Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Maailman ihanimman koirarodun tuhoaminen olisi oikein, mutta sääli

  • Maailman ihanimman koirarodun tuhoaminen olisi oikein, mutta sääli

Muutama kuukausi sitten bongasin netistä ilmoituksen, jossa uutta kotia etsi kaksi parivuotiasta cavalier kingcharlesinspanielia. Koska olen vuosia sellaisen hankinnasta haaveillut, mutta pitänyt jotenkin tyhmänä maksaa ihan vain lenkkikaveriksi ja juttuseuraksi tulevasta koirasta paria tonnia rahaa, ja nyt tarjolla olikin cavalieri parilla sadalla eurolla, niin pakkohan sitä oli sitten lähteä katsomaan.

 

Alkuun oli itse asiassa ajatuksena, että vanhempani olisivat ostaneet itselleen kaksikosta sen, jonka tunsin jo ensimmäisellä vilkaisulla omakseni. Vanhempani ottivat veljeksistä pienemmän ja pirtsakamman enkä minä voinut tehdä muuta kuin ottaa elämänkumppanikseni sen halvemman, jolla on värivikainen nenä ja joka on aivan liian suuri cavalieriksi ja jolla on hassusti karsastava katse. Samposta tuli minun oma ihanani ja nyt olenkin pari kuukautta katsellut omaa koiraani, jota rakastan rakastan rakastan niin kovasti, että välillä ihan liikutun Sampon rakastettavuudesta.

 

Sampo on itse asiassa kolmas cavalieri, joka elämässäni on. Lapsena meillä oli Kirre ja Kirren kuoltua tuli Ouzo. En ole mikään älytön koiraihminen, mutta cavalierit ovat jotenkin just se minun rotuni: ne ovat pieniä, mutta niissä on kuitenkin sellaista aitoa koiramaisuutta. Ne ovat varsin älykkäitä (ainakin <3 Sampo <3), ne jaksavat tehdä pitkiäkin lenkkejä ja ne ovat niin hellyttävän söpöjä. Toisin kuin cavaliereista väitetään, ei Sampo ole kyllä mikään sellainen koko perheen kaveri, itse asiassa se ei oikein välitä muista ihmisistä kuin mamistaan, eli minusta, koska se on niin mun mun mun ihana ihana ihana ja me rakastetaan toisiamme ihan kamalan paljon <3.

 

Voisin kirjoittaa murustani ja sen ihanuudesta vaikka kirjan, mutta nyt kuitenkin sitten itse asiaan, eli uutiseen, jonka mukaan Sampon rotu meinataan tuhota. Minä olen sitä mieltä, että jos todellakin nuo vaikeat terveysongelmat ovat niin yleisiä kuin mitä uutinen antaa ymmärtää ja koiralle todella tuskaisia, niin ehdottomasti rotu tulee lakkauttaa. On aivan hirvittävää, mitä ihmisten omat tavoitteet ja kunnianhimo voi aiheuttaa. Cavalierit ovat niin sydämellisiä pieniä olentoja, että ennemmin näkisin kyseisen rodun katoavan kuin että ongelmia yritetään vielä jatkojalostamalla hoitaa. Ja miksi tuollaisia rotuja edes jalostetaan liian pitkälle? Nehän ovat lähinnä seura- ja harrastuskoiria, joilla on jo valmiiksi loistava luonne. Jos jalostuksen tuloksena on sairauksia (mm. sydänvika ja sokeritauti ovat yleisiä), lyhentynyt elinikä ja tuskaiset vammat, niin onko siinä mitään järkeä? Eikö tuollainen pitäisi ihan täydellisesti kieltää jo eläinsuojelulainkin perusteella?

 

Joo, nyt minun täytyy mennä föönaamaan tuota minun pupujussukkaani, kun jouduin sen äsken pesemään ihan perusteellisest. Se sai nimittäin kamalan ripulin siankyljyksistä ja sen pyllykarvat oli ihan kakassa, kuten olohuoneen mattokin. Eihän cavaliereja tarvitse muuten föönata, kuten ei kuulu trimmatakaan, mutta kun se tärisee kylmissäään, mamin oma reppana. Se on ihan surullinen

:( AAWWWWWWWWWW, mie en kestä nähdä sitä surullisena.

 

Helena ja Sampo <3

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän jaska12 kuva
Jaakko Selin

Kuorsaako se kuten muutkin cavalierit? Nykyisin meillä on Bouvier, eli täysin toisen kokoinen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kuorsaa, mutta ei niin paljon kuin Ouzo kuorsasi. Vanhemmillani oleva cavalieri ei sen sijaan kuorsaa ollenkaan.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Sampopa kiksauttaisi tuon paksuksi ja syntyisi uusi superkoirarotu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiksauttaisipa hyvinkin, mutta kun meillä on uros myös, eli shettiboy.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Tämä on hieno ja classy koira ja messissä oli Staffi, ja Meklulla, minä ja markiisitar niiden kanssa seurustelimme noin viisi vuotta, siis kaveri oli Staffi. Arvaat heti, että Staffi ei ollut pomo.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Niin ja hyö kuol, niinkuin moni muukin asia, koira ja ihminen.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Cavalierit ovat kauniita koiria mutta rotupuu on niin ylijalostettu että harva niistä selviää ilman kalliita lääkärihoitoja vanhuuteen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Näinhän se valitettavasti on. Nauratti yksi päivä kun lueskelin äitini vanhoja (90-l. alkupuolen) Country Living -lehtiä (jenkkiläisiä) ja yhdessä oli esitelty eri perhekoiria. Oli siellä cavalierikin, mutta siinä oli maininta, että kannattaa ottaa kattava vakuutus koiralle, jos cavalierin hankkii... Minä kyllä hartaasti toivon, että Samporghinini ns. vaivat rajoittuvat värivirheeseen, jytkymäiseen kokoon ja napatyrään.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Ilves, Mau Mau ja Munkka. Ei tarvinnut lekuria usein ja kivuton oli.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

En muista mitä maksoi, ai, että parilla sadalla. Staffit maksoivat 1800-2400 FIM, noin neljännes vuosisata sitten. Mikä niiden kuningattarien keskihinta lie markkinoilla ? Vai sanoiko joku jo sen ?

Tuula Saskia

Voi herranen aika,

tässäpä meillä todellinen selkeäjärkinen, kriittinen ja asiaa kirjoittava nuori nainen. Hän tiedostaa yhteiskunnalliset asiat moderniin tapaan ja säilyttää järjen joka asiassa.Ja nyt?

Jokin koirarotu?

Mikä pettymys!

Jos koiraongelmat ovatkin noin lähellä sydäntäsi, yhteiskunnallinen keskustelu kuullostaa hiukan erilaiselta.

juri g.

Ööö... Muistanko oikein, että kommentaattori Saskia on aiemminkin vetänyt herneen nenäänsä Kauniin Helenan nuoruuden ja suosion suhteen? Anteeksi jos sekoitan johonkin toiseen kommentaattoriin.

Itse en ole lainkaan koira/kissa/hevos ymv. ihminen, mutta siedän ja suvaitsen heitä hyvin.

Tuula Saskia

Hyvä kriitikko, en usko, että viittaat väärään henkilöön.

Olet ihan oikeassa: olen kritisoinut kirjoittaja Helenaa jokseenkin paljon.

Ensimmäisen kerran nyt luen sen johtuneen Helenan ulkonäöstä.
Tietysti Helena on nuori ja kaunis.

Mutta vaikuttaa siltä, että hänen päänsisäiset toimintansakin ovat kohdallaan.

Paitsi tämä koirahölmöily.

Olenkohan sittenkin ollut arvioissani varomaton?

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Minä en hauku ketään. Enkä hauku mestitsi ksi / mestizo tai neekeriksi ketään. Enkä loukkaa ketään, mutta vittuilemaan alan, jos ihan pellenä pidetään.

J. Gagarin

Olet kyllä Tuula näköjään missannut aika suuren osan Helenan blogeista. On niitä ollut laidasta laitaan kaikesta mahdollisesta ja välillä mahdottomastakin.

Tuula Saskia

Mikä sai Sinut otaksumaan, että en olisi lukenut tämän nuoren lahjakkaan ihmisen purkauksia?

Luin, osin hämmästelin ja osin suutuinkin.

Koin hänet oikeana ravistelijana, tarpeellisena nuorison äänenä.

Toivottavasti, Gagarin, suot minulle anteeksi, että en pukeudu tuhkaan ja säkkiin , jos jokin kummallinen koirarotu ei voi hyvin.

Hämmästyin kovasti kritiikistäsi, koska arvostan näkemyksiäsi.

J. Gagarin

Oletpa tänään herkkähipiäinen. En ole nimittäin kritisoinut, vaan kirjoitin vain olettamuksestani, ettet ole monia Helenan blogeja huomannut, kun pidit tätä koiravuodatusta niin poikkeavana hänen "yhteiskunnallisen suuntautumisensa" johdosta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

"kun pidit tätä koiravuodatusta niin poikkeavana hänen "yhteiskunnallisen suuntautumisensa" johdosta."
AIJAAAAHANS!? Mitäköhän se tuo nyt sitten tarkoitti!? >:(

J. Gagarin

Kysy sitä Tuulalta. Minähän vain tulkitsin hänen aivoituksiaan.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Mikä se nyt niin paha asia on koirissa, sekö, että ne ovat niin hierarkisia tai onko ulkoiluttaminen raskasta ja mikäs tässä Helena Erosessa vaivaa ? Onhan elämässä muutakin kuin politiikkaa, kuten seksin harrastamista 8 h / vrk ja vielä jaksaa käydä duunissakin... long time ago... Jos hää, siis Helena tykkää näistä ylväistä, vaikkakin hentoisista koirista, niin on luonnollista sosiaalisessa mediassa niistä kirjoittaakin. Right Helena ? Right !

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

:D Antteeksi. Lupaan kirjoittaa jostain tosi yhteiskunnallisesta jutskasta heti huomenna. Tänään en voi, sillä krapulapäivä. Huh huh.

Tuula Saskia

Tee se.

Minä , eläkeläinen, alan olla kurkkua myöten täynnä pelkkää ilveilyä ja suun louskutusta.

Sinä briljeeraat ties millä aluehauskuudella ja muullakin alavartalon rohkeudella.

Se on tietysti hyvin suosittua.

Ja mukama kunnioitat "wanaha mummoja".

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Myö ollaan täällä Lapissa kato vähän tämmösiä ;)

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

No hei ja haloo, kaikkihan täällä nimenomaan briljeeraa !!!! Sitä paitsi vanhemmat ladyt on enemmän kuin ok, eli mikä mättää ? Kannatti nääs joskus. Paneppas Helena googlaten saskia steele (lol). Ei se ketään loukkaa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jos ihminen ostaa ja omistaa koiran, niin eikä hän silloin omista orjan?

Ihmistähän ei voi enää ostaa ja omistaa, koska orjuus on lakkautettu. Eläimen voi vielä.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Ei kaikkia asioita tarvitse juurta jaksaen analyseerata. Koira kaiketi kokee olevansa laumanjäsen ja se on sille tärkeintä. En usko, että ne hirveesti pohtii orjuutta, paitsi ehkä Tintin koira Milou.

Pentti Järvi

Tuo on tunnepitoinen juttu. Kissaahan ei voi oikeastaan omistaa vaan kissa vaan on tullut taloon. Ainakaan ruotsin kielellä en ole kuullut puhuttavan kattägare, hundägare kylläkin.

Kaikenkaikkiaan sekarotuiset koirat ovat niitä parhaita koiria.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Isällä oli joskus Cavalier kingcharlesinspanieli. Kun isä lähti pois kotoa niin Otto keräsi isän kengät kasaksi ja meni niiden päälle makaamaan kunnes isäni tuli takaisin. Otto seurasi isää joka paikkaan aina kun oli mahdollista ja jos isä huokaisi niin Ottokin huokaisi. Otton kuorsaus ei ollut tästä maailmasta, eikä varmaan ihan viereisestäkään, sen verran kovaäänistä meinaan oli Oton koisaus.

Otto oli ruuanystävä ja isä helläsydäminen, joten Otto painoi varmaan kahden Cavalier kingcharlesinspanielin verran. Sateesta se ei pitänyt, jos satoi niin se pysähtyi avonaiselle ulko-ovelle ja mulkaisi halveksuen, että "en mää tonne sateeseen lähde stana"

Otto kuoli epilepsiakohtaukseen tai sen tapaiseen.

Tuula Saskia

Hyvä kirjoittaja,

suruusi on helppo yhtyä.

Mutta ehkä Sinäkin voit uskoa, että me emme voi jakaa tätä murhetta.

On se kummallista, että koirat vertautuvat ihmisiin.

Kertooko kirkko, onko se oikein?

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Minuunko viittasit? Otto, joka isäni koira, ei minun, kuoli noin viisitoista vuotta sitten, joten jotenkin olen päässyt jo siitä ylitse. Joten ei ole mitään jaettavaa, paitsi se ihmetys joita kommettisi tässä blogissa herättää.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

http://www.youtube.com/watch?v=crbFmpezO4A

Heitä tää kehiin, kuten Michael.

Ja kai sinä sen, Pretty Beat Up, kuuntelit.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Muistan koirien nimet, Soffi ja Staffi oli Ditza, jota Eeki Mantere-vainaa kutsui doormatt iksi. Hällä oli itsellään Ditzan pentueesta kaksi Staffia. Tuli kiskottua a-stobeja ynnä shotteja, Eekin kans, mutta keikat säätyi pikku Champsoilla. Eeki oli kyllä ihan hyvä mies ja ent. saman paikan kessu ja aika COOL. Se oli yhtä luksusta, ne riennot. Ikäväähän se oli, kun jäi kaipaamaan Soffin lipomista. Kuollu on kaik heistä.

Käyttäjän aleksin kuva
Aleksi Tiensuu

"Rotukoirien" jalostus ulkonäkökeskeisistä lähtökohdista on tosiaan johtanut varsin arveluttaviin seuraamuksiin. Dopermanni on hieno esimerkki http://en.wikipedia.org/wiki/Doberman_Pinscher#Health. Saksanpaimenkoirasta on vissiin olemassa näyttely- ja työkoiralinjat, jotka eroaa aikalailla toisistaan mm. siinä, että näyttelykoirilla saattaa olla vaikeuksia jopa kävellä, kun se fysiikka jota niiltä haetaan, ei ilmaisesti ole kauhean funktionaalinen. Cavalierilla taas on mm. sellanen pieni ongelma, että niiden aivot saattaa olla liian suuret kalloon nähden, ja seuraukset siitä on aika järkyttävät.

Mielenkiintoinen kysymys on, et kuinka lähelle koirien ulkonäkökeskeistä jalostusta ihmisten parinvalintakuviot sitten lopulta tuleekaan, täällä sivistyneessä muuailmassa, jaah millaisia seurauksia sillä sitten mahdollisesti on.

Jalostus on kyllä selkeesti tehokas työkalu saada aikaan muutosta. Olis mielenkiintosta nähdä mitä muodostuis, kun jalostusta harjoitettais terveydellisistä lähtökohdista tai esimerkiksi pitkäikäisyyttä ajatellen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tutkijat havaitsivat, että verrattuna 1600-luvun naisten pääkalloihin nykynaisten pään ja kasvojen luusto ovat lähempänä miesten luustoa. Jostain syystä naiset ovat siis muuttuneet neljässä vuosisadassa enemmän miehiä muistuttaviksi. Eräänlaista jalostusta tai jalostumista tämäkin.

http://smithsonianscience.org/2011/04/study-finds-...

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Eikö jokaisen cavalierin katse karsasta jonkun verran? :|

Edit: jaa, tämä olikin muuntautunut lähinnä keskusteluketjuksi, jossa arvostellaan Helenaa. My bad.

Cavaliereista tiedän tosiaan itse lähinnä sen verran, että isojen mollosilmien vuoksi tulehdukset lienevät jokseenkin yleisiä. Olen myös suorastaan vihainen siksi, että ihmiset ovat jalostaneet syystä tai toisesta sellaisia eläinrotuja, jotka hyvinkin todennäköisesti kärsivät jonkun rakenteellisen ominaisuutensa johdosta.

Mirjami Parant

Minulla on parsoneita kaksin kappalein, äiti ja tytär. Aikanaan ketun metsästykseen jalostettja - nykyisin seurakoiria. Vietit ovat tallella, ja jalostuksen haittoja on. Ihmisten idiotismia kaikkinensa. Aiemmin rodulta katkaistiin hännät - onneksi siitä väkivallasta on päästy.

Kyllä juttu on niin, että kiintymys adoptio -eläimeen syntyy jo hankintahetkellä. Jotenkin mieli toimii sen suuntaisesti.

Taha Islam

Joo, koira on jalostettu tosi ihanaksi - ja sairaaksi.

Toimituksen poiminnat