Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Tuskainen parahdus, voih!

Joskus on sellainen olo, niin kuin olisi muinaisaikojen ihminen seisomassa juuri kasketun aukean reunalla. Savusta verestävät silmät tuijottavat vielä hiljaa kytevää maata ja huokaiset tiedostaessasi, että seuraavaksi olisi ryhdyttävä raivaamaan niitä satoja kiviä aukean laidalle. Siinä seisoessa tiedät, että se on joko tehtävä tai kuoltava nälkään, ja tuhahdat ”perkele” tarttuessasi ensimmäiseen murikkaan.

Minusta tuntuu siltä, kun politiikkaa seuraa, että nyt on perussuomalaisilla vähän tuollainen olo. Ne seisovat siinä kaskipellon laidalla ja tuijottavat niitä kiviä ja odottavat, että kuka lähtee ensimmäisen kiven kimppuun. Ja niiden takana seisoo kukkoilemassa isännät, jotka räkyttävät laiskoista ja tyhmistä tollukoista, jotka eivät osaa edes peltoa kasketa oikein.

Vaalien jälkeen eräs kaverini pyysi minua kirjoittamaan siitä, kuinka pettyneitä ihmiset ovat siihen, ettei mikään todellakaan muutu eikä tule muuttumaan. Perussuomalaiset eivät menneet hallitukseen, sillä heidät olisi kastroitu kuten demaritkin nyt on, vasemmistopuolueet ovat unohtaneet omat juurensa ja sen, kenen puolella heidän olisi pitänyt olla ja koko hallitus tuntuu lähinnä toimivan EU:n vallan kumileimaisimena.

Ajattelin vielä keväällä, että ehkäpä ne nyt vielä jotain, mutta nyt on syksy pitkällä ja sama meno jatkuu. Rahaa työnnetään miljardeja maasta pois ja samaan aikaan sellaisia asioita kuin puolustusvoimia ajetaan alas.

Se väite, että todellisuudessa nämä miljardit, joita nyt pyöritellään ympäriinsä, ovatkin vain lukuja tietokoneella, on minua mietityttänyt. Kait se maapallon talous pyörii niinkin, että joku vippaa rahaa, joku näppäilee tietokoneelle vaikka 1000000000000 (sekoaakohan ne koskaan nollissa?) ja enter ja sitten tuo luku ilmestyy jonkun toisen tietokoneen näytölle ja se vuorostaan näppäilee haluamansa summan jollekin kolmannelle taholle. Sitä ei ole olemassa, mutta se on luonut maailmalle kriisin.

(Mutta entäs sitten jos tulee aurinkomyrsky ja tietoverkko sanoo tsip?)

Niin kauan kuin kaskipellon reunalla seisoskeleva väki odottaa, että kuka sanoo ekana ”perkele”, heitä pilkkaavilla isännillä on valta. Ja jollei sitä ”perkelettä” kuulu, isännät ratkaisevat lopulta tilanteen niin, että ne vetävät sen kasketun maapläntin päälle asfaltin ja rakentavat siihen hypermarketin, mutta kaskeamista elantonsa saava väki kuolee nälkään, sillä he ovat menettäneet toimeentulonsa.

 

Niin se menee.

 

Small Piece

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Opposition taival on mutkainen ja kaita.
Toisin sanoen se on kuin soittaisi Toscaa parvella.

Markus Lehtipuu
t. piiroinen

Aivan mahtavaa Helena! Näinhän se on, olen sanaton. Kerrankin.

Anssi Luoma-aho

Alan kohta ihailijaksesi, sen verran tykkään näistä teksteistäsi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen
Dari-anne Suomalainen

Maailmassa on tapahtunut valtavasti tämän vuoden aikana, myös niitä muutoksia.

Ehkä kosminen laki suorittaa domestikaatiota, ihmisen jalostamista...myös jakamaan, kesyyntymään ja sietämään toisiaan.

Olli Pusa

"Se väite, että todellisuudessa nämä miljardit, joita nyt pyöritellään ympäriinsä, ovatkin vain lukuja tietokoneella, on minua mietityttänyt. Kait se maapallon talous pyörii niinkin, että joku vippaa rahaa, joku näppäilee tietokoneelle vaikka 1000000000000 (sekoaakohan ne koskaan nollissa?)"

Syvällinen oivallus Helena. On muodostunut kaksi maailmaa, jotka elävät omaa elämäänsä. Reaalimaailma, jota kirjoituksessasi edustaa kaskettava pelto. Ja sitten on finanssimaailma, jonka usein on arvioitu olevan 20 kertainen reaalimaailmaan verrattuna. Siellä voi lyödä käytännössä vetoa miten isoista talousluvuista tahansa. Jos nollissa sekoaa, ei väliä. Ei sitä kukaan kovin nopeasti huomaa. 20 miljardia, 200 miljardia, 2000 miljardia. Seuraa vain Olli Rehnin tiedotteita.

Joskus nämä maailmat hieman sekoittuvat toisiinsa. Esimerkiksi virtuaalimaailman nollilla voi ostaa asuntoja, joiden hinnat voivat nousta miten korkeiksi tahansa. Edelleen kun sattuu jokin oikea konjunktuuri, voi virtuaalimaailmasta ottaa lainaa tolkuttomia määriä.

Hyvä esimerkki on Kreikan velkaantuminen. Maa on taloudella mitattuna Suomen kokoinen. Se valtiolla on velkaa 350 miljardia euroa. Sen velan se nyt lupaa maksaa säästöillään.

Lasketaan varovaisesti, että yhden virkamiehen palkka, eläke ym. kulut ovat 50.000 euroa vuodessa. Tämän summan saa säästettyä helposti, kun irtisanoo 7 miljoonaa virkamiestä (vai menikö ne nollat sekaisin). Suomessa se olisi hieman vaikeaa, kun asukkaita on vain reilu 5 miljoonaa. Kreikassa toki helpompaa, kun asukkaita on yli 10 miljoonaa. Niin yksinkertaista se on.

Toki yksi skenaario on, että kaskenraivaajat sittenkin hoitavat hommansa ja saavat suuren sadon. Entä jos he pitävätkin sen itse ja jättävät huutelijat ilman?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Enempikin pitää katsoa hintatason muutosta (absoluuttisesti tai suhteellisesti, miten sopivampaa sattuu olemaan) jonkun toisen hyödykkeen hinnan muutokseen.

Jos siis esimerkiksi asunnon hinta nousee 10% ja pölynimurin hinta laskee 4%, molemmat vuositasolla, niin järki kehoittaa ostamaan ennemmin pölynimurin.

Olli Pusa

Asuntokuplan aikaan en ostaisi asuntoa. Pölyimurikuplaa en ole vielä havainnut.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Noinhan se on.
Minä veikkaan, että jonkin aikaa vielä pyöritellään niitä lukuja tietoverkoissa ja sitten jonkun teknisen kömmähdyksen seurauksena koko homma leviää palasiksi. Täytynee hankkia purkkilihaa ja kuivaherneitä.

Olli Pusa

Kasvimaa ja maakellari ei myöskään ole huono investointi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Onneksi mummo kerran neuvoi, että kuinka perunoista tehdään perunajauhoa itse, niin saapi lapsille marjakiissellii tehtyä.

Olli Pusa

Kannattaisi miettiä,kuinka saa varsinkin nuorison kursseille opiskelemaan noita taitoja. Se vaatii ideoita.

Kerran kylmän sodan aikana eräälle arkeologian kurssille oli valtava tunku. Kun asiaa selvitettiin, paljastui syyksi kurssimainos. Siinä kerrotiin kurssilla opetettavan taitoja, joilla voi selvitä ydinsodan jälkeisessä maailmassa.

Millainen on mainos kurssista, jolla selviää eurokriisin jälkeisestä maailmasta?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ja onneksi mummo on vielä hengissä. Jos on selvinnyt kahdesta sodasta, tukkikämpän emännän pestistä ja pula-ajasta, niin eiköhän sitä nyt sitten vielä yhdestä paskamaisesta tilanteesta. Taidankin käydä kärräämässä sen meille jo valmiiksi asumaan :D

Pentti Järvi

Helenan 1000000000000 = 1000.000.000.000 eli 1000 miljardia

Olli Pusa

Vasta puolet kaavaillusta uudesta EU:n tukijärjestelmän koosta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Heitin ihan arvauksella nollia. Aika hyvin osui :D

Olli Pusa

Luuletko, että Brysselissäkin nollat on heitetty samalla tavalla?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No jos hyvin on ilkeämielinen ihminen, niin voisi toki niinkin ajatella...

Viliho Seppäin

Pittää siis sanoa perkele ja alkaa toimimaan eikä selostamaan. Yleisesti.

"(Mutta entäs sitten jos tulee aurinkomyrsky ja tietoverkko sanoo tsip?)"

Haitanneeko tuo mittää? tulloo jos on tullakseen vuan jos tulj niin ompahan enempi aikoo tehä jottain kouraan tuntuvoo.

Siihen liittyen: eilen illalla oli täällä jossain päin erinomaisen kiivaat ja nopeasti leiskuvat revontulet. Teki mm. sellaisen siiven taivaalle.

Ps. ootsie tuossa kuvassais hieman päihtynyt? Pidätkö sinäkin päähinettä päässäsi kun olet tietokoneella?

Pps. En ole persnutilainen.

Ppps. Ei oo läheskää yhtä näläkä ko muistaa syyvä välil.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Miksi aina kaikki luulee, että olen kännissä :D

Ja kyllä, rakastan hattuja.

Viliho Seppäin

No oletko sitten osaorgastisessa tilassa vai kui se sillee... Äh. olj miten hyvänsä.

Hattupäähineet ovat minustakin mukavia kapineita.

Tuo kuvasi päähinehattu näyttää hieman hitsarin nahkasuikalta, mikä siinä hommassa onkin erinomaisen -ei kätevä, vaan pätevä- päähine.

No se vitsailusta. Lakkihatut ovat kuitenkin mukavia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Olen ollut paljon kentällä hommissa ennen vaaleja ja vaalien aikana. Ihmiset ovat todella kyllästyneitä. Nämä perinteiset suuret puolueet pelaavat kyseenalaisin keinoin ja kovaa peliä, ovat menettäneet ja menettämässä otteen äänestäjiin. Epätoivo valtaa ja keinot ovat sen mukaiset.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Hyvin sanottu. Paine vanhoilla puolueilla (ne perinteiset 3 suurta) oli niin kova, että munasivat itsensä kukin tyylillään, perinteinen asetelma murtui ja saatiin historiallinen vallanvaihdos.

Paine perinteisillä puolueilla tulee entisestään lisääntymään tulevaisuudessa... kun kansanvallan portaita astelevat uudet tulevaisuuden tekijät, joita ei voi edes sijoittaa perinteiselle oikeisto-vasemmisto -akselille, ja jotka tietävät mikä on Suomalaisessa yhteiskunnassa tärkein: Se on ihminen - EI raha- ja pääomavalta ja Eurooppalainen superliittovaltio.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mikä ihmeen vallanvaihdos? Kyllä ne samat valtaapitävät pelaavat peliään.
Korkeintaan katsomoon on tullut iso joukko uusia naamoja. Kuten tiedetään katsomosta voi vain huudella ja jaella "viisaita" neuvoja. Mutta
valta pelin kulkuun on jossain muualla kuin katsomossa.

Jaakko-Matti Kaakinen

Kuka on tuomari? Olisi hyvä tietää jotta osaisi huudella rivouksia oikeaan osoitteeseen.

Viliho Seppäin

Olisiko kenestäkään viisasta, että tärkeistä asioista päätämään EI pääsisi ilman älyä ja meriittiä?

Ja meriitiksi ei riitä mielestäni se että osaa pakata levytangon päihin punnuksia.

Dari-anne Suomalainen

Niin kauan kun ammutaan ( ammuuu ) vain verbaalisesti, ei ole mitään hätää. :)

Välillä on hyvä myös märehtiä, vaikka kaskipellon reunalla.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen
Heli Hämäläinen

Sen verran kaskenraivaajan perimätietoa on jäänyt elämään suvussa, että osaan kertoa: "Kivi ei estä kasvamasta".

Ei niitä kiviä kannata esteettisyyssyistä mennä poimimaan. Kaskenpolttaja viljelee aikansa ja siirtyy uudelle alueelle. Aina tekevälle töitä löytyy.

Hieno kirjoitus jälleen Helenalta.

Raataja rahan alainen

Käyttäjän mctimo kuva
Timo Korpelainen

Hallitus soittelee pilli kuonon alla parvella Toscaa...

Marko Sihvonen

Älä huoli Helena, suomalaiset ovat vain hitaasti lämpeneviä, johtuu kait ilmastosta mutta sitten kun se lämpiää, ei se siitä helposti jäähdykkään.

Eli tämä politiittinen muutos joka on käynnissä siis vain mennä taapertaa eteenpäin kunnes saa enemmistövallan ja siksi nämä vanhanvallan edustajat ovatkin niin hädissään! :D

Käyttäjän aarnimaa kuva
A V

Odotan innolla kirjasi julkaisua. Näissä teksteissäsi ollaan asian utareissa!
Faniposti varmaan tulee ihan Lieksa-osoitteella?

Teppo Nygren

[ "Se väite, että todellisuudessa nämä miljardit, joita nyt pyöritellään ympäriinsä, ovatkin vain lukuja tietokoneella, on minua mietityttänyt. Kait se maapallon talous pyörii niinkin, että joku vippaa rahaa, joku näppäilee tietokoneelle vaikka 1000000000000 " ]

Se on hyvä niinkauan aikaa, kun ne nollat näppäillään vaan tietokoneelle. jos niitä nollia ruvetaan painamaa euron seteleihin, niin sitten onkin jo tuklalat paikat. Tällähetkellä setelissä olevien nollien määrässä johtaa Zimbabve sadantuhannenmiljardin dollarin setelillään. juu ja tietysti nämä kaskea polttaneet ja siinä samalla tervaakin ja ehkä viinaakin keitelleet tietty ajattelee että heistäpä voisi tulla miljardöörejä jos nollia vaan seteleihin.

Satavuotta sitten New Yorkin pörssi oli menossa persuksilleen, pankit menivät nurin ja koko maailmaa kohtasi syvä lama. Kanadalaiset "kaskenpolttajat" huusivat tuskissaan kun palkat puolitettiin, jotta lamasta selvittäisiin. Suomessa joidenkin poliittisten tahojen toimesta olisi haluttu seurata esimerkkiä Saksan taloudenhoidosta painamalla kansalle lisää rahaa. Ryti pisti hanttiin ja "neuvokkaat" mökötti.
Suomessa kärsittiin pitkän laman sijaan lyhyt pula-aika, jonka jälkeen talous lähti voimakkaaseen nousuun. Saksa oli täynnä mieltään osoittavia miljonäärejä. Yksi Chaplinin näköinen arvostettu taiteilija kapakassa kuumeisesti että olisiko saksassa kansaryhmää, johon kuuluisi paljon pankkiireita sekä porvareita ja joiden omaisuudella olisi vielä ostovoimaa ja jonka voisi demonisoida.
Miehet saksalaisten kaskipeltojen vierellä haistattivat pitkät paskat kivien raivaamiselle ja lähtivät mieluummin kapakkaan kuuntelemaan nöpöviiksisen miehen ajatuksia.

J. Gagarin

Ei nyt ihan sata vuotta. Siitä on "vain" noin 80 vuotta. Lapset eivät koskaan toista vanhempiensa virheitä, koska ovat niistä oppineet. Lapset toistavat isovanhempiensa virheet.

Teppo Nygren

Jos hiukan jämptimpiä ollaan, niin 1920 kanadassa oltiin jo laskettu palkkoja ja meklarit repivät pelihousujaan.
jos nyt pilkkuja viilaillaan.
Satuahan kaikki, vai onko?

J. Gagarin

"New Yorkin pörssi oli menossa persuksilleen, pankit menivät nurin ja koko maailmaa kohtasi syvä lama."

Tuo lauseen osa kuvaa kuitenkin paremmin vuosia 1929 - 1930.

Teppo Nygren

Olet tuossa pörssiromahdusvuodessa oikeassa, mutta asiat ovat pitemmällä aikavälillä menneet siihen tilaan että niin pääsi tapahtumaan.

J. Gagarin

Tietysti kaikki on aina jatkumoa. Jostain seuraa yhtä ja siitä toista. Mutta koko 20-luvun jälkipuolisko oli kasinotalouttta ja iloista kulutusjuhlaa, jolloin pankit tyrkyttivät lainaa esimerkiksi kiinteistöjen ostajille. Ne menivät sitten vasaran alle laman tullessa.

Vuosi 2008 vastaa vuotta 1929. Pörssiromahduksen jälkeen seurasi vuoden parin suvantovaihe, jolloin kurssit menivät ylöspäin, kuten vuodesta 2010 alkaen on nyt käynyt. Pahempi rysäys tuli vasta sitten ja siitä toivuttiin 30-luvun puolivälissä.

Teknologinen kehitys antaa nykyihmiselle illuusion, että maailma on muuttunut. Ihmiset toimivat kuitenkin ahneudessaan samojen lainalaisuuksien mukaan, niin kuin aina.

Olli Pusa

"Pahempi rysäys tuli vasta sitten ja siitä toivuttiin 30-luvun puolivälissä".

Tämän voi nähdä kyllä toisinkin. Saksassa alkoi toipuminen 1930-luvun puoliväliä ennen. Rakensivat moottoriteitä ja tekivät aseita. Toipuminen on siinä mielessä väärä sana, että olivat nalkissa elvytystapansa kanssa. Tarvitsivat sodan, jotta samaa voitiin jatkaa ja saatiin kansa alttiiksi uhrauksille.

USA:ssa oli 1930-luvun puolivälissä yli 30% työttömyys.. Vielä 1941 työttömyysprosentti oli 18.

Vasta toisen maailmansodan nimellä tunnettu kulutusjuhla lopetti laman. Nyt tunkemassa olevaa lamaa voi hyvin verrata tuohon 1930-luvun lamaan. Siitä vain optimistisia visioita kehittelemään. Harmi, etteivät silloin keksineet, että kaatamnalla kaikki ylimääräiset Euroopan rahat Kreikkaan, olisivat välttäneet koko laman. Kuinka olivatkin niin tyhmiä?

J. Gagarin

Tässä äkkiseltään googlaamalla viralliset luvut:

In 1930, after the stockmarket crash and the first bank runs, unemployment rose from 3.2 to 8.7 percent.

Here are the figures for the unemployment rate ih the Great Depression through 1938:

1929 - 3.2 percent
1930 - 8.7 percent
1931 - 15.9 percent
1932 - 23.6 percent
1933 - 24.9 percent (the highest during the Great Depression)
1934 - 21.7 percent
1935 - 20.1 percent
1936 - 16.9 percent
1937 - 14.3 percent
1938 - 19.0 percent

Suhteutettuna nykymaailmaan pitää muistaa, että silloin ei tehty minkäänlaisia temppuja varhaiseläkeläisillä, pitkäaikaistyöttömien siivouksilla, j.n.e.

Työttömyysprosentti ei myöskään kerro koko totuutta taloudesta, vaan laahaa jonkin verran perässä. 1930-luvun puolivälissä alettiin laulaa "Happy days are here again".

Olli Pusa

Mielenkiintoista. Maailmalla kiertää erilaisia lukuja. Niitä on ehkä olemassakin eri lukusarjoja tyyliin työministeriön työttömyysluvut ja tilastokeskuksen työttömyysluvut. Mistä tuo lukusarja löytyi?

Toki heitot mahdollisissa lukusarjoissa ovat sellaisia, että ne eivät kokonaiskuvaa muuta. Monta kertaa tytöttömyysprosentti ei kerro kaikkea, se on totta. Esim. Espanjassa on ollut korkea prosentti pitkään. Käsittääkseni kuitenkin USA:ssa on sellainen malli - tai ainakin oli 1930-luvulla, että työttömyysprosentti kertoi paljon.

J. Gagarin

http://wiki.answers.com/Q/What_was_the_US_unemploy...

Tässä nuo luvut.

(P.S. ne ovat identtiset kaikkien muidenkin löytämieni lähteiden kanssa)

Olli Pusa

Jostakin muistelen lukeneeni, että 30-luvun puolivälissä prosentti kävi kolmessakymmenessä. Ehkä varhaisdementian runtelema pääni muistaa väärin.

Kuitenkin 1941 USA:ssa oli vielä lama-aikaa kuvaavat työttömyysluvut. Seuraavan vuonna työttömyysprosenttikin painui ennen laman alkua olleelle tasolle...

Siis keskeinen pointti. Nyt ollaan menossa samanlaiseen maailmanlaajuiseen lamaan kuin 1930-luvulla. Silloin vasta sota lopetti laman. Mikä keino nyt tepsii?

J. Gagarin

Tässä vielä virallisempaa tilastoa http://www.bls.gov/opub/cwc/cm20030124ar03p1.htm osoitteesta :

Year

Unemployment rate

1923-29

3.3

1930

8.9

1931

15.9

1932

23.6

1933

24.9

1934

21.7

1935

20.1

1936

17.0

1937

14.3

1938

19.0

1939

17.2

1940

14.6

1941

9.9

1942

4.7

Käsityksesi 30%:n työttömyydestä ja työttömyyden määrästä 30-40 -lukujen taitteessa eivät siis ole oikeita.

Ehkä muuten sekoitat Suomen työttömyyslukuihin, jotka 30-luvun alkuvuosina käväisivät yli 30%:n.

Olli Pusa

Tarkistin asiaa. Ilmeisesti lukusarjasi on oikeampi kuin muistikuvani.

USA:n varustautuminen sotaan alkoi keväällä 1940. Se eteni vaiheittain ja vaiheistus heijastuu työttömyysluvuissa.

1. teollisen potentiaalin nosto kevät 1940 -
syksy 1943
2. tehotuotanto syksy 1943 - maaliskuu
1945
3. tuotannon ylläpito huhtikuu 1945 - elokuu
1945
4. rauhanajan toimintaan mukautuminen
elokuusta 1945 alkaen

Vielä 1940 työttömyys oli korkea, mutta 1941 se putosi nopeasti. USA:ssa liittoutuneiden avustusohjelma "lend and lease" alkoi 1941 alussa. Se oli ratkaiseva syy työttömyyden laskuun. Sotaanhan USA ehti mukaan vasta 1941 lopussa.

USA:n taloustilanteen korjaantuminen liitty ratkaisevasti toisen maailmansodan varustautumiseen. Myös Saksan nousu pohjautui paljolti sotavarusteluun. Siis 1930-luvun laman lopetti tosiasiassa toinen maailmansota.

Kysymys. Jos 1930-luvun lama loppui maailmansotaan, millä tempulla tästä lamasta selvitään?

Teppo Nygren

Jää nähtäväksi tuleeko todellinen lama, vai taittuuko talous nousuun. ollaan varmaan sellaisten ratkaisuiden edessä, mistä riippuu paljonkin, kuinka tulee käymään.
Lamaa ennustellaan ja laman torjunnasta puhutaan, mutta kukaan ei uskalla sanoa mitään varmaa, eikä muodostaa mitään tarkempaa kuvaa.
Tilanne tuntuu tällähetkellä hyvin pelottavalta kun ei oikeastaan ole täyttä varmuutta mistään mitä tulee tapahtumaan minkäkin vaihtoehdon kanssa.
Mahdollinen lama voi antaa joillekkin mahdollisuuden ja joillekkin voi pudota "taivas niskaan".
Se on kuitenkin selvää, että mitä kauemmin pitkitetään päätöksiä jotta päästäisi toiseen päiväjärjestykseen, niin sitä enemmän se vaikuttaa ihmisten mielialaan.

Olli Pusa

Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden. Ennusmerkit ovat kyllä sellaiset, että niiden perusteella lama olisi tulossa. Pörssinotkahdus ennakoi ainakin taantumaa. Finanssisekoilu alkaa saada sellaisia piirteitä, että edessä voi olla taantumaa pahempi pudotus.

Pahaenteisintä on, että laman tulo olisi oikeastaan loogisin skenario. Jo 1980-luvulta läntisen maailman talouskasvu on perustunut finanssikeinotteluun. Sen avulla on ylläpidetty kasvua ja finanssisektori on paisunut suunnattomaksi. Loputtomiin tällä tiellä ei voi jatkaa, joskus se loppuu.

2008 lama oli jo tuloillaaan, mutta se torjuttiin valtioden velkaelvytyksellä. Nyt kaikilla (melkein) on velkaa korvia myöten ja se tie on kuljettu loppuun. Finanssimaailman riskeissä volyymit ovat sellaisia, että euroopan valtioden velkasekoilukin on pientä sen rinnalla. Kysymykseni olikin, millä tavalla tästä lamasta selvitään kuiville? 70-vuotta sitten valittu tie ei tietenkään innosta.

Teppo Nygren

Pitkä ja kivinen tie tulee olemaan, jos pahaksi menee. Maaseutu selviää helpommin, kuin kaupungit, muttei se maaseudullakaan tule olemaan ruusuilla tanssimista.
Vaihtoehtona on perinteisistä lamanparanemiskeinoista ainakin palkanalennukset ja ehkäpä aasian maiden tasolle. Toisenlainen ajattelu tuotantolaitosten perustamisessa. Innovatiivisuus pystytään hyödyntämään ainoastaan nopealla muuntautumiskyvyllä ja nopeaa muuntaumiskyky edesauttaa myös tuotantolaitosten säilymisessä, sillä pystyttäisi pienellä aikavälillä vastaamaan niihin tarpeisiin, millä on sen aikaisessa tilanteessa kysyntää. Siksipä tuotantolaitosten pitäisi olla rakenteeltaan hiukan erilaisia kuin tämänhetkiset. Myös osaajilta puuttuvat elementit pitäisi yhteiskunnan puolelta vaikka tukitoimin pystyä paikkaamaan, joka samalla hoitaisi myös työllistämistä hyötymielessä. Oikeastaan jonkinlaisia ajatuksia ratkaisuista voisi olla olemassa. Tai sitten pelkkiä kuvitelmia?

Sakari Behm

Joskus on sellainen olo, niin kuin olisi taisteluun lähtevä ihminen seisomassa suuren ja käärmeisen kentän reunalla. Verestävät ja pelokkaat silmät tuijottavat vielä hiljaa sihisevää kenttää ja huokaiset tiedostaessasi, että seuraavaksi olisi ryhdyttävä tuhoamaan niitä tuhansia käärmeitä kentältä. Siinä seisoessa tiedät, että se on joko tehtävä tai kuoltava käärmeiden puremaan ja tuhahdat, minua ei mitkään telaketjukäärmeet tapa eikä tuhoa.

Tuntuu siltä, kun politiikkaa seuraa, että nyt on hallituksella vähän tuollainen olo. Ne seisovat siinä kentän keskellä ollen itse käärmeitä ja tuijottavat heitä tuhoamaan tulevaa vastaan ja odottavat sitä, että pääsisivät iskemään myrkkyhampaansa heitä uhkaavaa kohtaan. Ja niiden takana makaa suuret käärmeet vahtimassa omia selustojaan.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

To Gagarin; Koskahan tuo yltiöpäinen ja naiivistinen maailmankuvasi oikein saapuu "maan pinnalle?"

Vielä vaan jaksat selittää, ettei nyt ole mitään hätää jne...diibadaabaaaaa....On aivan turhaa linkittää tähän nyt noita -30 luvun asioihin. Maailma on nykyään täysin erilainen kuin tuolloin.

Pakkohan sinun on vihdoin myöntää, että olen ollut enemmän kuin oikeassa monissa asioissa. Sanoin silloin, että tämäkin tullaan näkemään.....mieti sitä.

EV

J. Gagarin

Linkittäminen 30-lukuun ei tapahtunut omasta aloitteestani, vaan se oli vastaus Teppo Nygrenin kommenttiin, jossa kyseinen linkitys tehtiin.

Muuut kommentit ovat puolestaan Olli Pusan kommenttien tarkentamista.

Olen esittänyt vain faktatietoja, en diibadaabaa.

Jukka Johansson

Tuo on aikamoista tajunnanvirtaa, mutta viihdyttävää kyllä.

Olen joskus miettinyt sitä, että kun on pellot laitettu pakettiin, niin millainen mahtaa olla olo.

Matias Gerlich

Ihmisen syyllistäminen on osa politiikkaa. Kyseessä on kamppailu-urheilutermein hyökkäys, joka tekee vaikutuksen tuomariin. Puolustautuvan torjuntaiskut jäävät myös usein huomaamatta ja yleisö mylvii hyökkääjää kannustaen. Näin myös Suomen politiikassa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

http://pelontorjunta.suntuubi.com/fi/Blogi/#wahlroos

"Ei ole pientäkään epäselvyyttä etteivätkö ne maat jossa ”työtä arvostetaan” olisi samalla myös maailman köyhimmät. Siellä missä ”lorvailu” ja ”joutenolo” ovat saaneet lisääntyvässä määrin Wahlroosin tapaiset huolestumaan, eletään ihme kyllä lisääntyvässä määrin ihmisarvoisempaa elämää. Ruotsalaiset ja norjalaiset jotka ovat meitä suomalaisia ”pahempia lorvailijoita” ovat myös meitä vauraampia kun taas amerikkalaiset joiden ahkeruutta meidän olisi seurattava ovat kaikilla mittareilla mitattuna joko elintasoltaan ja elämänlaadultaan meidän tasollamme tai peräti jo jääneet meistä jälkeen. Wahlroosin ja hänen hengenheimolaistensa logiikka ontuu ja siitä luulisi median toimittajienkin olevan enemmän kiinnostuneita. "

J. Gagarin

Kuka väittää ruotsalaisia lorvailijoiksi? Katsopa vaikka tyypillisen ruotsalaisen omakotitalon puutarhaa ja vertaa sitä tyypilliseen suomalaiseen! Kummassa on tehty enemmän töitä?

Amerikkalaisten keskimäääräinen reaalinen ostovoima on noin 20% korkeampi kuin Suomessa.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

No jopas oli vertaus!! Ruotsalainen tekee paljon vähemmän duuni-duunia, joten jää hyvää aikaa laitella puutarhaa kondikseen....

Aika marginaaliryhmään kyllä nyt vertasit....Moneltakohan mahtaa löytyä se omakotitalo....???

Ja miten tuo amerikkalaisten ostovoima nyt tähän liittyy....???

EV

J. Gagarin

Se liittyy Matias Gerlichin kommenttiin, jossa todettiin:

"kun taas amerikkalaiset joiden ahkeruutta meidän olisi seurattava ovat kaikilla mittareilla mitattuna joko elintasoltaan ja elämänlaadultaan meidän tasollamme tai peräti jo jääneet meistä jälkeen."

Ruotsalaisten työpäivät loppuvat tyypillisesti myöhemmin kuin suomalaisten, koska heillä on kahvitaukoja enemmän. Ei heille siis siksi jää enempää aikaa puutarhan hoitoon.

(P.S. Kylläpä sinä nyt olet tänään aggressiivisella päällä kommenttieni suhteen).

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Vaalien jälkeen eräs kaverini pyysi minua kirjoittamaan siitä, kuinka pettyneitä ihmiset ovat siihen, ettei mikään todellakaan muutu eikä tule muuttumaan. Perussuomalaiset eivät menneet hallitukseen, sillä heidät olisi kastroitu"

Tuossa tuo kiteytyy.

Vaalien alla vakuutettiin muutoksen olevan tulossa, kun äänestätte PerusSuomalaisia.

Ei kaukaa liipannut, etten olisi astunut tuohon ansaan.

Muutosta, jos mitä, edellisen porvarihallituksen jälkeen kaivattiin enemmän kuin mitään muuta.

Kansalaiset,- tai oikeastaan äänestäjät antoivat muutokselle mandaatin, mutta, mitä tapahtui?

Muutoksesta puhujat tekivät äänestäjille oharit.

Ei ihme, että kansalaiset ovat tyytymättömiä,- ja PerusSuomalaiset levottomia, joka näkyy molempien osapuolien puheissa. Sekä kansan, että PerSujen.

Pidän hallitukseen menemättömyyttä poikkeuksellisen suurena vaalipetoksena äänestäjiä kohtaan.
Muutos, josta niin kovaa ääntä pidettiin,- ja rehvastellen pidettiinkin, valui kuin hiekka tiimalasissa erämaahan.

Nyt PerusSuomalaiset yrittävät kaikin keinoin, jopa kyseenalaisin keinoin pyristellä julkisuudessa.
Hallituksessa julkisuutta olisi tullut yllinkyllin, mutta oppositiossa PerSujen pitää esittää omaa teatteriaan saadakseen huomiota, muuten sitä ei tule.

J. Gagarin

Kappas Tyryä! Löytää se sokeakin kananen joskus jyväsen!

Sami Ruuskanen

"Ei kaukaa liipannut, etten olisi astunut tuohon ansaan.

Pidän hallitukseen menemättömyyttä poikkeuksellisen suurena vaalipetoksena äänestäjiä kohtaan"

Myös melkeinäänestäjiä kohtaan?

Sauli Liekari

"Muutos, josta niin kovaa ääntä pidettiin,- ja rehvastellen pidettiinkin, valui kuin hiekka tiimalasissa erämaahan.

Nyt PerusSuomalaiset yrittävät kaikin keinoin, jopa kyseenalaisin keinoin pyristellä julkisuudessa."

Luulen että vasemmistolla, vihreillä, demareilla ja kristillisillä valuu jotain housuihin kansansumutuksen jälkinäytöksesä.

Perussuomalaiset ovat kyllä pysytelleet julkisuudessa kyseenalaisin keinoin!!!

Pekka Heikkinen

"Vaalien alla vakuutettiin muutoksen olevan tulossa, kun äänestätte PerusSuomalaisia.

Ei kaukaa liipannut, etten olisi astunut tuohon ansaan.

Muutosta, jos mitä, edellisen porvarihallituksen jälkeen kaivattiin enemmän kuin mitään muuta."

Siispä äänestit sen puolesta, ettei muutosta tarvita? Hieman omituinen ajatuksenjuoksu joillakin. Nytkö olet tyytyväinen?

Sauli Liekari

Tekeekö vasemmistoliitto tänään petoksen äänestäjiään kohtaan? Näyttää siltä, että ainakin minä menin Arhinmäen miinaan ja nyt minuakin hävettää olla "palkat niskassa"

Kysyisin sinulta Tyry: oletko sokea vai tyhmä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Saat sympatiani, Liekari. Juuri muuta en voi tehdä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Minä puolestani kysyn sinulta Liekari:

Ovatko sinun mielestäsi näkövammainen,- ja tyhmyys, jotenkin synonyymeja keskenään.

Te PerSut ette vaan osaa valita sanojanne näköjään missään tilanteessa.

Jouko Koskinen

Kyllä poliitikot tuntevat vastuunsa ja kantavat sen kunniakkaasti Floridan lämmössä oikeanvärisen palveluskunnan passattavana.

Käyttäjän korppi kuva
Katja Korpi

Politiikka sekä talouspolitiikka ovat psykiatrian osa-alueita.

Sauli Liekari

Perkele.... Eihän näitä murikoita ole edes kauheasti... tulkaahan talkoisiin! Perkele...

Vilho Juntunen

Paskainen turahdus Kajaanista: Vaihda Helena profiilikuvasi.
Tuntuu siltä kuin olisit lutkamarssille lähdössä.

J. Gagarin

Hänhän on vain ilmiselvästi huolestunut hallituskuluista.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Niin se vaan menee, että kasvoton suurpääoma tätä maailmaa pyörittää, ja siihen on hallituksienkin nöyrtyminen.

Malliesimerkki pelkästään Suomesta on se tapahtumasarja, kun Koivisto, Holkeri, ja Liikanen alkoivat laittamaan mielestään maata EU-kuntoon ennen jäsenhakemusta, ja vetivät kovan markan politiikkaansa.
Se taas ei sopinut vientiteollisuuden pirtaan millään muotoa, se kun halusi päinvastoin devalvaatiota, ja kun järkipuhe ei auttanut, niin paperireollisuuden toimesta alkoi massiivinen markan ulkoistaminen muihin valuuttoihin.
Niin tuli pakkodevalvaatio, vientiteollisuus sai haluamansa, ja maa romahti historiansa yhteen pahimpaan lamaan, kun ennen sitä oli velkaannuttu korvia myöten ulkomaisella lainanotolla, jonka Holkeri ja Liikanen olivat vapauttaneet kertarysäyksellä.

Vaalitappio pelasti Holkerin ja Liikasen luomuksensa korjaamiselta, ja koko kaameus kaatui Ahon hallituksen niskaan. (En ole kepulainen)
Koko tapahtumasarjan käynnisti tekemällä tehty valuuttapako, ja seurauksena oli ulkomailta otettujen valuuttalainojen kallistuminen huimasti pakkodevalvaation seurauksena.

Vastaavasti suurpääomaa hallitsevien piirien suorittamilla valuuttojen liikkeillä hallinnoidaan koko maailmaa.
Niin tai näin, raha tulee aina rahan luokse, ja treidaajat suorastaan odottavat ja toivovat lamaa, silläkin kun voidaan tehdä jättiomaisuuksia.

teppo kääminen

jos tuliskin aurinko myrsky joka pörssien muistin tyhjentäisi, olisi sekin perussuomalaisten vika.

mutta asiaan, jos perussuomalaisille annettaisiin se puolikas eduskunta, muutoksen tahti olisi varmasti nopeampi. hallitukseen meno kokoomuksen nuorassa se vasta olisikin ollut tyhmää. onhan tässä nähty vasemmistoliiton temppuilut.. siinä se nahka halvalla meni..

Toimituksen poiminnat