Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Hyvää maailman munuaispäivää

8.3. vietetään maailman munuaispäivää. Aihe on tärkeä, sillä munuaisen siirtoa odottaa Suomessa jatkuvasti yli 300 henkilöä ja jollei sopivaa luovuttajaa löydy, voi siirrännäisen odottaminen venyä vuosienkin mittaiseksi.

Valitettavan usein sopiva luovuttaja jää sairaalassa syystä tai toisesta huomioimatta ja nyt Suomeen toivotaankin monien muiden valtioiden tavoin elinluovutusohjelmaa, joka helpottaisi elinluovutusprosessia mm. aivokuolleilta henkilöiltä.

Jokainen munuaissiirto tuo säästöjä noin 800 000 euroa, joten kyse on paitsi taloudellisesti niin myöskin inhimillisesti tärkeästä asiasta.

Niinpä kun minä aamulla lueskelin naistenpäiväruikutuksia siitä, kuinka on ihan väärin ja epätasa-arvoista, kun nainen ei voi ottaa nimeä Matti tai kuinka synnytysikäisten naisten urakehitys ei etene yhtä jouhevasti kuin saman ikäluokan miesten, niin minä mietin sitä, että jos tuossa on todella ne naiseuden suuret ongelmat, tulen minä ainakin viettämään jatkossa 8.3. munuaispäivää naistenpäivän sijaan.

Toisaalta naistenpäivänä olisi melko hienoa nostaa esiin niitä negatiivisia naiseuteen liittyviä asioita. Esimerkiksi naisten tekemä perheväkivalta, joka on erittäin vakava ongelma, mutta josta ei puhuta ja jota ei juurikaan tutkita.

Kun yli 40% parisuhteissa tehdyistä törkeistä pahoinpitelyistä on naisten tekemiä, sairaalalähteiden mukaan 2/3 vakavan perheväkivallan uhreista on miehiä ja tiedetään, että äidit hakkaavat lapsia siinä missä isätkin, ja siltikin perhe- tai parisuhdeväkivalta nähdään miesten ongelmana, niin enpä minä ainakaan naisena ilkeä naistenpäivää viettää ja itkeä lasikatoista ja epätasa-arvosta. Jos naisia ei kiinnosta asia edes väkivaltaisessa perheessä elävien lasten takia, niin silloin naiseuden peruselementit ovat kadonneet ja ne feministit, jotka haluavat tehdä naisista äijiä, ovat onnistuneet.

Toivotan kuitenkin kaikille tasapuolisesti oikein mukavaa maailman munuaispäivää. Tehkää niitä elinluovutustestamentteja ja kertokaa päätöksestänne läheisillenne, jotta nämä tietävät sen toiveen, että jos sinulle tapahtuu jotain todella ikävää, haluat kuitenkin antaa onnen ja paremman elämän jollekin toiselle ihmiselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pentti Järvi

Elinluovutustestamentti olisi hyvä saada tehdyksi elektronisesti potilaskirjaan. Allekirjoitin adressin:
http://www.adressit.com/elinluovutustestamentti

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Olen tismalleen samaa mieltä.
Ja korjasin vähän tuota päivämäärää. Nythän on siis maaliskuu :D

Arvo Kuusela

Minä en ymmärrä tuota elinluovutustestamientin ideaa.
Mitä kuollut ihminen tekee elimillään?

Minusta kuolleen elimet pitäisi olla vapaasti käytössä,
ellei sitten kuollut ole tehnyt eläessään sellaista testamenttia
jossa hänen elimensä käyttö kielletään kuoleman jälkeen,
tai mikäli hän on halunnut varata elimensä tiettyyn käyttöön,
esimerkiksi pakasteina omien sukulaistensa varalle.

.

Jukka Johansson

Olen eri mieltä. Itsemääräämisoikeus pitää olla. Vaikka en kuolleena tietenkään elimilläni mitään teekään, niin en silti halua, että niitä luovutetaan ilman minun lupaani. Jätän tässä nyt sanomatta minkä ihmisryhmän edustajalle en joitain sisuskalujani haluaisi luovuttaa.

Teppo Nygren

Yksi sukulaispoika luovutti toisen munuaisensa isälleen ja tuli vaan sellainen ajatus, että jos pojan isästä joskus aika jättää niin olisikohan hänellä mahdollisuutta saada sitä luovuttamaansa munuaista takaisin jos sattuisikin sitä itse tarvitsemaan.

Läheiselle ja itselleen hyvin tärkeälle ihmiselle voi luovuttaa toisen munuaisen jos hänen elämänsä siitä riippuu, mutta kuinka monesta on sellaiseen.

Hyvin kaunis on myös ajatus elinten luovuttajasta, jonka hyvä sydän voisi jatkaa elämäänsä jonkun toisen rinnassa.
Elintestamentti olisi kyllä tärkeä.

Jukka Johansson

"Elintenluovutuslaki muuttui Suomessa elokuussa 2010. Aiemmin elinten- ja kudosten luovuttamiseen tarvittiin lupa omaiselta, ellei vainajalla ollut elintenluovutuskorttia. Nykyisen lain mukaan on selvitettävä lähiomaiselta, onko vainaja eläessään vastustanut elintenluovutusta."

http://www.sairaanhoitajaliitto.fi/viestinta/yhtei...

Pentti Järvi

Mielenkiintoinen ajatus tuo munuaisensa takaisinsaamisesta. Mikähän on munuaisen käyttöikä?

Teppo Nygren

Jos oman munuaisensa saa takaisin, niin se luovutettu munuainen ole syntynyt samaan aikaan kuin se minkä on jättänyt luovuttamatta.

Pentti Järvi

Jos haluaa lahjoittaa koko ruumiinsa esim. lääketieteen opiskelua varten, saa ilmaisen hautauksen.
Eli ihan varteenotettava porkkana.( :) )

Arvo Kuusela

Mitä sillä hautajaisrahalla kuollut tekee?

Jukka Poikela

Tuohon voisi tietenkin sanoa kuin entinen jätkä, jolta kysyttiin avustusta hautausmaarahastoon. Hän nimittäin loihe lausumaan: "Kun minä kuolen, niin minulta jää kirves. Teroittakaa sillä kantapäät ja polkekaa jänkään."

Arvo Kuusela

Niin, tässähän on se ikävä piirre että ihmiset myyvät elimiään rahan puutteessa jo elävinä. Voi myös käydä niin että kadulta katoaa koditon ja kirjaton mies tai nainen, eikä häntä sen jälkeen löydy mistään. Sydän ja munuainen saattavat tosin löytää uuden kodin jossain toisessa kehossa, jos niistä nyt on johonkin.

Voihan siinä käydä niinkin että kun ihminen lähestyy kuolemaa hänen elimistään käydään kauppaa. Iskä tai äiskä haluaa kartuttaa jälkeläistensä perintöä myymällä elimensä mahdollisimman kalliiseen hintaan.

Tuollaisista epäterveistä ilmiöistä päästäisiin eroon jos kuolleiden elimet olisivat vapaasti ja korvauksetta käytössä, ellei niitä olisi erikseen kielletty käyttämästä.

.

Pentti Järvi

Hyvä pointti tuo elimien vapaa käyttöoikeus.

Munuaisilla on kysyntää maailmalla ja hintakaan ei ole väheksyttävä.

http://mexico.evisos.com.mx/ofrezco-en-venta-rinon...

Käyttäjän arisuhonen kuva
Ari Suhonen

Ehdotan, että yhdistämme nämä juhlallisuudet sulassa sovussa, ja kuinkas muuten kuin suussasulavan aterian parissa. Tänään menee miesten piikkiin.

http://www.ruokaohjereseptit.fi/lampaan/lampaan-ta...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Munuaisten siirrossa saadaan jonkun verran parempia tuloksia, jos munuainen siirretään elävältä ihmiseltä. Kuolleelta saatu siirrännäinen on huonompi vaihtoehto.

Maailmalla eläviltä saaduista munuaisista on pulaa, ja siksi on pohdittu sitä, tulisiko munuaisen saada ostaa toiselta ihmiseltä. Toisen munuaisensa myyminen ei todellisuudessa ole juuri terveysriski munuaisen luovuttuajalle. Sen aiheuttama riski on yhtä suuri,kuin työskentely kaivosalalla.

Munuaisten myynnin estämiseksi on esimerkiksi Englannissa tarkka seula luovuttajille. Jos luovuttaja ei ole sukulainen, niin luovuttajan täytyy todistaa olevansa ystävä sen kanssa, joka tarvitsee siirtomunuaisen. Tämä todistus voidaan tehdä esimerkiksi yhteisiä vanhoja valokuvia käyttäen.

Englannissa on myös järjestelmä, jossa vapaaehtoisesti voi luovuttaa munuaisensa tuntemattomalle. Siis samaan tapaan kuin esimerkiksi verta luovutetaan. Ihmiset eivät kuitenkaan ole kovin taipuvaisia tällaiseen epäitsekkääseen, vaikkakin tärkeään luovutukseen, sillä ainoastaan kaksi ihmistä on tehnyt tähän mennessä anonyymin luovutuksen.

Suomessa ei luovutettavista munuaisista ole pulaa, ja Suomessa munuaissairauksien hoitojen onnistumisprosentti on aivan maailman kärjessä.

Pentti Järvi

Helena mainitsee, että olisi käyttöä 300 munuaiselle...

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Kellon nyt ollessa noin14.44 ja kommenttini noin seitsemästoista, ihmettelen suuresti, että kun alkuperäisessä tekstissä oli enemmmän kuin puolet asiaa naisista ja naiseuden huonommista puolista, ei kukaan, sen enempää nainen kuin mieskään ole tätäpuolta kommentoinut. Totta kai munuaisasia on tärkeää, mutta pahoinpideltyjä miehiä on koko ajan enemmän ja enemmän.

Toimituksen poiminnat