Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Ovatko suomenruotsalaiset huonoiten sopeutunut maahanmuuttajaryhmämme?

 

 

Tuossa tuhat vuotta sitten alkoi Länsi-Suomeen siirtyä uusia asukkaita Ruotsista. Ensin otettiin Ahvenanmaa ja länsirannikko, jotka muuten ”virallisen” historiankirjoituksen mukaan olivat ihan ylläripylläri tuosta vaan tyhjentyneet sopivasti ruotsalaisten maahanmuuttajien asutettavaksi, ja sitten sitä porukkaa alkoi levitä sisämaahan. Kyseisistä ajoista kertoo tarinaansa esimerkiksi Hämeessä oleva muinaislinnojen ketju, jolla torpattiin lännestä leviävien uussuomalaisten invaasio. Tosin ”virallisen” historiakirjoituksen mukaan niitäkään ei ole edes olemassa, koska se ei sovi siihen mielikuvaan, että ruotsalaiset olisivat muuttaneet maahamme jotenkin rauhanomaisesti ja suomalaisten punaisia mattoja maahan levitellessä.

 

Nykyisen maahanmuuttopolitiikan ja sen ympärillä käytävän keskustelun ja tuhannen vuoden takaisten tapahtumien välillä on paljon yhteistä. Esimerkiksi se, että suomalaisuutta ja suomalaista kulttuuri väheksytään ja maahanmuutto nähdään jonkinlaisena huonon kulttuurimme ja huonon kansamme ja surkean geeniperimämme pelastavana ihmeenä. Me kaikkihan olemme koulussa oppineet sen, että ennen ruotsalaisia olimme pusikoissa villeinä puolialasti juoksevia, mielipuolisesti öliseviä raakalaisia, ja Jumalan armosta tuo sivistynyt ruotsalainen kansa toi meille kirjoitetun kielen sekä oikean uskonnon joidenkin ukkojen ja hiisien tilalle.

 

Mutta siis ruotsalaisten maahanmuuttajien kotoutumiseen. Viimeisen tuhannen vuoden aikana Suomeen on tullut porukkaa niin idästä kuin lännestäkin - ja etelästä. Jokin aika sitten luin erään jutun, jossa kerrottiin Turussa puhutun omituisen murteen johtuvan siitä, että sinne tuli aikoinaan väkeä Saarenmaalta. Ja totta tosiaan, sama lento ja poljeto siinä turkulaisten puheessa on kuin esim. suomea puhuvien virolaisten. Jostain syystä kuitenkin esimerkiksi nykyisen Venäjän alueelta Suomeen kulkeutunut väki puhuu Suomea, kuten nuo saarenmaalaisetkin, mutta Ruotsista tulleet puhuvat sitä kieltä, jota heidän esi-isänsä puhuivat jo silloin kun lastasivat emäntänsä silliveneisiin ja lipuivat kohti itää. Lisäksi suomenruotsalaisen väestön suhde Ruotsiin on edelleenkin hämmentävä. Ei ole ollenkaan outoa, että suomenruotsalaiset heiluvat ruotsinlippujen kanssa ja ylioppilaslakinkin vuori on sinikeltainen.

 

Noh, eipähän tuo tietysti minua haittaa, ei vaikka monet pienet asiat ihmetyttävätkin. Miksi esimerkiksi ahvenanmaalaisen Jomalan kunnan nettisivuille kerrotaan, että ”Jomalan nimen synty ja merkitys ovat kuitenkin jääneet hämärään. Joidenkin teorioiden mukaan nimen kolme ensimmäistä kirjainta tulisivat viikinkien Jom-jumalan nimestä ja kolme viimeistä kirjainta "ala" merkitsisivät paikkaa. Nimi Jomala tarkoittaisi siten pyhää paikkaa jossa palvottiin Jom-jumalaa”, mutta ei muisteta mainita sitä, että ennen ruotsalaisia alueella asui suomalaisia, joiden jäljiltä sieltä on löydetty mm. uhripaikkoja. Nimi Jomala voisikin tulla suomalaistaustaisesta jumaluutta tarkoittavasta sanasta. Suomalais-ugrilaiset bjarmit palvoivat Jomalia, kaukana idässä on Jamalin niemimaa, minkä nimi tarkoittaa ”maan äärtä” ja esimerkiksi Lieksassa on kylä nimeltä Jamali, jonka kerrotaan tarkoittavan jumalaa. Ja Ahvenanmaalla on paikka nimelta Jomala, jossa on ollut aikoinaan suomalaisilla uskonnollista toimintaa ja siltikin nämä tyypit selittävät paikan nimen tulevan jostain viikinkien kielestä. Ei sanaakaan suomalaisista.

 

Kuinka hyvin sitten voidaan nähdä suomenruotsalaisten sopeutuneen osaksi suomalaisuutta? No ei mitenkään. Vaikka hyvillä mielin voimme sanoa, että suomenruotsalaiset ovat suomalaisia, niin kuitenkin he vaalivat ja arvostavat enemmän sitä esi-isiensä lähtömaan kulttuuria, historiaa ja kieltä, kuin kunnioittaisivat suomalaista kulttuuria, historiaa ja kieltä. Tuleekin mieleen, että onko sittenkin ehkä niin, että ihmisten on mahdotonta luopua tietystä geneettisestä patriotismista ja siksi jopa Jomalin kunta vaikenee nettisivuillaan alueen suomalaisesta historiasta. Samaahan on harrastettu esimerkiksi Suomen Venäjälle pakkoluovuttamilla alueilla.

 

No, minulla ei ole henkilökohtaisesti mitään suomenruotsalaisia vastaan, pakkoruotsia vastustan, koska mielestäni se on aivan järjetön naurettavuuden huipentuma. Ja Ahvenanmaalla yhden viikon olen joskus lomaillut ja mielestäni se on aivan upea ja kaunis paikka, jonka väestö on muuten ennakkotiedoista poiketen tosi mukavaa ja leppoissaa porukkaa. 

 

Mutta kai sitä ihmetellä kuitenkin saapi?

 

Helena

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (231 kommenttia)

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Suomenruotsalaiset, romanit, saamelaiset, sitten nämä uudet porukat. Karjalan evakoistakin moni kaipasi kotiinsa, mutta se ei ollut mahdollista. Ihmisiähän voidaan siirrellä sinne tänne, mutta heidän kulttuurinsa ei muutu asuinpaikan mukaan ja omaksuu hyvin vähän jos lainkaan vaikutteita ollessaan vähemmistönä jossain vieraalla alueella. Tästäkin syystä "monikulttuurisuus" sellaisena kuin se on sieltä 90-luvun alusta asti esitetty, ei tule onnistumaan koskaan missään. Eikä ole onnistunutkaan.

Shemu P

Tässä kohtaa olet oikeilla jäljillä:

"Me kaikkihan olemme koulussa oppineet sen, että ennen ruotsalaisia olimme pusikoissa villeinä puolialasti juoksevia, mielipuolisesti öliseviä raakalaisia, ja Jumalan armosta tuo sivistynyt ruotsalainen kansa toi meille kirjoitetun kielen sekä oikean uskonnon joidenkin ukkojen ja hiisien tilalle."

Tuon Jumalan ja meidän perinteisten luonnonuskontojen lopettamisen kun olisivat jättäneet pois, niin asia olisi ollut hyvä. Tosiasia on, että sivistys, kuin se länsimaissa ymmärretään, tuli meille lähinnä Ruotsista.

Kalle Virtanen

Noi kouluopetukset alkeellisista metsäsuomalaisista ovat ruotsalaisten professorien teorioita. Googlellä löytyy tarkempaa tietoa Suomen kuningaskunnista. Toki ruotsalaiset toivat kristinuskon ja sen mukana keskiaikaisen järjestäytyneen yhteiskunnan, mutta aate oli lähtöisin Roomasta, ei Ruotsista.

Pohojan Poika

Ruotsalaiset eivät tuoneet kristinuskoa Suomeen.

Suomessa oli kristinuskoa jo 700 jaa ja kristillinen sanastomme on alkuaan kreikkalais- ja slaavilaisperäistä eikä ruotsalaista.

Suomen historiasta on syötetty paljon valheita suomalaisille

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Lappalaisten kansallispuku on renesanssipuku.

Matti Palviainen

"Tuon Jumalan ja meidän perinteisten luonnonuskontojen lopettamisen kun olisivat jättäneet pois, niin asia olisi ollut hyvä. Tosiasia on, että sivistys, kuin se länsimaissa ymmärretään, tuli meille lähinnä Ruotsista."

Kristinusko tuli idästä enne ruotsalaisia.

Ruotsin vallan vuosisadat 1200-1550 Suomi oli osana Kalmarin unionia, kuten Ruotsikin. Ruotsissa ei puhuttu ruotsia, vaan asiallisesti ottaen tanskan murteita. Ruotsin kieli erosi tanskasta vasta Raamatun kääntämisen ansiosta ja Vaasan suvun noustua valtaan Kalmarin unionista (= Tanskasta) 1500-luvulla. Siihen saakka Kalmarin unionin kuten koko Euroopan yhteinen kieli oli latina virallisissa yhteyksissä ja koko Itämeren alueen yhteinen puhekieli oli alasaksa. Suurin taloudellinen ja poliittinen vaikuttaja koko Itämeren alueella oli Hansa-liitto. Jos halutaan nimittää (Itä)-Rooman lisäksi (kristinusko) suurin tekijä Suomen saattamisessa länsimaisen kulttuurin piiriin, se on Hansa-liitto. Suurin osa Hansa-kaupungeista oli Itämeren etelä- ja itärannalla (lähimmät Tallinna ja Pärnu), mikä tarkoittaa, että itse asiassa Ruotsi oli syrjäinen maa ja alisteinen Tanskalle. Kulttuurivaikutus tuli suorinta valtaväylää (eli laivareittiä) Etelästä Itämeren itärantaa myöden.

Sivistys ei tullut Ruotsista, vaikka suomenruotsalaiset ruotsinmielisinä sitä kovasti mainostavatkin.

mariwallden (nimimerkki)

Suomenkielisten miesten mölinä ja örvellys häiritsevät minua kun käyn ravintolassa syömässä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minua häiritsee kaupoissa somalien kovaääninen pölötys. Eikö niille voi jo vastaanottokeskuksessa kertoa, että suomalaiset ovat tottuneet hiljaisuuteen. Tosin pakko myöntää, että pohjoissavolaiset naiset puhuvat myöskin tosi rasittavalla tyylillä, silleen kälättämällä. Täälläkin suunnalla kun toisilla on hyvin vahva se savolainen murre, niin korvia ihan pakottaa se "myö kun Unton kanssa aaatolla ajettiin lakkasuolle vuan sieltäpä tulikkii sittä se nuapurin irma käet pitkällä meijän lakkoja ruahasi sieltä on se kyllä kun ei sua ies lakkapaekkoja omana pittee" huh huh.

Saara Pasanen

"pohjoissavolaiset naiset puhuvat myöskin tosi rasittavalla tyylillä, silleen kälättämällä."

No haist pee!!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ups. Sori Suara, my beibee <3

Pieta Leonardo

Hyvältähän tuo kuulostaa, mie ainakin oisin tosi tyytyväinen kun saiskin kuulla kunnolla viännettyä ja vielä savoksi, savolaisten naisten kälätys ja pölötys on linnunlaulua joidenkin somalien nomenklatuuran rinnalla, tai kaikista pahinta on ruåtsalaisnaisten kovaaääninen mäkätys kadulla ja ruokakaupassa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Minua taas häiritsee nuoret savolaismiehet, jotka kävelevät torin laidalla, ja toistavat vuak, vuak. Yrittävät sanoa fuck.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Minun täti sanoi: Maailmassa on yksi ja ainoa hyvä savolainen ja se on MUN mies ! Tämä 30-luvulla.

Rug Head

Mitenköhän kestät stadilaisten läppää hei! :D

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ihan hauska kirjoitus, Helena. Historiantietosi ovat kuitenkin aika heikot. Mutta ei mitenkään yllätä, muillakin pakkorutosihuutajilla on sama ongelma - tiedon puute.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Sinun kannattaisi käväistä pääkaupunkiseudun kirjastoissa kokemassa autuaallista "kielikylvetystä" somalien ja muiden kielitaidottomien taholta.

Jo pelkkä linja-auto matka pääkaupunkiseudulla voi osoittautua antoisaksi kokemukseksi kun jo yksikin kulttuuriaan ympäristöön levittävä huutaa koko matkan ajan kännykkäänsä suomalaisten istuessa tyylilleen uskollisena kiusaantuneena hiljaa. Voin vakuuttaa, että muista piittamaton melskaus ei ole ihonväristä kiinni. Mutta kielipoliittinen kysymys se on.

Pentti Järvi

Jylf on harvinainen etunimi. :) Gylf on sanana tutumpi. heh.

Helena kirjoitti: "Ei ole ollenkaan outoa, että suomenruotsalaiset heiluvat ruotsinlippujen kanssa ja ylioppilaslakinkin vuori on sinikeltainen. "

Täällä Österbottenissa ei heiluteta Ruotsin lippuja, paitsi mikäli joku kuninkaallisista on vierailulla.
Isännänviiriä käytetään kesäaikaan runsaasti. Melkeinpä riippuu emännästä, mitkä värit siinä ovat, mutta eniten näkyy tällaisia

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32...

Virallisina liputuspäivinä se hilataan alas ja tilalle nostetaan Suomen lippu.

Ylioppilaslakin vuori on nykyään sinivalkoinen tai sitten ylioppilasosakunnan värien mukainen.

Kaikenkaikkiaan hauska kirjoitus (taas)!

Matti Palviainen

Kävin kerran Vaasassa ja kuinka ollakaan siellä oli ruotslaisseurue samassa ravintolassa, missä ruokailin.

Voi aikoja, voi tapoja!

Hannu Sutinen

Vaasassa asuessa menimme kerran vaimon kanssa paikalliseen ruotsalaiseen ravintolaan. Olimme ainoat suomenkieliset asiakkaat ja olo oli samanlainen kuin ollessani Ruotsissa töissä. Vieraalla maalla, ja palvelu samoin. Vaasan varsinaisessa yökerhossa Waildissa oli viikonloppuna eri päivät suomenkielisille ja ruotsinkielisille asiakkaille. Ruotsalaisillassa oli esiintyjät ruotsinkielisiä ja usein myös Ruotsista.

Markus Lehtipuu

Minulla ei ole mitään ruotsinkielisiä vastaan, vaikka itse olenkin täysin suomenkielisestä taustasta. Lisäksi ruotsinkieliset osaavat yleensä paremmin suomea kuin mitä suomalaiset osaavat ruotsia, toki hyvästä syystä.

En kuitenkaan hyväksy rasismia suomalaisia vastaan. Suomenruotsalaisilla on hieman samanhenkistä asennetta kuin buureilla oli zuluja ja xhosia ja muita eteläafrikkalaisia alkuperäisasukkaita kohtaan.

Ehkäpä perussuomalaiset ovat Suomen oma ANC, ja nyt taistellaan siitä, toteutuuko suomalaisten valta aikuistenoikeasti.

Tietysti Suomen suomalaisten haasteena on itse nousta asemaan, jossa ei tarvitse tuntea huonoa itsetuntoa. Enemmän koulutusta, enemmän ahkeruutta ja ehkä pikkasen vähemmän alkoholia, psyykelääkkeitä ja itsetuhoista toimintaa.

Itsenäisyys otetaan. Ei sitä anneta.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Minun pitää käydä kommentoimassa sitä lammasjuttuasi, kun jäi, mutta minulla on hyvin vahvat siteet suomenruotsalaisuuteen. Totean, että kyllä olisi suotavaa rannikoiden kaksikielisissä kunnissa olla ruotsin opetusta suomenkielisille lapsille ja suomea ruotsinkielisille. On hämmästyttävää miten hyvin osa suomenruotsalaisista puhuu suomea. Kyllä varmasti haluavat ihan vapaaehtoisesti oppia rannikolla. Ja sehän tulee itsestään lapsille.

En käsitä tai käsitän, mutta en oikein pidä siitä, että kaupungeille, kylille ja ym. on oltava kaksi nimeä. Luulisi yhden nimen riittävän. Helenalle toteaisin vielä, että minulla on se käsitys, että nämä rannikon pikkukaupungit täyttyvät kesäisin ruotsinsuomalaisista. Ja onhan se vahva side ilmeisesti. Eihän siellä Savossa ja yleensäkään Keski-Suomessa jokapäivä tarvitse ruotsinkielen taitoa. Että en sinne pakkoruotsia kannata, MUTTA, pakkoneljääkieltä...

Muistan lapsena yle ... ja Gamla-Karleby Golf Klub....

Käyttäjän tiinakarki66 kuva
Tiina Kärki

tottahan tuo tavallaan on, suomalaisia poliitikkoja siitä pakkoruotsistakin on syyttäminen lähinnä eikä suomenruotsalaisia..

Jari Eteläsaari

Ruotsinkielinen väestönosa ei ole ainakaan sopeutunut kielensä osalta.

Mitä jos kaikki muutkin eri kieltä puhuvat vaatisivat oman kielensä virallistamista suomessa samaan tapaan, eihän siitä tulisi mitään.

Meillä on yksi etuoikeutettu vähemmistö suhteessa maamme enemmistöön ja maamme muihin vähemmistöihin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Ja Ahvenanmaalla yhden viikon olen joskus lomaillut ja mielestäni se on aivan upea ja kaunis paikka, jonka väestö on muuten ennakkotiedoista poiketen tosi mukavaa ja leppoissaa porukkaa."

Onnellisina näkyvät elävän muuallakin (Luoto = Larsmo):

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/katso-asutko-suo...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

En yhtään ihmettele, että ovat onnellisia. Pieniä maaseutupaikkoja, joissa on edelleen hyvät palvelut.

Yhden yön olen joskus vuosia sitten muuten nukkunut tällä rannalla (luultavasti oli tuo) http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=59.880216,22.47...

Aamulla heräsin ja katselin merellä seilaavia laivoja ja olin varma, että olen kuollut ja päässyt taivaaseen. Hiittisen kylässä oli myöskin aivan mahtava pieni ruokapaikka, jossa söin maailman parasta perunasalaattia :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Paratiisihan se Ahvenanmaan saaristokin olisi ellei koiriin sataisi maissa punkkeja.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minullakin oli punkkeja sormien välissä :D Ihan hirveitä elukoita!!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Keräsitkö matkamuistoja kaksin käsin? :D

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Ahvenanmaalaiset saavat valtiolta nenää kohden enemmän rahaa kuin ketkään muut ja työttömyys on mitätön. Ehkä seteleillä täytetyt patjat antavat paremman unen ja sit jaksaa olla päivisin onnellisempi... ;)

Matti Palviainen

Luodon kunnasta Wikipedia: "Vuonna 1867 perustettu Luoto poikkeaa monella tavalla Pohjanmaan muista ruotsinkielisistä kunnista. Ensinnäkin väestönkasvu on ollut huomattava myös kaupungistumisen aikana. Tämä väestönkasvu ei kuitenkaan johdu muuttoliikkeestä (joskin sekin on lisännyt väkilukua), vaan lestadiolaisuudesta johtuvasta korkeasta syntyvyydestä. Kunnan asukkaista noin puolet kuuluu lestadiolaiseen liikkeeseen."

Usko onnellistuttaa.

Tapio Niemi

Rotuhygieeninen liike sai Suomessa ensimmäisenä jalansijaa ruotsinkielisten lääkärien keskuudessa, koska pelko syntyvyyden alenemisesta koettiin Suomen ruotsinkielisen väestön keskuudessa voimakkaana. Ruotsinkieliset pelkäsivät myös väestön laadullista huononemista suomenkielisen väestönosuuden noustessa.

http://materiaalit.internetix.fi/fi/opintojaksot/9...

Anni Loren

Kuinka väärässä he olivatkaan, kuinka onnellisesti meille onkaan käynyt:)

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011052413772301_u...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minulla on 100 vuotta taaksepäin suomenruotsalaiset esi-isät yhdessä sukuhaarassa, mutta ei kerrota sitä muille tsihiihihihih.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kaikki kielivähemmistöt ja kansalliset vähemmistöt pitäisivät ajan oloon kadota ja sulautua enemmistöön, sillä väestöryhmien väliset avioliitot sulauttavat periaatteessa vähemmistöt enemmistöön.

Kansalliset vähemmistöt säilyvät vain siinä tapauksessa, että eri syistä vähemmistö ja enemmistö eivät seka-avioidu.

Yhtenä syynä seka-avioitumisen vähäisyyteen voi olla se, että vähemmistö tai enemmistö kieltää seka-avioliitot. Esimerkiksi USA:ssa oli joissain osavaltioissa vielä 1960-luvulla voimassa laki, joka kielsi mustien ja valkoisten väliset seka-avioliitot.

On huomattava, että YK:n ihmisoikeuksien julistuksen 16 artikla kieltää yksiselitteisesti kaikki yritykset rajoittaa avioitumista eri uskonnollisten tai kansallisten ryhmien välillä. Jos yrittää rajoittaa avioliittoja esimerkiksi kielen perusteella, syyllistyy siis ihmisoikeuksien rikkomiseen.

Vielä parikymmentä vuotta sitten RKP lanseerasi kampanjaa, jossa se kehotti suomenruotsialaisia avioitumaan keskenään ruotsin kielen säilyttämiseksi Suomessa. Yritys tuomittiin nopeasti ja jyrkästi.

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Helena Erosen kirjoitus on erinomainen. Se kertoo olennaisen ruotsalaisten varhaisesta Suomeen muutosta, valloittajien kirjoittamasta totuutta vääristelevästä historiastamme ja ruotsinkielisten olemattomasta halusta sopeutua todella suomalaiseen kulttuuriin.

Eräs tunnettu vähemmistömme poliitikko ihmetteli jokin aika sitten halveksivaan sävyyn, miten huonosti monet Ruotsiin vuosikymmeniä sitten muuttaneet suomalaiset ovat oppineet uuden kotimaansa kielen. Heidän olisi hänen mielestään pitänyt opetella heti maan tavat ja kieli eikä vaatia nyt vanhainkodeissa suomenkielisiä palveluja. Vastasin kirjoitukseen ihmettelemällä sitä, että kaikki 700-800 vuotta sitten Suomeen muuttaneitten ruotsalaisten jälkeläiset eivät vieläkään ole sopeutuneet ja oppineet maan kieltä.

Kun nykyiset maahanmuuttajat toivovat lisää suomen kielen opetusta ja nopeampaa maahamme kotouttamista, niin ruotsinkielisemme haluavat yhä kiihkeämmin eristäytyä suomenkielisistä. He vaativat esimerkiksi jo muutamaakin oppilasta varten omia kouluja, jopa koulukuljetuksia, etteivät lapset vain altistuisi suomen kielen kuulemiseen.

Tuskin romaneilta, somaleilta ja muilta tämän päivän maahanmuuttajilta kuluu sentään satoja vuosia sopeutua suomalaiseen elämänmenoon.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Juuripa näin. Ja siksi mielestäni olisikin hyvä myöskin miettiä sitäkin, että onko järkevää, että nimenomaan suomenruotsalaiset häärivät aktiivisesti nykyisen maahanmuuton parissa, kun heillä ei ole itselläkään mitään intoa tuolla suomalaisiksi :)

Pentti Järvi

Hyvä pointti. Kuitenkin mm. Närpiössä todella tarvitaan mamuja tekemään niitä töitä, jotka eivät suomalaisille kelpaa. Täällä Maalahti-Malaxissa ei ole someleja mutta erittäin hyvin sopeutuneita vietnamilaisia ja ex-jugoslaaveja (puhuvat ruotsia :))

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Vastaan, ettei ole järkevää, mitä mieltä varmaan itsekin olet.

Toinen asia. Kaksikieliset palvelut mahdollistavat massamuuton Ruotsista Suomeen. Ruotsinkielisten värväyksestä Ruotsista Suomeen on jo nähty esimerkkejä, eivätkä esimerkit ole kovin innostusta herättäviä. Ruotsiin asettuneiden maahanmuuttajien klaanienyhdistämisissä Suomi on jo pitkään ollut "Vara-Ruotsi".

Juha-Matti Puronaho

On aina hauskaa törmätä ruotsia puhuvaan afgaaniin tai somaliin :)

Matti Palviainen

"Tuskin romaneilta, somaleilta ja muilta tämän päivän maahanmuuttajilta kuluu sentään satoja vuosia sopeutua suomalaiseen elämänmenoon."

Kustaa Vaasan karkotettua romanit Ruotsista tänne, romainit ovat omaksuneet suomen kielen. Mutta muuten he eivät ole sopeutuneet. Verikostomurhakäytäntö elää. Naisten on pakko aina käyttää mustalaishametta, poikkeuksetta. Jne Jne.

Eivätkä somali sopeudu sen kummemmin jos nyt niinkään.

Matti Palviainen

"Tuskin romaneilta, somaleilta ja muilta tämän päivän maahanmuuttajilta kuluu sentään satoja vuosia sopeutua suomalaiseen elämänmenoon."

Kustaa Vaasan karkotettua romanit Ruotsista tänne, romainit ovat omaksuneet suomen kielen. Mutta muuten he eivät ole sopeutuneet. Verikostomurhakäytäntö elää. Naisten on pakko aina käyttää mustalaishametta, poikkeuksetta. Jne Jne.

Eivätkä somali sopeudu sen kummemmin jos nyt niinkään.

Matti Palviainen

"Tuskin romaneilta, somaleilta ja muilta tämän päivän maahanmuuttajilta kuluu sentään satoja vuosia sopeutua suomalaiseen elämänmenoon."

Kustaa Vaasan karkotettua romanit Ruotsista tänne, romainit ovat omaksuneet suomen kielen. Mutta muuten he eivät ole sopeutuneet. Verikostomurhakäytäntö elää. Naisten on pakko aina käyttää mustalaishametta, poikkeuksetta. Jne Jne.

Eivätkä somali sopeudu sen kummemmin jos nyt niinkään.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Vanhainkodissa hyvin useat asiakkaat kärsivät dementiasta. Dementian yhtenä piirteenä on se, että aikuisena opittu kieli unohtuu, ja dementiasta kärsivä muistaa lopulta enää lapsena oppimansa kielen.

Siksi vanhainkodeissa tulisi ehdottomasti tarjota palvelut ihmisen lapsena oppimallaan kielellä, eli äidinkielellä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Jotkut tutkijat sanovat kristinuskon tulleen Suomeen ennen Ruotsia ja kuten tunnettua, sen sanotaan olleen ns. itäistä perua. Ensimmäiset merkit olisivat siis 500-600 luvuilta. On jopa varhaisen piispan haudan perusteella heitetty, että kristinusko olisi mennyt Ruotsiin Suomesta. Tietääkseni Venäjälle kristinusko levisi varsinaisesti vasta viikinkiaikana, siis satoja vuosia myöhemmin, koska väliin pääsivät jotkut barbaariheimot (joita en nyt muista).

Yllä olevan lisäksi mielenkiintoista on se, että etenkin Satakunnassa ns. saksalaisten geenien osuus on merkittävä. Suomalaiset yleisestikin on joissain geenitutkimuksissa pistetty lähemmiksi sukulaisiksi saksalaisten kuin ruotsalaisten kanssa.

Molemmat vihjaavat siihen, että meille olisi tullut Saksan alueelta iso kristinuskon tuonut porukka, joka olisi taas kohdannut kristinuskon jo 300-luvulla Rooman ajettua vääräuskoisia Konstantinopolin (siis idän) suosimia munkkeja valtakunnasta.

Vanhasta kielestä jäi Rauman murre (?) ja sanoja, jotka ovat hyvin lähellä saksaa. Tässä muutama:

Mahti = Macht
Kuningas = *kuningaz
Rehti => Oikeus = Recht

Näiden monien sirpaleisten tietojen perusteella ei ole rakennettu vielä virallisesti kokonaiskuvaa. Kun miettii esim. yllä olevia sanoja, viittaavat ne mahtiin ja valtaan, jotka lienevät siirtyneen muuttajien mukana, kuten muukin kulttuuri. Tämän myötä vanhat saagojen suomalaiskuninkaat saanevat uutta uskottavuutta. He olivatkin germaaneja?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

"Arvellaan, että alueelle (Satakunta) muutti perheitä lähimmän tunnetun rivikalmistokulttuurin piiristä Reinin alueelta, siis germaaneja. Tämä selittäisi kulttuurin selvärajaisuuden. Ruumishautausta sinänsä voi pitää jo Länsi-Euroopassa voimakkaasti edenneen kristinuskon piirteenä. Myös ristisymboleja sisältäneet rengassoljet, joita täkäläiset sepät valoivat, enteilivät uutta uskoa. Germaanisiirtolaisuus korosti sulautuessaan väestössä suomalaisuutta, ja muutenkin Suomen alue kehittyi kultturiltaan vahvaksi, vauraaksi ja omaleimaiseksi. Se näkyy muun muassa asekulttuurissa." Jouko Vahtola Suomen historia - Jääkaudesta Euroopan unioniin s. 22.

Ja tuossa puhutaan siis 500-l. lopulle ajoitetuista löydöksistä :)

Kalle Virtanen

Historiasta on muitakin versioita kuin ruotsalaisten kirjoittama. Ihan nyvä, että nykyään netin ansiosta niitä tulee entistä paremmin esille.

Minä kerran löysin yliopiston kirjastosta 1910-luvun väitöskirjan, jossa viitattiin dokumenttiin, jossa oli kirjoitettu muistiin perimätietoa, että Suomen kuningas oli valloittanut Ruotsin. Tutkimuksessa pohdittiin, että oliko kyseessä mahdollinen ryöstöretki Tukholmaan.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Näin ne tiedot hautautuu. Pitäisi ehkä jonkun tehdä elokuva tai kirja, niin nousisi tapetille ja olisi pakko ottaa kantaa.

Käyttäjän Veli kuva
Veli Karimies

Romanit taasen ovat asuneet maassamme 500 vuotta ja vieläkin heidät tunnistaa kansallispuvuistaan ja rikosuutisoinnista.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Mielenkiintoinen kirjoitus Helena Eroselta.

Lisäyksenä Jumala-käsitteen tarkasteluusi lisään Norvgorodin tuohikirje 292, jossa kyrillisin kirjaimin kirjoitetaan "kantasuomea" ja mainitaan sana "Jumali" kyrillisin kirjaimin. Tuohikirjeet osoittavat sen että suomen kielellä on kommunikoitu kirjallisesti jo ennen ruotsalaisten invaasiota, jo satoja vuosia ennen Agrikolaa - vaikka kaikki kunnia Agrikolalle suomen latinalaisiin aakkosiin perustuvan kirjakielen luomisesta. Ahvenanmaalla on muitakin selvästi suomen kielestä juontuvia sanoja kuin Jomala. Muiltakin suomenruotsalaisilta alueita puuttuu paikannimistöstä "vanhan ruotsin" mukainen paikannimistö, mikä osoittaa asutuksen myöhäsyntyisyyttä.

Suomalais-ugrilaisten kielten levinneisyys osoittaa, että jäämeren rannat Uralilta Atlantille olivat suomensukuisten kansojen asuttamaa aluetta jo ennen ruotsaisten tuloa, myös Ruotsi ja Norja (Huom. Myös saame on suomen sukukieli), tosin väestöltään vähäistä ja harvaanasuttua, missä vuodenaikojen mukaisesti asuttiin erillisillä talvi- ja kesäpyyntipaikoilla.

Ruotsalaiset olivat germaaniheimo, joka vasta ensimmäisellä vuosituhannella alkoi siirtyä kohti pohjoista. Muistettakoon, että meänkielisiä on Pohjois-Ruotsissa ollut näihin päiviin asti. Suomenkielen Lappi-sana tai sen johdannainen Lapponia tai vastaava on jo varhain esiintynyt pohjoisesta Euroopasta kertovissa tiedoissa ja kartoissa (Lappi-alkuisia tai loppuisia sanoja esiintyy Suomessa ja Karjalassa sadoittain, ehkä tuhansittain; sen ilmeinen merkitys on ´taka(maa), perä, pohja, laitinmainen´.

Mitä tulee Ahvenanmaan tapaan suojella siellä nykyisin vallalla olevaa kieltä, taloutta ja kulttuuria, pidän sitä ihanteena ja suosittelen samaa myös Manner-Suomessa toteutettavaksi. Tietenkin sillä erolla, että Manner-Suomessa suojelta kieli on suomen kieli; talouden osalta suomalaisten talous ja kulttuurin osalta suomalainen kulttuuri.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Aivan, tuo tuohikirje unohtui listasta. Ja just kun viime viikolla aiheesta lueskelin :)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tuohikirje_292

http://fi.wikipedia.org/wiki/Jomala tuo Jomalan kunnan vaakuna on jotenkin kaiken kertova. Kirves ja risti. Omg.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Jostain syystä Suomen historiassa on myös tanskalaisten mentävä aukko. Ruotsi oli pitkään Tanskan ja Gotlannin varjossa ollut pikkuvaltio. Myös itäinen vaikutusta pyritään vähättelemään tai demonisoimaan, vaikka suomensukuiset tsuudit olivat Novgorodia, Venäjän "äitiä" perustamassa. Jotkut väittävät jopa hallitsijaksi kutsutun Rurikin olleen suomensukuisesta kansasta.
JK. Jostakin syystä myös Helsingin yliopiston kaikki Suomen historian professuurit ovat Suomen ja Skandinavian historian professuureja.

Aku Ankka

Suomen ruotsinkielisten huonoa itsetuntoa ja kouristuksenomaista takertumista "ruotsalaisuuteen" selittää osaltaan se, että nykyisin ruotsinkielisistä suvuista vain pieni murto-osa on suvun menneisyydessä ollut missään tekemisissä Ruotsin ja ruotsalaisuuden kanssa.

Useimmat suomenruotsalaiset ovat todellakin täysin suomalaisia, nimittäin kielenvaihtajasukuja, jotka kahdessa aallossa, 1700-luvun alkupuolella (luonnonaiheiset sukunimet) ja 1700-luvun loppupuolella (isännimeen perustuvat sukunimet) "ruotsalaistuivat", eli vaihtoivat sekä nimen että perheensä kielen.

Syy oli useimmissa tapauksissa opportunistinen, näin päästiin lähemmäs hallitsevaa yläluokkaa. Lisäksi ruotsalaisuus oli kovassa huudossa vastikäisen suurvalta-aseman seurauksena ja Linnén tutkimukset taas siivittivät kauniiden luonnonnimien valintaa.

Mutta yhtä kaikki, tällä tavalla on syntynyt suomenruotsalaisten suuri enemmistö, eli he ovat ihan samoja suomalaisia kuin kaikki muutkin, joten edes eri lähtömaa ei anna heille oikeutusta puhua ruotsia.

Kuunnelkaapa suomenruotsia: eikö se muka ole suomalaisten puhumaa ruotsia?

Kyllä, sillä sitä se on!

Risto Heikkinen

Mitäpä jos alkaisimme aivan selvän nöyristelevän epäloogisuuden poistolla: muutetaan Itämeri nimi Länsimereksi. Ei suomalaisen tarvitse kuin kartasta katsoa, niin Länsimerihän se on. Virolaiset ovat tämän siirtomaavallan jätteen karsineet jo aikaa sitten.

Pieta Leonardo

Aivan mainio ehdotus!

Riippuu todella siitä miltä ja kenen kannalta asioita katsotaan, Itämeri-nimike on todellakin jäänne ruotsinvallan ajoilta, miksei siis reilun suomalaisesti nimeksi Suomen-Länsimeri.

Käyttäjän topiassalonen kuva
Topias Salonen

"Ruotsista tulleet puhuvat sitä kieltä, jota heidän esi-isänsä puhuivat jo silloin kun lastasivat emäntänsä silliveneisiin ja lipuivat kohti itää. "

Öm, oletko tullut ajatelleeksi, että ne ruotsista tulleet, jotka eivät enää osaa ruotsia, eivät pahemmin pidä itseään suomenruotsalaisina, eikä heitä yleensä sellaisina ajatellakaan? Suomenruotsalaisuus kun yleensä määritellään pääasiassa kielen perusteella, joten on absurida ihmetellä, että "miksi tämä kielen perusteella määritelty vähemmistö puhuu tätä kieltä?"

Vuosisatojen ristiinnaimisen seurauksena taatusti kaikilla suomenkielisillä on ruotsinkielisiä esi-isiä ja ruotsinkielisillä suomenkielisiä esi-isiä. Aikoinaan moni suomenkielinen vaihtoi kielensä ruotsiksi ja kasvatti lapsensa ruotsinkielisiksi, koska suomen kieli ei ollut virallisessa asemassa. Myös sukunimiä aktiivisesti muutettiin ruotsinkielisiksi. Ja myöhemmin taas monet ruotsinkieliset aktiivisesti vaihtoivat kielensä suomeen ja vaihtoivat sukunimensä suomenkieliseksi.

Tämän seurauksena Suomessa on läjäpäin suomenruotsalaistaustaisia suomalaisia, jotka eivät enää osaa ruotsia.

Kyllä minä tiedän paljon ihmisiä, joiden jompi kumpi vanhemmista on suomenruotsalainen, mutta lapselle on puhuttu vain suomea, jolloin kysymys siitä onko henkilä suomenruotsalainen vai en riippuu vain siitä, ovatko vanhemmat kasvattaneet henkilön ruotsinkieliseksi.

"Vaikka hyvillä mielin voimme sanoa, että suomenruotsalaiset ovat suomalaisia, niin kuitenkin he vaalivat ja arvostavat enemmän sitä esi-isiensä lähtömaan kulttuuria, historiaa ja kieltä, kuin kunnioittaisivat suomalaista kulttuuria, historiaa ja kieltä."

Ruotsinkielisten arvotama erillinen kulttuurinsa on _suomenruotsalaista_ kulttuuria, ei Ruotsin kulttuuria. Ruotsinkieliset kannattavat Suomea urheilussa, Euroviisuissa ja niin edelleen. Eivät lätkämatsia katsoessa he kannata Ruotsia, vaan Suomea. Ruotsinkielisillä on kuitenkin oikeus omaan suomenruotsalaiseen kulttuuriinsa siinä missä pohjanmaalaisilla on oikeus pohjanmaalaiseen kulttuuriin ja savolaisilla oikeus savolaiseen kulttuuriin.

Asenteesi on aivan sama kuin jos minä sanoisin, että pohjanmaalaiset eivät arvosta suomalaista kulttuuria, koska pohjanmaalaiset arvostavat omaa kulttuuriaan, omaa murrettaan ja omaa historiaansa. Ei tuolla perusteella todellakaan voi mennä sanomaan, että pohjanmaalaiset ovat sopeutuneet huonosti suomalaisuuteen. He ovat suomalaisia, ja osa Suomen kulttuuria ja suomalaisuutta, samoin kuin ruotsinkieliset.

Ja valtaosa ruotsinkielisistä Suomessahan on täysin kaksikielisä ja puhuu sujuvasti suomea. En ymmärrä miksi ruotsinkielisten oma kieli on sinulle ongelma. Miten se, että he kunnioittavat omaa äidinkieltään on huono juttu? Miksi ruotsinkieliset eivät saisi kunnioittaa ruotsin kieltä?

Pitäisikö ruotsinkielisten luopua äidinkielestään, juomalauluistaan, juhannussaloista ja muista suomenruotsalaisista jutuista vain jotta he voisivat "sopeutua" suomalaisuuteen?

"Ei ole ollenkaan outoa, että suomenruotsalaiset heiluvat ruotsinlippujen kanssa ja ylioppilaslakinkin vuori on sinikeltainen."

Oletko sinä koskaan edes ollut tekemisissä ruotsinkielisten kanssa? Turussa, Paraisilla ja Helsingissä asuneena, ja koko ikäni ruotsinkielisten kanssa tekemisissä oltuani tuo kuvauksesi ruotsinkielisistä on kyllä täysin vieraalta planeetalta. Minä en ole _koskaan_ nähnyt ruotsinkielisten heiluttavan Ruotsin lippuja. En edes asuessani enimmäkseen ruotsinkielisessä kaupungissa vuonna 1995 Suomen voittaessa lätkän mm-kisat Ruotsia vastaan.

Ja ylioppilaslakin sinikeltainen väri viittaa ruotsin kieleen, ei Ruotsiin valtiona. Suomenkieliset vaan ovat olleet laiskoja ja lakanneet käyttämästä yo-lakkien vuorissa omia osa-/maakuntatunnuksiaan ja alkaneet käyttää geneeristä sinivalkoista vuorta. Esimerkiksi Savon maakunnan yo-lakki on keltamusta, Karjalan punamusta ja Varsinais-Suomen yo-lakki on kelta-puna-vihreä.

"Me kaikkihan olemme koulussa oppineet sen, että ennen ruotsalaisia olimme pusikoissa villeinä puolialasti juoksevia, mielipuolisesti öliseviä raakalaisia, ja Jumalan armosta tuo sivistynyt ruotsalainen kansa toi meille kirjoitetun kielen sekä oikean uskonnon joidenkin ukkojen ja hiisien tilalle."

Miksi minä en ole oppinut tuollaista? Miksi minä opin koulussa, että ennen Ruotsin vallan aikaa suomalaisilla oli oma monipuolinen uskontonsa ja kulttuurinsa, joka oli aktiivisessa vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa?

"Jokin aika sitten luin erään jutun, jossa kerrottiin Turussa puhutun omituisen murteen johtuvan siitä, että sinne tuli aikoinaan väkeä Saarenmaalta."

Turun ja viron puheen samankaltaisuudet eivät johdu niinkään näiden alueiden välisestä vuorovaikutuksesta, vaan siitä että molemmat alueet ovat olleet paljon vuorovaikutuksessa germaanisten kansojen kanssa, ja näiden alueiden puhe on siten kehittynyt samaan suuntaan rinnakkain. Raumallahan puhutaan paljon paksumpaa murretta kuin Turussa koskaan on puhuttu, ja myös muilla länsimurteilla, kuten Tampereen murteella on yhtäläisyyksiä lounaismurteiden kanssa. Kyse ei ole mistään virolaisesta jäänteestä Suomessa.

Minulla on Aurajokilaaksossa sukujuuria vähintäänkin 700 vuotta ja ajatus siitä, että minä olisin joku saarenmaalainen maahanmuuttaja, joka on sopeutunut suomalaisuuteen on suoraan sanottuna naurettava.

Kaiken kaikkiaan uskomattoman asenteellinen kirjoitus, josta paistaa läpi, ettet pidä suomenruotsalaisesta vähemmistöstä, ja yrität kaikin keinoin keksiä syitä (yo-lakin väri, yksi paikannimi Ahvenanmaalla, oma äirinkieli) olla pitämättä heitä suomalaisina.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Jaa. Pidätkö itse virolaisia jotenkin huonoina ali-ihmisinä, koska noin kauheasti ahdistut ajatuksesta, että sinussa olisikin saarenmaalaisia geenejä?

Käyttäjän topiassalonen kuva
Topias Salonen

Sanoin, että ajatus minusta Suomeen sopeutuneena maahanmuuttajana on "naurettava", en että virolaiset geenit minulla ovat "kauhean ahdistavaa". Ihmeellistä, miten yrität ulkoistaa turkulaisetkin vain suomalaisuuteen sopeutuneiksi maahanmuuttajiksi. Sinulla on jokin kova tarve erotella ihmisiä.

Kyllä minulla aivan taatusti on saarenmaalaisia geenejä tuhannen vuoden takaa, kuten taatusti myös ruotsalaisia geenejä, mutta se nyt on täysin normaalia, koska me suomalaiset olimme täältä varsinaisesta Suomesta yhteydessä Itämeren muihin maihin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Awskis. Ei kai Timppa ole nyt nöksähtänyt jostain? :D

Käyttäjän topiassalonen kuva
Topias Salonen

Ja kummallista, miten koko kommentistani sivuutat paljolti kaiken ja kommentoit vain tyyliin "onks virolaiset sun mielestä ali-ihmisiä?" Sen sijaan, että keskittyisit itse asiaan, yrität maalata täysin ilman perusteista minusta sen, joka katsoo vinoon muita ihmisryhmiä.

Käyttäjän topiassalonen kuva
Topias Salonen

"Helena, mielestäni Topias on hieman kaksinaamainen ja hänen motiivinsa ovat lähes aina henkilökohtaisia. Minä olenkin hieman pettynyt häneen jo aikaisemmin."

Älä vahingossakaan perustele miksi. Joku saattaisi luulla että sinulla on perustelut.

Eli toisin sanoen minä olen nyt pettynyt siihen, että pitkän kommenttini jälkeen saan vastauksesi täysin perustelemattomia väitteitä ja syytöksiä "ai pidät niitä ali-ihmisinä" "oot kaksinaamainen".

Jos ette osaa ottaa vastaan kritiikkiä, niin parempi ehkä kieltää kommentointi, ettei teidän tarvitse lähteä vastaamaan kritiikin ohi huutelemalla "vää vää oot silti väärässä ja kaksinaamainen ja selkeesti pidät virolaisia ali-ihmisinä". Jotain tolkkua nyt! :D

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Koska kommenttisi oli aika hassu kasa sellaista tunnepitoista kuohuntaa etkä ehkä tajunnut tuota bloggaustani oikein. Minähän kehun suomenruotsalaisia, mutta ihmettelen sitä, että miksi he esimerkiksi unohtavat kertoa kotiseutujensa alkuperäisten asukkaiden historiasta tai miksi heillä on sellainen asenne, että se heidän muualta tuotu kielensä on jotenkin niin tärkeä Suomen kulttuurille, että sen erityistä asemaa on ylläpidettävä. Kultaseni, minulla on tyylinä kirjoittaa kärjistetysti, koska siten ihmiset saa miettimään asioita vähän aina toiselta kannalta. Ei siitä kannata ns. vetää hernettä nenään. Tai no toki saa ja pitää, jos siltä tuntuu, mutta en nyt tiedä, että onko sen arvoista :)

Käyttäjän topiassalonen kuva
Topias Salonen

"Minähän kehun suomenruotsalaisia, mutta ihmettelen sitä, että miksi he esimerkiksi unohtavat kertoa kotiseutujensa alkuperäisten asukkaiden historiasta"

Kehut heitä syyttämällä heitä jostain tietoisesta historian salailusta, ikään kuin joku Ahvenanmaan historiankirjoitusta edeltävän väestön kieli olisi aukottoman selvästi suomenkielistä. Ahvenanmaan aikaisemman väestön kielestä voi vain spekuloida, joten ei ole mikään itsestäänselvyys, että ruotsinkielisten pitäisi muistaa oman alueensa historia. Kun se historia edeltää historiankirjoitusta, niin miten ihmeessä heiltä voi vaatia sellaista muistamista?

Ja huvittavaa myös miten pistät kaikki suomenruotsalaiset samaan könttään. Ikään kuin Turussa, Vaasassa tai Helsingissä vuosisatoja asuneen ruotsinkielisen velvollisuutena olisi muistaa Ahvenanmaan historiaa.

Sinun "kehusi" merkintäsi lopussa on vain pakollinen pehmitys sille, ettet varsinaisesti pidä suomenruotsalaisesta kulttuurista. Jos tuon yhden kiintiöpehmitysvirkkeen ottaa pois merkinnästäsi, niin paljonko siinä kehuja näet?

Tuo kiintiöpehmitys on aivan samanlainen kuin iso blogimerkintä siitä kuinka homoille ei saisi antaa tasavertaisia oikeuksia ja kuinka homojen pitäisi salata suuntautumistaan ja olla hankkimatta lapsia, ja sitten merkinnän lopussa olisi "en kuitenkaan vastusta homoja, minulla on homoja tuttuina ja he ovat mukavia ihmisiä". Ja sitten väittää että itse asiassa blogissa kehutaan homoja. Tuo on sitä kaksinaamaisuutta.

"tai miksi heillä on sellainen asenne, että se heidän muualta tuotu kielensä on jotenkin niin tärkeä Suomen kulttuurille, että sen erityistä asemaa on ylläpidettävä."

Taas sinä näet ruotsinkieliset jonakin yhtenä könttänä. Ei läheskään kaikkien ruotsinkielisten mielestä pakkoruotsi ole hyvä juttu. Ja kuules tyttö, on kummallista lähteä jaottelemaan tuhannen vuotta täällä ollutta kieltä "muualta tulleeksi". Suomessa on ollut ruotsinkielisiä kauemmin kuin suomalaisilla oli edes kansallista identiteettiä, joten on taas tuota svedofobiaa nähdä heidän kielensä edelleenkin "muualta tuoduksi", ihan kuin suomen kieli ei olisi tullut muualta tänne aikoinaan.

Ja ruotsin kielellä on oikeus olla olemassa Suomessa. Se, että ruotsinkielisten, kuten kuvittelemiesi saarenmaalais-turkulaisten pitäisi hylätä äidinkielensä jotta voisivat olla suomalaisia, on täysin absurdi ajatus.

"Kultaseni, minulla on tyylinä kirjoittaa kärjistetysti, koska siten ihmiset saa miettimään asioita vähän aina toiselta kannalta. Ei siitä kannata ns. vetää hernettä nenään. Tai no toki saa ja pitää, jos siltä tuntuu, mutta en nyt tiedä, että onko sen arvoista :)"

Minä en vetänyt hernettä nenään, vaan esitin kritiikkiä.

Jos sinä koet saamasi kritiikin "hassuna kasana sekalaista tunteenpuuskaa", niin ehkä sinun kannattaisi vähän opetella ottamaan kritiikkiä vastaan.

Nyt sinä sivuutit kritiikkin ja vähättelet minua sanomalla minua "kultaseksi" ja olettamalla täysin virheellisesti, että minä muka olisin vetänyt herneitä nenään ja tunteenpuuskan vallassa. Kirjoitin kritiikin täysin rauhallisena, mutta ilmeisesti et tykkää kritiikistä, joten sen sijaan että ottaisit vastaan kritiikin sivuutat sen "hassuna kasana tunnepitoista kuohuntaa". Luulen, että ymmärsit täysin kritiikkini osuvan kohdilleen, mutta et osaa vastata kritiikkiin, joten tuo tunteenpuuskaksi nimittely on sinulle kätevä tapa sivuuttaa kritiikki ja olla vastaamatta siihen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

"Kehut heitä syyttämällä heitä jostain tietoisesta historian salailusta, ikään kuin joku Ahvenanmaan historiankirjoitusta edeltävän väestön kieli olisi aukottoman selvästi suomenkielistä. Ahvenanmaan aikaisemman väestön kielestä voi vain spekuloida, joten ei ole mikään itsestäänselvyys, että ruotsinkielisten pitäisi muistaa oman alueensa historia. Kun se historia edeltää historiankirjoitusta, niin miten ihmeessä heiltä voi vaatia sellaista muistamista?"

Koska siellä on asunut suomalais-ugrilaisia ennen ruotsalaisten saapumista?

"Tuo kiintiöpehmitys on aivan samanlainen kuin iso blogimerkintä siitä kuinka homoille ei saisi antaa tasavertaisia oikeuksia ja kuinka homojen pitäisi salata suuntautumistaan ja olla hankkimatta lapsia, ja sitten merkinnän lopussa olisi "en kuitenkaan vastusta homoja, minulla on homoja tuttuina ja he ovat mukavia ihmisiä". Ja sitten väittää että itse asiassa blogissa kehutaan homoja. Tuo on sitä kaksinaamaisuutta."

Höpö höpö. Katsos kun ihminen voi kyetä tarkastelemaan jotain asiaa muutenkin kuin vain yhden totuuden kautta. Ja käsi sydämellä, minulla ei ole MITÄÄN suomenruotsalaisia vastaan. Esim. itse olen kovin kiinnostunut talvi- ja jatkosodan historiasta ja mielellään puhun siitä, kuinka Raatteen tiellä suomalaiset pistivät ryssille turpaan ja Neuvostoliitto oli ihan paska valtio, mutta minulla ei ole pienintäkään pahaa ajatusta venäläisistä. Venäläiset ovat mahtava kansa ja kivaa porukkaa.

"Suomessa on ollut ruotsinkielisiä kauemmin kuin suomalaisilla oli edes kansallista identiteettiä, joten on taas tuota svedofobiaa nähdä heidän kielensä edelleenkin "muualta tuoduksi", ihan kuin suomen kieli ei olisi tullut muualta tänne aikoinaan."

Mistäs sinä tiedät, että kuinka syvä identiteetti suomalaisilla on ollut? Täällä on kuitenkin asunut suomalaisia ja lappalaisia jo hyvin kauan ja jotain identiteettiä on varmasti ollut jo tuhat vuotta sitten, jos on linnoituksia kyhätty.

"Jos sinä koet saamasi kritiikin "hassuna kasana sekalaista tunteenpuuskaa", niin ehkä sinun kannattaisi vähän opetella ottamaan kritiikkiä vastaan"

Mitä kritiikkiä? Eikö tämä ole keskustelua, beibe?

Matti Palviainen

Topias Salonen

Vielä jokin aika sitten suomenruotsalaiset väittivät kivenkovaan, että ruotsalaiset muuttivat Uudenmaan ja Pohjanmaa tyhjille rannikoille. Todellisuudessa he olivat kolumnisti Laitisen sanoin "maanryöstäjiä."

"Keväällä 2002 ilmestyi Lars Huldénin erittäin mielenkiintoinen tutkimus Finlandssvenska bebyggelsenamn (SLS). Nimistöntutkimuksen kehitystä seuranneet ovat jo pitemmän aikaa panneet merkille sen käänteentekevän muutoksen, joka on ollut tapahtumassa ruotsinkielisten tutkijoiden parissa. Sotia edeltäneen ajan svekomaanisesta ja tendenssimäisestä tutkimusotteesta ollaan vähä vähältä siirrytty tieteellisempään ja objektiivisempaan suuntaan. Käytännössä tämä on usein tarkoittanut sitä, että tutkijat ovat joutuneet luopumaan monista ruotsalaislähtöisyyttä korostaneista nimentulkinnoista. Lars Huldénin teos kokoaa yhteen nämä uuden tutkimuksen tulokset."

"Huldén on kuitenkin vakuuttunut siitä, että Pohjanmaan rannikkoväestö on huomattavalta osaltaan suomenkielistä, mutta on ruotsalaistunut ajan myötä. Alkuperältään puhtaasti ruotsalaista on hänen mukaansa vain Pietarsaaren, Vaasan ja Etelä-Pohjanmaan eteläosan väestö.

Myös Uudellamaan ja Varsinais-Suomen rannikolla on kehitys Huldénin mukaan kulkenut samoja latuja. Ruotsalainen siirtolaisuus on kohdistunut aluksi vain saaristoon ja kapealle rannikkokaistalle. Vasta myöhemmin Ruotsin kuningasajalla ovat suomenkieliset kylät ja talot sisämaassa ruotsalaistuneet."
http://onet.tehonetti.fi/suomalaisuudenliitto/onet...

Edelläoleva on totta myös Ahvenanmaan osalta. Ainoa ero on ajankohta; ruotsalaiset maanryöstäjät saapuivat 100-200 vuotta aiemmin Ahvenanmaan kuin mantereen rannikoille: "Ahvenanmaan paikannimistön perusteella on arvioitu, että alueella on asunut suomenkielistä väestöä keskiajalle saakka. Useiden Ahvenanmaan paikannimien uskotaan pohjautuvan suomenkielisistä nimimuodoista. Keskiajalta alkaen Ahvenanmaalle ja ulkosaaristoon on muuttanut kalastajia, jotka ovat säilyttäneet suomen kielen parin sukupolven ajan.[3]. Viimeisimmät kalastajat muuttivat alueelle Turunmaalta 1800-luvulla. Heidän jälkeläisensä muodostivat suomenkielisen väestönosan 1900-luvun alkupuolella. Vuonna 1910 Ahvenanmaalla asui vajaa 900 suomenkielistä[4].
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ahvenanmaan_v%C3%A4es...

Ahvenanmaan alukuperäiskieli on suomi. Viimeinen suomenkielinen paikannimi ruotsinnettiin 1951.

Shemu P

Olipahan hyvä, asiallinen ja perusteltu kommentti.

Harmi, että blogisti ei tajua siitä juurikaan mitään. Suoltaa omia ennakkoluuloja asioista, mistä ei tunnu olevan ainakaan omakohtaisia kokemuksia. Jos kirjoittamalla voisi kälättää, Eronen kävisi hyvästä esimerkistä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Omakohtaisia kokemuksia mistä?

Shemu P

Timo, OK.

Helena, missä muualla kuin Ruotsin kuninkaallisten vierailujen yhteydessä olet nähnyt suomalaisten heiluttelevan Ruotsin lippuja?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Esim. vappuisin olen törmännyt.

Shemu P

Tarkoititko siis alkuperäisessä kirjoituksessasi sitä, että Ruotsin kuninkaallisten vierailujen aikana ja vappuna jotkut heiluttavat Ruotsin lippuja?

"Ei ole ollenkaan outoa, että suomenruotsalaiset heiluvat ruotsinlippujen kanssa ja ylioppilaslakinkin vuori on sinikeltainen."

Missä olet nähnyt Ruotsin lipuja heiluteltavan vappuna? Tuon ylioppilaslakin eri värien symboliikasta Topias valaisi sinua yhdessä kommentissaan. Minulla se on punamusta.

Janne Torkko

"Asenteesi on aivan sama kuin jos minä sanoisin, että pohjanmaalaiset eivät arvosta suomalaista kulttuuria, koska pohjanmaalaiset arvostavat omaa kulttuuriaan, omaa murrettaan ja omaa historiaansa. Ei tuolla perusteella todellakaan voi mennä sanomaan, että pohjanmaalaiset ovat sopeutuneet huonosti suomalaisuuteen. He ovat suomalaisia, ja osa Suomen kulttuuria ja suomalaisuutta, samoin kuin ruotsinkieliset.
Ja valtaosa ruotsinkielisistä Suomessahan on täysin kaksikielisä ja puhuu sujuvasti suomea."

Tämä on mielenkiintoinen aihe. Miten paljon olet ollut tekemisissä pohjanmaalaisten kanssa?
Olen ollut tekemisissä suomenruotsalaisten kanssa, niin pohjanmaalla, kuin pääkaupunkiseudullakin. Ja voin todeta, että pääkaupunkiseudun suomenruotsalaisista suurin osa on aidosti kaksikielisiä. Toisinsanoen sopeutuneet osaksi suomalaista yhteiskuntaa säilyttäen silti oman kulttuuriperintönsä.
Pohjanmaa puolestaan on hyvinkin voimakkaasti kahtiajakautunut kielen perusteella.

"En ymmärrä miksi ruotsinkielisten oma kieli on sinulle ongelma. Miten se, että he kunnioittavat omaa äidinkieltään on huono juttu? Miksi ruotsinkieliset eivät saisi kunnioittaa ruotsin kieltä?"

Veikkaanpa, että ruotsinkielisten oma kieli ei ole ongelma kenellekään, kunhan kaikkia ei pakotettaisi opettelemaan sitä äidinkielestä, asuinpaikasta ja kulttuurista riippumatta. Vai tulisiko vaihtoehtoisesti suomenruotsalaistenkin väkisin opetella savolaista, karjalaista ym. murretta ja kulttuuria.

Matti Palviainen

"Ja valtaosa ruotsinkielisistä Suomessahan on täysin kaksikielisä ja puhuu sujuvasti suomea. En ymmärrä miksi ruotsinkielisten oma kieli on sinulle ongelma. Miten se, että he kunnioittavat omaa äidinkieltään on huono juttu? Miksi ruotsinkieliset eivät saisi kunnioittaa ruotsin kieltä?"

Tottakai saavat. Mutta ongelma ei ole siinä, vaan siinä, että he vaativat kantaväestöä opiskelemaan pienen vähemmistön pientä kieltä sekä julkisen sektorin kaksikielistä byrokratiaa. Kun siis suurin osa puhuu sujuvasti ja loputkin kohtuullisesti suomea, miksi vaaditaan virkamiesruotsia? Miksi vaaditaan kaikki mahdollinen ruotsiksi?

Tällainen ei ole ilmaista.

Ja miksi surut valehtelevat? He sanovat, että kaksikielisyys on rikkaus (Totta. Suomessa suomen taito on rikkaus.) Mutta surujen hallitsemalla Ahvenanmaalla se onkin sitten kirous. Karjalaisten muuton estäminen ruotsalaisalueille kertoo surujen todellisen asenteen kaksikielisyyteen.

Käyttäjän topiassalonen kuva
Topias Salonen

Ja jos nyt asenteelliselle linjalle lähdetään, niin ainoastaan varsinaissuomalaiset ovat suomalaisia. Eivät jostain Helsingistä, Savosta, Karjalasta tai Pohjanmaasta olevat ole suomalaisia. Tuhat vuotta sitten kun täällä oli suurin piirtein kolme suurempaa väestökeskittymä ja kulttuuripiiriä. Yksi oli karjalaiset, toinen hämäläiset ja kolmas suomalaiset. Hämäläiset ja karjalaiset ovat sitten omineet meiltä suomalaisilta tittelin ja piehtaroivat siinä kuinka "ollaan suomalaisia".

Minä olen varsinainen suomalainen. Jos teillä ei ole keskiaikaisia sukujuuria Varsinais-Suomessa, niin olkaa hiljaa suomalaisuudesta, kun ette varsinaisia suomalaisia ole :p

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

"Jos teillä ei ole keskiaikaisia sukujuuria Varsinais-Suomessa, niin olkaa hiljaa suomalaisuudesta, kun ette varsinaisia suomalaisia ole"

=D ooolrait! Tuo sinun raivoisa tärinäsi on NIIN söpöä! Se ei kuitenkaan kumoa sitä, että olet väärässä.

Käyttäjän topiassalonen kuva
Topias Salonen

"Se ei kuitenkaan kumoa sitä, että olet väärässä."

Sitä, että sinä olet väärässä, ei kumoa se, että sanot muiden olevan väärässä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No kerrohan nyt minulle, Topsukka, että kuinka ne suomalais-ugrilaiset siellä Varsinais-Suomessa kytisivät keskiajalla ja ketäs muualla nyk. Suomen alueella asusteli? Haltioita ja menninkäisiä?

Käyttäjän topiassalonen kuva
Topias Salonen

"No kerrohan nyt minulle, Topsukka, että kuinka ne suomalais-ugrilaiset siellä Varsinais-Suomessa kytisivät keskiajalla ja ketäs muualla nyk. Suomen alueella asusteli? Haltioita ja menninkäisiä?"

Suomalaiset asuivat nykyisessä Varsinais-Suomessa ja sen ympäristössä. Mm. Euran ja Maskun rautakautiset löydöt ovat tältä sakilta. Muualla nyky-Suomessa asui hämäläisiä, karjalaisia ja saamelaisia omina suurempina heimoinaan. Ruotsin vallan aikana suomalaisheimon asuttaman alueen eli Suomen nimellä alettiin viitata koko Ruotsin itäiseen puoleen, jolloin suomalaiseksi alettiin kutsua myös hämäläisiä ja karjalaisia. Hämäläisten aluetta kutsutaan edelleen Hämeeksi, karjalaisten kotikuntia Karjalaksi, mutta koska suomalaisten kotiseutu tarkoittaa nykyään koko maata, ei suomalaisten kotiseutua voi enää kutsua enää vain "Suomeksi", joten se on Varsinais-Suomi, se varsinainen Suomi.

Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan haudassakin Varsinais-Suomen vaakunan kohdalla lukee "Etelä-Suomi" ja Satakunnan vaakunan kohdalla "Pohjois-Suomi".

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No minä itse kyllä ajattelisin enemmänkin niin, että tuo "suomalaisuus" on vain nimi, joka on otettu myöhemmin käyttöön kuvatakseen suomalais-ugrilaista kansaa, joka puhuu suomea tai vastaavaa. Itse laskisin "suomalaisiin" kuuluvaksi myöskin Vienan Karjalan väestön, mutta sen sijaan saamelaisista en ole ihan niin varma. Minun mielestäni saamelaiset läpi pohjolan ovat sitten ihan se oma kansansa ;)

Heli Hämäläinen

Suomi ja Häme ovat kummatkin balttilainaa. Zeme tarkoittaa alavaa maata. Savo on saanut nimensä Savilahden pitäjästä, joka uudelleen nimettiin arkkienkeli Mikaelin mukaan.

Ilolla en ole sinulle "suomalainen" hyvä Topias. Esi-isäni muuttivat Pohjois-Savoon Haukiveden alueelta Rantasalmelta. Pohjois-Savossa ei eteläsaamelaisia puhdistettu etnisesti kuten Keuruulla Ruovetiset tekivät vaan nuo saamelaiskylät assimiloituivat maahanmuuttajiin jättäen murteeseen oman lisänsä. Kannan ilolla savolaisia geenejäni ja pidän savolaiskieltä omana itämerensuomalaisena kielenään. Kieli poikkeaa paljon ilmaisunsa ja taktiikkansa osalta varsinaissuomalaisesta kielestä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minä olen geenihirviö. Sekoitus savolaiskarjalaislappalaiskainuulaisruotsalaisia geenejä :D Noh, enpähän voi sisäsiittoisuudesta huonouksiani syyttää.

Heli Hämäläinen

Mutta virkeä pystykorva olet Hellu :)

Käyttäjän ElSonico kuva
Sonico Elephas

Helena: "Minä olen geenihirviö. Sekoitus"

Tässä suhteessa olet täysin normaali suomalainen siis.

Kaikkien suomalaisten geenit ovat sekoittuneet vuosisatojen ja tuhansien kuluessa tänne muualta tulleiden geenien kanssa siten, että mitään kantasuomalaista ei ole olemassakaan. Ei voi välttämättä erottaa tänne tulleita täällä olleista pelkkien geenien perusteella.

Yht'äkkiä muualta tuleminen pitäisikin lopettaa, ja pysäyttää tämä geenien sekoittuminen sille tasolle missä se nyt on. Tämä olisi erikoinen tilanne historiallista taustaa vasten.

Mitään kantasuomalaista ei oikeasti ole olemassakaan. Tämä ei tietysti tarkoita sitä, etteikö suomalaista kulttuuria kaikkine alalajeineen olisi olemassa. Tietysti on nyt ja on tulevaisuudessakin. Jostain syystä osa kansasta kuvittelee, että maahanmuuton jatkuessa entisellään, suomalainen kulttuuri häviäisi, vaikka satoja vuosia jatkunut (geenien) sekoittuminen ja maahanmuutto ei ole suomalaista kulttuuria vaurioittanut aiemminkaan.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Jeps, mutta siis itse lähinnä tarkoitin sukuani viimeisen 100 vuoden ajalta.

Pentti Järvi

Heli:Mutta varokin menemästä samoille lakkasoille kuin Helena joukkoineen.

Käyttäjän ElSonico kuva
Sonico Elephas

Helena: "Jeps, mutta siis itse lähinnä tarkoitin sukuani viimeisen 100 vuoden ajalta."

Geenien sekoittuminen erityisesti suomalaisten itsensä välillä on viimeisen 100 vuoden aikana vain kiihtynyt. Pohjalaiset ovatkin naineet karjalaisen ja hämäläiset vakka-suomalaisen jne. Tätä on tapahtunut erityisesti "suurten" kaupunkien yhteydessä, jonne nuoret ovat menneet opiskelemaan ja tavanneet toisia nuoria. Ovat sitten lopulta hankkineet jopa lapsia keskenään ja synnyttäneet sekalaisia lapsia.

Ihan normaali olet siis :)

Sitä vastoin maahanmuutto sotien jälkeen käytännössä loppui kokonaan, kunnes se 70-luvulta alkaen on taas lähtenyt normalisoitumaan. Tässä välissä kerkesi syntymään sukupolvi, joka ei ole maahan muuttoon tottunut, koska heidän nuoruudessaan ei sellaista tapahtunut ollenkaan.

Itsekin näin ensimmäistä kertaa mustan miehen 70-luvulla jo alakoululaisena päivän kestävällä Ruotsin matkalla. Muistan tuijottaneeni tätä ihmettä todella häikäilemättömästi ja pitkään, kunnes mies virnisti minulle, ja ymmärsin katsoa toisaalle. Pari vuotta tämän jälkeen vastaavaa hämmennystä herätti samassa koulussa aloittavat Vietnamin "venepakolaiset", joita osa alkoi kutsumaan "mutakuonoiksi".

Ulkomaalaisten (eurooppalaisten) kanssa pariutuneet suomalaiset ystäväni pari vuosikymmentä edellisten tapahtumien jälkeen ovat olleet pakotettuja muuttamaan pois Suomesta, koska muukalaiskammo on edelleen niin suurta, että ulkomaalaisen on usein käytännössä mahdotonta työllistyä Suomessa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No en ole sanonutkaan, että olisin epänormaali. Lähinnä viittasin siihen, että vanhempani eivät ole serkkuja keskenään, kuten näissä syrjäisissä maaseutupitäjissä vähän tahtoo joskus valitettavasti olla.

Matti Palviainen

"Yht'äkkiä muualta tuleminen pitäisikin lopettaa, ja pysäyttää tämä geenien sekoittuminen sille tasolle missä se nyt on. Tämä olisi erikoinen tilanne historiallista taustaa vasten."

Muualta tuleminen on syytä lopettaa itsenäisyysajan käytännön mukaisesti. Tänne ei tultu muuta kuin hyvin poikkeuksellisellisesti vv 1919-89.

Nytkään ei ole mitään syytä päästää väkeä tänne vakinaisesti. Jokainen tulija on todennäköisesti elätti tai "parhaassa tapauksessa" syrjäyttää jonkun suomalaisen työnsaannista.

Ei siis ole mitään syytä sallia maahanmuuttoa muuta kuin poikkeussyistä (kuten todellinen avioliitto). 20 vuoden kokemukset ovat kielteiset tai hyvin kielteiset.

Matti Palviainen

"Minä olen varsinainen suomalainen. Jos teillä ei ole keskiaikaisia sukujuuria Varsinais-Suomessa, niin olkaa hiljaa suomalaisuudesta, kun ette varsinaisia suomalaisia ole :p"

Varsinaissuomalainen on varsinaisvirolainen. Olet siis virolainen.

Varsinais-Suomi oli osa Viron merivaltaa, joka kukistui tanskalaisten ja saksalaisen ritarikunnan hyökkäyksiin 1200-lvulla. Sen jälkeen Svean heimovaltion onnistui vallata jäljellejäänyt osuus tuosta merivallasta, joka kilpaili Itämeren herruudesta Tanskan kanssa.

Tällä tavoin - sattumalta - Ruotsi sai otteen Suomesta.

Lue tästä seikkaperäinen kuvaus prof. Klingen kirjasta Muinaisuutemme merivallat. Viimeistään silloin huomaat, että ei ole mitään syytä kuvitella ruotsien tuoneen tänne jotakin nk kulttuuria.

Käyttäjän tiinakarki66 kuva
Tiina Kärki

hämäläiset ja karjalaiset saapuivat tänne suomalaisten kanssa, ovat samaa heimoa eli suomalaisugrilaisia ja puhuvat samaa kieltä, ruotsalaiset taas on tulleet ruotsista puhuvat ruotsalaisia ja ovat germaanisia tai mitä lienee, myös ruotsissa on asunut pitkään suomalaisia, suomi on suomenmaan alkuperäinen kielöi ja ruotsi ruotsin, saamekin on ollut suomessa pitempään kuin suomenruotsalaiset, ja niitä on vielä varmaan enemmän kun ruotsalaisia, ruotsi ansaitsee suomessa vähemmistökielen aseman ja juuri samat jutut kun ruotsin suomalaiset ruotsissa, ja olla valinnainen oppiaine koulussa niinkun venäjä ja saksa.

Käyttäjän tiinakarki66 kuva
Tiina Kärki

voi hohhoijaa, ne suomalais ugrilaiset kytisi juuri niissä paikoissa missä suomalaiset nykyäänkin, eli siellä missä suomenruotsalaiset ei kytise, nämä opetettiin yläasteella, missä ihmeen tynnyrissä oot asunu jos et tiedä että suomalaiset on suomalais ugrilaistaq kansaa, toisin kun suomenruotsalaiset?

Käyttäjän tiinakarki66 kuva
Tiina Kärki

ja johtuisikohan tuo "ruotalaiset/suomen ruotsalaiset ovat olleet täällä kauemmin kuin ergjear" ehkä siitä että suomen ruotsalaiset on tullu tänne ruotsista, mämmi taas on tullut suomeen... suomesta.et voi verrata mitään mikä on tullut tänne alkuperäisen kansan eli suomalaisten jälkeen ruotsista mihinkään mikä on "keksitty" tai muuta vastaavaa, suomesta, suomen ruotsalaiset puhuu kieltä joka on naapurimaan äidinkieli, ei suomalaisten, toisin kun tänne tulleet virolaiset tai venäläiset tai muut jotka sopeutuu tänne paremmin eli alkaa puhua suomea. ei tarvitse vastata jos et osaa enää perustella väittämääsi.

Käyttäjän tiinakarki66 kuva
Tiina Kärki

ja selvennettäköön, suomen ruotsalaisessa kulttuurissa EI ole vikaa, ja voivat kyllä pitäässen, niinhän muutkin vähemmistöt saavat, mutta heidän pitäisi, olivat maahanmuuttajia tai ei, myös pystyä sopeutumaan suomalaiseen kulttuuriin, mitä ne ei tee niinkuin huomaat, toisinkuin virolaiset ja venäläiset jotka tänne muuttaa.

Heli Hämäläinen

Esimerkiksi tuo Lemland tai Lemböte ovat mahdollisesti virolaista alkuperää. Lembit vastaa meidän Lemminkäistä. Lembitu oli myös 1200-luvun alussa elänyt virolainen heimopäällikkö.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lembitu

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Ahvenanmaan_...

Enni Kulovaara

"Ovatko suomenruotsalaiset huonoiten sopeutunut maahanmuuttajaryhmämme?"

- Onko täällä paljonkaan suomenruotsalaisia? Kyllä he taitavat olla suomalaisia, täällä syntyneitä suomen kansalaisia, jotka vaan puhuvat ruotsin kieltä.

Käyttäjän tiinakarki66 kuva
Tiina Kärki

ne on huonosti sopeutuvin maahanmuuttaja ryhmä koska niiden annetaan sopeutua niin huonosti

J. Gagarin

Suomessa asui hiukan erilaisia heimoja todellakin varmaan jo ennen ruotsalaisten asujaimiston leviämistä lännestä päin. Mutta ne olivat niin vähälukuisia, ettei varsinaisesta valloittamisesta varmaankaan voi puhua. Ruotsalaiset tulivat kuin uudisraivaajina monien vuosisatojen saatossa ja perustivat oman yhteiskuntansa kuten valkoiset aikoinaan Amerikassa tai Etelä-Afrikassa.

Niistä ajoista on kulunut jo niin kauan, että kyseiset tapahtumat kuuluvat histroian kansainvaelluksien piiriin. Silloin ei voida puhua maahanmuuttajista, heidän jälkeläisistään tai sopeutumisesta.

Myöhemmin, lähinnä autonomian ajan kuluessa myös suomalaiset "metsäläiset" alkoivat pikkuhiljaa assimiloitua ruotsalaisten perustamaan yhteiskuntaan ja valtiojärjestelmään. Se auttoi suomenkielisten asemaa siinä määrin, että 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa suomen kieli oli jo käytännössä saavuttanut samanlaisen aseman kuin ruotsin kieli Suomessa.

Puhe ruotsinkielisten etuoikeuksista ei ole asiallista, koska kyse on lähinnä siitä kuinka pitkälle halutaan mennä ruotsinkielisten osuuden vähentyessä kyseisen kielen alkuperäisen aseman horjuttamisessa.

Yksi Turkkulaanen

Minkä alkuperäisen aseman? Varmaankin tarkoitat sitä asemaa, mikä ruotsin kielellä oli Suomen alueella 500-luvulla. Eli poissaoleva.

J. Gagarin

Periaatteessa aina voi mennä Aatamiin asti alkuperäisen aseman selvityksessä. Mutta toki tarkoitin sitä asemaa, joka sillä on ollut nykyisenlaisen valtion olemassaolon aikana. Suuriruhtinaanmaahan oli jatkumo Ruotsin vallasta kaikkine lakeineen, läänihallintoineen y.m. Ja itsenäinen Suomi puolestaan jatkumo siitä. Maassamme on edelleenkin omaisuus- ja kauppalainsäädännössä lakeja, jotka on kirjoitettuja 1700-luvulla (niitä "vetäköön sakkoa kaksisataa riikintaaleria" -tyyppisiä pykäliä).

500-luvulla ei ollut valtiota eikä yhtenäistä kieltäkään. Todennäköisesti saamelaiset olivat enemmistönä nykyisen Suomen alueella.

Kalle Virtanen

Tarinat "metsäsuomalaisista" ovat ruotsalainen keksintö. Täällä oli kehittyneitä kuningaskuntia. Viikinkiajalla viikingit tapettiin Suomessa. Esim. Rapolanvuoren juurelta löytyy vielä tapetun viikinkiarmeijan jäännöksiä. Keskiajalla ruotsalaiset tekivät ristiretkiä. Ne onnistuivat paremmin.

Käyttäjän ElSonico kuva
Sonico Elephas

"Ruotsalaiset tulivat kuin uudisraivaajina monien vuosisatojen saatossa ja perustivat oman yhteiskuntansa kuten valkoiset aikoinaan Amerikassa tai Etelä-Afrikassa."

Amerikassa oli ennen eurooppalaisten tuloa miljoonia alkuperäisasukkaita, jotka aluksi kykenivät elämään myös rinnan maahanmuuttajien kanssa, mutta joiden kulttuurin eurooppalaiset lopulta tuhosivat lähes täydellisesti. Niinkin myöhään kuin viime vuosisadalla, jolloin amerikkalainen alkuperäiskulttuuri oli vielä melko elinvoimaista, Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaiden elinolot ja elintavat nitistettiin erittäin väkivaltaisesti. Mm. lapset riistettiin perheistä ja kasvatettiin valkoisten tapojen mukaan.

Afrikassa samaa ei eurooppalaisten yrityksestä huolimatta ole onnistuttu tekemään, vaan maanosa on edelleen leimallisesti afrikkalainen.

En oikein ymmärrä miten ruotsin kielen läsnäoloa Suomessa voi mitenkään verrata eurooppalaisten julmaan invaasioon Amerikan mantereelle.

Kuten kommenttiketjusta on useaan kertaan todettu, suuri osa suomenruotsalaisista on suomenruotsalaisia vain kielensä perusteella (suomalaisia, jotka opettelivat ruotsin). Vastaavasti suuri osa ruotsalaista alkuperää olevista on puhunut jo sukupolvien ajan suomea ja suomalaistaneet nimensäkin.

On melko merkityksetöntä tehdä eroa kahden ryhmän välillä pelkän kielen perusteella, koska alkuperästä kieli ei välttämättä kerro mitään.

Matti Palviainen

"Kuten kommenttiketjusta on useaan kertaan todettu, suuri osa suomenruotsalaisista on suomenruotsalaisia vain kielensä perusteella (suomalaisia, jotka opettelivat ruotsin). Vastaavasti suuri osa ruotsalaista alkuperää olevista on puhunut jo sukupolvien ajan suomea ja suomalaistaneet nimensäkin."

Tämä on totta. Mutta surut yleensä eivät halua tätä tunnustaa, vaan vaativat erioikeuksien säilyttämistä. He eivät halua, että heidät rinnastetaan muihin vähemmistöihin kuten esim. ruotsiinsuomalaiset Ruotsissa. Heille on kauhistus, että suomenruotsalaisten (270.000) ja ruotsinsuomalaisten (470.000) kielellinen asema yhdenvertaistettaisiin.

Jos surut oikeasti olisivat suomalaisia, miksi he eivät halua kohentaa naapurimaan suomalaisten asemaa toteuttamalla oikeudenmukaisuus kieliryhmien välillä? Siksi, että heidän identiteettinsä on ensisijaisesti ruotsalaisuus, vaikka he todellisuudessa ovat olleet kielenvaihtajia parantaakseen yhteiskunnallista asemaansa.

Prof. Fred Karlsson:”Svekomaanit tekivät kolme virhettä, jotka ovat edelleen rakentaneet negatiivista kuvaa ruotsinkielisistä suomenkielisten syvissä riveissä.
Ensimmäinen virhe oli viivyttää ja vastustaa käytännöllisesti katsoen kaikkia vaatimuksia parantaa suomen kielen asemaa, myös itsestään selvästi oikeutettuja. Meni esim. aina vuoteen 1902 asti, ennen kuin suomi tuli muodollisesti ruotsin kanssa tasavertaiseksi.(Tämä viivytystaistelu ei olisi olut mahdollista ilman suruenemmistön kannatusta.)
Toinen virhe oli kehittää teoria ruotsalaisesta kansallisuusryhmästä Suomessa, ryhmästä, jolla oli muka vahvat siteet Ruotsiin.
Siitä oli lyhyt askel kolmanteen ja pahimpaan virheeseen, kun germaanis-ruotsalainen kansallisuusteoria pääsi leviämään ja muuttui rasismiksi. Freudenthalille (RKP:n henkinen isä puolueen oman kannan mukaan) suomenkieliset olivat puolivillejä (tjuder). Pian tuli mongoliteoria suomenkielisistä yleiseksi, samoin kuin teoriat itäbalttilaisesta rodusta, kun taas ruotsinkieliset uskoivat kuuluvansa ylempänä olevaan germaaniseen, pohjoismaalaiseen tai peräti itäruotsalaiseen rotuun. Näistä asenteista on vielä jäljellä jäänteitä. Turun (ruotsinkielisen) Katedraalikoulun abiturientit pitivät hyvänä v. 1993 koristaa kuorma-autonsa penkinpainajaispäivänä suurella kyltillä, joka esitti ihmisen kehitysvaiheita otsikolla: "Vahvimman eloonjäämisen kolme astetta”: -suomalainen (ugri) - homo sapiens (ihminen) - suomenruotsalainen" (Suomen kuvalehti 8/1993).
Nämä hyökkäykset ovat jättäneet ilmeiset jäljet suomenkielisen kansansieluun. Usea suomenkielisistä ystävistäni on todistanut, kuinka loukkaavana tuo rasismi koettiin. On tärkeää, että tämän päivän suomenruotsalainen eliitti alkaa tulkita itsekriittisesti myös mennyttä.”

Surueliitti ei tutki itsekriittisesti menneisyttä, vaan ajaa edelleen etuiluoikeuksia enemmistöstä piittaamatta.

Pentti Järvi

Parempi on vastustaa ärkoopeetä kuin suomenruotsalaisia, samoin Kokoomusta ja mitä muita niitä on.

Käyttäjän tiinakarki66 kuva
Tiina Kärki

Suomi on suomen alkuperäinen kieli ja suomalaiset suomen alkuperäisiä asukkaita, jokaisella alkuperäisellä kielellä on oikeus olla ainoa virallinen kieli, myös suomella, siinä missä ruotsin kielelläkin ruotsissa.

Yksi Turkkulaanen

Ei pidä yleistää, meidän sukuhaaramme on kotoisin Skånesta, mistä muuttivat Uudellemaalle joskus vähän 30-vuotisen sodan jälkeen. Sittemmin kaikki Suomessa asuvat sukulaiseni ovat vaihtaneet kielensä Suomen kieleksi, käytännön syistä. Ruotsissa asuvat puhuvat ruotsia, Norjassa asuvat norjaa jne. Kaipa meitä voi sitten sitten nimitellä asuinpaikan mukaan suomalaisiksi, ruotsalaisiksi ja norjalaisiksi?

krista virta

Eikö karjalaiset heimot tehneet ryöstöretkiä joskus 1200-luvulla tänne Varsinais-Suomeen? Miten sen Pähkinäsaaren rauhan rajat? Suomalaisia heimoja on myös Venäjän Merjat ja Muromat. Turku oli hansakaupunki, täällä oli saksalaisten kauppiaiden kortteli jo 1300-luvulla, tanskalaiset ryöstivät Turun 1500-luvulla. Virolaisvaikutusta taisi olla enemmän Viipurissa. Kauppa selittää aika paljon. Oma sukuni on asunut täällä 500 vuotta ( Turku,Mynämäki,Parainen), tosin Hämeestä on yksi sukulainen 100 vuotta sitten muuttanut Turkuun. Valtakunnallisesti Suomi kuului Ruotsiin. Kainuun kuningas tarinat perustuvat islantilaisiin saagoihin. Se, että ne ovat varhaisimpia säilyneitä historian lähteitä (näiltä leveysasteilta)ei tee niistä tosia. Kummasti Suomi ei yli 700 vuoden aikana integroitunut Ruotsin valtioon... Joku Anjalan liitto oli mielenkiintoinen liike, suomalainen upseerikapina Ruotsin kuningasta vastaan ( kaikki upseerit olivat suomenruotsalaisia).

Heli Hämäläinen

Karjalaiset ja virolaiset kävivät perimätiedon mukaan jopa polttamassa Sigtunan (Uppsalan ja Tukholman välissä).

Suomen rungon muodostaa Häme. Savolaiset ovat karjalaisilta kaskenpolton omaksuneita, karjalaisiin ja saamelaisiin sekoittuneita itähämäläisiä. Savon ja Hämeen vanha maakuntaraja on epäselvin Joutsan ja Kangasniemen välillä.

Erityisen jännä asia on saamelaiset järviseudulla. Näyttäisi siltä, että hämäläisyys ja saamelaisuus ovat merkinnet joskus samaa.

"Hämeen asukkaita kutsutaan vanhastaan hämäläisiksi, ja myös Hämeen nimi on johdettu hämä-vartalosta. Saamelaisten omakielinen nimitys (endonyymi) sápmelaš on hämäläinen-nimityksen tarkka vastine, eli nämä kansat ovat omaksuneet yhteisen *šämä-kantaisen endonyymin ennen kuin kantasaame ja kantasuomi olivat kehittyneet eri suuntiin."

http://fi.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4me

Tämä selittää miksi Hämäläinen on savolainen "aatelisnimi".

http://www.genealogia.fi/nimet/nimi85s.htm

Uskon nimittäin, että Hämäläinen on sukuna ollut paikalla saamelaissukuna ja nimitys on tullut siitä eikä mistään kantahämäläisestä maahanmuuttajasta. Toki sitä emme voi tietää vaikka näin olisi käynyt.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Niin, Sigtuna oli Ruotsin silloinen pääkaupunki, jonka karjalaiset kävivät tuhoamassa ja siten välillisesti perustivat Tukholman kaupungin, sillä karjalaisten tekemän sivistävän ristiretken seurauksena pääkaupunki päätettiin rakentaa syvemmälle Tukholman saaristoon nykyiselle paikalleen.

Johtopäätöksesi Hämäläis-suvuista on turhan rohkea. Nestorin kronikka mainitsee hämäläisiin tai saamelaisiin yhdistetyt jäämit.

Heli Hämäläinen

Jäämit tai säämit. Hämäläisiä on suhteessa eniten juuri tällä alueella.

http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4%C3%A4minki

Taas rohkea oletus, mutta yhtä hyvin j kuin sh tai s

Käyttäjän tomppeli kuva
tomi ahti

Suomalaisissa on muutakin "ruotsalaisverta" kuin sitä tuhat vuotta sitten ja sen jälkeen siirtynyttä. Aikaisemmat, Varsinais-Suomen ja Hämeen "ruotsalaiset" vain ehtivät vaihtaa kielensä suomeksi ennen kuin kirjoitus levisi raukoille rajoillemme eli ennen historiallista aikaa. Venäjän suunnaltakin on porukkaa tullut, mistä kertoo esimerkiksi sana "raamattu". Ovatko "venäläiset" sitten olleet "ruotsalaisia" (ruseja), "suomalaisia" vai slaaveja jää hämärän peittoon kai tästä ikuisuuteen.

Afrikkalaisia me kaikki toisaalta olemme kun mennään muutama tuhat sukupolvea taakse piän, vain miten te ryssät siellä idässä sen sanottekaan.

Heli Hämäläinen

Männääv vuan. Vaekka etteennii päen. Myö kiännettään nuo Rysselin ratekiat raketioiksi :)

(Kiännös: Mennään vain. Vaikka eteenkin päin. Me käännämme nuo Brysselin strategiat tragedioiksi)

Jari Vuorinen

Tämän kirjoituksen luin niin kuin hullu syö puuron.Pirun hyvä kirjoitus.

Suomenruotsalaisilla on se isäntä asenne vieläkin.Suomi on Ruotsin alusmaa.Jo Kustaa Vaasa opetti Suomalaiset tavoille,miekalla.Minkä me pystyimme lukumääräisesti vahvemmalle.Tämän Ruotsittumisen seurauksena meillä on tippa Ruotsalaista verta varmaankin joka toisella Suomalaisella.
Suomenruotsalaisilla on sitten se kaksi tippaa tai enemmän.mutta heillä ei sitten vastaavasti ole Suomalaisia tippoja niin paljon.

Otetaan esimerkki aivan lähihistoriasta,jossa voimme todeta oikeaa Isäntä asennetta Suomenruotslaisten taholta.Kyseessä on vaalikeskustelu Simon Elo vs.Stefan Wallin.Wallin lyö mielestäni silmiinpistävästi paljon nuorempaa poliitkkoa reilusti vyön alle käyttämällä isäntä korttia.Kyseessä on tietenkin se keskutelu pakkoruotsista(johon muuten Suomalinen opiskelija joutuu käyttämään enemmän opiskeluihin varattua rajallista enrergiaa).Wallin lyö Eloa vyön alle Fazereilla ja Gutzeiteilla sun muilla mahtinimillä,jotka kyllä itse asiassa liityvät pakkoruotsiin mutta oliko tämä oikea paikka kaivaa nimet esille ja näin lyödä vyön alle.

Tosiasiahan on se,että meilläkin aivan omasta toimesta olisivat Gutzeitit ja Fatzerit syntyneet ilman Suomenruotsalaisia isäntiäkiäkin,omalla ajallaan,myöhemmin.Joten minun mielestä emme ole mitään velkaa näille "isännille" "tästä suuresta armonlahjasta".Ainakaan enään.Kiitos kuuluu kuitenki asoiden vauhdittamisesta heille,sikäli kun se nyt on ollut tarpeellista.

Ehkäpä monet asiat sujuisivat kuitenkin parhain päin ,jos kansakunta saa toteuttaa oman rytminsä.Mutta luulisin,että Suomenruotslaisuus on ollut meillekin enemmän hyödyksi kuin haitaksi.

Mutta ehkäpä sitä liekaa tarttis hieman löyhentää.

. .

Puollan latinan asemaa valtion virallisena kielenä.

Tämä asettaa käytännöllisesti katsoen kaikki samalle viivalle - emme voi todeta, että jotakin kieli- tai muuta ryhmää aiheettomasti suosittaisiin.

Siitä huolimatta, että latinan kielellä toki on ollut vaikutuksensa nykykieliin. Myöskään joidenkin ammattiryhmien perehtyminen latinan kieleen, ei tuo heille merkittävää etumatkaa.

Valtionhallintohan on jo pitkällä tämän asian kanssa. Lievästi sekularistisia ihanteita loukaten, valtaosa tuotetusta materiaalista on ns. munkkilatinaa, tavallisen kansalaisen tulkinta- ja ymmärrysperspektiivistä.

Koululaitoksellakin on perinteensä asiassa, joten mitenkään dramaattisesta muutoksesta ei ole kysymys. Muut kielet voidaan vapauttaa pakko-asemastaan, niille löytynee aivan luontainen kysyntä opintojen suunnittelussa.

Voidaan harkita myös esperantoa ja sanskriittia. Pääasia, että ihmiset kommunikoivat, tulevat kuulluiksi ja kuulevat toisiaan.

Jari Vuorinen

Oma lukunsa on myöskin Rauma giäl.siellä ravintoiden Saniteettitilojen ovissa lukee "Tytö" "poja".

"Tlees kattoma ko paplamäe kakra taple makra kaplest" Kuka tuostakaan saa selvää ja mikähän on Raumankielisten sanojen Etymologia.

Melkoinen sulatusuuni.

Pentti Järvi

"Pääasia, että ihmiset kommunikoivat, tulevat kuulluiksi ja kuulevat toisiaan."

Vakava puute on viittomakielen puuttuminen vähänkin isommissa väenkokkouksissa.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Topias et al,

Etteivätkö muka halua eristäytyä.

Kun Svenska folksskolans vänner rf. vaatii Kaarinassa erillisen sisäänkäynnin ruotsinkielisille lapsille koulurakennuksessa raha-avustuksensa ehdoksi Kaarinan kunnalle kyse ei ole rasismista, vaan kielipolitiikasta.

Kun Turun nuorisotoimi vaatii,että Aurajoen nuorisotalossa ei saa puhua muuta kieltä kuin ruotsia kyse ei ole rasismista, vaan kielipolitiikasta.

Kun Porvoon lyseonpuiston koulu kieltää suomen kielen puhumisen koulun alueella myös välitunneilla kysymys ei ole rasismista,vaan kielipolitiikasta.

Kun kesällä 2003 Ahvenanmaan keskussairaala kielsi suomenkielistä henkilökuntaansa keskustelemasta tauoillakaan suomea se ei ole rasismia vaan kielipolitiikkaa tuossa pohjoismaiden ainoassa virallisesti muukalaisvihamielisessä maakunnassa.

http://ryyti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/65372-ruotsi...

Ahvenanmaasta puheenollen:

Tilastokeskus laskee valtion verotulojen ja menojen jakautumisen maakunnittain kahden vuoden välein. Uusimmat luvut ovat vuodelta 2006:

1. Ahvenanmaa -3934 e/asukas
2. Kainuu -2937 e/asukas
3. Pohjois-Karjala -2438 e/asukas
4. Lappi -1928 e/asukas
5. Pohjois-Savo -1479 e/asukas.

Eniten valtiolta tulonsiirtoja asukasta kohden menee siis Ahvenanmaalle. (Lähde: HS 17.1.09)

http://ryyti.blogspot.com/search/label/Ahvenanmaa

Jaakko Häkkinen

Taas hyvä kirjoitus Helenalta. Tosin en muista enää mitä koulujen historian kirjoissa sanottiin, mutta historian perusteoksissa kai kerrotaan ihan rehellisesti että Ruotsi valloitti Suomen. Lähinnä tartun taas muutamiin kommentteihin, kun päästiin omalle alalleni…

Jarmo Tuokko:
”Suomalais-ugrilaisten kielten levinneisyys osoittaa, että jäämeren rannat Uralilta Atlantille olivat suomensukuisten kansojen asuttamaa aluetta jo ennen ruotsaisten tuloa, myös Ruotsi ja Norja”

Ei pidä paikkaansa, uralilaista kieltä ei ole koskaan puhuttu Länsi-Euroopassa. Suomeenkin kieli on levinnyt vasta pronssikaudella idästä. Perustelluimpaan tieteelliseen näkemykseen voi tutustua täällä:
http://www.mv.helsinki.fi/home/jphakkin/Jatkuvuus2...
http://www.sgr.fi/susa/92/hakkinen.pdf

Topias Salonen
”Turun ja viron puheen samankaltaisuudet eivät johdu niinkään näiden alueiden välisestä vuorovaikutuksesta, vaan siitä että molemmat alueet ovat olleet paljon vuorovaikutuksessa germaanisten kansojen kanssa, ja näiden alueiden puhe on siten kehittynyt samaan suuntaan rinnakkain. Raumallahan puhutaan paljon paksumpaa murretta kuin Turussa koskaan on puhuttu, ja myös muilla länsimurteilla, kuten Tampereen murteella on yhtäläisyyksiä lounaismurteiden kanssa. Kyse ei ole mistään virolaisesta jäänteestä Suomessa.”

Kyllä varsinaissuomen murteessa on ihan selviä virolaisuuksia niin sanaston kuin muoto-opin tasollakin (-sse-illatiivi, -s-imperfekti jne.). Varsinaissuomi on kaksijuurinen: koko Länsi-Suomessa puhutun muinaishämeen päälle tuli Varsinais-Suomessa virolaista vaikutusta.
http://www.kotikielenseura.fi/virittaja/hakemistot...

Topias Salonen:
”Kehut heitä syyttämällä heitä jostain tietoisesta historian salailusta, ikään kuin joku Ahvenanmaan historiankirjoitusta edeltävän väestön kieli olisi aukottoman selvästi suomenkielistä. Ahvenanmaan aikaisemman väestön kielestä voi vain spekuloida”

Itse asiassa objektiivisen suomenruotsalaisen kielentutkijan Johan Schalinin mukaan Ahvenanmaan nimi on lainattu ruotsiin suomesta; (kanta)suomeen se puolestaan on lainattu germaanista, mikä osoittaa, että itämerensuomalaisia on asunut Ahvenanmaalla jo ensimmäisinä vuosisatoina jaa. kunnes ruotsalaiset assimiloivat heidät seuraavan vuosituhannen vaihteen tienoilla.

Topias Salonen:
”Ja jos nyt asenteelliselle linjalle lähdetään, niin ainoastaan varsinaissuomalaiset ovat suomalaisia. Eivät jostain Helsingistä, Savosta, Karjalasta tai Pohjanmaasta olevat ole suomalaisia. Tuhat vuotta sitten kun täällä oli suurin piirtein kolme suurempaa väestökeskittymä ja kulttuuripiiriä. Yksi oli karjalaiset, toinen hämäläiset ja kolmas suomalaiset. Hämäläiset ja karjalaiset ovat sitten omineet meiltä suomalaisilta tittelin ja piehtaroivat siinä kuinka "ollaan suomalaisia".”

Nimitys ”suomalainen” on toki peräisin varsinaisilta suomalaisilta. Nykyään suomalaisiksi kutsutaan kaikkia Suomen alueen itämerensuomalaisia heimoja, mukaan lukien hämäläiset ja karjalaiset (siltä osin kuin jäävät rajojen sisään). Yhteinen valtiollinen identiteetti olisi yhtä hyvin voinut syntyä jonkin toisen vanhan heimonimen pohjalle.

Topias Salonen:
”Minä en ole rajaamassa savolaisia tai ruotsinkielisiä suomalaisuuden ulkopuolelle. Helena taas on rajaamassa ruotsinkieliset suomalaisuuden ulkopuolelle, koska ei tykkää niistä.”

Tässä kannattaa muistaa, että sanalla ”suomalainen” on kaksi merkitystä: kansalaisuuteen ja kansallisuuteen viittaava. Kannattaa määritellä kumpaa käyttää, ja pitää mielessä että toinen saattaa käyttää sanaa eri merkityksessä.

J. Gagarin:
”Suomessa asui hiukan erilaisia heimoja todellakin varmaan jo ennen ruotsalaisten asujaimiston leviämistä lännestä päin. Mutta ne olivat niin vähälukuisia, ettei varsinaisesta valloittamisesta varmaankaan voi puhua. Ruotsalaiset tulivat kuin uudisraivaajina monien vuosisatojen saatossa ja perustivat oman yhteiskuntansa kuten valkoiset aikoinaan Amerikassa tai Etelä-Afrikassa.”

Valloittamisesta nimenomaan voi puhua, koska ruotsalaiset eivät tulleet tyhjään maahan: ruotsinkielinen rannikko ja jopa saaristo vilisee suomalaisperäistä, kiinteästä asutuksesta kertovaa paikannimistöä (Pitkänen, Ritva Liisa 1985: Turunmaan saariston suomalainen lainanimistö). Kyse ei ollut spontaanista uudisasutuksesta vaan valtiojohtoisesta asuttamispolitiikasta, jolla turvattiin valloitettujen alueiden hallinta kruunulle.

J. Gagarin:
”500-luvulla ei ollut valtiota eikä yhtenäistä kieltäkään. Todennäköisesti saamelaiset olivat enemmistönä nykyisen Suomen alueella.”

Pitää paikkansa, tuossa aikatasossa vain kapea kaistale Varsinais-Suomessa oli kieleltään itämerensuomalaista, koko muu maa saamelaista.

Kalle Virtanen:
”Tarinat "metsäsuomalaisista" ovat ruotsalainen keksintö. Täällä oli kehittyneitä kuningaskuntia. Viikinkiajalla viikingit tapettiin Suomessa. Esim. Rapolanvuoren juurelta löytyy vielä tapetun viikinkiarmeijan jäännöksiä. Keskiajalla ruotsalaiset tekivät ristiretkiä. Ne onnistuivat paremmin.”

Sana ”kuningas” on lainattu germaaneilta jo ennen ajanlaskun alkua, ja maakuntatason yksiköitä ilmeisesti Suomessa johti kuningas, joka todennäköisimmin valittiin vaaleilla isäntien käräjillä, aivan kuten Ruotsin kuningaskin vielä 1500-luvulle asti. Asutus oli kuitenkin Suomessa harvaa ja vähäistä verrattuna Ruotsiin; jopa Virossa oli vuoden 1200 tienoilla tuplamäärä asukkaita koko Suomeen verrattuna.

Krista Virta:
”Suomalaisia heimoja on myös Venäjän Merjat ja Muromat.”

Eivät suomalaisia vaan suomalais-ugrilaisia. Edes suomalaisten lähisukukansat (karjalaiset, lyydiläiset, vepsäläiset, inkeroiset, vatjalaiset, virolaiset ja liiviläiset) eivät ole suomalaisia vaan itämerensuomalaisia (Finnic, ei Finnish). Merjalaiset ja muromalaiset eivät kuuluneet edes itämerensuomalaisiin kansoihin.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Saarenmaalla Kuressaaren linnassa on seinällä karttamaalaus Saarenmaan kauppiaiden vanhoista perinteisistä kauppareiteistä.

Yksi reitti ulottui Turkuun. Turg tarkoittaa kauppapaikkaa. Lausutaan turk. Miksi Turussa on "unohdettu" sen virolainen ja itämerensuomalainen historia?

Muista saarenmaalaisten vakituisista kauppareiteistä suuntautui yksi Ahvenanmaalle ja mm. yksi Vuojonmaalle.

Vuojonmaa on itämerensuomalainen nimi Gotlannille. Jostain syystä sekin nimi on poistettu suomenkielisistä kartoista. Miksi?

Vuoja,vuojas tarkoittaa ankkaa vanhalla suomella. Sana esiintyy vielä pohjoissaamessa,koskapa pohjoissaameksi kirjoitetun Aku Ankan nimi on Vulle Vuojas. Minulla on kaikki Vulle Vuojakset:)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

"Miksi Turussa on "unohdettu" sen virolainen ja itämerensuomalainen historia?"

Hyvä kysymys tuokin. Miksi Suomessa kammotaan ajatusta, että meillä olisi muutakin historiaa kuin se ruotsalaissävytteinen?

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Ihan kohtuulliset raapustelut linkeissä, mutta en silti tullut näkemyksestäsi vakuuttuneeksi.

1) Ruotsalaisten esi-isät, germaaniheimot tulivat Tanskan kautta Etelä-Ruotsiin ja Etelä-Norjaan vasta ajanlaskun alun jälkeen. Erittäin epätodennäköistä olisi, että suomalaisperäinen (tai itämerensuomalainen, suomalais-ugrilainen vaikutus paikallisnimistöön olisi tapahtunut tämän jälkeen; metsäsuomalaiset tosin muuttivat Keski-Ruotsiin joskus keskiajalla - mutta miksei suomensukuiset heimot olisi asuttaneet Ruotsia sitä ennen kuin nykyiset ruotsalaiset tulivat maahan?

2) Vesitse matkustaminen oli huomattavasti helpompaa kuin maitse. Baltian rannat ovat olleet suomensukuisten heimojen asuttamia. Samoin Bjarmit asuttivat todennäköisesti Kuolaa, Kainulaiset Pohjois-Norjaa. Oliko Etelä-Ruotsi ja Norja jotenkin tabuja, joihin ei suomensukuiset heimot voineet levittäytyä? Saamelaiset ovat myös suomalaisten kielisukulaisia, ei ruotsalaisten. Jos oli saamelaisilla, hyvin todennäköisesti oli myös suomalaisilla nautinta-alueita Skandinaviassa.

Vaikka "kuningas" sanana olisi lainattu germaaneilta, Suomen kuninkaat, joista saagat kertovat, osoittavat, että "suomalaisia" on täällä aina ollut. Kaikissa varhaislähteissä, joissa jotenkin pystytään erittelemään, mitkä kansat ovat kyseessä, suomalaiset tai saamelaiset on aina mainittu. Suomalaisten ja saamelaisten yhteydestä kertoo myös tässä keskustelussa aiemmin mainittu hämäläisten ja saamelaisten nimien yhteinen etymologia.

Missään tietolähteessä ei kerrota, että Pohjois-Euroopassa olisi ollut vain ruotsalaisia. Tämä on oleellista.

Pohojan Poika

Wikipedian artikkelissa Skandinaviasta on viittauksia suomalaiskieliin nimien selityksenä. Myös mytologioilla on yhteyksiä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Scandinavia

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Uudenmaan nimi on tyypillinen kolonialismin tuotos. Samalla tavoin kuin erilaiset "uudet maat" merten tuolla puolen.

Vastaava uusi maa löytyy ihan Suomen läheltä. Novaja Zemlja. Uusi maa.
Sekin oli muka tyhjä,vaikka oli asutettu ties kuinka kauan. Edelleenkin siellä asuu suomalaisugrilaisia nenetsejä.

Nämä kaksi esimerkkiä kertovat hyvin miten samanlainen on ruotsalaisten ja venäläisten historia tällä Euroopan kolkalla. Siksi nimenomaan ruotsikot vihaavat ajatusta,että suomalaiset saisivat opiskella venäjää ruotsin sijasta. Ovat ikäänkuin mustasukkaisia "omistuksistaan".

Uudenmaan oikea nimi pitäisi tietenkin olla Meri-Häme sillä se oli hämäläisten asuttama ja kalastus oli tärkeä elinkeino.

Porvoon luona on linnavuori edelleen.Suomenruotsalaiset historiaa väärentäessään kertovat sen olevan "viikinkiaikaisen" (Porvoon kaupungin oppaalta omin korvin kuultu)

Kun oikeasti se oli paikallisten puolustusvuori mereltä tulevia tunkeilijoita, "viikinkejä" vastaan. Puolustajat olivat suomalaisia.

Ei ruotsalaisilla olisi ollut syytä puolustautua ruotsalaisia vastaan Porvoon linnavuorella. Johan sen järkikin sanoo,mutta ei ruotsikkojen järki. Suomessa ei muutenkaan ole koskaan ollut viikinkiaikaa.

1930-luvulla löydettiin "riimukivi" ruotsalaisella Pohjanmaalla. Tarkempi tutkimus osoittautui,että riimukirjoitus oli tehty terästaltalla. Seillaisia ei ollut "viikinkiajalla". Niin epätoivoiseksi meni välillä ruotsikkojen yritys väärentää suomalaisten historiaa.

Miksi ns. viikingit eivät koskaan pystyneet juurtumaan Suomeen? Siksi että täällä oli jo järjestäyneeseen vastarintaan pystyviä yhteisöjä.
Toisin kuin nunnat ja munkit Brittein saarilla.

Käyttäjän PetriF kuva
Petri Flander

Ryyti: "1930-luvulla löydettiin "riimukivi" ruotsalaisella Pohjanmaalla. Tarkempi tutkimus osoittautui,että riimukirjoitus oli tehty terästaltalla. Seillaisia ei ollut "viikinkiajalla". Niin epätoivoiseksi meni välillä ruotsikkojen yritys väärentää suomalaisten historiaa."

Tuota, oliko nuo kivet nämä?
http://www.ylakuu.com/kuvasivut/riimukivet.htm

Nämä viittavat kai lähinnä siihen, että jotkut viikingit on saaneet pataansa pohjanmaalla. Eli jos omaa kirkkomaata olisi ollut, näitä hautoja ei olisi tehty - joten puhuvat osaltaan ruotsi-suomi vihanpidon puolesta ja pysyvää viikinkiasutusta vastaan?

Tapio Suhonen

Täällä käytävä keskustelu on enemmänkin mielen historiaa.

Topiaksen ja Helenan väittely pohjaa täältä menneisyyteen, mutta siten, että ne ruotsalaiset, jotka Suomeen rantautuivat, olivat ehkä nimeltään: Börje, Stig ja Kalle. Suomessa heitä kauhistelellen vastaanottivat Elovena laatikosta tuttu naishahmo ja Regina Linnanheimo??

Kansallisromanttinen kauhuskenaario?

Ruotsi ei ollut Ruotsi, tuolloin n.(1000ekr-1000jkr).
2000 vuotta on siis pitkä aika esihistoriallista aikaa.
Vasarakirvekaudelta so. neoliittiselta kivikaudelta, Keskiajan alkuun on Suomeen saapunut mm. "ruotsalaisia", monien muiden ohella.
Enemmän ruotsalaisia he ovat olleet keskiajalta lähtien, ollessaan kuningaskunnan alamaisia ja tällöin he muuttivat kuningaskunnan sisällä.

Valtasuhteet eivät olleet, tuolloinkaan - esihistoriallisena aikana - staattinen tila.

Tosin, linnavuorien ketju ulottui rannikolta pohjoiseen hämeeseen asti. Tämä on ollut viite siitä, että klaanien/heimojen välillä on ollut melko pysyvä viestintäverkosto, eli siis myös melko sivilisoitunut yhteistyösopimus.
Linnavuorien yhteydessä toiminutta tuli/savu-viestintää ei ryhdytty toteuttamaan satunnaisten maahantulijoiden ilmaannuttua rannikolle. Hälytysjärjestelmää käytettiin silloin, kun "kauppamiehiä" alkoi olla useampi veneellinen. Jo muutama veneellinen viikinkejä saattoi terrorisoida ja ryöstää useampikin kyliä.
Viestiketju varoitti ja sillä pyydettiin apuvoimia paikalle.

Tuolloin ei kuitenkaan puhuttu Suomen puolustamisesta.

Jopa tänäkin keväänä Ruotsista saapuu maahanmuuttajia, ehkä vain kourallinen, mutta kuitenkin.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Aikoinaan ollessani Donelaitis-seuran jäsen (Liettuan ystävyysseura)sen jäsenlehdessä kerrottiin,että nimenomaan baltit ovat antaneet Suomelle sen nykyisen nimen. Alkusana on ollut zeme=metsäinen alava maa.

Sellainenhan se Turun (kauppapaikka viroksi)seutu on. Siellä kävi baltit ja virolaiset kauppaa suomalaisten kanssa.

Ei Suomi olisi poikkeus,että alueen nimen ovat antaneet muut.

Latviaksi Viro on Igaunija. Latviaa lähinnä olevan virolaisen maakunnan nimi,joka on käsittänyt myöhemmin kattamaan koko Viron.

Samanlainen nimi on Viro suomeksi,yhden maakunnan nimi alun perin.

Ruotsalainen historioitsijat ovat myös käyttäneet Suomesta nimeä Fiendeland. Vihollismaa. Se on kohteliaasti jätetty syrjään kun haluttiin kaunistella Ruotsin vallan ilosanomaa idässä.

Virallisen ruotsalaisnäkemyksen mukaan ruotsalaisten kulttuuri olisi otettu ilolla vastaan suomalaisten keskuudessa ättestupineen x),
teilipyörineen,verovankeuksineen,jalkapuineen,aasinlänkineen.

Se on läheistä sukua tarpeelle glorifioida Ruotsia ja ruotsalaisuutta tietyissä piireissä edeleen.

x) ättestupan

”Härmäläisessä kulttuurissa ei tunnettu ruotsalaista tapaa ja käsitettä ”ättestupan”.

"Sanakirjassa sanalle ei löydy suomalaista vastinetta, vaan se selitetään ”kallioksi, josta vanhukset syöstiin kuolemaan”. Pitäen yhdessä kiinni tangosta sukulaiset työnsivät vanhuksen jyrkänteeltä rotkoon. Murha oli yhteinen ja kaikki olivat syyllisiä. Näin ruotsalaiset pääsivät eroon vanhuksista, jotka eivät kyenneet enää tuottamaan tarpeeksi.”

(Lähde: Ruotsinsuomalainen 22.11.2001 Osmo Vatanen)

Aasin länkiä käytettiin Pohjois-Ruotsissa vielä 1950-luvulla. Jos lapsi puhui koulutunnilla suomea siitä rankaistiin aasin längillä. Se oli puinen kaulus joka esti lasta kääntämästä päätä sivulle.

Lähde: mm. Gunnar Kieri,pohjoisruotsalainen meänkielinen kirjailija on kertonut siitä minulle sekä myös kirjoissaan muista kidustusmenetelmnistä mitä ruotsalaiset käyttivät suomenkielisiä vastaan Pohjois-Ruotsissa.

Ruotsin kouluylihallitus kumosi suomen kielen puhumiskiellon Ruotsin kouluissa v. 1958. Kielto kuitenkin jatkui joissakin kunnissa vuoteen 1968. Ruotsin kouluylihallituksen piti muistuttaa,että kielto ei ole enää tarpeellinen. Suomen kieli oli tapettu niin tehokkaasti Ruotsissa.

Kielto oli voimassa 1880-luvulta. Esim. kirjastolta evättiin valtion apu jos se hankki suomenkielistä kirjallisuutta.

Että tämmönen naapuri ja naapurikansa. Ihme,että eivät sopeudu kalevalaiseen humaaniin kulttuuriin Fiendelandissa.

Jaakko Häkkinen

Timo Anttila:
”Aivan, mutta ei sijun, "sitoutumattoman" Häkkisenkään pikäwikityksetkään kovin syvältä ole.”

Mitä ihmettä sinä oikein höpötät? Minä en pikawikittänyt vaan esitin linkkejä tieteellisiin artikkeleihin – sen syvemmälle ei tässä asiassa pääse. Jos olet jostain asiasta eri mieltä, sopii perustella näkemyksesi; sen jälkeen mielelläni kyllä kumoan ne. :-)

Jarmo Ryyti:
”Uudenmaan oikea nimi pitäisi tietenkin olla Meri-Häme sillä se oli hämäläisten asuttama ja kalastus oli tärkeä elinkeino.”

Loistava idea! Uudenmaan nimeksi tämä sopisi, koska alueella kulkee hämeen ja ruotsin (ihan lännessä suomen ja ruotsin) välinen kieliraja. Toisaalta Meri-Häme sopisi myös Satakunnan nimeksi, joten vieläkin selventävämpi nimi olisi tarpeen.

Heli Hämäläinen

Aleksis Kivi käytti kotiseudustaan nimitystä eteläinen Häme. Jos Häme on zeme ja maa itsessään niin Uusimaa on Uusi-Häme. Helsingistä on sanottu, että se on sulatusuuni, joten uushämäläinen ei sekään kauas heitä :)

Joiden identiteetti on etelähämäläinen olkoon myös sitä :)

Varsinaissuomalainen ystäväni kertoi että murreraja lounaismurteissa on jossain Lohjan luona. Näin ollen koko läntinen Uusimaa on (varsinais)- suomalaista. Jos itäsuomalaisista tehdään jäämejä niin länsiuusmaalaisista voisi tehdä itäsuomalaisia :)

Käykö kaikille, entäs Topiakselle? :)

Joonas Kolehmainen

Suomalaisuus on muutakin kuin suomen kieli. Yhtä hyvin voisi päivitellä miksi Kajaanilaiset sopeutuvat niin huonosti Sotkamoon.

Nationalismi joka nyt on kohtuu nuori keksintö tuli tänne kauan ruotsalaisten jälkeen ja siinä vaiheessa kun he itse sen äkkäsivät ei Suomenniemi edes kuulunut heidän valtakuntaansa.

Nationalismi saastuttaa ilmaa ja vaarantaa terveyden.

Heli Hämäläinen

Kansallisuutta ei voi olla ilman kansallisvaltiota. Jos ei ole kansallisvaltiota on vain heimoja. Minun heimoni on suomalaiskieltä puhuvaa. Kansallisvaltiossa Finland voimme kaikki olla finländare, mutta minä olen finne. Ja vaikka Fin on fiiniä, olemme virolaisille Soome, latvialaisille Somija ja liettualaisille Suomija. Mitähän he tarkoittavat tuolla sanalla?

Joonas Kolehmainen

Soome juontuu sanasta Soomaa, eli suomaa. Lettoa, nevaa ja rämettähän täältä löytyy joten sinänsä ihan asianmukaista.

Joonas Kolehmainen

Soome juontuu sanasta Soomaa, eli suomaa. Lettoa, nevaa ja rämettähän täältä löytyy joten sinänsä ihan asianmukaista.

Heli Hämäläinen

Soo on viroa ja tarkoittaa sukupuolta. Soovahetus = Sukupuolen vaihdos.

Vaba Eesti eest, vaba Soome soost

Aitäh

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sugu (nominatiivi), soo (genetiivi), soost (mikä se nyt onkaan, elatiivi?)

Käyttäjän tomppeli kuva
tomi ahti

Tuli mieleen, että teorian mukaan Suomen kantaruotsalaiset olivat vapautettuja orjia.

Niin tai näin, olisi vähemmän masentavaa, kun ei käytäisi vuodesta toiseen näitä keskusteluja, joissa ennakkoluulo voittaa tiedon ja tarkoituksena on rakentaa typeriä vastakkainasetteluja. Suomenruotsalaisuushan on oikeasti rikkaus muuten aika monokulttuuriselta näyttävässä maassamme.

Siitä kuitenkin olen samaa mieltä, että RKP pitäisi pitää mahdollisimman kaukana maahanmuuttopolitiikasta. Mielipide ei kuitenkaan johdu mistään ruotsalaisten inhoamisesta tai siitä, että heikäläiset eivät muka ole integroitunet. RKP:ta ei pidä halveksia siksi, että se tekee juuri sitä mihtä tekemään se on perustettu eli ajamaan erään kansanryhmän etua.

RKP pitäisikin pitää mahdollisimman kaukana mamupolitiikasta juuri siksi, että se on itse etuoikeutettu kielellinen vähemmistö. Ajaessaan etuoikeuksiaan, puolue ei millään voi ajaa muiden ryhmien etuja ainakaan tehokkaasti, kokonaisedusta nyt puhumattakaan.

Jos vaikka käydään keskustelua siitä, pitääkö ihmisiä tarkastella tietyssä tilanteessa etnisenä ryhmänä vai yksilöinä, RKP:n kanta ei määräydy järkevästi vaan sen perusteella, mikä hyödyttää suomenruotsalaisia.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

"RKP pitäisikin pitää mahdollisimman kaukana mamupolitiikasta juuri siksi, että se on itse etuoikeutettu kielellinen vähemmistö. Ajaessaan etuoikeuksiaan, puolue ei millään voi ajaa muiden ryhmien etuja ainakaan tehokkaasti, kokonaisedusta nyt puhumattakaan."

Nimenomaan ja tuossapa onkin koko blogikirjoitukseni ydin ;) suomenruotsalaisista puhuminen maahanmuuttajina on liioittelua, mutta jos heitä tarkastelee "maahanmuuttajaryhmänä", niin huomaa, että he eivät ole osa tätä muuta suomalaista porukkaa, vaan he ovat oman jenginsä etuja jopa politiikan huipulla ajavia suomenruotsalaisia. Ja tästä herää kysymys, että ovatko he todella koskaan tulleet osaksi suomalaisuutta tai suomalaisuus osaksi heitä, jos heillä täytyy olla heidän etujaan ajavia etujärjestöjä ja jopa oma puolue.

Joonas Kolehmainen

Tulee nyt taas tämä ajatus että kirjoittajan mielestä kieli määrittelee 100% sen kuka on nk. oikea/aito suomalainen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No ei se ihan niin mene, mutta suomenruotsalaisillehan se heidän kielensä tuntuu olevan hyvin tärkeä, ja miksipä ei olisi.

Tämä on muuten aika mielenkiintoinen projekti:

http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4tk%C3%A4saari

"Ruotsinkielinen kortteli

Helsinki on varannut yhden korttelin Jätkäsaaren uudelta asuinalueelta ruotsinkielisille helsinkiläisille. Ruotsinkielisten keitaalle tulee asuntoja ja monenlaisia palveluja. Kvarteret Victoria haluaisi 20 000 asukkaan Jätkäsaareen ruotsinkielisen korttelin. Helsingin kiinteistölautakunta on varannut yhdistykselle alueen, jonne voi rakentaa melkeinpä sanomatalon verran kerrosneliöitä. Victoria -kortteliin rakennettaisiin omistus- ja vuokra-asuntoja. Sinne tulisi ruotsinkielinen päiväkoti ja koulu, nuorten työpaja ja vanhustenpalveluja sekä ateljeetiloja taiteilijoille ja näyttämö Unga teatternille."

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Todellakin mielenkiintoinen tuo Victoria Kvarteret-hanke. Minä olin käsittänyt, että nykyisen asuntopolitiikan tähtäimessä oli sekoittaa sosiaalisia ja kielellisiä ihmisryhmiä.

Jos nyt tälle linjalle kuitenkin on päätetty lähteä, voisikohan kuvitella rakennettavan omia kortteleita myös esimerkiksi romaninkielisille? No, Romano-säätiöllä ei liene varaa tällaiseen hankkeeseen.

Mitenkähän Victoria-korttelissa mahtaa toteutua asukkaiden valinta? Onkohan lomakkeita saatavilla suomeksi?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No minuakin hieman ihmetytti se. Siis olisiko sekin okei, jos vaikka Lieksa järkkäisi tietyt alueet ihan vain suomalaisille asukkaille, jossa olisi heille omat koulut ja kaupat? Eikö sellainen olisi jotain syrjintää?

Pohojan Poika

"Tuli mieleen, että teorian mukaan Suomen kantaruotsalaiset olivat vapautettuja orjia."

Se on hyvin mahdollista, sillä ruotsalaisten kolonisaation aikaan Ruotsissa lopetettiin orjuus. Orjathan olivat mm rikollisia ja velallisia jotka eivät voineet maksaa velkojaan. Ilmeisesti heille ei ollut tiloja Ruotsissa. Suomenruotsalaisen historian mukaan heitä rahdattiin Suomeen Lybeckistä vuokrattujen rahtilaivojen ruumissa.

Syy oli ilmeisesti väestön liikakasvu, jolloin orjuus tuli tarpeettomaksi ja taloudellisesti kannattamattomaksi, koska oli saatavissa ylenmäärin halpaa kausityövoimaa maataloustöihin. Tätä tukee sekin seikka, että ruotsalaisten kolonisaatio loppui mustaan surmaan, joka poisti ylikansoituksen.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Helena,

Avainsana: Etninen nepotismi. Kaikki sitä harrastavat, myös ruotsikot.Konkretisoitui Kokkolan suuntautumisväännössä.

Keiden etua Rkp ajaa hallituksessa? 32+ vuotta yhtä mittaan.

Jos Permonkylän kuuluisuus Teuvo Hakkarainen lähtisi roudan repimiä teitä myöten Rkp:n ydinalueelle hän kokisi suuren kulttuurishokin havaitessaan,että Suomessa on alueita missä asfalttia on riittänyt muuallekin kuin pääteille.

Pohojan Poika

"Tuossa tuhat vuotta sitten alkoi Länsi-Suomeen siirtyä uusia asukkaita Ruotsista."

Ei toki tuolloin vaan paljon myöhemmin.

Ahvenanmaan vanhan suomalaisen paikannimistön perusteella sinne on saapunut ruotsalaisia noin 1200-luvulla. He joko tappoivat suomalaiset - ei kovin todennäköistä, koska nimistö jäi, tai sulauttivat suomalaiset alkuperäisasukkaat ruotsalaisiksi. Jälkimmäinen on todennäköisintä.

Varsinais-Suomessa ruotsalainen asutus ei koskaan oikeastaan päässyt mantereelle. Se jäi saaristoon. Uudellamaalla ja Pohjanmaalla ruotsalainen asutus tuli mahdolliseksi kun Göötanmaan kuningas oli yhdistänyt Sveanmaan valtaansa ja yhteisellä heimoarmeijalla kukistivat hämäläiset noin 1250 tienoilla. Vasta sitten ruotsalaiset pääsivät vanhoille suomalaisrannoille, josta rannikon paikannimistö kertoo. Siellä on paljon suomalaisperäisiä paikannimiä, jotka kertovat alkuperäisistä asukkaista.

Käyttäjän tomppeli kuva
tomi ahti

Suomen valloitti ruotsien lisäksi Rooma eli kirkko. Aika uskottavaa on kai myös se, että osa suomalaisista, lähinnä satakuntalaiset, olivat mukana valloittajina. Tosin sellaistakin on väitetty, että mitään varsinaista valloitusta ei alkuun tapahtunut. Silloin ns. ensimmäinen ristiretki olisi myytti.

Pohojan Poika

Ensimmäinen ristiretki on voinut olla pelkkä ryöstöretki, joka on myöhemmin väännetty kirkolle suosiollisesti ristiretkeksi.

Satakunnassa on ilmeisesti ollut norjalaista kristillistä vaikutusta, joka Norjaan tuli Brittein saarilta. Myös Ruotsin kristillisessä vaikutuksessa on ilmentymiä brittein saarten kelttiläisiltä lähetyssaarnaajilta. Pyhä Olavi (norjalainen Olaf, ensimmäinen kristitty norjalainen kuningas) näkyy mm Olavinlinnan nimessä.

Kuitenkin Suomen kristillisyys on kreikkalaiskatolista perua kirkollisen sanaston perusteella, joten kristinusko ei ole voinut tulla Ruotsista ja katolisen kirkon ohjaaman ristiretken myötä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Uutta ugrilaista historiankirjoitusta. Mikseivät nuo mahtavat muinaisugrit osanneet kirjoittaa omaa kieltään? No joo, tämän blogin luettuani ymmärrän kyllä : D

Pohojan Poika

Ugri on suomenruotsalaisten suomalaisista viljelemä haukkumasana.

Oikeasti ugrilaisuus tarkoittaa unkaria ja sen lähisukulaiskieliä ja unkariksi on mm riimuja. Suomeksi on varmasti kirjoitettu jo hyvin aikaisin. On Novgorodin tuohikirjeitä. Valitettavasti tuohet eivät tavallisesti säily paria tuhatta vuotta eikä Suomessa hakattu hautakiviin merkkejä kuten Ruotsissa.

Erään teorian mukaan skandinaavisten riimujen yksinkertaistumiseen vaikutti suomenkieli. Muuallahan riimut monimutkaistuivat, jota pidetään tavallisena kielen kehityksenä, mutta Skandinaviassa ne yksinkertaistuivat. Selityksenä on kauppasuhteet suomalaisiin, jotka muokkasivat skandinaavisia riimuja.

Pentti Järvi

"Ugri on suomenruotsalaisten suomalaisista viljelemä haukkumasana."

Enpäs ole ennen kuullutkaan. Noh, oppia ikä kaikki.

Pekka Manner

Suomenruotsalaiset eivät ole suomalaisia, tämä he ovat itse sanoneet.

Suomen suurin rasistinen ryhmä, koska he vannovat oppiisänsa Freudenthalin nimeen joka oli rasisti ja rodunjalostuksen edelläkävijä.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Pekka,

Totta. Suomenruotsalaiset eivät kutsu omalla kielellään itseään suomalaisiksi. Sehän on ruotsiksi finne/finnar.

J.L.Runeberg vielä kutsui itseään suomalaiseksi omalla äidinkielellään ja käytti sanaa finne itsestään.

Sittemmin Suomen ruotsikot ovat luopuneet Runebergin antamasta esimerkistä ja kutsuvat itseään joko suomenruotsalaisiksi (finlandssvensk) tai suomenmaalaiseksi (finländare)

Siksi ruotsiksi sanotaan en finne igen eikä en finländare igen. Tai ei finländarejävel vaan finnjävel.

Kannattaaa ymmärtää ruotsia että tunnistaa kielen vivahteet. Tuo kielipeli on osa ruotsalaisuutta Suomessa. Sillä asemoidaan me ja muut.

Marko Sihvonen

Suosittelen kirjaa,

http://blog.kansanperinne.net/2010/10/julkistus-mu...

Siinä kerrotaan mm. Suomen kivikirkoista jotka ovat rakennettu 33.3km päähän toisistaan, oli sitten järvi välissä tai ei. Satakunnan kirkoista 99.9% on tällä kaavalla rakennettu ja kartoitus etenee.

Ristiretkeläiset rakensivat kivikirkot muinaishautojen päälle, siis alkuperäisasukkaiden rakentamien hautojen päälle.
Suomen korkeakulttuurissa ymmärrettiin leveys ja pituuspiirit jo 1000 vuotta ennen muita...

Museovirasto on RKP:n hallinnassa joten eihän tämän kaltaisista asioista edes puhuta...

Mielenkiintoinen luku tuo 33.3 pappa Noakin tunsi sen... :D

Shemu P

Kirkot on aikoinaan rakennettu siten, että rahvas pääsee hevoskyydillä pyhäpäivän aikana kirkkoon ja takaisin. Tähän pohjautuu osin tiheä kuntajakomme. Jopa kepulaiset voisivat nyt luopua suuresta osasta kuntia, koska kirkkoon pääsee autolla pidemmänkin matkan takaa.

Marko Sihvonen

Ja tällä tarkoitan että ihmiskunnan juuret ovat tässä maassa eikä missään afrikassa... :D

Kirkas silmäiset ovat se vanhin rotu ja vastakkainen vanha rotu on tummat aboriginaalit, ääri kylmä ja ääri kuuma.

Puhtaimmat ja alkuperäisimmät rodut ovat ajautuneet vuosien saatossa äärimmilleen, loput ovat sekoitusta meistä :D

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Suomenruotsalaisten huonosta sopeutumisesta esimerkkinä on kadun- ja tiennimistömme. Siellä, missä asuu ruotsinkielisiä suomalaisia tiettyä määrää enemmän, on pakko kääntää jopa yksiselitteisiksi tarkoitetut kadunnimet ruotsinkielelle.
Tässähän ei oikeasti ole mitään järkeä, sotkea tärkeää osoitteistoamme pelkästään omanarvontunteen nostatukseksi.
Jos olemme kaksikielinen valtio, voivat silloin teiden ja katujen nimet olla ne, mitkä historian kuluessa ovat vakiintuneet. Olivat ne sitten suomen- tai ruotsinkielisiä. Suomalaiset osaavat suunnistaa ruotsinkielisten kadunnimien mukaan, miksi eivät ruotsinkieliset osaa?

Heikki Tala

Nythän ovat hallitusneuvottelut parhaillaan menossa. Yksi keskeinen asia on kuntauudistus - poliitikot haluavat vähentää kuntien lukumäärää, jotta väestöpohjaksi saataisiin vähintään 20.000 asukasta. Mitäpä se kapteeni Kaarna sanoikaan "Tuntemattomassa"? -"Mikäs täällä? Mitä minä näen? Nyt, nyt te olette vallan erehtyneet, Ai....jaaai, poojat, poojat!"
Hallitukseen hinkuvien puolueitten johtajien ja neuvottelijoitten pitäisi kiireesti mennä Ahnevanmaalle ja Kaunaisiin katsomaan, miten koko homma pitää ajatella uusiksi - mitä pienempi asukasluku kunnassa, sen paremmin ovat kaikki asiat. Ahnevanmaalla on 27.000 asukasta ja 16 itsenäistä kuntaa eli kuntien keskimääräinen asukasluku on 1700. Kaunaisissa asukkeja on n. 8500. Siis Manner-Suomessa tarvitaan yli 3.000 kuntaa, jotta saavutamme yhtä korkean tulotason ja palvelut kuin Ahnevanmaalla, joka on ylivoimaisesti rikkain maakuntamme. Jos taas otetaan Manner-Suomen varakkain ja palveluiltaan tasokkain kunta malliksi, niin kuntia tarvittaisiin 625 eli tuplamäärä nykyiseen nähden.
Jokin näissä yhtälöissä mättää? Eiköhän vain ole kyse Helena Erosen mainitsemasta huonoimmin Suomeen sopeutuneista ruotsinkielisistä maahanmuuttajista. Heille ei tuhat vuottakaan ole riittänyt sopeutumiseen. Miksi sopeutuakaan, kun jatkuvasti suomalaiset antavat heille uusia etu- ja erioikeuksia. Taustalla on RKP, jolla on tukenaan miljardien eurojen verovapaat säätiövarat. Katsoittehan, miten RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin kyhjötti eduskunnassa apupuoleensa kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki-boy Kataisen vieressä vahtimassa tätä. Samainen Katainen joutui salamannopeasti soittamaan Wallinille, kun kokoomuksen puoluekokouksen enemmistö oli äänestänyt pakkoruotsin poistamisen puolesta. Varmuudeksi pantiin Sasi ajamaan pikavauhtia Jyväskylästä Tampereelle rauhoittelemaan kiihtyneitä hurreja valehtemalla, että perustuslaki vaatii pakkoruotsin. Vaalien jälkeen Wallin viis veisasi oman puolueensa vaalivalvojaisista, kun hän kiirehti kokoomuksen valvojaisiin valvomaan asioiden kulkua RKP:n tahdon mukaisesti. Katainen ja Wallin vetäytyivät kabinettiin, jossa Wallin saneli Kataiselle ehdot hallituksen muodostamisesta. Ja tässä sitä nyt mennään. Tulos saattaa kuitenkin olla suomenruotsalaisille ikävämpi yllätys kuin he vielä tajuavatkaan.

Tuomo Molin

Kuinkas paljon suomenruotsalaisista on ns etnisiä ruotsalaisia? Käsittääkseni, ahvenanmaalaisia lukuunottamatta, erittäin pieni vähemmistö koko suomenruotsalaisväestöstä. Eikös lähes kaikki manner-Suomen suomenruotsalaiset ole etnisesti suomalaisia mutta joiden esi-isät aikoinaan vaihtoivat kieltä sosiaalisen nousun toivossa?
Jo tuotakin vasten nuo toivotukset että menkää "takaisin" Ruotsiin on aikamoista tietämättömyyttä osoittava.

Heikki Tala

Ruotsinkielinen vähemmistö Suomessa on alkuperältään monenkarvaista ja perin kirjavaa. Alkuperäisin populaatio lienee tullut Pohjanlahden yli länsirannikolle työntäen suomalaisia sisämaahan. Ruotsalaisten ristiretkeily johti ruotsalaisten piispojen tuloon Turkuun ja varmaan siitäkin jotakin siementä irtosi ruotsinkielisen vähemmistön kasvuun. Suomen parhaat maat ja mannut takavarikoitiin suomalaisilta talonpojilta ja Ruotsin kuninkaat lahjoittivat niitä suosikeilleen. Siltäseltä Suomen kartanot ovat edelleen pääosin ruotsinkielisessä omistuksessa - joko "aatelisilla" tai suomenruotsalaisilla säätiöillä. Onhan siinä toki vahinkojakin päässyt sattumaan, kun esimerkiksi Mannerheimit joutuivat myymään Louhisaaren kartanolinnan isoäitini enolle Oskari Hannukselle. Se koettiin lähes pyhäinhäväistyksenä - että valtakunnan merkittävin kartano siirtyi suomenkielisen maanviljelijän omaisuudeksi.
Baltiasta muutti Suomeen sikäläisiä aatelisia, jotka omaksuivat ruotsin kielekseen. Samoin Venäjältä tulleet tataarit ja juutalaiset sekä Keski-Euroopan juusto- ja karkkitehtailijat.
Melkoinen osa suomenkielisistä vaihtoi tai joutui vaihtamaan kielensä ruotsiksi, jotta opintie ja ura olisivat avautuneet.
Suomen ruotsinkielistäminen on historiallisesti ollut lähinnä kolonialistista ja opportunistista ja nyt se on ruotsinkielisen vähemmistön vallankäytön väline pakkoruotsina peruskoulusta yliopistotutkintoihin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Minua ihmetyttää tässä pakkoruotsiasiassa yksi asia.

Vaikka ihmiset hyvin laajasti vastustavat pakkoruotsia, niin odotetaan sitä, että eduskunnassa asiasta tehtäisiin poliittinen päätös.

Ihmeellistä nöyristelyä.

Jos suurin osa suomalaista, etenkin sisämaassa ja Pohjois- ja Itä-Suomessa asuvat ovat sitä mieltä, että pakkoruotsi on turhaa, niin miksei sitten ryhdytä kansalaistottelemattomuuteen.

Eli päätetään vain paikallisesti porukalla, että omat lapset eivät lue ruotsin läksyjä eivätkä tunnillakaan seuraa opetusta, niin pakkoruotsin tarina päättyy hyvin nopeasti siihen.

Mutta ei. Kun Helsingissä herrat päättävät, hallitusneuvotteluissa RKP:n kanssa, niin pitäähän niitä herroja kuunnella ja heidän edessään polvistua ja toteuttaa heidän tahtonsa.

Orjakansa ei vapaudu orjuudesta, jo se ei itse halua katkoa kahleitaan.

Ville Korpelainen

Vastaus otsikon kysymykseen: Eivät ole.

Huonoiten sopeutunut maahanmuuttajaryhmämme on ilmiselvästi ns. suomalaiset. Hehän syrjäyttivät maamme alkuperäisväestön eli saamelaiset.

Suomalaiset eivät vähimmässäkään määrin omaksuneet maamme alkuperäistä kulttuuria, kielestä jäi ehkä jotain lainasanoja, maat anastettiin ja alkuperäisväestö sysättiin reservaattiin jonnekin pohjoisen perukoille.

Nykyiset mamu-kriitikot ovat ehkä siis vain joitain tuhansia vuosia myöhässä...

Matti Palviainen

"Nimitys lappalainen on perinteisesti yhdistetty saamelaisiin. Nykyisinkin saamelaisia kutsutaan joskus lappalaisiksi, vaikka monet pitävät nimitystä loukkaavana. Ei kuitenkaan ole varmaa, että kansanperinteen ja vanhojen kirjallisten lähteiden tuntemilla lappalaisilla olisi viitattu aina nimenomaan saamelaisten esi-isiin. Historiantutkija Jukka Korpelan mukaan keskiajan kirjallisissa lähteissä "lappalaiset" oli yleisnimitys erämaaseutujen asukkaille, jotka eivät todellisuudessa olleet kielellisesti, kulttuurisesti tai elinkeinoiltaan yhdenmukaista joukkoa." - Wikipedia: lappalaiset.

Alkujaan saamelaiset asuttivat Jäämeren Norjan ja Ruijan rannikkoa. He olivat merikansaa, joka melko todennäköisesti ennen kainuulaisia ja karjalaisia myös asutti Perämeren pohjukan alueen.

He eivät olleet alkujaan poropaimentolaisia, vaan merikansaa, jolta norjalaiset meilellään hankkivat laivoja.

Sittemmin (vasta 1700-luvulta eteenpäin) norjalaiset ja perämeren alueella ehkä karjalaiset/kainuulaiset työnsivät heidät sisämaahan, jolloin he omaksuivat laajasti porotalouden.

Toisaalta Suomen Lapissa oli myös suomalaisia, jotka elivät saamelaisten tapaan. Heitä kutsuttiin lappalaisiksi, kuten aiemmein Etelä-Suomessa samaan tapaan eläneitä suomalaisia.

On selvää, että samanlaiset elinkeinot ja -tavat johtivat Lapissa (mukaanlukien Perämeren pohjukan) siihen, että lappalaiset ja saamelaiset sekoittuivat.

Voi olla, että saamen kieli alkoi jo tässä vaiheessa väistyä, mutta mistään järjestelmällisestä saamen kielten tuhoamisesta on järjetöntä puhua.

Suomen lapissa puhutaan neljää eri saamen kieltä. Puhujia on siis keskimäärin toista tuhatta per kieli.

Missä maailman maassa on järjestetty edes peruskoulu näin pienen kielen puhujille?

Suomi on järjestänyt jollain saamen kielistä peruskoulutuksen kaikille halukkaille.

Ruotsissa ja Ahvenanmaalla ei ole koulutusta suomeksi. Ahvenanmaalla ei saa perustaa edes yksityistä suomenkielistä lastentarhaa. Ruotsissa on 470.000 suomalaista eikä edes peruskoulutusta ole heille järjestetty saati yliopistokoulutusta.

Heikki Tala

Jos Suomessa omaksuttaisiin samanlainen kielipolitiikka, jota Ruotsin kuningaskunta ja Ahvenanmaan maakunta edelleen harjoittavat suomenkielisiä kohtaan, niin se näyttäisi tällaiselta: "Turpiin vain jokaiselle lapsista vanhuksiin, jos uskaltavat puhua ruotsia päiväkodeissa, kouluissa, jalkapallokentällä, jääkiekkokaukalossa, dementikkolaitoksissa ja kaupungin virastoissa.”

Tästä virkkeestä Iltalehden nettikeskustelussa on käytetty vain jälkimmäinen osa, jotta tarkoitus on saatu käännettyä päinvastaiseksi kuin se itse asiassa on. Tässä linkki:
http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p...
Ketjussa on jo yli 3400 viestiä, joita on luettu yli 145.000 kertaa – ja ketju elää edelleen.

Saman tempun teki Hufvudstadsbladet 31.10.2010, josta päätoimittaja Hannu Olkinuora kysyessäni totesi minulle, että HBL tekee huonoa ja ammattitaidotonta journalistiikkaa.

Jaakko Häkkinen

Jarmo Ryyti:
”Aikoinaan ollessani Donelaitis-seuran jäsen (Liettuan ystävyysseura)sen jäsenlehdessä kerrottiin,että nimenomaan baltit ovat antaneet Suomelle sen nykyisen nimen. Alkusana on ollut zeme=metsäinen alava maa.”

Sanue Häme ~ Sápmi kyllä voi olla tuota perua, mutta Suomi ei – siinä oletuksessa on liian monta mutkaa. http://www.doria.fi/handle/10024/16280

Jarmo Tuokko:
”Ihan kohtuulliset raapustelut linkeissä, mutta en silti tullut näkemyksestäsi vakuuttuneeksi.
1) Ruotsalaisten esi-isät, germaaniheimot tulivat Tanskan kautta Etelä-Ruotsiin ja Etelä-Norjaan vasta ajanlaskun alun jälkeen. Erittäin epätodennäköistä olisi, että suomalaisperäinen (tai itämerensuomalainen, suomalais-ugrilainen vaikutus paikallisnimistöön olisi tapahtunut tämän jälkeen; metsäsuomalaiset tosin muuttivat Keski-Ruotsiin joskus keskiajalla - mutta miksei suomensukuiset heimot olisi asuttaneet Ruotsia sitä ennen kuin nykyiset ruotsalaiset tulivat maahan?”

Germaaneja on kyllä ollut Etelä-Ruotsissa jo selvästi ennen ajanlaskun alkua; heitä oli jo Länsi-Suomessa asti noin 500 eaa. (Lue antamani linkit.)

Jarmo Tuokko:
”2) Vesitse matkustaminen oli huomattavasti helpompaa kuin maitse. Baltian rannat ovat olleet suomensukuisten heimojen asuttamia. Samoin Bjarmit asuttivat todennäköisesti Kuolaa, Kainulaiset Pohjois-Norjaa. Oliko Etelä-Ruotsi ja Norja jotenkin tabuja, joihin ei suomensukuiset heimot voineet levittäytyä? Saamelaiset ovat myös suomalaisten kielisukulaisia, ei ruotsalaisten. Jos oli saamelaisilla, hyvin todennäköisesti oli myös suomalaisilla nautinta-alueita Skandinaviassa. ”

Tietenkin suomensukuiset olisivat voineet levittäytyä vaikka Espanjaan, mutteivät levittäytyneet. Ei ole mitään jälkiä eikä todisteita siitä, että Skandinaviassa olisi puhuttu suomea ennen peräpohjalaismurteiden leviämistä Ruotsiin toisella vuosituhannella jaa. Sen sijaan jälkiä (paikannimistöä + lainasanoja) on siitä, että germaaneja on ollut rannikko-Suomessa. (Lue edelleen ne linkit.)

Jarmo Tuokko:
”Vaikka "kuningas" sanana olisi lainattu germaaneilta, Suomen kuninkaat, joista saagat kertovat, osoittavat, että "suomalaisia" on täällä aina ollut. Kaikissa varhaislähteissä, joissa jotenkin pystytään erittelemään, mitkä kansat ovat kyseessä, suomalaiset tai saamelaiset on aina mainittu. Suomalaisten ja saamelaisten yhteydestä kertoo myös tässä keskustelussa aiemmin mainittu hämäläisten ja saamelaisten nimien yhteinen etymologia. ”

Miten 1000-luvun jälkeen kirjoitetut saagat voisivat todistaa että jotain olisi voinut olla aina? Täysin absurdi väite. Suomalaisten ja saamelaisten yhteydet sen sijaan ovat selviö.

Jarmo Tuokko:
”Missään tietolähteessä ei kerrota, että Pohjois-Euroopassa olisi ollut vain ruotsalaisia. Tämä on oleellista.”

Ei tietenkään ollut vain ruotsalaisia. Pohjois-Euroopassa oli kadonneiden paleoeurooppalaisten kielten puhujia ennen kuin uralilaiset ja indoeurooppalaiset syrjäyttivät heidät.

Matti Palviainen:
”Toisaalta Suomen Lapissa oli myös suomalaisia, jotka elivät saamelaisten tapaan. Heitä kutsuttiin lappalaisiksi, kuten aiemmein Etelä-Suomessa samaan tapaan eläneitä suomalaisia.”

Sanalla ”lappalainen” näytään kyllä alkuaan viitatun saamelaisiin:
http://www.mv.helsinki.fi/home/jphakkin/Lappalaise...

Tämä kaikki on aika tukevasti aiheen vierestä, joten alkuperäkysymyksistä kiinnostuneet voivat tulla foorumille Muinainen Suomi:
http://p1.foorumi.info/muinainensuomi/

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Voiko suomenruotsalaisia pitää maahanmuuttajina? Samaa kansaa, mutta puhuvat sijaintinsa johdosta naapurimaan kieltä. Vai olenko ollut kaikki nämä vuodet vallan väärässä?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Tämä vaatinee vähän enemmän selvennystä. Tarkoitin, että jos siis laitetaan asioita ikään kuin jonkun sortin mittasuhteeseen niin voidaan ajatella asukaslukumme olleen ruotsalaisten maahanmuuton aikoihin niin vaatimaton, että nykypäivän suomenruotsalaiset voidaan katsoa yhtä kantasuomalaisiksi kuin me suomea äidinkielenämme puhuvat.

Me, joiden kantaisämme ovat eittämättä olleet juuri niitä puolialastomia mörököllejä vielä siinäkin vaiheessa, kun muualla Euroopassa kaikki ne kymmenet ja taas kymmenet meitä paremmat kansallisuudet pitivät muotinäytöksiä. Ja harrastivat kaunokirjallisuutta ja tekivät tähtitieteellisesti merkittäviä havaintoja. Sillä välin me puskajussit täällä hipsimme puukalikat kourassa ja huusimme ugalabugala.

Ovathan meidänkin esi-isät joka tapauksessa tulleet näille sijoille jostain muualta, eli kaikkihan me olemme maahanmuuttajien jälkeläisiä (424. polvessa). Tämähän on sitä suvaitsevaiston ja tiedostavien ihmisten retoriikkaa, kun mahdollisimman vapaata maahanmuuttoa puolustellaan, mutta sorrunpa siihen nyt pohdiskellessani itsekin.

Jaakko Häkkinen

Sikäli totta, että me kaikki olemme maahanmuuttajia: mannerjäätiköllä kun ei ollut elämiselle suotuisia olosuhteita. Vielä 2 000 vuotta sitten Euroopassa puhuttiin lukuisia kieliä sellaisista kielikunnista, jotka sittemmin ovat kadonneet. Myös Suomessa on puhuttu jääkauden päätyttyä yli 5 000 vuoden ajan aivan tuntemattomia kieliä, ennen kuin indoeurooppalaiset ja uralilaiset kielet saivat täällä jalansijaa. Sitten kotouttamisemme selvästikin epäonnistui...

Janne Muhonen:
"Tarkoitin, että jos siis laitetaan asioita ikään kuin jonkun sortin mittasuhteeseen niin voidaan ajatella asukaslukumme olleen ruotsalaisten maahanmuuton aikoihin niin vaatimaton, että nykypäivän suomenruotsalaiset voidaan katsoa yhtä kantasuomalaisiksi kuin me suomea äidinkielenämme puhuvat."

Hmmm, eikös ajallinen jatkuvuus kuitenkin määritä alkuperäisyyden pikemmin kuin lukumäärä? On paikannimistöllinen fakta, että ruotsalaiset tulivat (itämeren)suomenkieliselle alueelle.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jokaikinen tuntemani suomenruotsalainen on enemmän suomalainen kuin Karjalan männystä pudonnut Eronen ja te muut puskajussit. Suomalaisuus ei ole mitään helvetin riimuja tuohessa vaan tämän päivän kulttuuria eli arkipäivän sivistystä ja kanssakäymistä.

Monet tämän maan etuoikeutetuista puhuvat ruotsia äidinkielenään. Se ei anna kenellekään oikeutta pitää heitä vähemmän suomalaisina kuin muita. Tällä nyyhkimisellä eristätte vain itsenne.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Miksi sait tuollaisen paskahalvauksen?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei meitä suomalaisia kannata yrittää hajottaa.

Pikku korjaus itse tekstiisi: Koulussa opetettiin, että siellä Nöteborgin rajan tuolla puolen olitte pusikoissa villeinä puolialasti juoksevia, mielipuolisesti öliseviä RYSSIÄ. Siis huom ennen kuin me pelastettiin teidät.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Juuri tuo on hyvin mielenkiintoinen huomio tässäkin ketjussa. Te, jotka otatte nokkiinne kirjoituksestani, haluatte nimenomaan korostaa suomenruotsalaisten erityistä asemaa verrattuna "meihin" ryssiin ja metsäsuomalaisiin, mikä on sikäli hassua, että sehän nimenomaan tukee itse blogitekstiäni.

Noh, niin tai näin, mutta itselleni tuli mieleen Kreikka ja kreikkalaiset. Kreikassahan taitaa ihan niitä "etnisiä" kreikkalaisia olla enää vain jossain saarilla, mannerta ovat paljolti aikojen saatossa asuttaneet mm. pohjoisesta tullut väestö. Siltikin nämä ihmiset pitävät itseään kreikkalaisina, he ovat ylpeitä antiikin kulttuurista ja kreikkalaisten historiasta, vaikka väestö on paljolti etnisesti muuttunut 3000 tai 2000 vuoden aikana ja, mikä mielenkiintoista, Kreikassa äidinkielenään muuta kuin kreikkaa puhuu alle 1% väestöstä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pakkoruotsi onkin täysin typerä jäänne jostain. Kieliä ei opi väkisin edes pikkulapset, täytyy olla oma halu ja kiinnostus.

Heikki Tala

Tämäkin ketju on todiste siitä, että suomalaiset (finnarna) ovat heräämässä vuosissataisesta pakkoruotsiruususen unesta. Toinen maailmansota keskeytti luonnollisen kehityksen Suomessa ja suomenruotsalaiset Ruotsin tuella saivat henkisen ja poliittisen yliotteen. Se on johtanut järjettömiin ylilyönteihin kuten pakkoruotsiin peruskoulusta yliopistotutkintoihin asti, jatkuvasti kasvaviin ruotsinkielisille räätälöityihin kiintiöihin, suomenruotsalaisten pohjattomaan ylimitoitettuun taloudelliseen tukemiseen. Esimerkiksi kaikesta valtion kulttuurituesta ruotsinkieliset saavat automaattisesti 8,0 %, vaikka väestöosuus on vain 5,4 % (1½-kertainen ylimitoitus).

Virkamiehistöön on pesiytynyt tavaton suomenruotsalaisten yliedustus. Miksi? Koska RKP on ollut lähes kaikissa Suomen tasavallan hallituksissa ja esimerkiksi 32 viimeksi kulunutta vuotta putkeen. Niinpä suomenruotsalaiset ministerit nimittävät omia virkamiehiään kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Esimerkiksi maahanmuuttoasioissa on suomenruotsalainen värisuora ministeri Astrid Thorsin nimityspolitiikan seurauksena. Ulkoministeri Stubb on nyt miehittänyt ulkoministeriön suomenruotsalaisilla. Nämä virkamiehet vahtivat eri ministeriöissä suomenruotsalaisten etu- ja erioikeuksia seuraavat 30-40 vuotta!

Totta on, että suomalaiset itse ovat sallineet tällaisen kehityksen ja vasta perussuomalaisten tulo politiikkaan on tuomassa näitä asioita yleiseen tietoisuuteen ja poliittiseen keskusteluun. Hyvä esimerkki on kansanedustaja Jussi Niinistön ensimmäinen kirjallinen kysymys ruotsinkielisten ylimitoitetuista kiintiöistä korkeakouluopintoihin.

Käyttäjän JulesVirne kuva
Jules Lehtonen

Ruotsin kielen kohtuuttoman ylikorostettu asema on poliittisten lehmänkauppojen tulos. Syyllisiä ovat vanhat puolueet.
Aika ja elävä elämä on ajanut ruotsin kielen ohi,
mutta lainsäädäntö on juuttunut 100 vuoden takaiseen aikaan.

Suomalaisuuden liitto tajusi asiat jo vuosikymmeniä sitten.
Suomen poliiittinen eliitti kantaa "DNAssaan" alisteisuutta Ruotsia ja ruotsin kieltä kohtaan, joten ei ihme, että kansan täytyy poliitikoista välittämättä omatoimisesti vapautua bättre folkin holhouksesta..
Tässä hieman historian perspektiiviä:

1929:
Aitosuomalaiset vaativat ruotsin kieltä vapaaehtoiseksi aineeksi oppikouluissa. Tilalle tarjottiin englantia. Muun muassa maisteri Elsa Enäjärvi kirjoitti Suomalaisuuden liiton vuonna 1929 julkaiseman Englanti ruotsin sijaan ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi suomalaisiin kouluihin -nimisen pamflettinsa lopuksi: ”Tämä asia on periaatteellisesti ja käytännöllisesti vastaansanomaton. Tässä ei ole kysymys ruotsalaisvihasta eikä Ruotsin halventamisesta, vaan tässä on puhe eräästä Suomen kulttuurikansan elinkysymyksestä.”[12]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalaisuuden_liitto

2011:
Peruskoulun kuuden ensimmäisen vuoden oppilaista peräti 67 prosenttia opiskeli viime syksynä englantia joko yhteisenä tai vapaaehtoisena kielenä. Kaikkia muita kieliä opiskeli alle viisi prosenttia oppilaista, kertovat Tilastokeskuksen luvut syksyn 2010 kielivalinnoista.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/05/englanti_ede...

LAIN MUKAAN ENGLANTI EI SUINKAAN OLE PAKOLLINEN KIELI, MUTTA RUOTSI ON ABSOLUUTTISEN PAKOLLINEN. PAKKORUOTSI!

Käyttäjän JulesVirne kuva
Jules Lehtonen

Ruotsin tilalla ei edelleenkään saa opiskella mitään muuta kieltä, vaikka maailmamme on takuulla muuttunut vuodesta 1929..
Ruotsia on edelleen 100 %:n opiskeltava peruskoulussa, lukiossa, korkeakouluissa, vapautusta ei suomalainen saa millään perusteella..
Ruotsinkieliset ovat integraatiokyvyltään verrattavissa äärimuslimeihin:
He eivät vähemmistönä halua sopeutua enemmistöön, vaan olettavat,
että kaikki sopeutuvat heihin. Ja sehän ei onnistu:
Vanhojen puolueiden poliitikot kyllä antautuvat heille kuin koirat,
mutta kansa ei antaudu. Pakkoruotsi on siitä kouriintuntuvin esimerkki.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Jouni Snellmanille: Mainitsemasi Kokoomus/RKP -kaksikko on neljän muun puolueen edustajien kera hallitusneuvotteluissa kusettamassa suomenkansaa kuusi-nolla.

Kieliriitaa en asiassa näe. Suomi on tämän maan oma alkuperäiskieli ja enemmistön kieli. Sen on oltava kaikille yhteinen kieli, yhteisen identiteettin Suomelle tarjoava paljon puhuttu prändi. Suomen kieli on kaikille Suomen kansalaisille kaikkein paras turvatakuu, Nato ei luo kuin uhkakuvia Suomelle. Kansa, joka säilyttää kielensä ja identeteettinsä, kestää pitkänkin miehityksen kuten Suomen historia osoittaa - kunnes uusi päivä kaiken muuttaa voi ja kansakunta herää kirkkaaseen auringonnousuun. Yksi yhteinen kieli on samalla kuin uskollisuuden vala maalle, sen arvoille, historialle ja tulevaisuudelle.

Ruotsin kielisten etuoikeudet ovat kansallinen häpeä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Glöm det. Eli unohda se. Samaan muottiin sullomisesta voi aina haaveilla, mutta ei siitä mitään hyötyä ole.

Pohojan Poika

Suomi on todellisuudessa enemmistökieli, josta kertoo se, että suomenruotsalaisia kutsutaan usein vähemmistöksi, mutta lakien mukaan suomenruotsalaiset eivät ole vähemmistö.

Lakien ja todellisuuden välisestä ristiriidasta johtuvat useimmat kielipoliittiset ongelmat.

Todellisuutta emme tietenkään voi muuttaa. Emme saa suomenruotsalaisia monikertaistettua lähellekään suomalaisten määrää. Emme vaikka miten pakkoruotsittaisimme, lisäisimme kielikiintiöitä ja eristäisimme piikkilangoilla suomenruotsalaiset koulut suomalaisista.

Todellisuus ei muutu, mutta lakeja voi muuttaa vastaamaan todellisuutta.

Kaksikielisyyden illuusio on korissut kuolintuskissa poliittisella tekohengityksellä vuosia. Antaa sen heittää veivinsä.

Suomen on oltava yksikielinen suomenkielinen maa, jossa suomenruotsilla on vähemmistökielen asema, kuten saamella.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Jaakko Häkkiselle: Antamasi linkit vaikuttivat asiantuntevilta, mutta en silti tullut vakuuttuneeksi. Liian paljon epävarmuuksia, joiden päälle rakennelma on pystytetty. Toki myönnän, ettei nopealla lukaisulla pysty syvällisesti paneutumaan, mutta useimmiten nämä keskustelut tyrehtyvät ennen kuin ovat kunnolla edes alkaneet. Varsinkin vierastan tuulesta temmattua tietoa, jossa nimeävän käsiteen avulla luodaan uusia väittämiä. Erityisenä esimerkkinä paleoeurooppalaiset kielet, jotka ovat kadonneet ja siitä vedetään johtopäätös, ettei "kantasuomea" ole voitu täällä puhua. Vaikka viestinviejät vaihtuvat, viestikapula silti kulkee. Germaaneja on voinut tulla Suomeen jo ennen ajanlaskua, mutta se ei sulje pois suomensukuisia heimoja (esim. geenitutkimukset hollantilaisperimästä).

"Aina" sanalla tarkoitin sitä, kun kirjallisia lähteitä alkaa olla, suomensuku on "aina" kuvassa mukana. Suomalaisten ja saamelaisten yhteyttä en ole pyrkinyt kiistämään, pikemminkin korostamaan (Varhaisista tietolähteistä on mahdotonta sanoa tarkoitetaanko saamelaisia vai suomalaisia; mahdollisesti jotkut tutkijat aikaisemmin jopa pyrkivät tekemään pesäeroa saamelaisiin). Suomalaiset ja saamelaiset ovat koko Fennoskandian alkuperäisasukkaita, ruotsalaiset eivät.

Työnnän sormeni myös sun ja Jarmo Ryytin keskusteluun, koska siinä oli linkki Suomen suomintaan. Gananderin Mytologia Fennican mukaan suomalaiset uskoivat olevansa jumalan jälkeläisiä. Tällöin olisi otaksuttavissa, että suomi, soome, some sanat ovat voineet kehittyä soinnillisesta Juma-sanasta, esim. karjalan kieli (dzomalainen; dzumalainen). Mitä kielitieteen dogmit asiasta sanovat, Jaakko?

Heli Hämäläinen

Periaatteessa pakkoruotsinsa koulussa lukenut suomenkielinen pitää rinnastaa ruotsinkieltä äidinkielenään puhuvaan esimerkiksi valintatilanteissa. Kun pakollinen oppimäärä on suoritettu ei tällaista yksilöä saa enää testata erillisillä testeillä, koska ei äidinkieltään puhuvallekaan mitään testiä järjestetä.

Muussa tapauksessa kyse on kielellisestä syrjinnästä ja toiseuttamisesta. Sen sijaan mikäli kielitaitovaatimus koskee vapaaehtoista kieltä, testi on hyväksyttävä keino saada selville henkilön taito asianomaisessa kielessä.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Suomi on pieni kieli, sillä ei pelkästään pärjää maailmalla. Kieltenopetus pitää aloittaaa mahd aikaisin, sillä vanhemmiten kykymme kieltenoppimiseen vähenevät. Onneksi eivät lopu kokonaan kuitenkaan.
Mitä kieltä taaperoille sitten kannattaisi kylvetyksin opettaa, siinäpä pulma. Nythän on esitetty, että ruotsi olisi se kieli, joka osaamista näin halutaan edistää.
Kaikki kielitaito on hyvää, ja yksilölle eduksi, mutta onko kansakuntamme etu juuri tämän kielen laajempi hallinta? Ovatko juuri tämän kielen opetukseen sijoitetut varat panostusta oikeaan kohtaan?
Yksilön mahdollisuudet oppia hyvin useita kieliä ovat rajalliset, eivät oppimisen vaan ajankäytön puolesta. Kenelläkään ei ole mahdollisuuksia opetella elämänsäkään aikana kaikki pallollamme puhuttuja kieliä, vaan valintoja on tehtävä. Samoin on valittava, minkälaista kielitaitoa valituista kielistä halutaan, turistiespanjaa esimerkiksi kannattanee opettaa eri tavalla ja eri laajuudessa kuin espanjankielen kääntäjäksi tähtäävien espanjaa?
Olisi mukava nähdä tutkimustuloksia, onko ruotsinkielen oppiminen todellakin portti muihin kieliin, siis oppiiko samassa ajassa helpommin esim englannin kielen lukemalla vain sitä vai oppimalla ensin ruotsin ja sen portin kautta vasta englannin.

Kielilakimme on vanhentunut, samoin kuin ruotsin pakko-opiskelu on pysähtyneisyyden aikakauden jäänne. Toivottavasti uusi eduskuntamme voi tehdä järkeviä lakiuudistuksia, ensimmäisenä toivoisin olevan kaksoiskadunnimien pakkokeksinnän poiston.

Jaakko Häkkinen

Jouni Snellman:
”Jokaikinen tuntemani suomenruotsalainen on enemmän suomalainen kuin Karjalan männystä pudonnut Eronen ja te muut puskajussit. Suomalaisuus ei ole mitään helvetin riimuja tuohessa vaan tämän päivän kulttuuria eli arkipäivän sivistystä ja kanssakäymistä.”

"Suomalainen"-sanalla on kaksi merkitystä: kansalaisuuteen viittaava ja kansallisuuteen viittaava. Ensimmäisessä merkityksessä kaikki Suomen kansalaiset ovat yhtä suomalaisia. Jälkimmäisessä etnisessä merkityksessä vain suomenkieliset ovat suomalaisia. Sekaannusten välttämiseksi kaikkien pitäisi määritellä miten sanaa käyttävät, ja tiedostaa että merkityksiä on kaksi, etteivät tulkitsisi toisten sanomisia väärin.

Jarmo Tuokko:
”Jaakko Häkkiselle: Antamasi linkit vaikuttivat asiantuntevilta, mutta en silti tullut vakuuttuneeksi. Liian paljon epävarmuuksia, joiden päälle rakennelma on pystytetty. Toki myönnän, ettei nopealla lukaisulla pysty syvällisesti paneutumaan, mutta useimmiten nämä keskustelut tyrehtyvät ennen kuin ovat kunnolla edes alkaneet.”

Epävarmuuksia on kaikkein vähiten siinä näkemyksessä jonka esitin; kaikissa muissa niitä on paljon enemmän. Tervetuloa keskustelufoorumille jatkamaan.

Jarmo Tuokko:
”Varsinkin vierastan tuulesta temmattua tietoa, jossa nimeävän käsiteen avulla luodaan uusia väittämiä. Erityisenä esimerkkinä paleoeurooppalaiset kielet, jotka ovat kadonneet ja siitä vedetään johtopäätös, ettei "kantasuomea" ole voitu täällä puhua. Vaikka viestinviejät vaihtuvat, viestikapula silti kulkee. Germaaneja on voinut tulla Suomeen jo ennen ajanlaskua, mutta se ei sulje pois suomensukuisia heimoja (esim. geenitutkimukset hollantilaisperimästä).”

Ymmärsit kausaliteetin väärin. Se menee niin päin, että on selvitetty missä kantasuomea on puhuttu, ja sitten päätelty, että Suomessa on ennen pronssikautta puhuttu aivan toisia kieliä. Näitä kieliä nimitetään paleoeurooppalaisiksi eli vanhaeurooppalaisiksi, koska ne eivät ole säilyneet vaan hukkuneet indoeurooppalaisen ja uralilaisen ekspansion alle.

Geenitutkimus ei voi todistaa mitään kielestä sen paremmin kuin arkeologiakaan. Vain kielentutkimus tavoittaa kielen. Kielenvaihto on maailmassa niin tavallinen ilmiö, että kielen ja geenien yhteys on aina hetkellinen ja nopeasti muuttuva.

Jarmo Tuokko:
”Suomalaiset ja saamelaiset ovat koko Fennoskandian alkuperäisasukkaita, ruotsalaiset eivät.”

Täysin perätön väite, eihän niitä vieläkään puhuta koko Fennoskandiassa eikä ole koskaan puhuttukaan. Saamen kieli levisi Etelä-Suomesta Lappiin ajanlaskun alun jälkeen ja sitten nopeasti Skandinaviaan (lue ne linkit). Suomen kieltä puhuttiin vielä 1 000 vuotta sitten vain pienellä alueella Etelä-Suomessa, ja 2 000 vuotta sitten kantasuomea puhuttiin vain Lounais-Suomen rannikolla. http://www.mv.helsinki.fi/home/jphakkin/Suomensynt...

Germaanisia kieliä ja niiden esimuotoja on puhuttu Etelä-Skandinaviassa lähes 5 000 vuotta, eikä nykytiedon valossa siihen aikaan kantaurali ollut edes lähtenyt vielä leviämään Volgan mutkan tienoilta.

Jarmo Tuokko:
”Työnnän sormeni myös sun ja Jarmo Ryytin keskusteluun, koska siinä oli linkki Suomen suomintaan. Gananderin Mytologia Fennican mukaan suomalaiset uskoivat olevansa jumalan jälkeläisiä. Tällöin olisi otaksuttavissa, että suomi, soome, some sanat ovat voineet kehittyä soinnillisesta Juma-sanasta, esim. karjalan kieli (dzomalainen; dzumalainen). Mitä kielitieteen dogmit asiasta sanovat, Jaakko?”

Ei toimi: ei juma-sanasta tulee *soomi-sanaa millään eikä minkään kielen muutosten kautta.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Vastaan nyt nopeasti kohtaan, jossa on linkki Suomen syntyyn. Se, ettei kantaurali-itämerensuomea/-saamea nykyään puhuta koko Fennoskandiassa, johtunee tyypillisestä pohjoisten alueiden ankaruudesta, mikä ei ole luonnon olosuhteissa mahdollistanut sellaista populaation kasvuvauhtia kuin etelämmissä maissa ja maanosissa, joten liikakansoituksen seurauksena muuttoliikkeen suunta yleisesti on ollut etelästä pohjoiseen, jollei jokin muu tekijä ole asiaan vaikuttanut.
En ole ollut alkukoti-teoriasta ihastunut. Mahdollisesti alkukoteja on ollut useampia ja minulle suomalais-ugrilaisten kielten klaania kutsuisin mieluummin Jäämeren kieliryhmäksi tai kieliksi. Varhaisia havaintoja on kuitenkin pitkin Jäämerta ja eteläisin havainto taitaa olla unkarilaiset, jotka ovat muitten kieliryhmien piirittämänä. Myös alaryhmä "Itämeren suomalaiset kielet" on varsin laajalle levittäynyt jo silloin kun varmuudella voimme alkaa asioista puhumaan. Sellainen ei tapahdu hetkessä, kun lisäksi tiedämme monien itämerensuomalaisten kielten ja kansojen jo kadonneen.

Dzumalasta vielä. Muutos j:ksi ja s:ksi on mahdollista kahden eri kielen vaikuttaessa kolmanteen. Mutta tämähän on vain olettamaa ja tarinaa, tärkeämpää on olla Jumalan jälkeläinen kuin se, miten nimetään hullujen tiedemiesten toimesta.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Kantauraliin palautettavissa olevan *nulka -rekonstruktio (Jaakko Häkkinen, Kantauralin ajoitus ja paikannus: perustelut puntarissa, s. 36) viittaa siihen, että ´neula´ ja ´naula´ sanoille on virheellisesti etsitty alkuperä kantagermaanista. Udmurtin nil-pu, komin nil, mansin nol jne. samalta seisomalta johtaisi nykysuomeen merkitykset ´neulaspuu´; ´(havun)neulanen´, ´neuliainen´ (Kaleva-sanastossa ampiainen), ´neula´, ´naula´ jne. Todennäköisesti kantauralin neula-naula-nulka on levinnyt kantagermaaniin ja muihin indoeurooppalaisiin kieliin, ruotsiin suoraan suomen välityksellä tai kantagermaanin kautta.

(Kelpaako kompromissi: Suomalaiset ovat Jumalan jälkeläisiä, muiden kansojen jumalat ovat ihmisten jälkeläisiä?)

Heli Hämäläinen

Eteläsaamelaisista hieman tutkimusta

http://www.oloft.com/arkeologi.pdf

Mielenkiintoista on että tuolla arvuutellaan mitä se finn tarkoittaa. Maakunnan nimi on Jämtland. Liekö jälleen kyse jäämeistä eli eteläsaamelaisista?

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Olen jyrkästi Jouni Tuomelan kanssa eri mieltä vieraiden kielten mahdollisimman varhaisesta opiskelusta, nykyisen kansainvälisyyskasvatuksen nimissä kulkevan turmiollisen asennemuokkauksen vallitessa pidän sitä jopa vaarallisena. Korostan edelleen äidinkielen, suomen kielen, merkitystä. Varhainen vieraiden kielten opetus - sen lisäksi että se on haitallista identiteetin kehitykselle - jopa heikentää vieraitten kielten syvällisempää oppimista jos se aloitetaan ennen kuin oma äidinkieli on puhjennut täyteen kukkaansa. Vieraissa kielissä on helppo omaksua amerikkalaisen maitokuskin tarvitsema muutaman tuhannen sanavarastosto, mutta mahdotonta on oppia moniulotteisen käsite-avaruuden ulottuvuudet jos niitä ei hallitse omassa äidinkielessään.

Kielikylvettäminen erityisesti olisi varattava sen verran varttuneille, jotka itse kykenevät tekemään elämäänsä koskevat valinnat. Lisäksi: Maailma muuttuu yhä kiihtyvällä tempolla. Ennustaminen, mitä tulevaisuudessa tarvitsee on yhä vaikeampaa. Emme pääse mihinkään siitä oppimisen laista, että aikaisemmin opittu ehkäisee myöhemmin opittua ja että poisoppiminen on erityisen vaikeaa.

Ruotsin kieli ei ole portti mihinkään (ellei Helvettiä lasketa mukaan!), sen sijaan suomi, pieni suuri kieli, on portti kaikkiin kieliin, tieteeseen ja taiteeseen. Suomen kieli on harmooninen ja kaunis, sitä kirjoitetaan niin kuin luetaan, se jäsentää maailman loogisesti ja on kuin luotu tieteen kieleksi täsmällisyytensä ja ilmaisuvoimansa tähden; suomen kieli on ainutlaatuinen ajattelun apuväline vertaa sitä mihin vieraaseen kieleen tahansa.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kovasti olen erimieltä Jarmo Tuokon kanssa. Paitsi siinä että äidinkielensä osaaminen on tärkeää. Mutta oikein tehtynä kylvetys takuulla on hyödyllistä, katsokaapa vaikka suomenruotsalaisiamme. Hehän altistuvat kielikylvetykselle tahtomattaan, vähemmistökieltä kun puhuvat. Ja ovat hyviä kielissä. Ja muutenkin viksuja.
Suomalaisuuteen tietysti kuuluu suomen kieli, mutta Suomalaisuus on myös pärjäämistä. Pärjäämisessä on tänään tärkeintä kommunikaatio, ja kommunikoidaksemme tarvitsemme yhteisen kielen tarkoituksenmukaisen tason mukaista osaamista.
No se yhteinen kieli muun maailman kanssa on tietysti englanti. Kaikkien on osattava äidinkieltään, ja seuraavaksi kukin kykyjensä mukaan englantia. Kyvykkäimmät opiskelevat halunsa mukaan useampaakin kieltä, kukin tarpeidensa ja halunsa mukaan.
Täyteen kukkaansa ei kukaan pääse ikinä missään, sitä on turha odottaa. Mutta olet oikeassa, vasta jonkun pohjatason saavuttaneet voinevat oppia useampia kieliä. Käsittääkseni tuo pohjataso vaan on saavutettu noin kolmevuotiaana. Ja siinä iässä osataan kylliksi moniuloitteisen käsiteavaruuden ulottuvuuksista jotta voi toisen kanssa puhua toisin sanoin kuin toisten.
Minunkin on vaikeaa tehdä elämäni valintoja, koska saisin aloittaa kieliopinnot mielestäsi? Mistä opitun kielen osasta haluaisit olla poisoppimassa?
Usein muuten olen ollut vailla juuri tuota maitokuskin sanavarastoa, käydessäni Venäjällä, Turkissa, Espanjassa, Ruotsissa, Saksassa. Mutta kielenopetus kouluissamme ei ole koskaan vastannut todelliseen tarpeeseen, vaan on aina tähdännyt vain mahdollistamaan yliopistotason opinnot.
Suomen kielen kauneudesta olen samaa mieltä, ja pakkohan omasta äidinkielestään on ylpeä olla. Mutta ei me pärjätä ilman ensisijaistesti maailman valtakielen mahdollisimman hyvää osaamista. Toissijaista on se, osaako Stockmannin kassa suomen ja pakollisen hyvän englannin lisäksi myös ruotsia. Kunhan asia selväksi tulee.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Samaa mieltä olen ainakin siinä, ettei täyteen kukkaansa pääse kukaan, ei koskaan eikä missään. Äidinkielemme suomen osalta tämä pätee erityisesti. Pakkoruotsin tilalle tarjoan siksi, en englantia minkä tuputus alkaa jo olla ylimitoitettua, vaan Jaakko Häkkisen (etymologia) alan perusteita lähikielillämme eestin ja karjalan kursseilla höystettynä. Joitakin kuukausia sitten keskusteltiin filosofian tuomisesta peruskouluun. Käsitteiden analysointi edellyttää kielen vivahteiden tajua. Luulen, että näin voitaisiin parantaa oppilaiden kielellistä ilmaisua (kaikki on SIKA kivaa). Huonosta suomen kielen taidosta ainakin yläkoulussa ja ylioppilaskirjoituksissa äidinkielen opettajat ovat toistuvasti olleet huolissaan.

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

Suomenruotsalaiset eivät ole mikään "maahanmuuttajaryhmä" vaan suomalaisia.

Ruotsin kielen osaamisesta on hyötyä.

Heli Hämäläinen

Suomenruotsalaiset ovat oman ilmoituksensa mukaan suomenmaalaisia.

Olen myös kanssasi yhtä mieltä ruotsin osaamisen hyödystä. Tuo hyöty vain jakautuu epätasaisesti, siten että ruotsia pakolla opiskeleva ei siitä hyödy, vaan hyöty menee suomenruotsalaisille. Itse he eivät kuitenkaan käytä ruotsia suomenkielisen kanssa vaan hyöty tulee välillisesti suomenkielisen osatessa vähemmän muita, laajemmin puhuttuja kieliä. Näin suomalainen on kuin kiinatar, jolta on jalat sidottu ja kutistettu. Kaunis on katsella ja kiva pikku pupu.

Älä ala neuvoa hyödyistä aikuisia ihmisiä. Kyllä ihmiset osaavat ajatella ihan omilla aivoillaan ja osaavat arvioida hyötyjä. Kansankasvattamisen aika on kohta ohi.

Jaakko Häkkinen

Jarmo Tuokko:
”En ole ollut alkukoti-teoriasta ihastunut. Mahdollisesti alkukoteja on ollut useampia ja minulle suomalais-ugrilaisten kielten klaania kutsuisin mieluummin Jäämeren kieliryhmäksi tai kieliksi. Varhaisia havaintoja on kuitenkin pitkin Jäämerta ja eteläisin havainto taitaa olla unkarilaiset, jotka ovat muitten kieliryhmien piirittämänä. Myös alaryhmä "Itämeren suomalaiset kielet" on varsin laajalle levittäynyt jo silloin kun varmuudella voimme alkaa asioista puhumaan. Sellainen ei tapahdu hetkessä, kun lisäksi tiedämme monien itämerensuomalaisten kielten ja kansojen jo kadonneen.”

Kielelle alkukoti on looginen välttämättömyys: kieli ei voi syntyä laajalla alueella. Kielen leviäminen laajalle alueelle tapahtuu aina suppeasta ”alkukodista”. Sen sijaan kansojen (geeniperimän) kohdalla alkukodeista puhuminen ei ole mielekästä.

Antamistani linkeistä selviää, että uralilaisten kielten alkuperäisin alue sijoittuu taigan eteläosiin, ei lähellekään Jäämeren rannikon tundravyöhykettä. Kantasuomi voidaan melko tarkasti ajoittaa lainasanojen perusteella (ks. jälleen linkit): itämerensuomalaisen kantakielen eli myöhäiskantasuomen hajoaminen on alkanut vasta alle 2 000 vuotta sitten. Sen leviäminenkään ei ole voinut alkaa kovin paljon aikaisemmin, koska laajalle levinnyt kieli ei pysy yhtenäisenä montaa sataa vuotta.

Jarmo Tuokko:
”Dzumalasta vielä. Muutos j:ksi ja s:ksi on mahdollista kahden eri kielen vaikuttaessa kolmanteen. Mutta tämähän on vain olettamaa ja tarinaa, tärkeämpää on olla Jumalan jälkeläinen kuin se, miten nimetään hullujen tiedemiesten toimesta.”

Heh heh. Kaikki jumalat ovat ihmisten jälkeläisiä.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Yritän huomenna printata lähettämäsi linkit ja käydä niitä alleviivauksin läpi. Minua kiinnostaa muutenkin puiden etymologia, josta eräässä linkissä oli juttua. Puut olivat pyhiä ja kerrotaan hämäläisten kostaneen kristityiksi kääntyneille maanmiehilleen pakottamalla nämä juoksemaan pyhän puun ympäri kunnes kuolivat; yksi Kalevalan keskeisistä runoista kertoo Isosta Tammesta jne.
Minulla on käsitys, että samojedikielet ovat kaukaisia suomen sukukieliä?
Jos olen oikein ymmärtänyt sinua, kielitieteessä alkukoti määritellään suht´koht lyhytaikaiseksi olotilaksi. Ongelmaksi näen, ettei alkukoti suinkaan alkuräjähdysmäisesti pamahda eri suuntiin vaan jää paikoilleen pikkuhiljaa ajan oloon muuttuakseen ympäröivien vuorovaikutus-mekanismien mukaisesti. Tästä seuraa, että alkukoti voi vuosien ja vuosisatojen varrella lähettää uusia aaltoja aivan kuin aurinkopilkut vaikuttavat sähkömagneettisuuteen. Jokainen uusi kielialue (esim. Itämerensuomi) muodostaa jälleen uuden alkukodin, joka taas lähettää monta eri aaltoa ellei tuhoudu. Nyt elämme suomen kielen alkukodissa, joka on jo sen verran muuttunut, että se vaikkapa Agrikolan ajoista on muuttunut eri alkukodiksi. (Tämähän alkaa mukavasti muistuttaa teoreettista filosofiaa)

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

HH : "Olen myös kanssasi yhtä mieltä ruotsin osaamisen hyödystä. Tuo hyöty vain jakautuu epätasaisesti, siten että ruotsia pakolla opiskeleva ei siitä hyödy, vaan hyöty menee suomenruotsalaisille."

+++ Det är så jättekiva att tala svenska med grannarna i sommarstugan när alla talar bara svenska. Sannfinnländare och andra rasister är bara motiverad med hat mot finlandssvenskar.

Jag är inte Sannfinnländare så jag tycker också att resa i andra nordiska länder. Vi har två språk här i Finland och alla har ett fantastisk möjlighet att lärä sig svenska. Om du vill inte, det är bara ditt problem.

Pohojan Poika

Joku ihailee ranskaa ja matkustaa ranskaan, mutta toki ranskaksi ei voi keskustella kesämökkinaapurin kanssa, koska hän ei osaa ranskaa.

Heikki Tala

Juuri niin pitää olla; "Om du vill inte, det är bara din egen sak". Siis Suomeen on saatava, ja aivan varmasti saadaan, vapaus valita ne kielet, joita kukin haluaa opiskella. Pakkoruotsi on päivä päivältä lähempänä loppuaan. Lisäksi Suomi siirtyy pohjoismaiseen kielipolitiikkaan eli viralliseen yksikielisyyteen. Siis Suomessa suomi ainoaksi viralliseksi kieleksi. Muut vanhat kielet (saame, ruotsi, romani) saavat kansallisen vähemmistökielen aseman ja loput Suomessa äidinkielinä puhuttua lähes 200 muuta kieltä ovat sitten tavallisia vähemmistökieliä.

Ratkaisun avain saatiin vuonna 2004, kun eduskunta muutti lukiolakia niin, että "toisesta kotimaisesta kielestä" (suomi ruotsinkielisille ja ruotsi suomenkielisille) muuttui valinnaiseksi ylioppilastutkinnossa. Se johtaa ilman muuta virkamiespakkoruotsin poistamiseen ja sitä kautta viralliseen yksikielisyyteen. Virallinen yksikielisyys on vallitseva kaikissa muissa Pohjoismaissa ja osassa Suomea sekä kaikissa muissa Itämeren rantavaltioissa riippumatta niissä olevien vähemmistökielten väestöosuudesta ja kielen iästä ao. maassa.

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

Heikki. Syy miksi olen itse siirtynyt "pakkoruotsin" vastustajasta sen kannattajaksi on varsin yksinkertainen. Melko suuri osa pakkoruotsikeskustelusta kun on vain huonosti naamioitua katkeruutta ja vihaa suomenruotsalaisia kohtaan.

Mikäli asiasta osattaisiinkin puhua vain kielen kannalta en näkisi siinä mitään ongelmaa, mutta kuten tämäkin ketju osoittaa, pintaa raapaisemalla näkyy katkeruus ja salaliittoteoriat ilkeistä suomenruotsalaisista kukoistavat.

Jos pakkoruotsi halutaan lakkauttaa siksi, että siitä on jotain kohtuutonta haittaa suomenkielisille, se olisi mielestäni aivan ok. Näyttää kuitenkin siltä, että se halutaan lakkauttaa, jotta voidaan näpäyttää ruotsinkielisiä suomalaisia. Tässäkin ketjussa suuri osa viesteistä puhuu vain ilkeiden suomenruotsalaisten salajuonista ja "etuoikeuksista", joilla ei pitäisi olla mitään tekemistä kielikeskustelun kanssa. Joku kirjoitti täällä kansallisesta häpeästä, koska meillä on kaksi kieltä. Se ei ole häpeä, mutta se mihin sävyyn näissä keskusteluissa puhutaan toisista suomalaisista on.

Kouluihin kyllä voitaisiin saada lisää kieltenopetusta poistamalla joitain höpöhöpö-aineita curriculumista. Ruotsia voitaisiin silti opettaa ja opettaa jopa enemmän kuin nyt ja silti voisi ottaa lisää kieliä rinnalle jo aikaisessa vaiheessa.

Jaakko Häkkinen

Antti:
"Heikki. Syy miksi olen itse siirtynyt "pakkoruotsin" vastustajasta sen kannattajaksi on varsin yksinkertainen. Melko suuri osa pakkoruotsikeskustelusta kun on vain huonosti naamioitua katkeruutta ja vihaa suomenruotsalaisia kohtaan.

Mikäli asiasta osattaisiinkin puhua vain kielen kannalta en näkisi siinä mitään ongelmaa, mutta kuten tämäkin ketju osoittaa, pintaa raapaisemalla näkyy katkeruus ja salaliittoteoriat ilkeistä suomenruotsalaisista kukoistavat."

Itse syyllistyt aivan samaan, jos kuvittelet että ainoa syy kannattaa kielivapautta on "hurriviha". Jospa kuitenkin katsoisit asiaperusteita ja päättäisit mielipiteesi vasta sen jälkeen, objektiivisesti:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/71520-objekt...

Heikki Tala

Kieli on sidoksissa moniin asioihin - myös ja erityisesti Suomessa, missä ruotsi on ollut hallinnon ja koulutuksen kieli satoja vuosia. Valitettavasti ruotsalaisuuden historia Suomessa on aiheuttanut valtavan patoutuman, joka vasta internetin avulla on saatu alustavasti näkyviin.
Kysymys pakkoruotsista ei siis ole mikään irrallinen vain kieleen liittyvä asia - siinä olet aivan oikeassa.

Kun aloitin Suomalaisuuden Liiton puheenjohtajana marraskuussa 2003, niin edessä oli lähes täydellinen tymä. RKP oli vuonna 2002 poistattanut pienen valtionavun liitolta ja siitä pahoitin mieleni niin, että aloin järjestelmäälisesti tutkia ruotsalaisuuden ja suomenruotsalaisuuden historiaa. Siitä avautui todella ruma kuva, jota olemme esitelleet nettipalstoilla ja tulosta on alkanut syntyä. Kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten nuorisojärjestöt ovat jo pakkoruotsin poistamisen kannalla ja se takaa, että kielivapaus myös tulee. Takaiskuja on odotettavissa, sillä suomenruotsalaisten säätiöiden verovapåaat miljardit tekevät vielä jonkin aikaa tosi pahaa jälkeä.
Salaliittoteoria? Ei sinnen poäinkään, vaan kylmiä faktoja.

Tinttu Jokinen

Minusta on aivan turha keskustella suomenruotsalaisten olemisesta tai ei olemisesta. Ne jotka eivät sopeudu tänne muuttakoon takaisin omaan maahansa. Suomi suomalaisille!

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

Tinttu tässä tiivistääkin sen miksi en halua seisoa suomenruotsalaisten vastustajien kanssa samassa rintamassa.

Heikki Tala

Tässä kyllä on ensisijaisesti kysymys vapaudesta pakkoa vastaan. Ja påitkässä juoksussa vapaus on aina voittanut pakon. Katsokaapa arabimaiden viimeaikaisia tapahtumia.
Ihan samasta asiasta on kyse pakkoruotsin vastustamisessa ja vaatimuksessa poistaa yhden vähemmistön itselleen kahmimat ylimitoitetut etu- ja erioikeudet.
Prosessi on nyt hyvässä vauhdissa ja myös vanha media on ottanut asian esiin. Sekin on uutta. Mutta ilman tätä internetissä edelleen jatkuvaa keskustelua vaikeneminen ja vaientaminen olisivat jatkuneet ties miten pitkään.

Ja muistettakoon, että myös netissä on harjoitettu erittäin raakaa sensurointia; valtionhallinnon kansalaisfoorumi suljettiin, useat puolueet eivät kestäneet avointa keskustelua, Suomi24 sulki keskusteluja ja on poistanut järjestelmällisesti aloittamiani asiallisia ja erittäin suosittuja keskusteluja jo vuosien ajan - vain muutamia mainitakseni. Mutta niin vain keskustelu jatkuu ja nyt se on siirtynyt PerusS:n jytkyn ansiosta myös eduskuntaan. Tulette näkemään useita kirjallisia ja muita kysymyksiä, joilla haastetaan ylimitoitettuja ruotsinkielisiä rakenteita ja myös Ruotsin valtion toimia suomalaisia kohtaan.

Kiitos Uudelle Suomelle, että se sallii avoimen keskustelun. Ja sitähän näyttää riittävän, kuten tämäkin ketju osoittaa.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

On kestämätön tilanne suomenkielisten kannalta, jos ruotsinkielisten etuoikeuksien päälle lisätään maahanmuuttajia suosivia rakenteita kuten näyttää tapahtuvan (esim. positiivinen rasismi Helsingin kaupungin rekrytoinnissa; eikös samaisen kaupungin eräs RKP:n valtuutettu ehdotellut suomalaisten pistämistä somalin kielen kursseille?).

"Sellanen ol´ Helsinki, Kokoomuksen kaupunki..."

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

Jos yliopistomies alkaa vertaamaan suomenruotsalaisia arabidiktaattoreihin kertoo se täydellisestä suhteellisuustajun hämärtymisestä pakkoruotsikeskustelussa.

Suomalainen voi rekisteröidä itsensä ruotsinkieliseksi jos haluaa.

Heikki Tala

Jos joillakin on jotakin hämärtynyt, niin se keskustelu positiivisesta syrjinnästä, jolla Suomessa puolustellaan suomenruotsalaisten valtavasti ylimitoitettuja kiintiöitä ja muita etu- ja erioikeuksia.
Tämän päivän vanha media (HS ja YLE) niputtavat sujuvasti yhteen suomenruotsalaiset, vammaiset, maahanmuuttajat ja muut syrjäytyneet. Näistä monet ihan oikeasti tarvitsevat enemmistöä syrjivää positiivista syrjintää, mutta suomenruotsalaiset takuuvarmasti eivät kuulu joukkoon.
Helsingin Sanomien pääkirjoitus tänään toteaa ruotsinkielisten kiintiöistä näin: "Jos etniseen taustaan liittyvä suosiminen kiellettäisiin, maahanmuuttajien kotoutus ja kielenopetus pitäisi lopettaa kokonaan. Myös romanien asumisen ja kulttuurin tukeminen loppuisi. Samoin pitäisi purkaa ruotsinkielisten kiintiöt koulutuspaikoissa."
Pahemmin ei enää voisi puuroja ja vellejä sekoittaa.

Tähän yliopistomieheltä pieni tietoisku:

Korkeakoulujen varainhankintakampanjan tulokset on julkistettu. Tulos oli eräältä osin ihan odotusten ja mitä ilmeisimmin poliitikkojen suunnitelmien mukainen: ruotsinkieliset korkeakoulut nappasivat jättipotin valtion ns. vastinrahasta, joka oli kullekin koululle sen itse hankkimien lahjoitusten määrä 2½-kertaisena.
Seuraavassa valtion (veronmaksajien) vastinrahoitus korkeakouluille suuruusjärjestyksessä:
Svenska handelshögskolan 31,8 milj. €
Åbo Akademi 28,2 milj. €
Helsingin yliopisto 26,7 milj. €
Turun yliopisto 22,2 milj. €
Oulun yliopisto 14,4 milj. €
Itä-Suomen yliopisto 11,4 milj. €
Vaasan yliopisto 11,1 milj. €
Lappeenrannan teknillinen yliopisto 9,1 milj. €
Jyväskylän yliopisto 7,7 milj. €
Tampereen yliopisto 5,2 milj. €
Sibelius-akatemia 4,6 milj. €
Lapin yliopisto 2,8 milj. €

Suomen ruotsinkieliset korkeakoulut saavat tukea riikinruotsalaisiltakin yrityksiltä sen lisäksi, että ne ammentavat suomenruotsalaisten verovapaista miljardien eurojen säätiöistä. Kuinkahan valtavan paljon Suomessa onkaan ollut köyhiä lapsettomia suomenruotsalaisia kalastajia, joiden testamenttivaroilla nämä säätiömiljardit on kuulemma kasattu?
Niin ja suomenruotsalaisista yli 50 % saa yliopistopaikan, kun suomalaisista vain 35 %.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Pakko ääneen ihmetellä ruotsinkelisen yliopistotasoisen opetuksen nostamista edelle suomenkielisestä. Onko tämä tuki nyt jaettu todellakin tasapuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti?
Voi meitä, kuinka meitä edes kehdataan lypsää näin, ja kukaan ei korvaansa lotkauta.

Tinttu Jokinen

Eikä paras ratkaisu näin aluksi olisi että kaikki, joilla on ruotsikieli äidinkielenään, lastattaisiin menolipulla ruotsinlaivaan? Ahvenanmaatakin on turha tukea, se voidaan heti liittää Ruotsiin. Halvemmaksi tämä tulisi meille kunnon suomalaisille kun ei meidän verovaroilla tueta mitään hömppä ruotsia.

Jaakko Häkkinen

Antti:
”Tinttu tässä tiivistääkin sen miksi en halua seisoa suomenruotsalaisten vastustajien kanssa samassa rintamassa.”

En minäkään ole Tintun kanssa samassa rintamassa, vaikka kannatankin kielivapautta: meillä on enemmän eroja kuin yhtäläisyyksiä. Kehotan sinua edelleen lukemaan aiemmin antamani linkin ja pohtimaan asiaa järkiargumenttien tasolla. Et kai ryhtyisi rikolliseksikaan vain sen takia, että olet tavannut poliisin jonka mielipiteistä et pidä? Nyt käyttäydyt vähän sillä lailla.

Pakkoruotsin vastustamiseen ei kuulu suomenruotsalaisten vastustaminen - vain äärinäkemyksissä kuten Tintulla nämä yhdistyvät. Älä syrji yleistämällä yhden ääritapauksen perusteella kaikkia kielivapauden kannattajia.

Tinttu Jokinen

Tuo on taas sitä niin maan perusteellisen tekopyhää! Juuri suomenruotsalaisten takia on pakkoruotsia... vai olenko ymmärtänyt väärin? Suomenruotsalaiset on viimein pantava ruotuun. Maassa maan tavalla tai maasta pois.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Herra Häkkinen ei ole vielä kommentoinut *nulkaa. Mielenkiinnolla odotellen.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Tintulle: Oikeutetussa vihamielisyyden puuskassa helposti heittelee mahdottomuuksia, herra Hakkaraisen tapaisia mauttomuuksia. Ne eivät vie asiaamme eteenpäin, päin vastoin niitten avulla saadaan oikeutettu asia näyttämään taulapäiden toilailulta. Herra Hakkaraisenkaan sanomisissa ei ollut mitään ihmeellistä. Hän totesi ääneen, minkä kaikki tietävät. Mutta herra Hakkaraisen "synti" oli se, että hän sai median huomion kiinnittymään itseensä hetkellä, jolloin olisi pitänyt avata Portugal-tuen mätäpaisetta.

Heikille: Pakkoruotsiin kantasi on tullut selväksi, mutta mitä mieltä olet pakkoenglannista mm. Aalto-yliopiston suunnitelmista lisätä englannin kielisten opiskelijoiden ja opettajien määrä viiteenkymmeneen prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Meno on sen verran hurjaa, että voidaan aiheellisesti kysyä, onko pitemmän ajan suunnitelma lopettaa korkeakouluopetus suomenkielisiltä kokonaan? Onko todella tarkoitus, että suomenkielisten omassa maassaan tulisi opiskella joko englanniksi tai ruotsiksi? Ei suomi sentään niin pieni kieli ole!

Heikki Tala

Onneksi englanti Suomessa ei ole millään opintojen asteilla lailla pakolliseksi säädetty oppiaine - sen suhteen on vielä jonkinlaista valinnanvapautta. Pakkoruotsi sen sijaan seuraa suomalaista kuin hai laivaa peruskoulusta yliopistotutkiintoihin.

Useiden suomalaisten ja muun maalaisten englanninkielisten väitöskirjojejen esitarkastajana olen todennut, että väitöskirja pitäisi aina kirjoittaa omalla äidinkielellä. Se vasta saisi väittelijän miettimään, mitä tuli kirjoitettua ja mitä hän oikeasti tarkoittaa. Sen jälkeen väikkärin voisi kääntää mille kielelle tahansa. Englanti toki on käyttökelpoisin kieli tämän päivän tieteellisessä maailmassa.

Ilmeisesti suomenruotsalaisten vahvasti hallitsema opetuslaitos todellakin ajaa suomea alas tieteen ja opetuksen kielenä Suomessa. Juuri sen takia RKP yrittää aina saada opetusministerin salkun tai ainakin opetusministerille päällystakin "kulttuuri- ja urheiluministerinä".
Senhän toki tiedätte, että Ruotsi on lukuisilla opetusta ja tiedettä säätevillä laeilla siellä tulkahduttanut suurimman vähemmistökielen eli suomen käytön kaikilla koulutuksen tasoilla.

Tinttu Jokinen

Poistamalla ruotsinkieli Suomesta ja lakkauttamalla kaikki ruotsinkieliset koulut ongelma ratkeaa aivan itsestään. Turha tässä on surkutella kuinka suomenruotsalaiset hallitsevat opetuslaitosta ja ajavat Suomea alas jos asialle ei tehdä mitään.

Ne ruotsinkieliset jotka eivät muuta äidinkieltään suomeksi voidaan "palauttaa" Ruotsiin eikä jatkossa tarvita ruotsinkielisiä kouluja lainkaan. Samalla kaikkien ruotsinkielisten rahastojen varat voidaan siirtää kaikkien käyttöön. Eikö näillä rahoilla saataisi Suomen taloutta kuntoon?

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Kannatan ajatustasi äidinkielisistä väitöskirjoista. Autonomian ajan suuret suomalaiset halusivat nostaa suomen kielen sivistyksen ja sivistyneistön kieleksi. Työtä suomen kielen puolesta jatkoivat monet henkisyyden läpitunkemat miehet ja naiset itsenäisyytemme taipaleella. Nyt vaikuttaa siltä, että ollaan unohdettu, mitä on olla kansa ilman oikeutta omaan kieleen koulutuksessa ja hallinnossa, kielellistä perintöä pidämme itsestään selvyytenä ja sitä olemme omaa typeryyttämme turmelemassa.

Jos ihminen ei ymmärrä asiaa omalla äidinkielellään, veikkaan, ettei hän ymmärrä sitä hyvin osaamallaan vieraalla kielellä. Monet asiat ovat niin vaikeatajuisia, että väliin ei kyetä erottamaan potaskaa perunoista. Edesmennyt opettajani tapasi sanoa, että suomalaiset ovat "hyvin ymmärtäneet, etteivät kaikki papit ole uskossa, että on niin sanottuja leipäpappeja, mutta sitä kansa ei ole vielä tajunnut, etteivät kaikki tiedemiehet ole täysjärkisiä."

Kiistämättä englanti on käyttökelpoisin kieli tällä hetkellä kansainvälisessä yhteistyössä, mutta Suomi on pidettävä suomen kielisenä ja tarjottava korkeakoulutasoista koulutusta suomeksi sekä suomalaisille että ulkolaisille (maksua vastaan tietty). Muutama vuosi takaperin surffailin maailman yliopistoja. Amerikan ahjoissa laitosten ja henkilökunnan esittelyt tulivat englanniksi, Wienissä saksaksi, Tartossa viroksi, Tukholmassa ruotsiksi; ruotsiksi esittelyt tulivat myös Oopu Akateemisessa; Helsingin yliopiston laitokset ja henkilökunta sen sijaan turvenuijamaisesti esiteltiin englanniksi. Tästä emme voi ruotsinkielisiä syyttää: Oman kielemme väheksymisestä ja kansainvälistymisen nostamisesta kultaisena vasikkana alttarille. Mieleen juolahti Karin pilapiirros kyläpahasen junteista, jotka kirjoittamalla "City" jokaiseen kauppaan kuvittelivat olevansa kansainvälisiä.

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

Heikki kirjoitti:
"Suomen ruotsinkieliset korkeakoulut saavat tukea riikinruotsalaisiltakin yrityksiltä sen lisäksi, että ne ammentavat suomenruotsalaisten verovapaista miljardien eurojen säätiöistä."

No, eikös se ole hyvä asia, että ruotsalaiset yritykset tukevat suomalaisia korkeakouluja? Vai eikö niillä ole mitään arvoa jos opetus annetaan ruotsiksi?

Suomenruotsalaisille ei muuten ole olemassa mitään kiintiöitä vaan jokainen voi kielitaustastaan riippumatta hakea opiskelemaan ruotsinkieliseen opinahjoon.

Jaakko kirjoitti:
"Pakkoruotsin vastustamiseen ei kuulu suomenruotsalaisten vastustaminen - vain äärinäkemyksissä kuten Tintulla nämä yhdistyvät. Älä syrji yleistämällä yhden ääritapauksen perusteella kaikkia kielivapauden kannattajia"

Minähän kirjoitin jo aiemmin, että jos keskustelua käytäisiinkin vain kielenopetuksesta, en näkisi siinä mitään ongelmaa.

Suomalaisille olisi merkittävä etu jos kaikki suomalaiset osaisivat sujuvasti sekä ruotsia että suomea. Siinä olisi ylevä ja positiivinen tavoite tämän nykyisen muotipersuilun negatiivista asioiden hahmottamistapaa vastaan.

Kanadassa opetellaan myös kahta kieltä ja suuntaus on nimenomaan tämän tehostamiseen eikä vähentämiseen. Ruotsin merkitys Suomessa on sitä paitsi varmasti suurempi kuin ranskan Amerikassa.

Aika monessa maassa tuntuu olevan useampia virallisia kieliä:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_official_lang...

Olisi aika kieroa ajatella, ettei näitä kieliä myös opetettaisi paikallisissa kouluissa.

Heikki Tala

Wikipedian luettelo (tosin vanhentunut) on mielenkiintoinen ja siitä saa hyvän lähtökohdan Suomen tulevalle kielipolitiikalle, sillä Ruotsissa on vain yksi virallinen kieli, samoin Norjassa (2 murretta), Tanskassa ja Islannissa. Ja Pohjoismaathan ovat läheisin viiteryhmämme - eikö totta. Ja tietenkin kaikki muut Itämeren rantavaltiot ovat Suomea lukuunottamatta virallisesti yksikielisiä. Tosin Suomikin on jo osittain virallisesti yksikielinen (Ahnevanmaa!). Nyt vain on jatkettava työtä, kunnes Suomessa suomi on ainoa virallinen kieli ja muut vanhat kielet saavat kansallisen vähemmistökielen aseman. Lisäksi meillä on lähes 200 muuta kieltä, joita puhutaan äidinkielinä täällä. Nopeimmin kasvava vähemmistökieli on venäjä - ja olihan meillä pitkään pakkovenäjä kouluissa (tosin vieläkin surkeammin tuloksin kuin nykyinen pakkoruotsi - motivaatio kun näihin pakkokieliin on olematon).

Paljon on puhuttu Sveitsin neljästä virallisesta kielestä - ne ovat pakollisia kaikissa Sveitsin kouluissa? Älkää unta nähkö - eivät sveitsiläiset sentään hulluja ole, suomalaiset toistaiseksi ovat pakon edessä, mutta muutos on tosissaan alkanut.

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

Heikki:
"Wikipedian luettelo (tosin vanhentunut) on mielenkiintoinen ja siitä saa hyvän lähtökohdan Suomen tulevalle kielipolitiikalle, sillä Ruotsissa on vain yksi virallinen kieli, samoin Norjassa (2 murretta), Tanskassa ja Islannissa. Ja Pohjoismaathan ovat läheisin viiteryhmämme - eikö totta."

Norjassa on nynorskin ja bokmålin lisäksi virallisia kieliä ainakin saami ja kveeni (joka on käytännössä suomen murre). Tanskassakin on alueellisia muita virallisia kieliä.

On tietysti totta, ettei muiden Pohjoismaiden vähemmistökielillä ole aivan samaa asemaa ruotsilla Suomessa. Samalla tavoin muita Suomessa olevia vähemmistökieliä ei voi oikein verrata ruotsiin, joka on yhtä virallinen kieli kuin suomikin.

Yleismaailmallinen suuntaus tuntuisi kuitenkin olevan, että vähemmistökieliä varjellaan ja niiden opetusta pyritään lisäämään eikä lyttäämään maan rakoon kuten Suomessa halutaan suomenruotsille tehdä. Suomi on kuitenkin pieni maa ja meillä ei ole varaa käpertyä persumaisesti sisäänpäin. Tarvitsemme positiivista opetuksen tehostamista ja dynaamisuutta, jotta pärjäämme kansainvälistyvässä maailmassa. Nationalistiset "suomen kieli, Suomen mieli" ajattelut kuuluvat jo historian lehdille eivätkä nykypäivään.

Pakkoruotsin voisi kyllä poistaa kouluista siten, että ruotsia käytettäisiin normaalina opetuskielenä suomen lisäksi, jolloin suomenkielisten ruotsintaito kohentuisi selvästi. Koska Suomi on virallisesti kaksikielinen maa, luonnollinen tapa suhtautua siihen on tehdä kaksikielisyydestä paremmin toimivaa eikä lakkauttaa sitä.

Suurin osa maailman maista näyttää olevan monikielisiä:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Multilingual_Cou...

Heikki Tala

Totta kai kaikkia vähemmistökieliä pitää varjella jokaisessa maassa. Suomessa niitä on jo lähes 200. Mutta ilman muuta on järkevää omaksua pohjoismainen ja ahnevanmaalainen kielipolitiikka myös Suomessa - valtavan suuren enemmistön äidinkielen pitää olla ainoa valtakunnallisesti virallinen kieli - siis meillä suomi.

On myös kohtuullista, että muut vanhat kielet kuten saamet (3), ruotsi ja romani saavat kansallisen vähemmistökielen aseman kaikin tällaiselle kielelle kuuluvin oikeuksin.

Ilman muuta on selvää, että pakkoruotsista luovutaan kaikilla opintojen asteilla ja tähänä suuntaan on nyt edetty hyvää vauhtia vuodesta 2004 alkaen, jolloin lukiolakia muutettiin.

Kaikille Suomessa asuville on annettava mahdollisuus oppia maan pääkieli eli suomi. Järkevää on, että ensimmäinen vieras kieli on englanti, mutta ei senkään tarvitse olla pakollinen. Toisen vieraan kielen pitää ehdottomasti olla valinnainen ja järkevää on opiskella naapurimaiden kieliä ja Euroopan suuria kieliä. Globalisoituvassa maailmassa myös eksoottisempien kielten osaamiselle on tilaus. Nykyisin pakkoruotsi on tulppa tällaiselle kehitykselle ja sen vuoksi siitä on luovuttava.

On hyvin rohkaisevaa, että suurimman puolueen nuorisojärjestö Kokoomuksen nuoret on jo selkeästi kielivapauden puolesta pakkoruotsia vastaan. Myös Keskustanuoret haluavat pakkoruotsin pois. PerusS Nuoret ovat jo valmiit viralliseen yksikielisyyteen.

Tinttu Jokinen

Varsinainen tulppa koko Suomen kehitykselle on suomenruotsalaiset ja heidän ylenkatsova suhtautuminsensa valtaväestöön. En jaksa uskoa että tämä ongelma koskaan saadaan ratkaistua jollei ruotsia äidinkielenään puhuvia saada pakotettua muuttamaan äidinkieltään suomeksi. Tässä on todella Perussuomalaisille työmaata. Mikäli onnistuvat tässä niin seuraavissa vaaleissa heidän saamansa äänimäärä ainakin kolminkertaistuu.

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

Suomenruotsalaiset tulppa kehitykselle? Maailma on todella erilainen soinilaisten silmin.

Sinänsä se olisi minustakin hyvä jos Persut ajaisivat avoimesti pakkosuomalaistamista ja karkoituksia kun heidän kannattajansa kuitenkin haluavat niitä. Neekeriukot, suomenruotsalaiset, seksuaalivähemmistöt jne., siinä työsarkaa erikoiskohtelua varten. Eikö niin tinttu?

Itse kannatan suurempaa avoimuutta persuille siksi, että naurettava vänkääminen etteivät he muka hyväksy vihapuhetta ja rasismia puolueessa loppuisi.

Heikki Tala

Riittää ihan hyvin, että otamme mallia Ruotsista, miten kielivähemmistöjä kohdellaan. Ja jos haluaisimme olla oikein ilkeitä, niin ottaisimme mallin Ahnevanmaan kielilainsäädännöstä. Silloin ruotsinkieliset saisivat nauttia omia lääkkeeitään. Ne olisivat niin karvaita, että edes me perussuomalaiset emme heille sellaista halua. Mutta keskimääräinen pohjoismainen kielipolitiikka ja -lainsäädäntö ovat kyllä järkeviä ja kelpaavat malliksi.
Suomessa siis suomi ainoaksi viralliseksi ja kansakuntaa yhdistäväksi kieleksi, jonka opiskeluun kaikille kansalaisille tarjotaan mahdollisuus. Suomessa kuten kaikissa muissa Pohjoismaissa pääsääntöisesti englannin pitää olla ensimmäinen vieras kieli. Ja edelleen - kuten kaikissa muissa Pohjoismaissa - toinen vieras kieli saa olla valinnainen.

Tinttu Jokinen

Miten niin emme saisi olla ilkeitä? Suomi on vapaa maa ja jokaisella on oikeus tuoda omat mielipiteensä julki. Jotta Suomessa suomi olisi ainoa virallinen kieli koko suomenruotsalainen paise tulisi poistaa.
Enemmistö Suomessa on varmasti samalla kannalle, mutta eivät luultavasti uskalla tuoda mielipidettään julki peläten mahdollisia seurauksi. Kun nyt nuorempi polvi, esimerkiksi tämä mainio Helena, näyttävät olevan samoilla linjoilla niin toivossa paremmasta tulevaisuudesta on hyvä elää.

Heikki Tala

Itse asiassa suomalaisten enemmistö oli jo tammikuussa tänä vuonna sitä mieltä, että Suomen pitää siirtyä viralliseen yksikielisyyteen. Taloustutkimus Oy (sama laitos, jota puolueet käyttävät kannatusmittauksiin) sai tuloksen, että 48 % kannattaa virallista yksikielisyyttä, 41 % on vielä kaksikielisyyden kannalla ja 11 % ei ole määritellyt kantaansa asiaan. Tämä on uskomattoman myönteinen tulos ja ennakoi Suomen siirtymistä pohjoismaiseen ja itämerelliseen viralliseen yksikielisyyteen (niin, ja Ahnevanmaakin on virallisesti yksikielinen).

Tinttu Jokinen

Hyvä näin! Siis suomenruotsalaiset jotka eivät muuta äidinkieltään suomeksi toimitetaan takaisin Ruotsiin ja Ahvenanmaa "luovutetaan" Ruotsille. Siellä on niin koppavaa väkeä että joutavat hyvin Svea mamman helmoihin. Puhuvat Ahvenenmaalla muuten "riketistä" (kuningaskunnasta?) tarkoittaen muuta Suomea. Raukat eivät ole vielä oivaltaneet että Suomi on tasavalta?

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Ei virallinen yksikielisyys tarkoita sitä, että suomenruotsalaisten pitäisi vaihtaa äidinkielensä! Ja ’riket’ on valtakunta, ei kuningaskunta.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Paljon on eri yhteyksissä (mm. Tala) viitattu ruotsinkielisten säätiöiden valtavaan omaisuusmassaan. Tästä ilmeinen johtopäätös on, että ruotsinkieliset voivat itse kustantaan ruotsinkielisen koulutuksen ynnä kaikki muut palvelunsa ja etuoikeutensa.
Yhteiskunnan varoja käytettäköön vain Suomen pääkielellä suomella annettavaan koulutukseen ja palveluihin.
Näinhän ihannemaa Amerikassa on. Sinulla on vapaus, kunhan itse maksat. Suomenkielisillä ei todellakaan ole velvollisuutta maksaa muiden palveluita.

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

Suurin kannatus suomenruotsalaisten kurmottamiseksi löytyy yllättäen juuri niiltä alueilta Suomessa, jotka ovat nyt itse muiden elätettävänä. Itä- ja Pohjois-Suomessa sekä taantuvilla teollisuuspaikkakunnilla, missä Persut saivat suurimman kannatuksensa viha suomenruotsia kohtaan on käsinkosketeltavaa. Itse asiassa tällaisilla paikkakunnilla vihataan yleensä kaikkia vähänkin poikkeavia ja jopa metsän eläimiä.

Mitä sitten tulee paremminvoivaan Suomeen, ei täällä vastusteta kaksikielisyyttä. Helsinki ja muut isot kaupungit sekä rannikkoseutu ovat kaksikielisiä. Itsekin liikun säännöllisesti alueilla, joissa kaikki eivät osaa edes puhua suomea ja ruotsinkieltä on pakko käyttää.

Heikki Tala

Olette varmaan seuranneet kokoomuksessa tapahtunutta muutosta kieliasiassa. Jo viime kesän puoluekokouksessa enemmistö Kataisen, Sasin ja Stubbin kauhuksi äänesti pakkoruotsin poistamisen puolesta. Vielä huomattavasti tiukempi oli kokoomuksen nuorten liittokokouksen kanta nyt syksyllä, kun se päätti aloittaa kampanjan "Pois pakkoruotsi". Kokoomuksen kannattajat ovat pääasiassa paremminvoivassa Suomessa.

Kyllä tämä pakkoruotsin poistaminen edistyy kaiken aikaa. Tehokkain on ollut ylioppilastutkinto, josta "toisen kotimaisen kielen" pakollisuus poistettiin vuonna 2004 lainnmuutoksella. Vuodesta 2005 alkaen ruotsi on ollut suomenkielisille abiturienteille valinnainen - ja tietenkin suomi ruotsinkielisille (ihan tasapuolisuuden vuoksi). Tästä Matti Vanhaselle ja Tuula Haataiselle kuuluu Suomen kansan suuren enemmistön kiitos.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Mitä tuumaisit jos pakkoruotsi korvattaisiin pakkovenäjällä. Perusteet:
1) Suomen yhteys Venäjään on ajallisesti lähempänä kuin Ruotsiin
2) Venäjä on taloudellisesti, kielellisesti ja kulttuurisesti tärkeämpi kuin ruotsi
3) Venäläiset ovat kasvava vähemmistö Suomessa (ja mukavampia kuin ruotsalaiset)
4) "Ryssäviha" ja kyrillinen kirjaimisto suojelee suomalaista kulttuuria venäläistämiseltä, valtapyrkimyksiltä ja muulta päälle päsmäröinnistä
5) Pakkovenäjä voisi olla avuksi Karjalan ja Petsamon palauttamispyrkimyksissä

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

Jos aletaan miettiä verorasitetta, joka kaksikielisyydestä seuraa uskallan väittää suomenruotsalaisten maksavan keskimäärin enemmän veroja kuin suomenkielisten. Ainakin suomenruotsalaisuutta vastustavat ovat selkeästi nettosaajia.

Englantiin ei olisi mitään järkeä ruotsia vaihtaa, koska englantia oppii nykypäivänä joka tapauksessa, ellei elä täydellisessä tynnyrissä internetin ja telkkarin ulottumattomissa. Persuthan halusivat vaaliohjelmassaan mennä teknologiassa taaksepäin ja ilman nettiä pitäisi kuulemma pärjätä. Muut kun ovat menossa siihen suuntaan, että kaikille hoidetaan se nettiyhteys. Ei olisi Persujen Suomessa kyllä Nokioita syntynyt.

Parasta olisi antaa osa perusopetuksesta englanniksi ja ruotsiksi, muita kieliä opetettaisiin sitten erillisillä kieltentunneilla. Samoin tulisi matematiikan opetusta lisätä ja opettaa lisää kaupallisia aineita, joita ei juurikaan nykyään enää ole. Jos jokainen suomalainen oppisi ala-asteen ensimmäisestä luokasta lähtien ruotsia ja englantia sekä yhtä valinnaista vierasta kieltä, paranisi suomalaisten kilpailukyky kansainvälisillä markkinoilla selvästi.

Kansainvälisyys ja globalisaatio ovat kuitenkin tulevaisuuden suuntia. Rajat kiinni, markka takaisin, ei EU linjalla ei pitkälle pötkitä. Kumisaapastehtailla ei enää hyvinvointia luoda.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Venäläisiä emme ole, ruotsalaisiksi emme halua tulla. Olkaamme siis suomalaisia.

Muulla tavoin en välitä löylynlyömiä mielipiteitäsi kommentoida.

Heikki Tala

Jos suomenruotsalaiset todellakin maksaisivat veroja enemmän kuin suomalaiset, niin syy silloin olisi isommat tulot. Pari päivää sitten tarkastettu väitöskirja antaa kyllä tämänsuuntaisia viitteitä, sillä sen mukaan suomenruotsalaisia on huomattavan runsaasti lääkäreinä, tuomareina ja kauppatieteiliköinä eli suurituloisia. Se taas, että heillä on yliedustus näissä ammateissa johtuu ruotsinkielisten ylimitoitettuina kiintiöinä juuri näille aloille. Toisekseen suomenruotsalaiset ovat mestareita "verosuunnittelussa" eli hypoteesi on, että he maksavat tuloihinsa nähden suhteessa vähemmän veroja kuin suomalaiset.

Kolmen vieraan kielen urakka on aivan liikaa kaikille ja ennen kaikkea se olisi pois luonnontieteistä, jotka ovat Suomen tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeitä.
Ylioppilastutkinnon rakennemuutos eli pakkoruotsin poistaminen on johtanut juuri siihen, mihin pyrittiin eli matematiikan kirjoittaa nyt useampi, kun liaalinen kielipainotteisuus saatiin pois.

Olette varmaan huomanneet, että Suomen nousu maailman huipulle on tapahtunut tasatahtia sen kanssa, että edes osa "pappa betaledeista" on saatu raivattua talouselämän johtotehtävistä - sonnit on korvattu nenneillä. ;-)

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Halusin vielä hämmentää tätä kielikeitosta kiinan kielellä/kielillä. Kiinan nousu taloudelliseksi ja sotilaalliseksi supervallaksi USA:n rinnalle on jo tapahtunut ja useat ovat ennakoineet Kiinan pyyhältävän tietynlaiseen hegemoniaan maailmassa viimeistään muutamassa vuosikymmenessä ja lännen jäävän taakse kuin märkä paska.

Olemme huomanneet Kiinan sijoittaneen Afrikkaan ja muualle kehittyviin maihin ja myös lainanneen niille (joukkoon on mahtunut myös "köyhiä" eurooppalaisia valtioita). Voimansa tunnossa Kiina on myös aloittanut kielensä ja kulttuurinsa aktiivisen viennin. Kiinan kielen opetus ja harrastus maailmalla on voimaakkaassa kasvussa, mm. tanskalaiset ovat jo aloittaneet kiinan kieleen panostamisen.

Pitääkö suomalaisten aina olla junan viimein vaunu? Veturille on aina parhaat palat tarjolla, muille rippeet.

Käyttäjän Mikihoijer kuva
Miki Höijer

Saako näin vanhaan kirjoitukseen kysyä, että oletteko aivan varma suomalaisten syntymisestä tälle niemelle?

Toimituksen poiminnat