Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

2011 – mitä siitä opimme?

  • 2011 – mitä siitä opimme?

Luultavasti emme yhtään mitään.

Ajatelkaa nyt. Mennyt vuosi oli täynnä vihaa ja viha yltyy. Suvaitsemattomuutta, joka yltyy. Pelkoa, ahdistusta, melankoliaa.

Ajatelkaa, jos meistä jokainen pysähtyisi, painaisi sen persauksensa johonkin tukevalle alustalle, ottaisi käteen peilin ja katsoisi sitä kiiltävää pintaa, omaa pärstäänsä siinä, tai sitä kautta, ja pohtisimme hetken näkymää ja itseämme...

Näkisimme otsamme, jonka takana on ne aivot. Juuri ne meidän ihan omat rakkaat aivokultamme, joissa kaikesta tiedosta, kokemuksista, arvoista ja opitusta muodostuvat ne meidän ikiomat ajatukset. Koska meistä jokaisen kokemukset ja arvot, ja koetut tunteet, menetykset ja onnellisuutta synnyttävät hetket, muistot, muokkaavat sitä, kuinka me hyväksymme ja käsitämme faktan (ja fiktion), niin kuka meistä osaa olla varma, että juuri se oma näkemys tai mielipide tai aate on se oikea?

Siitä tässä kaikessa on kyse.

Suvaitsemattomuudessa meinaan, sillä vuosi 2011 jää mieleeni suvaitsemattomuuden vuotena, aikana, jolloin meistä jokainen oli niin varma näkemyksestään, ettei voinut suvaita sitä toisenlaista näkemystä.

Minä olen aina ollut ylpeä siitä, että olen ollut hyvin epävarma onko minun näkemykseni oikea. Siksipä olenkin aina tykännyt väitellä. Kun tulee mahdollisuus kunnon väittelyyn, niin minun sisälläni herää jotain oikein ihanaa. Rakastan sitä mussukkaa, joka jaksaa kanssani väitellä ilman huutoa tai suuttumusta. Mitä paremmin vastapuoli perustelee näkemyksensä, sitä kovemman työn tekevät aivoni. Hitsi, siitä tulee sellainen olo kuin olisi juuri käynyt helvetinmoisella lenkillä.

Jopa minä, jonka mielestä omat mielipiteeni tuskin edustavat minkäänlaista universaalia totuutta, olen huomannut sortuvani yhä enemmän siihen, että tiettyä mielipidettä edustavat aiheuttavat päässäni sekopäistä surinaa ja silmiini vyörähtää verenpunainen raivo.

Mitä siitä olisi ajateltava? Olenko tulossa vanhaksi vai onko tässä ajassa jotain sellaista, mikä tekee jokaisesta niin varman mielipiteistään, että ei voi edes kuvitellakaan, että ne toisenlaisen mielipiteen omaavat voisivat edes olla ihmisiä?

 

Demokratia ilman erilaisia mielipiteitä ja näkökulmia ja niiden tiimoilta käytyjä sanallisia konflikteja on sanalla sanottuna paskaa. Minä toivon vuodelle 2012 enemmän puhetta asioista ja ideoista, en niinkään ihmisistä.

 

Rakastan teitä kaikkia. Olkaa kiltisti. Otetaan opiksi?

 

Helena

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (111 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muuttuuko puoluetunnuksesi vuoden vaihteessa?

Paavo Metsäluoma

Miksi ainoastaan sveitsiläiset onnistuvat suorassa demokratiassa, mutta me muut olemme täysin tuomittuja sen kanssa?

Muutos2011 on pitkään aikaan paras asia mitä suomalaisessa demokratiassa on ollut esillä..

Aito vaihtoehto.. Osoitetusti toimivana.

Me persut lähtisimme siihen kyllä.. Valitettavasti aika on kiistatta ohi.. Tarvitaan vallankumous suoraan demokratiaan.

Kiitos Jiri (ja marsujen hiplaaja.. Jonka ajatusmaailmaa en oikein ymmärrä.. Mutta suuri työ kuitenkin).

Helena on fiksu. Puspus täältä Helsingistä (ja ylihuomenna Intiasta) ;) Ja kiva et palasit.

T: Bauo (kuten ystäväni Ramesh, Hyderabadista, sen sanoo ;)

Ainiin.. Sori me Persusuomalaisethan ei ikinä olla matkusteltu missään ja impivaara on just around the corner?

P.S. Ainoa paikka missä käytän ruotsia on Calangute, Goa. Ruotsalaisten kavereideni kanssa pyrin juttelemaan ruotsiksi. Suomenruotsalaiset kääntävät aina suomeksi. Ruotsalaisella keskiluokalla on sentään hieman..

http://www.youtube.com/watch?v=273eSvOwpKk

Sä Helena oot huippu. Älä muutu :D

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eipä mennyt kovin kauas siitä raamista, johon itse sijoittaisin päättyvän vuoden. Minusta kulunut vuosi osoitti laajasti taiteen, suppeammin kirjallisuuden ja erittäin täsmällisesti kirjailija Tuomas Kyrön visionäärisyyden. Taisit jo arvata: vuoden teema on ollut mielensäpahoittaminen.

Kyrö kirjoitti Mielensäpahoittaja-radiosarjan muutama vuosi sitten, ja se jos mikä ennusti tarkasti mitä tuleman pitää. Suvaitsemattomuus saattaa olla ilmiön lähisukulainen, mutta viime aikoina suurieleinen närkästyminen on ollut tämän kansan yhteinen harrastus. Ja aiheita on toden totta riittänyt - en ryhdy niitä luettelemaan.

Mistä bongasit mietelmän juttusi oheen? Ajattelin tuntemiani ihmisiä, ja palaset kieltämättä loksahtelivat vaivattomasti paikoilleen!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No justtiinsa niin. Kyllähän tämä on yhtä vitun kyräilyä ja kyyläämistä koko touhu ollut ja samaan aikaan koko läntinen maailma on romahtamassa ja se on silleen tosi söpöihkuraksupoksua.

Kuva kiersi Facebookissa. Oli jotenkin ihan älyttömän osuva :)

Ville Karppinen

Laadukas keskustelu on tosiaan ollut ajoittain kadoksissa. Perussuomalaiset ovat saaneet ehkä hieman liikaakin huomiota tänä vuonna. Hassuinta on se, että se huomio ei suurimmaksi osaksi ole heidän puoltajiltaan vaan vastustajilta, jotka ovat äityneet yllättävänkin äänekkäiksi.

Ja parhaaseen lopputulokseen pääsee, jos ei ajattele että on edes olemassa mitään universaalia totuutta. Me elämme ajassa - aika kulkee ja mielipiteet muuttuvat yksilötasolla, kuten yleisemminkin tarkasteltuna.

Enkä uskalla kyllä tarkastella omia aivojani, mutta ne varmasti ovat välillä viimeistä savuaan hönkäisevä tuhkakasa ja taas välillä punahehkuinen paholaisen silmä, joka ajaa takaa kaikkia ajatuksiani ja haluaa tehdä niistä parempia ja voimakkaampia :)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Mie vähän veikkaan, että koko tämä suvaitsemattomuus johtuu siitä, että me elämme niin jumalattoman egosentrisessä maailmassa, jossa jokainen ajattelee itseään, ja sit siitä tulee sellainen illuusio, että just se oma ennakkoluuloista, haavemaailmasta ja wannabe-kuvitelmista koostuva mielipidemaailma edustaa jotain aivan naurettavaa oikeamielisyyttä.
Se on vähän niin kuin nuo turkistarhoista elukoita vapauttavat kettutytöt, jotka eivät tajua, että he saavat toimillaan paljon enemmän aikaan haittaa kuin hyötyä.

Kalle Lehtonen

Eufenismit avattuna:

suvaitseva = sietävä
suvaitsematon = sietämätön :-)

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Hyviä pohdintoja, joihin on helppo pääpiirteittäin yhtyä. Itse näen tämän vuoden myös jonkinlaisena vapautumisen vuotena. Monet asiat, jotka ovat tänä vuonna nousseet päivänvaloon, ovat kyteneet ja olleet olemassa kauan vailla olemassaolon oikeutusta. Asioiden tekeminen näkyväksi on tärkeää, jotta niille on ylipäätään mahdollista mitään tehdä.

Nyt möröt on tuotu valoon ja tästä on hyvä jatkaa uuteen vuoteen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Tuokin on ihan totta.
Mistä itse olen huolestunut, niin siitä, että kauan kaipaamani ihan aito oppositio on saatu suomalaiseen politiikkaan mukaan ja sitä kohtaan on jotenkin ihan todella hyökätty median, siis toimittajien, joiden juttuihin ihmiset kuitenkin luottaa, toimesta. Välillä täytyy ihan miettiä, että asutaanko Berlusconi- tai Putinlandiassa, mutta eih. Mehän asummekin vuoden 2011 Suomessa.

"Jussi Halla-aho aivasti - räkää saattoi lentää ovenripaan" :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Asioiden tekeminen näkyväksi on tärkeää..."

Nyt Taru esimerkkejä ja vähän äkkiä, ennen kuin täällä ryhdytään päättelemään ihan törkeitä! Anders Breivik nimittäin teki ihmisvihan näkyväksi - voidaanko Utoyan tapahtumista käyttää sanaa "tärkeä"?

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

On tuossa kuluneen vuoden aikana moni muukin ihminen ja ihmisryhmä saaanut näkyvyyttä kuin joku hullu norjalainen.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Tuomo, omasta mielestäni yksi kuluneen vuoden parhaista anneista on se, että taas on alettu rehellisesti puhua luokkayhteiskunnasta. Maassamme on leikitty pari kolme vuosikymmentä että olemme luokaton maa. Nyt kun asia on tunnustettu ja tunnistettu voidaan sille myös oikeasti tehdä jotain, jos tahtotila on vain riittävä. Tänä vuonna on puhjennut eräänlainen vaaleanpunainen saippuakupla.

Breivikin teko oli kammottavuudessaan myös havahduttava ja toi ikävä kyllä liiankin näkyväksi tietyntyyppisen aate- ja ajattelumaailman olemassaolon.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tämä on todella luokaton yhteiskunta ja meillä on luokaton lukiokin. Näin totesivat jo lukiolaiset pilke silmässä itse Pohjanmaalla. (selvennys: ironiaa)
Breivik taas "teki näkyväksi paranoidin skitsofrenian", mikä tässä normaaliyhteiskunnassa on järkytys: meillähän mieleltään sairaat ovat olleet a) suljetussa hoidossa; nyttemmin osa heistä on b) heitteillä ns. avohoidossa. Mitä opimme heistä?
Ehkä A.B.:n diagnoosi oli pettymys? No, onhan meillä vaihtoehtokohde: Al-Assad massamurhaa oma kansaansa terveen papereilla. Mitä siitä opimme?

turunen (nimimerkki)

(siirsin tämän kommentin oikeaan paikkaan alempaan ketjuun)

turunen (nimimerkki)

Taru Jousian hieman hämäräksi jäänyt viittaus tutkitusti mielisairaaseen Breivikiin tarkoittanee huolta Norjan mielenterveysongelmaisten heitteillejätöstä.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Viittaukseni tarkoittaa muun muassa tiettyjen ihmisryhmien suhtautumista sosiaalidemokraattiseen puolueeseen. Tältäkin palstalta kun sai lukea Breivikin teon jälkeen ymmärtäviä kommentteja hänen teoilleen, koska sosiaalidemokraatit ovat itse toimineet epäisänmaallisesti niin ei ole kuulemma ihme, että joku sekopää listii demareita huvikseen.

Huh, huh. Kylmää hikea meinasi pukata jokusen kerran niihin aikoihin ja lopetin pariksi kuukaudeksi nettiosallistumisenkin, kun tuntui vähän liian hurjalta minulle.

turunen (nimimerkki)

Taru Jousian muisti on valikoiva, tai tiedot huterat. Sosialidemokratiasta parantunut toimittaja Tapio Tuuri tiivisti syksyllä blogissaan näin:

"Pian muistellaan 11. syyskuuta 2001 tapahtuneita terrori-iskuja Yhdysvaltoihin. Aavistin heti kuultuani iskuista, että vasemmistolaiset, edistykselliset voimat tulevat juhlimaan niitä. Silloinen ministeri Satu Hassi mainitsi tuoreeltaan jossain haastattelussa, että se oli USA:lle ihan oikein. Hassi oli heti tuoreeltaan ymmärtämässä näitä iskuja siinä vaiheessa, kun ruumiit vielä paloivat WTC-tornien raunioissa ja eräät eloonjääneet kamppailivat siellä hengestään."

http://tuuritapio.blogspot.com/2011/09/turha-tulla...

Huomautan, että Satu Hassi on entinen stalinisti, ja nykyinen vihreä poliitikko. Ja muistutan vielä, että syyskuun 11. päivän terrori-iskujen rinnalla tutkitusti mielisairaan Breivikin terroripuuhastelu oli (suhteellisesti ottaen) verrattain pientä sekä uhrimäärän, että teon yleisen merkittävyyden suhteen.

En jaksa uskoa, että pohjoismaiset paranoidit skitsofreenikot olisivat salaliitossa demareitten nitistämiseksi, vaikka jokunen Breivikiä ymmärtävä kommentti saattoi verkossa aikoinaan näkyäkin.

Vihreillä on sairasta porukaa poliitikkoina.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Jos historiaa haluaa muistella niin enemmän löytyy muisteltavaa vaikka vuodesta 1918, ja 1930-luvulta ja paljon tapahtui vielä 1940-luvullakin.

Helenan kirjoituksen otsikko ja aihe käsittelee kuitenkin vuotta 2011. Tarkalleen ottaen mitä opimme vuodesta 2011? Itselleni tuli uutena oppina paitsi tuo demariviha myös tiettyjen tahojen vihreisiin kohdistama voimallinen inho. Loppuvuotta kohden mentäessä olen kuitenkin ollut havaitsevinani, että ainakin facebookissa ja joillakin nettipalstoilla kaikkein kuumimmat tunteet on jo päästetty pihalle. Ehkä Suomi ei olekaan niin pahasti kahtiajakautunut miltä se vielä alkuvuodesta vaikutti.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Jukka Turunen

Breivikin diagnoosia tullaan tarkistamaan, norjalainen, meidän Lauermaa vastaava henkilö on kyseenalaistanut diagnoosin tietyt osat. Breivikin tila tekoa tehdessä oli harhainen, mutta hänen mailmankuvansa ei ollut hänen harhojensa tulosta, vaan se on monen muunkin mailmankuva. Hän siis oli osittain harhainen.

Kysymys kai kuuluu lähinnä: Pitäisikö kaikki sellaiseen maailmankuvaan uskovat määrätä hoitoon.

Käyttäjän mikkosiitonen kuva
Mikko Siitonen

Breivikin psyykkiset ongelmat johtivat massamurhaan, eikö? Kuitenkin siellä on se aatemaailma ja genre taustalla. Ei Breivikin nollaaminen psyykkisesti sairaaksi vielä nollaa vaarattomaksi taustalla olevaa ilmiötä.

Breivikin viitekehystä puolustetaan ja siihen uskotaan, myös Suomessa. Enkä tarkoita nyt mitään hörhötemppeliritarisettiä vaan sairaalloisen monomaanista islamofobiaa ja vastenmielisyyttä erilaista ajattelumaailmaa kohtaan. Tai sitä että näillä ratsastaen haetaan omaa kannatusta ja etua.

Käykää nyt hyvät ihmiset katsomassa nettikeskusteluita mistä tahansa aiheesta: oli puhe vaikka sipulien hilloamisesta niin islam ja kommarit. Se on varmaa.

Tähän Breivikin teko ei tuonut mitään muutosta, vaikka ennen kaikkea juuri islamofobiaa julistavien olisi ollut hyvä miettiä, mihin heidän yksinkertaistetut, radikaalit ja vihaa tihkuvat sanansa voivat epävakaiden yksilöiden kohdalla pahimmillaan johtaa. Joku saattaa alkaa toteuttamaan sanoja tekoina. Näitä taivastelijoilta muista poliittisista leireistä kyllä on riittänyt, mutta itsekritiikkiä tai itsereflektiota on ollut kyllä tosi vähän.

Nyt kun minun poliittinen kantani on "vihreät" niin se varmaan sumentaa argumenttini tietyissä lukijoissa. Varmuuden vuoksi sanon, että tämä kommentti ei ollut tarkoitettu hyökkäykseksi ketään vastaan.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Taru Jousia

Kansantaloustieteen professorin Matti Tuomalan mukaan, joka on asiaa tutkinut, Tasa-arvoisuus lisääntyi Suomessa vuoteen 1990 asti. Siitä lähti kehitys tasa-arvoisuuden lisääntymiseen.

Suuntaa voi olla vaikea nähdä, eikä aina tiedä perillä ollessaankaan missä on

http://www.hs.fi/kotimaa/Rikkaiden+tulot+r%C3%A4j%...

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

2011 oli pahoinvoinnin vuosi Euroopan taloushuolien ja jytkyä edeltävän ja varsinkin sitä seuranneen kansan kahtiajaon seurauksena tässä maassa. Tämän vuoksi ensi vuodelta on syytäkin odottaa parempaa, kun talous kääntyy nousuun ja presidentti vaihtuu.

Hyvää Uutta Vuotta myös sinulle, Helena.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kiitos Aapo :)
Saa nähdä mihin tämä maailma menee. Toivotaan, että parempaan suuntaan, mikä se suunta sitten ikinä onkaan...

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Toistaiseksi ainakin 30 vuotta on nämä eri puolueet ajaneet vain oma etuaan ja jakaneet maata. Ja samaan aikaan on ollut hallitus ja oppositio -peli päällä. Tämä 'kahtiajako' on jostain ideariihestä miten vastustaa PS:ia.

Toivoisin, että jatkossa kaikki oppisivat suvaitsevaisuutta ja sen, että asiat voivat riidellä eikä ihmisiä tarvitse mustamaalata sen takia. Ihmisillä on erilaisia mielipiteitä ja ihmisiä pitää kunnioittaa.

Parempaa Uutta Wuotta ja Maailmanrauhaa !

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"talous kääntyy nousuun" - huvittavaa optimismia.

"presidentti vaihtuu" - kiitettävää realismia.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Jokaisen väittelyn tulisi alkaa siten, että molemmat osapuolet myöntävät väärässä olemisensa mahdollisuuden. Järki ja havainnot ovat argumentaation pelisäännöt ja vastapuolella voi aina olla jokin johtopäätös tai havainto sellainen, jota itse ei ole tullut ajatelleeksi.

Väärässä olemisen myöntäminen on äärimmäisen tärkeää. Ilman sitä, maailma ei mene koskaan eteen päin. Myöntäkääkäämme olevamme väärässä, silloin kuin siihen on aihetta.

Hannu Heikkinen

Pekka Lampelto. Selvä. Myönnätkö, että tuo sinun väitteesi, että kaikkien meidän pitäisi myöntää väärässä olemisen mahdollisuuden heti alkuuna voi olla väärä tulkinta siitä, miten pitäisi toimia?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

En koskaan!!! MINÄ OLEN OIKEASSA! SAATANA! >:O

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Öh... eh...

Minä myönnän voivani olla väärässä... Mutta uskon tuohon niin kauan, kunnes joku antaa järkiperustelut, miksi olen väärässä. =)

Ehkä tuota voisi tarkentaa sillä, että vastapuolen pyytäessä vahvistusta sille, että myöntääkö henkilö voivansa olevansa väärässä, tämän tulisi voida järjen nimissä tämä myöntää.

Käyttäjän gemini63 kuva
Riku Lehtola

Opimme sen, että Jyrki Katainen on Suomen viisain mies =)

Katainen, Medvedev, Obama, hippi ja Paavi yhdessä samassa lentokoneessa

--------------------------------------------------------------------------------

Obama, Medvedev, Katainen, Paavi ja hippi matkustivat lentokoneessa. Yhtäkkiä kaiuttimista kuului lentokapteenin ilmoitus:
- Koneemme moottoreihin on tullut vakava vika. Meidän täytyy hypätä koneesta selvitäksemme hengissä, sillä konetta ei pysty enää ohjaamaan. Valitettavasti teille matkustajille on vain neljä laskuvarjoa.
Kauhuissaan miehet tuijottivat toisiaan. Ensimmäisenä toipui Obama, joka nappasi yhden laskuvarjoista ja sanoi:
- Minä olen koko länsimaisen sivistyksen symboli ja puolen maailman silmissä maailman tärkein mies, joten minun täytyy ehdottomasti pelastua!

Ja niin Obama hyppäsi koneesta. Medvedev nappasi toisen laskuvarjon ja ilmoitti:
- Minä johdan valtavaa Venäjän maata ja olen suuresti arvostettu sekä tärkeä mies. Minun täytyy ehdottomasti pelastua!
Ja niin hyppäsi Medvedev koneesta.

Katainen sanoi seuraavaksi:
- Minä tulen vain pienestä Suomesta, mutta meidän roolimme EU:ssa sekä idän ja lännen välisenä sovittelijana on merkittävä. Lisäksi minä olen Suomen viisain mies, joten minun täytyy ehdottomasti pelastua!
Niin hän hyppäsi koneesta. Jäljelle jäivät siis hippi ja paavi.

- Minä ymmärrän, että sinä nuorena miehenä haluat vielä elää. Minun roolini uskonnollisena johtajana kuitenkin edellyttää ehdottomasti, että minun täytyy pelastua, sanoi paavi.
- Ei syytä huoleen, hyvä paavi, sanoi hippi. Jäljellä on vielä kaksi laskuvarjoa. Se Suomen viisain mies otti mukaansa minun makuupussini.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Melkoisen hyvä päivitys wanahhaan witssiin :) Mukavaa vuodenvaihdetta sinullekin Herra Parasprofiilikuvaikinä :)

Käyttäjän gemini63 kuva
Riku Lehtola

Kiitos samoin!! Työn merkeissä... =)

Harri Rautiainen

Alkuperäisessä vitsissä se viisain oli Väyrynen. En usko, että Kataisen viisautta uskoo hän itsekään.

Hannu Heikkinen

Helena Eroselle erittäin hienoa ja jännittävää Uutta Vuotta 2012!!!

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Kiitos ja samoin. Nyt on jälleen oikea aika toistaa sitä motoksi kaappaamaani lausahdusta "I'm going to search this shitty world for some beauty and excitement and I'm going to have a bloody good time" ;)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Joku minua viisaampi totesi joskus, että nuorena ihminen tietää kaiken, mutta mitä enemmän tulee ikää, sen vähemmän enää tietää.

Olen huomannut tuon itsessäni. Minä ihan oikeasti muutun vain pöhkömmäksi iän myötä.

Selasin omia blogejani viime vuoden ajalta. Tuossa on yksi esimerkki siitä, miten vähän minä enää mistään tiedän.

http://sarilait.puheenvuoro.uusisuomi.fi/79196-mit...

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Vaikka itse olen ihan perseestä ihmisenä, niin siitä olen onnellinen, että minulle maailma avautuu yhtenä suurena seikkailuna eikä sellaisessa ole tilaa liian varmoille mielipiteille ;)

Veikko Penttinen

Maailma on tosiaan suuri seikkailu, ainakin meille tippaleipäaivoille joihin luen Helenankin ilman muuuta.

Anis Harran

Maailma on suuri seikkailu, mutta et sinä ole perseestä. Kyllä me olemme ihmisinä tulleet toisesta ruumiinaukosta. ;)

Veikko Penttinen

Ehkä muistot kultaa, mutta aika hienoja väittelyjä tuli käytyä kuuskytluvulla Vanhan Kellarissa ja Bulsassa. 70-luvulla tulivat sitten totiset toverit ja muut tylsimykset.
Väittely on ajattelun suola. Väittelen itsenikin kanssa ja tarkistan aina muutaman vuoden välein arvomaailmani. Jos mikään ei ole muuttunut, alan epäillä vanhuutta ja kalkkeutumista. Erottaminen on kyllä kinkkistä, koska onhan sitä tähän ikään mennessä tullut hankittua koettua ja nähtyä, josta voi sanoa että on se on ainakin likiarvoista totuutta.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Minulla on eräs tuttu, jonka kanssa käydään parhaat väittelyt ikinä! Juodaan vodkaa ja kinataan aamuun. Aivan mahtavaa :)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mistähän minä löytäisin sellaisen tuttavan, joka rakastaisi väittelyä ilman kyllästymistä heti alkuunsa? Minun sukupolveni luovuttaa liian nopeasti ja siirtyy vain juomaan enemmän vodkaa:) Sen jälkeen järkevätkin perustelut valuvat kuin vesi hanhen selästä ja jatkokeskustelu junnaa vain paikoillaan.

Teillä fiksuilla nuorilla on enemmän mielikuvitusta, intoa, taitoa ja tuoreita näkökulmia asioihin kuin meillä vanhoilla dinosauruksilla. Jatka Helena vain samaan tyyliin.

Iloista ja mahtavaa uutta vuotta Sinulle Helena!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitoz blogiztasi!
Väittelytaito on joissakin maissa koulujen ohjelmassa ja korkeakouluopinnoisakin edellytetään erinomaista argumentointia. Sellaista on upeata lukea ja kuunnella - ja sellaiseen osallistua.

Ihmiset, jotka ovat aikaisemmin olleet "Nobody", ovat tulleet pullosta tai Aladdinin lampusta tai Pandoran lippaasta ulos, saaneet äänen ja tulleet näkyviksi. "Ai tämmöisiäkös se Suomen kansa tuumaakin", kuului hämmästyksen kohahdus. Tulipa mieleen Härön elokuva Näkymätön Elina, jonka päähenkilöltä oli aluksi kielletty oman kielen käyttö.

Kun pöly v. 2012 vähitellen laskeutuu, toivon hartaasti, että Elina saa olla näkyvissä, että Tynnyrissä kasvanut poikakin saa ihan rauhassa puhella, JA että olemme siirtyneet halullisen ymmärryksen piiriin. Raikas huumori ryydittäköön elämäämme ja kanssakäymistämme.
Siunatuksi lopuksi vanha leimakirves-tyylinen keskustelu haudataan: "Ugh, olen puhunut!"

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Niin, itse luulen, että tämän kaiken taustalla on se, että itsensä jotenkin "erityisen ajatteleviksi" nostaneet "älymystön" edustajat ja muut höpsöt ovat ahdistuneet tajutessaan, että pirulainen, tuo naapurin möhömahainen Jannukin omaa mielipiteen ja osaa jopa perustella sen :)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tässä kai se keskustelukulttuurin muutos on tapahtunutkin, kun aiemmin ilman foorumia olleet inehmot ovat voineet tulla mukaan keskusteluun. Pirulainen on siinä, että tästä eivät platformien ex-hallitsijat aina tykkää: pysykööt siellä Shellin kuppilassa jorisemassa omiaan jossain kehätiellä!
Nyt sitten opetellaan sitä, ettei oltaisi toistemme kurkuissa jokikisestä inahduksesta. Kaikesta ei kannata vetää koko maailmaa syleileviä johtopäätöksiä.
Elämänkokemus ja -kohtaaminen ovat monella jo niin ohutta, että voi kuulla tällaista: "Hei, mä näin eilen yhden köyhän." Keskusteluhaitarin laajuus kertoo myös sosio-ekonomisen hanurin laajenemisesta.
"Satiiri ei ikinä selviä tutkinnosta. Kohteet istuvat lautakunnassa." (S. Lec)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Helena, hyvää pohdiskelua sinulta taas. Ainakin vihasta ja suvaitsemattomuudesta puhuminen ovat yltyneet. Pidän mahdollisena, että nuo molemmat ovat tosiasiassa vähentyneet kiihkeän keskustelun myötä. Optimistina jopa uskon siihen.

Itselleni on hyvin vaikea ymmärtää sitä, että joidenkin mielestä jostain maasta tulevat ihmiset tai jonkun uskonnon harjoittajat ovat kategorisesti pahoja. Tai vastaavasti jostain toisesta maasta tulevat ihmiset ja jonkun muun uskonnon vaikutuspiiriin syntyneet ovat ilman muuta hyviä. Tai että jossain puolueessa on taatusti parempia ihmisiä kuin jossain toisessa.

Olen aina pitänyt näistä Juicen älykkäistä sanoista:

Sua järjestöt kyttää ansoineen
Sua saarnaajat ajaa satimeen
Mutta jos otat johtajaks jonkun muun
Hänen puolestaan joudut sä tappeluun

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Niin, toivottavasti se on vähän sillai, että se todellinen suvaitsemattomuus (puolin ja toisin) elää ainoastaan erinäisten äärijankuttajien ajatuksissa.
Meillä jokaisella on ennakkoluulomme, jotka yleensä perustuvat kokemukseen tai jossain tapauksissa siihen, ettei ole kokemusta ollenkaan. On silkkaa paskaa väittää, että suvaitsemattomuus kohdistuisi vain eri värisiin tai jotain outoa uskontoa kumartaviin. Kyllä siitä kategorisointia saavat osakseen ihan taviksetkin... just eräs päivä lenkillä vastaan tuli katoava ilmiö nimeltä Samanlaiset tuulipuvut. Olin eka että ARGH, mitä juntteja, mutta mistäpäs minä tiedän millaisia älykköjä siellä tuulipukujen sisällä on.

Mutta jos me kuuntelisimme toisiamme enemmän, niin ehkä asiat lutviutuisivat jotenkin paremmin?

t. piiroinen

"joidenkin mielestä jostain maasta tulevat ihmiset tai jonkun uskonnon harjoittajat ovat kategorisesti pahoja"

Ketkä, missä, milloin? Linkkejä?

turunen (nimimerkki)

Markku Huusko: "Joidenkin mielestä jostain maasta tulevat ihmiset tai jonkun uskonnon harjoittajat ovat kategorisesti pahoja".

Joidenkin mielestä myös joltain planeetalta tulevat humanoidit tai jonkun urheilulajin harjoittajat ovat kategorisesti pahoja.

Seisoin Suomen kamaralla viimeksi noin 1,5 vuotta sitten. Muistelen, että rasismi ja äärioikeistolaisuus olivat varsin vähäpätöisiä ongelmia tuon ajan Suomessa - ainakin kansainvälisesti vertailtuna. Markku Huuskon viimeaikaisten kirjoitusten ja kommenttien perusteella voisi kuvitella, että Suomi on muuttunut puolessatoistavuodessa kammottavaksi natsihelvetiksi.

Liekö totta vai tarua?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari
Pentti Järvi

Markku Huusko sanoi: "Ainakin vihasta ja suvaitsemattomuudesta puhuminen ovat yltyneet. Pidän mahdollisena, että nuo molemmat ovat tosiasiassa vähentyneet kiihkeän keskustelun myötä. "

Onkoon ne puheet yltyneet vaiko vähentyneet?

Kalle Lehtonen

Uhriutumisesta ainakin on tullut suoranainen trendi - ainakin usarissa ;-)

Kalle Lehtonen

Vuosi 2011 oli Suomen demokratialle musta: vaaleissa kansa vaati muutosta, mutta ei sitä saanut - käytännössä kaikki jatkui ennallaan. Toivotaan tulevalta vuodelta parempaa.

Dari-anne Suomalainen

Nykymenossa suurin harha on luultavasti se, että maailma voidaan pitää hyvinvoivana ja pystyssä... kuluttamalla.

seppo kirnu

Hellu pohtii ja aprikoi, nassun takainen raksuttaa ja karkeloi.

Aina tulee hyvä mieli kun juttujasi lukee. Viehättää kun edes joku sanoo asioita melko suoraan ja kuitenkin aiheesta. Ja väittely on aina poikaa juupas eipäksen sijaan.

---------

Eräs asia mitä ihmisille soisi lisää tulevan on luominen, uuden tekeminen, asioiden yhdisteleminen ja vähemmän vaahtoa suupieliin. Varsinkin uskovaisille. Synteesiajattelua lisää.

Kaikki junnaa kuin supinpaska kuusikossa, koska kuvitellaan että kaikki on jo keksitty. Ei ole. Keksityistä asioista taas kaikki ei ole totta tai täysin kohdillaan. Joten keksikää ihmiset juttuja, uutta, kehitystä. Keksikää vaikka jokin järkevä käyttötapa mämmille, tai mitä tahansa oleellisempaa.

Tämän surkuhupaisan sirkuksen muuttaminen vaatii erilaisten näkemysten totaalista myllyä ja sitten synteesiä. Muuten meno vain kiihtyy kohti vimosta et syväimevää a-holetsua.

---------

Jospa se uusi vuosi toisi yksinäisillekin jotain virkistävää tointa. On jotenkin järjetöntä että maassa missä on joku fucking tuuri-romuhelvettilandia, on suunnaton määrä sielunsa peilikuvaa tai ystävää etsiviä, ilottomia ja kumaria ihmisiä. Niin vanhoja kuin nuoriakin.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Ajattelin tuossa yksi päivä sitä, että nyt kun tuo EU:nkin tila on mikä on, niin jos ajattelevat ihmiset luopuisivat kaikesta siitä "Teuvo Hakkarainen on niinku niin kaaameeee ja tyhmä" "no ei ooooo" -väittelystä, niin hitsi, meillä olisi valtakoneistoa vastaan mieletön voima.
Mutta kun ei. EU-kriittisyys profiloituu nyt jotenkin niin Perussuomalaisiin ja johonkin muallaissiin ja sit EU-myönteisyys, olipa se kuinka idioottimaista ja itsetuhoista, on sellaisten city-älykköjen juttu, vaikka nekin tietää, että meitä kustaan nyt silmään ihan täysillä.

Yhdyn kommenttisi loppuun.

seppo kirnu

Näin on!

Kaunailun lopettaminen on yhtäkuin potentiaalin lisäys siihen aitoon eteenpäin menoon. Ei ihan oikeasti jaksais lukea et nähdä tätä zombiluuppia repeatilla enää kauaa.

Ps. en tajuu suosittelujuttua kun oon jo pienessä pierussa(se on vissiin joku kärsäkirjailijoiden ja twitidiskipittäjien juttu?). Hyvempää (U)utta vuotta kuitenkin kaikille!

Pps. Oon nähny pentuna livenä sellaisen jannun joka ihan oikeasti kusi silmäänsä. Silloin on vielä paineet kohdillaan.

Anis Harran

Kirnu, hyvää uuttavuotta, ja hengentieteellisiä elämyksiä:
http://www.youtube.com/watch?v=5ymtpoGbHLo&feature...

Käyttäjän jannepirinen kuva
Janne G Pirinen

Kirjoituksessasi suorastaan kerjäät kommentoijia olemaan eri mieltä kanssasi. Ja ketkä vastaavatkaan: joo-miehet sun muut perseennuolijat. (jätti-iso hymiö)

Pentti Järvi

Kukapa sitä nyt vuoden tokavimppa päivänä haluaisi Helenan mieltä pahoittaa. (siihen ei edes Aapo ryhtynyt).

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

No niin. Se on suorastaan HUUUTAVA vääryys :)

seppo kirnu

Miehet sun muut perseennuolijaiset? Eli miehet ja naiset, vai miehet, homot, uskovaiset ja naiset, vai mikä on sun muu tässä jazzhuilisti?

Hannu Heikkinen

Otas nyt Janne rauhallisesti!

Ja erittäin onnellista uutta vuotta 2012 sinulle!

Pentti Järvi

Espanjalaisista sanotaan, että he ovat ylpeätä kansaa. Suomalaisista en oo samanlaista luonnehdintaa nähnyt tai kuullut, sensijaan meitä sanotaan itsepäisiksi. Viittaan siihen, että esimerkiksi monilla olisi itsetutkistelun paikka ja syytä pyytää monilta anteeksikin, vaan se tapahtuu aniharvoin.
Myös eräillä poliitikoilla kokonaisia puolueita myöten olisi syytä pyytää kansalta anteeksi.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Suomalaisten pitäisi oppia, että verbaalisesti voi taistella nuppi mustelmilla, mutta niitä ei pitäisi ottaa niin henkilökohtaisesti :)

Käyttäjän jannepirinen kuva
Janne G Pirinen

Meistä savolaisista väitetään että me olisimme vittumaista kansaa.

Aleksi Laine

Vuosi opetti, että
-atomivoimalaa ei kannata rakentaa valtameren rantaan, ei ainakaan ihan rantaviivalle,
-arabimaissa voi sittenkin tapahtua demokraattinen muutos,
-norjalaiset miehet ihannoivat väkivaltaa, mikä johtunee toisesta maailmansodasta (vrt. suomalaishöpinät kouluampumisten jälkeen),
-euro oli sittenkin juuri niin huono idea kuin etukäteen moni ennusti ja
-media ei toimi, koska jos toimisi Persujen vaalimenestys ei olisi tullut yllätyksenä -- tai sitä ei edes olisi tullut, jos maan hiljaiset olisivat saaneet sanansa kuulluiksi muuten kuin äänestämällä rotestia.

Orvokki Pellinen

Hyvvee uutukaesta vuottoo sinulleenniiki Helena, tiältä eteläesestä Suomestanii, räntsatteesta ja pimmeevyyvestä. Toelannii tovenniin.

Yks entinen pohjoiskarjalaenen. Nyttemmiin kaapunkilaenen.

Ei luonnista enää tuo kaunis pohjoiskarjalan murre, kuten aikaisemmin.

Samuel Virkiö

Vaikka oon ollunna poissa kottoo jo vuos'kymmennii ja kaapunnissa asun on toine jalaka aina mualla.

Meniko edes sinne päin?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Taru Jousia
"...omasta mielestäni yksi kuluneen vuoden parhaista anneista on se, että taas on alettu rehellisesti puhua luokkayhteiskunnasta. ... Nyt kun asia on tunnustettu ja tunnistettu voidaan sille myös oikeasti tehdä jotain, jos tahtotila on vain riittävä..."

Mistä sinun mielestäsi tahtotila saadaan syntymään, jos äänestyksen tuloksia ei huomioida poliittisessa päätöksenteossa?

Nejännes suomalaisista, elää toimeentulon rajamailla, uutisoitiin jokin aika sitten.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Liisa Polameri, en osaa ikävä kyllä vastata kysymykseesi. Toivon kuitenkin, että nyt kun asia myönnetään ja siitä on jopa hieman keskusteltu, sille haluttaisiin myös jotain tehdä, mutta mitä? En osaa vastata.

Ensimmäinen askel on joka tapauksessa otettu asian suhteen, kun kieltäminen on lopetettu.

turunen (nimimerkki)

Vihreät kehtaavat näköjään vuodattaa krokotiilinkyyneleitä tuloerojen kasvusta ja köyhyyden lisääntymisestä, vaikka olivat itse jo Lipposen pahamaineisessa hallituksessa mukana paaluttamassa pohjatyön "köyhät kyykkyyn -politiikalle", ja jota he ovat olleet jatkamassa sen jälkeen kaikissa porvarihallituksissa, kuten nyt Kataisen hallituksessa kokoomuksen puisto-osastona.

Oikeasti vihreät vihaavat köyhää.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Jukka Turunen, kuulisin mielellään lisää vihreiden ajatuksia köyhyydestä ja luokkayhteiskunnasta.

Olen pelkkänä korvana. Kerro toki lisää.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Mitä oppimme 2011 ensi kesänä tule kuluneeksi neljäkymmentä vuota kun astuin eka kerta suomen maaperällä, täällä asui silloin aivan toisenlaisia suomalaisia.

Eila Kännö oli poliisiosaston ulkomaalaistoimiston päällikkönä, hän piti huolen siitä, että tänä ei kovin paljon ulkomaalaisia päästetty, seula oli tiukka, pakolaisilla oli eri nimi, niitä sanottiin loikkariksi ja kaikki häädettiin maasta.

Suomi rupesi sekoamaan 90 luvulla, syynä ilmeisesti Neuvostoliiton romahdus ja vapaan kasvatuksen saaneet tulivat täysi-ikäiseksi.

!995 Suomi liittyi EU:hun ja minut alennettiin maahanmuuttajaksi, koen sen silloin alentavaksi eli minut pistettiin samaan kastiin kuin se sakki joka Belgiassa olivat olleet vierastyöläisenä.

Nyt 2011 hulluus tuntu kiihtyvän, Suomi on muuttumassa samankaltaiseksi kuin Belgia, eli ne suuremmat syyt miksi en ole muuttanut takaisin Belgiaan, on tuotu nyt tänä.

Aamen.

Tuula Saskia

Parahin Van Wontergem,

mikä ja kuka sortaa sinua Suomessa?

Olet niin julkinen hahmo, että saat varmasti tukea, koska tietääkseni olet myös suomalainen.

Äänesi olet saanut kuuluviin.

Miksi valitat?

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

En minä Tuula valittaa, totesin vaan, että Suomi ei ole enää se Suomi johon ihastuin 1972.

Suomi on muuttunut Belgian kaltaiseksi maaksi, ei sitä nyt minua varten olisi tarvinnut muuttaa, olisin viihtynyt täällä muutenkin.

Hyvä uutta vuotta sinulle ja kaikille muillekin.

Anis Harran

Freddy, ovatko muslimit jotenkin sortaneet sinua Suomessa? Viimeksi kun kävin Kotkassa, ainoat riidanhaastajat näyttivät aika vaaleilta. En usko että olivat kotoisin edes Flanderista.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Parhaihin Anis Harran, mistä päättelet, että minulla olisi jotain erityistä muslimia vastaan?

http://en.wikipedia.org/wiki/Borgerhout

Ennen kuin muutin Suomeen asuin Borgerhoutissa, 60 luvun lopussa siellä ei juuri vierasmaalaisia ollut.
Nykyään siellä ei juuri muuta asuu kun vierasmaalaisia pääasiassa Marokkolaisia, eli white flight ja islamisaatio ilmiö on fakta tässä kaupunginosassa.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws.english/news...
Rasistinen kantaväestö on muuttanut pois, joten etniset ryhmät joutuvat tappelemaan keskenään yhteinen vihollinen on sitten poliisi.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws.english/news...
Onneksi asun taantuvassa Kotkassa, Suomen kasvukeskusten tulevaisuus on sama kuin entinen kotikaupunkini.

Teppo Nygren

Vuosi 2011 ja kaikki tuntui pyörivän samojen asioiden ympärillä. Ei kyetty tekemään nopeita päätöksiä asioiden suhteen, jotka kutenkin päätettiin.
Suvaitsemattomuutta oli suorapuheisuuteen, joka tulkittiin suvaitsemattomuudeksi, vaikka kokonaistilanne oli kuitenkin aivan sama.
Mitään ei jäänyt vuodesta 2011 käteen, mutta loppuvuosi on ainakin minun alkuvuoteni pohjustanut ja ei tule aika käymään pitkäksi, jos tällä mennään eteenpäin.
Vuoden 2011 ikävät tapahtumat haluaa unohtaa, sillä uutta on varmaan tulossa. Toivottavasti ei. Parempaa vuotta 2012 kaikille ja yritetään rakentaa jotakin hyvää kukin tahollaan.

Jouni Nieminen

Olen suvaitsematon ja mitä enemmän olen seurannut suvaitsevaisena itseään pitävien ihmisten juttuja sitä enemmän pidän itsestäni.

Suksikaa suvaitsevaiset suolle suvaitsemaan toisianne,minä nimittäin juon nyt kahvia.

Käyttäjän jannepirinen kuva
Janne G Pirinen

Paskat me mitään suksita. Ja maistuu se kahvi täällä suvaitsevaistossakin.

arko oksanen

Keltaisesta lumesta ei kannata nokipannukahveja keittää.

Teppo Nygren

Jos kuitenkin vahingossa menee keltaisesta lumesta kahvit keittämään, niin kannattanee tarjota se kobiluwak kahvina. Saat ehkä tuolloin juotettua pannun tyhjäksi ja kahvin juoneet hymyilevät vielä iloisesti ja kehuvat ehkä makuakin.
Suomihan on täynnä "laatutietoista" väkeä.

J. Gagarin

Tässä hyvä esimerkki brittiläisen väittelykoulutuksen hedelmistä:

http://www.youtube.com/watch?v=5xUy2inkGHQ&feature...

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

"Ajatelkaa nyt. Mennyt vuosi oli täynnä vihaa ja viha yltyy. Suvaitsemattomuutta, joka yltyy. Pelkoa, ahdistusta, melankoliaa."

2011 alkoi "suomalanen arabikevät", jolloin alettiin uskaltaa puhua kansalaisten kahtiajaosta, niin taloudellisesta kuin asuinpaikastakin johtuvasta.

Sekä suomalaisen edustuksellisen demokratian toimimattomuudesta, joka johtunee suurimmaksi osaksi puoluekurista.

Tämä kaikki on aiheutunut "vanhojen" ja "uusien" ajattelutapojen kannattajien osittain aiheellisesta ja osittain ylilyövästä reagoinnista. Erilaisuutta ja erilaisia mielipiteitä alettiin kutsua vihapuheiksi ja suvaitsemattomuudeksi, vaikka yhteiskunta sinänsä ei ole miksikään muuttunut.
Eniten opittavaa jäi mielestäni medialle. Käärme ei mene väkisin työntämällä takaisin haulikon piippuun.

2012:
Realistina luulen talouden tilan edelleen synkistyvän. Toivoisin hallituksen kuitenkin olevan riittävän selkärankainen sekä EU: n, Emu: n, että Suomen talouspolitiikan hoidossa. Vaikka kipeää tekeekin.
Mikään muu maa ei aja suomalaisten etua kuin suomalaiset itse. Kunhan nyt saamme selville, mikä se suomalaisten etu on !

Eli en usko ensi vuoden olevan ainakaan yhtään tätä vuotta rauhallisempi.
Meni miten meni mutta voimme olla tyytyväisiä, kissa on nyt nostettu pöydälle!

Hyvää Uutta Vuotta 2012 ! :D

Dari-anne Suomalainen

Hei.....

Maailmassa tapahtuu mielenkiintoisia asioita, merestä nousee uutta maata.

Jemenin läheltä on löydetty uusi saari.

Jemenin edustalle on syntynyt uusi saari tulivuorenpurkauksen seurauksena, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

Sateliittikuvista käy Nasan mukaan ilmi, kuinka Punaisesta merestä nousi aattoiltana valkoinen savupilvi.

- Kuvassa näkyy selvä saari paikalla, jossa aiemmin oli tasainen merenpinta. Saarelta nousee paksu savupilvi, joka on alapäästään tumma ja yläpäästään vaalea. Se on ehkä sekoitus vulkaanisesta tuhkasta ja vesihöyrystä, Nasa kertoo.

teksti TV

Hyvää Uutta Vuotta, elämä jatkuu .....löytäkää se.

a s

No ei varmasti olla kiltisti ja vielä vähemmän otetaan opiksi, ainakaan tästä.

A. Salminen

Aina jos tekstissä vedotaan suvaitsevaisuuteen, on teksti huuhaata, koska ei ole olemassa johdonmukaista, yhteistä ja objektiivista määritelmää suvaitsevaisuudelle. Minä voin sanoa, että olen suvaitseva ihminen, joka vastustaa homosuhteita, ja pedofiili voi sanoa, että kaikki jotka eivät pidä pedofiliaa normaalina, ovat suvaitsemattomia.

Käyttäjän mikkosiitonen kuva
Mikko Siitonen

Sama huomio kuin aina: onko todellakin kahden tasavertaisen aikuisen ihmisen suhde verrattavissa hyväksikäyttävän aikuisen ja hyväksikäytetyn lapsen "suhteeseen"?

Ilmeisesti. Kohta varmaan saa jo mennä koirankin kanssa naimisiin...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Olenkin ollut huomaavani, että olet vuoden mittaan muuttunut entistä jyrkemmäksi mielipiteissäsi, tai ainakin ilmaissut ne jyrkemmin ;) Mutta onneksi olet saanut pidettyä hieman huumoriakin mukana.

Muista, että totuuden löytäminen on ajattelun lopettamista.

Hyvää uutta vuotta sinullekin

Jouko Koskinen

Kiitos samoin!

Yrittää pitää vaikka tapatuukin kamalia asioita; sukellusporukka meni Punaisenmeren eteläpäässä syvään halkeamaan mannerlaattojen väliin ja yrittivät työntää niitä erilleen. Ei ihan onnistunut vielä.

Ydinvoimala aiotaan rakentaa Pohjanlahden rannikolle jossa maa nousee sentin vuodessa. Sadantuhannen vuoden päästä se on kilometrin korkeudessa ja ihan varmasti vierii sieltä niskaamme.

Huh sentään - on tässä kestämistä . . .

J. Gagarin

Mutta Kike Elomaahan totesi, että ydinvoimaloita ei pitäisi rakentaa mannerlaattojen päälle.

Jouko Koskinen

Huh sentään - on tässä kestämistä . . .

Yhteyskin tökkii ja tuplaa.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Täit syövät ja maailma vihaa ? :D

Jouko Koskinen

Nih . . . Taivas putoaa, roomalaiset vie meidän rahat ja naiset.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Hyvää Uutta vuotta - Helena!!

Pentti Hilkuri

Uusi sukupolvi on aina vanhempaa viisaampi. Näin kerrotaan. Tietävät enemmän. Osaavat enemmän. Oppivat nopeammin. Jos näin ei olisi, olisi vanhempi sukupolvi epäonnistunut. Olen samaa mieltä.

Vielä on paikkoja ja aikoja, joissa uuden kohtaaminen koetaan edelleen uhkana. Kaiketi se on geeneissämme, osin se varmaan onkin näin. Harvoin.

Luulen, että ennakkoluuloisuus opitaan. Vanhemmilta, kavereilta, tuttavilta. Helppoa olla erilaista vastaan. Vaikeaa olla puolesta.

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

Hyvää uutta vuotta Helenalle, tuolle lotta-henkiselle kaunottarelle joka on kunniakkaasti puolustanut täällä suomalaista miestä!

Käyttäjän Aristotellus kuva
Tomi Salonen

Hyvä kirjoitus, Helena.

Sanoisin kuitenkin, että juuri ihmisistä ja heidän asioistaan kannattaisi pienten ihmisten keskustella - niin kuin tuossa kyltisäkin lukee. Jospa se vielä onnistuisi rakentavasti ja mollaamatta, niin sitten olisi jotain jo opittukin. Se on askel kohti sitä demokratiaa - ja suuria ajatuksia.

Pentti Järvi

Oon sammoo mieltä Aristotellusin kanssa. Ihmisistä me koostumme ja jos joku asia ei miellytä, senkin takana on joku ihminen tai useampia ihmisiä.
Demokratia ei missään nimessä tarkoita sitä, että oltaisiin samaa mieltä.
Konsensus-sana kuulostaakin melko kamalalta.

Käyttäjän MattiPihkala kuva
Matti Pihkala

"2011 – mitä siitä opimme?"

Opimme, että ei tullut Muutos 2011.

Käyttäjän jenni kuva
Jenni Lavikka

Totta; maailma olisi tosi tylsä paikka, jos kaikki olisivat samaa mieltä asioista. Kun vaan kaikki muistaisivat,että asiat riitelevät,ei ihmiset.

Hyvää uutta vuotta kaikille! :)

Kimmo Määttänen

Taikka sitten ihmiset on siirtyny teoista sanoihin näissä suvaitsemattomuus yms. asioissa elinolojen parantuessa.
Kun (2011 koko vuoden tilastoa ei vielä ole kai saatavilla silti trendi tuntuisi olevan laskeva) väkivaltarikollisuus näyttäisi vuosi vuodelta Suomessa lähestyvän länsimaista tasoa.
Omaisuusrikoksia tehdään kyllä hulluna enemmän yksityisten omaisuuksien lisääntyessä kaiketi aina.
Mutta helve*in hyvä trade of kyllä silti siinä.

Ja vaikka Euroopan talous on keskimäärin kuralla. Ja koko maailma palaa millon mistäkin syystä ja kaikki-on-ihan-kauheeta.
Niin silti keskimäärin ollu ihan hyvä meininki vuonna 2011.

Mutta että mitäkö olisi opittu... Heh niin no...Ei ainakaan sisällyttään erityistä pointtia näihin horinoihin...

Anis Harran

Helena, hyvä kirjoitus ja hyvää uuttavuotta sinullekin!

Helena: "Olenko tulossa vanhaksi vai onko tässä ajassa jotain sellaista, mikä tekee jokaisesta niin varman mielipiteistään, että ei voi edes kuvitellakaan, että ne toisenlaisen mielipiteen omaavat voisivat edes olla ihmisiä?"

Tässä ei ole kysymys iästä eikä ajasta, vaan siitä että monet ihmiset ovat heikkoja ja kaipaavat heikkoutensa turvaksi massapsykologista suojaa heimoista ja dogmeista. Mikään ei yhdistä niin kuin saada vihata joukolla jotain joukon ulkopuoliseksi julistettua ryhmää tai yksilöä. Siinä sitten ilkutaan, määitään ja suu vaahdossa vouhotetaan, kuinka nuo je ne ovat kategorisesti pahoja eivätkä ihmisiä ollenkaan. Se on tietysti vielä helpompaa, jos puhutaan selän takana tai pelkistä olkinukeista.

Matias Gerlich

Suhtaudun yhtä levollisesti alkaneeseen vuoteen kuin edellisiinkin. Tutustuin menneellä viikolla tilastokeskuksen aineistoon Suomessa syntyneiden miesten ja ulkomaalaisten naisten avio- ja avoliittojen määrän kehitykseen ja havaitsin selvän trendin joka kertoo oleellisella tavalla että ns. rotutietoisuuden aikakausi (viittaus rasismiin) on selkeästi päättymässä puhukoot ihmiset rasismin yleisyydestä mitä tahansa. Viimeisen 5 vuoden aikana esim. Suomessa syntyneiden miesten ja jonkin Afrikan maan kansalaisuuden omaavien naisten avio- ja avoliittojen määrät kasvoivat 43%:lla. Päinvastoin kuin näitä liittoja huomattavasti lukuisemmat liitot aasialaisten naisten kanssa, nämä liitot afrikkalaisten kanssa painottuvat selkeämmin nuoriin ikäluokkiin. (Suomessa syntyneiden somalien mahdollinen "tilastovääristymä" oli laskelmista eliminoitu.)

Tilastoista näkyi myös selvästi se, että kantaväestöön kuuluvien miesten ja jokseenkin 100%:sti islamilaisten maiden naisten avio- ja avoliitot eivät näyttäneet myöskään olevan niin tuiki harvinaisia kuin usein luullaan. Eli myös paljon puhuttu islam-uhka lienee huomattavasti liioiteltumpi kuin luullaan. Ranskassahan kantaväestön miesten ja musliminaisten liitot ovat niin yleisiä että jopa 20% muslimitaustaisista naisista saattaa olla aviossa tai seurustelusuhteessa ei-muslimimiehen kanssa. Ihmetellä täytyy mistä tämä halla-aholainen kauhuskenaario Wienin portilla lymyilevästä vihollisesta on oikein syntynyt. Luuleeko Halla-aho että muslimimaiden naiset on ikuisesti tuomittuja kotiorjan asemaan?

Ihmisten roturajat rikkova himo (miehet, naiset, tummat, vaaleat) on lisääntymässä jolla lienee yhteiskuntaa rauhoittava vaikutus. Syytä onkin, sillä samaan aikaan meidän kotoinen valkoinen poliittinen ja taloudellinen eliittimme sotkee housujansa kaiken aikaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Die Zeitin toimittaja Matthias Krupa muistelee vuoden 2011 reissujaan Euroopassa. Helsingistä jäi mieleen tasan yksi asia: rasismi.

: D

http://www.zeit.de/2012/01/Europa/seite-2

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Elämme ideologioden unessa ja sen huomaa kovin helposti.

Kuitenkaan emme kykene keskustelemaan tahi väittelemään ideologioista objektiivisesti vaan hirmuisalla raivolla ja täysin subjektiivisesti. Sama koskee taloutta ja "velkakriisiä"..Voi olla,että meneillään oleva vuosi saattaa katkaista jonkin selkärangan ja tapahtuu jonkin sortin vapautuminen vuosikymmenten alistumisesta joka koskee käsitettä "taloudelliset realiteetit".

Jos ei vapautusta tule niin orjuutus tapahtuu vielä pahemmin mitä se nyt on.

Menestystä jo kuluvalle vuodelle!

Jutsu Mäkinen

mitäkö opimme 2011
no,... ILMAVEIVI :)

Toimituksen poiminnat