Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Hiilidioksidipäästöt ennätyskorkealla – kuinkas tässä nyt näin kävi?

Suomalaisetkin ovat pelastaneet jo vuosia maapalloa maksamalla ilmasto-, haitta-, tuotanto-, younameitveroja niin, että pienituloisintakin jo hirvittää. Sitä voisi tyhmempi kuvitella, että jopas nyt äiti maa kiittää ja ilmaston lämpeneminen loppuu ja maailma pelastuu, mutta eipäs niin ole käynytkään.

IEA on kertonut, että nyt onkin hiilidioksidipäästöt ennätyskorkealla, niin korkealla, että sillä tasolla olisi pitänyt olla kauhukuvitelmien jälkeenkin vasta vuonna 2020. Jotta ei sitten mennyt niinku suomenruotsalaisessa maalaisidyllissä.

Kyllähän sen nyt jo jokainen edes jonkinmoisella maalaisjärjellä varustettu tajusi, että vaikka kuinka näissä pienten kansojen kuppasissa perähikiöissä oltaisiin luomua ja vähäpäästöisiä, niin se on ihan yksi ja sama, jos samaan aikaan esimerkiksi Aasiassa oikein tavoittelemalla kymmenet ja sadat miljoonat tyypit tavoittelevat länsimaista elintasoa. Ja Saksassa pistetään ydinvoimalat kiinni, koska ihku tuuliaurinkovoima, mikä on varmasti sellainen osatotuus, jonka takaa paljastuu sitten jotain hiilivoimaa ja muuta taivaalle tupruavaa paskaa.

 

Koska tuo taistelu ilmastonlämpenemistä vastaan on osoittautumassa ihan silkaksi huuhaaksi, niin oisko mahdollista tarkastella uudestaan esimerkiksi niitä kaikkia veroja ja maksuja, joita suomalaisetkin makselevat? Eikö vastaavia veroja ja maksuja tulisi määrätä myöskin niille suurille saastuttajille, jotka itse asiassa ovat vastuussa koko hommasta?

 

Ja mitä järkeä tässä kaikessa on ollut? Tuotantokustannukset nousevat ja tuotantoa siirretään Aasiaan, jossa ei olla niin turhan nöpönuukia esim. päästöjen suhteen. Se taas kohentaa Aasiassa elintasoa ja he alkavat vetää punaista lihaa (jonka tuottaminen tuottaa ihan hulluna hiilidioksidipäästöjä) ja ajella yksityisautoilla. Ja niillehän ei todellakaan mennä sinne sanomaan, että ei noin pie elää. Kunniansa saavat kuulla kerran talvessa tropiikkiin matkaavat, grillimakkaraa kesällä hiiligrillissä kypsentävät suomalaiset, jotka ovat ihan kauheita vihulaisia lämmittäessään talojaan 40 asteen pakkasilla.

 

Vaan koska näitä ilmastoluontoisia maksuja on jo jonkin aikaa keräilty, ilmeisen turhaan, niin minulla olisi pieni ehdotus.

 

Nyt vielä kerättäisiin niitä maailmanpelastusveroja vaikka tämän vuoden loppuun ja rahoitettaisiin poliisin toimintaa niillä rahoilla. Helsingissähän ollaan nyt lomauttamassa poliisit, kun puuttuu rahaa muutama milli ja melkoinen resurssipula taitaa vähän ympäri Suomea vaivata. Ekat asiat ekaksi ja käsittääkseni yksi tärkeimpiä yhteiskunnan tehtäviä on turvata kansalaisten turvallisuus ja yhteiskunnan rauha, ei maksella jotain täysin absurdeja maksuja huuhaa-juttujen rahoitukseksi, eiks jee?

 

Helena Pusu

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Just äsken kirjoitin aihettasi hyvinkin sivuavan kirjoituksen, liittyen kaavailussa olevaan ilmastolakiin ja mitä kuitenkin samaan aikaan "isossa maailmassa" tapahtuu.

http://timoteus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/74603-ilm...

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Kyllähän jokainen ajatteleva on ymmärtänyt, jos ilmaston lämpeneminen haluttaisiin estää, ei se millään sovi yhteen talouskasvun kanssa: Lisää lentoliikennettä, lisää tuotantoa, LISÄÄ, LISÄÄ, LISÄÄ... Muuten käy kalpaten.

Hehkulamppujen vaihtaminen energiansäästölamppuihin on pelkkää kosmetiikkaa (jotkut jopa väittävät energiansäästölampujen rasittavan luontoa enemmän kuin hehkulamput).

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Valtaeliitti valehtelee meille Helena.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Kommentistasi intoutuneena innostuin kommentoimaan yhden valtaeliitin edustajan ja tulevan IPCC raportin johtajajista, nimittäin Petteri Taalaksen puheenvuoroa Näkökulmassa.

Voimakasta maailmanlopun biasta odotettavissa, tappavia heinäkuun helteitä ja leppoisaa -40 asteen ulkoilusäätä.

Mikko Mäkinen

Maapallon keskilämpötila on ollut laskussa jo toistakymmentä vuotta, vaikka ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on vähän noussut http://notrickszone.com/wp-content/uploads/2011/05.... Ainoat paikat, missä ilmasto lämpenee, ovat tietokonemallit. Ne eivät edusta reaalimaailmaa.

Meitä on huijattu erilaisilla kauhukuvilla ja vihreillä verouudistuksilla. Mutta kauheinta on se, että suuri osa ihmisistä on uskonut noihin huijauksiin.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kokoomus halusi poistaa kelamaksut yrityksiltä. Hinta oli vihreille annettu energiaveron korotus. Me kaikki suomalaiset maksamme nyt korkeampaa veroa. Me maksamme vihreiden ansiosta vielä hurjemmin sähkäenergiastamme tulevaisuudessa. Mutta ei se mitään, koska me olemme esimerkki koko maailmalle, jota koko maailma seuraa tuota pikaa ja ilmasto pelastuu.

Saksassa tehtiin päätös ydinvoimaloiden sulkemisesta. Miten käynee? Ei kai vain niin kuin Ruotsissa, jossa ensin päätettiin lopettaa ydinvoima ja sitten on sitä tuotantomuotoa lisätty oikein kunnolla. Onkohan tässä eräs syy Ruotsin Suomea parempaan taloudelliseen lamasta toipumiseen?

Ilmeisesti mikään sähköenergiaa tarvitseva elinkeinohaara ei enää investoi Suomeen. Eihän he tyhmiä ole. Suomi ja sen työpaikat ajetaan alas melkoista vauhtia. Jotkut tulevaisuuden ennustajat ovat kirjoittaneet, että pohjoismainen hyvinvointivaltio on vain lyhyt leimahdus ihmiskunnan historiassa. Voinee kuitenkin kysyä, miksi Suomen täytyy johtaa liukua alaspäin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Se johtuu siitä, että Suomessa on aivan liikaa niitä pikkunilkkejä ja isän rakkautta vaille jääneitä, joilla on ihan suunnaton tarve päteä "suurten" edessä. He kaipaavat jonkun isällistä hyväksyntää ja ovat valmiita mihin tahansa, että joskus joku taputtaa päälaelle ja kehuu. Luulen, että kaikkien älyttömien ideologioiden kannattajien suhteen kyse on samasta ilmiöstä. Taistelu jotain vastaan yhdistää ja tarjoaa turvaa, jota ei tavallinen arkimaailma pysty antamaan. Onhan se sikäli sitten sääli, että tuon taistelun hinta on kokonaisten yhteiskuntien tuhoaminen...

Minua mietityttää tuo Saksan tilanne. Juurihan oli uutisissa juttua Saksan talousihmeestä, kun mm. palkkoja alentamalla saatiin vientiin uutta puhtia. Kuinka käy, jos sitten ei ole sähköä tarpeeksi tai energian hinta nousee huomattavasti?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ongelman keskiössä ovat tämä "verotus - lupa tappaa" -asenne ja toisaalta ilmaston lämpeneminen, josta ollaan tasan kahta mieltä.

Vähemmän on otettu esiin sitä, että kaikki mömmö, mitä taivaalle tungetaan, tungetaan omaan hengitysilmaamme. Lopulta: Vaikka ilmasto ei lämpenisikään, mitä järkeä on tunkea saasteita taivaalle, kun teknisesti ottaen ei ole pakko.

Natsi-Saksan AINOA positiivinen tuotos oli kaasunpesulaitteistojen kehittäminen. Historian kaamea paradoksi on, että ne kehitettiin tuhoamisleirien tarpeisiin, mutta kehitettiin kuitenkin. Mitään muuta hyvää siltä taholta ei syntynyt. Nyt noita laitteita voitaisiin kehittää, ja pakottaa ottamaan saasteet "talteen".

Keskustelua haittaa myös termin "jäte" väärinymmärrys: "Jäte" on taloudellinen termi. On runsaasti tuotteita, jotka aiemmin olivat jätteitä, nyt arvokkaita raaka-aineita. Resursseja pitäisi suunnata nykyisten "jätteiden" innovoimiseen raaka-aineiksi. Esimerkiksi ydinjäte on "jätettä" siksi, että sen käytännön hyödyntäminen on vielä suunnitelmatasolla. Teorian tasolla ongelmaa ei enää ole. Tällainen resurssien suuntaaminen johtaisi, paitsi talouskasvuun, myös hiukan viihtyisämpään elinympäristöön.

Pentti Järvi

Ruotsissa kävi myös niin, että ydinvoimateknologian opiskelu ei enää kiinnostanut nuoria ja heikon osaamisen takia on maassa eri ydinvoimaloissa ollut monta vaaratilannetta. Myös "huoltokatkot" ovat yllättävästi sattuneet paukkupakkasilla vaikka järjen mukaan huollot olisi hyvä suorittaa kesäaikaan.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Cityvihreät olivat heti paheksumassa tutkimusta, jonka mukaan kaupungissa asuminen saastuttaisi enemmän kuin maalla. Lie sen takia päättivät pelastaa Itämeren kieltämällä mattolaiturit Helsingissä.

En tiedä mikä tässä tavoitteena..Kait se, jotta kaikki piipputeollisuus siirtyy Kiinaan ja me jäämme viheronnelaamme pyörittämään toistemme Kelan papereita, kun oikeaa työtä ei enää ole.

Saammeko jotain muuta kuin hyvän omantunnon, jos yhteiskunta siirtyisi hiilidioksidin tuotannossa kehitysmaitten tasolle? Vähälumisemmat kesät varmaan sitten.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Jos aidosti olisi haluttu lähteä kuluttajien tuottamia päästöjä vähentämään, niin joukkoliikenteen hinnat olisi vedetty todella alas, turhasta ja luontoa rasittavasti kuluttamisesta olisi hankkiuduttu eroon, lähiruokaa ja luomua saisimme ostaa halvalla jne. mitään tuollaisia tekoja ei ole tehty, eikä niitä haluta edes tehdä siksi, että ihmiset saattaisivat sellaisesta innostua eikä paremmilla ihmisillä oli enää ketään ketä kohtaan tuntea vihaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Loistava esimerkki!

"joukkoliikenteen hinnat olisi vedetty todella alas"

Itse olen kirjoittanut tästä jo vuosia, huonolla menestyksellä. Ongelma on modernin taloustieteen putkinäköisyys: Asioita ei lasketa kokonaisuutena, vaan "momenttikohtaisesti". Päätökset perustuvat kuitenkin laskelmiin.

Ihan kustannuksina: Paljonko Helsingin kaupunki, siis helsinkiläiset, säästäisi, jos julkisen liikenteen lippujen hinnat puolitettaisiin?

Samoin esimerkiksi: Paljonko veronmaksajat säästäisivät, jos työttömän peruspäiväraha kaksinkertaistettaisiin?

Listaa voisi jatkaa, laskelmia ei löydy mistään.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Näin on, sensijaan teot ovat toisinaan jopa käsittämättömiä, esimerkkinä nyt käytän Ruotsia, siellä ollaan kieltämässä luomuporkkanan viljely multamaassa, kuitenkin lentorahdilla tuotu luomuporkkana saa pitää nimikkeensä, siitäkin huolimatta jos se esim. Belgiassa kasvatetaan multamaassa.

Lentorahtia siis pidetään huomattavasti egologisempana vaihtoehtona kuin paikallista tuotantoa.

Ilmeisesti tämän mielipuolisuuden taustalla on vesistöihin joutuvien ravinteiden uudet kiintiöt ja siitä koituvat säännökset.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Päivän Hesarissa oli juttua tästä bussiliikenteen osalta.

Euroopan korkeimpia ALVeja bussimatkoissa tuo 9%, kun monessa maassa nolla. Vain 10% kaikista bussiliikenteestä kerätyistä veroista tulee takaisin bussimatkojen tukina. Tuloista 6-7% tulee tuista, Etelä-Euroopassa jopa 80%..

Onneksi meillä on sentään lyhyet välimatkat vastapainona.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Täydellinen väärinkäsitys!

ALV:n laskeminen tai edes poistaminen ei vaikuta myyntihintaan mitenkään. Tästä on jopa ihan tieteellistä tutkimustietoa.

Anna-Leena Nieminen

"...Tästä on jopa ihan tieteellistä tutkimustietoa."

Lähde? Linkki?

J. Gagarin

Olen johdonmukaisesti ollut sitä mieltä, että Suomessa ei pitäisi vauhkota ilmastoasioista ja hiilidioksidipäästöistä mitään saatikka sitten ryhtyä minkäänlaiseksi maksumieheksi.

Kaikki Suomen asukkaat voitaisiin huomessa sulauttaa vaikkapa suur-Shanghain sekaan eikä se vielä muuttaisi kaupungin kiinalaista luonetta paljon miksikään. Puhumattakaan siitä, että se on vain yksi Kiinan monesta kymmenestä miljoonakaupungista.

Kiinassa tupruttavat tuhannet hiilivoimalat laajentuneine kapasiteetteineen joka vuosi enemmän ja enemmän päästöjä taivaalle niin, että tietyissä paikoin ilma on sakeata ja taivas keltainen. Nuo päästöt ovat arviolta kymmeniä tuhansia kertoja yhteensä kokoluokassaan siihen verrattuna, mitä Suomessa edes teoriassa voitaisiin saada aikaan.

Näin on, vaikka viherpiipertäjät siellä Eiran kuppilassaan kuinka parantaisivat maailmaa tuoppinsa ääressä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Nimenomaan näin. Ja siitä syystä kaikki viherpiiperöt ovat mielestäni tosi outoja enkä heitä älyllisesti osaa kauhean korkealle arvostaa, paitsi Kivelän Markoa <3

Pekka Raukko

J. Gagarin on oikeassa - itsekkyys ja tosiasioiden unohtaminen ovat varsin houkuttelevia vaihtoehtoja. Sitä houkuttelevampia, mitä lyhytjänteisemmin asiaa tarkastellaan.

Gagarin idea on muutenkin loistava. Jos jaamme kiinalaiset noin Suomen väestön kokoisiin ryhmiin, ei yhdelläkään näistä ryhmistä ole mitään merkittävää vaikutusta ilmastoon ja koko ongelma on ratkaistu.

Gagarin kaltaiset hallintobyrokraatit ovat ilmeisen aliarvostettuja luovien ratkaisujen kehittäjinä. ;)

J. Gagarin

Kiinalaiset pitäisi kuitenkin jakaa noin Suomen väestön kokoisiin ryhmiin ja sitten joka ryhmä pitäisi panna asumaan Suomen kokoiselle alueelle, niin sitten oltaisiin olettamuksesi mukaisella tiellä ongelman ratkaisuun.

Koska tällainen ei kuitenkaan ole mahdollista, niin voinemme unohtaa kommenttisi siltä osin.

Suomi pystyy edes osittain myötävaikuttamaan globaalien ongelmien ratkaisuun pienenä kansakuntana vain ja ainoastaan, jos me olemme jotain erikoista ja jos meitä kuunnellaan, jos me voimme toimia erilaisissa kansainväisissä organisaatioissa arvostettuina ja kunnioitettuina toimijoina. Se, että olemme pitkälti pystyneet etenemään tähän suuntaan, johtuu siitä, että olemme pystyneet kehittämään maastamme yhden EU:n eturivin elintasomaista, mikä puolestaan johtuu mm. vientiteollisuudestamme - myös energiaa tarvitsevasta sellaisesta.

Vaikka Suomi pyyhkäistäisiin pois maailman kartalta, niin suomalaisten saastuttamisen loppuminen ei heilauttaisi yhtäkään viisaria ilmastonmuutosantureilla eikä missään muuallakaan. Siksi meidän on keskityttävä aivan toisenlaisiin vaikuttamiskeinoihin ja pidettävä huoli omasta taloudestamme ja menestyksestämme. Jos vajoamme köyhyyden alhoon, meitä ei enää kiinosta mikään globaali ongelma sen jälkeen.

siviili tarkkailija

Katsos kun vihreillä ja valkoisilla valheilla on se ero että vihreän valheen kertonut paha saa aina kuukausipalkkansa kun valkoisen valheen kertoja saa tyytyä hyvään mieleen.

None Available

Minua se ei ole koskaan lakannut hämmentämästä tämä, varsinkin perussuomaalaisilla yleinen ajatusmalli et jos jokin ei näytä onnistuvan niin sitten pitää kerralla laittaa ranttaliksi..

Sama koskee tässä tekstissä ilmastonmuutosta, mutta myös esimerkiksi talouskriisin hoitoa.

Voiko aikuiset ihmiset oikeasti ajatella näin?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Itse kannatan ehdottomasti sitä, että näitä asioita ryhdyttäisiin ajattelemaan jotenkin uudelta kantilta, esim. järjellä. Olemme ihan varmasti samaa mieltä siitä, ettei sillä ole mitään merkitystä maailmanlaajuisesti, maksaako suomalainen vaikka sähkölaskussaan parikymmentä prosenttia ilmaa ihan vain siksi, että ilmastonmuutos, kun samaan aikaan Kiinassa ja Intiassa saatutetaan täysin suruttomasti ja tuskin heitä edes kiinnostaa. Itse asiassa voikin olla, että nykyinen viherhippeily on erittäin vastuutonta eikä sillä saada aikaan muuta kuin tuhoa.

None Available

Kyllä mä uskon että EUn toimilla on merkitys ihan maailmanlaajuisesti.
Sen sijaan että rajaat itsesi johonkin poikkeusryhmään jonka saastuttamisella "ei ole väliä" niin voisit miettiä esimerkiksi henkeä kohti laskettuna näitä asioita..

Juuri kaltaisesti itsekkäiden mulkkujen takia me katsos olemme tässä tilanteessa. :)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tämä itsekäs mulkku elää kyllä melko askeettista elämää syrjäseudulla, ei omista autoa, vaan kulkee polkupyörällä ja jalan, ostaa vaatteita ja tavaroita lähinnä käytettynä, lajittelee jätteensä ja harrastuksetkin ovat aika tylsiä ja vähäpäästöisiä ja toivoisi lisäksi, että myöskin kiinalaiset osallistuisivat maapallon pelastamiseen :)

J. Gagarin

Niin, ja voiko aikuinen ihminen ihan oikeasti ajatella, että Helsingin "ruuhkatulleilla" vaikutettaisiin ilmaston muutokseen?

Pekka Taipale

Ja voiko joku aikuinen ihminen ihan oikeasti ajatella, että "ruuhkamaksuilla" olisi jotain tekemistä ruuhkien estämisen tai yleensä juuri pääkaupunkiseudun liikenteen kanssa?

Autoihin pitää saada GPS-pohjainen seuranta järjestelmä, jotta niiden liikkeitä kyetään valvomaan, ja laskuttamaan, koska edessä on siirtyminen bensasta ja dieselistä muihin energianlähteisiin, esim. sähköön, ja nykyinen polttoaineverotus, tuo valtion pyhä lehmä, ei enää tuota.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

http://www.uusisuomi.fi/raha/112650-asiantuntijat-...

"Saksahan on energiantuotannossa erittäin riippuvainen sekä fossiilisista polttoaineista että ydinvoimasta. Tällä hetkellä noin 20 prosenttia ainoastaan tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä, sanoo Syrjä."

No niin. Olin taas oikeassa.

Käyttäjän liikenteesta kuva
Petri Suuronen

Hm, en ole biologi, mutta eikös kasvien pitäisi kasvaa nopeammin jos hiilidioksidipitoisuus kasvaa? Tehostuu yhteyttäminen tai jotain? Eikö juuri tästä syysä kasvihuoneisiinkin tyrkätä hiilidioksidia?

En muista mistään kuulleeni tällaisia uutisointeja.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No, huonekasviharrastajana olen törmännyt muutamiin mielenkiintoisiin tietoihin liittyen tähän asiaan: Kasvit viihtyvät parhaiten sellaisessa kodissa, jossa poltetaan uunissa tai takassa puuta. Tämä siksi, että puun palaminen muodostaa huoneilmaan hiilidioksidia. Vanha viisaus siitä, että kasvi voi hyvin, jos sille juttelee, juontaa juurensa siihen samaan, sillä kun ihminen puhuu, niin hänen suustaan tulee ulos hiilidioksidia.
Mutta ihmiselle ei liika hiilidioksidi ole hyvästä, käsitykseni mukaan kuitenkin sitä hiilidioksidia pitää olla ilmassa aika tosi paljon, että siitä on ihmiselle haittaa.

Pentti Järvi

"Vanha viisaus siitä, että kasvi voi hyvin, jos sille juttelee, juontaa juurensa siihen samaan, sillä kun ihminen puhuu, niin hänen suustaan tulee ulos hiilidioksidia."

Kappas vaan ja kiitos, että ratkaisit tämän arvoituksen joka on vaivannut vuosikaudet.

Heli Hämäläinen

Minä kun epäilin juttujani paskapuheiksi :D

Yksi Turkkulaanen

Niin, koko hiilidioksidihömppä on vain yksi tapa kusettaa meitä tavallisia kansalaisia. Kiinnittää huomio pois todellisista ongelmista, esimerkiksi siitä, että MIKSI Katainen on niin innokas tyrkyttämään vastikkeetonta rahaa ulkomaille? Jonkun pitäisi päästä tarkistamaan Kataisen pankkitilit. Myös Cayman-saarilta ja Sveitsissä...

Käyttäjän Veli kuva
Veli Karimies

Kiinassa pelkästään hiilikaivosten hukkapalot tuottavat yhtä paljon hiilidioksidia vuoden aikana kuin koko Suomen energiateollisuus. Notta kyllähän me voidaan asiaan vaikuttaa..

None Available

Suomi tuotti vuonna 2007 noin 12,1 tonnia hiilidioksiidia henkeä kohti siinä missä kiina 4,9.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

tuota en epäile yhtään. Kiinassa on aika älyttömästi ihmisiä, jotka elävät suuressa köyhyydessä esim. Kiinan maaseudulla. He tuskin suurestikaan tuottavat hiilidioksiidia. Kuitenkin minulle tulee mieleen kaksi kysymystä:
Tuotteekseen yhtä vähän hiilidioksiidia kuin kiinalainen suomalaisten olisi luovuttava oikeastaan kaikesta ja siirryttävä 100 vuoden takaiseen elämäntyyliin. Olisiko se kivaa? Vai riittäisikö se, että jätettäisiin talot talvella lämmittämättä? Mikä on sinun ehdotuksesi? Jotain radikaaliahan tuo vaatisi.

Toinen kysymys on sitten, että mikä on tuon Kiinan hiilidioksiidin tuottamisen trendi? Nouseva, mie veikkaan. Nuoret kiinalaiset haluavat pois sieltä vähän hiilidioksiidia tuottavalta maaseudulta ja siirtyä yksinkertaisesta elämästä kohti länsimaista kerskakulutusta. Jos suomalaiset lopettaisivat esimerkiksi kotiensa lämmittämisen talvella, niin kompensoisikohan se sitten tuota kiinalaisten hiilidioksiidin tuottamisen kasvua? Mikä on arviosi tästä asiasta?

Antti Rautiainen

Per capita -hiilidioksidipäästö ei vaikuta ilmastoon vaan absoluuttinen päästöjen määrä.

J. Gagarin

Kun kiinalaisia on kolmesataa kertaa enemmän kuin suomalaisia, niin vertailu tilastoihin henkeä kohden ei ole oleellista. Siis, jos tarkoituksena on puhua globaalista ilmastonmuutoksesta tai siihen liittyvistä näkökohdista.

(Tämä on vähän samaa sukua oleva dilemma kuin aina verokeskustelun yhteydessä painottamani näkökohta, että suuria ansiotuloveroja ei ole syytä verottaa Suomessa kovin raskaasti, koska niillä ei ole merkitystä valtion kokonaisverokertymään, mutta raskaalla veroprogressiolla sen sijaan on negatiivisia seurannaisvaikutuksia kadun miehen kannalta oleelliseen kansantalouden kokonaistilaan.)

None Available

Antti: Ei, mutta se vaikuttaa siihen miten paljon suomalaisella yksityishenkilöllä on varaa jeesustella. Eli mihin moraaliin se sitten perustuu että _minä_ saan kyllä elää niinkuin pellossa kunhan 10 kiinalaista elää sitten yhteensä huonommin..

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Oletko valmis luopumaan elintasostasi ja kotisi lämmityksestä?

Yksi Turkkulaanen

Siis kun tästä tiedosta laskemme ao. valtioiden kokonaispäästöt:
Kiina: 6561 miljoonaa tonnia
Suomi: 64 miljoonaa tonnia

Eli Kiina tuottaa vähän reilun 100 kertaa niin paljon CO2:a kuin Suomi. Mieti hiukan ketä tässä pitäisi syyllistää.

Antti Rautiainen

Olemme Olli varmasti samaa mieltä siitä, että jos päästövähennystavoitteita asetetaan, niin tietenkin absoluuttiset vähennystavoitteet tulee suhteuttaa maiden asukasmääriin ottaen huomioon paikallisen ilmaston tuomat lämmitys- ja jäähdytystarpeet, teollisuuden rakenteen yms. fundamentaaliset seikat.

Tarkoitin tuolla nopeasti kirjoitetulla kommentillani vain sitä, että jos esim. Kiina, Intia ja USA eivät ole sitoutuneet päästöjen rajoittamiseen, niin onko meidän järkeä nakertaa jo muutenkin huonohkoa taloudellista kilpailukykyämme päästövähennysten tuomilla kustannuksilla. Jos vähennetään päästöjä, niin vähennetään sitten kaikki yhdessä.

Suomen sisäisillä päästövähennyksillä ei tietenkään ole globaalisti mitään merkitystä, mutta tietysti on neuvottelumielessä hankalampi vaatia mitään toisilta jos ei itse tee mitään.

None Available

Ja varsinkin kehittyvien maiden osalta ymmärrän kritiikin paremmin kuin hyvin. On eettisesti täysin kesämätön ajatus että kehittyneet länsimaat, jotka muutenkin kuluttavat suurimman osan maailaman luonnonvaroista, ilmoittaisivat ykskantaan että eivät aio leikata päästöjään ennenkuin köyhät maat tekevät osansa..

Se että asettaa neuvottelutavoitteet heti kättelyssä niin korkealle ettei niitä ole mahdollista tosielämässä toteuttaa viestii vain siitä että halua mihinkään parempaan ei ollut alunperinkään.

Vilho Juntunen

Olen viime aikoina syönyt aika paljon hernekeittoa johon olen lisännyt
ruskistettua jauhelihaa. Ruisleivän päälle olen levittänyt maksamakkaraa
ja juonut päälle piimää. Pitäisiköhän muuttaa syömätottumuksia vai onko
CO2 sittenkin vain ihan tavallinen, hyödyllinen päästökaasu joka ei
haittaa muita kuin Helsingissä liukuportaissa ja hisseissä kulkevia?

J. Gagarin

Luultavasti sekoitat nyt hiilidioksidin ja metaanin keskenään.

Vilho Juntunen

Pierun koostumus vaihtelee suuresti, mutta 99 % kaasusta koostuu hiilidioksidista (5,1-29 %), vedystä (0,06-47 %), typestä (23-80 %), hapesta (0,1-2,3 %) ja metaanista (0-26 %).

Heli Hämäläinen

Jos siinä on alkoholia, kyseessä on krapulapieru. Eikä se ole luontoystävällinen ollenkaan toisin kuin alkoholilla jatkettu bensiini.

Käyttäjän anjaseitakumpu kuva
Anja Seitakumpu

IAEA:n pitää saada huomio pois Fukushimasta ja sieltä leviävästä säteilysaasteesta. Saksan ilmoittama ydinvoimasta luopuminen ei ole IAEA:e mieleen. Tämä kaikki saattaa merkitä vielä muidenkin maiden havahtumista ja kaavailtuja lisä ydinvoiman rakentamisen vähenemistä.

-----

Ombudsman slams secrecy over Fukushima contamination
Published 31 May 2011
http://www.euractiv.com/en/consumers/ombudsman-sla...

-----

CRIIRAD: For a total transparency on the airborne radioactivity we are breathing
http://www.nuclearfreeplanet.org/articles/criirad-...

------

Radioactivity In The Oceans After Fukushima Disaster
By Mark Dunphy - Sat May 21, 8:43 am
http://www.irishweatheronline.com/news/general-new......

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Huushollini (verkkovirrasta riippuvaisia) sähkölaitteita:

Valaisimet, lämpöpatterit. 3 tv:tä, 2 tietokonetta, 3 radiota. Jää-viileäkaappi, 2 pakastinta, liesi, mikrouuni. Pesukone, kuivauskaappi, tiskikone. 3 kännykkää, 2 kameraa. Vatkain, yleiskone, leivänpaahdin, mehulinko, jogurttikone (edes se ei ole vitsi), silitysrauta. Hammasharja, fööni. Vesiboileri, moottorisaha, pensasleikkuri, tasohiomakone, rälläkkä, 2 porakonetta, pilkekone, sirkkeli, 2 juotoskolvia. Epämääräinen erä leluja, ainakin rc-auto. Jokin saattoi vielä unohtuakin.

Huushollini polttomoottorivehkeitä:

2 autoa, 2 mopoa. 2 ruohonleikkuria, moottorisaha, raivaussaha, venemoottori.

Jos et ole osa ongelmaa, olet osa ratkaisua. Luulenpa päästöjen suhteen olevani siinä ongelmasarjassa.

Mutta hei! Piano on perus-akustinen, ja ikivanha seinäkello mallia vieteri. Niillähän saan jo eko-statuksen, jos maltan vaieta kaikesta sähkösälästä.

Käyttäjän patkapau kuva
Juha Särkioja

Ja lapsuuskin oli niin ankea kun peliohjain juuttui sähköpatterin taakse. Tämä valitusteema on sitten niin suomalaista että, tai ainakin perussuomalaista.

Jos suomalaiset kuormittavat ilmastoa x-kertaa enemmän kuin kiinalaiset / nuppi, niin miksi sitä ei pitäisi pyrkiä vähentämään ? Tai ainakin kasvattaa suhteessa hitaammin ?

Jos kiinalaisten elintaso on y-kertaa surkeampi kuin suomalaisten, vaikka he tekevät enemmän töitä, niin miksi he eivät ansaitse nopeaa kasvuaan ?

Jos olemme kiinnostuneet vain oman surkean elämämme lähivuosien aikaisesta käteenjäävästä nimellisestä palkkatulosta, niin silloin tietysti eletään kuin ellun kanat. Eihän millään ole mitään väliä. Ja kukaan meistä ei kärsi seurauksista enään 100 vuoden päästä. Tupakka- ja alkoholiveron poisto olisi myös eduksi.

OK, todennäköisesti toimillamme ei ole maapallon tuhotrendejä mihinkään suuntaa väräyttävä vaikutus. Siis voimme valita ellun kana linjan - vain jälkeläisemme tulevat sen seuraukset näkemään, mutta onkos silläkään mitään väliä ?

Älykäs polittikko voi kuluttaa koko luomisvoimansa ja tuottavuutensa täydellisesti verojärjestelmän oikeudenmukaisuuden optimointiin ja siitä neuvottelemiseen ja taktikointiin, ja kaikki kunnia hänelle siitä kaikesta puurtamisesta. Harmi vaan, että veroja kaikissa muodoissaan ei tunnu kertyvän tarpeeksi, joten vastuullinen tehtävä ei ole kadehdittava (siksi populistit ja laiskat karttavat vastuuta).

Viisaat suomalaiset, poliitikot ja talousihmiset, sen sijaan pohtisivat, miten näistä trendeistä voisi hyötyä. Olisin iloinen jos jatkuvan purnauksen ja marmatuksen sijaan, keskusteltaisiin niistä vaihtoehdoista joilla Suomen positiota tulevaisuudessa varmistetaan. Esimerkiksi joitan seuraavan suuntaista :

Kiinan ja Intian taloudet väistämättä jyräävät Euroopan monessa suhteessa lähivuosina ja vuosikymmeninä.
- Naurettavan pakkoruotsieipäsjuupas lässytyksen sijaan pitäisi miettiä kuinka suurelle osalle suomalaisia kannattaisi opettaa kiinaa, mandariinia ja kantonia, sekä lisätä kiinan ja muiden aasialaisten kulttuurien ja uskontojen opetusta opetusohjelmissa. Samalla kehitettäisiin myös monikulttuurisuusvalmiuksia.
- Kiinalaiset ovat nopeita reagoimaan muutoksiin. Esim. tietoteknisen elektroniikkateollisuuden johtoasema on jo siirtynyt sinne (Japani, Kiina, Taiwan, Korea), eikä aikaakaan kun autoteollisuuden johtoasema siirtyy Kiinaan. Joko kiinankielentaitoiset liikemiehemme neuvottelevat kiinalaisen auto- ja luotijunatuotannon aloittamisesta Suomessa, Venäjän ja länsieuroopan markkinoiden tarpeisiin ? Robotit tekevät työt ja muutaman tarvittavan insinöörin hinta on Suomessa tuota pikaa halvempi kuin Kiinassa/Intiassa.
- Vaihtoehtoisten energiatuotannon tekniikoiden kysyntä väistämättä räjähtää. Jos ei poliittisista syistä, niin siksi että ihmiset tukehtuvat tai hukkuvat koteihinsa, ydinvoimaa ei suosita kaikkialla, ja piru vieköön se poltettava hiilivety loppuu aikanaan tai ainakin kallistuu. Miksi emme pyrkisi hyötymään tästä trendistä ja satsaisi osaamiseen, teknologian kehittämiseen ja tuotteistamiseen ja loisi uutta vientiteollisuuden perustusta ? Vahva kotimarkkinan kysynnän stimulointi auttaisi - vero-ohjauksella, jos tarvitaan.
- Ydinvoimatekniikan osaamisen vienti voisi olla myös mahdollisuus. Yllättävän moni kehittyvä maa, esim. Aasiassa, ei käytä ollenkaan ydinvoimaa. Monet näistä maista tulevat satsaamaan rutkasti ydinvoimaan lähiaikoina. Vaikka Japanin tapahtumat hidastavat, niin öljy-hiili-riippuvuus käy monelle kasvavalle maalle kalliiksi samalla kun sähkönkulutus kasvaa rajusti. Miksi Suomi ei tekisi sillä rahaa ?

Voisitteko vaihtaa hieman levyä siellä valituskuorossa, kiitos.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Voi että. Siis jokin keino on kallis suomalaisille ja täysin tehoton eikä siitä saisi sanoa mitään? Missäs Neuvostoliitossa sitä tässä eletään?

Mitä tulee ehdotuksiisi, niin nimenomaanhan minä kaipaisin uutta lähestymistapaa. Lisäksi olen sitä mieltä, että kun elämästä tehdään kallista ja vittumaista, niin ei se ainakaan ruoki mitään breinstormeja. Kannustaminen olisi tärkeää, ei pakottaminen.

Ja sitten jos mennään tuohon pakkoruotsikeskusteluun, niin oma kantani on tämä:
Pakkoruotsista tulisi luopua siksi, että ammattikoulutasollakin ihmiset opiskelisivat jotain muuta kieltä kuin sitä ruotsia, jolla luultavasti valta osa ammattikouluista tai ammattikorkeakouluista valmistuneista ei tee mitään, sen sijaan melkoisen kilpailukyvyn takaisi se, että meillä olisi esimerkiksi datanomeja, terveydenhuoltohenkilöstöä ja mekaanikkoja, jotka puhuisivat esimerkiksi venäjää, saksaa tai vaikka sitä kiinaa. Mutta jos tuolleen kirjoitat, niin heti on joku parempi ihminen kertomassa, että nyyh, entäs jos joku heistä muuttaa joskus ruotsinkieliselle alueelle tai rupeaa pääministeriksi.

Käyttäjän patkapau kuva
Juha Särkioja

Tehdään siis elämästä valheella ja velalla halpaa ja kivaa :-)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Hienoa. Olet niin hieno ja upea ihminen, ettei sinun tarvitse keskustella asioista. Onnea elämääsi.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Muuten hyvä, mutta poliisin rahoitusongelmien suhteen kannattaisi aloittaa poliisiylijohtaja Paateron erottamisella, luultavasti hänen palkallaan korjattaisiin jo paljon ja taisipa hän jo todeta, että poliisejahan on riittävästi. Paateron tilalle sitten joku, joka ymmärtää että poliisille kuuluu toimeenpanovaltaa, muttei lainsäädäntövaltaa eikä tuomiovaltaa.

Käyttäjän aarnimaa kuva
A V

Hittooko myö voiaan tällekin maailmanpaloverolle... Vaan niin hyvin sanan piikit ja asian pukamat osuvat Siun teksteissäs kohilleen, jotta jo voip tällanen hullukin tulla hurskaaks.

Bisqet voi jäädä eläkkeelle. Hyvä Helena !

Raoul Konnos

Paras blogisi tähänastisista Helena!

Jo pelkkä karttapalloon katsominen tekee kaikille muille paitsi myrkynvihreille selväksi, että Suomen kaltainen maailman kylmin maa EI VOI OLLA mikään partiopoika kalliissa kokeiluissa, jotka eivät johda mihinkään. Päättäjiemme iloksi keskiverto-suomalainen on kuitenkin sen tason idiootti, että se maksaa kiltisti kaikki verot joita arvon päättäjämme meille keksivät vuosi toisensa jälkeen. Sillä ei ole mitään merkitystä, oliko verojenkeruu perusteltua ja mihin rahat upposivat.

Kollektiivinen sähköveron osuuden puolittaminen omassa sähkölaskussa tarpeeksi suurelta ihmismäärältä olisi mukava tapa muistuttaa poliitikkoja olemassaolostamme, mutta ei tästä maatiaisporukasta löydy tarpeeksi sisua siihen. Valitettavasti.

Olli Kankaanpää

Ilmaston lämpeneminen on itseään ruokkiva ilmiö, toisin sanoen maailman keskilämpötilan kasvu nostaa lämpenemisnopeutta. Jonkin rajan jälkeen asialle on hyvin vaikea tehdä mitään. Koska kansakuntien vapaaehtoinen luopuminen elintasostaan on harhakuvitelmaa, ja koska suurin osa väestöstä ei hallitse tieteellistä argumentointia, väitän, että lyhyellä aikavälillä meidän käy huonosti. Saksa on sivistysmaana ydinvoimasta luopumalla tästä hyvä esimerkki. Poliitikot ovat kansankunnan palvelijoita sekä hyvässä että pahassa. Kansakunnat eivät aina ymmärrä omaa etuaan ja poliitikot palvelevat.
Ilman Kiinan, USA:n ja Intian toimia menetämme ilmastomme lisäksi kansainvälisen kilpailukykymme.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Olet oikeassa siinä että CO2 lämmittää ja lämpenemisen vaikutuksesta meristä vapautuu lisää hiilidioksidia ilmakehään, josta taasen johtuu ilmakehän CO2-pitoisuuden muutos lämpötilan mukaan siten kuin jääkairausmittauksissa on nähty. Takaisinkytkentä kuitenkin on hyvin heikko, sillä CO2-absorptiokaistat ovat kapeita ja siten lämmityspotentiaali on hyvin rajallinen, eikä merkittävää lämpenemistä enää voi tapahtua.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sinänsä jo jännä juttu koko ilmastonmuutos hömpötys..

Ihmiset eivät edes tiedä mitä maapallon historiassa on tapahtunut viimisen 10 000 vuoden aikana..Silti voimme tuomita toisemme heikompaan elintasoon ilmastonmuutoksen takia.Isoin tekijä tähän tietysti on raha..tuo niin mahtava ja suloinen raha.Nytki näyttää siltä,että jos todella tapahtuisi ilmastonmuutos ihmisen vaikutuksen takia,niin antaisimme sen tapahtua rahan takia.Ei minkään muun.Onko ihmiselämä tällä pallolla todellakin vain rahasta kiinni..olemmeko jotenkin hulluja?

Toinen mikä ihmetyttää..toisaalla hakataan valtavia alueita metsää matalaksi..Shell polttaa maakaasua ilmaan läpi vuorokauden,koska se on halvempaa kuin varastointi.Tuottaa yksi laitos saman,kuin koko Lontoon päästöt vuodessa.Näitä esimerkkejä varmasti löytyy paljon..

Mutta me täällä pohjolassa..me kiristämme itseltämme elintasoa joka on myös tietysti riippuvainen rahasta,mutta kuitenkin..ei voisi yhtään enempää olla järjenvastaista toimintaa.

Jokainen voisi ihan itse pysähtyä miettimää mitä tässä on tapahtumassa ja miksi meille ei ole RAHAA pelastaa itseämme..herätkää nyt jo!

Raoul Konnos

Vellu, me ollaan 100% samaa mieltä!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Meinasin kirjottaa muute saman vastauksen sun kommenttiin,mutta en tohtinut!

Olli Kankaanpää

Esimerkikisi jäätiköiden kairausnäytteistä ja puiden lustoista TIEDETÄÄN maapallon ilmastokehitys esimerkiksi viimeisen 10 000 vuoden aikana! Myös hiilidioksidin ja metaanin vaikutus on tunnettu ja tieteellisesti todistettu.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Oletko tietoinen,että Andien vuoristossa on löydetty 5000-6000 vuotta vanhoja kukkia sulaneiden jäätiköiden alta ja ne ovat jäätyneet terälehdet paikallaan eli jotain massiivista on tapahtunut ja nopeasti.Kysymys on vieläkin se,että mitä me oikeasti tiedämme menneisyydestä.

Itse uskon vakaasti,että meidän ajoitukset heittää..nytkin on tapahtumassa maanjäristyksiä joita piti tapahtua tiedemiesten mukaan vasta 20 miljoonan vuoden päästä. Tämä koskee Eurooppaa..

lassi leino

Ilmasto ajattelussa mielikuvat hallitsevat.

Pienillä faktoilla pyöritetään suuria rahoja. Koko tutkimusala on lähes irronnut käytännön arkiyhteyksien havainnoista.
Tilastojen keräilyä, tutkimusta ja tulkintaa hallitsevat luonnontieteilijät, joiden taivaanjumala on ilmatieteenlaitos ja rahoittajat. Mitään kokonaisnäkemystä ei ole, johon nojaten alettaisiin irrottautua tehomatalouden energiasyöpöttelyistä kohti luonnomukaista ei vain viljelyä, mutta myös jalostusta, johon nojaavaa kehittelyä ei taida kukaan tehdä. Rahoittajat kuten kulttuurirahastot tai ympäristöministeriö, MTT tai muut poliittisesti korrektit lässynlässyn projektit satsaavat nyt biotekniikan yksin (gmo)eettisesti arveluttaviin kokeiluihin. Rahaa palaa intressiryhmien tahdon suuntaisesti niin, että yli 500 dosenttia ja proffaa kävi jättämässä kevättalvella adressin ympäristö- ja maatalousvaliokunnille ja lobaamassa lisärahoitusta.
En tiedä yhtään kokonaisvaltaista ympäristötutkimusta, joka kykenee ylittämään mutu-tiedon olettamukset. Kokonaisvaltaista tutkimusta ei taida olla, vai onko?

Maapallon hiilen kierto käsittääkseni on suljettu järjestelmä. Energiatasapaino on tässä kohdassa vakio. Joko se on varastoituneena maaperään tai sitten ilmakehään.
Maailman alussa suurin osa hiilestä oli ilmakehässä. Saniaiset hallitsivat maapallon pääasiallisen yhteyttämisen.
Tänä päivänä asento on muuttunut toiseen ääripäähän, jota kehitystä edistysuskon omaksuneet lähes kaikki maailman valtiot seurauksista piittaamatta sokean voimattomuudella edelleen edistävät.

Tutkimuksia tältä alalta koskaan yliopisto-opintoja enempää tekemättömänä, nostan pointtini framille:

Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana typpilannoitteiden käyttö on lisääntynuyt rajusti niin, että kun keväällä tarkkailee kasvukauden etenemistä voi vain mielikuvitella millaisia energioita, vapauttuu Suomenkin lähes 2 milj. ha peltoalueelta ilmakehään...

Peltolannoiteet valmistetaan pääosin maakaasulla ja typpi otetaan suoraan talteen ilmakehästä niin, että energiaa palaa kyseenalaisella tavalla kuin sitä saadaan valmistusprosessissa takaisin n. 1000kg öljyä vastaava energiapanostus/ha.
Toiseksi hyvin merkittävä osa apulannasta etenkin typestä haihtuu ilmaan ja liukenee veteen niin, että ravinteet syksyllä saattavat olla vähissä. Ei puoletkaan ravinteista poistu sadon mukana, riippuu tutkimusastelmista.
esim. www.tts.fi/finageng/files/riikka_toivasen_opinnayt...

Keskeisenä sivutuotteena tulee hiilidioksiidia ja sitten pellolta vapauttuu lisäksi oksiduulikaasua, joka on joku 296x vaarallisempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksiidi.
Kolmanneksi maatalouslannoiteet syövät peltomaan humuksen tai muuttavat sen vesiliukoiseen muotoon, joka lähtee liikkeelle merenlahtiin ja jokien suistoihin. Ja siellä alkaa uusi vanhojen ravinteiden rapautumisprosessi ja merien saastuminen...

Yli parikymmentä vuotta olen itse ollut päätoiminen luomuviljelijä.

Toimituksen poiminnat