Kas, kissani syövät paremmin kuin minä itse

Ihan sattumalta vetelin eilen pitkästä
aikaa eineslihapullia naamaani ja aamulla ihmetellessäni kuvottavaa
oloa ja suussani pyörivää kalman makua luin uutisista, että
jälleen on noussut esiin mielenkiintoisia juttuja siitä hötöstä,
jota me ravintona pidämme. 

Koska eilen satuin ostamaan eineslihapullien lisäksi kissoilleni pari purkkia ”naudanlihaa
kastikkeessa” ja koska olen tämmönen utelias naisimmeinen, niin
pakkohan niitä oli verrata toisiinsa:

Kissani herkuttelivat lihapaloilla,
joissa on naudanlihaa ja naudan sydäntä, viljaa, kalaa ja
kalatuotteita, kivennäisiä, sokeria ja kasvivalkuaistiivistettä.

Itse popsin lihapullia, joissa oli
vettä, koneellisesti eroteltua broilerinlihaa, sianlihaa,
soijaproteiinivalmistetta, naudan sydäntä, korppujauhoa, silavaa,
perunajauhoja, mausteita, naudanlihaa, suolaa, glukoosia,
aromivahvistetta, hapettumisenestoainetta, emulgointiainetta,
hiivauutetta, vehnäkuitua ja aromeja.

Noh, eipähän maha ihan heti tulla
eineslihapullia hankittua. Itse asiassa puhtaampaahan tuo äkkinälkään
olisi kiskoa pöntöllinen kissanruokaa. 

Hiljattain eli viime viikolla eräs
läheiseni ( *terkut Mauriziolle!!* ) pisti linkin todella
mielenkiintoiseen blogiin, josta löytyi paljon ajatuksia herättäviä
kirjoituksia. Yksi mielenkiintoinen teksti koski terveystuotteena
markkinoitua rypsipossua.

”90-luvun
taitteessa on Euroopassa käytetty eläinten ruokinnassa rypsiä. Se
kuitenkin lopetettiin, kun eläimillä alkoi esiintyä vakavia
sairauksia. Kun rypsin käyttö lopetettiin, ongelmat hävisivät. En
tietysti voi olla satavarma tämän tiedon totuudenmukaisuudesta,
koska lähdetietoa ei löytynyt, mutta pisti taas vaan miettimään…
Että saapa nähdä, kuinka pitkään rypsiporsasta myydään!
Järkyttävintä on se, että HK näyttää käyttävän
rypsiporsasta nyt lähes kaikissa lihatuotteissaan.
 

Terveydellä saadaan markkinoitua
ihmisille mitä vain. Kun syöt rypsipossua, niin et saa sydäriä.
Kun syöt rasvattomasta maitojauheesta valmistettua, lisäaineilla kyllästettyä
ja aromitököteillä maustettua ”jogurttia”, niin jopas maha
toimii ihan älyttömän hyvin ja vastustuskykykin on huipussaan. 

Ajatelkaa, me vedämme pitkälle
käsiteltyjä, oudoilla E-alkuisilla myrkyillä luotuja
elintarvikkeita kuvitellen, että se on ihan hullun terveellistä,
vaikka tutkittu fakta on se, että perinteisellä, käsittelemättömällä Välimeren
ruokavaliolla, joka tarkoittaa runsaasti kasviksia, sopivasti
valkuaisia ja reippaasti rasvoja, ihmiset pysyvät terveinä. Lisäksi
tiedetään, että tehokkain tapa laihtua on heittää turhat
hiilihydraatit pois. Sen sijaan, että omaksuisimme tämän tiedon ihan niinku oikeasti, me puputetaan roiskeläppiä ja kevytmargariinia. Teurasjätteet ja teollisesti luodut raaka-aineet ovat toki terveellisempiä kuin se ihan tavallinen sianliha tai meijerivoi. 

Minulle herää aiheeseen liittyen
tasan yksi kysymys: minkäköhän verran elintarviketeollisuuden
tyypit omistavat lääkefirmojen osakkeita?

 

Loppuun vielä uuttapuhtia.com
-sivustolta löytyvä margariinin teko-ohje:

 

  1. Siementen
    jauhaminen ja öljyn poistaminen
    Öljyä sisältävät siemenet,
    pähkinät tai pavut jauhetaan ja niistä poistetaan öljy
    erilaisten liuottimien avulla, joista yleisimpiä ovat heksaani ja
    heptaani (bensiinissä esiintyvä hiilivety).
    2. Liuottimen
    poistaminen
    Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos
    noin 150oC lämpötilassa.
    3. Öljyn valkaisu
    Öljy
    valkaistaan eli siitä poistetaan väriaineita (lehtivihreä ja
    beetakaroteeni) erilaisilla suodatusmenetelmillä tai 110oC
    lämpökäsittelyllä.
    4. Hajunpoisto
    Hajujen poistamiseksi
    kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin
    ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270oC
    lämpötilaa.
    5. Lesitiininpoisto sekä puhdistus
    lipeäkivellä
    Öljystä riippuen siitä voidaan myös poistaa
    lesitiini ja se voidaan puhdistaa lipeäkivellä. Lipeäkivi
    muodostaa öljyyn saippua-aineita, joiden poisto tarvitsee
    lisäkäsittelyitä.
    6. “Talvikäsittely”
    Mahdollinen
    talvikäsittely käsittää öljyn jäähdyttämisen ja
    suodattamisen, jonka seurauksena öljy ei saostu
    jääkaappisäilytyksen aikana.
    Lopputuloksena on kirkas, varsin
    stabiili ja melkein mauton öljy valmiina vietäväksi kaupan
    hyllylle myyntiin tai raaka-aineeksi margariiniteollisuudelle.
    Margariinin valmistamiseksi öljy tarvitsee vielä
    lisäkäsittelyn:
    7. Vetykäsittely (hydrogenointi)
    Margariinin
    tai leivontarasvan valmistamiseksi öljy käsitellään
    vetykaasulla, joka muuttaa öljyn kovempaan muotoon (helppo levittää
    leivälle). Prosessissa öljy käsitellään paineen alla korkeassa
    lämpötilassa (120-210oC) 6-8 tunnin ajan. Apuna käytetään
    metallikatalysaattoria, joka on yleensä nikkeliä tai
    nikkeli/alumiiniseosta. Katalysaattoria saattaa jäädä vähän
    lopulliseen tuotteeseen. Öljyn vetykäsittely voi olla ns.
    osittainen tai kokonainen hydrogenointi.
    8. Lisäaineet
    Jotta
    margariinille saataisiin puoleensa vetävä voita muistuttava
    ulkonäkö sekä “vitamiinirikas” koostumus, joudutaan siihen
    lisäksi lisäämään erilaisia lisäaineita ja keinotekoisia
    vitamiineja.

 

 

Mmm… kyllä on flora hyvää kun sitä sivaltaa ruispalojen, jotka
sisältävät: täysjyväruisjauho, -rouhe ja -mallas, vehnäjauho,
vesi, vehnägluteeni, perunahiutale (peruna, emulgointiaine (E471),
stabilointiaine (E450), hapettumisenestoaineet (E320, E223), väri),
suola, kasviöljy ja -rasva, hiiva, emulgointiaine (E472e), päälle.

 

Ja nyt minä lähden oksentamaan ne lihapullat pihalle. Olen pessyt tänään hampaat kahdesti ja huljutellut nieluani ”suu on laakista raikas” -illodiinilla, eikä se maku katoa siltikään!!!

 

Helena Pusu

 

Laitetaan tähän nyt vielä linkki eiliseen Silminnäkijään:

http://areena.yle.fi/video/1298322184100

”Ruokakaupan hyllyt notkuvat tuotteita, joiden maku, väri ja koostumus on luotu keinotekoisesti lisäaineilla. Suomalainen asiakas kelpuuttaa väärennetynkin ruuan mukisematta. Toimittaja Matts Dumell.”

ohohupsis
Sitoutumaton Ulkomaat

Tosi wanahoja mummoja ja A.F. Airoa fanittava ämmänriähkänä Suomen Kurjalan itkuvirsikunnahilta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu