Oho, hupsista Kaikkee ne saksalaiset kekssii, sano akka ku apinan näki

Kaikki blogit puheenaiheesta Sosiaalipsykologia

”Se johtuu Halla-ahosta”

On jännittävää nähdä, kuinka paljon blogini kävijäkäyrät pomppaavat, kun antaudun sanomaan jotakin Halla-ahosta. Mainittakoon heti alkuun, että tässä kirjoituksessani en käsittele Halla-ahoa lainkaan. Halla-aho on tässä tarkastelussa pelkkä abstraktio ja esimerkkitapaus sen yleisemmän kysymyksen pohtimiseksi, miten politiikka henkilöityy ja mitä vaikutuksia sillä voi olla.

Miksi islam on uskontoelämän alkeismuoto

Monien länsimaisten ihmisten on vaikea ymmärtää, miksi islam ja islaminuskoiset ovat käsityksissään niin periksi antamattomia ja väkivaltaisia kuin terroriteot osoittavat. Pelkkä viittaus muslimien katkeruuteen, joka seuraisi Lähi-idässä vallitsevasta kurjuudesta ja jatkuvasta sotatilanteesta, tuntuu pinnalliselta.

Sadankomitean rauhanpalkinnon saanut blogisti Sakari Timonen ja vihanlietsonta

Rauhanjärjestö Sadankomitean rauhanpalkinto luovutettiin joulukuussa bloggaaja Sakari Timoselle tunnustuksena ruohonjuuritason vaikutustyöstä yhteiskunnan epäkohtiin puuttumisessa.  Aiemmin sen ovat saaneet muun muassa presidentti Tarja Halonen, Vapaa liikkuvuus -verkosto, Sovittelufoorumi ja Suomen EAPPI-ohjelma.  Tällä kerralla mentiin mielestäni hiukan vikaan.

Muukalaisen demonisointi ja "lopullinen ratkaisu"

 

Sosilogit ja psykologit ovat tutkineet paljonkin autoritaarista persoonallisuustyyppiä. Ajan myötä on tapahtunut muuttumista narsistiseen suuntaan.

Hieman pelkistäen voisi sanoa, että malli, jolla rasismia ja väkivaltaa rakennetaan, on muukalaisten demonisointi. Vääränvärinen ja väärää kulttuuria edustava muukalainen verhotaan peittävään disinformaatioon. Hänet epäinhimillistetään edustamaan pahaa, uhkaavaa ja jollakin tavalla väärää. Yksittäinen ihminen häivytetään pois ja tietyt piirteet yleistetään koskemaan koko joukkoa.

Eroon alistumisesta

Ihmisten suussa kulkevat usein sanat alistaja ja alistava. Näitä alistavia alistajia sitten yhdessä vihataan ja heidän edesottamuksistaan löydetään vain kaikki huonot puolet, jotka koituvat omalle kohdalle tappioksi. Kuitenkaan alistaja ei yksin määrittele alistujaa - ei edes suurimmalta osin. Alistajaa ei ole ilman alistumista.

Isoille pojille rauhanharjoitukset

Suomenlahdella on ollut mediaseksikästä, kun venäläiset lentokoneet ovat loukanneet Suomen ilmatilaa, ja merestä on pistänyt esiin periskooppi. On kieltämättä mukavaa, että niinkin tylsässä paikassa kuin Itämerellä tapahtuu jotakin.

Minun räppini Cheekistä

Joukkokäyttäytymistä analysoivan sosiologian piirissä on ajateltu, ettei ihmisyksilö fanita suosikkiaan välttämättä siksi, että tähtönen olisi hänen omasta mielestään kovin hyvä, vaan siksi, että suosikin perään kiljuminen lisää hänen omaa arvostustaan suosiota osoittavassa ryhmässä.

Ristiriidat ratkaistaan kehittävällä keskustelulla pikemmin kuin pakotteilla.

  

Olen ihmettellyt kansainvälisen yhteisön avuttomuutta puuttua kansainvälisiin konflikteihin.

Sodat Gazassa, Syyriassa ym. jatkuvat.  Kaikki vain voivottelevat ja kiistelevät siitä ketkä ovat syyllisiä.

Ukrainan kriisiin yritetään puuttua asettamalla Venäjälle ns. pakotteita. Ovatko ne muuta kuin hyttysen ininää valtaa pitävien korvissa?

Ruohonjuuritasolla ammattitaitoiset ihmiset onnistuvat sovittelemaan monenlaisia ristiriitoja.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä