantähteet), hernekeitto. Kunnon maatiaskanoja ei enää ole kaupan hyllyllä, joten entinen herkku kanakeitto on utopiaa enää), kaurapuuro, stroganoff ja paistettu/savustettu siika silakoiden ohella.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minun lemppareita ovat moussaka, kual'soppa (omalla reseptilläni) ja sitten kaikki mitä voi grillata. Grillattu liha ja kasvikset. NAM! Ja kesällä halpojen kasvisten aikaan itse tehty ja tunteja haudutettu ratatouille. NAM! Savustettu lohi on kans sellainen mihin olen ihan hulluna. Parmesanjuusto ja parmankinkku... grrrr...
Joo, täytyy lopettaa. Tietokoneen näppis ei tykkää, kun suupielestä valuu kuolaa siihen.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Alle 10% tuo kissanruoan lihapitoisuus tuppaa olemaan, mutta onpahan niissä kaikenmaailman vitamiineja sun muita. Sheban Luxuries ja eläinkauppojen valikoimasta löytänyt lihaisampia, mitä välillä tarjonnut.

Niin ja noihin ihmisten ruokiin. Valmislihapullien muovipaketin aukaisusta jo tulee semmoinen "tuoksu", jotta ei vähästä pakosta mielellään syö. Kumma juttu miten ei ole tullut elintasokumpua, oikeastaan pienentynyt, vaikka nauttinut täysin vastoin Pekka Puskan ohjeistusta voita, punaista maitoa, suolaa ja muuta epäterveellistä.

Matticat (nimimerkki)

Ahvenpullat. Kalakukko. Haukipyörykät. Haukifile. Ahvenfile. Kuhafile. Kissalle rieppeet.

Viliho Seppäin

"Saatavilla on halpa kotimainen terveyspommi, eli raakana joka päivä pöytään keräkaalia, porkkanaa, sipulia, lanttua, naurista ja mieluummin kaikkia niitä, mutta aika ei taida riittää nykyään edes niiden käsittelyyn."

Herkkuja! Kaalipata on mahtiruokaa.

Kumpa ihmiset ymmärtäisivät sen, että valmispizza ja eines verrattuna aivoja vaivaten, luonnollisista materiaaleista valmistettuun ruokaan on jotakuinkin sama, kuin ilman esileikkiä harrastettu puiseva pikatyydytys verrattuna hellään ja antaumukselliseen rakkauden osoitukseen.

Myytiinkö tässä nyt seksillä luonnollista ruokaa?

Käyttäjän elukka kuva
elukka elukka

Elukat pittää ostoo niin, jotta läskit, kamarat ja luut pilikottaa omissa kerroksissaan. Rehtejä elukoitte palasia!

Eikä mittää ejneksiä.....

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Pekka Siikala jakaa tietoa täälläkin.

Aikaisemmin näissä purkeissa sanottiin olevan 4% lihaa ja tuplasti tuhkaa.
Ei siis ihme jos kissa kärsii munuaiskivistä.

Taitaa kova kilpailu pakottaa panostamaan enemmän laatuunkin. Latzin kalkkuna-ankka, jota on ollut myynnissä pari vuotta sisältää 4% kalkkunaa ja saman verran ankkaa. Niiden lisäksi tulee 4% hyytelön sisältämänä katkarapua. Tuhkan osuus on enää 3%. Kissa tosin nuolee usein pois hyytelön ja jättää loput syömättä. En ole tietoinen, onko sama muutos tapahtunut muissakin Latzin ja Whiskasin purkeissa.

Timo Anttilan syöttämällä Sheeballa kilohinta on aivan kympin pinnassa, ja siihen onkin vain aristokateilla varaa.

Pentti Järvi

"Timo Anttilan syöttämällä Sheeballa kilohinta on aivan kympin pinnassa, ja siihen onkin vain aristokateilla varaa."

Kertomuksista päätellen Helenan kissat ovat ainakin omalaatuisia.
Syökö kissat jäätelöä? Se on hyvää ja halpaa.

Reijo Koskinen

Syökää silakkaa, selkämereltä pyydettyä. Silakka ei juurikaan sisällä lisäaineita, mitä nyt kadmiumia ja … Silakka laatikko, sian silavalla höystettynä, nam nam. Sianliha.. lisäaineet, ei voi. Easy Diet, siinäkö pelastus, kierre on loputon.

Miksi Suomessa ei suosita lisäaineetonta lähituotantoa? Ilmeisesti kuluttajat eivät halua sitä pientä lisää maksaa terveellisestä ja omassa maakunnassa tuotetusta ruuasta. Pieni kansa ja vaatimattomat markkinat ei kelpaa selitykseksi. Suurin syy taitaa olla poliittinen. Pienyrittäjät ruuantuotannossa on punainenvaate elintarvikevalvonnalle.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Juuri tuota minäkin olen ihmetellyt. Luulisi, että esim. vihreät ajaisivat asiaa, mutta ei. Luulisi, että keskusta maalaispuolueena ajaisi asiaa, mutta ei. Luulisi, että pienten maatalousyrittäjien ja lähituotannon asiaa ajettaisiin ihan siitäkin syystä, että se tarjoaisi työpaikkoja maaseudulle ilman sen kummempia virastojen hajasijoittamisia. Vaan kun ei niin ei.

Pentti Järvi

Luulenpa EU:n direktiiveillä olevan näppinsä tässäkin asiassa. Muunmuassa kotiteurastukset ovat kiellettyjä ja tuo homma saatetaan suorittaa satojenkin kilometrien päässä suurissa teurastamoissa.
Tästä tuli mieleen mun entisaikojen herkku, häränhäntäkeitto. Ei niitä häntiä kauppojen hyllyllä näe, kun ne viedään Espanjaan kaikki.
Siellä muuten oli traditio antaa matadorille härän korva tai häntä voitonmerkiksi mutta tuon EU kielsi ja eläin on nyt vietävä teurastamoon paloiteltavaksi.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Helena
Ostaisitko sinä kaupasta mansikkahillona epämääräistä vetelää ruskeaa mössöä?

Et osta niin! Valitset sen kauniin punaisen kiinteämmän mössön. Mansikkahillo vaan ei ole punaista. Näitä asioita kuluttajat voisivat ajaa, mutta siihen tarvitaan myös tietoa, ettei ajauduta ojasta allikkoon.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Itse asiassa en osta mansikkahilloa. Minulla on pakastimessa mansikoita, joista saa esim. lettujen kaveriksi nopsaan "hilloa", kun pikkasen sulattelee ja kaataa liiat nesteet pois (voi tehdä vaikka pienen letunpaistodrinksun sekoittamalla vodkaan), sit surrauttaa sauvalla ja laittaa vähän sokeria.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kyllä ne vaatimukset nykyisistäkin sisältöselostuksista ovat aikanaan lähteneet vihreitä, vasemmistoa ja demareita lähellä olevista piireistä.

Turha on myös väittää, ettei Keskusta olisi ajanut lähiruokaa kauppoihin todella voimakkaasti. Teollisuus , kauppa ja kuluttaja kuitenkin päättävät.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Okei. Mulla on varmaan mennyt jotenkin ohi koko homma, kun ei tule mieleen yhtään juttua, jolla esim. nyt vaalien alla olisi yksikään puolue maatalouden pienyrittäjien tai lähiruokatuotannon asiaa ajanut.

Pentti Järvi

Markku Palonen kirjoitti toisessa blogissa:

"Käväisin tuossa joidenkin lehtien vaalikoneissa.
Sieltä tuntui puuttuvan ihmisille tärkeitä kysymyksiä:
1.Pakkoruotsinkieli.
2.Maahanmuutonhallinta.
3.Puhdas ruoka.E-koodit,missä ja mistä ruoka on tehty.
4.Sijoittajien pelastaminen pankkikriiseistä,Kreikka,Irlanti,Portugali..
5.yleisten laitosten yksityistäminen,Sairaalat,vesi-sähkö-jätelaitokset.
ETC. keksikää itse lisää.

Näiden puute saattaa johtaa koneen näyttämään väärää puoluetta tai ehdokasta"

J. Gagarin

"Syökää silakkaa,..."

Jo Harri Holkeri aikoinaan totesi saman, kun hänelle kerrottiin, että köyhät joutuvat Suomessa tinkimään ruoastaan.

No, silloin 80-90 -lukujen taitteessa se kyllä tulkittiin samantapaiseksi lohkaisuksi kuin Marie Antoinetten "syökää pullaa".

(Toinen Holkerin lentävä lause oli: "minä juon nyt kahvia".)

Matticat (nimimerkki)

Kunpa päästäisivät Vanhasen jo koukusta. Kaveri on mielestäni kyllä saanut kuraa niskaansa ihan riittävästi.

Verrataan nyt vaikka perluskoniin mitä se on puuhaillut. Ja väitti ettei täällä osata tehdä juustoa. Kuka se jätkä luulee olevansa? Täh!

Veikko Penttinen

Jos olisin lekuri eroaisin Lääkäriliitosta kuin Antti Heikkilä. Jos kuuluisin lääkintähallitukseen menisin nurkkaan häpeämään. Jos olisin tavallinen suomalaisjuntti viettäisin paljon aikaani terveyskeskuksissa, koska eihän niillä ruoilla terveenä kauan pysy.

Sivumennen sanoen se välimerendieetti on katoavaa kansanperinnettä myös. Tulin juuri kaupasta enkä löytänyt edes vapaankananmunia, enkä täysmaitoa. Erilaisia kurreja löytyi, iskukuumennettuna nekin.

Kyllä täällä Espanjassakin saa aika tarkkana olla, jos aikoo syödä ilman lisäaineita. Norjan ravintoköyhää kassilohta saa ja eineksiä piisaa.

Onneksi täällä on vielä paljon pienkauppoja, joissa on kunnon vihanneksia ja hedelmiä. Tammen terhoilla syötettyä Iberian kinkkua kelpaa myöskin popsia.
Malagan hallista löytää myöskin mukavaa purtavaa, mutta viitseliäisyyttä se vaatii. Toisaalta mitäpä sitä eläkeläinen muuta, kunhan golfailee ja muutenkin itsestään huolehtii. Kyllä kai se on näin päin parempi, sekä minulle, että Suomen kuuluisalle vanhustenhoidolle

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ranskassahan on kans käynyt niin, että sen jälkeen kun yhä enemmän syödään "jotain nopeasti" ja korvata tilanne "kevyttuotteilla", on jengi alkanut lihoa ja sairastella. Ja italiassa välipalakulttuuri on käsittääkseni ihan älyttömäksi mennyt, että ei varmasti Suomen tilanne mikään ihan uniikki ole. Ja miksipä olisikaan?

Pentti Järvi

Italiassa kumminkin vain joka toinen nainen on pullukka. Lapset sensijaan ovat aika pulleita.

Sakari Behm

Kissat tai muutkaan eläimet eivät syö myrkkyä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kyllä, ammattilainen (tässä tapauksessa koiramme) tiesi tämän jo ajat sitten:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/51732-ammat...

Pentti Järvi

Kopsasin sen kuvan. Vielä kun Photoshopilla laittaa sinne kaislikkoon hyppivän hauen...
Mutta: syökö koira kalaa?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niin, fiksu kylläkin...mutta huomasitko miten kaunis?

Reijo Koskinen

Pentti Järvi "häränhäntäkeitto. Ei niitä häntiä kauppojen hyllyllä näe,"

Hain kauppahallista luullista keittolihaa, kun lähi K marketista sitä ei enää saa. Kertoivat k:ssa, kukaan ei osta luullista lihaa. Pitävät kuitenkin pakkasessa varalla kotiruokaa tekeville ydinluita.

Häränhännistä kun mainitsit, kauppahallissa niitä näytti olevan, 8,50 euroa kilo. Häntiä tuskin miljoonan tuotteen prismoista löytyy. Siksi tarvitsemme pieniä erikoismyymälöitä joissa voi höpöttää päivän kuulumiset ostosten teon lomassa.

Reijo Koskinen

Aika hauska, ensin luulin hakkerin iskeneen.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Kierrän markettien eineshyllyt, margariinit, leivät, muoviin pakatut kalat, kanat ja lihat kaukaa. Samoin mikään marinaadi ei kelpaa, ellen ole sitä itse valmistanut. Olen nirso ja ronkeli, koska kukaan muu kuin minä itse ei terveydestäni välitä pätkääkään.

Ala-arvoinen nykyään myytävä ruoka on niin hitaasti tappava myrkky, ettei kukaan kykene, eikä suostu niistä haitoista vastaamaan.

Kun varoo em. sotkuja, vainoharhaisuuskin alkaa olla hyve ihmisen terveyden takia. Vain luomu- lähiruoka on lähitulevaisuuden ehdoton tavoite suomalaisten pöytiin.

Kannattaisi ottaa ranskalaisesta arkiruokakulttuurista mallia, siellä on järki pysynyt päässä, keittiössäkin.

Kansa lihotetaan ja suonet tukitaan margariinilla, kevytlevitteillä, hiilihydraateilla. Näin sairastunut kansa saadaan elinikäisen lääkityksen piiriin ja eines- ja lääketeollisuus rikastuu. Julkisuudessa kun ei enää mikään muu tutkimus pääse läpi kuin em. mafian isolla rahalla masinoidut valikoidut tutkimukset.

Kansa ja päättäjät on totaalisesti aivopestyt THL'ää myöten.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minä olen ilokseni huomannut, että viime vuosina on alettu puhua asioista paljon enemmän ihan julkisuudessakin. Esim. Antti Heikkilä on melko usein telkkarissa puhumassa. Joskus 2005, kun ensi kertoja aiheeseen tutustuin, niin silloin sitä vasta saikin kuulla sitä "eläkä höpötä"-kommenttia jos nosti esiin vaikkapa virallisten ravintosuositusten outoudet.

Viliho Seppäin

"Samoin mikään marinaadi ei kelpaa, ellen ole sitä itse valmistanut"

Niin eikö tässäkin mausteksessa siitä vielä kaiken mielenvirikeen päälle tule sata kertaa maukkaampaa, kuin nuo keskusmaustamon sotkut?

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Itse mietin asiaa siltä kannalta, että nyt kun maailmassa alkaa vähän joka puolella olla kaikenmaailman mellakoita ja muuta liikehdintää, niin kohta saattaa olla jo vaikeuksia ruuan saamiseksi.....Ja öljyn....

Siksi en edes katso, mitä missäkin on, ainoastaan sen, että tuote on varmasti gluteeniton.

Meillä molemmat eläimet syövät papanoita kuivana, koska se on parempi hampaille, että pureskelee nitä. Juovat sitten vettä päälle.

Koska kissa on sairastanut munuaisaltaan laajentuman, josta luojan kiitos selvisi hengissä, vaikka alku näytti pahalta. Kun hän pääsi sairaalasta, niin ruokavalioksi määrättiin Hill's K/D ruokaa, joka sopii tuollaisille kissoille.

Adalla on aina kupissaan ruokaa, joten se itse säännöstelee saamansa ravinnon määrän. Hyvin maistuvat ko. papanat edelleen. Ruuan säännöstely on mennyt näin ihan nappiin, Ada on juuri sellainen sopusuhtainen kissa kaikin puolin.

Bono koira syö myöskin palkkiä papanoita, Royal Caninin Sensitiveä, hyvin sekin maistuu:)

EV

Pentti Järvi

"Kun hän pääsi sairaalasta"

He- or she-cat? Vai it-cat...

Viliho Seppäin

NO älä nyt. Minäkin "raivopää" ymmärrän, että joillekin eläin voi olla inhimillisempi kuin yksikään ihminen.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Aivan, hän, eli Ada kissa oli Viikin eläinsairaalassa muutaman päivän, aluksi ihan "teho-osastolla". Pelkäsimme jo pahinta, mutta onneksi asiat olivat korjattavissa.

Meillä rakkaat lemmikkimme ovat joko "she or he" tai sitten "it"....

terkuin, Eeva

Viliho Seppäin

Pohdittava kysymys:

Jos huomenna kuolisivat esim. kaikki lääkärit tai ruoanvalmistajat ja lisäksi koko suuromistajapopula niin ketähän te jäisitte todella kaipaamaan? Kenen olemassaolo olisi vääjäämättä tarpeellisempi?

Käyttäjän tyy kuva
Timo Ylhäinen

Vain ihminen on niin tyhmä, että ensin ostaa huonoa ruokaa ja sitten valittaa asiasta julkisesti. Toisaalta ruuasta valittajilla on aina maha täynnä. Ainoa ruokaan liittyvä todellinen ongelma kun on, että toisilla sitä on liikaa ja toisila taas liian vähän.

Jos suosiolla jättäisi sen einesten mussuttamisen ja opettelisi kokkaamaan terveellisesti ja maittavasti. Samalla unohtuisi se valittaminen, kun valittamisen aihetta ei oikeasti ole.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ehkä et ihan ymmärtänyt kirjoitukseni sisältöä, mutta ei se mitään. Syön hyvin harvoin esim. eineslihapullia tai muutakaan einesruokia, mutta eilen söin. Se sattui hassusti samaan aikaa kun jälleen nousi puheenaiheeksi se, mitä einekset sisältävät. Olen tosi pahoillani, etten aina osaa kirjoittaa niin, että tyhmemmätkin tajuavat pointtini.
Olen innokas kotikokki, joten siitä sinun ei tarvitse huolehtia ettenkö osaisi valmistaa itselleni ruokaa :)

Matticat (nimimerkki)

Juu vaikuttaa siltä ettei timo alhainen oikein ymmärtänyt.

Matticat (nimimerkki)

Juu vaikuttaa siltä ettei timo alhainen oikein ymmärtänyt.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Jos rypsillä syötetty sika on kerran sairastunut, niin mitähän mahtaa rypsiöljy tehdä ihmiselle vai onko se jotenkin eri juttu? Minulla ei nimittäin ole rehellisesti aavistustakaan, mutta tulipa vaan mieleen kun tuossa hellan vieressä sitä melkein täysi pullollinen löytyy.

Matticat (nimimerkki)

Itse olen käyttänyt rypsiöljyä. Peräisin Pohojanmaalta. Voittaa muuten noi oliiviöljyt. Tosin oliiviöljy on salaatin kanssa hyvää. Paistamisessa taas oliiviöljyn aromi on mielestäni liian vahva. Siitä tulee vähän liikaa sitä tuoksua.

Näin amatöörikokkina. Tosin kerran Klaukkalan K-marketissa oli kokonainen savusaunassa paistettu porsas myynnissä. Ja myöhemmin Järvenpäässä villisika, K-kaupassa edelleen, mutta pysytään Klaukkalassa koska kotiporsas maistui paremmalle. Elikkä mitä olin sanomassa niin olihan se aivan helkkarin hyvää.

Sinapit kyrsälle ja mehua päälle. Söin sen autossa kun olin työmaalta ruokatunnilla. Aurinko paisteli viheriöitten niittyjen ilona. Itsekin iloitsin tuosta hyvästä hetkestä.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

"Itse olen käyttänyt rypsiöljyä. Peräisin Pohojanmaalta. Voittaa muuten noi oliiviöljyt."

Ehkä maussa voittaa, mutta ei terveellisyydessä.

Kannattaa lukea yo. Suhosen linkistä Antti Heikkilän 'rypsiöljy-artikkeli'.

Heikkilän mukaan: "Nyt alan teollisuus mainostaa, että nämä rasvat olisivat terveyden lähde. www.rypsioljy.fi
Valitettavasti tämä ei pidä paikkaansa. Rypsiöljyn omegarasvat ovat lyhyempiketjuisia (C18) mitä elimistömme voi käyttää hyväkseen (C20 -22). Teoriassa alfalinoleenihappo voi muuttua pitempiketjuiseksi omega-3-rasvaksi (DHA, EPA) mutta käytännössä niin ei käy, vaan aine jää elimistöön ja helposti hapettuvana rasvana muuttuu haitalliseksi yhdisteeksi."

Kokoajan mennään yhä syvemmälle pois luomusta. Rypsi ei ole senkummemmin sian kuin ihmisenkään ravintoa. Jutut sikojen sairastumisista johtuvat vain siitä, että tuotantoeläinten terveyttä seurataan paremmin kuin ihmisen. Vallalla oleva ihmisen huijaus kasvisrasvojen suuntaan alkaa lähennellä jo syytekynnyksen ylitystä. Tutkimuksia ja tietoa asioista on, mutta ne siivotaan linnatuomion uhalla pois ihmisten saatavilta.

Mm. voimariinin (pehmennetty rypsiöljyllä) vaihdoin oikeeseen voihin niin maun kuin terveellisyyden takia.

Senkummemmin rypsi- kuin oliiviöljykään eivät vastaa voita ruoan laitossa, mm. paistamisessa. Oliiviöljykään kun ei ole lähiruokaa ja lisäksi eteläeuroopassa kasvaneena sisältää valitettavan paljon raskasmetalleja sun muita ympäristömyrkkyjä.

Valitettavasti kohta ei voi syödä sikaakaan missään muodossa. Tarjonta on nykyään vain joko vijasikaa tai rypsisikaa. Oikeeta luomusikaa ei saa enää kuin Tanskasta, ja sekin on terästetty hormooneilla.

Voi herra mun riemuni.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Mielenkiintoista. En ole koskaan ajatellut rypsiöljyasiaa ihan tuolta kantilta.
Minä olen vähentänyt possun syöntiä aika radikaalisti sen jälkeen (ei nyt liity tähän itse aiheeseen) kun luin tutkimuksen sikojen älykkyydestä ja mietin, kuinka heitä lihakarjana kohdellaan. En voi sille mitään, mutta jotenkin vähän maku meni.

Mitä tulee ruuanlaittoon, niin voi on parasta paistamiseen, oliiviöljy taas mielestäni moneen muuhun. Rypsiöljylle en ole vielä käyttöä oikein keksinyt :)

Pentti Järvi

"Minä olen vähentänyt possun syöntiä aika radikaalisti sen jälkeen (ei nyt liity tähän itse aiheeseen) kun luin tutkimuksen sikojen älykkyydestä ja mietin, kuinka heitä lihakarjana kohdellaan."

Heitä...kohdellaan. :) näkyy tarttuvan tuo hän, he.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Oho, tuo oli kyllä ihan joku alitajuntainen lipsahdus, mutta esim. tuo juttu herättää monenlaisia ajatuksia:
http://www.kaleva.fi/uutiset/Sika-k%E4rsii-kuten-m...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minä taas olen täysin päinvastaista mieltä. Minusta oliiviöljy (joissa muuten on valtavasti eroja! Kannattaa maistaa ihan lusikalla, niin huomaa, että joissain oliiviöljyissä on tosi kitkerä ja paha jälkimaku, kun taas joissain ei ole sitä kitkeryyttä ollenkaan...) on ihan parasta :)

Reijo Koskinen

Pimeässä kasvatetut broilerit, Farmari John Deeren lihakarja (suuren tuottajan brändi), soijan käyttö mitä ihmeellisemmillä tavoilla ym. Video YouTubeen työnalla.

Käyttäjän sinkd kuva
sink d

Mun kissa syö purkkiruokana Applawsia jossa on vähintään 75 prossaa laadukasta lihaa eikä lisäaineita.
Marketeista ei kannata hirveästi ottaa , lihaprosentit ovat surkeita ja kissa on lihansyöjä, se ei tarvitse viljaa eikä kasviksia.
Tietenkin paras ruoka olisi oikea liha/kana/kala ja sisäelimet mutta omasta laiskuudesta kiinni, tai no paras ruoka taitaisi olla hiiri :)

Itse olen välttänyt eineksiä jo vuosikaudet ja pyrkinyt luomumpaan ruokaan tavallisessa ruoassa. Ja tietenkin pitää olla oikeaa voita ja kermaa.

Toimituksen poiminnat