Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Miksi Suomessa kaikki on niin vaikkeeta?

Juttelin tuossa erään ystäväni kanssa. Hän kyhäilee erästä juttua, joka saattaisi olla tulevaisuuden Angry Bird. Mietittiin yhdessä, että kuinka Suomessa voisi saada pientä rahoitusta juttuun, jota tavallinen päivätyössä käyvä ihminen kehittelee harrastuksena ja ilman mitään älytöntä rumbaa. No ei mitenkään.

Kun ulkomailla joku tekee vastaavaa, voi hän lisätä blogiinsa tai nettisivulleen sen nappulan ”Donate Now” ja sitten ne tyypit, jotka uskovat siihen juttuun, voivat pistää dollarin tai kolmekymmentä sille henkilölle ilman mitään sen kummempia vastikkeita ja jakkarointia.

Tämä blogiteksti kertoo omalla karulla tavallaan siitä, millainen sarvikuonomaa Suomi on. Joo, tosissaan teknisesti superhuippuedelläkävijä, jonka brändäämiseen tungetaan kyllä euroja tukuttain, mutta jossa ne parhaat innovaatiot syntyvät muualla kuin pukutyyppien saunabileissä. Edes se suunnaton ja yhteiskunnalle jumalattoman kallis virkamiesten ryhmittymä ei tiedä, että kuinka tulisi suhtautua siihen, että joku lisää Paypalin lahjoituksia välittävän nappulan nettisivunsa tai bloginsa seinälle. Ohjeet ovat ristiriitaisia, vaikka me elämme teknologian huippumaassa, jossa kaikki on melkein edellä muita.

Ainakin Pohjois-Koreaa edellä. Tavallaan.

Suomen tulevaisuuden ainoa toivo on näissä kotinörteissä ja muissa tyypeissä, jotka osaavat ajatella laatikon ulkopuolisesti asioita. Suomessa kuvitellaan, että huippumenestyjä on se, joka kulkee odotusten mukaan, tietty koulutus, tietty työura, tietty sitä ja tätä, mutta kun se ei todellakaan mene niin. Ehkä se on se kateus, joka toimii tehokkaana jarruna, en tiedä, mutta jos siitä päästäisiin yli, niin ihan takuulla syntyisi esim. kaveriporukoissa aivan mahtavia ideoita, joita jatkokehitettäisiin ja tuotaisiin markkinoille. Ja mikä kivointa, eläisipä myöskin se luova kansamme osa, jonka on turha mitään taideapurahoja haeskella.

 

 

Terkuin,

 

FI9720302000099032  Pusu

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Voi myös kertoa ideansa bisnesenkeleille, jotka eivät anna rahoitusta, mutta tuottavat markkinoille näpsäkästi samanlaisen tuotteen hyvinkin pian. Tietäen tietysti, etteivät persaukiset mitään käräjöimään lähde vaikka olisi miten patentit tai mallisuojat.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ei tuosta Angry Birdistä kannata niin oppia ottaa. Oli 52. peli, samanlaisia tehtiin jo 80-luvulla, mutta aikaikkuna osui kohdalleen (kännykkäpelit vapautuivat operaattoreiden ikeestä), musiikki kannustavaa ja open soruce gravitaatiogeneraattori asetettu suggeroivasti liian hitaaksi ...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No tarkoitin lähinnä sitä, että vastaava myyntimenestys maailmalle. Sellaisethan sitä rahaa Suomenkin rahakirstuun tuovat.

Hannu Heikkinen

Pyydä ystävääsi tekemään ensin asiallinen demo. Ja myös kohtuulliset kivat web-sivut homman ympärille. Ja hänelle kaveriksi joku, joka on hänen suunsa kun täytyy asioita ajaa eteenpäin.

http://www.thebusinessplace.com/venture-capital-in...

Ilkka Järvelä

"Tämän tulkinnan mukaan PayPal:n kaltainen "Lahjoita" -painonappi omalla nettisivulla tai blogissa olisi siis laiton. Rahakeräysrikoksesta tuomitaan sakkoihin tai enintään kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen. Myös rahankeräyksestä saatu hyöty tuomitaan yleensä menetettäväksi valtiolle."

Hmm.
http://richardjarnefelt.puheenvuoro.uusisuomi.fi/k...

Annetaanko Rikulle sakkoja vai laitetaanko suoraan vankilaan kulkematta lähtöruudun kautta?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Olisiko hyvä jos ystäväsi voisi mennä keskustelemaan ideastaan jonnekin uusyritysinnovaatiopajaan, jonka ei tarvitsisi pelätä vuotavan ideoita muualle. Ja josta voitaisiin osoittaa rahoitusehdotuksia riskisijoittajille.
Kyllä meidän maamme yhden Suomalaisen innovaationkehittamisrahaston tai muutamankin pitäisi pystyssä, aina niitä riskisijoittajia löytyy, jos kohteina olisi valikoituneet hyvät ideat. Joiden löytäminen tehtäisiin kannattavaksi.

Mutta mistä saisin rahoituksen tämän ideani eteenpäinkehittelyyn. Voinko perustaa osakerahaston näin yksityishenkilönä, vai pitäisikö minun olla pankki?
En oikein kuitenkaan usko tuohon lahjoitusjuttuun.

a s

Mihin menevät ne rahat, mitkä tuolle tilille laitan?

J. Gagarin

Niin katsos, sovimme aikoinaan, että menemme Helenan kanssa Malediiveille, mutta ehtona oli, että hän maksaa osan omasta matkastaan ...

a s

No ilmankos, mutta vaikka onkin tärkeää tietää keräyksen kohde, niin pääasia on, että menevät hyvään tarkoitukseen, edes joskus.:)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Eikä ollut sellaista ehtoa!!!!

Ja odotan sitä matkaa muuten edelleenkin.

J. Gagarin

Projekti on vielä hiukan kesken, mutta hiljaa hyvä tulee ja hyvää kannattaa odottaa. (Ajattelin vain puolustaa julkisuuskuvaasi tuolla maksumaininnalla.)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen
Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Onko nää "Malediivit", joku Etelä-Suomen paremman porukan läppä? Olen kuullut useassa otteessa Malediivien ihanuudesta pilkalliseen sävyyn kyseisen ryhmän edustajilta.

Saara Pasanen

Niin siis mullahan ei ole rahaa mutta käykö, että tarjoan köyhälle kirjoittajalle lämpimän aleqoqu-tölkin kun seuraavan kerran kohtaamme?

a s
Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Oooh, ihanaa <3 Suara se on niin ihana <3

J. Gagarin

Angry Birdsistä tuli mieleeni, että kaveri tulee vielä katumaan kieltäytymistä puolentoista miljardin diilistä. Kun lyhytaikainen muotituote on kahden vuoden kulutttua kuollut markkinoilta pois, saattaapi tulla ikävä tuhattaviittäsataamiljoonaa.

Hannu Heikkinen

J. Gagarin, samaa olen miettinyt. Ja summahan oli siis 1,9 mrd euroa.

Taitaa olla niin, että taustarahoittajat eivät halunneet noin pientä summaa.

Käyttäjän akv kuva
Alpi Virtanen

""J. Gagarin, samaa olen miettinyt. Ja summahan oli siis 1,9 mrd euroa.""

Tais olla se 1,9 miljardia dollareissa eli Euroissa tekee jotain 1,5 miljardin nurkille.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Joo mutta just siksi pitäisikin kannustaa uusia angrybirdsejä markkinoille, koska niitä kyllä keksitään ja kehitellään, mutta ongelma on sitten se, että jos haluat tuoda jutun markkinoille ja tuotteistaa sen kunnolla, niin se, jonka äly ja taidot ehkä riittävät sen jutun kehittelyyn, ei ole ollenkaan kykenevä hoitamaan sitä järkyttävää paperien ja byrokratian viidakkoa, joka etteen tulloo.
Sit sekin, mikä oli vähän kuin pointti, niin kyllähän vaikkapa tietokonepelin kehittely on aika kallistakin, jos miettii kaikkia ohjelmistoja ja koneita, joita täytyy siihen hankkia, joten jos jollakin on hyvä idea ja projekti menossa, niin miksipä hän ei voisi siihen vaikkapa nettisivuillaan vähän rahaa kerätäkin? Keneltä se olisi mitenkään pois?

Mielestän yleishyödylleiseen (esim. "veteraanimummojen huolto ry) tuleekin hakea rahankeräyslupa, mutta miksi jonkun yksittäisen tyypin, joka kertoo ihan rehellisesti, että okei, raha menee sitten tähän ja tähän juttuun.

Ja eikö silloin rahan kerjääminen kadulla tulisi olla rikos?

J. Gagarin

Vapauden puolesta puhujana kannatan toki rahankeräyskieltojen poistamista. Sellaiset ovat turhia.

Mutta jos tarvitsee rahoitusta yritystoimintaansa, niin se klassinen keino on ottaa mukaan osakkaita, jotka sijoittavat kyseiseen yhtiöön ja saavat siitä sitten osuutensa sen tuottamista hedelmistä.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Joo, mutta pointti olikin siinä, että kun tuollaiset jututhan vaativat ensin vuosien tuottamatonta kehittelyjuttua. Jostakin tulee jotain ja jostakin ei.

J. Gagarin

Niinhän se on ja siksi yrityksen perustajan tulee pystyä vakuuttamaan rahoittajat, olkoonpa he sitten osakkaita tai lainaajia, siitä, että tuotteesta sukeutuu menestys.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Aivan ja eikö siksi olisikin ihan fiksua, että siinä tuottamattomassa kehittelyvaiheessa se pelle peloton voisi ottaa yksityisten pieniä rahalahjoituksia vastaan?

Hannu Heikkinen

Helena, no se kannustus on helppo tehdä: Valtion Tukirahasto Nuorille Yrittäjille, ja sille siemenrahaa 2 miljardia euroa.

Laitetaan lakialoite, 50000 nimeä tarvitaan.

Toinen lakialoite idea on minulla, että koko vaalilaskenta uusitaan.
Olen noista laskentaideoista kirjoitellut toisaalla.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ootas. Paypal-tili pystyyn. Sieltä siirto nettipokeritilille. Sieltä siirto omalle tilille! Pelituotot on verotonta!

J. Gagarin

"Pelituotot on verotonta!"

HSSS!!! (Älä huuda tuota liian kovaa, hallituksessa istuvat Urpilainen, Tuomioja ja Gustafsson)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Eiku tarkotin, että missään tapauksessa ei noin saa tehdä. Se on väärin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ja peleillä on veronsa. Kovat verot. Karuja ihmiskohtaloita. En suosittele.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen
Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tähdennän kuitenkin, etten neroudellani pyri yllyttämään ketään mihinkään.

seppo kirnu

Mutta kun björnpoju pyytää valtiolta et -vippaisitsä hejpparalla hei mun mustach kliffast hytkyy miljuunan?, niin byrokraattiarmada alkaa ruikkimaan hunajaa...

Eikä täällä saisi edes keksiä mitään saati paljoa niistä huudella. Alkaa ruojat karttamaan ja supisemaan kylillä et -se on nii ylypeeks tullu...läyryti juoruti...

Saanko laittaa tuolle tilille 3.50?

Se on täällä jossain päin 'jonkun verran'. Sillä saa jo namua poskeen.

Keksin muuten just sananmuunnoksen -hillitön kuusi. Ja huomena meen treffeille...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Joo laita vaan. Tuon verran mie laitoin Järnefeltille, niin vähän niinku "pistä 3,50 kiertämään" on kampanjan nimi.
Mut ajattele jos ihmiset voisivat netissä hakea lahjoittajia, niin esim. pienituloinen yh-mutsi voisi pitää blogia, jossa kertoisi perheensä elämästä ja sit joku voisi lahjoittaa vaikka suksiin tai toppahaalariin rahaa. Tai joku köyhä opiskelija. Tai muu köyhä.
Miksi ei voisi olla niin? Keneltä se olisi pois?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Hahahah, nyt vasta luin loppuun tuon viestisi :D

Onnea treffeihin :P :P :P

seppo kirnu

Eihän se olis keneltäkään pois jos joku pyytää ja toinen antaa.

Olet jyystävän oikeassa et se on kyllä kumma miksi ei saa niin tehdä. Itseasiassa minäkin antaisin mieluummin juuri jollekin joka kertoo sen juttunsa täällä suomessa kuin makselisin jonkin ylikansallisen 'hyväntekeväisyyspuljun' maksuja tietämättä mihin ne menee. Oikeastaan olen monesti miettinyt, että kuinka löytäisin kyläni kaikista suurimmassa tarpeessa olevan, jolle voisi nimettömänä antaa edes päivän ruoan. Näet nautin sellaisesta avun antamisesta, en voi sille mitn.

Jos siwan edessä huojuu joku bassoääninen vauhdilla syrjäytyvä ja pyytää -heitä hei pari kolikkoooh et saa päivän käyntiiih- niin kannattaako hälle antaa:

a) pari kolikkoo
b) ostaa kaupasta purkki maitoa
c) turpaan
vai
d) ei mitään

?

Itse en suosi vaihtoehtoa c. Ja riippuen tilanteesta suosin vaihtoehtoja a tai b. Ja jos oikein tunnettu viheltäjä on niin d.

---------

J. Gagarin

"Eihän se olis keneltäkään pois jos joku pyytää ja toinen antaa."

Aivan oikein! Liian monet naiset eivät ole hiffanneet tuota!

seppo kirnu

No niinhän olen minäkin yrittänyt kertoilla!

Treffit suju muuten hienosti!

Siinä unohtui kuinka usarin ja suomen vanhajyyläpahakurjet tappelee persuista jne. jedivoimista kuin satiaiset karvatupeista. Hoh!

Anis Harran

"Kun ulkomailla joku tekee vastaavaa, voi hän lisätä blogiinsa tai nettisivulleen sen nappulan ”Donate Now” ja sitten ne tyypit, jotka uskovat siihen juttuun, voivat pistää dollarin tai kolmekymmentä sille henkilölle ilman mitään sen kummempia vastikkeita ja jakkarointia."

Eihän se kansalaisuudestasi ole kiinni vaan siitä mihin laitat ne sivut ja tilisi ja postilokerosi. Wink ;)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tuo on varmaan totta, mutta oisko sitten niin, että tässä kohtaa astuu esiin se suomalaisten kateus, eli jos joku tekee siitä ongelman, niin sitten siitä tulee ongelma :D

Vilho Juntunen

Onko se niin vaikkeeta? Eihän tämä ole aina helppoa ollut meilläkään!
FI9720302000099032. Yritin laittaa tilille kymppidonan mutta pankki
ilmoitti ettei tili ole höpsistätytön käytössä. Hyvää Joulua Helena! tv. Ville

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No voehan kakka. Noh, se on sitten odoteltava, että Gagarin vie minut sinne Malediiveille.

Käyttäjän IlkkaKakko kuva
Ilkka Kakko

Helena, tässä on yksi syy, miksi tavallisen ihmisen ideoille ei löydy rahaa: http://ilkkakakko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89851-i...

Iso osa julkisesta rahoituksesta menee julkisille toimijoille kuten aluekehitysyhtiöille, tiedepuistoille, maakuntaliitoille ja erilaisten opetusorganisaatioiden aluekehitysyksiköille. Pohjois-Kurjalassa tätä verorahojen haaskausta johtavat Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, Joensuun tiedepuisto ja Josek ja niitä säestävät Koulutuskuntayhtymä, maakuntaliitto ja Itä-Suomen yliopisto niin ja siellä teillä päin tämä Pielisen seudun kehitysyhtiö PIKES.

Mistä sitä enää pienelle ihmiselle (tai edes hänen yritykselleen) rahaa riittää, kun niillä rahoilla pitää elättää uusi suomalainen etuoikeutettujen luokka - nuo "innoflaatiobyrokraatit" ;-)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tuota olen kyllä minäkin ihmetellyt. En voi ymmärtää sitä, että mihin näitä kehittämishankeyhteistyöverkostoverorahakanavointipuljuja tarvitaan ja vielä NIIN monta?? Mitkä ovat niitten kustannukset ja hyödyt yms.? Kaippa jostain löytyisi jotain tietoa, jos jaksaisi alkaa etsimään...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Nuo innoflaattorit munittavat tuhkamunia ...

Käyttäjän Syvari kuva
Juho Syväniemi

Minä ajattelin perustaa yrityksen viroon, kun sopiva aika tulee. Täällä ei kannata mikään. Virossa ei olla sosialisteja yrittäjän kustannuksella (:

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Helena, toivoit enemmän näitä angrybirdsejä markkinoille. Tuli tällainen uutinen vastaan:

"Oululainen peliyhtiö Ball-IT murtautuu Kiinan markkinoille, kun paikallinen tv-yhtiö aloittaa sen peliin perustuvan tv-show'n ja ottaa vastuulleen tuotteiden jakelun."

http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/yritysuuti...

Toimituksen poiminnat